Keresés

Részletes keresés

altimus Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93080

> Ha lenne egy olyan fuvarozó és csomagküldő cég amelyik vállaltan és ellenőrizhetően elektromos járművekkel dolgozik akkor én akár a mostani logisztikai költségeim sokszorosát is bevállalnám.

 

Ismersz olyan adatot, hogy mo-on az elektromos jarmuvek mekkora hanyadat toltik megujulo forrasbol? Ok, paks zold aramot ad, ha csak a mostani co2 kibocsatasatt nezzuk, de az orszag maradek energiaszuksegletet fosszilis eromuvekkel allitja elo, illetve ukrajnabol importalja.

Előzmény: BZoltan (93070)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93079

A fő kérdés, hogy mindez milyen lejtőszöggel. Na és persze az is amit te is írsz. Mi van ha november első hetében elvetem a magokat, ami ez után már nem nő meg, akár a csapadék hiánya miatt, akár a hideg miatt? A talajszerkezet is egy olyan dolog, hogy nem lehet a kukoricásnak való lapos területek barna talaját egy masszívan köves bazalt lejtővel összevetni.

 

De igen, ez egy olyan meló amibe nekem is jobban bele kellene állnom. Csak tudom, hogy nálunk a bazalton, lejtővel egészen más a történet.

 

Kérdeztem erről no-till evangelistákat akik nagyon képben vannak, hogy ez, hogyan működik és nagy volt a vállvonogatás. Ezt a no-till dolgot nem szőlőre és nem bazaltra hanem szántóföldi termelésre találták ki elsősorban. Szőlőben is működhet...de mielőtt kötésik beleállok csak megnéznék egy működő rendszert.

 

Ezzel együtt van már hengerem is és pár sorban már kisérleteztünk. Egy jó és olcsó "vetőgép" még frankó lenne

Előzmény: Daeril (93078)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93078

Azelőtt a nyári csapadék esemény előtt nem kell meghúznod a talajt, ha sikeresen takartad ősztől-tavaszig és nyárelőn hengerrel szép szőnyeggé változtattad a sorközön a takarásod. Több nyári felhőszakadást vészeltünk át úgy hogy a takart területeken nem volt megfolyás, sőt felfogta a szomszédtól átfolyt csapadékot kb 5 centi talajjal együtt. 1 óra alatt több mint 30 mm-es felhószakadásoknál is bevált... A gyökérzet vízelvezető képessége tényleg működik.

Persze ehhez kell ősszel takarásnak lenni... Amíg október végéig szüretelsz, mondjuk mikor fér bele a takarás ültetése - az egy több éve kínzó kérdés nálunk. Legjobb kombó szerintem 50-50 őszi kalászos / pillangós mix erre a célra. Ha nincs viszont takarás, akkor marad a vas - meg kell húzni, mert különben lefolyik... Valahányszor meghúzod viszont, rombolod a talajszerkezetet, csökken a szervesanyag tartalmad és a vízmegtartó képességed... Nehéz.

Előzmény: BZoltan (93077)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93077

A takarónövény téma röviden azzal jellemezhető, hogy nagyon nehéz. Nincsen olyan recept ami mindenhol működne. Én sokat beszélgettem a témában szakértőkkel, de egyértelmű választ arra, hogy bazaltos, könnyen tömörödő, lejtős és száraz területen mi a tökéletes megoldás. Mi most amolyan hibrid megoldást csinálunk. Bizonyos vágókban, váltott sorokban van takarónövényzet, de ez sok helyen kimerül a kaszált gyom/gyep takarásával. Ahogy te is írod vakarhatjuk a fejünket ha az a banális probléma jön elő, hogy még a takarónövényzet sem kel ki.

 

A fő kérdés az az, hogy mondjuk nyáron egy hónap masszív aszály után, amikor teljesen elszárad minden aljnövényzet és az időjárás előrejelzés ígér mondjuk 3 napon át tartó 60mm csapadékot akkor csendben üldögélünk a sárgára szikkadt "takarónövényzet" felett, hogy mi aztán no-till, vagy meghúzzuk a sorközt, hogy ne csak átrohanjon a bazaltos "térkövön" a csapadék.

 

Mindezt úgy, hogy ezerrel komposztálunk, meg bevetünk minden organikus praktikát a talaj lazításához, kíméljük a talajt amennyire lehet, a traktorunk sem egy böszme és még azt is óvatosan használjuk.

 

Szóval ez az a terület ahol szerintem a legkomolyabb kihívások vannak.

Előzmény: Daeril (93072)
joskabacsi Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93076

A Djokovic-os cikk feldobta a napomat :) 

 

Előzmény: mbukovics (93033)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93075

Nálunk agyagon a tömörödés. Nem triviális a tápanyag körforgást beindítani ( nitrogénhiány néhol látható nálam). 

Baranya több csapadékot kap mint mi - így én szembesültem egy banális buktatóval is, ami nálatok nem valószínű hogy megvan: ha nincs eső nem kel ki a takarónövényzet...

Előzmény: mbukovics (93074)
mbukovics Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93074

Mik a buktatói? Én csak az előnyöket látom Hetényben.

Előzmény: Daeril (93072)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93073

Köszönöm a hozzászólásod, nem belevágás. 

Azért is kérdeztem, mert biztos vannak akik veszik - különben miért tartanák, igaz? Tény hogy én nem láttam még csak nagyon sok palackot nagyon porosan.

Előzmény: Csokis (93071)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93072

Visszalapoztam a múltkor az instán és '17-ben ültettük az első takarónövényünket. Nem szoktam sokat beszélni róla, mert nagyon nem triviális technológia és rengeteg buktatója van, rengeteg előnnyel is.

A folyamatok takarás és a talajmunkák elhagyásával lényegesen csökkentettük azóta a gépi munkák mennyiségét. Önmagában ennek a ténye és talajunk javuló állapota miatt szerintem a szőlő előállításának jelentősen csökkent a CO2 lábnyoma. De ennek a certifikációján még nyugaton is csak gondolokodnak...

A logisztikai lánc a gönygöleg beszerzéstől az értékesítésig pedig ezer sebből vérzik ha karbon lábnyomot vizsgálom...

Előzmény: BZoltan (93070)
Csokis Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93071

Bocs, hogy megint  belevaú, de nyilván vesznek az emberek bort a CBA-ban, különben nem tartanának. (Én is szoktam, szigorúan csavaros kupakú fehéret, max. rozét.) Én legalábbis ilyen helyeken 2500 Ft feletti bort sosem vennék, hiszen az isten tudja, mióta állhat már ott 20+ fokon, állítva, kiszáradt dugóval.

Előzmény: Daeril (93069)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93070

A regeneratív szőlőművelés egy fontos téma. Jó is lenne ha felkapná a piac.

Én már 4-5 éve mondogatom, hogy lófasz a bió seggébe, mert pont lekésett a legfontosabb trendről a klímaváltozás nagy kérdéseire való érdemi válaszadásokról. Konkrétan arra gondolok, hogy a civilizációnk és ebben a szőlészeti, borászati kultúránk fennmaradása szempontjából károsabb a 10-szer való kontakt szerrel való mint a kétszer felszívódóval való permetezés... mármint abban az esetben ha gázolajat égetünk el a permetezés közben.

Ezzel együtt én pro-organikus vagyok, mert jelenleg nincsen semmilyen lehetőségem lényegesen csökkenteni a CO2 kibocsátásunkat és ha lenne sem tudnám ezt mérhetően, szertifikáttal bizonyítva kommunikálni a fogyasztóval.

Szóval hosszú távon (20-30 évre tippelek) a bio vonal egyértelműen szopóágra fog kerülni. Egyszerűen mert nem az a probléma amiről a bió beszél.

Ugyanezt próbáltam én a Strekovéknak meg a Bencze Pistiéknek is a Terra Hungarica nagy vitákban magyarázni... de nem értették és most sem értik. 

Az agráriumnak és így a bortermelésnek is részt kellene vennie a klímaváltozás elleni küzdelemben. Például fontosabb lenne a késztermékek logisztikai láncolatában csökkenteni a környezeti terhelést.  Ha lenne egy olyan fuvarozó és csomagküldő cég amelyik vállaltan és ellenőrizhetően elektromos járművekkel dolgozik akkor én akár a mostani logisztikai költségeim sokszorosát is bevállalnám.

De az, hogy a sok balfasz a kénre fényesíti a bohócot az cirka olyan mintha 1914 Július 27-én valaki attól féltette volna a világot, hogy a Kovácskettő János hamisan hegedűl a vásárosnaményi kocsmában.

Előzmény: Daeril (93066)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93069

Arra én is...

Látott már bármelyik fórumtársunk, bárhol, egy CBA vevő kosarában bort? Lehet én rosszkor, vagy rossz helyre járok, de nem rémlik, hogy egyszer is láttam volna bort választani vevőket CBA-ból.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (93064)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 1 93068

A komolyabb volument megmozgató trendek nyilván nyugatról jönnek. Azért a prémium árazású borok tetemes részét a jómódú nyugai fogyasztók isszák meg. Pont ezért vannak kétségeim azt illetőleg, hogy a boros világot megrázó trend keletről érkezne. Mondjuk a narancsbor és a natúrbor mint technológia ugyebár Grúziából érkezett :) Szóval azért van itt mozgás keletről is.

 

Amúgy szerintem a natúr borok piaca már most telítődött. Aki gyorsan mozdult az be tudott keríteni magának a piacról annyi rajongót ami elég a fennmaradáshoz, de az én tapasztalatom (nem mérvadó) az, hogy a nagyvilág gasztrója már kezd elfordulni a seggszagú, almasavbomlásos, zavaros, illós, citromléízű szájderszerű boroktól. Szép volt, jó volt... de egy étterembe alapvetően nem szopni jár a többség :)

Előzmény: kifli (93060)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93067

Egy-egy jól elkészített darab tud számomra élményt okozni, de alapvetően halálosan unalmasak számomra a primer gyümis vörösborok...

Szerintem ha lenne vörösborotok az biztosan valamilyen ellenkultúrát képviselne, csak ha fehéreitekből indulok ki :)

Előzmény: BZoltan (93063)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93066

Nemrég villant fel elém egy video, amit valami borszakértő figura osztott meg talán a csiripen. A lényeg, hogy a szőlőben (a termőhelyen) elásott cserép/beton valalmiből húztak egy mintavevővel bort és azt kóstolgatták. Szóval van még tér amerre a naturál mozgalom kimozoghat.

A másik buzzword, ami jön föl nyugaton ezerrel, a regeneratív szőlőművelés, talajtakarásos, legeltetős, talaj szervesanyag tartalom növelős technológiák... Ezek nem új dolgok, de most rátaláltak a sajtómunkások.

Előzmény: BZoltan (93058)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93065

Érdekes lenne megkérdezni azt a boltos, hogy ő honnan vette és miért azt a bort.

 

Ehh... a régi gumicicám :D Mi lenne ha a boros sajtót mondjuk, teszemaszt vagy de vagy viszont érdekelné bármi más is mint az ötpontok kiosztása meg a kékvirágos illattal indító párolt maracuya aromokkál a savszerkezeten felmászó borleírásoknál ragadna meg. Ja igen... mindig elfelejtem, hogy az establishemt (ami ugye bizonyos borászok szerint nem is létezik) faszán leszoktatta a teljes magyar boros közéletet arról, hogy bárkit érdekeljen más is mint a vészetes borleíró nyelvezetén megénekelt feldicsérés. Például az, hogy hogyan is készül egy bor és hogyan is jut el a fogyasztóhoz.

 

Amúgy nem csodálkoznék azon ha valami árukapcsolt kármentés miatt lenne ez a bor ott. Arra gondolok, hogy mondjuk valami jól fogyó prémium töményt is áruló díler betárazott a Bencze borokból és amikor rájött, hogy a harmatos lófasz sem veszi meg akkor a következő delikáteszes viszki rendeléshez hozzácsapott két karton Bencze bort, hogy akkor kap 5% engedményt a viszkiből ha ezt a Bencze bort is elviszi. Nem viszki-Bencze viszonylatban, de tényszerűen tudom, hogy ez egy létező gyakorlat.

Előzmény: Daeril (93061)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93064

Én a helyi CBA-ban látok érdekes borokat, például négyféle provence-i rozét (asszem, 2019-es évjárat mind), kábé 4, 6, 8 és 12 ezer forintos palackáron. Nem hiszem, hogy sok fogy belőlük. De van Bock tradicionális pezsgő, Nyakas Menádok-sorozat, Royal és Orosz Gábor 6 puttonyos aszú... Kíváncsi lennék az értékesítési stratégiára.

Előzmény: Daeril (93061)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93063

Bár én is szívesen iszom az ilyen stílusú vörösborokat, de megmondom őszintén, hogy elképesztően nagy öröm számomra, hogy csak fehérborban utazunk :)

Előzmény: Daeril (93062)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93062

Abszolút ez most az irány. 

Előzmény: BZoltan (93059)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93061

Érdekes történet lehet, hogyan kötöttek ki egy delikátesz polcán a Bencze Pista borai. Eleve reménytelen bármelyik kistermelőnek szerintem egy "sztenderd" kisker közegben bort eladni. A Bencze ráadásul a szűkösen értelmezett öko-kézműves-manufakturális szegmensnek is a legszűkebb sarkában van elég magas palackárakkal. Vajon ki gondolta, hogy ez egy jó gondolat kitenni a borait egy polcra csak úgy szakértő, kínáló eladó személyzet nélkül, aki szabályosan a vevő kezébe teszi a bort...

Előzmény: Hepci (93056)
kifli Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93060

Vigyázó szemetek nyugatra vessétek...

 

Minden onnan jön.

 

Lehet, hogy most viszont keletről támad majd az új hullám és 2025-2030 között valami olyat kapunk, hogy visszasírjuk még a natút borokat...

Előzmény: BZoltan (93058)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93059

De annak, hogy 1-2 éves vörösborok már pörögnek a piacon az az oka, hogy vörösborból is a vékony, karcsú, primőr gyümölcsös és jól iható stílus a divat.

Előzmény: Daeril (93057)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93058

Ott is faszán bevitték az erdőbe annak a delikátnak a tulaját :( De ugye a néhányan feltalálták azt a truvájt, hogy tulajdonképpen minél szarabb annál jobb.

 

A Bencze Pistiről nekem nem tud nem beugrani az amikor az imázsvidóban úgy cirka 100 milliós technológia előtt állva előadta, hogy csak egy slag kell a borkészítéshez.

 

Amúgy nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő hullám. Mert ahogy retrospektíve átnézem az elmúlt harminc évet az jön le, hogy úgy tíz évenként futnak be ezek a mozgalmak. Mire számítsunk 2025-2030 között? Maya Gold és Michelle Wild butt-plugját kell majd beáztatni a mustba? 

Előzmény: Hepci (93056)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93057

Nem jellemző 1-2 éves borok már pörögnek a piacon. 

Fehérborok érlelése lényegesen nehezebb terep.

Előzmény: BZoltan (93055)
Hepci Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93056

Éppen nézegettem pár napja a Bencze Birtok borait, egy gellérthegyi delikátban érlelődnek a polcon a vicces, magas művészeti értékű címkéikkel, ugyanis a kutya sem veszi meg őket 7-8 rugóért. Ennek az érlelési projektnek vajon mi lesz a vége?

Előzmény: BZoltan (93053)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93055

Vörösbornál ez talán kívánatosabb és megszokottabb mint fehéreknél, nem? Legalábbis a 2020-as narancsborunkat látva :D teljesen indokoltnak érzek 2-3 év palackos érlelést :D

Előzmény: Daeril (93054)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93054

Én ebbe az irányba mozdultam a Kékfrankossal. A most futó évjárataink a '16-os '17-esek, amiket gondosan érlelgettem a szűk pincémben. DE még így is azt mondom bármelyik kedves fogyasztónknak ha kérdezni, hogy igyák meg a borokat mert azért vannak :)

Előzmény: BZoltan (93052)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93053

Ja... jelzem az a messianisztikus várakozás és rajongás ami a 2000-es évek második felében induló újhullámos borászgenerációt körülvette az elsősorban online térben az nem különbözött ám semmiben attól a teljesen irracionális hisztériától amikkel a print boros sajtó mutatott be a 90-es évek elején és közepén indult első generációval.

Mészáros Gabriell, Rohály Gábor és szerintem Alkonyi Laci  is meg még sokan mások is részesei voltak ennek a tébolyult hergelésnek... hogy valaki feláll az "irodai" munkahelyéről, kerít magának Villányban, Szekszárdon, Tokajban pártíz hektár szőlőt, gyorsan betelepíti és a harmadik évjáratban már bordeauxi meg burgndiai magsságokra tör több évtizedes potenciállal bíró csoda borokkal.

 

Érdekes és provokatív felvetés, hogy nem pont ezt látjuk most a natúrboros mozgalommal és egy teljesen új generációs borász csapattal meg új véleményformálókkal?

 

Az aktuális forradalom kíméletlenül felfalta a saját gyermekeit is...a 90-es évek dinoszauruszaival ellenpontba helyezkedve jöttünk mi a kézművesek, orgaikusok, terroir borászatok... aztán a 2010-es évek második felében velünk ellenpontként jelentek meg az ezoterikusok, biodinamikusok, kénmentesek.

 

Mindegyik új hullám az előző forradalom mozgalma ellenpontjaként definiálja magát.

 

Viszont csak az 90-es évek nagyjai tudtak establishmentet csinálni. Csak nekik sikerült begyógyulniuk a HTN-be, Nébih-be, Agrárkormányzatba és a piacot uraló kereskedelmi csatornákba.

Előzmény: BZoltan (93052)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93052

A fiatalon nem jó borok problémáját azzal lehetne megelőzni, hogy a palackérlelést én magam vállalnám fel. Pont ezért esne ki hirtelen 4-6 év bevétel :)

 

 

Szóval ezt a kihívást én elengedem.

 

De ezért csodálkozom azon, hogy a Terroir Club egy kezdő, vagyis úgy az ötödik évjáratánál tartó,  6-7 éves ültetvénnyel dolgozó borásznak több raklap borára feltett több millió forintot. Nagyon komoly tételben lutrizott a shiraz és amint az ábra mutatja 9-10 évet még akkor sem bírnak ki ezek a borok ha Takács Aljos egy kibaszott nagy zseni.

 

Így utólag lehet a Jónás Csabának is érdemesebb lett volna némi mérsékletet erőltetnie magára amikor mennybe menesztett egy 5. évjáratánál tartó kezdő borászatot. Mert szerintem részben egy nagyon vékony talajon álló, nagyon kevés valódi merittel rendelkező borásszal hitette el a rajongani akaró boros közélet, hogy ő csukott szemmel, seggbedugott kézzel, ösztönösen is csak zseniális, évtizedes érlelési potenciálla bíró és drága borokat tud csinálni. 

 

De, hogy sportszerű legyen a Csaba rólunk szóló hasonlóan hízelgő és elismerő írásait olvasva én tudatosan féket raktam az önbizalmamra. Én akkoriban 2010-ben is hűtöttem a kedélyeket és az elvárásokat a boraink eltarthatóságát illetőleg. Mindig azt mondtam, hogy egyelőre jobb ha 2-5 éves korukban megisszák a borainkat. Pedig pontosan tudtam, hogy jó évjáratban, szerencsés csillag alatt, jól tárolva akár meg is maradhat a talpán. 2010-ben már voltak 2001-es (csontszáraz olaszrizling és juhfark) boraink amit működtek még, de voltak 2005-ösök is amik már kezdtek lejtőre állni.

Előzmény: Daeril (93051)
Daeril Creative Commons License 2021.12.14 0 0 93051

Ha meg is lenne a szabad tőkéd és akaratod a golyóálló furmint kifejlesztésére akkor sem lenne túl sok értelme ezzel foglalkoznod. 1000ből csak 1 palackod tennék ugyanis el mivel ez egy kihaló műfaj. A golyóálló boraid, érzésem szerint, pedig fiatalon nem lennének finomak és azért vernének el a furkósbottal a fogyasztóid. 

Így meg előkerül majd egy 12 éves SAP karton egy meleg évböl szétesve és azért vernek el a furkósbottal :)

Előzmény: BZoltan (93049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!