Ja, azt éppen láttam is, szépen be van rendezve. Amicus mesélt a kocsiról, remélem nem haragszik meg, ha idézek a leveléből: "...a "gurítani tilos"-bárca, ha ezt teszik fel a kocsira, akkor onnantól elvileg meg sem mozdulhat, vagy pedig az illetékes (nem tudom, ki) külön engedélyével, az általa meghatározott sebességgel. Erre példa a Déliben 50 55 19-57 041-8 Ao kocsi, az első vágányon áll ilyen bárcával október (2003 - a szerk.) óta, tényleg nem viszik sehova :-))) Egyébként a rendőrség használja melegedőnek..."
Bocs, hogy csak így betoppanok ide, de gonosz új képei nem mentek fel a képtárra sajnos :-(
Én sem tudtam tegnap feltölteni képeket a TÁR.HU-ra, így írtam nekik és az alébbi választ kaptam:
"Kedves Felhasználónk!
A jelenlegi TÁR rendszerét már nem javítjuk, Hamarosan elkészülünk az új rendszerrel, ami a hasonló hibáktól mentesen, jobb szolgáltatásokkal kedvezőbb árú képelőhívással, stb. fog szolgálni.
Kérjük, ha nem feltétlen fontos, az új rendszer beüzemeléséig ne helyezzen el új adatot a szerveren.
"Kérdés Titibihez: a szeptemberi celli Csörgő selejtezés képeit mikor kapom meg?
Nem sürgős, csak úgy megkérdeztem."
Azt sajnos szütyi még nem látta, mert nem juttattam el hozzá, a jövőhéttől azonban pesten leszek és ha találkozom vele már meg is kapja és megírja magának. A te képeidet pedig megíratom még a héten és feladom sajnos nekem nincs itthon még CD íróm ezért húzódik az ügy. Remélhetőleg a jövőhét folyamán megérkezik a csomag. Bocs és tényleg még egy kis türelmet kérek.
Érdekes dolog azon vitatkozni, hogy mi az érték. Nem csak szubjektív része van. Ha az alapanyag értékesebb, akkor a végeredmény is az. Egy fotó alapanyaga pedig többek közt az odafigyelés, a türelem és a tapasztalat. Az előző kettővel bárki rendelkezhet, a tapasztalat pedig kialakul. Ha ezekből több van, az látszik a képen is, ezért talán mégiscsak különbséget lehet tenni köztük értékük szerint is.
Ma Magyarországon mindenki azt hiszi, hogy ő mindent jobban tud, ezért a kritikát senki sem viseli el. Anettka is azt mondja, hogy akinek nem tetszik amit csinál, akkor kapcsoljon máshová. Joga van hozzá. Persze... De aki fejlődni szeretne, az meghallgatja a kritikát, aztán eldönti, hogy komolyan veszi-e, vagy nem..."
Csak a konfliktus itt abból eredt, hogy nem azt mondtad, ezen és ezen kellene változtatni, vagy hogy ember, az összes képnél ferdén tartottad a fényképezőgépet, erre figyelj, hanem hogy "Gyenge képeket magamtól is tudok csinálni. Persze azokat vagy rögtön törlöm, vagy hazaviszem ugyan, de a honlapra akkor sem kerülnek fel."
Egy kép értéke pedig mindenkinek mást jelent, mert van aki a "szép vonatos" képeket keresi, szereti megnézni, de van, akit pld egy adott gép állapota érdekel, nem feltétlenül a környezet.
A fényképezőgépről meg annyit, hogy én ma se nagyon tudok "vonat a hegyek között" (pld a svájci képeid) jellegű képeket csinálni, mert 2 éve csak egy szutyok 130k-s PSA40-re tellett, ami nem képes rendesen befókuszálni ilyen témánál. Mondjuk rekeszt és záridőt tudsz állítani, de ez a funkció is nagyon gyakran kimarad az olcsóbb gépekből. Szegény ember vízzel főz...
OFF
"Egyszer egy angol pacák úgy fotózott Velencében, hogy az ujját folyton az objektív elé tartotta. Teljesen jó szándékkal szóltam neki, hogy vigyázzon. Semmi mást nem mondtam. Mégis vérig volt sértődve."
Naná, hogy meg volt sérte. Éppen készítette az "Ujjaim a világban" albumot, Te meg odamész, azt' jól beszólsz...
ON
Érdekes dolog azon vitatkozni, hogy mi az érték. Nem csak szubjektív része van. Ha az alapanyag értékesebb, akkor a végeredmény is az. Egy fotó alapanyaga pedig többek közt az odafigyelés, a türelem és a tapasztalat. Az előző kettővel bárki rendelkezhet, a tapasztalat pedig kialakul. Ha ezekből több van, az látszik a képen is, ezért talán mégiscsak különbséget lehet tenni köztük értékük szerint is.
Ma Magyarországon mindenki azt hiszi, hogy ő mindent jobban tud, ezért a kritikát senki sem viseli el. Anettka is azt mondja, hogy akinek nem tetszik amit csinál, akkor kapcsoljon máshová. Joga van hozzá. Persze... De aki fejlődni szeretne, az meghallgatja a kritikát, aztán eldönti, hogy komolyan veszi-e, vagy nem...
Néhány dolog hirtelen annak, akit érdekel...
- nappal szemben nagyon ritkán érdemes fotózni, inkább csak akkor, ha érdekesek a tárgy kontúrjai, vagy naplementekor szép az ég
- legyen a képnek témája, és az töltse ki a kép megfelelő részét. Nem túl jó az a kép, ahol a téma pici, a környező ég és föld pedig túl sok területet tölt ki. Nem kell kidobni a képet, hanem vágással lehet rajta segíteni.
- ne legyenek rajta zavaró dolgok. Már rögtön bele sem kell komponálni, de később is ki lehet vágni (felsővezetéktartó oszlop, vonatunk széle, stb.)
- a jövő vonatok érdekesebbek, mint a menők - a kanyarodók érdekesebbek, mint az egyenesen haladók - a felső vagy alsó nézőpont szokatlan, ezért érdekesebb, mintha szemmagasságból fotóznánk - a széleslátószögű, vagy teleobjektívvel készített képek érdekesebbek, mint a látásunkkal megegyező 50 mm-es objektívvel (vagy zoom-állással) készültek stb., stb.
- a régi képeket gyakran kell nézegetni, elemezni, hogy az egyik miért tetszik jobban, a másik miért kevésbé - nézegetni kell a nagy fotósok munkáit is (ld. előző két név)
- netes puklikáláskor ha valaki nem is ír szöveget, akkor legalább azt írja fel, hogy hol készült a kép és mikor (EXIF adatok része), így a többieknek segítséget és tippet ad a helyi fotózási lehetőségekről
- plusz még egy csomó más, a kamera típusa és ára nem is a legfontosabb