Azt is kóstoltam , de én a Merlot-t jobban kedvelem , mint a Franc-t ..... valahogy kerekebb , még ha a Cabernetben több is van ...
A baj az , hogy én a Solus óta mindent ahoz mérek és nincs könnyű helyzetben a konkurencia .....
(ne próbálj meggyőzni , ez olyan mintha egy olasznak azt magyaráznád , hogy az Aston Martin jobb , mint a Ferrari , vagy hogy a pápa szombat esténként sztriptízbárba jár!)
:-))))))
.... mondjuk a Konyári Sessio még hiányzik az életemből ....
a 2003 ast kóstoltam ...... szerintem sokkal kerekebb , sokkal harmónikusabb bor , mint a Magnifico ..... pedig az sem egy gyenge lőre!
Hirtelenjében ezek jutottak eszembe , kimaradt az általad említett csúcs - Bock Merlot , de nem írtam az Obsessioról sem , pedig abból is lapul még 2 paéack a hűtőben.....
Hát....ezek tényleg nagyon szép és nagy borok,de azért van jobb a Solusnál... pl.Kaló Merlot 2000-es,vagy a Bock Merlot 2003,Bock Magnifico 2003,vagy a Vesztergombi Merlot 2003. A Takler Primarius 2002' sem semmi.
A Bock Syrahja nekem csalódás volt,egy nagyon szép syrah-t tudnék ajánlani,igaz nem magyar,hanem olasz a Castello Banfi Syrah 2001',messzemenőleg üti a Bockot,és ár-érték arányban jóval kevesebb a Bockénál. Amíg kifizetsz 13-15 ezret a Bockért (ami mondjuk már kifutott tétel a piacon),addig a Banfiéra csak 4500 ft-ot.
Több nagynak mondott tételhez is volt szerencsém : 2000es Takler Regnum Reserve , lila cimkés Gróf Buttler Merlot , ugyanilyen Franc , ittam a G-500 ból még hordómintaként , kivégeztem több Kopárt , van még a 2003as híres Bock Syrah-ból a hűtőmben , Vesztergombi Csaba Cuvée -jét is forgattam a poharamban - mégis az egyetlen , a nagy , a tökéletes , a hibátlan bor , aminek minden kortyánál érzed , hogy jó élni , az Gere Attila Solusa ......
Bár mondjuk én a Vylyannek a vörösborait jobban szeretem,mondjuk a Duennium '97-est,nagyon szép,nagy potenciál....hatalmas test,kerek tanninok...hmmm...nincs is ennél jobb,amikor ilyen nagy bort iszol!
-Én sem szólom meg a gazdaságost és társait. Még a fillérest sem. Teszik a dolgukat és kész. Én inkább elzarándokolok az ismerősökhöz, mint Bandi bácsi, István Borház, Szűcs Gyula, Gonda, Frittmannék. Ennek ellenére megesett már, hogy a készlet nullázódása miatt kénytelen voltam berontani a nevezett műintézménybe. Természetesen más érzés a polcok között szédelegni, mint a gazdával "konzultálni", a hordók között.
Na ne má'! A Tescoban is van, amit az ára miatt érdemesebb ott megvenni, mint egy borszaküzletben. Ráadásul a kínálata nem a legrosszabb, általában pl. jobb, mint az Auchané vagy a Match-é. Majd legközelebb jól körülnézek...
A Tescoban az egyetlen bor amit vásárolok az a Robert Skalli Siraz , az jó és megéri az árát , a többi bor a vinotékákhoz képest drága , ráadásul igazán jót nem is igen forgalmaznak.
Az általad is említett kategóriájú borokat már este érdemes írni , amolyan "gondolkodós" italként ......
(egyiket sem kóstoltam még , de tudom hogy kb. milyenek)
Néztem a honlapodat , csoda , hogy lehet még kapni Solus-t , ráadásul jó áron !
-Ez tényleg magas. A cefre (vagy legalább a lé) keringtetése hűtőn keresztül nem a legkönnyebb megoldás a technika miatt. Cseppfolyós széndioxiddal(szénsavhó) okkal-móddal már lehet eredményeket elérni. Azonban, ha van egy sörhűtő, amivel hideg vizet lehet előállítani, és ezt a hideg vizet keringtetni egy bemerülő csőkígyón keresztül, az elég hatásos lehet. Így megoldható, hogy a cefre induló hőmérséklete is alacsony legyen és elkerülhető a robbanásszerű erjedés. Természetesen kén, enzim, fajélesztő, tápsó. Az utóbbi főként, ha "sokkos" a szőlő, és éheznek az élesztők. Ez a spontán erjesztés élesztőire is vonatkozik. Így a gyorsan szaporodó élesztők gátolják a bacikat. A legjobb ugye azért az egészséges szőlő, optimális szüreti körülmények amik azonban elég ritkán jön össze. Mert amikor víz van akkor vödör nincs, ha mindkettő van akkor meg szabad szombat van.(hihi)
Gratulálok!!!! Hallottam az eredményeket ma hazafele a kocsiban. Jó dolog lehet a vitorlázás....néha (sajnos csak néha) én is szoktam vitorlázni,általában Alsóörsön.
Ilyenkor nyáron legjobb a rozé,vagy egy jó fröccs,bár záróképp mondjuk én inkább koccintottam volna szívesebben egy Chateau Figeac-al,vagy egy Gaja Barbaresco '98-assal. Ezek mondjuk elég nehéz borok,attól függ,hogy illuminált állapotban akarsz-e lenni,mert mondjuk ahhoz bőven elég egy olcsó Varga féle is.....amit leemelsz a Tesco polcairól...
Kedves lalá! kösz a választ. mivel a tavalyi rosé és siller borom nagyon jól sikerült, így én is gondolkodtam, hogy leveszek belőle, s akkor a többi sötétebb lesz. a melegedés sajnos tényleges volt, mert a kezemnek kissé melegnek tünt és a saját hőmérsékletem közel a 37 fokhoz van. azonkívül olyan, kissé acetonos illata volt. az eltünt ugyan, de gondolom nem túl jó, hogy ilyen volt. német oldalakon utána néztem, ők ragasztó illatnak nevezik és azt írják, hogy a szőlőt, ha van közte 1-1 rohadt szem, megtámadhatja az ecetbaktérium és ettől lesz ilyen illata. ennek függvényében kérem a tanácsod. üdv. gertibor
-Kezdem azzal az okossággal, hogy csak annyi színt lehet a szőlőből kivenni amennyi ténylegesen benne van. Az egészséges szőlőnél egy erősebb kénezés segíthet a színanyag kilúgozásánál. Nagyon jó enzimkészítmények is vannak. Az almasavbontás(ph emelkedés) is mélyíti az árnyalatot. Azután lehet a színlevet csökkenteni ( néhány óra után kivenni valamennyit ~50%-ot), így lesz rozé és a másik rész jobb vörös. Én szeretem a szép mély siller színű borokat is, ha azok harmonikusak. Sajnos sok borbíráló szemében a "tentaszínű" a követelmény. De hát a csirke is a szép sárga kukoricaszemet kapkodja fel előbb. -A melegedéssel ilyen volumennél nem hiszem, hogy problema lenne. Különben is az erjedés vége felé jó a magasabb( 26-28 fokC ) a már fent említett almasavbomlás miatt.