Bocs. Szerintem ez nem olyan nagy hiba, de jellemző ezekre. Meg a klima szokott rosszaskodni, nálunk ezek jöttek elő. A klimával nem tudom mi volt, nem hűtött, garban megcsinálták, de rejtély mit cseréltek.
A kétoldalú ragasztót próbáltam az első lejövetel után, kevés sikerrel, utána döntöttem a Palmatex mellett, most majd jön az FBS :D ha az se sikerül felkeresek valami epoxy gyanta gyárat.. :D
Azt a szitát hogyan cserélem/tisztítom? Kitekerem, kilögybülöm valamivel, megszárítom, és vissza? Nincs ott bármiféle egyéb feladat, mittomén légtelenítés vagy ilyesmi?
Tipushiba. Nálunk is az összes ilyen, szervizben sem sikerül rendesen megcsinálni. Szélvédőragasztó lenne talán a legjobb hozzá, mi most FBS-sel ragasztjuk mert az van, +Duck tape fixálni amig meg nem szárad.
Van egy problémám amiben szeretném a segitségeteket kérni. Van egy 2013-as évjáratú Ford Focus Kombim, aminek a jobb hátsó ajtón lévő és a bal első ajtón lévő kéder gumi alul elengedte az ajtót kb 40 cm-en.. Pattex Palmatex ragasztóval felragasztottam vagy 2 éve, de most megint elengedte magát, és ismét szeretném a tél előtt megcsinálni.
A duplakuplungos váltó, amit a Volkswagen csoport DSG-nek hív, a Ford esetében Powershift néven fut. 2008 környékén jelent meg a gyártó kínálatában.
Ebből alapvetően kétféle létezik, a DCT250 típus, ami szárazkuplungos, és pl. Fiestába kerül. A DCT450 típus Focusba, Mondeoba, S-Maxba stb. kerül, és ez olajos kuplungos kivitel. Az utóbbi nagyobb nyomatékot visel el, mint a jelzés is utal rá.
Ugyanezek a váltók kerülnek még Volvoba és Mazdába is - meg talán a Peugeot-Citroen is használja őket, ebben nem vagyok biztos.
Felhasználói szemszögből a DSG és a Powershift szerény tapasztalatom szerint nagyon hasonló. A DSG - amit én próbáltam - szerintem gyorsabban vált, és alacsonyabb fordulaton tartja a motort.
Maga a konstrukció:
- DSG-ből is létezik 6 és 7 sebességes. Állítólag a 7 sebességes szar, a 6-osból pedig vannak jó és rossz szériák.
- A Powershift kb. úgy szar, ahogy van. A kialakítása (vezérlés és mechanika ugyanazt az olajat használja) magában hordozza a meghibásodás és elhasználódás nagy valószínűségét. A felhasznált anyagok silányak, tovább segítve a hibák gyors kialakulását (műanyag alkatrészek válnak le, csapágyak nyíródnak el, fogaskerekek törnek). 2015-ben javítottak valamit rajta - állítólag. (Kis színes: USA és távol-keleti piacokon olyan csalódást okozott a fogyasztóknak a megjelenése után, hogy csoportos pert indítottak a gyártó ellen, és azt meg is nyerték.)
- A Powershift javítása horror drága, akár 7 számjegyű is lehet a számla végösszege.
A gyakorlatban, amíg a Powershift működik, kellemesen lehet vele autózni. Elég jól eltalálja, mit kell tennie; sok esetben a motorfék szükségességét is észleli, és visszaváltva pörgeti a motort a magasabb fékhatás érdekében.
először a 6-os DSG-t találták ki és szerintem most is létezik, mert az a nem száraz kuplungos. A 6-os DSG-t az erősebb motorokhoz szerelték, amelyek nyomatékát a 7-es a technikai korlátai miatt nem tudja átvinni. A 7-es egyébként sokkal nyűgösebb mint a 6-os, volt, akinek sűrűbben cserélték a 7-es váltóban a kuplungot garanciában, mint az olajat (azt természetesen nem garanciában).
Ez 3 éve volt, azóta talán összekapta magát a VW...
A motorféket úgy tudod "felerősíteni", ha S (Sport) állásba kapcsolsz. Én csak hegyekben használtam így.
"- Ez itt egy Ford Focus II üzemanyagszivattyúja és a szerelvények. Igazi slágertermék. Az újat sehol nem kapod meg 80 ezer forint alatt, de mi megtaláltuk a gyártóját, a székesfehérvári Visteon az, viszont mi csak a floridai partnerükön keresztül tudjuk megrendelni. Megvásároljuk féláron, majd haszonnal bárkinek továbbadjuk, akinek szüksége van rá. Hemzseg a rossz megoldásoktól: elolvadó elektromos csatlakozóval, alulméretezett szűrővel tervezték, szinte biztosan tönkre megy."
A Focusokban, de egyáltalán a Fordokban van DSG (dupla kuplungos) váltó? Akár a száraz két tárcsás vagy az olajos változat?
Azért kérdezem, és elnézést ha kicsit offos a következő néhány mondatom, mert az elmúlt napokban (három napon át) egy 1.4-es VW Golf 7-est vezettem (közel 2 ezer km-t- város/autópálya/hegyi menet/ország út) és nagyon megszerettem ezt a váltót. Szinte az első perctől kezdve nem is hiányzott a harmadik pedál, pedig előtte még eddig nem vezettem automata váltós autót. Nagyon finoman váltogat le-fel, nincs váltások közötti szünet, de még enyhe bólintgatás sem. Egyet hiányoltam kicsit, de meg lehet szokni, bár a dízelekhez képes szerintem minden benzines ilyen, hogy a motorfék az gyengébb volt mint amihez én hozzászoktam a dízel autómnál. Főleg lejtmenetben éreztem ezt, de nem volt annyira vészes, hozzá lehet szokni a dízel után.
Az egyhatosok. 109 és 125le mind jol huznak. Viszont a nagyobbikat nebiztos hogy érdemes megvenni.
Föleg ha loerö után kell perkálni a biztositást. De egy állapotfelmérés után érdemes gondolkodni a nagyobban. A kötelezö kört akkor is finanszirozni kell extrában. Vezérmü olaj és szürök. Sajna egyre több a hazug elado aki a csillagot is.... a kettes fokusz amugy is keresett auto mert megbizhato. Agyonverhetetlen ha megkapja azt amit kell. Igazábol csak a hátso felfüggesztés az ami bajos. Ha még nem cserélték akkor ajánlott. Ez kb olyan 50 ezer forint. De utánna élmény lesz vele menni. Tehát igazábol komoly kiadásra nem kell számolni vele. Persze a dizel befecskendezö rendszer drága móka. Ha ahoz hozzá kell nyulni akkor bajosan uszod meg 400 ezer alatt.
Igazából nem vagyok gyors váltásokhoz szokva, mert az Octavia2 váltója sem szereti az ilyeneket, az is komótos, csak ez attól is akadósabb volt. Ha legközelebb hozzájutok egy Focus-hoz, kipróbálom.
Az 1.6-os 125 LE-s motornak van valami ismert hibája?
Nekem nagyon tetszett, jól ment 2 személlyel és klímával is, alulról is jól húzott pedig ha jól sejtem, 16 szelepes.
Az én tapasztalatom szerint(igaz enyém 6-os,de 5-re is igaz lehet)csak akkor igazán komfortos a váltás, ha lassan, ütem-kivárósan van a váltás.Ebben az esetben nagyon szuper a váltás,viszont ha gyorsan(nem kivárósan)elváltok.akkor van pici akadás. Városban pl,ha néha kicsit gyorsabban próbálok váltani( akkor érzem) hogy ha egy picit is gyorsítom a mozdulatot, lesz egy kis akadás. Sztem próbáld ki ezt a nyugis váltási módszert,hátha.Ja és 2500 rpm fölött váltsál el,indulásnál is 1-2 nél is szépen kivárva,le fog esni közben a fordulat 1600-1700 ra,onnan lehet simán húzatni a motort.
Ha már senki nem válaszolt a típust firtató kérdéseimre (ennyire jó vagy ennyire rossz ezek szerint?), azt valaki meg tudja mondani, hogy mindegyiknek akad az 5 sebességes váltója (1.6 szívó 125 LE)?
Nemrég vettem egy 2010-es kombi Focus EconeticII-t. Az elektromos ablakok működnek, de bárhogy is próbálom, a vezető oldali automatikus funkció csak nyitásnál működik, zárásnál nem (tehát záráskor végig tartani kell a gombot, különben leáll). Próbáltam a kézikönyvben leírtak szerint "újraprogramozni", de nem állt helyre. Lehetséges, hogy ez gyárilag csak nyitó irányban tud automata lenni? (A kapcsoló is csak lefelé "kétlépcsős", felfelé egy...)
Előre is köszönöm, ha valaki tudja a választ, és leírja.
Még van itt egy doboz a bal első kerék előtt,vastag kábelköteg megy bele és az elejére rögzítve van valami szerkentyű.Ezeket sem tudom mik.esetleg valaki?
Tudja valaki,hogy minek a kapcsolója vagy érzékelője lehet a képen jelölt valami?Csak akkor hozzáférhető(látható)ha lent van a lökhárító.Zárhíd alatt van jobb oldalt,szemből bal oldalon.Lehet ez ütközés kapcsoló,ami a lufit vezérli?Vagy kisebb koccanásnál letiltja motor indítást(lufi még nem aktiválódik)és kézzel vissza lehet kapcsolni?Az alján mintha nyomógomb szerű lenne.Jó lenne ezt tisztázni!
2007-es (II-es) Ford Focus-om van, benzines 1.6-os (sedan) kivitel.
Téli gumit vennék rá, meg persze hozzá felnit is. A nyári kerék: 195/65/R15
Engedjétek meg ezt a nagyon amatőr kérdést, jó lesz ez rá? (méret, osztókör, stb.) Utánajártam jól a témának, talán nem traktor kereket vennék rá, de azért a nálam jobban hozzáértőket hadd kérdezzem meg a választásról.
Most kapható Focus-ról mi a vélemény? Vannak típushibák? (Biztos vannak, de mik azok?) 1.6-os szívó motorral vennék, ha vennék. Leginkább ennek a nyűgjei érdekelnek a motorok terén.
Az 5 ajtós kivitel csomagtere mennyire használható? A prospektus szerint teljes értékű pótkerékkel 277 liter, kis méretűvel meg 316 liter. Ez így papíron karcsúnak tűnik, nagy csomagokat egyébként sem lehet a pótkerék mélyedésbe tenni.
Ez a kartergázszelep(nem szűrő) úgy működik, hogy kis motorterhelésnél nyitva van, és sok kartergázt enged a szívócsőbe, ha odalépsz a gépnek, akkor a szelep záródik(vákum szívohatástól), és csak egy kis furaton keresztül tud menni a kartergáz.Nem értem,hogy nekem miért nincs bent ez a rugós szelep,pedig még gyári bontatlan volt mikor levettem a kupakot.A kupak alatt kellene lennie a rugónak meg a gumimembránnak szerintem.
Sziasztok! 2007 facelift kettes foka. Tapasztalt mar valaki olyat hogy ha klima nelkul jaratja a ventit akkor budoset fuj ha klimazok semmi szaga. Az utasterben elloheto fertotlenitot frissitot mar elnyomtam benne de semmi. Otlet? Ha nem muszaj nem jaratnam akkor is a klimat ha nincs ra szukseg.
Én is ki fogom kötni a kartergázcsővet a szívócsőből,csak én közbeiktatok egy olajlecsapató edényt ami kiszűri a trutyikat,és a tiszta gázt vezetem vissza a szívócsőbe.Ez így környezetbarát,és a motor felmelegedését is segíti kicsit.A szelepdekni tetején levő úgymond kartergázszűrő szelep kupakját én levettem,de ott se szelepet,se szűrőt nem találtam csak üres házat.Amúgy az a rugó amit említettél,az hol található elhelyezkedésileg?
Az olaj a karterban ahol a főtengely forog a dugattyúk szaladgálnak ezerrel, az olajszivattyú spricceli a dugattyúk alját hogy hűtse, az olaj elporlasztott állapotban van , amotor belső oldalán lecsapódva visszacsorog a karterba. Ha nagy a kartergáz , ezt az elporlasztott olajat hozza magával, és a leválasztó ha egyáltalán van építve bele , leválasztja és visszacsorog a kareterba. Ha túl sok a kartergáz, megnő a kiáramlási sebessége és kiköpködi az olajat.Negyven évvel ezelőtt aládrótoztak egy kupát és mikor megtelt visszaöntötték a motorba. mostanában ez már nem divat.
2-3 cl a cl az centiliter? az tényleg nem sok nem kell vele foglalkozni.
Mit jelent hogy a szívásba bevezetem? Le van kötve a kartergázcső és csöpög ki az olaj? A kartergáz mindig visz magával egy kis olajat az olajleválasztó feladata lenne hogy a motorban tartsa. A mostani motorokon ez sem tökéletes. általában a fizikai méretekkel van baj, az olajat akkor tudjuk leválasztani ha lecsökkentjük a kiáramló kartergáz sebességét és ellenáramú vagy centrifugális csapdát alakítunk ki. Na ez nemigen sikerül az autógyáraknak mostanában. lehet ilyet utólag építeni de nem egyszerű.
Ha nagy a kartergáz,az a dugattyúk és henger kopásából esetleg gyűrűtörésből ered.Nemnagyon van megoldása, a felújítás lenne de nagyon drága neméri meg. Kompresszioméréssel ki lehet zárni a gyűrűtörést .vagy durva mechanikai hibát.Esetleg meg lehet kockáztatni lecserélni a kartergáz szűrőt egy újra. Ha ki lehet tőkéletesen takarítani akkor nem kell az új.
Az ok hogy hogy keletkezik azt értetem is csak azt nem hogy onnan feljöjön olaj járaton keresztűl és még befoduljon 90 fokot és még ott a szelep ez a furcsa.
Már látta szerelő azt mondta ezzel ne foglalkozzak mértük 2000km alatt 2-3 cl
Amit én szétszedtem az 2006-os, újabbat nem láttam még.Egy 2008-as BMW-nél 160 ezernél sok a kartergáz, duplaturbós , mindkét turbo kuka.Várjuk mikor szakad el a vezérműlánc,az ember esze megáll, ja és a szívótorkot már kicserélte a bmw szervíz egy talicskányi pénzért.
Ha nagyon sok a kartergáz,az kopott motorra utal. Nem ártana egy kompresszió mérés, dugattyú gyűrű mellett lemegy a gáz a karterba, és ott megnővekszik a nyomás,ezért tud felkapni olajat.
Ezt az olajszűrős dolgot már írják egy ideje a neten a Ford (/Peugeot?) dízeleiről. Azt viszont nem sikerült kiderítenem, hogy mely évjárattól meddig érintettek a kocsik, illetve más motortípusoknál is fennáll-e a hiba (2 literes, 1,5 literes újabb motor stb.).
Véletlen a tulajdonomba került egy focus 1,6 tdci HHDA motorkóddal. Az autót motorhibásan vettem, megjavítottam és most elmondom mit tapasztaltam, hátha valakit érdekel.
A motor tervezésénél a gyár több hibát is elkövetett , azt mondják ez nem ford motor de mindegy ki csinálta. Elsőként az olajszivattyú szűrőjét a karterban nagyon kicsire csinálták hamar elrakodik ,nem lesz megfelelő olajnyomás, ajánlott 100 ezer km-enként cserélni mert kitakarítani sem lehet.Lehet hog a 100ezerrel még sokat is mondok. A másik komoly hiba a főtengely csapágyainak a rögzítö füle rosz oldalon van.
A dologra nem találok épeszű magyarázatot, vagy ennyire nem értenek hozzá, vagy véletlen rosszul rajzolták le valahol, és nem tünt fel senkinek, vagy szándékosan rosz oldalra tették,akkor meg a konstruktőrnek már rég a börtönben kéne ülni, legyen ideje összeszámolni hány embernek mekkora kárt okozott.Egyébként a többi része rendben van, a hengerekben 280ezernél még nincs kopás, a dugattyúk dugattyúgyűrűk mintha újak lennének. A blokk alumínium a csapágyfedelek öntöttvas, két külömböző hőtágulású anyag összepárosítása nem szerencsés, a csapágyak kimozdulása előre kódolt.
Javítani addig lehet mig a főtegely meg nem szorul, ha már megszorult akkor nem egyszerű a helyzet.
Javítás módja ,.: motor ki, fötengely ki, csapágyak rögzítőfüle helyét a másik oldalon kimarni , csapágyak olajfuratait átfúrni, csapágyakat fordítva berakni, összeszerelni és kész.Jó munkát kivánok.
Én vettem egyet, itthon nem kínában, nem vennék mégegyszer. Négyszer vissza kelett vinnem mire a gps stabilizálódott, nem igazán kiforrott azt gondolom Hangja teljesítménye rendben van.
Sajnos az évjárat-okozta első ülés kialakításbeli különbségek miatt (a háttámla rendben, de az ülésnél voltak kialakításbeli problémák) nem sikerült eladni az üléshuzatot a topikból jelentkezőnek, ezért megmaradt:
Tehát: 2012-es Ford Focusról van szó, abba méretpontos a huzat (kombi-nem kombi szempontból szerintem mindegy a dolog). Ha mégis érdekel valakit, pepecske kukac freemail pont hu
Na, ki lett cserélve az összes műszerfal izzó (óracsoport és középkonzol), talán csak a szivargyújtó karimája maradt ki, de az lényegtelen. 10db 12V 1.2W-os rizsszemizzó kellett hozzá, nem W3W helyzetjelző. 2003 Focus I facelift
Nem rakatom vissza a rossz gyertyákat, hogy erre tudjak válaszolni. :)
De jó eséllyel mindkettő benne volt vastagon, mert gyújtáskimaradásra dobott hibakódot is. Hétfőn veszem át az új gyújtókábel szettet, talán ezzel tovább bírják majd a gyári gyertyák. Nem gond, ha 30e km-enként kell cserélni őket (az előírt 60e km helyett), de akkor már ne döglődjön az autó induláskor, gyorsításkor. Van aki 10e km-enként cseréli őket.
Szerinted a főtengely jeladót ki lehet venni(tisztítás végett) a szíjtárcsa levétele nélkül is?Ahogy én néztem a csatit le lehet húzni(azt így lehet tisztítani)viszont a jeladó a csavar kivétele után se jön ki.Sokszor érdemes annak a mágnes fejét is tisztítani,viszont ha le kel venni a tárcsát az már nem is olyan egyszerű.Főtengely rögzítés(mint vezcserénél)új csavar,nyomaték+szögre húzás.Ez a jeladó főleg benzineseknél tud indítási nehézséget okozni,(ha koszos a feje)de dízelnél is előfordul.
1.6-os Focus II-m van és mostanában az indítások jelentékeny részében előfordul, hogy miután beindult a motor, az összes mutató visszaesik kiindulási helyzetbe, majd pár másodperc múlva a helyes értékre ugrik, közben a kijelzőn is a futott kilométer álláson kívül mindent elfelejt, nem csipog, átlagfogyasztás stb. Járt már így valaki? Válaszotok előre is köszönöm!
Gyújtókábelből végül is Tesla lett rendelve a szerelő javaslatára.
Reggelente nagyon nehezen indult az autó és gyorsításkor torpanás, rángatás volt, ha nem pörgettem ki 3500-4000-ig a fokozatokat. Fojtószelep tisztítás és gyertya csere megoldotta a problémát, most a gázreakció is teljesen más. Emelkedőn már nem kell kézifékkel indulni... :)
Még egy gyors kérdés:
Focus I facelift műszerfal világításába milyen izzók vannak és hány db? Illetve a középkonzol (fűtés szabályzás) izzóit is cserélném. Köszönöm előre is a választ!
Csak ittnem versenyszellemröl van szo. Itt kint is ugy van a rendszer kialakitva,hogy bizonyos esetektöl eltekintve pl autopályán épitési munka miatt korlátozott helyen bizony szigoruan büntetnek a sebesség tullépésért. Mig más helyeken,a megengedett sebesség plusz 20km/h le van szarva.
Ne tartsd fel a forgalmat mert dugo lesz. Ha elhuzol a rendör mellett,akkor sem jön utánnad.
Céges Volvo S60 Budapest 50km/h val lakott területen elém is kéklámpával bevágott a rendőr, hogy mért tartom fel a forgalmat. Utánna M7 autópálya bevezetőig Rendőr után végig 70-80 km/h mentem . De egyébként igaz inkább érek 5 percel később de egybe és tényleg odaérnek.
Ford Focus 1,6 tdci ről van szó tank sapka nélküli betöltő nyilásu a pisztoly tolja férre. Mi a trükkje a tankolásnak mert olyan gyorsan megtelik pl a Suzukinál visszahúznám a pisztolyt akkor púpos ÁN csurog tudtam tankolni és jópár km után kezdett süjedni a benzin szint jelző. Na ez ennél még nem jött össze 🙈
3: ki nem szarja le. Had menjenek. Te érj oda biztonságban és egyben ahova indultál.
4: akkor még nem jártál ausztriában. Itt le is durnak az utrol ha tötymörögsz. De minimum kapsz egy egy nemzetközi / középsö uj lobogtatása / szimbolumot a produkciodért.
Érdekes tapasztatalom lett az elmúlt egy hét alatt, bár kicsit nem topik téma.
A család 1.4-es TDCi Fiestáját használtam az elmúlt napokban. Városban, ha párhuzamos közlekedésre alkalmas volt az úttest akkor ott rendre megelőztek/elmentek mellettem. Pedig én is kicsivel 50 km/h felett mentem. Mi az a kényszer, hogy a kis autót ha a fene fenét eszik de akkor meg kell előzni, még ha az szabályosan a megengedett legnagyobb sebességgel halad? Ha a Focusal jártam akkor ilyet sokkal ritkábban tapasztaltam. Országúton detto ugyan ez. Hiába mentem 100 körüli tempót a Fiestával (tudom szabálytalan) szinte mindenki megelőzött, majd visszaálltak a 100-as tempóra. Mintha kényszer lenne, hogy egy kis autót minden áron meg kell előzni. Focussal járva ez az előzési dolog alig-alig vagy sokkal ritkábban volt. Persze kivéve az Audi és a BMW autósokat, mert azokra nem vonatkozik a magyar hatályos KRESZ. A Focus az már nagyobb autó és talán ezért? Hogy van ez, hogy egy kis autó kategóriába tartozó autót valami belső kényszer késztetés miatt, de meg kell előzni mert nem mehet előttem...?
Nemfeltétlen igaz,higy bajnkenne vele. Attol függ hogyan tartották karban.
Egy állapotfelmérésre elvinném az biztos. Sajnos hazudni sok szépet lehet. Ha meg az elado korrekt és tudja hogy valoban hiba mentes az auto,akkor belemegy a bevizsgálásba.
Egy 2005-ös 1.6 Ti-VCT 116 lovas 250 000 km-es benzines II-es Focust nézegetek, és a "Milyen autót vegyek " rovatban kolléga ezt írta. Idézem : A Ti-VCT motoros 1.6 Focusok max. addig jók, míg a vezérlésállítás alkatrészei a hengerfejben szét nem dőlnek, viszont rendszerint szét szoktak, és igen drága javíttatni - a Focusosok lebeszélnek róla...." Ez mennyire állja meg a helyét? Én sokat olvasgattam, beszéltem autószerelőkkel, de ilyet egy helyen sem olvastam eddig, egyik se mondott...
A 116 ló elég, ha nincsenek nagy igényeid. Lehet vele közlekedni. A 140 lovas már más dimenzió, annak pályán is vannak tartalékai. Ha ennyi pénzed van csak, akkor ne vegyél automatát, mert ha javítani kell, az nagyon drága.
Különösebb típushibáról én nem hallottam - talán más tud mondani valamit.
Egy kombi Ford Focus vásárlásán gondolkodom. Évi 25-30000 km-t autózom, munkába járás és családi célokra. A nagy csomagtér miatt is esett erre a típusra a választásom. Elsősorban a dízeleket nézegetem a 2011-12 évjárattól. Ha valaki tudna segíteni, hogy melyik motort érdemes választani. Egy ekkora tömegnek elég a 105 vagy 116 lovas motor vagy inkább a 140 lóerős a jobb választás. Milyenek az automataváltósak?? 2 és fél millánál többet nem tudok rááldozni, de szeretném a legjobbat kiválasztani. Esetleg tapasztalatok, jó tanácsok, mire érdemes még figyelnem. Köszönöm!
A kettőnek semmi köze egymáshoz, csak ti mossátok össze:) Tudnék olyan éttermet mondani, ahol az étlap árait meglátva kijönne a szemed, mint a csigának. Nem, oda sem viheted a libacombot, csak azért, mert drága.D
Úgy, hogy ha egy étteremben számodra elfogadható áron, jó alapanyagból jót főznek, és még a pincér is udvarias, akkor fel se merül benned, hogy vidd a libacombot. :)
Nem kéne ezt az egész cirkuszt játszani, ha a nagykeráron 1500 forintos olajat nem 3-4-kitudjahány ezer forintért mérnék.
Bocsi azt még kifelejtettem, és fontos, hogy a Ford márkaszerviz kivételével a többi felsorolt helyen Armafilt szűrőt adtak volna. Az sem kell. Én vagy gyárit vagy Hengst szűrőt használok. Most éppen gyári Ford lett beletéve, de előtte Hengst volt benne.
Ezzel csak egy a gondom. Nem vinném én az olajat, ha azt tennék bele amit én választok magamnak, és normális árat számítanának érte.
A teljeség igénye nélkül, amiket tapasztaltam.
Ford márkaszerviz: ENI olaj (nem kell) nem vihetek olajat/semmit
Egyik pécsi független szerviz: A.Z. Maisterteile (főleg nem kell), nem vihetek olajat/semmit
Másik független szerviz: Valvoline vagy Texaxo (nem kell), nem vihetek olajat/semmit
Harmadik független márkaszerviz : Orlen olaj (nem kell), de vihetek saját olajat és szűrőt/semmit
Aztán cserél olajat például a Marso is: Meguint forgalmaz csak (nem kell), de vihetek saját olajat és szűrőt, azzal cserélik
A Pécsi Gázautó is: szintén Meguin (nem kell) de vihetek saját olajat és szűrőt azzal cserélik
Peugeot szerviz: Total olaj (kellene, szimpatikus, de szerviz áron értelem szerűen jóval drágább és plusz még a 8800 Ft-os a munkadíj is hozzá)
Én szerencsére találtam egy helyi, egy kocsi beállós szervizzel rendelkező, főképp nagykeres olajforgalmazót/szűréstechnikával foglalkozó szaküzletet és gyors szervizt. Itt alapból vihetem az olajat és a szűrőt, egyébként a Liqui-Moly egyik hazai hívatalos forgalmazója. Cserélik gond nélkül az olajat, és nem arany árat kérnek érte.(3500 Ft a munkadíja) Az egykocsi beállós emelőn a munkájuk nagy részét az olajcsere teszi ki. Két-három napos előjegyzéssel tudnak csak időt adni az olajcserére. Viszont roppant kedvesek és előzékenyek, ami nem éppen jellemző a márkaszervizekre.
Nem néztek rám hülén, amikor egyszerre két időpontot is kértem két óra eltolással. Hogy miért?
Az első időpont: fáradt olaj és szűrő le, új friss olaj Mannol (csak 3/4 ig feltöltve) és szűrő (Filtron) be majd egy 60 km-es rövidebb út. Vissza és a parkolóban beleöntve a 300 ml-es Liqui Moly motoröblítő adalék, majd 20 perces alapjáraton járatás.
Második időpont: olaj leeresztés, ez is teljesen fekete volt addigra(!), szűrő is kidob, majd ekkor bele a végleges olaj és a gyári olajszűrő.
Ami meglepett és ilyet sem sokszor láttam még, az az volt, hogy ezen kettő olajcserekor minden esetben az olajszűrő háza is ki lett pluszban törölve, mielőtt bele került volna az új szűz szűrő.
Nos hát én ezért viszem/oldom meg így az olajcserémet. Lehet, hogy túlzó amit teszek, de szeretem az autómat és ennyit minimum megérdemel.