Keresés

Részletes keresés

DLala Creative Commons License 1999.10.27 0 0 288
Azt azért észrevettem, hogy az UV-k mindig simábban és gyorsabban veszik a váltókat. Mondjuk nem is rángatnak fékezéskor, mint ezek az új Ganzok. Viszont nagyobb sebességnél rendesen ugrálnak a sínen. Ez az óvatoskodás leginkább a Ganzokra vonatkozik. A körútiak is mindig lépésben küzdik át magukat a Blahán meg a Mester utcánál, bármelyik irányból, váltó vagy kereszt. Ilyen pocsék lenne a forgóváz/kerék? A Tatraknak ahogy láttam sokkal szélesebb a kerék futófelületük, talán ezért is döngethetnek jobban.
Előzmény: NZA (276)
NZA Creative Commons License 1999.10.27 0 0 287
Nem hiszem, hogy ez sokkal tobb siklast okozna. Erdemes megtekinteni a Kelenfoldi kocsiszin elott uj (nem felfutos) valtot, kb. 2 eve epitettek, es mar akkora siklasnyomok vannak ott, hogy az ember csak nez.
Előzmény: division by zero (281)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 286
_Iv_ !!! Remelem a felkialtojel azt mutatja, hogy tudod, csak ideztel valahonnan...
Hat... Ize... A gyogyszertar ota nagyon komolyan veszik, de elotte... Ugy mentek a valtokon es a keresztezeseken, mint az orult!
Mentem.

SzigDani

Előzmény: NZA (279)
NZA Creative Commons License 1999.10.27 0 0 285
Keleti: igen az a valto is valami ilyesmi. Habar az utasitasok megkulonboztetik a felfutos (amit mar eleve ilyenre talaltak ki) es a feltoltott keresztezeseket. Nem igazan vagyok biztos a kulonbsegben, de ha jol sejtem, a feltoltott keresztezeseket utolag alakitjak ilyenre hegesztessel, igy az elettartama sem tul hosszu. Azt hiszem a Keletinel feltoltott valto van. Az eredmeny ugyanaz, habar hegesztessel biztosan nem lehet annyira egyenes feluletet kialakitani, mint ontessel.
Előzmény: division by zero (281)
NZA Creative Commons License 1999.10.27 0 0 284
Es a 2-es metro meddig terhelheto tovabb? A jelenlegi szerelvenyhosszal es suruseggel egyutt az sem suritheto mar nagyon.. Habar a 2-es metro minden allomasa alkalmas lenne a hatkocsis vonatok kozlekedtetesere.
"NZA, mit mondtal a multkor, miert nem jottek be a felfutos keresztezesek?"
Nem emlekszem mit mondtam. De szerintem valami olyasmit, mint a 277-es hozzaszolasban...
Előzmény: SzigDani (277)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 283
Igen, a gyogyszertarba ment a 24-es. A rugos valtoban az a poen, hogy nem lell valtani. Nezd meg a Bf. va.-n. Ha ramesz, akkor a kerek felszakitja a valtot, es az atall, utana a rugo visszahuzza, de hogy ne kelljen minden kereknek felszakitani, van benne egy hirdodinamikus csillapito. Visszafele meg ugye egy felszakitott valton jossz csucsbol. Az, hogy praktice ez biztositott (bar nem ugy, ahogy illenek!) senkit nem erdekel.
Mellesleg a rugos valtot altalaban ketten valtjak. Egy csoppet azert biztositott...
Előzmény: DLala (275)
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 282
Benda Gyuri azt mondta, hogy ez főleg a 100 éves F-2-es utasítás miatt van, már évek óta készül az új, abban szerinte már kevesebb ilyen lesz...
Előzmény: NZA (279)
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 281
és ettől a váltótól van tele siklás nyommal a Batthyány?
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 280
felfutós váltó? azt hittem az valami tök kopott, azér ilyen...
a 67-esnek azon a vágányon amin most a 67V áll, ahol a belső hurok ágazik ki, ott is ilyen váltó volt? mert ott is a vályú volt fényes...
Előzmény: NZA (276)
NZA Creative Commons License 1999.10.27 0 0 279
Gyogyszertar: amikor a 24-es nem allitott valtot a Vajda Peter utcanal, es kisiklott, majd belement a sarkon levo gyogyszertarba. De SzigDani - a 10 es 15-os sebessegkorlatozas korszaka szerintem nem innet szarmazik. Mar sokkal korabban (FVV-s, sot BSzKRt-os utasitasokban) is megvolt. Sot ennel voltak sokkal kemenyebbek is: pl. a BSzKRt ideje alatt minden kanyarban (!) volt 10-es vagy 15-os korlatozas.
Előzmény: SzigDani (268)
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 278
az nem az amikor a 24-es villamos elszállt?
Előzmény: DLala (275)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 277
A csepeli HEV valoban nagy rugas. Viszont az altalaban csak az Ulloi utig tart, onnan megy a metro tovabb. Ezert is kene elvinni a HEV-eket legalabb a Kalvinig, vagy inkabb az Astoriaig. Ugy legalabb az osszes HEV a 2-es metrora lenne felfuzve.
NZA, mit mondtal a multkor, miert nem jottek be a felfutos keresztezesek?
A Karolina ut tudtommal nem szerepel benne. Odaig viszont mar legfeljebb az egyik menjen el. Mi lenne, ha be lehetne inditani a pesti oldalon egy betetjaratot a ket budai hidfo kozott (mondjuk legyen 66-os:)))? Szerintetek meg lehet oldani a vegallomast valahol a Margit hidnal? Ezzel ugyan ritkulna a 4-es es a 6-os, de kevesbe lenne zavarerzekeny a vonal a terheltebb szakaszon. Persze ertheto, hogy ide lehet terelni a budai forgalmat, es akkor ez nem biztos, hogy jo otlet. Ezenfelul a 61-est ekkor le kell hozni a Fehervari utra, hogy a 6-ossal legyen kapcsolata. Ez viszont szerepel a tervek egyikeben elkepzeles szintjen. A 18-as meg mehet Kelenfoldre (mint egykor...).
Amennyiben a jelenlegitol kulonbozo viszonylatokat kozlekedtetunk a Kelenfoldihez, mindenkeppen at kell epiteni a vegallomast. A jelenlegi sem jo igazan, de lathattuk az elmult ket honap alatt, hogy mennyi gondot okoz egy kis valtoztatas.
Meg egy aprosag: a villamosok hosszat rendelet maximalja. Jovo hetre meg is kene tanuljam... Asszem ugy 60m korul van ez az ertek.
Előzmény: NZA (273)
NZA Creative Commons License 1999.10.27 0 0 276
Lattad mar, hogy mekkora sebesseg a 15? Szerintem azert is lehetne nehany szot szolni. Szerencse, hogy en naponta UV-vel utazom, amin nincs sebessegmero - igy nem kapok idegbajt azon, hogy mennyire docog a kocsi a valtokon. Mellesleg UV-vel nem lehet 5-tel menni.
Egyenesben miert kell 10-zel menni? Nos meg mindig ott van az a problema, hogy ezek a valtok nem lezartak, azaz nem biztositottak a spontan atallitodas ellen.
Kopas: szerintem a nagyvasuti valtokat is surubben cserelik, csak ahhoz nem kell egy napra leallitani a forgalmat - igy arrol nem is hallasz. Ugyanis nincs bekovezve (gyorsabb a csere), es lehet a vonatmentes orakra idoziteni a cseret.
Igazabol ha megnezitek a jobb BKV valtokat, azoknak a keresztezes (csucssin) resze kulon vasdarab, azaz kopas eseten csak egy nagyon kicsi darabot kell kicserelni.
Elvileg kitalaltak az un. felfutos valtokat (ma ilyen uzemel a Batthyany teren - hogy milyen allapotban van azt is erdemes megtekinteni) - szoval ezeken a nyomkariman fut a kerek a keresztezodesben, igy nem zokken, es nem kopik a csucssin. Mas kerdes, hogy ez esetben a valyu fog tonkremenni idovel. Az '50-es evekben kiserleteztek ezzel a megoldassal a nagykoruton, aminek az eredmenye az lett, hogy 1.) nehany kerektipus nyomkarimaja osszetort 2.) a megmaradt valtok annyira szetmentek, hogy tovabbi sebessegkorlatozas volt rajtuk (pl. a Nyugati elott 5 km/h-t kellett emiatt elrendelni a 60-as evekben).
Ezzel egyutt pl. Becsben, Milanoban mindenutt ilyen van, es teljes sebesseggel vagtatnak keresztul rajtuk.
Előzmény: DLala (272)
DLala Creative Commons License 1999.10.27 0 0 275
SzigDani,
mi volt ez a gyógyszertári dolog?
Valamirol asszem lemaradtam... :(

Rugós váltó: akkor is 10 meg 15, ha nem kell váltani, mert jó irányban áll?

Előzmény: SzigDani (268)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 274
OFF: Bagojj: De csak a Dr. utan :))) Es masik kedvenc mondasa, hogy ne keverjuk a rendszervitat a szervita renddel! :))) Tan csak nem ismeros valahonnan? :)))))
ON: milyen novenyt? Ajanlom az ecetfat, az mindenutt megmarad. Esetleg valami szurost, a tiltott visszafordulasok szamanak csokkentesere :))
Előzmény: Törölt nick (232)
NZA Creative Commons License 1999.10.27 0 0 273
"mikor nyugati villamosos városban járok, mindíg csodálkozom, hogy milyen jó sinjeik vannak, nem kopottak, és a hengerelt aszfalt sem töredezett melettük. Miért nem lehet nálunk is rendes síneket rakni? Miért kell egy váltón 15-tel döcögni? Hogy ne kopjon? Rohej!"
Tegyuk azert hozza, hogy nagyon keves helyen van ekkora forgalom, azaz nalunk 5 ev alatt megy annyi tengely at egy valton mint masutt 25 ev alatt.
6-os Moricz: az mar egy okosabb otlet, hogy a 4-es menjen tovabb a Kosztolanyira, sot meg tovabb a Karolina utig (ezzel kivaltva a 12-es buszt). Ha jol tudom, ez meg ebben a formaban szerepel is fejlesztesi tervekben. Persze szerintem ma mar az is megfontolando, hogy a 4-es bekanyarodva a Kosztolanyin elmenjen a Kelenfoldi pu.-hoz. Persze tovabbra is fennall a kerdes: van-e kapacitas a Nagykoruton arra, hogy oda tereljenek tovabbi forgalmat. A Petofi hidon valoban kevesebben utaznak, de a Boraros tertol mar ezt nem igazan lehet mondani (Csepeli HEV rahordo hatasa). Legyenek meg hosszabb villamosszerelvenyek a nagykoruton?Ezt a forgalmat tovabb suriteni mar nem lehet...
Előzmény: Járaszája (248)
DLala Creative Commons License 1999.10.27 0 0 272
Még hogy 15-tel? Ha annyival mennének, nem szólnék egy szót se.
Hogy miért siklott ki a 3. forgóváz, passz. Én már csak azt láttam, hogy nagy a csodálkozás és próbálnak hozzáférni valahogy daruval. Átalakított Ganz volt az áldozat, számát nem tudom.
Egyszeruen nem tudom elhinni, miért kell a sebességkorlátozás váltón. Kitéro irányban még OK, de egyenesen, amikor a váltó is egyenesen áll? Ja persze ha annyira szxrok ezek a váltók, akkor nem csodálkozom.
A kopásról meg csak annyit, hogy amikor egy száztonnás mozdony meg utána 12 kocsi százzal átvágtat egy váltón egyenesen, az mindennapos. A sínek elvileg ugyanolyanok, az egyenes az egyenes. Szóval?
Ja, kifejezetten a nagyvasúti típusú, talpfás váltókról beszéltem.
Előzmény: Járaszája (248)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 271
A koruti villamosok csucsorai terhelese eleri a 10000 fot az erosebb iranyban orankent. Oszzteljesitmenye 150000 fo korul van naponta. (A 3-as metro napi utasszama 250 ezer, es csugyban 16-17000 ember megy rajta, tehat mar igencsak erdemes mukodtetni. A szentendrei Hev napi utasszama 72000, sajnos a csucsorait nem tudom, es a dolgozatom sincs nalam, igy meg sem tudom nezni. Ennek ellenere a HEV jo legalabb ugy, ahogy van, hiszen nem is tud most annyit vinni, mint egy metro.)

A laesullyesztett villamos nem zavarna a hoforrasokat, a metro annal inkabb. Pontosabban a metrot zavarnak a hoforrasok...

Előzmény: John Howard (236)
DLala Creative Commons License 1999.10.27 0 0 270
Félreérted NZA,
arra gondoltam, hogy a 6-os ne forduljon be a Karinthyra, hanem menjen tovább a 4-es vonalán mág egy megállót a Bocskain és úgy érje el a Kosztolányit. Erre értettem, hogy ki van hagyva a helye. Egy-két behordó buszjáratot is a Móricz helyett a Kosztolányira lehetne érkeztetni, ott most úgyis üresedés van. Így azok, akik úgyis a 6-osra akarnak felszállni a Móriczon, már egy lépéssel elobb megtennék a Kosztolányin, a 6-oson tehát nem lenne sokkal több ember, a Móriczon viszont sokkal kevesebb.
Így jobb?
Előzmény: NZA (244)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 269
Jo hir (?:))) a BU 89-33 uj rendszamos BPI-654. Lefenykepeztem, es igerem, jovo heten megprobalom frissiteni a honlapomat, hogy lathassatok. Addig is lehet probalkozni az mkkk.kma.bme.hu/buszok/1654v194.jpg file-al. Most nem tudom megnezni, muxik-e, mert olyan gepnel vagyok, amely orulok, hogy megy.
Nemreg fotoztam eredeti BU 87-est, egy dodgemet potolt a 183-ason. Egymas mellett vannak. Remelem ezt is meg lehet majd talalni nalam.
Előzmény: division by zero (246)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 268
A kemeny az egykori kipufogo, amely folfele vezetett. A 412-eseken most ilyen van. Ugy nez ki, mint egy szemeteskocsi kipufogo :))). A 06-71-esen is ilyesmi van, csak mar hasznalaton kivul. Helyette mar az oldalso kipufogot hasznaljak. (Erdekes, hiszen ott van a kemenyhez vezeto cso, csak hatul le kellett volna agaztatni.)
A sinjeink rendesek a paneleseket kiveve. A valtok alkalmasak lennenek a 40-re is,de a gyogyszertaros eset utan nem engedelyezik, csak 10-re, gyok felol 15. Volt szerencsem Tatrat latni ugy 50-nel egy Vignoles-valton. Mint a kisangyal! A gyogyszertarnal azonban nem a valto volt rossz, megcsak nem is a valtoallito (ami azert kiveteles dolog:))). Ezek nem tudnak csak ugy atallni, habar nem biztositottak. A biztositottranyugibanra lehet menni 40-nel. A rugos valto meg logikusan 15 (vagy 10? nem tudom.), hiszen a kerek valtja. Ezek ugyis vegallomasokon vagy csonkaknal vannak (Budafok, Varoshaz ter), ott jo.
Előzmény: Járaszája (248)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 267
Boleny!
En nem kivanom csokkenteni a Rakoczi ut kapacitasat, csak a helyere tenni. Mint az kozismert jelenleg 2x2 sav van rajta, kanyarodosavokkal. A Buszsav ezen felul van, illetve akanyarodo savok ezek. Amennyiben az Erzsebet hid es az Astoria kozott az autokat le lehetne vinni a fold ala, valamint font hagyni 2x1 sav szervizutat, no meg egy takaros villamost, a jarda szelesitheto, a kozforgalmu, es a kozuti forgalom egyarant gyorsithato. A Blahanal szinten le lehet vinni a 2x2 savot, hogy a lampa ne fogja meg.
Mas: Te kulonvalasztod az elovarosi vasutat es a metrot? ;))
Előzmény: Bölény (255)
SzigDani Creative Commons License 1999.10.27 0 0 266
John! Egyetertek, de nezd meg NZA oldalat az olasz villamosokrol! Ott aztan van kozepperon jobb ajtokkal! (mkkk.kma.bme.hu)
:)))

SzigDani

Előzmény: John Howard (259)
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 265
Előzmény: John Howard (263)
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 264
valami esti műsorban volt talán az Rtl Klubon, nézte valaki végig, tud pontosabbat?
én csak későn kezdtem el figyelni miről is van szó.
Előzmény: division by zero (262)
John Howard Creative Commons License 1999.10.27 0 0 263
Carpy (& mindenki, akit érdekel!), megtaláltam a cikket az EMKE-aluljáróról, begépeltem, beszkenneltem, délelőtt telepítem a honlapomra:

http://www.nexus.hu/jhoward

Sajnos, még nem működik minden link, ahogy időm engedi, dolgozom rajta!

Üdv:
John Howard

Előzmény: Carpy (147)
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 262
én valami olyat hallottam tegnap, hogy valami külföldi szakértő megvizsgált 50 tervezett BKV fejlesztési tervet, és ebből befektetés/megtérülés alapon a 47. lett a 4-es metró
Előzmény: névtelen (260)
division by zero Creative Commons License 1999.10.27 0 0 261
esetleg kékre festjük, és akkor nem is tünik fel neki, hogy nem busz :))))))
Előzmény: John Howard (259)
névtelen Creative Commons License 1999.10.27 0 0 260
tegnap este hallottam a tv1-en valami olyasmit (sajna csak a végét), hogy a kormány esetleg hajlandó felülvizsgálni az autópályaépítési programot, a tömegközlekedés fejlesztése érdekében, de azért metrót nem....

hallottatok erről valamit??

John Howard Creative Commons License 1999.10.27 0 0 259
Bölény, ha már a Rákóczi út közepére tennéd a buszsávot, Demszky-pogikkal elválasztva a forgalomtól, nem lehetne inkább villamost közlekedtetni rajta? Kevésbé füstöl, több utast visz el, meg a bal oldalán is van ajtó!
Előzmény: Bölény (255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!