A 30 fok már messze van az ideális erjesztési hőmérséklettől. Az élesztő egyébként 40 fokig simán elvan, csak a cefrének nem ideális ez a hőfok. Lehet kapni speciális hidegtűrő élesztőt, ami alacsonyabb hőmérsékleten is elfogadható sebességgel erjeszt. De vannak hűtőben kelesztett tészták is, szóval a közönséges sütőélesztő is dolgozik alacsony hőmérsékleten, csak lassan.
Kukacos reszt mindenkeppen ki vagni, ha a gyumolcs husban, ha a maghazban van akkor is. Egyebkent a maghaz mind a harom altalad emlitett gyumolcsnel maradhat nyilvan daralni fogod, es a daralas utan pektin bontot kap, igy nem fog belole a magon kivul semmi maradni :) Viszont ugyanugy rengeteg iz es illat anyagot tartalmaz.
A felreertesek elkerulese vegett az alma mag annyira minimalis mergezo anyagot tartalmaz, hogy az erjedes kozben keletkezo alkohol, es a fozes kozbeni kiparlas majdnem, hogy 0-ra csokkenti a mergezo anyagok szamat, ezaltal a mag is nyugodtan maradhat a cefreben.
Tudom, hogy a cefre idealis erjedesi homerseklete 17-30 fok kozott van. Nyilvan ha 30 fok felett van a homerseklet akkor az eleszto gombak el pusztulnak, ez rendben is van. DE mi van ha 17 fok alatt van a cefre? Az erjedes ugyanugy vegbe megy mint pl 20-22 fok korul, csak lassabban? Vagy esetleg az eleszto gombak az alacsony homerseklet miatt pusztulnak?
Az ok amiert kerdezem: Most inditottam almat, fajelesztovel el inditva 2 napja szepen forr viszont fedett, szelvedett de megis szabad eg alatt van. ( teto, 4 oldal van, de megis kint van, nap nem eri, nincs futes)
Jelenleg a cefre maghomerseklete 17 fok volt este 9 orakkor merve, nyilvan ez reggelre lejjebb esik, ugyan ugy ahogy az elkovetkezendo napokban is a kinti homerseklet csokkeni fog, viszont a forras mint kemiai reakcio valamilyen szinten homerseklet novekedessel jar...
Kell aggodnom valamiert? Amig nincsennek minuszok odakint ugyanugy ki fog forrni a cefrem? Csak mondjuk nem 10-12 nap alatt, hanem mondjuk 30 nap alatt? Vagy mindenkeppen keressek neki valami alternativat amivel tudom tartani a 17+ -os homersekletet? Makacskodnak benne a gombak es mondjuk 10 fok alatt azt mondjak, hogy mar pedig en tovabb nem dolgozom inkabb teli almot alszom?
Nekem a forgótárcsás rendszerű van, ebben van egy 2 kW-os motor kb. 20.000-es fordulatszámmal és egy lassító áttétel, kb. 1:10. Azaz a tárcsa kb. 2000-et forog percenként. Két kés van benne, azaz percenként 4000-szer vág. Nem csoda, hogy nem szeletel, hanem pépesít...
"Anekdotikus módon a kedvtelésből tartott tulajdonosok megszórhatják a sörélesztőt az általuk táplálékba, hogy megvédjék a bolhákat és a kullancsokat."
A szeszfőző üstöket is évszázadokon keresztül ónozták, a tartósságáról annyit tudok, hogy egy kora 1800-as magyar kézikönyv szerint „igen gyakran, valahányszor kezd lekopni”, újra kellett ónozni. A rézben főzött/kondenzált szeszt sokáig mindenhol mérgezőnek tartották. (Több okból gyanús, hogy előpárlatot se vettek el.)