Keresés

Részletes keresés

vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153491

Milyen fajélesztőt használtál?

Előzmény: Totya60 (153488)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153490

A 30 fok már messze van az ideális erjesztési hőmérséklettől. Az élesztő egyébként 40 fokig simán elvan, csak a cefrének nem ideális ez a hőfok. Lehet kapni speciális hidegtűrő élesztőt, ami alacsonyabb hőmérsékleten is elfogadható sebességgel erjeszt. De vannak hűtőben kelesztett tészták is, szóval a közönséges sütőélesztő is dolgozik alacsony hőmérsékleten, csak lassan.

Előzmény: Totya60 (153488)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153489

Kukacos reszt mindenkeppen ki vagni, ha a gyumolcs husban, ha a maghazban van akkor is. Egyebkent a maghaz mind a harom altalad emlitett gyumolcsnel maradhat nyilvan daralni fogod, es a daralas utan pektin bontot kap, igy nem fog belole a magon kivul semmi maradni :) Viszont ugyanugy rengeteg iz es illat anyagot tartalmaz.

A felreertesek elkerulese vegett az alma mag annyira minimalis mergezo anyagot tartalmaz, hogy az erjedes kozben keletkezo alkohol, es a fozes kozbeni kiparlas majdnem, hogy 0-ra csokkenti a mergezo anyagok szamat, ezaltal a mag is nyugodtan maradhat a cefreben.

osszegezve:

1.:
-hibas resz ki vag ( rohadt, kukacos, serult....)
-daral
-pektinbonto

2:
-lefoz
-tisztaz (kisusti eljarasnal)
-var

3:
-elvez

Előzmény: evodia2010 (153484)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153488

Haliho mindenkinek!

Egy ujabb kerdes feletek:

Tudom, hogy a cefre idealis erjedesi homerseklete 17-30 fok kozott van. Nyilvan ha 30 fok felett van a homerseklet akkor az eleszto gombak el pusztulnak, ez rendben is van. DE mi van ha 17 fok alatt van a cefre? Az erjedes ugyanugy vegbe megy mint pl 20-22 fok korul, csak lassabban? Vagy esetleg az eleszto gombak az alacsony homerseklet miatt pusztulnak?

Az ok amiert kerdezem: Most inditottam almat, fajelesztovel el inditva 2 napja szepen forr viszont fedett, szelvedett de megis szabad eg alatt van. ( teto, 4 oldal van, de megis kint van, nap nem eri, nincs futes)

Jelenleg a cefre maghomerseklete 17 fok volt este 9 orakkor merve, nyilvan ez reggelre lejjebb esik, ugyan ugy ahogy az elkovetkezendo napokban is a kinti homerseklet csokkeni fog, viszont a forras mint kemiai reakcio valamilyen szinten homerseklet novekedessel jar...

Kell aggodnom valamiert? Amig nincsennek minuszok odakint ugyanugy ki fog forrni a cefrem? Csak mondjuk nem 10-12 nap alatt, hanem mondjuk 30 nap alatt? Vagy mindenkeppen keressek neki valami alternativat amivel tudom tartani a 17+ -os homersekletet? Makacskodnak benne a gombak es mondjuk 10 fok alatt azt mondjak, hogy mar pedig en tovabb nem dolgozom inkabb teli almot alszom?

Valaszotokat elore is koszonom.

evodia2010 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153487

Kukacos magházat nem próbáltam megkóstolni... :)

Előzmény: endrepp (153485)
Szomjas cápa Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153486

A magházpenészt ki szoktam vágni. Ültetvényről származó almát nem vizsgálom, megy kocsányozás és mosás után a darálóba.

Előzmény: evodia2010 (153484)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153485

Amit megkóstolva nem ízlik az íze, az a pálinkát is rontani fogja. A magházat is csak akkor érdemes eltávolítani, ha beteg.

Előzmény: evodia2010 (153484)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153484

Almánál, birsnél, körténél a kukacos részeket ki szoktátok vágni? Okozhat ízhibát? Azt hallottam, van aki magházat is kivágja.

evodia2010 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153483

Ón nem mérgez, ellentétben a horgannyal (cink)

Előzmény: Törölt nick (153456)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153482

Nagyon szèpen köszönöm a kielègítő válaszokat!

Mint írtam nem pálinkafőző lessz belőle!

 

Ès ha már ennyire dicsèritek, meg fogom vásárolni ès szilva lekvár fog benne főni èvente egyszer!

Mègegyszer köszönöm a válaszokat!

Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153481

Ezt is egy pálinkás fórumról kell megtudnom!:)

Előzmény: beetee (153480)
beetee Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153480

Konklúzió:

Mindenki igyon sok sört, hogy ki ne haljanak a bolhák és kullancsok!

 

;))))

Előzmény: beetee (153478)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153479

 Az előbbit sem én fordítottam, a linkre kattintva nálam ezekkel a szavakkal szerepelt.

Az általad leírtat csak értelmezni tudom, úgy meg fölösleges.

Előzmény: Green Corner (153476)
beetee Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153478

A kisállat tulajok elmondása szerint, a kedvencük kajájába szórt élesztő megvédi valamitől a bolhákat és a kullancsokat...

 

;)))

Előzmény: Green Corner (153476)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153477

Nekem a forgótárcsás rendszerű van, ebben van egy 2 kW-os motor kb. 20.000-es fordulatszámmal és egy lassító áttétel, kb. 1:10.  Azaz a tárcsa kb. 2000-et forog percenként. Két kés van benne, azaz percenként 4000-szer vág. Nem csoda, hogy nem szeletel, hanem pépesít...

Előzmény: vandox4 (153464)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 1 153476

"Anekdotikus módon a kedvtelésből tartott tulajdonos"

Ezt fordítsd le!:)

Előzmény: vandox4 (153475)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153475

általuk táplálékba - állatuk táplálékába

Előzmény: endrepp (153471)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153474

Ja!:))

Előzmény: foxrudi (153473)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153473

Ilyenkor jön az,hogy csak kíváncsi voltam,észreveszed e a hibát??? :-)  :-)

Előzmény: Green Corner (153468)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153472

Nekem is ez tetszett a legjobban!:)

Előzmény: endrepp (153471)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 1 153471

A legjobb:)

 

"Anekdotikus módon a kedvtelésből tartott tulajdonosok megszórhatják a sörélesztőt az általuk táplálékba, hogy megvédjék a bolhákat és a kullancsokat."

Előzmény: Green Corner (153468)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153470

Gépimagyar? :)

Előzmény: Green Corner (153468)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 1 153469

Igen olvastam, értelmetlen szöveg, magyar szavakkal. :)

Előzmény: foxrudi (153467)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153468

Magyarul van, de a gugli fordította!:)

Előzmény: foxrudi (153467)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153467

Te olvastad? :-)

 Magyarul van írva.

Előzmény: endrepp (153466)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153466

Az elsőt biztos nem olvastad, gondolom a Google fordította. :)

Előzmény: foxrudi (153465)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153465

A pékélesztővel erjeszthetsz cefrét,de a sörélesztővel,borélesztővel nem keleszthetsz kenyeret. 

 A google a barátod azt is írtam : http://giselle.omarrocha.com/mi-a-kulonbseg-a-soreleszto-es-a-pek-eleszto-kozott/

                         https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Elelmiszer-mikrobiologia/ch06s04.html

                 Ez a leghasznosabb:  http://www.palinkafozo100literes.hu/Dr._Solyom_Lajos_-_Palinkafozes.pdf

Előzmény: remete004 (153431)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153464

Nem jobb almához, körtéhez, stb, csak más. Van előnye is, hátránya is.

A hagyományos(Nem átalakított) ágdarálók motorja a tengely mentén szigeteletlen és ez idővel 

problémát okoz. A tiédnél ha jól gondolom ez nem fordulhat elő. Aztán a jó ágdaráló előnye a gyorsaság,

és az enyém nem szeleteket vág, habár több kés is van benne, az almát ízekre szaggatja. 

Viszont megnézném a darálódat ha tennél róla fel egy képet, csupán szakmai kiváncsiság.

Előzmény: kopasz szuzukis (153454)
cloaked Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153463

A szeszfőző üstöket is évszázadokon keresztül ónozták, a tartósságáról annyit tudok, hogy egy kora 1800-as magyar kézikönyv szerint „igen gyakran, valahányszor kezd lekopni”, újra kellett ónozni. A rézben főzött/kondenzált szeszt sokáig mindenhol mérgezőnek tartották. (Több okból gyanús, hogy előpárlatot se vettek el.)

Előzmény: rézműves1 (153457)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153462

Valakinek van tapasztalata  ECO 50 literes pálinkafőzővel hozzávaló párlattisztító egységgel?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!