Öntsd össze az egészet,hígítsd ki 5-10 % közé,és nagyon lassan tisztázd,EP-t vegyél el,amikor UP-szerű ízek jelentkeznek,állj le,hogy mi lesz belőle,az nem megjósolható,a kóstolás eldönti.Ha pálinkaként nem iható,zselatinos derítés után újrafőzés,likőralapnak jó lesz.
Kaptam olyan pálinkát ami eper befőtt levével lett összekeverve a remény miatt. A pálinkából is kaptam kóstolót, de az ihatatlan volt számomra(tiszta szesz íze volt, de nem vodkaíze). Hozzá teszem, így is ihatatlan, de legalább van egy enyhe eper íze. Ha jól gondolom az eper lé miatt, ezt is 2szer kell kifőzni vagy mehetne a megy-bor alszesz + birs utópárlathoz a főzéskor?
Az alszeszt és az utópárlatot üvegben ledugózva meddig lehet eltárolni?
Én a forró szirupot az elején belezúdítom, annyit, hogy tocsogjon benne a birs. Utoljára teszem az élesztőt, mikor már meg van terítve az asztal a lakomához.
"Nekem idén a birs 3-4 napig meg sem mozdult..." Nekem a cefrézés után 5 óra múlva zajosan erjedt, 4 nap alatt kész lett, 5. napon főztem, most végeztem vele.:)
17-18 fokon holnapra látható lesz az erjedés. Mondjuk ennél a "combos" cefrénél nem nagyon kell azt a zajos erjedést várni, mint nyáron a szilvánál. A cukor jó a főerjedés végén.
Birs cefrét készítettem. Fajélesztővel beoltottam, kb 17-18 °C-on van. 1 napja készült és még semmi mozgás, nem indult el az erjedés. 9.5 brixet mértem. Ez így normális? A szilvám ennyi idő után vígan forrt, igaz akkor 25 -°C volt. Későb szeretnék majd egy kis cukrot is tenni bele.
Kóstoltam , már ausztriai Destillatán maximális pontszámot elért párlatot, nem voltam annyira elvarázsolva tőle. Viszont van most egy ami, ki merem jelenteni, hogy eddig a legjobb amit kóstoltam. Figyelemmel fogom kísérni, mit fog elérni a versenyeken! Úgy képzeld el, hogy vannak azok a legjobb pálinkák, amiket ismerünk és utána van egy nagy rés és amikor azt gondoljuk, hogy ilyen nem lehetséges, na ez ott van, azon a magas szinten, ahol már nem is lehet elképzelni! Nem is írok le semmit róla, mert nem akarom elkiabálni. Egy baja van, hogy nem én főztem és hogy nem is valószínű ,hogy a közelébe kerülök valaha!