Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47259
Azt mondtam, amit mondtam. Azt, hogy a világ jelenlegi olajigénye 2-3 évtizedig biztosítható. Talán tovább is, de 2-3 évtizedig biztosan.
Nem azt, hogy kétszer-háromszor ennyi, hanem azt, hogy a jelenlegi igény. És egyelőre nem tűnik úgy, hogy ez ne teljesülne. Olajhiány nincs, és senki nem is számol vele. Elképzelhető, hogy a kitermelés már nem fokozható. Az is, hogy kis mértékben csökken - de a lényeget nem érinti.
A gázkitermelés például még fokozható.

És egyelőre ez nem tűnik úgy, mint ha biztosan ne teljesülne. De a kötekedésedet iszonyatosan unjuk már, biztos vagyok abban, hogy nem csak én. Szó szerint órákat-napokat vagy képes az idődből arra pazarolni, hogy visszakeresgélj régi hozzászólásokat, megpróbálni vele a másikat "lealázni". A lényeg, a mindenekfeletti lényeg, hogy mindenképpen Te győzz, neked legyen igazad, a másikat meghazudtold.
Te nem vitatkozni, hanem verekedni jársz ide.
Inkább konzultálj kezelőorvosoddal, gyógyszerészeddel. Rád férne. Egy hótt homály, teljesen esetleges jövőbeni pályákat sejtető témáról beszélünk, hazudik, aki azt állítja, biztosan látja a jövőt. Akár nagyságrendekkel lehet mellényúlni, így a többségünk a hozzászólásainál oda is teszi: "szerintem", "valószínűleg", "én így látom" stb..
Kivéve téged, mert Te mindent jobban tudsz mindenkinél, mindenki más hozzá nem értő hülye, akinek fogalma sincs semmiről. És ezek után miért csodálkozol, ha előbb-utóbb mindenhonnan kiutálnak?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (47258)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47258

A szokásos mellébeszélés. Mindnyájan tudjuk, hogy az ominózus beszélgetésben a kukorica-alapú etanol volt a téma. Aki nem tudja, megnézheti, ott van a hozzászólások sorszáma. De hagyjuk ezt, mutatok valami mást:

 

-----------------

 

advocatusdiaboli válasz | megnéz | könyvjelző 2007.06.07 17:48:16 © (22139)

Igen, Nájcki, igen. Az eddig megszokott módon (volumenben) bizony biztosítható lesz a világ olajigénye még pár évtizedig. 2-3-ig biztosan, 4-5-ig esetlegesen, tovább már csak csökkenő, lecsengő felhasználás mellett.

 

-----------------

 

Tehát 2007 nyarán azt mondtad, hogy a kitermelés egészen biztosan nem fog csökkenni kb. 2032-ig (2-3 évtized), de az is lehet, hogy 2052-ig. Utána majd elkezd csökkenni. Ezt is meg lehet úgy tekerni, hogy a világ nem világot, az olajigény nem olajigényt, a volumen nem volument jelent. Biztos vagyok benne, hogy meg tudod tekerni, és abban is biztos vagyok, hogy még te is elhiszed magadnak, hogy akkor is jót mondtál meg most is jót mondasz. Sőt, holnap is jót fogsz, amikor megint valami mást kezdesz majd mondani. Elég vicces. Nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy basszameg, tévedtél? Azt hitted, aztán mégse. Ha Einstein tévedhetett, veled is előfordulhat.

Előzmény: advocatusdiaboli (47256)
berci222 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47257

 

Nem tudom, találkoztál-e már hívővel, hiszen amit írsz, teljesen ellentétes önmagával. Már hogyan gondolná egy hívő, hogy amiben hisz, az egy szektás eltévelyedés??

Egy szekta tagja a szektan belül nem latja, hogy ö szektas. Ugyanis minden szektanak van egy doktrinaja, amit a szektatag magaeva tesz, alaptörvenynek tekint, nem kerdöjelez meg,... Ha ezt nem teszi, kirugjak, kipirickazzak, kiutaljak.

 

A vilagon jelenleg letezö, kb. 4000 szekta (a vallasok nagyobb, elterjedtebb szektak) minden hivöje esküszik a sajat elkepzelesere, igazara. Hiszen indoktrinalt. Nem hülye, hanem indoktrinalt. A vilaga beszükölt, leegyszerüsödött a doktrina egyszerü/primitiv allitasaira, dogmaira. Hozzak nehany peldakat, pl. ebböl a topikbol? ;-)))

 

Előzmény: galland (47254)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47256
Bocsi, de a bioetanol és biodízel nem azonos és nem egyenlő a kukoricás technológiával. Ez lesz az algából, cellulózból is.
Úgyhogy semmiféle ellentmondás nincs a most és korábban leírtak között. Azt meg kiszámoltuk, hogy gabona alapon egyszerűen nincs elégséges termőterület, és ezen túlságosan nem is vitatkoztunk. Momentán talán éppen itt a Kárpát-medencében határeset lehet, még az USA esetén is rezeg a léc (feltéve, hogy minimum a felére viszi a fogyasztását, de az ott lehetséges), de globális léptékben ez akkor sem megoldás.
Az alga-cellulóz viszont az lehet. Pláne napenergiával, atomenergiával, hidrogénnel, hőtárolós napkollektorral, hőszigeteléssel stb...

Szurkálódni meg nem akarok, de folyamatosan vádaskodsz jobbra-balra, hogy egyesek azt hiszik, mindent jobban tudnak, meg nem látják be tévedéseiket. Esetleg olvasd vissza magadat, figyelve a stílusra is. Ki az, aki szerint itt mindenki más hülye? Ismered a mondást a szálkáról és gerendáról?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (47244)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47255
Keresztényt írtam. Nem katolikust. Kérdezz meg egy Kálvinistát, Lutheránust, Babtistát stb.. mi a véleménye a katolikus egyházról. Nagyot fogsz nézni!

Nem jó ez így, sokszor nem azt olvassuk, amit a másik írt, hanem amit belegondolunk.

A végével egyetértek, az ember alapvetően társas lény, és az internetes fórumozás is a közösségi élet egy formája. Sokaknak szinte kizárólagos formája, bár így kvázi-közösségi életet élhetnek esetleg olyanok is, akiknek ez egyébként nem adatik meg (betegek, fogyatékosok, ágyhozkötöttek, tanyán éldegélők stb..). Tehát mindenben van jó is. :-)))
Előzmény: galland (47254)
galland Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47254
"Még a mélyen hívő keresztények igen nagy hányada is úgy gondolja, a katolikus egyház egy szektás érdekeltség-alapú eltévelyedés."

Nem tudom, találkoztál-e már hívővel, hiszen amit írsz, teljesen ellentétes önmagával. Már hogyan gondolná egy hívő, hogy amiben hisz, az egy szektás eltévelyedés??

Amúgy, hogy visszakanyarodjak a topic témájához, azon gondolkodtam, hogy a templombajárás és az Internetezés (sőt, fórumozás) között micsoda hasonlóságok vannak. Állandóan arra vágyunk, hogy meghallgassanak minket a többiek, hogy közösségben legyünk, lásd micsoda robbanást produkáltak a social network siteok, iwiw, myspace, facebook, stb. Az internet létezését az olajbőség (vagy energiabőség) tette lehetővé, ha kicsit sarkítok. Ha majd nem lesz ennyi olaj (vagy felesleges energia), az emberek visszatérnek a templomokba. (vagy a kocsmába, mindenkinek ízlése szerint :) )
Előzmény: advocatusdiaboli (47248)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47253

Nincs veled semmi baj. Azzal sincsen semmi baj, ha valaki téved. Azzal van baj, ha sosem ismeri be, hogy téved, és ha mindig másokra akarja kenni, hogy ők nem tudták jól, bezzeg ő mindig megmondta. Nem, nem mondta meg. Sőt. De ezzel tényleg nem az a baj, hogy tévedett - emberi dolog. Kurva nagyokat tévedtem már életemben. Amikor először olvastam erről a témáról, ugyanazt gondoltam, amit sokan mások. Hogy mekkora marhaság már, majd jön a technológia és megoldja, nem lesz itt semmiféle válság, sima átmenet véeható, miért lenne egyáltalán probléma, hogy kicsit kevesebb olaj lesz.

 

Nem az a baj, hogy egyesek fél éve még azt mondták, hogy 30-50 évig fenntartható a jelenlegi kitermelési ütem. Azt mondták, és nem tartható fenn, de nem ez a baj. Engem az zavar, ha az illetők úgy tesznek, mintha ilyet életükben nem mondtak volna, mert az törvényszerű, hogy ők akkor is jól tudták, amikor az ellenkezőjét mondták és most is jól tudják. Ez a fajta mellébeszélés elég méltatlan.

 

Én pl. azt gondoltam 3 hónapja, hogy USA-hadosztályok fgják ellepni Pakisztánt eddigre. Tévedtem, nem lepték el. Hülyeséget gondoltam. Megesik. Nem olyan nehéz beismerni.

Előzmény: kilenctizenegy (47250)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47252

"Ezzel jelentősen kisebbségben vagy."

Hol, itt a fórumon?"

 

Bármilyen körben, beleértve akár száz véletlenszerűen kiválasztott katolikus papot. Legfeljebb ez utóbbiak nem hangoztatják annyira a nyilvánosság előtt.

 

"És akkor mi van? Ne hasonlítsd már a totalitárius diktatúrához."

 

Csak az érvelést hasonlítom hozzá, a gondolatmenetet. Én is tudom, hogy 250 éve volt egy felvilágosodás, és azóta az egyház nem kínoz halálra embereket. Elvette tőle az állam ezt a jjogot a tized szedésével együtt. :-))

 

"Én csak beleolvastam, de nem bírtam végigolvasni, mert untam. Mind a kettőből (Biblia+Korán) le lehet vezetni a szeretetet és a gyűlöletet is."

 

Na ez a nagy tévedés. A Bibliának van önmagán túlmutató erkölcsi mondanivalója, ez pedig a szeretet abszolut parancsa. A megdobnak kővel...A Koránban ilyen nem nagyonn van. Az a könyv csak azt mondja, hogy ha Allah utasításait Mohamed instrukciói szerint követed, akkor a Paradicsomba jutsz. Ezen utasítások meg semmi egyébről nem szólnak, mint a korabeli törzsi szokásjog mardéktalan betartásáról. Ettől olyan az iszlám, amilyen, nem attól, hogy Mohamed nem élt elég régen.

Előzmény: galland (47242)
berci222 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47251

 

ami saccra annyit tesz, hogy 2000ft/kg fölé fog menni pl a karaj 2009-re.

 

Ez azert nem fog müködni, mert akkor majd külföldröl hozzak a karajt es meg mosolyogva ennel sokkal olcsobban is adjak.

 

Előzmény: krezidiesel (47249)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47250

A bioüzemanyagok elterjedésének sebességét némileg túlbecsültem, de ez ügyben már többször önkritikát gyakoroltam itt a fórumon. Ez legyen a legnagyobb tévedésem. Persze ez a jövőben csak a kukorica- és cellulóz alapú etanolra vonatkozik, az algaalapúnak lehet komoly jövője, de ezt asszem még te is osztod.

 

Változatlanul az akkumulátor látszik győztesnek. Az árkülönbség gyorsan olvad, az meg, hogy a hálózat nem fogja bírni, éppen az általad hangoztatott lassú átállás miatt csak olyan sokára fog jelentkezni, hogy addigra már más okokból is hálózatot kell cserélni.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (47244)
krezidiesel Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47249

Ezekkel a bioüzemanyagokkal annyi a gondom, hogy minden technológiát be fognak utána vezetni a mezőgazdaságban amit eddig nem. A génmódositott növényektől kezdve, a vegyszerekig. Hazavágják majd vele teljesen a termőföldet.

Az emberiség fogyasztói szemléletével van baj, az erőforrásainkat kizsigereljük, tönkretesszük, legyen az bármi. Beosztással használni valamit, úgy hogy a jövőre is gondolunk nem tudunk. Magyarul profitra cseréljük unokáink Föld-jét...

A másik a felfokozott mezgaz termelés zéró tápértékű növényeket fog adni, amiből az élelmiszeripar boszorkánykonyhájában emberi tápláléknak tűnő, de annak teljesen alkalmatlan cuccokat fognak előállitani. Rengeteg beteg ember lesz...

 

A műtrágya az elmúlt évben 60%-al , a gabonanövények (belföldi) ára több mint 100%-al ment feljebb. Kiváncsi vagyok mi lesz az idén a trend...

 Szerintem megérjük őszre a 10000ft/q-nál is drágább kukoricát, ami saccra annyit tesz, hogy 2000ft/kg fölé fog menni pl a karaj 2009-re.

És az olajár elmúlt évi emelkedése még gyakorlatilag nem jelent meg az üzemanyagárakban... Ha az üzemanyagárak arányosan beérik azolajár emelkedését akkor érdekes dolgok következnek.

Mint Nájki mondta: eszik vagy vezet...

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (47244)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47248
Ez kognitív disszonancia. Teljesen egyértelmű, hogy érintett vagy, van benned vallási elfogultság a katolikus egyház irányába.

Hidd el - ha nem is fogadod el - hogy a kívülállók, a katolikus egyházban nem hívők és a pápában nem bízók (és a regisztrált hívők számát ne tekintsd ténylegesen hívőnek, engem is katolikus szertartás szerint kereszteltek meg) szerint a Krisztusi tanítások és az egyház történelmi pályafutása, beleértve a mai gyakorlatát is egyszerűen nem össze-egyeztethetők.
De ezt igen nagy gondolkodók is így érezték, nem véletlenül szakadt szét az egyház görögkeleti és nyugati-keresztényre (bár ez alapvetően hatalmi játszma volt, de ez is csak a gyakorlatot minősíti), viszont mindennél többet elmond Luther, Kálvin és a többi reformátor véleménye, tevékenysége.
Még a mélyen hívő keresztények igen nagy hányada is úgy gondolja, a katolikus egyház egy szektás érdekeltség-alapú eltévelyedés. Csak egyelőre túl mélyen van még beágyazva a társadalomba ahhoz, hogy ezt nyíltan kimondjuk. Túl sokakat sértene.
Előzmény: galland (47242)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47247
Személyes érintettség okán írtam. Nem kell emlegetni, ha nem szeretnéd, hogy megmutassák neked, hogy mikor és miről mit mondtál. Lehet mellébeszélni, de próbáld úgy csinálni, hogy közben nem teszel említést rólam. Ha mégis, annak ilyen következményei lesznek. Nagy ez az archívum, sok érdekeset be lehet másolni.
Előzmény: advocatusdiaboli (47246)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47246
Megígérted, hogy nem jössz ide egy ideig. Már olyan jól megvontunk nélküled. Légy szavatartó akkor, jó?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (47244)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47245
Alapvetően még a nagyságrendeket sem látod át. Nincs összefüggés az általad leírtak között, amúgy meg az, ha az olajért kifizetett pénz (dollár vagy euró) egyáltalán nem megy vissza soha, még vásárlóerőként sem a kifizetőhöz, akkor az kész nyereség.
Akkor voltaképpen ingyen kaptunk olajat, adtunk érte holmi papírfecniket meg számlaegyenlegeket, amiért cserében soha, semmikor nem kell adnunk semmit. Virtuális pénzzel fizettünk - ezt csinálta az USA hosszú időn keresztül a gigantikus külkereskedelmi hiányával, és nem kis részben ennek eredményeképpen zuhan a dollár ára. Aminek amúgy a legnagyobb kárvallottja nem is az USA lesz, hanem azok, akik neki dollárért szállítottak, majd a dollárt felhalmozták. A dollár teljes elértéktelenedésének legnagyobb vesztese Kína, meg az arab olajállamok lesznek!

De ez téged meghalad. Ne aggódj, van is, és lesz is tőke bőségesen a szükséges fejlesztésekre, beruházásokra. Még több is, mint szükséges. Nem a források lesznek a kérdésesek, akarat, döntés, technológia - ezek körül forog a kérdés. Pénz az van, és lesz is.
Előzmény: Törölt nick (47243)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47244

"No legalább ebben konszenzus van itt ebben a fórumban: a gabonás-keményítős alapú bioetanol programok egyszerű pótcselekvések."

 

-------------------------

 

Első Polgár válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.12 12:48:29 © (25631)

Nézd, ha nem áldozzuk be az őserdőket bioetanol termelésre, akkor Európa nagyon hamar szük lehet úgy 50-100 millió ember számára

 

 

wulfin válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.10 21:12:33 © (25335)

Az a helyzet hogy meglehetosen sikeres az olajlobbi etanol ellenes kampanya.

 

 

advocatusdiaboli válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.10 18:17:10 © (25301)

 Bioetanol, biodízel. Valamint a hidrogén/akkumulátor hajtású járművek.

 

 

wulfin válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.08 19:47:47 © (24979)

Amikor viszont etanolt csinalunk akkor a tapanyagokat nem visszuk el ezek koncentraltan osszegyulnek nekunk szepen az etanol gyarban. Korfolyamatot lehet teremteni. Nem tudom ajanlani elegszer az E3 Biofuels-t peldanak.

 

 

berci222 válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.17 10:12:50 © (26547)

Ezt mar Wulfinnal is ragoztuk eleg sokat. Jelenleg a 140 milliard gallonbol (USA üzemanyagigenye), 6-7-et tud a bioethanol. Az altalam latott görbek szerint ez 10 ev alatt 50 körülire emelkedhet.

 

kilenctizenegy válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.29 08:50:56 © (28274)

Szerintem az akkumulátorok fogják nyerni a tárolási harcot, de előbb a bioetanol és a biodízel kiszorítja a benzint és a gázolajat.

 

-------------------

 

 

"most megkockáztatok egy nájcki-borsőrmester súlyosságú jóslatot"

 

 

Én is megkockáztatok egy jóslatot. Halavány fogalmad nincsen róla, hogy miről beszélsz, viszont legalább összevissza, és folyamatosan meghazudtolsz másokat és önmagadat. Bioetanol, biodízel és hidrogén - mérnök úr. Az ön örökbecsű szavai, fél évvel ezelőttről. A sok jogász és filosz, akik nem éhtenek hozzá bahátom... ugye milyen hémes az ihesmi, Ahisztid? Még szehencse, hogy te éhtesz hozzá.

Előzmény: advocatusdiaboli (47234)
galland Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47242
"a pápa szép nagy házban lakik, szép festményekkel a falon, és a ruhája is szép aranyozott, de nem mondanám, hogy képmutatóan él"

"Ezzel jelentősen kisebbségben vagy."

Hol, itt a fórumon? Hát jó, szerintem meg nem. Ott vagyunk, ahol a part szakad.

"Mindig vannak, akik kritizálják az egyházat. Ők aztán előbb-utóbb meghalnak, az egyház pedig működik tovább."

"Orwell 1984-ében pont így érvel a kínvallató, amikor Winston ellenállását akarja megtörni."

És akkor mi van? Ne hasonlítsd már a totalitárius diktatúrához.

"Az iszlám kilengései pedig emlékeztetnek a katolikus egyház 500 évvel ezelőtti tetteire, ha megfigyeled, ők most tartanak ott, ahogy a katolikus vallás 500 éve, és kb. ennyi a csúszásuk is hozzá képest."

"Jól hangzó, önáltató hülyeség 13 éves koromban én is ezt hittem, aztán elolvastam a Koránt."

Én csak beleolvastam, de nem bírtam végigolvasni, mert untam. Mind a kettőből (Biblia+Korán) le lehet vezetni a szeretetet és a gyűlöletet is.
Előzmény: kilenctizenegy (47220)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47239
Théta, Te nem olvastad a Koránt. De a Bibliát sem. Butaságokat írsz.
Előzmény: Törölt nick (47236)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47238
Nézd, ilyen hülye, értelmetlen belemagyarázkodásokba nem fogok belemerülni. Amíg az olaj (és/vagy az iránta való kereslet) nem fogy el, a termelésével keresett pénz sem fog elfogyni. Ez evidencia.
Értelmezhetetlen, amit írtál. ;-)))


Egyszerűen arról van szó, hogy van egy olajárszint, aminél az alternatívák gazdaságossá válnak. De ez nem úgy működik, hogy aznap reggel, amikor 104.75 dollár lesz az olajár, akkor elkezdik ontani a cellulózos etanolgyárak a benzinpótlót. Ez úgy működik, hogy ha az ár idáig felmegy, akkor a befektetők elkezdenek ezen gondolkodni. Ám ezek több éves átfutású, és évtizedes megtérülésű beruházások. Egy napi olajárcsúcs miatt nem fognak elkezdeni milliárd dollárokat beruházni. Majd, ha 1-2 éven keresztül marad ez a magas olajár, és az elemzők is kezdenek egyetérteni abban, hogy itt is fog most már maradni - akkor megindulnak a beruházások.

És most ott tartunk, hogy a trendek, tendenciák még nem egyértelműek. A közeljövőben történhet számos olyan dolog, ami miatt az olajár eshet. Hogy ténylegesen fog-e, azt senki nem tudja, de a spekulációs mozgások lecsillapodása után akár 20-40 dollárt is eshet. És számoljuk hozzá azt is, hogy a dollár harmatgyenge, így a dollárban számított ár más pénznemekre átváltva már egyáltalán nincs történelmi csúcson! Az euró egy fiatal, évtizedes múlttal sem rendelkező fizetőeszköz, ehhez képest a mélypontján valami 0.8xxx dollárt ért, ma meg több, mint 1.5-öt, tehát durván a kétszeresére erősödött a dollárhoz képest. A dollár lassan a svájci frank alá gyengül!
Így nézve azzal is számolni kell, hogy nem is annyi az annyi, amennyinek látszik. Például az arany ára dollárban nézve megkétszereződött. Forintban nézve azonban csak kb: 25%-os az emelkedés, Euróban még ennyi sincs. Azért ez igencsak húzós különbség!
Előzmény: Törölt nick (47235)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47234
No legalább ebben konszenzus van itt ebben a fórumban: a gabonás-keményítős alapú bioetanol programok egyszerű pótcselekvések. Fizikálisan nincs elégséges termőterület ahhoz, hogy ebből állítsuk elő az összes üzemanyagot. De cukornád alapon sem.
Ami miatt mégis nyomatják, az az, hogy ezek régóta létező és ismert, kitalált, használatban lévő technológiák, semmi újat nem kell kitalálni, csak növelni egy meglévő gyártás volumenét. Könnyűnek és egyszerűnek tűnik.
Valójában ez mégis jó, egyrészt előre láthatóan, várhatóan ez volt/lesz a váltás első lépcsőfoka - alternatívakutatások, a már meglévő alternatívák kisegítő igénybevétele. Jó ez több okból is, végre előkerül a téma, végre rávetül a fókusz, másrészt legalább valóban, kézzelfoghatóan kiderülnek a korlátai, szembesíti a sokszor szellemileg rettentesen egysíkú (jogászok, filoszok), természettudományokban fél-, vagy teljesen műveletlen döntéshozói köröket azzal, hogy tényleg nem úgy néz ez ki, hogy majd vetünk kicsit több kukoricát, és abból megoldjuk az üzemanyagproblémát. Ez végre ráébreszti őket arra, hogy tényleg gond van, és végre foglalkozni kell vele. Ez jó!

A bio-vonalon meg egyértelműen a cellulóz-alga alapú megoldások lesznek a nyerők. Elmondhatjuk, hogy ezek is már létező, kitalált technológiák, de ipari szintű alkalmazásuk még megoldandó feladatokat ró ránk, és persze időbe tellik. Bár szerintem nem sokba, most megkockáztatok egy nájcki-borsőrmester súlyosságú jóslatot: ha a most ismert olajár nem csökken vagy még nő is, akkor 5-7 éven belül az alga-cellulóz alapú technológiák már ipari méretekben fognak etanolt adni, és volumenük eddigre már meg fogja haladni a kukoricát-gabonás alapú termelést - pedig ez is nőni fog még egy darabig.
Azt meg már korábban átszámolgattuk, hogy az algás technológiák igenis felskálázhatók olyan szintre, ami már elégséges.
Megyjegyzem, a napokban indul(t) be a világ két legnagyobb szolárerőműve, Nevadában és Portugáliában.
Előzmény: hubab (47228)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47233
Ebben teljesen egyetértek, és sajnos a Koránt illetően is. Végigolvastam, és bizony agresszív terjeszkedési stratégiát vázol. Ezzel együtt van néhány türelmi kitétele a más vallások-kultúrák követőivel szemben, Européer szemmel nézve messze elégtelen mennyiségű - ám ebből sem tartanak be semmit. Ami tény, és ami homlokegyenes eltér a Krisztusi gondolattól - iszonyúan erős benne a "szemet szemért" elv alkalmazása.

Ha lenne, lett volna esze az adott szinten lévő döntéshozóknak, akkor elolvasták volna ők is, aztán nem engedtek volna be Európába egy darab muszlim bevándorlót sem. Lesz (van) is még böjtje ennek...
Előzmény: kilenctizenegy (47222)
lcoder Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47231
Arról nem szólva hogy a másik fél sem igen nyugszik amíg a világon nem hord minden férfi hosszú szakállt és minden nõ csadort.
Előzmény: gyuribácsi vagyok (47229)
gyuribácsi vagyok Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47230
Az (A típusról szóló) idézett cikkrészlet nagyon helyénvaló volt!
Előzmény: FRODO (47223)
gyuribácsi vagyok Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47229

"De ha izraelből idejönnek sokan akkor valószinű itt nem lesz háború. Talán ennyi előnye van. A háborút kivéve meg szinte minden másra fel lehet készülni ami itt történhet."

 

Sajnos, ez teljesen téves logika. A zsidó-palesztín ellentétet nem csak a földrajzi közelség motiválta, motiválja, hanem a zsidó és az iszlám vallás ellentéte is. Ha a zsidók netán eljönnek a Szentföldről (amit én jelenlegi tudásom alapján kétlek), és máshol próbálnak államot alapítani (ezt már csak az Izrael állam létrejöttét megelőző, hosszas helyszínviták miatt sem tartom valószínűnek), azok a sérelmek, melyeket az arab népeknek okoztak (pro és kontra), újabb és újabb viszályokat fognak szítani.

 

A zsidó nép története eddig a száműzetésről szólt, a diaszpóra-létről, rengeteg szenvedéssel, lemondással, alkalmazkodással. Nem logikus, hogy több százévnyi üldöztetés után, amikor végre találtak egy helyet, ahol államot alapíthatnak, ismét vándorlásba fognak, ismét hontalanná kívánnak válni. Ha mégis ezt tennék, a 60 év alatt általuk okozott katonai, politikai, gazdasági konfliktusok, mint lerakhatatlan terhek, velük mennek majd. Előbb, vagy utóbb. És ennél nem vagyok hajlandó konkrétabban fogalmazni, mert nem szeretném, ha engem is kitiltanának. (Szólásszabadság? Ugyan)

Előzmény: krezidiesel (47173)
hubab Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47228

Egy aktuális cikk ami megvilágítja, milyen hamar ütközünk a bioüzemanyagokra történő átállásban igen kemény korlátokba. Persze lehet új utakat keresni, amelyek nem akadályozzák az élelmiszertermelést, de jelenleg puskaporos hordónak tűnik ez az út, régiók rokkanhatnak bele, akik nem is tehetnek róla.

40 % emelkedés egy év alatt, az kemény.

 

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/7281686.stm

Heesh Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47227
"A sunyi tudomásul vétel pedig befelé fordulást, frusztrációt, sikertelenség-érzetet kelt, ami a mentális eredetű betegségek melegágya. "

Így van, na de ha én is minimum 1.80 és 120 kilo lennék, hidd el, én se venném sunyin tudomásul a dolgokat.. :) De mivel messze vagyok ettől, így sokszor muszáj..
Előzmény: kilenctizenegy (47224)
Heesh Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47226
NA de ahhoz, hogy valaki visszaszóljon, kell egy alap, azaz valamiféle erő, hogy meg tud küzdeni, ha arra kerül a sor. Aztán vannak olyanok is, akiknek tényleg csak egy pofon kell, és nem ugatnak többet, ezt hallottam is, és tapasztaltam is! A melóhelyen volt(van) egy csávó, aki mindenkinek ugat. AZt hiszi poénos, és bizony túllépkedi a határokat néha. Nálam is túllépte. Aztán egy kis munkahelyi ivászat alkalmával kiborult a bili(kellett hozzá az alkohol is), volt egy kis incidens, amiből én jöttem ki győztesen :) Nem volt verekedés, mert a többiek leszedtek róla, de földre került, ez a lényeg, de az is lehet, ha nem szednek le róla, ő kerekedik fölém utána, ki tudja, a lényeg, hogy én "nyertem" :) Na azóta nem ugatott egy szót se nekem, csodálkoztam is, de tényleg, egy rossz szót sem! Döbbenet. Aztán másvalakitől halottam, hogy fiatalkorában ő basztatott valakit folyamatosan, de csak addig, amíg az meg nem unta és pofán vágta, na innentől az is elkussolt :)
Nekem akkor szerencsém volt. Cigánnyal megint más, mert azt ha meg is veri az ember, nagy a valószínűsége, hogy másnap 20-an jönnek vissza..
Fulika Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47225
Nem éppen ez lesz. Ha már ő sem tud elhúzni, akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy ő a rendőr, és rádparancsol, hogy mostantól kezdve te fogod öt a hátadon vinni, mert éppen neki nagyon fontos rendőri teendői vannak a világban.
Előzmény: FRODO (47218)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47224

Oké, lehet, hogy a tolakodók nagy része ilyen "A" tipusú, de nagyon sokan halál nyugodtan, sportból tolakodnak eléd, mondván, hogy ezek itt mind hülyék, alsóbbrendű emberek.

 

A sunyi tudomásul vétel pedig befelé fordulást, frusztrációt, sikertelenség-érzetet kelt, ami a mentális eredetű betegségek melegágya. 

Előzmény: FRODO (47223)
FRODO Creative Commons License 2008.03.09 0 0 47223
"Ha nem szólsz vissza, hanem sunyítasz, akkor a kezdeményező látja, hogy gyengébbnek tartod magad, felbátorodik és még többet akar."

Nem azt írtam, hogy ne szólj vissza, hanem azt, hogy ne ÚGY szólj vissza, ahogy a másik várja. Okozz neki meglepetést! Nem fog tudni hirtelen reagálni rá.

"A civilizáció kicsit másképp működik, de az alapok itt is hasonlóak. Ha a tolakodónak beszólsz/visszaszólsz, akkor kisebb eséllyel tolakodik eléd. Persze erre lehet azt válaszolni, hogy inkább kerüljön elém 90%-os valószínűséggel, mint hogy korházkészre verjen 5%-os valószínűséggel, aztán meg ötven évesen infarktust kapsz, alkoholista vagy öngyilkos leszel valamiért. Azért, mert naponta huszan eléd tolakodtak, a lábadra léptek, vesztesnek, kisemmizett senkinek érzed magad. A primitív tahó, aki meg naponta beszólt húsz embernek, kicsattan a mentális egészségtől..."

Ez egy nagy tévedés!
Ha ilyesmi miatt infarktust kapsz, az nem azért van, mert maga az esemény okoz infarktust, hanem mert te nem bírod másként kezelni a történteket, csak úgy, hogy attól frusztrált leszel. És miért leszel frusztrált tőle? Éppen azért, mert azt hiszed, hogy állandóan versenyezned kell, és ha nem nyersz, akkor az már tragédia.
És nyugodt lehetsz, hogy a tolakodó nem fog kicsattanni az egészségtől. Keress rá erre: A-típusú személyiség

Kis ízelítő innen: http://www.eletescsalad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6

"Az 1950-es évek közepén két kardiológus észlelt rendkívül szoros összefüggést az agresszív, ellenséges, türelmetlen, munkájukba rendkívüli energiát fektető emberek és a szívinfarktus áldozatai között. A szívkoszorúér-betegségben szenvedők azon csoportját, akiket a fenti viselkedési jegyek jellemeztek, Friedman és Rosenman az A típusú viselkedést mutató személyeknek nevezte el.
Kutatásukban egy strukturált interjús vizsgálatot végeztek, ahol több mint 3000 középkorú férfit vizsgáltak. Az interjú dühítő jellegű volt: az interjúkészítő direkt megvárakoztatta a személyt, félbeszakította beszéd közben, és idegesítő módon viselkedett. A vizsgálat érdekessége az volt, hogy nem a válaszokból, hanem a viselkedési reakciókból sorolták be A és B típusba az interjúalanyokat. Ezt követően nyolc évig kísérték figyelemmel a vizsgált férfiak életét. Az A típusú férfiaknál (az étrendet, magas vérnyomást, életkort, dohányzást és más mutatókat is figyelembe véve) többszörös veszélyeztetettséget állapítottak meg a B típusúakhoz képest.
1981-ben az Amerikai Szívgyógyászok Társasága az A típusú viselkedést besorolta a koszorúér-betegség kockázati tényezői közé. Az A személyiségstílusú ember rendkívül ellenséges. Versengő és teljesítményorientált: még az idővel is versenyt fut, és nem tud igazán pihenni, lazítani, türelmetlen, dühös, ha várakoznia kell, és ha olyan emberrel találkozik, akiket hozzá nem értőnek tart. Rendkívüli önbizalommal bír, de belül állandóan bizonytalan, kételyek gyötrik. Nem bízik más munkájában, robbanékonyan, túlkiabálva beszél, ajka ilyenkor összeszorul, vörös a feje . Fetisizálja ( szinte vallásos tiszteletben tartja, fétissé avatja ) a pontosságot, sürgeti mások beszédét. Egyszerre két dolgon gondolkozik, illetve két dolgot végez egy időben - egyre kevesebb idő alatt. A környezetében lévő szép dolgokat nem veszi észre. Beszédstílusa gyakran obszcén - durva, trágár, sértő, szemérmetlen. A teljesítményt számokban méri, szinte minden játékot győzelemre játszik, akár még a gyerekével is. Ha a felsorolt kritériumokból a többség jellemező az emberre, nagy valószínűséggel A típusú személyiségről van szó."
Előzmény: kilenctizenegy (47222)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!