Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2017.05.20 0 0 61779

Jaja, ezért írtam, hogy az igazi árkritériumot a kínálat többi része határozza meg.

Előzmény: ronin s8 (61778)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 61778

Én nem határoznék meg árkritériumot az alapborhoz.

 

 

Egy burgundinál kb. 6-7 ezer forinttól indulnak az alapborok, egy bordóinál 20 ezertől. Ez alatt simán mehet lefolyóba, ha nem figyel az ember.

Egy Brunello di Montalcino-nál, vagy Barolo-nál is előfordul, hogy 12 ezerért kuka (pár hete ez megtörtént nálam).

Itthon pl. egy Kajmád Sauvignon blanc 1200,-Ft-ért simán iható, de egy tokaji Furmint 3 ezer alatt necces...

Előzmény: BZoltan (61777)
BZoltan Creative Commons License 2017.05.20 0 0 61777

Szerintem alapbor az ami minden technológiai hibától abszolut mentes és kellően uniformizált ahhoz, hogy a lehető legszélesebb fogyasztói tábor szívesen igya.

Magyar viszonylatban egy alapbor ára 1000-2000Ft között szokott lenni. De szerintem az igazi árkritérium az, hogy érezhetően olcsóbb mint az adott termelő többi bora.

Előzmény: ronin s8 (61775)
Hepci Creative Commons License 2017.05.20 0 0 61776

Hát, annyiért már nem alapbort szeretnék inni... de ezt a Patricius furmintot még a vele párhuzamosan fogyasztott Gedeon Birtok cserszegi (800 Ft) is simán lenyomta.

Előzmény: ronin s8 (61773)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.19 0 0 61775

Azt, amit már nem kell kiöntenem...

Előzmény: elzee (61774)
elzee Creative Commons License 2017.05.19 0 0 61774

Mit nevezel alapbornak?

Előzmény: ronin s8 (61773)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.19 0 0 61773

A Disznókő Lajosok Furmint egy jó alapbor, de az dupla ár. 

Előzmény: Hepci (61772)
Hepci Creative Commons License 2017.05.19 0 1 61772

Patricius Furmint 2015

Ez valamikor egy igen jó alapbor volt - most csalódás. Enyhe maradékcukros hangulat mellett beltartalom, hossz, felépítés gyakorlatilag nincs. 3 p

1400 Ft (Spar)

loading Creative Commons License 2017.05.18 0 0 61771

Annyira azért nem veszélyes. Mondjuk inkább nyomokban tartalmaz chardonnay-t.

Előzmény: lazaridi (61770)
lazaridi Creative Commons License 2017.05.17 0 0 61770

Sándor Zsolt Sándorné Chardonnay 2015

 

Ihatatlan. Azért nem kellene mnden löttyöt borospalackba tölteni...

ronin s8 Creative Commons License 2017.05.14 0 0 61769

Chateau D'Arsac /Cru Bourgeois/ Margaux 2012

 

Egy alap tájbor korrekt csomaglásban. Cabernet sauvignon és Merlot. A dugó mélysötét, tökéletesen zár. Illatban tömör paprika, enyhén földies. Az első korty kicsit igazolja a földiességet, de vannak gyümölcsös aromák is (fekete cseresznye), és még több erőspaprika. Vastag érzet, harapni lehet a bort. Lehet inni, de a paprika mindannyiszor közbeszól. Alap bornak társaságban, ahol nincsenek különösebb igények, elmegy. A 18 eurós árát kb. nem éri meg.

 

Előzmény: ronin s8 (61768)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.14 0 0 61768

mbukovics Creative Commons License 2017.05.14 0 0 61767

ha van meg szabad hely, orommel jonnek!

 

mbukovics gmail com

Előzmény: ex perlasca (61755)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 61766

Vylyan Villányi Pinot Noir Gombás Dűlőválogatás 2009

 

Elegáns megjelenés, itt már a címke is felnő a borhoz. Tökéletes zárás, minimális beszívódás a dugón.

Mély Pinot szín, a széleken már barnás fényben játszik, kicsit fáradt vérre emlékeztet. Érett illatjegyek, animális jelleggel, de semmi bőrösség. Szerencsére még nem esik szét a bor, mint az egyik 2009-es sima Pinot-juk. Az összbenyomás egy érett, harapós, viszonylag vastag Pinot, pont megfelelő kesernyével, élvezet belekortyolni. Minden kortynál megcsap az animalitás, cseresznyelekvárt érzek. Az embernek az az érzése, pályája végén jár a bor, de ahogy múlik az idő, egyre inkább magára talál. 

A Veritas-nál elkért 9 ezer forint is jelzi, hogy ez a pince egyik zászlós bora. Szép élmény.

Előzmény: ronin s8 (61765)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 61765

kifli Creative Commons License 2017.05.13 0 0 61764

az a fur, hogy a telefonomon meg nem fordítva látszik

Előzmény: Jocó0423 (61763)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 61763

Mondjuk tényleg nem lehetett rossz az a kóstoló :)))))

Előzmény: kifli (61760)
kifli Creative Commons License 2017.05.12 0 0 61762

valamiért így tette be

 

Előzmény: dezso (61761)
dezso Creative Commons License 2017.05.12 0 0 61761

Fejrealltal?

Előzmény: kifli (61760)
kifli Creative Commons License 2017.05.12 0 0 61760

jó kis kóstoló 

ronin s8 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 61759

Luka Enikő Soproni Pinot Noir 2013

 

Két üveggel is kóstoltunk, két külön napon. Szép címke, első osztályú zárás (bár az egyik palackon kicsit forog a kapszula), tökéletes dugó, minimális beszívódás. Gyönyörű mély rubin színe van a bornak. Illatban kis brett, és kezdődő illósság tapasztalható. Elsőre argentin pinókra emlékeztető vastag, gyümölcsös íz. A Merlot után érthető, hogy a Művésznő rajong a vastagságért. ;-) Nekem sajnos az elegánsabb, franciás Pinot-k jönnek be, ez nagyon nem ilyen. Az enyhe illósság miatt a gyümölcsöket nem lehet már szétszálazni, a nagy Riedel Grand Cru Burgundy-ból kóstolva kis csersznye azért befigyel. Vastag a bor, utóíze is hosszan tart. Vélhetően ez egy enyhén hibás tétel, ami később esetleg problémás lehet. Most csak nem tetszik. Ebben az állapotban a BT-nél elkért 6 ezer forint mínimum dupla árnak tűnik...

Előzmény: ronin s8 (61758)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 61758

ex perlasca Creative Commons License 2017.05.11 0 0 61757

Szia Csite, valoban, jogos, elnezest, küldtem valaszt.

Előzmény: csite (61756)
csite Creative Commons License 2017.05.11 0 0 61756

Szia!

Március 19-én küldtem levelet az profilod alatti címre, meg talán elsőre is azt adtad meg, de nem volt rá reakció.

Előzmény: ex perlasca (61755)
ex perlasca Creative Commons License 2017.05.10 0 1 61755

Kedves mindenki, hadd emlitsem meg ujra hogy majus 28 vasarnap koradelutan lesz egy Rajnai Riesling kostolo Budapesten a Weingut Clüsserath-Eifel jovoltabol, a tulajdonos-föborasz Gerhard Eifel vezetesevel. 

 

Itt a link: http://www.galerie-riesling.de/en/das_weingut/default.aspx, elismert trittenheimi (Mosel) boraszatrol van szo (3 csillag a nemet Gault Millaunal, kis birtokmeret, öreg tökek stb stb stb).

 

A dolog teljesen non-profit, söt anti-profit, igy lehetseges, hogy mai allas szerint 3000 forint költseg hozzajarulassal meg tudjuk oldani.

 

Nehany hely van meg szabad, akit erdekel adjon egy emil cimet es elküldöm a meghivot a reszletekkel - first come, first served.

Hepci Creative Commons License 2017.05.10 0 0 61754

Nem Budaörs, hanem Farkasrét, és a Németvölgyi úti Jókenyér.

A Fuchs jó... remélem, mernek kisebbek maradni, mint a Cserpes...

Előzmény: dezso (61752)
BZoltan Creative Commons License 2017.05.10 0 0 61753

Örülök, mert úgy látom és érzem, hogy alapvetően egyről beszélünk.

Mondjuk az, hogy " a parasztnak nem tudod elmagyarázni a terméskorlátozás lényegé" szerintem nem igaz. A nagyapám, nagyanyám és minden tisztességes paraszt ismerősöm pontosan tudja, hogy a hozamkorlátozásnak mi az előnye. Nem hülyék. Az aki 40-60 éven át dolgzik gyümölcstermesztéssel az pontosan tudja, hogy vannak olyan évek amikor egy tőke 5kg szőlőt is be tud érlelni, de van olyan is, hogy le kell szorítani 1kg-ra különnben zöld marad a termés. A paraszt ezt tudja. Tudod ki nem tudja ezt? A proli aki vesz magának egy nyaralót és azt hiszi, hogy akkor ő lesz most Bálint Gazda.

 

A pohár szerepét a borkészítésben pedig már leírtam. A palackozásig konkrétan a kétdekás kishasas a szakmailag leghatékonyab és legcélravezetőbb. Azért mert ilyenkor nem hedonizmusból iszunk, hanem bizonyos jelekre, hibákra, trendekre figyelünk. Konkrétan például az első fél év során tök felesleges szagolgatni a bort, mert egyszerűen nincsen jelentősége. Nagyon elviszi a borászt fejben ha az első fejtéskor érzett szagok és illatok alapján hozna döntéseket. Persze ha pöce büdös a bor az fontos információ, de annyi illat a kishasasból is átjön... ha máskor nem akkor a korty visszaszagolásából.

Előzmény: ronin s8 (61751)
dezso Creative Commons License 2017.05.10 0 0 61752

A budaorsi Jokenyer?  Ha ott vagyok, en a Fuchsnal szoktam tejfolt venni (mondjuk 25%-os nincs, es a kimerosnek a minosege kisse ingadozo, bar az utobbi idoben mintha ez kevesbe lenne igy).

Előzmény: Hepci (61750)
ronin s8 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 61751

Értem én amit mondasz erről a paraszti kultúráról. Apám is a mai napig kispohárból issza a borát a pincében, és ha úgy tartja kedve, a vörösből is föccsözik. 😊 Talán nem hiszed, de képben vagyok a paraszti kultúrát, és a parasztbort illetően is. Magam is készítettem már bort. Rizlinget azért nem veszek, mert apáménál jobbal még nem találkoztam. 

Ez mindaddig elég is lenne, ha nem lépnénk át a falu, a város határait, és egész életünket ott élnénk. De a bor árucikké vált, mások boraival is találkozunk. A világ fejlődik, a borivás kultúrája is. A parasztnak nem tudod elmagyarázni a terméskorlátozás lényegét, mert ő azt a természet megcsúfolásának tartja és rábízza azt az istenre. 😉  Ezért mondták az angolok, hogy a bort nem lehet a parasztra bízni, be kell vonni a kereskedőket is. Ezáltal tudott emelkedni a minőség. 

A pohár evolúciója ugyanennek a folyamatnak a része. Hadd ne kelljen már visszalépni. Ha visszaforgatnánk az idő kerekét, még mindig két karóval járnánk az árnyékszékre: az egyikre támaszkodnánk, a másikkal a farkasokat hajtanánk el. 😂

Előzmény: BZoltan (61743)
Hepci Creative Commons License 2017.05.10 0 0 61750

Miért? Ez viszonylag egyszerű, 25%-ost szoktam venni, és éppen kifogyott a Nádudvari (meg a Spar Premium, ami szintén Nádudvari), és a közeli Jókenyér boltban Cserpes van.

A Cserpes azért annyira nem pejoratív márkanév még (nekem), mint a Lipóti. Vannak méltányolható termékek, és a tejivós koncepció is szimpatikus.

A tulajdonos népsorsjobbító megnyilatkozásait inkább hagyjuk - nyilván szeretne sok kormányzati pénzt kapni.

Előzmény: loading (61744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!