Keresés

Részletes keresés

PETYUS Creative Commons License 2000.09.17 0 0 6
Képzeljétek, már működik a cink. Még nem teljesen kész, de gyakorolni már lehet vele. Csak a fejem majd eldurran a magasabb hangoknál. De azért lesz belőle valami.
Előzmény: PETYUS (5)
PETYUS Creative Commons License 2000.08.28 0 0 5
Képzeljétek, csinálok egy görbe cinket.
döbrögi Creative Commons License 2000.08.02 0 0 4
Hát, nehéz fába vágtad a fejszédet...

A kézügyességedet készségesen elhiszem, de láttam már pár hangszerész-tanoncot, akik azért el tudtak cseszni egy-két dologot pályájuk kezdetén. Meg később is.

Na, vissza az eredeti témához. A tető és a gerendák mindenképp fenyőből készüljenek. Sűrű erezetű, nem gyantás, száraz. Luc, cédrus ok, vörös semmiképp. Káva, hát, nyak habos jávor. Ez tulajdonképpen juhar, de a mintázata miatt hívják habosnak. Diófa is jó, főleg hát és káva céljaira. Fogólap paliszander, ében, mahagóni.
3-4 mm vastag fűrészelt dologról ne is álmodj. Azt neked kell megcsinálni. És még egy csomó probléma.
Például, azt tudod, hogy a tető két felének erezete egymásnak támaszkodik (///\\\)?
Vagy hogy hajlítasz kávát, hova teszed a gerendákat?

Jaj, hirtelen ennyit írtam le a sokmindenből. Van egy pár barátom, akik kénytelenek hangszereket készíteni, mert olyanokat, amiken ők játszanak, nem nagyon gyártanak itthon (balkáni hangszerek). Sokéve készítenek hangszereket, és nincs olyan beszerzési forrásuk, mint amilyenre te gondolsz, hogy bemegyek az OBI-ba, vagy valami hasonló. Sok forrásból szerzik be, és nagyon nem beszélnek róla.

Nem lebeszélni akarlak, inkább csodálom az elhatározásodat. De van néhány hangszerem, ismerek sok hangszerészt, nehéz szakma.

Javaslat tényleg csak annyi, hogy menj el egy-két kisebb hangszerészhez, beszélgess velük, meséld el nekik, mit szeretnél, valószínűleg tudnak érdemben segíteni. De ne a Turcsákra, vagy a Medgyesire gondolj, ők már túl "nagyok".

hát, nem voltam túl átgondolt, de mindegy

döb

Előzmény: deloli (-)
PETYUS Creative Commons License 2000.08.02 0 0 3
Ha még az idén akarsz hangszert csinálni, akkor olyan fa kell hozzá, amit már jó pár éve kivágtak, és úgy tároltak, hogy nem ment tönkre. A hangszertest felső lemezét lúcfenyőből illik csinálni, éspedig sugárirányban hasított rönkből. A csikokat úgy kell összeragasztani, hogy a külső szélek találkoznak középen. A hátlap lehet juharból, dióból, gyertyánból, vagy akár rétegelt lemezből is, lényeg, hogy merevebb anyag legyen, mint a fedőlap.
A fedőlap bordázatában lakik az egyik kisördög. Ez a különböző gitárfajtákban különböző szerkezetű. Van, amelyikben csak keresztbordák vannak, van, amelyikben legyezőszerű, van, amelyikben ferde, és olyat is láttam már, hogy a hosszanti bordák keresztezték a keresztbordákat, de úgy, hogy a keresztbordában volt neki egy kis alagút.
Előzmény: deloli (-)
wizes Creative Commons License 2000.08.02 0 0 2
Száraz DIÓFA! /csináltam!/
Előzmény: deloli (-)
PETYUS Creative Commons License 2000.08.02 0 0 1
Sajnos az anyagbeszerzés nekem is probléma, viszont van itt néhány jó hely:
http://home3.swipnet.se/~w-39526/mareng.htm
http://www.mimf.com/
Az viszont engem is érdekel, hogy tervrajzokat, doksikat honnan lehet szerezni.
Előzmény: deloli (-)
Stiletto Creative Commons License 2000.02.01 0 0 0
en eddig 0 gitart csinaltam 0 mm-bol
deloli Creative Commons License 2000.02.01 0 0 topiknyitó
Hello mindenki!

Egy röpke kérdésem lenne mindenkihez, akit érdekel a téma.
Ha gitárt akarok készíteni magamnak, és mindenem megvan ehhez(tervrajz,doksi,kézügyesség), de nincs meg hozzá a faanyagom, hol vegyem meg azt.
A kellő anyagok vastagsága: 3-4 mm.
Anyaguk:
rózsafa, vagy mahagóni, vagy juhar
+ fenyő

SEGÍTSETEK !!!!
Köszi: deloli

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!