Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Lehet, hogy meglehet oldani a netes tárolással is, de mint előbb írtam a Html. sem erős oldalam, és egyszerübb lenne csak egy küldés gombra rákattintani, ha már úgyis az Excel-t használom.
Akár mindenki, vagy egyes csoportok számára is létre hozhatsz olyan helyeket, amit csak ők érhetnek el és a nekik kellő fájlt ott találják. A jelszavas védelmet önmagában én se ajánlom. Bár egységsugarú felhasználók esetén elégséges lehet.
OFF. Felmerült bennem a kérdés, hogy miért kell egy fájl részletet elküldeni levélben. De akár egy egész fájlt is. Pláne, ha sok embernek kell. Miért nem teszed fel valahova a hálózatra, ahol a többiek is elérhetik (akár csak olvasási joggal). Így csak egy értesítést kellene küldened, ha változás következett be. Ha emailt tud fogadni, akkor megtalálhatja a hálón a szükséges fájlt is. Sem a céges intranetet, sem az internetet nem célszerű szükségtelenül nagy méretű levelek küldözgetésével terhelni. Egy rövid szöveges értesítés, esetleg egy linkkel, szinte semmi méretű a mindeféle csatolmányokkal megtoldott levelekhez képest. ON.
Az Excel helpjében több helyen is szó van a kijelölt rész küldéséről. Outlook, vagy hasonló kell hozzá. Nem tudom kipróbálni, mert ezen a gépen nincs. A makrófelvevő jó kiindulási alap lehet.
Nincs baj a fórummal, csak éppen mostanában nem jár erre senki, aki tudna neked segíteni. De légy türelemmel. Hátha. A fórum már csak ilyen. Sürgős esetben nem biztos, hogy időben jön a segítség. De megjön. Előbb, vagy utóbb.
ilyen problémánál, és a text to columns funkciót használom. Azzal tudik textesíteni is és számmáalakítani is, mintha F2 + Enter-t használnék. Ez mind formátum hiba. Nem lehet, hogy különböző excel verziókkal lett lementve?
Amennyire tudom, jól. Automatikus. Több gépen is dolgozom, és ha jól emléxem, mindehol előjött már ez a hiba. Csak még a rendszert nem sikerül megtalálnom benne, hogy mitől függ, hogy elő jön-e. Ugyanis ugyanazon a gépen sem minden fájllal csinálja. Csak amelyik valamiért nem tezsik neki. És ezt nem tudom, hogy mi lehet.
Ebbe már én is belefutottam, főleg ha más által készített táblázatból kellett dolgoznom. Úgy oldottam meg, hogy létrehoztam mindkét adatforrásban egy segédoszlopot, és (fajtától függően) vagy hozzáadtam a forrás oszlophoz 0-t, vagy a forrás oszlopot összefűzzel az első karakter "'" (egyszeres ' jel) jelet adtam meg neki. Utána értékként beillesztettem mindkét helyre, hiszen a 0-val számmá, a ' jellel szöveggé alakul át minden. Természetesen az FKERES-t átállítottam az új oszlopoknak megfelelően. Nálam ez vált be. De ha van valakinek jobb 5lete szívesen veszem.
Már többször talalkoztam azzal a problémával, hogy például egy másik fájlra hivatkozó cellában módosítok valamit, majd Entert nyomok, nem a kiolvasott érték, hanem maga a függvény jelenik meg a cellában. Ha ekkor kijelölöm a cellát, majd nyomok egy F2-t utána Entert, akkor megjelenik a megfelelő érték. Ma viszont úgy akadtam ugyanebbe a problémába, amikor egy adatbázisomba egy másik hasonlóból akartam bizonyos értékeket átvenni. Az azonosító mezők mindkét táblázatban kódszámokat tartalmaztak. Ám a VLOOKUP (FKERES) nem talált egyezést. Hiába állítottam mindkét táblában a cellaformátumokat akár szövegre, akár számra, kimásoltam, majd vissza kopztam, semmi eredmény. Csak akkor kaptam megfelelő eredményt, ha az egyik táblázatban végig lépkedtem az összes azonosítót tartalmazó cellán F2-t, majd Entert nyomva. 1500 tételnél ez igen csak fárasztó. Mi lehet a bibi?
Találtam egy megoldást, igaz nem szép, de müxik és lassú. de mivel napjában 1 max3 szor kell használni, asszem kibírható.
A lényeg az, hogy a táblázatban a számok 0,00 formátumúak és nem tudtam visszaalakítani 0 formátumúra, mert ugyanis, ha így van mentve, nem teszi "" közé a számokat. Az ötlet így az lett, hogy megyszorzok minden számot 100-al és rögtön el is osztom azzal, így megkapom a kívánt formát.
Cells(2,1)= Cells(2,1)*100/100
Nekem nem igazán tetszik ez a megoldás, úgyhogy, ha valakinek van szebb, akkor szívesen fogadom. :)
A VB kód csak egyszerűen megnyitja a szövegfájlt és menti azt. A többi nem lényeges, mert a hiba itt keresendő, ugyanis, ennyi is elég, hogy "" közé tegye a számokat. A problémát a megnyitásnál látom, mert ott nem tudom úgy megnyitni, hogy egyből a megfelelő formájú legyen, viszont ha benne van a "lassító" kódsor, akkor ok lesz:
Sub jól_mükszik() Workbooks.OpenText Filename:="C:MUNKA
A kérdésedre még nem tudom a választ. Megmutatnád a makrót? Mi az oka a txt formátumnak, szövegként kell kiértékelni? Akkor lehet, hogy ez egy szövegszerkesztési probléma. Megnyitás, keresés: 0, (nulla vessző), csere mind: , (vessző). Mentés txt-ben.
Szia!
Nem igazi megoldásként:
Cseréld ki az idézőjeleket semmire.
Keresni kell valami free szövegcserélő programot,
ami parancssorosan is használható.
pl.
http://www.funduc.com/search_replace.htm
Egy ilyen programot pedig már meghívhatsz
az Excel VBA-ból is.
Józsi
Rég nem jártam errefelé....de most újabb problémám adódott:
Sajnos ebben az esetben Excel 5.0 verziót kell használjak Win 98 alatt.
Van egy program mely kiolvas egy mérőből adatokat és egy txt fájlban tárolja. A fájl adatait felhasználja egy kiértékelő program. Lecserélték az adatgyűjő mérőt és a most kinyert adatok 10X nagyobbak a régi adatokhoz képest. A kiértékelő progi nem tudja feldolgozni az adatokat, mert túlcsordulás lesz. Az adatokat a régi formájára kell hozni.
ezt egyszerüen sikerül elérni úgy, hogy megnyitom Excel-lel és elvégzem a feladatot, majd mentem a fájlt szöveges formátumban. Az lett volna az ideális megoldás, hogy simán egy makróval automatizálom a folyamatot. Makrórögzítés bekapcs, és elkezdem a folyamatot. A végére érek, a fájl elmentve, megnézem az eredményt a txt- fájlban és olyan amilyenre számítottam. makrórögzítés leállitva, és próba......eredmény:
:-(( ....nem értem. ha kézileg csinálom az egészet akkor jó lesz, ha a folyamat rögzítéséből adodó makróval csinálom akkor rossz lesz az eredmény (a "" jel bezavarja a kiértékelő programot).....