Keresés

Részletes keresés

lcoder Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46237
Ez azért kétesélyes dolog. Egyrészt az is egy érdek hogy minél tovább húzódjon és minél magasabb áron menjen el az olaj. Másrészt ha túl magas az ár akkor beindul az olaj lecserélése másra, és a végén a nyakukon marad az olaj, illetve csak olyan áron tudják eladni amilyenen a vegyiparnak kell. Persze ez látszólag hülyeség, elvégre hol van még az átállás az olajmentes energetikára - de egyrészt ez a folyamat viszonylag gyorsan fog lezajlani (csak két-három olyan dolog van amit ki kell hogy fejlesszenek ahhoz hogy ez megtörténjen) másrészt az olaj kapacitás eladása sem egyik napról a másikra történik. Azaz az eladóknak egy bizonyos szintig érdemes lenn tartani az olaj árát - nekik az az érdekük hogy a teljes készlet a lehető legmagasabb áron legyen eladva, és ez nem azonos azzal hogy a kezdetektől a legmagasabb árat kérjük.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46233)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46236

Valamennyire tudjuk kvantifikálni, csak nem lesz pontos.

 

Az OECD kitermelés javarészt magáncégek kitermelése. Az az IEA adatai szerint is csökkenni fog, szuperjó esetben stagnál. Az IEA meg az EIA egyöntetűen arra számítanak és várnak, hogy az oroszok és az OPEC növelnek. Az Oroszországból jövő hírek alapján a ruszkik erre nem képesek, az OPEC-ből jövő hírek alapján ők pedig nem nagyon hajlanak rá. (A képességükről szóló vélemények pedig megoszlanak - szerintem tudnának növelni, de nem sokat.)

 

Ha az OPEC kb. a kitermelés 40-45%-át adja és stagnál, a ruszkik adnak 15%-ot és stagnálnak (C&C-ről beszélek, nem all liquidsről), akkor az OECD átlagosan 2% körüli esése durván 1% kitermelés-csökkenést jelent.

 

Ez persze erősen hozzávetőleges, de jól korrelál az egyéb elméletek szerint várható szintén 1% körüli csökkenéssel. Mivel azonban a csökkenő kitermelés növekvő gázkitermelést jelent, az all liquids adatban szuereplő NGPL növekedni fog, az etanol is nőni fog talán egy kicsit (erre nem veszek mérget), az XTL mennyiség meg olyan kicsi, hogy nem oszt nem szoroz. Mindent egybevetve az all liquids terén elképzelhető egy csúcs, de az alig lesz több a 2006-os értéknél (ha egyáltalán).

 

A cumit az egészben más jelenti: nevezetesen az, hogy az exportmennyiség csökkenni fog, és ezt főként az OECD szívja meg, illetve az NGPL-ből nem lesz benzin sosem, az etanol energiatartalma meg csak 2/3-a a benzinének.

 

Tehát import [boe] mennyiségben reális egy csökkenés, mondjuk tavalyhoz képest 1-2%. Ha ezt kombináljuk a BAU 1,7%-os növekedési igénnyel, akkor 3% relativ minuszt látunk, ha azt kombináljuk az elaszticitással (-0,05 és egyelőre nem látszik emelkedni), akkor egy jó 60%-os áremelkedés néz ki idénre. A tavalyi átlagár 70 dollár volt, dobj rá 30%-ot, és az idei átlagár minimum 105 dollár.

 

És most optimista voltam.

Előzmény: kilenctizenegy (46234)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46235

Hát hogy állítom, az ebben az esetben kicsit erős. Mondjuk úgy, hogy sajnos nagyon valószínűnek tartom. Nem pont úgy, ahogy te leírod, tehát hogy 2014-ig emelkedik stabilan 70 millióval, aztán hirtelen megáll, hanem úgy, hogy egyre kevesebbel nő éhínségek és esetleges háborúk miatt, és nem 2014, hanem mondjuk 2020 környékén tetőzik 7 milliárdnál.

 

Ez persze merőben hipotézis, ez sokféleképpen lehet. Ha tényleg megállunk 7 milliárdnál, az csak áttételesen lesz a peak következménye, azt pl. egyáltalán nem akarnám mondani, hogy "kötelező érvényű" a dolog. Egy optimálisan vezetett világban ennek nem kellene bekövetkeznie, a megtermelt dolgok kiegyensúlyozottabb elosztása révén ez elkerülhető lenne. Viszont valami azt súgja nekem, hogy ez nem egy optimálisan vezetett világ, hanem - bár a létezők legjobbika - az ilyen helyzetekre felkészületlen.

 

Egyébként ha a dolog nem járna sok ember halálával, akkor mindenkinek örülnie kellene, hogy nem leszünk többen 7 milliárdnál, ami így is rengeteg. Én aztán nem drukkolok annak, hogy elkezdjen a lélekszám csökkenni, csak egyelőre nem nagyon látom, hogy miért nem fog bekövetkezni. Elképzelésem nincs, hogy mitől nem lesz a következő 10 évben minden eddiginél nagyobb éhínség Afrikában, Indiában és Kínában. Attól tartok, hogy az a vágyam, hogy "ne legyen" itt kevés lesz.

Előzmény: kilenctizenegy (46232)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46234

Oké, ez logikusan hangzik. (ilyet se hallottál még tőlem, mi?:-)))

 

Tehát a két hatás együttesen van jelen. Hihető. Csak az a bökkenő, hogy nem tudunk semmit az egymáshoz visznyított mértékükről, úgyhogy nem tudunk velük dolgozni semmilyen módszerrel.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46233)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46233

"Akkor most keveset fognak termelni, mert drága? Az én logikám azt mondja, hogy ha drága, akkor akarok sokat eladni."

 

 

Vannak olyanok is, főleg, akiknek most kell a pénz. De az Exxon vagy a Shell nem ilyenek, ők tudnak várni 1-2 évet, nekik nem kell egy országot finanszírozni belőle. Mindkét hatás jelentkezik, egyszerre. Az OPEC-en belül is vannak olyanok, akik csökkentenék a termelést, hogy felmenjenek az árak még jobban, és vannak olyanok, akik növelnék, mert gyorsan el akarnak adni még.

 

Mindenesetre akinek nem égető a pénz most, annak érdeke kevesebbet termelni, magyasabb áron kisebb mennyiséggel is megcsinálni a rekordprofitot, aztán jövőre meg két év múlva ugyanezt megint.

 

Egyébként a világnak sokkal jobb lenne, ha most lenne az all liquids peak, és enyhébb lenne a csökkenés üteme, mintha valami csoda következtében még eltolnák 2-3 évvel, aztán sutty. Amit ma kiszedsz, azt holnap nem fogod tudni.

Előzmény: kilenctizenegy (46230)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46232

"Valami olyasmit, hogy az emberiség lélekszáma 7 milliárd körül tetőzik, minden korábbi projekció dacára. Ami engem illet, ebben a tekintetben pesszimistább vagyok, mint a peak oil többi hatásával kapcsolatban."

 

Tehát azt állítod, hogy az emberiség lélekszáma 5-6 éven belül megáll gyarapodni? Mert hogy minden más tényező változatlanul hagyásával 2013-14-ben leszünk hétmilliárdan.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46229)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46231
"Azt az áremelkedést még nem a piac működése diktálta, hanem politika.

Amit brsm. leírt az csak egy jelenség, de sok minden hat egyszerre."

 

Félreéertesz. BSM levezette, hogy az árcsökkenés a termelés növelésével jár, mert a termelők pénzüknél akarnak maradni, ez meg további árcsökkenést indukál. Pozitív visszacsatolású spirál.

 

Ha ez így működne és nem, lennének csiilapító mechanizmuok, akkor a peakig fokozatosan egyre gyorsuló ütemű árcsökkenés lenne. Ebből az következne, hogy vagy régen volt a peak, vagy nagyon sokára lesz, mert most az árakmakacsul nőnek.

 

A peak szerintem is most lesz, gyorsuló ütemben tartunk felé, ezért a fenti elmélet hülyeség. Ezt akartam mondani, nem mást.

Előzmény: Törölt nick (46218)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46230

"Sokat kell termelniük, ha az olaj olcsó, kevesebbet is elég, ha az olaj drága."

 

Akkor most keveset fognak termelni, mert drága? Az én logikám azt mondja, hogy ha drága, akkor akarok sokat eladni.

 

A modelleddel az a baj, hogy csak a kínálati oldalt tartja mérvadónak az árak szempontjából, pedig a kereslet legalább annyira fontos.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46215)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46229
Valami olyasmit, hogy az emberiség lélekszáma 7 milliárd körül tetőzik, minden korábbi projekció dacára. Ami engem illet, ebben a tekintetben pesszimistább vagyok, mint a peak oil többi hatásával kapcsolatban.
Előzmény: krezidiesel (46228)
krezidiesel Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46228

Peak Homo Sapiens?

Ez mit jelent?

Az ember korának előrehaladtával egyre nehezebben hoz össze egy kölköt?:-)

Végül is lehet benne valami: régebben oda voltam a dugásért, manapság meg egy jó szaxi is tökéletesen kielégit...:-))

Peak Koitus...

Ezen már túlvagyok.:-))

Előzmény: V.4_BlackVoid (46217)
krezidiesel Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46227

Osztottam szoroztam:

200 milliárd hordó osztva napi 10millióval az 20000 nap, durván 54 év.

És ez csak az amivel az olajtartalék nőni fog.

Előzmény: berci222 (46148)
krezidiesel Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46226

Én már hallottam politikustól objektiv nyilatkozatot:

"elqrtuk, nem kicsit, nagyon..."

:-))) 

Előzmény: V.4_BlackVoid (46161)
krezidiesel Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46225

Szerintem már most csökken az új autók iránt a kereslet azok rossz minősége miatt.

Új autót meg legtöbben hitelből vesznek, ráadásul ezek az emberek szeretnek túlnyújtózkodni (én ellene vagyok a fogyasztási hiteleknek), és sznobok, tehát a beszorulós fajtából valók. Pár éven belül tele lesznek a használtautó piacok banki visszavett autókkal.

Ráadásul már most  sokan elvesztették hitelképességüket, vagy fullon vannak hitelekkel, a peak miatt beszűkölő piac meg munkanélküliséget gerjeszt, tehát egyre kevesebb lesz a piacon az igény az új autókra.

Ezt szerintem érzik az autógyárak is, mert soha ennyit nem költöttek reklámra, és nem hazudtak ennyit az autóik tudásával kapcsolatban...:-))

A másik, hogy az sem véletlen, hogy gőzerővel  épülnek Kinában az autógyárak, hogy az ottani piac autóéhségét kielégitsék.

Európa már nem mozdul egy új modellre, már nem lelkesedik egy újabb "autócsodára". Kinában meg mindegy mi, csak kettővel több kereke legyen mint a bringának volt eddig...:-))

A használtautók meg megint eladhatatlan kategória lesz, mivel az elmúlt évtizedben megjelentek azok az autók amiket  kb300ekm után gyakorlatilag ki kell dobni mert gazdaságosan nem javithatóak. Vagy sokkal kevésbé javithatóak, sokkal magasabb szervizköltséggel. (magasabb élőmunka arány , magasabb képzettségi igény,  drága szervizberendezések, drága diagnosztikai rendszerek szükségessége, stb)

Kusza ez az autóipar, sok tényező hat egymásra.

De én nagyon  durva leépülést látok ezen a vonalon.

Azt is el tudom képzelni, hogy az európai levetett autókat elhordják majd értékesiteni  Kinába, nagy tömegben, hajóval.  

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46188)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.03 0 0 46224
Csudajó dolgokat lehet vele csinálni. Vissza lehet vásárolni a részvények egy részét, be lehet fektetni szélkerékbe az egyik felét, fegyvergyártásba a másikat, lehet belőle etanolüzemet finanszírozni, ahol kétszeres állami támogatás révén hozzá lehet jutni még egy kis pénzhez az adófizetők zsebéből, lehet fizetni a CERA-nak, hogy készítsen még jelentéseket... Sok pénz az, sok mindenre fel lehet használni.
Előzmény: Törölt nick (46223)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46222
Melyik pénz?
Előzmény: Törölt nick (46221)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46220
Az egy nagyon csúnya jelenség. Az Exxon pár napja jelentette be, hogy 3%-kal csökkenteni fogja a kitermelést 2008-ban 2007-hez képest. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 100 év legnagyobb profitját hozták tavaly a valaha volt összes cég közül, üzleti alapon ezt tökéletesen meg lehet érteni.
Előzmény: Törölt nick (46218)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46219

Igen, ezt a cikket én is ajánlottam pár napja, még meg is jegyeztem utána, hogy kétlem, hogy bárki elolvasta volna...

 

Ebből a grafikonból (drámaian csökkenő EROEI) két dolog tud következni:

 

1) 10 éven belül energetikailag értelmetlen lesz gázt kitermelni Kanadában

2) drasztikusan fog visszaesni a kitermelés, mert az energiát leginkább az újonnan fúrt 'exploratory' kutak viszik

 

A piac logikája az 1) felé viszi a dolgokat, ha eléggé emelkedik az ára, akkor minden erővel (és romló EROEI-vel) ki fogják termelni, ami energetikailag lehetséges. Aztán viszont nem szép lassú esés, hanem egyik évről a másikra placcs.

 

Mindezt megfejeltem egy európai körképpel (peak 2009, amikor Norvégia csúcson lesz), illetve egy orosszal (48 trillion m^3, peak: 2015), és arra jutottam, hogy ez nagyon-nagyon szomorú. De azért nem búslakodom, csak inkább tervezek még plusz két cserépkályhával is.

Előzmény: V.4_BlackVoid (46217)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46217
Egyebkent sztem ez az igazan durva:
http://www.theoildrum.com/node?page=1

Dramai EROEI csokkenes megy vegbe a fosszilis energiahordozok tekinteteben. A konnyen kitermelheto cuccnak mar annyi. Es ez meg a femekre is igaz. A femeknel is egyre tobb energiara van szukseg a kitermeleshez / finomitashoz.

Ezert ez a kor a Peak Everything. Peak Gold, Peak Oil, Peak Coal, Peak Gas, Peak Copper, Peak Platinum, Peak Wheat, Peak Stupidity, Peak Standard of Living, Peak Jegesmedve, Peak Homo Sapiens. Legalabbis, az elsodleges Peak, kesobb, sokkal kesobb majd lehet hogy lesz valami....
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46216
Bocsanat, jott.
A szaudiaknak is ez mar masodlagos csucsuk. Es nem is olyan magas mint az elozo. Csakugy az oroszoknal.
Előzmény: V.4_BlackVoid (46214)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46215

Jajjaj bizony. 1973: politikai okok. Jelenleg: geológiai okok. 1973: csökkenés 1-2 évig. Jelenleg: csökkenés folyamatosan.

 

Egyébként az olaj ára összesett a 80-as évek elejére, és ez indoka és oka is volt a kitermelés változtatásának. Van az a csúf grafikon, ami azt mutatja, hogy mennyiségi változás vs. árak...

 

Ráadásul amit írtam, az nem igaz pl. az OPEC-re vagy az oroszokra, ahol állami kézben van a dolog. (Ők a saját gazdaságuk finanszírozási igényei miatt játsszák el pontosan ugyanezt a játékot. Sokat kell termelniük, ha az olaj olcsó, kevesebbet is elég, ha az olaj drága.) De az előbbi gondolatmenet nem igaz az OPEC-re vagy az oroszokra. A nagy, magánkézben lévő olajtársaságokra viszont igaz. Sajnos.

Előzmény: kilenctizenegy (46212)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46214
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Crude_NGPL_IEAtotal_1960-2004.png

Bizony, akkor volt USA-ban a csucs. Most meg a szaudi - Eszaki tenger - Mexiko - Oroszo. csucs jon.

Tényleg csúnya
Előzmény: kilenctizenegy (46212)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46213
Onnan, hogy ismerem ezeknek a cégeknek a nagyobb tranzakcióit, mert régóta figyelem őket. Nézd meg, hogy mondjuk az Északi-tengeri kitermelés beruházásait miből finanszírozták.
Előzmény: Törölt nick (46211)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46212

Ebből a logikából az következik, hogy a peak ott van, ahol az olaj ára csökkenésből emelkedésbe vált, vagyis 1973-ban már mindenképpen túl voltubk rajta. :-))

 

Jaj nekünk.

 

Tényleg csúnya

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46210)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46210

Mondok még egy érdekeset.

 

Ha egy olajtársaság magánkézben van (értsd: nem állami tulajdon), akkor a saját szakállára üzletel. Profitot akar, ugyebár. Ez eddig logikus. Honnan szedi a beruházáshoz szükséges pénzt? Az esetek többségében hitelt vesz fel rá, azaz nem a profitból (bevételből, de ez itt majdnem egykutya) finanszírozza, hanem bankok pénzéből. Ez a hatékony, ez éri meg. Tehát felvesznek pénzt, és x évre vállalnak törlesztést.

 

Na most, mi történik akkor, amikor sok olaj van? Esik az ára lefelé. A törlesztőrészleteket viszont fizetni kell. Miből lehet őket fizetni? Több olajat kell eladni. Tehát többet kell kitermelni. Mi történik ekkor? Több olaj kerül a piacra, tehát tovább esik az olaj ára. A törlesztőrészleteket viszont fizetni kell... tehát mit kell tenni? Még tovább gyorsítani a kitermelést... És így tovább

 

Hogy mindezt meddig? Ameddig fizikailag lehetséges. Az a peak. Addig lehetséges fokozni a termelést. Ahogy a termelés üteme csökken, az olaj ára emelkedni kezd. Egyre jobb üzlet lesz olajtársaság tulajdonosnak lenni, egyre kevesebbet kell kitermelni ugyanakkora profitért... tehát lehet csökkenteni a termelést (ezt csinálja idén a Shell és az Exxon), a csökkent termelés emeli az árakat, akkor még tovább lehet csökkenteni a termelést, hogy meglegyen ugyanaz a profit... és így tovább.

 

Tehát amikor sok olaj van, akkor azt diktálja az üzleti logika, hogy még többet termeljünk ki, amikor viszont túl vagyunk a csúcson, akkor azt diktálja, hogy kevesebbet termeljünk.

 

Csúnya.

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46209
Ezt érvnek szánta, herrkápitén? Vagy csak úgy leírta? Ezt dobta a gép? :-)
Előzmény: berci222 (46208)
berci222 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46208

 

Neked azt tanacsolom, hogy te soha ne vegyel hasznaltautot, mert biztosan mellefogsz.

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46207)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46207

Azért, mert egy mostani (értsd: újabb gyártású) használt autó pl. az USA-ban ugyanannyit, illetve többet fogyaszt, mint egy 10 évvel ezelőtti. Tehét hiába cserélem a 12 éves autómat 8 évesre, nem fog kevesebb benzint fogyasztani. Más okból meg pont annyira fogom lecserélni, mint eddig.

 

Nem nehéz ám ezt megérteni, csak több nyugalomra és nagyobb figyelemre lenne hozzá szükség, kapitány. Fel ne robbanjon itt nekem... :-)

Előzmény: berci222 (46206)
berci222 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46206

 

Használtat meg hiába vesznek, az nem fog kevesebbet fogyasztani.

 

Mert? Meghibbantal?

 

Vagy te csak kizarolag ökörködesböl irogatsz?

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (46198)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46205

Itt van ugyanaz tökben. Same old, same old...

 

-----------------------

 

http://www.gulfnews.com/business/Oil_and_Gas/10188960.html

 

 

The UAE was into EOR by injecting natural gas into mature fields. During the early 1980's the UAE boosted its stated reserves from 30 billion barrels without any major oil field discovery(s). The stated reserves have been about 98 billion barrels for years with neither decline nor addition of reserves. The boosting of reserves was political in nature in order to increase OPEC assigned production quotas for the UAE. These oil production quotas were based on stated reserves, no scientific verification was required. The UAE was estimated to be producing about 2.7 + million barrels per day. They have plans to continue EOR and mature field rehab in order to boost production to 3.5 million barrels a day or greater about 2011. At one time they desired to boost production to 4 million barrels a day. Due to the onset of continued depletion this may not be possible. After reaching peak production of 3.5 - 4.0 million barrels a day; production is expected to decline without a prolonged peak plateau.

 

------------------

 

Ahogy pár napja mondtam Bercinek.

 

Új technológia a 80-as évektől implementálva, kitermelés sebessége hirtelen fel, tényeges URR változás nem történt, hazudtak egy nagyot politikai okból (OPEC kvóta), már túl vannak a csúcson. Tervezik a növelést, jóllehet, ez nem biztos, hogy menni foig, ha mégis, akkor semmi plató, hanem gyorsan fel, gyorsan le.

 

Welcome to the real world, Neo.

Előzmény: V.4_BlackVoid (46204)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.03.02 0 0 46204
In an interview released Sunday, Al Nuaimi also said that Saudi Arabia, which already has the biggest proven oil reserves in the world and exports 10 million bpd, planned to add another 200 billion barrels of oil to its proven reserves figure.

He said this was "to reassure the world that we are not going to run out of oil in the next five to ten years as peak oil theorists say."


Hahahahaha. Hihetetlen. Aszondjak a szaudiak, hogy azert adnak 200 milliard hordot a tartalekokhoz, hogy megnyugtassak a vilagot, nem fog 5-10 even belul kifogyni az olaj - ahogy a Peak Oil elmelet hivei allitjak.

1. Nem azert adnak 200 milliardot a tartalekokhoz mert olajat talaltak. Felfedezesrol szo nincs. Azert adnak hozza a tartalekokhoz, hogy megnyugtassak a piacot.

2. Senki nem allitja, hogy 5-10 even belul kifogy az olaj.

Annyira meggyozoek ezek a Peak Oil cafolatok, hogy holnap befizetek egy 2x ekkora hazra meg 2 jo nagy SUV-ra. ; )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!