Ezek szerint én a saltimboccat is scaloppine-ből csinálom. :-) Olyan gusztusosak ezek a kis szeletkék. :-)
Épp a hétvégén jutott eszembe, hogy már hatalmasak a zsálya levelei a kertben, épp ideje, hogy süssek ilyet. Antonio, szerinted kell lisztbe forgatni, vagy nem a saltimboccat? Én nem szoktam, de olvastam már olyan receptet is, ahol lisztezték.
CIRIO (regen volt nekik egy kulon bortermeles, jo ecetet szoktak csinalni)
Micsoda véletlen, vörösborecetből pont ilyen van itthon. :-) Még Ol.o-ból hoztam. De nem gondoltam volna, hogy ez ilyen jó márka, nagyon olcsó volt. Jegyeztem a másikat is. :-)
(de szamtalan variacio van: ecetes, marsala-boros, konyakos, citromos, stb.)
Eloszor: mi az a Scaloppine?
60-80 g vekony husszeletek! (80 g-tol mar "Scaloppe")
Borjushust kb. 60-80 g-os vekony szeletekre vagni, husklopfoloval meg vekonyabbra verni, lisztben forgatni.
Serpenyoben felolvasztani vajat, lassu tuzon sutni a husszeleteket. Felso oldalat megsozni es megborsozni (feherborsoval). Megforditani a hust.
Onteni 1 pohar minosegi szaraz feherbort (a liszttel finom szaftot csinal) es par parcre lefedni, utana levenni a fedot es tovabbi sutni meg egy par percig.
A hust tanyerra szedni es raonteni a (keves) finom szaftot.
Koret: fott sarga repa, vagy burgonya, vagy spenott, vagy parolt gomba, vagy krumplipure.
Illik hozza ugyanaz a minosegi szaraz feherbor, amit a husre ontottel.
Ne haragudj ha megkérdezem, de a "kb. 180 fokos sutoben 1 ora alatt kesz van", ezt arra érted, hogy 1 óráig kell sütni a crostátát?
Mert így legfeljebb szenet fogsz tudni enni. Az igazi crostátát maximum 20 percig lehet sütni egy hagyományos sütőben is 180-200 legfeljebb 220 fokon a vége felé, ha nem tetszik amennyire megpirult. Bár ezt én soha nem szoktam.
Madikar ha akarsz, adok crostata receptet. Bár látom, hogy sok profi van ebben a topicban, úgyhogy nem tudom van-e egy már nálad bevált.
Ha nem így értetted Antonio, akkor elnézést kérek.
Kedves Antonio, ha esetleg az utóbbihoz tudnál valami támpontot adni
A Scaloppine-rol?
Nem tudom, mivel mar a salatanak Garibaldi fantazia neve volt, valoszinuleg a Scaloppine Marsala-nak is fantazia nevet adtak (Marsalabol Garibaldi hoditotta/felszabaditotta Sziciliat).
Egy nagy patriota lehetett a tulajdonos :-)))
Viszont ha "Scaloppine al Marsala"-rol lenne szo, akkor Marsala likor/bor szukseges, de nem hiszem, mivel azt irtad, hogy valami gombas hus volt...
(szerintem magyarul "linzerteszta"bol, kerek szepen megerositest a forditasban).
A fenyomag mindig jol parosul a mazsolaval es esetleg a mandorla-val (mandulaval).
Tehat egy olyan toltott Crostata-t probald, aminek a belsejeben (szetdarabolt) fenyomag es (szetdarabolt heja nelkuli) mandula + mazsola van. Esetleg csokis is nagyon jo lehet (darabolt a toltelekben).
pl. 150-200 g mazsola, 200 g mandula, 100-150 csokolade, esetleg egy kis gyumolcs (pl. korte vagy fuge es/vagy kandirozott narancs)
kb. 180 fokos sutoben 1 ora alatt kesz van.
Majd ha lehult akkor egy kis porcukor ra
Ez nem egy pontos recept, de ilyesmi sutemenyek szoktak lenni nalunk.
Talan a desszerteknel kevesebb hatarak vannak, tobb lehetoseg van a kreativitasra.
Tegnap egy olasz étteremben "La Pastiera" vacsoráztunk, olyan finom volt minden és annyit ettünk, hogy sajnos már a desszertre nem maradt hely:O)
Előételnek B nevű ruscettát és egy "Garibaldi" salátát ettünk, ruccolával, Parmiggianoval és Prosciuttoval. Főételnek pedig ha jól emlékszem a nevére "Marinara" spagettit /sok kagylóval, rákkal, tintahallal/ és "Scaloppine Marsala" /gombával/ nevű finomságot.
Kedves Antonio, ha esetleg az utóbbihoz tudnál valami támpontot adni, nagyon szívesen venném, mert fogalmam sincs hogy kell csinálni, pedig nagyon finom volt...:O) Köszönöm szépen!
Amikor a serpenyoben extraszusz olivaolajjal es fokhagymaval izesited a (mar vizben fott) brokkoli darabokat, fenyomagot is tedd bele (es ha gondolod, akkor egy kis mazsolat is, de eloszor langyos vizben hagy kb. 10 percig).
A lányaim pl. nem szeretik, ha a jégsalátán, vagy más világoszöld salátán ott a barnás színű balsamico.
Igen, ezert van ertelme a "Condimento Balsamico Bianco"-nak, foleg a szine miatt.
De akkor nem jobb egy (jo minosegu) feher borecet? Ha jo marka es jo szolobol van akkor a "kereskedelmi erteke" (csak ilyen ertelemben hasznaltam ezt a kifejezest :-)) nagy...
Jaj, dehogy haragszom! Tudod, ízlések és pofonok.... :-))))) Engem egyébként nem zavar, ha nincs "kereskedelmi értéke", nem kupeckedni akarok vele. :-))))
A lányaim pl. nem szeretik, ha a jégsalátán, vagy más világoszöld salátán ott a barnás színű balsamico. Hiába ízlik nekik, a látványt is fontosnak tartják.
mi a helyzet a balsamico bianco-val? Az már csak olyan utánzás?
Ha jol tudom, ez a "Condimento Balsamico Bianco", direkt nem nagyon (ritkan es kivetelesen) hasznaljak az "Aceto Balsamico Bianco" nevet, hogy ne pereljek be oket, mert ez nem Aceto Balsamico", hanem egy sima ecet, egy "condimento".
Altalaban a salatakra szoktak hasznalni, ez egy keverek:
sima aceto di vino (sima borecet) + feherszolo muszt.
Nincs megadva, hogy milyen feherszolo, melyik regiobol, stb stb, akarmilyen szarmazasu borecettel lehet.
Kereskedelmi erteke: 0 (nulla).
Ize: akinek izlik, szerintem egyaltalan nem rossz.
Altalaban ez a szep neve "Balsamico Bianco" nagyon kedvelt kulfoldon, pl. Nemetorszagban/Ausztriaban, azt hisszik, hogy micsoda szuper termeket vesznek.
Sajat velemenyem: en nem hasznalnam... (ne haragydj :-)))