"Nincs olyan tervem, hogy majd óragyűjtésbe kezdek"
Ha tudnád, hányan kezdtük ezzel... Miért van 20+ órám akkor?! Hiszen én is csak egy szép, napi használatba vehető darabbal kezdtem a vásárlást :)
Szerintem, ami fontos szempont -de majd az órás gyakorlattal rendelkezők kijavítanak:
ha napi használatra szeretnél órát, fontos, hogy acéltokos darabot válassz. Ez az '50-'60-as évekből nem lesz annyira egyszerű. A króm néhány komolyabb nyári izzadós etap után szépen elkezd kopni.
Elvileg, ha a kiválasztott óra "megindul", nagy baj nem lehet. De ez semmire nem garancia: ha szétkopott alkatrészekkel teli, esetleg valami cserére szorul, tűrhető pontosságot nem várhatsz tőle, ezt megállapítani piacon, gyakorlat nélkül szinte lehetetlen. Lehet, hogy viszonylag olcsón hozzájutsz egy szép darabhoz, de utána elkerülhetetlen a csalódás, a szervízköltséggel számolva pedig nem biztos, hogy jól jössz ki. Gyakran a tisztes felújítás többe jön ki, mint maga az óra.
Mindenképpen az a biztos, ha lehetőleg felújítással foglalkozó órásnál vásárolsz, aki ad garanciát. Esetleg jó pedigrével rendelkező vaterás eladótól, így nagy eséllyel lesz az órád hosszú időre társad.
Magam is csak azt javaslom, bújd a netet, találd meg a neked tetsző designt, találd meg, ami megdobbantja a szíved (bocs a szentimentalizmusért).
"mit lehet kihozni legfeljebb néhány tízezer forintból bolhapiaci körülmények között?"
Ha van nálad 50-60ezer Ft a piacon, akkor van esélyed szép Longines-t, Omegát találni a múlt század második felének terméséből. Nagyjából 30ezer körüli összegtől is összefuthatsz ezekkel a márkákkal, ha nem a kint strázsáló óranepperektől veszed, hanem a lánc elején lévő eladóktól. Ehhez már viszont sok szerencse és jó rutin szükségeltetik.
Bármit is veszel a piacon pl a fenti márkákból, tartalékolj még legalább 20ezer Ft-ot arra, hogy a vásárlás után rendbe tetesd, hogy egyáltalán viselhetővé váljon. És ez is csak akkor igaz, ha javításra nincs szükség, csak szervízelni, optikailag csinosítani kell az órát.
Sajnos a piacozás lutri. Még gyakorlottabbak is lukra futnak olykor és "bevásárolnak".
Esetleg próbálkozz órásoknál is! Szinte mindegyik tud kínálni kellemes darabokat, amit tőle leszervízelve, garanciával kaphatsz meg. Persze ez utóbbiakat velük is egyeztetni kell, mert sajnos nem evidencia.
A rossz hír, hogy szélsőséges esetben még így is lehet csalódás a vége. A "jó" hír, hogy ez mindenhol így működik hazánkban, tehát szinte lehetetlen tuti tippet adni.
Emlékeim szerint APT egy olyan történetet adott elő, hogy a nasa akkor ad-hoc bökött rá a speedy-re, hogy azzal repülünk.
Ha csak picit is gondolkodnak a dolgon, akkor bazi vastag kesztyűben dolgozó emberek szkafanderére semmiképpen nem tetek volna kronográfot, mert annak használatára az űrben a leghalványabb esély sem volt, de a gyenge fényviszonyok között a segédszámlapokkal elbonyolított számlapn nehézkes a leolvasás.
Azt azért tisztázzuk, hogy egy gyár történetének marketing célú feldolgozása nem a Történettudományi Szemle. Én is szeretek szőrözni, de az nem reális, amit kérsz, hogy egy óra hátlapjára azt véssék fel:
"Ebben az órában annak a szerkezetnek a leszármzottja van, amellyel űrutazáson is vettek részt"
Ehhez 50-es tokátmérő is kevés lenne:)
Hazugságon szerény véleményem szerint akkor kaptad, ha be tudod bizonyítani, hogy az adott űrhajókat fel sem lőtték és a speedy nem is járt az űrben.
Igaz, hogy korábban mindenre megvan a topic előző részében a válasz, de szerteágazó kérdéseidre adott válaszokat később majd lehet linkelni más újoncoknak.
"Mennyire réginél nem érvényesül már a mostani üzletpolitika visszahatása? "
APT szokta írni, hogy egy új órát megveszel és kilépsz a bolt ajtaján, veszítettél 20%-ot.
Azért idézem őt, mert én többet vettem, mint amt eladtam.
"Minden kvarckorszak előtti belefér ebbe? Nekem az ötvenes évek órái kifejezetten tetszetősek."
Igen, ezeket már régen "kivitték a boltból" az eredeti árhoz már nem kapcsolhatók, de mondjuk az ötven - hatvan év inflációját rávetíteni az eredeti árra olyannak, aki nem gazdasságkutató, szinte lehetetlen is volna. Szóval az eredeti ár már nem játszik, hanem az a fontos, hogy a jelenlegi piacon hogy mit hajlandóak egy hasonlóért adni.
Természetesen a dörzsölt eladó ennél többet akarna kérni...
"Mennyire gyakori, hogy nem olyan szerkezet van egy bolhapiaci órában, mint ami kívülről várható lenne?"
Hát minden előfordulhat, de számítani nem lehet rá, gyakorlatoilag egy pancser eladót keresel, aki nem tudja, mit árul...
"Más ügyben írtad, hogy most venni érdemes, eladni nem. Tudják ezt a piacosok is? Nyomottak az árak? Van most kínálat?"
Mivel bolhapiacon szinte sosem vásárolok, tavaly már a börzéket is kihagytam, a topictársak beszámolóján kívül a vatera.hu-ra hagyatkozhatok, ahol , ha egy eladó tartja az elképzelt árat hónapok, évek múlva is ott láthatod az adott darabot.
"Tulajdonképpen én egy szép órát szeretnék. Nincs olyan tervem, hogy majd óragyűjtésbe kezdek, csak viselésre akarok egyet-kettőt. Nem szempont, hogy izgalmas szerkezete legyen, csak lehetőleg járjon még egy jó darabig. "
Helyes megközelítés.
"És ne legyen drága, mivel egyrészt keretem nincs rá, másrészt az alulműveltségem miatt túl nagy a kockázata annak, hogy valami bóvlit veszek. "
Ehhez az utolsó pont kapcsolódik.
"Ugyanakkor persze jó lenne, ha valami izgalmas márka lenne, és nem egy szokványos Doxa mondjuk. (Hát igen, én is hajtok a pozicionális javakra kicsiben)."
Mivel később említed, hogy igencsak korlátozottak az anyagi lehetőségeid, ez nem tűnik reális igénynek. Az is kérdéses, hogy számodra mi az izgalmas márka, ha a szokványos elentéte, akkor kisebb névtelen márkák ritkább darabjai szóba jöhetnek.
"Lehet ezek alapján valamilyen márkát, árkategóriát javasolni nekem?"
Mivel ez levezetést igényel, lásd az utolsó pontban.
"Szóval röviden: mit lehet kihozni legfeljebb néhány tízezer forintból bolhapiaci körülmények között?"
Mit is írjak, hogy ne lombozzalak le nagyon. Ha Doxánál nevesebbet akarsz, akkor még ma is 10 ezer forintból csak roncsot kapsz, amire ennek a 10-esnek a többszöröséét kell költened, hogy a hordási minimális követelményeinek eleget tegyen.
"Lehet, hogy okosabb lenne, ha nem a piacon kezdeném az "órázást", de nem szeretném kihagyni ezeket az izgalmakat. Mindenesetre ezek a kérdések merültek fel bennem. Egyelőre."
Ha tudatosan nem akarsz gyűjtővé válni, akkor eldöntötted, hogy nem szerzed meg az ehhez a hobbyhoz tartozó gyakorlati tapasztalatot. Így egyik oldalon megspórolsz egy rakás rizikós ügyletet, veszteséget, de pontosan ezek hiányában nem leszel elég dörzsölt.
Így viszont teljesen ellenjavallt a piacozás. Mindannyian "rosszul" vettük első darabjaink többségét, ezeken tanultuk meg, hogy mit szabad "bevenni, amit az eladó mond" és mit nem, szemünk sem volt elég gyakorlott, hogy lássuk az alig rejtett hibákat, és rosszul becsültük meg, hogy az egyszerünek vélt javítás mennyi munka és pénz is lesz a végén.
Ha felbérelsz egy órást, hogy segítsen piacon vásárolni, akkor neki kell legalább egy tízest fizetned.
Ha a piacozás élménye kell, menj ki pénz nélkül, hogy ne tudj elcsábulni és figyelj, de csak fél szemmel az órkat,a másikkal az eladó és a kibicek viselkedését.
Mindent összevetve, ha egy szép, tartós és relatíve értékes órát venni, akkor halaszd a vásárlás, amíg összegyülik a bolti ár 85-90%-a, addig azt tisztázd magadban, hogy az órát hova akarod felvenni, munkahely, iroda, opera, hegymászás. Ha ebben és a stílusban biztos vagy keresd meg Csepi kollégát és válassz topic-társi kedvezménnyel Tissot-t, vagy Certinát.
Kösz a tanácsokat, valóban svájci órára vágyom és mechanikusra.
Mennyire réginél nem érvényesül már a mostani üzletpolitika visszahatása? Minden kvarckorszak előtti belefér ebbe? Nekem az ötvenes évek órái kifejezetten tetszetősek.
Mennyire gyakori, hogy nem olyan szerkezet van egy bolhapiaci órában, mint ami kívülről várható lenne?
Más ügyben írtad, hogy most venni érdemes, eladni nem. Tudják ezt a piacosok is? Nyomottak az árak? Van most kínálat?
Tulajdonképpen én egy szép órát szeretnék. Nincs olyan tervem, hogy majd óragyűjtésbe kezdek, csak viselésre akarok egyet-kettőt. Nem szempont, hogy izgalmas szerkezete legyen, csak lehetőleg járjon még egy jó darabig. És ne legyen drága, mivel egyrészt keretem nincs rá, másrészt az alulműveltségem miatt túl nagy a kockázata annak, hogy valami bóvlit veszek. Ugyanakkor persze jó lenne, ha valami izgalmas márka lenne, és nem egy szokványos Doxa mondjuk. (Hát igen, én is hajtok a pozicionális javakra kicsiben). Lehet ezek alapján valamilyen márkát, árkategóriát javasolni nekem?
Szóval röviden: mit lehet kihozni legfeljebb néhány tízezer forintból bolhapiaci körülmények között?
Lehet, hogy okosabb lenne, ha nem a piacon kezdeném az "órázást", de nem szeretném kihagyni ezeket az izgalmakat. Mindenesetre ezek a kérdések merültek fel bennem. Egyelőre.
>Rolex küllemében engem két dolog tud zavarni: a kúpfogaskerékre
>emlékeztető lünetta és az arany-acél kivitel.
Pedig az a lunetta csodaszep eloben,pl.aDateJustIIfeheraranylunettaval,hmmm :) Es szerencsere az acel oraknal lehet valasztani, hogy kered / nem kered ezt a fajta lunettat.
A 3570.50 modellt ill. annak a 1861-es szerkezetet sosem tesztelte a NASA. Ergo, a hatlapra irt "Flight-qualified by NASA" szoveg erosen santit :) Persze tudom en, hogy ez az ora a 145.22-tol alig kulonbozik, ahogy a 1861-es szerkezet is szinte ugyanaz, mint a 861. Es a 145.22 + 861 kombot tesztelte a NASA. De a hulye preciz fejem akkor is ferditesnek ertekeli a 3570.50 hatlapjat, meg az azt korulvevo marketing maszlagot :)
Ezt "de hát nagyot sóhajtva el kell ismerni,hogy azok a fránya formatervezők mostanság nagyon értik a dolgukat"
én egy kicsit másként látom.
Vannak szép formatervek, de vannak egészen elborzasztók is (pl. Zenith utóbbi években egy őrültet alkalmazott formatervezőnek, az Hublot legtöbb modellje egészen csúnya, stb.
Rolex küllemében engem két dolog tud zavarni: a kúpfogaskerékre emlékeztető lünetta és az arany-acél kivitel.
Még mielőtt a képeket sikerül feltölteni, jóindulattal, a megbántás legkisebb szándéka nélkül, emlékeztetnem kell arra, hogy válság, de legalábbis válság-hangulat van. Padlón az órapiac, most venni lehet jól, az eladás nem megy.
Ha valóban svájci órára vágysz és mechanikust szeretnél, APT útmutatását kövesd, régi, de jó állapotú darabot válassz, ott már jórészt elenyészik a mai marketing árképzés és nagyobb tartósságra tervezték őket.
Ha nem akarod, hogy átverjenek, keress a topictársak kinálatában, vagy ha egy órabörzre elmész találkozhatsz topictársakkal, akik tudnak tanácsot adni.
Azt valószínűleg nem tudja senki felajánlani, hogy veled menjen órát venni
Néhány éve örököltem egy kisebb óragyűjteményt, de mivel nem túlzottan értek az ilyesmihez, mindezidágig nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.
Most aztonban egy nagyon jó barátomnak segítségre van szüksége, és hirtelen nincs jobb ötletem, minthogy ezeket értékesítem.
Viszont ötletem sincs, hogy hogyan, hol kéne belevágni, és azt sem teljesen látom át, hogy melyik mennyit ér körülbelül.
Ezért nagyon megköszönnék egy kis segítséget.
Arra gondoltam, linkelek róluk pár képet, bár nem a legjobb minőségűek, remélem, nem baj:
Annyira megtisztelő a válaszod, na és APT válasza is, hogy - azt hiszem - kifáradok egy bolhapiacra, és megveszem életem első svájci óráját. Bár félek, hogy a fórum olvasgatása ugyan arra még alkalmas, hogy az embernek néhány gondolata támadjon a tárgykörről, de arra már talán nem, hogy a kezdőt ne verjék át a piacosok.
Amint olvashattad nem vagyok (már) elájula svájci óraipartól, de nehezen hiszem, hogy bármelyik nagy márkát "kegyes hazugságon" lehetne kapni.
A helyzet rosszabb. Igaz, amir írnak, de a marketing ködgépet arra használják, hogy eltereljék a figyelmedet, hogy itt időmérő eszközről lenne szó és elbódítanak, hogy csak a legendát tartsd fontosnak, hogy "Ő -és itt nagy emberek nevei következnek- is ilyet hordot". A járatlan fogyaztó ennek dől be, tényszerű hazugság nincs.
Az egyébként érzékelhető tendencia számszerű alátámasztását "példálózó" metódussal azért érzem problematikusnak, mert ezt valójában eredeti elképzelésed szerint úgy lehetne tisztességesen megcsinálni, ha két mátrixod is meglenne:
Az árak (gyártók típusai - évek) dimenzióban és a gyártott mennyiségek ugyancsak (gyártók típusai - évek) dimenzióban. Ebból lehetne minden évre súlyozott átlagot és szórást számítani. ezek idősorát a hasonlóan a keresők arányával súlyozott jövedelmek átlagával összvteve lehetne alátámasztani, vagy elvetni a hipotézist. A példálózó módszer a "gyanú megalapozásához" elég, de abban az esetben becs-szóra kell elhinni, hogy a kiragadott példák jellemzőek, míg a teljes feldolgozás esetében már csak azon lehetne vitatkozni, hogy legyenek-e olyan jövedelmi kategóriák, amelyeket inkább el kellene hanyagolni, mint a célpiacnak részét nem képezőt...
Ettől a módszertani nézzetkülönbségtől eltekintve érdekes amit mondasz és jó felé is mész, néhol azt hiszem túlzol.
Kicsit nehéz megkülönböztető státus-szimbólumnak tekinteni a svájci órát, még a mechanikust is, ha abból évente 3-4 milliót exportálnak. Ezen belül a közvélekedés szerint legstrapabíróbb luxusórából a Rolexból 700 ezer készül...
Igaz mdegkülönböztet a föld népességének 95-97%-ától, de nem a teljes népesség az érdekes, hanem akikkel találkozol. Gazdag emberek pedig inkább gazdagokkal találkoznakés ott akarnák kifejezni, vagy különbözöségüket - erre a fentiek miatt kevéssé alkalmas a svájci óra - vagy a csoporthoz tartozásukat, ezt viszont tejesítheti.
A lassan közös véleménnyé kikristályosodó tételt hogy <<a svájci óra egyértelműen luxuscikk és nem lényeges szempont az idő mérése>>, egy apró tény árnyékolja be: az exportált mechanikus svájci órák 30-40% -a COSC chronometer minősítésű, azaz büszkélkedik azzal, hogy pontos. Ez azért azt mutatja, hogy a svájci óraipar marketingeseinek még van egy pici tudathasadása;)
Szabadjon megjegyeznem, hogy Svájcot azért nem akarta lerohanni senki, akinek erre lehetősége lett volna, mert ott tárgyaltak és kereskedtek a legnagyobb ellenségek és a svájci banktitok sok kétes erdetű pénz átmentését lehetővé.
Hát, lehet, hogy igazad van, bár valszeg csak Mussolini lett volna olyan barom, hogy Valais felől esik neki Svájcnak:-) Észak-Keletről St. Gallen, Schaffhausen, Zürich felől nem hiszem, hogy egy napnál tovább tartott volna a Werhmachtnak;-)
Hát, azért Svájcot a lerohanástól egyetlen egy dolog mentette meg: az, hogy nem volt értelme-haszna őt lerohanni... Nem vezettek rajta keresztül praktikus stratégiai utak, Olaszország - legalábbis a háború háromnegyedéig - szövetséges volt, amúgy is sokkal könnyebb volt Ausztrián keresztül megközelíteni. Svájc egy nyáron is nehézkesen, télen alig-alig átjárható hegyes-völgyes kis ország volt, amelynek nem volt valós stratégiai jelentősége, ezért megúszta... Ha sík vidék lett volna, valószínűleg ujjgyakorlat gyanánt azért őt is elfoglalják.
Ja. Amúgy kicsit ez engem a II. Világháború alatti Svájcot Németországtól féltő megjegyzésekre emlékeztet. Akkor is voltak, akik törékenynek hitték a semlegességét. Aztán kiderült, alaptalan volt a félelmük. Sokan akarták a pénzüket a nácik közül is a világégést követően biztos helyen tudni. Így aztán megmaradt Svájc.
Gazdag ember is mindig lesz; akinek nem kell rizsszemű izzadmány:-))
Az hordozható óra luxuscikk a XIX. század utolsó harmadáig volt. Onnantól nem olcsó, de elérhető, és szükséges eszköz volt a köznép számára is. A faliórák - "parasztórák" már jóval korábban elterjedtek, elérhetők voltak. Nem túl jó paraméterekkel - de legalább elérhetők.
Viszont az óra az ipari civilizáció kialakulása után a többség számára egyszersmind szükséges is lett. Időhöz kötött életet él a többség, és így volt már ez egy évszázada is. Ma inkább azt láthatjuk, hogy az óra karóra formájában egyre inkább nélkülözhetővé válik a többség számára, mindenkinek van mobilja, az időt az is mutatja, meg mutatja minden körülöttünk - valóban lassan luxuscikké válik az óra teljesen, már ha a szó azon eredeti jelentését vesszük alapul, hogy a luxus az, ami felesleges...
Amúgy egyetértek az általad leírtakkal, csak annyit fűznék hozzá, hogy egy baj azért van a luxusipari pozicionálásokkal, főleg, ha a diktált árak messze-messze elszakadnak már a valós értéktől és tartalomtól: ez egy adott esetben igen jól működő, ám rettenetesen sebezhető kategória. Ha a piac kijózanodik, vagy csak simán másfelé fordul az érdeklődése - rögtön vége van, mint a botnak...