Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 1214

Ezek szerint én a saltimboccat is scaloppine-ből csinálom. :-) Olyan gusztusosak ezek a kis szeletkék. :-)

 Épp a hétvégén jutott eszembe, hogy már hatalmasak a zsálya levelei a kertben, épp ideje, hogy süssek ilyet.  Antonio, szerinted kell lisztbe forgatni, vagy nem a saltimboccat? Én nem szoktam, de olvastam már olyan receptet is, ahol lisztezték.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1210)
Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 1213

CIRIO (regen volt nekik egy kulon bortermeles, jo ecetet szoktak csinalni)

 

Micsoda véletlen, vörösborecetből pont ilyen van itthon. :-)  Még Ol.o-ból hoztam. De nem gondoltam volna, hogy ez ilyen jó márka, nagyon olcsó volt. Jegyeztem a másikat is. :-)

Előzmény: Antonio Gambadoro (1191)
madikar Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1212

Kedves Findusz!

Nagyon örülnék a Nlad bevált crostata receptnek...!

 

Antonio, Neked is nagyon köszönöm az ötleteket!!

Előzmény: findusz (1207)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1211
Kedves Antonio!

Nagyon szépen köszönöm a receptet!:O)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1210)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1210

pl. Scaloppine al Vino Bianco (feherboros)

 

(de szamtalan variacio van: ecetes, marsala-boros, konyakos, citromos, stb.)

 

Eloszor: mi az a Scaloppine?

60-80 g vekony husszeletek! (80 g-tol mar "Scaloppe")

 

Borjushust kb. 60-80 g-os vekony szeletekre vagni, husklopfoloval meg vekonyabbra verni, lisztben forgatni.

 

Serpenyoben felolvasztani vajat, lassu tuzon sutni a husszeleteket. Felso oldalat megsozni es megborsozni (feherborsoval). Megforditani a hust.

 

Onteni 1 pohar minosegi szaraz feherbort (a liszttel finom szaftot csinal) es par parcre lefedni, utana levenni a fedot es tovabbi sutni meg egy par percig.

 

A hust tanyerra szedni es raonteni a (keves) finom szaftot.

 

Koret: fott sarga repa, vagy burgonya, vagy spenott, vagy parolt gomba, vagy krumplipure.

 

Illik hozza ugyanaz a minosegi szaraz feherbor, amit a husre ontottel.

Előzmény: latsia1 (1208)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1209

Kedves Antonio!

Ne haragudj ha megkérdezem

 

Ne haragzom en ... :-))

 

ezt arra érted, hogy 1 óráig kell sütni a crostátát?

 

JOGOS az eszreveteled...

Talan sok 1 ora.

 

Meg mondom osszinten en soha nem hagynam ott 1 oraig anelkul, hogy folyamatosan megneznem, tehat lehet, hogy a kb. 1 orabol, csak 45 perc lesz.

Meg kell nezni, hogy mennyire pirul...

Nekem 20 perc alatt soha nem sikerult Crostata-t sutni..., 35-40 perc mar realisabb...

 

Az igazi crostátát maximum 20 percig lehet sütni

De ha max. 20 percig, lehet, hogy kevesebb is (pl. 15 perc)???

 

Egyebkent a sutotol fugg, nekem mostanaban egy olyan hulye sutom van, amit nem szeretek hasznalni, tehat nem lenne sok szen belole :-)))

A hulye sutom miatt, sutemenyit nem nagyon szoktam kesziteni, lehet, hogy nem vagyok jo formaban???  :-)))

 

Kerjuk szepen a Crostata receptedet...

Előzmény: findusz (1207)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1208
Olyan olasz receptet, amiben Scaloppine van?
Előzmény: Antonio Gambadoro (1206)
findusz Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1207

Kedves Antonio!

 

Ne haragudj ha megkérdezem, de a "kb. 180 fokos sutoben 1 ora alatt kesz van", ezt arra érted, hogy 1 óráig kell sütni a crostátát?

 

Mert így legfeljebb szenet fogsz tudni enni. Az igazi crostátát maximum 20 percig lehet sütni egy hagyományos sütőben is 180-200 legfeljebb 220 fokon a vége felé, ha nem tetszik amennyire megpirult. Bár ezt én soha nem szoktam.

 

Madikar ha akarsz, adok crostata receptet. Bár látom, hogy sok profi van ebben a topicban, úgyhogy nem tudom van-e egy már nálad bevált.

 

Ha nem így értetted Antonio, akkor elnézést kérek.

 

findusz

Előzmény: Antonio Gambadoro (1204)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1206

Kedves Antonio, ha esetleg az utóbbihoz tudnál valami támpontot adni

 

A Scaloppine-rol?

Nem tudom, mivel mar a salatanak Garibaldi fantazia neve volt, valoszinuleg a Scaloppine Marsala-nak is fantazia nevet adtak (Marsalabol Garibaldi hoditotta/felszabaditotta Sziciliat).

 

Egy nagy patriota lehetett a tulajdonos :-)))

 

Viszont ha "Scaloppine al Marsala"-rol lenne szo, akkor Marsala likor/bor szukseges, de nem hiszem, mivel azt irtad, hogy valami gombas hus volt...

Előzmény: latsia1 (1196)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1205

ahahaah elirtam en is (legalabb is a magyart :-)))

 

Koszi szepen carbonara :-))

Előzmény: carbonara (1202)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1204

Nem tudom, en valami toltott Crostata-t csinalnek

(szerintem magyarul "linzerteszta"bol, kerek szepen megerositest a forditasban).

 

A fenyomag mindig jol parosul a mazsolaval es esetleg a mandorla-val (mandulaval).

 

Tehat egy olyan toltott Crostata-t probald, aminek a belsejeben (szetdarabolt) fenyomag es (szetdarabolt heja nelkuli) mandula + mazsola van.
Esetleg csokis is nagyon jo lehet (darabolt a toltelekben).

 

pl. 150-200 g mazsola, 200 g mandula, 100-150 csokolade, esetleg egy kis gyumolcs (pl. korte vagy fuge es/vagy kandirozott narancs)

 

kb. 180 fokos sutoben 1 ora alatt kesz van.

Majd ha lehult akkor egy kis porcukor ra

 

Ez nem egy pontos recept, de ilyesmi sutemenyek szoktak lenni nalunk.

 

Talan a desszerteknel kevesebb hatarak vannak, tobb lehetoseg van a kreativitasra.

Előzmény: madikar (1199)
carbonara Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1202

(magyarul "brusketta")

 magyarul : bruszketta

Előzmény: Antonio Gambadoro (1200)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1201
Köszönöm!:O)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1200)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1200

Bocsánat elírtam..helyesen:
Előételnek Bruscettát és egy "Garibaldi" nevű salátát ettünk....

 

elirtad :-))

helyesen: BRUSCHETTA, (magyarul "brusketta")

Előzmény: latsia1 (1197)
madikar Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1199

Antonio, Neked is köszönöm!!

Nem tudsz valamilyen édességet/desszertnek valót, amihez fenyőmag kell??

Előzmény: Antonio Gambadoro (1193)
madikar Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1198

Köszönöm!

Ez a penne egészen jól hangzik..., lehet, hogy ezt kipróbálom..!

Előzmény: Törölt nick (1188)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1197
Bocsánat elírtam..helyesen:

Előételnek Bruscettát és egy "Garibaldi" nevű salátát ettünk....
Előzmény: latsia1 (1196)
latsia1 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1196
Sziasztok!

Tegnap egy olasz étteremben "La Pastiera" vacsoráztunk, olyan finom volt minden és annyit ettünk, hogy sajnos már a desszertre nem maradt hely:O)

Előételnek B nevű ruscettát és egy "Garibaldi" salátát ettünk, ruccolával, Parmiggianoval és Prosciuttoval.
Főételnek pedig ha jól emlékszem a nevére "Marinara" spagettit /sok kagylóval, rákkal, tintahallal/ és "Scaloppine Marsala" /gombával/ nevű finomságot.

Kedves Antonio, ha esetleg az utóbbihoz tudnál valami támpontot adni, nagyon szívesen venném, mert fogalmam sincs hogy kell csinálni, pedig nagyon finom volt...:O)
Köszönöm szépen!

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1195

egy kis humor erzek...

 

nem kell senkitol elnezest kerni, egyebkent egy par mondatom utan egy kis mosolyt tettem, tehat ilyen:  :-))

ilyenkor a mondat ertelmet nem kell tul komolyan venni.

 

De az a recept tenyleg botranyos volt :-)))))))

Előzmény: Törölt nick (1194)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1193

pl. Broccolis tesztaba tedd bele!

 

Amikor a serpenyoben extraszusz olivaolajjal es fokhagymaval izesited a (mar vizben fott) brokkoli darabokat, fenyomagot is tedd bele (es ha gondolod, akkor egy kis mazsolat is, de eloszor langyos vizben hagy kb. 10 percig).

 

Előzmény: madikar (1175)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1192

Kedves Zoroastro!

 

Ez a recept (tesztasalata szaritott paradicsommal) szerintem csak a nemet neten elofordulhat :-)),

 

en pedig azt hittem, hogy ez "olasz konyha" topic :-))

 

Hihetetlen, gondolj bele:

szaritott paradicsom + ennek a fuszerezett olaja + tejszin + tej + feher ecet

 

Attol olasz, hogy fusilli teszta?

 

BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Előzmény: Törölt nick (1187)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1191

CIRIO (regen volt nekik egy kulon bortermeles, jo ecetet szoktak csinalni)

 

es

 

PONTI

Előzmény: Zitka (1184)
kicsirigó64 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 1189
Kérdésem lenne. Mire használható a szöllőmagolaj?
madikar Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1186
 Én direkt beleírtam a hozzászólásomba, hogy kivétel pesto, és hogy ezen kívűl van-e fenyőmagos tésztarecept...!
Előzmény: Kanbéka (1185)
Kanbéka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1185
ott van 3 hozzászólással a tied alatt...
Előzmény: madikar (1175)
Zitka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1184
Akkor mondj egy jó minőségű fehér borecetet. :-)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1183)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1183

A lányaim pl. nem szeretik, ha a jégsalátán, vagy más világoszöld salátán ott a barnás színű balsamico.

Igen, ezert van ertelme a "Condimento Balsamico Bianco"-nak, foleg a szine miatt.

 

De akkor nem jobb egy (jo minosegu) feher borecet? Ha jo marka es jo szolobol van akkor a "kereskedelmi erteke" (csak ilyen ertelemben hasznaltam ezt a kifejezest :-)) nagy...

Előzmény: Zitka (1182)
Zitka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1182

Jaj, dehogy haragszom! Tudod, ízlések és pofonok.... :-)))))  Engem egyébként nem zavar, ha nincs "kereskedelmi értéke", nem kupeckedni akarok vele. :-))))

A lányaim pl. nem szeretik, ha a jégsalátán, vagy más világoszöld salátán ott a barnás színű balsamico. Hiába ízlik nekik, a látványt is fontosnak tartják.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1181)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1181

mi a helyzet a balsamico bianco-val? Az már csak olyan utánzás?

 

Ha jol tudom, ez a "Condimento Balsamico Bianco", direkt nem nagyon (ritkan es kivetelesen) hasznaljak az "Aceto Balsamico Bianco" nevet, hogy ne pereljek be oket, mert ez nem Aceto Balsamico", hanem egy sima ecet, egy "condimento".

 

Altalaban a salatakra szoktak hasznalni, ez egy keverek:

sima aceto di vino (sima borecet) + feherszolo muszt.

 

Nincs megadva, hogy milyen feherszolo, melyik regiobol, stb stb, akarmilyen szarmazasu borecettel lehet.

 

Kereskedelmi erteke: 0 (nulla).

 

Ize: akinek izlik, szerintem egyaltalan nem rossz.

 

Altalaban ez a szep neve "Balsamico Bianco" nagyon kedvelt kulfoldon, pl. Nemetorszagban/Ausztriaban, azt hisszik, hogy micsoda szuper termeket vesznek.

 

Sajat velemenyem: en nem hasznalnam... (ne haragydj :-)))

Előzmény: Zitka (1179)
nemisbéka Creative Commons License 2005.06.11 0 0 1180
Én nagyon sokszor használom Worcester-szósszal és fűszerekkel együtt csirkét kicsit pácolni.
Előzmény: Antonio Gambadoro (1177)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!