Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.02 0 0 70

Először is fontos hogy tudd, én csak felhasználó vagyok és amit leírok az a magánvélményem, ami alapján neked kell elgondlkodnod és döntened!

 

Naszóval, szerintem ha a betonra fektetnél és ragasztanál fűtőszálat, az hötemető lenne... Csak menne bele az energia, ugyan ha eléggé erős (150 - 200W/nm) rendszert választanál a padló érezhetően melegebb lenne, de nagyon sokba kerülne. Ugyanakkor ha csak éjszakai árammal fűtenéd (ha van), akkor esetleg már vállalható lenne. A vastag beton miatt még nappal is érezhető különbség lenne.

 

Szerintem ebben a felállásban a fűtőfilmes megoldás lenne jobb, amit ugye 5-8mm XPS re kell fektetni. Fölötte lehet laminált padló. Ez 5 perc alat átmelegszik, viszont 10 perc alatt ki is fog hülni! Abban nem tudok segíteni, hogy milyen vezérlés tudná fokozatmentesen vezérelni, de ha kellően alacsonyra állítod majd a maximális padlóhőmérsékletet, akkor gyakran fog ki-be kapcsolni a vezérlés és hasonló lesz a végeredméy.

Én esetleg meggondolnám azt a megoldást (ha a hely engedi), hogy a fűtőfilm fölé egy pár csentis hideg burkolatot tennék, aminek már lenne egy kevés hőtároló és elosztó tömege. Feltételezem, hogy lehet egy két-három centis betonréteget fektetni és arra burkolni.

 

Ezt a megoldás a fűtőszállal is meg lehet csnálni, persze a padlószint hasonlóan megemelkedik.

 

Fontos hogy a padlófűtés alá mindíg minnél vastagabb szigetelést érdemes tenni, de igyekeztem figyelembe venni a te lehetőségeidet.

 

Azt megírhatnád hogy hol melyik fűtőszál olcsóbb a caleo kb10EFt/nm áránál, én ennél drágábban vettem a fűtőszálaimat, kb 14Eft/nm áron (ez az AEG thermoboden).

Előzmény: beze_s (69)
beze_s Creative Commons License 2011.01.01 0 0 69

Üdv!

 

Végig olvasva a topicot, a legtöbb tapasztalattal és gyakorlati tudással azt hiszem Te rendelkezel, ezért tőlled bátorkodom kérdezni.

A gyerek szobába gondoltam elektromos padlófűtést, mert sajnos a vastag padlószőnyeg alatt csak a beton van. Igazából a beton kb 10cm körüli vastagságú, alatta döngölt agyag van, szigetelés nuku. Falazat 45cm vályog + hőszigetelő vakolat. Hideg nincs, csak padlót szeretnénk a szőnyeg helyett.

 

2 megoldáson gondolkodom, az első, amit tőlled láttam, a betonra ragasztva a fűtőszálat, de a kérdés hogy laminálthoz is jó-e, és hogy szigetelés nélkül elviszi-e a meleget a föld (bár az agyag igen jó hőszigetelő, és van vagy 50cm vastag)

A második a CALEO infrás megoldása, sajnos egyenlőre sehol nem találtam tapasztalatokat rólla, viszont a passzív házakban sokak fűtenek infra panellel, rossz nem lehet...:P http://www.caleo.hu/padlofutes.php

Ez kb 2x olyan drága mint a sima fűtőszálas, a 12m2-es szobába 150e....

 

Nem tudom melyiket válasszam...dilema :) Szerinted?

 

Üdv és köszi:

bz

Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.02 0 0 68
,,,,,
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.25 0 0 67
A második villamos padlófűtés projektem beüzemelése után a tapasztalataim a következők:

1. Villamos fűtőszál (AEG Thermoboden), aljzatbetonra ragasztva, illetve padloponozva, hidebgurkolattal (porcelán járólap). Beton alatt 12cm szigetelés van.
2. Villamos fűtőszönyeg, karbonszálas (Caleo), alatta 8mm polifoam szigetelés, felette 7mm laminált padló.

Alapvetően eltérően működik a két rendszer. A fűtőszál mintegy egy óra után melegszik fel érezhetően, a másik pedig kb15 perc alatt. A kihülés még lassabb az első esetben, kb 2 óra, ugyanakkor a fűtőszőnyeg felett a lainált percek alatt lehül miután kikapcsolom a fűtést.

Érdekes dolog, hogy a laminált alatt a fűtőszőnyegben hagyott akár 5 centis(!) hézag is érezhetően hideg a felületet eredményez. Emiatt mindenkinek aki azt tervezi, hogy evvel a megoldással nem a szoba egész felületét fűti azt javasolom, gondolja meg! Kifelyezetten kellemetlen a hideg részekre lépni, ezért az illesztések pontossága is különösen fontos.

Szerencsére a fűtőszőnyeges megoldás nem a sajátom, viszont jó alkalom volt arra hogy megismerjem ezt a rendszert is. Nekem továbbra is az első, fűtőszűlas megoldás tetszik jobban, talán azért is mert annál a padlóburkolatot rendesen le lehet ragasztani. Teljesen más, jobb érzés egy telibe ragasztott padlón járni. Ezt viszont a karbon fűtőszőnyeg alkalmazása nem teszi lehetővé.
Axióma Creative Commons License 2010.09.14 0 0 66
Nem volt szandekos (btw nem a ragaszto volt, hanem a padlopon), csak mondtam h. probaljuk mar ki, mielott a padlolap is ramegy, hogy muxik-e. Erre 1-2 perc alatt semmit nem lehetett erezni, es ottfelejtodott 1 orara... Masnap lett padlolapozva.
Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.14 0 0 65
Halad a második padlófűtés projektem. A szobából kikerült a korábbi padlószőnyeg és szegőlécek. Valamint majdnam kész a fűtés és a laminált fektetése.
A padlófűtés elemei egyébként méretre váva és szerelt csatlakozókkal érkeztek a forgalmazótól. Tényleg csak le kellett fektetni, meg a vezetékeket bevágni a szigetelőlapba.


Most már csak a villanyszerelőre várunk.

Törölt nick Creative Commons License 2010.09.14 0 0 64
Erre valahogy elfelejtettem válaszolni: ragasztó szárításra nem szabad használni a padlófűtést :) Annak a megadott idő alatt, lassan kell kiszáradnia. Így elrepedezhet . ..
Előzmény: Axióma (59)
Axióma Creative Commons License 2010.09.08 0 0 63
Nekem nappalirol lesz, nincs vezereltunk. Vezerelt eseten kozvetlen osszekottetesben kell legyen a vezerelt oraval (dugalj se lehet, a termosztat-vezerles persze igen).
Nalunk tuti lesz hoingas, mivel nagyon rovid idore akarjuk mukodtetni (marmint napon belul is, nem csak evszakra). De az egesz lakasban sehol nincs padlofutes, igy aki maszkal annak ugyis papucs van a laban, kiveve ha a furdokad korul van dolga. Akkor meg tok mind1 neki, hogy 25 vagy 28 fok, csak hogy mondjak ket szamot.
Előzmény: XPS epito (62)
XPS epito Creative Commons License 2010.09.07 0 0 62
köszi mindkettőtöknek a tapasztalatot.
ha gyűlik még tapasztalatotok, akkor azért írjátok :-)

én is csak lábmelegítésre szeretném járólapok alá.
Még billegek a vizes és az elektromos padlófűtés megoldás között.

Attól tartok a villamossal kapcsolatban, hogy mivel kis hőtároló tömegre dolgozik, nagy a hőingadozása. Ami előny a felfűtésnél, de esetleg furcsa üzem közben. Vagy nem?

Viszont nagyságrendekkel olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnik a telepítése, vezérlése.

éjszakai áramról való üzemeltetéshez nem eleve a B tarifás órára kell kötni?
Vagy már nincs ennek külön áramköre?
Előzmény: Axióma (59)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.06 0 0 61
Kellemes:D Hamar melegszik ugyanakkor sokáig tartja a hőt. Ahogy a képeken is látszik itt nem került alá szigetelés, így az aljzatbetont fűti direktben.
Vezérlő is jó, bár kicsit meglepődtem hogy hallható mikor kapcsol, igaz nem hangos. Sok időm még nem volt a programozással játszani, csak max padlóhőfokot(26) és szobahőmérsékletet lőttem be a fürdőkben.
Családnak tetszik, amikor lehült az idő azonnal észrevették hogy működésbe lépett. Ha majd lesz időm beállítom az időprogramot is hogy favorizálja az éjszakai áramot, de lehetőleg akkor legyen meleg amikor ott is vagyunk.
Mivel a padlófűtés mellett a fürdőkben a plafonon infrapanel is van igazán kellemes az összhatás.
Előzmény: XPS epito (58)
Axióma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 60
Upsz, most latom, nem is tolem kerdezted... mind1:)
Előzmény: Axióma (59)
Axióma Creative Commons License 2010.09.06 0 0 59
1x ment 1 orat, az 1 napos padlolapon. Sokat nem lehetett erezni, mert egyelore a csemperagi kiszaritasaval volt elfoglalva... es en otthon se voltam, parom mondta.
Sajna a f.szoba jo ideig nem lesz most me'g kesz, hogy elesben probaljuk. [De nekunk eleve nem hagyomanyos modon lesz megcsinalva: 12 perces lefutoval lehet neki lokeseket adni, nem hofokra szabalyoz majd, mivel csak hidegben csak gyereklab-melengetesre, illetve mondjuk inkabb nem elfagyasztasra szeretnenk csak hasznalni. A furdoben van egy nagy tor.szarito radiator is, rendesen gazkazanon.]
Előzmény: XPS epito (58)
XPS epito Creative Commons License 2010.09.06 0 0 58
Lehet, hogy a magyar dealerek is onnan hozatják? :-)

Van már felhasználói tapasztalatod is?
Előzmény: Törölt nick (52)
Axióma Creative Commons License 2010.09.05 0 0 57
Ja en kozben megvettem, megsem ebay, mert csak 2 nm es csak vezerles nelkul kellett, es bauhausban 25e-ert szamlaval mindennel mar nem volt dragabb az ebay-nel. Soknal jobban megerheti.
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.05 0 0 56
Előzmény: Törölt nick (55)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.05 0 0 55
Legutóbb AEG vezeetékes padlófűtést szereltem, fotók: <a href="http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=99707657&t=9197683" target="_blank">itt</a>
A mostani projektben pedig a karbon alapú fűtőszőnyget lesz lehetőségem kipróbálni.
A csomagban minden benne van ami a telepítéshez szükséges:
- párazáró fólia
- szigetelőlemezek
- karbon kűtőszőnyeg
- vezőrlés és padlószonda.

Héten majd dobok képeket az elkészült szobáról is.

Csomagban:
Axióma Creative Commons License 2010.04.11 0 0 54
Kosz a tippet, nemsokara kelleni fog furdoszobaba padlolap ala temperalo, de eddig idegesitett az ara... miert nem jutott eszembe eddig is az ebay?
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.11 0 0 53
Most is jön rendelésem, a szállítási költség sem vészes, és kérésre egybe is csomagolják. Egy héten belül itt volt eddig minden. Mivel EU, +vám, áfa már nincs.
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.11 0 0 52
Előzmény: vt75 (51)
vt75 Creative Commons License 2010.04.11 0 0 51
tudsz esetleg egy linket küldeni?
pont ma merült fel az egyik rokonnál mint lehetőség, és szerintem 2 helységbe letenni olcsóbb mint szétbarkácsolni a meglévő rendszert...
Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.11 0 0 50
Én ebben a hónapban fejezem be a házam, ahol direkt villamos fűtés - részben padló - lesz.
Mivel a ház fűtésigénye kevesebb mint 4KW (-15fokban), ezért ekkora teljesítményű készüléket kerestem.

A 112nm (nettó) fűtés teljes bekerülési költsége 480EFt. Ha ezt helységenként szabályozható hőszivattyús megoldással akartam volna kiváltani, akkor legalább a következő költségek lettek volna:

- Levegő-vizes hőszivattyú, mondjuk egy Sanyo CO2, ami -25 fokban is megy. 2.6MFt csak a készülék és a tartály + kivitelezés + vizes radiátorok + termosztátok ...

- Levegő-levegő hőszivattyú, szobánkénti beltérivel. Erre nincs tippem, de 7 beltérivel ezt sem úsznám meg 2MFt alatt

- Levegő-levegő, légcsatornázva. Már egy lakásomba csináltattam ilyen rendszert, annó 2001-ben zsebbe 800K volt, 5.3KW géppel. Mai áron megint csak 2MFt

És mindezen rendszerek éves karbantartása, esetleges meghibásodása megint súlyos tízezrekbe kerül évenként.

Ehhez képest a villamos fűtőszőnyeg a faég bonyolultségéval és megbízhatóságával vetekszik:D

Gyakorlati tanácsom, hogy a fűtőszőnyegeket és termosztátokat érdemes angliából, E-Bay - en megvenni, mert szállítással is az itthoni ár felébe kerülnek .... na, lehet hogy ebből kellene bizniszt csinálnom? :D

Előzmény: Axióma (49)
Axióma Creative Commons License 2010.04.11 0 0 49
Pont ahogy egyre jobb a hoszigeteltseg, kisebb a fogyasztas, nincs ertelme a bazi nagy hosziv. beruhazasnak a kozvetlen elektromos futessel szemben.
Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.10 0 0 48
Biztos , hogy nem. Ha a gázt ki akarod hagyni akkor is inkább hőszivattyú. ugy 1/3 villany fog fogyni. De ha erősíted a szigetelést a passzív irányába , új ház építésénél ez nem nagy összeg inkább nagyobb odafigyelésbe kerül) az csak erősít az energia mérlegen.
Előzmény: Balázs1979 (47)
Balázs1979 Creative Commons License 2009.11.12 0 0 47

Sziasztok!

 

Új ház építésénél tartok!

Vastagon tervezek szigetelni.

Nem passzív ház, de alacsony energia igényű házat tervezünk.

Mivel ilyen esetben egy kazánrendszer kiépítése fölöslegesen sokba kerülhet, ezért érdeklődnék, hogy elegendő lehet-e az elektromos padlófűtés önállóan?

Ill.  tényéleg olcsóbban jövök ki, mint egy kondenzációs v. turbós kazánnal vizes padlófűtéssel??

 

 

köszönöm

Axióma Creative Commons License 2009.09.22 0 0 46
Vagy nem biztos hogy 24e-ert pont azt a termosztatot kell megvenni, aruljak csak kulon a halot is (igaz, kiegeszitonek szanjak, de nem hiszem hogy szamit).
De nem vagyok meggyozve, hogy az elektromos futes padloba epitve a legjobb, foleg hogy a padlohomerseklet nem lehet tul magas (elettani hatas). Szoval ha elektromos es futes, akkor infrapanel vagy ha van ejszakai, akkor hotarolos jut inkabb eszembe, a padlofuteskent felhasznalasa inkabb a felulet futese miatt lehet erdekes.
Előzmény: eztalánszabad (45)
eztalánszabad Creative Commons License 2009.09.22 0 0 45

Kedves Lados!

 

Nem akarlak bántani, de a hozzászólásod elején kifejtett "hőszükséglet számítás" teljesen hibás. "1 m3 levegő fogyaszt..." stb.  Ez nem így működik, de most nincs időm kifejteni. Viszont amit utánna írtál azt jól látod, vagyis a fél méteres osztásköz teljesen rossz. A fűtőszőnyegeket 75 mm-es osztással gyártják és elég jól vannak méretezve. Ha termosztáttal együtt veszed akkor teljesen profi megoldásod lesz.(szabályozott)

 

mint pl ez itt

 

AEG padlófűtés

 

Ha spórolni akarsz, azt inkább tedd úgy, hogy csak oda teszel a szőnyegből ahol kell a fűtés. Tehát pl. a szekrény alá nem. Ezt úgy tudod megoldani, hogy a szőnyeget bevágod és elhajlítod/megfordítod stb. Nagyon kell vigyázni, nehogy elvágd a kábelt!

 

 

Előzmény: lados2 (44)
lados2 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 44
Sziasztok,

Mi is gondolkozunk kiegészítő fűtésnek az elektromos padlón, csak egyet nem értek. Ha jól számoltam, egy új háznál kb 15 Watt távozik a padlón, csak ezt kell a padlófűtésnek pótolni a temperáláshoz. (1 nm padló felett van 3 m3 levegő, 1 m3 levegő kb 50Wattot eszik, egy ház hőveszteségének kb 10%-a távozik a padlón keresztül. Innen jött a 3*50*0.1=15 Watt). Fűtőszőnyegből viszont a leggyengébb is 100 Wattos. Ha a szőnyeg helyett 1 nm-re lefektetek két 10 Wattos fűtőkábelt, az is biztosíthatja a szükséges teljesítményt jóval olcsóbban (10 nm szőnyeg kb 95ezer ft, 20 méter kábel meg 22ezer).
És itt jön a két kérdés:
Az egyik, hogy én számoltam el valamit, vagy túlméretezik a szőnyegeket?
A másik, hogy nem túl hézagos-e a fél méteres osztásköz? Nem lesznek-e hideg-meleg részek a padlón? Pláne ha nem a betonba, hanem közvetlenül a burkolat alá menne a kábel, hogy kiküszöböljük a padlófűtés lomhaságát. Tudna ebben valaki segíteni?

Előre is köszönöm: lados.
Axióma Creative Commons License 2009.05.25 0 0 43
Arammal nem lehet 24kW-ot (ertelmesen) kiadni, mint egy gazkazannal, ugyhogy elso, masodik es harmadik lepes barmelyik megoldasnal a hoszigeteles lesz.
Ezek utan, ha maradunk annal hogy csak aram lehet, es gondolom kozel a talajvizszint, akkro talan ez az a kivetel, hogy - ha belefer a ktgvetesbe hogy most beruhazas kesobb kisebb koltseg - akkor a hoszivattyu jo hatasfokkal mukodhetne.
Valoszinuleg egyebkent a plafonra infrapanel hasznalhatobb teljes erteku futesnek, mint a padlofutes (bar igaz, falra vakolatba is rakhato az a szonyeg).
Előzmény: marischa (42)
marischa Creative Commons License 2009.05.25 0 0 42

Kedves Szakértő, Mindenki!

Nem kicsi a megoldandó problémám, árterületen lévő 3 szintesre tervezett házat kellene fűteni, GÁZ NINCS! A földszint garázs, /iroda, nem állandó tartózkodással, csak ha bejelentkezik v.ki/, az emeleten nappali, konyha, fürdő, a tetőtérben hálók, fürdő.

A legnagyobb problem az, hogy nincs gáz, pillanatnyilag kandallókályhával fűtünk

/még kicsi a ház/.Hát ebből van elegűnk: büdős, koszos,ja és mindennapos rabszolgamunka, egy fűtési szezon alatt szűrkék lesznek a falak!Ez azért borzasztó, mert kiesne így a vízkeringetős kandallófűtés.A kosz részét kivédhetnénk egy központi kazánnal a garázsban, de árvízkor víz alá kerülne és az nem jó.Maradna az elektromos padlófűtés, de tartok tőle, vagyonokba kerülne az üzem. Talán lehetne napkollektorral üzemeltetni, vagy amiken sokat filóztam: megcsinálni a vízes padlófűtést és villanybojlerrel üzemeltetni?Ilyen renszerben praktikus lenne nálunk a szalagfűtés is,de horribilis a szerelvény hozzá. Nem ua. a hatás, ha pl."fűtéscsöveket szerelűnk a fal tövébe", amiben vízet keringetünk és egy iparossal legyártatott idommal takarjuk el, vagy akkor már falfűtést inkább!?

Nekem ez a bojleres dolog szimpatikus lenne, főleg ha idővel a rendszert napkollektorral segíthetnénk.

Tudom, hogy kézenfekvő a megoldás: adjuk el a házat és meneküljünk hanyatthomlok civilizált övezetbe, ahol van gáz. Itt ragadtunk és amikor nincs árvíz világbajnok a hely, amikor van az egy hét.Utána szépen kiszárad, minden.Fontos volna emiatt is, hogy a földszintet is tudjuk temperálni, úgy könnyebb minden.

Azt hiszem, még normális vok, de rámfér a segítség!Köszönök minden konstruktív hozzászólást, üdv:marischa

Axióma Creative Commons License 2008.09.29 0 0 40
Miert kavarnad bele a vizet akkor, ha csak arammal futened? A kandallo meg vszinu nem tudna a max. 45 fokos eloremenot megoldani (puffer nelkul, de akkor meg mar hol a gazdasagossag).
Előzmény: klachaza (39)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!