OFF
Eltűnésem és a zárt topik nyitása többek szóbeli és e-mailbeli gyanúsítgatása ellenére nem függ össze. Nem én nyitottam, és bár meghívtak, de ... (erről majd később).
A véleményem egyébként továbbra sem változott: a jelenlegi anyatopik élvezhetetlenné vált. Továbbra is azt tartom, hogy a vasútmániának viszonylag szűk és jól behatárolható területeinek célszerű külön topikban zajlania, ld. a gőzmocisok,a kisvasutasok, a vasútmodellezők stb. igen szépen pörgő topikja. Ami nem zárja ki azt, hogy egyszer-egyszer ilyen témák is megjelenjenek a nagytopikban. Hasonlóan egy szakmai kongresszushoz, ahol vannak külön szekcióülések is. Vagy ahogyan én ezt az egész fórumozást jellemezni szoktam, van egy nagy tábortűz ami köré részben hasonló érdeklődésűek gyűlnek össze. Itt is ki-ki alakulnak kisebb-nagyobb csoportok a beszélgetések során, ahová nem mindenki csatlakozik, mert az a résztéma már őt annyira nem érdekli. De vannak olyan témák (sőt, a résztémákból is felvetések), amiket szalonnasütés közben beszélnek meg amikor mindenki ott van.
Egy ilyen tábortűz-szalonnasütés közben szerintem nem csak én nem venném jó néven, ha néhány hangos, aktív ember a saját részterületét akarná megbeszélni mindenki előtt, terhelve azokat is, akiket ez nem igazán érdekel.
Azzal sincs gond, ha rövidebb ideig teljesen OFF témák is pörögnek a topikon, mert a tábortűz mellett is néha el-elkalandozik a beszélgetés fonala. De előbb vagy utóbb egy jó társaságban visszatér az eredeti kerékvágásába.
Korábban én is amellett voltam, hogy ne darabolódjon a topik, de be kellett látnom, hogy szerencsére annyian csatlakoztak a fórumhoz az utóbbi időben, hogy lehetetlenség fenntartani az "egységet".
Én mindenki őrültségét tiszteletben tartom, sőt a magam módján segítem is: pl. amicus is rendszeresen megkapja e-mailben vagy sms-ben azokat a fővizsgákat, amiket látok. A kéregjegyeseknek is szoktam küldeni időnként, és a különleges jegyeket kedvelőinek is van most itt az asztalom olyan, amit ők nyilván értekelni fognak.
De hasonlóan a gőzmozdonyosokhoz, kisvasutasokhoz stb. igen csak tudnám értékelni, hogy ha ezek a szekcióülések-ben működnének jellemzően. De vannak még ilyen témák, amik máshová tartoznának (szerintem): pl. a vasutas vélemények a MÁV dolgairól topikba nyugodtan ki lehetne tárgyalni, hogy a MIR miért nálam akart oszlatni egy hosszú tehervonatot a tegnap éjszakai szolgálatban...
A zárt topikról
Először is alapvetően irtózom a titkolózástól. De meg tudom érteni. A Városi és elővárosi közlekedés topikból is alakult egy ilyen zárt topik (akkor az indexnek nem volt ilyen szolgáltatása, és egy programozó topiktárs csinált egy önálló fórumszoftvert). Erre alapulva jött létre a VEKE (www.veke.hu) is, aminek a vasutas zárt topikhoz részben hasonlóan, csak ajánlással és a bent lévők egyetértésével lehet valaki a tagja. Nem értek egyet ezzel a szabadkőműves-módszerrel, ezért (sem) vagyok a tagjuk. Bár az is igaz, hogy nem biztos, hogy lehet(ne) másként csinálni.
Az itteni vasutasklub ráadásul bocs, BAKTER igen rosszul lett megszervezve, elindítva (bár kétségtelenül jószándékkal). Először is ki lett választva jó néhány topiktag (jellemzően MÁV-osok), akit a szervező(k) megbízhatónak tartottak/tartanak. Majd ezek a tagok is be-beajánlgattak ismerősöket. Ezzel két problémám van: nekem is vannak olyan (vasutas) barátaim/ismerőseim, akik bizony jó izűen megmártanák a kést egymástban, tehát csak azért, mert valaki a cégnél dolgozik, még nem lesz megbízható a belsős társaságban. Adott esetben onnan is ki fognak jutni olyan információk, amik ellen részben a belsős fórum létre jött.
Másrészről nem tetszett, hogy az első napok után felkerült az addig meghívottak névsora a topikba az IRL adatukkal, holott ezt szerintem nem engedték meg. Célszerű lett volna előtte megkérdezni, hogy ők belsős tagok akarnak-e lenni, pláne olyan feltétellel, hogy kiadják a nevüket. Talán nem véletlen, hogy az eddig eltelt időszakban sokan nem is szóltak hozzá (pláne nem érdemben) a belsős fórumhoz...
A bizalmas információk esetén én továbbra is maradnék az e-mailes, telefonos megoldásnál, mert nem látom biztosítottnak, hogy ne lehessen ugyanolyan következménye az ottani bizalmas, beazonosítható infók közzétételének, mint itt, ezen a topikon.
Mindezek miatt kérem a belsős fórum szervezőit, hogy az általam nem is igényelt hozzáférésémet vonja meg. Köszönöm.
És remélem, hogy mindenki megpróbálja ezt a fórumot (és a különböző topikokat) úgy használni, hogy a nagy többség jól érezze magát itt.
Ja, és erre nem kell külön válaszolni, elég rajta elgondozni, és nekem is elég ha látom a változást.
Vagy ha nem látom, akkor sértődés nélkül távolabb állok a tábortűztől, mert miért maradjak egy olyan társaságban sokáig, ahol nem érzem jól magam.
ON
* * * * * * * * *
És hogy ne csak OFF legyek, és én is tegyek a magam módján valamit az eredeti kerékvágásba, el kezdtem visszaolvasni a topikot, és talán írok olyanokat is, amik érdekesek, vagy helyre tesznek téves infókat.
khamos: a MÁV-ot 1 pénztárcával gazdálkodóként kezelem
Sajnos, ezt nem lehet. Pedig jogosak, valósak a példáid.
Azt szoktam mondani, hogy a keresztfinanszírozás tiltása, a közbeszerzés, az outsourcing jó eszközök, de nem a MÁV esetében. Mert itt egy torz szervezet lett darabokra vágva, és azután tiltották be a keresztfinanszírozást.
+t, -l
Ez tökjó! Olyan mint egy betűrejtvény :-))
bj13: Nézd a dolog jó oldalát! Végre valakit érdekel.
Így van.
Amikor a 70-71-es menetrend előkészítése folyt, volt utasszámlálás és -kikérdezés is a vonatokon és az állomásokon. Alig volt egy-egy elutasító utas, aki nem akart válaszolni, és nagyon sokan spontán megjegyezték, hogy mennyire örülnek annak, hogy TÉNYLEG megszámolják őket, megkérdezik őket, még ha ettől nem is lesz feltétlenül jobb minden.
Most ugyanez a hatás/érzés van a gépész dolgozók között is.
marslakó: Remélem senki nem gondolja komolyan, hogy a 29-esről télen ne legyen közvetlen járat Bp-re, vagy hogy a 3-4 órás utat Bz-ben, ill. más motorvonatban kelljen elszenvedni. Az egyenlő lenne azzal, mintha Bajára nem lenne közvetlen járat Bp-ről.
Legyen közvetlen járat, napi 2-3 (2 Exp/IC, esetleg még 1 gyors). Bajára lehet, hogy még ennél is kisebb számú közvetlen vonat lesz BP-ről +2 IP-s, illetve "személyes" átszállás.
Andó Gergely: A kedvezmények csökkentése, az állami hozzájárulás emelésére nincs mód, így maradnak a pótjegyek...
Így van, de erről is volt már párszor szó. Új utasok megnyerése nehezebb, ez egy egyszerűbb módszer a bevétel növelésére.
Érdekes, egy mozdony ára 2,5 személykocsinak felel meg! Mintha a nemzetközi elszámolásban is ezt az arányt használnák!
Szerintem ettől (jóval) nagyobb a szorzószám.
Ehelyett meg a fejükbe vernek ezer dolgot és csak 1-2-t képesek megjegyezni belőle, az utas meg 0,5-1-et...
Ezt magyarázom én már mióta: egyszerűbb szabályokat, utasításokat, kedvezményrendszert kell kidolgozni és azt számon kérni. Addig pedig nem kell direkt szívatni Gizikééket... (A stílusod pedig tényleg borzalmas.)
Btx 002: Szerintem az emberek Budapestről inkább elmennek személlyel Szolnokig, és onnan átszállnak Debrecen, Nyíregyháza felé, mert kevesen lesznek, akik megengedhetik maguknak.
Szerintem tévedsz. A gond abból lehet, hogy a nem IC-megállóhelyek és BP kapcsolata fog erősen romolni.
VJancsi: Idén már kétszer érkeztem napközbeni páratlan debreceni IC-vel -10' felett a Keletibe, egyszer -12', másszor -13' volt.
Ez egy hónapon belül 5 perccel csökkeni fog.
M412192: Az iránt érdeklődnék, hogy mikortól fogják árulni az új mentrendet, illetve, hogy beszrezhető-e nagyobb formátumban is?
Szabadkán már végeztek a munka dandárjával, sőt már MO-n is látni véltek azosítatlan nagy alakú könyvet is :)
Szerintem két héten belül kapható, és még az is elképzelhető, hogy véletlenül találok a postaládámban egy-két felesleges példányt :)
radio100jozsi: A 762-es szegedi gyors Bmx+Amx szerelvénye megint a 70-esen ragadt?
Mert egy sima vezérlő+bhv-s inga ment ma reggel, igaz most kapott egy Ao kocsit is az elejében.
Valahogy mostanság ez elég gyakori látvány, az okokat majd az illetékesek megírják, én csak selytem.
Én is csak sejtem: heti vizsgára ment a szerelvény Istvántelekre.
Miért "ragadt" volna a 70-esen? Eddig miért nem "ragadt" a 100-ason, hiszen a 762-es előtt a régi forda szerint odajárt...
A hatvani csíkos ingák is 100/120-asok mint a 100-as, 120-as vonalon?
Szerintem a szürke Bhv-k csak 100-asok. (A szürke vezérlők 120-asok.)
rg7: FC rendező és vidéke ügyében:
Állítólag az eleddig több munkakört ellátóktól elvették a helyettesítési pótlékot, ezen felül összevontak még egyéb munkaköröket is, létszámot redukáltak.
Én meg azt hallottam, hogy az (is) gond, hogy egy kimutatás szerint Fc X hónapban 30 M veszteséget termelt. De állítólag másféle számítási mód szerint az egyenleg nem mínusz, hanem ugyanakkora pluszt mutat...
M44-419: Én személy szerint a GySEV-es pali kinevezésében bízom. Remélem nem elnököt, hanem veziget csinálnak belőle.
Én személy szerint abban bízok, hogy a minisztériumban (az új főnök jéghokisok módjára "teljes sor"-t cserél) úgy alakulnak a (v)iszonyok, hogy legyen mozgástere a mindenkori MÁV-vezérnek. Addig egy (vagy több) személycsere nem jelent megoldást.
pallee: Sikerült. Amint meglesz a határozat engedélyezik a 120-at Kecskemét felé is.
És Cserőnél, az útátjárónál is engedélyezik a (1)20-at? ;-)
kfv: Akinek van megfelelő végzetsége ott már eleve gázvan,mert egy agyon iskolázottnak nincs tapasztalata
Szerintem ez nem minden esetben igaz. Lehet valaki iskolázott is, de tapasztalt is.
(lásd:ütemezet menetrend.Mi a gond vele?Nézzétek meg hányszor ment mostanában a 70-71-en diesel vagy hány ceglédi vonat csuszot meg miatta.
Helyben vagyunk. Sokak szemében vörös posztó ez a téma :)
A ceglédi oldalba két szerelvény áll vissza munkanap (2155-->2516 és 2133-->2518) és egy hétvégén (2111-->2748). Előbbieknél 28 perces, utóbbinál 84 perces fordulóidővel. Az utóbbi időben már nem jellemző akkora késés, hogy a 28 perces fordulást veszélyeztetné.
Ennél jóval többször jönnek fel késve a ceglédi oldalból a csíkos ingák, és jellemzően inkább a monori vágányzár miatt volt orrba verve a reggeli forgalom a 70-esen...
Putyinok és Dezsők a 70-71-esen: az ütemes menetrend előtt is volt már ilyen. Jelenleg is ugyanannyi hernyóra van tervezve a forda, mint korábban. 11 BDV + TGV + BVh (jelenleg még mindig BDV-vel pótolva)
Nem beszélve arról,hogy még a kecskemétiek is oda járnak forda szerint!!
És ez miért fáj neked??? A lajosmizsei szerelvény bepörgetésének egyik oka az volt, hogy mutassuk meg, hogy van tartalék a jelenlegi szvörben, még a csúcsidőben is. Az, hogy azt a szerelvényt végül is csörgővel továbbítják Vác felé is, már nem a "mi" ötletünk volt, de végül is -összességében- szerintem gazdaságos megoldás a GÜ részéről.
A végrehajtószolgálatól megsem voltak hajlandóak hallgatni senkit ,hogy életképes-e.
Ez így ebben a formában...
Ennek ellenére ez a pilotprojekt megmutatta azt is, hogy az előkészítés során milyen hibák voltak. Pl. nagy hibának tartom a forgalmi szolgálat előzetes felkészítésének hiányát. Voltak, akik visszajöttek a két-háromhetes nyaralásból és kaptak az arcukba egy teljesen új szemléletű és új szemléletet igénylő menetrendi rendszert. Sokak dicséretére legyen mondva, a késések száma és különösen a mértéke jelentősen csökkent. (Most már nincs olyan, hogy pl. a Nyugatiból a zónázó 55 helyett óra:01-kor a 00-kor menesztett személy mögött döcög végig Vácig...)
Az előkészítés egy évéről pedig sok mindent lehet(ne) még mesélni, hogy ki és miért nem véleményezte vagy segítette azt az elvárható módon...