Keresés

Részletes keresés

spiroslyra Creative Commons License 2002.08.12 0 0 14
Kedves Petyus!

Köszönöm a hangszer képét. Jó volna megtudni,ki, mikor, és milyen forrásokra támaszkodva építette. Eltesszük az archivumunkba. Kondoleon khitarájara emlékeztet, ő a két világháború közt, a Delphiben tartott ünnepi játekokon, a Sikelianos házaspár mellett, mint ifju építész és diszlettervező tűnt fel. Hangszerét egy tánciskola alagsorában leltem meg, eltemetve mindenféle lim-lom közt. Azóta persze finomodott a hangszerről alkotott képünk, de mindmáig sok a vitás, az ismeretlen részlet. A hangszernek szép az irodalma, doktori disszertació is készűl belőle, sok a kényes és finom részlet, nagyon nehéz meglelni a harmadik dimenzióját, de a részletpublikációk arra mutatnak, hogy sok meglepetésben lesz részünk a közeljövőben, átírják a khitara történetét. Nékem is van néhány sejtésem, amit meg félek leírni, ellenőrizni kell előbb tudós barataimmal.Majd küldök Athénból dokumentációt.
Tisztelettel:
Szirosz

Előzmény: PETYUS (12)
PETYUS Creative Commons License 2002.08.10 0 0 13
Most már bekapcsoltam a rádiót, nehogy elfelejtsem.
Előzmény: PETYUS (8)
PETYUS Creative Commons License 2002.08.10 0 0 12
Itt van:

Itt meg nagyban.
Előzmény: PETYUS (11)
PETYUS Creative Commons License 2002.08.10 0 0 11
A Kecskés Együttesről nem sok minden van az Interneten, de a kitharájukat lefényképeztem, majd mindjárt felteszem valahová.
Holnap útbaejtem Budapestet, ha neked nem alkalmatlan, találkozhatunk valahol. E-mailben megírtam, hogy tudsz üzenni, de nem tudom, megkaptad-e, olvastad-e, egyáltalán jó-e ez a címed.
Azért elküldöm még a mobiltelefonszámomat is, hátha mégis jó az a cím. Ha belefér a holnapodba, hívjál fel vagy küldj sms-t, de még reggelfelé!
Monochordom tényleg volt, de nem olyan, és szerintem te arról nem tudsz.
Előzmény: spiroslyra (9)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.10 0 0 10
OFF
Bocs, hogy ebbe a topicba irok, de itt talan tudtok nekem segiteni. Gitarkeszitot keresek, aki tudna nekem egy profi kismeretu (test nelkuli) szologitart csinalni. Aki tudna segiteni, kerem irjon emailt!!!
ON
spiroslyra Creative Commons License 2002.08.10 0 0 9

Kedves Petyus!

Már Görögorszagban felfigyeltem Rád, megtaláltam a syrinxedet, es ha jól emlékszem, van egy monochordod is. Gondoltam megkereslek, de megelőztél.Szeptemberig, sajnos csak ritkan vagyok gépközelben, de aztán, ha visszautazok Athénba, levelezhetünk bővebben. Jelenleg Budapest antikváriumaiból, könyvesboltjaiból, könyvtaraiból szedem össze az ózenevel foglalkozó irodalmat, meg bejárok a Radióba, a hangjátékom előkeszítésére. Ha Pesten jársz, találkozhatnánk, persze ne várj sokat, mert afféle "lassú víz partot mos" műkedvelő vagyok...

Tisztelettel:
Spiros

u.i.:A Kecskes Együttes kitharaja érdekelne, van róluk valami az interneten?

Előzmény: PETYUS (8)
PETYUS Creative Commons License 2002.08.10 0 0 8
Múltkor kitaláltam, hogy majd ha ráérősebb leszek, csinálok egy líraféle hangszert. Nagyjából végig is gondoltam, hogy hogyan csinálnám, milyen anyagokból, milyen részekből, milyen formában. Azóta módom volt közelebbről megnézni a Kecskés Együttes kitharáját. Rájöttem, hogy ez majdnem ugyanaz, mint amit én elképzeltem, csak pár apróságban különbözik.
Tegnap tudtam meg, hogy van egy Magyarországon született görög hangszerbarkácsoló muzsikus, aki ókori görög zenével foglalkozik, és saját készítésű líráján játszik. Ma este lesz a Kossuth rádióban egy műsor (22.20-kor), amelyben bemutatják.
Szeretnék vele konzultálni hangszer és zene ügyben, ezért ide várom ebbe a topicba.
Mindjárt megkeresem, és meginvitálom egy beszélgetésre.
PETYUS Creative Commons License 2002.01.13 0 0 7
Előzmény: PETYUS (6)
PETYUS Creative Commons License 2000.09.17 0 0 6
Képzeljétek, már működik a cink. Még nem teljesen kész, de gyakorolni már lehet vele. Csak a fejem majd eldurran a magasabb hangoknál. De azért lesz belőle valami.
Előzmény: PETYUS (5)
PETYUS Creative Commons License 2000.08.28 0 0 5
Képzeljétek, csinálok egy görbe cinket.
döbrögi Creative Commons License 2000.08.02 0 0 4
Hát, nehéz fába vágtad a fejszédet...

A kézügyességedet készségesen elhiszem, de láttam már pár hangszerész-tanoncot, akik azért el tudtak cseszni egy-két dologot pályájuk kezdetén. Meg később is.

Na, vissza az eredeti témához. A tető és a gerendák mindenképp fenyőből készüljenek. Sűrű erezetű, nem gyantás, száraz. Luc, cédrus ok, vörös semmiképp. Káva, hát, nyak habos jávor. Ez tulajdonképpen juhar, de a mintázata miatt hívják habosnak. Diófa is jó, főleg hát és káva céljaira. Fogólap paliszander, ében, mahagóni.
3-4 mm vastag fűrészelt dologról ne is álmodj. Azt neked kell megcsinálni. És még egy csomó probléma.
Például, azt tudod, hogy a tető két felének erezete egymásnak támaszkodik (///\\\)?
Vagy hogy hajlítasz kávát, hova teszed a gerendákat?

Jaj, hirtelen ennyit írtam le a sokmindenből. Van egy pár barátom, akik kénytelenek hangszereket készíteni, mert olyanokat, amiken ők játszanak, nem nagyon gyártanak itthon (balkáni hangszerek). Sokéve készítenek hangszereket, és nincs olyan beszerzési forrásuk, mint amilyenre te gondolsz, hogy bemegyek az OBI-ba, vagy valami hasonló. Sok forrásból szerzik be, és nagyon nem beszélnek róla.

Nem lebeszélni akarlak, inkább csodálom az elhatározásodat. De van néhány hangszerem, ismerek sok hangszerészt, nehéz szakma.

Javaslat tényleg csak annyi, hogy menj el egy-két kisebb hangszerészhez, beszélgess velük, meséld el nekik, mit szeretnél, valószínűleg tudnak érdemben segíteni. De ne a Turcsákra, vagy a Medgyesire gondolj, ők már túl "nagyok".

hát, nem voltam túl átgondolt, de mindegy

döb

Előzmény: deloli (-)
PETYUS Creative Commons License 2000.08.02 0 0 3
Ha még az idén akarsz hangszert csinálni, akkor olyan fa kell hozzá, amit már jó pár éve kivágtak, és úgy tároltak, hogy nem ment tönkre. A hangszertest felső lemezét lúcfenyőből illik csinálni, éspedig sugárirányban hasított rönkből. A csikokat úgy kell összeragasztani, hogy a külső szélek találkoznak középen. A hátlap lehet juharból, dióból, gyertyánból, vagy akár rétegelt lemezből is, lényeg, hogy merevebb anyag legyen, mint a fedőlap.
A fedőlap bordázatában lakik az egyik kisördög. Ez a különböző gitárfajtákban különböző szerkezetű. Van, amelyikben csak keresztbordák vannak, van, amelyikben legyezőszerű, van, amelyikben ferde, és olyat is láttam már, hogy a hosszanti bordák keresztezték a keresztbordákat, de úgy, hogy a keresztbordában volt neki egy kis alagút.
Előzmény: deloli (-)
wizes Creative Commons License 2000.08.02 0 0 2
Száraz DIÓFA! /csináltam!/
Előzmény: deloli (-)
PETYUS Creative Commons License 2000.08.02 0 0 1
Sajnos az anyagbeszerzés nekem is probléma, viszont van itt néhány jó hely:
http://home3.swipnet.se/~w-39526/mareng.htm
http://www.mimf.com/
Az viszont engem is érdekel, hogy tervrajzokat, doksikat honnan lehet szerezni.
Előzmény: deloli (-)
Stiletto Creative Commons License 2000.02.01 0 0 0
en eddig 0 gitart csinaltam 0 mm-bol
deloli Creative Commons License 2000.02.01 0 0 topiknyitó
Hello mindenki!

Egy röpke kérdésem lenne mindenkihez, akit érdekel a téma.
Ha gitárt akarok készíteni magamnak, és mindenem megvan ehhez(tervrajz,doksi,kézügyesség), de nincs meg hozzá a faanyagom, hol vegyem meg azt.
A kellő anyagok vastagsága: 3-4 mm.
Anyaguk:
rózsafa, vagy mahagóni, vagy juhar
+ fenyő

SEGÍTSETEK !!!!
Köszi: deloli

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!