Véleményem szerint minden marad a régiben, ami a KGST-seket és konténereseket illeti. Mindenki tudja, kétütemű Trabantokat már évekkel azelőtt kiakarták tiltani, hacsak katalizátort nem építenek hozzá. Még a mai napig mehetnek katalizátor nélkül. Szerintem ugyanez lesz Babettával is, Józsi bácsi nem fog eladósodni.
Uniós irányelv rendelkezik arról, hogy a segédmotoros járműveket B-s jogsival is lehet vezetni, nem hinném hogy ezzel ellenkező szabályozást be mernének itthon vezetni.
Bakancs4! "hogy az autóban megszerzett vezetési jogosultsággal kétkerekűt vezethet , és ugye az eltéső kezelőszervek" hátamon futkos a hideg, még ötletet adsz???, jövöbe látsz??. Ha ez bekövetkezik/bejön, egy lavina indulna el az élet minden területén. 76 ban érettségiztem most más a tananyag most lehet hogy ujból, vagy 66 os a szakmunkás bizonyítványom, ami akkor volt most a muzeumba.. most ujból.. hál istennek már nyugdijas vagyok.
Ami a legálisan forgalomba helyezett ( pl. a KERAVILL-nál) vásárolt , egykori KGST járgányok továbbélését illeti az érdekes kérdés . A lámpába lehet követelni az „E” betűt (európai jóváhagyás) , egy bizonyos maximális zajszintet és CO emissziót , valamint a fékeknél valamekkora lassulási ( lassítási) értéket . Ezeknek van jogszabályi alapja (jelenleg is) , de ezeket Józsi bácsi Babettája , ha normál műszaki állapotban van , akkor hozza . Hogy értsétek : ha valamilyen gépnek van rendszáma , akkor az gyakorlatilag nem vonható ki hatósági önkény alapján a forgalomból , pl , nekem van olyan Csepel 125-ösöm , amelyik 1957-ben hagyta el a gyárat , és ha azon valóban van rendszám – és ebben az esetben enm minősített veterán járműről van szó , hanem normál jellegűről . Ezek után nehezen értem ezt a fajta fenyegetőzést , hogy nem kapnak rendszámot a korábban forgalomba helyezett segédmotorok . Az más kérdés , hogy pénzügyileg ellehetlenítik , nem fogja megérni átvinni a procedúrán , főként úgy , hogy az időszakos műszaki vizsgákkal időről-időre ismétlődik a dolog . Amúgyis meglep az időszakos műszaki híre , mert a közlekedési törvény ( 1988. évi I. tv) tavaly őszi módosítása során ahhoz nem nyúltak , vagyis eddig nem volt szó időszakos műszakiról . (((( 1988. évi I. törvény a közlekedésről 25. § E törvénynek
a) a hatósági engedélyre, jelzésre, nyilvántartásba vételre és a hatósági vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései a kerékpárokra, az állati erővel vont járművekre, a kézikocsikra és a lassú járművek külön jogszabályban meghatározott egyes fajtáira,
b) az időszakos vizsgálatra vonatkozó rendelkezései a segédmotoros kerékpárokra,
c) a típusvizsgálatra és típusbizonyítványra vonatkozó rendelkezései az egyedileg behozott, előállított (összeépített) vagy átalakított segédmotoros kerékpárokra
nem terjednek ki.
25/A. § A közúti forgalomban
a) a gépkocsi,
b) a motorkerékpár [ideértve a négykerekű motorkerékpárt is (quad)],
c) a mezőgazdasági vontató,
d) a segédmotoros kerékpár [ideértve a négykerekű segédmotoros kerékpárt is (quad)],
e) a pótkocsi,
f) a lassú jármű
- a 25. §-ban meghatározott kivételek alkalmazása mellett - a közúti forgalomban érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt. A jogszabály 2008-05-17-i állapot ))) Feltehetőleg a sajtó nyúlt mellé kicsit , igazat adva Fmen 16016-os háborgásainak , bár ezt az időszakos vizsgálatot az illetékes elvtárs is emlegette volna , igaz nem ez lenne az első eset , amikor butaságot mondanak . Nagyon sok segédmotort nagyon keveset használnak , eleve szezonális járműről van szó , rengeteg pihen sufnik mélyén , és szőkőévenként idítják be őket , amolyan elméleti lehetőségek , háztáji „M” zárolt készletek .... hát ezeknek most annyi lesz , az bizonyos ....
Sokminden világossá vált , amikor a kereskedő úr a horgászni járó Józsi bácsi 8000 forintos Babettájával példálódzó riporternek válaszolt --- hát szóval innen fújhat a szél : járműkereskedő lobbi összefogva bankár barátainkkal .... Mert a kereskedő azt mondta : hát esetleg Józsi bácsi leteszi a Babettát , de ő (mármint a kereskedő) reméli , hogy állami segítséggel lesz olyan hitelkonstrukció , amelyikben jó áron beszámítják a motorját , és nagyon kedvező hitellel , havi párezer forintot fizetve Józsi bácsi hozzájuthat egy korszerű , környezetbarát , új robogóhoz . Hát nézzük : egyrészt ez a kereskedő azt megelőzően úgy számolgatta , hogy a regadó és egyéb költségek miatt az új robogók ára (rájuk már minden vonatkozik januártól) 35-40 ezer forinttal emelkedik . Jelenleg a legolcsóbb (értsd : leggagyibb kínai ) robogó tudtommal olyan 140 ezer forint körül van , vélhetően a legsilányabbak eltűnnek a kereskedésekből a forgalomba helyezés körüli vizsgálódások folytán , vagyis 2009-től egy új robogó cirka 200-nál kezdődik . Azon felül Józsi bácsi nem akar(t volna) új verdát , megszokta a Babettát , amire neki kell arra jó , tárcsafék és dizájnos műanyag burkolatok nem hatják meg . Nem utolsósorban a Babetta amortizációja és minden költsége szinte már nulla volt , figyelembe véve a használatot és várható hátralevő élettartamot ( mind a libakergetőét , mind Józsi bácsiét) semmi nem indokolja a frissítést . Külön izgalmas kérdés , hogy miképp néz ki a kedvező ajánlat , miképp tekint a bank a kistelepülésen élő 73 éves kisnyugdíjas Józsi bácsira mint potenciális hitelfelvevőre.......
Sziasztok! Örömmel tudatom én is csatlakoztam a moped autósok kis táborához:) Egy 500.4 es Aixam-mal.Köszönet érte Woodoonak sok hasznos tanáccsal látott el,Adam07-nek ,a szuper honlapjáért,és Nektek is fórum tagoknak,hogy meg osztjátok másokkal is a tapasztalatokat,nagyon sok hasznos információval lettem gazdagabb,nélkületek soha se tudtam volna milyen élmény egy Brumi kormánya mögül szemlélni a világot:))
Ehhez annyit tennék hozzá , hogy nemcsak a mopedautók esetében áll az , hogy értelmét veszti a kategória , hanem a kétkerekűekre is . Amikor én 1981-ben smkp vezetői igazolványt szereztem elsős gimnazistaként , akkor az a „jogsi” megvolt egy húsz forintos okmánybélyegből , azonfelül csak járgányt kellett szerzni és tankolni bele – azt is meg lehetett oldani 20 forintből , de ez már történelem . Nem kellett bukósisak , sem kötelező biztosítással vacakolni (tartalmazta a benzinár ) . Változott a világ , a forgalom , a segédmotor , most egy „M”-es jogsi több mint félszázezer forint ( ugyanannyi mint az A’-es , vagyis 125 ccm-esé) , bukó mindenütt , és ezen felül meg fog jelenni a rendszámos nagymotor minden bürokratikus költsége (átírás , vizsgák ) ...Az smkp előnyei lekorlátozódnak arra , hogy 14 éves kortól vezethető – bár még kevesebben fognak a drágulásával hozzáférni , kinek lesz itt pénze a megdrágult , felrendszámozott masinára – illetve vezethető a gyakori „B”-s , illetve lejárt jogsival . Ehhez annyit tennék hozzá : tudtommal nem csak a mopedautóknál csípi a hatóság szemét az , hogy olyan járművet vezet ( „M”-essel ) a delikvens , amire nem képezték ki , hanem azzal is bajuk van , hogy az autóban megszerzett vezetési jogosultsággal kétkerekűt vezethet , és ugye az eltéső kezelőszervek ...Ha tehetnék elvennék ezt a lehetőséget is... A biztosítási díjról annyit : bátyám -- amúgy rendszámos , nagymotorként forgalomba helyezett -- Puliját smkp kategóriába sorolta a biztosító , és matricás biztosítással látta , Pali pedig eképp kicsitt többet fizetett , mintha rendesen betették volna a helyére . Mindenesetre a biztosítással van a legkevesebb gond , ott hellyel-közzel piaci viszonyok vannak . Szóval ezek smkp előnyei , a hátrányok : nem vihet utast , nem veheti igénybe a gyorsforgalmi utakat . Szerintem ezek után erősen értelmetlenné válik kategória sokak számára .
Hát tudok róla. Egy hülye, tólokos "szőke" bírónő az ügyészség véleményét kérte ki, mert nagyon utána akart járni a dolognak. Azt már elfelejtette, h. a bíróknak a hatályos jog alapján kell dönteni. Mi lenne, ha mindíg az ügyészek határoznák meg az ítélet kimetelét? És a másik fél, az ügyvéd nem is számít? Az ügyészség az alkotmányellenes NKH állásfoglalást hangoztatja. Ez ügyben felhívtam a Cs.m.-i bíróság elnökét, ő azt mondta, panaszoljuk(játok) meg, kivizsgáltatja. Taxis12-vel össze kellene ülni, meg az elmarasztalttal, mert az alapján lehet a panaszt összeállítani. A Legf. Ügyészséget is meg kell keresni, de megint én kezdjem a Cs.m.-it innen? E-mailemet, telefonomat tudjátok... üdv
gyulai james! Sokmindenben nem értek veled egyett, gondolom Te is tisztába vagy vele hogy páncélos Audik mindig voltak, azt kár hogy nem látod hogy MINDIG UGYANAZ VOLT A LÁTOSZÖG onnan kifelé!! Amit nem értek ezt a nézöpontodat miért nem a MEOSZ lapjára is irodd?? hatásosabb lenne!!! amica
Az én véleményem szinte tökéletesen egyezik a Tieddel, csak egyben tér el. A kutya olyan amilyen a gazdája, és a hivatalnok is olyan (elnézést a kutyáktól). A hivatalnokok ellen fölösleges minden tiltakozás, nekik parancsba adják, ő dolguk csak az előkészítés és a végrehajtás, a lényeget a minisztériumi vezetés (miniszter, államtitkár) találja ki és írja alá. A hivatalnokok, akik ebben részt vesznek, maximum mély megvetést érdemelnek. Én csak magamból indulok ki. Mozgássérültként állapotomtól függően, de nagyrészt a helyi busszal sem vagyok képes munkába eljutni. Két autót fenntartani nem tudunk (hat éve még simán tudtunk). Én vagyok a hülye, hogy dolgozni akarok. Amennyiben meg kívánják akadályozni, hogy mopedautóm legyen, akkor nem lesz más választásom, mint hogy leszázalékoltatom magam. A másik meg, ha nagyon dolgozni akarok, hogy valami kiskaput keressek és más ország kellemesebb jogszabályait használjam ki és ezért majd üldözni fognak és fenyegetőzni (apeh, rendőrség, vám stb.), mint amint most is már teszik. Nekem ez nem tetszik és nincs is értelme. A kétkerekűt sem azért használják sokan, hogy horgászni járjanak vele. Budapesten kívül nem sok olyan település van, ahol a tömegközlekedés rendesen meg van oldva. A napi élet szerves és pótolhatatlan részét képezi ez a járműcsoport. Nagyon sok embernek teszik teljesen tönkre ezzel az intézkedéssel életét. Mondjuk az ingyen páncélozott audikban ez biztos nehezen felfogható következmény, mert biztosan kevesebb akadályra kell figyelni a sofőröknek az úton, ha viszik az államtitkárokat vagy minisztereket ebédelni. Rendszám ellen semmi kifogásom és igen is műszakilag legyenek ezek a járművek is rendben, de mindenki érzi nem erről van szó. Ez egy újabb sokadik adó. Azt én sem értem, hogy miből gondolják, hogy akinek régi szoci motorja van, vagy occó kínai konténeres, az majd meg fogja venni az új mopedeket? Te is dühös vagy, én is az vagyok és még nagyon sokan lesznek dühösek és ennek egy demokráciában szoktak következményei lenni.
Nagyritkán olvasgattam ezt a témát, mert sokáig a mopedautó igen rokonszenves dolognak tűnt, sőt komolyan gondolkodtam egy ilyen jármű beszerzésén. Eddig. Mert abban egyetérthetünk, hogy az új szabályozás bevezetésével a kategória értelmét veszti. Elolvastam a törökszentmiklósi cikket és mocskosul felháborítónak tartom, hogy pont egy ilyen - elnézést, de - csóró országban veszik el rászoruló emberektől (is) az emberi módon történő helyváltoztatás lehetőségét. Vajon a cikkben szereplő idős emberek, ha fel tudnak esetleg ülni egy kerékpárra - amit egészségi állapotuk okán erősen kétlek -, akkor kevésbé lesznek veszélyesek (vagy veszélyhelyzetnek kitéve) a forgalomban, esetleg talán ellenkezőleg, mégis modepautóval közlekedve?
A másik a kétkerekeű segédmotorok. Nekem ilyenem van, KGST típus. Azt fontosnak tartom kiemelni, hogy a forgalomban pöfögő smkp. kb. 40%-a egykori szoccimotor, további legalább 30%-a konténeres japán gép lehet. Ha neadjisten egyetlen KGST-kismotor sem felel majd meg a jövőben hatályba lépő jogszabálynak, akkor a kismotor állomány egyetlen tollvonással a 30%-ára apad??? Az meg övön alul undorító épp egy motorkereskedő szájából, hogy a 8 000 forintos Babettával horgásznijáró Józsi bácsi problémája majd kedvező THM-mel meg akármivel alaposan eladósítva megoldódik. Nincs még eléggé eladósodva a magyar lakosság.
Mondok egy konkrét példát. Németországból hozattam a járgányomra az ottani kereskedelmi forgalomban kapható jó minőségű utángyártott halogénfényszórót. Miért? Mert a régi hagyományos már kezdett rozsdálni, elfakult, a hozzá itthon kapható izzóval mindenféle fényt vetített csak megfelelőt nem (köszönjük Magyarország). Ez a cucc kb. dupla akkora fényerővel bír, mint elődje! Sajnos átvétel után kellemetlenül konstatálhattam, hogy a német fényszóróban nincsen E-jel. A rádióriport alapján valószínűsíthető, hogy ezzel a fényszóróval nem fog átmenni a gép a vizsgán. Rakjam vissza a régi szart, amivel lényegében életveszélyes lesz éjjel közlekedni egy koszos E-betű miatt?
Bár a rendszámmal és a műszakival is teljesen egyetértek, attól tartok, a jogszabályalkotók túlzott követelményeket fognak állítani, amin rengeteg gép elhasal majd, bizonyára ostoba, bürokratikus okok miatt. Egyet garantálok: ha bizonyos régi típusok tiltólistára kerülnek, azt nagyon sokan nem fogják annyiban hagyni. Ha a kerékpárosok össze tudtak jönni 30 000-ren, akkor a kismotorosok összejönnek százezren, és amelyik hivatal előtt leparkolnak, onnan se ki, se be.
Ha esetleg lesz/van valamiféle kezdeményezés aláírásgyűjtésre a kismotorok, ill. akár a modepautók érdekvédelmében, azt aláírásommal támogatom.
Üdv. és sajnálom a dühödt hangnemet, de szerintem érthető.
Akit érdekel, itt meghallgatható a 16.-ai rendszámos műsor a Kossuth-ról.
Én mindennel egyet tudok érteni, csak:
- Miért fizessek ugyan annyit a 3 itthon található robogóm után darabonként, mint a személyautómért?
Ez böki a csőrömet, de nagyon.
Egyébként Szegeden megint kavarás van.
A tisztelt rendőrség állásfoglalást kért az ügyészségtől, ami természetesen az ugyancsak tiszteletreméáltó NKH-val értett egyet. Most újra büntetnek, bár ez is változó, mert engem mult hónapban feljelentettek, feleségemet két napja meg a közben megkapott végzés birtokában simán elengették, és további jó utat kívántak. (persze nekem nincs olyan hatásom a rendőrökre, mint neki)
Nem tudom mi lesz ebből. Tartok tőle, hogy jó nem.
Nem legagyizom a mopedeket,mert szerintem is jópofa járgányok,ettől függetlenül még egyszerűek.Annak is kell lenniük,hiszen sem a teljesítményük sem a súlyuk nem követel és nem is enged meg komolyabb technikát. Tényleg nem akartam a lelkedbe gázolni,de a tényeket azért el kell fogadni.Drágának meg azért drágák,mert ezek még mindig kézzel készülnek,ill. franciaországban még jogsi sem kell rá,így azok veszik,akiknek van pénzük,de nincs jogsiuk.Nem a benne lévő anyag a drága,főleg hogy a 90%-a "lopott anyag". Mégegyszer leszögezném,hogy nem nézem le ezeket a kisautókat,sőt nagyon is bírom őket. Nekem egy Honda HRV-m van,de amióta megvan az mc1.talán 3X ültem bele.Ez is jelzi,hogy szeretek ezzel járkálni,de a teljesítményével akkor sem vagyok kibékülve. Ha beleraknék egy 300-400ccm -es túramotornak a motorját,lényegesen jobban menne,és talán kevesebbet is fogyasztana,de többet biztos nem. Valószínűleg még a variátortárcsát is fel lehetne rá szerelni,akkor megmaradna autómatának,ha nem kap egy kuplungpedált.Ha meg úgyis rendszámra ítélnek bennünket,és szgk-ba sorolnak,akkor meg ugyan nehogy már ne menjek gyorsabban...
A kubotát meg végképp nem gagyizom,lényegesen megbízhatóbb mint a lombi,kevesebbet is fogyaszt de gyengébb. Ez nem lenézés,ez tény. Valamit valamiért.Lombi motort láttam már kikönyökölni.Szó szerint kijött a hajtókar az oldalán. Ja ,és benne volt minden folytás,tehát nem széthajtva lett. Egyszerűen csak olasz.Nekem lombimotoros a járgány,de be merem vallani,hogy a kubota,és a yanmar megbízhatóbb. Japán technika,jobb mint a német,főleg mint az olasz.
Nem túlmisztifikálom, egyszerűen csak nem szeretem, ha leszólják a mopedautókat. Kinek így tetszik, kinek úgy, szerintem nem "leegyszerűsített masinák" , akkor nem kerülnének újonnan több, mint 3 millió Ft-ba. Neked Mc1-sed van, nekem 500.4-es Aixamom, valakinek "csak" egy háromkerekű járgány a kisautója, azok sokkal egyszerűbbek, vagy egy Amica Luna, mégis kedvelik őket, azok aztán tényleg lassúak és egyszerűek.
Az Mc1-re nem mondanám, hogy leegyszerűsített, a te dolgod, hogy mit művelsz vele, én tőlem tuningolhatod, ahogyan akarod, egy szóval nem mondtam, hogy ne csináld.
Ez mopedautó. Tiszteletben tartom, hogy neked lassú és nagyobb teljesítményre lenne szükséged, vegyél 9,8 kW-osat, azzal mehetsz 100-zal is. Ez mopedautó.
Ne haragudj, ha azt írod, hogy nincsen időd 45-tel közlekedni, az semmelyik mopedautósnak nem tetszik. Legalábbis nekem nem.
Akár elhiszed, akár nem, a piros lámpánál múltkor lehagytam a sort.
Ha nem jársz 60 alatt a városba, akkor persze, hogy nem villog le senki, mert 50 a megengedett sebesség. A smk-nak 40, ha 50-nel megyek, már szabálytalanul közlekedem, ha 55-tel, akkor már az autókra vonatkozó szabályokat is megszegem.
Tudom, hogy autószerelő vagy, annak idején, amikor tanácsot kértél, megírtad. Nem a hazai 3-400 000 Ft-os kínálat a mérvadó, be lehet ülni agyonhajtott csörgő-zörgő Aixamba is. Akkor sem szeretem, ha valamit legagyiznak, ok nélkül. Én nem mondtam a Lombardini motorra, hogy a leggyengébb, ez legyen kölcsönös a Kubotával kapcsolatban is.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Kicsit túlmisztifikálod ezeket a gépeket.Ha tetszik ha nem ezek egy végtelenül leegyszerűsített masinák.Persze ez nem azt jelenti,hogy szarok,sőt nagyon jópofa járgányok,de csak járgányok,nem autók.Nekem is van,nem kényszerből-mint ahogy próbáltad rámragasztani- ,és hidd el van némi rálátásom a többi típusra is. Szerelő vagyok,és foglalkozom mopedekkel is,tehát volt,van szerencsém elég sok aixamba ligierbe,és microcarba ülnöm.Érzem a különbséget. Jó lenne ha kicsit tiszteletbe tartanád mások véleményét is,és nem anyatigrisként védelmezni a kicsikét.Nekem nem felel meg 100%-osan a technika,ezt légyszíves fogadd el. De miután kicsit konyítok hozzá,engedtessék meg ,hogy átalakítsam a saját ízlésemnek megfelelően,anélkül hogy megbélyegezne a mopedautós társadalom.Autókat sokan alakítanak át, kinek jól sikerül,kinek kevésbé,de így lehet fejlődni. Ha meg lehet oldani,egy jobb menetteljesítményt produkáló,kissebb,vagy azonos fogyasztású gép létrehozását,és erre érez az illető némi affinitást,miért nem próbálhatná meg? Lehet akkor fordulna akocka,és Te villognád le a teherautót... :) Persze autóval is mehetnék,de az nagy poén amikor a pirosnál néz a bamba melleted,átvigyorog,Te meg legyorsulod durván :) Szóval ha megengeded,én egy kicsit átszabom az mc1-esem. Ja,és sokat járok a városba,de ott még nem villogott le senki.(nem is járok 60 alatt) Azért nincs harag ugye?
Hellotok! Én is ebben gondolkodtam! Mivel én Esztergomba lakok ezért ha rendszám kell rá akkor átviszem szlovákiába és ott fogom forgalomba helyezni! bár ebben már gondolkodtam hogy most sem lenne rossz! Mert a szlovákoknál a segédmotor rendszámmal és 2 személlyel megy! Nah akkor mivel kétszemélyes a kisautó szlovák papírokkal a magyarok kitörölhetik a seggüket! Akkor nincs probléma! Én mindenkinek ajánlanám ezt a megoldást aki kétszeméllyel utazik! Üdv:Tottika15
Én is sokat agyalok a fordulatszám - fogyasztás - variátor háromszögben. Elsődleges célom ilyen téren az lenne, hogy ne max fordulaton kelljen pörgetni a motort a jelenlegi végsebesség eléréséhez. Ez nekem egyébként most 60 egy alátéttel, amit nem vettem ki. Ennek eléréséhez nagyobb primer tárcsákban gondolkodom (az 500-asé pl) de valahogy sosem tudom, hol kezdjek neki a próbálkozásnak, ugyanis egyrészt nagy munka maga az átalakítás is, ráadásul ha nem jön be, akkor kidobott pénz a megvett alkatrész, lévén, hogy nincs készletem sem variótárcsákból sem különböző szíjakból :)
Viszont szerintem a Kubota alacsonyabb fodulaton sokkal nyomatékosabb, mint fent, (még jó, végülis a dízel már csak ilyen:) csakhogy sosem dolgozik ilyen tartományokban, a variátor tulajdonságai miatt ugye. Ezt a következtetést, (ami persze korántsem biztos, hogy helytálló:) egy véletlen folytán vontam le, amikoris fújkáltam wd40-el a szabadonfutó csapágyat, és a primer tárcsák aljára is került belőle. Induláskor a szíj rögtön "felcsusszant" a wd40et nem tartalmazó, tapadós részre, így olyasmi alakulhatott ki, amit csak ahhoz tudnék hasonlítani, amikor kéziváltós kocsival kettesből indulok. Érdekes volt, de aztán pillanatok alatt elpárolgott a nedű és visszaállt a "rend".
Végül én is ezt a megoldást választotam, csak annyi távtartót raktam vissza, hogy a szíj éppen színeljen a tárcsa peremével max gázon, és inkább a bowdenen állítottam.
Az én mopedautóimat nem fogják vizsgálgatni, mert ha itthon kötelező lesz az időszakos műszaki vizsga a mopedekre, akkor visszakerül a német rendszám a járgányokra, ui. akkor már jobban járok, ha a drágább német biztosítást kötöm meg. De az is lehet, a szlovák rendszám lesz a nyerő.
Nem újították fel, én gyűrűztem meg egri gyűrűkkel. Ott "belőtték", beállították, de nem igazán jól, mert nem fékpadon, csk üresen forgatva. Amikor beraktam, 35-40-et ment, de csak egyszerűen a gázkar ütközőjét tovább állítottam, eddig, ahogy most van. A beállítás lényege végül is a 2 adagoló összehangolása volt, ill. adagolóelemeket cseréltek, mert a finomszűrő helyett a gagyi előszűrő volt a csőbe bekötve, s az elemeket a kolloid szennyeződés leamortizálta. üdv
Ha jobban felkészülsz, keményen, rámenősen kérdezd meg, h. melyik jogszabályi hely írja le, tölti ki tartalommal a "fajta" megnevezést. Ez fontos, és ha nem tudják, mondd, h. ilyen nincs is, mert valóban nincs. Van jogszabály, amely hivatkozik arra, h. más helyen leírják, mit is jelent, mi a tartalma, de ez kimaradt. A "fajta" a közlekedési eszközöknél, járműveknél nem létező jogi fogalom!!! Kutyák, lovak, macskák stb... esetében, de a növényvilágban is igen hasznos, fontos. A jelenlegi KöHÉM 5-ösben viszont szerepel a típus, korábban idéztem, lényege, h. a kategória keményen meghatározó. Az pedig L6e.... a többi tudott. üdv
ha - ha :) Majd, ha beleülsz meghallod :)) Kívülről alíg van hangja, belülről meg mégkevésbé. Az egyik oldalon az alvázvédelem miatt hiányzik a komplett szigetelése, ha még az is fel lesz téve...
A találkozón volt egy pár (nagyotthallók), kifejezetten engem kerestek, nézték, hogy hol van a kisaautóm és kérdezték, hogy hol vagyok. Kérdeztek a fogyasztásról, amire 4 litert mondtam, azt hittem ti voltatok, hogy mégis el tudtál jönni. Suzukival voltak, hogy milyen színű volt, arra nem emlékszem, de tudom, hogy sötét színű volt. Lehet, hogy csak a véletlenek játéka.
Szerintem azért relatíve magas a fogyasztása egy mopedautónak, mert motor és kerék között nem merev a hajtáskapcsolat. Variátorszíj mindig csúszik, még ha kicsit is. Hasonlóan, mint a hagyományos automata váltónál a hidrós kuplungja. Ott folyadék viszi át az erőt, vagyis ott sem merev a hajtáskapcsolat. Minél meredekebb az emelkedő, vagy minél magasabb a sebesség, annál is inkább relatíve többet fogyaszt.
Ami elromolhat, az el is romlik. Ezalól a Yanmar sem kivétel. Talán azért nem volt még a szomszédban, mert nem olyan elterjedt, mint a Kubota, vagy az Ld. Szerintem a képlet ilyen egyszerű. Nem misztifikálnám túl a különbséget. A maistró csak annyit mondott, mivan, ha hetvenezernél széthullik? Egyszerű szar kéthengeres motor, mint a másik. Miből áll felújitani? Ezalól a többi sem kivétel. Persze nemrég egy BMW terepjárót javítottak, ami hónapokat töltött "szakszervbízben" és betegen távozott. Valami több tíz liter olajjal keveredett gázolaj volt az olajteknőjében. Ezen viszonylatokban fogalmazza meg gondolatait az LD-vel kapcsolatban. Pillanatok alatt szétlöki, azután összedobálja.
Ki tudja? Sok helyen járok, ha látok egy mopedautót mondjuk egy bevásárlóközpont parkolójában, és éppen ott van mellette valaki, odamegyek. Nekem zsályazöld, 5 ajtós régebbi Swiftem van.
Majd észreveszik a cserét 2009-től az eredetvizsgálaton. Magam is azon filózok, hogyan vegyem vissza a tempót, de nehezen sikerül. A legjobb megoldásnak az tűnt, amikor a gázpedált nem tapostam annyira.
Kevésbé szeretem, ha a Kubotát ok nélkül legagyizzák. Nem volt még Kubota motoros Aixam-od, ha csak itthon próbáltál, a 3-400 000 Ft-os kínálat nem mérvadó. A Kubotában kellemeset csalódtam, azt hittem, hogy lomhább lesz, mint egy Lombardini motoros Virgo. Hát nem! A Virgo amit próbáltam (650 000 Ft-ért) nem volt semmivel gyorsabb, mint a Kubota motoros két Aixamom. A legutóbb még arra panaszkodtál, hogy lassú, most akkor mégis a Lombardini a jó motor? Annak idején felvetetted, hogy nem hiszed el, hogy mindenki 100%-osan meg van elégedve a mopedautója tempójával. Akkor is mondtam, most is mondom, hogy jobbat produkál, mint amit elvártam/gondoltam. 100°% felett.
A Kubota egyáltalán nem hangosabb, Hallottam JDM-et, Ligiert, Chatenetet, Microcart. A Kubotának mélyebb a hangja, ezért tűnik hangosabbnak, de menet közben semmelyik motor sem hallkabb a másiknál, alapjába véve dörmögősebb és mélyebb. Ősi Kubota diesel hang.
Aki nem hiszi, azt a következő találkozón elviszem egy körre. Igaz, hogy hangszigetelt, de a Microcar Mc1-ek is.
Ha jól tudom, régen már panaszkodtál itt, hogy alíg megy az autód. Biztos, hogy nem járkálsz Pestre annnyit, mint amennyit én megyek vele itt. Kellemes érzés, amikor (pl. Kőbányán) egy 5 tonnás kamion türelmetlenkedik és tol mögötted (majdnem 60-nal), hogy menjél, amikor az út borzalom és a forgalom sem engedi. Képzeld, ha személyautóval közlekedik az ember a megengedett sebességgel, akkor is villognak, ez már nem autópályás szokás, sajnos. Mesélek egy történetet, rövid lesz.
Villamos átjáró, ha nem jön a villamos, sárgán villog a jelzőlámpa. Ha már folyamatos sárga, meg kell állni. megállok, mögöttem egy Toyota Yaris (vagy 60-nal) nem akart megállni...néztem, mi lesz, előrementem egy kicsit, lehúzódtam, a mellettem levő sávban is megálltak. Kihúzódott a mellettem levő is a szélére. A Toyota kettőnk között ment el úgy, hogy átszáguldott és jött a villamos, még a nő mutogatott, hogy minek álltunk meg. Ez Budapest, vidéken nyugisabb az élet. Lakott területen kívülre megértem, hogy lassú, ezért ajánlanámilyen helyzetben inkább az autót. Most jutott eszembe, neked adtam tanácsot és a mopedautó találkozóról is kértél időpontot.
Nem az, hogy viccet nem bírok elviselni, egyszerűen nem szeretem, ha a mopedautókhoz úgy állnak hozzá, hogy "nincsen időm 45-tel menni". A két dolog, amit nem szeretek, ha azt mondják, hogy guruló koporsó, semmire nem jó kis vackok (szarkoporsók) és azt, hogy tetű lassúak.
Olvastam én is egy cikket valamelyik autós újságban, amiben kiszámolták mennyit lehet megspórolni ha egy autóból a diesel változatot vesszük. Egyes típusoknál a végeredmény az lett, hogy olcsóbb a benzinessel járni, mert amennyit megspórolnak az üzemanyagon, annak a többszörösét költötik a (típus) hibák javítására. Ráadásul ma már a gázolaj is drágább mint a benzin, és a magasabb vételár miatt a diesel változat amortizációs költsége is sokkal nagyobb.
Az Ignisnek én is sokallom a 7,5 liter körüli fogyasztását, de eddig 130e km-t mentünk a kocsival, és még egy izzót sem kellett benne cserélnem, így elnézem a torkosságát. Természetesen olajat, és szűrőket, rendszeresen cserélek, sőt 1x már a fékbetéteket is kicseréltem. 95e km-nél kapott 4 új gyertyát is a motor, bár azt kicsit elkapkodtam, mert a gyári előírás szerint csak 105e km-nél lett volna esedékes a gyertyacsere. A szervízelésen is elég sokat spóroltam, mert az első kötelező 1000 km-es szervízen kívül csak 2x vittem szervízbe a kocsit. 1x visszahívtak valami futóművizsgálatra, meg 1x kicseréltettem a törött vonóhorgot. Azért vannak olyan típusok, amiknél nem mertem volna megkockáztani, hogy kihagyjam a garanciális szervizeket:))
Az IBC nem gyárt a mopedautókhoz nagyobb tárcsákat!
Elvileg lehetne nagyobbat öntetniv vagy CNC-vel forgácsoltatni, de elég húzós lenne az ára. A fix tárcsát természetesen nem lenne nehéz legyártani, de a mozgó elég bonyolult, nem tudom homok öntőformában tisztességesen le tudnák-e önteni.
Nekem most éppen elég amennyit a Kubota tud, jelenleg is a végsebesség csökkentésén munkálkodom. Ha nagyobb sebességet szeretnék, kicserélném a Z402-es motort egy Z482-re, és egy 1:8-as difit raknék be. Senki sem venné észre a cserét, viszont a gázt csak félig kellene nyomni, ha annyival akarnék menni, mint most.
A motorzajra sem lehet azt mondani, hogy minden Kubota motoros járgány zajosabb, mert pl. az 500.4-es Aixamunk sokkal csendesebb, mint bármelyik Lombardini motoros járgányunk (Ambra, Virgo, Stella, Media, Erad). A régi 400-as Aixamunk viszont rettentő zajos, de legalább nem kell csengetni, amikor kivisszük vele a pizzát:)) A második legcsendesebb mopedautó egyébként valóban Lombardini motorral van szerelve, de nem a diesel LDW 502-vel, hanem a benzines LGW 523 MPI-vel.
Nem csoda ha a mesterednél még nem volt Yanmar motor, normál használat mellett azok "soha" sem romlanak el, ebben a kategóriában kb. a Rolls-Royce-nak felenek meg, bár úgy hallottam újabban már azokba is BMW motorokat építenek. Állítólag a Casalini Ydeákba épített Mitsubishi motorok is nagyon erősek, de ilyen járgányt még nem próbáltam. Talán majd Balatonakaliba elhoz valaki egy Ydeát, és akkor összemérhetjük a járgányaink gyorsulását. Ha objektívek akarunk lenni, akkor mérni kell, a stopper nem hazudik:))
Vákumpumpaát több helyre is építhetünk,az nem gond,de létezik elektromos vákumpumpa is. A vákumdob elhelyezése már egy kicsit körülményesebb,ha nincs elég hely. Fékrásegítő,mert rásegít a fékezésre,sokszor akkora erővel,amit egy átlagember nem is bír alapon nyomni.
Azt tudod,hogy a "vákumdobbal "nem fogsz nagyobb fékhatást kapni csak kevésbé kell taposni a pedált valamint meg kell oldani a vákum előállitását mondjuk úgy mint a Daihatsunál volt ahol a generátorba volt épitve a vákumpumpa(okos)
Fékrendszerre van megoldás,ráadásul filléres.Motorbontóba kell venni egy többdugattyús dual első féknyerget a tárcsákkal,ha van hely még egy vákumdobbal is meg lehet spékelni.
mopedautók fogyasztása szerintem relatíve nagyon magas, jó lenne tudni, hogy miért
Hát talán nem a mostani full elektronizált dieselekkel kéne hasonlitgatni .
Azok a motorok amiket ezekbe a mopedautókba raknak egy végtelenül egyszerű és mentes mindenféle bonyolult elektronikától.
Nekem volt Daihatsu diesel autóm aminek motorját úgy alkották meg,hogy az eredeti benzines motorból alakitották ki az akkoriban a világ legkisebb diesel személygépkocsi motorját(1000ccm).
Ha valaki takarékoskodni akar az csak a régi őskövületes 1.5-ös Golf motort szerezze be mert az tényleg öt litert evett akár a nagyobb passat kaszniba is.
Azokat az ámitós fogyasztási értékeket mint pl. a 3L Luppónál úgy tudták létrehozni,hogy egy nagyon igényes és jó drága technikát épitettek be de ehhez hozzáhangoltak pár dolgot pl. a kerékcsapágyakat is módositották.
Egy szó mint száz szerintem aki 4-5literes fogyasztást szeretne az vagy többmilliós gépet vegyen de itt ha valami elszáll akkor párszázezret is rá lehet költeni vagy választhat egy mopedautót .
mindig mosolygok a 2-3 literes fogyasztási kamú adatokon a hirdetésekben és sajnos akik nem jártasak a dolgokban azt hiszik,hogy egy 400-500-as motor tényleg beéri annyival.
Vagy harminccal gurulgatnak és utána verik a mellüket és magyaráznak 2-3literes fogyasztásról.
Valós adat az szerintem is a 4-5 liter lehet de mint emlitettem a Daihatsu diesel Charadom bekapott hat liternyi anyagot igaz forgott is 5000-et.
Egyébként egy ki jut messzebb versenyt érdemes lenne összehozni ahol fixen mondjuk öt liter anyaggal kellene mindenkinek egy adott távot időre teljesiteni9 és az győzne akinél több üzemanyag maradna meg.
Itt előjönnének a nagyottmondó(kisfogyasztást mondó)emberkék turpissága.
Jó ötletet adtál, ha személyautó lesz belőle, akkor fel is lesz izmosítva, és a fékrendszert is újra kell gondolni. Vagy eladni egy mozgáskorlátozott , vagy fiatalkorú B1-es személynek, mert más úgysem fog érte pénzt adni.
Kisteljesítményű motoroknál jobban érezni a piciny különbséget. És van különbség. Szerelésen volt már mindenféle, még Yanmar nem. Egyértelműen megállapitható volt, a Kubota zajosabb és gyengébben muzsikál. Engem ezért nem hoz lázba, még ha nagyobb a futásteljesítménye is. Ez így logikus, tartson tovább, valamit valamiért.
Mit értesz kényszer alatt? Ha azt,hogy tetszik,és nem akartam a rendes autómat melóban leharcolni,és közel egy millát beletolok egy kényszerautóba,akkor valóban kényszerből vettem. A füstölést meg arra írtam,hogy ezek a motorok 10 kw-ot tudnak,legalábbis a lombi gyárilag.Adagolón van lefolytva,de ha füstöl akkor már sokat kap.Namármost akkor a tiéden még lehet pöckölni,de látom nem veszed a lapot. Te gondolom a mopeddel kelsz és fekszel,semmiféle viccet nem bírsz elviselni vele kapcsolatban.Ha meg a városnál tartunk,hidd el járkálok sokat be Pestre ,ezért ne mutasd be a közlekedést.Talán ezért van némi viszonyítási alapom a városi,és az azon kívüli közlekedés kapcsán. Érdekes engem nem villognak le a városban,sőt álltalában a belső sávban közlekedek,nem úgy mint lakott területen kívül. Ha meg úgyis személyautót akarnak csinálni belőle,ugyan ne menjek már 45-el. Ha nem sietnék,akkor is megölne ez a tempó.
A relatíve magas fogyasztás a motor miatt lehet, nem az eredeti funkcióját tölti be. Kb 1 literrel eszik a moped kevesebbet, mint egy modern kisautó a városban. Nos, ha ugyanazon költségeket vezetik be, akkor kihal eme érdekes jármű a közutakról. A lomisok lehúzzák a rolettát, gyerekemnek pedig idő előtt lesz mivel játszania és vezetni tanulnia. Vagy le....ok mindent, aztán járok így vele, ahogy van.
Az enyém füstölés nélkül is megy, egészen más az alapelvünk, nem füstölésig kell hajtani. Van egy olyan érzetem, hogy te kényszerből vettél mopedautót...
Nézegettem én is a gyári grafikonokat, a 4 kW-os teljesítményhez tartozó fogyasztás (g/h) kb. fele annyi, mint amit a gyakorlatban mérünk. A garafikonok szerint az LDW 502-es a 4 kW teljesítményt is sokkal kisebb fordulatszámnál leadja, mint amennyit egy mopedautóban forog. Pedig a teljesítmény csökkentésének a legkézenfekvőbb módja a fordulatszám csökkentése lenne szerintem. A mopedautókban kb. annyit forog a Lombardini motor, mint amekkora fordulaton egyébként leadja a 10 kW körüli maximális teljesítményét. A fajlagos fogyasztás is megfelel az ehez a teljesítményhez tartozó gyári adatnak.
Ha jól emlékszem a Te motorodat a Lombardini szervízben újítoták fel. Nem láttak valami különbséget az agregátorokba és a vibrátorokba épített gyári "fojtatlan" motorok és a mopedautóba épített változat között? Nagyon bosszant az olyan "fojtás", ami miatt úgy csökken a teljesítmény, hogy a fogyasztás meg nő. Akkor már talán jobb lenne ha nagyobb lenne a motor teljesítménye, és inkább a végáttételt kellene úgy megválasztani, hogy sokkal kisebb motorfordulat mellett lehessen közlekedni.
A mopedautók fogyasztása szerintem relatíve nagyon magas, jó lenne tudni, hogy miért. Némelyik kis diesel személygépkocsi alig fogyasztana többet mint egy mopedautó, ha csak 50-60 km/h-val közlekednénk velük. Talán a rossz hatásfokú szíjhajtás lehet az oka a magas fogyasztásnak?
Azért a mopedautók fogyasztása annyira nem vészes, amikor még az Ignissel szállítottuk a pizzát, az még 9 liternél is többet evett, ehez képest az Aixam 3,5 liter körüli fogyasztása igazán kedvező. Mondjuk egy gázüzemű kiskocsi üzemanyagköltsége már lehet hogy egy mopedautóétól is kedvezőbb lenne, de annál meg egy csomó egyéb költség merülne fel, ezért egyelőre maradnak az Aixamok a háznál. Bár a jelenlegi üzemanyagárak mellett, már érdemes lenne kicserélni a diesel motort elektromosra, csak sajnos az átalakítás 1-2M Ft körüli összege kicsit soknak tűnik, mert azt most kellene kifizetni, a megtakarítás meg több év alatt jelentkezne, hacsak idő előtt tönkre nem mennek a méregdrága Lithium aksik.
Mi biztos, hogy nem találkoztunk, mert M113-nak írtam, nem neked.
Hidd el, Budapesten elég pörgős az élet, főleg ismert csomópontoknál, nagy teherautók között... Itt nem érdekli az embereket, hogy mennyi a megengedett sebesség, hiába 50, ha 55-tel mész, már dudálnak és villognak a hátad mögött. Nem feltétlenül, ha mopedautóval közlekedik az ember, ha személyautóval, akkor is.
Nincs időd, hogy "45-tel közlekedj"? Minek vetttél mopedautót? Azért van 45-ös matrica a hátulján.
Szerintem nem találkoztun még.Budakeszi-Érd között használom,nem szenved a motor,mert a cvt intézi az áttételt,a motorban meg van ford szám korlátozó.Mint mondtam más városban és más azon kívül használni.Városban nem észrevehető hogy lassan mész,deközúton igen.Azon kívül nekem sincs időm arra,hogy 45-el menjek.
Beszéltem az NKH-val délelőtt.Arra hivatkoznak,hogy ellentétben más országokkal,nálunk van a típus,és járműfajta. Hiába esik bele a típus a segédmotorba,ha fajtáját tekintve meg gépkocsi. Valóban személygépkocsi rendszámot akarnak rá adni.Kérdeztem,hogy a rendszámmal kapjuk a személygépkocsis jogokat is,ha már annyit kell rá fizetni? Háát persze hogy NEM!!!Akkor meg miért fizessek mint egy személyautóra???Jött a kitérő válasz ,miszerint ezt az adóhatóság dönti el,ebben nem tud segíteni.Kérdezem,hogy lehet az,hogy le akartam vizsgáztatni a gépet,és mindenhonnan elküldtek,hogy nem tudnak ilyet forgalomba állítani??? Erre adott egy telefonszámot,hogy ott érdeklődjek.Következő telefonpartnerem az allianz biztosító.Kérdés: Milyen biztosítást tudok kötni a verdára ami szgk-nak van minősítve,de nem rendelkezik azok jogaival? Hosszas átkapcsolgatások után közölték,hogy erre még nincs tervezet, smkp biztosítást lehet rá kötni. Mintha kicsit nagy lenne a fejetlenség,és egymásramutogatás ebben az országban.
Elég rossz, hogy padlógázzal használod. Nem szereti! Minek kéne elviselnie? Miért kell padlógáz?
Már leírtam, hogy majdnem Gellérthegy magasan lakunk, minden nap le és fel kell mennie az Aixamnak a lejtős-emelkedős úton, könnyedén feljön, pici gázzal, nem füstöl és nem szenved a motor. Az út borzalom, tele vályúkkal, ezért célszerű lassan közlekedni rajta.
A 479 cm3-is Kubota motoros Aixam 500-aknál 4,5 literes fogyasztást tüntettek föl. A tapasztalatok szerint 5 litert fogyaszt, A 4kw-os, 400 cm3-is változatoknál 3,5 liter van leírva. Az enyém 3,5 liter és 4 liter között mozog, mert Budapesten elég araszólós a forgalom, rengeteg jelzőlámpáva. Nem találkoztunk már?
Nekem is két lombi motoros járgányom volt,ill.egyik mai napig van. Faluk között használom,dimbes dombos utakon,keményen 4,5l kajál az mc1,tegyük hozzá ,hogy egyfolytában padló gázt kénytelen elviselni a kicsike. Előtte ligier ambrám volt,jobban gyorsult mint ez,de az meg 5-5,3 -at kajázott. Ki is voltam akadva :D
A Grecavra nem tudsz nagyobb tárcsát tenni, mert azon már eleve nagy van! A 400-as Aixamoknál leesztergálják a tárcsák külső átmérőjét, éppen csak látszik a Made in Canada feliratból egy kevés. Tehát a nagyobb tárcsát úgy értettem, hogy akkorát tettem fel, mint ami a többi mopedautóban van.
Nekem volt több Lombardini motoros járgányom, a tapasztalataim és a méréseim szerint nem tűnik "harmatgyengének" a Kubota. Az 500.4-es Aixamunk gyorsulása sokkal jobb mint szinte minden "széria" LDW 502-es motorral szerelt járgányunknak, pedig az adagolón még rajta van a gyári plomba. Egyedül az Ambra gyorsult ilyen jól, de az egy kicsit fel volt piszkálva. Nálunk a Yanmar motoros JDM a "csúcstartó" gyorsulásban, az viszont nem ment többet 60-nál.
Az LDW 502-es Lombardiniből szerintem is nagyobb teljesítményt lehet kihozni, mint a 400 cm3-is Kubotából, a 25%-al nagyobb hengerűrtartalom csak jelent valamit! A gyári adatok szerint a 315 cm3-is 1 hengeres Lombardini is 4 kW teljesítményű, de mégis sokkal gyengébbnek tűnik.
Ha a 480 cm3-is Kubota, és az 505 cm3-is Lombardini teljesítményét hasonlítjuk össze, a gyári adatok szerint közel azonos (kb. 10 kW) a két motor teljesítménye. Az 500-as Aixamokba szerelték régebben a 480 cm3-is Kubota motorokat, de érdekes módon azok nem fogyasztottak többet, mint a kisebb motorral szerelt változatok, pedig a végsebességük legalább 1,5x annyi. Gondolom a nagyobb áttételi arányú variátornak (nagyobb tárcsa, szélesebb szíj), és az 1:8-as difi áttételnek köszönhető az alacsony fogyasztás.
Én most is úgy gondolom, h. a tervezési seb. feletti + % telj. igény lényeges. Ha a városban - vidéki! - mászkálok, 20-30 méter után a varióm már teljesen átáll, így a fogyasztás nem nő számottevően. A Lombi szervízzel konzultáltam, s szerintük is a + telj. igény és télen a túlhűtés kér + üzemanyagot.
Hogy melyik a jobb? Az újabb, a jobban belőtt. Találkoztam mindkét motortípussal, mindkettőnél volt "halni készülő", de mint látható, Adam 07 és WooDoo japcsi motorjaik szépen muzsikálnak, enyémnél jobban. Az enyém 40-ig fürge-ürge, 55-ig még dinamikus, tovább is határozott, de biztosan szabályozott, mert halál pontosan 67-nél "gondolkodóba" esik. Itt jó nagy kövéret kell nyomnom, mert kicsire oda sem figyel. Akkor nem túl dinamikusan - mondhatnám vonakodva - még tovább gyorsul. Viszont gond nélkül zsinórban utazik 66-ot, a leszabályozás előtti sávban. Nos, ekkor ugye a gyári adathoz képest 46,67%-kal kérek többet tőle, (közel másfélszeresét!), így ő is több anyagit-anyagot kér. Így e használatnál iszogat 3,7-4l között. Normál, előírt tempónál, - max. 45 - türelmes vezetési stílusnál - kimértem - 2.4-2,5l. Ezek a sebességek csak zárt versenypályán használatosak, természetesen közúton SOHA nem teszünk ilyet.... üdv
Debrecen mellett lakom 20 km-re, Hosszúpályiban. A faluban csak 1 pizzéria-fagyizó van, ott többnyire megtalálsz. Ha biztosra akarsz menni (jönni), akkor csörögj rám: 06(20)9594684.
Bocsánat, ha megsértettelek, csak most elég sűrű napokat élek, így ritkán jutok gép közelébe. Telefonon meg azért nem hívlak, mert nem tudnék még semmi konkrétat mondani, sem vásárra, de még találkozóra sem. Ettől eltekintve tiszteletben tartom a döntésedet, és nem zaklatlak többé.
Csak szórakoztatlak! :) Nem néztem még élőben, mert ezen a környéken egy darabot nem láttam még, a munkám miatt meg nem tudok csak úgy elugrani néhány tíz-száz km-el arrébb. De ami késik.... :)
Úgy értékelem, mindent elkövettem, hogy Bobby75 megtekintse a technikát (válaszok, fényképfelrakás-ami nekem külön nehézséget okozott-, telefonszám küldése, gumicukor felajánlása). Nem élt a lehetőséggel, számára az eladási szándékomtól elálltam.
Itt, Budapesten amikor sikerül beszélnem véletlenszerűen egy-egy mopedautóssal, (pl parkolóban) mindegyik azt mondta, hogy fogyasztása jó 4 liter, ha nem több.
Ma avval rémisztgettek, hogy az egyszámjegyű utakról le lesznek tiltva a segédmotorok. Ez azért is jó, mert még a kapun sem jöhetek akkor ki többé, merthogy ilyen út mellett lakunk. Ügyesek, ha használni akarod, akkor kénytelen leszel autóvá nyilváníttatni. De mi lesz akkor a két motorommal. Ha ezentúl nem tudom emiatt használni egyiket sem, akkor valyon megveszi tőlem az állam, vagy az NKH, vagy csak símán kidobhatom mind? Gyakorlatilag kirabolnak:))))
Képzeld el, ha a Grecav-ra teszek nagyobb variótárcsát. A digó morcibb a japónál, ehhez több anyag is kell. A mester szerint a Kubota olyan , mint a tavaszi harmat az Ld-hez képest. Nekem szempont a menetteljesítmény. Elhiszem a 2 táblát, meg a kereszteződéseket is. Nekem reggelente ezekből tucatszám adódk, és gyakran üzemórát lehet mérni , nem km-t. Több hidegindítással, melegítéssel teszem meg a 100 km-t. Nem több indítással, hanam több hidegindítással. Persze az Ld többet eszik, de nagyobb vezetési élményt is nyújt. Ez így természetes, az a kb 0.5 L elenyész ehhez képest.
A pizzásjárgányunk is kijön 3,5 literből, pedig azt aztán nek kíméljük egy cseppet sem. Naponta 3-4 ember vezeti váltva, beindítjuk vagy 50x, és szinte állandóan csak gyorsítunk meg fékezünk vele, mert a kiszállítások átlagos távolsága 2-3 km, és útbaesik legalább 2 stoptábla meg több jobbkezes útkereszteződés. Szerintem a pizza kiszállító járgányoktól kevés jármű kap nagyobb terhelést.
Volt nekem is több Lombardini motoros járgányom, az Ambra és a Media gyorsabban ment mint a Kubota motoros Aixam, de az Erad, a Stella és a Microcar meg lassabban. A Lombardinik fogyasztása viszont mindig több volt mint a Kubotának.
Nekem különösebb bajom nincs a Lombardini motorral, a felújításában is elég nagy gyakorlatot szereztünk, de ha választhatok egy japán és egy digó motor között, szívesebben választom a ferdeszeműek technikáját, még ha kicsit lassabb is a járgány.
Jelenleg éppenséggel azon dolgozom, hogy ne tudjanak gyorsabban menni 60-nál a gyerekek. Régebben kisérleteztem én is, hogy mennyit lehet kihozni a Kubota motorból, anélkül hogy az adagolóhoz hozzányúlnék. A 400-as tipusnak gyárilag kisebbre esztergálják a primer variátor tárcsáját, így az áttétel korlátozva van. Kisérlet képpen feltettem egy nagyobb átmérőjű primer tárcsát, azzal rögtön gyorsabb lett a járgány, kb. annyit ment a mint a tied. A 400-as típusra fel lehetne szerelni az 500-as variátorát, aminek nagyobb a primer tárcsája, és a szíj is sokkal szélesebb, így sík terepen jóval gyorsabb lenne a járgány, de az emelkedők nagyon megfognák, mivel a 400-as Kubota motor teljesítménye biztos nem több 4 kW-nál. Na meg szerintem felesleges tuningolni a járgányt, a városban elég az is amennyit gyárilag tud, ha meg nagy ritkán hosszú távra indulunk egy mopedautóval, akkor előre számolunk a hosszú menetidővel. A Debrecen Siófok távot is több mint 6 óra alatt tettük meg tavaly, de tudtuk előre hogy ennyi lesz, ezért nem zavart a csiga tempó.
Érdemes megfigyelni a rendszám táblát is. Indiában nincs szabványos rendszámtábla, mindenki olyan rendszámot fest kézzel, vagy olyan táblát készít vagy készíttet, amilyet akar, vagy tud :"
rendszám
A gyári értékek ennél nagyobbak, de a nepperek tudnak jobb megoldást. A gyári értékek a 40-es tempóra vonatkoznak. Ha pl. 52-vel mész, a fordulatod 30!%-kal magasabb, s a teljesítmény többlet igény legalább 40-50%. (a légellenállás ugye négyzetesen változó...) Így egy "városban szokásos" (kb. 50) utazótempónál a fogyasztás típustól, állapottól, útviszonyoktól, (hegyvidék), évszaktól, (télen kissé több, a motor oldalt kapja a hideg levegőt, általában kicsit üzemi hő alatt működik, a termikus hatásfok, ugye, romlik), vezetéstechnikától függően 3-4,5 l is lehet. Persze a Devecser-Ajka-Pápa "aranyháromszögben" ez másképpen van. (van még másik "Bermuda háromszög is az országban...) üdv
Pár hónapja napokig fő téma volt a zajcsillapítás , akkor páran be is számoltak ilyen-olyan kedvező hatásokról , de már nem emlékszem kik írtak hozzá . Próbálkozz a keresővel ...
Valóban sokáig kábítottam egy reménybeli sorstársunkat a folyosón ( én támaszkodtam a radiátornak ? , vagy ablaknak ? ) , amíg az öregekkel vették fel az interjúkat . .........A W98-hoz nem készül már vírus , a legtöbbje nem tud vele mit kezdeni , évek óta nem volt vírusproblémám , noha gyakorlatilag semmilyen védelem nincs ezen a gépen .
A Déli Krónikában ( Kossuth Rádió) volt híresztelés smkp rendszámozásról . A bemondó felvezető szövege valahogy így kezdődött : „ Rendszámot kapnak a segédmotorkerékpárok , a tulajdonosok mit szólnak hozzá az még kérdés , egyelőre csak annyit tudni biztosan , hogy rendszámtáblát gyártó cég biztosan jól jár......” Az eddig ismertekhez képest csak rossz hírek vannak , illetve a feltételezéseink közül a rosszabb jöttek be . Egyelőre tervezet , de : normál rendszám , forgalmi , törzsköny , regisztrációs adó , vizsgálat és kétévente időszakos műszaki . Azonfelül az európai szabványok szerint fel nem szereltek ( értsd : japán konténeres robogó ) nem maradhatnak forgalomban . Lehet hogy az ősöreg egykorvolt KGST típusok sem – ez utóbbi bennem alkotmányossági aggályokat is felvet . A segédmotorok minden előnye gyakorlatilag megszűnik , vagy minimálisra csökken . A költégeket járgányonként egy huszasra taksálták , a regadó a 2009 után forgalomba helyezettekre vonatkozna (ha jól értettem) , így az új gépek ára olyan 35-40 ezerrel lesz magasabb a jelenleginél . Azért megnyugatató , hogy nem kitolásból csinálják mindezt , hanem a társadalom iránt érzett felelősségből..........A mopedautókról gyakorlatilag nem volt szó .
Amenyiben 100 km-re értik akkor igen.....2,5 liter alatt minden erősen megkérdőjelezendő , de a legtöbbet még 3 alá sem lehet levinni . Az enyém is (mindkettő) vastagon túlfogyaszt .
Szerintem is nagyon szép! Ezek az "újabb" modellek nagyon jól néznek ki. Láttam 1-2 hirdetést ahol régebbieket árultak de azok a kissé szögletes formák nekem nem jönnek be. Persze ettől még lehetnek jók. Mekkora csomagterük van ezeknek? Néha kell szállítanom ezt-azt. Egy kósza pillanaton megfordult a fejemben, hogy inkább platósat kéne venni, mert bár csak negyedévente egyszer lenne rá szükség, de akkor nagyon. Viszont egy rendezvényre, vagy sajtótájékoztatóra ciki lenne azzal érkezni. :(
A mi 500.4-es Aixamunk eddig is elég jól ment, de az új szíjjal megtáltosodott. Már beraktam 2 távtartó alátétet a primer tárcsák közé, de még mindig simán megy 70-et. Ma találtam még néhány alátétet, amiket régebben szedegettem ki a töbi járgányomból, holnap néhányat még berakok, mert a lányom és a feleségem nem bírja betartani az "ajánlott" sebességet. Érdekes módon a fiam meg bírja állni, hogy ne padlózza a gázt.
Ami még meglepő az 500.4-es esetében, hogy a gyorsulása is sokkal jobb, mint a többi Aixamomnak. Induláskor nem rángat egy kicsit se, és 30-ig piszok jól gyorsul. 30 és 50 között érezhetően kisebb a gyorsulás, gondolom ekkor vált fel a variátor, de 50 után megint meglódul a járgány. Ennek ellenére fogyasztásban hozza a Kubotáktól elvárt 3-3,5 literes átlagot.
Felteszek már én is egy képet a járgányunkról, szerintem szép kis kocsi ez is. A Gold kivitelben sűrűküllős alufelnik, gyárilag sötétített oldalablakok, ezüst szinű gumicsíkok, és a karosszéria anyagából készült burkolattal ellátott ovális tükrök vannak. Sajnos a jubileumi modellekbe beépített elektromos napfénytetőt ebből a szériából kispórolták:((
Talán az egyhengeres LD315 ccm 250 kg körüli cabrio ehet 3 körül. Nekem más tipusom nem volt, nem tudok a fogyasztásról nyilatkozni, csak irígykedve olvasom a hirdetések alatt, mennyi jólbeállított moped van eladó. Az egyém e téren nem ilyen jó. Viszont megy, "nem kicsit, nagyon".
Azt ajánlom, próbálj ki 1 -2 mopedet, mielőtt az enyémet próbálod, hogy érezd a különbséget a menetteljesítményben. Nem kecsegtetlek 2 literes fogyasztással, ha 50 körül mész,kb 3.5 L ,egyébként 4 körül fogyaszt.
Szép kis kocsi! Már adagolom az asszonynak, hogy mennyire szükségünk van egy ilyenre. Sőt, erre! Sőt, nem is értem, hogy tudtunk eddig élni nélküle...:) De most komolyan.
Nem tudom mit követett el Bander Törökszentmiklóson és környékén, de érdekes cikkek jelennek meg arról a vidékről. Ott még mindig folyhat a háború. Én most találtam egy közel hónapos cikket (cikk). Van egy számomra érdekes rész: "a közlekedésfelügyelet műszaki engedélyt adott a robogóra". Ez elképzelhető?
Ha most vennék mopedet 850 alatt nem is nagyon találnék megfelelő állapotút. Valószínű azokra is lehetne fordítani néhány hetet és még egy csomó pénzt.
Köszi az elismerő szavakat, de semmi klönleges nincs benne. Ezzel járok dolgozni, tegnap Ráckevén is voltam. Ha lesz időm, bell csinosítgatom, illetve terveztűnk egy burkolatot a motortérbe.
Sziasztok!Volna egy eladó,2000-es évjáratú,Milleniumi kiadású Aixam 400 Superluxe
kisautóm.Ha valakit érdekelne,megtekintheti www.brumiauto.extra.hu-n az aprók között,vagy felhívhat a 30/9464492 telefonszámon.További képeket is tudok küldeni!