háááát na ja..másnak kb ekkora :-))),de ha még nem mondtam volna ez egy kb 100 éves parasztház vályogból,a maga kis hosszúkás elrendezésével,s a kandalló a "legnagyobb" első vagy "tiszta" szobában van,ami 4,5x4,7-es,2,2-as belmagassággal..szval csak ezért..:-)
Előre is elnézést kérek mindenkitől. A kérdésem szerintem már milliószor elhangzott itt, de ha valaki csak egy szóval válaszolna a kérdésemre nagyon megköszönném. Tehát : kandalló építés előtt állok, szeretném ha nem csak egy kb 36 nm szobát fütenék, hanem rásegítenék a kb 200nm ház fűtésére is. Vízteres, vagy öntvény kandallót válasszak puffertartállyal?
Üdv Szerintetek mivel lehet eltávolítani, vagy elkerülni a kandalló belsejére lerakódott kátrányt. Pár napja levakartam spaklival meg pengével,majdnem beleőszültem(1 éves kátrány volt rata). Megint kezd el rárakódni.Idén pedig már száraz, 2 éves fával tüzelek.
"Új kályha még, sok benne a víz és valamiért megfordul a légáram a kéményben" Köszönöm a válaszodat, de nem lettem okosabb, A kérdés továbra is az hogyan szárítsam ki , vagy majd kiszárad magátol begyujtás nélkül. Természetesen a fa száraz !!!
Csak akkor már nehogy használtat vegyél internetről, hanem menj be valami nagyáruházba (azthiszem az Auchanban láttam), és ott vedd meg, újan, garanciával. Ilyesmi árban volt, az olcsóbb 30, a drágább meg 50 körül.
Akkor hajrá. Egy próbát megér, és biztos, hogy sokkal hangulatosabb, mint egy konvektor. Megnéztem közelebbről, igen, van rajta hőteljesítmény fokozatállító, fényerőszabályozó, meg ventillátorkapcsoló, ha jól emlékszem.
Köszi a gyors választ.Igen, itthonra kellene, de csak 1 szobát akarok fűteni.Ha azt veszem, akkor a gázkonvektorban állandóan megy a gyújtóláng, ami ugye meleget nem ad, csak fogyaszt.Ezt csak esténként akarom használni, mivel nappal nincs itthon senki.Úgy látom 3 fokozat van rajta.Lehetne takarékon is használni, és éjszakára a konvektort is le szoktam halkítani.
Bocs, most látom, hogy az iroda az az ismerősé, neked otthonra kellene. Fűtésre biztosan nem lesz elég, vagy ha igen, akkor a gatyád is rámegy. Ekkora teljesítmény egy átlagos szigetelésű épület esetében max. egy szobára elég. Bár, ha teszem azt van 3 szobád+nappali és 80.000 körül szokott lenni a gázszámla, akkor érdekelhet.
Erről az jutott eszembe, hogy ez a második lépés a guminő felé. Az első meg az alkoholmentes sör... :-)))
Komolyan: Valamelyik áruházban múltkor kicsit elidőztem ezek előtt és azt kell mondjam, ha pl. még panelban laknék, akkor tuti beruháznék egyre. Mert szép, hangulatos, nem kell a fával vacakolni és nem hiszem, hogy rosszabb a hatásfoka, mint bármilyen másik elektromos fűtésnek. Azt viszont nem gondolom, hogy olcsóbb lesz, mint a gázfűtés (még ha konvektorról is van szó), nem hiába nem elterjedt ezen az éghajlaton az ilyen típusú elektromos fűtés.
Próba szerencse, nem veszíthetsz vele, legfeljebb lesz egy hangulatos dísz az irodában, és ha mégsem elég, még mindig bekapcsolhatod a konvektort.
Egyébként biztos nem lesz elég a konvektor kiváltására, az 1500 W-ot kb. úgy képzeld el, mint egy fürdőszobamelegítő ventillátort. És egy gyors számolás, ha mondjuk napi 12 órában járatod: 1500 W az durván 60 Ft óránként, tehát 720 Ft lenne, ami havontadurván 21.000, és akkor nem is biztos, hogy kifűtötted az irodát.
Akkor átgondolva: Panelházban, esti szexhez alkalomszerűen hangulatelemnek kiváló, de fűteni nem célszerű vele.
Sziasztok! Szeretném a véleményeteket kikérni, elektromos kandalló ügyében.Egy ismerősnél láttam, és egy kb 20nm területet fűt vele.Azt mondja, hogy hétvégén és éjszaka nem használja, (iroda) és 5-6 ezer forinttal fizet többet havonta.Mivel nekem régi konvektoraim vannak, muszáj télire valami olcsóbb megoldást találnom.Ha ugyanannyiba kerül a fűtés a kandallóval, mint a gázkonvektorral, akkor is le szeretném cserélni, mert egy ismerős család most kapott széndioxid mérgezést, és hajszálhíjján tragédia lett belőle.Mi a véleményetek pl erről:
"Szerintem az a magyarázata, hogy a hidegebb füst így egyből kimegy, nem száll végig az üveg előtt."
Szerintem is részben, annyival egészteném ki, hogy ha alulról gyújtasz be, sokkal intenzívebb lesz maga a gyulladás folyamata és sokkal több füst gomolyog a hideg üveg előtt, mielőtt kimegy fölül. Azt vettem észre, hogy a fölülről begyújtáskor lassabban gyullad be az egész, mert eleve kevesebb gyújtóst rakok a tetejére és így anélkül tud kimenni a füst, hogy bármi köze lenne az üveghez. Mire meg már annyi van, hogy kénytelen végignyalni az üveget, akkor ki lehet nyitni a szekundert, amiből akkorra már meleg levegő jön, meg a kémény is felmelegedett annyira, hogy elbírja a növekvő mennyiségű égésterméket...
Váá, most nézem csak újra, hogy ezen a videón mennyire leszürkül az üveg, mire rárakja a második adagot... Na ilyen nincs, mióta száraz a fa és fölülről gyújtom be. Épp csak a két alsó sarka.
Köszönöm. Mostmár arra is rájöttem, hogy azon a videón miért zárják el begyújtáskor a szekunder kart. Mert a lezúduló hideg levegő szabályosan rátapasztja a füstöt az üvegre, ha nyitva van :-)
Nem olyan egyszerű ám az az üvegre borulás, mert olyan magasan úgysem rakod fel, a másik meg, hogy ne olyan irányban rakd, hogy ki tudjon gurulni.
Csak gratulálni tudok!!!!Sajna nekünk sztem csak a nagyobb mínuszokban lesz alkalmunk ilyet produkálni,mert szét fűtjük azt a helyiséget ahol van,s ezzel a 3-5 kg fával nagyon bemelegíteni se tudom,bár volt már,h volt egy kis ideig,meg még mindig parázok,amig nem csináltatok tűzkutyát,h éjszaka vmelyik hasáb az üvegre borul...szval csak gratulálni tudok,jobb mint a reklám youtube-os supra video!!!
Csinos a kis Jotul :-) Ezt nem tudják a barkácsos tűzterek, kályhák. És ez az, amikor a kéményen olyasmi füst látszik csak majdnem, mint egy kondenzációs gázgazán működésekor.
Én is felülről gyújtok be és így sokkal kevésbé szürkül az üveg. Szerintem az a magyarázata, hogy a hidegebb füst így egyből kimegy, nem száll végig az üveg előtt. A szekunder belépő is hamarabb felmelegszik, mert közvetlenül alatta ég a tűz.
nekem van egy kályhahőmérő a kályha tetején (füsztcsőre is lehet tenni), sokat segít a szabályozásban. Kb 250 C tetőhőmérséklet kell ahhoz, hogy szépen menjen a másodlagos égés.
Örülök, ha segítettem vele. Most, mióta ezt a felülről begyújtást favorizálom, úgy csinálom, hogy meggyújtás után kb. 1 - 1,5 órát hagyom teljes levegővel, hogy jól átizzon az egész és utána zárom el, mert ezt csak akkor lehet megcsinálni. Ha előbb próbálnám, akkor csak füstölögne, hiába száraz a fa. Lényeg az, hogy üzemmeleg legyen a tűztér. Mikor már jól kitöltik a lángok a teret és minden fába beleharapott a tűz, akkor primert vissza lehet tolni 1-re, szekundert meg épp csak egy kicsit. Ilyen formában a tegnap este 9 órakori begyújtásnak ma reggel 6 kor még jó adag parazsa volt és forró volt még a kilincs. Kormosodás nem nagyon van mostanában, inkább csak kicsit leszürkül az üveg két alsó sarka, nem igényel minden begyújtás után takarítást. Száraz a fa.
Visszatérve kérdésedre: Ha a parázságyas módszert vesszük, és jó masszív 6-7 óra égés utáni parázsról van szó, ha extra száraz a fa, akkor szerintem meg lehet próbálni úgy rárakni, hogy hozzá sem nyúlsz a levegőállítóhoz, akkor is begyulladna, de olyat még nem próbáltam.
Én voltam aki érdeklődött a fagázokról. Nagyon értékes videókat tettél fel. Ilyen üzemmódban meddig szoktad üzemeltetni?Mennyire kormolódik, illetve meddig ment teljes levegővel, hogy utána elzárva így viselkedjen? Egyszer mintha mondtad volna, hogy amikor a parázságyra rárakod, még egy fél óráig megküldöd, s utána zárod el.?!
Új kályha még, sok benne a víz és valamiért megfordul a légáram a kéményben. Nem gondolom, hogy sülthal lennél, hogy vizes fával akarod bejáratni, úgyhogy az kilőve.
Vulcano update: nem tudom érdekel-e egyáltalán valakit, de ma ismét előrelépett a haveri projekt. Helyén van "A szörny". Mit is mondjak? 300mm-es füstcső, nincs hamutálca, külső levegő csatlakozás és pillangószelep. A hőcserélő jónak tűnik. Olyasmi, mint amit Tengelic35 kolléga füstgyűjtő kúp helyett gondolt ki a következő kandallójához, ha emlékeztek rá. Az aljában és az oldalán 1 sorban 5cm vastag samott téglák. 29kW-ot tud, kb. 83,5% a hatásfoka. (A 36kW névleges teljesítmény alapján.) Vízre 19,5, környezetre 9,5. Nem tudom azt sem, hogy elég lesz-e a két 20kW-os kombi cirkó kiváltására?
Most vicceltél, igaz? Attól tartok a WC tartályok nem erre vannak kitalálva. Kis átalakítást megkívánna:) Meg aztán nem tudom forrás esetén mit szólnának a műanyag alkatrészek a forró vízhez? Próbáljam ki?:) Van egy a pincében otthon.
Igen, ezt én is láttam már, de a glykollal együtt nem lehet nagyon elterjedt az alkalmazása háztáji körökben. Nyilván nagy céges fűtésrendszereknél már a helyzet. Talán tűz_tér megmondja, ha egyszer idetéved.
"az erdei köb tudtommal azért 1x1x1,7m,mert a tömör fa mennyisége abban 1 köbméter"
Igen, ezt én is így tudom egy hivatásos fakereskedőtől:)
Azonban még mindig bizonytalan vagyok, hogy kevesebb vagy több lesz-e, ha vágjuk és hasogatjuk, szépen összeforgatjuk, de úgy látom vagyunk ezzel páran:)
Tegnapelőtt készült el a cserépkályhánk, nagyon örülünk neki. Az a problémánk hogy a kifűtés során a berakott maroknyi tüzifa fele szépen ég nyitott ajtónál sincs füst de utána elkezd nagyon nagyon vízgőzzel füstölni hogy nem lehet az ajtót nyitva tartani . Mi lehet a baj Mit nem csinálok jól ?? (a kéményt előtte egy darab papírral felmelegítem.)
ha nyitott a rendszer a szivattyú nagyobb fordulaton üzemelve levegőt sziv be atágulási tartályból ha zárt akor nem lett rendesen ki légtelenítve-mert a kandallónál maradhat bene levegő.amit fütés közben kell kilégteleníteni , én azt csinálom ha ijen akad, hogy ki-be kapcsolgatom a szivattyút. és az autómata szelepen igy kimegy a levegő. de sok helyen pl fordítva tették fel a szivattyút
Egy biztos: A fa akkor foglal a legkevesebbet miután elégettük! :)
Egyébként én szerény tapasztalatom alapján, csak annyit tudok hozzátenni , hogy idén egy kamion fát vettünk erdészetből, vegyes átmérő, vegyes hossz. Lerakás után nem fértünk be a ház elé még gyalog sem, most egy kisebb helyre van összerakva, részben hasogatva (a vékonyabbakat nem hasogatóm, mert befér)
Most hiába mutogatom bárkinek mennyi fám van. Igazából mondják, hogy tényleg sok, de tudom, hogy nem tűnik annyinak… amikor ott elől volt döbbenten nézték az utcába lakók, iszonyatosan soknak tűnt.
Szerintem tudni kell összerakni, forgatni, akkor kevesebb helyet foglal. Persze lehet, hogy én nagyon ügyes vagyok? :)
Mindenesetre gyorsan feldobok egy skiccet.A zöld a "hely" lenne, persze túlzó lehet a kép, de szerintem így is látványos mennyivel szebben lehet(ne) összerakni, illetve mennyivel rosszabb is lehet(ne) rönkben.
Talán fordítva is lehetne, de nehez tudom elképzelni!
Már attól függ,hogy a rönköket hogyan rakod. Ha rácsosan (egymásra),vagy kicsit eltolva egymástól a sorokat már más a hézag. Azonkívül azért nagyon apróra senki sem hasítja. Nekem a 7 erdei köbméter rönkökből (átlag 40 cm átm) kb.9 köb. helyet tölt ki hasítva.
De ne egy rönköt nézz, haem sokat egymás mellett. A kör keresztmetszet miatt sokkal több a hézag köztük, minél kisebbre aprítod, annál szorosabban lehet rakni, ergo kisebb lesz.
Szerintem egyszerű. Vegyél egy pl.20cm átmérőjű rönköt. Ha kettéhasítod és ismét egymás mellé teszed, akkor az már nem 20 cm lesz, hanem több. Ha negyedeled,akkor ott is lesz eltérés. Na most ez nagyobb mennyiség esetén még több.
Csak gondolj bele! A puzzle is mekkora dobozban van, de amikor kirakod akkor szinte csak két dimenziós. Ha a felhasított fádat is berakod puzzle jelleggel, akkor kisebbre tudod tenni, mint rönkben volt.
"Van-e olyan szelep, ami 60-80C között dolgozik? Tehát 80-nál teljesen nyit, de a visszatérő mindig 60 felett van?" ahogy tudom minden autó radiátora előtt olyan szelep van ami 80c körül nyit teljesen, a pontos érték nem ugrik be
Azért tényleg érdekes, hogy hasogatva több helyet foglalna, mint rönkben... Hasogatva elvileg kevesebb lesz a lég közte a jobb helykihasználás miatt, nem?
Bezony,én is kételkedtem....de ha belegondolsz,ahány hasábra van vágva,annyiszor plussz 1-2 % levegő,mivel már összeilleszteni nem tudod,akármilyen szorosan is rakod.Meg az erdei köb tudtommal azért 1x1x1,7m,mert a tömör fa mennyisége abban 1 köbméter.Én erre jutottam,de már itt is volt körkérdés,a lényeg,h ne tömegre,hanem űrmérékre vegyél,no meg ne vizet..sztem..Pá!
??? Összevágtad és több hely kellett neki? Ez tuti? Nem inkább -15%?
A minap említettem volt, hogy 14m3 fát hoztak és összerakva 9,5 lett. A 14 is így volt mérve, méteres fákból vízszintesen 1 m magas "kerítés" rakva. Ahány m3-t kérsz annyi méter hosszú kerítést vágnak és hasítanak fel, majd kiszállítják. 1m3 = 70 euro.
Termosztatikus keverőre valaki? Van-e olyan szelep, ami 60-80C között dolgozik? Tehát 80-nál teljesen nyit, de a visszatérő mindig 60 felett van? A vaslemez radiátorok hőcserélőn keresztül lesznek támadva (primer: nyitott, szekunder: zárt) és rézzel vannak csövezve nem műanyaggal. Vagy nincs jelentősége, elég nekem az ESBE60?
Hejj, elkészültek a gyárban a tűztérbetétemmel! 23l víztöltethez mekkora nyitott tágulási kell? A szakirodalom 3-4% tágulásra mond 6-8% tartalékot, tehát 3 l elég kéne legyen. Rosszul gondolom? Hol találok ekkora tartályt? Ill. ha gyártatok, hol találok bele való úszós szelepet, ami fix szinten tartja benne a vizet? Kérlek adjatok, tippeket!
+kókuszka: A gőzvezeték nem oldja meg a buborékok elvezetését? Elvileg ugye az előremenő legmagasabb pontján van, tehát a gázok ki tudnak menni... Van gőzvezetéketek forralásra?
Szerintem ha nagyobb a nyomás, mint a normál légköri, akkor később. Azaz magasabb hőmérsékleten. Viszont is igaz. Ezért nem lehet a Himaláján babot főzni. Csak kuktában.:)
A tisztítása kicsit macerás, de hosszú nyelű üvegmosó, vagy radiátor-tisztító kefe is megteszi. Én mindenféle limlomot is eltüzeltem, így kellett egyszer tisztítanom január óta. A zománcos csövek már nem olyanok, mint a régiek! Egy szezonban sikerült 2 éve szétégetnem. A zománc teljesen pókhálóssá repedezett, lepergett. Ehhez képest a 2mm-es vastagfalú acél örök életű kell legyen.
Nekem is előfordul, ha nagyon bedurrantok. Ez kb.70 fok fölött kezdődik.Még a szivattyúban is hallom a levegő "futását". Mondtak már többféle variációt is az okra. A leg elfogadhatóbb részemre, hogy ennél a hőfoknál válnak ki a gázok és bekerül a rendszerbe. Hogy ez igaz,vagy sem nem tudom. Nagyrészt nem megyek a hőfok fölé, akkor pedig nincs ez a jelenség.
Tud valaki hozzávetőlegesen mondani valamit, hogy 1 erdei m3 (1x1x1,75 m) hasáb(szál) fa mennyire esik össze ha fel van kuglizva, majd hasogatva és nagyjából szépen össze van rakva úgyan úgy 1x1 m2-es alapterületen? Nem sok esélyt látok rá, de hátha valaki egyszer lemérte....
Seguin Kiteflam tűzteret ismeri valakim mik a tapasztalatok? Ilyet tervezek venni, de a gyártó honlapján nem találom, pedig Magyarországon többen is forgalmazzák.
Vízköpenyes tűzterem van. Gyakran előfordul, hogy bár a víz hőmérdékle messze van a 100 C-tól, mégis a tűztér víztartályának felső részéből "bluggy-bluggy" hang hallatszik.
Ha a keringető beindul beindul, a vörösréz csövekből "surrogó" hang hallható, mintha szódavíz lenne benne.
Mi lehet ennek az oka? A vízben oldott levegő válik ki, attól buborékosodik? Mit lehetne tenni? Víz helyett más folyadékkal feltülteni?
Vulcano update: megérkezett tegnap a szörny. 153 cm magas, 90cm széles, 430kg és 139 l víz lesz benne. 2x4, azaz összesen 8 csőcsatlakozás a két oldalán+forralásra 1 a tetején. Valami brutális jelenség. Bizonyára beépítve kevésbé lesz nyomasztó:) Eddig 3450 euro:) (+bontási, faljavítási költségek, anyagok)
Van benne két csőkígyó (primer, szekunder fűtéskör). Szerintetek kell erre is keverőszelep? Úgy értem a 140l ha felmelegszik és a két kígyóban elindul a hőcserélés le fogja tudni hűteni annyira a "kazánt", hogy gond legyen a kátránnyal?
Tényleg kérdeztem nemrég, hogy van-e 60C-nál magasabbra állítható termo keverő? Ill. kell-e egyáltalán. Ha magasra van állítva, az biztosan jó a kandallónak, de nem tudom kivenni a 40-50 fokos vizet, amikor már nem ég akkora máglya...
Az Esbe LTC 141-25/60 leírásában olvastam: "tartalmaz egy termosztátot, mely 45, 55, 60, 70 vagy 80°C–nál kezd nyitni, és teljesen kinyit, amint a hőmérséklet 10°C-al túllépi a megadottat." Tehát biztosan van, de ez éppen egy kombi cucc, hőmérőkkel, szivattyúval stb.
Aha, ez a fekete. Jól néz ki. Ezek szerint hatékony is. A kívül 6cm-es csövet hogyan tudod pucolni? Igazából ha ez 1m hosszú, akkor tehetném ezt is a füstcső helyére. Vagy kettőt is akár:) Úgy is el lesz burkolva.
Vajon miért jobb a vastag falú a zománcosnál? Nagyobb füsthőmérsékletet visel el? Egyébként nem lényegesen drágább annál (8750 vs. 12500), bár hatékonyabbnak tűnik (3cső vs. 6 cső).
OFF: Na jól van, egyszer majd koccintsunk is:) Akár Toszkánában egy kis Chianti sugo di uva-val:) Egyébként én is szoktam hibázni, sőt érettségiig 3-as voltam helyesírásból. Javultam, de még nem tökéletes:) Most a lányaimnak tanítom, mert ők meg olasz+angolt tanulnak a suliban. Amúgy nekem van román és szlovák ismerősöm is és tök normálisak. A román csak annyit tud magyarul, hogy: "csókolom". A szlovák jól beszél, csak viccesen "Mit én tudom" meg ilyenek:)
ON: Tényleg. Ez az igaz: a kandallózásban a tűz a lényeg. A látvány. Persze hatásfok, meg fűtsünk mindent stb. Azonban ezek csak a látvány után!
Értem, köszi. Elég jól fűt a kicsike, még a mögötte levő hatvan centis vályogot is jól felmelegíti, azonban-gondolom- ez túl jól elvezeti a meleget a környező falrészhez, és a talaj illetve alap felé, úgyhogy elég hamar visszahűl. Ámbár reggel még kellemes langyos a fal, de az már csak akkor érezhető ha az ember elhalad előtte. Most úgy képzelem, hogy egy kandalló-felépítményt csinálok köré, megfelelő hézaggal, elől nyitva, hogy megfelelő tömeggel rendelkezzen, hogy átmelegedve egy kicsit egyenletesebben adja le a hőt, míg felfűtéskor a kandalló közvetlenül át tudja melegíteni a lakást.
A kéményem 10 m magas, de csak a kandalló bekötéstől kellett béleltetni, ami így kb. 7 m volt.
Mezőkövesden élek, és egy helyi kazán és kandalló gyártó cégnél készítették a béléstestet méretre.
Küldtek egy kéménybéleléssel foglalkozó szakembert, aki felmérte, hogy milyen méretű bélést kell készíteni, azt a kazános vállalkozó legyártotta.
Kihozták, belerakták, kivágták a szükséges helyeken.
Csináltak még egy kéménybekötési lehetőséget az emeleten is (ott úgy kértem, hogy 150-es legyen), beraktak egy tisztítóajtót, kijavították a falat, a kémény tetejénél légmentesre zárták a tégla és a bélés közti kis réseket.
Kompletten 120 ezer Ft-ba került.
Mikor elindultam szögletes bélés ügyben, azt hittem én leszek a "legszőkébb nő", és simán ki fognak röhögni, de szerencsémre az első vállalkozó rábólintott a dologra...
Szivesen megadom a kivitelező elérhetőségét, bár nem tudom milyen messze van tőled Mkövesd. Szerintem ezt bármelyik csőhajlítással is foglalkozó vállalkozó meg tudja oldani.
Ja, és ami még fontos! Ebbe nem muszáj bevonni a kéményseprőket, ha eddig is volt kéményed...
Segitséget szeretnék kérni, találtam eggy táblázatot tüzterekről, ki tudja hogy ezek a méretek mekkora üvegajtoval párosulnak? Szélesség Magasság Mélység Teljesítmény 55 cm 44 cm 46 cm 10 kW 66 cm 44 cm 52 cm 13 kW 66 cm 51 cm 52 cm 13 kW 66 cm 56 cm 52 cm 13 kW 78 cm 44 cm 52 cm 15 kW 78 cm 51 cm 52 cm 15 kW 78 cm 56 cm 52 cm 15 kW 100 cm 51 cm 56 cm 17 kW 100 cm 56 cm 56 cm 17 kW A másik hogy mekkora a legnagyobb ajtó amit egy darabbol lehet csinálni vagy vásárolni?
Áldjon az Úr :a te kályhádnak van már konvekciós burkolata bontsd le aztán ugy rakd körbe téglával akkor majd füteni fog de allul és felül hhagyjál légrést a levegő áramlásának mert különben nem lesz hatásos. salom
Várjál, várjál. Szerintem körbeépítheti, csak nem mindegy a hogyan. Ne akarjon hőtárolós kályhát építeni belőle. Végülis körbeépítés nélkül a tiéd, vagy az enyém is csak egy vaskályha. Ha úgy rakná körbe, hogy legyen megfelelő méretű konvekciós hézag a kályha fala és az építmény belső fala között, alul-fölül megfelelő számú és méretű nyílásokkal, akkor nem vész el a meleg, csak meg lesz vezetve.
Tesók, van egy kérdésem. Van egy sima olcsó, mobil kandallóm. Megpróbáltam téglával körbe rakni hogy lassabban hűljön le ha éjjel abbahagyom a fűtést, de kiderült: már a második téglasor sem melegszik át a fűtés hatására. Igaz, elég hitvány, nyers fám van pillanatnyilag. Mit lehet tenni, nem csak csak rontok rajta hogy a téglával leárnyékolom a hőt sugárzó hatását?
Te nagyon rossz nyomon jársz. 1. Semmit nem vásároltam még. Pont vásárlás előtt szeretném tisztázni a dolgokat. 2. Olvasok. Lehet te is, de akkor a szövegértéseddel gond van, mert a gyártó honlapján nem a kéményméret van, hanem a csonk mérete. A kérdéseim közül egyre nem válaszoltál, viszont elláttál mindenféle jó tanáccsal, úgy hogy fogalmad sem volt a rendszerről.
Örüpök hogy kedves cimborák lettünk, és köszönöm hogy kijavitottál, tényleg igazad van hogy nehéz élni nacionalista környezetben de sajnos akik a nacionalistábbak a környezetemben azok magyarnak vallják magukat és nem románnak és ezért meg sem tanulják az ország nyelvét és azután duzzognak hogy a románok nem tanulnak meg magyarul, a lényeg hogy nekem senkivel semmi bajom, var román és magyar barátnőm is és eggyik jobb mint a másik (persze nem csak a nyelvérzékre értem:)) Ezért is akarok kandallót hogy ha lövök eggy krokodilt akkor a bőrét kiteritem a kandalló elé..... kit érdekel a fütés, a lényeg hogy égjen a tűűűűűűűz :DDDDD Remélem eggyik barátnőm sem olvassa a fórumot:)
Nem biztos, hogy jobb, amit én észrevettem az az, hogy így kevésbé kormolódik be az üveg alja és bal oldala az elején, mintha bedurrantom gyorsan gyújtóssal, valamint nem kell kinyitni mégegyszer az ajtót, hogy miután az leégett, rátegyem a többit. Lassabb lényegesen.
"Most fűtünk vagy a tűz látványában gyönyörködünk?"
rendeltetésszerű használatban az is benne vagyon, hogy a fát ne dobáljuk, mert a samott repedhet, utánna meg szar cserélni rokonnál is már X-be repedt meg a fenyő állandó tüzelését is kerülni kell
A régi hődobok új változata. Nem "téglatest" formájú, hanem hengeres. A HB-ferrum gyártja, a honlapjukon láthatsz róla képet. A zománcosak árának a többszörösébe kerül, de 120-astól felfelé minden csőméretben gyártják, vastag fallal, és ahogy írtam, szinte egy második kályha melegét ki lehet vele venni.
Nekem ugyan ilyen kéményem van. A múlt télen bélelés nélkül használtam egy Temporis kandallóval - időnként a kémény falán keresztül érezni lehetett a füstszagot a lakásban. A nyáron bélelttettem ki koracéllal úgy, hogy méretre készítettek bele szögletes béléstestet. Kitűnően működik, pedig a kandallónak 200-as a füstcsonkja.
Hát te kötöttél bele, hogy valószínűleg költséghatékonyabb lenne egy egyszerű kondikazán a jelenlegi rendszerénél. Erre írta, hogy nyomd az számításokat.
120-as, vastagfalú, 6 csöves (a csövek átmérője kb 6 cm, szintén vastagfalú), a teljes külső átmérő kb. 28-30 cm és 1 méter magas. Január óta használom, szinte duplázza a kályha teljesítményét.
tőlem vársz költségösszehasonlítást? hát honnan tudnám mennyit költöttél fűtésrendszerre és mennyit spórolsz vele? viszont válaszodból látom, hogy te sem. :D .
Tényleg nem bántásból, ok? Ne vedd már kötözködésnek, de lszi. írjad már helyesen a LESZ és EGY stb. egyszerű szavakat, mert nagyon zavaró. Nagyon sokszor használod és mindig rosszul. Nekem a Firefox ill. az Index motor ki is jelzi, ha nem helyesen írom. Köszi hogy figyelsz rá! Tudom nem egyszerű megmaradni magyarnak a nacionalista környezetben, nem ideálisak a körülmények, de a közös nyelv szépen való művelése is legyen egy összetartó kapocs közöttünk!
Ja és nem neked, hanem aki rendre elrontja: EGYELŐRE és nem egyenlőre! Ezt sem a Firefox sem az Index nem jelzi:) Még az ügyvédem is elírja sűrűn, de attól még nem helyes...
Bocsánat, tényleg nem akartam senkit megbántani, rendben?
szerintem nem mivelünk van a gond, mi csak probálkozunk, épitgetünk, de ha sikerül eggy jó és szép kandallót épiteni akkor arra majd rácsodálkozik sok szomszéd, barát ismerős kolléga és majd ők is akarnak ilyet, és ők már nem hiszem hogy megpróbálják saját maguk hanem keresnek eggy szakembert aki épit nekik, és ezzel ők is jól járnak mert esetleg lessz több munká..... Hátha nem offolok többet de rendesen felháborodtam a mesterem hozzáállásán:P Na de ami a lényeg, ma jártam a tesómnál és feltunt nekem a régi garázsába vagy 4 köbméter bukkfa, és a tesom legalább 6 éve csak gázzal füt:D már csak a kandallo kell amibe elégetem a 7 éve száradó fát, persze ha megszerzem testvéri alapon:)) Lenne eggy kérdésem is, persze ingyen:P attol hogy a temporisznak van konvekcios burka, a zrt+p nek meg nem, attol sokkal jobb a temporis?, vagy ez nem lényeg ha az ember épittet köré eggy szép kandallot?
igen, az oltások nem kilora mennek hanem állatra ezért ugyanannyi, de látom csak nem akar megérteni szinte senki, ha elhozod a kutyádat oltani akkor megmondom hogy teszemazt a hazai oltoanyag 100 forint az amerikai 200, a svájci 500 stb, és az én munkadijjam teszemazt 300, de nem azt mondom hogy a hazai 300 pedig 100, a masik meg 1000 pedig az ára csak 500 és a munkadijjam meg 299, a lényeg nem az hogy mennyiért adja a tudását valaki hanem az hogy mennyire huzott volna le, ezekután mennyire bizhatok én meg az illetőben mikor a szemembe mondta hogy ez ennyi a gyártonál, pedig negyedmillioval kevesebb, mégegyszer, nem szoltam eggy szot sem hogy ki mennyiért vállal el eggy munkát, ez olyan mintha jonne a kőmüves hogy ő x összegért falaz de persze nem a tüzépi 1000 forintos cementel mert az nem jo, majd hoz ő 2000 ezerért, meg sodert is dupla árért mert ő csak abbol hajlando dolgozni, ha én ytongbol akarom a hazam az az én dolgom, meg ha porothermből vagy pont vályogból, tanacsot elfogadok de ne kösse már ki senki hogy honnan és mennyiért vegyem meg a cementet, sodert tüzteret, cserepet, a mester épitsen, hozzám is jönnek kis zacsiban az oltoanyaggal és én nagyon szivesen beadom azt is mert nem gyogyszerkereskedő vagyok hanem szolgáltatok, na ennyi offot, és még nem is épitettunk semmit:P
Én pl nem vitáztam. most néztem vissza asaját kandallóm költségeinek.
BTTO 468 000 volt ebből munkadíjj szállítás 155000 ft volt. ezért 3napig dolgozott három ill négy ember. utazott napi száz km-t plusz volt egy forduló amikor csak a téglát hozta. Lakás leszőnyegezve mindenhol, sittet utolsó darabig elvitték felmostak maguk után,stb. stb
Igaz minden nap kaptak meleg ebédet. De mint mondtam sok kályhát építettek a rokonságban. Ki meri ezt sokalni?
Nem az elsődleges szándékom volt itt a vita kirobbantása, én többségében csak csöndben olvasom a topikot!Csak kicsit zavart, hogy már lassan mindenki 1 sörért várja el, hogy kandallója épüljön.Ráadásként írtam is, hogy máshol is ugyanez van - nálam is - lehetsz bármilyen szaki.Nekem is van vagy 6 szakmám.Tehát mindenhol ez van.Inkább úgy írom egyre több helyen... Meg nagyon sok a kontár ők minimum 2 irányból rombolnak- minőség és ár is, sőt talán ösztönzi a saját kezű megvalósítást is. (jogosan)
Minap beszélgettem egy autószerelő ismerőssel.Mondja nekem, hogy azért dolgozott külföldön mert kezdéshez akart pénzt.Most itthon nézett házat és itt akarna maradni, de nincsen munka. Mondtam neki, dehogy nincsen: 25-30 éves szaki 15-20 éves tapasztalattal havi 75e ért.Örömmel felvesznek. Csodálkozom is miért nem akar mindenki itt dolgozni... Off olást befejeztem, tekintettel az informácíóra éheseknek!
CSak azt nem tudom ahoz minek puffer. (mert most abban utazik).
Nekem a családomban van több "egy bizonyos családi dinasztia által épített tömeg kályha. Akkor csonálták amikor még MO_n nem is hallottak róla igaz nem is annak hívták.
Jó ,---lakásbeli elhelyezés esetén, sehol sem kellett más kiegészítő fűtés.
Én eddig csak olvastam azt hiszem az elejétől végéig(mielőtt kandalót építtettem.)
A láncfűrészes topicba írok rendszeresen.
Egyszer véletlenül valami rönkhasító balta ügyében nyilvánultam meg.
Most is csak a pufferra kaptam fel a fejem és szóltam bele mert most azt (is)tanulmányozom.
általában előbb olvasok, aztán kérdezek(ha valami nem világos) vannak akik ezt fordítva csinálják. (Tömegkályhást is végigolvastam így fel sem merült bennem a vízteres tömegkályha) mégis minden héten akad valaki aki azt szeretné.
Nem kizárólag a kandalló fűti a rendszer. Ott van a gázkazán is (az is csak a puffert fűti) A 24 kW a leadott hőteljesítményt jelenti. Ennek 85%-a 20,4 kW, a ház hőszükséglete 18 kW -15 foknál. Ez csak ritkán van, egyébként ennek a a töredéke. 8 (2*4) órai kandalló használattal 160 kWh energiát állítok elő. Ez akár a ház 20 óra fűtésére is elegendő lehet (most nem számoltam a használati meleg víz fogyasztást.) A maradékot nyerem a gázkazánból.
De mint mondtam nem a rendszer kérdéses, hanem a kandalló bekötése. Szakemberek?
Miért ne maradna? A kandalló vízoldali része csak és kizárólag a puffert fűti. Szerinted hova tűnik a kandalló által felmelegített víz energiája? A csőkígyón a használati meleg víz jön.
Ez idáig OK. hatásfok 81% vízoldali teljesítmény (ennek ) a 85 %-a.
A puffer ugye kvázi hőcserélő( közérthetőbben ez a csőkígyó) de miböl veszi az energiát? a kandallóbol erre nem marad.
és mos nem akarok számításokba bonyolódni.
Szigetelés nyílászárók ,hőigény stb
Jelen esetben ezt csak úgy tudnám elképzelni, hogy fűtés (gáz) közben keverőszelepen (ESBE) stb felfűtöd a puffert kmajd amikor megy a kandalló és úgy jársz mint Én hogy kb 70-80 nm egytérben van és ott már elviselhetelen a meleg kevésbé rakod a kandallót és pótolsz a pufferből 10-15 fok vizet.
OFF @HegyenVolgyon: Persze, ezek szubjektív dolgok, de leginkább a te nézetedet osztom. Túl vagyok 3 magyarországi lakásfelújításon és jelenleg egy bérelt házat próbálok az igényeinkhez igazítani. Vannak tapasztalataim a "szakemberekkel" kapcsolatban. Inkább rosszak, mint jók, de ez a fórum most nem erről szól. Ha valakit érdekel írhatok konkrétumokat is, tényleg sok van. Részben ezért, részben a körülmények miatt vagyok most ebben a helyzetben, hogy a kandallóépítő szakmát tanulom tőletek. Amúgy már elég sok van. Mármint szakmám. Az egyik jó tapasztalatom egy erdőmérnök sráctól származik, aki a festő bátyjával a fürdőszoba csempézését csinálta Pesten: "Az a lényeg, hogy ki igényes a munkájára". Persze kell tárgyi tudás és tapasztalat is, de az igényesség ezeket hozza magával úgy gondolom. Megélni alapvetően az informatikai tudásommal akarok most, de ki tudja?
A faluban mindenkinek megcsináltam a gépét, nem kértem pénzt, bár az olaszok nem nagyon csípik az ingyen munkát. Inkább nem kérnek meg, ha nem hagyod hogy kifizessék vagy nem tudják kifizetni. Ez persze szép, de nekem meg nincs pofám pénzt kérni azért, hogy a szomszéd fürdőszobai ventillátorjából kiűzöm a kontakthibát, WiFi-t telepítek vagy éppen a kombi cirkót feltöltöm vízzel... Még akkor sem, ha tudom, hogy a szakember (tényleg nem idézőjelben) ha kijön, csak a kiszállás lesz 70 euro. Nekik. Nem érdekel. Szeretek segíteni és kész!
ON Először is köszönöm mindenkinek a tanácsokat, amit eddig kaptam és amit ezután fogok.
A tisztánlátás végett vázolnám a körülményeket. 18861-es hozzászólásban képet is csatoltam a jelenlegi építményről. A tűztér nyílása 91x73 cm. Ezt akarom lezárni ajtóval (70x50), némi fallal és esetleg egy hamugyűjtő tálcával. Légmentesen. Utálom ha visszajön a füst, utálom, hogy az összes helységben szívja a réseken a fagyos levegőt és a legmelegebb meg megy ki a kéményen, ha nem fűtök, akkor meg a pici meleget is kiviszi stb. Inkább beviszem neki a külső levegőt aztán kuss!:) Van helyem tehát a tálcának is, de egyszerűbbnek látszik a ládát belülre tenni, így nem kéne vesződni a tömítettséggel a tálca előlapjánál. Az ajtónál mindenképpen ügyesnek kell lennem. Asszem T-profilú vasakból mehetne az ajtó és L profilból a keret. Ha a zárást meg tudom oldani, mehet a tömítő körbe. Klasszabb lenne azért kívülről. Na majd megnézem a Vulcano-t, azon hogyan csinálják a szakik!:)
A füstöt meg az elbontandó kupola helyén akarom még szipolyozni. (ld. 18883 hsz.)
@bcs_szgab: Akkor segíccs lécci, hogyan menjen:) Elküldhetem emailben a tervemet?
@Eddy_N, kókuszka: Akkor ezek szerint vállalható a kompromisszum. Még emésztem:)
@Kathyc: Igen, azt láttam én is, azért tudom a nevét:), de az ötletet nem onnan vettem. Az előző házunkban ilyenek voltak a szobában lévő kályhák mind. Kép: Ilyet szeretnék csinálni csőből és lemezből. De lehet ez is megfelel. Igazából a cső 250-es, amibe megy majd, csak gondoltam előtte szétosztom 6-8 felé, majd összegyűjtöm, így nagyobb felületen tudja leadni a hőt. A te hődobod milyen? Vékony/vastag falú, hossz, átmérő, hány cső?
utánaszámoltál, hogy ez a nagyonmodern, nagyonkörnyezetbarát nagyontrendi rendszer a többszörös javítási, karbantartási, bekerülési, működtetési költségeivel alig, vagy egyáltalán nem takarékosabb, mint egy sima kondikazán jól szabályozott fűtéskörökkel? vagy csak simán megetted a marketingdumát?
A vízoldali teljesítmény melegíti a puffert. A pufferből mennek a fűtési körök. A 24 kW 85%-a megy a vízoldalra, a többi a levegőre. Levegővel nem tudsz puffert fűteni. :) A lakás nagy, 260 nm. A rendszer így néz ki: A hőtermelők: 24 kw kondenzációs gázkazán, napkollektor és vízteres kandalló. Mind a három egy 800 literes TISUN rétegtárolóra (puffer) fog dolgozni. Erről megy a fűtés, van radiátoros és padlófűtéses kör. Mindenhol van radiátor, illetve a nappaliban, étkezőben, konyhában és fürdőszobákban padlófűtés IS. A ház hőigénye 18 kW. Szóval elégnek kell lennie.
Nekem is idro 30-as van (elsőéves szintén). Én úgy csinálom (szimtén nem biztos h. jól) alulról felfele nő a méret -a gyújtós az fenyő- de én megpakolom kb 1/2 vagy egy kicsivel többet. Amikor az idro-termosztát 70 C (300l puffer 50-55) akor kezdek fűteni + rakok rá. De én is úgyveszem észre eleinte kell neki a nagy tűz. Végén marad kb 60 fok a tartályba amivel reggel még egy picit fűtök.
Sajnos akkor is a száraz fa a megoldás. Mint írtam volt korábban a fa gázai égnek magas hőfokon ha a fa nem száéraz akkor a gőzok a gázzal keverednek és ez rontja a hatásfokot. Fát kora tavasszal kell venni de job ha kb fél évre elegendő mennyiséget az előző évről raktározunk.
Ezt nem igazán értem. miért ne tudnék puffert fűteni a kandallóval? 85% a vízoldali teljesítménye. Gyakorlatilag úgy működik mint egy vegyes tüzelésű kazán. Vegyes tüzelésű kazán nem lesz a rendszerben.
Szia! Igazán most ismerkedem vele, mert idén raktam be. Én teljesen ráhúzott levegő mellett, elég sok vékony gyújtóval kezdek.Erre rakok 2-3 db vékonyabb rönköt. A begyújtást kockával csinálom.Hagyom teljes levegőn, amíg a rönkök izzani kezdenek, majd teszek rá 2 nagyobb rönköt.Amikor ezek is jól égnek visszább nyomom a levegőt. Ha látom, hogy kevés neki akkor ráadok. Ha fogy a parázs rádobok újra. Lefekvés elött még rádobok úgy 3 nagyobbat. Van hogy reggel még be tudok lobbantani a parázzsal.De ez nem mindíg van így. Ezzel a módszerrel (nem biztos hogy jól csinálom) frankón elvagyunk. (még van,hogy túl meleg van)Ja és idei vágású a fa, sajna kátrányosodik.:-(
Akkor itt miért osztogatsz tanácsokat? Pénzért? Mindenkit megkeresel emailben, akinek írtál valami választ és behajtod rajta? Szerintem sem. Ez a fórum arról szól, hogy aki veszi a fáradtságot, mert nincs pénze rögtön minden hibához szakembert hívni, az előbb-utóbb kap valami választ. Ingyen.
Az meg engedtessék már meg, hogy akinek van egy kis kézügyessége, ambíciója, az megépítsen magának egy szerencsétlen kandallót! Mert esetleg ugyanabból az árból így komolyabb tűzteret vesz magának, mintha szakemberrel építtetné. Természetesen ez a vízteres dolgokra már nem igazán áll, mert ahhoz kevesebben "értenek", mint a hidegburkoláshoz, falazáshoz, és a kályhákra sem vonatkozik, mert azt is inkább szakemberrel építtetik a felhasználók. Egyre emlékszem itt, aki arról kért tanácsot, hogy hogy kell megépíteni egy cserépkályhát.
Az internet, a fórum pedig jó dolog, segítségével sok embernek sikerült bebizonyítania, hogy egy szép kandalló nem csak a gazdagok kiváltsága lehet.
Tehát ne sajnáltassa magát és a t. szakembereket, valamint a "szakembereket" itt senki, egy könnycsepp sem fog legördülni az orcámon. Legyen ügyes az a mester, alkalmazkodjon, mindenki ezt csinálja. Az meg, hogy az emberek tájékozottabbak, könnyebben beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat, nehezebb őket lehúzni? Végre :-) Az ügyes és becsületes SZAKEMBEREK tudását amúgy soha nem fogja a gugli elvenni.
Természetesen ez nemcsak neked szólt, hanem a témaindítónak is és mindenki másnak, aki máshogy gondolja ;-)
helo, én romániában létezem és a telom sem fogad képeket, sajnos ez van Még visszatérve, remélem utoljára a szakemberekre, attol hogy valaki meg akar vágni negyed millió forintal azért hogy 20 kilométert elautokáztat eggy tüzteret, és még arra sem vette a fáradtságot hogy három nap után se küldje az árajánlatát arra amit kértem, és nem ingyen hanem annyiért amennyit kér, arrol meg van a véleményem, szerintem attol még valaki nem szaki hogy ő a legdrágább a piacon, az igazi szaki nem kell átverje a klienseit hogy megéljen, nállunk vannak olyan szakik akikkel nem dolgoztat eggy odafigyelő ember ha utana dobják sem, és vannak mások akiknek a telefonszámát egymás közt osztogatják az emberek mert jo hire van, MERT jol dolgozik, és ha keresed esetleg be tud ütemezni eggy fél év mulva mert annyi a munkaja, és nem azért mert olcso, sőt..... Aki átveri a klienseket azt nem keressük, és elmegy a hire, aki pedig a szakmája melett EMBER is azt viszont arany árba is:) Ennyit akartam mondani, ha nem lenne net meg fórum meg gugli akkor én is vagy simán beveszem a kefét vagy egyáltalán nem is lessz kandallom, de ha lessz és azt eggy jo szakember kiválóan megcsinálja akkor annak garantáltan még sok munkája lessz az ismerőseim között, és ez az igazi reklám:)
Nagyon is igazat írtál.teljesen egyet értek vele. tőlem is kérnek rajzot beépítési tzanácsot .De ingyen nem adom senkinek sem aki meg nem akar fizetni érte az keressen mást bizony sok sok olyan dolog van ebben a szakmában amit akár 10 éve is dolgozik segitőként bizony nem tanulhatja meg csak ha a mester meg mutatja.van sok apró dolog ami 50-150 ezer ft-os megtakarítást is hozhat fütési szezononként ez szerintem el kell hogy gondolkodjunk mit és miért mijen célbó teszünk építünk stb.
Köszönöm a választ,igy utolag visszagondolva vízteres a kályha,és elötte vettem észre,hogy megy a szivattyu.Keringtette a hideg vizet,a rendszerben lehet ez hűtötte vissza?A csőtermosztát nem kapcsolt ki.
kandalló- kémény témakörben szeretnék tanácsot kérni. Van egy 25*14-es vakolt kémény, amibe szeretnék kandallót kötni, aminek a csonkja 180 mm. A kéményt még nem használták, tök szűz. Sajnos ugye béleltetni kellene, de egyesek szerint a 180-as acélcső nem fér be (volt olyan kéményes vélemény, hogy igen). Mi lehet a megoldás?
Be tudom szereltetni a kandallót bélelés nélkül is?
Vagy van olyan módszer amivel kibéleltethetem?
Vagy tudtok ajánlani, olyan vízteres kandallót, aminek kisebb a csonkja? (a kandalló egy 800-as puffert fűtene, arról menne a radiátoros és padlófűtéses kör, illetve erre dolgozik egy 24 kw-os gázkazán is, a ház energiaszükséglete 18 kw)
ez a vizgőz kicsapódásától van -ami meg attól hogy nem jól fütessz. De ha nem akkor meg valahol lyukas a kazán pl csak 70-85C°-os viznél tágul ki a kis lyukacska ahol vizgőzzé alakul a viz a tüztérben.-jártam már így kandallónál.
a kéménybe levő levegő hőmérséklete lehül. ez által nem felfelé-hanem forditottan lefelé áramilk -megszünik a huzat.-kikell melegíteni uságpapírral a kéményt vagy hajszárítóval forró levegőt fúlyatva bele. .
Érdekelne h. hogyan fűtesz be. Pl: megrakod teljesen vagy félig a kandallót, begyújtás után visszafolytod, apró vagy nagyobb fát raksz rá. Érdekelne a tatasztalatod.
Olvasom a forumot,sok érdekes dolgot találtam rajta.Most egy kérdésem lenne.Kb két hete lett kész a kályhánk,eddig szépen müködött.Tegnap jo idő volt délután kicsit be akartunk gyujtani,a füst visszafordult benne.Még a kémény tisztito nyíláson is jött kifelé.Kémény ki lett tisztítva.Kérdezném ennek mi lehetett az oka?
Köszönöm a szakszerű választ!!! Beszélek a csőszerelővel.
Még egy kérdést szeretnék feltenni ha megengeded: gyakran előfordul, hogy bár a víz hőmérdékle messze van a 100 C-tól, mégis a tűztér víztartályának felső részéből "bluggy-bluggy" hang hallatszik.
Ha a keringető beindul beindul, a vörösréz csövekből "surrogó" hang hallható, mintha szódavíz lenne benne.
Mi lehet ennek az oka? A vízben oldott levegő válik ki, attól buborékosodik? Mit lehetne tenni? Víz helyett más folyadékkal feltülteni?
Szerintem a hozzászóló nem erre gondolt. Közép - hosszútávon tényleg érdekes hatásai lehetnek, hiszen ezt már ma is lehet érezni!
Ha ma egy jó szakember munkát vállal aláígérnek azok akiknek fingja sincsen róla. Így ha van is jó szaki az is árat csökkent. Különben éhenhal. Mit tud csinálni, hogy pénzénél legyen?Mindenre tesz rá pofátlanul, hogy munka áránál legyen. Vagy elkapkodja, szándékosan pl kihagyja a drótozást gyorsítva a munkát felületesen csinálja meg, ezzel adott idő alatt többet lehet csinálni.
Most akkor meg ott vagyunk, amit mindenhol lehet hallani:Sz@rul dolgoznak a magyar szakemberek. De hát ennek ki is az oka?Aki az olcsó(bb) szakit hívja vagy maga csinálja meg az ugyanannyira hibás.(?)Részben biztos!
Mert mondjuk így szépen lassan esik a színvonal. Ezért van, hogy régen 15-20 –vagy több évig kályha volt a kályha, most meg már 5-6 év max 10év múlva lehet újrarakni.
Lassan nem is lesz szakember aki ezt úgy tudná ahogyan kell. Googlezni lehet, de ha mindenki maga csinálja azt amihez nem ért, akkor igenis google ide google oda csökken a tudás. Hiszen ha valaki több 100kályhát megcsinál, bont akkor tényleg tapasztalt mester lesz. Azt bármilyen jól googlezod nem utánzod le. Ahhoz csinálni kell!
A saját kezű munka nagyon jó dolog, de itthon tényleg átestünk a ló másik oldalára, itt már mindenki mindent saját maga akar megcsinálni, lassan csak a gázszerelés marad tabú, mert azt át kell vetetni, meg félnek tőle. Így van ez itthon, itt mindenki mindenhez ért lassan, közben meg semmihez senki. Itt mindenkinek minden ismerőse informatikus. Autót csak a gumis lát mint „szaki” a többit megcsináljuk magunk. Tényleg építünk, bontunk, festünk ablakot klímát szerelünk be.
Közben meg panaszkodunk,hogy nincsen JÓ szakember!Na mért nincs?Mert nincsen megfizetve azért. Azért nincs orvos sem, és azért mennek ki sokan külföldre… mert ott megfizetik.
Másik oldal: Ott azt kapod a pénzedért amit elvársz érte!
Az internet csak annyiban járul ehhez hozzá, hogy baromira felgyorsult az egész dolog.
Nagyon jó, hogy van net. Már csak azért is, mert rájöttem ha meg is csináltatok valakivel valamit, akkor is jó, ha tudom, hogy a technológia szerint hogy kellene. Mert így megtudom beszélni a szakival, hogy okés, ő így csinálja 5-10 éve, de a gyártó szerint ez így nem jó, sőt.
Üdv mindenkinek! Egy kérdésem volna: Nagyon gyakran 2-3 hetente eltömődik a kazánom füstcsöve. Nem sima korommal, hanem vmilyen kristályos, pergős anyaggal, (kazánkő). Ugyanez az anyag vastagon vonja be a tűzteret is. Amikor fel van fűtve a rendszer akkor kátrányszerű anyag is található a tűztérben. A kéményem huzata jó, egy öngyújtót simán kiolt.
Kérdésem . mitől alakulhat ki ez a lerakódás, hogyan lehet védekezni ellene?
Én mindenben eggyetértek veled, legalábbis elvben, én állatorvos vagyok és én is sok köszönöm szia tanácsot adok és ezért sem kapok az ÁBC ben eggy fia kiflit sem, DE mikor eggy mellét döngető saját maga szerint nagy szakember el akar nekem adni eggy tüzteret 250 ezer forintal drágábban mint amennyibe az kerül 20 kilométerrel arébb eggy tüzépen, pedig szerintem ő nagyker áron megtudja venni mivel én sem annyiért veszem az aszpirint mint a patikába....akkor az ember elgondolkodik kicsit, mert ez csak a becsomagolt tüztér lenne, ebben nincs még benne sem a beszerelés sem a burkolat, semmi, csak elhoz nekem valamit hogy ne én fáradjak....ennyire azért ne akarjon már senki átverni, mert ha eggy doboz gyufára tesz valaki 90% os árrést az eggy dolog mert nem nagy összeg és esetleg ugy is többe került elmenni érte a trafikba, de negyed millio forint az nem semmi, azért sok influenzás csirkét kell kikezeljek:P Tisztelet a kivételnek de eggyik másik szakember már nem tudja hogy miért mennyit kérjen...szerinted ha korrekt árat mond, mondjuk rátesz 10% ot, vagy esetleg semmit mert a munkadijjon behozza akkor kinlodnánk sokan itt a forumon hogy megcsináljunk valamit? Én ha kezelek a gyogyszerekre nem teszek rá 100% haszonkulcsot mivel nem kereskedem vele, elkérem a munkadijjamat és kész, szerintem ez igy lenne helyes
Nem volna jobb, ha bővítenéd 120-asra a csövezést? Akkor vehetsz kész vastagfalú hödobot, árban sem túl veszélyes, nekem ilyen van: http://www.hbferrum.hu/# , nagyon jól fűt.
Ha külsőlevegősre szeretné a készüléket, csak az ajtó mögötti hamutálca a jó megoldás, különben nem megoldható. Bár ha eddig nyitott tűztere volt, akkor gondolom, marad a belső levegőt használó megoldás. Szerintem felesleges azon gondolkodni, hogy meleg állapotban kell hamut üríteni. Nekünk folytonégő, külsőlevegős készülékünk van, de még soha nem merült fel ilyen gond. Viszonylag ritkán kell üríteni a hamutálcát.
Hát nem semmi, hogy emberek munkadíjjal, anyaggal együtt 100e forintért ilyen klassz kandalót építnek! Ezek a szakemberek tuti köszönömmel fizetnek a postán,meg a boltba, vagy pedig hobbiból csinálják...
Sajnálom, ezt a szép kályhás szakmát, hogy a sok kokler miatt elvésznek a mesterek is, mert nem tudnak megélni. Kicsit off Lassan megérjük, hogy Google lesz csak itt a mester. Nemsokára sok ember fog itt éhenhalni az internet miatt...
Ha én senkinek ne fizetek semmit és felépítem a házam(kályhám, autóm saját magam szerelem) akkor nem adok ki pénzt munkadíjra.Ha viszont mindenki ezt csinálja az én cégemnél majd nekem sem lesz miből fizetni,- még anyagra vagy kajára sem- mert nem lesz megrendelő hiszen akiknek nem kellett fizetnem nem lesz pénzük megvenni a mi termékeinket / szolgáltatásainkat. A kereskedők is éhenhalnak majd, mert mindenki az internetről vásárol Például kémény olcsóbban, mint a tűzépről! A tüzépen kb 30 ember lesz majd munkanélküli...
Ebben a forumban kicsit kezd bejönni fenti elméletem, miszerint lassan tényleg világvége, vagy háború fog jönni, mert manna még nem hullik a égből az embereknek mégis enni kell...
Félreértés ne essék nem a koklerek becsületét védem, de senki ne várja el hogy emberek több 10 éves tapasztalata után minimálbérét vállalkozóként dolgozzanak.Ingyen telefonálgassanak, járjanak utána a dolgoknak, ingyen évente párezer kmtert autózzanak..
Senkit megsérteni nem áll szándékomban! Éppen a forum olvasása alatt jött egy volt ügyfelemtől telefon, hogy segítsek neki XY dologban... megoldottam.. kicsit lassabban mert már a fentiek jártak a fejemben (ingyenmunka a tapasztalatomból/tapasztalataimból)... -Köszönöm szépen, szia! -...Szia! Most meg megyek a postára feladom a csekkeket_nem köszönömből_
Lehet annyit kellene mondani, bocs de ingyen nem tudok segíteni... És mindenkinek lenne munkája aki tisztességesen megdolgozott a tudásáért tisztességes áron?
Mégegyszer elnézést a kicsit offért de részben szerintem ide tartozik!
Üdv! Szerencsésebb megoldás ha külön üríthető a hamutálca és nem a nagy ajtó mögött van. Én saját magamnak csináltam egy tűzteret, külön ajtaja van a hamutálcának.
Ja igen. Toszkána update: Félig elbontottuk a nyitott kandallót. Elég brutál. Valami márkás darab volt (CLAM vagy mi). Volt benne a tűztér mögött egy hődob, ami két csövön tolta a meleget. A vas részek 1cm öntvény lapok és az egész tűztér egy zsalubeton (szerű) elemekből összerakott építményben foglal helyet. Ilyet még nem is láttam, hogy betonnal adják a kandallót. Olyan, mint egy kerti sütögető:) A füstcső pillangója a legviccesebb: a tűztérbe belógó lánc segítségével szabályozható:) 10 éves technika.
Viszont volt benne egy (számomra) érdekes rész: a hamugyűjtő egy kis tepsi volt, ami felett a rostély és az egész csak a tűz kialvása után volt üríthető. Ez gáz vagy nem? Azon filózom mi van, ha én is a tűztér alá egy 30x40x10 cm-es ládát süllyesztek be és dobok rá egy rostélyt? Feltételezve, hogy nem folyton égőről van szó, de főfűtésre lesz használva mennyire gáz, hogy nem lehet hamuzni csak kialudt tűznél? Vagy tegyem az ajtón belülre, de a rostély alá?
Kedves Tűz_tér! Tudnál pár fotót vagy linket dobni az általad említett excenteres ajtókról? Most pont az ajtót tervezem...
Mi a különbség a 5xx és 3xx között? ESBE 60°C elég? Nincs nagyobb hőmérsékleten nyitó vagy esetleg állítható? Vagy nem is kell? Úgy értem minél magasabb hőmérsékletű a tűztér körüli víz, annál jobb, nem? Persze 100°C alatt:) Láttam egy olyan megoldást is az ESBE kiváltására, ahol vezérelt termofejes szeleppel kever vissza. A vezérlést egy - az előremenő - csőre szerelt termosztát adja. Valahol megvan a fotója.
Keringető kapcsolására mi a csőtermosztátnál intelligensebb megoldás?
Valaki írt még az utókeringetésről is a szekunder körben. Azt hogyan lehet megoldani? Vagy elég ha a két szivattyú együtt megy és kész?
Jajaj. Féltem, hogy erre gondolsz. Nem vagyok még Nobel díjas, így ez nyilván kézenfekvőnek tűnik és eszembe is jutott volna, ha nem 6-8 db 1m-es csőre lenne szükségem, ugyanis hődobot akarok belőlük gyártani. Persze vehetek 16 csövet és csinálhatok 8 db 1m-est. Vagy csak kettővel veszek többet és azokat feldarabolom 20-30cm-es darabokra és azzal pótlok. Nem tudom milyen lenne. Kicsit félek a sok toldozástól. Főképp ha a vágott csöveknek nem lesz meg a szabályos anya/apa végük... Gondolkodom még picit:)
Füstcsövek összedugásánál a kisebb megy a nagyobba, igaz? Gondolom ha esővíz, kátrány visszafolyik az nem annyira gáz, mintha melléfújja a füstöt...
///Tehát gyári 1m-es 105-ös nincs, ugye jól értem? Erre nem válaszolt még senki (vagy nem vettem észre).///
A felhasználóktól szeretnék tanácsot kérni. Mi a véleményetek a ZRT+P TX tűztérbetétekről? A Temporishoz hasonló tűzteret szeretnék venni, de nem szánnék rá annyi pénzt... Előre is köszönöm a válaszokat!
Be kell építeni egy termosztatikus keverőszelepet. Célszerűen egy ESBE VTC 5xx 60°C ( esetleg 3xx) típusút.
ESBE 60°C működése:
Amíg a kandallóban a víz nem éri el a 60°C fokot, addig azt egy kerülő ágon visszavezeti a tűztérbe, nem engedi rá a visszatérőből a rendszerben lévő hideg vizet. 60 °C-nál elkezdi beengedni a visszatérőt is. Mivel lassan nyit, így meg is fog állni a nyitással ha elkezd átáramolni rajta a visszatérőből az alacsonyabb hőmérsékletű víz. A lényeg, hogy fokozatosan engedi be a rendszer felől a hidegebb folyadékot, teljesen csak 70°C-nál nyit ki, mire az egész fűtésrendszer felmelegedett. Így a tűztérben a víz ha egyszer már felmelegedett, sosem hűl vissza (amíg tüzelsz).
Ezzel szemben a csőtermosztát a beállított hőfoknál elindítja a keringtetőt, telelöki a vízköpenyt a radiátorokban lévő 20 °C-os vizzel, és csak akkor kapcsol ki újra, mikor az már a tűztéren keresztül átért az előremenőbe. Akkor viszont lekapcsol, így megint alacsonyabb hőfokú víz van a vízköpenyben, mint a füstgáz harmatpontja. És ez így megy mindaddig, míg a fűtésrendszerben lévő összes folyadék fel nem melegszik. Mivel a vízköpeny az égészónát is hűti, így a hatásfok is alacsonyabb lesz, aminek velejárója a több kátrány.
Csőtermosztát jó lehet a keringtető kapcsolására (bár arra is vannak intelligensebb megoldások), a vízhőfok korlátozást meg bízzuk az ESBE-re, azt nála jobban nem végzi senki :)
Na ez érdekes. Én mindig úgy rakom a fát, mint eleink az ősidőktől fogva. Szép csinos kis sátorba, középre ujjnyi vastagok, köré a csuklónyiak, kívül a lábszár vastagok. Az tökéletesen beég. Az üvegem sem ilyen kormos tőle. De hát mindenki másképp csinálja.
Szívesen. Érdemes kipróbálni, nekem így sokkal kevésbé kormolódik le az üveg az elején. Lehet, hogy a képeken nem látszik, de az alsók bükk hasábok, a felsők pedig akácok. Az akác sokkal könnyebben begyullad. Hozzá kell tenni, hogy ez az akác kb. 2 éve van nálam, kivágva nem tudom, mikor lett.
Köszi, hogy felraktad a képeket, épp rá akartam kérdezni. Pénteken olvastam, hogy vasárnap majd lefotózod. Mi alulról gyújtunk be, ez a felső megoldás egyelőre nekünk se megy. Pedig száraznak kéne lennie, brikettet+bő éves akácot (meg vegyeset) használunk. A gyújtós is tuti száraz: a rétegragasztott, műszárított gerendák maradékát hasogattuk fel apróra. (Pitylogósnak is Temporisa van)
Tavaly még nem ment, de idén már működik. Száraz a fa :-) Úgy megy lefelé, hogy lepotyog a forró parázs az alatta lévő darabokra és ahogy nő a hőmérséklet, szépen maguktól izzanak be az alsók is.
attol, hogy alulrol kapja a friss levegot, ezert az aprofanak az alja izzik legjobban. igy lefele sugarozza a hot, atmelegiti az alatta levo fat, es az meggyullad.
Most beszéltem a haverral. Abban tévedtem, hogy mindent olcsóbban tudott beszerezni. A betétet nem 110 ezerért vette, hanem annyi lett volna az eredeti ára. Ha még pillangó szelep is lett volna benne, majdcsak 30 ezerrel lett volna drágább.
Ha minden számlás lett volna, akkor csak az anyagár lett volna 220-230 ezer.
A képen látható tűztér: Tertio 76, 265 e, megépítés anyagosan munkadíjjal 100 e, csempézés 5 e. Összesen 370 ezer. Ja és Supra oklevél minősítéssel rendelkező mesterember építette be.
A helyhiány miatt sokkal nagyobb kandallót az építető sem tudott volna csinálni. Amit mi csináltunk fa párkányos, és a kupolán kívül mindent német palával borítottunk.
Igaz az asztalos még plusz pénz volt. Ja még a kupolához a lapokat nem is számoltam, meg a rácsot, meg elfelejtettem írni a 2 db áthidalót, amin a betét fekszik.
Tudom, hogy léteznek sokkal drágább kandallóbetétek, de ez olyan, mint a Ferrari és egy Mercedes: mindkettő jó, de ....
Majd teszek fel képet, igérem. A srácnak nagyon tetszik, és ez a lényeg számomra. A lakását 1,5-2 óra alatt felfűti " bugyi - gatya- póló" hőfokra.
A miénk asszimetrikus építésű, egy oldalról fal van.
tévedés ne essék a 420000 forintot nem munkadijjal kérte el a 200 egynéhányezer forintos tuztérért, az külön lessz kiszámolva, csak a tüzterekre rápakolt 70-80% os árrést, ebben még semmi sincs benne, se munka se fustcső semmi
Sziasztok! Én sokáig keresgéltem, hogy kivel és hogyan építtessem meg a kandallómat, tavaly valósult meg végre a nagy álom. Nekem egy stíl kandalló volt a vágyam a nappaliba, és számos árajánlatot bekértem, csomó referenciát végignéztem, míg végül a Denkéék mellett döntöttem. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket, korrektek és szép, tartós munkát csinálnak.
Lehet kalákában dolgozni, de azt ne várjátok már el, hogy bármelyik szakmunkás 4 napig sörért dolgozzon csak. Természetes, hogy lehet spórolni a munkadíjon (ill. anyagon), de nem hiszem, hogy a ti általatok 160e ft-ból megépített kandalló és az ajánlattevő által nem megépített kandallóknak azonos lett volna a műszaki tartama ill. felépítménye, felhasznált anyagai. Amennyiben az árajánatban szereplő kandalló megépítésért (munkadíjként) kérte volna azt a közel 500e ft különbözetet amiről itt szó van, természetesen akkor az nem reális.
A haver srácnak is valami 5-700 ezer ft-os ajánlatot adtak, amibe Ő bele is ment. Előleget fizetett, csak éppen az építtető nem jelentkezett. Visszakérte a lóvét, majd belevágtunk mi.
Ha van egy kis kézügyességed, meg 1-2 haverod, simán megcsináljátok Ti is.
Mi tavaly lemásoltuk egy ismerősnek a kandallóját. Ő utánajárt mindennek, könyvet olvasott, építtetőhöz ment tanácsért, majd megépítette. Nekünk annyi volt a dolgunk, hogy elmenjünk hozzá ( sört inni), a méreteket levettük és az anyagokat megvásároltuk. A betét asszem 110 ezer volt, vettünk hődobot, kéménycsövet, ytongot, csemperagasztót, CO érzékelőt, szigetelőanyagot ( a falra ragasztottuk a nevére nem emlékszem), majd német palával burkoltuk.
És jól sikerült. A lakás falait átütöttük, így minden szoba felé megy a meleg levegő.
Na mindegy.... a vége 160 ezer lett, 4 nap alatt építettük meg.
10 pont a fagázért Ez a magyarázata mindennek . Ha vizes a fa akkor a keletkező gőzök keverednek a fa gázzal ebből ered minden galiba. A kátrány, a nem megfeleló hatásfok stb.
Na voltam ma árajánlatot kérni eggy kandallostol, érdemes elmesélnem:) Na szoval azzal kezdte hogy ne meséljek én neki semmi véle félytonégő tüzterekről meg temporisrol, supra meg zrt-p kről mert nem is hallott rolla, pedig ő 12 évig élkandallóépitő volt magyarországon és 2 éve átjött romániába, meg külömbenis nállunk nem is létezik kémény csak tákolmány és igy nem tud teljes garanciát vállalni de van a sogora aki napi 10 kéményt bont le és épit vagy bélel pesten stb, és mindezt olyan magass lóról mintha ő tanitana meg minket tüzet gyujtani:)) Azután ajánlott néhány tüzteret amire majd még rájön a beépités stb, szoval ez csak tüztér leszállitva, celsius 420000 ft nak megfelelő euro, a neten tüzépi ár 229000, zuzián 280000, guglin 127000, meg valami szuper anteket akart még rámsozni. :))) Na most vagy ti nem vagytok képben és ajánlottatok nekem soha nem halott tüztereket mesébe illő folytonégéssel stb, vagy a muki akar nagyon átverni mindenkit, kiváncsi vagyok milyen ajánlatot tesz a beépitésre, peersze az is valami szuper anyag, nem ám ytong hanem FÜRÉSZPORRAL kevert beton ami 1200!!!!!! celziuszig birja, hm én ugy halottam hogy a cement 800 fokon elbomlik a fürészpor meg..... jött hogy bemossak neki eggyet :D ilyen iramban lehet marad a gájzfütés és ha elzárják a csapot majd tüzelünk az udvaron eggy hordóba mint a csövesek:))
Üdv Be kell állítani a víz hőmérsékletét csőtermosztáttal. én ezt úgy állítom be mindenhol ahol vízteres kályhát csinálunk hogy a csőtermosztátot beállítom 65-85C°-közti hőmérsékletre. ezt már ki lehet tapasztalni mi a jó. ez így csak a forró vizet tolja ki a kályhából és amikor lehűl leáll.majd újra indul stb. stb. ez egy szakaszosan de mindig csak meleg vizet ki engedő rendszer lesz így ami ki -be kapcsolja a szivattyút. egyrészt sokkal hamarabb meleg lesz maga a kályha is átmelegedik esetleg ha az építése olyan akkor tárol is hőt ami további hőn tartja a vizet. és a tüztér megfelelően magas hőmérsékleten fog üzemelni mert az lényeg mert a fa nem ég! csak a fa gázok .De csak 400C°-os levegővel égnek el. ha alacsonyabb a tüztér hőmérséklete akkor bizony -távoznak a gázok égés nélkül! Így már a kátrányosodás sem fog folytatódni hanem le ég róla. Ha kicsi a vitartály -célszerü 3cm -es samottal borítani ha van rá lehetőség -ezzel is szabályozható a felmelegedése a viztérnek.
Persze, hogy lehet! Sőt, ha normális minőségű brikettet veszel, még parazsat is tart egy ideig. Semmiképp ne fenyőbrikettet vegyél, hanem valami keményfát. Nekem a téglabrikettek nem váltak be, én a hengeres vagy hatszög alakúra szavazok. Amit melegen préselnek, az elég sokáig tartja a formáját, nem esik szét, ezáltal viszonylag hosszú ideg parázslik.
Úgy látom, megint el kezdett kátrányosodni, pedig 1.5 éves száraz akáccal fűtök. A kandalló építője is a túl lalacsony visszatérő vízhőmérsékletre gyanakodik.
Na, ez egy okos tanács volt... Mégis, hol a bánatban veszel te tényleg száraz fát?!? Egyik kereskedő sem olyan hülye, hogy a telepén szárítsa a fát, álljon benne a pénze, hogy aztán majd szárazon eladja. Ilyen csak a mesében van.
Aki száraz tüzelőt akar az első szezonban, az így tárazzon be: -vegyen brikettet az első évre, azzal tuti nem teszi tönkre az új kandallót, -vegyen mondjuk egy télre való akácot, amit jövő télen használhat, -aztán vegyen még egy adag bükköt, amit majd két év múlva használhat.
Kicsit azért húzós három télre előre betárazni, de ha valaki tutira akar menni... Mi csak annyit tettünk, hogy még építkezés közben vettünk vegyes (főleg akác) tüzelőt, ez kicsit több mint egy éve szárad, ezt fogjuk használni idén brikettel vegyesen. Tavasszal rendeltem tiszta bükköt, ez majd csak jövő télen kerül sorra, remélhetőleg nem lesz rá szükség. Még most ősszel szeretnénk egy-két fuvar bükköt hozatni, hogy annak is legyen ideje még száradni.
Nem tudom van-e ennyi különbség a fajták nedvességtartalmában, de a vizes fa mindenképpen problémás. Egyébként a nézed két évig ill. a vizessel fűtesz mellett van még egy alternatíva: szárazat veszel.:) Legalább olyat amit tavaly télen vágtak. Az már elmegy, ha ki tudott száradni a nyáron.
Az akác a legalkalmasabb az első fűtésekre. Ahogy írtad is kevesebb a víztartalma. De ha tudsz bele invesztálni vegyél bükköt vagy gyertyánt és tárold el, 2 év múlva tuti jó fűtésed lesz. Addig meg a vizes akácot kormolhatod, sajnos.
még eggy kérdés, ki füt kandalloban akácfával? most találtam hogy az akác élőnedvesen 30-40%, a bukk 73, tölgy79%, ezek szerint az akácot nem kell 2 évig száritani mivel eleve fele a nedvességtartalma mas fafajoknak?
na mar 2 napja csak kandallos forumokat olvasok, akkora a felyem mint egg ház:)) ez a 2 éves fa birizgálja az agyamat, valamikor azt mondták hogy az akác vizesen is ég stb, a kérdésem az lenne hogy nem lehet e valahogy száritani a fát és kicsit leröviditeni az időt, mert ha épitek eggy kandallot az idén, ugye nem vérja el senki hogy 2 évig nézzem amig megszérad a fám?:)
beüzemelés : folytonego.hu azért ennyi, mert nem építettem meg velük, a profit meg kell > rá voltam kényszerítve.
Hődob: sajna most nincs, lehet, hogy majd lesz... még nem tudom... kiegészítő fűtés, de még nem nagyon használtuk (3* fűtöttem vele összesen max 20kg fát..)
levegő fűtés. az a légtér ahol van kb 50nm... az egész ház 102nm.
egy falon vezettem át a meleg levegőt a többit felül engedi ki...
szigetelés még nincs csak a plafonon, 20 cm vastag üveggyapot plussz hővisszaverő aluminiumos folia, a külső falon lessz 10 cm eps, de majd csak ha gyül a pénzem:) még eggy kérdés, a tüztér fölött minimum mennyit kell függőlegesen vezetni a füstcsövet? előre is köszönöm a sok segitséget:)
Nem találok d=105-ös, 1m hosszú egyszerű füstcsövet. Ilyet: Zománcozott füstcső
Van 105/40 és 105/80. Ezek szerint 105/100 nem létezik vagy rossz helyen kerestem. Esetleg ritka, hogy valakinek ilyen kell? Fontos lenne tudnom, hogy van-e, hol és mennyiért mert különben maradnom kell a 80 cm hossznál, ami a füstgyűjtő tervezését jelentősen befolyásolja...
Mint irtam vala a nappali kb 45 nm es, ehhez jön még az előszobai rész amit szintén nem választ el fal a nappalitol, ezzel kb 55 nm, mivel kb 6 méter magass a nappali és az előszoba folotti folyosó is nyitott szerintem olyan 275-300 kobméter ( a plafon csak középen 6m, a szélen 4m magass) Hogy mit is akarok? hát ez szerintem a sokat akar a szarka esete, szeretnék gázfütést is mivel nyáron a háztartási melegviz ezzel a legkényelmesebb na meg olcsobb is mint eggy villanybojler, főzni is sokkal olcsobb mint a pb palack, és nem kell hozzá felkelni hajnalban mert leégett a tüz:), azután a pincébe szeretnék eggy vegyestüzelésü kazánt amiben el lehet tüzelni mindenfélét ami éghető, várad melett falun lakom, 6000 nm telek, fák stb lenne mivel futeni költséghatékonyan na meg az orosz gázelzárást is ki tudnám védeni:P, ez már két féle fütés radiátorra ezért nem feltétlen ragaszkodom a vizteres kandallohoz mert oda már kell alkalmazzak eggy mérnököt aki vezérli az egésszet:)) Ha lehet a kandallot szeretném "főfütésre" épiteni, hogy a gáz csak akkor kapcsoljon be ha kint nagyon hideg van, mivel az emelen lessz a haloszobám szerintem jut oda is annyi meleg h kellemes legyen ha a földszinten is lessz kb 20-22 fok (vagy nyitott ajtoval nem száll fel elegendő meleg? ha nem az sem nagy gond, a háloban ugyis csak éjjel van az ember és ha csak rasegit a kandallo melege az is jo) Na és a kandallo az KELL :D szerintem itt mindenki azért épit mert kell nem pedig a költséghatékonysága miatt a kémény relativ középen áll, mivet a furdőszoba és a kamra kb 2 métert beugrik a nappaliba, melette 40 cm ures hely, utana a kémény, és marad még a falig kb 2,5 méter amiből 90 cm kell hogy eljussak a konyhába, a kémény mögött kb 1,7 m van, és engem az zavar hogy ahol most lenne a kandallo a kémény melett oda eggy pult volt tervezve de ha kandallo lessz akkor a nappalibol nem látszik majd a konyha, nekem ez furcsanak tunik mivel minden nyitott remélem elég homályos voltam, de majd csinálok fotokat, de még azt sem tudom hol lessz a lépcső amin feljutok az emeletre:))
Alapvetően így van, de a gáz ára és a válsághangulat miatt itt is egyre többen váltanak. Van, aki pelletre, van aki fára. Egy ismerős család 6 főre 2 szintes családi házra fizet 1100eur/hó gázszámlát a hidegebb téli hónapokban és soha nincs náluk meleg! Talán 700m3 a légtér, ha jól emléxem. Igaz tartályos gáz. Nálunk vezetékes, "csak" 1 euró/m3. 2db 20kW-os kombi cirkóval fűtenek, ezt fogjuk most kicserélni a legnagyobb Vulcano-ra (Vulcano 35s-3). Beszerelés nélkül lesz kb. 3500euró, de még a télen kb. meg is térül a befektetés. Holnap bontjuk a régi, nyitott látványkandallót.:)
Elmúlt télen -5 volt az alja. Az alatt nem lehet, mert elfagy a nemes olajfa (is).
Viszont nem értem ezt a fa ár dolgot. Hoztak 14m3 fát, ami elpakolva csak 9,5 m3 lett. Miért? Átvágás? Ennyire? Vagy eleve az ár, amit megadtak a laza (ömlesztett) m3-re vonatkozik (80euro/m3)? Másik szomszéd vett 70mázsát 900euroért. Mindkettő keményfa, de nem tudom melyik volt a jobb vétel. Otthon hogyan van ez?
OFF: :))) Megmértem. Ill. a kocsi hőmérője mutatta, mikor indultam itthonról 7-kor.
Ahol mindig legalább 18 van, az Szicília. De az még délebbre van hö! "Italia è lunga" Napoztunk tegnap a tengerparton, de csak pólóban:) 1 félmeztelent láttam és 2 fickót, aki a vízben állva horgászott neoprém ruhában.
ON: Ja, én is ilyesmire gondoltam. Behozom a 110-est, 1 cső az ablakra (esetleg továbbosztva alulra/felülre) 2 cső a tűz tetejéhez és a maradék mehet a hamutálca felől a tűzrácson keresztül. Ez így 13/26/60. Az elosztásra meg valami lemezdob lesz hátul, amibe bejön a hátsó fal felől a 110-es PVC kimegy 3 db 1.1/2 colos és lesz egy nagy nyílása a hamutálca felé. Esetleg valakinek jobb ötlet?
A csöveket viszonylag könnyű pillangóval szabályozni, de a hamutálca felől ez nem működik... Esetleg zárom még az elosztó előtt, a PVC-ben az összes bejövő levegőt. Levegőszabályozásban is szívesen vennék tapasztalatokat!
Köszönöm a gyors választ! Még néhány kérdés.. Mekkora házat fűtesz vele? Állandó vagy kiegészítő fűtésre használod majd? Ki üzemelheti be? Bármilyen kandallós vagy csak szerződött partner? Ha jól értem 90 ezer Ft-t kértek a beüzemelésért? Kicsit húzós... Olvastam, hogy írtál hődobról is azt beépítetted, vagy nem kell? Igazából most kezdtünk a témával foglalkozni ezért kérdezünk ennyit.... Légfütésre fogod használni? Külső levegő bevezetést mivel oldottad meg? Mi csak a padláson keresztül tudnánk megoldani!
nekem 67*51esem van 245E sasvárinál 235 (Euró függő)
beüzemelés én kifizettem (90 ez tartalmazta a hátsó szigetelést, Ytong talp füstcső és a beüzemelést. Házilag is megcsinálható, de a kéményseprő errefelé kérheti a kivitelezői nyilatkozatot.
ez komplett kandallo lenne de nem tudom mennyire jo tüztérrel, a guglit meg már kifagattam de a millio tipus közül nem tudok választani mivel nem értek hozzá, ezért jöttem erre a forumra hogy talán valaki segitene hogy figyelj ez és ez a tüztér erre jo, vagy jobb mint a másik stb Vagy zártkörű a klubb és mindenkinek a saját bőrén kell megtanulja a leckét?:)
Segítségedet szeretném kérni!Lenne néhány kérdésem... Mi is zrt+ kandallóbetétet szeretnénk vásárolni, mit tanácsolsz hol érdemes medvenni? Nekünk egy kereskedő 780x440 vagy 780x560-as betétet ajánlott. A lakásunk 125m2 és 2,6 a belmagasságú! Milyen és mennyi anyagot használtál fel a beépítéshez? Kb. mennyibe került neked idáig? Légfűtésre is fogod használni? Hogy oldottad meg a külső levegő bevezetést?
Gondoltam csalok eggy kicsit és nem olvasok el millio könyvet meg forumot hanem esetleg kapok kis felvilágositást hogy hol is kezdjem el a tüztér keresést stb Szerintem eggy 250 mm es kéménybe szinte minden beköthető, talán van aki ennél vastagabb kéményt is épit? Ugy nagyban utánanéztem néhány helyen az épitésnek, mint pl az ezermester.hu stb, de aki épitkezett az tudja hogy időből és pénzből van a legkevesebb, már tele van a hocipőm hogy millio helyen meg kell nézzek minden épitőanyagot hogy hol is a jobb és olcsobb meg milyen is legyen meg hogy is, mire befejezem vagy a zartosztályra kerulök vagy pedig okleveles épitész leszek:))
Ne kapkodj! Ha olcsóbban szeretnéd a kandallót kihozni, az infókért meg kell dolgozni. Olvass kandallóépítő fórumokat, olvass el 1-2 könyvet is a témában, pár hetet ha rászánsz, már nem lesz probléma hogyan is kezdj hozzá. A tűztér vásárlást se kapkodd el, szerintem olvass, olvass, olvass. Meg kell tudakolnod, hogy ilyen méretű és anyagú kéménybe mi köthető be, mert egyáltalán nem mindegy. Többségében a Praktis és egyéb "akciós" csúcskészülékek felejtősek, silány minőségűek, állandó használatra alkalmatlanok.
200 MOhm-os mérestartományra kapcsoltam, egymástól kb. 1cm-re a két tüskét és lehet mérni.... Az értékeket az alábbi pdf fájlban foglaltakkal lehet összehasonlítani. Jó próbálgatást! :) fajlagos ellenállás
Te voltál a szerencsések egyike! Nekem is jól indult, segítőkész volt, néhány munkát megcsinált Szabados Ambrus János 2008 tavaszán, majd amikor a kandallóépítésre került sor, szépen lelépett. Csak ígérgetéseket kaptam, majd végleg eltűnt félmilliós tartozással. Láttam munkáit helyszínen is, szépen dolgozott, de azért ezt nem vártam volna tőle. És nem én voltam az egyedüli akit megvékonyított. Üzenem neki hogy ne legyen nyugodt, lesz még folytatása...
SEGITSÉG et szeretnék kérni én nagyváradon élek romániában, most épitkezek és nekem KELL eggy kandallo, meg is néztem a piacot, kaptam is több árajánlatot 5- től 700.ezer forintnak megfelelő euroért (1600-2200 eur), ez szerintem nagyon pofátlan ár.... lehet meg kellene probálnom épiteni eggyet? sajnos halvány lila gőzöm nincs hogyan kezdjek bele :( van a nappalim közepén eggy 250 mm belső átmérőjü kőgyapottal szigetelt azbeztcement csővel bélelt kéményem, e mellé kellene megépiteni a kandallot, de ne tul magasat mivel ez fogja elválasztani a nappali részt a konyhai résztől. Láttam a praktikerben akciosan A1 es tüzteret, lehet e vele valamit kezdeni? vagy nézzek más tipus után? a nappalim belmagassága kb 6 méter és néhány centi mivel nincs főlul beépitve csak a lakás többi része és a manzárt teraszos, a nappali alapterulete kb 45 nm, a plafon 20 cm vastag isover kögyapottal van szigetelve, és a ház fala 10 cm es EPS el lessz szigetelve. Valyon elég lessz eggy 10-14 kw os tuztér? Előre is köszönöm azokat a tanácsokat hogy olvassak vissza, meg is probalom de szerintem amig visszaolvasok tizenezer hozzászolást addig lejár a személyim:)
helo, valamikor mi is gyertyánnal fütöttünk, a titka hogy még frissen vizessen kell felhasogatni mert szárazon a bomba sem viszi szét mert szijjasodik:)
A megoldás:Aereco résszellőző!Van automata és van kézi állítású is.Már eleve így kellett volna kérni a műanyag nyílászárókat!http://aereco.nyilaszarobeepites.hu/
Látom az áramlástan tűz_téren kívül nem fogott meg senkit:)
Na sebaj! Átlós lesz.
Égési levegővel kapcsolatban dobnék fel egy kérdést:
110-es PVC lesz a betáp. A kandalló nem kap máshonnan levegőt. Hogyan osszam meg (milyen arányban) a 95cm2 keresztmetszeten beáramló levegőt a kandallón belül?
Kellene: - primer levegő (a hamuzófiók felől a tűz alatt) - ablaköblítő (az ajtó alatt vagy alatt és felett) - utánégető (a tűztér közepénél a tűz felett, a hőcserélő alatt)
Persze valahogy jó lenne szabályozni is a levegő mennyiségét a különböző utakon, de nem tudom milyen szelepet/pillangót lehetne betenni a tűztérben futó valsz. szintén 1.1/2 colos csőbe... Mint a füstnél? Hogyan csinálják ezt a neves készülékek? Ha valakinek van (Temporis, Idro) és belelát, ne tartsa vissza az infót!
Köszi a segítséget! Jó meleget mindenkinek! Ma reggel már Toszkánában is csak 2 fok volt:( Sietnem kell!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mint általában.
A nappaliba beraktam egy kis SWT Primo kandallót (7kw). Működik, meg minden, de....
Az összes ablakom, ajtóm műanyag, tehát valahol gondolom levegőt kell beengednem, míg meg nem fulladunk egyszer. A nappali egyben van a konyhával, ami így kb. 120 légköbméter lehet.
A falba gondoltam egy membrános tányérszelepet vagy valamit.
Hát itt kellene egy kis segítség, mit ajánlanátok, mert kicsit aggódom.
Sziasztok.Tanácsot kérnék,kandalló füstcső csatlakozás a kéménybe 90 fok fölötte kb 15cm re saralt nádpadlós saralt menyezet,sajnos csak ide lehetett csatlakozni,na most ha teljes gőzzel megy a kandalló(9kw) a kezem álja a menyezet melegét,de a biztonság kedvéért tennék ide valami hő visszaverő fóliát vagy lemezt,valakinek van ötlete egy megfelelő megoldásra?
Tedd közzé nekem is, én is kiváncsi vagyok rá! Nemrég jött meg bükk szállítmány a ceglédi útról(: Remélem ebben szezonban nem kell hozzányúlnom. Májusban vettem 32 mázsát, meg most 24-et, de ez elég durván vizes volt. Alig bírtam megemelni. A régit meg a mostanit kiváncsiság kedvéért megmérte Terbe úr, a vizes 45%, a májusi 13%. Szerintem úgy csalt a gép, ahogy tudott. 2 évi száradás után szokott ilyen értéket mutatni a műszer.
Van minden, kivéve a puffer. Este még megpakolom lefekvés elött, így csak valamikor reggel kell gáz. (vagy éjjel ha felébredek akkor rádobok, és nem kell gáz reggel)
Ma este már nem gyújtok be, mert megyek el hazulról és elég meleg van, vasárnap viszont megrakom és mielőtt begyújtom, lefényképezem neked. Egyébként kb. 10-12 kg fa lehet az egy rakat.
Hát most éjszaka pl. primer 1-esen volt, szekundert meg visszatoltam kb. félig. A legérdekesebb az egészben az, hogy ez az éjszakai 12 óra nem parázságyról volt, hanem full hidegindítás, ráadásul felülről begyújtással. Jó, nem mondom, hogy brutál parázs volt reggelre, de még langy volt a tűztér és volt egy kevés parázs az alján. Pont elég, hogy begyújtsa a rárakott fát.
Huh ez engem éedekel. Én ezt még nem tudtam megközelíteni sem... pl tegnap este 11 óra körül jó parázságyra rátettem kb 4-5 kg fát az reggel 6-ra csak langyos hamu volt. primert visszatoltam 1-esre a szekundert nyitvahagytam. Te hogy csinálod?
Október 9-én kikapcsoltam a gázt, és azóta a fafűtés. Naponta kétszer gyújtok be ( még), mert különben nagyon meleg lenne a házban. A gázóra napi 7-8 m3-t forgott ( 1000-1100 Ft), fával 6-700Ft.
Nálam meg nem tudom, mi használt a Temporisnak, sajnos nem vagyok jó kísérletező, mert egyszerre több új változó jelent meg a rendszerben :-). Szóval nem tudom, hogy a tavasz óta hasítva száradó fa, a leszűkített égésilevegő keresztmetszet, a két furat az üveg aljához, vagy a felülről begyújtás, de 4 begyújtás óta éppenhogy csak le van szürkülve az két alsó sarka, és ráadásul viszonylag kis mennyiségű fa tüzelésének este 8 órakori kezdete óta, ma reggel 8 körül parázsról újragyulladt az új adag...
Szóval úgy tűnik, most minden olyan, amilyennek lennie kell :-)
(azért van egy olyan sanda gyanúm, hogy a száraz tüzifa a legerősebb tényező)
Gondolkoztam ezen a fa nedvességmérő műszeren, amit írtatok. Gondoltam, csak ellenállást mérhet, mi mást. Így kimentem a multiméterért és megnéztem egy frissen kivágott fa értékét, egy szárazabbét (még mutatott ellenállást), és egy több éve száradó fáét, ahol szakadást mutatott (nincs ellenállás). Úgyhogy multiméterrel is ellenőrizni lehet, hogy a fa mennyire vizes. Jó-jó, az, hogy mikor mennyi %-os a fa, azt nem tudom megmondani, ezt még kalibrálni kellene. :)
Ez egy szabály hogy a felső szellőzőknek 2x akkorának kell lenni mint az alsónak? Én elég nagy fatárolót csináltam a Temporis alá (42x28cm). Ehez akkor brutál nagy "ablakot" kéne vágni felülre...
Viszont így utólag belegondolva Temporis esetében elég akkora szellőző akupolába mint a 4 nyílás a konv. burkolaton.(?)
A kandallóm felső részéhez szeretnék rácsot rakni, de nem tudom milyen méretűt rakjak. A kandallóm ey ZRT+p TX ~14kw
alul 2 helyen megy be a cug egy 20*25cm és egy 30*13 plusz egy ventillátorral is tudok adni neki ha kell (kintről)
Az utolsó képeken a ferde mazzag a kandalló teteje. lépcső lesz felette majd hosszú távon, most megépítem készre. A füstcsőnél még lesz egy szellőző, a tisztítás miatt, az kb 17*17 = 20*20 as lenne....
Mekkora levegő kijövő rácsot rakjak? a kandalló belsejéből el lesz mégy vezetve a levegő a szomszédos helységbe egy 10es csővel (csak a falon kell áttolni...)
Előre is köszi a gyors választ holnap készre kellene rakni :D
A schiedel 45 fokos kerámia csonk belső átmérője 195mm. A normál 200-as füstcső sem megy bele. Én azt a megoldást választottam, hogy a 200-as csövet beszűkíttettem egy lakatossal 190 mm-re, úgy, hogy a cső "anya" oldala megmaradt (ide már patent csatlakoznak a szabványos 200-as csövek). A kémény kerámia és füstcső közötti 5 mm hézagot kerámia zsinórral tömítettem. Most sehol sem szelel és masszívan tart. Javaslatom csináltass egyedi méretre egy ilyen "bővítőt" saválló acélból.
Én nem vagyok ugyan szakértője a témának, de szerintem egy 150-es csőhöz való falihüvelyt kellene venni és azt bele "falazni", valami jóféle hőálló- habarccsal vagy rugalmas tömítővel a 200mm-es samot becsatlakozásba. Tény, hogy kb. 25mm kétoldalt az nem kevés, de szerintem müködhet. Kiváncsi leszek, mi a jó megoldás.
Most találtam rá a topikra, bánom, hogy nem 2 hónappal ezelőtt...:-)
Tisztelettel kérdezem a jelen lévő szakértőktől, hogy létezik-e olyan alkatrész, amivel a Radeco 150-es füstcső kimenetű kandallót össze tudom kötni egy Schiedel 200-as kéménnyel?
A kémény 45 fokos füstcsővel készült, 160 cm magasan van a bekötési pont.
Több forrás szerint a radeco által gyártott szűkítő hibás, emiatt kérek tanácsot.
(vagy józan paraszti ésszel gondolkodva nem hibás, csak valóban "szűkítőként" lehet csak bekötni, én meg most tágítani szeretném...)
Tegnap már megvettem a 2,5-es CaSi lapokat. Így vázat építek, gipszkartonhoz használatos acélprofilból. Remélem így rendben lesz, de koppintsatok a fejemre, ha nem jókat mondok! :)
A hír igaz, de csak részben. A gerendától felfelé el fogom bontani. Az oldalfalak megmaradnának és a tűztér oldalán és tetején két sorban lesz hőcserélő. A fölött egy füstgyűjtő összeszedi a szmogot és több párhuzamos csövön át be lesz kötve az acélba. Így valóban nem lesz szivárgás, de a falat azért kijavítanám majd valamivel.
Közben összeállt a kép. Egy meglévő nyitott kandallóra akarsz ajtót tenni, és annak a felső részébe egy hőcserélőt.
Nem javasolt megoldás, nagyon rossz tapasztalatok vannak vele. A falazott szekrény légfűtő teljesítménye nulla, az üveg nagyon kormozódik, a hőcserélő amiben gondolkodsz, pedig nagyon kicsi teljesítményű.
Jobban jársz, ha felső részt lebontod, teszel bele egy betétet és azt kötöd a bélelt kéménybe, így a füst átszivárgás is megszűnik.
Pár fontos tapasztalat a begyújtós kockákról, gyufafejes gyújtósról: A gyújtós kockát közvetlen a rostélyra ne rakjátok rá, ugyanis egy idő után "megmarja-olvasztja" az öntöttvasat a hősokk. Az ok: a rostély nem üzem-meleg, hanem megközelítőleg szobahőmérsékletű, a meggyújtott alágyújtós kocka közel 500-600 °C. A hirtelen felhevülés egy idő után képes komoly nyomot hagyni a készülék rostélyán, később elváltozást is okozhat (rostély eldeformálódása). Javaslat: először fát kell rakni a rostélyra, utána az alágyújtós kockát. Hajrá!
Üdv!Hát ez meg a másik,h ki így ki úgy hívja,gondoltam itt vannak szakik akik biztosan tudják,én leginkább ilyen formájút,csak sokkal giccs mentesebbet szeretnék,a lényeg,h nyugodtan tudjak nagyobb rönköket rárakni anélkül,h bármi esélye is legyen az üvegre gurulásnak égés közben.
Tényleg! Füst-diffúzióra mi a jó megoldás? Már úgy értem a falak lebontása mellett:) Mivel lehet úgy újravakolni, hogy ne bújjon belé a füst újra?
(Tehát ahogy írtam is, a kandalló hátfala és a felette lévőkürtő/füstjárat fala kissé elhasználódott és itt-ott a füst bebújik a fugákba és változatos helyeken előbújik...)
@tűz_tér! Említettél excenteres légmentes ajtókat. Tudsz róla fotót/linket/rajzot bármit?
@mindenki Hol tudok venni legegyszerűbb, legolcsóbb, festett kb. 1m hosszú és 10 cm átmérőjű kályhacsövet és mennyiért? (Bp. és környéke vagy M7 teljes szakasza előnyben)
Ha jól emléxem az aquatondo 29 és az idro 100 is zárt, mégis 200 és 300 az előírt nem tudom miért. Persze biztosan jobb úgy, de hát hogyan oldod meg? Mindegy is. Megnyugodtam, elég lesz egy lefolyócső, szívogassa azt, oszt kész:) Csak valahol majd váltani kell, nehogy beolvadjon a vége a tűzbe:)))
ha esetleg vki nemrég építtetett kandallót és meg van/volt elégedve a kivitelezővel, akkor azt lécci küldje el privátban nekem is..(3 hsz-s nickektől nem nagyon várnék levelet)
Valószínűleg azért, mert nyitott tűztér lévén, ha nem elég a keresztmetszet az utánpótláshoz, akkor a környező légtérből fogja elvenni a többit. Egy zártnál meg kap amennyit kap, amíg bírja szívni a kémény akisebb keresztmetszetet. ?
Komolyan érdekel:) Meg akarom érteni! Próbálom értelmezni, amit írtál, de nem megy. Az ellenállásnál elvesztettem a fonalat.:) Ez a mindig feleződik téma nem igaz? Mennek 32-en 1 utcán, aztán amikor két utca lesz belőle, fele ide, fele oda? A keresztmetszetekből indultam ki...
Mi a szabálytalan? A kémény vagy a kandalló? Ez már kb. 80-100 éve így van. Ez egy régi kőház, 60 cm falakkal csak belül vakolva, szigetelés nuku. Ja és mégegyszer: Olaszország, Toszkána. 1 éve csináltattuk a bélelést. Sajnos a kupola mögötti fal annyira szét van menve, hogy a 30-as fal másik oldalán a repedéseken jön ki a füst:( Ja és az emeleten is a közvetlen felette lévő szobában egy konnektorból:) Na mindegy. Nyilván még mielőtt az acél béléscsőbe bebújna a szmog, jut a fal repedéseibe is...
Tehát a kandalló helységének belmagassága 2,7m, bár ez lehet, hogy mindegy is. A tűztér felett van még durván 2-2,2m. Aztán a födémet elérve kezdődik az acél 250-es cső, ami tart még vagy 6m-t. Így ok? Be tudja szívni a 110-esen, ami kell neki? Ha igen, akkor mi a csudának írnak elő 200-300cm2-t a gyártók? A 110-es keresztmetszete nincs 100cm2 sem.
Kalcium-Szilikát lap. Különféle vastagságokban gyártják, a lekvékonyabb 2,5 cm. A táblaméret 100x50 cm. Merev lap, akár magában is megáll, de nagyon porzik és nagyon nagy a vízfelvevő képessége, és meglehetősen törékeny. Egy lapot sikerült eltörnöm úgy, hogy a teraszon elfújta a szél álló állapotban. Mikor földet ért, darabokra tört. Pedig könnyű nagyon. Fúrni, vágni könnyű.
Itt is az ellenállásokkal kell játszani. Az ellentétes sarkokon belépő és kilépő víznek minden "utcán" azonos ellenállással kell végighaladni. Ha trapéz alakú, akkor még bonyolódik a helyzet, mert az osztónak és a gyűjtőnek kúposnak kéne lennie, vagy a hosszabb csövekbe kéne fojtást tenni. Az E-be G-ki a legrosszabb változat.
Ez így abszolút szabálytalan, de nem én mondtam, hogy építsd meg :) Ha a kéményed a padlótól legalább 6-7 m magas, akkor arra a 3 m egyenes hosszra elég lehet egy átm. 110 mm PVC cső is szigetelve.
A levegő összenyomhatóságával a hangsebesség környékéig nem kell foglalkoznod, addig folyadéknak tekinthető, érvényes rá a Folytonosság törvénye. Csak az ellenállás kavar be, mert az az áramlási sebesség négyzetével arányos. A szuperszónikus kandallót még nem találták fel :)
Ha már áramlástechnika, akkor folytatnám is a T. topictársak és persze jómagam továbbképzését:))))
Adott egy hőcserélő gázcsőből hegesztve, benne víz folyik. Ez itt egy felülnézeti kép:
Ha azt szeretném, hogy a víz nagyjából egyenletesen áramoljon, hová tegyem a be és kilépési pontokat. Lehetséges variációk (BE/KI) a jelölések (A-G) alapján: 1. AC / CA 2. BD / DB 3. EG / GE ...
+1 mi van akkor, ha egymás felett több (2-3) emelet is van? Azokat hol csatlakoztassam egymáshoz?
Felfogható-e a kérdés úgy, hogy a trapéz AB és CD oldalait rendre elosztónak ill. gyűjtőnek tekintjük a vízszintes szálakat meg átvezetésnek/hőcserélőnek? Ekkor az ideális valamelyik az elosztón belépni és a gyűjtőn ki (nyilván átellenes pontokon). A következő szintre ugyanígy. Tehát pl. 1. szint A: Be, C: Ki átkötés a 2. szintre 2. szint: C: Be, A: Ki átkötés a 3. szintre. stb.
Ez jó elgondolás?
Ami miatt elbizonytalanodtam, az a következő: ha "A" ponton belépek 32 egységnyi vízzel, akkor abból 16 egység elindul "E", 16 pedig "D" irányába. A "D" irányba menő 16 egység végigszalad "C"-ig, viszont az "E" irányába tartó 16 rész tovább oszlik még négy ponton (pirossal jelöltem az összes elágazást). /A "B" pontnál már nincs elágazás csak kanyar./ Ebből viszont az következik, hogy az "A"-"D" pontok között 16x gyorsabban áramlik majd a víz, mint a "B" és "C" pontok között. Jobb lenne talán "E"-nél belépni és "G"-nél ki? Egyenletesebb lenne, de különbségek akkor is lesznek.
Igazam van? Ha igen, hogy csinálhatom jobban, ha nem, miért nem?
@gmkiev (18824): Köszi a választ, de nem igazán értem.:( Nem az említett tűztér lesz beszerelve csak azért írtam példaként, hogy ott 250 mm átmérőjű kéményt írnak elő, ahhoz meg 200-300 cm2 égési levegő betápot. Nekem ilyen a kéményem, a bele csatlakozó kandalló (át)épített lesz, akkor nekem is ennyi kell a betáp legyen?
@tűz tér (18830): Szóval egyelőre csak a kémény biztos. A kandalló tűztere benyúlik a falba és szintén a falban fölötte indul a kémény az emeleti födémtől, béelelve 250-es acéllal. Tehát rá van építve, asszem így hívják. Semmi bekötőcső csak egy pici falazott elhúzás és nyílegyenesen felfelé. Nyilván most egy tégla füstgyűjtő kupola van a tűztér felett, de azt lebontom majd. Csatoltam képet. A légbevezető nagyjából 3m hosszan kellene haladjon, de hogyan rejtsek el a padlóba vagy falba 200-300cm2 keresztmetszetű csövet? Ez a problémám. Gondoltam elég lesz kisebb is, legfeljebb gyorsabban áramlik a levegő. (???)
Igaz-e a feltételezésem: (áramlástechnika) ha az 1ségnyi keresztmetszet feleződik, akkor az áramló közeg sebessége duplázódik (ugyanannyi megy át gyorsabban)? És viszont: ha a keresztmetszet 2x-esre változik, akkor az áramlás sebessége 1/2-re csökken. Lehet, hogy levegőnél ez nem pontosan így van, mert összenyomható (torlódik, nő a nyomás), de folyadékoknál igen. Vagy nem jól gondolom?
Halálosztó itt vagy? Te biztosan megmondod a tutit:)))
///Amúgy most a tűztér trapéz alaprajzú (90/50/40) és 70 cm magas.///
Nahát pont ez az ami miatt kérdeztem,mert ahány helyen néztem annyi félét olvastam,bár nem véletlen,h itt is kérdeztem,sztem is a legkorrektebb fórum ebben a témában,ja a gyertyán annyiért engem is érdekelne!!!Helyileg merre??
Ha a tűztérből nem lehet hozzáférni, akkor a bekötő füstcsőkönyökön kéne lenni revizíós ajtónak, a süveget pedig úgy kéne megépíteni, hogy ehhez hozzá lehessen férni.
Ha nem így van, akkor a bevált módszer sajnos a bontás.
Egy erdei méter 1.75 x 1 x 1 m rönkfa. Ez a szabvány szerinti vastagságban 0,57 kitöltési tényezővel pont 1 m3 tömör fának felel meg. (Ezért használják az erdei métert).
Térfogatra nyilván több, mint 1 x 1 x 1 m hasábfa, hiszen az nem tömör.
Tömegre egy erdei méter friss vágás 10 q körül van, légszárazon kb. 7 q lesz belőle.
A légszáraz fa (15-20% nedvességtartalom) fűtőértéke 1.7-2-szerese a friss vágásúnak.
Ezekből azszem mindent ki lehet számolni, hogyan, milyen fát érdemes venni. Ha q-ra veszed, akkor alsó hangon 10% átverést még bele lehet kalkulálni :)
Kalodás fánál a térfogatot a kaloda belméreteivel érdemes figyelembe venni.
Anyám bevállalt az ősszel 10m3 gyertyánt. Én hasogattam. Mindenki azt mondta nagyon munkás dolog lesz, de meg kell mondjam, akáchoz képest gyerekjáték volt felaprítani. Nagyon korrekt fűtőértéke van. Jövő tavasszal első dolgom lesz hogy betárazok belőle 6köböt. És azt hiszem a 12e is baráti ár erdei köbéért.
Ma vettem Prakti-ben "Landmann" névre keresztelt gyújtóskockát (80% petróleum, 10% formaldehid) 480 Ft a 32db-os csomag. Nagyon frankón, és elég sokáig ég.
Tudtok esetleg ennél olcsóbb, nagyvárosok multijainál, üzletláncainál egyéb helyen fellelhető más bevált gyújtóst?
Szia! Én Leier 100-as (1m hosszú) MDA áthidalót vettem a Temporishoz. Ez volt a legvékonyabb áthidaló amit találtam (6,5cm állítva) Nekem lényeges volt hogy minél vékonyabb legyen mert rákerül még a 3cm vastag kőburkolat és nem akartam hogy nagyon mélyen "üljön" az ajtó.
Arra gondoltunk, hogy mi lenne ha a betét + 10cm légrés+ 2,5cm kalcium szilikát lap + 6cm válaszfaltégla lenne a z oldalsó rétegrend. Aztán erre menne a kőburkolat. Az ytongnál nekem jobbnak tűnik a válaszfaltégla, mert reményeim szerint tárolja valamelyest a hőt. Szerintetek?
Tuti, hogy nincs annyi! Egy tiszta m3 tömör bükk kb. 7-8 mázsa frissen. Ugyanez a térfogat hasogatva max. a 60-70%-a, a többi levegő. Ez jó esetben talán eléri az 5-5,5q-t. Erdei köbméteres kaloda az 1,7-szerese, így az max. 8,5q. Még sose mértem le én sem, ezért is kérdeztem, hátha valaki tudja pontosan.
Gondolom, nem mindegy a rönkök/hasábok mérete sem. Kisebb hasábokból valamivel több fér 1m3-be, mintha nagyra van hasogatva. Ugyanez a rönkökre is igaz: nem mindegy, hogy 10-15-20 v. 30 cm-es rönkökkel van-e kitöltve az erdei m3. Hm?
Azt szeretném kérdezni, ha a társasház 3. emeletén be szeretnék üzemelni egy fás kandallót, kell-e valami engedélyt beszereznem? Régen fa/széntüzelés volt, saját kéményem is van.
Ja és 1 más érdeklődés,tapasztalaitok szerint tényleges térfogatra melyik több vagy egyenlő kb az 1 erdei köb rönkben vagy az 1x1x1m-es hasogatott összerakott(nem ömlesztett)fa?Köszi!
Üdv!Igaz nálunk csak 4 helyiségbe vezettük el,így kb 30 fm 150-es spiko cső+idomok volt 54 k nettó,a venti amit tudok Supra-éknál,ami nem is olcsó 60 k,mondjuk ha külön a kivezetésekre tesz hőálló ventiket,az komolyan megdobja a költségeket,ja és persze a szigetlést én 5 cm-es kőzetgyapottal csináltam,sajna itt nem volt csirkehálóra nyomott,így sk,az plusz 12k,s persze én is azt mondom inkább sk,meg semmiképp ne flexibilis,s lehet,h venti se kell,nálunk,bár első telesek vagyunk úgy néz ki nem kell plusz venti,no sok sikert!
Elég a 8-10 cm. A füstcső körül nem érdemes szűkíteni, kell egy bizonyos nagyságú keveredési tér a hideg-meleg levegőnek. Ha túl forró levegő áramlik ki felül, azzal csak azt éred el, hogy nagyobb lesz a hőfokkülönbség a padló és a födém szintjén lévő légrétegek között, azaz a meleg "megszorul" felül. Süvíteni csak ventillátorral fog.
Ennél extrább már csak az lehetne, ha az elejét is ívesre szeretnéd :)
Általában az excenteres zárú ajtókra jellemző a tökéletes zárás. Az hogy hidegen, új korában szépen zár, nem jelent semmit. A tűztér többnyire meleg és a tömítés is folyamatosan kopik-vetemedik.
A légellátás, a készülék és a kémény egy egységet képez, külön-külön nincs értelme beszélni róla. Ha ismered a készülék huzatigényét, teljesítményét, a kémény paramétereit, és a légellátás nyomvonalát, akkor abból már lehet valamit mondani a szükséges keresztmetszetre.
Kandalló becsövezésére (padláson 5 helyiségbe elcsövezni a meleg levegőt, illetve egy ventillátor beépítése) kaptam egy majd 300.000-es árajánlatot ami őszintén szólva kissé sokallok. Szerintetek nagyságrendileg ennek mennyi az anyagköltsége. Aki esetleg csinált ilyet sajátkezűleg: mennyire bonyolult ez?
Az első mindenképp egy mechanikus tisztítás. Spakli, kaparó, drótkefe, stb. Addig én be sem gyújtanék, nem hogy nekiállnék kiégetni. Ha a kátrány begyullad, azzal hazavághatod az egész tűzteret (kár lenne érte, mert egy jó készülék :)). A tisztításnak ki kellene terjednie a füstcsőre is.
Ezután lehet (kell) agyalni azon, miért lett ilyen kátrányos.
Szerintem vedd fel a kapcsolatot a kivitelezővel, ha nem jutsz dűlőre, írj, tudok a könyéken olyan kandallóst, aki épített be ilyen tűztereket és ért is hozzá.
Ha a kémény tiszta, akkor erős a gyanú, hogy a visszatérő vízhőfok korlátozás nincs megoldva.
A tervezésben vagyunk nyakig! Szerintetek a kandalló betét körül mekkora konvekciós teret hagyjak? 8-10cm, hogy gyorsabb legyen az áramlás, vagy jobb ha több? Na és a füstcső körül, nem érdemes-e esetleg leszűkíteni ott is a konv. teret, hogy gyorsabban süvítsen ki a meleg levegő?
Főleg ha már ennyire szét bontottad. Kefék, drót és gyökér, ill. speciális csőtisztító kefe. Anno a háziasszonyok is maguk tisztították a tűzhelyeket. Kivéve a naccsága, az rábizta a julisra.
Meg a helyi kályhások, kéményseprők végezték a bonyolultabb kmunkákat. De a maiak ?
Másik kérdés: Ilyesmi ajtó méretben gondolkodom: 70x50 (sz x m). Kétszárnyú és légmentesen záródó legyen. Hol kapok ilyet ill. tud-e valaki ügyes iparost, aki legyártja? Gugli kisebbet ajánlott és horror áron (~100e). Lehet íves is a teteje, de egyébként semmi extra.
Külső levegő bevezetésről. Ha nem lesz a kandallónak más betápja csak amit beviszek csövön és a kémény béléscsöve 250-es, akkor mennyi keresztmetszet/átmérő kell betápnak? Idro és Aquatondo készülékek adatlapját nézegetve többnyire 200 cm2-t írnak, de van 300 is. Az 10x20 vagy 15x20 cm. Hol vigyek be ekkora csövet észrevétlenül?:) Vagy nem kell komolyan venni, elég egy lefolyócső és a huzat berántja majd, ami kell neki? Nyilván süvít majd be rajt a lég:)
Így első körben vagy nagyon lefojtjátok az égést, vagy nagyon nedves a tüzifa. A kátrányt leégetni a legegyszerűbb (fura, hogy a kémény rendben, mikor a tűztér ilyen...), Jó adag gyújtóssal üzemmelegre hozott tűztérbe, parázságyra bepakolsz 10 kg fabrikettet. Teljes levegővel hagyod leégni. Nem fontos a fabrikett, csak nagyon száraz legyen. Mondjuk nem tudom vztereseknél hogy alakul a hőelvonás mértéke, illetve nem robbantod-e fel, ha jól bedurrantasz, de nem vízteresnél ez működik.
Erre bizony nagyon ráférne egy tűztér tisztítás (és ha ilyen a tűztér, milyen lehet a kémény?). Valószínűleg ez a gond, de biztosan van más is, ami ide vezetett. Rossz bekötés, nem megfelelő teljesítmény illesztés, nedves tüzelő, stb.
A tanács mindenképp az, hogy nézesd meg , tisztíttasd ki valaki hozzáértővel, akkor biztosan fény derül arra is, mi vezetett ide.
Kérlek Benneteket, mondjatok véleményt. Már 4 éve használjuk a Kratki vízköpenyes kandallónkat gond nélkül, de az idei szezon kicsit problémásan idul... :-(
Minden begyújtás után (pedig már túl vagyunk az idei 7-8-on) a kandalló ajtó kerete és az üveg között kipöfékel a füst. Nagyon idegesítő.
A tűztér belseje és a lántörők elég kátrányosak, nem tudom ez lehet a gond?
Érdekes szerkezet. Ezt vajon mivel burkolod? Vagy így marad? nagyon forró tud lenni Gyerek? Ha neki seggel? Esetleg egy szép téglaburkolattal valahogy szervesen egybeépíteni a kandallóval?
Levegő meg csak akkor kerülhet bele ha megforralod és elgőzölögteted a vizet ,annyit hogy a nyitott tágulásiból annyi víz hiányozna hogy oda levegőt szívna.
Nálam a nyitott rendszer több mint 20 éves, van rajta vegyes tüzelésű kazán,gázkazán és vízteres kandalló.
Ez utóbbit idén építettem, mivel festés is volt leszedtem a radiátorokat, nekiálltam kimosni ali volt benne minimális iszap. (20 év)
Mondjuk feltöltéskor trisóval lágyítom a vizet illetve majd minden éven beledobok a tágulásiba egy kb 30 dkgr-nyit
Ha meglévő rendszerre kell kötni, semmivel sem kell több bigyó vagy mütyür, többi költsége is hasonló. Ha csak a kandalló az egyedüli fűtőkészülék a rendszerben, akkor sincs nagyságrendi különbség.
Kiszámoltuk már ezt néhányszor :)
(Természetesen a fenti az egy szivattyú, egy lefúvó, egy csőtermosztát típusú beépítésekre nem igaz.)
A hődob ugye a füstcső elvezetés és a kémény közé menne. Nem igazán emlékszem olyanra amit keresel. Tehát ha jól értem lábakon áll. Ezek szerint a füstöt visszavezetné a padló szintjére majd onnan újra felfelé a kéményig?
Teljesen egytértek veled.Hőcserélő, biztonsági szelepek stb mind csak a költséget fokozza, na meg ha lehet valami egyszerű is minek bonyolítani. És ez mind a forrásveszély miatt.
Valahol láttam olyan hődobot, amelyet nem a kandalló fölé raktak, hanem mellette állt (öntöttvas lábakkal) sajnos nem fér el más hődob nálam esetleg nem láttátok ti is valahol?
Most csinálja a füttésszerelö,ö is a zárt rendszert monta.De ez számomra akkor derült ki, amikor elküldött kandallot venni. Ott tedték fel a kérdést hogy nyitott- vagy zárt rendszerü kell? Azért szeretném tudni hogy, szerintetek melyik a jobb!?
De ha szerinted is, meg a füttés szerelö szerint is, akkor megnyugottam.
Első sorban az a kérdés van e már kiépített központi fütésed? ha van mert gondolom van akkor azt célszerü amilyen rendszered van. mert sokkal kevesebbet kell kifizetned a bekötésre. Ha meg újat csinálsz akkor a legjobb a zárt rendszer sokkal nagyobb a hatásfoka, gyorsabban melegít -nem korrodálódik ugy. mivel a nyitott rendszer általában levegőt juttat a viz rendszerbe. Ennek következménye hogy viz iszap keletkezik ami a kandalló vizterében ülepedik le. Célszerü évente leengedni a vizet kimosatni a rendszert ami megelőzi a problémákat. természetesen zárt rendszernél is van viz iszap de nem olyan mennyiségben. Szürők felszerelésével ezt ki is lehet vonni.. De erről a központifütés szerelők többet tudnak mondani.
Túl kövér az agyag- soványítani kell.pl durva szsemcsés homokkal..samott lisztel max soványítási arány 3.1.3 az agyag. aztán felkened egy száraz téglára 1cm vastagon ha a repedések kisebbek 3cm-nél és a számuk 10-nél kevesebb akkor jó a keverék ha nem akkor nem jó az agyag minősége.másikat kell szerezni.
DE a szakemberek ismerik azt a fogalmat hogy " kövér-sovány" (ne kérdezd mi az csak azt tudom egyik esetben, mert láttam,..... homokot kevertek az agyaghoz.
Sziasztok! Már 3.-szor tapasztottuk be a kályha tetejét,de mindig kireped. Milyen keverékkel kellene betapasztani, hogy ne repedezzen? Az utolsó keverésben olyan kevés víz volt, hogy alig lehetett keverni, lehet hogy az volt a baj hogy jobbra kevertük?
Ó nagyon köszönöm a megnyugtató szavakat..én is a konvekciós burkeszra szavaztam volna,de ,h az öntött vas így csinál amikor még félig sincs a tűztér?No megpróbálunk folyamatosan "csendesen" tűzelni,köszi még 1x!
Az áthidalásra nem igazán tudok mit mondani, áthidaló :-) A ragasztó ha nem akarsz drágán valami speciálisat, akkor fagyálló, flexibilis csemperagasztó.
:) hát majd kiderül... egyenlőre szkeptikus vagyok (mindig :) ) az áthidalásra ill. a ragasztóra kérem valaki adjon támpontot, holnap építeném, és meg kellene vennem a dolgokat hozzá...
Viszont valaki egyszer már kipróbálhatná az Ytong helyett a téglát. Kicsit lassabban halad és nehezebb lesz az építény, de nem kell vakolni belülről semmivel. Szerintem.
Megvettem a kandallómat ZRT+P TX/TUX. Véleményt majd mondok, mert látom, hogy még nem túl népszerű :)
Most építeném körbe Ytong-gal. -Tud valaki segíteni, hogy milyen ragasztót vegyek? kívűlre, belülre... esetleg márka pontos típus is jó lenne.... -Az üveg feletti áthidalást hogy szokták megoldani? 67cm széles > rövid az Ytong >Ytong áthidaló? bár abban van vas... -A falhoz is hozzárögzítem, de van egy hely, ahol a kéményhez is jó lenne, ez egy előregyártott Schiedel kémény, azt meg lehet fúrni pl 6-8 as tiplivel? sima beton az egész külső része...
Ez egy lemeztűztér. Tele mindenféle betéttel, mef szerelvénnyel, meg hibogós lemez konvekciós burkesszal :-) Amikor meg pukkan egy b@szott nagyot, az pl a deflektor szerintem. Nem kell vele foglalkozni.
Nekem Idro 30-as van 300 l reflex tartállyal. Nekem bevált. Meleg van, zuhany meleg, gázfogyasztás semmi. 90 nm-es lakást fűtök (előírt szigeteléssel) 30-50 mázsa akác egy szezon (marad is belőle).
Nem gond. Ahogy melegszik a belső öntöttvas rács és a hátlapra fogatott öntvény lemez mocorog az acél tűztérben a hőtágulástól, ez természetes. Ha lassabban fűtsz fel vele halk szösszenésekké szelídül a morgás. Így korrektebb is a használata.
Lehet,h megint túlparázom a dolgot????... De mióta minden nap,s kicsit komolyabban fűtünk,van,h a hőtágulás miatt,olyan csúnya hangokat ad ki a Temporis,mint a konvektorok,buhhan egy nagyot(bocs ezt nem tudom máshogy írni),normális ez,vagy túl fűtjük,(félig sincs a tűztér),vagy egyéb gond lehet???Köszi előre is!
Szívesen . máskor is másnak is. Általában szoktak kandallók mellé adni beépítési rajzot tájékoztatót.Mert az előre gyártott kandallók ill a tűzterekhez van pár ajánlott forma is De ha valakinek ilyen gondja van keressen meg mail - ben készítek számára rjzot beépítési utasítással egyben .olyan szinten hogy barkácsoló emberek bármikor maguk is meg csinálhatják. anyag leírásokkal.mármint milyen ragasztó.habarcs stb használjanak. Hol Mit Mivel Miért. Vannak olcsó-jól használható anyagok De elavultak. vannak közepesen jók középáron és vannak nagyon jó szuper anyagok szuper magas áron. Vannak olyanok amit meg lehet csinálni csak tudni kell miből hogyan.
Én a Temporissal tavaly 20 mázsát égettem el, úgy, hogy csak szakaszosan tüzeltem vele, mert néha meguntam a rohadt meleget és hagytam a fal és padlófűtést is érvényesülni :-) A házam kb. 105 nm, jól szigetelt. Tavaly buta voltam egész nyáron letakarva tároltam, ráadásul kugliban, és felhasználás előtt hasogattam, azt hitem elég, ha már több, mint egy éve nálam van. De nem számítottam arra, hogy a nyári-őszi esők miatt befülledt és nem volt igazán száraz. Ezért idén tavasz óta felhasogatva a napon száradt, nyár végén bepakoltam a terasztető alá és a garázsba, nem is barnul úgy az üveg :-) Két tüzelés után is épphogy homályos egy kicsit az alja.
Köszi. Nem tudom, mert saját kivitelezés, de szerintem is 150 körül indul a beépítés. Kis kézügyességgel/ügyes ismerőssel könnyen összadobható. A bekötésről nem árt megkérdezni valami hozzáértőt.
Milyen kvalitású az az 50 nm-es lakás? Falazat, szigetelés, nyílászárók födém...?
Nincs baj a kérdéseiddel, de arra megkérlek téged és minden új hozzászólót is, hogy próbáljátok meg elolvasni az eddigi hsz.-okat, tényleg sok felesleges kérdés megelőzhető vele.
Úgy egyébként az 50 nm-re nem szabad nagy teljesítményben gondolkodni, mert hamar poklot csinálhatsz otthon, hacsak nem a nyitott ablakot szereted télen :-)
Bocs, lehet, nem voltam teljesen érthető. Van az a betét, amit látsz felül, középen, amiben van a szellőzőrács. Ugyan a képen nem annyira látszik, de az egy kalciumszilkát tábla, nemesvakolattal lehúzva. Arra gondoltam, hogy ha nem sikerül rendesen megcsinálnom (most csak ideiglenesen van ott, ilyen-olyan okok miatt, bár a képen jól néz ki), akkor helyette egy perforált lemez betét lenne. A család szerint nem mézne ki jól, szerintem igen. Ennyi.
Itt nincs jelentősége a nyílásoknak, mert a tűztéren konvekciós burkolat van, alul ventillátor és a meleg levegő 3 szobába van elvezetve csöveken kerszetül. Tehát azon a szellőzőn csak a maradékhőnek és a füstcső hőjének kell távoznia végül is.
Én úgy csináltam, hogy megvettem a Temporist, meg a mindenféle kellékeket, segédanyagokat, majd egy ügyes kőműves ismerőssel összeépítettük. Biztos nem olyan, mintha egy kandallóépítő csinálta volna, viszont legalább 100-150 e-rel kevesebbe került :-)
kocsinak építettünk egy 3x5 méteres beállót. 2m a szelemen magasság azon kis sátortető. kb 7-8m3 fát tüzelek egy évben, így befér rendesen pakolva két évnyi adag, plusz még van annyi helyem, hogy gyújtóst hasogassak, vagy kinn barkácsoljak tető alatt. ha nincs helyed a ház vagy kerítés mellé csinálj egy méter széles ereszt jó hosszan.
nálunk a cégnél 10x2x1,8-9 (méteres) méretekkel van elrakva 120 mázsa fa, hasítva ebből ki lehet indulni
attól függ a méret hogy mekkora a ház, és hogy van szigetelve stb
50-80 mázsa biztos kell 1 évre ( amilyen szeszélyes az időjárás, volt aki már szeptemberbe is nyomta, májusban is hideg volt még) akinek ennél kevesebb, az gázzal ráesgít
Ez nagyon ház-/igényfüggő... Ne várj rá pontos választ senkitől! Mekkora a ház, milyen a szigetelése, milyen berendezésben szeretnéd használni, hány fokot szeretsz a lakásban, ez lesz-e a fő fűtés, vagy lesz mellette más is, stb., stb., stb...még sorolhatnám a kérdéseket, amitől függ, hogy mennyi fára lesz szükséged.
Mi is előtte állunk még, de már lassan a célvonalnál. Amit javasolhatok, vegyél egy szakkönyvet, olvasd el a tuzimado.hu honlapot. Ha egy kicsit is barkácsolós beállítottságúak vagytok, fog menni! :) Ha meg bármilyen kérdés merül fel, itt sok szaki megfordul és szívesen adnak tanácsot! Ahhoz, hogy a legjobb tűzteret ki tudd választani, érdemes nyakadba venni a környéket és bejárni az összes tűztér forgalmazót! Mire végzel, sok véleményt fogsz hallani, pontosan fogod tudni , hogy NEKED mik az igényeid egy betéttel kapcsolatban. Akkor már gyerekjáték a választás. Továbbá, akkor már fogsz látni millió beépítési módot, arról is lesz fogalmad, hogy milyet szeretnél. Ha ezek után még mindig nem leszel olyan bátor, hogy belefogj, akkor a forgalmazóknál kérheted a beépítést is. A beépítés költsége tapasztalatom alapján 170,000,- körül mozog + az anyag. Jó nézelődést!
"Kérdésem, ki az, aki szerin egy feketére festett lóhere-köröcske mintás 1 mm-es acél perforált lemez jobban nézne ki?"
Hová gondoltad, milyen lemez? Sajnos nem értem a kérdést !
Így a kép szerint az alsó légbevezető nyílásod nagyjából ugyanakkora mit a felső, ez nem túl kevés? Akik jobban értenek hozzá azt mondták 2x, 3x, akkora kell, hogy legyen. Jól néz ki a kandallód, nekem nagyon tetszik, hogy oldalt végig felburkoltad kővel! :)
Közben van egy képem, hogy majdnem kész kandallómról, bocsi a telefonos kép miatt és még csak hevenyészve van berakva az előlap, de nagyjából így fog kinézni. Kérdésem, ki az, aki szerin egy feketére festett lóhere-köröcske mintás 1 mm-es acél perforált lemez jobban nézne ki?
Most így hirtelen nem tudom, hogy a kamino az légjáratos e, (azon kívül, hogy nyáron légkondiként fog működni :-))))), bocs) arra figyelj, hogy ha nem az, csak a vas fala fűt, akkor úgy építsd körbe, hogy maradjon mondjuk 5 cm légrés oldalt, hátul. Tehát konvekciós teret hozz létre. Így gyakorlatilag egy kandallót kapsz. Korrekt lehet, ha ügyes vagy. Végül is a Temporis, vagy az Astra, Vagy a Celsius sem más, mint gy Kamino, csak nagyobb az üvegük és kicsit nagyobb a hatásfokuk talán.
Adott egy 8Kw-os Kamino , tudom nem a legjobb "kandalló" de egyenlőre ez van. Működik normálisan nincs vele semmi gond. Annyi lenne a kérdésem, hogy ezt a "kályhát" körbe lehet-e építeni. Konkrétan a két oldalára szeretnék egy "falat" húzni , illetve fölötte is "lezárnám" addig amíg a füstcső tart, de csak annyira, hogy ha a kályhát ki kell venni a helyéről , akkor egyszerűen csak ki kell húzni a kát fal közül. Remélem érthető voltam.
Amennyiben ezt meg lehet csinálni, ti milyen anyagot ajánlotok, Ytong-ot vagy jó a tégla is?
Nagyon köszönöm mindenkinek a választ. Bocsánat, én úgy gondoltam, hogy csak én vagyok ilyen, hogy nem ismer(t)em mi az a pirolux. Jól gondoltátok, alágyújtós, úgy néz ki mint egy nagyobb tábla csoki, és egy kockát kell belőle használni begyújtáskor. Csak amíg meg nem erősítettetek, nem mertem kipróbálni, mert féltem, hogy tönkreteszem vele a kályhát. De ma hazaviszem (tegnap a munkahelymen felejtettem) és kipróbálom.
Úgy van nincsen huzat. meg még leis zártátok ha az ajtón fekete lé jött ki.meg még nicsen ki száradva. az a baj okozója hogy nincsen biztonsági felégő a kályhában építve ami azt a célt szolgálná hogy előmelegíti a kéményt De lehet hogy a kéménybekötésnél van valami .vagy a kéménybe van valami Ezeket kizárásos alapon a begyujtás akéménybe kezd ha utánna jó akkor ahiba megoldva hanem -garanciális javítás.
Pirolux. Tételezzük fel, hogy valami égést elősegítő kocka, vagy por, vagy folyadék. Ha kis mennyiségben használod, a begyújtás megkönnyítésére, akkor szerintem nem okozhat gondot. Ám valószínűleg jobban jársz, ha abból a fából aprítasz 2x2 cm-es hasábokat és kb. fél petőfi (vas, zala, stb...) népényi újságpapír segítségével azokat használod a begyújtásra.
Sziasztok! Újra megkérdezem, hátha valaki tud nekem válaszolni: pirolux-szal begyújthatok cserépkályhába? Rá van írva, hogy kazánba, kályhába be lehet vele gyújtani, de vonatkozik ez a cserépkályhára is? Vagy tönkreteszem vele a kályhát?
Hali! Valaki mondja meg légyszi mi lehet a probléma: délután 3 körül begyújtva egy 2 hónapja épített és 8 napos szárítófűtésen átesett cserépkályhába kb. 15 perc múlva a füst nem a kéménybe megy hanem visszajön az ajtókon, fugákon és fekete lé csorog a tüzelőajtó szélén is. Kémény gond - elő kell melegíteni mert ilyen 17 fokos időben "beáll" a levegő a kéménybe vagy egyéb gond lehet. Előre is köszi.
"nyáron ezek a káyhák légkondiként müködnek mert amig légkülönbség van addig van keringés is a kályha nyáron hőt vonel a levegőből és ez álltal hidegebb lesz a rajta áramló levegő. frankón hüvös lesz a lakás -ehhez nem árt ha friss levegő be táp is van "
HÁHÁHÁHÁÁÁÁHHHÁÁÁÁÁ :DDDDDDDDDDD
Basz ez a legdurvább amit eddig hallottam :DDDDDDDDD
WWWÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ megpusztulok!!!!!
A főnök meg néz mit röhögök hangosan ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
Edilkamin ASIA gmkiev mester ajánlotta,most is ez duruzsol 75 nm-re segítek rá.TÖKÉLETES!Nem a legolcsóbb de megéri a pénzét meg szép is(nekem tetszik)Üdv.gmkiev
Én úgy oldottam meg (bár az enyém vízteres), hogy a látómagasság felett fejeztem be a falazatot,és nem zártam le. Így a vízköpeny melege,mint egy plusz radiátor melegít.
Üdv, lehet az a lényegg hogy mivel nedvességet szív magába ne tudjon meg fagyni .Mert ha kinnt hagyod a levegő párályát magába szívva későbbiek során fagy lesz akkor szét reped -ledobja a mázat stb. a pincébe nincsen fagy!-ha pára van is.
Én így képzeltem: (aztán szóljatok, ha hülyeséget írok!)
Alsó párkányszintig tégla, rá a betét körbeépítve (tágulási hézaggal) 10-es ytonggal felső párkányig. Ezekhez megvettem a Rath hőálló habarcsot. Ytong felülete és a padló csemperagasztóval glettelve.
Kell-e szigetelnem hátul? És ha igen elég ytonggal vagy kalcium szilikátot szerezzek? A födémem betongerendás/béléstestes, akkor a nyitott tetejű kandallót vessem el?
Akkor a forró levegő,előbb a plafont füti fel, maj csak az után kényzseredik lefelé. mivel a hideg felé kel áramlania -ez a fütés lényege. hogy folyamatosan cirkulál a levegő. A fatárolóba be áramlik -felmelegedik a rácson meg ki ez a körforgás ,és egyre melegebb levegőt keringet a.-kandalló. a levegő méretezése 3:1 arányban kell lennie. itt a cirkuláció beindul magától
Figyelj, ha a saját építés mellett döntesz, akkor jársz a legjobban, ha megalkudsz a betétre, aztán nem kérdezel többet semmit tőlük, majd itt a fórumon kiokosodsz. Nem mondanak sem többet, sem okosabbat, mint az itt jelenlévő szakemberek, hidd el. Érthető, ha nem bánnak veled VIP ügyfélként, hisz nem építtetsz velük, megveszed a tűzteret, onnantól puszi pá, lehetőleg ne gyere többet, főleg nem garanciális dolgokkal, az előbb vázoltak miatt. Mondjuk nekem nem szóltak egy szót sem arról, hogy ha más építi be, akkor oda a garancia, szerintem a szakszerű beépítés a feltétele, nem az, hogy csak ők építhetik be. Erről ennyit, egyébként én a hölggyel mindig jól elbeszélgetek, ha arra járok valamiért, és a fórumot is olvassák, Ádám nemsokára válaszol is valamit, ha jól sejtem :-)
Beépítési anyagokat ne pörögd túl. Tégla, vagy ytong, flexi csemperagasztóval ragasztva, ha ytong a váz, akkor ugyanezzel glettelheted is a pora miatt, a téglát nem kell belülről glettelni. Éghető anyagot belülre ne építs, ha kvülre a tűztér fölé párkány lesz fából, az a tűz sugárzási zónáján kívül kell essen, ha fölül gerendás a mennyezet, akkor a gerendá(ka)t védeni kell a forró légáramtól, ha éghető falra építed, akkor vagy tégla előfalazás légréssel, vagy kalciumszilikát lap, szakszerűen ez utóbbiból készülhet a kupola is, ha olyat építesz. A téglának elvileg semmi baja nem lesz a sugárzó hőtől, az ytongra nem esküszöm, a flexi ragasztóra sem, de szerintem ilyen helyre (nem égéstér) fölösleges a vízüveg, samottpor, meg ilyen varázsanyagok.
Kalciumszilikát lapot Kecskeméten legolcsóbban szerintem az Interkerámnál találsz.
Ez nem olyan nagy meglepetés! Mivel sok olyan gép van, amit csak szakember helyezhet üzembe, a kandallóbetét ráadásul nem is "késztermék" hanem egy alkatrésze a kandallónak! Utólag ha baj van, jön a bontás, ami nem kis költség, meg a helyre állítás sem. Én megértem őket, bár ez téged nem vigasztal! :(
Nekem a Szabó Kandalló nagy csalódás volt. Kijelentették, hogy mi nem építhetjük be a betétet, mert akkor fuccs a garanciának. Aztán már hiába kérdezgettem a beépítési anyagokról, kitérő választ adott az eladó. Csak velük építtessem be, majd ők hoznak mindent, ne foglalkozzak vele, ezt az egy alternatívát ismerték. :(
sajnos nem tudlak kiokositani. nem tudom hogy tortent. csak elmeleteim vannak, mivel nem voltam ott. amikor eltorott, egy havert kertem meg, hogy tegyen a tuzre es zarja be az ajtot. amire visszamentem el volt torve. mikor rakerdeztem, azt mondta, hogy o epen hagyta ott. nem vagyok biztos benne, hogy igazat mondott, de az ellenkezojeben sem igy nem kotekedtem es lenyeltem a buktat. az elmeletem az, hogy egy darab fa, vagy uszok a fa visszatarto femlemez parkanyan maradhatot es amikor az ajtot racsuktuk az megfeszitett az uveget. lehet hogy nem is rogton latszott a repedes es par nappal korabban tortent, mint eszrevettuk. amikor eloszor eszrevettem meg alig lathato volt es csak egy iranyba futott, es csak egy nap mulva ert vegig keresztbe, aztan visszapattant es meg egy sarok letorott egy nap mulva. nem tudom mire jo az a parkany, azonkivul, hogy megall rajta a hamu. de az is lehet, hogy nem igy tortent. pl. furcsa volt, hogy izomra ra voltak huzva a csavarok az uvegre. nem tudom birt e tagulni. na meg 4mm helyett 3mm uveg.. lehet, hogy szallitas kozben eltort es a kisker ablakuveggel potolta:) csoda hogy kibirt par honapot
Ezt a hőelvonást nyáron című részt nem értem. Mi hűt? Az üres kályha biztosan nem. Az átáramló levegő sem hűthet ha nem hidegebb mint a lakás. Mitől lenne az?
Tudja valaki fejből, hogy a Temporis 2D alján pontosan mekkora a fűtési levegő beáramló nyílása? Arra a kb 10x30 cm-es téglalap szerű nyílásra gondolok, de mm pontosan kellene.
Örülök, hogy nem csak én látom így. Fontos a pozitív tulajdonságok kihangsúlyozása minden esetben, de a reális határokon belül. Különben még feltaláljuk a perpetum mobilét...
Abban az esetben nincs jelentősége. Viszont a mennyezet hővédelmére illik ügyelni, ebből a szempontból nem biztos, hogy üdvös a fölül nyitott kupola. Plafonig érő kupolánál úgy szokták a hővédelmet megoldani, hogy egy rekeszt építenek a plafon alá valamennyivel és az alatt közvetlenül vannak a kiömlőrácsok.
Hát hallod, ember legyen a talpán aki kibogozza hogy miket írsz :-) Használhatnál pl, mondat végén pontot, következő mondat elején nagybetűt, nagyban megkönnyítenéd a dolgunkat :-)
vegulis onnan rendeltem, ahol 80e volt /nm. tegnap szereltem be, alig mertem meghuzni a csavarokat (gyarilag nagyon ra volt huzva), igy most kicsit mozog az uveg, de nem zavar. rettegek, hogy megin eltorik. ja es az is nyilvanvalova valt, hogy a gyari uveg 3mm-es volt. nem tudom miert tettek bele 3mmest, lehet hogy azert, mert "akcios" volt.
Kandallóépítésnél úgy olvastam, hogy 800 cm3-nek kell lennie az alsó légbevezetésnek, a felsőnek meg a duplája. De mi van akkor, ha a plafon előtt 30 centivel abbahagyom a kupolát és nyitott lesz a teteje? Akkor nem kell az oldalára rács?
én a konrádba vettem 6000 volt postával együtt, az is ilyen tüskés. Szerintem jól mér, mert élő fáról levágtam a háncsot, majd megmértem az ágat, frissibe 35% volt, tehát jó lehet...
Beruháznék egy egyszerűbb nedvességmérőbe. Mit gondoltok, ez jó lehet? http://webaruhaz.abako.hu/spd/5020_0342/HumidCheck_Mini Drágábbat nem vennék, ha nem muszáj, csak jó lenne a tüzelőt ellenőrizni... Mennyire adnak ezek pontos értéket? Úgy értem, hogy a kis tű max. 1-1,5 cm-re megy bele az anyagba. Mennyire ad ez pontos képet az adott hasáb/faanyag állapotáról? Köszi, Eddy
Üdv hagyományos építésnél nem megengedett a fuga nagysága3mm-né több álltalában a csempéket gyártják olyanra hogy a kölső mérete kisebb a belsőnél ettől a csempe össze ér de nem látható ha érdekel elküldöm mailben . a képet és láthatod mert van két kép ami egyforma -az még kifugázatlan állapotban ajtónélküli. kinagyitva látni hogy össze ér a csempe. De ha tüzteres vagy más fajta építési technikát alkalmazunk akkor lehet nagy fugákkal akár 1 cm is építeni nem füstöl ki de itt más a technikálya mint ami itthon tanítanak sőt az építése is más .de lehet olyanra is -bármilyen csempével csak akor másik építési eljárást kell választani.Ez meg szakembere válogatja ki mit hogyan tud.-sok helyen alig tanitottak meg valamit. másikon meg 5ú-ösét. pl volt egy kollega aki 3 évet volt szakmunkás képzőben kályhásnak tanult -kömüvesekkel is kellett mennie stb. -sőt német országba is volt cserdiák programon -de felétsem tanitották meg mint pl én tanultam1 éves átképzésnél.nekünk épületgépészet számítások konkrét tervezések különböző tipusú anyagokból.stb.de tudom sok kályhás csak vagy kandallót vagy csak cserépkályhát tud épíreni vagy csak azt a pár tipust ami a könyvbe benne volt de sok esetben -nem lehet arra az adott helyre azzal amódszerrel csinálni -itt 1965 évi tankönyből oktatják a kályhásokat Ha tudni akarsz akkor szánnj rá most kb százezret hogy be serezz minden idevágó könyvet amiből tanulhatsz mert nem teszik.a képzők.Nekem épp szerencsém volt mestervizsgaanyagot kellett tanulni a mester kéményseprő- tüzelestechnikai tecnkus volt és ráadásul ipari kemencékkel is kellett foglalkozni --igy kemence építésből is vizsgáztunk ill bizonyítványban is az áll-ma csak cserépkályha-kandalló építő-vagy csak cserépkályha-építő. kandallóépítő. De van sok aki beült egy tanfolyamra aztán ott dekkolta ki a végét aztán nem tanult semmit sem de papírt kapott róla most meg ugye szorít a cipő neki állt és hát nem sikerült. sok ilyen is akad Mi pl 38-an végeztük el a sulit és 3-man dolgozunk a szakmában.a többi csak azért ment el hogy magának meg tudja építeni a kályhát. Ma már kifejzetten rosszra tanitják a kályhásokat: pl volt egy srác nagyon vágta az elméleti részt kandalóst is jött csinálta a kandallós résznél ugye ott burkoló-kömüves munkák a többbsége. de kályhánál nem tudtak 2-en 1 délelőtt 10db csempét fel rakni -mert azt tanították hogy áztassa be a csempét .azt amit belerak. utánna a sarat majd mssa átt -n ez pedig nem áll meg hanemösszeomlik -nincsen ami vizet elvonja. Nem akarok én itt hitelt rontani senkinek sem de ezek a valós dolgok Tehát vannak akik a jól bevált pár féle föstjáratos kályhát tudják építeni. vannak akik másolnak és vannak akik különleges egyedi teljesen különböző-mindig új kihívást jelentő kályhákat építenek Ezek álltalában be igazolódnak pl mikor elmentem felmérni mondja az ember ezt meg ezt akarja -mondta oké. erre meg lepődve néz hogy mit is mondok -mert már a 6. kályhás vagyok de mindenki mást mondott amit ő szeretett volna -miért mert nem éert hozzá és azt mondj ahogy csak ezt-vagy azt lehet ide más nincsen Tehát ez van most itt.
Hát meg mondom a munkadíj szabad áras.De -ez összeg körül forog-de van ettől jóval-6-8×-sa is.Nem ez a lényeg!hanem amit kifejtettél. átrakásnál. mindegy mennyi idős a kályha nem lehet a régit vissza építeni!!!! mert vizet szivmagába kiégetikstb De a kötött-kémiailag kötött viz nem távozik most ijenkor ugye mosniell áztatni aztán építeni .ezek után 1-2 év vagy hónap alatt elkezd a samott szétporladni -eltörni netán levegős volt valahol akkor a levegő tágulni majd pakk.egy alényeg ezt nem lehet. -ajtó hamuajtó-sütő esetleg a rostény ha olyan -meg a csempe ami nem új kell de minden agyag-homok samott samottt liszt, fugázódrótcserép-még abélések is meg acsikok-sifferek is csk újak lehetnek.sőt csak tömör cserépbőla lyukacsos nem jó mert levegős lesz és széttörik gyorsan. agyag sem mind jó azt is jó minőségü kell hogy sokáig birja a kályha.Már egyszer kifejtettem ezzel kapcs a véleményem vannak akik 5-8-10-25-40- évre építenek kályhát kevés anyaggal -5-8 évre lehet-erre elég a 3 nap vagy ha nem kell lebontani azegész kályhát -már mint a csempe részét. -mert más technológiával lesz ujra építve. de egyébként ha minden a helyszinen készül -ott darabolnak stb nncs előkészület- 3 embernek -abból 1 épít 1 szab kever.összeállít 1 pedig csak adja hordja az anyagot akkor az 3 nap lehet De akkor 8-21-ig csinálják mind 3 nap máskülönben nem lehet -csak papír kályhát építeni.találkoztam már én is ijenel ahol -nem 3- de 1 nap alatt le bontották és ujra építették a kályhát. vannak sokan akik 40-60 ezer ft -ért is meg csinálják ezt a melót. nem tudom hogyan tud kijönni belőle . meg azt sem hogy miért. Én tudom hogy itt azért kormot kell nyelni--ujra építésnél. sőtt a kémény része is a kályhásra esik -ha ugye meg akarja csinálni a kályhát -és gikszer van -álltalában van!volt olyan ki pucolták a kéményt előtte napon hogy építettem -véssük a falat mevan a kémény nyilás de kilátni nem lehet 3 méterenként volt eldugulvaa fél lakást kikelett vésni mire meg lett agond oldva persze 7 talicska korom kíséretével. -meg a por -ami itt adódik az sem kutya.
Egyrészt a 300e tényleg nehezen érthető, ez igaz. Másrészt viszont korántsem vékony anayagból készül ... nézd csak meg az adatlapját ... (nekem nem idro 50es van, hanem aqatondo, dea két ípus nem sok mindenben különbözik műszaki felépítésben) 200 kg az idro50 .. valszeg nem betont raktak bele nehezéknek ... igen komoly nagyájából 3-4es lemezből van az, úgy emlékezetből, mert most nincs itt előttem, nem tudom neked lemérni..
Másrészt én is mértem. Érdekelne egyébként, ha csak most nézegeted, akkor hogy tudtad mérni, de gondolom valami másikat mértél... mindegy, szóval az én mérésem a hőcserélő be és kimenője közötti hőmérsékletesés és a tömegáram alapján készült. Föntsd el te, hogy mekkora a hatások, ha rendre, egész nagy pontossággal 1kg fa elégetésekor 1,5kWh termelést mértem. és ez a vízoldal. Ehhez még jön a sugárzó hő.
1 kg akácban (mert azzal fűtöttem) 15-18MJ energia van. Az ugye 4-5kWh. (de ha vizes, akkor csak 3kWh)
Ha a sugárző hő 50%, ahogy írod (szerintem kevesebb) akkor tehát minden kg akácból 3kWh-t hasznosítottam. Ez (a 4-5kWh/kg értékek esetében) 60 és 75% közötti hatásfokot eredményez. Az igazság szerintem valahol a 70 körül lehet, és még az is lehet, hogy még gazdaságosabban is lehet fűteni a készülékkel laborkörülmények között és a mérést is lehetne még pontosítani.
Még egy apróság ... nem az a "pici" hőcserélő van. Az egész hátfalban víz van, azt (is) melegíti a tűz. Tehát a felület nem épp kicsi.
Még egyszer a fenti mérés egy 29/23 kWos aquatondó mérései, de nem hinném, hogy jelentősen eltér egy idro50estől.
Egyébként a sima vegyes kazán bizonyosan jobb hatáshokú is lehet, ellenben a szobában keletkező sugárzó hőnek és látványnak mondjuk úgy, ára van. Mennyi is? 5-10% (max) hatásfok különbség.
Kezd tele lenni úgy általában a hócipőm a kandallóbetét gyártókkal. Minap megnéztem a bauhausban, meg a praktikerben, meg a teccsóban az edilkamin 50 idro kandallóbetétet. Majdnem úgy voltam vele, mint Márkus László a fotellel, hogy mi kerül ezen 300 khuf-ba. Megkopogtatom, határozottan bilibádog hangja van, igazából nem mernék begyújtani bele úgy ahogy szoktam. Samott meg ilyesmi nincs benne. De ami túlmegy minden határon mégis az, hogy rá mernek írni hatásfokra 78%-ot, miközben a víz mindössze felül keresztben a füstjárat előtt elhelyezett tartályszerű csőben van, nagyjából jóindulattal fél négyzetméter lehet a hőátadó felülete.
Miközben azoknak a vegyestüzelésű kazánoknak van 75-80 % körüli hatásfokuk amelyeknek a fűtőfelülete 2-3 m2 között van kialakítva.
Ahogy számolgattam bármilyen vízteres kandallónak 50% körüli hatásfoka lehet, ebből kb fele, 25-30% lehet a vízoldali, a többi sugárzó hő, 50% meg suhan ki a kéményen.
Aki nem hiszi járjon utána, én megtettem, hőmennyiségmérőt vettem, beköttettem és kimértem a tüzelési eredményeket. Arra jutottam, hogy a vízköpenyes kandalló pont arra nem jó amire szánták, vagyis központi fűtésre termelve a kazánokhoz képest a fasorba sincs. Ebből következik, hogy vízteres kandalló úgy térül meg igazán, ha helyette beálíltok egy vegyestüzelésű kazánt a puffertartályra, mert a nagy hatásfokkülönbségen pár év alatt visszajön az ára a kevesebb tüzifa árából.
Egy ismerősnek most rakták újra a kályháját.Megnéztem épülés közben.Alig volt benne füstjárat, szinte üres lett. 150e volt a munkadíj 3 nap alatt csinálták meg. Az enyém 6 napig épült.Mindkettő hagyományos hasáb alakú.Normál esetben mennyi a reális igényesen megépített kályha munkaideje?A 3napot keveslem. Szabad visszarakni a régi samotot?Mert mindent visszarakták- sőt maradt is! Alig van benne füstjárat. Fogadok a fél ország kontár cserépkályhásokkal van tele... Sajnálom a nénit, remélem kitart neki még amíg él!
Én úgy tudom a kályhacsempéknek össze kell érniük és a fuga csak esztétikai dolog. Ha így van, akkor hogyan terjed mostanában az X mm-es fugahézaggal épült kályha? Igazából ilyenkor ha nincsen kifugázva akkor sem füstölne ki? Pl. láttam már vagy 5mmes fugahézaggal épült kályhát.Esetleg ezek speciális csempék lehettek, vagy a milyénket is meg lehet volna csinálni fugahézagosra? Érdekelne hogyan megy ez, mert sokkal szebbek!
Jelentem megvásároltam a kandallóbetétemet! Egy Seguin Celsius-ra esett a választásunk. Most indul a java, elkezdjük beépíteni. Azon gondolkoztunk, hogy miért Ytongra miért nem téglára rakjátok a kandallótestet?
>Szeretném jelezni, hogy mindennemű rosszindulatú acsarkodástól elhatárolom magam, ennek szellemében folytatom a vitánkat.<
Mi köze a fémszerkezetnek a hűtőhatáshoz? Vagy esetleg vizes regiszter van a kályhában, amihez hőcserélőn keresztül hűtőegység van csatlakoztatva? Mert abban az esetben elfogadom, de szerintem nem erről beszélsz.
Szeretnék egy logikai levezetést, vagy legalább pontos adatokat a kályhád hűtőhatására vonatkozóan.
Lehet ilyen mindentudó dolgokon álmodozni, de csodák nincsenek. Természetesen von el hőt a környezetéből, amíg hidegebb, de a kályha tömege (még ha tömegkályha is) egy ház egyéb tömör szerkezeteihez viszonyítva nem számottevő, enne mértékében a hőelvonása is kimutathatatlan lesz.
Egy gyors kérdésm lenne csak a szakértőkhöz: a cserépkályhám saválló füstcsöve csatlakozásánál (kicsit messzebb van a kéménytől egy helyiség átalakítás miatt) csepeg a kormos kondenzvíz. Ki akarom nyomni hőálló sziloplaszttal. Ebből létezik színtelen? Azért kérdezem, mert a családban van egy nagyon ronda barna színű ilyen sziloplaszt, amit tudnék használni, de ha létezik, inkább színtelent használnék.
Koszó József Cserépkályhák-kandallók .Népi kemencék téglakályhák-hagyományörző kályhák. kandallók -Több féle variációban íródott könyv képekel rajzokkalstb. darabonként-5-12 ezer ft. körül van az áruk. könyvesboltokban -De kandallós üzletekben is van
1989 környékén jöttek be ezek a kályhák folyton égő azt jelenti folyamatos üzemben lehet tüzelni vele nem baj ha mindennap begyujtanak.vagy kisem alszik a tüz! ez igen nagy hőterhelés a kályháknak már a nem folyamatos égésüeknek -ezért is külön felhívják a figyelmet hogy ez olyan kályha -ohra a neve. bimetálos szekunder levegő szabályzóval.ha felmelegedett a lakás el zárja a levegőt ha hül ujra nyitja és a tüz feléled .ez a lényege anak a levegőszabályzónak.
Üdv az égési levegő a hátsó téglafal fekől áramlik be a hamuzó ládán keresztül ill a másodlagos levegő a betét oldalán levő zárható nyíláson keresztül ami a hamuzótérben elválasztva (külön légjárat)kevereg-előmelegedik.mert a füstgázok csak is kizárólag 400C°-os -levegővel keverednek össze -fagáz elégésének feltétele pedig ez.Tökéletes égés csak így jön létre ezért kell előmelegített levegőt juttatni a tüztérbe. enk van több módja is .kicsit körülményes és aprólékos meg csinálni De gondolom ezért olyan drágák az ijen tüzerek.Részleteket azért nem adok ki ezt magam fejlesztettem ki egy lángterelő rendszert is ami gyorsan feltudja melegíteni a kandallók tüzerét-persze begyujás után.Sőtt van egy kisebb tipusu tüztér aminél kipróbálruk -be építésnél nagyon hidegvolt a lakás és mi be durrntottuk a kályhát 45 perc elteltével a samottozás is pirosvolt fel izzott! mondanom se kell 35 fok lett a helységbe a tulaj haza érve nagyon meg lepődött a melegen. -hozzá teszem kályhaátépítés történt- nem új építve csak a régit fel javítottuk.-ebből a kályha térből a padláson keresztül -szigetelt csővel ill ventillátorházzal egyben még 4 helységbe is elvezetük a levegőt tehát a kályha belső terében keletkező forró levegővel további helységek is füthetőek ahová nem áramlik a levegő el egyébként. nyáron ezek a káyhák légkondiként müködnek mert amig légkülönbség van addig van keringés is a kályha nyáron hőt vonel a levegőből és ez álltal hidegebb lesz a rajta áramló levegő. frankón hüvös lesz a lakás -ehhez nem árt ha friss levegő be táp is van
Kályhám lesz! :) Nem tömegkályha, mert nincs akkora helyem, és nem is szánok annyit rá! Épített tégla kályhában gondolkozom, aminek üvegezett "kandalló ajtaja" lesz, saját gyártmány, Gmkiev mesternél lehet tűzálló üveget venni méretre vágva, a felső részben pedig egy sütő vasból, ami hermetikusan el lesz választva a füstjáratoktól. Lényegében egy egyszerűsített járatú cserépkályha, de téglából, a tűztér samott béléssel. 80x80x150 cm körüli befoglaló mérettel. Sajnos idén el sem kezdem, még kéményt is kell javítani előtte, az is tavaszra marad. Addig tervezés, anyagbeszerzés, álmodozás! :)