Valaszaim:
- V_Peti:
1.: Teljesen egyetertek, hogy nevetseges a tarsvasutakkal kialakitott kishataratlepesi dijszabas es az egesz rdsz.! Nem csoda, hogy nincs utas!
2.: Ennek ellener azt mondom, hogy a 714 HUF Szob - Sturovo retourba turheto/megfelelo. A csak egy iranyu jegy az ca. 1000 lenne, ha jol emlekszem, mert retourba ca. 70% kedvezmeny van. Na szoval 700 HUF mai Szlovakiaban es Magyaro.-on is kibirhato, csak: Igy kene a kalauzoknak is hozzaallniuk, nem pedig ugy, hogy adj egy kis jattot es nem irom ala a jegyedet, etc.. Ez a jovo??? Mert igy a MAV es a ZSR a meglevo gyer osszekottetest is redukalni fogja es ezuttal JOGOSAN! Ezt pedig nem szeretnem. (A kalauz valosagosan hulyenek nezet, es meg vart is egy kicsit, hogy nem-e kerem en is arra, hogy ugyan mar ne ird ala egy szazasert csereben.)
3.: A MAV-nak (mert ez hozza tartozik) az ilyen ugyeket is ellenoriznie kene, es ha a delikvens korrupt, akkor meg kell vallni tole! Sem a MAV maga sem pedig Magyaro. NEM JOTETI INTEZMENY!
4.: De ismet mondom, valoban nevetsegesen abnormalis arak vannak a szomszed tarsvasutakhoz valo atlepesnel, kiveve Austria iranyaban. Hat itt kene elgondolkozni, hogy valoban akarunk-e utast csalogatni a jaratainkra vagy nem igazan fontos. Nincsenek a MAV-nak, ZSR-nek, tobbi tarsvasutnak reklam managerei? Ill. miert nincs tisztes fuvarpolitikai megallapodas MAV es tarsvasutjai kozt?
- Rooselvet:
1.: A velemenyem az, hogy a 2 EC nagyon szep Sturovo fele, de miert nem megy a tobbi is arra? (Magyarul ha retour jegyem van arra az atmenetre szoloan, akkor tudjam is mar kihasznalni, nemde? Mert ilyenkor rajtam mint nemzetkozi utason a Szobi szemely NEM segit!) Ennel roszabban mar csak a magyar - szloven osszekottetes van megoldva: 3 jarat lesz naponta, mindharom mas iranyon es hatarpontokon at. Ergo a retourjegy nem igazan hasznalhato ki, nincs vallasztasi lehetosegem. Es ez nem jo!
2.: Ha a 2 EC-re Szobon at napi 100-120 utas jut, akkor az mar nagyon jonak szamit, nem? Hegyeshalom kivetelevel melyik atkelo tud napi ennel tobbet felmutatni?
3.: Szerinted hetkoznap Szlovakia iranyaban Sturovobol 22 vonatpar kozlekedik, Magyaro.-ra meg 9 db. Nos, en ott voltam, megneztem a kis sarga falragaszt (indulas) es a feheret is (erkezes). Az egesz napi inditott vonatok szama nem volt szerintem 22, nemhogy csak a Szlovakiaba menok. (Nem szamoltam meg, ugyhogy konnyen lehet, hogy hibazok most, de nekem igy tunt.) Mindenesetre az biztos, hogy szombaton 19:32-kor indult Sturovobol az utolso vonat, meghozza Bp-re. Utanna sem Bratislava fele, sem Bp fele, sem Levice fele, magyarul sehova! Akkor az az allomas jol ki van szolgalva vonatokkal? Szerintem a ZSR is kemenyen karcsusit, sajnos! Evekkel ezelott ez meg nem igy volt!
- Koller Andor:
0.: Szlovenianak nincsenek sajat RoLa-s kocsii, csak MAV/Hungarocombi kocsik futnak a Ljubljana-i RoLa-n? Berelni esetleg OEBB-tol az mar nagyon durva lenne anyagilag, ha egyszer lenne forgalom es szukseg rajuk Szlovenia fele?
1.: Miert irod, hogy Zalalovo fele nem lesz mar RoLa soha (indoklas: Szlovenia fele is mar liberalizat a kamion forgalom es EU-s)? Nem igazan latom, hogy EU-n bellul RoLa miert ne lehetne eletkepes? Es ha ez igy van, akkor miert van meg a RoLa meg most is Murakereszturon at Ljubljana-ig? Mert az tudtommal elegge kihasznalt.
2.: Szerintem otletnek tenyleg jo lenne a Zalalovon az eszakrol jovo kamionok osszegyujtese es vonatra pakolasa, de megjobb lenne mar Rajkanal mindezt megtenni es onnan is mar vonaton vegig.
Persze a jogi reszet egyeltalan nem latom at, de elvben nem ertem miert ne mukodhetne es miert ne lenen jo otlet. Szoval mi a magyarazat?
3.: Szeretnem azt tudni, hogy ha egy kamion lemegy sajat erobol benzinnel Ljubljana-ig vagy Wels-ig, akkor ca. hogy viszonyul ennek a koltsege ahhoz, mint hogyha RoLa-bval menne? (Megeri igy mennie a kamionosnak, vagy sem?) Na es mi ujsag a menetidokkel (onerobol uton vagy RoLa-val vegig c. esetelkben)?
4.: Szerintem is jo otlet lenne Szegedet Balkan fele 'forditokorong'-ga tenni 2007 utani idoszakra, bar elobb utobb az a resz is EU-s lesz, remelem, de addig is kell a fejlodes. Ugyhogy a Kikinda - Temes vonal meg jol johetne!
5.: NAGYON FONTOS (legalabbis szamomra!!!): Hogy erted azt, hogy a "jelen formaban/allapotban megepitett hodosi vonalnak semmi ertelme nincs" ? Miert, mire alapozod ezt? KOMOLYAN ERDEKEL! Na es mikor lenne/lesz ertelme? (Lesz egyeltalan?)
6.: A Sopron - Wels RoLa-k mind megszuntek? A Sopron-i terminal sorsa mi lett? Teljes bezaras? Miert?
- Traffic:
1.: Ha gyakorlatilag minden vasutnak a RoLa veszteseges vagy max nullszaldos, akkor miert RoLa-zik minden vasut, vagy min. miert akarja ezt tenni? Ha nekem nem jon be a banan arulas, akkor nem arulok banant, hanem mast csinalok, meg akkor sem ha a szomszed nagyon szeretne hogy azt tegyem. Max ha fizet erte, akkor megteszem. Miert nem ezt teszi a MAV es minden egyeb vasut a sajat allamaval, ha egyszer mar a RoLa is vesztesges? Ez elegge megdobbento nekem!
2.: Tovabbmegyek: Egyeltalan egy tehervonat megrakva vaserccel es elhozva Kopervol Dunaujvarosba, az megeri a vasutaknak v. sem? Megeri egyeltalan barmi is a vasutaknak????
3.: Olvastam a statisztikadat az egy nemzetkoi vonatra napont atlagosan juto utasok szamat tekintve. Igen, ez nagyon szornyu es keves, sajnos! Egyetertek veled! DE azt is vegyuk eszre, hogy azok a nemzetkoi vonatok a 40-ezerbol, amik
itthon semmihez sincsenek igazitva, es a tuloldalon sem, azok gyakorlatilag NEM JOK SEMMIRE! Magyarul ha mar vki eldonti hogy ezt a jaratot inditsuk, akkor ugy kene, hogy az valahogyan mindket vasutnal csatlakozasi lehetoseget biztositson.
Aztan meg ha mar vannak ezek a vonatok, akkor mi ertelme nekik ugy, hogy atmegyek hodosra a napi vagy 10 db szemelyel, de onnan NEM tudok tovabb menni sehova, mert VILAG VEGE! Ki akar epp Hodosra menni Magyaro.-rol? Legalabb Muraszombatig menne el az a nyomorult szemely, ahogy nalunk Zalaegerszegig vagy Szombathelyig elmegy.!
Vagy mi ertelme ugy a lokalis szemelyeknek, hogy atjovok Koprivnica-bol Gyekenyesre es 2 v. 3 ora mulva tudok elmozdulni onnan barhova is, mert meg csak Nagykanizsaig sem megy el, vagy Kaposvarig! Ki akar epp Gyekenyesre utazni Horvato.-bol? SENKI, gyakorlatilag!
Vagy mi ertelme van annak, hogy at akarok ruccanni Cakovec-be vagy Varasdin-ba Murakereszturnal, de sehogy sem passzol, mert delelott lep be 3 db vonat is, mig este meg csak egy, kb. 20:00 orakor? Ki megy igy vasuttal kirandulni???? (Horvato.-ban meg csak csak igazitva vannak a szemelyek a belfoldi forgalomhoz, de nalunk Magyaro.-on pl. Muraker.-on abszoluta NEM! Es mig regen elment Nagyaknizsaig, most mar nem megy el, csak egyik.)
Osszefoglalva: Ha utast akar A es B vasut, akik szomszedosak, akkor:
- normalis jegyarakat kellene bevezetni hataratlepeskor
- tisztesseges csatlakozasi lehetosegeket kinalni a szomszed orszag elso nagyobb varosatol/allomasatol (es nem pedig Hodos vegallomas tipusu jaratok)
- a napi eloszlasat annak a kis szamu hataratlepo vonatnak nem ugy kene mego.-ani, mint Muraker.-on, hogy ha delelott kilepek, akkor nem tudok fel ora alatt varost nezni, de este 8-ig meg ugyebar nincs mit tennem ott....
- szoval kene kis LOGIKAT S vinni a dologban, es utanna megnezni, hogy van-e utas vagy nincs utas, de ehhez eloszor SZOLGALTATNI ES MEGNYERNI KELL AZ UTAZOKOZONSEGET, majd utanna tanulsagokat levonni!
4.: Majus 1. Wien fele tenyleg mokas volt, de Hegyeshalom fele meg mindig jobb volt, mint Bratislava es Wien kozt, ott ugyanis kenytelenek voltak a szerelvegy kocsijainak szamat megduplazni ZSR-es kocsikkal az aznap utolsonak indulo vonatnal Pozsonybol Becsbe, kulonben a tarsasag feel ott maradt volna ... Nagyon mokasnak talaltam!
De a mai sok RegionalBahn mennyire van kihasznalva Gyor es Becs kozt? Tudtommal nem sokkal jobban, mint a Szob - Sturovo szemelyvonat. Akkor meg mi ez a nagy fenyuzes Austria fele? Karcsusitsunk akkor kollektive, minden iranyban! Ne tegyunk kulonbseget szomszedaink kozt csak es kizarolag politikai meggondolasok alapjan!
5.: 140-es vonal, Kiskundorozsmai terminal, RoLa: Hallom/hallottam tobbszor is, hogy tervezik majd (!!!) a vonal duplavaganyusitasat. Ha ez megvalosul(na), akkor nem lesz(lennenek) kapacitasbeli problemak! Megvalosul valaha?
- MINDENKI-tol:
Csak hogy en is ertsem. Mi van most? A MAV be akarja zarni a Ferencvarosi pu. rendezo reszet???? Mire jo ez, es mi lesz akkor a tranzit vonatok rendezgetesevel??? Hogy oldhato ez meg, vagy egyeltalan realis ez az elkepzeles igy?
- 1047 005-2 -nek:
1.: Erdekes amit irsz BILK-rol! A kerdesem csak az, hogy: Bp-rol nincs eleg kamion, ami BILK-ben kerulne berakodasra?
2.: A Kikundorozsma - Bp - Ljubljana - Sezana utvonalat mar anno sem ertettem! A Balkan-i kamionok miert nem mentek RoLa-val Serbia - Horvato - Szlovenia utiranyon ta? Bp-i kitero jopar plusz kilometer, igaz a hatarok szama igy kevesebb volt! Na de nincs mar RoLa a 3 egykori legnagyobb Jugoszlav tagallam kozott? Mert ha egyszer lesz, akkor a Dorozsma - Sezana vagy akar csak Ljublja-ig c. viszonylatnak Magyaro.-on at lottek!
3.: Kiskunfelegyhaza ugy: Hogy erted, hogy a 900-as helyett itt kozlekednek majd a Kelebia-s vonatok? Mi az a 900-as? (Tudom, hogy Kiskoros es Kiskunfelegyhaza kozt van egy egyvaganys villamositott palya, de soha sem ertettem, hogy miert ezt nyomjak, miert nem a Kelebia - Bp direct vonalat! Az egy masik kerdes, hogy a nemzetkozi szemelyszallitasban a Subotica - Horgos - Roszke - Szeged - Kecskemet - Bp lenne a jobb utirany, de a tehervonatnak a minimalut a legfontosabb, olcsobb a vontatas igy, nemde?)