Keresés

Részletes keresés

Horváth Károly55 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 3450

üdv mindenkinek! Dusan Brankov tambura c könyve érdekelne

citera Creative Commons License 2021.01.12 0 0 3449

az a maradék három húr lehet tartalék szeg, ha kikopik a mésik, van hova tenni a basszust. a vékony húrokat a dallamhúrokhoz kell hangolni prímbe, arra is jó lehet ráadás három húrhely, hogy a gitárhúrok mellé tehetsz oda csellóhúrokat is. A csellóhúr önmagában tompa hangú, a hitárhúrnak pedig érces hangja van, a kettő együtt valami bődületes aláfestést ad, nagyon jó, a csellóhúrok puffognak szinte, berezgetik az egész tüdődet, a gitárhúr pedig megadja a színét a hangnak. Egy ilyen extrabasszusos citera nagyon jól átüt a táncoló tömeg zaján, akkor is hallatszik a ritmus, ha a dallamot már nem is lehet kivenni - a tánc nem áll meg.

Az én citerámon nincs csellóhúr (drága) de van egy két oktávval mélyebb extrabasszus, amit nem pengetek a többihet, hanem bependítem, mikor jól jön.  Az én citerámmal egyébként hangosítás nélkül táncoltattam 100 fős lagzit.

Előzmény: Arthur959 (3445)
citera Creative Commons License 2021.01.12 0 0 3448

Köszönöm!
 Jó hely ez! Én egy munkanap alatt 100db szeget tudok kézzel elkészíteni, de nem mindig van rá 1 munkanapom, olyankor venni kell, ez eddig gond volt.

Új citeránál javaslom inkább kezdetnek az 5mm-eset. Könnyebb vele finoman hangolni, mivel kisebb a kerülete (mángorolt felülettel különösen érdekes ez), és a felújításra is többször lesz lehetőség - különösen, hogy ezeket a szegeket 0,25mm-es méretlépcsőkkel gyártják, mint a zongora-cimbalomszegeket (azoknak 6mm a legkisebb átmérője, az 5mm az mér csemballószög)

Előzmény: vargachris (3440)
citera Creative Commons License 2021.01.12 0 0 3447

írtam előzőleg is: ha tudod és nem zavar a színeltérés, cseréld az egészet, ha meg akarod tartani az eredeti tetőt, akkor be kell szabnod és pászítanod, majd ragasztanod egy luccfenyő csíkot a tető hiányzó részére. Ha ez megvan, simára gyalultad és színel a régivel, akkor ragaszthatod rá az új fogólapot.  Vagy régi citerákon működő megoldás volt, hogy nem volt fogólap, a tetőbe tették bele a bundokat. Ez esetben viszont érdemes a pengetett rész alá valami kopásálló réteget felragasztani.

Előzmény: Arthur959 (3439)
citera Creative Commons License 2021.01.12 0 0 3446

egyetértek, az alátámasztás kell! elfelejtettem írni.

Előzmény: vargachris (3444)
Arthur959 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 3445

Köszönöm a sok hasznos tanácsot!

 

Nagyon jól jöttek, amelyeket a későbbiek folyamán hasznosítani is fogok. :)

Ezzel a hangszerrel kapcsolatban a döntésem a következő:

Ezt a citerát úgy fogom felújítani, hogy a jellege megmaradjon, és csak a legszükségesebb változtatásokat végezzem rajta.

Azaz cserélem a fogólapot, a hangoló szegeket, és természetesen a húrokat. Valamilyen ragacsos anyag volt rajta, azt denszesszel sikerült lemosnom, már szépen látszik a fa erezete és kb olyan dió színe lett. Majd választok hozzá útmutatásotok alapján valami megfelelőt. A fiacskám ért hozzá, mivel műbútor asztalos, és újít fel régi bútorokat, csak besegít a faternak.

Valaha legénykoromban hobbi szinten én is hobbi asztaloskodtam barátomnál és az édesapjánál, ahol meg kellett tanulnom a meleg enyv előkészítését és felhasználását, bár ez a 70-es évek végén volt, azóta nem használtam, de majd felfrissítjük a memóriát. Aztán meg remélem a gyerök is hozzászól majd egy -két jó tanáccsal, és gyakorolok valami fadarabokon, hogy sikerüljön.

Egyébként lakatos vagyok, keményforrasz pálcám van 1 től 3,25-ig. Van üllőm is egy 20kg-os, meg egy 75-ös, mindkettőnek olyan a felülete, mint a tükör. Természetesen vannak különböző kalapácsaim is, köztük akad több simító is (kerek fejű, négyzetes). Van egy E1N eszterga padom is, tehát a hangolószögek legyártása nem probléma, a szakértelem meg van hozzá, csak az anyagminőséget kell megtudnom.

A jelenlegi szögek, meg ahány annyi féle. :( a legnagyobb furat, az 5,35mm, de van köztük amelyik teljesen normális módon néz ki, de van amelyiknek sokszögű a szára, és van amelyik kúpos. a legkisebb az 4.5 mm átmérőjű.

 

A húrozásánál nem értem, azt hogy a basszushúrok után még volt 3db 0,4mm -es citerahúr felfeszítve még az oldalfej húrok előtt. a dallamhúrok és a oldalfej húrok azok 0,3mm-esek voltak.

Tehát a húrozás az a következő volt: 3+2 dallamhúr, 1+1+1 basszushúr, 3 (ezek azok amit nem tudok), és az oldalfejeken 2+2+2.

Van-e valami elképzelésetek, hogy az a 3 húr mire szolgált és melyik hangra lehetett hangolva?

 

Tehát a kérdések összegezve:

Milyen anyagminőségű legyen a hangolószeg?

Mi lehet ezeknek a fentebb leírt húroknak a szerepe és a hangolása?

 

Üdv: Art!

 

Ps: Vargachris, nagyon pöpecül néz ki a hangszer, biztos jó a hangja is, remélem egyszer majd én is közel kerülök ehhez a szinthez. :)

 

 

Előzmény: citera (3442)
vargachris Creative Commons License 2021.01.11 0 1 3444

Én csak annyit tennék hozzá, mert hátha, hogy amikor a bundokat ütöm a helyükre (amiket tényleg lyukhoz egyenként mérek és készítek), akkor egy akkora egyenes fadarabbal támasztom alá a fedlapot a fogólap alatt, hogy egy kicsit a citerát megemelje. Így nem reped a fedlap.

Valamint a fogólapba fenekes furatokat készítek, így alulról nem látszanak ki a bundok hegyei.

 

Nem vagyok ortodox, kicsit remeg is a kezem, de most olyanom van, hogy megosztom veletek az utolsó munkámat. Többnyire csak olvasom ezt a fórumot, szakik közt nem szoktam ezekkel előrukkolni.

Előzmény: Arthur959 (3439)
citera Creative Commons License 2021.01.11 0 0 3443

A 7. kérdéshez még hozzáfűznivaló jutott eszembe:

Ha a régi szegek 5mm vagy vékonyabbak voltak, akkor azt talán fel tudod fúrni 5,5-re, amibe tudsz 6mm szegeket beütni szappanozva. ha már 6mm voltak a régi szegek, akkor fel kell fúrnod a lyukakat 10mm-re, és keményfa tiplit be kell ragasztanod, amibe újra kell fúrnod 4,3mm lyukakat. Ebbe szappanozva szépen beleszorul az 5mm-es szeg, a szappantól simán, de nem könnyen fordul majd, ha tekered.

Előzmény: citera (3442)
citera Creative Commons License 2021.01.11 0 0 3442

1. Nem tettél fel kérdést, gondolom azt nem tudod, hogy milegyen ezzel.  Nos nem szokványos megoldás, de a bontásos dolgodat most mindeképpen megkönnyíti, bundostul le tudod szedni az egész fogólapot.
2: Frankó!
3.frankó!

1: ha tudod,cseréld, ha nem akkor toldjál be utólag egy darabot a fogólap helyére. Be kell pászítanod szélességet gyaluval, majd szépen beenyvezni az éleket és a végeit a tőkékre.
Enyvezni tudsz? Tudod hogy kell csontenyvvel dolgozni?
2. Végülis működne valamilyen szinten, de inkább azt mondom, hogy nem. Sugaras metszésű lucc vagy cédrus fűrészelt és gyalult lemez a jó. sűrűbb szál jobb, mint a ritka. Meg az őszi pászták legyenek minél vastagabbak.
3. működne, de inkább nem. Bükk megfelelő, de a fogólapot illik valamilyen szép fából csinálni (színes, szép rajzú, dió, cseresznye, meggy, krisztusakác, vagy gőzölt akác is jó, barack, szilva, vadszilva, ha sikerül nem elrepeszteni, ha hófehéret akarsz akkor nyugati ostorfa, világos szín juhar jávor kőris és még sok más is jó lehet)
5 igen
7 barníthatod, ha úgy jobban tetszik, de nem működési feltétel. Lehet hogy érdemes lenne venned abból a hangolószegből, amit itt a kolléga ajánlott. Én magamnak csinálom, de elég sok vesződség van vele, ügyességet kíván és tapasztalatot. pl tudnod kell, hogy az üllőt (kaszaüllő vagy sín, vagy ha van kovács üllő) és a kalapácsot is fel kell csiszolni, polírozni, csak így lesz sima a szeged ütött része. Én sima lapos kalapált vágottvégűt csinálok, ha lehet választani, ilyet vegyél, ez a legjobban használható, a négyszöges meg a fúrott az csak francolás, és nehezebb húrt cserélni rajta - zenélés közben nem mindegy, hogy belefér-e a szünetbe a húrcsere. ehhez könnyű kulcsot csinálni ha nem kapnál. Ne vegyél mángorolt szeget, mert azt egy kicsit bonyolultabb húrozni, ki kell tekerni húrozás előtt és számolgatni kell, hogy mennyit, maradj inkább a sima oldalúnál.

8. Akkorát hogy kényelmes legyen játszani, de ne csörögjön zavaróan (egy kicsi csörgés főleg vékonyabb húroknál megengedhető). Ez kis citeránál, vékonyabb húroknál cca 3mm, nagyobb citeránál vastagabb húroknál 4-5mm is lehet. Ha hosszára homorú a fogólapod (1/4 - 1/2mm mérettől függően) akkor lentebb tudod engedni, mert a magas részeken közeledik a húr a bundokhoz, vagy legalábbis nem távolodik annyira.

9. Vörösréz nem szokott elég kemény lenni még keményítve sem - szedtem már ki régi citerából. Én sárgaréz forrasztóhuzalt használok, hegesztőszaküzletben, meg jobb barkácsboltokban kapni. Előnye, hogy nagyon szépen lehet hajlítani és reszelni, szépen néz ki. A kolléga által ajánlott nagy gémkapocs jó ötlet, jól is fog kinézni, viszont van pár dolog amit észben kell tartanod, ha használod:
Mivel vékony, és vélhetően keményebb is a réznél, nem biztos, hogy szépen tudod reszelni, és ha reszeled is, félő, hogy kevés marad meg belőle mire egyenletes lesz a magasság. Ezért úgy kell a fogólapba befúrnod a bundok lábait, hogy nagyon pontosan meg kell egyeznie a két furat távjának a bundlábak távjával, azért, hogy a beütés simán menjen, márpedig tuti, hogy fogóval nem fogod tudni tökéletesen egyformára csinálni őket, még spec szerszámmal is vannak gondok. Ha egyenként a bundok segítségével jelölöd fel, mindig azzal a bunddal, amit éppen oda teszel majd, akkor biztos, hogy nem lesz hiba a szélességben mégha nem tökéletesen egyformák is a bundjaid. ügyelj, hogy csak akkorát üss rá, hogy alatta eltűnjön a rés, de a fába ne nyomódjon bele. Ha így teszel, akkor bundok tetejének burkológörbéje tökéletesen követni fogja a gyalult fogólapod lefutását, nem fog egyik sem kiállni a sorból, de ha belevered a felfekvő részt a fába, akkor tuti, hogy nem tudod egyformán beleverni őket, ekkor, hogy  ne csörögjön, egyenmagasságra kell reszelned nagy és finom reszelővel (nem gyakran lehet ilyet venni, ha nincs, az baj, márcsak ezért is érdemes kerülni ezt a helyzetet. Helyette rövidtávú használatra jó lehet, ha egy 220-400-as csiszolópapírt egy gyalult keményfa lécre felragasztasz és az tologatod meg a bundokon).
A fogólapot érdemes egy hangyányit homorúra gyalulni. Ellenőrizni egy elszakadt szalagfűrészlap darab hátsó élével tudod (asztalosok kukájából kérsz).

Előzmény: Arthur959 (3435)
vargachris Creative Commons License 2021.01.11 0 0 3441

Akkor az előző Neked is szól! :-)

 

Én valószínűleg másként gondolkodom, mint egy tanult hangszerkészítő, meg egy kicsit későn vettem észre, hogy írtál ide. Szóval én meghagytam volna falidísznek. Már csak azért is, mert ez egy szelet történelem.

Viszont ha én fognék hozzá, leszedném a fedlapot, síkba csiszolnám a keretet miután feljavítottam, és új fedlapot tennék rá, új szerelékekkel. Ismétlem, ez én vagyok.

 

A bolttal kapcsolatban azért írtam, hogy itt minálunk, mert lehet jobban jössz ki, ha ott Felétek keresel boltot először. Ha szerencséd van, akad náluk ilyesmi, és akkor nincs fuvardíjad.

Előzmény: Arthur959 (3439)
vargachris Creative Commons License 2021.01.11 0 0 3440

Pianho97 Szombathely. Beszéljenek a képek...

Ha lefelé görgetsz, vannak még, rendszerint ezek közül használok 5,5-öset

http://www.pianho97.hu/shop_search.php?search=citera&infinite_page=3

 

 

Előzmény: citera (3438)
Arthur959 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 3439

Köszi! :)

 

Nos leszedtem a húrokat, és a fogólap, miután kihúztam a pár 15-ös bognárfejű szeget a hüvelykujjam egy közepes nyomására elvált a fedőlaptól.

Tehát az 1. kérdés:

A mellékelt képen látszik, hogy a fogólap alatt nincs semmi, azaz a fedőlap nem ér el az egyik oldaltól a másikig. Ezt a hiányt pótoljam ki, tegyek egy új fedlapot egyben, vagy maradjon úgy ahogy van, és ragasszak rá egy új fogólapot?

 

És engem is érdekelne, h hol van a nálunk? Vagy egy internetes elérhetőség, v cím.

 

Üdv: Art!

Előzmény: vargachris (3437)
citera Creative Commons License 2021.01.11 0 0 3438

Melyik bolt az a "nálatok" ?  A citeraszeg előbb-utóbb érdekelhet. Annyiért tényleg nem sok. Milyen szegek? Hányas méret? Milyen hosszú? Sima vagy mángorolt? Laposfejű vagy négyzetes? Mart vagy kalapált? fúrt vagy vágott?          

Előzmény: vargachris (3437)
vargachris Creative Commons License 2021.01.10 0 0 3437

1. Nem értem, hol a kérdés.

7. Kapni a boltban, nálunk utoljára 180ft/db áron citeraszeget, kulcs is van hozzá, szerintem elég olcsó és jó megoldás.

9. Nekem egy népihangszer készítő ajánlotta a papírboltban beszerezhető nagy méretű gemkapcsot. Azóta azt használom. Erős is, fényes is, de azért egy dróthajlító fogóval meg lehet dolgozni. 

 

Valamint csak személyes tapasztalat, hogy a kóták helyét nem szalaggal, hanem hangolóval mérem ki. Amikor már fent van minden más, akkor felteszek egy húrt, és azt felhangolva aláteszek egyet a bundnak szánt drótból, megpengetem, és ahol kiadja, jelölöm.

Mondjuk ráérek ezzel tökölni, nem gyártok sorozatban.

Előzmény: Arthur959 (3436)
Arthur959 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 3436

Közben beleolvastam a topicba, és sok kérdésemre választ kapta. :)

(Jó tudom ezzel kellett volna kezdenem.)

Tehát akkor, ami kérdés marad számomra az előző hsz-emből:

1-es, 7-es és a 9-es kérdés.

 

Köszönöm!!! :)

Előzmény: Arthur959 (3435)
Arthur959 Creative Commons License 2021.01.09 0 0 3435

Madárdalos szép jó reggelt! :)

 

Tüzetesebb vizsgálat eredménye a 3429-es hsz-ben szereplő citeráról.

1. A fedőlap a fogólap alatt hiányzik. (ez az egyik képen is látható)

2. Az oldala nem puhafa, hanem 7mm-es bükk.

3. A tőkék és az oldalfejek is bükkfából készültek.

 

Kérdéseim:

1. A fedőlapot cseréljem-e le olyanra, amelyik teljesen lefedi a keretet?

2. Ha igen, 4mm-es luc svartni az jó-e hozzá?

3. A fogólap 4mm-es boroviból jó-e.

5. Az oldala maradhat-e bükkből?

6. Ha nem akkor 5mm-es borovi elég-e neki?

7. Szeretném a hangolószögeket is lecserélni, mert elég gazember állapotban vannak. 5mm-es húzott köracélra gondoltam. hidegbarnítsam-e a felületét?

(Mondjuk ekkor nem barna lesz, hanem olyan színe lesz, mint a fegyver acéljának.)

8. A bundok teteje és a húrok között mekkora távolságot tartsak?

9. A bundokat csinálhatom-e keményített vörösrézből?

 

A válaszokat előre köszönöm: Artúr!

 

Előzmény: citera (3432)
citera Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3434

1, igen,de ha mégsem megy akkor gőzzel lehet még próbálkozni, legvégső esetben, ha minde szeget kihúztál, le is gyalulhatod a fogólapot.
2.a szegeket ki kell húzogatni
3. nem

Előzmény: Arthur959 (3433)
Arthur959 Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3433

Köszi a választ!

Úgy látom, h meleg enyvvel ragasztották, akkor a denszeszes feszegetős megoldás jöhet szóba a szétszedésnél? Bár pici szögekkel (kb 10mm hosszú, 05mm vastag) össze van ütve kb 3 centinként.

Az, h az oldalfejek nut-jai nem a megfelelő helyen vannak az nem lesz a későbbiek folyamán probléma?

Előzmény: citera (3432)
citera Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3432

a francot, dehogyis, jobban megnéztem, totál rossz, cserél le a fogólapot, csinálj új bundokat. Mérőszalaggal elegendően pontosan fel tudod jelölgetni. Van fogalmad, hogy lehet leszedni a régit?

Egy szélesebb, meg egy keskenyebb pofájú fogó közé befogod a darab drótot vagy forrasztóréz huzalt, lehajlítod a két végét a másik fogóval és kész a bund a kétféle szélességgel. Felragasztasz az új - kicsit homorúra gyalult (1/4-0,5 mm mély) fogólapra egy takarószalagot, amire felrajzolod a vonalait, ahol a bundvillák belemennek a fába, felméred a vonalakra a méreteket, majd egy vastag tűvel, árral átszúrod a pontokat, de csak az egyik lábsort, mert a pontatlanságok miatt egyenként fel kell mérned a száélességeket, A méretpontokon keresztül merőlegest állítasz és a szélességet ezekre a merőlegesekre jelölöd egyenként mindig az aktuális bunddal. át is fúrhatod, de a bundokat sorrendbe kell tenned, hogy tudd melyik hova való. Mikor minden lyukat kifúrtál, lehúzod a takarószalagot majd lelakkozod a fogólapot, utána bevered a bundokat. Megtolsz rajta egy nagy reszelőt, hogy ne legyen zörgős, utána egy kaszakövet, hogy sima legyen.
kérdezz ha elakadsz!

Előzmény: citera (3431)
citera Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3431

szerintem ezt a fogólapot egy nagyobb citeráról tették át, és a fölös részt levágták a hangólószegek felől

Előzmény: Arthur959 (3430)
Arthur959 Creative Commons License 2021.01.04 0 0 3430

Hoppá a technika ördöge megtréfált kissé. :)

A bundok valódi helye ezen a képen látható:

Arthur959 Creative Commons License 2021.01.04 0 0 3429

Szervusztok!

tanácsotokat szeretném kérni a következő témában.

Elmentem nyugdíjba, és vásároltam a Tisza-tónál egy kis házacskát. Nos ennek a padlásán találtam az alábbi kis hangszert.

 

 

Gondoltam, szabad óráimban majd újra citerázgatok, (megjegyzem 30 éve nem volt a kezemben citera, de azért remélem belejövök.) de tüzetesebb vizsgálat után valahogy nem tudtam eligazodni a bundok kiosztásán. Ahogy nézem, valamikor volt alja is. Érdemes-e felújítani a hangszert vagy csak akasszam ki a falra és vásároljak egy újat? A bundoknak utána számoltam és a következő képen  a sárga vonalak jelzik a bundok valódi helyét, ha ez egy 3 oldalfejes prímcitera. Vagy lehet, hogy mégsem az? A menzúrája 585mm.

Tehát a kép:

 

Válaszaitokat előre köszönöm: Artúr!

motor-os Creative Commons License 2020.10.26 0 0 3428

Nem tettél fel kérdést.

Előzmény: John Járóka (3427)
John Járóka Creative Commons License 2020.10.26 0 0 3427

Sziasztok hangszer készítéséhez kérnék,segitséget,szakmai tanácsot,elektromos gitár építéséről lenne szó,válaszaitokat előre is köszönöm,tisztelettel járóka jános.06206194464

citera Creative Commons License 2020.09.11 0 0 3426

Krétázni nem próbáltad?
Van mód a házi apró javításra. Papírból lévő keményebb csiszolópapírt ráhajltasz, és megforgatgatod benne. Ez egyenes alkotót csinálk a kúpnak, kis hibát lehet vele korrigálni. Ha ez nem elég, akkor egy finom reszelővel legördülő mozdulatokkal körbe körbe több oldalról megjáratod rajta finoman a reszelőt, és utána a csiszpapírt. Belepróbálod és meglátod, melyik oldalból kell még levenni, Ha a kulcsszekrényben a lyuk is párnásra kopott -ekkor már nagyon túl van használva - akkor mindenképpen kell a kúpos dörzsár, ahhoz már jobba szakemberhez menni.

Előzmény: halaloszto (3418)
GasGriff Creative Commons License 2020.09.09 0 0 3425

Bocs, nem jelentkeztem be...

 

Akkor kitalálok valamit, egyrészt, mert törékenyet nem szívesen küldözgetek, másrészt mert világbajnok saját készítésű meggyborom van...

 

Telefon nem ér semmit ilyesmire. De van egy WHS kamerám állvánnyal, megnézem, bírja-e még. Vagy majd a gyerekek kitalálják. :-)

Előzmény: motor-os (3424)
motor-os Creative Commons License 2020.09.09 0 0 3424

Stúdió?!

Telefon.

 

Előzmény: vargachris (3422)
motor-os Creative Commons License 2020.09.09 0 0 3423

Már egyszer megegyeztünk.

1 üveg BB Aranycüvé pezsi és posta ktsg.

 

Előzmény: vargachris (3422)
vargachris Creative Commons License 2020.09.09 0 0 3422

Írj egy számot, mennyiért küldenéd el!

 

Mindenféle stúdióeszköznek híján vagyok, de ígérem, lesz hanganyag, akármilyen is.

Előzmény: motor-os (3421)
motor-os Creative Commons License 2020.09.08 0 0 3421

Csinálj már egy hangfelvételt. Kíváncsi vagyok a hangjára.

Pickupről és akusztikusan is.

 

Az a tank még megvan, de már nagyon közel a garázsajtóhoz. Onnan mára lomosba landol.

 

Előzmény: GasGriff (3419)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!