Szerintem kontrásként nem kötelező trullt mondani nagyhonőrökkel sem. Ugyanis ilyenkor a XX ellen játszom kontrásként, tehát a pagátot elvinni XX ellenében általában nagyon nehéz. Az enm indok, hogy a kontrás mondjon turllt vagy kussoljon, hát ki a francot érdekel a trull? Én a partit akarom megnyerni a kontrával (egy szóló kontra ugye nyolc forint, a trull meg kettő) és nem érdekel a pagát (persze igyekezni fogok elvinni, mert 5 pont). Ráadásul gyakran nem is derülnek ki a viszonyok. Sokszor van olyan, hogy megszólal a pöcs pagátos előttem és nem akar engedni játszani két nagyhonőrrel. Ekkor lefúróm szólóig és megkontrázom, de trullt nem mondok, csak egész extrém ritka esetben, ha a partneremnek jelezni akarok valamit, de 99%-ban nem mondom be és sehol nem emlékszem olyanra, hogy ez kötelező lenne.
Egyébként is hibás az a felfogás, miszerint a kontrás "játékossá lép elő". Nem lép senki sehová, a kontrám nem azt jelenti, hogy ÉN csinálok valamit, hanem hogy te nem. A kontra partinál viszonylag ritka az ellentmondás, hiszen ha te nem érsz el 48 pontot, akkor valszeg én el fogok, de állandóan vita van a 47-47 esetén is. Ami ugye normális esetben az ellenfél nyerése és ezen nem szabadna változtatni a ténynek, hogy kontrázik-e (magyarán az a szabályos és logikus, hogy 47-47 esetén akár volt kontra, akár nem, a felvevők veszítenek, de sajnos Kovács Endre féle Kódexben ezt megváltoztatta, szerintem maga se tudja miért, és ott már arról beszél, hogy 48-t kell telejsítenie az elelnfélnek, ami hibás gondolat). De ha már 4 királynál tartunk, ott sem azt állítom, hogy én fogok négyet vinni, ha a tied megkontrázom. Elég hülyén hangzana az az érvelés, hogy "ha megkontrázod a néyg királyt, akkor te lépsz elő a teljesítőnek, így csináld is meg te magad". Ráadásul a trullnak és apartinak ilyen szinten nincs kapcsolata. Ráasádul ugye ebben a játékban a licitálás az utolsónak megszólalónak szól (ha csak egyértelműen ki nem derült már ki kivel van). Így ha az induló hívja a XX-t a passzal, az utána lévő kontráz (mert uri gusztusa úgy tartja), akkor a harmadik helyen ülő XX-as nagyhonőrös nem mondhat trullt, mert az a kontrásnak szólna, előbb rekontráznia kell, ah be akarja mondani (általában nem fogja úgyse). Úgyhogy nem is értem ez hogyan merül fel.
Na, akkor a bazi nagy veszekedés, amiben az olvtársak véleményét kérem:
Tehát a kérdés:
Paskievics, ugyebár, ahol két nagyhonörre kötelezö a trull bemondása.
Egyes nézetek szerint ez XX-as nagyhonörre, azaz játékosokra vonatkozik csupáncsak.
Más nézetek szerint azonban kontrajáték bemondása esetén az ellenfélre is, hasonlatosan ahhoz, ahogy kontra pagát ulti esetén kötelezö a tarokkszám bemondása, valaminthogy a kontrajáték bemondással kvázi játékossá lép elö az ellenfél, úgyhogy ha a két nagyhonörös ellenfél nem akarja bemondani a trullt, akkor kussoljon, és ne kontrázzon.
Azzal nagy hibát nem követsz el, ha ragaszkodsz a játékhoz és a XX-hoz. Akármilyen honőrrel. Azzal követhetsz el ksiebb-nagyobbat, ha nem ragaszkodsz hozzá. Skízzel kiengedve a játékot legfeljebb a partit fogod elbukni. XXI-el esetleg jól megfognak. pagáttal kiengedve meg szarrá si verhet a két nagyhonőr.
Egyébként a licitálás attól is sokat függ - amiről itt jótékoynan hallgattok -, hogy HOL ÜL az ember és hányaddikként szólal meg. Pld olyat is csináltam már, hoyg XXI-el a szemben ülő skízest jól lenyomtam szólóig/egyesig, otthagytam neki, majd megkontráztam a partit. Skízzel ugyanakkor a XXI-fogás a legfontosabb és az aktruálsi lapom dönti el, mti csinálok a balomon ülő (feltételezett) XXI-es által tartom egyes játékkal. Nagyon kellemes ilyenkor két lapot kapni és kontrázni, vagy nem, kedvemre vadászgathatok a XX nélkül is. Ha meg erős vagyok 7-8 tarokkos és nem kell lap, akkor tovább nyomom. Szóval nem egyértlemű.
De ha kipróbálod, hogy ha ELSŐKÉNT licitálóként bármilyen honőrrel ragaszkodsz a játékhoz, akár a szólót is megtartva - rá fogsz jönni, hogy semmi hibát nem fogsz elkövetni. Nagyon szerencsétlen dolog a jobbodon ülőnek kiengedni a játékot, elfogadható megoldás lehet a szemben ülőnek (feltehetőleg két lapot kapsz, kontárzhatsz) és kimondottan kellemes lehet kihagyni a jobbodon ülőnek.
"Nem egészen. Például skízzel nem feltétlen, ott ugyanis nem érhet meglepetés. Néküled ugyanis nem lehet akkro centrumot, madarakt, volátot, tulit csinálni, de a duplát és a négy királyt is nehéz, magyarán legfeljebb az ulti/ugu veszélye van fenn (miközben az ellennek menteni kell a XXI-et is). Tehát skízzel nem feltétlen kell szólózni, vagy azt tartani, sőt, felvevőnek sem kell lenni"
Én ezt úgy képzelem, mint egymás tükörképét. Tehát ha a XXI-esnek azt tanácsoljuk: nyomja szólóig, a XX-as meg a többi említett dolgok miatt, akkor a Skízesnek meg azt mondjuk hogy ő ezt nem hagyhatja, tehát ő is menjen szólóig.
Egyébként a heti tarokkesten ezt a kompromisszumok nélküli szólózást majd kipróbálom a gyakorlatban. Adjunk az empíriának is.
Nem egészen. Például skízzel nem feltétlen, ott ugyanis nem érhet meglepetés. Néküled ugyanis nem lehet akkro centrumot, madarakt, volátot, tulit csinálni, de a duplát és a négy királyt is nehéz, magyarán legfeljebb az ulti/ugu veszélye van fenn (miközben az ellennek menteni kell a XXI-et is). Tehát skízzel nem feltétlen kell szólózni, vagy azt tartani, sőt, felvevőnek sem kell lenni.
Pagáttal csak akkor kell szívózni, ha elsőként szólalsz meg, ekkor lesz ugyanis lehetőséged megtartani a szólót (feltehetőleg). Sokan elkövetik azt a hibát, hogy szar pagátra elkezdenek licitálni másodikként, ami öngól, mert egy erős előtte licitáló megtart mindent a pagátos meg fizethet hármas volát helyett szólót. Tehát ekkor sem kell licitálni.
Szerinted a skízes, ha nem kap trullt a partnerétől mire játszik? A skízes partnere mivel indul?
Nyilvánvalóan XXI fogásra koncentrál mindegyikük. Gondold el mekkora bemondott XXI fogása van egy 7tarokkos skíznek, ha mondjuk a partnere bebiztatja egy 4 király, dupla, voláttal, csak azért mert Te lapitottál, ha a 4. helyen van a Skíz, és az 1. helyen indul a XX-as. Ekkor teljesen mindegy, hogy a 2. vagy a 3. helyen lapítasz a XXI-gyel. Ha az 1-es (induló) helyen ül a skízes és Te a 4-en vagy a gyenge XXI-gyel még akkor is érdemes végig licitálnod, hiszen szólónál vagy nálad hagyja a játékot, ekkor veled a XX-as és nehéz ellenetek bemondani a fogást, vagy megtartja, ekkor két lapot kapsz, szinteleníteni tudsz egy vagy több szinből, ami nehézzé teszi a fogást.
Gondolj bele, ha lapítasz, éppen úgy fogásra játszik és három lapot kap, és vele van a XX-as.
Meglepödik egy párszor, mint a tarka tehén, aztán rájön, hogy eredményesebben lehet tarokkolni, ha az ember gondolkozik, mintha rutinból játszik.. :)))))
Egyébként, ha az ember sokszor játszik ugyanazokkal sem hasznos, ha tudják az emberröl, hogy pagátra sose licitál, vagy folyton lapít a XXI-el, stb, ezért célszerü idönként eltérni a szokástól, márcsak azért, is, hogy az ellenfél ne tudja az embört kiszámítani..
Az más, skízzel nincs veszély, én se szoktam megszólalni pld. haramdikként, amikor a XXI-es a balomon elemgy kettőig és lapvadászkodik a pagáttal, és azt hiszi az a skízes. Ez más, azzal lehet cselezni, mert nicns vezstenivalód.
XXI-fogásra meg mindig jó játszani, ha a XXI nem szólal meg és én skíz+pagátra felveszem a _hármas_ játékot, akkor a csendben dupla két forintja netán a csendbe négy király újabb 1 forintja nem kihívás az esetleges fogással szemben. Persze, ha skíz+pagáttal _nagyon jó_ lapom van, mondjuk legalább egy bemondott ulti (vagy uhu) 8-9 tarokakl, amivel úgyse tudok XXI-t fogni, akkor persze bemondom ezeket és leszarom a XXI-t, de ez ritka. Többek között ezért is kell licitálni XXI-re, mert erős skízessel bizony invitet is adok néha, talán még kéz alatt lévő XXI-nek is.
Felénk az is dívik, hogy skízre sem szólalunk meg mindig. :D
Ha skíznél van a pagát is és a XXI-es nem szólal meg, akkor miért jó XXI-es fogásra játszani, mikor lehet a XXI mögötte ül, mint inkább mondjuk duplára, aminek jó lapok mellett nagyobb az esélye, mint nem ütni, hogy XXI-est fogjunk, aztán a XXI meg nevetve üt amikor jónak látja.
Bizony, párszor megfogják váratlanul vagy kap egy szóló volátot madarakkal a nyakába mert nem tartotta meg a szóló játékot szar lappal és csak a két lapra ment...meg ilyenek :-)