Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A rúgónál a hézag megléte most már tiszta. A penge abban a tartományban ahol ki-be csukódik, megengedett bárhol is az oldalirányú mozgása, lógása szerinted?
Készítettem pár képet, hogy azért senki se gondolja, hogy valami borzalmas dologról van szó. A mindennapi használatban észre sem veszi az ember a dolgot, és biztos vagyok benne, hogy minőségi problémát sem okoz.
A rugót kb 0.05-0.1 mm el vékonyabbra kell köszörülni a penge vastagságánál. Ez azért szükséges, hogy a rugó minden körülmény mellett zavartalanul tudjon működni. Az így képződő hézag, ha nem s feltűnő, a fény felé tartva látszik.Egy átlagos papírlap vastagsága 0.06-0.08 mm.
EMCETT-nek, és ACELBIMBA-nak még egyszer köszönöm a segítséget! Annak ellenére, hogy van egy-két gyerekbetegsége a bicskámnak, jó érzés hogy nálam van.
Jó, értem én, lehet hogy én nézem kritikus szemmel, csak nekem fura, hogy a többi bicskáimon rendben vannak a dolgok, a 9 cm- es Viktorinox hunts man bicskán is, viszont a nagy svájci bicsakon mozog a penge. Meg kell szokni ezt a rendszert, hogy sajnos így műkszik. Azért elbírnám képzelni egy lehetséges megoldásként, hogy válogatott alkatrészekből, precíz összeszereléssel, megcsinálják a tutit. Mindegy, most már túl tettem magam a dolgon, a bicska összességében tetszik, végül is használható, ha baja lesz, megjavíttatom. Köszönöm.
Előkaptam a késeimet, és általában van némi hézag a platinák és a rugó között. 2 Révész fejesgörbénél, Szalontai maskaránál szalonnázónál és a két Nagy Istvánnál van néhol egy kb papírlap vastagságú (inkább vékonyabb) hézag néhol. Fény felé tartva mindenesetre átlátni kicsit. A rugó sehol sem ferde nálam, bár a Réveszeknél a markolat végénél egy kicsit elvékonyodik, ezért eláll a platináktól. Képek nélkül így minden esetre elég nehéz eldönteni, hogy a tiéd milyen.
Reklamálj, vagy vidd vissza, ha annyira nem vagy megelégedve. Lehet visszaveszik, de azért legyèl tisztában azzal, hogy ezek nem precíziós műszerek.
Értelek, és köszönöm. Nekem is kicserélték, mert lötyögött a penge, most a penge nem mozdul oldalirányban nyitott állapotban, csak a becsukás utolsó egyharmadán, és a rúgó is görbe, szintén oldalirányban, ebből adódóan gondolod, hogy mennyi lehet a hézag a platinák, és a rúgó között, amit ráadásul telefonon előre közölt a mester. Na ilyenkor mit csináljak, tanácstalan vagyok.
Tudtam szerezni torxot. Amúgy csak azért támadtalak be titeket mert sz*rtatok rám amikor én segítséget kértem. Így kell viselkedni egy fórumtársatokkal aki segítséget kér? A viccet félretéve azért igazság volt amit a HerrLaca elméletéről írtam,és azt sem bántásból! Tudtommal ez egy fórum ahol vitatkozni lehet ilyen olyan dolgokról! De mindjárt sértésnek veszitek ha valaki megcáfolja valakinek az állítását! Emberek vagyunk egy fórumon!
Amúgy Nagy Istvánra visszatérve, én kb 2-3 éve vettem egy maskarát tőle. Itthon az első nap pattant el a rugója úgy kb a hátsó pakli és a paliszander találkozásának magasságában. Csak nyitogattam-csukogattam, semmi más. Szó nélkül cserélték, és azzal azóta semmi problémám nincs, sőt rendeltem mellé egy maskarát is. Formára egyébként nagyon bejön bár a markolata nem túl vastag, de a pengeforma igazán tetszik.
Köszi, király ötlet! Akkor majd ott megpróbálok lőni egy 2 pálcikást. :) Torx-ot tudtál szerezni barkácsboltban? Amúgy fasza kis bicska. Mindig szerettem volna ilyet, de marad a céllövölde. Esetleg rágyúrok egy három pálcikásra, hátha összejön valami holnbap estig. :( Amúgy tudtad, hogy ezt az igen speciális csavart az izraeli hadsereg fejlesztette ki a második arab-izreeli háború után azért, hogy az esetlegesen arab kézre kerülő hadihadianyagokat/eszközöket célszerszám híján ne tudják a szétszedni és az alkatrészeket újrahasznosítani? Látszik is a mintáján a Dávid-csillag jellegzetes formája. Becsszó, hogy így van! ;)
És mindenki mástól ezen a ponton szeretnék elnézést kérni.
"Ez kérlek egy balta ,egy feszítővas,és egy kés keveréke,ne kérdezd mennyi HRC".
Ezt sajnos nem jól tudod! Te azt hiszed hogy azért mert ezekből a sok HRC-ből készült kemény anyagokból összekatyvasztasz valamit akkor azok a HRC-k összeadódnak és megmarad a kemyénységük ahogy azok az eredeti állapotukban voltak? Sajnos tévedsz! Mert már akkor elvesztik a keménységüket ezek az anyagok amikor te megolvasztod őket! Az nem attól lesz kemény egy anyag ha összeolvasztod hanem a utókezeléstől! Pl. ha megolvasztok egy magas széntartalmú kést,tegyük fel egy Ka-bar usmc-t ami 1095-ös szénacélból van és abból az anyagból csinálok egy kést akkor az már nem lesz ugyanolyan kemény mint amikor a gyárban elkészítették!
Igen, jó lett volna előtte megtapogatni, de nem volt rá lehetőségem. Reméltem, hogy a reklamáció után küldenek egy majdnem makulátlant. A trehány kifejezést azért használtam, mert nem csak esztétikai problémával küzd a kicsike, hanem pl. a rúgó olyan csálén áll benne, hogy a vége a nyél hátsó részén az oldallemezt kezdi kifelé. A penge a helyén most már nem lötyög, de 2/3 becsukás után már nagyon lóg. Ez így nagyon nem OK. az ismerőseim szerint sem. A funkcióját ugyan betölti, de a kérdés, meddig? Azért ebbe az árkategóriába az ehhez hasonló problémáknak nem volna szabad előfordulniuk. Vannak magyar kézműves bicskáim, egy régebbi, újabbak is, egyiknél sincs hasonló probléma. Nem hiszem hogy az Explorer esetében a szélesebb kialakítás generálná az említett problémákat.
Sziasztok! A mai nap megjött második alkalommal Nagy Istvánéktól az EXPLORER túra bicska, ami egy másik darab. A penge nem lötyög, nagyon szépen fixen jár, de a rúgó-platinák, platinák-nyéltest között, továbbra is van hézag. Ami a legjobban bántott, az megoldódott, a többi dolog meg már nem érdekel. Hogy még egyszer ezt választanám e? A bicska formája nagyon tetszik, az anyagválasztás kielégítő, de a trehány összeszerelés miatt NO!! Hogy megérte e a pénzét? Nem.
Értem, mire gondolsz, de én, úgy látszik, ebből kimaradtam. Ahogy túrázáskor nem akarok kőből kést pattintani, hanem eleve viszek magammal kést, úgy tüzet sem csiholni akarok, hanem viszek magammal öngyújtót.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek mégpedig azzal hogy van egy Böker Magnum Bulldog zsebkésem és sajnos kiesett a markolatból két csavar. Az lenne a kérdésem hogy lehet e venni a barkács vagy csavarboltba? És milyen fajta csavaroknak nevezik ezeket?
Dehogynem. Sokkal egyszerűbb, ha bevágsz a hátizsákba egy clipper-t vagy egy bic-et meg egy csomag zsepit ami amúgy is van nálad. De ettől a kis bohóckodástól sokkal "természetközelibb" embernek érzed magad, aki meg bír küzdeni az elemkkel, ha érted mire gondolok.
Nekem bejött. Mondjuk én foklát gyújtottam vele legtöbbször (viszem kis fémdobozban) de a vatta sem gond neki. Nyírfakérget pl. nem próbáltam, de szerintem a nedves füvet ez sem viszi. Kell neki a száraz cucc. Azt a kis bizbasz fémlemezt hanyagolom, és inkább a kés kaparóélével nyomatom le, de azzal rendesen hozni a kaparékot is és utána szikrázik, mint az ördög segge. De ha a tied gyújtja a száraz füvet is, akkor mit akarsz még? Szerintem sokkal több nem elvárható ezektől. De javítson ki valaki ha tévednék.
ez a szikravető mennyire hatékony, pl a nedves( nem vizes) füvet be tudja gyújtani?
nekem az a kombinált izé van amin egy magnézium hasábon van ez a szikrázó, a lekapart magnézium könnyen gyullad, és begyújt mindent, csak elég macera értékelhető mennyiségű kaparékot leszedni
amúgy a szikra része elég vérszegény a vattát begyújtja a száraz megmorzsolt füvet is de mást nem tud
mondjuk ezt is csak motorozáskor viszem, ott meg a benzinbe lógatott tampont begyújtja a szikrázó rész, még a kezet is szőrteleníti :))
Az a gáz, hogy már kettőt vesztettem el. Igaz, 15 és fél év alatt.
Nincs különösebb késes tapasztalatom, még a '70-es években volt egy remek Victorinox rugós tőröm, amit egy visszautasíthatalan árajánlat miatt eladtam. '87-ben vettem egy ugyanolyan kinézetűt Olaszországban, még megvan, de nem használom, mert echte serbliacél a pengéje. Amikor ezzel szembesültem, elhatároztam, hogy lesz olyan késem, ami rendkívül éltartó, így találtam rá formája miatt a Meyerco-ra és ezzel együtt az ATS34-re. Spyderco Triangle élezővel tartottam borotvákat megszégyenítő formában, minden szempontból maximálisan elégedett voltam vele.
Nagyon szeretnék birtokolni egy ugyanolyan pengéjű kést, vagy VG-10, CPM154 anyagút. Utóbbiakért esetleg adnék 35000 forintot, de az a plafon.
Nekem van Svéd F-1 késem Japán laminált pengés, precíz kidolgozás, jó élezés, és nagyon szeretem. Van Kínai F-1 em is, kevésbé precíz kidolgozás, tized annyiba kerül mint az eredeti, de azt nem lehet mondani, hogy köszönőviszonyban sincsenek. Mind a kettőre egyforma konvex él lett húzva, de ha nem tudom, hogy melyik kés van a kezemben egy-két óra használat után, nem lehet különbséget tenni. Nyilván az eredetit egy picit élesebbre lehet élezni, és éltartóbb. Én személy szerint nem vagyok hasra esve a laminált pengétől annak ellenére, hogy bejön a kés. Azt kell venni a gyerkőcnek, ami neki tetszik, aztán úgyis lesznek több, és jobbnál jobb kései.
Nálam mindig ott vannak a fentebb mutatott kés és bicska, strandon, fürdőben is. Hihetetlenül életlenek a büfében a kések, de nyáron a strandon megszólított egy biztonsági őr, hogy az kés a nyakamba? Mondom igen. Segítenék levágni egy kb. 3-4 éves kisfiú csuklójáról a szűk karszalagot? 😊 Természetesen segítettem... 😉 Szóval ezért is...
Köszönöm a válaszokat, de ugye amit egy kis ember a fejébe vesz... Egyébként ismeri a kínai F1-et (tényleg nem egy rossz kés, főleg ár-érték arányban), de az élezése nem igazán tetszik neki. (Valószínű, hogy a holkeres, élszalagos vadászkésem élezése, és fogása szimpatikusabb volt neki, mert a Hx eléggé arra hajaz ).Ja és tüzet gyújtani természetesen Lmf-el tanult meg, mert mással nem is próbálkoztunk. (Okos emberek ezt javasolták, kipróbáltam és igen jónak találtam, ezért ennél maradtunk). Úgyhogy továbbra is Hx outdoor kés kerestetik...
Sziasztok! Nincs véletlenül valakinek egy eladó Ganzo HX Outdoors TD-01 típusú kése? Ugyanis a kis unokaöcsémet annyira jól sikerült rávezetni a falusi-bushcraftra, hogy most már biztonságos bicskahasználóból és tűzgyújtóból szeretne késhasználó lenni. A netről ő nézte ki a kést, csak sajnos én közel sem vagyok netguru, az ilyen külföldi rendelésekhez meg egyszerűen nem értek. Tehát, ha valakinek lenne ilyen (akár kicsit használt) kése és hajlandó lenne megválni tőle éltársi áron, nagyon megköszönném, ugyanis a február 10-én lévő szülinapjára kellene.
Sajnálom hogy elveszítetted a kedvenc késed. Tudjuk hogy a 440c-től vannak sokkal jobb késacélok, bár szerintem jól el lehet vele boldogulni, neked melyik acéltípus jön be?
Az a Meyerco hozzám tartozott, sokszor még a kertbe, fűnyíráshoz, egyebekhez is magammal vittem, a nadrágomra csíptetve. Elődje, amit 2003-ban vettem egy itteni, Soldier nevű fórumtárs segítségével, az még a házasságkötésemkor az anyakönyvvezető előtt is a szokott helyén volt. Miért hagytam volna itthon, amikor pancsikolni mentem?
Levettem a nadrágomat, összehajtottam, ekkor útban volt a kés, azért vettem le a helyéről és tettem a padra.
Ideiglenes megoldásként megrendeltem egy Ganzo Firebird FB7603-at, tetszik a formája, de a 440C nem éppen álmaim késacélja.
Nagyon tetszik a Benchmade Torrent, csak iszonyúan drága, 140-150 dollár.
Dinnye még érthető (bár januárban elég gyenge kifogásnak tartanák a zsaruk :) de fürdőbe tényleg miért kell jó kést bevinni? Elfelezni valakivel a szappant?
Sziasztok. Rég nem vásároltam már kést, de most ez a kis Mora hazajött velem. Már régebben szemezgettem vele, de akkor túl kicsinek véltem. Most azonban nagyon bejön, nagyszerű kis edc mindig velem van. Hamarosan kap egy fa markolatot mint a nagy tesó.
a motor fix oldaltaskajaban van egy szalonnazom, sosem veszem ki, a derekszoijamon altalaban a szenacel Hultafors narancssarga nyellel, hogy meglegyen, es akkor a valltaskam aljaban meg altalaban detto van egy bicska, ha nagyon bebasznek es elvesztenem a gatyam/motorom.
Most az hozott ide, hogy már a második Meyerco Tactical Tanto késemet vesztettem el. Két héttel ezelőtt a Ceglédi Termál Fürdő öltözőjében tettem le a padra.
Ha valaki találkozna vele, vagy hallana róla, jó pénzért visszavásárolnám, mert beszerezhetetlen, pótolhatatlan. Amit lehet kapni az utánzat, a pengéje nem ATS34, hanem egyszerű 8Cr13 késacél.
Mit javasoltok utódjának?
Legyen viszonylag lapos, a pengéje minimum 58, de inkább 60-61 HRC-s és ne kerüljön szállítással együtt 70 dollárnál többe.
EDC-nek nekem Ők váltak be legjobban. Nagy Csaba modern maskarája étkezésre, Szasza Cápája meg minden másra. Szó szerint éjjel - nappal a nyakamban vannak.
én evvel úgy vagyok ha hordani kell akkor inkább egy bicska
pl ha megyek motorozni enni mindig a crkt lake 111 jön velem
kicsi könnyű, tök jó éle van mindent vág (nyárs, szalonna, kolbász)
ha elhagyom nem egy nagy veszteség, barbárkodni nemigen tudok vele mert ahhoz kicsike, szóval tankot hámozni nem jó mert meg se tudom fogni rendesen
egy topiktárssal csereberéltem egy "magyar" bicskára, azóta is örülök a cserének
a ganzo meg a munkás bicska, ő a "barbárabb dolgokra van, mondjuk most pihen mert nem olyan a munkám, de avval raklapdeszkát meg 30 literes kannákat is daraboltam ha a helyzet megkívánta
pecázni a svájcibicska jön, a dugóhúzó része elmaradhatatlan kellék egy tartalmas pecához, plusz a főzöcskézéshez jól jön néha a konzernyitó része, plusz valamiért a krumplit sokkal jobb hámozni a svájcival mint akármelyik más bicskámmal
van egy fix pengés s1 replikám, ő is jön motorozni az erdélyi menetekre, az a túlélőkés, szerencsére még sosem kellett, abból lehet akár mit kihozni(akár faváváshoz mini balta, akár lándzsahegy a farkasok ellen ha nagy a cumi) de enni nem azt használom mert nagy és nehéz, ő csak azért van hogy jobban érezzem magam vele mint nélküle :))
A hét elején érkezik a Benchmade Bugout-om. Esetleg megírhatom a tapasztalataimat, bár nagyon meg lennék lepődve, ha bármiféle masszivitási probléma lenne vele. Pláne ilyen szintű felhasznásás mellett.
Köszönöm mindenkinek, annyi biztos, hogy élszalagos kést választok. A Benchmade Bogoutot tekintve még bizonytalan vagyok. Bár elég sok minden mellette szól, S30V vs 12c37 acél, könnyebb súly, vékonyabb penge (szeleteléshez, vágáshoz jobb ) Számomra kérdéses a masszivitása ilyen csekély súly mellett, mondjuk nem használnám még csak fa faragásra sem.
Nekem van Enzo Necker 70 és Benchmade Bugout is. A Neckerből csak FFG, a skandit nem igazán használnám. Rengeteg skandináv élű késem van, jók is ha fát faragsz velük, de bármilyen más területen vagy nem jobb, mint más éltípusok, vagy egyértelműen hátrányban van.
Az alapján amit írtál, hogy mire használnád, mindenképpen az élszalagost ajánlanám. Rendkívül jó metszőképessége van, köszönhetően a nagyon kicsi vastagságának az éle mögött (az enyémen két élezés után is 0.26 mm-t mértem). Szépen elvékonyodik a hegye felé, gyakorlatilag egy precíz kis szike. Ha nem túl széles a tenyered, akkor összejön rajta a 4ujjas fogás.
A Bugout mindennapi hordásra számora egy közel tökéletes bicska. 3 dolog fogott meg benne. Az egyik legjobban hordható darabom (keskeny, lapos, könnyű). Észre sem veszed, hogy nálad van, amíg nincs rá szükség. Semleges a markolata, nem kényszerít semmilyen fogásnemet. A pengeforma nagyon jól használható általánosan és vékony (ez nálam nagy plusz egy bicskánál). Jelentősen egyeszerűbb vágni vele, mint valami 4 mm-es "HD folderrel"...
A Necker egy piszok jó kis kés, de a kettő közül mindennapi használatra én a Bugoutot ajánlanám inkább. Persze számításba kell venni az árat is.
Ha főleg kaját vágsz, akkor élszalagost. A skandi igazán fa ellen a legjobb. És tovább bírja élezés nélkül (persze uazt az acélt feltételezve), de nem annyival, amennyivel nagyobb munka azután megélezni.
Sziasztok! Szeretnék beszerezni egy fix pengés, amolyan mindenes EDC kést. Az Enzo Necker 70-est néztem ki, azonban nem tudom melyik pengés változatát válasszam, a skandit vagy az élszalagost? Melyik mire való inkább? Van egy Lansky turnbox élezőm, ha jól tudom a skandi pengét azzal nem lehet élezni. Főként vágásra, szeletelésre használnám, durvulás kizárva. Melyikre lehet finomabb élet húzni? Melyik éltípus bírja tovább fenés nélkül?
en azon a ponton, amikor a sajat kesuk, rejtett anyag hibajat a rugoban nem csereltek gariban (az ujszeru allpotu hobbikesen), elengedtem oket orokre. annyi jo magyar keses van meg.
gagyi van a zsebemben! Alaposan összehasonlítottam az eredetit az enyémmel, pontosan egyformák!
A tüzetesebb átolvasásnál azonban feltünt egy mondat: SZÁRMAZÁSI HELY: KÍNA!! Na akkor most, ilyenkor mi újság?
Természetesen nem lepett meg a dolog, hiszen manapság "minden" kínában készűl,de azért ez felvet néhány kérdést, szerintem. Pl.: nem lehet-e, hogy a két kés ugyanott készül, csak az egyik hivatalosan a másik "sumákban"? Ha igen,
megér-e a hivatalos majd 10.000 Ft-al többet, vagy valami hihetetlen, nagyságrendekkel jobb, kézzel foghatóan jobb
terméket fogok kapni? Szerintetek? (hansúlyozom, hogy volt pár kínai "gagyi" a kezemben, ismerem az érzést, ami
megkülönbözteti ezeket az igazán jó késektől, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez a dolog itt le fog jönni, de ahogy
ismerem magam meg fogom rendelni, hisz a puding pr........, tudjátok!)
Akkor nem csak én vagyok egyedül ezzel a problémával. Ha a baknik belső felülete teljesen sík, annak tökéletesen kellene tartani a pengét, feltéve ha jól össze van szegecselve. Amit jobb megoldásnak gondolok a rejtett szegecs helyett, az átmenő csavar, lásd Dixon nagy vadászbicska, masszívabb megoldás szerintem.
Amíg Bajor kézben volt, addig nem volt panasz a horvát ( croatia ) gyártásra sem, de kb. 4-5 éve megvette a svéd "vörös róka" akit nem csak a minőség érdekel, hanem sokkal inkább a kiadás-bevétel különbözete. Mostanára az öreg Hans-ot is lerázták aki eddig a körmükre nézett. Nekem egy Canyon, ilyen mindennapos használatra szánt bakanccsal volt a problémám. Beszédes Zsolt sem cserélte volna, hanem hazai javítást ajánlott, nem akartam vacakolni, egy jó cipész egy nap alatt össze varta rendesen, most harmadik éve elégedetten hordom. Van szintén egy harmadik éves H. Bergler, ami még Made in Germany, amivel még semmi probléma nem volt, pedig kapott már rendesen. Ezen a hullámvölgyön már a Meindl is átesett, bízunk benne a Hanwag is már fölfelé kaptat!
Öt éve használom a Hanwag Yukon-t, mint az új, nálad valószínű valami véletlen hiba lehetett, de erre a bakancsra van garancia, visszaküldik a gyárba és megjavítják.
Azt mondta, hogy ő nem vitatja a probléma meglétét, küldjem vissza, orvosolják a problémát, ha lehet megjavítják, ha nem küldenek egy másikat. Szerintem ez korrekt. Az nekem a problémám, hogy volt már tapasztalatom hasonló, " picit túlárazott " prémium termékekkel, amiről az ember azt gondolná, hogy na most ez hú de jó pipec termék, és sajnos az ellenkezője bizonyosodott be, amit a gyártók később elnézést kérve beismertek. Legutóbb egy Hanwag bakkancsal jártam hasonlóképpen, minden nagyon jó volt első látásra, pár napos használat után a varrások kezdtek elengedni, bomlani, ami ennél a márkánál megengedhetetlen. A mai világba találkozik az ember sajnos hasonló problémákkal.
Sziasztok azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy hol lehet megrendelni 5_8mm vastag rozsdamentes acélt ahol nem kell 2 négyzetmétert megvenni egyszerre bárd alapanyag lenne. Köszönöm a segítséget.
A platina, és a nyéltest között is átvilágít az egyik oldalon. Nem a hibákat akartam keresni, mert azt a legkönnyebb a másik munkájában találni, de ez a két dolog nagyon szembetűnő. ( a nyél alsó részén a platinákon csiszolás, polírozás utáni sorja rajtahagyva, de ha csak ennyi lenne, azt megoldanám)
Sziasztok! Úgy látom itt van élet. Egy kis pontosítást szeretnék kérni egy nagyon amatőr kérdésben.
Ha valahol azt írják egy akármilyen konyhakésről, hogy annak például 30 fokos éle, azt pontosan hogyan kell értelmezni?
Készítettem három sematikus ábrát. Az első egy vésőt imitál, ennél ugye egyértelmű a dolog, itt a 30 fok az 30 fok az "élszalagnál", azaz az élénél. De mi van egy két oldalról is élszalaggal rendelkező konyhakés esetén? A második rajznál lévő 2*30 az 60 fok, azaz ez egy 60 fokos kés? Vagy a harmadik rajzé a jó megoldás, ahol a kés középvonalához képest 2*30 azaz szintén 60 fok van, de ez az amit a 30 fokosnak mondanak, mert oldalanként értendő a 30 fok? (két véső összefordítva) nekem ez tűnne logikusabbnak.
Remélem érthetően fogalmaztam meg azt amit szeretnék tisztázni.
Jeleztem a mesternek a problémát. Lámpa felé tartva a bicskát, a bakninál átvilágít a penge töve, meg a rúgó vége, a nyéltestnél nem. Gondolom szorosabbra kellett volna szegecselni.
Szia! A mai nap megjött Nagy István Explorer outdoor zsebkése. Nagyon szép, kidolgozott minden része, azt nem tudom, hogy mennyire megengedett a penge oldalirányú löttyenése, mozgása a bakniban, mert ennek van egy minimális, ami érezhető, látható, és némi olajozás után hallható is a cuppogás. Az eddigi bicskáimon, a régebbin sem, ezt még nem tapasztaltam.
Nem egyre gondoltunk, én egy jó bicskát szeretnék, és van ennek a gyártónak is egy megszólalásig hasonló terméke, mint az említett EXPLORER magyar bicska. A vaterás szöveggel igazad van, de a 440 acél valóban több két összetevővel " Vanádium - Kobalt " mint a 440c. Az árérzékenységről csak annyit, hogy én is szeretem a jót, a jobbat, de nyilván senki nem ellensége a saját pénzének, de az igaz, hogy bizonyos esetekben nem szabad kompromisszumot kötni. Köszönöm a hozzászólásod!
Ez a régi szabály nagyon igaz, csak nekem nem ' csak egy ugrás ' Eger mellett lakunk egy nagyon szép kis faluban, igaz hogy havonta egyszer az M0- on járok, de nem tudom megtenni azt a kis kerülőt. Ma beszéltem telefonon a mesterrel, valóban szimpatikusnak, jókedvűnek tűnt, mint ahogy le is írtad, és ez fontos dolog. " Majd utólag meg lesz az a tapizás. " Köszönöm szépen az ajánlásod!
Azok is pipec cuccok, nekem is van egy Swiss Tool Spirit, nagyon szeretem. Megfogom nézni a videót, de már döntöttem a magyarok mellett, megint meggyőztél, igaz nem volt nehéz. Ma beszéltem telefonon Nagy István mesterrel, az ő zsebkését választottam. Köszönök mindent, ha tehetem minden nap benézek hozzátok!
Szemelyesen ismerem a mestert, egy szimpatikus, optimista, mosolygos ember, alkalmankent bejarok hozza a Varosmajor utcai bemutatoterembe, ahol elbeszelgetunk, ha eppen o van benn.
Neked is ezt tudom ajanlani, mivel a kesei kezimunkak, nincs ket egyforma, de tudsz valogatni es szerintem talalsz szamodra megfelelot. A minoseggel sincs semmilyen gond, en csak ajanlani tudom.
Ha kest veszunk, MEG KELL tapizni, ez regi szabaly. :)
Nincs tapasztalat Nagy István késeivel, bicskáival kapcsolatban, de az említett honlap YouTube csatornáján van egy - két videó, ha jól emlékszem akkor fix késeiről. De én mindenképpen magyar készítő termékét választanám, ha anyagilag megengedhetem magamnak. Külföldi termékeket már multin kívül nem veszek. (svájci, multifogó)
A magyar kézműves bicskák között nem találtam hasonlót, de van egy spanyol bicska, a Joker folding " jkrnr47 " 440, ami állítólag valamivel jobb acél, több összetevőt tartalmaz, mint a 440c. Dettó ugyanaz a forma, paraméterek, mint a Nagy István Explorer zsebkése, csak szolídabb áron. Jobban ragaszkodok a magyar gyártókhoz, csak egyáltalán nem találtam tesztet, véleményt, Nagy István késeiről. Szerinted a minőséggel, kidolgozással rendben van minden, esetleg ismersz valakit aki használ általa készített terméket?
Na hát igen, ezért jó ez a fórum! Köszönöm az ajánlásod, nagyszerű késeket- bicskákat találtam Nagy István termékei között is. Nagyon tetszenek nekem a holker, " fűrészkáva" alakú bicskák, találtam nála is egy ilyet, explorer névre hallgat, és szintén 440c. Most dilemmázok a kettő között, de még kutakodok egy kicsit, nem akarom elhamarkodni a döntést. Még egyszer köszönöm!
Azért még hátha hozzászól nálam jobban hozzáértő is, de a 440C egyértelműen jobb acél szerintem. Esetleg ha még nem ismered, akkor érdemes nézelődni a www.magyarkesek.hu oldalon, rengeteg hasznos információt találhatsz ott, na meg eladó/rendelhető késeket, bicskákat. Ha jól emlékszem, akkor talán Nagy Istvánnak is vannak hasonló stílusú bicskái.
Értem, és köszönöm amit leírtál. Úgy látom otthol vagy bushcraft témakörben is. Én nem csak étkezésre használnám, mint ahogy említettem, hanem egyéb más dolgokra is. Fokla szedéshez, meg a durvább munkákhoz, van egy fulltang F1 (fallkniven) késem. Ami nekem tetszik a dixontól, az a 1821, 1822 nagy vadászbicska, 2.5mm pengevastagság, pengeszélesség nincs feltüntetve, de a képek alapján szerintem három cm körül van, és 9cm a hossz. Nekem is jobban tetszik a 440c, ráadásul Te megerősítetted a döntésem. Szerintem ilyen mindig nálam lévő bicskának, a ház körül, a természetbe, jó választás lesz.
Nekem Id. Papp Zoltán által készített bicska van 440C - ből, azzal jobbára étkezek, nekem tökéletesen megfelelő. Viszont ha megfelelő a hőkezelése, és nem túl nagy a HRC értéke, akkor nem szabad ridegnek lennie. De emellett a penge / hegy vastagsága, kialakítása is befolyásoló tényezők, nem mindegy, hogy egy 5-6mm pengevastagságú bushcraft késsel feszegetsz, vagy egy 2mm-es szalonnázóval...😊 Egyébként az Uddeholm Elmax-ra írták, hogy - 10°C alatt hajlamos a törésre, tehát a téli erdőben azért jó ezt szem előtt tartani foklaszedés közben... 😉
Igen Dixon. Nem nagyon szoktam feszegetni a bicskával, mert szeretem arra használni ami való, de a természetben sok minden előfordulhat, és szükség lehet a kisebb nagyobb feszegetésekre is. szerinted a 440c nem túl rideg, nem pattan el könnyebben ?
Sziasztok! Lenne felétek egy kérdésem. Szeretnék vásárolni egy bicskát, olyan mindennapos használatra. Kétfajta penge alapanyagot kínál a gyártó, 4116 molibdén-vanádium, vagy 440c. Ti melyiket ajánlanátok? Köszönöm a választ!
Tiszteletem! A késtopicba majdnem minden nap benézek, úgy 9 éve. Évekkel ezelőtt meg is mutattam 5-6 db késemet az oldalon. Most nagyon meglepődtem, hogy annyi idő elteltével van aki érdeklődik a munkáim után, aminek örülök. Kedves bb888, az alábbi e-mail címre: edy47@freemail.hu küldd már el légyszíves az elérhetőséged! Köszönöm! Üdv: edy47
Szia, egy másik topikban megosztották a munkádat. A készítő nevét szeretnék megtudni ha nem titkos persze. Előre is köszönöm. Ha véletlen nem olvasod és valaki más tudja hogy hívják azt is megköszönném.
Relatíve kezdő vagyok, volt pár vizes kövem (280-as és 600-as HAIDU kövek) viszont egy kicsit szeretnék jobban elmerülni az élezés világában (nem profi szinten, de legalább a nagyobb családi körben szeretném rendben tartani a késeket). Többen említik a Spyderco Triangle Sharpmaker-t, viszont az árából nyilván más is kijöhet, pl többféle vizes kő. Ti mit javasoltok, esetleg milyen szempontokat vegyek figyelembe? Köszönöm előre is!
Eddig a douk douk áll befutóra. Közben majdnem vettem egy opinel no6-ot, hogy majd kifúrom kulcskarikához, de azt hiszem azt a döntésemet megbántam volna.
Persze kicsit szubjektív a dolog, de nekem mindkettőből van és rendszeresen használom őket, így nem egészen a légből kapom, hogy a Douk-Douké a jobb EDC pengeforma. Csomagbontásra teljesen alkalmas, főleg mert a penge fokán (ami nincs lesimítva, kissé érdes) nagyon kényelmesen meg lehet támasztani a hüvelykujjat. És zsebben hordásnál számít, hogy a DD rövidebb és a kulcskarikája laposabb.
(A teljes méretűeknél szerintem fordul a kocka, azokból a Mercator a kényelmesebb. De nem annyival, amennyivel drágább.)
A Higonokamit pont nem is étkezésre választanám, hanem azokra, amiket írtál. Amíg a késelések miatt be nem tiltották, a japán iskolások alapfelszerelése volt, megtanulták használni és karbantartani. Ceruzát hegyeztek vele, papírt vágtak, finom de igényes kézi munkához van, ami azért erős pengét igényel, és a japán minimalizmus / racionalizmus egyik remeke. Olfát közel negyven éve használok és igen gazdag választékom van belőle vonalzós és szabadkézi, kisebb és nagyobb, egyenes pengéjű és körpengés, szabad és kötött dőlésszögű. Egy Higonokami mégis elférne köztük :-)
Higo, Opinel, Douk douk, nehezen összehasonlíthatő kések. Más kultúrális előzményekkel, más környezetből jönnek, én hordtam mindhármat, váltogatva, de volt EDC az Okapi is, ezek a saját környezetükbe illesztve tökéletesnek és autentikusnak mondhatóak. Kinek mi az ami a használhatóságon kívül benne van egy késben.
Mostanság EDC-re ugyancsak különböző késeket hordok: GANZO 6801 CA(mouflage), GAK, ( ez csomagbontásra verhetetlen,
de a fűrészt is használom néha),egy nagyon lapos, egypengés, fém markolatú DIXON, vmint egy MARTTIINI Pelican, ha
tényleg munkára kell fogni a kést.
Csak zért írom mindezt, mert ebből is látszi, hogy az EDC fogalma nincs eszközhöz kötve, kinek a pap, kinek a neje....
Én nem, a higonokami igazán csak farudak (nyárs, ceruza) meg esetleg még csomagok (madzag és karton) ellen jó, bár ez utóbbira én inkább választanék egy letörhető pengés Olfát... Étkezésre viszont alkalmatlan, ami Európában nagyon nagy részét teszi ki egy bicska használatának. Ázsia, ahol csak a szakácsnak kell kés, persze egészen más.
(Itt igazából nem az Opinel volt az összehasonlítás másik oldalán, hanem a Douk-Douk mini, ami zömökebb, messze nem olyan sérülékeny. A hegye, már amennyi van neki, abszolút nem letörős. Ennek a vetélytársa igazából nem az Opinel vagy higonokami, hanem a Mercator mini, ami szintén jó fogású, mindenütt legális, kiváló élezhetőségű szénacél penge és csak kicsivel gyengébb rugós. De annak a pengeformája olyan, mint a svájciaké -- picit alacsonyabb heggyel -- így szúrásra ugyan jobb, de kenésre kényelmetlen.)
Az Opinel és a Higonokami két teljesen más műfaj. A Higonokaminak viszonylag vastag, kovácsolt pengéje van, és külön kiemelik a kovácsolt jelleget azzal, hogy a penge foka csiszolatlan, fekete és durva anyag. Eredeti Higonokami egy igazán nagyszerű bicska, bár tény, hogy meg kell tanulni-szokni a fogását és tartását. Az Opinel egy jól élezhető, vékony penge, ami viszont egy erősebb hatásra (a vékonysága miatt) könnyen kicsorbul, esetleg elgörbül. Az Opinelnek iszonyat jó a fogása (Higonokamihoz képest különösen), és nyitott, csukott állapotban is biztosítva van, szóval úgy lehet használni, mint egy rendes bicskát. Azért ha választani kellene, hogy melyiket kapom, habozás nélkül a Higonokamit választanám.
Úgy van sajnos, az izzadság villámgyorsan megrozsdásítja. Azért van a nagyvilágban, aki megpróbálja a szénacélt is a kulcsokkal hordani, de szerintem nagyon nem jó ötlet.
Mert rájöttem, hogy amelyik kés nem a kulcstartómon van rajta, az mindig a másik kabatomban, nadrágomban vagy táskamban van, mint ami éppen nálam van. Az ennél nehezebb bicskák kényelmetlenül lehúzza a zsebem.
Ilyenem volt, illetve a forester, de 10 év alatt jóformán csak a konyhában hasznaltam.
Kedvencen a 10-es opinel, de azzal is a fenti problémáim vannak. Van még itthon egy vx camper (nehéz), egy vx multitool (esélytelen), egy gerber kis multifogó (nem vált be), meg egy vx waiter (ez jó, csak csúnya, rövid a pengéje és unom is).
Douk-Douk mini, az egy abszolút csodálatos kis bicska. A vékonysága nagyon praktikus a zsebben, és messze nem olyan kényelmetlen a kézben, mint az ember képzelné. Remek pengeforma, élezhetőség és vágóerő (persze ezek a szénacél változatnál az igaziak, de állandó zsebben hordásra a rozsdamentes -- 440B -- való, és azért az se rossz). A legjobb pedig, hogy a baromi erős rugó maximálisan kiszámíthatóvá teszi a nyílást és csukódást; ez nem csak egy svájcinál, de bármelyik (csődöt mondható) lockos bicskánál is biztonságosabb érzés a kézben.
Már mindenféle bicskám van/volt az elmúlt években és már nagyjából letisztázódott, hogy mire lenne szükségem a mindennapokban:
Penge hossza: 7-8 centi között
Felszereltség: 1 penge + legfeljebb egy eszköz vagy 2. penge, ha nem lesz tőle vastagabb a bicska
Súly: maximum 40 gramm, de minél könnyebb, annál jobb elv mentén
Extra: Kulcskarikára való rögzítés lehetősége
Ár: <10.000,- Ft
Na most ezzel a kombinációval eddig nem találkoztam.
Alapvetően Victorinoxban gondolkodtam, de ilyen kombináció nincsen. Ami egyelőre befutó az a Voctorinox Excelsior Alox, de ennek kicsit rövidebb a pengéje az ideálisnál.
Mondjuk nekem is harminc valahány centis bozótvágó volt a kedvencem, sóhajztam is a gyogyönységtől, mikor a gazt, meg ágakat (fákat) csapkodtam vele a telken :-)
Nekem egy jó minőségű 23 centis szakács késem van. Egy ideig ez volt a mindenes kés, de miután vettem 13 centiset, meg egy dick hentes kést, szinte a kezemben sem volt. Akkor veszem elő, ha sokat kell apritani, arra nagyon jó.
én nem vadászok , de akit érdekel annak szívesen válaszolok
adatok :
penge : Rugóacél ( 51CrV4 ): Ez az acél Nem Rozsdamentes! Előnye egyrészt az árában, másrészt a belőle készült kések egyszerűségében rejlik , fényesre csiszolt pengefelület előbb utóbb egy patinát kap a használat során, de épp ez az oxidált felület védi kissé az erősebb rozsdásodástól. Aki vadászat után kitakarítja, és leolajozza a fegyverét, az egy ilyen késsel is boldogulni fog. Egészen jó éltartó, könnyen, és nagyon élesre fenhető.
Penge hossza :10 cm
nyél: szürke szarvasmarha tülök -
marok és ujjforma kialakítással , hogy ne csúszkáljon
tok: marhabőr fekete és siklóbőr berakással A kés kimondottan munkára , használatra készült kézi kovácsolással. Egyedi kivitelezésű erős tokkal ami övre fűzhető . Gyönyörű ajándék is lehet !
Én csontra (pl. csülök) tippeltem volna. Kínai bárdot az emberek többsége hentesbárdnak nézi. Ha nem nyomod neki a flexet, mint süket a csengőt, nem feltétlenül lágyul ki, de az csak arra lesz jó, hogy felhozd az él ívét. Után még nem kis meló lesz az élezés (itt kb le is választod az esetleg megsütött anyagot), mert ha azt akarod, hogy úgy vágjon, mint eddig, akkor el is kell majd vékonyítani a pengét. Nem egyszerű, tekintve, hogy ha jól emlékszem alig több, mint 2 mm a pengevastagság. És ha ezen túljutottál, lesz egy késed, ami kb fele olyan széles, mint ahogy tervezték. Márpedig a kínai bárd pont a szélessége miatt zseniális.
De igen, és ráadásul olyan magasan már túl vastag lesz egy jó élszalaghoz. Szerintem ez már leginkább kuka és inkább vegyél egy olcsó kínai-kínait szénacélból :(
ami így kitörik azt nem rendeltetés szerűen használtad, szóval ha meg is csinálnák akkor is tönkretennéd
bíz bennem mert én sok mindent tönkretettem már :))
amúgy sarokcsiszolóval elvágni és új élt csinálni neki, én inkább egy élszalagos megoldásra voksolnék azt ennyire nem tudod tönkretenni, de nehezebb lesz vele vágni
Hát persze, a befektetett munka/elért élesség aránya továbbra is a szénacélnak a legjobb. Egyszerű élezni, utána szükség esetén gyorsan meg lehet az élt újítani, és az elérhető legjobb élessége (rácsszerkezeti okokból) olyan jó, amivel azután a VG-10-nél és hasonló modern-drága-szinte csak gyémánton élezhető acéloknál lehet a legközelebb találkozni. Nem sokkal rosszabb a szénacálnál használatban a 440c vagy a Morák/Opinelek Sandvikja, de van érezhető különbség.
Mint vadaszember napi szinten használok különböző késeket fejteshez,zsigerelve,csontozashoz stb.
Forumtars keset is használom nagy megelégedéssel!
Eltartossag attól függ hogy mire használjuk!Az elezes már más kérdés! Jómagam egy 1950 évek beli dick acélt használok fenesre!elezesre többféle követ illetve vásznat! sajnos igazán jó követ még nem találtam! Persze aranyáron van csak azért hogy kipróbáljam kicsit drága!
amúgy ezeknek a nem rozsdamentes pengéknek van még valami előnyük?
mert sok-sok éve lényegesebben olcsóbbak voltak a sima szénacélok
utána sokkal jobbak voltak mint az alap rozsdamentesek (amikor még a ko13 volt kb a maxifaszányos elérhető legjobb rozsdamentes) kb azonos árban
most meg amikor a munkadíj sokszor több mint a kés(penge) anyag akkor egy alap rozsdamentes (mint pl a 440c) nemigen drágító tényező a szénacéllal szemben
Ezek a pársoros összefoglalók a Mora honlapon szerintem nagyon leegyszerűsítettek és nem lehet elvonatkoztatni a körülményektől. Ha szárazon és nem korrodáló dolgokhoz használod, pl. egész nap csomagokat bontasz vele, a szénacél és Sandvik éltartási különbsége elhanyagolható lesz szerintem. Ha tengervízzel és halvérrel kell rendszeresen találkoznia, akkor viszont drámai lesz. (És ez Svédo.-ban gyakori lehet, valszeg ezért tartották fontosnak pont ezt hangsúlyozni.)
Na hallod! Az öreg Friedrich 240 éve rájött, hogy a hentesek szeretnek fenegetni aztán úgy gondolta: nosza, csináljunk nekik játékot! :-) Aztán ha sokat fenegetnek, akkor egy irányba tolják az elektronokat és ettől lesz mágneses a balkán acéljuk! :-)
Néha megáll az ember esze, miket lehet itt olvasni.
Te tudod felmérni, milyen és mekkora konyhát visztek, ahhoz válassz kést. Egy átlagos háztartáshoz bőven elég a Dick, mert ha hagyod magad, még valami szamuráj kardra is képesek rábeszélni. :-)
Ne hidd. Egyszer én is vettem egyet kipróbálni (kisebbfajta, hasonló az utolsó linkeden lévőhöz). Nem szeretjük, nem használjuk, már azt se tudom pontosan, melyik fiókban gyűjti a port.
az olcso husipari dickeknek egy nagy baja van, nincs beloluk szakacskes forma, a muanyag nyel mindig belog pengeszint ala.
amit eddig talaltam olcso jolly jokert, az az IKEA 365+ késcsaládjka volt, x50crmov15 acél, monoblock kiképzés, egész kó éltartó, asszony se bassza szét, family kartyaval 4990 volt 6990 helyett.
A masik best buy a csehek Mikov kései, ugyanilyen acélból, kb ugyanennyiért.
ja meg van egy lidl-s séfkésem is, valamigépi damasztolás, 9900 volt, de hihetetlenül megkedveltem. sajatmarkas, de ahogy neztem az aliexpressen van uyanilyen markanev nelkul is. de az mar oda fel van elezve, hogy az asszony sem nyul hozza, elvan az IKEAssal.
Jó van na . :) Azt nem írtad hogy bizniszelni akarsz kés csinálással. (Biznisz a ismerőssel bartelezés is :) ) Azokat a sz@rokat meg se szabad nézni, nem hogy megvenni!
technologiai oldalrol nem szolok bele, csak a hasznalat felol.
konyhakesnek, hacsak nem japan deba, tul vastag ez, nem?
en legalabbis gyulolok tul vastag foku cuccal ugykodni, plane, ha sokat van a kezemben.
tavaly ajanlott itt nekem valaki a forumon olcso japan santokut ebayrol. szenacel, ami nekem fontos, plusz postaval volt vagy 8000 forint. azota is imadok vele dolgozni, mert eltarto es pillekonnyu, kello rugalmassaga is van. Ha tul zömök, vaskos egy kés, olyan érzésem van vele, mintha tankkal fordulnek be egy szuk utcaba. atmegy rajta, de rovogoval konnyebb lett volna...
Szigetszentmiklós Wesselényi utca 2. Van fészbúk fiókja is. Inkább csak egyedi megrendeléseket vállal mostanában mióta felkerült arra a bizonyos késes oldalra.
Ha odamész hozzá, akkor készleten alap maskarák (KO13 és fa) és cakli szokott lenni, meg párféle konyhai kése amik piacozásról maradnak.
PILUPI-nak, és Neked is köszönöm a válaszotokat, majd ünnepek után rendelek tőle, nekem ami tetszik az a nagy Maskara, és a Pali. Még egyszer köszönöm!
Nyugodtan vegyél Csigi bicskát. Nekem 1 nagy fejesgörbém van tőle, nyáron vettem a Tűzzel-vassal fesztiválon. Azt hittem, nem jól látom, hogy mennyi az ára! :-))
Mostanában figyelten fel a Csigi András termékeire, ezek előtt 'csak' a nagyokról tudtam, Révész, Kocsis, és meglepett a visszafogott, szolíd árszabás. Elmondásod alapján a minőséggel sincs probléma, akkor jó dolog hogy vannak ilyen mesterek még magyar országon. Édesapámnak van kb. egy húsz éves BODNÁR bicskája ami a mai napig kiválóan szolgál, kerestem ezt a nagyszerű gyártót, de nem találtam. Nem tudsz-tudtok róla valami infót? Köszönöm a válaszod!
Ebben igazad van. Van egy eredeti 'MH' , és két után gyártott kanálgépünk. Van három Light My Fire Kanál-villa együttes, meg még számtalan variációk. A kanál, és más egyéb dolgok faragása, az élmény, a kreativitás fejlesztése, és nem utolsó sorban a kislányom rajongása miatt történik. Én eleinte tartózkodtam a dologtól, mostanára függő lettem.
Mi sokat túrázunk, ebből adódóan bot, és kanál faragáshoz kellene, valószínű hogy megveszem Ambrus A. kését, és a morát is. Köszönöm a segítséget, jók vagytok, sziasztok!
A tökéletesség hajszolása kényes és kimerítő dolog, mivel abban a pillanatban, hogy az ember kiszúrja akár a legapróbb hibát, rögtön oda az egész. :-) /Lev Grossman amerikai író/
nagyon szep kes, a pengen is jol mutat a lezer. ellenben nem gondolkodtal meg valami ruszikusabb-egyedibb-felsiemrhetobb logon? ez nekem kicsit arcatalan, nem illeskedik a munkaid kiemeledo minsegehez.
Van az általad sorolt két alternatívának metszete, de alapvetően más technikákra vannak kitalálva a termékeik. Első körben el kéne döntened, hogy milyen fafaragás érdekel jobban. Ha inkább díszítő mintákat faragnál, akkor Ambrus Aladár. Ha tárgyakat szeretnél készíteni fából, akkor Mora, kiegészítve egy baltával.
Sziasztok! Faragókés vásárlása előtt állok, néztem már egy jó pár darabot. Nekem egy általános kés kellene, vagy ahogy a szakmában mondják ' alapkés ' , nem tudom nektek mi a véleményetek a svéd Mora, vagy Ambrus Aladár késeiről. Nekem ezek tetszenek, nem tudom hogy jól választanék e a két gyártó közül, vagy esetleg Nektek volna e valami ajánlásotok? Köszönöm.
Jó lenne egy 280-as és egy 600-as. Ahogy kwryll fórumtárunk is mondja, a nagyon legyepált késeivel belerokkan a 600-asba. Ha egyszer a 280-as kővel rendbe hozza, utána már ritkán lesz rá szüksége ha nem hagyja újra teljesen lepusztulni a késeket. Nekem is van mindkettő, szerintem a 280-as kő nagyon ütős, utána egy 600-as és fenőszíj - jobb él meg nem is kell a háztartásban, mert minek.
Szerintem nem túl durva. Ha rendesen sorjamentesít és áthúzza bőrön is, teljesen használható. Ha mégsem elég neki, legfeljebb később vehet 400/600-ast mellé.
Ha van valami haladósabb nagyoló köve is, akkor jó lehet. Máskülönben egy szétvert élű késnél befonja a megőszült szakállát mire 600-as végez. Főleg akkor, ha még csak tanulja a dolgot. Kezdőknél leggyakoribb hiba, hogy túl finom kővel kezdik és egyszerűen nem ér össze az élszalag 2 oldala, mert hamarabb elfogy a türelmük. Szerintem egy 280-as és egy bőr szíj jobb kezdő csomag.
Üdv mindenkinek! Eladó Benchmade 940-2, polírozott pengével. Eredeti ár: 60.000 Ft Új ár: 30.000 Ft Esztétikailag hibátlan állapotban van. Mechanikailag tökéletes. Egyetlen változás a kés felületének polírozása, ezzel is egyedivé téve. Érdeklődni e-mailben, most nem tudok képeket feltölteni, de kérésre küldök, hamarosan feltöltök.
Ha nem ragaszkodsz az eredetihez, menj be az első órásmesterhez aztán kérdezd meg, nem tudna-e neked túrni a sufniban valami régi falióra vagy ébresztőóra tokokhoz való csavarok közül kettőt a bicskádba? Hátha. Biztos segítene, mert ilyet még úgyse kértek tőle. :-) De modellezők, makettépítők, műszerészek is használnak apró csavarokat. Csak ötlet, biztos küldenek Kínából is. :-)
Bestech Lion késemből elveszett az egyik zsebklipsz rögzítő csavar. Ha valaki tudna segíteni honnan lehet rendelni hozzá, megköszönném! Kerestem a neten, webshopokban de nem találtam.
Megnéztem néhány terméket az ali és az ebay oldalain. Az AliExpress eladói akiket néztem, elfogadják például a Maestro kártyát, de a PayPal fizetést nem. Az Ebay eladói akiket néztem, elfogadják a PayPal fizetést, de a Maestro kártyát nem, csak a MasterCardot. A Gearbest sem fogadja el a Maestro kártyát, csak a MasterCardot, de fogad PayPal fizetést is. Valami ilyesmiről lehet szó, aminek utána kell nézni.
látom eléggé odavan a bőröd, érdemes kipróbálni a patikai kézkrémet, tök olcsó semmi "extra" nincs benne ami irritálna pillanatok alatt beszívódik
ha többet teszel rá mint amit be tud szívni és dörzsölgeted egy ideig akkor ilyen bőrradír szerű funkciót is ellát
amíg vassal dolgoztam az én kezem is mindig fekete volt(és száraz a sok kézmosás miatt) sokat segített
esetleg az ilyenre átállni az ultraderm és társai helyett:
sokkal kézkímélőbb mint amiket eddig használtam és a polírozós fekete alu port is nagyon szépen kiszedi a bőrből és nincs utána az a nagyon száraz érzés
Már megbeszéltük. Gyémánt fenőkő és nincs kérdés. Van egy japó cucc 400 -1000 . Mindenre elég már ami kés. Örök mint a nyomorúság ,nem kérdez csak fen.Pikk pakk megold bármijen acélt ,és van 12 ezer postával. Megveszi a polgár és még az unokája is azzal feni majd a késeket.Én 6 éve gyilkolok egyet szinte napi használatban,a borotvák élszalagját azzal csinálom,és biza igénybe van véve,de még mindig jó. És nem simogatom,hanem nyomom tolom derekasan.
Miért nem próbálkozol fix bicskával is! Nézd vissza a bicskás adás-vételi 13732 hsz-ban a Nagy Csaba féle gyönyörű fix bicskát! Annak a formája nagyon szép, csak az én ízlésem szerint túl díszes. Szerintem nagyon dögös lenne egy szép kétbaknis bicska és annak fix változata akár egy fadobozban is.
Pedig elégé használható, így amatör henteskedésre. Nem trancsírozod vele szét a gerincet és a többit. Én amíg vágtam kézi csont fűrészt használtam , kivétel a körmök darabolása kocsonya és pöri méretre . :) Fater is többet használta a fűrészt pedig Ő hentes volt.
2 kiló nem sok, ha fát akarsz vágni kell hogy legyen húzása
nekem az öntött azért törhetett el mert ahogy belevertem a fába a görcs kicsit elvezette és amikor a fokával lecsaptam a tönkre akkor eltörte a fergén álló rönk, ami lehetett vagy 7-8 kiló
plusz én eléggé barbár vagyok a használati eszközökkel nálam semmi sem tart örökké
Ha már ennyire megy a fejsze - balta téma, akkor tudtok ajánlani olyat, ami kalapáccsal üthető? Már mint úgy értem, hogy mi a disznóvágáskor baltával hasítjuk ketté, aztán az azért ad neki rendesen.
Egyetértek nekem sem jönnek be azok a hasító fejszék .Erről egy véleményünk.Látod ezért félek tőle amit most feltettem 2kg.Remélem nem csak hasításra lesz jó a súlya miatt.A kinézete fogott meg .Ha túl nehéznek találom akkor veszek egy másfél kilóst.
Szerbusztok ! Ezt rendeltem ma meg .Juco 2kg-os fejsze.Azért csodálkozok hogy 2 kg-os fejsze?????? Hiszen 2kg már hasítónak is elmegy .Jó persze nem hasító mert akkor a fej végén lenne a súly .Meglátom milyen lesz .A kinézete fogott meg .A bolt nem tudott normális választ adni hogy kovácsolt vagy öntött.De szerintem kovácsolt. Szerintetek?Meg attól is tartok hogy nem e lesz nehéz ha egy fát akarok kivágni vele és nem méteres tuskókat hasogtni.
Kollega kérdezte,hogy ezek ugyan azt bírják e mint amit a bemutatott tesztben szereplő kések. Nos csináltam egy videót az általa kiválasztottal. Mondjuk ez nem egy bushcraft kés de a végeredmény ugyan az lett. 8.5 centis maga a kés 3 centi a penge szélessége a vastagsága 4.5mm.Szóval azért nem egy erdőirtásra való. Esett az eső meg csúszott minden a fák csurom vizesek.Inkább kemény fákat csesztettem,kőrist Diót meg amik itt elszórva vannak a bánat tudja mik ezek,meg egy kis fenyőt.A kezemen már nincs szőr ezért elnézést ,,hogy a lábamon demonstráltam :))) Ott még van itt ott. Bírják ezek ,lévén ugyan abból ugyan úgy csináltam a pengéket. Emitt a videó.
Évek óta használok öntött fejszét, nincs azokkal semmi gond, azok fikázzák akik egy nagy kalapáccsal verik bele a fába. Persze a kovácsolt az igazi, de ha arra használod amire való, semmi gond nincs velük.
Na majd ha sikerül csinálnom egy fejszét ami jó is majd szólok. Kéne hozzá valami derekas anyag. Bár ha belegondolok van egy laprugóm ami egy részen van vagy 4 centi széles. :) Abból lehetne egy jó kis fejsze,eleve kemény mint a kavics.
azt tudom hogy apámnak van egy kovácsolt fejszéje csak túl kicsi, ezeket a 20-25 centis akác rönköket még szétcsapkodja
amior vettünk egy kamionnyi tölgyet ahhoz kevés lett vettem egy nehezebb nagyobb fejszét és eltörtem ozz ahol elvékonyodik a feje a nyél előtt, nem csapta szét a görcsös fát ezért megfordítottam és a fával felfelé odakoccantottam a másik kuglihoz
na egyből el is tört akkor néztük hogy egy egész silány öntött fejsze volt
utána kaptam kölcsön egy hasítót az egész jól bírta kettéverni a kuglikat utána a kis fejszével csapkodtam mert azért az a böszme nagy hasítóval nem tudok egész nap operálni
Egy időben sokat dolgoztunk egy megyeszékhely Járműjavító Üzemében, gáz,-gőzvezetéket, sűrített levegőt, stb szereltünk, , sokszor bejártunk a kovácsműhelybe, ahol a leginkább népszerű fusimunka a fejszekészítés volt. De dolgoztunk kaszagyárban is........:-)
Sok kovácsolt portékánk volt akkoriban, de persze ahogy jött, ment is, sajnos, de ritka szívós kiváló darabok voltak.
Mi az épeszű ár. Van itthon is nem egy ember aki jó fejszéket kalapál,mondjuk van is egy ára,na de bakker kézimunka fullra. Nyilván nem a két szép szemünkért kalapár napokat ,meg csiszol nyelet senki sem.Ha nem géppel,hanem kézzel csinálja akkor bőven eltölt vele egy másfél napot mire kész lesz. És az csak a meló ,hol az anyag a szén a csiszolóanyag stb. Ergó kb szerintem egy 50 est el is kérnek érte gondolom.
egy igazi kovácsolt fejsze engem is érdekelne, mert ezek a bolti öntöttek nagyon ócskák
állítólag románoknál lehet még találni olyat aki kovácsol fejszéket (épeszű árban) de nekem nem sikerült találni pedig minden évben kint vagyonk 5-6 napot
Kamaz laprugó állítólag jóóóóó anyag. :) Én egy autó ajtaját döftem át vele. Bírta. Mostanában sokszor rakok tüzet a kis kohónak,ezzel aprítom a fát.:) Kéne egy fejszét is csinálnom.:)))
Neked ez bejönne. Egy laprugóból kalapáltam,ne kérdezd mennyi HRC mert nem tudom,de a reszelő meg se karcolja.Na ezt teszteltem olyan te módon. Ez kérlek egy balta ,egy feszítővas,és egy kés keveréke. Nehéz is,meg mindent kibír,szétvertem vele kb mindent már,sőt egy nagyobbacska szöget is kettécsapta.Kicsit holkeresre csináltam. És még a rezezés se akar lejönni.:)
Nemrég csináltam egy borotvát.a negyedik lett jó. Pedig qrva sok meló volt benne. Már per darabban. a harmadikat a polirgép verte ki a kezemből neki a satupadnak. Kettétört mint a ropi,pont a végén. :))Itt látszanak a repedt törött darabok. De ha 100 szor állok neki akkor is megcsinálom.
Az élet nem mindig habostorta. :) No meg ez a kovácsolás sem olyan ,hogy nekiáll az ember és minden sikerül. Mire a kovácstűzhely tökéletes lett,aztán mire egy normális üllőt is szerkesztettem,aztán mire azt mondhatja az ember,hogy na ok ezek a vasak már rendesen összeálltak. Barátomat kérdeztem pár jó tanács miatt.Mondott is. Majd kitapasztalod. :))) Kb ennyivel indultam neki. Már kb érzem a színeket ,hogy mikor jó ,de figyelni kell főleg ha már vékony az anyag. Szóval el lehet bíbelődni ezzel is.Most már asszem nekiállok komolyabb feladatnak ,meg komolyabb anyagoknak. damaszt meg ilyesmik.
Köszönöm az infót. Megnéztem az oldalt elég igényes .Innen rendelek. Taktikai kést szeretnék venni egy Crkt hissatsu2903-ast.A penge anyaga-Aus 8,keménysége-58-59Hrc.Tetszik a penge kialaítása olyan szamurájos .
Elkapott a pengekészítés ,pontosabban a kovácsolás. Nekiveselkedtem ,,természetesen az első próbálkozások nem lettek sikeresek,de aztán egyre jobb lett az eredmény. Na nem a vas kalapálása volt a problem,hanem ,hogy ha többféle anyagot akartam összetenni ,na ott voltak eleinte gondok.Ezek már jók lettek,igaz kis pengék nagy részt 7,5-8 centisek ,ezeken jobb volt gyakorolni ,de csináltam 1-2 nagyobbat is. Van ami 9,van ami 7,5,3 rétegből van összetéve. Lassan rájövök,hogy milyen vastagságnak kell lennie a különböző anyagoknak. Szóval ilyenek lettek. olyan 60 HRC kb mind. Szénacélbó a magjuk az böhler K460. O1 népszerűbb nevén.
Az ilyeneket szokták a Vaterán "antik indiai tőr" néven árulni, többféle változatban. Közös jellemzőjük, hogy a rögzítőpálcát egyhornyú, süllyesztett fejű facsavarokkal szokták a fahüvelyre szerelni - persze kizárólag az antikvitás jegyében. :-)
Kínából már én is megúsztam jópárszor, de az el. cucc volt. Amerikából szinte sose. Ott nem írják rá az EMS-re, hogy GIFT meg 20 USD, ha 140 ért vetted
Sajnos meg kell vállnom jó pár zsebkésemtől, tőrtől.
Eladó többek között: Gerber Applegate folder, Böker Arbolito, és Böker Plus zsebkések, Spyderco Resilience, Cold Steel tőrök, Böker Plus Ressurection gen. 2, Rosarms eredeti orosz tőrök, amit az IWA-n vettem Nürnbergben, Glock tőr és még vagy 45 egyéb tőr és zsebkés. Minden nagyon jutányos áron van!!!
A késeket feltettem a Vaterára, ahol a felhasználói nevemen futó aukciókra keresve láthatjátok.az összeset.
A felhasználói nevem: Client:36899284
Vagy akit érdekel hívhat a 30/535-3934-es mobilszámomon.
Cégtől magánszemély részére harmadik országból küldött csomag esetén (beleértve a postaköltséget is) 22,1 EUR és 150 EUR közötti értéknél a küldemény vámmentes, de 27% Áfa terheli.
Gyorsan küldik, akár aznap postázzák. Fizettem már 15 usd tol 25 ig postaköltséget.
Ami a lassú az a magyar VÁMeljárás. Tehát ha 100 usd a kés plusz kb. 20 usd posta meg a 120 usd ra a vám meg a vámkezelési illeték akkor 170 usd ba van kb itthon 3 4 hét múlva
* 75 éves és még dolgozik . Bicskákat és hagymakéseket készít . Ifj . Kincses Imrétől tanulta a szakmát . Felszabadulása után a Szegedi Kéziszerszámgyárban dolgozott . Majd a Makói Fegyvergyárban dolgozik , a csiszolással foglalkozik , csoportvezető . Háztartásban és a mezőgazdaságban használt késeket és vadászkéseket , bicskákat készít . * Infó a mestertől . Szerintem ugyan az a két ember = Joó Sándor késes és köszörűs mester .
volt Makón egy Joó Sándor géplakatos, konstruktőr, vasipari szaki: vot valami aranyérmes, szabadalmazott hagymaművelő gépe is a hatvanas években. Lehet késeket is készített?
biztos tudod, de ha mégsem, akkor arra vigyázz, hogy ha az EU-s FEPA norma szerinti számozásban a szemcsefinomság 1200, akkor az ázsiai köveknél az már 4000-nek van jelezve a JIS normájuk alapján. 1500=6000, 2000=8000.
Az a probléma, hogy a Fiskars-nak el kellett volna ismernie ezt a hibát, és legalábbis jeleznie, hogy bocsika, ez történt, rájöttünk, nem javítható, de ettől és ettől a modelltől kezdve ilyen anyagot többé nem használunk. Ehelyett Magyarországon még most is orrba-szájba akciózzák, vagy ami még rosszabb, teljes áron árusítják az ilyen ragacsosodó késeket. Tudom, hogy nem minden Fiskars ilyen, és tudom, hogy az én "szavazatom" nem számít, de erre a magatartásra a pénztárcámmal leadott szavazat a válaszom: nem veszek több Fiskars kést. Pedig egykor szerettem, és egy csomót költöttem rá.
Én egy darabig leveleztem a Fiskars magyar képviselőjével. Összecsomagoltam egy halommal az ilyen ragacsos nyelű Fiskars-okból arra gondolva, hogy talán vissza lehet küldeni a gyárba, hadd lássák, hogy az a soft grip réteg, amit rátettek, egy idő után zombisodik, és undorító ragaccsá válik. Mikor rájöttem, hogy a magyar képviselőnek esze ágában sincs érdemben foglalkozni a problémával, fogtam az egész pakkot, és kihajítottam a kukába.
Ezt a ragacsosságot nem tudtam semmilyen lemosással eltüntetni ( alkoholok, etanol, metanol, loctite tisztító, fék tisztító zsíroldó és mosó szerek ) Rájöttem, ez egy sz@r. Ezért csinálok másikat. Én a helyedben leszedném és ha neked megéri a kés minősége csinálnék másik markolatot. Még ha markolattüskés is.
Jóval kevesebbet mondtak de még azt se árulták el pontosan milyen kard.Ezt mostmár tudjuk hogy valóban 1837m gyalogostiszti szablya.Sajnos pontosan nem lehet behatárolni az összeget mert nagyaon nagy különbségek vannak.200ezer forintér lesz meg hirdetve hogy valóban el is tudjuk adni.Ennyiért válna meg bátyám tőle minimum .Ha meg többet ér akkor a vevő is jól jár.Azért ez tényleg egy szabadságharcot megjárt kard aminek hatalmas eszmei értéke van legalábbis számomra.
Ez egy 1837 mintájú gyalogtiszti szablya. Szerintem az értéke olyan 300 000 Ft környékén lehet Plusz-minusz pár tízezer forint. Bár tévedhetek. Régiségkereskedők mit mondtak?
Ez elég szomorú. Akkor mi értelme márkásat venni? lehet veszek egy készletet a bolhapiacon ilyen gagyi szegecselt fa nyéllel az ha tönkremegy nem sajnálom kidobni a Fiskars élező az még működik... Van egy régebbi típus is nekünk annak kemény bakelit szerű nyele van, olyat kellene venni, de már nem igen gyártják... Gondolom nem vásároltak eleget a cégek fenntartáshoz így ilyen trutyis nyéllel elintézik az új vásárlását...
Sziasztok.Testvérem szeretné fel becsültetni a kardját amit régen kapott egy idős úrtól.Antik kereskedők már mondtak rá ezt azt de nyilván ők potom pénzért akarnák.Az biztos hogy nagy értéket képvisel.Ha tudtok valakit aki ilyenekkel foglalkozik akár itt csoportban akár Budapest környékén azt szívesen megköszönném.
Na én ugyan így jártam a gerber gator 154 cm bicskával ! Az a gumiszerű markolat csinált ilyet. Csak én le is szedtem róla. most teljesen új lesz készítve. De, nagy csalódás volt.
Hát, az enyém csinált. Mind a kettő, mert kettő van. Csak már nem egyformák, mert elfogyott a kék szalag, aztán feketét adtak a boltban. :-) Úgyhogy Bahco vásárlás befejezve.
Nekem a svéd felirat nélküli van, ház körüli késnek. Valami eszement ragacsot izzadt ki a nyele, amit semmivel nem tudtam leszedni. A végén betekertem szig. szalaggal. Most szép kék, de nem ragad. :-)
Üdv Mindenkinek! Szeretnék venni egy bahco 2444-es kést. Sok helyen találtam, viszont feltűnt,hogy 2 féle van a piacon. Az egyik pengéjében van sweden beűtés a másikban nincs. Annak a markolata sem olyan kontrasztos narancs-fekete. Itthon utóbbit találtam. Lehet hogy valamelyik nem eredeti?
Eladnám a képen látható Mikov vadász bicskámat 8000Ft-ért. A pengéi rondán vannak élezve, karcosak, kopottak az alján és a hátán ütögetés nyomai láthatóak. Sajnos ilyen állapotban került hozzám. Akit érdekel írjon a vereslajos.fmt@freemail.hu címre.
Minden kedves éltársat fokozott óvatosságra intenék, mert a facén egy - két késes csoportban van most egy kamus, aki feltűnően olcsón kínál drága késeket, foldereket, 5 db-os leosztásban. Persze csak előreutalásos módszerrel. Ha több oldalról kért fotók nem érkeznek meg, akkor érdemes gyanakodni... 😉
Alakúl a klón, egyenlőre még csak hegesztő elektródával van összefűzve, de ha megszárad a lakk a markolaton, és kipolírozom a pengét, összerakom fixre!
Ezt a két másolatot a héten vettem egy kínai üzletben, 600! ft/db áron, valamilyen projekthez -pl. klónnak- jók lesznek, de garázs, vagy autó-késnek is megfelel.
A lényeg, hogy a beugrásra hajlamos vásárlók gondolják meg, mielött megveszik ezeket, a neten hirdetett 3-4-5000 ft/db
Az M16 kések tervezője, Kit Carson négy éve eltávozott. A CRKT most új M16-osoakt hozott ki, részben az ő tiszteletére. Ezek a kések acél markolatúak, egyszerűsített szerkezetűek, négyféleképpen lehet felcsavarozni a klipszet, nincs rajtuk az AutoLawks, és Sandvik acél a pengéjük. Próbálta esetleg valaki az M16 03KS-t vagy valamelyik másik új M16-ost?
Természetesen ismerem: SAN = három, MAI lemez-lap... 3 fémlemez összekovácsolásával készül
Ciszoltam, éleztem már egy két ilyen pengés MAster Huntert, és egyszer amikor újra kellet élet adni neki, vagy a túl nagy forróságtól, vagy a rosszul kiválasztot olajtól mintha elengedte volna a laminálás. Ezért kérek segítséget, ha valaki tud.
nekem a Kocsy Márton kovácsolt régi versenymotor hajtókarjából egyet, igaz, két éve nincs kész, de már csak a végső fázis van hátra. az is ilyen cuki cucc, mint ezek.
Azok a villáskulcsokból készült kések nagyon jók! Főleg a hajlott nyelűek. Milyen minőségű egy ilyen penge? Nem értek hozzá, de szívesen rendelnék alkalmasint egyet, ha lehet.
Már többször olvastam, hogy a mosogatógép kiveszi a kések élét, kilágyítja az acélt, meg még mittudoménmilyen áltudományos babonákat... Az természetes, hogy agancs- vagy fanyelű kést nem teszek a gépbe - bár a fakanalakat simán berakom és nem lesz semmi bajuk - de a műanyag, vagy fém nyelű késeket miért ne lehetne mosogatógépben mosni? Nem úgy dolgozik a gép, mint ha betonkeverőbe, sóder közé tenném a késeket, csak mosószeres vízzel spriccelgeti. Nem dörgöli egymáshoz az evőeszközöket. Az acél kilágyulása 70-80 °C-on meg pláne nevetséges - szerintem. (Tudom, Te ilyet nem írtál, de máshol ilyet is olvastam) Bicskákat én sem teszek be, a nagyobb konyhakéseket is ritkán, de a recés étkező, paradicsom vágó, meg kisebb sima élű késeket simán el szoktam mosogatni és eddig nem vettem észre, hogy bármi bajuk történne - azon kívül, hogy tiszták lesznek.
Szóval győzzetek meg, hogy miért ne használjam a gépet a késekhez? :o)
Azért nem értem a dolgot, mert ha az ember megeszi a levesét ebédre, utána mondjuk fasírtot vmi körettel, hát csak elmosogatja a konyhai evőeszközt, vagy nem?
Pedig nincs ezeken a szerszámokon semmiféle üreg, lyuk, "búvóhely " a trutyi számára, mint egy bicskán, ez mégis természetes. Nnna, hát akkor csak elmosogatom a kedvenc késem, ha ettem vele!