Én alapvetően ha tehetem vásárlásaimmal a magyar gazdaságot és a magyar szakembereket részesítem előnybe, de ha az árkülönbözet meghaladja a 25 % elgondolkozom a külföldi beszerzésen.
A rendszer hibája, (adók stb.) hogy ilyen nagy eltérés lehet, ilyenkor már nagyon meggondolom a vásárlást.
A 2008-ban beszerelt on/off klímám az elmúlt évek során tökéletesen működött. Most tervezek beszereltetni a másik szobába is egy klímát, a leírtak alapján előfordulhat, hogy külföldön vásárolom meg a készüléket. Japán készüléket vásárolok, a garanciával meg nem foglalkozom. (Igaz a leírtak alapján az is megoldató.)
Zeki, szerintem Doki is tud válaszolni a kérdésre, nem kell helyette válaszolgatnod.
Azt kell megértenetek, hogy a piac keresletből és kínálatból áll. ez a természetes rend és az, hogy árajánlatot kérsz, alkudozol, és ha megfelelő az ár, megegyeztek.
Senkinek sem kötelező letolt gatyás áron eladnia.
Én személy szerint a forgalmat és az eladott termékek számét tartom szem előtt.
Másrészt tegyünk különbséget az eladott termékből származó meghibásodásokról, és a szerelésekből származó meghibásodásokról.
Amennyiben ti olyan jó szakembereknek nevezitek magatokat, én megadom nektek a bizalmat, és kizárom a szerelésből származó meghibásodásoakt. Igy marad a készülék meghibásodása, aminek a javítását gyakorlatilag a gyártó fedez.
Sok mosógépnek már nincs garanciális szervize, ha elromlik garanciális időn belül, akkor cserélik. Erre a meghibásodásra 1% alatti az esély állítólag garanciális időn belül.
Az importőr által javasolt ár, és az általad nyújtott szolgáltatás között semmilyen összefüggésnek nem szabad lennie. Ha sikeresen eladsz és netalán be is üzemelsz egy készüléket, akkor azt sikerként könyvelheted el. Ha garanciális időszakban elromlott a készülék, kimész, megjavítod, és tovább számlázod az importőr felé.
Nem tehetsz különbséget ügyfelek között, még akkor sem, ha valakinek sikerül a földig lealkudnia az árat. Ha ügyfél-orientált hozzáállásod van, csak nyerhetsz.
Ha én az importőr által ajánlott áron adom a berendezést, akkor mindent megteszek annak érdekében, hogy a vevő imába foglalja a nevünket, ha valami problémája lenne.
Ha a vevő letolatja a gatyát és oly mértékű kedvezmény születik meg, mellyel nem tudunk extra dolgokat vállalni, akkor csak a törvényben meghatározott dolgokat teljesítjük a kapacitás függvényében.
Doki, ha már említetted az importőr által "javasolt" eladási árat, kérlek részletezd mit is jelentenek azok a szolgáltatások, amit ezáltal biztosítani tudtok, és miben tér el mondjuk egy Whirlpool, Samsung vagy Lg klíma vásárlásakor nyújtott szolgáltatásokkal szemben?
Köszi mégegyszer! Éjjel is agyaltam kicsit, mert nem tudtam aludni. hát eléggé förtelmes gondolataim voltak. Mármint, hogy egyáltalán eszembe jutott maga a lehetőség is ezzel a mobil izével :) Szóval továbbra is fűtésre fogom használni a másik klímámat is. A kisszobában van már pár éve, jól is üzemel (csak nem én egyedül lakom ott és onnan nem lehet egy házat befűteni, tudom), csak ő (szintén Fujitsu) már nem kapható modell, így marad Ő : http://www.szegedklima.hu/klima/klima.php?Tipus=ASYG07LMCA%20%2F%20AOYG07LMCA . Tudom van jobb nála, meg hatékonyabb, nekem ez a lehetőséghez mérten is a plafon lesz (még ha árengedményes is lesz), és komfort szempontjából minőségi ugrás (kandalló, 20m2-es alacsony szoba). Sajnos az anyagi lehetőség teteje lesz, így majd beszerelés akkor lesz, amikor kevesebb munkája is lesz a klímásoknak, meg a rávaló is meglesz (november-december).
A válasz nagyon egyszerű. Romániában az importőr és a cégek a forgalomra koncentrálnak. Alacsony árréssel dolgoznak, sok szolgáltatást is adnak, pl. ingyen szerelés, annak érdekeben, hogy minél több készüléket adjanak el és magasabb forgalmat bonyolítsanak le. Ezért a gyártó is hálás, mert jobb kereskedelmi feltételeket biztosít nekik, és magasabbak a gyártói visszatérítések is.
Magyarországon ezzel szemben a magasabb haszonkulcsra, a piaci verseny korlátozását preferálják. Kevés munka sok pénz...
A telepítés, szerelés ugyanannyiba kerül, mintha itt vettem volna meg a készüléket. Több szerelőtől kértem árajánlatot, már megvan a győztes. Természetesen nem csak az árat vettem figyelembe az árajánlatoknál, hanem azt is, hogy mióta létezik cégként a piacon, illetve a Bisnodban végeztem egy ellenőrzést is a cégekről.
Garanciát egyelőre bukom, hacsak nem találok olyan céget aki szerződésben áll velük. Az igazság az, hogy ilyen árkülönbség mellet egy japán készüléknél nem is érdekel a garancia.
A román importőrrel megbeszéltem, hogy biztosítja a csere alkatrészt ha netalán szükségem lenne rá.
3. A garancia hogy érvényesül? A kiszállást fizetned kell hozzá? Munkadíjat?"
1. Igen bruttó áron, a romániai 20%-os ÁFA-val (nekik nem kell a 27%-os sarc), és sok üzletben 25-40%-os árengedményes akció van pl. Aradon is.
2.3. Hidd el megoldják. A Balaton-part északi részét is megterítették klímával. Van ahol 20-22 lakásos társasházakba került a román kereskedőktől portéka. A szervizelést is megoldják a szerződött partnereikkel.
Arról nem is beszélve, hogy sok "sufni szerelő" foglalkozik "okosban" klímával.
Még évekre elég R22 is lapul az elfekvő készletükben, igaz az már évek óta papíron nincs is olyan az EU-ban.......
Szó sincs arról, hogy nagyker áron akarjak hozzájutni egy készülékhez. De azt nem tartom elfogadhatónak, hogy a nagyker meghatározza, hogy ti milyen áron szabad eladnotok a készüléket.
Semmi verseny nincs a piacon. Mindenki foggal körömmel ragaszkodik az eladási árhoz. A szerelések is nagyjából azonos áron mozognak.
"Hitachi ügyben felvettem a kapcsolatot a Klima.hu áruházzal, állítólag ők a Hitachi készülékek magyarországi forgalmazója. Kaptam egy nagyon kedvezményes árajánlatot. 225990 forintért megvásárolhatom tőlük. Kész röhej.
Holnap leadom a rendelést Romániában. Egyenesen leszállítják a Budapesti címemre. 172000 Ft."
Én is erről beszéltem emberek, valami nagyon nem stimmel ..............
Nem kartell, hanem letolt gatya. Már közel beszerzési áron adják sokan. Ugyanis látja a bótos, hogy nédd mán, a józsi az x klímától 100-Ft-tal olcsóbban adja a klímát az árukeresőn, ahol mi is listázva vagyunk, mi is adjuk olcsóbban!
Engedjetek meg néhány észrevételt egy egyszerű vásárló szemszögéből.
Mig a alacsony középkategóriás készülékek esetén egy nagyjából egészséges versenypiacot láthatunk, addig a prémium készülékek esetében nagyon kartell szagot érzek. Elég rákeresni az arukereso.hu oldalon az ASYG12LMCA készülékre, és máris láthatjátok, hogy 16 cég kínálja ugyanazt a készüléket 271920 forintért.
Hitachi 35RPB/RAC-35WPB esetében is hasonlókat tapasztalni. 1-2 ezer Ft. eltéréssel kínálja őket a legtöbb áruház. Szokásos trükköt vélem felfedezni, hogy akciósan kínálják. Egy magasabb árat áthúznak és most csak 237500 Ft. Röhejes. Nincs rálátásom, hogy a cégek között van megegyezés az árazást illetően, vagy az importőrök, forgalmazók határozzák meg ezeket az árakat. Mindenesetre nem ártana egy jelzést tenni a versenyhivatalnál ez ügyben.
TISZTELET A KIVÉTELNEK, de ez a piac is hasonló a taxisokéra.
Hitachi ügyben felvettem a kapcsolatot a Klima.hu áruházzal, állítólag ők a Hitachi készülékek magyarországi forgalmazója. Kaptam egy nagyon kedvezményes árajánlatot. 225990 forintért megvásárolhatom tőlük. Kész röhej.
Holnap leadom a rendelést Romániában. Egyenesen leszállítják a Budapesti címemre. 172000 Ft.
A Vuitton-mintás tapéta és a krokodilbőr bevonatú ülések helyett azonban meglepő visszafogottságról tett tanúbizonyságot a berendező, akinek kiléte egyelőre nem ismert, pedig munkáján látszik a stílusérzék, az ötlet és a finom részletekre való fogékonyság. Ilyen például az a nemes egyszerűség, ahogy megoldották a jármű utólagos klimatizálását, hisz egy jó ezermester nem ismer lehetetlent, csak ki kell csapni és valamivel felfogatni a vagon végére az inverteres klíma kültéri egységét.
És a kiírások igen ritkán fordul elő most már az Airwell-en kívül más. majd megszeretjük mert jelenleg ennél utálatosabb klíma nincs is szerintem ... (Elektra OEM)(Talán a Chigo-t egy fokkal jobban utálom de hajszálnyi a különbség)
Az első lépés a NKVH megalakulása volt...a dolgok mélyebben futnak, mint egy klíma karbantartás...bár a kötelező szivárgásvizsgálat, hűtőközeg kvótarendszer, stb bem kispályás dolog...
A nagyok teszik a dolgukat (bizniszüket), mi (tisztességes klímások) csak igyekszünk az asztal alól a morzsákat összecsipegetni egy buli után
derékbatört rabszolgák leszünk...legalábbis az irány errefelé halad...
Nem is hiszed, mekkora igazságot írtál, doki. Tudom, hogy nem illik politikát belevinni egy szigorúan szakmai fórumba, de ezúttal hadd tegyem meg, mert nagyon is passzol a témához.
Az utóbbi években több lépésben szorítják ki a vállalkozókat azokról a piacokról, amelyekből állami monopólium esetén vagyonokat lehet lenyúlni. Így történt a trafikokkal, a földekkel, a kéménysepréssel, a húsiparral, a nyerőgépekkel, és még számtalan más, kevésbé szem előtt lévő szakmában és üzletágban. Ti még "szabadok" vagytok, de résen legyetek, mert az első lépés már nálatok is megtörtént: Mészáros Lőrinc a klíma szakma körül ólálkodik....
Nagyon jól látszik az első videón, hogy áll a por a cső belsejében, a második videón meg sejthető, hogy egy kis víz is került a rendszerbe. A tróger, aki másodszor kint volt, egy igazi gennyláda, valószínűleg, ahogy erkölcsileg, úgy szakmailag sem volt a toppon, de azt ő is sejtette, hogy ezt nem szabad folytatni.
Látod Te is csak egy hülye szakmunkás vagy! :-) Az userek okosak átböngészik a teljes WEB-et és elhiszik ami oda van írva. Aki pedig megakarná védeni őket a hülyeségtől már nem ér rá leírni a véleményét ... és terjed a hülyeség. Pedig minden adat ott volna az usernek is ... jó szegény miből gondolhatná hogy egy cég lecseréli az első betűt a sajátjára ... és a google már nem is annyira segítőkész. De az azért gyanús lehetne az uniós rendelet nem is tartalmazza az SEER és SCOP értékek megadásának szükségességét ... mérési metódusát.
De ugye ezt mindenki tudja/tudta eddig is .... mint a csőhajlítást ... Quintella csatornába. Pláne a 1/2"x0,8mm na azt szeretem nagyon
ha befújsz 190m3 hűtött levegőt akkor valahol 190m3 nek kis is kell menjen. Vagy tévedek? Vagy ha 10 órán keresztül fújsz be 190m3-t akkor lesz bent 1900m3 az 10 bar nyomású lesz ... kicsit nehéz levegőt venni, de legalább nem fázol igaz, a mobilklíma ventilátora nem tud 10 bár nyomást így ne ijedj meg hogy összenyom. Esetleg 0.001Bar-t így nem fog benyomni többet csak 190x0,001-t ha minden csukva van ... ha meg nyitva van akkor 190m3 levegőt hűtesz folyamatosan ... ha letudja hűteni +25°C-ra akkor jó vagy mert bent kb. 25°C lesz
Gazdaságos ez a mobilklíma Én mondom ... elnehiddjevalaki!!!
szégyelje magát az importőr....akarom mondani a gyártó!, hogy részt vesz a kiskereskedelemben és ráadásul akciózza a terméket....arról nem is beszélve, hogy nincs neki raktárkészleten....
Erről hűtés okán már volt szó, hogy kintről pumpál be... most kint van -10 fok, ennek fel kéne melegítenie azt legalább 25 fokosra, és azt befújnia, ahol bent egyre inkább túlnyomás lesz, és egyre kevésbé tud befújni... na meg nem tudom tud-e a beszívott levegőn 35 fokot melegíteni... sok energia lesz az... és akkor sem hiszem.
No, így már kicsit hihetőbb, de az az érték mobilklímához mérve azért lehet jó. Mint mondottam, ha a benti langyosat melegíti. De persze közben meg szivárog mindenhol be a hideg kintről???!
Aztán közben találtam egy másikat, szintén egycsöves, de ennek lehet kültérije, azaz lehet kültérre pakolni és onnan fújja be a meleget (vagy a hideget, ki mit szeretne).https://www.fisherklima.hu/mobilklima/fpr-90de-r-adatlap
És gondolom senki nem ment jogi útra és él virul emberünk. Na 11111 ez van, mi meg levagyunk mindig szakmunkászva ... mondjuk kezdem megszokni ... és ha valaki úgy mutatkozik be hogy professzor akkor 4 vagy 5 oldalt lapozok a naptáramban, de pont akkor se érek rá. :-) Csak az a baj hogy van főnököm és Ő meg elvállal mindent ... és többször kerültem csapdába, hogy Én lemondtam aztán az ügyfél meg megismert. :-) :-) :-)
Szerintem a webshop SQL/Excell táblájában csak SEER és SCOP oszlop van. Vagy nem figyelt aki az adatokat rögzíti és az SCOP oszlopba írta az COP-t ... persze Én meg ma jöttem falúról.
Hogy lehet a EER 2.61-et 4.2-nek írni?
A 3.01-et pedig 3.9-nek amit még a tavaly előtti split klímák se tudtak mert 3.8 volt a határ ami most már 4.0 (azt hiszem, mert azt a rendeletet most nem találom ami a 4.0SCOP-ról szólna.)
A történetben ott volt a legjobb (bocs felhasználó), hogy a szerelő eddig az állapotig jutott el, s ekkor azt mondta, hogy el kell mennie anyagért és fizessék ki az eddigi munkáját/adjanak előleget a további anyagra..... és a jó szaki azóta még a telefont se veszi fel....A telepítési helytől kb 80 km-re levő kis faluból jött
Hát igen, nehezen fér bele az én fejembe is (pedig nem kicsi) :) Az az érték döbbentett le engem is! Ha az valóban létezik . . . Persze öreg vagyok már a mesékhez. De a papír (net) mindent elbír, csak fele sem lehet igaz.
(Az Én kollégámnak is mindig az a szerszám kellett volna amit Én még használok. Mikor kérdeztem hogy 3 óra munka a klímaszerelés, nem tudsz valami más hasznosat csinálni? Csak hümmögött, Én meg léptem. :-) )
Ha 190m3 köbméter 1x1x1méteres kocka levegőt kifúj akkor mennyit szív be? Ugye 190m3-t? Milyen vákuumról csevegtek? Ha nem tud kifújni csak 3-at mert minden nyílászáró csukva van akkor csak 3-t fog beszívni a réseken.
tehát ha van egy 5x4x3m-es szobád az 60m3 és a mobilklima 190m3 mozgat akkor óraként 3x kicseréli a benti levegőt .... hogy hogy tud ez 3,9SCOP lenni nem tudom.
"Légszállítás: m3/h 420/310/190"
Pláne úgy hogy egycsöves mobilklímának nem is kell szezonális értéket megadni ...
CELEX_02011R0626-20140606_HU_TXT.pdf
v. egycsöves és kétcsöves légkondicionáló berendezések esetében a hűtési jóságfok (EER rated ) és a fűtési jóságfok (COP rated ), más légkondicionáló berendezések esetében a szezonális hűtési jóságfok (SEER) és a szezonális fűtési jóságfok (SCOP);
Elmondtuk, hogy mi ezt nem vagyunk hajlandóak folytatni, mert olyan alapvető hiányosságok és szakmaiatlanság van elvégezve, hogy az isten sem mossa le rólunk, ha az ujjlenyomatunk ott marad.
Elmondtuk és írásba adtuk a látottakat. Elmondtuk, hogy egy megoldást tudunk elképzelni, az pedig a teljes újraszerelés.
A kiszállási díjat kifizette (közös megállapodással ebben egyeztünk meg). Adtunk írásos árajánlatot másnap. Azóta nagyon sok idő eltelt, nincs visszajelzés...
A munkavégzés a telephelyünktől 300 km felett volt, valahol az osztrák határ mentén...
De a videó az most mindent visz nálam. Erre már Én is azt mondom megrendezett story. :-) Az életben ilyen nem lehet hogy előforduljon. "Ez igaz, mert viccnek durva lenne." :-)
Pont hasonló gondolatok jártak a fejemben. Csak a benti kissé hidegebb levegőt melegíti ugye fel. De nyilván kell utánpótlás, mert kifújja a szabadba a másik felén keletkezett hideget. Az, hogy ez a vákumozás mekkora etővel jöhet? Mett csak nem egy akkora szerkezet, ami erős szívóhatást keltene. De biztosan "visszahűt" kintről. Szóval az újabb modellek sem veszik fel a versenyt egy "normális" klímával, ez is biztos.
nem nyúltunk semmihez, mert ebből nem lehet jó megoldát kihozni
De mi lett a vége? Otthagytátok aztán hátha valaki bevállalja? Vagy kiszámoltátok, hogy mennyi lenne lebontani az addigit és rendesen megcsinálni, de gép garancia nélkül, mert az nem a ti asztalotok még ezután sem?
megkérdeztem, mit lehet elrontani egy csőhajlításon
Nem. Te felkérdezted, amolyan kocsmai stílusban, hogy "na mit is lehet azon elrontani!"
tudod, mint laikus, hozzánemértő
Nem-nem... te pont ugyanilyen arrogáns, kocsmai stílusban kérdezted fel,mint ahogy most beszélgetsz velem. Akarom mondani te csak azt hiszed, hogy beszélgetsz velem...
Régebbi felvétel, de nagyszerű példa arra, hogy mit művelnek egyes klímások...
A történet úgy kezdődött, hogy megvettette a klímás a gépet az ügyféllel. A következő lépés az volt, hogy előszerelte, majd kérte, hogy amikor olyan állapotban lesz az építkezés, akkor szóljanak neki és jön befejezni. ....eljött az idő, szóltak neki, hogy jöhet.....hetekig nem jött, kezdetben ígéret, azután meg csak annyi, hogy most nem ér rá (tavasz), majd csak ősszel, mert most más jellegű, idénymunkát csinál...
Jótt egy újabb klímás (hűtőgépszerelő) ...majd eljutott ebbe az állapotba.... felrakta a hollandikat 4 db-ot.... majd délben közölte, hogy el kell mennie, de az eddigi munkájára elkéri az előleget, mert kell még "anyagot" vennie.....persze másnap nem ment.... több nap várakozás után visszamondta a befejezést...
Ekkor lettünk "odacsábítva" mi.... ez a látvány fogadott....nem nyúltunk semmihez, mert ebből nem lehet jó megoldát kihozni
Figyelj barom, megkérdeztem, mit lehet elrontani egy csőhajlításon, tudod, mint laikus, hozzánemértő, erre olyan pofátlan nagy pofával és szemtelenül válaszoltál, amit még egy haverommal sem engedek meg magamnak egy ártatlan kérdésre, nem hogy egy fórumon egy idegennel. Az pedig, hogy konkrét fenyegetést láttál a válaszomban, sőt, hogy azt írtam volna, hogy bucira verem a fejed, csak téged minősít, egy lelki nyomorék lehetsz. Arra vigyázz, nehogy a BÜSZKESÉGTŐL meg a SOK ÉSZTŐL dagadjon duplájára az a nagy pofád. Tudod, hogy te mindenben olyan okos vagy. Érted, faszkalap?
Egyrészt biztos kamu az A+ energiabesorolás, semmilyen független mérő szervezet (labor) sem tudná megerősíteni.
Másrészt, nézz utána ezek működésének.
Van egy 30cm átmérőjű cső, amit kidugsz valahol a szabadba. Fűtésnél ezen a hideget fogja kinyomni, meg bentre a meleget. És közben intenzíven szivattyúzza ki bentről a levegőt, mert azt fújja ki a csövön. Vákuum nem lehet a kecóban, tehát a kinti hideg levegő szépen beáramlik ahol csak tud.
Ne legyél már ekkora macsó... megkérdezted, hogy mit lehet elrontani egy csőhajlításon. Én azt mondtam, hogy próbáld ki, aztán kisebb lesz az arcod. Ne rambóskodjál erre olyanokkal, hogy majd bucira vered az enyémet, mert úgy megijedek, hogy majdnem elszaladok innen. Próbáld ki. Mármint a csőhajlítást.
Én találkoztam már terepen hozzád hasonló ember munkájával, ugyanis ívvel büszkén visszahegesztették az acéldrótot a műszer hátuljára, majd amikor jeleztük a kedves felhasználónak (aki letörte eredetileg onnan azt), hogy ez nem drót, hanem 1/32-es acél kapilláris, azaz cső (1 mm alatti külső átmérővel), és ebben folyik be a gáz a készülékbe, nos akkor nagyon csodálkozott és felderengett benne, hogy tán nem a TMK lakatosokat kellett volna felhívnia hanem a szakszervizt. Később ez a derengés bizonyossággá vált, ugyanis az ívhegesztésnek (pontosabban AWI) volt egy kellemes mellékhatása: a pikoamperes méréseket végző áramköri paneleket sorra el is durrantotta, úgyhogy a gatyájukat is kifizették erre a szakértő háztáji javításra.
Szóval kisebb arcot ha kérhetem,mert itt vannak olyan szakmászok is, akik olyan cuccokkal dolgoznak amiket te nem hogy nem láttál, de nem is gondolnál rá, hogy léteznek esetleg.
Lehet, hogy sz@r, nem tudom, ezért kérdeztem. Mivel fűtésre szeretném használni, az arra tervezett klímákkal hasonlítottam össze. Amiket eddig néztem jóval 200e felett vannak (plusz a szerelés 50-60e). Mivel a NORD márkát nem ismerem, lehet ezek alapból sem érnek sokat?!
Tudom, sokaknak a mobil klíma nem klíma. Pláne, hogy fűtésre szeretném használni. Mennyire bolond ötlet egy ilyen: NORD LAFFIS ? Van (vagyis most főként az van) alternatív fűtés hidegebb napokra (kandalló, sparhelt). Elvileg ez on-off, de sok modern dolgot tud, a műszaki adatai megdöbbentőek (ha igazak persze). Egy előnye biztosan van, kevesebb, mint a fele egy inverteres klíma árának, plusz szerelési díj nincsen. Véleményeket szívesen meghallgatok. Köszönöm!
Az se segít, hogy a padláson "szélcsendes" 40-45 fok van nyáron. Kint meg mondjuk csak 35. A nem trópusi kivitelű klímák meg szépen leállnak 42-45 foknál túlnyomás hibára.
Azért ne túlozzunk már. Mi abban a gond ha minden márciusban tisztességesen kitakarítod? A végén már havonta kell takaríttatni mert kihal a család...
Logika, barátom. Évi egy karbit szeptemberben (szezon végén) kell csinálni. A hűtési szezonban képződött gombát nyomban kiírtani illik. Miért kéne fél évig táplálni őket?
Fűtés esetén is illik a szeptember, ugyanis hűtés után jó egy-másfél hónappal kezdünk fűteni (plusz hazai klímák 80%-val csak hűtenek).
Tehát csak a tudatlan ember takaríttat márciusban. (Akkor sokkal bonyolultabb)
Én szeptember karbantartatok, márciusban csak a bent lévő port szedem le és hűtési szezonra minden OK.
"De szépek is voltak azok az inas idők....kevesebb felelősség, kevesebb stressz vissza sírom őket néhs"
Hát igen... Én is visszasírom néha.... 8,50 Ft-os hideg Kőbányai Világos sör, 12,50 Ft-os "tigris-szofi", Május 1-én a majálison az ingyen sör/virsli jegy amit a "mester" bőkezűen osztogatott az inasok között..........
- A vitát nem veled kapcsolatban értettem, te csak szakmai dolgokkal és személyes tapasztalataiddal támasztottad alá az érveid, ez teljesen korrekt is volt, sokat tanultam belőle. Köszönöm.
- Nem érzem, hogy többet tudnék mint a klímaszerelő szakemberek (itt a "szakemberek"-re gondolok), csak hasonló a munkánk és van némi közös pont benne. (mint pl a csőszerelés)
- Előszigetelt volt a rézcső (lehet, hogy rosszul fogalmaztam), csak a hajlításoknál bontottam meg, amit visszaragasztottam utána (ugyanúgy, ahogyan a gépeknél is szoktuk, nehogy a kondenz kiszivárogjon.)
- Tudom, hogy a ti szakmátok esetén is rengeteg a vizsga, tanfolyam, oktatás stb. ami nem kevés pénzbe és időbe kerül. És ezt valahol ki is kell termelni. Nálunk is évente/két évente van vizsga, a magasnyomású szerelői minősítést pedig 5 évente meg kell védeni (a vízsugaras vágók 4-6 ezer bar nyomáson dolgoznak, de a legújabbaknál már a 8 ezer bar sem ritka)
- Beszélgettem a szakival, a szakmája hűtőgépszerelő. Egyszerűen megkeresték ezzel az állásajánlattal. Párkányban vizsgázott le, kapott felszerelést, autót és alkalmazottként dolgozik. Arra nem volt pénze, hogy önálló vállalkozást indítson (vizsgák, tanfolyamok, gépek, szerszámok, autó, stb). Nem hibáztatom érte.
A védelem 115 foknál old le és 90 nél kapcsol vissza... emlékeim szerint (pontos típus ismerete esetén talán pontosabban utána lehet nézni)
Ha a kondi tönkremenetelével egyidőben oldott le a hőkioldó, akkor az normális.... ha a kondi csere után történt meg, akkor elgondolkodtató, hogy probléma van a rendszerrel.... hűtőközeg hiány, levegős a hűtőközeg, mechanikai szorulás, kenési problémák, nem megfelelő hálózati feszültség, stb....
A kompresszor üzemi hőmérsékletét a külső hőmérséklet nem igen befolyásolja.... ha jobban megnézed, akkor az összes kompresszor be van bugyolálva....no nem azért mert az valami spec hűtőszkafander lenne....télen hamarabb fel tudja venni az üzemi hőfokot (olaj viszkozitás megfelelő legyen), általában meg zajszigetelés
Tudja valaki, hogy egy Daikin ON/OFF kompresszornak mennyi a normál üzemi hőmérséklete?
A múltkor megadta magát a komp üzemi kondija, utána a hőkioldó is leoldott. Cseréltem kondit és kontrollnak bedugtam a komp mellé egy digitális hőmérő érzékelőjét. Megy azóta rendesen, de most, hogy nagy kint a hőség, felmegy a komp külső hőmérséklete közel 100C-ig. Este 65C körül szokott mozogni. Ezek az értékek vajon normálisak?
Szeretem amikor ehhez ahsonló képeket teszel fel. Sokan el sem tudjuk képzelni, hogy mikre képesek emberek akár a saját szakmájukon belül. Ebből adódik pl. az alábbi nézet is, hogy "hát évek óta csinálja, csak nem b..za el". Hát de, vagy fel sem tűnik neki, hogy szart csinál, vagy mire észre veszi pont leszarja, fizessék ki menjen addig amíg a sarokig elér és ennyi.
1. Én nem szerettem volna vitát generálni. Csak a tapasztalataim írtam le. Úgy éreztem, hogy ez egy olyan fórum, ahol meg lehet nyugodt körülmények között beszélni a klímával kapcsolatos dolgokat. Ha valakit megsértettem valamivel, attól utólag is elnézést kérek.
2. A rézcső szereléssel kapcsolatban pedig teljes mértékben igazatok van. A csőszerelés és ezen belül a csőhajlítás nagyon is fontos momentuma egy rendszer működőképességének. És igen is nagyon el lehet cseszni vele akár az egész rendszert is.
Van a szerelésben némi tapasztalatom, 15 éve ezt csinálom (hidraulika, penumatika, stb) , igaz ipari gépeken, mint például a vízsugaras vágók, megmunkálóközpontok hidraulikus, pneumatikus és hűtőrendszerei. Egy rosszul kivitelezett installáció nagyon is veszélyeztetheti az üzembiztonságot. A nem megfelelő csőhajlítás miatt fellépő erők (ilyen például a kavitáció, annihiláció) nem csak a csővezeték kilyukadásához vezethet, hanem a közeget továbbító berendezés (szivattyú, kompresszor, stb.), valamint ezek szerelvényeinek tönkremenetelét okozhatja. És ekkor még nem említettem a rendszer hatásfokának romlása miatti többlet energiafogyasztást. De például egy hollandi nem megfelelő nyomatékkal történő meghúzása is okozhat gondot. És ott van még a hőmérséklet különbségek miatt keletkező dilatációs erőhatás is. De erről oldalakat lehetne írni (igaz nem nekem).
Akinek semmi tapasztalata nincs a szerelésben, annak meggondolandó, hogy segítség nélkül belevágjon. Bár ismerek sok ügyes-kezű ezermestert, akik előtt le a kalappal.
3. A csőhajlításnál én még a 6-os csőnél is (REMS) csőhajlítót használtam. A szigetelést elvágtam, visszahúztam, majd a csőhajlítás után AC Tape ragasztószalaggal összeragasztottam.
4. A magyarországi klímaszerelési munkadíjakkal semmi problémám nincs, kb. annyival magasabbak, mint amennyivel országunk adó és járulék terhei többek, mint a szomszédos régióké.
A munkák 90%-át azért én csináltam, mert nem volt lehetőségem 6-8 hetet várni a szerelőre. Valamint rohangálni össze-vissza, hogy aláírja valaki a szerelési nyilatkozatot, ami birtokában megvehessem valamelyik kereskedésben a valamivel olcsóbb berendezést.
5. A klímák ára sokkal magasabb Magyarországon, mint például Romániában. Ezen talán a nagykereskedők tudnának változtatni, ha akarnának.
6. Az hogy Szlovák cég, csak egy fogalom. Csak a városunkban tudok legalább 4-5 olyan nem magyar bejegyzésű vállalkozásról, akinek a nem magyar rendszámú gépkocsijai csak a műszaki vizsga vizsga idején, az alkalmazottai pedig csak maximum az évi nyaralásuk pár hetére hagyják el az országunk területét. És egy büdös kukkot sem beszélnek a foglalkoztató cég országának hivatalos nyelvén. Ők is ugyanolyan magyar emberek, mint bárki. Magyarországon dolgoznak hivatalosan, nem magyar vállalkozáshoz bejelentve, bért kapnak, van társadalombiztosításuk, lesz nyugdíjuk (nagyobb eséllyel mint nekünk). Csak éppen más ország költségvetését gyarapítják.
Én nem látom ennyire vészesnek a helyzetet. Szerintem csak vélemények hangzanak el, ki-ki a maga módján megfogalmazva. Bár az is kehet, hogy nem minden hozzászólást értek meg, annak ellenére hogy minden nap elolvasom lefekvés előtt... Ez egy beteges kikapcsolódás a napi "gondokból" :)
Ugy jártál mint én...itt mindenki azthiszi csak ő a szaki más csak inas ...csőhajlitás, meg falfúrás...nézd csak vissza nekem miket irtak....ugy tettek mintha sose lett volna kezembe szerszám pedig ott a bemutatkozásom
Valodi szakember is csinalhat hibat, csak az nem epiti be, mert igenyes a munkajara ! Minden szakmaban igy van, szerintem. Viszont vannak a betanitott rutinmunkat vegzok, akiknek mindegy, csak mukodjon.:) De azok nem szakik !!
De aki 10-15 éve foglalkozik telepítéssel, gondolod, hogy elrontja, elronthatja, és be is építi? Most nem az ilyen primaklima féle inasokra gondolok, hanem aki tényleg régóta ebből él.
Ha rosszul hajlítod, akkor a cső deformáció miatt a belső keresztmetszet csökken...ezzel megváltozik a folyadék vagy gáz nyomása, áramlási sebessége, mennyisége, stb... magyarul szarabb lesz a működése a rendszernek. Ennek pedig csak a fogyasztó látja kárát (több üzemeltetési költség, nagyobb meghibásodási kockázat, stb)
Lehet okosnak és okoskodónak lenni. Nem agysebészet, de arészletek és annak kivitelezése igen fontos.
A meghibásodások jelentős részénél mindig van telepítési hiva is
Ha ilyen jól tudod a klímatelepítést akkor el jössz egy napra dolgozni??? Honnan tudod hogy egy hajlítás során nem tört meg valahol a cső!? Van amikor még a 10 csövet is hajlítóval kell meghajtani.!
Egy réz cső hajlításán mit lehet elrontani? Ha megtörik, nyilván nem azzal üzemeli be. Én elhiszem, hogy van trehány és precíz telepítés, de azért tényleg nem hinném, hogy agysebészi kvalitásokkal kell rendelkezni hozzá. Túl van ez misztifikálva szerintem.
Az importőr max alkatrészt ad, ha bizonyítod a garanciális jogosultságot. A klímás cég azért tudja kedvezményesen megvenni a klímát, mert ő átvállalja szerződésben a garanciális javítás összes költségét. Eladáskor dönti el a klímás, hogy az ő hasznából/árréséből mennyit ad tovább..
Nyáron napi szinten találkozni becsapott emberekkel, akik félre lettek tájékoztatva.
Az érdekképviselet működését ellenőrző felügyelő bizottság tagja vagyok. Nem dönthetek, nem szavazhatok...csak a törvényességet figyelhetem. A döntések néha ellentétesek a véleményemmel, de ha törvényes, akkor nincs mit tenni.
A szakmában nagyon sok a fiatal....Az öregeknek (nyugdíjasoknak) van ideje bohóckodni, szavazni,stb)...nem veszik észre/nem érdekli őket, hogy a világ változik és amit csinálnak az kevés jelen esetben.... Az állam meg éhes és feji rendesen a dolgozó réteget. derékbatört rabszolgák leszünk...legalábbis az irány errefelé halad...
hiányos a leírásod, BIZONYOS műszaki cikkek esetén ez működik.
Nem általános folyamat, amiről beszélsz. Nem ritkán csak hordozható készülékre van világgari.
A gyártók 95%-a csak alkatrészt ad ingyen. munkaidőt meg megadott szervizeknek általány alapján térít. Innentől ha nem az adott szervizzel szerződésben álló bolt adta el, akkor a javítás munkaideje fizetendő, mert a szerviznek nettó bukó lenne.
Tudod milyen elképesztő, hogy ha műszaki cikket Pozsonyban vagy Bécsben veszed meg, akkor Barcelonában megjavítják garanciában, nem kell számla sem, elég ha rendelkezel a garancia papírokkal. De pl. laptop esetén az sem kell...
Ha kis hazánkban veszel ilyesmit, akkor Európa civilizáltabb részein elzavarnak.
Nem tudom így érthető-e mire szeretnék célozni.
Nem biztos, hogy a tótok és oláhok mennek rossz irányba...
Tehát kb 30-40%-al olcsóbb a klíma, amit románoktól vett, szlovákok szerelték, és lesz rá gari?
Persze, amikor elromlik, majd azzal kezdik, 30e a kiszállás. Persze, a rossz alkatrészt cseréljük ingyen
Vagy valaki KOMOLYAN HISZ abban, hogy ingyen fog kijönni a szlovák cég mondjuk 3-400km-re? és közben románból rendeli az alkatrészt, aminek a futárköltsége is 10-12e ft lesz?
ha van ilyen, szóljatok, mert átképzem őket a saját szakmámra, és dolgoztatok velük!
Tehát romániából vetted, szlovák cég üzemelte be, és akkor most ha elromlik 10 éven belül, a szlovákok 10 évig ingyen javítják meg hoznak hozzá alkatrészt a románoktól? Vagy a szlovák nagyker is kiadja az alkatrészt ingyen?
Simán el tudom képzelni, hogy sokkal egyszerűbben és gyorsabban lezavarnak egy garanciális javítást, mint ha itthon vette és szereltette volna fel.
Tanulságos történet ez a "nemzetközi" ügylet. Azt bizonyítja, hogy Magyarországon kívül is van élet, ami sokszor egyszerűbb és főleg sokkal olcsóbb, mint a mienk. Megértem, hogy ez az itthoni klímásoknak nem tetszik, de tudomásul kell venniük, hogy vagy alkalmazkodnak, vagy lemaradnak. Van érdekképviseletük, egy itt is fent lévő tekintélyes szaki az egyik vezetőjük, tessenek tehát összefogni, és siránkozás meg sóhajtozás helyett kiverekedni a megélhetésüket biztosító tisztességes piaci versenyt!
220e valóban nagyon sok pénz. De azt ne feledd, hogy a munkavégzés 90%-át te végeztes. Én a peremezésre, kábelek bekötésére, vákumolásra, beüzemelésre nagyon keveslem az 1 óra munkaidőt (még 1 gépre is, nemhogy négyre). A berendezések beszerzését, szállítását is Te végezted.
Ne extra jó bulit csináltál, hanem a nyereséget termelő folyamatban részt vettél. Ha nem lesz gondod a berendezéssel, akkor boldog leszel és ezt fogod publikálni.. Ha meg bármi gondod lesz vele, akkor ne ringasd magad álomvilágba, hogy zökkenőmentes lesz a javítás. Én is adok úgy el gépet, hogy alkatrészgaranciát adok hozzá (ha odahozzák a rosszat, bevizsgálás és küldök helyette jót) ... Ekkor jóval olcsóbb a berendezés, mintha nekem kellene 24 órában ügyeletet tartanom és ugrani, ha telefonál az ügyfél...
A héten is voltam szlovák cégek után javítani (az abc 3. betűjével kezdődik a nevük)...az ügyfél 3 hete szenvedett és leszarták a bejelentését. Pedig ott a 4 db daikin gépet ők vitték, ők szerelték... Ráadásul lehülyéztek mindenkit, hogy rézcsővel szerel, mikor ők alucsővel nyomják... meg is lett az eredménye :(
Tehát romániából vetted, szlovák cég üzemelte be, és akkor most ha elromlik 10 éven belül, a szlovákok 10 évig ingyen javítják meg hoznak hozzá alkatrészt a románoktól? Vagy a szlovák nagyker is kiadja az alkatrészt ingyen?
Fura ez nekem.
Az nem fura, hogy itthon ezerféle fizetős tanfolyam van a klímásoknak, mert csak. Vagy agyon vannak adóztatva, ahogy a többi cég. Vagy hogy itt minden drágább mint a szomszédoknál. És nem csak az Áfa miatt.
"Ha nem fűtesz vele, akkor gratulálok... szeptember és március között meg gomba tenyészeteket nevelsz a szobádban."
Én a karbantartásról írtam (ami a felülvizsgálatot és az ellenőrzést is tartalmazza), nem a tisztításról, amit a felhasználó is megcsinálhat, hiszen nem kell hozzá agysebészi végzettség. (ezzel nem szerettem volna megsérteni a szerelőket).
Fogászatra is évenként egyszer megyek ellenőriztetni a fogaim, de ettől függetlenül naponta megmosom.
Bocsánat, ha nem voltam teljesen érthető. A klímákat Romániában (Aradon) én vettem meg, a készülék árak 60 ezer forintnak megfelelő lejtől indulnak, és sokkal olcsóbbak, mint itthon) a kereskedő ajánlott hozzá szerelőket, (Romániából, Magyarországról és Szlovákiából is). A román és szlovák szerelő-cégek esetében a szerelést és elektromos vezetékezést én is megoldhattam, (így nem kellett heteket/hónapokat várnom a szerelőkre), csak a hollandik ráperemezését és az elektromos betáplálás bekötését nem, mert azt ők csinálták. Szigetelt Ø6 és Ø10 klímacsöveket vettem hozzá, méterre lehet venni (olasz szigetelt rézcső, ez van ráírva: MT 6653 18/06/16 C/153 68 Monsplit Ø6x1 EN 12835-1 R410A/R407C R32 isolomento a norma EN 13501-1 B1s1 d0). A cső végei le voltak zárva, adtak hozzá egy zacskó kupakot, és mondták, hogy a csövezés után zárjam le, ne oxidálódjon. A kültéri egység és beltéri splitek szerelési leírása egyszerű volt, a csövek a kültéri egység felé lejtenek. A kondenzvizet Ø18-as ragasztott PVC csővel oldottam meg (azt is ott adták). A beüzemelést a szlovák cég magyar alkalmazottja végezte (aki Magyarországon él, csak nem volt hajlandó behódolni a bürokráciának. Egyébként Párkányban tette le az EU-s klímaszerelői vizsgát, ha jól értettem). Levákuumozta, nyomás-próbázta, feltöltötte gázzal ahol kellett. Kb 1 óra alatt megvolt vele. A garanciát (számlát is) a szlovák cég adja, és csak évi egyszeri karbantartás ír elő. Azért márciusban ajánlják elvégeztetni, mer akkor van karbantartási idő a többi klímájukra is a Balaton északi partján, a karbantartást a szlovák céggel kell egyeztetni. A 10 év garancia nekem is kissé túlzottnak tűnik. Karbantartani úgyis kell, majd meglátom hogyan válik be, de a Fujitsu nem egy gagyi márka, a régi on/off-osunk is az a műhelyben, úgyhogy bízok benne. Ha meg baj van a hobbielektronikás fórumon írták, hogy vettek már többen is univerzális elektronikát klímához (alaplap+infra panel+távirányító) az Aliexpress-ről, 25 dollától már lehet kapni, és ingyenes a szállítás. Megnéztem, és szinte minden alkatrész olcsón beszerezhető Kínából. Kérésükre a szlovák cég és a szerelő adatai nem publikusak, nem akarnak úgy járni, mint az UBER-esek. Mivel például volt már nézeteltérésük egy Siófoki társasháznál a helyi szerelőkkel is. Ha valaki komoly vásárló, az megkeresi Aradon a kereskedőt és megkapja a kontakt személyek elérhetőségét. Ezután maga dönti el, hogy melyik utat választja. Mivel a szerelést én végeztem, ha valamit nem jól csináltam, akkor az az én hibám. Ha lejavítottam a faláttöréseket és a fúrás faragás nyomait, szívesen teszek fel képeket és lehet kritizálni. Nem a magyar klímaszerelőkkel van bajom, hanem az agyonszabályzott idióta rendszerrel, ami ellehetetleníti a munkájukat. Ők is pénzből élnek, de a fogyasztók is. Mindenki elhiheti, ha csak pár tízezer forintról lett volna szó, nem ezt az utat választom. De 200 ezer forint forint egy 4 tagú átlag magyar családnak nagyon sok pénz.
Az évi két karbantartásról jut eszembe. Nálunk tavaly augusztus közepén szereltek be egy daikint, eddig egy karbantartás volt, ahhoz, hogy rendben legyen a garancia augusztus közepéig ki kell hívnom újra a szerelőket, hogy rendben legyen a garancia? Vagy nem napra pontosan "számolódik" az év és elég mondjuk a fűtési szezon (fűtésre is használjuk) kezdete előtt tisztíttatni?
Romániából beszerzett klíma, szlovák cég általi szerelés....és magyar 10 éves garancia
Viccelsz??? vagy téged ennyire megvezettek?
Persze csodák vannak. ha van kedved és időd alátámasztani az elhangzottakat, akkor pár képet szívesen megtekintenék a telepítésről (rendszám, cégnév, szerelők nem érdekelnek...csak a végeredmény)
3 db daikin klíma adta be az unalmast, mely 2015.10. gyártású... A hiba oka telepítési hiba egyértelműen. Szlovák származású, és szlovák cég alkalmazásában levő szerelők üzemelték be. A (garanciális) javításra 3 hete nem mozdultak rá....csak hazudozás, meg miegymás....
Tulajnak meg melege és elege lett, így fizetősen hívott "magyar" szakit ...
majd 5-7 év üzemeltetés után térjünk rá vissza, hogy mi az olcsó ...
ja és ezek is "alucsöves" csodaszakik voltak.... A tulaj elmondása szerint a telepítéskor szidták a magyar szerelőket, hogy milyen hülyék, mert 2015 ben csakis alucsővel szerel egy jó cég...szerintük a rézcső már a múlté....
Nem voltak sokkal olcsóbbak a magyar cégek ajánlatánál....persze számla utólag nem érkezett meg...
"közel 200 ezerrel volt olcsóbb mint az itthoni legkedvezőbb ajánlat"
Akikkel beszéltem eddig generálkivitelező ismerőseim közül, mindegyik ugyanúgy szlovák és román cégeket javasolt. Tényleg a fasz fog kidobni százezreket a nyomorék magyar csinovnyikok kedvéért. Akinek kedvező tapasztalatai vannak ezekkel az említett szlovák/román klímásokkal, ossza már meg velem az elérhetőségüket e-mailben. Hálás köszönetem.
Eddig miert nem mondtad itt vagyok a határhoz 10 km...igy szokott ez lenni...vot eszembe ez pont tegnap montam a fiunak ki kelkene menni...jo hadjuk most mar mindegy.
Romániába megvettem a Fujitsu multikat (4 szoba hűtése) plusz a szerelési sallangokat. A dokumentációval kaptam egy elérhetőséget a beüzemelőnek (vele vannak szerződésben). Felhívtam, megbeszéltük a dolgokat. Fúrtam, véstem, szereltem, csöveztem, villany-vezetékeztem (tökéletes volt a szerelési utasítás, bár nem a helyesírásban) Amikor elkészültem telefonáltam. Megérkezett egy szépen fellogózott Dacia Dokker (Szlovák felirat, szlovák rendszám,magyar szerelő, csilli villi ruházat, Rothenberger szerszámok, Magyar regisztráció rendben volt ). Csövet peremezett, vákuumozott, töltött, ellenőrzött, beüzemelt. Garanciajegyet pecsételt. Garanciajegy másodpéldány a kereskedőnek visszaküldtem, visszaigazolták (a 10 éves garancia feltétele az évenkénti karbantartás ami márciusonként esedékes a Balaton-part északi részén). A 2 Multi + szerelési kellékek ára + beüzemelés közel 200 ezerrel volt olcsóbb mint az itthoni legkedvezőbb ajánlat. Ergo ennyit kerestem 4 nap alatt. Nem vagyok rá büszke, és ez a módszer nem is szokásom. De nem kevés pénzről volt szó.
Csak nem jol tudod...szaki vagyok csak nem klima szaki.....holnap jön...persze....pedig ugy szerettem volna én...peremezöm is van...de igy van ez rendjén...csak mindent szabájosan ...törvényesen...becsületesen
Kigyo ne kezd már megint amit egy honapja abba hagytunk...honan tudot hogy nem e vagyok szakember? Nem ez a téma hanem hogy a jogalkotó igy rendelkezett...mintha ezzel kevesebb lesz a lyuk az égen..tisztább lesz a levegő... a tiz miliárdnyi kocsi nem baj ha fujja a co- ot
Igen. De az a gyárban lakik összerakja és lepecsételi, ezzel igazolja, hogy a mérgesgáz nem tud belőle belejutni a közeli emberek tüdejébe meg nem lyukasztgatja az ózont.
Kérlek segítsetek kitalálni, hogy milyen klímát lenne érdemes beszereznem? A klíma csak az átmeneti időszakban lenne használva (10 fok felett) és kizárólag fűtésre, mivel a házunk nyáron sem melegedik fel túlzottan. Kb 90 m2-es ház központi helységében lenne elhelyezve a megmaradó kb. 2000 kW napelemes termelésemet szeretném tavasszal és ősszel fűtésre felhasználni. A hálószobákban éjszaka egyéb elektromos fűtés lesz (még megálmodom). Árban 200k körül szánnék rá, semmilyen csili-vili funkció nem érdekel, csak, hogy minél gazdaságosabban és megbízhatóbban üzemeljen. Egy ilyen telepítéséért mennyi a reális munkadíj? Ha tudtok Kiskunfélegyháza körzetében megbízható szerelőt, örülnék az elérhetőségének. Előre is köszi a válaszokat!
Gondolom egy osztráknak eszébe se jut hogy maga rakjon fel egy klímát, hanem szakemberre bízza a szakmunkát. nem azért mert kőgazdag, hanem mert tisztában van a feladat szerszám, tapasztalat igényével és sejti hogy drágább lesz hosszútávon ha felkókányolja.
Meg jött a gree trend gépem....hát mégse én teszem fel...mert sehol nem küldték papir nélkul...s a szerelö meg elöleg ellenébe irt papirt....ugy hogy mindent a rendjén....ha már ez a rend magyarba...csak akkor más országba miert nem?
Igen, volt olyan is, aki azt mondta a telefonba, hogy ez nem klíma probléma, hanem elektronikai, de legalább megadott mást, aki foglalkozik ilyesmivel.
korábban érdeklődtem Funai klímám betegségéről (távirányítóra nem reagált, vész gombra beindult, de arra is nehezen jöttem rá, mert nyomni kellett, mint állat)
Na, meglett amegoldás: A helyi szervíz (16. ker.), aki korábban (vagy most is?) Funai márkaszervíz azt mondta, vigyem be a vezérlő panelt, meg a távkapcsolót, még telefonos segítséget is kaptam a kiszereléshez)
No, bevittem, 2 nap múlva szóltak, hogy megnézték, szerintük jó a panel, csipog, működik.
Nem nagyon értettem, mindegy visszaszereltem, és azóta valóban műxik.
Van-e erre emberi magyarázat szerintetek?
Én úgy gondolom, hogy valami kontakt hiba lehetett a csatiknál, más okosságot nem tudok elképzelni. ( a 12V-os tápot nem vettem ki, mert fel se tünt, hogy van, még ebben lehetett elvileg hiba. de ezek sem szoktak maguktól megjavulni)
Ami még szép az egészben, hogy nem kértek egy kanyi vasat sem....
Vegye a franc.....és ha kevés a hütögaz benne v valami nem jo...mit csinálok vele...mert mindig az olcso lesz a drága...na ez bizti igy van....az hogy miért nem lehet még mindig vagy már ugy venni klimat .hogy a raktárból vagy a polcrol leveszi s futározza / miután a papir kitöltve ellett küldve....na ezt nem értem...s hogy a gree is kezd hiánycik lenni szezonvég fele ezt se értem.
Igen dolgoztam olyan cégnél is, ahol volt nyilvántartás és napi 15 klímát kellett megcsinálnom 9órában utazással, néha a város két végén, és akkor még nem volt M43. 30 perc volt csak az út egyik címről a másikra. Elmondtam a véleményem, kaptam más munkakört, aztán ott is elmondtam, így kirúgtak. :-)
Ma olyan gépnél voltam hogy két cég volt kint 6.000-ért de a megrendelő érezte valami nem jó ... csak annyira-annyira fáradt vagyok hogy nem fényképeztem ... a terelőlapát kinyílt és penészes volt a terelőlapát alja .... a vízi mértéken a buborékot pont közepén metszette a vonal ... csak pont a másik irányba min amerre a lefolyó volt.
Jövőre lesz kép hogyan fog kinézni így augusztusban, mert Én fogom felhívni ... hajt a kíváncsiság. Javult-e a helyzet.
Ja és kérdezem az ügyfelet mikor fújtam a klímatisztítót hogy csak ennyit csináltak? Mondja hogy még ezt se, kimosták a szűrőt és távoztak.
Én 2 órát töltöttem ott és listaárat kértem ...
De ugye ezt nem ellenőrzi senki, és nem is fogja sose, csak az ügyfél szerencséjén múlik a dolog.
A klímát megfelelő karbantartása nem csak a tulajdonosokon múlik. A munkát végző cég megfelelő hozzáállásán is.múlik. is.erek olyan céget, aki nyilvántartást tart az ügyfeleitől. Telefonon megkeresik rendszeresen és időpontot egyeztetnek. Ezen mindenki csak nyer.
Ráér az csak nem most ... Augusztus 20 után, szerintem másnapra.
Tapasztalatom hogy akkor nem hívnak már, majd jövőre ... már akik azt mondják akkor hívjam az ünnep után, 90%-ban lemondják. Majd tavasszal ... de akkor is csak akkor ha már 30+ fok van és akkor persze megint nem érünk rá.
Nahh mind1 ez egy ilyen szakma, igaz 20 év alatt se tudom megérteni ezt a hozzáállást. :-)
14 napig, és még kérdezik itt egyesek hogy miért drága a kereskedelem ... sok nagyon sok milliós beragadt készletek vannak-e remek törvény miatt.
Te megveszel egy más által kibontott klímát?
negyed áron sem lehet eladni, és nincs 755 árrés rajta hogy negyed áron oda tudd adni. A törvény pedig azt sem engedi hogy beszerzési alatt eladd ... kész patt több ló nem indul.
Tudna nekem segíteni Valaki abban,hogy az LG inverteres 3.5kw klímám miért nem hűt rendesen?Bekapcsolás után kis idő múlva kattog,majd olyan mintha leállna!Nem kapcsol ki,csak nem csinál semmit!A beltériben a szűrőt kitisztítottam,a kültéri részét kompresszorral kifújtam,de semmi!A szerelő soha nem ér rá!Mit tehetnék?
Na látod....ilyen az én szerencsém....most várom a klimat ...alig leltem vkit h irja meg a f. Nyil-ot...nyertem volna vagy 50 ezret mert én is feltettem volna
Hát persze......mindent a kereskedelem ért őt éri mindig valami veszteség....van tv-be egy műsor az a neve; kosár.... a vásarlok vedelme...szkott lenni nem a kereskedok vedelme Te nagyon eltevedtel
Jol neznénk ki mi vevök v. Fogyasztok! Előre vegyek meg mindent.......nincs vissza" miert ne lenne föleg a netten vásarolt vevöket védi az is h el lehet allni 14 napig....és ha ne kapom meg...v nem azt kapom.....v az nem baj? Csak a kereskedelemnek legyen jo mi?
Na, amikor a megérkezéskor mondják le a szerelést, ott a vevő nézi hülyének a válallkozót.
Esetedben, te nézed rablónak a vevőt.
Nem tudok választani...
És pont te írod, aki nem is a lakossági telepítésekből él. Abban az országban, ahol a 90 napos fizetési határidő tök normális, mert mindenkinek megéri.
Az az elképesztő, hogy ma kis hazánkban még mindig van vásárló, aki elég hülye hozzá és eléggé be lehet hülyíteni, hogy előre kifizessen bármilyen műszaki cikket.
Amennyiben lenne érdeklődő, szeptemberben eladó lenne egy Fujitsu ASYG12LMCA prémium klímakészülék. A klíma jelenleg fel van szerelve, és még 8 év gyártói garanciával rendelkezik, minden papír, számla, munkalap megvan.
Azért adnám el, mert a lakásunkba újabb klímát szerelünk, és szeretném, hogy mindkét klímánk egyforma legyen.
Nálunk több mint 10 éve a klíma árát előre kell fizetni. Néha van kivétel, de itt más megoldás játszik. Ebből soha senkinek nem volt bántódása. Ahol tiszta a játék, ott jó a közérzete mindenkinek.
Ezt jol látod..mert énis 28 -an rendeltem mostanra sikerült a papirt aláiratni elkuldeni s kiderult nincs is a raktáron...hanem most rendelik meg /nem tudom honan / de eddig mit csináltak?
Ma Villámkezű Vili után dolgoztam, hat klíma kitisztítása kevesebb mint egy óra alatt ment neki. Olyan is lett, de nem ez a lényeg. Az egyik gép szűrője úgy porladt szét a kezemben mintha legalább öt évet napoztatták volna, pedig ott tutira nem érte UV. A néni azt mondta, hogy a "szakibácsi" befújta valamivel, de érdekes módon a többi műanyag alkatrészen nem látszik öregedés. Van valami tippetek, hogy milyen vegyszer okozhat ilyen öregedést a műanyag hálónak?
Pl. mert én mint egységsugarú klímavásárló nem fizetek ki előre 200k-t egy ígéretért, hogy majd hozzák a klímát, és felszerelik. Ha itt a gép fizetem, ha a falon van és működik, akkor a szerelést is. Előlegről lehet beszélgetni, de pont itt olvastam valamelyik topicban, hogy a vállalkozó összeszedte az előlegeket, de nem ért oda sose, ment a feljelentés, keresik a károsultakat, de a kifizetett előleget már sosem látják viszont.
Ma felhívtam a Hitachi Europe ltd bukaresti képviseletét, akik rögtön megadták az importőr elérhetőségét. Mindent leegyeztettem, és bruttó 170.000 forintért még tudom vásárolni a készüléket.
Miért nem csináljátok azt hogy megrendelő megrendeli nálad a klíma telepítését, Te azt mondod jó, de utalja át előre (vagy kápé amelyik neki kényelmesebb) a készülék vételárát, majd ezek után indul a buli?
Úgy látszik Magyarországon nem csak bonyolult klímához jutni, hanem még inkorrektül drágák a készülékárak is. A testvéremék is hasonló cipőben jártak. Egy 24 lakásos társasház több mint fele szereltetett klímát. A készülékeket ők sem itthon vették, a szerelést egy szlovák cég végezte magyar szakemberekkel (18-db klímáról van szó). A garanciát is vállalták. És évente jönnek karbantartani. Mind a készülékek, mind a szerelési díjak sokkal alacsonyabbak voltak a magyarországiaknál. Egyszer volt eddig garanciális problémájuk, a szaki két nap múlva ott volt és kicserélte a rossz panelt. Úgyhogy gratulálok az okosoknak, akik kitalálták ezt a bonyolult rendszert. A kereskedők vásárlóktól esnek el, a szerelők meg munkától.
most sikerült beszélnem egy helyi (16. ker.) klímaszerelővel, azt mondta, hogy vigyem be a vezérlőpanelt, állítólag könnyű kivenni egyben. szerinte a Funai klímákhoz nem jó az univ. távkapcsoló.
Megpróbálom este kiszerelni, abban tudnátok-e segíteni, hogy a burkolatot hogyan szereljem le, mert nem nagyon látok csavarokat.
Igen, digit fotógéppel már ellenőriztem, ad (valamilyen) jelet.
Akkor most az a verzió lehet, hogy a vevő egység hibás? nem is csippan a klíma, amikor nyomkodom a távir. gombjait. nem én használom a klímát, és azt mondja a felhasználó, hogy korábban is voltak gondok a távirányító használatával, de nem ilyen súlyos.
Ha infras, (a tévék, hifik és hasonló beltéri lomok altalaban azok) akkor forditsd a telefon kamerája felé a távirányító elejét és nézd meg azon keresztül, hogy villog-e. Ha igen, akkor elvileg oké a távirányító, legalábbis valamit biztosan küld a vevő felé.
Előveszel 1 kisrádiót,és bekapcsolod középhullámon.Mindeggy van-e adó vagy nincs. Rányomsz a távirányítóból bármely gombbal. Ha zúg akkor jó, ha nem akkor távirányító gond van!
Hát én pesti vagyok. Viszont még egy kérdés, mert nincsen időm mindennek utánaolvasni: tényleg ennyire macerás beszerezni egy kül- és beltéri egységet, hogy központi raktárról is 1-2 hét alatt jön meg? Olyan nincs, hogy Bp.-en valamelyik raktárban lekapják a polcról? Vagy ez is olyan, mint a Merkur-féle autóbeszerzés a legrosszabb cocialista években?
Sziasztok valaki tudna segiteni lakásba a midea klimám beltéribe össze vissza jár a ventilátor egyszer felpörög utána lassit olyan hangot ad mint amikor a kéménybe bele fúj a szél mi lehet a baja? Köszi elöre is a válaszokat
Köszönöm, ez egy vélemény, amit nem felejtek.Át kell gondolni! Eztán így lesz de elöb pucolás! Szét szeni nem tudom csak addíg amíg felhajtom a fedelét a nagy szűrők tisztítására. De minden tiszta, ezek szerint a dzsuva bent, a táca környékén lehet!
1. jelenlegi Fujitsu LMCA klimánk mellé szeretnék egy újabbat telepíteni, hogy a teljes lakást tudjam fűteni ill. hűteni. A folyóson sajnos nagyon korlátol a hely, ezért csak így oldható meg a kültéri egységnek az elhelyezése, hogy az 40 cm kilógna a folyosóról. Szomszédom falára pedig nem szerelhetem.Budapest belvárosi társasház negyedik szintén lakunk. meglátásom szerint bátor szerelő illetve lehetséges, hogy alpinista bevonása is szükséges a telepítéshez. Csatolok képeket.
Tudtok ajánlani olyan klímást aki ezt vállalná?
2. Második klíma esetében HITACHI márkában gondolkodom. Rendelkezik ez a márka hivatalos magyarországi márkaképviselettel?
3. Mind a Hitachi, mind a Fujitsu klimák esetében kb. 70-90 ezer forintos eltérést tapasztalok a romániai piaci árakhoz képest. Mivel magyaráznátok ekkora árkülönbséget? A japán márkák megbízhatóságát figyelembe véve, gondolkodtam azon,hogy lemondjak a garanciáról ekkora árkülönbség mellet, és megvegyem külföldről.
Fiuk!Adott egy Gree klíma 4 hónapja szerelték be, ujjonan.Működött talán 30 órát,ma reggel bekapcsolva meg igen büdöset,méz, ill. édeskés illatot fújt be.Igen büdöset. Elpiszkolódva nem lehet szerintem,de tudni kell,minden működik rajta ahogy kell. Hűt intenzíven, ha csak a sima ventit, mókuskereket kapcsolom be akkor is büdös. Vajjon mi lehet a baj?
:) Oké Én látatlanban nem tudok segíteni ... még ha egyszer egy épületbe bevezetnek se biztos hogy elsőre kitalálok. És ebből a pár sorból nem tudom elképzelni se mi lehet ott. ha szegedi vagy akkor kimegyek megnézem ... ha máshonnan akkor egy email és megnézzük mit tehetünk. (nem vagyok reklám partner így meg kell keresd a címem.)
Elküldtem a mailt. Nekem a telefonban valaki egy infos mailcímet mondott, én arra küldtem el a fényképet, meg a mailt. Mindegy, most átküldtem neked. A kinti részt is lefotóztam, hátha segít valamit.
Sziasztok! Szerintetek az miért van, hogy melegebb van a szobában mint 26 C-fok de a 24C-fokra beállított klima nem hűt? Csak a 23 C-foktól kezd el hűteni a fölött soha. Mig a másik szobában lévő klima már 26 C-foktól hűt. Tudtok segíteni?!
Emellett még az egyik lakásban a galériáról nyílik egy külön hálószoba is, azonkívül a konyha mindkét helyen részben amerikai jellegű, azaz ajtó nem választja el őket a szobáktól, csak ajtónyílást hagytam. A fönti kis háló hűtése fontos lenne. Plusz még van egy külön kis lakásocska, de azt nem a teraszról hűteném.
Akkor átküldöm megint. Igazából csak ezek a képek voltak benne, meg a probléma leírása. Érdemes lenne esetleg a kinti részt is lefotóznom, hátha látszik valami?
Én nem kaptam tőled mail-t, talán tudnék segíteni, ahhoz viszont az kell, hogy eljusson hozzám a probléma. A mélcímem továbbra is, ahogy már tizenöt éve : pannonklima@pannonklima.hu
A szobák kb. harmadán állógaléria van, egy-egy dupla ággyal. Ott inkább csak alszanak a vendégeim, azaz ha így nézzük, 2.5 - 3 méterig elég lenne hűteni.
Köszönöm "Zeki" a segítséget, egy ismerősöm kérdezte tőlem majd utánanéz. Mondjuk nem értem miért nem Magyarországi vállalkozást választott, ránéztem a szlovákiai klíma árakra és munkadíjakra, hát magasabbak, mint nálunk.
Köszi a tippet, de én inkább nem nyúlnék hozzá. (béna vagyok) Majd a karbantartásra hívok valakit és akkor megkérem,hogy szakértse meg. Valószínűleg az lesz,hogy a szigetelés megadta magét, évekig nem volt ilyen gond.
Kapcsold ki az áramot vagy húzd ki a konnektorból.
Emeld fel függőlegesen 1cm-t akkor kiakad az alja és eltudod húzni a faltól.
megkuksizod hol csöpög.
Persze csak ha szerencséd van és nem csavarozták oda az alaplaphoz a gépet, akkor le kell vedd az elejét.
ha esőcsatornába van kötve, akkor azt kellene kitakarítani, nincs és nem is lehet visszacsapószelep a klíma kifolyójában. .... közlekedő edények törvénye.
Pontos típussal megtudod keresni a Daikin oldalán hogy hogy kell felszerelni, és épp fordítva megtudod nézni.
Mivel 2007-ben szerelték, valószínűleg a tömítés elöregedett. Kivülről újra kell szigetelni a vezetékbemenetnél. Nálunk a 13 éve bevezetett áram kábel bemenetnél jött be idén a víz. 10 perc alatt megcsinálták.
Segítséget kérnék. 2007-ben beszereltettünk két klímát (Daikin), azóta is minden rendben van velük, viszont az elmúlt két vében többször is előfordult olyan (előtte nem!) ,hogy a beltéri egységből elkezdett csepegni a víz. Ez minden alkalommal csak akkor következett be, ha kint heves esőzés volt. A karbantartásnál nem vettek észre semmit, azt mondták,hogy minden rendben, a klíma tökéletesen működik, a csepptálca nincs eldugulva, leöntöttek rajta pár liter vizet, szépen lefolyt, így tanácstalanul álltak a dologhoz. Valamit viszont kezdenék a problémával, mert szeretnénk nemsokára festetni és így nem sok értelme van. A telepítő cégnek is elküldtem a képeket, hátha van ötletük, de még választ sem kaptam.
Valakinek esetleg van ötlete, vagy fordult már elő hasonló probléma valakinél? Előre is köszönöm a segítséget.
Szeretnék továbblépni klíma ügyben aminek az első lépése olyan lenne mai kicsit nem szokványos.
Sajnos ahová a beltérit szeretném rakni az egy konyhaszekrény felső szekrénysorának a teteje lenne. A szabad hely a plafonig 45-47cm. A szekrény mélysége 32cm. Mennyire elfogadható ez? 99%-ig ide szeretném helyezni, mert innen tudom a legjobb légáramokkal ezt a kombinált teret befűteni, behűteni. Innen tudnám a konyhát vele nyitott étkezőt közlekedő részt befújni, ráadásul bele tudnék fújni egy szemben lévő kisszobába is. Szóval ideális hely. Lapos mély készülékre lenne szükség, valószínűleg a nagyon lekerekített aljú, szinte maga alá nyíló készülékek kizártak, hacsak nem lehet annyira eltartva felszerelni a falra. VAgy megfelelő eltartással szinte bármelyik jó lehet? Vagy teljesen kizárt az ötlet. Most egy ON/OFF-al hűtöm a még ezzel a térrel pluszban összenyitott nappalit is és teljesen OK. Az ON/OFF helyére menne majd egy komolyabb inverteres ha az beadná a kulcsot, de előtte most ezzel a másik komolyabb készülékkel mennék el a fűtés irányába. Most sajnálnám leszerelni a teljesen jó ON/OFF-ot, meg ha fűtést szeretnék ahhoz a 2 készülék mindenképpen kellene.
Funai klímám nem indul el a távkapcsoló megnyomásakor. amikor áramot kap (bedugom) halk berregő hangot ad. (olyan mintha a ventillátor beleverne egy papírlapba) pár másodpercig, lamellát kinyit-becsuk, majd semmi. visszajelző led sem ég, csak a piros Power. a hangot nem a ventillátor adja, belenéztem, nem megy.
Ha ezek alapján nem tud segíteni senki, akkor egy hibafeltárási javítási ajánlatot is szívesen fogadnék Bp. 10 kerületben (mailom nyilvános itt.)
Igen egy Fujitsu quad zone split klímáról van (volt) szó, de már megoldódott az R22 probléma, így nem kell cserélni, sőt a következő 10 évben sem kell majd emiatt. :-)
Nem az lehetett..h csak alá akarta iratni a végf. Papirt és a barátja klimassal vagy szakmabelivel szereltette fel sokkal olcsobban....? Mert..hogy elmondjam nem sok reg szerelő van az országba...s azok is a csillagos égbe járnak.....az3rt van ez!
Itt azért több a panasz, mint a dicséret, hogy de jó volt, otthon volt az ügyfél, normális volt, fizetett és boldogan elváltunk ;-)
Mondjuk azért kíváncsi lennék, hogy mit szólnál ahhoz, ha kimész a kedves ügyfélhez felmérni, árajánlatot adsz neki, elfogadja, beszerzed neki, majd a megbeszélt időpontban megjelenik a szerelőpáros a két darab megrendelt készülékkel a helyszínen, ahol közli a tisztelt ügyfél, hogy elfelejtette lemondani a projektet, mert talált olcsóbb megoldást. Ez a konkrét eset szerencsére nem velünk esett meg, hanem az egyik viszonteladónkkal, aki ráadásul kisvállalkozó, nem tart raktáron készülékeket, hanem mindig az adott munkára rendeii meg. Na ő ezen a napon bukott egy százast csak azért mert a kcsg ügyfél megtehette ezt. Ja, és az egésznek a pikantériája, hogy innen a klímás fórumról volt a megrendelő, vsz. nem fog reagálni a posztra, nem fog magára ismerni.
Ha nem teheted meg, hogy kockáztass, akkor előleget kérsz, bevált, ősi módszer és szerintem nem neked kell ezt elmagyaráznom. Nekem meg ezt pont jónal meséled, akinek számtalan alkalommal előfordul, hogy mégsem kell, hogy kimenjek, mert a szomszéd Józsika helyrerakta a gépet és most megy, nincs itt semmi gond vagy éppen ezt az ajtóban közlik.
Ha a felmérésre és az árajánlatra azt mondja, hogy köszönöm nem, az rendben van, de ha kimegyek hozzá a házához vagy a lakására, és nincs otthon, majd felhívom telefonon és akkor mondja, hogy bocsi de nem vagyok otthon, akkor az nekem nem tűnik túl korrektnek, vagy a karbantartáskor nem tartózkodik otthon a megbeszélt időben.
Ha a lebetegedet szerelők miatt aznap értesíted a klientúrát az elmaradó szerelésről az sem túl szép, de előfordul, tudni kell kezelni az iylen helyzeteket. Sajna ez a szürke világ már csak ilyen. Ha a felmérésnél már rögtön aláírnátok a szerződést ami mindkét felet köti, sokkal egyszerűbb lenne minden.
Írom mindezt úgy, hogy idén és jövőre is ti jöttök hozzám karbantartani és telepíteni.
Állj már meg, mikor hallottál engem panaszkodni? Én most is csak leírtam a tapasztalataimat. Mondjuk azért kíváncsi lennék, hogy mit szólnál ahhoz, ha kimész a kedves ügyfélhez felmérni, árajánlatot adsz neki, elfogadja, beszerzed neki, majd a megbeszélt időpontban megjelenik a szerelőpáros a két darab megrendelt készülékkel a helyszínen, ahol közli a tisztelt ügyfél, hogy elfelejtette lemondani a projektet, mert talált olcsóbb megoldást. Ez a konkrét eset szerencsére nem velünk esett meg, hanem az egyik viszonteladónkkal, aki ráadásul kisvállalkozó, nem tart raktáron készülékeket, hanem mindig az adott munkára rendeii meg. Na ő ezen a napon bukott egy százast csak azért mert a kcsg ügyfél megtehette ezt. Ja, és az egésznek a pikantériája, hogy innen a klímás fórumról volt a megrendelő, vsz. nem fog reagálni a posztra, nem fog magára ismerni.
Pomber Béla
A készpénzest sem fizeti ki, tök mindegy milyet állítasz ki.
Ha a felmérésre és az árajánlatra azt mondja, hogy köszönöm nem, az rendben van, de ha kimegyek hozzá a házához vagy a lakására, és nincs otthon, majd felhívom telefonon és akkor mondja, hogy bocsi de nem vagyok otthon, akkor az nekem nem tűnik túl korrektnek, vagy a karbantartáskor nem tartózkodik otthon a megbeszélt időben.
A lemondott telepítés pont olyan, mint ha a telepítő cég mondja le aznap, pedig kivetted a szabadságod, elzavartál mindenkit és ezt a kiesést hozzávetted a beruházás költségeihez...
Vannak kockázatok, de azért egy szezonban 4-5 ilyen alkalom eléggé kezelhetőnek tűnik.
És a sok panasz mellett azért lábon vagytok és nem csak úgy, mint a doktorok, akiknek alkalmazottra sem futja :-)))
Számlát ilyen terepen csak készpénzest állítok ki.
Ha a felmérésre mondják, hogy coki, az benne van a pakliban, az az üzlet része. Nekem is voltak nem egyszer olyan költséges dolgaim, hogy százezrekbe került az, hogy eljussunk addig, hogy rendel az ügyfél vagy sem, és a végén volt amelyik nem. Ez az üzleti kockázat.
Ha a telepítést lemondja a helyszínen, akkor az szívás, de miután 12 órát dolgoztok egy nap, akkor aznap csak 8-at fogtok és esetleg 1-2 csúszást is behozhattok. Bár a telepítés lemondása akkor amikor már felvonultatok elég érdekes dolog, mert akkor már megvan a klíma, elvileg előleget is fizetett az ügyfél, satöbbi.
Erre igazán egyszerű a válasz: Mert úgysem fogja kifizetni, esélytelen - és többe kerül behajtatni, mint a követelés , viszont nekem a kiállított számla után akkor is be kell fizetnem az áfát és az egyéb adókat, ha nincs kifizetve, tehát még többet bukok a dolgon. A saját tapasztalatom az, hogy egy nyáron négy-öt alkalommal futok bele olyan esetbe, hogy kimegyek felmérni, és a lépcsőház előtt derül ki, hogy az ügyfél már nem tart igényt a szolgáltatásra, ezáltal az én időmet és költségemet megint csak nem állja senki. Egy-két alkalommal az is előfordul, hogy a telepítést mondják le aznap, vagy már ott kinn a helyszínen, ami megint csak tetemes veszteséget okoz a cégnek, hiszen a betáblázottság miatt, szinte lehetetlen a hirtelen felszabadult szerelői kapacitást értelmesen és hasznosan lekötni.
Nem mindenki jár át a villanyos topikba, ezért nem ismerheti a szaktársat.
Amúgy valaki kifejthetné, miért is nem jogszerű vagy nem illik kiszámlázni a kiszállást és az eltöltött munkaidőt, ha előre lefixált időpontra kiérkezve a megrendelő a helyszínen lemondja a munkát?
4 hétre meg van a napi 12 órás műszak. Most elbuktam 3 órát, és két ügyfelet. Egy karbantartás és egy javítást. Most az 2-őt hova tegyem be ... 4 hét utánra. Vagy vegyek ki holnapról 3 órát, de azt hova tegyem.
Nem gondolom hogy ezt meg lehet fizetni ...
Tehát nem azzal van a gond hogy 3 órával tovább tartott a project, de nem ezt vállaltuk. ha tudjuk hogy ez van akkor jobban ,megvariáljuk a napjainkat, de mikor kész tény elé vagy állítva ... :-(
elkezdte a munkát, konkrétan eltöltött két órát a kicuccolással, a loto eljárással, és elkezde a szerelést, majd loto vissza, és visszaadta a munkaterületet.
miért is ne kellene fizessen a megrendelő, ha az ő hibájából hiúsul meg a szerelés?
erre kíváncsi vagyok
ja, gy.k.: a loto nem szerencsejáték, hanem a lock-out tag-out eljárás
Mint sokan közületek, én is a segítségeteket szeretném kérni. 9 éve vásárolt Fujitsu ASYB09LDC / AOYS09LDC klímám a múlthét óta nem hűt (nem fűt). A kültéri bekapcsol, a kompresszort is hallani, hogy dolgozik. Volt kint szerelő, rámért a gáz nyomásra és azt mondta, hogy nagy valószínűséggel vagy a vezérléssel, vagy a vezérlő szeleppel van a gond (utólag jelezte, hogy alkatrész már nem kapható hozzá, tehát kuka az egész). Megbízhatónak találom a szerelőt, de ettől függetlenül szeretnék megbizonyosodni, hogy valóban így van amit mondott. Érdemes foglalkoznom a dologgal, vagy csak felesleges idő és pénz pocsékolás?
Abban az esetben ha új klímát szeretnék vásárolni, mely markát, típust ajánlanátok (200-230e Ft)? Én a Hitachi RAK25RPB -t néztem ki. Esetleg Panasonic? Fő szempont a megbízhatóság, a garanciális ügyintézés és az alkatrész utánpótlási lehetőség a későbbiekben.
Az a legnagyobb tévhit és baromság, hogy a vevőnek mindig igaza van.
Annak idején én is szembetalálkoztam ezzel a debil szlogennel, de én meg úgy voltam vele, vagy meggyőzöm az igazamról, vagy egyezségre jutunk, vagy mehet a fenébe, az sem érdekel, ha a Panaszkönyvbe ír be.
Olyan idióta, elvakult, csakazértis igazam van emberek vannak, hogy hihetetlen. Az ilyeneket a legjobb szembesíteni a pőre valósággal.
De igazából kár is ezen rágódni. Megrendelő jobban ért mindenhez, én még úgy voltam vele jól van ezt megnyerted.
Mallorcan egy fúrás lett volna három millás fűrdő felé a mosdó szekrénybe ... Nem szabad vigyűk máshova most még üzegenget hogy folyik a víz a járdára ha nem is esik.
És akkor most mi legyen, repülnek vissza vések fúrjak fessek .... :-) ja akkor jó így...bravó a Te villáskulcs ha neked jó nekem is. ,:-)
Bocs... megvolt a kiszállás, megvolt az ott eltöltött idő, az ügyfél hibájából nem dolgozott. Azt az időt ugyanennyi pénzért másutt is el tudta volna tölteni.
Még neki állt feljebb. Mindenről nem készül hangfelvétel.
???
Minek hangfelvétel?
Kb 5 perc pár fényképet csinálni és egy rendes megrendelőlapon rögzíteni minden fontos dolgot. Aláírva, lepecsételve, stb. Majd minden egyes kint létnél munkalap, azon is felírva ami történt. Ha gipszkarton kibontás 2 óra, akkor azt. Ha az első fázis után gipszkartonozták be, akkor pót-megrendelés. 2-3 papír az egész.
Köszi az infót, sikerült a bekötés. A beltériken az 1-es a nulla, a 2-es a direkt betáp 230 Volt (a kültériben is van direkt betáp). A 3-ason adják ki a vezérlő 230 voltot a kültérinek a két beltéri hűtés és auto üzemmódban, hogy induljon, (ezt kellett a kültéri UNIT 1 és UNIT 2, 2-es sorkapcsaira kötni). Feltöltöttem a rendszert (nem szivárog sehol sem) most élvezem a kellemes 22 fokot. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Tanulság: a gyári leírás, kapcsolási rajzok és service manual egy hajítófát sem ér, teljes káosz az egész. Üdv.
Úgy néz ki, akkor el is dőlt a kérdés, a szondák pedig a szellőztető fagyvédelmére, ill. by-pass hűtésre lesznek használva.
Most már csak a fűtési igényt kellene kiszámolni, hogy mekkora gép legyen. Egy komolynak tűnő felületfűtésekkel foglalkozó cég 4.6kW-ot számolt, ez nekem soknak tűnt, ezután én 1.4-et számoltam, lehet hogy valamelyik számítás rossz? (szerintem mindkettő) Holnap kiszámoltatom pár hozzáértővel, az 1W alatti, és az 1MW feletti értékeket kidobom, a többit átlagolom, és meglátjuk.
A napelemtől kicsit félek, mert ott az állam jóindulatának is szerepelni kell az üzleti tervben.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni multi split-klíma elektromos bekötés ügyben. Adott egy Fujitsu AOY19AMCM2 dual kültéri egység, van hozzá kettő darab Fujitsu ASY9AME-W beltéri split. Felszereltem mindent a helyére. A kültéri egység elektromos kapcsolódobozában a sorkapocs jelölés POWER: N,L,F; (ez egyértelmű a betápnál: nulla, fázis, védőföldelés). A következő helyek UNIT A:1(N), 2, Vf és UNIT B:1(N), 2, vF. Viszont a beltéri egységekben a sorkapcsokba 4 hely van:1(N), 2,3,vF. Az 1-es helyekre a nulla vezetéket kell kötni, a védőföldelés is egyértelmű. hova kössem a beltéri egységek 2-es és 3-as sorkapcsát? Előre is köszönöm a segítséget.
Nem akartam kifizetni a daikin felárat, ennyi. Igazából oda is Fujitsut akartam, de nem tudott már hozni a szaki. Másrészt piszkálta a csőrömet, hogy a parapetesekkel drágábban, valamivel rosszabb paramétereket kapok :/ Persze, réteg piac magasabb felárral.
Szép és jó a nexura, hajrá! Talán azért keveselhettem a teljesítményét, mert "zajtalan" módban az is, amúgy meg ugyanaz mint minden parapetes, magas felárral. Jó a 6unswas, komfortos a ház, kívánok neked is hasonló tapasztalatokat evvel a fűtési rendszerrel! Hagyj ki minden mást, rengeteg pénzt és időt spórolsz meg vele! Inkább fordítsd azt a pénzt napelemre, és "ingyen" villanyod is lesz még sok-sok évig!
Visszaolvastam több évnyi hozzászólást, és rájöttem hogy nem kell nekem vizes kültéri, ha Nálad működik, akkor nálam a feleakkora, de hasonlóan szigetelt házban is működnie kell. Én még abban a hitben voltam, hogy klímával -5 fok alatt nem lehet fűteni. Ezután viszont valószínűleg az eredetileg tervezett szenes kazánt is kihagyom, pufferestől, kéményestől.
Az lenne viszont a kérdésem, hogy Te miért nem padlón álló beltérit választottál a 6unswas márkájú helyett?
Azt olvastam, hogy a 3.5-ös Nexura fűtőteljesítményét kevesellted nagy hidegben, de van abból nagyobb is, az miért nem lett volna jó?
Nekem a Nexura tetszik a legjobban a parapetesek közűl, bár még élőben nem láttam.
Most szentségelek egy sort, a mai klímák amikkel eddig találkoztam és kérték a betápot hozzájuk mind a beltérihez kérték, most siránkoznak a klimások egyik ügyfelemnél hogy nekik a kültérihez kell. De baszódjanak meg miért nem szólnak időben vagy előre? Amikor valaki egy klímát megvesz akkor nem kéne vele közölni mit kéne kialakítania a működtetéséhez? Mégis honnan vegye mi kéne? Na morogtam.
Én símán kiszámlázom a szívásokat, és ki is fizetik.
Volt, hogy kivonult a kolléga az automata gépsorra, megbeszélt karbantartási időpont, becuccol, kipakol, LOTO a gépsor adott részén, ez már másfél óra, mire nézi, a háta mögött elkezdenek jönni az üdítők, és elkezdi a robot építeni a raklapot, majd jönnek futva a helyi szakik, hogy miért áll a csomagoló?
Hát mert itt szerelünk, 12 órán át nem mehet a gép
Hát azt nem, nem szóltak, hogy jött rendelés, kell a gép?
Nem, de akkor pakolok
És szó nélkül aláírták a kiszállás + 2 munkaórát, és ki is fizették.
Hát ennyi. Kellene neked egy tökös vezető. Nem főnök, tévedésben vagy, vezető.
Gyere el főnöknek, és próbáld még. Tudod mint az magyar argo filmben. "Annyi pénzük van hogy pert nyertek Nürbergben".
Még neki állt feljebb. Mindenről nem készül hangfelvétel.
De igazából idő csúszás az igazi veszteség 2 cím torlódott fel .,. Csak tegnap e apróságok miatt. De ugye jönnek az egyetemisták ezt is nyomni kell. 126 albérletet így muszáj jópofát vágni.
Képeket nem csináltam, de úgy beburkolták a kültéri két hogy tuti nem fog működni. Majd megint mondja hogy Én elmegyek nem akarók senkivel összeveszni, én még máj kalapáccsal küldőm lé a gipszkartont. Olyan örömmel hogy csak na. :-)
a csöveink le voltak gipszkartonozva mert a kültéri nem ott lesz ahova megbeszéltük .... és természetes a beltéri egységek felett csak lett 12cm-es gipszstukkó ... gondoltam menj is ...
Szóval ma is ha megkerestem a költségeim akkor jó vagyok ... 14 óra munkával 400km autózással.
Már megint nem értek valamit. Több órás plusz munka. Miért nem fizetteted ki vele?
Én csak a magam nevében tudok nyilatkozni. Egyszerűen nincs már kedvem sokáig ebben a szakmában ténykedni, annyira nincs ember aki akarna kétkezi munkát végezni hogy az már katasztrófa. Viszont ez sem egyszemélyes szakma ... és nem is autógyár ahol egy valamihez kell érteni.
A kollégáim azt róják fel nekem hogy azért nem tudnak segíteni, mert mindig másképpen csinálom.
De ha egyszer minden szerelés és ügyfél más és más, akkor hogy csináljam ugyan úgy? De ez ugye nem tűnik fel nekik ... csak az tűnik fel ha 17:00 van és nem vagyunk kész mert menne haza ... de a kedvenc mondása ha szólok miért nem csinál semmit érkezés után 30 perccel mikor egy klíma szerelés minimum 3 óra munka ... ja 5 perc nem számít ... persze.
A volt kollégáimból 8 ment el Németországba ... és mind azt mondja fele munkával 3x ennyit keresnek ... és ma is azt mondta az ügyfél hogy most akkor elmegy mert nem akar senkivel összeveszni ... a csöveink le voltak gipszkartonozva mert a kültéri nem ott lesz ahova megbeszéltük .... és természetes a beltéri egységek felett csak lett 12cm-es gipszstukkó ... gondoltam menj is ...
Szóval ma is ha megkerestem a költségeim akkor jó vagyok ... 14 óra munkával 400km autózással.
Mondok jobbat, burkoló 4x5 méteres garázs taposózását szeptemberben tudja kezdeni, nincs másik, fel se veszik a telefont, vagy el se vállalják, megbeszélt időpontra nem érnek oda felmérni, és hasonlók.
Egy kerítésalap lebetonozására, lakatosmunkájára, szintén több hónapos határidőket mondanak. De a legdurvább: 70m2 térkövezésére, áprilisban szeptemberi időpontot mondtak, májusban már el se vállalták idénre.
Ezek nem saját tapasztalatok, haverom járja a kanosszát, térkövezget, betonozgat faterjával, ilyen-olyan ismerősökkel, pedig szivesebben kifizetné egy szakembernek az egészet.
Én a klímással karácsony és újév közt egyeztem meg, ki is hozta a készüléket, de felszerelve csak februárban lett.
Nem volt ezzel gond, tudtam mi a helyzet, nem is volt sürgős, hiszen több hónappal előre gondolkoztam.
Viszont itt a fórumon is kértem ajánlatot a fületek botját se mozgattátok, pedig tél közepe volt.
Én ha most mondjuk kőművest keresnék és azt mondja 2 héten belül tud kezdeni ... hát lehet keresgélnék tovább.
(Sajnos Én már ígérni se tudok, mindennap jut eszembe hogy ide is ígértem magam ... meg oda is ... de hogy mikor érek oda fogalmam sincs. Remélem elsejétől másképpen lesz ... de addig még sok nap van ...)
Tehát ha egy évben egyszer mész autóval Spanyolországba nyaralni a családdal akkor jó a Trabant is hiszen csak arra az egy lakalomra. De ugye a Trabant azon a pár napon működjön ám hibátlanul mert a Német autópályán nyelvtudás nélkül egy leálló Trabantal nem olyan jó lenni síró gyerekkel, meg gondolom jó vastag pénztárca is kell hozzá.
Rövidebben, pont ezért vegyél jó klímát hogy akkor működjön jól amikor igazán kell.
Persze vehetsz olyant is ami +30°C-ig nagyon jól müködik ... de +45°C-ben meg ki kapcsol E458 hibával ... hát Te tudod.
magam is meglepődtem, hogy most, a nyár kellős közepén (előrelátva gondolkozva :P) megrendelt klíma felszereléssel együtt 2 hét alatt megvolt.
sokkal rosszabbra számítottam (3-4 hét)
ennyire gyenge a szezon, vagy ez az általános amúgy is bármely nyári szezonban és én gondoltam, hogy a 3-4 hét az általános?
azt a lemezt, hogy "ilyenkor már csak azok szerelnek akik kontárok mert a java télig előre van lekötve" most nem hallgatnám meg, mert több ajánlatból lehetett választani, mind ekkora (vagy rövidebb) határidővel.
Ár érték arányban mi most a best buy? (szerintem a fogyaszáts nem téma, mivel csak a nyár legmelegebb napjain kapcsolnám be, 28 fok felett a szobában - ez szerintem összesen 1 hónap max az evben, vagy annyi sem)
Pedig igen, a kondenz csőnek (és mivel jellemzően a többi cső is vele megy) így a kábel csatornának is lejtést kell adni ;) Pár százalék, szemmel alig látható is elég, de folyamatosnak kell lennie!
Ha távolabbi helyre akarom elvezetni a kondenzvizet a belső egységtől, akkor "esést" kell biztosítani neki, hogy el tudjon folyni, akkor azt jelenti, hogy ferdén megy az elvezetőcső a falon? Az nagyon furcsa lenne számomra? Feltételezem, hogy nem.
Tud valaki olyan megbízható klímaszerelőt elsősorban Csongrád, esetleg Bács-Kiskun, Békés vagy Jász megyében, aki szerel használt klímát is? Nem sürgős, de azért jó lenne 2-3 héten belül. A készüléket én venném.
Szurkozott vékony alulemez amit a fal szigetelésnél használnak. Nekem ez vált be a nap kollektorom csöveinek szigetelésére. Ezt a szigetelést még egy afrikai dögkeselyű se tudná kikezdeni. Nem túl szép, de tartós!
Főleg lapos tetőkön, a vízszintes szakaszokon fordul elő, hogy a madarak szétcsipkedik.
Vagy azért, mert amint rászálnak, kopog mint a korhadt ág és férgeket keresnek benne, vagy azért csipkedik mert csillog. A városban sok a szarka.
Egyszer láttam olyan szigetelést, ahol az aluszalagot lekenték valami fekete trutyival, hogy ne csalogassa a szarkákat. Egy nagy lapostetőn volt egy rahedli cső csak a a fekete nem volt szétcsipkedve.
megy e úgy a készüléked, hogy min. vent fordulat és +2 foknál melegebb van a beállított értéknél?
A klíma közelében minimum fordulatszámnál is szinte pontosan a beállított értéken van a hőmérséklet, a szoba legtávolabbi sarkában előfordul a +2 fok, de hát ugye ahány hőmérő....
Úgy tűnik, megoldódott a probléma: feleségem őnagysága - gondos háziasszonyként - kicserélte a kifolyó cső végén lévő gézt, csak most háromszor olyan vastagra hajtogatta, mint amilyen eddig volt. Vagyis gyakorlatilag lefojtotta:-) Most alaposan kiszárítom, aztán reggel kiderül, hogy ez volt-e az ok.
Viszont: az normális, hogy az amúgy csendes kültéri szárító üzemmódban nem erősen ugyan, de azért határozottan zakatol? Igy éjszaka biztosan nem örülnek neki a nyitott ablaknál alvó szomszédok. És ami azt illeti, én sem.
Tanácsot csak diagnosztika és személyes vallatás után lehet adni (érdemben)
3 éves gépnél nem kiugró dolog, ha dögszag jön ki belőle. Persze nem tudni, hogy milyen volt előtte a karbantartás. Az okot kell megszüntetni, utána jöhet a konkrét munkavégzés...
megy e úgy a készüléked, hogy min. vent fordulat és +2 foknál melegebb van a beállított értéknél?
Ha már előről mosod és ráérsz, javasolt leszedni az alőlapot, kiszedni a vent. motort.... közel kenne a tökéletes munkához. Szükség esetén vegyszerezheted is
Ha már minden lehetőség elfogyott, akkor jelentkezz nálunk... nem volt még olyan esetünk, hogy egy vegyszeres tisztítás után egy évnél hamarabb probléma legyen ( kivéve ha a felhasználó nem tartja be a tanácsainkat)
Fantasztikusan hasznos egy blog, hülyén már biztos nem halunk meg.
Noise made by indoor unit is moderate not the lowest on the market, but the price is much lower than mid range AC-s and has 3 year guarantie! As a general summary I can say it is one of the bestbuys. My only problem was the noise in the night a bit high for me, and because my bedroom is very small AC power is "too strong". What can we do?Lower the fan speed of indoor unit.Is it easy? Not. because it is hightech speed controll in it.1. See inside.
Köszi, de úgy látszik, nálad van gond az olvasással... :-)
A masina HÁROM éves, és eddig nem volt vele ilyen gond. Két hónapja egy itt is fent lévő, jó hírű klímás cég embere szétszedte, alaposan kitisztította a beltérit, a mókuskereket lemosta, fertőtlenítette, és azután a gép mostanáig tiszta levegőt fújt be. Pár napja produkálja ezt az indításkori poshadt szagot. Emiatt nem hívom fel a céget a szerelési szezon kellős közepén, mert ez nem működési (hűtési) hiba, így érthető módon nem rohannának ki a kedvemért szaglászni. És mivel ez nem működési (tehát nem garanciális) probléma, nem szeretnék ezreket fizetni azért, amit talán magam is meg tudok oldani.....
A kérdés most már az, hogy hogyan tudom "házilag" ellenőrizni és megtisztítani a kondenzvíz útját? Egy Fuji LUCA gépről van szó.
Első pillanatól kezdve úgy kellet volna csinálni és akkor nagy valószínűséggel nem lenne gond. De ha mégis akkor meg szar a szerelés és valahol beposhad. Dobj fel pár képet hátha szemetűt valami.
Attól, hogy jön belőle a víz, az nem biztos, hogy mind ki is jön belőle. Lehet olyan szakasza a kondenzvíz-csepptálca-elvezető cső, ahol akár csak pár centiliter víz fennakad, és az beposhad.
Annyi történt hogy nem olvastál utána a dolgoknak. Mikor kapcsolod ki , váltsd át ventilátor fokozatba s hagyd úgy 20 percig hogy kiszárítsa és voálá megszűnnek a kellemetlen szagok. :)))
Két hónapja profin kitisztított három éves (Fuji) klímám beltérije eleddig friss hegyi levegőt fújt, pár napja viszont markáns poshadt szagot lehel ki magából indításkor. Kábé öt perc múlva ugyan kitisztul valamelyest, de azért attól a bizonyos frissességtől messze van a befújt levegő. A kondenzvíz rendben távozik, legalábbis a kifolyó cső végén (ahol háló véd a bemászó bogaraktól) jön a víz.
Nalam mar evek ota sertetlen allapotban birja a megprobaltatast a szigeteles a napkolin . Retegrend:1., hoszigeteloreteg , 2., szovettel erositett ragasztoszalaggal jol betekert szigetelt csovek, majd az utolso reteg a legtechnikaban hasznalatos alufolias ragasztoszalag par retegben feltekerve. Igy kapsz egy olyan burkolatot, amit az UV es a madarak sem kepesek kikezdeni.
Nem hiszem, hogy van hozzá, a hivatalos leírások szerint csak Andoridra és IOS-re van app.
Én már kicsit utánaolvasgattam, azt írják, hogy spéci protokollt használnak a kommunicióra, ami ráadásul titkosított is. Így azt gondolom, hogy nem létezik hozzá más app, csak amit a gyártó kiadott.
Egy tetőn lévő kültérinél a csövekről a szigetelést leszedik a madarak. Alufólia nem segített. Mivel lehetne levédeni? A becsatlakozásnál a csövek kanyarodnak.
Sajnos nekem sem, először azt gondoltam nem használt sorjázott az a baj. Nem vettem le a hollandert csak újra peremeztem ... jobban engedett mint előtte. Na ekkor már gyanús volt. Nem fényképeztem le a peremet oldalról de ugye csak egy éles kivilágosodás volt rajta nem az egész peremet húzta ... de istenem ki a faszom gondol erre hogy kicseréli a gyári új hollandert ... mindkettőt.
Nekem 100 méter kétcsöves 32-es szondám van lefúrva, de ezt tudom még bővíteni, a fűtési igény pedig 2-3 kilowatt, tehát hőtechnikailag kiadhatná a dolog, csak nem tudom egy ilyen átépítésnek milyen buktatói lennének (nem vagyok klímaszerelő).
Egy ideig ezzel temperálta a műhelyét és a garázst, de szerintem rövid volt a talajba fektetett csöve. Az utolsó infóm az volt. hogy átkötötte egy kiszuperált dupla ventis kültérire így levegő-levegő rendszer lett.
És az működött? Arra gondoltam, ha nem találok ilyet gyári és megfizethető kivitelben, akkor mi lenne ha vennék egy normál split klímát (3-400.000.-ért már elég jókat is lehet kapni) és a kültéri "hűtőjét" vagy mi az, kicserélném egy vizes hőcserélőre, a ventillátor helyére pedig bekötnék egy keringető szivattyút, ami a fagyállót keringetné a talajszondán és a hőcserélőn keresztül.
Köszönöm. Ez a Mészáros Lőrinc-féle CLH? Mert a honlapjukból nem derül ki hogy háztartási méretű gépeket gyártanának, ott csak nagy projekteket, ipari hűtőket láttam.
Azt hittem már mindent láttam, de ismét bebizonyosodott hogy még nem. Valaki állat kicserélte a gyári hollandert vadonatúj klímán. )0 fokban van megesztergálva nem kb. 60°-ban mint a normál hollander. Szegény Panasonic megállt 16-os hibával.
De legalább alapos volt, a kültérinél és beltérinél is kicserélte.
De nagy értékben fogadnák hogy hamarabb leszek Én megbírságolva a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által mint Ő.
(AZ már csak hab a tortán az az ember bízta meg aki kivitt minket Mallorca-ra ... miért nem őt vitte nem is értem. AZt meg pláne hogy miért nekem kell utána rendet raknom ... :-( )
Amikor a kinti hőmérséklet alacsonyabb a bentinél, az összes ablak, teraszajtó ki van tárva, akár egész nap. Így kellemesen lehűlt a levegő, rendesen felöltöztem: hosszú nadrág, ujjas póló, polár mellény. Az eszembe sem jutott, hogy fűteni kellene, sőt, ellenőriztem a termosztátot, nehogy bekapcsoljon a cirkó.
A hőszigetelés rendben van, a legnagyobb kánikulában, klimatizálás nélkül sem megy 30 fok fölé a benti hőmérséklet és az éves gázfogyasztásunk az utóbbi 3 évben átlagosan 1000 köbméter volt.
Nem esett az eső, hanem szakadt, viharos szél volt és a hőmérséklet hajnalban nem érte el a 10 fokot és 2 napig napközben sem volt több 16 foknál. És nem fűtöttünk, hanem mint írtam, sajnos ki kellett próbálnunk milyen a fűtés. Valószinűleg ti egész nap nem vagytok otthon, így a lakás nem tud lehűlni annyira, mint nálunk, ahol napközben is töbször szellőztetünk, nyitunk ajtót, ablakot többször is. Nem kell ilyen apróságokból vitát gerjeszteni. Ki így, ki úgy, mindenki a saját kedve szerint, rendben?
Lehet h Szolnokon csak esett az eső de felénk (Fejér. Szfvár közelében) bizony az eső mellett a hőmérséklet is esett vagy 15-20 fokot reggel 10 fok körül volt nappali max 16.... hogy miből van a ház korábban írtam (hsz...78) nem volt létstükséglet hogy a 20-21 fokra ráfűtsek, de kipróbálni tökéletes volt :)
Ne mondjátok már, hogy most fűteni kell?! Nálam a kánikulában a múlt héten hétfőn kapcsoltam be a klímát, amikor az emeleti szobában elérte a hőfok a 27-et. Vasárnap este amikor még Szolnokon többször is esett az eső, még mindig 23.5 volt a hőmérséklet. Klímát szerda este kapcsoltam ki. Miből épült a ház, hogy ilyen hamar kihűl?
Ez úgy került napvilágra, hogy folyt a víz a beltériből.
Érdemes megnézni a flexi cső és a merev cső toldását.
Becsületére váljon a kókány mesternek, hogy a képen látható művészi alkotás nem eresztett és teljesen átjárható volt, de annyi esze már nem volt, hogy a függőleges szakaszba szerelje.
Visszafelé olvastam a hozzászólásokat, így már megírták az erre adandó válasz lényegét. Tudod, mi szellőztetni is szoktunk, és ha nem megy a klíma, éjjel is nyitva van az ablak. És kintről ilyenkor érdekes módon a nyitott ablakon bejön a kinti levegő. Hát így hűlt le rendesen a lakás 25,5-ről 20 fokra, és bizony a nagy kánikula utáni külső 22 fokos hőmérséklet esésnél jól esett a fűtés. Ytong házunk van, nem a szigeteléssel van gondunk. Szeretjük a friss levegőt:)
nem biztos, hogy lényeges, de nekem pl állandóan nyitva vannak az ablakok, legalább is bukóra valószínűleg e miatt hűlt le 24-26 fokról 20-21re amikor kint kb 14-15 fok volt.... de ettől még nem gondolnám hogy egy 30cm Ytong + 20cm fődém (ja az még le sincs rakva) szigeteléssel annyira xar lenne a hőigény :D
nyilván hővisszanyerős szellőztetéssel az ablakok fixen zártak (a nélkül minek ilyen rendszer) érthető ha nehezebben hűl ki. De pl a sógoromék sima vályog házban laknak csak kora reggel és késő este szellőztetnek nem is ment le a hőmérséklet 24 fok alá...viszont annyira sz@r/párás volt a levegő hogy alig vártma már hogy menjünk....
"Azért, mert annak a háznak ami most két nap alatt két fokot hül hűvösebb időben, annk nagy lesz a hőigénye télen."
Ez akár igaz is lehet, bár nem tudjuk, hogy miért hült ki gyorsan.... a könnyűszerkezetesek, ahol nemigen van nagy hőtároló képesség, ott igenis pillanatok alatt ki tud hűlni, fel tud melegedni.... ez még nem jelenti azt, hogy nem jó a hőszigetelése, és a gatyád rámegy a hűtésre-fűtésre...
A másik pedig az, hogy teljesen mindegy milyen szigetelésű házról beszélünk. Ahol a gázfűtésnél olcsóbb megoldással fűtenek (pl klímával fűtenek), ott teljesen mindegy, hogy most mennyi idő alatt hül ki a kéró, illetve télen mekkora a hőigény....
A rossz hőszigetelésű házakban fajlagosan magasabb költséget lehet megtakarítani a klímás fűtéssel a gázkazánoshoz képest...
Persze jó dolog az, ha valaki milliókért sziegetel, s utána ismét milliókért szellőztet, hűt-fűt...
Aki nem teheti meg kapásból, az első lépésben már azzal is pénzt takarít meg magának, ha klímával hűt-fűt kezdetben...
Egy vélemény mióta hülyeség? Pláne ha tények igazolják?
Szerintem az X5 BMW-m mikor térül meg az előző Qashqai-hoz képest??? A legjobb autóban szeretném tudni a családomat, amit megengedhetek magamnak.
Ugyancsak így vannnak szerintem sokan a házzal is, a legjobbat akarom nekik és megamnak, amit most megengedhetek magamnak! Számol a faszom megtérülést, ha a házamról, annak kényelméről van van szó!
Egyébként meg neked is a magyarázat:
Azért, mert annak a háznak ami most két nap alatt két fokot hül hűvösebb időben, annk nagy lesz a hőigénye télen.
Ennek a pótlása klímával sok levegővel, azaz magas fokozaton lesz csak megoldható. Azért zajos(abb) lesz, valamint ahogy a próbát tevő topictárs is leírta emelett még nagyok is lesznek a hőmérsékletkülönbségek helyiségenként.
Azért, mert annak a háznak ami most két nap alatt két fokot hül hűvösebb időben, annk nagy lesz a hőigénye télen.
Ennek a pótlása klímával sok levegővel, azaz magas fokozaton lesz csak megoldható. Azért zajos(abb) lesz, valamint ahogy a próbát tevő topictárs is leírta emelett még nagyok is lesznek a hőmérsékletkülönbségek helyiségenként.
akinek nyár közepén egy ilyen két három napos lehülésben fűteni kell, az inkább ne gondolkodjon klímás fűtésben, mert jó eséjjel csalódni fog benne! Mind zajban, mind hőkomfortban...
Ezt a hülyeséget honnan vetted amúgy?
Először számolni, számolni, hogy a szigetelés költsége mikor is térül meg és főleg milyen mértékű térül meg?
Nem csak neked, hanem mindazoknak akiknék kellett v. kipróbálták a fűtést is ebben a lehülésben:
akinek nyár közepén egy ilyen két három napos lehülésben fűteni kell, az inkább ne gondolkodjon klímás fűtésben, mert jó eséjjel csalódni fog benne! Mind zajban, mind hőkomfortban...
Én rendszeresen írok a klímás fűtésemről, ahol egy géppel komfortos a 117nm nettó ház. Ehez hozzá tartozik az is, hogy pl. a mostani lehülést egyáltalán nem éreztük meg bent, 25 - 26 fok között maradt a hőmérséklet. Mindössze a hűtést kapcsoltam ki... A bentlakók és némi technika (villamos fogyasztás) bőven fedezte a ház hőveszteségét ilyen átmeneti (13 - 20) fokos időben.
Először szigetelni, szigetelni! Csak hogy kerek legyen a történet ;)
Add el nekem ajándékba....ugy se kell az mán....nem lesz meleg....az a néhány nap meg ajándék...nehogy klima kelljen már....örüljunk h annyi kis meleg lesz az iden...ja én meg csinálnák belőle napkollektort vizest / vizilovat/
Én sem gondoltam volna, hogy igazad lesz! Le is szereltettem ma a klímát, ilyen hétvége után minek. Felraktam a vaterára. Aztán megnéztem az origo-t, ott meg azt írják hogy megint meleg lesz. Qrva ideges lettem, most mit csináljak????
Érdekes laikus tapasztalat. Most én is használtam fűtésre a mitsut, de mivel a meleg fent megy:), a lakás többi részében közel sem volt olyan a melegérzet, mint ugyanezt hűtéssel megoldva a hűtöttérzet. Hűtésnél érezhetően (és mérhetően) az egész emeleti részen hűt, míg fűtésnél sokkal kevésbé érezhető (és mérhető) ez a hatás az emelet többi részén. Ugye ez normális? Hozzáteszem ugyanúgy legkisebb fokozaton fűtve, mint hűtve. Ja és az emelet és a földszinti rész között nyitott lépcsősor van.
Hogy érthetőbb legyek: Hűtésnél nappali, ahol a beltéri van a beállított 25.5 fok van, konyhában, ami messzebb van és nem szemben a nappali ajtajával 27-28. Fűtésnél nappaliban 24 fok, konyhában 20 fok.
de én biza kipróbáltam milyen fűteni ebben a kora őszi időben (azért kint kb 14-16 fok volt csak) elég hamar felnyomta a lakás 21 fokát 24-re; kiváncsi leszek hogyan fog muzsikálni év végén (Gree Comfort Plusz 3,5kW)
Jobban szeretem ezt, mert látni lehet benne a vezeték állapotát. Tettem 1 kísérletet, aholis 1 wagót terheltem sok órán keresztül 25A-al. Annyit trükköztem, hogy a fekete vezeték az 6-os. (A wagó 4-ig "eszik" hivatalosan.) Direkt azért gyömöszöltem bele a 6-ost, hogy legyen 1 hűvösebb viszonyítási pont. A barna persze 4-es, mely szintén eléggé "tornázik" 25A-en. A több órás folyamatos 25A terhelésen ezt mutatta a hőkamera. A wagó bele kb. egyező hőmérsékletű, mint a túlméretes 6-os. A 4-es vezető melegebb mindnél, de a lényeg, hogy a wagó belénél is.
Persze én is csak találgatok és próbálom visszafejteni, hogy a gyárak mennyire spórolósra fabrikálják a gépeket. Tudom, a mérleg nélküli töltésért megkövezés jár, de néha mégis ez van. :-(
Csak sok service manual olvasgatás után se találtam még véletlen sem túlhevítés vagy túlhűtés szöveget a mini split -ek manual-jában.
Én csak azt tudom elképzelni hogy egy táblázat szerint vezérlik az EEV-ket mint a kezdeti injectoros autókban, majd később jött a Lambda visszacsatolás. De mini splitben még ilyen túlhevítés visszacsatolást nem olvastam.
ja mérleg nélküli töltést Én nem vállalok, megköszönöm a lehetőséget és távozom, van nekem gondom anélkül is épp elég. :-)
Oké megegyeztünk, sajnos rossz a név memóriám, így kipróbálom a tiltó listát.
ja és ha nem értesz belőle sokat amit írtam az nem a Te bajod valószínű az enyém, nem vagyok egy tanár típus ... de azért sokan űzik a szakmát már azok akik dolgoztak velem, és nem ez volt az akkori szakmájuk.
Pont ez a lényeg az ajánlás egy műszaki leírásban, használatiban, semmi. Nem áll meg sehol. Egy kikísérletezett/kimért érték. Senki nem mondja meg neked, hogy mi van 5 méternél vagy 15 méter felett. Illetve ez nem a gyártó lesz és nem az itt írogató, unatkozó beosztott klímás.
Nem lehet, hogy -amit leírtál folyamatot- az inkább "üzemzavari" fizikális védelmi működése a rendszernek, de üzemszerűen nem használják a gyárak a leválasztót folyadékgyűjtőnek? Talán inkább (biztonságból) jó nagy túlhevítéssel járatják az elpárt, minthogy megkockáztassák a folyadékütést.
Remekül tudjuk mérni az elpárolgás utáni túlhevítést a szívócsövön. ("Vaktában" is szoktunk így tölteni, mérleg nélkül.)
Ezek a szutykok nem száraz elpárologtatósak hanem elárasztásosak ... így a felesleg a szívó oldalon tárolódik ... írtam is hogy még nagyobb esély a leürüléshez és a kondenzátor direkt szívásának ... az EEV nyit mert nem jó a hőfok/magas ... de folyadék nincs a kondenzátorban, ezért az elpárolgási nyomás emelkedik a kompresszorhoz érkező gőz is melegszik mert nincs folyadék ami párologjon ... így szépen a folyadékleválasztó/(folyadékgyűjtő) kezd melegedni a folyadék elpárolog majd a kondenzátorban lecsapódik és szerencsés esetben "eldugítja" a meleggőz útját és minden visszatér a régi kerékvágásba.... vagy nem.
Hiába fölényeskedsz, ez megint nem túl szakmai hozzászólás volt.... Pontosan te írtad le, hogy az adott Daikinhoz másfél méter csövezés szükséges, de van olyan, amihez 3 méter. Ez alapján, ahol nem írnak elő plusz csövezetet, az én olvasatomban az azt jelenti, hogy oda meg nem kell, mivel az eddig foggal-körömmel védett három méter már megdőlt szakmailag, hiszen valahol elég (a gyártó szerint, márpedig azért azt gondolom, hogy ha ők lövik be a gépet, akkor az csak van olyan fajsúlyos vélemény, mint az itt elhangzóak) a másfél is. Neaggyisten, lehet, hogy úgy állítják be a gázmennyiséget, meg az érzékelőket, vagy mifenét, hogy az egy falvastagságnyi cső felhasználásával már pontos értékeket ad a rendszer vezérlésének. A kültéri egység rezgéseinek csillapítására meg tökéletesen elég egy lírát belehajtani a csőbe, azért felesleges három métert feltekerni a gép mögé. Szerintem
Nem minden gép van elhalmozva hangtompító dobocskákkal (szitaszűrővel egybeépítve). Ezen gépeknél a 6-os folyadékcsőben lévő áramlási sebesség remekül viszi az adagolás sustorgását (gyakran igen hallható). A drágább gépekben van hangtompítás. Ezt némíthatjuk a megfelelő csőhosszal. Ha az még gurigába is van, akkor pláne.
Ezen kívül: A klímákban nincs folyadéktartály, ami "megegye" az adott munkaponton éppen fölös hűtőközeg folyadékot. Ráadásul egyre tágabb hőmérsékleti tartományokban is szeretnénk használni a gépeket. Ezért a gyár beletölt 1 "aranyközépút" gázmennyiséget, amit -foly.tartály híján- kénytelen meghatározni 1 tól-ig csőhosszra. Ez a gyári töltet azonban nem tudja biztosítani a legjobb hatásfokot. Szépen ki lehet centizni, ha mondjuk 1 levegő-víz hőszivattyút mérünk (azt könnyű mérni). Van, hogy le kell engedni belőle 1 csipetnyi gázt, de van, hogy növelni kell. Ha ezt megtesszük, akár 0,5 SCOP hatásfok javulás lesz az eredmény (szezonálisan). (Vagy mókolunk bele folyadéktartályt.) A gyárilag beletöltött gázmennyiség -foly.tartály híján- minden pillanatban változó "többlete" az aktuálisan kondinak használt hőcserélőfelület aljában torlódik fel, onnan ellopva hasznos felületet.
Ez a bekötés tényleg szégyen! Az mellett, hogy a minimálisan szükséges érvéghüvely (szimpla-iker), -prés, kábelvágó, 2-es és 3-as csatos Wagó nincs nála (ez utóbbi feltételezhetően), tudatosítani kéne vele, hogy a védőföld nem csak a kasztnin az (csavar alatt kiszőröződve a vezeték), hanem a gép gyári sorkapcsán is, ahová eleve beállt a betáppal. (Oda kellett volna mind2 zöldsárgával, hüvelyezve.)
Pontosan mire gondolsz? A gyártó pdf-jeiből idéztem tegnap is ... nem Én szerkesztem azokat a pdf-eket.
Arról nem tehetek hogy sok importőr vagy disztiributor, csak azzal foglakozik hogy eltudja adni a termékét ... és nem írják le a minimális csőhosszat.
Olyan az mint az autóknál ... szép alufelnis reklám képek azt mikor rákérdezel hogy ez benne van az alapárban ... nincs, de még kép sincs róla....rendeld meg azt ha nem tetszik akkor is elviszed ...
Sajnos a weblapok nem hoznak annyi hasznot hogy most _NEKTEK_ leírjam miért is lenne jó ha mindenki betartaná a minimális csőhosszt ... ide leírtam már ingyen 100x de lehet többször ... nem ismétlem magam.
A gyártók nem adnak ki csak installation manual-t, így csináld és akkor működni fog .... hogy miért azt nem írják le ... nem hülyék, 7 pecsétes titok hogy mi miért annyi amennyi ... miért segítsen a többi gyártónak? Nekem se kell tudnom csak azt hogy ennyi kell és kész, ha nem annyi akkor ne is vedd elő a hangnyomás mérő műszered, és ne is kezd el a fogyasztás mérést mert tuti nem a gyári adatot fogod kapni. Kb. ennyi és pont.
(Gondolom az tiszta hogy a vékony csővőn egy folyadék gőz egyveleg indul el a beltéri egység felé. És nem mindegy hogy abban az összetételben érkezik a ez első és második hőmérő ponthoz ahogy a gyártó letesztelte és felprogramozta a vezérlőt. Ez nem egy igen - nem szakma, itt folyamatos az állapot változás. Itt nem 55°C-os melegvíz cirkulál a csövekben. Hanem elindul egy nyomás csökkentett folyadék aminek egy része már előpárolog a cső elejében és ilyen trutymó állapotban indul el a beltéri felé. Majd ott elpárolog ... bekapcsolás után hirtelen elforr aminek sajnos hangja is van akármilyen a szoftver ... majd szépen ahogy a csövek hűlnek szépen kiegyenletődik a párolgás, nem lesz pánikszerű.)
OFF
Én dolgoztam a PICK Zrt. Szegedi telepén, ott 3MW villamos energiát használtunk csúcs hőfokban. Na a kollégáim akik ugye semmilyen alapképzettséggel nem rendelkeztek úgy kapcsolgatták a 250kW-os motorokat mint egyesek otthon a fürdőszoba világítás ... na meg is lett az eredmény a vészszint kapcsolókat nekem nem kellett tesztelni mert ők megtették ... a sok felhabzás miatt ... tudod mikor krumplit főzöl, habzik mint állat ha oda tekered ... ugyan ez a folyamat zajlik a hűtőrendszerben is, habozva forr mint állat.
Én ugye vezetőgépész lettem 12 hónap után ... de egyszer a főnököm letolt hogy miért ülők a vezérlőben. Azt kihagytam hogy mivel Én voltam a legfiatalabb 12 hónapig dobáltak a 4 műszak között beugrósként/szabadság/betegség esetén ... így láttam mint csinál a többi műszak. Az ÉÁn műszakomból nyugdíjba ment a vezetőgépész, Ő sem kapott soha képzést de a kora miatt nyugodt volt - meg a szocializmusban Pató Pál volt a példaképe ... így a mi műszakunkban kevés vészszintre futás volt. Na most mikor a főnök letolt mondtam hogy egy hétig figyeld már meg mit csinálnak a többiek ... ki-be rohangálnak vészszintre futnak és a műszak végére szét van csúszva minden hőfok, nézd meg nálam mi a végeredmény műszak végén, és hányszor futok vészszintre. Na elárulom nálam sose volt vészszint és mind a négy rendszer annyin párolgott ahol kellett még +37°C-ban is. (-7,5, -15, -30, -45°C)
És hogy mi volt a titok?
Az adagolás.
Két fokozatban ment két mágnesszelep vezérelte, sajnos fapados nyitva zárva állapotban két szintszabályzóval. Mind kettő előtt volt kézzel beállítható torlószelep. No ezeket Én műszak kezdetén lefojtottam 3 fordulatra, (=3m cső) így rendszeresen a második szelepnek is nyitnia kellett ... ezt a gépészek 99%-a hibának gondolta, így minden műszak elején ugattak hogy már megint elzártam, és vissza nyitották teljes állásra.
Mi lett ennek a vége?
A 60mm-es csővős a kondenzátor felől a +40-45°C folyadék olyan ütembe indult meg az economizerbe hogy a 6db. 250kW-os motorral hajtott kompresszor nem győzte +7°C-ra hűteni ... az econmozer volt az 5.-ik rendszer ha jól megnézzük ... előhűtötte a folyadékot mielőtt kiküldtük volna a rendszerbe, a split rendszerekbe 2-3 éve érkezett ez a megoldás ... arról is folyt itt már a vita ... vapor injection meg :-9 minden butaság. ....ennek az lett a következménye hogy a -7,5 és -15 rendszer kezdett felfelé csúszni akár 2-3 °-ot így az abban lévő folyadék nem forr annyira tehát a szintje csökkeni kezdett így mind két rendszer kérte a folyadékot az econimizerből, az kérte tovább kondenzátorból, és ha a kondenzátor kifogyott a folyadékból mert ugye tervező nem full kinyitott szabályzó szelepre tervezett akkor a kompresszor az econimizeren keresztül megkapták a 10báros kondenzátorból érkező meleggőzt ... és még jobban elcsúszott a hőfok felfelé ...
Na ilyenkor jött az okos gépész ... kiment megnézte basszus üres a folyadék gyűjtő akkor kapcsoljuk ki az econimizer adagolását ... mert ugye gyűjteni kell folyadékot mert ez nem jó így ... na ekkor eltűnt a meleg-gőz beáramlása ... hirtelen a kompreszzor elkezdték csökkenteni a nyomást és újra forrni-emelkedni kezdett a trugymó szintje ... és puff vészszint.
Kérdezhetnéd miért nem volt folyadék szint figyelő úszó a folyadék tartályon?
Azért mert a tervező nem számol azzal hogy az idióta gépész csumára kinyitja a torlószelepet! Ergo nem számolt azzal hogy nem raksz fel 3m csövet.
Kb. ez az eset van egy nem kellően fojtott klíma rendszerben is ... sőt mióta a kis vágottszemű bevezette hogy nem nyomóoldalon tároljuk a felesleges folyadékot hanem a szvívóoldalon, még tovább fennállhat a szívjuk a meleggőzt a kondenzátorból állapot ....
Na mentem mert idegből írtam amit írtam ... megnyugszom kicsit. ... szeretem az okos embereket ... de az okoskodókat nem annyira ... sőt.
Fujitsu klímám telepítési leírásából: ajánlott a minimum 3 méter csőhossz, ellenkező esetben a kültéri egységben keletkező esetleges zajok hallhatóvá válhatnak a beltériben. Tehát nem előírt, hanem ajánlott. Rafinált megfogalmazás, mert el lehet játszani vele a ha akarom vemhes, ha akarom, nem vemhes történetet. Mert nálam pl. nincs meg a három méter, és ha neadjisten garis problémám akadna, akkor a forgalmazó hangulatán múlhat, hogy szabályosnak fogadja el a telepítést, vagy nem.
De hiszen leírta a 71804-ben: "Működik 1-m -el is csak nem jó helyen lesznek a hőérzékelő szenzorok ... nem ott fog elkezdődni a párolgás ahol a tervező letesztelte ... és 30m-el is fog működni ... "
Kicsit leszoljátok a házi bekötést de vákuumozóval és egy kis segítséggel ennél jobban bekötöm, persze nincs gari, de ennek milyen lehet a többi bekötése ,garanciális probléma esetén mire számíthat az ember ilyen szakinál. Alapvető villanyszerelési dolgokat nem tartt be (élvéghüvely,vezeték fehér részén szorítjuk). Élvéghüvely a szerszámosomban is van pedig nem vagyok villanyszerelő, klímás.
Nekem ebből az jön le, hogy ha még egy gyártón belül sem konzekvensen 3 méter a minimális csőhossz, hanem - mint a te példádból látható, van, hogy csak 1,5 méter szükséges - akkor amire a .klímás. topiktársunk céloz, az lehet az igazság, hogy ahol előírja a gyártó a saját termékére ezt, ott alkalmazni kell, ahol pedig nem írja elő (hacsak a szakma szabályai nem mondanak más,), akkor ott nem alapvetően szükséges. Mondjuk az még mindig nem hangzott el, és ezen egyébként nem is csodálkozok, mert szerintem nem is tudja itt egyik szaki sem, hogy pontosan miért lenne szükséges általánosan a három méter csőhosszra.
A gyártó (tisztelet a kivételnek, bár nem ismerek olyat) olyan mint egy jó qurva.... oda hajol ahol szebben csillog a kártya...
Azt írják a telepítési-üzemeltetési papírjaikba, amit épp az üzleti modelljük diktál. Ha kell, akkor megírják, hogy a mennyezet és a gép teteje között elég a 30mm ...azaz 3 cm. Na azzal dolgoztatnék pár helyen, aki ezt leírta.... persze tudjuk az okát, vannak helyek (pl szállodás), ahol projektek ezen állnak vagy buknak, hogy mekkora telepítési helyigénnyel rendelkezik a készülék. Hogy később kinek milyen bánata lesz, azt már nem érdekli a gyártót
Mamesz elmegy a szemorvoshoz, hogy romlik a látása és felírasson valami látásjavítót...
Doki mondja neki, hogy menjen oda az ablakhoz és nézzen el jobbra, majd mondja, hogy mit lát...
Mamesz így tesz, majd mikor kinézett az ablakon azt mondja, hogy semmit mást nem látok, csak a napot
Hetekkel ezelőtt kaptam időpontot klímás cégtől a szerelésre, és végre eljött ez is, holnap jönnének. Viszont holnapra az előrejelzés brutális viharokat ír.
Mi a bevett szokás ilyenkor klímás körökben?
Magukat szétáztatva zuhogó esőben is felszerelik a klímát?
Vagy új időpontot kapok és várhatok megint jópár hetet/hónapot?
Vagy esetleg megpróbálják 1-2 napon belül bepótolni valahogy az eső miatt elmaradt melót?
Mire számítsak szerintetek, ti hogy oldjátok meg az ilyen szituációt?
"az árral csak a döglött halak úsznak" ... akik a min. 3 m ellene érvelnek, azok általában az olcsóbb, csábítóbb telepítési ajánlat mellett érvelnek. ...az olcsót mindig könnyebb eladni, főleg ha alátámasztják a tuti érvet, hogy felesleges...
Nem születtem zseninek... klímás pályafutásom kezdetén olyan szakemberek mellé kerültem, akik nem csak szerették, de értették is azt amit csináltak. Sokmindent kezdetben nem értettem, de elfogadtam hogy úgy van. Az évek alatt rájöttem, hogy amit tanítottak az nemcsak szakmailag, de emberileg is nagyon dícsértes. Nagyon jól tudjuk mindketten, hogy sokszor az iskolában nem vagy nem egészen jól tanítanak. Néha a tanár sem tudja, hogy mit tanít... Ha már 30+ éve a szakmát űzöd, akkor mindenre tudod (remélem) a választ...
install manuálok???? ....hagyjuk..... volt időszak, mikor az elmebetegek a "cső kiszellőztetés" lépéseit írták le és azt javasolták telepítéskor... pedig már akkor is alapszabály volt a vákumolás !
Ma már nincs olyan, hogy "szakirodalom" .... a szakirodalmat a pénz mozgatja...és ha a pénz úgy diktálja, akkor néha hülyeségeket írnak, hogy ne tartson örökké, hisz FOGYASZTÓ társadalomra épült minden az elmúlt 30 évben... ma már nem a gépek élettartamát tervezik....ma már a droid lakosság-népesség tudatos leépítése sem megvetendő gondolat
Tudtommal a régi ON/OFF-os gépnél nincs minimális csőhossz, inverteresnél pedig csak néhány gyártó szab meg 2,5-3m minimális csőhosszat. Ez utóbbiaknál tudtommal a hűtőközeg töltet nagysága miatt kell ennyi cső.
The suggested shortest pipe length is 1.5m, in order to avoid noise from the outdoor unit and vibration. (Mechanical noise and vibration may occur depending on how the unit is installed and the environment in which it is used.)
Minden hidraulikus rendszernek méretezési határértéke. Itt ezek az értékek 3-15méterig vannak kiszámolva ... se alatta se felette nem azt tudja a rendszer ami a táblázatban szerepel.
Működik 1-m -el is csak nem jó helyen lesznek a hőérzékelő szenzorok ... nem ott fog elkezdődni a párolgás ahol a tervező letesztelte ... és 30m-el is fog működni ... igen tudom nem számít 1-2-3% fogyasztás növekedés ... de ha megszorzod 10.000.000-val kb ennyi klíma fogy egy évben akkor az már nem kevés ... tudom - Miért kezdjem Én a változást ez már Bikini is meg énekelte.
Egyébként meg zajos ... szuszog-zuborog meg minden ... a VRV is úgy indult hogy "beépített adagolószleppel" manapság meg a folyóson vannak a BD dobozok, benne a szelepekkel ... plusz ajánlott 3 méter cső a beltéri és a BD doboz között.
De hagyjuk nem akarok jobban beleállni a témába ... mert az utóbbi 13 hónapban igen sok olyant csináltam amivel nem értettem egyet ... ez van mea culpa.
És legalább kétszer-háromszor ennyi Installation manualt lehetne felhozni, amelyikben nem szerepel ez a csőhossz kérdés. Akkor most hol az igazság? Egyébként meg, lehet, hogy ilyen sokszor ki lett tárgyalva, de a kérdés még mindig az, hogy hűtéstechnikailag mi indokolja ezt a körbehajtott két méter csövet a kültéri mögött.
Az a fal a szomszéddal közös, ott van rajta a pont-vonal, és látszik a továbbmenő fal csatlakozás is. Gondolom a szomszéd lakó nem venne jó néven egy kültérit a nappalijában :)
jobb oldal meg gondolom a lépcsőház, és így marad az erkély
Az erkélyajtóba nem teheti, így maradt ez a hely, és vége a sztorinak.
Amúgy egészen biztos, csak egy helységet fog tudni hűteni, ezt kell eldöntse, melyiket. de ha a nappali, akkor a 10-es válaszfalra tenném, az úgy egész baráti csőhossz.
hátde hátde háde háde..... mit akarsz hűteni/fűteni (szobákat?, nappalit és/v agy konyhát?, egy beltéri több????) ezek alapján nem lesz eccerű 5letet adni
Gondolom az nem is lehetséges, hogy városi legenda+ placebo az egész? Inkább kézenfekvő, hogy a gyártók képviselői és mérnökei tök amatőrök, és valami hülye hóbortból inkább cserélik garanciában a hangos kültériket, minthogy megosszák a közönséges halandókkal ezt a zseniálisan egyszerű, kunkoros trükköt. Logikusnak tűnik.
A régebbi kapillárcsöves adagolású gépeknél a gyártók a hűtőközegtöltetet átlagos csőhosszra állapították meg, és ezzel a mennyiséggel szállították a készülékeket. Általánosan 8 méter csőhosszig nem kellett plusz gázt rátölteni, így kb. az 5 métert tekinthetjük átlagos csőhossznak. Ehhez képest ha csak 50 cm cső került a rendszerbe, akkor - mivel a kapillárcső nem túl rugalmas adagolószerv, a hűtés folyamatában előfordulhatott némi elcsúszás. A rövid cső sokkal jobban közvetítheti a kültériben keletkező rezgéseket, mint egy meghajtott, hosszabb cső.
...de ennyire megosztottak a vélemények e kerdesbe nem hiszem hogy nagy szerepe lenne... van aki nem tudja....eddig ugy szerelte.hogy 1m se volt...mégis jo volt..
Én 2002 óta telepítek lakossági klímákat és kb. 2007-2008-ban hallottam először arról, hogy több kellemetlen hibajelenséget lehet kiküszöbölni ha két méter csövet mögéhajtunk a kültérinek szendvics-telepítés esetén. Igazából ez is valamilyen partnertalálkozón klímaszerelők beszélgetése során hangzott el, magunkévá tettük, és azóta így telepítünk. Biztosan van, aki már hamarabb kezdte, de azt is tudom, hogy vannak szerelők, akik még nem is hallottak erről a dologról. Én próbáltam utánaérdeklődni, de sajnálatos módon még a gyártók képviselői sem tudtak adekvát választ adni az ügyben (volt aki tőlem hallott először erről, mondjuk elég szégyen).
Magánvélemény: a zj és rezgés csökkentése már elég indok a csőhosszra, főleg a nem egyenes csőhosszra, hanem mondjuk egy hurok, vagy etázs (hattyúnyak) beiktatásra. akkor is, ha 0Ft-ot spórol vele a tulaj.
Jó, tudjuk, hogy te már eleve profi szerelőként kezdted, és azóta is a szakma csúcsát képviseled, de csak, hogy ne a levegőbe beszéljünk : kérlek mutass olyan szakmai leírást, tankönyvet, vagy bármi releváns dolgot, amelyikben ez a minimális csőhossz szerepel az R22-es vagy R407-es hűtőközeggel működő, fix fordulatos kompresszorral szerelt légkondicionáló berendezésekre vonatkozóan. Mivel az én szakmám ipari és kereskedelmi hűtőgépszerelő - (én még iskolában tanultam, négy évig, nem gyorstalpalón fél évig) és akkoriban, harminc évvel ezelőtt még mutatóban is ritka volt Magyarországon a split rendszerű lakossági klímaberendezés, a tananyagban nem szerepelt ez a kitétel. Azóta a kötelező zöldkártya, majd kékkártya tanfolyamokon sem hangzott el ez soha, és a klímaberendezések telepítési útmutatójában sem feltétlenül megtalálható. Körülnéztem külföldi fórumokon is, és ott is az az általános vélekedés, hogy ahol a gyártó nem írja elő konkrétan a kötelező minimális csőhosszt, ott ez semmiképpen nem számon kérhető.
Az én magánvéleményem az, hogy "szendvicstelepítés" esetén a meghosszabbított csőnek leginkább zaj - rezgéscsökkentő szerepe van, a hűtés körfolyamatra nincs semmilyen pozitív hatással, legalábbis az én tapasztalatom ezt mutatja. Mivel évtizedek óta alkalmazottként dolgozom, a cégeknél mindig szempont volt a takarékosság, így párszáz klíma felszerelésre került két-három méternél rövidebb csőhosszal, és nem emlékszem erre visszavezethető meghibásodásra.
Valoban uj dolog a klimás világ számomra, de ha valamiről többet szeretnék megtudni indirekt mondatokat intézek, mert igy biztos hogy kapok választ...kaptam is köszi...tanultuk persze...ha vmi -30 forr ott más tészta hő elvonás leadás értem én .....iskola .....mikor volt az már! Lehet senki nem élt még aki itt sérteget...de nem baj...igy tanul az ember...csak az vigasztal amit meg éntudok más szeretne tudni...nem buszkesegbol ..de az meg sok van.
Ezt és még nagyon sokmindent tanítanak azokban az iskolákban, ahol a klímás kitanulja a szakmát...a szakma apróbetűs részeit... Ez pénzbe kerül, mint minden tudás megszerzése...
Amikor a klímás szakmunkájának díjáról hőbörögsz, akkor jusson eszedbe, hogy a tudását is meg kell fizetned részben
Ahogy visszaolvastam, neked tíz év körüli on-off-os géped van. Nos tíz éve még a fixes gépeknél egyáltalán nem volt elterjedve a minimális 2-3 méteres csőhosszal való telepítés. Ez leginkább az inverteres készülékek elterjedésével lett elvárt.
Nem értek veled egyet....15 éve is úgy telepítettük a gépeket, hogy ott volt a 3m - es minimum csőhossz. Már 15 éve is kötelező volt a vákumolás. Akkoriban is sok volt a kókler, mint most is.
A fixes gépeknél fontosabb volt a csőhossz, mint most...
Az időre nem szabad ráfogni semmit... Aki fejlődött, igényesebb munkát ad ki a kezéből, azt dícsérni kell....de ha a múltban nem volt tökéletes, akkor nem szabad azzal takarózni, hogy akkoriban nem volt elterjedve... max te nem tudtál róla
Eddigi hozzászólásaid alapján sem tartott szerintem senki egy észlénynek, de ez már tényleg iszonyú alacsony szint. Te sosem olvastál még fizikakönyvet?
Az, hogy valami meleg, az viszonyítás kérdése. Ha például azt vesszük kiindulásnak, hogy az adott közeg szempontjából a -10 fok vagy 30 K-val magasabb, mint a forráspont, akkor az a közeg szempontjából "meleg". A jelenleg legelterjedtebb hűtőközeg az R410A forráspontja -50 fokC körül van, tehát télen, a kinti -15-20 fokC-ban vadul párolog, azaz felveszi a környezet hőjét, amit aztán a körfolyamat másik oldalán (a lakásban) lead.
BBéci
Ahogy visszaolvastam, neked tíz év körüli on-off-os géped van. Nos tíz éve még a fixes gépeknél egyáltalán nem volt elterjedve a minimális 2-3 méteres csőhosszal való telepítés. Ez leginkább az inverteres készülékek elterjedésével lett elvárt. Egyébként szerintem, amelyik gyártó nem írja elő a minimális csőhosszt, ott nem kérhető számon a telepítőtől sem.
csak ugye az fura, hogy kint -10 van akkor milyen meleget szivatyuz be?
Bocsi, hogy beleszólok! :)
Régen azt (is) gondolták, hogy a föld a középpontja a VILÁGNAK! A gondolkodásoddal ott a baj, hogy Celsiusban gondolkodsz! Celsius a víz fagyását tekinti kiindulási pontnak, pedig, ha Kelvinben gondolkodnál, nem éreznéd problémának a -10 Celsius fokos hőmérsékletet! :-)
Akkor dobjál fel fényképeket. Amúgy is már régen mindig annyi fénykép volt most meg már elvétve van pár darab. Az úgy nagyon kevés s a kompresszornak sem tesz jót szerintem , asszem minimum a 2-3 m minden klímánál. A leírásában benne megtalálod hogy minimum mennyi kellene neki. Mi baja lehet? Nem hűt annyira mert nem tudja a gáz teljesen kifejteni hatását ahogy régen olvastam. Na de majd jönnek este a szakik és kijavítanak de biztos lehetsz benne hogy nem jó.
Ha hűtesz akkor a hőt kifelé szivattyúzód. Ha fűtesz akkor meg kintről befelé. Ennyi több ló nem indul.
És a klíma a leolvasztáskor nem ... el is felejtettem milyen butaság lett megint beírva pár posttal lejjebb ...
Szóval vissza vált hűtésre és leolvad a kültéri.
Mindenki szajkózza ezt hogy lekell olvasztani.... mert a kazán nem fúj ki 60+ fokos levegőt a kéményen ha +50 fokos az előremenő ... meg mikor 70 fokos melegvízet gyárt akkor nem éppen 65 fokos levegőt fúj ki a csövön ...
ja és az autók is csak 35%-át fordítják mozgási energiára ... a többit elfűtjük ... de bezzeg a klíma leolvaszt na az az ám pazarlás ...
Tényleg nem értem az embereket...persze ők se engem ... és így jó mindenkinek. :-)
Még csak a csövezésnél tartunk. Am egy 7kw-os Gree lesz a gépet csak jövőhéten szereljük fel. Összesen 4 helység 3 helység kb 15 20 m2 egy nagyobb helység van a nappali ami kb 30 35 m2 . Hangról még nem tudok mit mondani de nem ez lesz az első amit csinálunk halk lesz az tuti !:)
"(és ugye tisztességes klímás 3m alatti csőhosszal nem üzemel be 7,5 kW alatt klímát,
még akkor sem, ha szendvics szerelés)"
Nálam az oldalfal, aminek a külső felén helyezkedik el a kültéri egység, és a beltéri között 25 centi a távolság. Csőből pontosan annyit építettek a falba, amennyi a kettő közti távolság, fényképeim vannak róla. Dual split, 2x3,25 kW hűtőteljesítménnyel.
Na jo....ha hőt vonunk el valahonnan annak mashol meg kell jelennie...tanultuk az oskolába...de mennyi sok mindent nem tudunk s pedig itt van jelen...mint fiz. törvény.
Valahol olvastam egy cikket,hogy inkább átmeneti időszakban érdemes lehet fűteni is vele,tehát tavasz és ősz,mert már fagypont alatt,a kültéri hőcserélőjére ráfagy a kondenzvíz,amit a készülék ugyan leolvaszt,de míg olvaszt addig nem fűt,hanem az áramot a saját leolvasztására használja.Szerintem elsősorban azért általában hűtésre használja a nagy többség a klímát.
Nem tudom miert, még mindig nem tudom elképzelni, hogy mondjuk egy gree trend klimával fütsön -10 ba...és olcsobb legyen a gáznal....másik...ha van kinn 25-26fok ami kellemes miert kell menni a klimának?
Nincs leírva, nem is állította senki, hogy le lenne. Mindenki eldönti majd, hogy hogy használja, egyáltalán használja-e.
Annyit mondtam, hogy aki azt hiszi hogy a XXI. században arra való ez az eszköz, hogy 30ról 20ra hűtsön és/vagy luxusnak gondolja, az téved.
Eljutott a technika oda, hogy mindennapjaink részévé tud válni különösebb erőfeszítés nélkül.
Régebben jó pár mázsa fa kellett ahhoz, hogy ne fagyjon meg a polgár a házában, úgy is használták. Kik-ki a vérmérséklete szerint. Aki nagyon bírta az a megfagyás határán begyújtott és annyi. Most meg bekapcsolom a termosztátot ősszel és tavaszig nem törődök vele.
Régebben postagalamb ma meg miniszámítógép mindenki zsebében. Sarkos hasonlatok, de remélem érthető.
Mindennapok része lett, mert technologiailag elérte azt a szintet, hogy nem kell mellé külön egy gépészt tartani aki 24/24 üzemelteti, tömegesen elterjedt ezért olcsó.
Ezeket csak azért írom mert botoságnak butaságnak tartom azzal érvelni, hogy nincs is 30 fok gyerünk akciózni és ingyen szerelni a klímákat.
Mi lett?! Két nap? Kánikula akkor van ha; legalább 3nap 30 fokot meghaladja...ezt mindenki tudja....madárdusi idö van...nem volt..van igazam...de jo legyen neked......iden nem lesz kánikula
Nálam hetek óta nincs kikapcsolva gyakorlatilag. Teszi az magától a dolgát.
Aki azt hiszi, hogy csak kánikulában kell a klíma, és az a dolga, hogy 30fokból csináljon 20-at az nagyon el van tévadve.
Én pár fok hűtésre használom, mert amúgy sem bitang meleg a lakás, de amikor kint 120%-os fullasztó a páratartalom bent mégis kellemesen tudok levegőhöz jutni.
2hete is azt mondtad, hogy nem lesz már kánikula. Lett. Most megint kezded.
Nem is feltétlenül az lenne a cél hogy minden felhasználó maga takarítsa.
Ha akarja, meg tudja tenni egyszerűen.
A klímaszerelőnek, (aki a karbantartást végzi) is jó lenne ha egyszerűen elvégezhetőek lennének ezek az elvileg kötelező/ajánlott feladatok.
El tudom képzelni hány műanyag pöcökkel lenne már kevesebb rajta ha 3-4x szétszedte volna egy-két egyszerűbb klímás melós. Sajnos, mint tudjuk nem egyszerű az értelmes emberanyag beszerzése.
Pont olyan ez is mint az autóknál, ahol nem lehet klímát takarítani rendesen, olyan mintha fel sem merült volna a gyártónak hogy időnként kellene.