Kb. egy-másfél hónapja említettem, hogy talán lenne lehetőség külföldi közlekedési témájú könyvek megvásárlására Magyarországon. Nos, a múlt héten a Libri Kft. illetékese úgy döntött, hogy ilyen témája könyveket idegen nyelven Mo.-on nem lehet eladni, mert senkit sem érdekel, így - minden igyekezetem ellenére - ezen könyvek hazai forgalmazása lekerült a napirendről.
Az egyesüli, amit sikerült kiharcolni, az az Ian Allan angol nyelvű kiadványai, mivel az értékelés szerint angolul még egy-egy példányt, talán... Ők viszont 100%-ban csak Nagy-Britanniával foglalkoznak, legalábbis abban a katalógusban, ami nálam volt, csak brit témájú könyvek voltak. Ezekből egy-két darabot fogunk tartani, a többit talán meg lehet rendelni...
Szóval Magyarország legnagyobb idegennyelvű könyvesboltja továbbra sem fog közlekedési témájú könyveket forgalmazni. Sajnálom.
Akinek ehhez észrevétele van, vagy ösztönözni szeretné az illetékest, annak ajánlom a strudium kukac libri pont hu e-mail címet, biztos fognak Nektek örülni :-))
Üdv !
Nem tudom mi számít csatlakozó vonatnak de múltkor Félegyházán pl. a 7856 késett Halas felől 20 percet csatlakozás miatt, a 716 és a 761 nemvárt rá 15 percet, pedig az egyik az utlsó pótdíjmentes gyors Pest felé, a másikhoz pedig Szegeden csatlakozik az utolsó csabai vonat.
A jobbítási javaslat általában egyúttal valaki munkájának a kritikája. Valaki a balesetveszélyes vágányról indította a vonatot, és észrevehette volna, úgy, mint te, hogy a mellette lévőről is lehetne. Másvalaki nem reagált a hivatalos úton tett javaslatodra, ami - azon túl, hogy közvetlenül rontja a szolgáltatást - elkedvetleníthet egy lelkiismeretes munkatársat - téged - további problémák szóvátételétől. Az ügyfelek és a munkatársak sok-sok szeme mérhetetlenül többet lát meg, mint a főállású belső ellenőröké. Szóvá tenni is inkább fogják sokan, mert őket csak a személyes érdekeltség vagy a szakmaszeretet ösztönzi, ellenben a hivatásos ellenőrök a napi (fáradtságos vagy nem fáradtságos) rutinjukat végzik. A komoly cégek ezért nagy gondot fordítanak az ügyfelek, illetve a saját munkatársak javaslattételének ösztönzésére, sőt kicsalogatására, valamint arra, hogy ezt az ellenérdekelt munkatársak ne akadályozhassák meg. -- Nagyon érdekes a netes nyilvánosság lehetséges hatása a nagy magyar állami vállalatok menedzsmentjének egyes részleteire, a felső vezetés szempontjából ez egy aranybánya. Aki figyelembe veszi Attus Germanicus különbségtételeit (143512. hsz.), az senkinek nem okoz méltánytalanul érdeksérelmet. Mint kívülállónak, nekem pedig az itt megnyilvánuló vasutasok tudása és elkötelezettsége összehasonlíthatatlanul több bizalomra ad okot a vasútban, mint az, ahogy ma működik, vagy amit az általánosságok szintjén ígér.
A korábbit letöltheted DXF formátumban és akkorára nyomtathatod, amekkorára akarod (akár A0-ban is) természetesen a neten nem lehet ekkora képeket berakni - annan nincs is igy értelme (mehetsz valamelyik térkép oldalra, ahol pontosan megnézheted a helyzetet). A lipnoi 1,5kV vonal amugy is lassan a multé, igy kár vele foglalkozni.
Nekik is volt egy "Kandojuk", ugy hivták, hogy Křiík, aki szintén elég jo dolgokat csinált az elektromosság terén (pl. ö találta fel a villanyorát - hogy a fene vinné el a találmányát :-) ), és épitetett elöször egy villamos vonalat majd pedig villamositott egy-két nagyvasutat is . Igy keletkezett a tábori villamos vonal, majd pedig a többiek a lipnonál, illetve amikor már a fövárosiak unták a kormot meg a füstöt villamositották a háboru elött a prágai összekötöket - mivel akkortájt bajok voltak a szigeteléssel nem igen mertek magasabb feszültséget használni mint 1500 V amit megosztva 2db 750V-s motorra direkt rá lehetett kötni.
Késöbb a háboru után ezen a vágányon elindulva, de már egy kicsit bátrabban 3000V-ra emelték a feszültséget (sokaknak ez még a 60-a években is nagy volt lásd a francia meg egyébb 1500V-s villamositásokat). A hatvanas években a prágai vonalakat is átálitották 3000V-ra.
Csak a hatvanas évek közepén gyözödtek meg arrol, hogy a 50Hz-es vontatásnak is van jövöje (addig ugyanis nem voltak egyenirányitok, amik ezt tudták a higanyt meg az ignitront nem igazán tartották jonak), és igy 63 után már csak 50Hz-es villamositást csináltak. A mozdonyok ekkortájban egyöntetüen az egyenirányitosak voltak, azaz kivéve a transformátort meg az egyenirányitot, minden egyébb elemük hasonlo volt a már vagy 10 éve (1953-tol) jol bevált DC mozdonyokkal. A SKODA ill. a CKD meg Křiík nyomdokain haladva viszonylag jo villamosmozdonyokat gyártott, és késöbb a 70-es években elég jol megoldották a kétáramnemü mozdonyok kérdését is (talán jobban mint a világ bármelyik nagy cége tette ezt akkor), igy a rendszerhatárokat is ki lehett rakni a nyilt pályára, ami még tovább egyszerüsitette a problámát, és ezután már nem volt semmi akadálya akárhová akármilyen rendszert épiteni (ha jol tudom az utobbi 10 évben ujra villamositottak vagy 30 év után DC-vel is.)
Aki Sopron - Szombathely között akar vonattal utazni, ksézüljön fel buszozásra. Több hétvégén vágányzár lesz Nagycenknél.
Átépítik a vasútat. Lövö és Nagycenk között. Ma láttam már az M61 019-et dolgozni és ha minden igaz, idejön a 002-es kék Szergej is. ha a környéken valaki fényképezni akarja ezeket, nem kell messze utaznia.
2.
Román mozdony fordában jár Sp-Bp-Sp között. Vonatszámokat nem akarok írni, de aprogram így néz ki:
Sopronból este kb. ötkor és reggel kb. hétkor kindul, vissza Fradiból kb éjfélkor és du. 1-2 óra körül indul.
Még nem láttam olyat, hogy ne várta volna meg (710 extrém késése persze más történet). Ettől persze helyesen szóltál.
Mikor nyáron ment a 140-esen a kapirgálás, 710 rendszeresen 15-20 percekkel ért Félegyházára, minden megvárta emlékezetem szerint. Engem persze általában 767 (ellenirányú gyors) érdekelt, ami szintén nem csorgott fel Városföldig, hanem várt, várt, várt... aztán egész napra elverte a 140-es menetrendjét, közvetlen kocsijaival pedig a 100-asét...
Vagy esetleg működhet a központ állítás, és rádión/hangszórón át adják az utasításokat a mozdonyszemélyzetnek?
Részben ilyen a dombóvári fűtőházon belüli "körbejáró vágány"-ban lévő, ha jól emlékszem 6/1 a neve, s Dombóvár-alsótól kell engedélyt kérni a használatára, ill. ő is állítja. Ennek a váltónak az egyenes irányában lehet eljutni a négyszögcsarnok 16-20 vágányára, kitérő állásában Dombóvár-alsóra.
Éppenséggel jó lenne az is, de mivel a menetrend szerint nem csatlakozó vonat, a rendelkezőn múlik, hogy bevárja-e vagy sem. A 6200-7210 kombinációt már csatlakozóként jelöli és a 3320-7210-et is. A legutóbbi szentesi utamnál is ezt az utóbbi kombinációt választottam, elkerültem a tömegnyomort és volt 20 percem Szolnokon fotózni. Meg jó helyem a pusztametrón :-)))). Még az IC600-7210 is játszhatna, de minek fizessek azért 480Ft-ot, amikor úgyse érek oda hamarabb.
Lenne egy kérdésem, terepasztalépítéshez kéne az infó... :-)
Létezik olyan a MÁV-nál, hogy egy vontatási telepen központi állítású váltókat használnak? Ugye ilyen helyeken nincs minden görbe vágánynál jelző, valszeg a vágányfoglaltságot sem úgy nézik, mint máshol, a nem helyszíni állítás meg esetleg bonyodalmakat okozhatna (gondolom én)... Vagy esetleg működhet a központ állítás, és rádión/hangszórón át adják az utasításokat a mozdonyszemélyzetnek?
még a Nyugatiban kérdezősködtek, hogy jó-e ez a vonat Szentes felé. Mondtam, hogy nem, menjenek inkább a szomszéd vágányon álló 6200-zal Szolnokig, onnan a 130-on Szentesre.
Na de kérem! És Félegyházáról a 37412 az semmi? :-) Igaz, hogy egy szóló Bz csupán, de akkor is... :-)
Végülis semmi különöset. Reggel "S-Bahn"-nal bementem jó korán a Nyugatiba, hogy legyen ülőhelyem. Jegy bélyegeztetése az egyetlen nyitvatartó pénztárnál. Behelyezkedtem az Ao legtisztábbnak kinéző fülkéjébe, irdatlan meleg volt, félig lehúztam az ablakot. A táskám előttem a földön. 3/4 6 felé jön egy hölgy a gyerekével, kérdi, van-e szabad hely. Igenlő válaszomra bejönnek, a gyerek leül velem szemben és abban a pillanatban lábtartónak használja a táskámat. Elkezd pogácsát enni, a morzsát szanaszét szórja, a kólát földönti az ülésen, kb. 1 deci ki is folyt. Családfő megérkezik, szörnyű büdös az ember. Ablakot teljesen lehúzom. Pontosan indultunk, az ablak lehúzva marad. Zugló után reklamálás, hogy húzzam föl. Mondtam, rendben, csak szellőzzök ki a cigiszag. Kökinél föl, emberünről változatlanul árad a bűz, Vecsés után nem bírtam cérnával (és gyomorral), lehúztam megint. Mintha vezényszóra ment volna, fölpattantak és távoztak. Kiskunfélegyházáig utaztak, a gyerek végig föl-alá rohangált a folyosón.
A legjobb volt: még a Nyugatiban kérdezősködtek, hogy jó-e ez a vonat Szentes felé. Mondtam, hogy nem, menjenek inkább a szomszéd vágányon álló 6200-zal Szolnokig, onnan a 130-on Szentesre. Válasz: az nem jó mert sokat kell várni. (???). Hiába: buta vasutas nem tudja, hogy 100a-rumli idején az egyetlen mentőöv a 120-130 útvonal :-)))))))).
2. Nem volt reggel igazam? Ha a 140 milliárdból a pályára is áldoznának, vagy felújítának valamit nem maradna a bérekre... A MÁV költségszerkezete elég merev... :(((( Hidd el, ha már betervezve sincs ilyen címszóra pénz, TÉNYLEG nem jut!!!!!!! :(((( Te ne tudnád?
Nem úgy értettem, hogy a véglegest, hanem hogy a részeket nem bíráltad külön-külön! Szereted együtt látni az egészet, ugye? :) Egy napa latt elolvasni is nehéz, nemhogy bírálni!!!
3. Átküldöm a függeléket! Egyébként ráér a bírálat. Nemhogy a hétvégére, de akár januárig is!!!! Az OTDK csak tavasszal lesz.... Addig talán a SAJÁT karomon is bemutatom valakinek... Köszönöm!
_nyunyuka!
Értem, pzg is szép, mondják, és? Egyik sem érint... :)))) Nem nekem szépek.... Csak nem volt világos, hogy lett ott valakiból élő legenda, mint itt az Isteni pzg-ből...
Kicsit lemaradtam, de most volt időm alaposabban elolvasni a dolgozatot és láttam néhány adatot, ami nem biztos, hogy jó, egyébként tényleg szép munka :) :
Szlovákia Vasútvonalak hossza: 3 662 km
Hivatalosan: 3657 km
Noha 1994-hez képest az áutonna teljesítmény 30%-kal visszaesett, annak 50,5 millió tonnás szintje még kis mértékű javulás is 2002-höz képest. Különösen bíztató, hogy a szállítási volumen csökkenése már 1999-ben megállt, sőt ahhoz a mélyponthoz képest nőtt is a teljesítmény 1994-ben a teljesítmény 58,95 millió árutonna, 2003-ban 50,52 millió. Az érettségim ugyan elég gyenge lett matekból, de nekem sehogy se jön ki a 30%! A volumen '95-ben, '97-ben is növekedett, nemcsak '99-ben, míg 2002-ben eléggé visszaesett, ehhez képest valóban volt kismértékű javulás 2003-ra: 1%.