Nagyjából 3 éve olvasom a Vasútmániás topikot. Jó, ha 10 hozzászólásom szerepel itt, lévén nem szakmám a vasút, abszolút nem értek hozzá, csak lelkes érdeklődő vagyok. Innen szerzem az információkat, hiszen ma Magyarországon nincs semmilyen más lehetőség ha valaki a magyar vasútról szeretne tudni hasznos vagy haszontalan dolgokat. A topiknak köszönhetően szereztem értesülést a Desiro-król, Taurus-okról, és innen tanultam egyet-s-mást sokminden más témáról is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy megismerkedhettem jópár emberrel innen, mint például DGKUm-mel vagy sssey-jel. A zárt topik létrejöttével őszintén kimondva én félek attól, hogy kimaradok a különböző szakmai fejtegetésekből (kezdve a jelzők működésétől az 500+ -os jegy használatán át a miért-kürtölt-a-678-as-Szergej-Karakószörcsög-középalsón-négyet-február-43-án-hajnali-három-órakor-ig). Vasútbarátként kérlek titeket, továbbra is osszátok meg itt (is) velünk, velem a vasúttal kapcsolatos információitokat! A jó nagy OFF-ért pedig elnézéseteket kérem!
Regionális vasúti ötletek GKM-es dolgozó felvetésére
Egyetértek Andó Gergővel abban, hogy:
"- A legfontosabb a helyi Volán társasággal közös tarifarendszer kialakítása lenne! Ez lényegében semmiféle bevétel kiesést nem okoz. A havijegyes utasok ugyanis vagy MÁV, vagy VOLÁN bérletet vesznek"
A vésztői vonalak esetében a vasúti kísérlethez, akár az egyszer talán leendő budapesti BKSZ kipróbálására létrehozhatnának egy Kelet-Békés megyére és a bihari térségre (Hajdú megye egy része) kiterjedő tarifaközösséget, amelybe a 120-as vonal Gyoma és Békéscsaba közöti része, valamint a 127-es, 128-as vonalak tartoznának a MÁV-tól, és emellett a néhány távolsági járattal jelenlévő Volánok (pl. Borsod Volán Gyula-Miskolc) nélkül elég lenne a Körös és Hajdú Volánoknak a térségben működő vonalait integrálni.
A buszvonalak közül a Békéscsaba/Fényes-Gyula-Sarkad-Kötegyán/Geszt/Zsadány/Komádi-Körösújfalu-Vésztő-Szeghalom-Gyoma-Békéscsaba körben és azon belül lévő helyközi és helyi vonalak tartoznának bele.
A közös díjszabást én is a busztarifa szintjén képzelném el, úgy, hogy emellett a vasúti külön díjszabás megmaradna, már csak a távolsági átszálló utasok, eltérő kedvezmények miatt is. Ez egyébként a tarifaközösségekkel rendelkező országokban elégé általános így.
Utaskiszolgálási, utastájékoztatási projektekre lehet EU-s pénzekre pályázni, már magyar nyelven is olvastam ilyen pályázatot, így a példabeli regionális vasutat a regionális közlekedés összefogójaként lehetne "pozicionálni", részben a pályázatokon, részben PR-ilag (az eddigi elővárosi közlekedés, IC közlekedés mellett). Ez akár pénzforrás lehet a kiépítendő új megállók létrehozására.
Azzal nem értek egyet, hogy "helyi közlekedés az érintett térségekben lényegében nincs",
sőt a tarifaközösség nagyon fontos elemének tartanám, hogy az az adott tesetben a Körös Volán helyijárataira (sőt akár a gyomaendrődi magán helyijáratra is) kiterjedjen.
Így az utasok Békéscsabára, vagy Gyulára megérkezve külön bérlet / jegy váltása nélkül szállhatnának át a helyijáratokra, de meglenne ez a lehetőség Sarkad, Vésztő, Szeghalom állomásokon is. Utóbbi esetben pl. elég messze van az állomás a központtól, így a közlekedési eszköz választást motiválja az is, hogy milyen költséggel közelíthető meg az állomás, de ez szinte minden városról elmondható.
Jelenleg többeket az tart vissza a vonat használatától, hogy arról át kellene szállni buszra, vagy gyalogolni kell a városközpont, iskola, munkahely eléréséhez.
"A megállók áthelyezése közelebb a település központjához, esetleg a megállók számának növelése a falvakban."
Nemcsak falvakban: Gyula esetében Békéscsaba felől a vonat az Észak-Törökzugi lakótelepnél lép be a városba és Máriafalva kertvárosnál távozik, mindkét esetben megfontolandó lehetne egy táblás megállóhely létesítése, amely lényegesen nagyobb forgalmat adna, mint a jelenlegi, minimálisan használt Bicere mh., amely ezzel egyidejűleg a személyforgalomra megszűntethető lehet, így az új megállás pl. a Békéscsaba-Gyula menettartamot nem is befolyásolná.
Ugyanez, Szeghalom esetében, a Vésztőre menő vonatot a híd előtt egy táblás megállóhelyen megállítva a város szívében lehetne megállóhelyet létesíteni.
Úgy tudom ez felmerült már korábban is, de eddig nem történt meg.
Találkoztunk személyesen, úgy érzem készséges voltam.
Nagyon is készséges voltál, és örök hála érte, soha nem felejtem el.
Annyit kértem, hogy bizonyos dolgokat ne írjatok le.
Remélem nem is írtam le semmit, vagyis úgy érzem, még meg sem lett említve.
De azt most kinyilatkozom, bár eddig is így viselkedtem, hogy az itt személyesen megismert embereket, főleg a MÁV alkalmazottakat nyílvánosan az információkat soha nem is adom ki, mert nállam ezen a téren fontos a bizalom, amivel felém irányúltak, és ezt semmi szín alatt nem is akarom elveszíteni, nállam ez szent és sérthetettlen, mint vasútmániás alaptézis.
Na, a másikon le lehet írni
Akinek...
De minek is leírni, bizonyos szinten ez nem tartozik másra, még egy másik MÁV dolgozóra sem nyíltan, mert mi van ha az az illető később más beosztásba kerűl, így ez továbbra is maradjon csak egymás között, erre írtam azt, hogy egy zárt topik sem lehett annyira zárt, hogy abból ne legyen baj, amikor ennyire a titoktartással nyűglődik a MÁV, én ezt nem rossz indulatból írtam.
Na de kár volt ezt is írni, én nem akarom ezzel az eddig már kialakúlt jó kapcsolataimat elveszteni, nekem ezek fontosabbak annál, így inkább nem is szólok semmit a témában.
Barátom, pont ezzel a hozzászólással nyúltál legjobban mellé! Ugyanis:
1) Itt a fórumon igenis adtam tájékoztatást az "általam szervezett" menetekről, bár az idén (technikai okból) a tájékoztatás kicsit valóban kurtára sikerült
2) Nem én szerveztem ezeket, csak belefolytam, mint helyi kapcsolattartó
3) A megrendelőt illeti a jog, hogy eldöntse, kit hív meg és kit nem
4) A megrendelő egy zárt csoport volt
5) Aki érintkezésbe lépett velem (mint tavaly pár debreceni vagy az idén pl. nohab topic társ), annak minden részletes információt megadtam és még ennél többet is tudtam tenni az érdekükben
6) A topic fennállása óta 3 ilyen menet volt, úgyhogy túlzás azt mondani, hogy "szoktam"
7) Ilyen alapon a MÁV Nosztalgia Kft. minden zártcsoportos útjával kapcsolatban itt meg kellene kérdezze, hogy nincs-e rá jelentkező???
FOMA!
Kösz, hogy utána kérdeztél. Picivel több szabályozottságra számítottam.
A magam részéről szeretném befejezni ezt a témát. Ha valakinek még megjegyzése van, kérem, hogy magán úton keressen meg. Eleve nem azért írtam, amit írtam, hogy több tucat hozzászólás kerekedjen belőle. Ez az egyik oka a topic hígulásának, hogy sok ember sok mindenre feltétlenül reagálni akar.
A BKV-s fórumos nyűglődésről jutott eszembe, hogy akár ők is létrehozhatnának zárt fórumot ezzel az erővel. Na, de most már részemről a zárt fórumos téma lezárva, nem vagyok hajlandó még egyszer szóba hozni. :(
Az internetes fórumokra - legalább is Mo.-n - nincs külön jogi szabályozás. Konzultáltam az egyik adatvédelmisünkkel, mivel én ebben a témában nem igazán mélyedtem el. Az internet önmagában nem sajtótermék vagy más média, csak egy technikai lehetőség. Ezen belül mindenki olyan weboldalt, fórumot alakít ki, amelyit akar, ha az egyébként nem sérti a jogszabályokat. Ebbe belefér az is, hogy egy főrum telejsen nyílvános és bárki, bármikor beléphet és hozzászólhat, az, hogy ez csak regisztrációval lehetsdées, az is, hogy ez csak díjfizetés ellenében lehet, vagy az is, hogy teljesen zárt, meghívásos legyen. Ha az Index közzéteszi, hogy nála kétféle fórum működi, telejsen nyilvános és zárt, ezt minden további nélkül megteheti. Erről a megoldásról az derült ki számomra, hogy gyakorlatilag bármelyik indexes közösség kérheti ezt a megoldást. Ez tkp. egy technikai segítség, megfelelő háttérrel az Index nélkül is megteheti ezt bárki, akár a saját honlapján. Tehát az csak egy dolog, hogy ez a fórum éppen az Indexen van, ha a szolgálattó kedbve úgy tartja, meg szüntetheti ezt a lehetőséget.
Ha a Közlekdési Klub név jogilag védett, (hol van levédve?) akkor sem gond a névhasználat, mivel itt nem egy formális szerveződésről van szó, csak egy weblap egyik rovatáról.
Koncert a Nyugatiért
"Kedves Kollegák!
Szeretnénk tájékoztatást adni arról, hogy a Kommunikációs Igazgatóság egy társadalmi program elindítását kezdeményezte, melynek célja külső támogató partnerek bevonásával a Nyugati pályaudvar, mint az egyik legszebb fővárosi műemlék épület és egyben elővárosi állomás megújítása.
A program megvalósításában minden érintett szervezeti egység közreműködik.
A program beharangozása illetve a közvéleményben való tudatosítása a "Nyugati Szimfónia" koncert keretében indul, melynek bevételét szintén e nemes cél megvalósítására fordítjuk.
A program fővédnöke dr. Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter. További kiemelt támogató Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium már a program elindulásának vagyis a koncert napján bejelenti, hogy a Nyugati pályaudvar e- Magyarország pont lesz, vagyis kihelyezésre kerül 2 kültéri ingyenesen használható internetes elérést biztosító informatikai pont.
Kedves Kollegák,
Ezennel szeretnénk meghívni Önöket, benneteket a
"Nyugati Szimfónia"
Koncertre
2004. december 3-án (péntek) 18h-kor a Thália Színházba
A Koncert jegyára:
Felső vezetés (vezérigazgató, vezérigazgató helyettes, főigazgató, igazgató): 10.000,-Ft
Középvezetés (főosztályvezető, osztályvezető, területi képviselő, területi vezető, állomás-főnök): 2500,-Ft
Munkatársak (az utcai jegyárakhoz képest 55%-os kedvezmény): 1300,-Ft.
A részvételi szándékot kérjük a Kommunikációs Igazgatóságon jelezni 25-éig.
A belépőjegyek árát az alábbi számlaszámra kell befizetni, postai csekken, melynek másolatát kérjük leadni.
Bankszámlaszám: 11707024-20326746
Kontakt személy: Rákossy Zsófia (35-91)
Mindenkit szeretettel várunk"
[i]Értem,ha én csinálom és alkotók szabályokat,akkor jó,ha más teszi,akkor meg elitélendő bűnös cselekedet.Éljen az objektivítás![/i]
Azért a levlista és a webes fórum között több a különbség, mint az, hogy az egyiket te csinálod, a másikat meg ő. Ha készítesz egy képet a haverodról egy tivornyán, akkor nem mindegy, hogy a képet a webre teszed, ahol bárki elérheti, vagy elküldöd egy pár haverodnak e-mailen.
A dolgozatomhoz érkezett kis számú észrevétel egyike a spanyol AVE vonatok késéséhez kapcsolódott. A Railvolution legfrissebb száma ezt a kérdést járja körbe:
"A legigényesebb vasúti szolgáltatást az egész világon a RENFE AVE vonatai nyújtják a Madrid - Sevilla vonalon. A vonatok a RENFE hibájából bekövetkező 5 percnél nagyobb késése esetén a jegyár egészét visszatéríti. Az 1994. szeptember 11-e óta eltelt 10 évben 161 202 vonat esett e szabály hatálya alá 41 437 935 utassal. Csak 364 járat késett öt percnél többet, mely miatt 3,2 millió eurót fizettek ki 94 133 utasnak. Ez jelentéktelen, mindössze 0,23%-os része a teljes 1,388 milliárd eurós menetdíj bevételnek."
Ezen adatok hitelesnek tűnnek. A 2000-es AVE prosi napi 20 pár AVE-ről tud, a 2003-as 21-ről. És felszorozva kb. kijön a szám.
Az AVE vonatok átlagosan 257 fizető utast szállítanak, naponta 10 800 főt, évente 4,1 milliót. A távolsági forgalomban elszállított évi 45,6 millió utas 10%-a tehát az AVE vonatokkal utazott. Ehhez ráadásul hozzá jön a szintén azt a nagysebességű vonalat használó Madrid - Malaga, Madrid - Algeciras és Barcelona - Sevilla Talgo200-as vonatok forgalma. Így a vonal aránya a távolsági forgalomban 15% körüli. Ez sok! Tényleg a nagysebességű közlekedés a jövője a spanyol vasutaknak.
A dolgozatban e kérsének szánt fél sor nem volt igaz. Elnézést kérek az olvasóimtól, hogy tények helyett legendákat terjesztettem...
Tudnátok engem megsegíteni azzal, hogy a 72 V-os vezérlési és egyéb relék, EP szelepek mekkora teljesítményt igényelnek? (72 V ról hány mA -t vesznek fel )
( Konkrétan a V43 Fel/Le reléi, ÁSZ hez Főmeg hez tartozó relék homokoló stb EP szelepek)
Előre is köszönöm a segítséget!
(Vannak ábrás könyveim de azokban nincsenek semmilyen értékek)
Egyszer már megírtam ezt a hozzászólást, de amikor el akartam küldeni, akkor inkább nem ment el és elveszett az egész :((( De nagyon utálom én az ilyet! A régi forumon az ilyenek miatt kimásoltam vágolapra a hsz.-mat mielőtt elküldtem, de itt ezt egy kicsit körülményesebben lehet, és ráadásul mindíg elfelejtem :((
Zárt fórum témaköréhez:
Ha ez valakit megnyugtat, netalántán valamifajta kéjes boldogsággal tölt el, akkor elárulom, hogy vannak egy páran akik még ugy sem tudnak oda bejutni, hogy van "belépési engedélyük" Ilyen ezen sorok írója is. (Kedves nézőink, önök a fórumszoftver bosszúja című krimit látják.)
Egyébként nehezem hiszem el hogy közületek az Indexen kívül senki sem látogat el más internetes címek fórumjaira. Mert ha igen, akkor tapasztalhatjátok, hogy szinte minden fórumszoft tartalmaz olyan modult, aminek segítségével a nyivánosság elől le lehet zárni egyes topicokat. Van olyan fórum, ahol szinte alig van nyilvános topic! A különbség csak annyi, hogy ott kevesebb anyázás hangzik el ezzel kapcsolatban (vagy egyáltalán nincs!), mint itt ezzel az egy hete megnyilt zárt topikkal kapcsolatosan.
Amikor az Index tesztelte az uj fórumot, már akkor fennállt a lehetősége-és erről akkor meg is kérdeztek minket(!)- hogy zárt topicot hozzunk létre. Akkor is született jónéhány hozzászólás. Volt aki ellenezte, volt aki kiállt mellette. Végül akkor nem indult be. Akkoriban én is inkább az ellenzőkhöz tartoztam, de ami tény az sajnos tény: akkor még nem volt ennyire felhígulva a topic, és a topiclakok is jobban tisztelték a játékszabályokat(IRL adatok stb), nem is beszélve egymásról!!
Egyébként a vasutasok azért nem beszélnek meg mindent a nyilvánosság előtt, mert sok dologban meg van kötve a kezük. Sokmindenről nem is szólhatnak, mert lehet, hogy éppen egy belső utasítás, távírat stb szabályozza épp azt a kérdést amiről szó van. A minimum kéthavonta orra alá dugott ilyen-olyan titoktartási nyilatkozatokat pedig Ő is aláírta.
Ez viszont még nem akadályoz meg senkit abban,-hiszen semmi sem tiltja- hogy a kollegáival egymás között megvitassa ezt a témát, mondjuk munkaközi szünetben, vagy sörözés közben, esetleg egy Index nevű internetes portál zárt fórumán.
Traficcnak:
Az általad említett úriember azt kérte, hogy ne itt a fórumon vitassuk meg ezt a témát, hanem mindent, ami ezzel kapcsolatos e-mail címre küldjünk el. Nem tudom mennyi levelet kaphatott eddig, de a fórumon talán éppen euzért nem volt ez olyan "nagy" téma.
Komolyan mondom, ami itt megy, az már több a soknál. Lassan nem lesz miért idelátogatni. Én kb. májustól tartozom ide, és jól éreztem magamat köztetek. Sok mindent megtudtam, sok topic társat megismertem, és levelez(t)em velük. Néhányotokat személyesen is megismertem, megint másokkal barátok lettünk. A vasút összekötött bennünket.
De ami az elmúlt néhány hétben itt történik, az gyalázatos.
Néha előfordulnak nézeteltérések, de ezeket mindig el lehet simítani. Néha én is kiakadtam dolgokon, de az érintettekkel higgadtam lerendeztük, és azóta is szent a béke.
Aki csak mocskolódik, az nem is igazán tartozik ide, ez a véleményem. De azért vagyunk itt olyanok, akiket elsősorban a napi aktualitások, géphelyzetek, képek, videók, egyéb vasúttal kapcsolatos érdekességek érdekelnek.
Legyen már végre nyugalom ezen a topicon, aki úgy érzi, hogy a belső körhöz tartozik, az menjen oda. Nekem lila gőzöm sincsen, hányan és kik vannak ott, én itt akarom jól érezni magamat.
Szerintem nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. Támogatókat keresek. -:)