Menj el BendaGyorgyoldalara (http://www.fph.hu/~bendagy) . Remelem eddig meg megy. Innet jarmutipusok -> kozepbejaratu kocsik -> 3533-asrol a foto: ez egy vezerlopot+motorkocsit abrazol a Baross kocsiszin elott.
Erdekes... Esetleg a http://www.villamos.hu/kepek/3xxx/3500/3533.jpg nem mukodik?
BGY honlapjara tettem ki a kepet, a kozepbej. kocsik kozott van ez a kep.
(nyelvtani) féreértésre válaszoltam túl kurtán. Persze, hogy a Kálvária térig megvoltak. Láttam is annak idején néha villamost beljebb jönni, mint a remiz kapuja - úgy a vágány hosszának a felét még ki-kihasználták.
A Baross u.-i vágányokat naná, hogy felszedték, csak épp maradt belőlük, ahogy NZA mondja. Egy rakás autó áll rajtuk minden nap. És az a maradék sín nem csak a kocsiszín előterére vonatkozik! A 60-as években tutira volt nafta is a vezetékben.
A 3730-on az árnyék is elég érdekes. Mintha egy keskeny utcán keresztül sütné a nap a villamost. A Baross utcán meg a keresztutca elég közel van a remizhez.
Godeny: a Kalvaria terig a vaganyok meg ma is megvannak (?). Es mintha a hatterben a Baross kocsiszin trolibusz kihajtojat lehetne latni (?).
Pontosan azt a helyet, amit a
http://www.fph.hu/~bendagy/kepek/3xxx/3500/3533.jpg
felvetelen meg van orokitve.
A kocsiszin mellett nincs ilyen magas épület - szemben a Józsefvárosi pu. van. Ha valahol, akkor a kocsiszíntől a Népszínház utca felé, a 37-es vonalán tudom elképzelni a dolgot - de az se igazán stimmel.
A Baross utcai villamosvágányt meg a kép szempontjából elfelejthetjük - az a 60-as években már rég fel lett szedve.
Az Orczy teren a 28A-nak volt peldaul vegallomasa, de ez szerintem a Fiumei uton volt (a kocsiszin melletti harmadik vagany - nem biztos.). Amig volt a Baross utca hosszaban villamosforgalom, akkor volt a Baross kocsiszin elott kozvetlenul villamosvegallomas (pl. a regi 14-esnek: Orczy ter - Janos Korhaz).
Hát ez az, hogy szerintem nem a remíz előtt, hanem beljebb, a körút felé vagy 200 méterre. Most ott egy benzinkút van, ha jól emlékszem. Ha akkoriban a troli a vágányoktól jobbra haladt, akkor kellene látnunk a vezetéket, de ha úgy, mint ma, a vágányoktól balra, akkor nem. Mindegy, egyszer csak kiderül az igazság.
1917 - ez nem a Tőzsdepalota (MTV székház) ? Azt nem tudom, merre voltak akkor villamosvonalak, de az egy olyan épület, amelyik előtt van fa is bőven, a Kossuth téren jóval kevesebb a közvetlenül az épületek előtti fa.
Ha jol tudom, ott mar a BSzKRt ota a Baross kocsiszin ele koncentralodtak a vaganyok, a '60-as evekben meg mar szinte biztos vagyok benne, hogy a mai allapottal azonos a Baross utcai villamosvaganyok elrendezese.
Nezd meg pl. ezt:
A VIII. kerületi Baross utcának csak az Orczy téri végén volt villamosvágány akkor, amikor a Ganz már készen volt, és ott, a remiz előtt egészen máshogy néz ki a dolog. Troli felsővezetéket se látok.
1917 - en tovabbra is kotnem az ebet. Azaz szerintem ez nem a Kossuth ter - de ha valaki meg megerositi, hogy ez csakis a Kossuth ter, akkor en is felfedem a sajat tippemet.