Pépesítés, darálás nélküli spontán erjesztésű szilva, 34C fokon 18. napon főzve? Csináltam egy ilyet is, ezek után csak ilyet csinálok! Próbáltam leutánozni az ősszel Elenával, biztos működne, de nincs már elég meleg hozzá! Nem volt EP. elvéve!!:)
Logikával sem tudnám alátámasztani, hogy EP kerüljön bele, azt el lehet választani határozottabban, esetleg akkor, ha valaki biztonságból sokkal többet vesz el, mint indokolt.
Én tavaly összegyűjtöttem az elő és utópárlatot, majd kifőztem. Kiskőrösön volt pálinka bemutató és verseny,megkóstoltattam
a zsűri pár tagjával,érezték az elő és utópárlatot. Közöltem velük,hogy miből főztem,azt mondták,hogy elő párlatot ne rakjak hozzá. Még egyszer letisztáztam, még több ep és up vettem el, fél év pihentetés után versenyeztettem,bronz minősítést kaptam. Javaslom ep ne öntsetek bele!
Sziasztok. Kökény kihozatallal valakinek valamilyen tapasztalat? Mert elég magas 28-30+ os brix-et sikerült mérni rajta, ennyire jó lenne a kihozatala?
Folyamatosan arról írok, hogy egy csepp mintából nem tudod megállapítani az egy hordó cefre alkohol mennyiségét, csak az alkohol fokát, vagy százalékát. Én az alkoholfok és az alkohol% között egyenlőség jelet teszek ebben az esetben! Jocó!, nem akarok ebből vitát, nem is fogok belemenni!:)
Köszönöm.Nem vizsgáztatlak,csak kutatom,hogy milyen különbséget vélsz felfedezni a töménységnek fokban,százalékban kifejezett módja között.Különben,ha a linkelt oldalt elolvastad volna,tudnád,hogy refraktométerrel nem lehet a cefre alkoholtartalmát mérni.
Ezért aztán nincs is értelme kivenni pár csepp lét,a refraktométer cefréhez nem való.A törköly szárazanyag-tartalma pedig nem nagy,hanem hatalmas.Én 120 l-es hordókba tömörítem a törkölyt,de 5-10 %-nál több lé csak nagyon ritkán,szinte préselés nélkül szokott összejönni.Ez nem keverendő a főzés előtti hígítással,akár borral,akár vízzel történik az!Egyébként az a fok,amit mérsz,az milyen fok?
Utópárlatot már főztem tavaly, váratlanul jó lett. Az előpárlat hozzáadásáról nem hallottam eddig, de érdekesnek. Nemsokára vége az idei főzéseknek, utána a megmaradt utópárlatot felteszem. Mennyi előpárlatot tehetek bele? Kb. 60 liter 20%-os utópárlatom lesz.
Nincs félreértés,de ha így van,akkor add meg a levének a mennyiségét,és arra vonatkoztasd a töménységet jelző százalékot,ne az egész hordóra.
Jocó:ezt a százalék és fok összekeverést részletezhetnéd,mert nem igazán értem.Az alkohol tartalmú italok töménységét általában térfogat százalékban adják meg,tök mindegy,hogy malligand,vagy %,vagy alkoholfok stb.
Itt kicsit összekeverted a %-ot a °-al. Én 14 alkohol fokos cefréről beszéltem :) Grennek igaza van benne, hogy hiába 14°-os ha csak 60 liter a folyadék, a többi szár meg héj, meg mag. :(
Félreérted! Nem önt senki bort a törkölycefrébe! Van egy törkölycefréd, aminek a leve(!) 11% alkoholt tartalmaz. Mivel a törkölycefre létartalma jóval kevesebb, mint a bor létartalma, evidens, hogy kevesebb a kinyerhető alkohol belőle, hiába egyezik meg a lé alk.foka.
Teljesen világos,amit írtok,csak a helytelen fogalmazás ellen ágálok.Olyan nem létezik,hogy "van 100 L 11 %-os törkölycefrém".Ez így egyben hibás.Van 100 l cefréd,ami valahány % alkoholt tartalmaz,és ehhez öntesz főzéskor 30-40 L 11 %-os bort.Így a végén lesz egy átlagod.Mert gondolom,nem cefrézéskor öntöd össze a bort a törköllyel.Ha a cefre mennyisége után írsz egy százalék lábat,az a mennyiségre vonatkozik,nem a beleöntendő borra.(-:
De itt nem folyadékról beszélünk, hanem cefréről, aminek a szárazanyag tartalma különbözik. 11-es alkoholfokú cefréről, ami lehet 100% folyadék (pl. bor), vagy 80% szárazanyag tartalmú törkölycefre.
Én pl. a szilvát maggal főzöm, ha felrakom a 85l maggal tele cefrét, biztos nem ad annyit, mint az ugyanakkora alkoholfokú mag nélküli 85l szilvacefre.
Nem kb,hanem pontosan ugyanannyi.Nem tudom,mit értetek azon,hogy 11-es bor,meg 11-es törköly,de ha kimondjátok,hogy egy folyadék 11 % alkoholtartalmú,akkor az minden esetben 11 % alkoholt jelent a folyadék mennyiségéhez képest,pontosan,függetlenül az anyag színétől,szárazanyagtartalmától stb.Az már más kérdés,hogy refraktométerrel mit tudsz mérni,és mennyire pontosan.De akkor ne mondd azt,hogy megmérted,11 %-os,mert csak saccoltad.
Túl híg ahhoz, hogy komolyan hatással legyen télre bebábozódott/elvonult kártevőkre. Ellenben az Agrollal, ami be tudja vonni a légzőnyílásaikat például... és ott is marad elég ideig, nem pedig elpárolog...
Az előpárlat viszont jó metszéskor ollót-fűrészt sterilizálni...
Az utópárlattal szoktam lemosópermetlevet készíteni. Bele egy kis rézgálic és kén, és egy kis agrol olaj. Nincs se gomba, se kártevő a kéreg alatt sem..
Otthelot főztem, Izabellát csak kóstoltam. Mindkettő csalódás volt, az az illat, ami a szőlőben megvan, nem megy át a pálinkába. Jó szőlőpálinka, de semmi extra.
Szőlőből az illatos fehér fajták az ízesebbek, függetlenül attól, hogy régi vagy új nemesítésűek. Az érett szőlőhöz nem kell hozzáadott cukor, van benne bőven.
Még mindig sok bérfőzdében az utópárlattal hígítanak. Ami ezután marad, az már tényleg semmire sem jó. Otthon viszont egyre többen arra figyelnek, hogy az utópárlat egyetlen cseppje se kerüljön a pálinkába. Ilyenkor az utópárlatban még sok íz és sok alkohol marad, aminek egy része még kinyerhető.
Igen. A birs az túl-túl aromás számomra. (többi gyüminél nagyon szeretem a sok aromát, de ez túl sok) Anno írtam, régen, hogy 2x főztem. Elsőre lett 100-ból csak 3 liter pálinka, aztán felütöttem a 100 kifőttet 30-40 liter vízzel, 10-12 cukkerral, lehűlés után újra indítottam, fajélesztővel. Lett belőle még kb. 10, ahhoz ment az első főzet 1,5 litere. Olyan igazi "pinanyalós" lett, nagyon finom kis anyag volt, gyorsan megittuk. Olyan jó birset nem ittam még máshol, mint a sajátomét.
Lehet főző függő? Nincs kizárva. Amiket írtam, tényleg jók. Ha gondolod és észben tartod, jövőre cserélhetünk pár mintát. Finom pálinkáim vannak. (nem csak nekem finomak).
Ami nagyon bírja a cukrot=nagyon sok aroma van benne, az a törköly, a szőlő (teljes szőlő, tehát törköllyel együtt), és pont a körte. Kiskörte, Vilmos, Packham, ezek a fajták, többi nem igazán. Meggy-cseresznye nem szereti, azt nem szabad nagyon, sőt, szinte abszolút nem... Alma sem nagyon, de picivel jobban, mint a cseresznye-meggy. Ami még bírja, az a szilva, a kis szemű, régi fajta. Ő nagyon kívánja és nagyon jót ad úgy is.
Ha az általános vélemény szerint, egy cefre 100 kg-onként 3 kg cukkerrel jobb, akkor a Vilmosba 6-ot tennék és még mindig nagyon jó lesz. 3 kg cukkerrel marad aroma az üstömben. Hiába facsarom ki. Szvsz. 6-ot szépen megbír és nagyon finom lesz. Kevesebbel is ugyanolyan finom, csak akkor kevesebb lesz. Szerintem 6-al még nincs lényeges minőség romlás. Persze fontos az érettségi foka is a körtének.
Ez úgy tapasztalat, nem saját találmány. :) Van, ami megbírja, van ami nem. Vilmos megbírja, szvsz.
Erre a véleményedre tekinthetnél úgy is, hogy a saját találmányod, semmi esetre sem elfogadott széles körben. Az, hogy te felütöd a Vilmos aromáját több liter tiszta szesszel, az a te dolgod, minőségi eredmény viszont így már nem várható tőle.
Okoz. Ha túl sok a cukker, elmegy semlegesbe az íz. Mindig meg kell érezni, hogy az ember mennyivel cukrozza. Egy Vilmost pl. jobban lehet, mint egy "mezei" körtét, stb. Ha aroma gazdag a gyümölcs, jobban lehet, sőt, kell is, de ha nem sok az íz, akkor jobb a nulla cukor-kevés kihozatal. Fajta függő.
A bérfőzde ezt nem döntheti el, a törvény írja elő neki, hogy mi a teendő vele. Régen úgy tudom a főzdést illette és kifőzhette magának, ki lehet főzni, miért ne lehetne? :)
Attól függ, mennyire olyan. Csak jellegtelen, vagy annyira vékony, hogy konkrétan érzed a vodkaízt? Tányéros oszloppal elvileg az utóbbi is előfordulhat.
A cukrozás viszont nem okoz ilyet, a cukorcefrének ugyanúgy vannak erjedési kongenerei, mint bármi másnak.
Üdv.! Urak! Azt kérdezem a szakavatottaktól, hogy van e olyan, hogy a pálinkán, amit annak rendje módja szerint cefréből főznek, mégis olyan ízű mintha tisztaszeszből csinálták volna?
Birs mosás, rossz utánfutó, libikóka, Karcher.:) Egy láda Leskováci, 25kg, 3-5 perc, a Vranja biztos többet kíván, de azt majd nagy teljesítményű iparival!
Öntsd össze az egészet,hígítsd ki 5-10 % közé,és nagyon lassan tisztázd,EP-t vegyél el,amikor UP-szerű ízek jelentkeznek,állj le,hogy mi lesz belőle,az nem megjósolható,a kóstolás eldönti.Ha pálinkaként nem iható,zselatinos derítés után újrafőzés,likőralapnak jó lesz.