Keresés

Részletes keresés

altimus Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93089

Tesla Model 3, akkupack 478kg!

 

De ha beul 3 kover ember az is van ennyi.

Előzmény: Hepci (93088)
Hepci Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93088

Irtózatos tévútnak tűnik 2-300 kilónyi akkumulátort cipelni ún. környezetkímélő járművekben... ez még annyira sem értelmes dolog, mint vékony nájlonzacskó helyett vastag papírzacskókba bugyolálni egyesével minden szart, amit átlagjulcsi vásárol az élelmiszerboltban.

Előzmény: altimus (93087)
altimus Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93087

Svajcban is lehet valasztani, hogy mennyit fizet az ember az aramert, a dragabb az ződebb. A mai kisebb benzinmotorok amugy allitolag zodebbek, mint azok az elektromosok amiket fosszilis eromubol toltenek. De ez meglehetosen szurke terulet, nehez megmondani a tutit.

Előzmény: BZoltan (93083)
altimus Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93086

Nem kell ezt tulgondolni. Naponta benez 3-4 vasarlo, aki epp a kornyeken megy valahova vendegsegbe es akar vinni egy uveg ajandeknak valo bort, levesz a polcrol ebbol a "magasabb" arkategorias szortimentbol egy palackkal, oszt jonapot.

Előzmény: Hepci (93082)
Hepci Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93085

Alföldi Merlot pár napon belül már a harmadik Györgykovács-tételt találja 8 vagy még több pontosnak:

http://muveltalkoholista.com/2021/12/rez-kivagva-gyorgykovacs-sargamuskotaly-2019/#more-5133

 

Kevésbé értem a jelenséget, mit a NASA az ufókat, mivel még nem ittam olyan magyar száraz fehérbort, amire 8 pontot adnék, de azért nem kaptam kedvet vásárolni.

BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93084

Ezek a sztárborászok Burgundiába csak az árazógépért mennek :)

Előzmény: Hepci (93081)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93083

Ugye milyen messze van az mint ami például Finnországban már alap gyakorlat évek óta, hogy a nyájas ügyfél kiválaszthatja, hogy milyen forrásból kapjon áramot. A szélerőműves áram nyilván a legdrágább, meg lehet atomból is kérni az elég olcsó és persze van a pontleszarom kategória is ami  ugyancsak olcsó.

 

Az áram co2 kibocsátása egy jó macerás kérdés, mert ugye mindig ott a kérdés, hogy milyen mélyre megyünk le :)

 

Amire én gondolok az már nekem ott jó lenne, ha a jármű elektromos lenne és töltsék meg azt bármilyen árammal, az valószínűleg ződebb lesz mint a gázolaj amit most égetünk el.

 

Persze a legnagyobbat akkor élveznék, ha szaréhugyé tudnék venni a mostanival azonos teljesítményű villanytraktort :D De tudom, hogy ez még távoli ábránd. 

Előzmény: altimus (93080)
Hepci Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93082

Ez egy viszonylag speciális delikát-kávézó-sütiző egység (Füge a neve), specialista eladó nélkül, de majdnem vinotéka-szintű borválasztékkal. Akadnak benne ritkán látható cuccok és "érdekes" tételek is, amiket vélhetően mások már "túlérleltek", ők meg most a polcon érlelik tovább. :)

Fogalmam sincs, hogy az üzleti modell mennyire sikeres - időnként kincskereső céllal benézek hozzájuk, aztán többnyire nem veszek semmit.

Előzmény: Daeril (93061)
Hepci Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93081

A karcsú meg gyümölcsös (és olcsó) érleletlen vörösbor az okés lenne, csak van számos borász, pl. Bott Frigyes, aki a 6000 forintos pinóját teszi ki a polcra 1 éven belül, gyakorlatilag ihatatlanul kusza állapotban.

Nem tudom, pedig az ilyen csúcsborászok csak hallottak valamit róla, hogy Burgundiában mi a módi...

Előzmény: BZoltan (93059)
altimus Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93080

> Ha lenne egy olyan fuvarozó és csomagküldő cég amelyik vállaltan és ellenőrizhetően elektromos járművekkel dolgozik akkor én akár a mostani logisztikai költségeim sokszorosát is bevállalnám.

 

Ismersz olyan adatot, hogy mo-on az elektromos jarmuvek mekkora hanyadat toltik megujulo forrasbol? Ok, paks zold aramot ad, ha csak a mostani co2 kibocsatasatt nezzuk, de az orszag maradek energiaszuksegletet fosszilis eromuvekkel allitja elo, illetve ukrajnabol importalja.

Előzmény: BZoltan (93070)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93079

A fő kérdés, hogy mindez milyen lejtőszöggel. Na és persze az is amit te is írsz. Mi van ha november első hetében elvetem a magokat, ami ez után már nem nő meg, akár a csapadék hiánya miatt, akár a hideg miatt? A talajszerkezet is egy olyan dolog, hogy nem lehet a kukoricásnak való lapos területek barna talaját egy masszívan köves bazalt lejtővel összevetni.

 

De igen, ez egy olyan meló amibe nekem is jobban bele kellene állnom. Csak tudom, hogy nálunk a bazalton, lejtővel egészen más a történet.

 

Kérdeztem erről no-till evangelistákat akik nagyon képben vannak, hogy ez, hogyan működik és nagy volt a vállvonogatás. Ezt a no-till dolgot nem szőlőre és nem bazaltra hanem szántóföldi termelésre találták ki elsősorban. Szőlőben is működhet...de mielőtt kötésik beleállok csak megnéznék egy működő rendszert.

 

Ezzel együtt van már hengerem is és pár sorban már kisérleteztünk. Egy jó és olcsó "vetőgép" még frankó lenne

Előzmény: Daeril (93078)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93078

Azelőtt a nyári csapadék esemény előtt nem kell meghúznod a talajt, ha sikeresen takartad ősztől-tavaszig és nyárelőn hengerrel szép szőnyeggé változtattad a sorközön a takarásod. Több nyári felhőszakadást vészeltünk át úgy hogy a takart területeken nem volt megfolyás, sőt felfogta a szomszédtól átfolyt csapadékot kb 5 centi talajjal együtt. 1 óra alatt több mint 30 mm-es felhószakadásoknál is bevált... A gyökérzet vízelvezető képessége tényleg működik.

Persze ehhez kell ősszel takarásnak lenni... Amíg október végéig szüretelsz, mondjuk mikor fér bele a takarás ültetése - az egy több éve kínzó kérdés nálunk. Legjobb kombó szerintem 50-50 őszi kalászos / pillangós mix erre a célra. Ha nincs viszont takarás, akkor marad a vas - meg kell húzni, mert különben lefolyik... Valahányszor meghúzod viszont, rombolod a talajszerkezetet, csökken a szervesanyag tartalmad és a vízmegtartó képességed... Nehéz.

Előzmény: BZoltan (93077)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93077

A takarónövény téma röviden azzal jellemezhető, hogy nagyon nehéz. Nincsen olyan recept ami mindenhol működne. Én sokat beszélgettem a témában szakértőkkel, de egyértelmű választ arra, hogy bazaltos, könnyen tömörödő, lejtős és száraz területen mi a tökéletes megoldás. Mi most amolyan hibrid megoldást csinálunk. Bizonyos vágókban, váltott sorokban van takarónövényzet, de ez sok helyen kimerül a kaszált gyom/gyep takarásával. Ahogy te is írod vakarhatjuk a fejünket ha az a banális probléma jön elő, hogy még a takarónövényzet sem kel ki.

 

A fő kérdés az az, hogy mondjuk nyáron egy hónap masszív aszály után, amikor teljesen elszárad minden aljnövényzet és az időjárás előrejelzés ígér mondjuk 3 napon át tartó 60mm csapadékot akkor csendben üldögélünk a sárgára szikkadt "takarónövényzet" felett, hogy mi aztán no-till, vagy meghúzzuk a sorközt, hogy ne csak átrohanjon a bazaltos "térkövön" a csapadék.

 

Mindezt úgy, hogy ezerrel komposztálunk, meg bevetünk minden organikus praktikát a talaj lazításához, kíméljük a talajt amennyire lehet, a traktorunk sem egy böszme és még azt is óvatosan használjuk.

 

Szóval ez az a terület ahol szerintem a legkomolyabb kihívások vannak.

Előzmény: Daeril (93072)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93076

A Djokovic-os cikk feldobta a napomat :) 

 

Előzmény: mbukovics (93033)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93075

Nálunk agyagon a tömörödés. Nem triviális a tápanyag körforgást beindítani ( nitrogénhiány néhol látható nálam). 

Baranya több csapadékot kap mint mi - így én szembesültem egy banális buktatóval is, ami nálatok nem valószínű hogy megvan: ha nincs eső nem kel ki a takarónövényzet...

Előzmény: mbukovics (93074)
mbukovics Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93074

Mik a buktatói? Én csak az előnyöket látom Hetényben.

Előzmény: Daeril (93072)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93073

Köszönöm a hozzászólásod, nem belevágás. 

Azért is kérdeztem, mert biztos vannak akik veszik - különben miért tartanák, igaz? Tény hogy én nem láttam még csak nagyon sok palackot nagyon porosan.

Előzmény: Csokis (93071)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93072

Visszalapoztam a múltkor az instán és '17-ben ültettük az első takarónövényünket. Nem szoktam sokat beszélni róla, mert nagyon nem triviális technológia és rengeteg buktatója van, rengeteg előnnyel is.

A folyamatok takarás és a talajmunkák elhagyásával lényegesen csökkentettük azóta a gépi munkák mennyiségét. Önmagában ennek a ténye és talajunk javuló állapota miatt szerintem a szőlő előállításának jelentősen csökkent a CO2 lábnyoma. De ennek a certifikációján még nyugaton is csak gondolokodnak...

A logisztikai lánc a gönygöleg beszerzéstől az értékesítésig pedig ezer sebből vérzik ha karbon lábnyomot vizsgálom...

Előzmény: BZoltan (93070)
Csokis Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93071

Bocs, hogy megint  belevaú, de nyilván vesznek az emberek bort a CBA-ban, különben nem tartanának. (Én is szoktam, szigorúan csavaros kupakú fehéret, max. rozét.) Én legalábbis ilyen helyeken 2500 Ft feletti bort sosem vennék, hiszen az isten tudja, mióta állhat már ott 20+ fokon, állítva, kiszáradt dugóval.

Előzmény: Daeril (93069)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93070

A regeneratív szőlőművelés egy fontos téma. Jó is lenne ha felkapná a piac.

Én már 4-5 éve mondogatom, hogy lófasz a bió seggébe, mert pont lekésett a legfontosabb trendről a klímaváltozás nagy kérdéseire való érdemi válaszadásokról. Konkrétan arra gondolok, hogy a civilizációnk és ebben a szőlészeti, borászati kultúránk fennmaradása szempontjából károsabb a 10-szer való kontakt szerrel való mint a kétszer felszívódóval való permetezés... mármint abban az esetben ha gázolajat égetünk el a permetezés közben.

Ezzel együtt én pro-organikus vagyok, mert jelenleg nincsen semmilyen lehetőségem lényegesen csökkenteni a CO2 kibocsátásunkat és ha lenne sem tudnám ezt mérhetően, szertifikáttal bizonyítva kommunikálni a fogyasztóval.

Szóval hosszú távon (20-30 évre tippelek) a bio vonal egyértelműen szopóágra fog kerülni. Egyszerűen mert nem az a probléma amiről a bió beszél.

Ugyanezt próbáltam én a Strekovéknak meg a Bencze Pistiéknek is a Terra Hungarica nagy vitákban magyarázni... de nem értették és most sem értik. 

Az agráriumnak és így a bortermelésnek is részt kellene vennie a klímaváltozás elleni küzdelemben. Például fontosabb lenne a késztermékek logisztikai láncolatában csökkenteni a környezeti terhelést.  Ha lenne egy olyan fuvarozó és csomagküldő cég amelyik vállaltan és ellenőrizhetően elektromos járművekkel dolgozik akkor én akár a mostani logisztikai költségeim sokszorosát is bevállalnám.

De az, hogy a sok balfasz a kénre fényesíti a bohócot az cirka olyan mintha 1914 Július 27-én valaki attól féltette volna a világot, hogy a Kovácskettő János hamisan hegedűl a vásárosnaményi kocsmában.

Előzmény: Daeril (93066)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93069

Arra én is...

Látott már bármelyik fórumtársunk, bárhol, egy CBA vevő kosarában bort? Lehet én rosszkor, vagy rossz helyre járok, de nem rémlik, hogy egyszer is láttam volna bort választani vevőket CBA-ból.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (93064)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 1 93068

A komolyabb volument megmozgató trendek nyilván nyugatról jönnek. Azért a prémium árazású borok tetemes részét a jómódú nyugai fogyasztók isszák meg. Pont ezért vannak kétségeim azt illetőleg, hogy a boros világot megrázó trend keletről érkezne. Mondjuk a narancsbor és a natúrbor mint technológia ugyebár Grúziából érkezett :) Szóval azért van itt mozgás keletről is.

 

Amúgy szerintem a natúr borok piaca már most telítődött. Aki gyorsan mozdult az be tudott keríteni magának a piacról annyi rajongót ami elég a fennmaradáshoz, de az én tapasztalatom (nem mérvadó) az, hogy a nagyvilág gasztrója már kezd elfordulni a seggszagú, almasavbomlásos, zavaros, illós, citromléízű szájderszerű boroktól. Szép volt, jó volt... de egy étterembe alapvetően nem szopni jár a többség :)

Előzmény: kifli (93060)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93067

Egy-egy jól elkészített darab tud számomra élményt okozni, de alapvetően halálosan unalmasak számomra a primer gyümis vörösborok...

Szerintem ha lenne vörösborotok az biztosan valamilyen ellenkultúrát képviselne, csak ha fehéreitekből indulok ki :)

Előzmény: BZoltan (93063)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93066

Nemrég villant fel elém egy video, amit valami borszakértő figura osztott meg talán a csiripen. A lényeg, hogy a szőlőben (a termőhelyen) elásott cserép/beton valalmiből húztak egy mintavevővel bort és azt kóstolgatták. Szóval van még tér amerre a naturál mozgalom kimozoghat.

A másik buzzword, ami jön föl nyugaton ezerrel, a regeneratív szőlőművelés, talajtakarásos, legeltetős, talaj szervesanyag tartalom növelős technológiák... Ezek nem új dolgok, de most rátaláltak a sajtómunkások.

Előzmény: BZoltan (93058)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93065

Érdekes lenne megkérdezni azt a boltos, hogy ő honnan vette és miért azt a bort.

 

Ehh... a régi gumicicám :D Mi lenne ha a boros sajtót mondjuk, teszemaszt vagy de vagy viszont érdekelné bármi más is mint az ötpontok kiosztása meg a kékvirágos illattal indító párolt maracuya aromokkál a savszerkezeten felmászó borleírásoknál ragadna meg. Ja igen... mindig elfelejtem, hogy az establishemt (ami ugye bizonyos borászok szerint nem is létezik) faszán leszoktatta a teljes magyar boros közéletet arról, hogy bárkit érdekeljen más is mint a vészetes borleíró nyelvezetén megénekelt feldicsérés. Például az, hogy hogyan is készül egy bor és hogyan is jut el a fogyasztóhoz.

 

Amúgy nem csodálkoznék azon ha valami árukapcsolt kármentés miatt lenne ez a bor ott. Arra gondolok, hogy mondjuk valami jól fogyó prémium töményt is áruló díler betárazott a Bencze borokból és amikor rájött, hogy a harmatos lófasz sem veszi meg akkor a következő delikáteszes viszki rendeléshez hozzácsapott két karton Bencze bort, hogy akkor kap 5% engedményt a viszkiből ha ezt a Bencze bort is elviszi. Nem viszki-Bencze viszonylatban, de tényszerűen tudom, hogy ez egy létező gyakorlat.

Előzmény: Daeril (93061)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93064

Én a helyi CBA-ban látok érdekes borokat, például négyféle provence-i rozét (asszem, 2019-es évjárat mind), kábé 4, 6, 8 és 12 ezer forintos palackáron. Nem hiszem, hogy sok fogy belőlük. De van Bock tradicionális pezsgő, Nyakas Menádok-sorozat, Royal és Orosz Gábor 6 puttonyos aszú... Kíváncsi lennék az értékesítési stratégiára.

Előzmény: Daeril (93061)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93063

Bár én is szívesen iszom az ilyen stílusú vörösborokat, de megmondom őszintén, hogy elképesztően nagy öröm számomra, hogy csak fehérborban utazunk :)

Előzmény: Daeril (93062)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93062

Abszolút ez most az irány. 

Előzmény: BZoltan (93059)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93061

Érdekes történet lehet, hogyan kötöttek ki egy delikátesz polcán a Bencze Pista borai. Eleve reménytelen bármelyik kistermelőnek szerintem egy "sztenderd" kisker közegben bort eladni. A Bencze ráadásul a szűkösen értelmezett öko-kézműves-manufakturális szegmensnek is a legszűkebb sarkában van elég magas palackárakkal. Vajon ki gondolta, hogy ez egy jó gondolat kitenni a borait egy polcra csak úgy szakértő, kínáló eladó személyzet nélkül, aki szabályosan a vevő kezébe teszi a bort...

Előzmény: Hepci (93056)
kifli Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93060

Vigyázó szemetek nyugatra vessétek...

 

Minden onnan jön.

 

Lehet, hogy most viszont keletről támad majd az új hullám és 2025-2030 között valami olyat kapunk, hogy visszasírjuk még a natút borokat...

Előzmény: BZoltan (93058)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!