Keresés

Részletes keresés

t.zsolti Creative Commons License 2018.04.10 0 0 98984

Zart rendszert szerelheted vizszintesre de azert ahol lefordul az eloremeno ( vagy visszatero) oda celszeru legtelenitot tenni mert a szivattyu nem biztos hogy le tudja nyomni a levegot a radiatorba es az ott fog csobogni par honapig.

Zart tartalyt elvileg barhova rakhatod a rendszeren de a keszulekbe/hez kene . Igazan kellene a rendszerre is ha kizarhato a keszulektol.

Urtartalom??? A rendszer 7 %-a  tartalyde nem baj ha nagyobb mert tobb potvizet tudsz tarolni es kevesbe ingaxozik a nyomas

Előzmény: sur5al (98981)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98983

Csak szögletes jó?:DDD A födém szigetelt. Nem nagyon, de az. Perlites könnyűbeton. A tartály adott, elég nagy és hengeres. Persze lehet másikat venni ha ez nem jó. Én megszüntetném a padláson az egész nyúlványt, de sok jó megoldás elhangzott itt a szigeteléstől a fűtésig.

Előzmény: t.zsolti (98977)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98982

nemigazán értem a problémád.

Ha túl nagy a nyílás, nem hatékony annyira a fűtés, mert túl sok beáramló levegő hűti a rendszert.

Ha túl kicsi, akkor meg nem tökéletes az égés.

A megfelelő nyílást gondolom érdemes kiszámolni, hisz valaki 30kw-os gázkazánt, valaki meg 20kw-os faelgázosító kazánt működtet, mindegyik más más légszükségigénnyel.

Bár a szaki túlzásba vihette, de valamit kiszámolni nem ördögtől való.

Előzmény: Zöldár (98970)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98981

A nyitottak igen. Ez is igaz. Ezért is van a legfelső ponton. Meg a már említett okból is.

Mi a helyzet a zárttal? Számít valamit hol van? A méretezésen kívül. Kell keringető mindenképp? Miért? Miért nem?

Előzmény: t.zsolti (98978)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98980

Miért ne lehetne? Eddig mondjuk meg sem próbáltad. Nem is kell, ha nem tudod. Jegyzet van?:D Csak küldj egy linket és elolvasom. Hátha meg is értem.

Hogyan jött ki az 50l?

Előzmény: Sony Black (98975)
t.zsolti Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98979

Ha kizarhato a rendszerrol a tartaly a kazannal celszeru megosztani

Előzmény: hóapóka (98967)
t.zsolti Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98978

Azedt azok a rendszerek oda legtelenedtek azt sem kell elfelejteni

Előzmény: sur5al (98958)
t.zsolti Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98977

Szogletes tartaly rarakni a fodemre alulrol nem elszigetelni a lakastol. A tobbi oldal minimum 10 cm nikecell.

Előzmény: sur5al (98944)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98976

Semmi... 

Előzmény: Kapocska (98973)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98975

Megint belenyúltam az emberebe... :((

Ne haragudj nem fejtem ki. Te az a típus vagy akinek nem lehet megmagyarázni. 

Nem pazarolom az energiám. Csináld ahogy gondolod...

Előzmény: sur5al (98971)
hóapóka Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98974

Sőt 3 helyen, mert a gázkazánon is van egy 8 literes.

Előzmény: Kapocska (98973)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98973

Mi a bajság a 2 tágulásival?

Előzmény: Sony Black (98968)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98972

Sokkal jobban jársz, ha inkább rendesen felújíttatod a C-24-est! Nem egy nagy kunszt a gatyába rázása... :)

Olcsóbb, megbízhatóbb, könnyebben beszerezhető hozzá minden alkatrész...

Előzmény: vadrajder (98945)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98971

1. Kifejthetnéd, mert érdekel, és nem értem miért. Ha arra gondolsz, hogy a nem gravis rendszernek nem kell nagy átmérő viszont kell keringető, akkor ez igaz, de itt megvannak a gravihoz szükséges átmérők. Úgy gondolom a története a zárt-keringetős rendszernek, hogy utáltuk a sok látható vastag csövet, ezért vékonyra váltottunk és elrejtettük mert a keringető megoldotta, amit elvesztettünk a gravitációval. A gázzal együtt jött ez be, hiszen az úgysem megy villany nélkül. Ahogy a keringető sem. A fa és szén tűznél ez elég erős hendikepp lett volna.:D A kazán+puffer rendszer még vékony csőnél is képes megforogni. Zárt rendszer esetén is. Nekem nyáron a cirkótól feljött a meleg HMV készítéskor a fűtés körben a legközelebbi radiátorba, pedig csak 22-es réz a gerinc, a radiátor meg 14-es leágazáson van.

2. Persze, ezért tenném fentre, hogy ne adódjon hozzá a statikai nyomás. A keringető szívó oldalán kell lennie, ennyi a lényeg. Ha van keringető. Ha kell. Arra utaltam itt, hogy nem KELL lenn van fenn lennie a tartálynak, ízlés kérdése. Lehet a visszatérő ágban pl. az emeleten. Bár tény, hogy kevésbé zavaró lenn a kazánházban. Csak nagyobb kell.  Nyitottnál csak a tetejére teheted, mert kifolyik különben.:D

3. Mi alapján számoltál? Kiindulási adatoktól is függ. Meg számolástól. A vízfaragón részletezett számolással, 300l, 5,5m, 80fok, 1,25bar esetén 66l jön ki. Ha 2,5bar lehet a max nyomás, akkor csak 25l. Nagyon nem mindegy. Én a minimummal mennék a jelenlegi nyitott rendszerből kiindulva. Ha nem akarok csöpögő szelepeket is cserélni.:D

Előzmény: Sony Black (98965)
Zöldár Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98970

Más :  jó  2 hónapja egy  légbeejtőnyílás méretezését mutatta be  egy  légtechnikus - kalorikus - ép.gépész.

Majd  6 oldalon volt egy számítási immitáció.

Egy kéményhez  követelik meg az idióták , hogy az szerencsétlen felhasználó egy kémény nyíláshoz a levegő utánpótláshoz  biztosítson  légbeeresztőt. Ez eddig rendben is.

Na de ezt számítással igazolni  ? Az már pofátlanság.

egy kémény nyílás nagyjából   100 és    400 cm2 között van valahol. Azon távozik a z elégetett anyag  + az égési levegő  , nyilván amaennyiben ott eltud menniakkor a lényegesn kisebb ellenállású bevezetőn miért ne jönne be.

Tudták ez  jó 40 éven keresztül... ezért elég volt az ajtókon meg ahol kellett légbeejtő nyilásokat vágni.

Erre mit csinálnak ezek a legújabbkori vámszedők ? hát számítással igazoltassák  néha  6 oldalon keresztül.

Előzmény: Zöldár (98969)
Zöldár Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98969

Ha belegondol az ember az a vonalkodós megjelőlés  szabálytalan.  Felfoghatjuk úgy mint jogtalan adatkezelés.

De hát ha senki sem tiltakozik, csinálják, jobban mondva csinálták, mert azért most már eléggé megregulázták a helyzetükkel visszaélő kéményseprőket.

Természetesen a biztonsági szabályokat nem árt ismerni és főleg betartani, mert baj azért lehet.

viszont teszem fel valaki   hogy úgymondjam   szabálytalanul vagy inkább  bizonyos  szolgáltatók közreműködése nélkül végez készülék cserét mi lehet ?

Max annyi, hogy kizárják a szolgáltatásból.

Más ha baleset  történik (    CO  mérgezés,  gázrobbanás  ) akkor előveszik az illetőt.... ha még él,   és a törvény erejével lesújtanak   rá.

Vannak biztonsági szabályok,   azok ismertetése  sok csatornán lehetséges ( pl. készülék értékesítés,  szolgáltatói közreműködés, kémény vizsgaálók stb )

A mi kéményseprőink viszont az elmúlt 30 -35 évben a szolgáltatói tevékenységből szép lassan átlavírozták magukat egy ellenőri szerepkörbe.

Már annyira elpofátlanodtak, hogy egy  híres kéménykonferencián... úgy 10 - 15 éve . Kecskeméten  javasolták  , hogy ők legyenek az összes gázkészülék fő ellenőrei.

lényege az lett volna, hogy minden gázkészüélék kapott volna egy   karbantartási könyvecskét  amibe természetesen csak a javítók és ők  jegyezhettek volna bé.

ennek a könyvecskének állandóan  az üzemelő készülék elérhető közelében kellett volna lennie  és ha jönnek a fő - fő ellenőrök ( ki más mint a fekete emberek alkalmazottai  ) azt azonnal rendelkezésre kellett volna bocsátani. Na ja az ellenőritevékenység  .... főleg verseny nélküli  - marha jó, főleg annak aki végzi.... aki elszenvedi már nem annyira.

szerencsére akkor   azért a normálisabbak leseperték az asztalról ezt a vágyat.

Tehát ez a vonalkód, meg a lista   annak volt az előkészítése.

Előzmény: vadrajder (98952)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 -1 0 98968

Ha nincs észlelhető probléma nyilván jó... de nem normális.

Törekedni kell a rendszer kiépítésénél arra, hogy normálisak legyenek a nyomás viszonyok is, és kizárjuk az esetleges hiba lehetőségeket, vagy az abnormális működést ezzel.

Előzmény: hóapóka (98967)
hóapóka Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98967

Üdv, és ha két helyre is van téve tágulási, 1. a puffer alja, 2, lakás visszatérőre. Eddig nem észlelek semmit. Jó ez igy?

Előzmény: Sony Black (98965)
hóapóka Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98966

Üdv. Én 10 éve használom  /Westen Pulsar 240I/, eddig semmi, most már kéne savazni, de nincs normális árban senki a környéken.

Előzmény: vadrajder (98953)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98965

1. zárt rendszert nem csinálunk keringető nélkül. Most nem fejtem ki miért, mert erre nincs időm....

2. zárt rendszernek sem mindegy hova teszed a tágulásit! Mások lesznek a nyomás viszonyok! Mindig az a 0 pont ahova a tágulásit bekötöd.

3. 300l víznek elég az 50 liter. Kiszámoltam... a köbös tágulás a lényeg.

Előzmény: sur5al (98964)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 -1 0 98964

Nem egészen. A nyitott rendszernél lényeges hol a tágulási. A zárt rendszernek mindegy. A kazánnál logikus, de nagyobb kell belőle (29 vs 74l), mert a kazán általában a rendszer alján van. Itt is, mivel ez gravis rendszer most.

Ha kiszámolod, a 300l 5,5m szintkülönbséggel a rendszer legmagasabb és legalacsonyabb pontja között 74l-t ad, az 50 nem elég.

Ha megy keringető nélkül a zárt rendszer is (miért ne menne, ha jók az átmérők és a lejtések), akkor minek bonyolítani? Nem teszek én bele semmit a tartályon kívül. Ha van plusz előnye a keringetőnek, az más.

Előzmény: Sony Black (98963)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98963

Átalakíthatod zárt rendszerré, de akkor kerülhet a tágtartály a kazán mellé. Fentre semmi kép nem tenném. A kazán visszatérőjébe kell bekötni. A szivattyút az előremenőbe tenném. Ki kell számolni a rendszerhez mekkora szivattyú szükséges. A csövek átmérője nem probléma. 300l vízhez elég 50l tartály is. De ez tuti nem lesz olcsó megoldás így...

Előzmény: sur5al (98958)
vadrajder Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98962

Féghez van pluszban hőcserélőm, vízarmatúrám, gázszelepem, mindenem. Ezért is a dilemma, és ezért is érdekel van-e fogyasztásbeli előnye a cserének.

A kipufogó alatt a kazán saját csövét értettem, amit némi meghosszabbítással kidugtak a tetőn, és nem a ház saját kéményét alakították át hogy megfeleljen a kondenzációs kazánnak.

Előzmény: sur5al (98960)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98961

"a saját kipufogóját használja az épített kémény helyett"

Erről írnál bővebben?

Előzmény: vadrajder (98955)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98960

Ha jól emlékszem pont így. FÉG->Westen. Kilyukadt a régi gázkazi hőcserélője.

Szerintem olcsó vacak, de aki ért hozzá, könnyen javítja. A szerelők is. Csak nekünk került sokba.:D Laktam több helyen, ahol ilyen volt. Minden évben volt vele gond. Mindegyikkel. Főleg szonda hibák. Ha ismered, ki tudod mérni és ki is cseréled magadnak, akkor ok. A mostani is ilyen. Mármint nem Westen, hanem Colibri, de szintén olasz trágyadomb. Alig használjuk (csak tavasztól őszig és csak HMV), mégis sokba van. A legdrágább a panel csere lett volna, de akkor még éppen garis volt.:D

sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98959

Akkor ez lehet a helyzet. Mondjuk tényleg szakember csinálta, de már a tiltás után. Mármint ugye tudjuk, hogy ez nem szakmai, hanem környezetvédelmi tiltás volt igazából. Házhoz csatlakozó melléképület kazánházában van, úgyhogy azok se szisszenjenek fel, akik szerint mennyire veszélyes a gravitációs/beltéri levegőből táplálkozó készülék. Max. az egerek kaphatnának CO mérgezést.:D

Előzmény: Sony Black (98951)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98958

Ezért gondoltam a beltéri tartályra. Ami inkább csak zárt lehet. Mármint annál nincs megkötés, hogy csak a plafon alá beszorítva fér el. Ebből jön a keringető. Vagy nem? Ha gravitációsan van kiépítve a rendszer, vastag csövek, lejtés, akkor zárt rendszerben is ugyanolyan könnyen forog a víz? Mi előnye van akkor a keringetőnek? Nem is kell?

A tartályfűtés ok, meg is tudom csinálni a vezérlést is, de mi a töknek melengetni 200l liter vizet?

Most néztem a zárt tágulásikat. 300l-re (remélem nincs több víz a rendszerben, de megmérjük majd pontosan) 35 (29) vagy 80 (74)l kellene, attól függően, hogy a rendszer alsó vagy felső pontján van-e a tartály. Nem drágák. A 35-ös 10e, a 80-as 23e. Kell még egy biztonsági és kész is.:D

Előzmény: Sony Black (98946)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98957

Nem. A készülék részeként tanúsított füst elvezető rendszer, nem minősül kéménynek, ezért a kéményseprőnek semmi köze hozzá.

Előzmény: vadrajder (98955)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98956

Én azt mondom neked, ha a FÉG-nek nincs semmi baja akkor ne cseréld le. Nem fog lényegesen kevesebb gáz fogyasztani.

Ha végleg behal a FÉG akkor egy új kondenzációsra cserélném a helyedbe. A Westen egy Olasz hulladék az én szemembe. De Ez olyan dolog, hogy van aki Opellal jár, és van aki Daewoo-val stb... Biztos hogy lesz olyan aki azt mondja 20éve ilyennel fűt és semmi baja.

vadrajder Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98955

Szüleimnél a tavaly felszerelt zsír új kondenzációs kazánra sem került semmilyen matrica, igazából nekem ez új hogy ilyen létezik. Igaz az a saját kipufogóját használja az épített kémény helyett, de gondolom ettől még nyilvántartásba kellene venniük, ha már létezik ilyen nyilvántartás.

Előzmény: Sony Black (98954)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98954

Hihető... van ilyen is.

Előzmény: vadrajder (98952)
vadrajder Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98953

Érdekelne a fogyasztásváltozás, köszönöm. Mit cserélt mire az ismerősöd?

Félretéve akkor a le lehet-e cserélni kérdéskört, tegyük fel, hogy már fel van szerelve a westen. Mennyire rakás sz*r ez a típus, vagy mennyire nem az? Az elektronikától nem annyira félek, mert ahhoz valamelyest értek.

Előzmény: sur5al (98950)
vadrajder Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98952

Nincs kéményseprős vonalkódos matricám a kazánon, ősszel volt legutóbb kéményseprő, azt sem tudta hány kilowattos a készülék, nemhogy mi a pontos típusa (nem jártunk abban a helyiségben ahol a kazán van). Ebből arra következtetek, nincs meg nekik hogy pontosan milyen típusú a jelenlegi készülék.

Előzmény: Sony Black (98949)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98951

Feketén azt csinálsz amit akarsz. Egy ellenőrzésnél persze hogy elbukik... Na de szoktak ellenőrizni? :P

Kéményseprőt családi házba már nem kötelező beengedni. Műszaki biztonsági felülvizsgálatot eltörölték. A szolgáltató meg csak az órát fényképezi évente... Van aki bevállalós. :)

Előzmény: sur5al (98950)
sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98950

Van egy ismerős szerelő, pont ezt csinálta. 2 helyen is. Magának, meg a tesójának. Hivatalosan ez nem mehet. Pénzért és másnak nem csinálná meg. Azt nem értem hogy nem fog ez elbukni egy ellenőrzésnél. A fogyasztást majd megkérdem, ha érdekel.

Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 1 98949

Elméletileg nem. Javítani, javíthatod, szinte bármit kicserélhetsz benne...

Ekkor szokták megkérdezni, hogy meddig javítás a javítás, és mikor minősül már készülék cserének?

Erre én is azt a poénos választ kaptam a szolgáltatótól, hogy pl az autónál is addig javítás, a javítás, amíg az alvázszám/motorszám nem változik. :)

Ezt gázkészülékre lefordítva: lecseréled a kazánt, majd a burkolatot megcseréled. Így a kéményseprős vonalkódos eredeti matrica marad rajta és ennyi :)

Előzmény: vadrajder (98948)
vadrajder Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98948

Megkerestem, elolvastam, köszönöm.

Abban az esetben mi a helyzet, ha egy ugyanilyan fég c24-et rakok fel a jelenlegi c24 helyére? Azt sem szabad ezek szerint? Ez most csak egy elméleti kérdés.

Előzmény: Sony Black (98947)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98947

Hivatalosan nem cserélheted le. Készülékcserével pont nem rég írtam le, mi a menet.

98915-ös hozzászólást tanulmányozd!

Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98946

Okés, értem én ezt az agyon szigetelést, de ha már többször volt ilyen elfagyás, akkor az a szigetelés ellenére is el fog egy idő után fagyni. Attól függ meddig van tartós hideg... A felvázolt helyzet, és a minimális költség beruházás tekintetében, én nem germóznék semmi ilyesmivel. Belelógatnék abba a tartályba egy elektromos fűtőbetétet egy thermosztatikus kapcsolóval aminek az érzékelője a tartályba lóg, és beállítanám 5fok körüli hőmérsékletre. Az áramot meg közös használatú osztóról, kötném rá. Ennek a kivitelezésében inkább BJaca topiktárs fog tudni neked segíteni. Elektronikában ő van otthon :)

Előzmény: sur5al (98944)
vadrajder Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98945

Uraim, a következőről szeretném kikérni a véleményeteket. Lehetőségem lenne lecserélni egy koros, de tökéletesen működőképes Fég C24-es kazánt egy Westen Energy 240i-re.

Jól tudom-e hogy bürokráciamentesen lecserélhetem, elvégre mindkettő nyílt égésterű? Lehet-e kizárólag fűtésre használni a westent?

Milyen típushibákra kell felkészülnöm a westennel, mit nézessek meg ha felrakatom? Működőképesen szerelték le az előző helyéről. A fég mellett szól, hogy olcsó hozzá minden, egyszerű mint a fakocka és magam tudom szervizelni. 

Számíthatok-e bármilyen fogyasztáscsökkenésre attól, hogy a 30 éves technikát lecserélem egy 15 évesre?

+1 kérdés: van-e valakinek leírása erről a típusról? Oroszt, olaszt találtam. Nem feltétlen kell magyar, angolnak vagy németnek is tudnék örülni.

sur5al Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98944

Értem a javaslatod, de gravitációs. Alapvetően azért, mert régen volt a vegyes kazán, annak ez volt az ideális: nyitott, gravitációs. Aztán jött a gáz, a kevert rendszerben meg akarták őrizni a gravis működést, ok. Mivel már jó rég nem megy a vegyes kazán, ki is akarom venni, a gázk meg semmiképp nem menne villany nélkül, így már lehetne akár keringetős is. Milyen egyéb előnye lenne a keringető beépítésének?

Nem ellenőriztem mik a fokok, amikor működik, szerintem egy minimális meleg fel kell, hogy vándoroljon a rendszer legmagasabb pontjára (ahol a tartály van). 2" a gerinc. A fő gond az lehet, ha pl. pár nap nincs fűtés vagy nagyon minimális (elutaznak a lakók) és hideg is van, akkor el tud fagyni a tartályba vezető ág vagy maga a tartály, mivel szinte kinn van az ég alatt. Így fest:

Történt ilyen régen is. Apám gázpörzsölővel olvasztotta a tartályba fagyott vizet (azért kormos az alja.:D).

A javasolt megoldások közül talán a levágom, födémre leteszem, körbeépítem/szigetelem lesz a legjobb. Ott fenn nem bűvészkednék. Nyáron kb. egy m3-nyi koszos üveggyapot szigetelést dobtam ki a lomtalanításkor. Kár volt. Hegeszteni így is kell (én nem tudok, tehát szakembert kell hívni mindenképp), de legalább kihozható a jelenlegi konfigból. Nem kell zárt tágulásit beiktatni, keringetőt beépíteni, radiátor szelepeket és csövezést cserélni. Meg kazánt. Asszem felkészülök valami jó cseredarabbal az esetleges meghibásodására ennek az egyszerű FÉG/HŐTERM kazánnak és annyi. Így csak víz leengedés és kazán csere a max rossz, ami történhet vész esetén. Az még nekem is megy.

Laikus kérdés. Nem lenne elég a hideg rendszert csak addig tölteni, hogy éppen a padlásig érjen benne a víz? Bal oldali képen látható felszálló ág alján egy csapot berakni. Ennél kevesebb úgysem lenne benne fűtési szezonban. Tágulni meg tudna felfelé, ha melegszik. Ha hűl, mielőtt elfagy, visszazsugorodik a meleg részre. Lényegében nem lenne tartály a végén tele vízzel csak a 2" cső maga. Ami a kémény mellett megy. Ez mondjuk nem meleg, mert a vegyes régi, kátrányos szétfagyott kéménye, de már be is van tekerve csőszigeteléssel. Lenne 2-3m 2" cső szigetelve tágulásnak. Akár valami termosztát vezérelt fűtőszállal a szigetelés és a cső között.

Ha nem, akkor elvágni a csövet és a függőleges szakasz helyén lenne a tartály, körbeszigetelve.

Vagy mégis levágni az egész padlást és berakni egy lapos tartályt a fürdőbe (ez majdnem pontosan az előbbi képen látható kémény alatt van a födém alsó oldalán). Ennyi hely van ott:

Mennyi ez? 20cm max. Nem sok, nem sok. Egy lapos lemeztartály plafonra riggelve?

Előzmény: Sony Black (98932)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.09 0 0 98943

Kétszintes háznak jó a 1,5bár előfeszített nyomás. 

Hidegen 1,7-re állítottam. De melegen felmegy 2,2-re. Ez normális ?

Persze hogy normális. Tágul a víz!

Nem kell vele csinálni semmit. Egy 35l tartálynál nem fogod érezni ha belemegy 3-5liter víz.

Teljesen jól működik szerintem. Legalábbis innen megállapítva...

Az a lényeg hogy ne menjen hidegen 1,7bár alá és melegen 3 bár fölé. (ha enged ennyit a biztonsági szelep) Az hogy közötte hol jár ne foglalkozz vele. Ha nagyon akarod, engedhetsz le a tartály nyomásból kicsit, mondjuk 1,2-re és akkor hidegen 1,4-re töltöd a rendszert... ekkor melegen 2bár körül lesz úgy tűnik most. Ezt csak akkor csinálnám ha 2,5 bár-os a biztonsági szelep.

Előzmény: badboy33 (98935)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98942

Nem lehet hidegen és melegen ua a nyomás (csak nagyon kivételes esetben).

Az,hogy kongásra v. súlyra nem ment bele víz ezzel nem Te leszel az első.

Ha nincs a tágulási felé elzárt szerelvény akkor az lehet a probléma,hogy az a gumi

membrán a raktári tárolás alatt  v. összegyógyult v. rágyógyult a bemenetre.

A tartály doksiján megvan ,hogy mekkora max. nyomást visel el.

Próbáld ezt az értéket egy szabályozható szerelvénnyel megközelíteni pl.

hálózati vízzel.

Előzmény: badboy33 (98941)
badboy33 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98941

Várjunk még .Lehet hogy beáll. Megcsináltam amit SONY BLACK javasolt, és melegen felment 2.2-re "akkor írtam az előző HSZ-t "de mostmár kihült a víz és még nem csökkent a nyomás. Lehet hogy jó lesz .

Előzmény: Kapocska (98940)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98940

Engedd le a tágulási levegő(nitrogén) nyomását 0.8bar értékre

a vízoldal tartályra ható nyomása nélkül.(tehát ne legyen nyomás víz oldalon a tág.tartály felé)

ezután a víz oldalt nyomasd fel 1.2bar értékre.

Előzmény: badboy33 (98939)
badboy33 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98939

2-szintes, a " kazánnak mekkora nyomás kell" nem tudom ,de 1-barnal még működik . C-24-es .

Előzmény: Kapocska (98938)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98938

A kazánnak mennyi  min. nyomás szükséges a működéshez?

Előzmény: Kapocska (98937)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98937

Egyszintes a lakás?

Előzmény: badboy33 (98935)
badboy33 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98936

Az én tartályom levegő része kilyukadt, ahogyan nyomtam bele a levegőt a kézi pumpával úgy jött ki egy ponton a levegő.

Előzmény: Törölt nick (98934)
badboy33 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98935

Megcsináltam amit írtál . Hidegen 1,7-re állítottam. De melegen felmegy 2,2-re . Ez normális ? Szerintem nem. És a kiegyenlítő tartálynak olyan hangja van kopogtatásra mintha nem lenne benne víz." a víztérben " Mozgatásra is nagyon könnyűnek tűnik. Függesztve van 35 L-es. A tartály felrakása előtt kell valamit csinálni vele a menetek tömitésén kívül ? 

Előzmény: Sony Black (98928)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98934

en is ezen gondolkodom, hogy látszott, hogy enged a régi?

milyen ütemben csökkent a nyomás a réginél?

Előzmény: badboy33 (98927)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98933

ErP rendelet vagy EU rendelet, ugyan az.

813/2013 EU vagy 814/2013 EU foglalkozik ezekkel.

Előzmény: Varek1 (98918)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98932

Én átalakítanám... Ha szivattyús a rendszered, elvileg meg lehet oldani, hogy akár az előremenő vezetékből egy vékony csövet leágaztatsz és bele tekered a tágulásiba, mint egy csőkígyót. Így olyan lesz mint egy indirekt fűtésű tartály, de nyilván nem akkora teljesítményű, mert neked nem kell csak 1-5fok a tartályba, hogy ne fagyjon bele a víz. Valami ilyesmi megoldásba kellene: 

Előzmény: sur5al (98923)
joevagyok68 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98931

Letenni a tartályt a födémre és körbeszigetelni? 

A napkoli DB tartálya nálunk úgy van...rajta 30-40 cm szigetelés..

Évek óta nem fagyott el,semmi baja...

nixon70 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98930

Ez így igaz.

Előzmény: halaloszto (98926)
badboy33 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98929
Megfogom csinálni !
Előzmény: Sony Black (98928)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.08 0 2 98928

Ne nyomd fel hidegen 2,2-re, csak 1,7-re és jó lesz...

Előzmény: badboy33 (98927)
badboy33 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98927

Üdv. 

Most cseréltem le a tágulási tartályt,mert kilyukadt és elengedte a levegőt. De az új tartálynál a gyári levegőnyomás 1,5 Bar volt és azon is hagytam, a vízfeltöltéssel 2,2 Bar-ra növeltem a nyomást, még hideg állapotban. Működés közben a legmelegebb víz hőfoknál 2,2 Bar ,kikapcsolt "hideg "víznél 1,3 Bar a nyomás.Már működött a rendszer 24 h-t. Gáz cirkó. Miért ez a nagy nyomás ingadozás ?A régi tartálynál nem ingadozott. 20-évig.

halaloszto Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98926

A klasszik megoldas a fabol korbeepit es fureszporral feltolt

nixon70 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98925

Jól körbe kell szigetelni gyapottal, a túlfolyónak olyan lejtést adni, hogy ne maradhasson benne víz.

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98924

Folyamatosan dolgozunk benn, szinte minden nap ott vagyunk 3-4-8 órát, mikor hogy van időnk. Csak akkora a por, hogy még lakhatatlan :) Amint vége a poros melónak, költözés.

Mivel padlófűtés, nagyon lassan emeli a hőmérsékletet, így be kellett volna kapcsolni 3-4 órával a megérkezés előtt, akkor meg alszunk. Aztán ahogy ment a dolog, gondoltam nézzük meg, mennyi lesz az annyi, és 14-15 körülre belőttem, aztán úgy maradt, a végén meg már nem akartam visszább venni, kíváncsi voltam mennyi lesz az annyi.

Előzmény: sur5al (98921)
sur5al Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98923

Ja nálunk is ez van. Csak fel van emelve a tartály a padlás tetejére. A kifolyónál tele ha jön a tetőre a víz. Nyáron feltöltöttem és amikor igazán hideg volt, el is fagyott. A tartály vagy a túlfolyó, nem tudom. Ezért indult a gondolat, hogy másik kazán, zárt rendszer... Ha nem akarok hozzányúlni mi a csudát lehet egy ilyen nyitottal még csinálni? Letenni a tartályt a födémre és körbeszigetelni? Vagy bevinni a ház fűtött részébe? Nem igazán fér el a tágulási a felső (meleg oldali) cső és a plafon között...

Előzmény: halaloszto (98905)
sur5al Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98922

Rákeresek.

Előzmény: Taki29 (98901)
sur5al Creative Commons License 2018.04.08 0 0 98921

Csak egy kérdés: ha nem laktatok ott, miért toltátok 14-15 fokra? Kicsit magas ár a temperálásért... Itt a környékünkön van, aki ezt már fűtésnek nevezné és lakna benne.:D

Előzmény: Törölt nick (98919)
halaloszto Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98920

kb a duplája, inkább több mint a duplája.

Előzmény: Törölt nick (98919)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98919

lenne egy kérdésem.

adott egy kb 150nm hasznos területű 2 szintes ház, az egész fűtésszezon alatt 14-15 fokra temperálva megevett 1320 m3 gázt. régi típusú, 30 éves gázkazán, padlófűtés.

Mennyire jó a hőszigetelésem? 

jelenleg: régi 2 rétegű nyílászárók, a fogópárok közt kőzetgyapot, homlokzati hőszigetelés nincs.

Nemigazán tudom, hogy ebből milyen következtetéseket levonni, 21 fokra fűtve mennyire fájna ez? Normális e ez, ekkora háznak? jó? rossz? közepes?

Varek1 Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98918

Vajon mi az a ErP rendelet ?

Csak nem az EU rendelet ??

Előzmény: Sony Black (98915)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98917

Minden gázkészüléket (kivétel gáztűzhely illetve gázfőzőlap) érdemes évente átvizsgáltatni. Meghálálják a készülékek a gondoskodást, illetve időben el lehet csípni azokat a meghibásodásokat, melyek akár a komplett készülék halálát is jelenthetik.

A szerelőknek nem az a jó készülék, amihez állandóan ki kell menni, vagy amivel mindig szív Ő is, és az ügyfél is. Az a jó készülék, amin pikk-pakk elvégzi a karbantartást, ellenőrzést, és már téphet is tovább a következő címre.

Szakember hiány van. Mindenki válogathat a címek, a munkák és az ügyfelek közt. Nem azt fogja felvenni a táncrendjébe, ahol szív a vacak készülékkel.

Amit Te mutatsz, az nem a 170 ezres kategória! :))

https://free.ventil.hu/feg-econ-26k-kondenzacios-kombi-gazkazan-24-kw-eu-erp.34957.phtml

Sony Black kolléga jól összeollózta a rendeleteket, szabályokat. Érdemes végigolvasnod. A jogszabályi háttér fontos dolog. Bár iszonyatosan túlbürokratizált, túlszabályozott, de nincs mit tenni... Mondjuk pont ezek miatt kvázi "törvényes" kiskapu is létezik...

Ezért most is azt mondom, a gázkészülékek esetében mindig a környékeden élő és dolgozó gázkészülék-szerelőtől kérj szakmunkát, tanácsot. Ő jobban tisztában lesz a helyi terep lehetőségeivel... a készülékek előnyével és hátrányaival

Egy észrevétel a hatásfokokhoz... Nagyjából annyira kell komolyan venni, mint az autógyártók adatait pl a fogyasztással kapcsolatban... :) Nagyon sok minden befolyásolja, nagyon tökéletesnek kell minden körülménynek klappolnia a gyári adatok produkálásához! Pár százalék pluszért nem éri meg a sokkal drágábbat megvásárolni, mert többnyire ezeknél is áll az a régi igazság, hogy amit megnyer az ember a réven, azt elveszíti a vámon.

A régi konvektorokról...  Jól megtervezett, jól összerakott készülékek voltak az akkoriban gyártottak (is). Általában oda kellett figyelni a beszabályozásukra, hogy jó hatásfokkal legyenek képesek üzemelni, és bizony normális karbantartásra is, aminek köszönhetően évtizedekig elüzemelnek. Hasonló várható élettartamot egy kondenzációs sem lesz képes produkálni.  SAJNOS!!!!!  (Bár ha gyártói akarat lenne rá, akkor valszeg igen....)

A nyolcvanas évek második felétől FÉGes, illetve FÉG fun vagyok. Ott kezdtem tanulóként, majd szerelőként. Minket még vittek szerelőszalagokra, hogy megismerjük alkatrészről-alkatrészre a készülékeket, a mérnökök is tartottak nekünk órákat, és közben gyakorlat gyanánt meg szerelőkkel jártunk ki címekre másodiktól. Jó buli volt.

Amikor a nagy gázátállítás volt a nyolcvanas évek második felében pl a XI. kerületben, mi "zöldfülűek" nem csak dolgoztunk, hanem jeleztük a szerelők érkeztét a lakók felé felkiáltással, hogy.... "Ötvenesek, százasok, most jönnek a gázosok..." :) :)) :)

Előzmény: Mutual Friend (98891)
Andzsin-szan Creative Commons License 2018.04.07 0 1 98916

Nos,....ha a rendszer szarul lett kiépítve, SOHA nem fog kilégtelenedni.A galambszar nem befolyásolja a fűtésed hidraulikai rendszerét.A vizet lassú sebességgel kell után tölteni,mert levegő maradhat a rendszerben. Ez csak akkor működik,a annak idején a kivitelező jó vízmértéket használt....

Előzmény: Steiner VCF (98904)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98915

Most utána jártam, csak neked a dolgoknak! ;-) Hogy lásd mennyire okoskodom... :)

Az ErP rendelet minden magyar jogszabályt felülír ezzel kapcsolatosan. Ennek megfelelően kazán esetében, nem helyezhető üzembe, olyan 70Kw alatti készülék aminek a szezonális hatásfoka (az ErP rendelet szerinti hatásfok számítással számolva) nem éri el a 86%-ot! Márpedig mint tudjuk csak, kondenzációs kazánok képesek ezt a hatásfokot produkálni. Egy B típus semmi képpen! Ennek megfelelően, amelyik kazán nem éri el ezt az értéket, azt egyedi kéménybe, sem új kiépítésnél, sem az MBSZ 6§ szerinti egyszerűsített készülékcserével, sem pedig a kormány új kazáncsere rendeletével, nem lehet felszerelni. Gyűjtőkéményeknél, cserélhető a B1 tipusú kazán, csak B1 típusra, nem egyszerűsített eljárásban, mert ez kivétel a 813/2013 EU rendelet alól, annyiban hogy 30Kw alatti és 75% szezonális hatásfokot el kell érnie. (Ezért van még B típusú kazán kereskedelmi forgalomban) Itt is a kéményseprői szakvélemény dönt! Szintén gyűjtőkéményeknél, lehetőség van néhány kazángyártó által készített C tipusú,  úgynevezett kondenzáló készülék (pl BIASI) felszerelhetőségére, abban az esetben ha C42-es elvezető rendszernek megfelelő a kémény.

A gyűjteménynek rendelkezni kell, kondenzáló égéstermék elvezetésre történő engedéllyel. A kondenzátumot, el is kell tudni vezetnie. Hő és áramlástechnikai méretezés kell, és kéményseprői szakvélemény.

A fentiekkel kapcsolatosan a jogszabály 813/2013 EU II. melléklet 1. a); 4. a); 5. a) foglalkozik ezzel.

https://www.google.hu/search?ei=oo3IWt_VCMHsUO2fp8gD&q=813%2F2013+eu+rendelet+nox&oq=813%2F2013+eu+rendelet+nox&gs_l=psy-ab.3..33i160k1.6245.12298.0.12444.18.18.0.0.0.0.131.1715.14j4.18.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.16.1545...0i8i10i30k1j0i8i30k1j33i21k1.0.JYoNPWoSopE

A rendelet az első a találati listán.

Viszont mindezek felett, az ErP rendelet következő szigorítási cikkelye amint életbe lép, 2018.09.26-tól, felülírja a dolgokat. Tehát onnantól kezdve a NOx kibocsájtási tényezőnek meg kell felelni!

Gázkazánok esetében ez 56mg/kWh. Jelen pillanatban több olyan kondenzációs kazán van forgalomban, ami ennek még nem felel meg, de a fenti dátumtól meg kell felelnie, vagy kivonják a forgalomból.

Szeretném még hozzátenni, bármilyen gázkazán csere, vagy új kazán kiépítésnél, a szolgáltató, a  jogszabályoktól szigorúbb irányba eltérhet! (könnyíteni nem könnyíthet, de szigorúbb belső elosztói szabályzat alapján dönthet úgy, hogy nem engedélyez bizonyos kivitelezéseket) Ezért nem nagyon szokták engedélyezni pl Budapesten a homlokzati kivezetést hiába felelsz meg az OTÉK-nek, és ezért írtam azt, hogy mindig az a legbiztosabb ha a tervezett átalakítás előtt, felveszed a kapcsolatot a szolgáltatóddal, és nem a kazán gyártóknál, meg road show-kon érdeklődsz, hogy mi hogy van.

Előzmény: Mutual Friend (98849)
HG. Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98914

Mert ha fűtve van, akkor elég lehet a csövekre több, a környező födémre kevesebb hőszigetelést rakni..

ez jó ötlet, kb felszedem a fa fogópárok közti hőszigetelést, ellenben ráborítok a tetejére kb. 20 cm-t, így szinte olyan, mintha a fűtött lakrészben lenne a cső (a mennyezet borítás amúgy gipszkarton)

a fűtőszálat meg akkor lehet, hogy meghagyom a virágoknak, viszont nem is gondoltam, mennyi mindenre jó :)

Előzmény: joevagyok68 (98912)
joevagyok68 Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98913

szóval

13-14 fokra 

akkor az előző felvetés/kérdés okafogyott...

Előzmény: HG. (98907)
joevagyok68 Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98912

azt azért fontos lenne tudni, hogy télen mikor nincs ott senki hány fokot tartotok benn !

Vagy nem tartotok...engeditek le/kihülni a helyiségeket...?

Mert ha fűtve van, akkor elég lehet a csövekre több, a környező födémre kevesebb hőszigetelést rakni..

HA nem fűtött....na akkor lehet gondolkodni fűtőszálban stb...

Előzmény: HG. (98902)
halaloszto Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98911

vagy betenni kb két golyóscsapot, és megcsinálni hogy le lehessen vízteleníteni...

Előzmény: BJaca (98910)
BJaca Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98910

Egy kis 10 literes villanybojler (konyhai), amit beállítasz 20 fokra, és azt időnként megkeringeted egy szivattyúval? De ha úgy van kiépítve, talán magától is megfordul.

Wattocsak Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98909

Én a teraszon lévő leanderemet fűtöm fűtőszállal. 

Önszabályzó minden igényt kielégít, de egy termosztát kell hozzá, hogy csak +2 alatt kapcsoljon be. Nekem ez a 10 méteres fűtőszál 40 ezerbe került, napi fogyasztása 250 Ft. Nyilván ha egy jól szigetelt környezetbe teszed, akkor ennek a töredéke lesz a fogyasztásod. Nekem olyan kéz meleg volt a fűtőszál.

HG. Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98908

Én valami ilyesmire gondoltam...

http://www.futokabeles.shp.hu/hpc/web.php?a=futokabeles&o=csovek_fagyvedelme_AVvI

10 méter nekem elég is (az egy forrasztás középen), a hideg és meleg 18-as rézcsövet behúzni egy 40-es PVC-be, és rájuk applikálni a fűtőszálat.

Kérdés, hogy ér-e valamit és megbízható-e?

Az éves működtetése hevenyészett számításaim szerint 5-6e Ft lenne, ennyit megér, hogy ne fagyjon el...

Elnézést, ha nagy baromságot írok, csak jár az agyam :)

HG. Creative Commons License 2018.04.07 0 0 98907

Esetleg körbefújod jó vastagon (5-8-10 cm) purhabbal a csöveket?

Erre én is gondoltam, mint ahogy arra is, hogy beburkolom csőhéjjal, és ráborítok még 10-20 cm üveggyapotot (elfér), csak mindegyikkel kapcsolatban ugyanaz a kérdés merül fel:

bármilyen vastag és jó hőszigetelés ellenére mitől lenne a csőben pozitív hőmérséklet, ha benne mondjuk 1-2 hétig nem áramlik a víz, miközben kint - azaz a szigetelés másik oldalán - tombolnak a mínuszok?

A padlásfödém elég jól szigetelt, onnan vajon jönne felfelé át annyi hő, az alap esetben csak 13-14 fokra hűtött házból, hogy ne fagyjon el?

Előzmény: Garashan (98903)
nixon70 Creative Commons License 2018.04.06 0 0 98906

Vegyél fel maszkot, gumikesztyűt, lábzsákot, menj fel a padlásra, találsz egy jól leszigetelt tartályt, nézd meg, hogy a tartályból nem-e vezet ki cső a cserepek alatt a szabadba(általában ereszcsatornában van a vége).

Az lesz a túlfolyó, addig kell tölteni a vizet, amíg ott meg nem jelenik.

De!

Ha régen volt töltve, a túlfolyó csövébe beköltözhetett darázs, ami úgy eldugíthatja, hogy nem fog víz jönni rajta, úgyhogy óvatosan, ketten csináljátok.

halaloszto Creative Commons License 2018.04.06 0 0 98905

A padlason meg kellene nezni vane viz a tartalyban. 

Annyit kell tolteni, hogy legyen. Ha van tulfolyoja a tetore, akkor addig.

Steiner VCF Creative Commons License 2018.04.06 0 0 98904

Sziasztok!

Feltöltéssel, légtelenítéssel kapcsolatos kérdésem lenne.

Régi Radal radiátoraim vannak, nincs rajtuk szelep. Tavaly egy vízvezetékszerelő megnézte, felment a padlásra, azt mondta, hogy ott van egy nyitott tágulási tartály.

Ebből arra következtetek, hogy a levegő buborékok arra távoznak ezért nem kell légtelenítő szelep.

Pár hete folydogáló, csepegő hangok jönnek a radiátorból és furcsa "robbanással" indul illetve áll le a kazán fűtése.

Van a fürdőszobában egy talajszint körüli cső amin van egy csatlakozó, állítólag azon kell feltölteni.

Ma rákötöttem a vezetékes vizet és folyattam bele pár másodpercig. Miután elzártam a bemenő vizet a kazán körül ahol a tágulási tartály fele tartó cső van folyamatos bugyborékolást hallottam negyed óráig. Gondolom arra távozott a levegő a rendszerből.

Szerintetek jól csináltam? Addig kell tölteni amíg már töltés után nem jönnek a bugyborékoló hangok? Már nem jönnek csobogó hangok se a kazánból se a radiátorokból de töltés után még hallottam ezt a visszabugyborékolás szerű hangot.

Állítólag meg tudnám nézni a vízszintet a padláson a tágulásimban de ez egy társasház ahol évekkel ezelőtt beköltöztek galambok a tetőtérbe és nem lettek kiírtva, nem merek felmenni a padlásra mert állítólag betegésgeket terjeszthetnek, valószínűleg bokáig állhat ott a szar.

Garashan Creative Commons License 2018.04.06 0 0 98903

Üdv!

Esetleg körbefújod jó vastagon (5-8-10 cm) purhabbal a csöveket? Hátránya, hogy utólagosan már nem férsz hozzá a csőhöz.

Előzmény: HG. (98902)
HG. Creative Commons License 2018.04.06 0 0 98902

Urak,

nyaralóban ki kellene alakítanom egy új fürdőszobát, és durva falbombázások nélkül csak úgy tudnám odavinni a víz nyomó oldalt (hideg + meleg), ha felmegyek a csövekkel a fűtetlen és szigeteletlen padlástérbe, ahol télen ugye pont annyi fok van, ahány kint.

Télen is van használva,de van hogy hetekig nincs ott senki, azaz nem áramlik a víz a csövekben.

Mit javasoltok, hogyan tudnám azokat a csöveket fent úgy körbe szigetelni, hogy ne fagyjanak el?

Ha ráhúzom a "szokásos" hab csőszigetelőt, az kevés lesz...

Előre is köszönöm!

Taki29 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98901

Olyat fillérekért kapsz , és nem  szól bele senki a cserébe. (régi kazán)

Előzmény: sur5al (98899)
sur5al Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98900

Dehogy! Baráti áron. Vagy ha úgy nem megy el, akkor bármi áron.:DDD

Előzmény: lala1961 (98898)
sur5al Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98899

Biztos? 2 colos csövekről van szó és kb. 120m2-ről, ahol kanyarognak. Az jó néhány méter ám. 18l-es tartályt tettem nemrég egy vékony csöves rendszerre, ahol 10 újabb (kevesebb vizet tároló) radiátor van. Annyit kért a Vízfaragó tervező (pici ráhagyással). Azért kellett cserélni, mert a hivatásos szerelők kicsit alulbecsülték a méretét, majd ledugózták a biztonsági szelepet mert csöpögött...

Tavasszal le tudjuk engedni, kiderül mennyi az annyi most. Úgy emlékszem egyszer engedtük már le hordóba a vizet és 100-200l között volt. Lehet nem emlékszem pontosan, úgy 30 év távlatából.:D

Igazából a falon átdugott turbós cső is jó nekem, kert van a ház mellett, de nem tudom ez a mai szabályok szerint megvalósítható-e.

Tekerős igen. A termosztát meg a szelepek nem nagyon érdekelnek, de ha már hozzányúlok, jobb cserélni, ne később kelljen a csöpögés miatt. Ha meg már új szelep, akkor miért nem termós? Szóval így növekednek a költségek.:D Ha nem gond a vízmennyiség miatt, maradnak a csövek, így a szelepek is, az a legegyszerűbb. Ha viszont ilyen komoly lesz már a kazáncsere költsége is, lehet az egész marad, ahogy van. Csak az a gond, ha megpukkan a mostani FÉG/HŐTERM vagy milyen gázkazán és ez nyilván télen lesz, akkor mi a tököt teszünk hirtelen a helyére, hogy ne legyen fagyhalál? Esetleg már most kellene vennem egy használtat tartalékba.:DDD

Előzmény: Taki29 (98761)
lala1961 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98898

Üdv ! Arany áron !:D

Előzmény: sur5al (98897)
sur5al Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98897

Eladó lesz hamarosan, ha érdekel...

Előzmény: Törölt nick (98764)
lala1961 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98896

Köszönöm !:D

nagyonvili Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98895

Köszönöm!!!

Előzmény: Törölt nick (98893)
XII/A Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98894

oK, KÖSZÖNÖM

Előzmény: Kapocska (98890)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98893

hivatalosan nem. de........

láttam hasonlót, mondjuk egy rá préselés nem ártana

de hivatalosan nincs ilyen!

Előzmény: nagyonvili (98892)
nagyonvili Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98892

Uraim!Egy kérdésem lenne.Vigapress gáz vezetéknél van-e esélyem egy könyök 90fokkal való roncsolás nélküli elfordítására?Próbált már valaki ilyet?

Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.05 0 0 98891

Szoktam probálkozni infó beszerzéssel de ugye a szerelőnek az a jó kazán amihez ki kell járni.

A szuzuki autót nem szeretik a szerelők mert nincs vele semmiféle tapasztalatuk hisz viszonylag ritkán van gond vele.

Erre a hőcserélőre gondolsz :

https://images.gazkazan-kazan.hu/images/product_shop_information/2/f/f/2ffe079726c48ac4327dbb6d05072422.l.png

Előzmény: Rendszer.hiba (98886)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.04 0 0 98890

Ok!

(elég egy Köszi v. Köszönöm)

Nézegesd az ebay-on a vezérléshez pl. a REX C100 készüléket,de

mindenképpen relé kimenettel (nem fesz. v. SSR ).

Füstgázra hőelemeset (K típ érzékelő) egyéb helyre Pt100-as érzékelővel.

A hazai árakhoz képest olcsóbb mint egy pontatlanabb csőtermosztát és még

kijelzője is van.

Előzmény: XII/A (98889)
XII/A Creative Commons License 2018.04.04 0 1 98889

Ismételten csak köszönni tudom nagyfokú szakmai ismereteid.

Előzmény: Kapocska (98888)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.04 0 0 98888

Az ESBE VTC300-as sorozatból az 55fokos 1” és 3.2kvs értékű megfelelő neked.

Előzmény: XII/A (98887)
XII/A Creative Commons License 2018.04.04 0 0 98887

Véleményed szerint mekkora kazánvédőt kéne beépíteni a rendszerembe?? Értem ez alatt a hőfokot ,átengedési sebesség(ez gondolom a colban jelölt átmérőtől függ)??Vagy egyszerűen nem számít ,hogy 1" ,vagy 5/4"  és nézzem a kazánom 18kw-os teljesítményét? Ehhez 1" 45-55 C hőfok áteresztőképességűek vannak.,,.

Előzmény: Kapocska (98876)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.04 0 0 98886

Gázkészülékek esetében (is) érdemes szerelők tapasztalatairól érdeklődni.

Például a fég kondenzációsoknál a képzésen részt vett kollégák egyből kiszúrták, hogy a hőcserélő nem ippeg a legjobban eltalált. No ezért mondtam, hogy beszélgess el pár szakival, mielőtt megvásárolod. Félreértés ne essék, FÉG párti vagyok, mert amilyen megbízható, tartós, jó készülékeket az elmúlt évtizedekben leraktak az asztalra, az dicséretre méltó.

Nem tudom, hogy merre laksz, de a környéked béli szerelők szakosodása is befolyásolja majd a döntésedet, ha a tanácsomat elfogadod.

Amúgy igen, vannak olyan márkák, amikhez ragaszkodom. Pl szinte mindenünk Bosch, és eddig nem volt a gépeikre panaszunk, most januárban a nem ippeg olcsó másfél éves hűtő problémássá kezdett válni, de egyből cserélték a teljes készüléket. A korrekt hozzáállás csak megerősített abban, hogy továbbra is érdemes ezzel a márkával kezdenem.

Előzmény: Mutual Friend (98881)
Lacivill Creative Commons License 2018.04.04 0 1 98885

Igen, kb 3 perc alatt, és hasonló idő a visszazárás is.

Előzmény: Arany200 (98884)
Arany200 Creative Commons License 2018.04.04 0 0 98884

sziasztok!

http://ntech.addel.hu/36965-radiatorszelep/228008-honeywell-smart-t-termoelektromos-mozgato-230v-nc-mt4-230nc

Valaki meg tudna mondani hogy ez a szelepvezerlo hogy mukodik? csak siman kap 220at es akkor nyit? 

Atis57 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98883

Szia4

Ezt ugy látom mindenki kivétel nélkül megveszi.

Nem látod ki gyártja a paneleket , s légy nyugodt mindbe ugyanaz az alkatrész van.! Na de a levonós cimke az sokba kerül!

Az autó műszerfal ; ugyanaz az alkatrész van az 1,1 s Suzukiban ,Mint a Bentley, BMW, AUDI  stb ben

ugyanazon gyártósor, azokkal az emberekkel, ugyanabból a feederból felfűzve! VALEO mind!!

Most a gázkazán, klima, háztartási gépeket látom ---nincs változás.!

Előzmény: Mutual Friend (98881)
Atis57 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98882

Szia!

Ez a gengszterváltáskor bejött jó szokás lett.

Műanyag doboz  1--6 méretben

lemezdoboz   1--n2x méretben

szabadon álló lemezszekrények  3 méretben ..

Persze ezen sorrend szerint drágul.De csak ezeket lehet használni. a gyártója mindegy.

A villamossági szabványok azért EU -s meg a nem EU (Ukrán,orosz stb)

Ha Szlovákiában ,Szerbiában, Romániában szétnézel látszik az utólagos fogy mérő doboz beépités.+látható legyen az utcáról!

Ausztria , Németország stb nem veszed észre mert már 50 éve is igy csinálták--kialakult a gyakorlata.

Szépen eltudják rejteni , + távleolvasós -előrefiztős .

Nálunk meg alapvetően kellett változtatni --Ne legyen mindenkinél áram!Mert ez már nem az a rendszer.

sajna ezt a részét nem tartják be, vannak jónéhányan akiknél nem kéne lennie .

Előzmény: Mutual Friend (98878)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98881

Te megvennél valamit amiről nem tudod hogy milyen tartós de az biztos hogy a javittatasa egy vagyonba kerül garantáltan ?

Fizetnél egy névért egy nagyobb összeget es valójában ugyanazon hitvány alkatrészeket hasznal mindenki a termékeiben ?

Előzmény: Rendszer.hiba (98853)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98880

Kb annyit tud mint egy arduino uno vagy nano. Faék semmi mas. 

Többi is az de egy szerelő sem veszi a fáradságot hogy átnézze a forrasztásokat vagy egy ESR mérővel a kondikat. Egyszerűbb rámondani hogy alaplapcsere 40K forint lesz.

Ez ugy jol hangzik hogy korszerű ház korszerű akármije de nagyon kevés ilyen dolog van már ma. Az én radiátoraim sem erre az ablakcserélt leszigetelt házra vannak méretezve. Ma egy korszerű ház korszerű fűtése valljuk meg nem is biztos hogy gáz. Olyan kevés a hőigény már hogy napelem + hőszivattyú maximum és akkor még számlát sem kell fizetni.

Előzmény: nagykunsági (98855)
XII/A Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98879

Értem: Valóban nem nagy rendszer ..Gondolom egy szakboltban megtudják mondani mi is az ,amire szükségem volna egy vezérléses rendszer elkészítéséhez.. Egyébként , ha bekerülne egy puffer (nem tudom mekkora ,pl.500-700l)vagy egy HMV tároló-hőcserélő(nem tudom ,hogy kompletent van e ,vagy külön külön,na ebben az esetben gondolom már feltétlen szabályozásra van szükség.

Előzmény: Kapocska (98876)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98878

Nagy probléma hogy villanyban nincs normális egyenszabvany sem.

A négy égtáj más más szabvány szerint dolgozik, valahol kötelező a csókos muanyagdobozt beépiteni mert csak, vagy a szerelő tukmálja rá az ugyfélre hogy ez kell slussz , holott nem is biztos.

Előzmény: t.zsolti (98863)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98877

Ok!

Előzmény: XII/A (98874)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98876

Mivel egy nyaralóról beszélünk nem lehet egy nagy rendszer(hamar melegszik)

ezért a szivattyút még az előtt kellene indítani mielőtt gravitációsan megindul a

keringés,hogy legyen kazánvédelem.

Az,hogy ez időben mit jelent azt Te tudod,de ha korai és még ott téblábolsz

a kazán körül akkor indíthatod kézzel.

Ilyen vezérlési feladatokra vannak különböző árú,pontosságú,bonyolultságú

készülékek.(termosztátok,bimetálos,kaillárcsöves,elektronikus……………)ha kell

Előzmény: XII/A (98875)
XII/A Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98875

Szeretném még azt is megkérdezni,hogy a szivattyú inditása manuális(rögtön begyújtáskor?),avagy vezérelt . Amennyiben vezérelt ,akkor milyen módon ,ill.milyen megoldással?? Köszönöm a választ

Előzmény: Kapocska (98873)
XII/A Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98874

Nagyon szépen köszönöm ,hogy vetted a fáradságot és elmagyaráztad.   

Előzmény: Kapocska (98873)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98873

Kezdjük az elején, azt szeretted volna,hogy legyen kazánvédőd és

ha nem megy a szivattyú akkor menjen  gravitációsan a fűtés.

Mivel a kazánvédő  nem működik szivattyú nélkül sem zárt sem nyitott

rendszernél ezért (Te esetedben) így kell beépíteni.

Az alsó kerülő ág lesz a gravitációs ág ,mert üzemelő szivattyúnak van

nyomása a nyomóágon és szívása a szívóágon ezért a párhuzamosan kötött

lengőnyelves visszacsapó lezár és nem lesz ott áramlás.

Áramszünet esetén nem lesz ami zárva tartsa így a

kialakuló fajsúlykülönbség kinyitja a lengőt és áramlás jön létre abban az ágban

ami hűti a kazánt.

Jelenleg sem nyomja ki a tágulási tartályból a vizet (pedig közelebb van, mint lesz) mert az 5/4 elég keresztmetszet

ahhoz ,hogy a szivattyú kielégítse magát minden téren.

Na, most már ne bonyolíts semmit ezen.

Előzmény: XII/A (98870)
nixon70 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98872

Igen, fix fordulatú, felesleges nagyobb a NOVA-nál.

Nem nagy mennyiségű vizet kell cirkuláltatni és nem sok ideig.

Előzmény: zsigusz83 (98871)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98871

Köszönöm Neked is és nixon70-nek is a gyors választ. Ezek szerint nagyon kis teljesítményre kell számolni. Már csak az időzítést kell eldöntenem, hogyan legyen.

Szerintetek lenne értelme azért nagyobb szivattyút választani, hogy alacsonyabb fordulaton dolgozva is csendesebb legyen, vagy akár hamarabb lenne meleg víz így hamarabb kikapcsolna ezzel áramot spórolni? Nem tudom van-e itt szükség fordulatszabályzásra egyáltalán? Ezt a Wilo-Star-Z NOVA típusnál nem találom akkor ez valószínűleg fix fordulatú?

Előzmény: Wattocsak (98868)
XII/A Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98870

Talán rájöttem miben más a nyitott ,persze nem biztos. Szóval . A szivattyú  a esetleg  kinyomja a tágulásin a vizet a kiskőrből,ezért abból egy visszavezetés kell a kazánvédő és a szivattyú közé???

Előzmény: Kapocska (98867)
XII/A Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98869

Köszönöm a válaszod. Most még bizonytalanabb lettem. Azon filózok ,azt nem értem ,hogy ebben az etben csupán az a különbség ,hogy zárt tágulásival van a rajz ? Vagy esetleg a szerelvényekben is másként kerül kiépítésre.? Esetleg nincs szükség visszacsapóra ,vagy plusz dolgokra is van szükség ? 

Előzmény: Kapocska (98867)
Wattocsak Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98868

Ekkora hálózatban bőven elég 16-os vezeték mindenhova. Semmi sem indokolja a nagyobb átmérőt.

Előzmény: zsigusz83 (98862)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.03 0 1 98867

Az a kép azt akarta szemlélteti,hogy a kazánvédő ,szivattyú ,gravitációs ág hogyan kapcsolódik

egymáshoz.(mert ,hogy arról beszéltünk)

A kép egy zárt rendszerből való így az nem minden részletében vonatkozik egy nyitott rendszerre.

Az elvi kacsolás a lényeg a Te esetedben.

Előzmény: XII/A (98865)
nixon70 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98866

A NOVA lesz jó.

Cirkulációs vezeték egy dimenzióval kisebb, mint a HMV vezeték.

Előzmény: zsigusz83 (98862)
XII/A Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98865

Köszönöm... A rajzon látható termikus biztonsági szelep  létfeltétel.. Meg látok valami automata légtelenítőt is. Gondolom a szivattyú által keltett lébuborékok végett?? A nyilt tágulási nem számit?? Bocs az estleges ostoba kérdésekért ,de érdekel a dolog és nem vagyok fűtésszerelő(sajnos)

Előzmény: Kapocska (98857)
XII/A Creative Commons License 2018.04.03 0 0 98864

Köszönöm

Előzmény: lala1961 (98858)
t.zsolti Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98863

5000-ért nem akar kimenni senki.

Az 50000 jobban hangzik.

Előzmény: Mutual Friend (98843)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98862

Sziasztok

Milyen vastag csövet kellene használni cirkulációs HMV kiépítésére és mekkora szivattyút ajánlatok? A HMV tároló és legtávolabbi vételi hely ~14 m. Szivattyúkból pl ez a Wilo Z NOVA nagyon olcsó és ez a Wilo-Star-Z 20/1 pedig miért a duplája? Vagy ez megbízhatóan szabályozható Wilo Star-Z 15 TT? 

Mindenkitől azt hallom hogy ezek a HMV szivattyúk drágábbak, mit a sima fűtésre használtak.

Kapocska Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98861

Mester ???

Amikor a Mesterek Mestere a napokban támadt fel?

Inkább hagytad volna! :-)

Előzmény: lala1961 (98860)
lala1961 Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98860

Üdv ! Bocccs Mester !:D (Kapocska)

Ui: Pirossal javítva !:)

Előzmény: Kapocska (98859)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98859

A szabályzat meg tiltja,hogy a nick névvel vicckelődjünk!!! :-)

Előzmény: lala1961 (98858)
lala1961 Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98858

Ha jól értem a leírásod úgy is megoldható,Kapocsa az egyszerűbb 2&1 megoldást javasolja !:)

Előzmény: XII/A (98856)
Kapocska Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98857

Ez az elrendezés a megfelelő:

Előzmény: XII/A (98856)
XII/A Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98856

Akkor ezt úgy kell értenem ,hogy nem lehet úgy mond parhuzamosan beszerelni a visszatérő ág gravitációs vezetékének gólyós csapja áthidalásával. Egyszerüen a gravitációt meg kellene szüntetni és a visszatérő ágra rakni.. 

Előzmény: Kapocska (98854)
nagykunsági Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98855

Gondolom elolvastad, mit tud. 

Külső hőmérséklet szabályzás, lángmoduláció. 

Tehát éppoly bonyolult , mint egy kondenzációs. Csak éppen a modulációs tartománya oly csekély, hogy egy korszerű ház korszerű fűtésére nem alkalmas. 

És hát ami bonyolult annak a javítása sem olcsó. 

Kapocska Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98854

Ez a tervezet alkalmatlan kazánvédő szelep működtetésre.

Rengeteg kép van arról a neten,hogy hogyan kell bekötni.

Gravitációsan csak extrém körülmények között „működne” a

kazánvédő ami nem lehet cél.

Előzmény: XII/A (98841)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98853

Tehát megvásárolnál valamit, amiről azt hiszed, hogy fillérekből javítható, tartós, és mindehhez gyanúsan olcsó is? Azt gondolod, hogy a FÉG még mindig olyan strapabíró cirkókat gyárt, mint 30 éve?

Én a helyedben beszélgetnék pár féges szakemberrel, és rákérdeznék arra, hogy pl hogyan tudják-szeretik tisztítani a hőcserélőt? :)

Előzmény: Mutual Friend (98805)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98852

Szerintem túlságosan előítéletes, és/vagy túlságosan fogtechnikus vagy. Természetesen nem árt némileg képben lenni, mert komoly szakemberhiány van.

A jó szakembereknek annyi munkájuk van, hogy nem fognak azon sírva fakadni, ha némely ember úgy gondolja, magas a szakemberek munkadíja, és inkább magának megbuherálja az dolgait. :)

Háromféle szakemberrel (céggel) találkozhatsz.

- Az egyik a kenterbe veri a 40 rablót Ali babával együtt is... éppen ezért iszonyatos pénzeket el tud költeni önfényezésre, reklámújságokban és kiadványokban 10 hirdetésből 8 az övé, csak más csaliszöveggel...

- A második kvázi bármit bármikorra elvállal. S többnyire nem is aranyáron, inkább piaci ár alatt. Gyanús, vajh miért tudja ezt megtenni, miközben mindenki el van havazva?

- A harmadiknak hetekre, hónapokra tele van a határidőnaplója, és mivel jó minőségű munkát ad ki, ezért meg is kell tudni fizetni.

Előzmény: Törölt nick (98835)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 -1 0 98851

http://fegkazan.hu/termekek/kazanok/kondenzacios-kazanok

De nekik is van kondenzációs is ...

Nem szeretik a szerelők mert "olcsó" és nem lehet levenni eléggé az ügyfeleket igy.

XII/A Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98850

Ha jól emlékszem olvadtam ,de ott 2" primer -szekunder volt ..Nálam 5/4" .. De nem gond ,mert járatom kazán védő nélkül. Ha viszont gondolok egyet ,akkor szelep átállítás  és megy a kazánvédővel.. Legalább is így tervezném.. A VTC és szivattyújához kell külön vezérlés,vagy mehet fixen a szivattyú a hálózatba?? Elnézést ha laikus a kérdés . Én is az vagyok.

Előzmény: joevagyok68 (98847)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98849

Bármelyik ami most forgalomban van fűtőkészülék azaz a gyartók kinálatában benne van felszerelhető. 

Nem is erulhatnák, hisz nincs akkor engedélye ...

Legyen mondjuk a FEG mert ezzel a palival beszélgettem a legtöbbet :

http://fegkazan.hu/termekek/kazanok/kemenyes-kazanok

Előzmény: nagykunsági (98848)
nagykunsági Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98848

Linkelj már be egy párat.

Nem hiszem, ha tudja az előírt értéket, egyszerű lenne, és még olcsó is lenne a javíttatása. 

Előzmény: Mutual Friend (98805)
joevagyok68 Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98847

nélkül a gravitációs elven működő használatnál működik e.?? 

emlékeim szerint kly666 vagy hasonlo olvtárs kipróbálta és működött

2" szeleppel

"vastag" csövekkel..

keress vissza...pufferesben..

Előzmény: XII/A (98841)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98846

Na erre en is tenyleg kivancsi vagyok.

Előzmény: Törölt nick (98826)
joevagyok68 Creative Commons License 2018.04.02 0 2 98845

gyértelmű, hogy egy kondenzációs kazán 7-9 év alatt megtérül.

Neked milyen van , mióta ??

Biztos megtérül ?

Szerintem már eleve az is kérséges, hogy egy újnak lesz-e olyan hosszú az életterama !!!

Kollega 2010-es sd ecosyn cserélve volt már szivattyú 70eFt , maj hőcserélő 200eFt...

Elkezdjünk számolni megtérülést...

És akkor még karbantartást még nem is írtam,vettem bele...

Előzmény: Törölt nick (98826)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 1 98844

Nem vett le senki, mivel parajnás vagyok. :-)

Nem fogom ecsetelni, vidéken miféle szakikra lel az emberfia.

Te továbbra se legyél olyan, legyen sok munkád ! :-)

Bíztattam valakit az ötrétegű használatára?

Előzmény: Sony Black (98839)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98843

Ilyenek.

Mint irtam most kellett kihivnom regisztrált szerelőt a fogysztasmérőhely szabványositására a 32A megrendelés miatt.

Elküldtem 15 szerelőnek a fotót es árajánlatot sacperkábé ...

Ebből 6-7 nem olvas emailt.

A maradék pocskondiázta a mérőóraszekrényt hogy szar es ki kell cserélni es 50K ról indul a dija es a csillagoség a vége.

Akkor egy ismerős srác ajánlott egy hasonló korú gyereket mint en. 30K ért megcsinalta ugy hogy meg plusz földszondát is betett.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98842

Én nem állítottam mást csak azt hogy olyan nincs hogy csak kondenzációs kazánt lehet már uzembehelyezni feltenni cserélni etc etc ...

Olyan igen lehet hogy csak egy szintet megugró kazán forgalmazható már de ez nem zárja ki hogy ne kondenzációs legyen ...

A gyártok bizonyítják a termékük hatásfokát, káros anyag kibocsátást és ha megfelel a paramétereknek akkor mehet a boltba.

felesleges ezen rugózni tovább ...

Előzmény: Sony Black (98837)
XII/A Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98841

ebben kéne segítség ,ill. ötletek . 
Némi segítséget ,hasznos információt szeretnék kérni Tőletek! 
Hétvégi házunk gravitációs fűtéssel van szerelve A rendszerbe egy keringtető szivattyú is be van építve. (A fűtés minkét elven működtethető. ) Kazáncsere lesz,mivel kilyukadt a jó öreg "Totya." Kérdésem : Érdemes e kazánvédő (termikus szelep)szelepet beépíteni abban az esetben is ,ha nincs puffertartály a rendszerbe építve, ill. a gravitáció útján működő fűtésnél üzemképes,működik e a termikus szelep ?? (Szivattyú nélkül gondolom). Tudomásom szerint természetesen hasznos a szelep,azt viszont nem tudom ,hogy szivattyú nélkül a gravitációs elven működő használatnál működik e.?? Mechanikus elven működik ,így gondolom gravitációs fűtésnél is ellátja a visszatérő hőmérsékletemelését..  A rajz szerint az előremenő szivattyú nem kéne...Egyébként jó így?? Puffer nincs.  Az elvem szerint kazánvédővel látnám el a visszatérő oldal elzáróját . Természetesen elzárókkal körbe véve.  Alap helyzetben a kazán védőn keresztül a visszatérő párhuzamos ágán keresztül müködne a rendszer. Áramszünet ,vagy bármilyen más megfontoltság esetén kizárnám a kazán védőt és a gravitációt megnyitva "ősi" módon menne a rendszer..  Vélemény??

XII/A Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98840

szia Kérhetek egy kis segítséget??

Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 -2 1 98839

Te meg egy kicsit paranoiás vagy :)

Azt hiszed téged mindig mindenki csak le akar húzni...

Azok az emberek ennyire szkeptikusak, akiket már nyilván lerántottak.

De hidd el azért mert téged egyszer lerántott egy szerelő, még nem mindegyik ilyen!

Az meg hogy 10-ből 8-ilyen lenne, ahogy állítod, erős túlzás. Mire alapozod ezt?

Kihívtál 10 szerelőt, és 8 le akart rántani? Mivel? Hogy azt javasolta rézcsővel építsük ki a rendszert falon kívül, ne pedig 5 rétegűvel? Hát kié lett volna az a rézcső? Kinek a lakásába marad? :D Nálam nyugodtan elmehet és megveheti a megbízó is az anyagot. Nekem van egy munkadíjam és csókolom. Szóval a lehúzás fogalma is zavaros nálad...

Na hagyjuk ezt... Neked ez a fixa ideálod hogy ilyenek a szakik...

XII/A Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98838

Sziasztok . Belevetettem magam a fűtésszerelés  érdekességeibe. Hát mit mondjak . Nagyon tetszik ,de minél jobban beleásom magam (elméletben) ,annál bonyolultabbnak látom . Iszonyatosan élvezem,azt a rengeteg lehetőséget ,amit feltár egy adott probléma ,vagy éppen egy meglő,vagy kiépítendő új rendszer megoldásakor. A saját problémám és annak saját magam általi megoldása vezetett idáig. Természetesen tök hülye vagyok hozzá ,minimális rálátással . Köszi a profiknak (akinek nem inge,ne vegye..:))   ) a válaszokat esetleges kérdéseimre..

Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98837

Én nem gondolom, hogy az én igazságom az egyetlen, és nem vagyok okostojás sem. 

Leírtam a tényeket ezzel kapcsolatosan. Úgy veszed ahogy akarod... Ha belegondolsz az okoskodó te vagy, mert téged hajt az a tudat, hogy megcáfold a tényeket. Minden nap belefutok olyan "okoskodó" emberekbe akik egyszerűen nem fogják fel/nem fogadják el a tényt, hogy mit lehet és mit nem lehet. Ezt általában egy fél órás beszélgetés követi, ahol a következők hangzanak el:

De miért nem lehet? 

Eddig, ez így működött 20-30 évig most miért kell?

Eddig is ebbe a kéménybe volt belekötve, és eddig jó volt!

Minek kell gázterv ha a gázcső nem változik?

Mi az az EPH? Eddig sem volt, most minek? Eddig is ment a kazán anélkül...

Sorolhatnám....

Vagy megérti az első 10 percben mit miért kell, vagy nem, és akkor azt szoktam mondani, fel lehet hívni a szolgáltatót és majd az elmagyarázza ha nem világos.

Mind emellett, van amit nem lehet megérteni, van amit én sem értek, sőt van olyan amit még a tervező sem ért, de ha a rendelet vagy a törvény, vagy netalántán a szolgáltató úgy dönt ezt nem lehet akkor nem lehet, és ennyi... ez egy lánc. Ha egy szem kiesik a rendszerből nem lesz, gáz, vagy fűtés stb... Itt a dolgoknak együttesen fent kell állniuk, hogy megvalósuljon amit akarunk.

Előzmény: Mutual Friend (98833)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98836

Nem offolás ez én is ezt erzem. 

Ugye szigetelve lett a házam nagyok lettek a radiátorok.  A nagyszobában volt 3 db egyet levettem. Rézcsöves fűtés, volt hozzá PB gázas pisztolyom nem egy vasziszdasz megcsinálni. Kicseréltettük a tűzhelyt villany sütősre és a régi földgázosat átalakítottam PB gázosra. Igazából csak a sütővel kellett szarakodni a többit csak hangolgatni kellett.

Most nyáron két nap alatt áthúztuk egy kollégával a villanyt a falban aluról rézre mert akartam 32A kismegszakitót. Persze nem a mai szabványnak megfelelően mert külön huzzák ma már az égőket es kulön a konnektorokat hanem ugyanazt állítottuk elő. 

Kicsit "szentségtörés" de senkit nem erdekel. Ezért meg nem köpködtek meg a suliban... :D

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 -2 0 98835

Az a legnagyobb baj, hogy nem csak a fórumon vannak.

Alapvetően ha valaki hív egy szakit 10-ből 8 hülyének néz és le akar venni.

Szerintem sokan ezért "lógnak" itt, mert ebbe beleunva inkább önkezűleg vet véget a tortúrának. Jó esetben van némi érzéke hozzá.

Na de nem offolok tovább.

Előzmény: Mutual Friend (98833)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98834

Úgymond egyedül, igen.

Előzmény: Törölt nick (98832)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 1 98833

Nem, én abszolút szerény vagyok csak nehezen tudom elviselni ha valaki úgy gondolja hogy csak az ő igazsága az egyetlen .. :)

Hidd el mindenhol van okostojás  sokszor szemet is hunyok efelett mindeközben nemtudja mi a kavitáció vagy mire jó  a ro*l/A ... :)  

Előzmény: Törölt nick (98825)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98832

akkor már 4 éve nyomod?

Előzmény: Sony Black (98831)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98831

2012-ba is már foglalkoztam ilyennel csak nem teljesen szakmai szinten... besegítettem egy általános iskolai barátomnak akinek ez volt a szakmája. Kazán közelében nem nagyon voltam. Igazából, a Mika volt számomra a sorsdöntő 2014-ben, amikor azt mondtam, felnőtt fejjel, na most ülök be a padba ezzel kapcsolatosan. Tehát az, hogy "mióta" nem releváns, mert nem tudom elmondani hány 20-30 éves szakmai múlttal rendelkező szaki után szoktak kihívni, hogy menjek már nézzem meg, mert valami nem jó... kihívás ilyen emberek után dolgozni :) Az eltelt pár évben meg, nem kevés szakmai tapasztalatot szereztem, rengeteg kapcsolati tőkét gyűjtöttem, és most egy kóklermentes vállalkozást csinálok...

Én nem, nem vagy pöcs! :P

Előzmény: joevagyok68 (98820)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98830

Igy van.

Több verzió van.

A munkanélkülis az olyan hogy talán 9 honap nappal és fizetnek is erte. Ellenben ha barmi ok miatt abbahagyja az ember akkor vissza kell fizetni a teljes költséget. Ide terelik be az önként jelentkező munkanélküli embereket, illetve néha a munkaügyi központ kötelez embereket eljárni egy szakmára.

Mi munkahelyen rendelkezők 16:00 hivatalosan 20:00 körülig kellene lennünk péntek kivételével minden nap. Szóval ad elfoglaltságot.

Kaptunk diákigazolványt igy olcsóbban buszozok, munkaruhát, bakancsot, tankönyveket. Kicsit többen vagyunk mint 10 fő. Van közöttünk más szakmával rendelkező de már unja magát ott szakmunkás de van egyetemet végzett jelenleg is pedagógus akinek kell erősáram papír a gyengeáram mellé. Gondolhatod neki mekkora élmény azt hallgatni amit délelőtt tanít. :) Saját elmondása szerint felüdülés neki a délelőtti terápia után délután beülni hozzánk es kikapcsolódni egy kicsit.

Én tudtam hogy van ilyen és keresgettem ezt a neten es ugye a facebook felhozta reklámként hogy ahelyi szakképzési centrum milyen szakmákra indit igény esetén.  Beszerveztem még 3 embert magam mellé a többiek meg ismeretlenül jöttek maguktól.

Tanárhiány vagy nem tudom mi miatt de csak akkor indult ez ha az előző csoport kifut azaz minden második évben. Mert ugye az oktatats kétéves. Kell szakmai gyakorlat is középen de nekünk majd elfogadják hogy hasonló helyen dolgozunk es elég lesz a munkáltatói igazolás. A többinek meg ha más nincs keresni kell egy villanyszerelő mestert - mert csak mester oktathat embert - és ő leigazolja vagy ledolgozza nála a 96 óra nyári gyakorlatot. No most hogy néz majd ki az hogy a mester 8 elemivel lehet mester (mesterképzés semmi szakmai plusz csak tanulnak kis pedagógiát) de a diplomást tanár úr nem lehet azonnal mester pedig ő 4-5 évig tanult pedagógiát. :) 

Szerintem erdeklődj a logisztikailag neked megfelelő centrumban hogy van-e ilyen náluk az év vége felé ...

Előzmény: XII/A (98824)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98829

mikor végeztél?

Előzmény: Sony Black (98827)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98828

ez már régí!

Előzmény: Törölt nick (98810)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 -1 0 98827

Jó meglátás. Én is ezt tettem... bár nem EU-s pénzen hanem a sajátomon...

Azóta konkrétan 3 szakmát raktam le a épületgépészettel kapcsolatban.

Előzmény: Mutual Friend (98822)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98826

általában aki simán csak cseréli az az épp bedöglött régi 30 éveset cseréli egy hasonló akár használtra, mert nincs pénze normálisra. Egyértelmű, hogy egy kondenzációs kazán 7-9 év alatt megtérül.

Előzmény: Sony Black (98823)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98825

Csak azután majd ne feledd a fórumot, ha kitanultál mindent.

Epedve várjuk mekkelekek az alázást.

XII/A Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98824

Ez a verzió érdekelne. Mármint az ingyen tanulás  Eu pénzen . Van valami oldal ahol utána nézhető?? Köszi

Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98823

"ugyanolyanra cserélhető"

Az ugyan olyan, az számomra azt jelenti, hogy dettó ugyan az a kazán csak új. Na ilyen nem nagyon létezik. :)

Arról nem beszélve hogy az ERP rendelet meg mindent felülír. Tehát az egyszerűsített készülékcserével kapcsolatos dolgokat is.

Ebből kiindulva, csak olyan kazánt lehet felszereli ami megfelel a rendeletnek is. Már most se nagyon tudok olyan B tip új kazánt ami ennek megfelel. 2018.09.26.-tól meg biztos hogy nem lesz képes a NOx miatt egyetlen B tip kazán sem, hogy megugorja a mércét, és ez irányba biztos, hogy egyetlen kazángyártó sem fog fejleszteni, mert az irány a kondenzációs kategória.

Mindezeken túl, én még nem találkoztam olyan ügyféllel, aki ha /akár rá szánta magát/ akár kényszer alá került/ a régi B tip kazánját, egy új B típusra akarta volna cserélni... Ez lehet azért van, mert Budapesten dolgozom... nem tudom.

Előzmény: Törölt nick (98819)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98822

Lassan már úgy vagyok mint Csókay doktor hogy ha jót akar az ember akkor jobb ha maga csinálja/tanulja meg.

Kitaláltam pár komával hogy most az EUs pénzen ingyen lehet szakmát tanulni és járjunk el ha már ingyen van. Most járok villanyszerelőire de ha elvégzem itibiz' beíratkozok valami gázosra is ... :) 

Előzmény: joevagyok68 (98820)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 -1 0 98821

CIAO pontosan.

Odajött egy ökör először aki jégnyomást mért majd szétugrasztotta a csöveket benne és megtelt vízzel az elektronika. Akkor kért hajszárítót hogy kiszárítgassa.  Szinte minden télen csöpögött itt ott majd egy alkatrészt egy hónapon túl tudtak csak beszerezni.

Mivel tél volt nem tudtam a szervizzel leveretni a falról így nyáron vettem másik típust és azt én tettem fel. Azaz kettőt mert kombi kazánt soha, egy kéménybe kettőt azaz vízmelegítővel, ionizációs kapcsolóval. Az is hülye volt aki megtervezte hogy nem tett bele időzítést a be és kikapcsolás közé. Azt is megbarkácsoltam egy 10-15 mp múlva kapcsoljon vissza. Jött a katasztrófavédő ellenőrizni és nem ismerte meg a technológiát. Irt egy jegyzőkönyvet nekem hogy ellenőrzött és ez így nem jó mert két készülék dolgozik egy kéményben. Nem voltam itthon így nem tudtam neki oktatást tartani erről. :)

No és akkor fogalmazódott meg bennem - meg akkor amikor 1-1 nagy arcú szakembernek mondott lény arcoskodik - hogy ennek a szakmának is 8 elemi az alapja ... :)

Előzmény: Mutual Friend (98817)
joevagyok68 Creative Commons License 2018.04.02 -1 1 98820

Nap mint nap ezt csinálom... kazánokat cserélek, rendszereket építek ki, 

Mikor kezdted ?

Néha furcsán érzem magam, hogy átlagon felüli az emlékező tehetségem...

2014...

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=132933716&t=9220477

Most néztem utána....

teljesen hideg állapotban, ha kieresztem az összes nyomást a szelepen keresztül, mennyit kell mutatnia az órának? Mennyi nyomásnak kell lennie alapból a tágulási tartájban ami normális? 

DE ettől még lehet igazad ...

És annak is aki azt mondja, h pöcs vagyok....de számomra nagy a kontraszt a kettő ("megnyilvánulás")  között...

Előzmény: Sony Black (98815)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98819

Én hiszek neked, nem azt mondtam, hogy egyszerű, de elméletileg ugyanolyanra cserélhető. (persze ha bélelni kell, akkor már inkább érdemes szerintem is kondenzációsra váltani).

Nekem pl mindegy, hogy mennyire zárt a rendszer, mert külön kazánházam van, saját szellőzéssel a lakótértől teljesen elszeparálva, nem kell félnem attól, hogy a kazán visszafele dolgozik.

Előzmény: Sony Black (98814)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 1 98818

Tőled már semmi szerintem ...

Előzmény: Sony Black (98815)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98817

Beretta 

Előzmény: Törölt nick (98816)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98816

Milyen típus volt?

Előzmény: Mutual Friend (98809)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 -1 0 98815

Felőlem járhatsz bármilyen road show-ra vagy akár tv show-ra is :)

Nap mint nap ezt csinálom... kazánokat cserélek, rendszereket építek ki, és gázterveket adok be...

Ezekkel kapcsolatban szakmai konferenciákra járok, ahol mind a kormány, mind a szolgáltató, mind pedig a szakma emberei vesznek részt. Az egyik ilyen szakmai konferencia anyagait legutóbb meg is osztottam itt, a kormány új kazáncsere rendeletével kapcsolatban... Mivel én is MÉGSZ tag vagyok, a cikkben szereplő Gyárfás Attilát ismerem. Szóval megkérdezem még egyszer... Konkrétan mi a kérdés? 

Előzmény: Mutual Friend (98813)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98814

Ezt szeretem amikor ez mindig feljön...

Ezzel kapcsolatban kéményseprői szakvélemény kell. Az esetek 99%-ban ezt az engedélyt nem adják meg csak a kémény bélelésével, vagy újrabélelésével stb... Ahol B tip kazán (van) volt, ott az általában nem bélelt kéménybe van belekötve. Ha bélelve is volt (nyilván az nem mostanában történt) és egy ilyen régi tip alumínium csöves bélelés az esetek többségében már szita... Tehát nem kapja a meg a pozitív szakvéleményt.

Szóval ha ott tartunk hogy a kéményhez is hozzá kell nyúlni, akkor az emberek többsége nem a B tip kazánnak fog újrabéleltetni, hanem a kondisnak... Senki nem visszafele akar fejlődni, hanem előrefelé. Arról nem beszélve, ha odáig jut az ember, hogy nincs mese kazánt kell cserélni, akkor már szempont lesz az energia hatékonyság is... Tehát eleve kondisban fog gondolkodni.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98813

Voltam egy gyártói road shown ahol minden gyártó képviseltette magát.  Mindenkitől megkérdeztem ezt a csak kondenzációs a kóser kazán dolgot és senki nem állította hogy ez így van. 

Műszaki paraméterek vannak még a törvényben is nem az hogy ez csak kondenzációs lehet.

Előzmény: Sony Black (98806)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98812

No akkor már nincs kérdésem. 

Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98811

1. tágulási tartály valószínű csere.

2. kb 200e ft a kémény mindennel együtt...

Előzmény: Törölt nick (98808)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98810

ez nem így van, cserélheted régire is:

http://gazterv.info/egyszerusitett-kazancsere.html

Előzmény: Sony Black (98806)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98809

Az enyém 3-4 év alatt volt 3* javitva majd az alaplap jött volna 40k forintért.

Előzmény: zöldeskékek (98807)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98808

Üdv mindenkinek,

Két kérdésem lenne.

1. Adott egy padlófűtéses rendszer, ami vidáman működik, de hetente csökken 0.1 BAR-ral a rendszernyomás, így kb havi 1x újra be kell állítani.

A nyomást 1 BAR-ra állítottuk be(mikor nem ment a keringető, keringető működése közben kb 1.2 BAR). Az összes csőcsatlakozást, csapot és szelepet már ellenőriztük, ahol csepegést tapasztaltunk ott azt javítottuk.

A fűtés zárt rendszerű, a kazán egy kb 30 éves ETI 25kw-os, a kiegyenlítő tartály egy kb 20 éves 35 literes CIMM. Az ház 1990-es években épült, 2 szintes, szintenként 7 körrel.

Mivel padlófűtésről van szó, a rémálmom, ha valahol az aljzatba szivárog a víz, de komolyabb vizesedést sehol sem találtunk. Azon is gondolkodtam, hogy ereszthet a kazán is működés közben, és a víz gőz formájában távozhat, vagy a kiegyenlítő tartályból szökik a levegő.

Ezzel kapcsolatban bármilyen tanácsnak örülnék, hogy mit kéne vizsgálni, és ha esetleg ereszt valahol, azt hogy látnánk.

2. Cserélném a kazánt kondenzációs kazánra. Maga a kazán ár nem vészes, viszont kérdés a kémény. Jelenleg ez egy 2 szintes épület dupla kéménnyel.

Az ideális az lenne, ha vegyestüzelés lenne az egyik cső, a másikra pedig a kondenzációs kazánt kötném. A kémény 7 méter magas, kérdésem, hogy ennek bélelése kondenzációshoz kb milyen árban lenne?

előre is köszi a segítséget.

zöldeskékek Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98807

Ahogy nézzük. Nekem van kazánom és van villanybojlerem is digó gyártmány.

Az első 12 éves a másik talán 20 .

Előzmény: Mutual Friend (98801)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98806

De mi a nem igaz?

Mit akarsz?

Feltettél egy kérdést, amire a cikk is választ ad...

De azt a kérdést nem tetted fel pontosan mit is akarsz?

Kazán cserét? Ezt 2016.07.01.-től nem lehet csak kondenzációsra.

A mostani változtatás még jobban szigorít, tehát a kondis kazánnak is teljesítenie kell a NOx kibocsájtási határt 2018.09.26.-tól. Ennek jelen pillanatban nem mindegyik kondis kazán felel meg. A dátum után mindegyiknek meg kell felelnie. Tehát mi a kérdés ezzel kapcsolatban?

Előzmény: Mutual Friend (98789)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98805

FEG-nek az uj kazánjai ...

Előzmény: nagykunsági (98804)
nagykunsági Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98804

Olyat nem kapsz, ami tudja az előírt éves hatásfokot, és még olcsó is javíttatni. 

Előzmény: Mutual Friend (98802)
t.zsolti Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98803

Ha exdig jol mukoxott miert akarod bonyolitani. Fel nem robban mert nyitott a rendszer. Szerintem penzkidobas a plusz szerelveny.

Előzmény: t.zsolti (98783)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98802

Miért buta az aki olyan kazant vesz amit akár fillérekből meg lehet javitani ?

Előzmény: nagykunsági (98793)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.02 0 0 98801

Persze csak tudod az a baj hogy piszok drága, a minősége manapság hagy maga után kívánnivalót, javíttatni meg horror.

Olasz cuccok vagy amit az olaszok gyártanak hitványak.

Előzmény: nagykunsági (98793)
Atis57 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98800

Szia!

Lehet , csak tied volt az utólsó ebben a sorban.

Tehát bocsi!

Előzmény: nagykunsági (98799)
nagykunsági Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98799

Én? Minek?

Nem nekem van bajom vele. 

Előzmény: Atis57 (98798)
Atis57 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98798

Szia!

Akkor jöhetnél Borsod, Szabolcs , Heves  megyébe !De ne egyedül.

Mert errefelé a "kormány munkaerő tartalékai" mindent égetnek !

Pet Palack, papir, rongy,  szemét , stb + ami kerül.

mivel a 10 mázsa  "segélyes fa" kevés napra elég.

A 70 -s években mikor még mindenki szénnel tüzelt --sem volt ilyen durva a légszennyezés !

tetszik amikor a CO2 kvótáról beszélnek... a légszennyezés értékeket meg napokig nem teszik közzé ?

"nincs mérhető érték " persze 300% a méréshatár felett !

Előzmény: nagykunsági (98794)
XII/A Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98797

Sziasztok! 
Hétvégi házunk gravitációs fűtéssel van szerelve A rendszerbe egy keringtető szivattyú is be van építve. (A fűtés minkét elven működtethető. ) Kazáncsere lesz,mivel kilyukadt a jó öreg "Totya." Kérdésem : Érdemes e kazánvédő (termikus szelep)szelepet beépíteni abban az esetben is ,ha nincs puffertartály a rendszerbe építve, ill. a gravitáció útján működő fűtésnél üzemképes,működik e a termikus szelep ?? (Szivattyú nélkül gondolom). Tudomásom szerint természetesen hasznos a szelep,azt viszont nem tudom ,hogy szivattyú nélkül a gravitációs elven működő használatnál működik e.?? Mechanikus elven működik ,így gondolom gravitációs fűtésnél is ellátja a visszatérő hőmérsékletemelését..  A rajz szerint az előremenő szivattyú nem kéne...Egyébként jó így?? Puffer nincs.

XII/A Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98796

Az előremenő ágba a szivattyú így felesleges..    Egyébként jó így??

Előzmény: XII/A (98795)
XII/A Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98795

nagykunsági Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98794

Anyukádat helyes útra kell terelni. 

Aztán a többieket is. :)

Előzmény: Mutual Friend (98792)
nagykunsági Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98793

Nem butaság, valóság. 

Amúgy meg értelmes ember már nem kondenzációs gázkazánra nem ruház be. 

Előzmény: Mutual Friend (98789)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98792

Hidd el hogy elégetik. Miért is ne ?

Anyám is elégeti ... :)

Előzmény: KalásziM (98791)
KalásziM Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98791

Városi legend.

Viszont azt  nem sipákolják, hogy  dieselautó milyen veszélyes !!

Farizeus képmutatás !!

Előzmény: W_B (98788)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98790

Nem ez az ellensége a gáznak hanem a napelem inkább. 

Előzmény: W_B (98788)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98789

Pont azert kerdezem hogy hatásfok-e mert butaság hogy csak a kondenzációsók tudják teljesiteni.

Boltosok ezt terjesztik meg a szerelők de az valójában igy akkor nemigaz.

Előzmény: nagykunsági (98785)
W_B Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98788

Baromi jó, hogy a családi házakban a vegyes tüzelésű kazánokban meg égetik a rongyot, gumicsizmát, és mindent, ami a kazánajtón befér..

Előzmény: nagykunsági (98785)
Sony Black Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98787

Ha figyelmesen elolvasod, megkapod a választ.

Előzmény: Mutual Friend (98784)
XII/A Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98786

igen nyitott

Előzmény: t.zsolti (98783)
nagykunsági Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98785

Éves hatásfok van megadva, de persze úgy van megállapítva, hogy csak a kondenzációsak tudják teljesíteni :)

Előzmény: Mutual Friend (98784)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98784

https://24.hu/fn/penzugy/2018/02/08/ujabb-szigoritasok-jonnek-a-kazancserenel/

Tud valaki segiteni hogy a rendelet konkrétan kondenzációs kazánt emleget vagy csak a matásfok van megemitve mert nem ugyanaz a kettő.

t.zsolti Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98783

Nyitott a rendszer?

Előzmény: XII/A (98781)
t.zsolti Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98782

A komfortert fizetni kell. Ha jol emlekszem van olyan keringeto ami erzekeli a nyomasesest es indul 

Előzmény: Égető1 (98777)
XII/A Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98781

Sziasztok! 
Hétvégi házunk gravitációs fűtéssel van szerelve A rendszerbe egy keringtető szivattyú is be van építve. (A fűtés minkét elven működtethető. ) Kazáncsere lesz,mivel kilyukadt a jó öreg "Totya." Kérdésem : Érdemes e kazánvédő (termikus szelep)szelepet beépíteni abban az esetben is ,ha nincs puffertartály a rendszerbe építve, ill. a gravitáció útján működő fűtésnél üzemképes,működik e a termikus szelep ?? (Szivattyú nélkül gondolom). Tudomásom szerint természetesen hasznos a szelep,azt viszont nem tudom ,hogy szivattyú nélkül a gravitációs elven működő használatnál működik e.?? Mechanikus elven működik ,így gondolom gravitációs fűtésnél is ellátja a visszatérő hőmérsékletemelését..

Kapocska Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98780

Lehetne a HMV tartály aljába vezetni a visszakeringtetett vizet egy

feltételhez kötött módon.

Mivel csak a hideg vizet kell visszavezetni ezért egy hőfokérzékelő

leállítaná a szivattyút ,ha meleg vizet akarna visszajuttatni.

(az érzékelő helyét gyakorlati tapasztalatok alapján kéne kiválasztani)

Előzmény: zsigusz83 (98776)
Rihi11 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98779

Nálam 45 percenkén megy 5 percet  a keringető, és ennyivel is nagyon jó marad a komfort.

23-06 ig nem megy, mert mi akkor 99,9% ban alszunk.

Ez a meleg egész télen a lakásban marad, fűtési szezonon kívül beszélhetünk hőveszteségről.

zsigusz83 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98778

De biztosan el lehet pocsékolni a meleg vizet így. Ezért szigetelni kell a csöveket és használatra optimalizálni a keringetések bekapcsolását és hosszát.

Égető1 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 98777

Sziasztok !

Ahogy olvasom a hosszú csöveknél a meleg víz időigényes megjelenése ellen az állandó keringetés a megoldás.

Logikus.

Viszont így a hőveszteség nem nő meg nagyon ??

zsigusz83 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98776

Napkollektoros rendszer lesz aminek a HMV tartály aljában lesz a hőcserélő, így nem tudom mennyire fog tudni rétegződni, vagy ez nem befolyásolja?

Szerinted működne egy ilyen cirkulációs rendszer, hogy a ki és bemenő ágat ugyanabba a rétegből/be oldanám meg? Vagy hogy kellene ezt bekötni?

Elvileg csak pár percet kellene működnie bekapcsolásonként.

Előzmény: nagykunsági (98772)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98775

A villanykapcsoló is jó ötlet, elég üzembiztos megoldásnak tűnik a mozgásérzékelővel szemben.

Napkollektor lesz tavasztól őszig a többit cekászról.

Előzmény: Taki29 (98771)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98774

Hasonlóra már én is gondoltam. Egy időzíthető aljzattal megoldani ezt, de ennek is sok hátránya van. Talán a mozgásérzékelős lenne a "legautomatább".

Előzmény: Törölt nick (98769)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98773

mért nem?

Előzmény: nagykunsági (98760)
nagykunsági Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98772

Ha ugyanabba a rétegbe engeded vissza, hogy lesz melegvized?

Előzmény: zsigusz83 (98767)
Taki29 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98771

Villany kapcsoló vagy a mozgásérzékelő ha gondolod , mivel állítod elő a meleg vizet ?

Előzmény: zsigusz83 (98765)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98770

Annyi a baj vele, hogy ez igy ilyen forman mindenhol megkeringeti - mindenhova be van huzva a cirkulacios ag. Ha nem keringetnem meg, akkor nalunk is kb 7 liter hideg jon elotte.

Előzmény: Törölt nick (98769)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98769

Hasonlo problemam van. En ugy oldottam meg a melegvizet emiatt a zuhanyzoban, hogy egy taviranyitoval tudom tavvezerelt aljzattal inditani a cirkulacios agat. Eleg kicsi a szivattyu, de kb 3-4 perc alatt fordul oda a melegviz.

Hatranya a megoldasnak hogy mindig furdes elott nyomogatni kell. De igazabol mar megszoktuk, mert bemesz levetkozol, elokeszulsz, pont kijon az az ido mire melegvized lesz. 

Előzmény: zsigusz83 (98762)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98768

ha kicsit nyitod meg, akkor 4l víz több mint egy perc. ha ranyitsz rendesen, akkor 15sec, vagy kevesebb. az is elég sok sajnos.

Vajk

zsigusz83 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98767

Tételezzük fel hogy, ha a ugyanabba a rétegbe engedem vissza a visszatérő ágat akkor is keverheti? Illetve ez megoldható? pl egyedi HMV tartállyal?

Előzmény: nagykunsági (98766)
nagykunsági Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98766

Nálam azért az is szempont lenne, hogy a cirkulációs szivattyú azért összekavarja a rétegződést. 

zsigusz83 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98765

Lesz egy kád, a legmesszebbi pont.

Nem tudom eldönteni, mi legyen :( Mert, ha vastagabb cső kell pl.: 20-as abban már ~7,6 l víz van 30 m-en. Mondjuk, ha csak az oda úttal számolok 16-os csőben 2,3 l /15 m 20-asban 3,8 l/15 m Ez nem tűnik olyan soknak, de nem tudom valójában ez mennyi idő, mire odaér?

Ha lenne a cirkulációt időzíteném a használatra igazítva, vagy mozgásérzékelővel kapcsolna, így minimálisra lehetne csökkenteni a fogyasztást és a veszteséget. Attól még szigetelem a csöveket, de nem számoltam milyen mértékben lenne reális.

Még egy eszembe jutott: Azt hogyan kellene megoldani, hogy a WC lehúzással ne nullázzam a nyomást a többi csapon? (nem lesz tartályos WC)

Előzmény: halaloszto (98763)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98764

az a vegyes k aranyat ér!!!

Előzmény: sur5al (98757)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98763

a 16os cső kevés, ha van kád is, meg ha több v1zvételi helyet táplál. viszont az igaz, hogy inkább kidobok 3liter vizet, mint hogy keringtessem éjjelnappal.

Előzmény: zsigusz83 (98762)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.03.31 0 0 98762

Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni épülő házunkba a HMV rendszerrel kapcsolatban.

A HMV tartály és a legtávolabbi meleg-víz vételi pont ~12 m-re van egymástól. Én első lendületből az itthoni (30 éves rendszer) tapasztalatai alapján cirkulációs megoldásra gondoltam. De amikor kiszámoltam mennyi víz van 36 m-nyi 16-os Henco csőben (~5,5 l) elbizonytalanodtam, hogy kell-e ez a cirkuláció, mert a szivattyú csak 50e és ki tudja mennyit bír...

Csatoltam egy skiccet. A kis piros körök a meleg víz vételi helyek. A HMV tartály van jobb szélen (a nagyobb), onnan a mosogató csaptelep balra a 2. piros kör kék kitöltéssel, ez 2,5 m távolság.

Szerintetek van értelme a cirkulációs rendszernek ezen paraméterekkel? Ha igen, jó ide a 16-os Henco cső vagy más kellene?

Taki29 Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98761

A csövek víztartalma nem számottevő a tágulási tartály szempontjából. Ha van helyed akkor felraksz egy 20 literest , nem lehet több vized a rendszerben .

A csapok : Pont ugyanilyen radiátoraim vannak , kb 3000 ft volt darabja a termofejnek + a hozzávaló szelepnek pár éve. De ha nagyon utána jársz szerintem ezen az áron most is megkapod.

A kémény dologhoz nem értek , de nem elég, ha kidugnak a tető fölé egy kettős falú kipufogót ?

A régebbi kombi turbós kazánoknak miért felelt meg, hogy az oldalfalon kivezették a csövet és mehet is kéményesek nélkül. (6 éve)

Ilyen lehetőség jelenleg nincs a kondenzációsoknál ?

Termosztát : Ha egy klasszikus tekerős régi fajta van , akkor cseréld le egy digitálisra , szerintem elég sok embernek köztük nekem is computherm márkájú van le lehet venni a hisztérzist (kapcsolgatást) +-0,1 fokra . (21,9-nél bekapcsol 22,1 kikapcsol )

A szoba termosztátos helyiségbe nem rakhatsz termofejet a radiátorra, mert egy kicsi káosz lesz a fűtés szabályozásban . Oda csak egy natúr tekerőt , de ha spórolni akarsz pár ezer forintot akkor hagyod a mostanit. (bár ha zárt rendszered lesz lehet, hogy a csatlakozások csöpögni fognak.

Előzmény: sur5al (98759)
nagykunsági Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98760

A kondenzációs kazánnál, pont nem előny a magas kémény. 

Magyarországon kell terv , anélkül nem fog menni. De az lesz a legkisebb tétel. 

Előzmény: sur5al (98759)
sur5al Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98759

"Biztos háá kell nyúlni a kondis kazánnak megfelelő bélelésre."

Bocs, ezt nem értem.:D

A kémény elég magas, 8,5-9m körül van. 4 téglás. Ez a bélés egy húzós tétel lesz. Van nem turbós kondis készülék?

A fűtésszerelést családon belül is meg tudjuk oldani, de terv gondolom kell. Hivatalosan. Mármint ha csak kicseréljük a készüléket, nem változik a gázcső a házon belül, akkor lehet nem kell? Valaki meg fog érte búbolni, ha nincs?

Azért gondoltam a csöveket kivágni, mert rengeteg vizet felvesznek -> jóval nagyobb tágulási kell, valamint a szabályozhatóság sem túl komfortos. A radiátorok szelepei meg tuti nem zárhatóak. Régi vackok, addig nem csöpögnek, míg hozzá nem nyúlunk. A komfort nem a legfontosabb, meg nem lenne sürgős sem, de a tágulási méretezése miatt most kéne dönteni.

Most egy vezetékes termosztát van az egyik szobában, ehhez hasonló vezérlés lenne továbbra is.

Előzmény: eekeili (98758)
eekeili Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98758

Sok minden kell majd.

pl.

'Gondolom új kémény bélés is kell majd a turbós működés miatt, bár ebben nem vagyok biztos.' 

Biztos háá kell nyúlni a kondis kazánnak megfelelő bélelésre.

lehet cső a csőben vagy  szét választott.

mennyi ?    Irányoz elő egy  százast  + a kéményseprői di  35 eft.

'Tervek is kellenek?'  ha kell akkor az egy  gázterv  kijön kb. 40 ből.

Aztán a nyitott rendszert zárttá tenni-  táguási tartály  +  fűtésszerelői munka / igaz az lehet a gázszerelő  /

úgy  35 eft,

Persze kazánt is meg kell venni és felszereltetni- 300   + 40 eft = 340 eft.

E z eddig szerényen :

550 EFT.

"Érdemes-e a csövezést kivágni és vékony műanyagra cserélni? Érdemes-e a radiátorokat is cserélni vagy jók ezek a régiek? Gondolom mindenképpen kellenek radiátor szelepek, esetleg termo fejekkel. Hol lehet ilyeneket olcsón beszerezni? Akár használt is jó." 

Némi villamos igazitás már csak ráadás lehet, de kellhet.

HÁT ERRE IS EL LEHET KÖLTEN AKÁR 600 EFT-ot  IS, DE HA MŰKÖDIK MINEK ??

Előzmény: sur5al (98757)
sur5al Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98757

Sziasztok!

Van egy kb. 35 éve épült, akkori elvárások felett szigetelt ház, benne gázkazán+vegyes:

A vegyes kéménye kátrányos, a kazán nincs használatban kb. 10 éve. Nyáron kiszedném a rendszerből. A gázkazán kéménye bélelt, működik is a rendszer gravitációsan. Jelenleg is ez fűt. 2 colos gerinc, 1 colos radiátor leágazások, ilyen radiátorok:

A nyitott, gravitációs rendszer tágulásija a padláson van, ezen a télen is elfagyott, a gázkazán is öregecske ezért az elképzelésem, hogy egy kondis cirkót rakatnék a gázkazán helyére és zárttá alakítanám. Ha jól gondolom már csak kondisat lehet. Gondolom új kémény bélés is kell majd a turbós működés miatt, bár ebben nem vagyok biztos. Tervek is kellenek? Kb. milyen költség ez?

Érdemes-e a csövezést kivágni és vékony műanyagra cserélni? Érdemes-e a radiátorokat is cserélni vagy jók ezek a régiek? Gondolom mindenképpen kellenek radiátor szelepek, esetleg termo fejekkel. Hol lehet ilyeneket olcsón beszerezni? Akár használt is jó.

Gondolkodtam a felület (plafon) fütés kivitelezésén is, betekerni minden mennyezetet, de az elég költséges lenne a vezérlés, födém szigetelés, tartó váz, rendszerlemez, kartonozás és a cső miatt...

Sony Black Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98756

Az hogy egy rövid időre ráteszel 8bár-t nem jelent semmit. Majd ha évekig folyamatosan kibírja a 8 bárt akkor azt mondom...

Valóban a kérdésed nem erre irányult, elnézést... Csak felesleges pénzkidobásnak tartok ilyen szerszámokat venni.

Ez kb ugyan az amikor a sógorom vett az OBI-ba egy akciós, számomra noname vésőkalapácsot, nagy robusztus sds max-ot, hogy az neki milyen jó lesz majd felújításnál falat meg a betont fésni, meg fúrni. Azt gondolta nem ipari használatra lesz, jó lesz az otthonra... A vésésig még nem jutott el, ugyanis egy 15cm-s betonfalba fúrt, 22-es fúróval, amikor a gép félúton szarrá égett. :P Visszavitte, majd közölték vele, hogy túl lett hajszolva, és emiatt leégett, sajnos ez nem garanciális így. Szóval azt a pénzt a kuka tetejére is rátehette volna. Hozzáteszem nem volt az olyan kis összeg. Abból a pénzből kb 15x bérelhetett volna normális gépet, vagy szólhatott volna nekem ha kell...  Ezután inkább elkéri a Makitámat vagy a Hiltimet.. :D

Előzmény: asvald (98754)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98755

Hát most nem magyarázd már meg, hogy mi tömít, amikor minden nap ezt csinálom... senki nem mondta hogy a préselés tömít. :P Egy szakember leírta a véleményt, ezzel kapcsolatosan. Mindenki eldönti "mit tesz a levesbe", legfeljebb a végén szar lesz... Ennyi.

Előzmény: Törölt nick (98753)
asvald Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98754

Sajnos a szegény ember vízzel főz !

Már le volt tesztelve a szerkentyű!

8 bar nyomást  ,hibamentesen kiállta + fittingről próbáltuk lehúzni a csövet valamit próbáltuk csavargatni ,és kibírta ...

nekem ennyi elég

De a kérdés nem erre a részére irányult :)

Előzmény: Sony Black (98752)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98753

Nem a préselés tömít, hanem az o gyűrű.

A préselés csak mechanikai rögzítés.

Lepréselt indító idomot is el tudtam forgatni, mikor le kellett tekernem és utána sem csöpögött.

De nyitottam már rá véletlenül vizet olyan idomra amit nem préseltem le, az sem csöpögött.

Előzmény: Sony Black (98752)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98752

Hát ezt inkább ne vetted volna meg.... Ez az a Delton vagy hasonló kinai tipusú rémálom. :)

Minőségtelen szutyok, szó szoros értelemben. Tényleg ne haragudj, hogy ezt mondom, de ez az igazság.

Amit ezzel préseltek már nem egyszer később csöpögött folyt stb... Ha kézi press az maximum a Rems Eco-Press ami ebben a kategóriában elmegy, de ez is ugye azért mert a gépi fejeket lehet vele használni, meg 3x olyan hosszú teleszkópos nyele van mint ennek a Deltonak, hogy legyen erőkar. Ettől függetlenül, egyik kézi sem tud olyan nyomatékkal préselni mint egy gép. Márpedig ennek a technikának a pofa minősége, kialakítása, és a nyomaték az ami a biztos kötést megalapozza. Egy Rems-nek, csak a pofa közel 2kg... Az az egész szerszám nincs ilyen nehéz amit most vettél... Inkább béreltél volna egy gépet 5000ft/nap.

Előzmény: asvald (98751)
asvald Creative Commons License 2018.03.30 0 0 98751

Sziasztok !

Vettem egy kézi presst , és arra lennék kíváncsi , hogy ezeket hogyan kell kalibrálni??

2 db képet csináltam ,de ha jól sejtem a pofa eltolásnál kell a 0,3mm -nek lenni!???

előre is köszönöm a válaszokat!

Sony Black Creative Commons License 2018.03.28 0 0 98750

Egyértelmű.... és a nyomást visszaállítani.

Előzmény: Bz81 (98748)
BJaca Creative Commons License 2018.03.28 0 0 98749

Pontosan. A Q7 vevőjét esetleg odateheted a legközelebbi konnektorhoz, így elég lesz valami pofás vékony kábellel összekötni a junkers termosztátjával, abban a vezetékben már csak törpefeszültség lesz.

Előzmény: egonca (98747)
Bz81 Creative Commons License 2018.03.28 0 0 98748

Köszönöm! Gondolom, az ürítés előtt nem árt a kazánt kikapcsolni, és a kifolyt víznek megfelelő mennyiséggel, pótolni később a  rendszert.

Előzmény: Sony Black (98746)
egonca Creative Commons License 2018.03.28 0 0 98747

Szóval ez megoldaná a gondomat.

És ebben az esetben nem csak egyszerű ki/be kapcsolóként működne. A lángmoduláció (jól mondom?) fontos az energia-takarékosság miatt.

Előzmény: BJaca (98744)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98746

Ha mostanában lett kiépítve a rendszer akkor elegendő évente az első 3 évben utána lehet gyakrabban... félévente, negyedévente. Régi fűtésrendszereknél ahol csak kazán lett cserélve, havonta is lehet tisztítani.

Előzmény: Bz81 (98741)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98745

Ez is jó, de én konkrétan a Total Filterre gondoltam erre gondoltam:

http://www.fernox.hu/berendez%C3%A9sek/sz%C5%B1r%C5%91k/tf1+total+filter

BJaca Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98744

Persze, hogy működne. Sőt, ha úgy állítod be a gyári termosztátot, hogy épp csak a Q7 fölé egy fél fokkal, még a lángmagasságot is állítaná. 

Előzmény: egonca (98743)
egonca Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98743

Szerinted működne a dolog?

Előzmény: BJaca (98729)
pupákdézi Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98742

Nekem ilyen lett beszerelve az új fűtési rendszerbe. A gázkazán üzembehelyezésekor a szaki mondta, hogy 2-3 hét múlva tisztítsam ki. Meg is történt, találtam benne apróbb köveket is. Egyszerű tisztítani.

Bz81 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98741

Szia köszia  válaszod,erre gondolsz?

Fernox TF1 omega

Oks tehát akkor nekem nem kell külön év közben megnyitnom ezt a  filtert külön, hanem elegendő ha évente egyszer a szerelő elvégzi ezt a munkát...

Előzmény: Sony Black (98734)
Eltoltszint Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98740

Sziasztok!

Lefolyórendszer kiépítéséhez csőrendszer választással kapcsolatban merült fel egy kis dilemmám beltérben.

KAEM PVC lefolyócsövekkel kapcsolatban mi a szakmai tapasztalat hőállóság tekintetében?
Konyha, amin van mosogatógép abból feltételezem melegebb lefolyóvíz ki tud jönni tartósan, mint amikor az ember kézzel mosogat, vagy egy 90 fokos mosás...

Ilyen esetben lefolyó rendszernek gyanítom nem elegendő a 60C-ig hőálló sima KA PVC rendszer.
Kellhet a "fehér belsejű" 90C ig tartós üzemet bíró "HT" (PP) cső?
Vannak-e egyéb előnyei a PP csöveknek az olcsóbb KA csövekhez képest? (pl kevésbé tapad meg rajta a darabos hordalék, stb)

A Pestan PP HT csövekkel kapcsolatban tapasztalatok?

Köszöszöm!

nixon70 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98739
Előzmény: Tommmer (98738)
Tommmer Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98738

flexibilis gazcsobol mi a leghosszabb? (gaztuzhelyhez)

qut Creative Commons License 2018.03.27 0 1 98737
Előzmény: bryannasty (98730)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98736

Na neeee... Az a minimum, hogy azt veszem elő legelsőnek, utána fórumozok.

Előzmény: sjohn (98721)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98735

Kondenzációs kazánokat évente karban kell tartani!

Ha csak kifújták az nagyon el lett nagyolva... Drága a hőcserélő bele ;-)

Arról nem beszélve hogy némelyik márka kötelező alkatrész cserét is előír a gyártó, a karbantartás során.

Ezek nem régi FÉG, meg ÉTI kazánok amiket 30-40 évig szerelő sem látta a beüzemelés óta... :D

Előzmény: eekeili (98733)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.27 0 0 98734

Azt gyorsan cseréltesd is le leginkább egy Fernox TF1-re vagy legalább egy Spirotech MB3-ra!

Az a Flamco annyit ér mint halottnak a csók :D

A kérdésedre a válasz: új rendszer esetén évente kell tisztítani. Ugyan úgy mint a kazánra is évente kell szakszervizes karbantartás. De kettőt az egyben megcsinálja neked a szakszervizes.

Előzmény: Bz81 (98732)
eekeili Creative Commons License 2018.03.26 0 0 98733

Hasonló kérdésem lenne csak nekem   6 éve decemberben lett beüzemelve  egy SD kazánom. Egyszer volt egy un. karbantartás,  ami kifúvatásból állt.

Mit kéne tennem ?

Kell e az iszapleválasztót tisztítani és egyéb mást ??

Bz81 Creative Commons License 2018.03.26 0 0 98732

Sziasztok!

Decemberben lett beüzemelve a kondenzációs kombi kazánunk és Flamco Clean Smart iszapleválasztó lett beszerelve. Az lenne a kérdésem, hogy azt milyen időközönként kell kiüríteni, mit javasolnátok? Mást nem kell gondoznom a  kazánon ugye? Köszönöm!

bryannasty Creative Commons License 2018.03.26 0 0 98731

semmilyen márka jelzés sehol de kerámia középen pici lyuk gondolom a gombnak nyomó gomb vagy huzó gomb?:D

Előzmény: bryannasty (98730)
bryannasty Creative Commons License 2018.03.26 0 0 98730

Sziasztok segítségeteket kérném WC tartály öblítő ügyben.

Van egy oldschool wc öblítő ami eltört vagy nemtudom én már így találkoztam vele elsőre és most egy drottal oldottam meg ideiglenesen, hogy lehessen használni. Milyen márkát kellene, hogy vegyek vagy egyáltalán milyen alkatrészt mert szeretném ha kulturáltan nézne ki és nem ez a drótos megoldás lenne. Egyáltalán nem értek hozzá úgyhogy nemtudom hogy az egészet kellene-e cserélni ezt az öblítő részt vagy részben is lehet hozzá alkatrészt kapni... de nemtudom egyáltalán mi a neve. öblítő gomb? nemtudom... szóval csatolok képet a jelenlegi megoldásról ha vlakinek ismerős a dolog akkor kérem ne tartsa magában én tényleg hülye vagyok hozzá de annyira nem tűnik nagy dolognak úgyh megcsinálnám de mi kell hozá mire figyeljek meg úgy egyáltalán :) köszönöm előre is a segítséget

BJaca Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98729

Azért valljuk be, ötletes megoldás. 

Előzmény: Törölt nick (98723)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98728

A 2000-2200w horonymarók már erősek. Én ezt szoktam használni:https://www.gepdepo.hu/epitoipari-gep/falhoronymaro/makita-sg181-falhoronyvago-sg181.html

Jószerivel tudom ajánlani, mert ez bitang erős cucc. Ebből kiindulva szerintem a Rems is az. Bár olyat még nem használtam, viszont minden más csőszerelési gépem Rems. Nekem jobban bejött mint a Rothenberger. Legegyszerűbb bérelni, egy napra kb 4000.ft

Előzmény: ...:: PEGI ::... (98726)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98727

a nagyflex sincs több mint 2200W.

az sem mindegy, hogy mibe megy a horony. tömör téglába, betonba minden kevés. a mostani csupaluk téglákba a kisebbik bosch is elég az 1400 wattjával.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (98726)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98726

Sajnos a horonyvágókról nekem is és másoknak is elég negatív tapasztalati vannak.

Általában 2000-2200 W-os motorral árusítják őket (pl. Rems.) amit én harmatgyengének tartok 5-6 cm mély horony kimarásához 2 vágólappal.

Ezért preferálom a flexes megoldást.

A kisflexen tökéletesen működik a gyári adapter, de a nagyflexre pont az ára illetve a mérete miatt voltam kíváncsi, hogy mennyire kezelhető a gyakorlatban.

Mindenesetre köszönöm neked is hogy foglalkoztál a témával.

Előzmény: Lacivill (98716)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98725

Köszönöm, valószínű ez lesz. :-)

Előzmény: Kapocska (98717)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98724

Sőt kívülről megtanulná, azzal kelne éjjel nappal, évekre eltenné.

De hát az emberek nagy része nem ilyen !!

Előzmény: sjohn (98721)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98723

:-D  :-D  :-D 

Előzmény: egonca (98722)
egonca Creative Commons License 2018.03.25 0 0 98722

Megkaptam az engedélyt a válasz közlésére, íme:

Kérlek benneteket, hogy hozzászólásaitokban uralkodjatok magatokon.

Üdv. egonca

Előzmény: egonca (98642)
sjohn Creative Commons License 2018.03.25 0 1 98721

...ha mindenki elolvasná a használati-kezelési útmutatót...nem lenne szükség fórumokra!...

Előzmény: Sony Black (98720)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.24 0 0 98720

Esetleg ha elővetted volna a használati utasítását amibe a következő áll:

Ha a biztonsági egységek kapcsolták ki a kazánt – pl. ha nincs láng, avagy a hőmérséklet korlátozó termosztát vagy a füstgáz szenzor kapcsolta ki a kazánt – akkor az F1 hibakód jelenik meg. A „nincs láng” (F1 hibakód) utáni reteszelt állapotot a RESET gomb megnyomásával lehet feloldani. Ha a hiba marad vagy ha a RESET gomb nem aktiválja a kazánt (ez akkor következik be, amikor a túlfőtést szabályozó szenzor vagy a füstgáz termosztát kapcsolta ki a kazánt), hívjuk fel a szakszervizt.

Előzmény: diy2 (98505)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.24 0 0 98719

Ok!

Előzmény: GubiczaT (98718)
GubiczaT Creative Commons License 2018.03.24 0 0 98718

Köszönöm a segítséged, ez volt a probléma!

Előzmény: Kapocska (98679)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.23 0 0 98717

Akkor ennyi pénzért inkább csinálnék egy ilyen burkolatot.

Megjelölve rajta a tárcsa helyét és kívülre tennék egy sorvezetőt,

hogy a berajzolt vonalon vágjam a következő vonalat.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (98715)
Lacivill Creative Commons License 2018.03.23 0 0 98716

Egyik ismerösöm használt már ehhez hasonló terméket. Nem szidta de jobb a horonyvágó.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (98713)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.03.23 0 0 98715

Igen tudom, de én pont a flexre valót keresem.

Előzmény: Kapocska (98714)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.22 0 0 98714

Az egy egyszerű flex elszívóval.

A horonyvágó ilyen

Előzmény: ...:: PEGI ::... (98713)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2018.03.22 0 0 98713

Sziasztok.

Érdeklődnék, van valakinek tapasztalata erről a szerszámról?

Falhoronymarásra alkalmas lehet?

Persze a leírásban írja a forgalmazó, de hát inkább az esetleges gyakorlati tapasztalatokra lennék kíváncsi.

Gondolkoztam saját gyártású feltéten is, de azon nem tudom megoldani a vágandó horony mélység állítását.

t.zsolti Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98712

motoros zónaszelepem van , siemens , a motor egy kalap szar. max 2-3év , a szerviz majdnem lehülyézett, hogy egész nap zárva van a szelep.

van magyar kereskedő is aki golyós csapot árul http://www.dosco.hu/Motoros-Golyoscsap-220V-DC-3-4

úgy néz ki teljes méretű

Előzmény: Törölt nick (98707)
t.zsolti Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98711

hoppá

Előzmény: ppke.jak.bp (98702)
nixon70 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98710
Előzmény: diy2 (98706)
Zöldár Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98709

Más a szerelés és más a hibafeltárás. Azért távolról egyik sem megy .

Így a legjobb  ha a kerületi kisokosban keresel és   felhívsz egy  gázszerelőt,   aki jön és megjavítja.

Gondolom erre a probléma megoldásra keresel szerelőt  :

"Bp. X. kerület. Sokszor leáll F1 hibával, ill. a HMV készítéssel is gondjai vannak: ha le van hűlve akkor nem kapcsol, amikor kinyitom a meleg vizet. Talán Hall szenzort kell benne cserélni, passz, nem értek hozzá."

Előzmény: diy2 (98706)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98708

Szia!

Természetesen , az általam ismert boltokban ugyanezeket árulják. S nem árulkodó a kinai feliratű konténer a bolt udvarán. (MART, Würth )

Az üzembiztonsága meg az élettartama nem éri el az 1950 től gyártott MOFÉM -t ---

viszont az utólsó 8 évét igen (mert az is kinai )

komolyabban; a felrakott kb 500 db motoros szelepből 4db-ra mondanám a hibásat.

az a többi kb 50 , az a tulaj /karbantartó segitsége következtében ..............lett cserélve .

Igen arra célszerű figyelni,--de az olasz csapok is ugyanilyenek (mármint kinai gagyi).

A konkrét méretezést majd valamelyik fűtésszerelő kolléga.

Előzmény: Törölt nick (98707)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98707

Kedves Topiclakók!

Érdeklődni szeretnék, hogy motoros golyós csapot, szelepet váltószelepet rendelt-e már valaki ebay-ről? Van jópár fajta és az áraik kellemesebbek mint az itthoni boltban. Mi vele a tapasztalat üzembiztonság/tartósság terén?

A másik kérdés, az olcsóbb típusok mennyire szűkülnek be a valóságban pl a gömbcsap részén? Képeken látok ilyet is olyat is.

Köszönöm.

diy2 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98706

Ha már nincs itt szerelő, aki elvállalná a hibafelderítést, valami tippet adjatok, mi lehet a baja. Hátha megokosodok, bár továbbra sincs kedvem szerelgetni.

Köszöntem!

Előzmény: diy2 (98505)
kisp113 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98705

Valaki meg tudná mondani hogy egy kb 2001-es gyártású kéményes beretta ciao kombiról hogyan tudom kideríteni hogy pontosan milyen típus és milyen paraméterekkel bír? Sehol nem találtam rajta szétszedés nélkül leolvasható típusazonosítót.

Így néz ki az enyém is: https://goo.gl/XJdteT

A kérdés aktualitása hogy komfort növelése céljából szeretném akár már az idén lecserélni, csak nem tudom így igazán a típusválasztást beindítani hogy nem tudom mihez kell viszonyítani. Ha akár a berettától függetlenül tudtok általános vagy konkrét tanácsot adni az alábbi esetre, köszi!

Családi ház, 2 szint, padlófűtés mindenhol. A hőigény nem túl nagy, ezen a télen a max fogyasztás is 15m3 / nap alatt maradt. A házat computherm q8rf-ekkel 4 zónára osztottam, abból 2 zóna  csupán egy-egy kört jelent. Ezeknél gond a mostanival, hogy bár a fűtéshez bőven elegendő lenne 38 fokos vagy az alatti víz, ha 42-44 fok alá szeretnék menni a kazánnak túl kevés és kapcsolgat ha csak egy kört hajt. Ezért mindenképpen olyat szeretnék ami extrém kicsi teljesítményen is tud üzemelni. 

Ezzel szemben áll a HMV igény, amit súlyosbítok két zuhanyzó párhuzamos használatával és téli időben kegyetlenül hideg bejövővel. (konkrétan néha fáj hideggel kezet mosni :) )

Érdemes beépített tárolósakkal foglalkozni? (indirektnek nem nagyon van hely)

Van olyan megbízható típus ami egyszerre tud mondjuk 4kW alá menni minimum fűtési teljesítményben ugyanakkor 30kW közelébe HMV oldalon? (1:8, 1:10 ?)

Köszönöm!

ppke.jak.bp Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98704

160x70-es kád M-Acryl Mira

https://m-acryl.hu/termekek/mira-egyenes-kad

dilemma, vegyek ilyen simát (stop nélkülit), de márkásat, viszonylag drágát:

http://fgroheshop.hu/termek/grohe-new-tempesta-zuhanygarnizura-i/

vagy egy 1500 Ft-os stop-os zuhanyfejet, plusz egyebeket hozzá a szerelvényboltból...

Előzmény: BJaca (98703)
BJaca Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98703

A stop funkciónál elő szokott fordulni, hogy mikor újra nyitod, vagy hideg, vagy forró víz szokott először folyni. Hány méteres a kád?

Előzmény: ppke.jak.bp (98695)
ppke.jak.bp Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98702

és pont akril....M-Acryl

Előzmény: t.zsolti (98701)
t.zsolti Creative Commons License 2018.03.21 0 0 98701

már ha nem akryl a kád

Előzmény: Atis57 (98698)
ppke.jak.bp Creative Commons License 2018.03.20 0 0 98700

szia, köszi, a link lemaradt (arra következtetek, egy terméket szerettél volna ajánlani)

Előzmény: Atis57 (98698)
ppke.jak.bp Creative Commons License 2018.03.20 0 0 98699

nagyon köszönöm

Grohe-t kerestem, olyat mondjuk nem találtam még

örülök, hogy vannak ilyen termékek....

Előzmény: Kapocska (98697)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 98698

Szia!

igen ,

A zuhany fej elég gagyi a 100 Ft-s boltból.  ennek van mágnesestartója is , igy akárhová (majdnem) leteheted.

Kapocska Creative Commons License 2018.03.20 0 0 98697
ppke.jak.bp Creative Commons License 2018.03.20 0 0 98696

Gond abbol adódik, hogy kád elején van a csap.

A kádban ülő ember meg kád végében ül.

Kád elején kádtöltő csaptelep és bojler.

Fordítva se lehet bele ülni mert akkor hah mögött van csap.

ppke.jak.bp Creative Commons License 2018.03.20 0 0 98695

Sziasztok.

Van olyan zuhanyfej, mely rendelkezik stop funkcióval?

Cél, hogy kádban való fürdéskor ne kelljen előre hajolni a kádtöltő csaptelephez, zárni, nyitni stb.

Másik kérdésem, van-e olyan kütyü, ami segít abban, hogy zuhanyfejet átmenetileg le lehessen tenni (szappanozáskor pl.).

Kád peremére, szélére rakni átmenetileg.

Köszönöm szépen.

hóapóka Creative Commons License 2018.03.19 -1 0 98694

Ha te mondod.

Előzmény: Törölt nick (98692)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98693

képen látott dolog nem hideg hőcserélő.

gáz 400 szivattyúja ha nem 3 fokozatban van akkor a hőcserélő zúgni fog

Előzmény: di-6 (98685)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98692

ma már csak kondenzációs van !

Előzmény: hóapóka (98688)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98691

márkaszerviz volt beüzemelni?

Előzmény: di-6 (98690)
di-6 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98690

Másfél éve szerelték be.

Volt hivatalos átvétel.

Egy udvarra nyíló kazánházban van felszerelve.

Az ajtón szellőzőnyílások vannak kialakítva.

Előzmény: Törölt nick (98681)
Kulcsi82 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98689

Szia!

16-os csőre azért gondoltam, mert pár mostani idomban is olyan jó kis dugulás van (szerintem max 30%-a maradt meg a keresztmetszetnek egy sarok idomnál). és mégis elvan vele:) Falazáshoz meg ki kell kicsit bontani és odébb tessékelni a mostani (öntöttvas?) kádat. Ekkor viszont lefolyót is át kell alakítani.

Aljzatot miért kell emelni egyes esetekben? Legyen elég lejtése a csőnek?

Előzmény: Sony Black (98684)
hóapóka Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98688

Üdv, mindenkinek.

Akkor már BOSCH kazán kilőve, az előzőekben leirtak miatt. Viszont Fég-et meg már nem kapok. Westen Pulsar 240i kombi,kéményes azt hiszem ugy 11-edik éves lehet, kezd elhasználódni. Működik, csak ki kellene savazni, tisztítani, de  szabolcsba (ahogy Nándi írjaja) nincs rá szaki, plusz megfizethető. 

Aki ismer valakit, ne tartsa magába. KÖSZ. 

De ha lecserélésre kerülne, mit ajánlanátok. Nem márkát kérek, hanem csak is a "kondenzációs" jöhet szóba, vagy  nekem személy szerint, megtenné egy kombi turbós, ugyancsak a Westenből. Ugyanis ezt már könnyebb felrakni, a bekötés miatt.

Van annyi különbség a fogyasztásban, mint az árban (értitek).

Kapocska Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98687

Gondolom a tetején.

Előzmény: di-6 (98685)
Kulcsi82 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98686

Szia!

Köszönöm a választ. Vélhetően ez nálam nem játszik az alaprajz miatt.

Előzmény: Atis57 (98683)
di-6 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 98685

Igen, erről van szó.

A hideg hőcserélőre én is gondoltam.

A régi Mora gázkazánon volt egy termosztát (hasonló, mint az autókban), ami a fűtés kezdetén visszaforgatta a vizet a hőcserélőbe.

A szivattyút hol lehet 2-es állásba kapcsolni?

Előzmény: Kapocska (98678)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.19 -1 0 98684

Vagy gipszkarton, vagy ytong 5cm előfalazást kap a fürdő belülről ahol mennek a csövek, hogy ebben az elő falban menjenek.

Kádnak 20-as cső, bármi másnak 16-os. A probléma nem a vizes csövekkel szokott lenni hanem a lefolyóval. Gyakran meg kell emelni hozzá az aljzatot akár 15cm-rel... 

Előzmény: Kulcsi82 (98682)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98683

Szia!

leginkább ezzel találkozom;

A csöveket átviszik a konyhafalra -innen faláttöréssel megy a fürdőbe. Ez egy gipszkartont kap -ez van csempézve a konyha felől.nagyon jól elfér a konyhapult takarásában.

Kötés nincs a csöveken , csak a WC mögötti vizóra /csőakna dobozban .

Persze  másnak más szempontjai;

A panel nagyszoba lett a konyha -étkező-nappali.

A régi konyha meg hálófülke.

Előzmény: Kulcsi82 (98682)
Kulcsi82 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98682

Sziasztok!

Megoldási lehetőségeket keresek egy klasszikus panel lakás fürdőjének átalakításához. Első körben a közös kád/mosód csapteleptől szabadulnánk, ennek lehetőségeit keresgetem. A lakás a klasszikus: fürdőszobában szembe a kád, jobbra a csap és a kb. 5 cm-es beton válaszfal, aminek a túloldalán a WC van. WC hátfala mögött vannak bezsúfolva a felszálló vízvezetékek, csatorna, szellőző csöve.

1) Amiket sokszor láttam, hogy megfelelő méretű kád berakása után kis párkányt alakítanak ki (falazás vagy gipszkarton) és oda kerül a csaptelep a kádhoz.

2) kád hosszanti oldalánál falvésés, oda süllyesztik a csöveket és oda kerül a csaptelep

3) elvétve láttam, hogy áttörik a falat a wc háta mögött és ott hozzák át a csöveket. Ez lenne érdekes, itt hogy oldható meg a csap megfelelő stabilitással való rögzítése? WC mögött nagyon kevés a hely, ott fúrni-faragni nem az igazi...

Ami eszembe jutott, hogy egy falikorong tartót wc felől felcsavarozni, megfelelő helyen falat átfúrni, csak elég kevés a hely. Meg nem tudom, elég merevek-e ezek a lemezek.

Találtam ilyesmi elemet: https://www.oventrop.com/hu-HU/term%c3%a9kek/term%C3%A9kek/cikksz%C3%A1m/1506553

Illetve https://www.youtube.com/watch?v=zzdu0gPQq74 1:30 körül kezdi nézegetni, a falra csavarozható elem érdekes.

Milyen elfogadott megoldások vannak erre, ami lehetőleg nem túl drága és itthon is elérhető? A 3. irány tetszene, mivel a mostani kádnál nem látom a kis párkánynak a helyet.

Ja igen, ötrétegű cső a preferált. Egy kis kádnál lévő csaptelephez elég a 16mm-es cső?

Köszönöm,

István

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98681

mikor került felszerelésre?

milyen helyiségben van?

nyillászárók milyenek?

légbevezetés megoldott e?

volt e beüzemelés?

megmondod megmondom mi a baj

Előzmény: di-6 (98676)
GubiczaT Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98680

Mivel az eredeti áramkör meg lett szüntetve így most kapott egy átmeneti kábelt kapott az automatája ill. automatái (fázis, nulla külön automatán van), és a másik vége dugvillás lett, így előfordulhat hogy fordítva van. Holnap reggel folytatjuk a munkát, így holnap fogom tudni kipróbálni, addig is köszönöm a tippet.

Előzmény: Kapocska (98679)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98679

A villamos felújítás során elképzelhető,hogy a kazán betáján

nem a korábbi csatlakozási pontra érkezik a fázis?

Ha dugvillás akkor dugd be 180fokos fordítás után.

Előzmény: GubiczaT (98677)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98678

Erről van szó?

Ebben pl. van szivattyú az általad említett gravis rendszer hogyan csatlakozik hozzá?

A korom a tökéletlen égés kísérője.

Lehet ennek több oka,de most azt nézzük meg,hogy Te tudsz e ezen változtatni.

Azt feltételezem,hogy a gáz teljes kiégése előtt a láng „sokáig” találkozik a hideg hőcserélővel,

mert átmeneti időben kevesebbszer kapcsol be és a víz jobban lehűl , mint a hidegebb időszakban.

A szivattyú fokozatkapcsolót 2-es állásba kéne kapcsolni, mert túl sok lehet a szállított mennyiség.

A kazán fűtés oldali előremenő kapcsolót magasabb hőmérsékletre kéne állítani.

Ha a szivattyú fokozat kapcsolása nem elég a mennyiség csökkentésére akkor szelepes

fojtást kéne alkalmazni.

(látod a jelenlegi előremenő hőfokon a felfűtés sebességét,meg láthatod a beavatkozás után is)

Előzmény: di-6 (98676)
GubiczaT Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98677

SD 20 KLO kazánunk indítás után pár másodperccel leáll és világítani kezd a hibajelzés. A gyújtást hallom utána jelzés és csend, resetelés esetén ismétlődik a jelenség. Nincs tapasztalatom a kazánnal mert a házat nemrégen vettük. A régi tulajdonos szerint elég a reset párszori megnyomása és mennie kell. Jelenleg villamos hálózat felújítása van folyamatban, így kb. másfél napig nem ment a kazán, eddig nem volt vele problémánk. Valakinek lenne ötlete mit nézzek még meg rajta, mivel próbálkozzak?

di-6 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98676

Sziasztok!

A szüleim lecserélték a 25 évig hibátlanul működő FEG C21 cirko gázkazánjukat egy BOSCH 4000 szintén kéményes gázkazánra. Ezzel viszont rengetek problémájuk van. Két kazánszerelő fogyott ki belőle, hogy miért kormolódik el a hőcserélő olyan gyorsan. Ősszel és tavasszal, amikor kevesebbet fűt rendszeresen lekormolódik. Évente legalább négyszer lehet takaríttatni. A tél közepén, amikor sokat dolgozik, hibátlanul működik.

A rendszer egy 5 radiátoros gravítációs fűtés kb. 150-180 l vízzel.

Valaki meg tudná mondani, hogy mi okozhatja ezt az erős kormolódást, és hogyan lehetne ezt megszüntetni.

maszek10 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98675

Üdvözlet !

Ha valakit érdekel, eladó egy használt, de jó minőségű FÉG KN-1-es hőcserélő 29.000 Ft-ért.

BJaca Creative Commons License 2018.03.18 0 0 98674

Szerintem senki nem kérte, hogy szerelje ki a panelt, csak azt, hogy fényképezze le a helyén. De a beültetett nyákok tényleg bírják az ESD-t, nem egy mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény panelját hozták már javításra teszkós műanyagszatyorban, vagy sima nylonzacsiban. Mindegyik elindult, miután a tulaj (aki csak csavarozni tudott) visszaszerelte.
Persze találkoztam már a problémával, autóipari relé a gyártósoron, és sorra cserélgettem a CMOS logikai kapukat. Odamentem a beültető kislányhoz, kötött pulóver, és gyönyörű derékig érő haj. Megkértem, kapcsolja be a karperecét, ami nem engedi kialakulni a feltöltődést. Akkor Ő is megértette, hogy miért kell. 

Előzmény: cucu (98670)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98673

Szia!

csak a gyári kódot ismerem  " VZE12432 115 H "Persze német megrendelő....

" Ránk is vigyáznak , nehogy túl gyorsan leadjuk a drótot."

Sajna ez a fejlődés iránya , mint a WINDOWS  XXX  stb

Előzmény: halaloszto (98672)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98672

Melyik marka? Ez kimeriti a geciseg fogalmat.

Előzmény: Atis57 (98671)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98671

Szia!

jAVITANI?

A gázkészülékek is  "I osztályúak "  tilos javitani---cserélni kell. Még a gyárban is .!

Ha valaki kiszereli és elviszi hozzád a panelt" akkor nem kötelező felismerni, hogy mibe való"

De nem ajánlhatód , hogy tegye vissza a gázkészülékbe .

Február elejétől gyártunk olyan paneleket ; Ami "botlódrótos " rosszul/laikusan veszed le a belső fedelet, törlődik az EPROM ! A külső fedélnél kell bekötni 1X ....

A fejlődés kimerithetetlen!

Előzmény: cucu (98670)
cucu Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98670

Köszönöm az alapos tájékoztatást...!

De most fordítsuk komolyra! Te szerinted egy laikus foglalkozik az ESD-vel, amikor nem is hallott róla? 

Szétszedi, aztán -akarva vagy akaratlanul- megérinti a panelt, és amikor össze rakja, nem tudja, miért nem működik!

Ezt várták volna el néhányan a topictársunktól, hogy vegye le a doboz tetejét és fényképezze le...?? De hát kárt okozhat vele magának! Még tart a tél, fűtenie kell, szóval nem csak a drága panelről van szó, (persze az sem utolsó szempont) hanem amíg megjavítják neki, nem lesz fűtése! Ez az időpont nem alkalmas a kísérletezésekre! 

Előzmény: Atis57 (98669)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98669

Szia!

Az ESD  röviden kb ; A testek szétválasztásakor keletkező  töltések elvezetése .

Ezen a panelen ez csak akkor lenne gond , ha a230V fázisával, sokkolóval stb "keresgélném mi tud szikrázni". ha az átlagember feszültségmentesiti, utána megfogja a védővezető fémrészeit/ csöveit ezután bátran nyúlkálhat----már nem lessz probléma belőle ! !

Ha nem igy lenne ; ki nem nyithatnád a gázkazánt , az autóból ki/be szállni stb.

A többi mondat már a parasztvakitás!  különben nem lenne szükség ránk !

mert én is azt a berendezést szeretem , amihez más nem mer hozzányúlni!Nekem is  ebből jön a zsebpénz..............!

Előzmény: cucu (98662)
BJaca Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98668

Azhelyett a váltórelé helyett.

Előzmény: Kapocska (98650)
cucu Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98667

Jó éjszakát! :)

Előzmény: Kapocska (98666)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98666

„Ettől se lett volna előrébb.”

Mondjuk „Ő” nem,de Te megvilágosodtál!!! (….váltórelé van.  –az meg minek?)

De már ez is másról szól, mint amiről kellene, úgyhogy magatokra hagylak

ezzel a témával és az ESD-vel együtt.

Előzmény: BJaca (98664)
BJaca Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98665

Egy ilyen áramkörnél nem igazán kell tartani az ESD-től. Az inkább a be nem ültetett alkatrészekre veszélyes. 

Előzmény: cucu (98662)
BJaca Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98664

Sőt, még relé se kell bele, mert a Q7 vevőjében váltórelé van. 

Előzmény: Kapocska (98663)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98663

A racionalitás ésszerűséget jelent, vagyis a személy a dolgok megítélésében,

döntéshozatalakor elsősorban a fejére, az észérvekre hallgat, érzelmei ritkán befolyásolják.

De ez már nincs meg itt és most!!!

(a megoldás a képen van)

cucu Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98662

Arról nem is beszélve, hogy egy óvatlan belenyúlás, és ha nem lép működésbe az ESD, márpedig mitől lépne, ha nincs is, akkor lehet új panelt venni. 

Érthetőbben fogalmazva: laikus ne nyúljon ilyen panelekhez, mert csak a hozzá éréssel is kárt lehet benne tenni!

Előzmény: BJaca (98660)
cucu Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98661

Pontosan! Ezért kardoskodok mellette, ha nem ez jött volna át neked...:)

Előzmény: BJaca (98660)
BJaca Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98660

Ettől se lett volna előrébb. 

Előzmény: cucu (98656)
cucu Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98659

Ez férfinak való munka...

Előzmény: Törölt nick (98657)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98658

ez teccik ! ebben benn van a lényeg :-)

Előzmény: Kapocska (98653)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98657

olvasd végig! 5 ször kapott választ a kérdésére

Előzmény: cucu (98656)
cucu Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98656

Nagyon mellé fogsz ám! Csak, mert van némi rálátása és elképzelése arról, hogy mit szeretne, az neked mindjárt troll?

Előzmény: Törölt nick (98655)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 98655

észre kell venni ez csak trolkodik

BJaca Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98654

A termosztát típusa fent volt, annak van doksija. 3 kapocs, 24V, 0V és kimenet, ami 2,5-24V. 

Előzmény: Sony Black (98652)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.17 0 1 98653

Nem kapálózok/rángatózok tovább (ez is csak idegalapon volt). :-)

Már engem is bosszant,hogy bejön egy „csináld magad” fórumra ahová

behoz egy fekete dobozt és arra nem hajlandó,hogy kinyissa!!!

Olyan ez mintha elmenne az autószerelőhöz és nem nyitná ki a

motorháztetőt,de elvárná a szakszerű hiba behatárolást és javítást.

Előzmény: Sony Black (98652)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.17 0 1 98652

Nem értem miért kapálózol...

Arra nem képes, hogy leszedje a borítást, és lefényképezze a panelt közelről, hogy mi hova van bekötve.

Előzmény: Kapocska (98650)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98651

Nem, csak tudom hogy gondolkoznak.

Hazudni nem fog, ezért mondta hogy jó hozzá. (Csak nem mondja meg műszakilag hogy kell bekötni.)

Előzmény: egonca (98648)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98650

Ha lefordítod akkor ilyen?

BJaca Creative Commons License 2018.03.17 0 0 98649

Szerintem beteheted nyugodtan, nekik is érdekük, mert fogyni fog tőle a termosztátjuk.

egonca Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 98648

Ha nem érdeke, írhatta volna azt is hogy nem lehet használni, vagy tilos, vagy nem ajánlott. Csak egy igen volt a válasz.

Csak nem ott dolgozol, hogy így véded őket? :D

Előzmény: Sony Black (98644)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.16 0 0 98647

Persze,mindjárt el is találtad! :-)

Előzmény: Sony Black (98644)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.16 0 1 98646

Hiába írtam,hogy mutasd meg a panelt,mert így csak beszélteted a népeket

egy fekete dobozról.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 -1 2 98645

kezdek beletanulni. kezdem kiszúrni kinek lehet kinek nem. 

van akinek nem szabad!

Sony Black Creative Commons License 2018.03.16 0 0 98644

Eddig is elmondtuk hogy megoldható.... Nem érted meg, hogy a "világmárka" azért nem tájékoztat mert nem érdeke, hogy egy olyan eszközzel üzemeltesd a kazánt amihez semmi köze! 

cucu Creative Commons License 2018.03.16 0 0 98643

Ne csigázz, tedd már be! :)

egonca Creative Commons License 2018.03.16 0 0 98642

Levelet kaptam a Q7RF forgalmazójától. Kellemesen érintett, mert ritka az ilyen viszonylag gyors és részletes válasz.

A lényeg, hogy meg lehet oldani a "gondomat"

Be kellene tennem a választ okulásként, (nekem technikailag magas) de előbb engedélyt kérek a válaszadótól.

A "világmárka" tanulhatna tőlük!

Előzmény: egonca (98622)
GLabor Creative Commons License 2018.03.16 0 0 98641

Sziasztok! Saunier Duval SD 30 KLZ -hez keresek jobb áron HMV tároló tartályt. Van valakinek ötlete? Köszönöm!

t.zsolti Creative Commons License 2018.03.14 0 0 98640

Faziserzekeny??? Probald meg a villasdugot forditva bedugni

Előzmény: tipos 640 (98626)
t.zsolti Creative Commons License 2018.03.14 0 0 98639

Van kulon hely a szobatermosztatnak. 

Előzmény: BJaca (98637)
lala1961 Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98638

Ja ,lehet,de az a legnagyobb hasfájásom hogy 0,4 c fok különbségről akar visszafűteni és akkor persze könnyen túl is lendül !:) Meg jó volt nagyon ,kicsit talán többet kapcsolgatott ,de precízen tudta tartani a hőfokot !:-) Kössz hogy foglalkozol a problémámmal ,várok esetleg valakinek lenne saját hosszabb tapasztalata !:)

Előzmény: Kapocska (98636)
BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98637

Ja, hogy úgy! Nekem is a konnektort kapcsolja, de a szivattyú nem onnan megy. Azt hittem arra gondolsz, hogy a kapocslécén van külön hely a termosztátnak.

Előzmény: Törölt nick (98631)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98636

Nem tudom milyen sűrűn kapcsolgatod azokat a DIP kapcsolókat,

mert szerintem öntanulósban kell pár nap mire beáll.

Előzmény: lala1961 (98628)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98635

gázszelepen kéne feszkot mérni, ha kap akkor a szelep kakukk ha nem akkor a panel, v alószínüleg igy távolrol

Előzmény: tipos 640 (98634)
tipos 640 Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98634

Van gáz a csap is nyitva van. Az elektróda gyújt is de gáz nem megy az égőhöz.

Előzmény: Törölt nick (98632)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98633

DIP kapcsoló reset gombját megnyomtad?

Előzmény: lala1961 (98628)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98632

van gáz???????

Előzmény: tipos 640 (98626)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98631

sok helyen a konektor van megvezérelve abba egy t elosztóval a keringető szivattyú. ez naon naon gáz

Előzmény: BJaca (98629)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98630

termosztát csak a kazánt vezérelje, a szivattyút külön egy csőtermosztátra bízd!

Előzmény: Hooti (98625)
BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98629

Az miért nem mindegy?

Előzmény: Törölt nick (98624)
lala1961 Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98628

Üdv ! PID öntanuló állásba ,felfelé a dip kapcsolók !:) Kiakaszt ez a termosztát ,nem tudom mi tévő legyek ,ragyogóan ment áthelyezés előtt ,de így volt beállítva előtte is (de lehet rosszul emlékszem) !:) Most próbálom a 6 perces ciklusidőst ,reggel meglátom az eltérést a beállított és a kívánt között !:)

Előzmény: Kapocska (98627)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98627

Üdv!

D  Szabályozás jellege: 

4-es 5-ös DIP kapcsolók

Ezek milyen állásban vannak?

Előzmény: lala1961 (98613)
tipos 640 Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98626

Sziasztok  Beretta Smart 24 cirkó ügyében kérek segítséget tegnapi nap folyamán lett felszerelve használt volt nem új este müködött reggel meg be sem gyújtott szikrát ad nem nem engedi be a gázt a gázszelep se hmv se  a fűtési kör nem megy piros villogó lámpát ad be hibának. Mit nézzek meg rajta hol minek mennyi értéknek kell lennie. Fűtéskörnek a nyomása jó nem enged sehol se.

Hooti Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98625

Villamosság újrahúzás is van és a termosztát a kazán "bal oldali vezetékét" fogja használni együtt a keringetővel. Meg van ugye külön a "bédugója" a kazánnak fixre kötve-bedugva. Ez a terv.

Előzmény: Törölt nick (98624)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98624

okosan használva nem akkora gáz az a kazán.

azt nézd meg a termosztát a kazánba van e kötve vagy a konektor vezérelt

Előzmény: Hooti (98623)
Hooti Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98623

Nem megy tönkre, bezzeg majd én :)

Köszi, átmosatom, ahogyan ajánlod és friss vizes  be-be gyújtást csinálok csutkán járatva.

Előzmény: Törölt nick (98620)
egonca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98622

Biztos úgy van ahogy mondod. De, az a baj, hogy nem lehet egy próbát tenni. A Q7RF gyártója/forgalmazója még nem válaszolt. Kíváncsi vagyok, hogy mit fognak írni - ha egyáltalán írnak... :D

Előzmény: Törölt nick (98615)
egonca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98621

Igazad van, a márka jó, de a magyarországi képviseletük (alkalmazottjuk) válasza minősíthetetlenül szánalmas.

Ismerem ezt a fajtát...

A többivel egyetértek

Előzmény: Sony Black (98614)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98620

jójaz! :D

sose megy tönkre.

mosd ki a rendszert, slaggal mosasd át. ha már tiszta a víz akkor ok.

nem kell nagy szívügyet csinálni belőle.

szoktam kis trisót neki adni de nem fontos.

Előzmény: Hooti (98619)
Hooti Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98619

Jó öreg gázórát falról letekerő ÉTI25 :(

Előzmény: Törölt nick (98618)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98618

milyen kazán van?

Előzmény: Hooti (98617)
Hooti Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98617

Sziasztok!

Nem rég vásárolt házban régi, vascsöves központi fűtés nyitott rendszerrel, vas lapradiátorokkal. Festés miatt ma meg lett bontva a rendszer és szörnyűen barna a víz a rendszerben. Sőt, majdnem, mint a kávé és még talán sűrű is.

Előző tulaj egy Mamika volt, aki szerintem utóbbi időben nem nagyon fűtögetett, a kiskonyhán éldegélt.

Baj ez a folyadék? Ha igen hogyan távolítsam el, hányszor öblítsem ki a rendszert? Vagy mit ajánlotok? Van a rendszerben keringető szivattyú is.

BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98616

Igazából csak meg kellene nézni, mit csinál az eredeti termosztát. A kezelésije szerint 2,5V - 24V-ot ad ki magából. Nem kommunikálnak oda-vissza, nem digitális jelsorozatot ad ki magából. 

Előzmény: Sony Black (98614)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98615

tudja az on of termosztátot!

Előzmény: BJaca (98602)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.13 0 1 98614

A márkával semmi baj. Nem véletlenül nem kapsz releváns infót tőlük. A kazánhoz csak szakszerviz nyúlhat, Ők ki vannak oktatva hova mit mihez... pontosan a mókolások végett. Hívjál ki, egy Bosch szakszervizest, és beköti neked azt a termosztátot, vagy fúrjál faragjál gányold át a másik helységbe.

Előzmény: egonca (98611)
lala1961 Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98613

Ebből probátye beállítani/visszaállítani ,eddig nem sok sikerrel !:)

https://w5.siemens.com/web/hu/hu/diviziok/storage/downloadcentral/Documents/REV24RF_N2206hu_adatlap.pdf

Előzmény: lala1961 (98612)
lala1961 Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98612

Üdv Olvtársak ! Kis segítséget szeretnék kérni, a több szem többet lát elv realizálása véget ! Ez a termosztátom van:https://www.siemensbolt.hu/szobatermosztatok/16979-siemens-rev24rf-set-radiofrekvencias-nyomogombos-szobatermosztat.html(frankfurti óra jel nélküli) ! 1 1/2 szezont ment legnagyobb megelégedésemre ,párszor(kb5x) vesztette el a Rádiós összeköttetést a vevővel ,ezért egy ráérő pillanatomba közelebb hoztam a két egységet egymáshoz ,azóta nincs (nulla RF hiba),de viszont nem tudom mi történt ,mert viszont a hőmérsékletre kapcsolás nem annyira precíz mint volt ,akkor a beállított hőfokot mutatta mindig ,most van hogy 0,4 C  fokot is hagy visszahűlni és csak akkor kapcsol,de így a komfort nem annyira Ok ! Egyszerűen nem tudok rájönni ,hogy mi lett más/elállítás ! Az adó rész maradt a leghidegebb helységbe ,állítgattam már minden irányba ,de nem igazán pontos a hőn tartás funkció !Van valakinek ötlete ,esetleg tapasztalat? :)Előre is kössz a segítséget!:)

egonca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98611

A szomorkodásom a világ-márka szánalmas válaszára vonatkozik.

Semmi javaslat, semmi alternatíva vagy ilyesmi. Vagy figyelmeztetés amit Ti is írtok - mármint a meghibásodás lehetősége stb.

Előzmény: Kapocska (98609)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98610

Bontsd már le a kazán elejét,hogy a panel és a bekötések láthatóak

legyenek és fotózd le,majd rakd be ide (éles kép előny,panel típ.száma….).

Előzmény: egonca (98608)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98609

"elvetettem a Q7RF megoldást."

Akkor miért szomorkodsz?:-)

Előzmény: egonca (98608)
egonca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98608

Ma kaptam választ (a márkától) arra a kérdésemre, hogy a Computherm Q7RF haszánlható-e a készülékemhez.

A válsz az, hogy igen

:(

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98607

Engem nem érint, viszont érdekelne az ára !

Előzmény: Törölt nick (98601)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98606

Miért nem hoztad el a kazánt is vele? :)

Konekkor meg a villanykapcsoló maradt? :D

egonca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98605

Ok, semmi mókolás vagy ilyesmi, de mint már írtam: elvetettem a Q7RF megoldást.

Előzmény: Kapocska (98603)
Alma_110 Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98604

Szia!

Mennyiért eladó? Budapest? Ez ugye kábeles, nem rádiós?

Köszi.

Kapocska Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98603

A tiéd ugyan az mint az általam betett kép,csak ott ajtó

nélkül van ábrázolva.

A múltkorában azért szállt el itt egy kazán külső modulációs köre mert megszakítottak egy eret,

úgyhogy a mókolástól óvnálak.

Mondom a recepteket:

-fúrj két lyukat a plafonon a kábelnek, a függőleges szakaszra

tegyél vezetékcsatornát (öntapadós 1-1.5cm-es) a következő festésig

- mennyezet alatt fehér vezetékcsatorna

Előzmény: egonca (98598)
BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98602

Közben még annyi infót kaptam, hogy a sima kapcsolós termosztátot nem lehet simán rákötni, kell hozzá valami trükk, ha az elkövetője (aki megcsinálta) visszaemlékszik a mikéntjére, meg fogja írni.

Előzmény: BJaca (98600)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98601

Tiszteletem a fórum társaknak! Eladtuk a lakásunk, elhoztam a VAILLANT calorMATIc 332-es, febr.20-án vásárolt termosztátot. Ha netán valakit érint

BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98600

Illetve ezt még találtam:

Előzmény: BJaca (98599)
BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98599

A 3 féle bekötést így tudom elképzelni, a 24V és a 0V lehet, fel van cserélve, még nem találtam manuált.
Első a gyári állapot, második az on/off termosztát, a harmadik pedig ami most is fent van.
Van valami pontosabb tipusa a kazánnak?

Előzmény: egonca (98598)
egonca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98598

Szerintem az enyém ilyen, bár a neve nem EUROTHERM hanem EUROSTAR.

A kezelőszervek pedig ajtó mögött vannak:

Előzmény: Kapocska (98592)
BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98597

Értem én, de ha nincs hidraulikusan beszabályozva, akkor meg csak abban az egy helységben lesz élhető a hőmérséklet, ahol a termosztát van.

Belenéznék egy rf vevőbe szívesen, szerintem elmenne az is 3 ceruzaakksiról, max egy képkeretben fölé akasztanék egy 5W-os napelemtáblát.

Előzmény: Kapocska (98587)
BJaca Creative Commons License 2018.03.13 0 0 98596

Néztem a rákötött termosztátot. Kell neki a 24V, a kimenetén pedig a beállított és a pillanatnyi hőmérséklet különbségének arányában 2,5V-24V feszültség jelenik meg. Tehát nem kommunkilálnak.

Előzmény: Törölt nick (98591)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98595

nincs :-)

esélytelennek tűnik :-)

Előzmény: Kapocska (98594)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98594

Akkor még van esély!? :-)

Előzmény: Törölt nick (98593)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98593

nem tudom :-) 

de van 1 érzésem :-))

Előzmény: Kapocska (98592)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98592

Én is erre a következtetésre jutottam amikor azt írtam neki,hogy

",ehhez a ritka jó kazánhoz  a folytonos működésű

termosztát kell."

Már csak az a kérdés,hogy tényleg ilyen van e neki

Előzmény: Törölt nick (98589)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98591

arra a 24 v re bármi olyan eszközt ráakasztasz ami nem rendelkezik a készülék által ismert bus címmel , a készülék figyelmen kívül hagyja.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98590

24 v az a busz táp feszkoja, azt kapcsolással nem lehet vezérelni. ha megszakítod a kazán az áthid miatt megállás nélkül fűt.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98589

ide nem lehet!

Előzmény: Kapocska (98584)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98588

"24V-ot kötném össze a Q7 reléjével."

Én meg fúrnék 2 likat!(a többit vésném).

Hacsak nem kerül elő valami korrektebb rajz ami v. van v.nincs.

Előzmény: Kapocska (98587)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98587

Lehet,hogy valahol valamikor írtak róla,de ha nem is tud az ember idegenül a rajzon

kéne,hogy szerepeljen,mint ahogy más kazánoknál a rövidzár.

A hidraulikus beszabályozással működhet,de a pontossága nem lesz olyan mint amikor

jelen van a helyiségben a termosztát.

Másképpen hűlnek a helyiségek általában.

Előzmény: BJaca (98586)
BJaca Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98586

Júzer manuáljában tuti benne van, hogy kell on/off termosztátot bekötni. De ha máshogy nem, az analóg bemenetet és a 24V-ot kötném össze a Q7 reléjével. Azt úgy venné, mintha max fűtést kérne a tekerős termosztát.

Előzmény: Kapocska (98584)
BJaca Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98585

Szerintem neki kellene állni izomból beszabályozni a radiátorokat, és megoldódna a problémád, még a termosztát is maradhatna. 

Írtad, mindenhol van termosztátos fej a radiátorokon. Nyisd ki az összeset maxra, a torlószelepeket meg mindenhol zárd el, majd másfél fordulatot tekerj ki rajtuk, kivéve a hideg szobáét, az legyen tökig nyitva. Indítsd el a fűtést, és nézd meg, minden radiátor átmelegszik-e. Ha nem, fél fordulatokat nyitva a torlókon állítsd be őket, hogy éppen csak átmelegedjenek, a tetejük meleg, az aljuk langyos legyen. hagyd úgy egy fél napra, és nézd meg a hőmérsékleteket. Ahol kevés, ott fél fordulatot nyiss. 2-3 óránál sűrűbben ne nyúlj a radiátorokhoz, ez egy kéthetes játék, és nem is a tavasz a legjobb alkalom hozzá, bár most jön pár nap hideg.

Előzmény: egonca (98578)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98584

Ezen a panelon hová lehetne/kéne kötni a Q7-et?

Előzmény: Törölt nick (98582)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98583

ez a kazán egy gaz 400 kazán bosch hitronik vezérléssel. gyönyörűen képes a q7rf termosztáttal működni.min teljesítménye elég magas , viszont magától gyönyörűen modulál.

Előzmény: Törölt nick (98582)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98582
cucu Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98581

Csak egy ötlet szinten, újra lássuk...

Tehát a Junkersünk a fürdőszobában van. Mekkora a fürdőszoba? Nem lehetne oda áthelyezni a termosztátot? Nincs benne egy olyan fal, ami távol van a radiátortól és a párától is?

Most, hogy provizórikusan van kiépítve a termosztát, érdemes lenne megpróbálni, ha a fürdőszoba méretei alkalmasak hozzá. Kis helység eleve nem jó. De ha a WC is ott van, akkor sem jöhet szóba az örökös szellőztetés miatt.

(Tudok olyan fürdőszobáról, ami olyan nagy, hogy még szoba fenyő is van benne és vasalni is ott szoktak.)

Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98580

Marad még egy esetleges lehetőség.

A villanyvezetékek csöveiben egy árnyékolt 3 eres kábel behúzása.

Előzmény: Kapocska (98579)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98579

Igen.

Akkor elnézést ,figyelmetlen voltam a padláson.

egonca Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98578

"Ha találnál is ilyet RF-ben akkor nem akarnád megvenni."

Arra gondolsz, hogy irreálisan drága lenne?

"...a padláson elvinni a vezetéket?"

Ezt cucu is felvetette, de elég vastag födém van, így azt fúrni kéne, ezért azt nem fogom vállalni...

Előzmény: Kapocska (98576)
cucu Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98577

Örülök, hogy beláttad! A vezetékezés nem akkora probléma, csak fantázia kérdése.

Előzmény: egonca (98573)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98576

Igazad van,ehhez a ritka jó kazánhoz  a folytonos működésű

termosztát kell.

Ha találnál is ilyet RF-ben akkor nem akarnád megvenni.

Marad a vezetékelés v. az ismételt hidraulikus beszabályozás.

Ha vezetékelésre kerül sor akkor nem volna egyszerű pl. a padláson elvinni a vezetéket?

BJaca Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98575

Nem lesz egyszerű találni helyette rádiósat. Hirtelen végignéztem, és olyan RF termosztát, ami analóg kimenetes nem igen láttam.

no_holy_shit Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98574

koszonom a valaszt.

akkor pontositom a tervet/problemat:

jelenlegi helyzet:

- 1 helysegben 14nm (nappali) van egy gazkonvektor

- konyhaban (11,5nm) es haloban(11.5nm) nincs futes

- 3 lakasra jut 2 kemeny

cirkofutest csak megujulo energiaval (höszivattyu, vagy napkollektor) es csak kondenzacios kazankent engedelyeznek, amihez ugye mas (belelt)kemeny kell.(es nem lehet egy kemenyre kötni a kondenzaciost es az atmoszferikusat)

a masik 2 lakas ki van adva es nem tudom mikor tudok megszabulni a berlöktöl, de szeretnek a konyhaba es haloba is futest.

Ezert gondoltam, hogy kiepitem a futest (radiatorokkal??) es rakotok egy 9kW-s höszivattyut. (megsporolom a gazszereles, kemenybelelest es engedelyezest)

Ha nagyon hideg van akkor ott van meg a nappaliban a gazkonvektor.

es amikor kimentek a berlok a  a masik 2 lakasbol, akkor a 3 lakas[radiatoron hömennyisegmerovel] kap egy kondenzacios kazant a hoszivattyuval konbinalva. (mert napkollektor vagy höszivattyu amugy is kell)

vagy van vmi tippetek nem engedelykoteles fütesre? (ami kifizetheto uzemelteteso kolteggel jar?)

2.5-s COP-pal es 6000kWh-val szamolva a höszivattyus megoldas evi 30eFt-tal dragabb mint a gaz. (a meglevo gazkonvektort elfelejtve)

Előzmény: Korundos (98572)
egonca Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98573

Jó sokat utánaolvastam (fórumok, cikkek, leírások) a kazánom technikai képességeinek. Az a lényeg, hogy az én rendszerem folyamatos szabályzású (BJaca itt szépen leírta), ezért a Q7RF nem tudja a kazán képességeit kezelni.

Mókolással vagy anélkül lehetne használni - de nagyon fapadosan. Még megvárom a forgalmazó válaszát, kíváncsi vagyok mit mondanak

Keresgéltem milyen RF-es termosztátot tudnék használni a TRQ21 helyett (ami tudja ennek a képességeit), de nem találtam semmit.

Tehát a Q7RF "projectet" elengedem. Vagy tudok vásárolni valami "igazán" hozzávalót, vagy marad a vezetékezés.

Most már jó idő van, nem sürget semmi. (Az asszony jól tűri a lengő vezetéket)

Mindenkinek köszönöm a tanácsát!

Előzmény: cucu (98567)
Korundos Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98572

Valami nem stimmel !

Egy , ill. minden téglatestnek  6 oldala van.

Alatta - feltett lakás , marad  4 oldal. Ebből  két oldalt szabad falak, marad   2  ebből az egyik a  szomszéd a másik a lépcsőház.- Csak kijön.

Faszerkezetes ház,   emeletes  20 -as falak. lehet, de ritka.

Akkor a kérdés :  mennyi a  fűtés igénye ? Hát annyi amennyiben mindig jól érzi az ember magát, azaz időről időre változik.

Viszont a hőigény      /  minuszt  15 foknál a fűtési teljesítmény /  :   inkább a 8 kW... ami függhet attól , hogy az alsó és a felső szomszéd fűt e, ha igen akkor belefér.    

Mennyi az éves  fűtésiigény ?    Jobban mondva az energia igény ?

Az lehet egy    8000 kWóra , tehát egy picit alulbecsűlt.

De alapjában véve  jók a becs értékek.

Előzmény: no_holy_shit (98568)
t.zsolti Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98571

Az egy termosztatikus szelepnek nez ki. Csak azt a muanyanot kell leszedni alatta van menet a termofejet arra lehet felcsavarni . De allitolag tobbfele menetel keszul a hollandi ami ramegy 

Előzmény: RadiatorSzelepWifi (98569)
BJaca Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98570

Nem látszik a képen egyértelműen, de mintha fényerőszabályzós tekerős kapcsoló lenne, akár ott lehet a fázis és a nulla is. Ha csak a fázis van ott, akkor bár nem szép megoldás, de a nullát el lehet hozni a kazántól a háromeres vezetéken, és még marad két szál a kapcsolásra. Nekem még mindig Kapocska ötlete a legszimpatikusabb.

Előzmény: cucu (98567)
RadiatorSzelepWifi Creative Commons License 2018.03.12 0 0 98569
Előzmény: t.zsolti (98564)
no_holy_shit Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98568

sziasztok!

remelem tudtok segiteni

adott egy 42nm-es lakas 2.7m belmagassaggal

alatta, felette lakas

2 oldalt szabad falak

egyik oldal szomszed epulet

4oldalt lepcsohaz

5db 1.4x1m fa, duplauvegezesu ablak

szigeteles rossz - faszerkezetes haz 20-s fallal

1, mekkora a fütes igenye? (en 7-8kW-ra jutok??)

2, eves futesigeny mennyi lehet? (en netes infok alapjan 6000kWh-ra jutok)

elore is koszonom

cucu Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98567

Nem jó. Felejtsd el. 

Ha konnektor lenne a közelben, akár a fal túl oldalán, az megoldás lenne, de ezt így nem lehet!

Előzmény: egonca (98547)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98566

13-17 ezer körül van valahol. ha leveszed akkor  a szabványos gömbcsapba kell a dugó

Előzmény: Csuklósbusz (98565)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98565

A kéményellenőrzés díjját akarom megspórolni. Ezért akarom levenni és ledugózni. Egy sima vakdugó elég mert hallottam olyat is hogy le is kell hegeszteni?

Mert ha netalántán rossz a készülék akkor a kéményes szakvélemény árán kapok újjat...

Előzmény: Törölt nick (98560)
t.zsolti Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98564

A mostani szeleprol tegyel fel kepet.

Előzmény: RadiatorSzelepWifi (98563)
RadiatorSzelepWifi Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98563

honnan tudom eldönteni hogy rászerelhető-e vagy sem ? mit kell megnézzek hozzá? ( BP. IX.)

Előzmény: Törölt nick (98558)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98562

Szabi nélkül  :D bocs nem ide akartam :D

Előzmény: Törölt nick (98561)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98561

merre lax? Szabi

Előzmény: Csuklósbusz (98559)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98560

nem kell leszedni, előbb szakival nézesd meg. ha a működési feltételek adottak akkor semmi akadálya fenn hagyni.

de ha leveteted akkor szabványos dugózás is elég. EPH-t villanyszerelő csinálja.

Előzmény: Csuklósbusz (98559)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98559

Nem gyűjtőkéményes társasház, csak nekünk van ilyen vízmelegítőnk.  

Beszereléskori állapotnak megfelel, csak az EPH bukta valszeg, azt meg kell csináltatni. A felülvizsgáló meg is csinálja?

Mi van akkor ha leszedem a vízmelegítőt, akkor meglehet úszni a kéményt vagy kérik hogy le is legyen hegesztve a helyén a gázcsatlakozó?

Előzmény: Törölt nick (98557)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98558

ez a belinkelt termőfej ez a radiátor szelepre szerelhető, ha az alkalmas rá

Előzmény: RadiatorSzelepWifi (98556)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98557

nem kell terv!

a beszereléskori állapotnak kell megfelelnie.

nem kell a meo-ért fizetni mert ingyenes!

fizetsz a kémény pappírért, a felülvizsgálói jogkörrel rendelkező gazszerelőnek, és beszerzed az eph jegyzőkönyvet.

mivel meglévő társas házi gyűjtőkéményre van kötve a kéményseprő nem fog belekötni , hisz akkor a rákötött többi készüléket is ki kellene zárnia.

Előzmény: Csuklósbusz (98554)
RadiatorSzelepWifi Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98556

Segítséget szeretnék kérni egy lakás szobáiban felszerelendő termosztát kérdéskör kapcsán.

Adott egy 2 szobás házközpontú fűtéssel rendelkező társaházi lakás, melynek összesen 4 radiátora van(előszoba+konyha , nappali, háló, fürdő).
Az előszobában, a lakásajtó melleti stangnál találhatóak a bemeneti/kimeneti fűtéscsövek( FAR SZELEPES OSZTÓ GYŰJTŐ 4 KÖRÖS)
https://photos.app.goo.gl/yfIcE926xHBMp83n2
Ezen szelepeknél tudom az adott szoba radiátor hőmennyiségét szabályozni, míg a radiátorokon lévő tekerővel igazából a nyitott/elzárt állapotot.
Ez a jelenlegi működés, ami abszolút nem kényelmes számomra.

Szeretném azt elérni hogy az egyes szobákban külön-külön meg lehessen adni a szobahőmérsékletet termosztáttal.
Mivel nem vagyok épületgépész/fűtésszerelő szakember így utánakerestem az interneten, hogy milyen megoldás jöhetne szóba és a következőt találtam.
Egy ilyen radiofrekvenciás radiátorszelep vezérlőben látom a megoldást.
https://www.gepeszbolt.hu/honeywell-evohome-szabalyozo-csalad/20763-honeywell-hr92ee-rf-radiatorszelep-vezerlo-evohome-rendszerhez-868mhz.html

Számomra nem teljesen világos az, hogy csupán ezen eszköz beszerzésével, komolyabb fűtésszerelés vagy (fűtéscsövek)átalakítása nélkül megoldható lenne ez a termosztátos gondolat?
Ha igen, akkor az nagyon szuper lenne, és akár már hétfőn meg tudnám rendelni ezen szabályozókat.
Ha komolyabb fűtésszerelést igényelne, vagy átalakítást akkor felvázolná az alternatívát a kedves válaszoló?

Köszönöm előre is a választ, véleményt!

Szép napot!

Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 -1 0 98555

Szerintem,ha a kémény megfelelne akkor sem kap engedélyt a konvektor .

Előzmény: Csuklósbusz (98554)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98554

Azt hittem max 50-ből megúszom. Nem tudom miért vették le az órát, a ház 10 évig lakatlan volt, tehát alapdíj tartozás lehet a fő ok. Azt sem tudom pontosan mikor vitték el az órát, még lehet 1 éven belül vagyunk.

A gázórát meg mondván az új törvény alapján ingyen hozzák azt hittem. :-)

Kémény szemrevételezéssel nagyon jó állapotban van, tehát gond nincs vele tuti, de viszont papírok sincsenek meg hozzá az is biztos. 

Nade mi van akkor ha lekapom azt a kéményes vízmelegítőt és beteszem a szekrénybe? Máris megúszok egy csomó pénzt. :-)

Konvektorok parapetesek, jók, nem lyukas, nem rozsdás, és nem flexibilissel hanem rendes vascsővel vannak bekötve, abba nem tudnak belekötni.

EPH? Nos, sehol nem látom hogy földelve lenne a gázcső, a gázóra helye sincs áthidalva ilyen sárga vezetékkel.

Előzmény: Brikk stone (98553)
Brikk stone Creative Commons License 2018.03.11 -1 0 98553

Már attól függ, hogy mit nevezel ólcsónak ?

Magáról a tervről.... mindenki azt hiszi hogy újat kell alkotni. Nem,  a meglévő,  a szabályos állapotot kell dokumentálni, majd ezen dokumentáció alapján a szolgáltató  MEÓ -z.

Sőt ha nincs szerencséje a kérdezőnek  és megmakacsolja magát  a seprő  - kér ő is egy tervet, hozzá hidraulikai számítást , sőt a bélésről  műbizonylatot.

A bürokrácia egy öngerjesztő folyamat.

Ha sokat számolok még elérem a 200 eft -ot is   akár !!

Előzmény: Törölt nick (98551)
Brikk stone Creative Commons License 2018.03.11 -1 0 98552

Kérdés, hogy miért szedték el az a mérőt ?

Nem fizetés, vagy más  biztonsági okok miatt !

Mindenesetre  a vízmelegítőhöz kell egy kéményseprői szakvélemény  és  magát a rendszert  is MEÓ-zni kell.

Minimum   100 eft.

Kéményseprő 35 eft,  Meo  35 eft, mérő visszahelyezés  20 eft, aztán kell egy EPH, ami  25 eft, ja és egy terv, amin ezek  felvannak tüntetve  40 eft ,

Akkor elszámoltam  - kell egy  150 -160 eft.

Előzmény: Csuklósbusz (98550)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 1 98551

szolgáltatója válogatja. ha tudsz kéményseprő pappírt intézni akkor meg oldható viszonylag hamar ocsón.

Előzmény: Csuklósbusz (98550)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98550

Adott egy társasházi lakás leszedett gázórával és nyílt égésterű de bélelt kéményű vízmelegítővel. 

A kérdés az hogyha 1 éven túli a leszerelés akkor mibe fog nekem fájni hogy újra kapjak gázórát?

Parapetes konvektorok vannak meg egy Vaillant nyílt égésterű vízmelegítő kibélelt kéménnyel. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98549

a termosztát jó ehhez a kazánhoz, de a jelenlegi termosztátod a bus csatira van kötve, ezt meg az on-off kimenetre kell kötni.

Előzmény: egonca (98547)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98548

szervizesként mondom. ha nem akarod kinyírni a kazánt akkor hívj szervizes kollegát. és elég a 3 ér.

Bocs de olvasva amiket kérdezel ne állj neki!

Előzmény: egonca (98529)
egonca Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98547

Mi véleményed arról, ha innen lenne átkötve a 220V?

A konyhai villanykapcsoló vezetékére, a kékkel jelzettre lehetne rákapcsolódni. Ekkor lenne a legkevesebb a "vezetékezés"

Ha ez járható lenne, akkor a régi helyére fel tudnám szerelni a vevőt és minden úgy lenne ahogy elgondoltam. Persze a 3 eres vezeték még mindig kérdéses, de írtam a Q7RF forgalmazónak, hogy szerintük használható-e a kazánomhoz egyáltalán.

Előzmény: cucu (98532)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98546

„Semmit nem árnyékol a kazán”

"A termosztátba szerelt jeladó hatótávolsága nyilt terepen kb. 50m. Ez a távol-

ság épületen belül jelentõsen csökkenhet, különösen akkor, ha a rádióhullámok

útjába fémszerkezet, vagy vasbeton fal kerül."

(Faraday-kalitka hatás)

Előzmény: Sony Black (98543)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98545

"melyik az a 2szál ami kapcsol."

Nem kapcsol. :-)

Előzmény: Sony Black (98543)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98544

"akinek tetszik egy drótokon lógó beszigszalagozott relé,"

Szakember nem így csinálja.

Előzmény: BJaca (98541)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98543

Eleve 100m tud nyílt terepen. A 30m úgy értettem hogy lakásban... Semmit nem árnyékol a kazán, ha a fémdobozt arra értetted. Le kell bontani a kábelt persze. A kazánban a panelról a kivezetés dönti el melyik az a 2szál ami kapcsol. De most ezt pont neked magyarázom? :)

Előzmény: Kapocska (98526)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98542

Nem ez a lényeg, hanem ahol a kazánba csatlakozik.

Előzmény: egonca (98527)
BJaca Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98541

Értem én, meg fel is fogtam. De van, akinek tetszik egy drótokon lógó beszigszalagozott relé, és van, aki ragaszkodik egy gyári dobozolt kivitelhez, még ha burkolaton belül is lesz. Ezért írtam  a tág költségeket.

Előzmény: Kapocska (98540)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98540

"Centire pontosan oda akarom tenni, ahol a régi termosztát volt. De ott nincs 220V, csak a kazán 24V-os vezérlő kimenete"

A javaslatom erre a hsz.-re született és látva a felkészültségét nem is mondtam neki, hogy Ő csinálja.

(nem kel sin,meg semmi)

Előzmény: BJaca (98539)
BJaca Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98539

Bocs, "- is" :) 
Az 5000-es relénél a sínre/falra szerelhető dobozolt másolórelére gondoltam.
https://www.16amper.hu/energiaelosztas-93/sinre-szerelheto-modularis-keszulekek-336/modularis-segedrele-227

Nem mindenki tart otthon forrasztópákát.

Hogy melyik kábel marad szabadon? A zöld/sárga. A barnát a fázisra kell kötni, a kéket a nullára, és a zöld/sárga lesz a kapcsolt szál. Bár ez így elég szörnyen hangzik, szóval illik ráhúzni egy fekete zsugrcsövet, hogy majd ne szivasson senkit. Ehhez az átalakításhoz így-is úgyis bele kell nyúlni a kazánba. 

Előzmény: Kapocska (98533)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98538

A relé "doboza" maga a kazán lemezburkolattal védett tere.

Előzmény: halaloszto (98537)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98537

Ez a rajz ok, csa szerintem ha a rele elfer a kazan alatt, akkor a termosztat vevoje is elfer. Es a vevonek mar van doboza.

Előzmény: BJaca (98530)
cucu Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98536

2 ezer alatt kapni finder relét, minek venne használtat?

cucu Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98535

Támogatom a gondolatot!:) Adok is egy + pontot!

Előzmény: Kapocska (98534)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 1 98534

Szerintem elvi kérdésekben kell először állástfoglalni aztán jöhet esetleg

a sorkapocs szint.

Előzmény: cucu (98531)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98533
cucu Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98532

Én továbbra is azt mondom, hogy maradjon a vezetékes termosztát, és a nyomvonalnak ki kell találni a legoptimálisabb (legkisebb rombolással járó) elvezetését. A lambéria erre pont jó, mert mögé be lehet csúsztatni, tehát ott nem kell vésegetni.

Előzmény: egonca (98528)
cucu Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98531

Ebből még továbbra sem derül ki, hogy melyik legyen az a kettő vezeték, amit a relével akarunk kapcsoltatni.

Különben pedig szvsz kamu az a 3 vezeték, csak nem volt más amikor bekötötték. A kazán bekötésére rá kellene nézni, és ez egyből ki is derül, hogy melyikre nincs szükség a rádiós termosztát bekötéséhez.

BJaca Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98530

Lerajzoltam, amit Kapocska is mondott, hogy lehetne bekötni, mert a vezetéked alkalmas rá. Igaz, kell hozzá még egy relé, hogy ez egy 200Ft-os relé a jófogásról, vagy egy 5000Ft-os relé a boltból, azt Te döntöd el. Vagy pedig felteszed a kazán mellé közvetlen a vevőt. Akár egy vízálló szerelődobozba.

Előzmény: egonca (98527)
egonca Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98529

Junkers ZWE 24-2 K

Előzmény: Törölt nick (98519)
egonca Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98528

"...3 szál vezeték a termosztáthoz, az milyen vezeték?"

Ilyen vezeték:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147097784&t=9054448&openwith=1

Előzmény: BJaca (98521)
egonca Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98527

"1 szál kifog maradni... hogy melyik azt innen meg nem mondom."

És innen megmondod?:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147097784&t=9054448&openwith=1

Előzmény: Sony Black (98525)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.11 0 0 98526

Korábban említettél 30m-t ez mennyire csökken,ha a vevőt leárnyékolva

beteszed egy fémdobozba?

„hogy melyik azt innen meg nem mondom.”

Teljesen mindegy ,mert mind a hármat illene lebontani az eddigi helyéről.

Előzmény: Sony Black (98525)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98525

Túl parázod ezt. Ha nincs a fürdőkád fölött a kazán akkor lehet a kazánban a vevő. Semmi baja nem lesz!

Az esetek túlnyomó többségében új kivitelezésnél is így csináljuk...

Lényegtelen hogy háromeres 1 szál kifog maradni... hogy melyik azt innen meg nem mondom.

Ne legyél már ennyire földhöz ragadt! Nem gyengén lehetsz körülményes pacák... sajnálom a párod :)

Előzmény: egonca (98516)
cucu Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98524

Segíteni akarnak, de valljuk be, így, távolból nem olyan egyszerű. 

Mondok én egyet: ha félted a csempét, mi lenne, ha a konnektorból átfúrnánk  szomszéd helységbe, hogy legyen ott 230V - feltéve, hogy ott nincs, és oda tennéd a vevő egységet. A vezetékezést pedig egy kis helyes furattal a csempén, úgyszintén meg lehet oldani. Na, miccolsz? Vagy a szomszéd helység nem lenne mégse jó? Ott azért csak nincs pára...?

Előzmény: egonca (98515)
cucu Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98523

Ne izgasd fel magadat mindenen...!:)

Előzmény: egonca (98515)
Kido.Resuri Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98522

Köszönöm, megnézem/cserélem.

Előzmény: nixon70 (98513)
BJaca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98521

Ami bent van 3 szál vezeték a termosztáthoz, az milyen vezeték? Valami vékony mindegy-csak-drót-legyen, vagy egy 3 eres duplaszigetelésű, mint pl egy hosszabbító?

nagykunsági Creative Commons License 2018.03.10 0 1 98520

Semmivel sem károsabb a nedvesség a vevőnek, mint a kazánnak. Ezen kár parázni. 

Olyan problémát kreálsz magadnak, ami nincs. 

De hát a te dolgod. 

Amúgy ha már be van vezetékelve, elég barom volt aki csinálta, hogy nem csőbe tette, mert akkor újra lehetne húzni. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98519

milyen kazánod van?

Előzmény: egonca (98518)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98518

Lásd Sony Black-nak írt válaszom

Előzmény: lala1961 (98512)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98517

Na, na nem olyan bonyolult ez - elvileg.

Lásd Sony Black-nak írt válaszom

Előzmény: nagykunsági (98510)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98516

Idézet:

"A vevõegységet a kazán közelében (ne szerelje a kazán burkolata alá), ned-vességtõl védett helyen kell a falra szerelni."

A nedvesség miatt nem akarom a fürdőszobába szerelni. Ahova szerelni akarom az száraz hely és közel is van (60cm), annak ellenére, hogy  a fürdőszobán kívül van. OK? Ott van (volt) a régi is, oda van vezetve a kazánnak szükséges három darab ér. (kék, barna, sárg/zöld). Viszont 220V, na az nincs mert a TRQ21-nek nem is kell. OK? (Lásd fotó)

Tehát kell valahonnan szerezni 220V-ot. A fürdőszobából kihozni a 220V-ot biztos lehet, de mennyezetig fel van csempézve, a 24V-os kábel is alatta megy valahol. Falat kéne fúrni csempét vésni (már ha valaki igényesen akarja megoldani a dolgot). OK? És ezt én nem akarom.

Nem értem ez a Q7RF mi a picsáért nem megy 24V-ról, mint a TRQ21. Te érted?

Ráadásul a TRQ21 háromeres bekötésű, a Q7RF pedig kettő. Írtam a forgalmazónak, hogy egyáltalán jó lehet-e nekem ez a kütyü, mert akkor hagyni kéne a francba az egészet

Előzmény: Sony Black (98514)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98515

Nem eladók a képek! :D

Kurva nehéz itt írásban elmagyarázni, hogy mi az ember problémája. Pedig megpróbáltam mindent alaposan leírni, elmagyarázni, még képekkel is illusztráltam a gondot.

Előzmény: cucu (98511)
Sony Black Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98514

De nem értem minek a Q7RF-hez vezérlést kötözgetni?

A vevőnek kell egy 230V táp (kazánból megoldható), és a kazán termosztát kivezetését kell belekötni.

Az adót meg oda teszed ahova akarod. Lakáson belül kb 30m simán tud.

Előzmény: egonca (98506)
nixon70 Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98513

Első lépésben a membránt nézném meg.

Előzmény: Kido.Resuri (98508)
lala1961 Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98512

Üdv!  Ha jó👍 messze rakja a vevőt kazántól,akkor kell vezetéket kiépítenie, csak a logikai hiányzik belőle !: ))) 

Előzmény: nagykunsági (98510)
cucu Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98511

Eladod?

Előzmény: egonca (98507)
nagykunsági Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98510

Látszik, hogy a lényeget nem érted. 

Kazán mellé beteszed a vevőt, az adónak meg nem kell vezeték. 

Nem értem, mit szeretnél még vezetékezni. 

BJaca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98509

A kazánban ott van a vezeték másik vége, telepítési/kezelési utasításban benne van, melyik 3 szál az. Tehát felszereled a kazán mellé a vevőt, és a kazánból kikötve a régi szálakat, behuzalozod a vevőt. A 220-at vagy a kazánból, vagy egy konnektorból viszed a vevőnek.

Kido.Resuri Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98508

Sziasztok!

ZV4 átfolyós vízmelegítőnk van, és mostanában csak úgy hajlandó begyulladni a főégő, ha teljesen megnyitjuk a csapot. Mi lehet a baj? Vízköves lenne a hőcserélő? 

Előre is köszönöm a segítséget!

egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98507

"Képekért mit kérsz?"

Ezt hogy kell értenem?

Előzmény: cucu (98504)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98506

A termosztát régi helyén adottak a kazánnak szükséges vezérlő kábelek. De nem adott a 220V a Q7RF-nek. A fürdőszobában, ahol a kazán van lenne 220V, de nem adottak a vezérlő kábelek.

A lényeg: gondoltam, hogy a vezetékezést megúszom, ha veszek egy Q7RF szabályzót. De ugyanúgy vezetékeznem kell.

Ez a dilemmám. Bár a Q7RF javára szól, hogy talán modernebb, pontosabban szabályoz.

De mindkét esetben (marad a régi TRQ21 / Q7RF ) vezetékeznem kell!

Előzmény: nagykunsági (98503)
diy2 Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98505

Kombi gázkazánhoz keresek szerelőt, Renova F24E, Bp. X. kerület. Sokszor leáll F1 hibával, ill. a HMV készítéssel is gondjai vannak: ha le van hűlve akkor nem kapcsol, amikor kinyitom a meleg vizet. Talán Hall szenzort kell benne cserélni, passz, nem értek hozzá.

cucu Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98504

Túl magasan volt eddig a termosztát, és két ajtó között, ahol állandó a légmozgás. Ha másért nem a jövés-menés miatt. 

Most, ahová helyezted, ott jónak tűnik, még a magassága is rendben van. A nyomvonalra pedig ki lehet találni valamit, nem kell megijedni.

Képekért mit kérsz?

Előzmény: egonca (98500)
nagykunsági Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98503

Miért nem jó  ha a kazán mellett van a vevő?

Előzmény: egonca (98487)
vadrajder Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98502

Nekem is Q7RF-em van két éve, semmilyen gondom nem volt eddig vele. A termosztát változó helyen van, legtávolabb kb. hat méterre a vevőegységtől, két szinttel feljebb.

Előzmény: egonca (98485)
BJaca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98501

A fürdőszobába a kazán mellé is felteheted a vevőt.

Előzmény: egonca (98500)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98500

Az a bajom a vezetékezéssel, hogy ilyen helyeken kellene vezetni a kábelt:

Tehát fehér falon, lambérián át kellene vezetékezni

Előzmény: cucu (98488)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98499

OK, értelek, ezért írod, hogy hívjak szerelőt

Előzmény: Kapocska (98491)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98498

Így értem:

Itt van (volt) a TRQ21. Itt 24V van, ami gondolom a kazán vezérléséhez kell. Tehát itt lenne jó 220V, hogy be tudjam kötni a Q7RF-et. A kazán a fal másik oldalán, erre merőlegesen van.

Előzmény: BJaca (98496)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98497

Szívesen!

Kérdezz  nyugodtan máskor is.

Előzmény: egonca (98484)
BJaca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98496

"ott ahol a kazán-kiállás van nincs 220V"
Ezt a kazán kiállást hogy érted? Gázkiállás, vízkiállás, vagy a régi termosztát drótja?

Előzmény: egonca (98464)
horex Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98495

Leakasztom a burkolatot és teszek be képet

Előzmény: sjohn (98462)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98494

BJaca-nak (98469) írtam, amiben ő fix bekötést említett

Előzmény: cucu (98490)
BJaca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98493

Maradjunk abba, hogy hálózatra van kötve. 

Előzmény: cucu (98490)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98492

Az előbb lemaradt, hogy van egy vezeték nélküli csengőm és időnként megszólal! Nem, nem, nem csöngetnek olyankor, sőt valami más dallamot játszik. Na, nem sűrűn, de mondjuk havonta egyszer. Eddig még nem tudtam rájönni, hogy mitől

Előzmény: egonca (98485)
Kapocska Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98491

Mivel a korábban használt termosztát jele a kazán burkolata alá

érkezik ezért a kazán sorkapcsáról meglehet táplálni 2éren

keresztül (fázis, nullával) a vevő egységet.

A megtáplálás után a vevőben ott a fázis amit egy átkötéssel rálehet

vinni a kontaktusadó relé egyik lábára pl. az 1-es pontra.

A 2-es pontról a kapcsolószálat a kábel 3. erén visszalehet küldeni

a kazánba ahol azt fogadná egy 200-1000Ft-os 230V-os kisrelé tekercsének

egyik fele, a másik felére mehet a kazán betápról levett nulla.

A kisrelé munkaérintkezőjét (záró) felhasználhatod úgy mintha ez volna

a vevő egység.

Előzmény: egonca (98484)
cucu Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98490

Minden kazán konnektorba van dugva, egyedül a vegyes tüzelésű nincs...:) Tehát, ott van a 230V

Előzmény: egonca (98489)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98489

A kazán a fürdőszobában van és elektromosan konnektorba van dugva

Előzmény: BJaca (98469)
cucu Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98488

Csak mondom, hogy én kiépíteném azt a vezetéket.

Előzmény: egonca (98486)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98487

A fürdőszobában van a cirkó, ott van kémény is.

Előzmény: nagykunsági (98467)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98486

Hát még nem egészen..., de látszik a fény :D

Előzmény: cucu (98473)
egonca Creative Commons License 2018.03.10 0 0 98485

Ettől a "jeleldobástól" tartok én is. Bár nekem közel lenne a Q7RF a vevőegységhez, légvonal kb. 5-6méter, nincs fal csak egy ajtó, ami többnyire nyitva van. Kis túlzással "optikai rálátás" lenne a vevőre. Ezért talán stabil lenne.

Köszi az értékelésed, mint Q7RF tulaj...

Előzmény: Garashan (98479)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!