Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2010.08.10 0 0 3789
A konyhanal direkt szidni fogja a haziasszony, hogy a ket pult kozott szaladgalni kell. Az etkezonel meg te raktad atjarohazba a butort, nem pedig az etkezonek kell az atjarohaz. Ha egy sarokban lenne, vagy nem kene eljutni rajta keresztul a teraszra, akkor lehetne szukebb. A terv.seged szerint az altalad rajzolt 6 szemelyes asztal helyszukseglete (etkezes kozben, hata mogott sajat szekhez bemenni is) 3m x 2.4 m (a sarkainal levagva). Neked ott tancter van, egyreszt ket oldalt 1,5 meter korul (az asztaltol merve), mikor csak az egyik felet fogod kozlekedesre hasznalni, masreszt olyan messze a konyhatol, hogy ott gyerek biciklifordulo elfer. Felteszem a benapozas miatt kellett oda plusz negyzetmetereket becsalni. Legfeljebb neked nem szamit parszor 200e Ft pluszban...
Előzmény: Pocér (3787)
Pocér Creative Commons License 2010.08.10 0 0 3788
bocsi, úgy néz ki beszorult az enter :)
Előzmény: Pocér (3787)
Pocér Creative Commons License 2010.08.10 0 0 3787

A pontos DK-i tájolástól 10fokkal való eltérés nem értem, hogy miért nem igazán DK-i.

 

Az általad felsorolt terek holttérként való értelmezése több tételnél szerintem bizonyos mértékig szubjektív.

pld.

Központi részen lévő helyiségnél  - étkező - szerintem ez óhatatlan, az alternatíva az lenne, hogy a bútorok mindig útban lennének.

Kohyha esetében ha az kisebb, akkor ott két ember, már mindig egymásba botlik.

Nappalinál a plusz 5-6m2, lehet hogy elhagyható de az a tágasságot csökkenti.

stb.

 

Mindenesetre köszi, a most már sokkal konkrétabb észrevételeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: cseik (3785)
Boery Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3786
Általánosságban beszélve szerintem a WC, HTH, Gardrób, kamra helyiségekre nem feltétlenül szükséges, hogy ablak kerüljön. Ha úgy adódik, hogy van akkor jó, de ha nem akkor sincs tragédia.
A te alaprajzod esetében a konyhán levő ablaknak sincs akkora jelentősége, hogy egy jobb elosztás esetén beáldozza az ember.
A garázs bejárat a konyhán keresztül: egyetlen előnyét látok - keveset kell bevásárlás után a csomagokat cipelni. Amit azonban itt előttem leírtak mind osztom ezzel kapcsolatban. Szerintem ez egy nagyon nem jó megoldás.
A garázsba por, piszok kipufogó gázok stb. van jelen - mindezek egy ajtó nyitás esetén könnyedén beáramlanak a konyhába ahol éppen a vasárnapi étel készül ......
Ettől még a külön garázs alternatíva is jobb megoldás - igaz kényelmileg sokkal rosszabb.
Még egy valami - a tetővel kapcsolatban : lehet, hogy jól néz ki, de néhány év múlva átkozni fogod a napot amikor rábólintottatok erre a kettős vápás ide oda tetőre.
Majd amikor a szél bepakolja a két féltető közötti részt hóval és az elkezd olvadni és el kezd a tető beázni már késő lesz arra, hogy bármin is módosíts.
Minél komplexebb egy tető annál nagyobb az esély arra, hogy beázás legyen rajta.
Nem vagyok építész, de sajnos az élet megtanította velem, hogy a tetőket összekötő vápa az nagyon kerülendő dolog. Nem láttam még tökéletes megoldást rá.
Nehézkes a karban tartása és sokszor a víz a fizikát meghazudtoló helyekre is bejut.
És végül arról nem is beszélve , hogy meg építeni sem lesz olcsó mulatság.
Előzmény: Pocér (3775)
cseik Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3785

A 10 fok eltérés még nem igazán DK, de hagyjuk is a benapozást, az élet majd eldönti.

 

A többi meglátásomat nem írtam le, mert látva alaprajzot feleslegesnek tartottam. Igazándiból csak a megvalósítható változtatásokat jelezetem. De akkor a kihasználatlan helyek:

 

(Hangsúlyozom, hogy csak megjegyzésként és nem "hibajegyzékként", tudva, hogy a koncepció miatt nagyon nem változtathatóak):

 

- előtérben gardrobszekrény előtt felesleges közlekedőútvonal

- a 7 m2-es előszobád (látom van egy gardrobszekrény) kizárólag közlekedőtér

- lépcsőtér nagyon nagy és ht helyiségnek nem igazán használható

- intim szféra folyosója nagyon hosszú

- a fürdőhöz a flikk-flakk reszli hely

- a 12 m2-es hálóban az ágyat leszámítva közlekedőtér minden

- a háló melletti teraszajtó felesleges

- a 19 m2-es étkező (leszámítva talán a baloldali falát) az asztalt leszámítva közlekedőtér

- ugyan csak közlekedőtér a kémény mellett kb 5-6 m2

- a nappaliban egy tv-t nem tudsz lerakni úgy, hogy a család odaüljön elé

- a reggelizőpult 4 embernek kicsi (de ezt már említettem

- a konyha "átjáróház", ennek útvonala kihasználatlan hely. egy ilyen átjáró a lakás 2. főbejárata, ami itt a konyhán át vezet. gondold tovább...

- a konyhaablak igen karcsú (ezt is írtam már)

- wc ablak bejáratra nyílik :(

- a tetőtérbe meg gondolom csak úgy be lett rajzolva valami

most nagyhirtelen ennyi.

 

Mint mondtam nem hibának mondom, csak sok-sok elaprózott holttér és néhány unpraktikum.

Előzmény: Pocér (3782)
Axióma Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3784
En latom a 3776 es 3777-et is. Esetleg rossz sorrendben irja ki neked, olyat is tud csinalni...
Előzmény: Pocér (3783)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3783

Ühüm, értem. De ez annyira beragadt, hogy mostanáig sem jött elő. Mindegy másodszorra nagyjából ismét leírtam.

Előzmény: Axióma (3778)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3782

Én nem gondolom, hogy ez trendi megjelenés, inkább nem sablonos, hanem modern. Mo-n jelenleg trendinek szerintem a mediterrán. De igazán ez csak értelmezés kérdése.

 

Hol is áldoztuk be a funkcionalitást? A térelválasztás kapcsán a nappali, konyha, étkező hármasra adtál más javaslatot ( nagyobb összenyitottságot stb.), de erre válaszoltam. Egyéb?

 

Hol van rengeteg, kihasználatlan térrész szerinted? A földszinti közlekedő talán? Szerinetm, ha az ember szeparált intim zónát igényel, akkor ez valamennyire elkerülhetetlen. Én máshol nem látok ilyet.

Előzmény: cseik (3780)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3781

A telkünk szabályos téglalap alakú ÉK-i, DK-i, DNY-i és ÉNY-i tájolású oldalai vannak. Az első az utcafront. Ettől a tájolástól a telek az óramutató irányába kb 10fokkal el van fordulva. Vagyis pld. DNY-i oldal a pontos DNY-i irányítottságtól 10fokkal van NY-i irányba fordulva.

 

Fentieket is figyelembe véve a két gyerekszoba DK-i tájolású, a szülői háló DNY-i tájolású ( 10-10 fokkal D-i, ill. NY-i rányba fordulva). Ez alapvetően összhangban van azzal, amit Te írtál javasolt tájolásnak. Ezért nem értem miért húzod le annnyira a hálóink tájolását.

 

A benapozás vizsgálattal kapcsolatosan az értelmes dolgok tekintetében meggyőzhető vagyok. Persze, hogy elfogadom, hogy ezt, vagyis az eredményt befolyásolja majd a szomszéd fája stb. De nemcsak a nappályadiagramm használatánál áll ez fenn, hanem szoftveres ellenőrzésnél is. Ebben a témában az verte csak ki kicsit a biztosítékot, amikor megállapítottad nagyfokú leegyszerűsítéssel, hogy a nappali és az étkező egyáltalán nem fog télen, ősszel stb. napot kapni. Ez a megállapításod nagyban ellentmondott a tél legrövidebb napjára számított 4 óra időtartamnak, ami azidőtájt a nap fele.

Előzmény: cseik (3779)
cseik Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3780

Nagyon sok mindenben igaza van Axioma-nak, de főleg abban, hogy a trendi megjelenés miatt beáldozzátok a funkcionalitást és a gazdaságosságot. És e mellé egy eléggé konzervatív téralakítási elképzelésetek van, ami mégtöbb kompromisszumot igényel.

Önmagában (megjelenés ill konzervtív téralakítás) egyik sem baj, ez bőven az izlés kategória. De a félállapotok (amit írtam már térelválasztás ügyben) nem jók és nagyon soka a "reszli" (kihasználatlan illetve rosszul használható terület) e miatt.

Előzmény: cseik (3779)
cseik Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3779

Nincs problémám vele, annyit mondtam, hogy csalóka lehet, mert nem vesz figyelembe számos paramétert, így a valósághnak csak megbecslése. A jelenlegi terv meg annyira szélsőérték, hogy a becslési hiba akár a teljes kapott benapozási időt elviheti. OTÉK-nak megfelelésre jó, de gyakorlatban kétséges. Pl. nem mondhatod 10 év mulva a szomszédnak, hogy vágja ki a fáját, mert pont abban a 8 fokos szegmensbe esik, ahol napot kap a nappalid. Túl idealizált állapot kell ahhoz, hogy megfeleljen a minimális feltételeknek. De, mint mondtam, mindenkinek más a napigénye és ahogy érzem, nem is nagyon vagy meggyőzhető....

 

Lakószobát (háló, gyerek) DK(végsőesetben-K)- ill DNY-ra (NY csak ott ahol a széljárás engedi) tájolunk. Felnőtt szoba inkább a DNY, gyerek inkább a DK. De ez már "izlés" kérdése, hogy melyik-melyik.

A gyerek meg úgysem "nemcsak" alvásra fogja használni, és amikor igen (suli) akkor zavarni fogja a nap. Gondolj bele, nyáron saccperkb 10-től 18-ig biztos besüt az ablakon a nap, ha árnyékolsz, akkor meg sötét a szoba. Piszkosul meleg lesz és állandóan használva lesz a függöny/árnyékoló.

Előzmény: Pocér (3775)
Axióma Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3778
Kohog a forummotor. Ha latod hogy te vagy az utolso hozzaszolo (nekem pl. kedvencekben latszik), akkor irsz egy egy darab pontot tartalmazo hsz-t, es az (altalaban) megjeleniti az elozot is.
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3777

Egyszer már válaszoltam, de az valamiért nem jelent meg, most röviden megismétlem.

 

A napsugár témát valóban így számoltam, de szűk egy óra alatt a teljes nappali terasz ajtó-ablak napot kap, belül meg a fény -  főleg ha világosak a falak - reflektálódik.

 

Árnyékolás:

A téli hónapokban annyira alacsonyan megy a nap (30-40 fok alatt még délidőben is), hogy viszonylag nagy árnyékolás sem jelent akadályt a napsütésnek. Ezért szétszedhető, behúzható árnyékolóval nem számoltunk.

 

Az elsődleges szempont a szerintünk jó helyiségkapcsolat, persze a külső is tetszik nekünk ( nem sablonos, hálisten nem magyiterrán stb.) A kapcsolatok tekintetében igazán csak a konyha-garázs kapcsolatot tekintjük kompromisszumnak.

 

Fentiek miatt az Álatald javasolt átvariálásba nem indulnánk el, az valószínűleg már valami más lenne mint amit akarunk. Mindazonáltal korábbi észrvetételeid egy része hasznos volt, a többi is biztos jogos ( pld. tetőablak ) de ott megyünk a saját fejünk után.

Előzmény: Axióma (3774)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3776

Az első napsugarat úgy számoltam ahogy írtad, de a nappali teljes terasz ablakát-ajtaját szűk egy óra alatt betölti a nap és világos falszinek esetén a reflektált fények nyilvána betöltik a nappalit.

 

Árnyékoló:

Tudtommal télen, ősz végén, tavasz elején a nap a mi földrajzi elhelyezkedésünket figyelembe véve olyan alacsonyan jár (október közepe és február közepe között 30fok alatt és egy-egy hónappal kiterjesztve ezt az időszakot még mindig 40fok alatt), hogy egy nem extrém nagy árnyékolásnak nincs nagy hatása. 30fokos napállásnál a  mi esetünkben kb.3m mélyen besüt a nap, az étkezőbe és 3,5m mélyen a nappaliba. Az étkezőn még javít az oda betervezett tetősíkablak, ami csak nyáron lenne leárnyékolva. Mindenesetre az árnyékoló pontos méretét, igazad van érdemes részletesen megvizsgálni.

 

Nekünk nem elsősorban az épület külseje a fontos - bár úgy gondolom, hogy viszonylag nagy alapterületnél, nem sablonos, izléses külsőt kialakítani nem egyszerű  ( ez azért már az ízlések és pofonok ingoványos területe) - hanem a számunka tetsző helyiségkapcsolat kialakítás a fontos, valamint az, hogy valamennyi fő funkció a földszinten rendelkezésre áll. Igazán kompromisszumnak e tekintetben csak a garázs-konyha kapcsolatot tekintjük. Egyébként, persze, tetszik a ház tevezett külseje is.

 

Köszi a további átrendezési javaslatot, de ez már valószínűleg nem az lenne, amit mi szeretnénk elrendezésileg. A korábbi, részletekre vonatkozó javaslataidat jobban tudtam használni :)

Előzmény: Axióma (3774)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3775

Hozzászólásodból nekem úgy tűnik, hogy Te az építészettel hivatásszerűen foglalkozól.

 

Elvonatkoztatva a mi tervezett házun rajzaitól, kiváncsi lennék, hogy mi a probléma az elvi nappályadiagram használatával, ha azt arra használjuk amire való és úgy ahogy kell? Ha így használjuk is figyelembe vesszük az egyéb, benapozást érintő műtárgyakat stb. , akkor az eredmény olyan mértékben elvi mint a szoftverrel számolt benapozás. Ugyan nem olyan szofisztikált mint egy számítógépes szoftverrel készült benapozás vizsgálat, de végsősoron az eredmény ugyanaz, legalább is a tekintetben, hogy egy felületet - ablakot - egy házon mikor ér nap és mikor nem.  ( Egyébként készült a házról szoftveres benapozás vizsgálat is, én a nappálya diagrammot magam arra használtam, hogy a különböző évszakokban az órákat meghatározzam ). A környező házak, épületek tájolástól és benapozás vizsgáló eszköztől  függetlenül befolyásolják a benapozást, és ezek nem a nappálya diagramm használhatóságát kérdőjelezik meg. Egyébként a környező műtárgyak és árnyékolások is figyelembe vehetők a nappálydiagramm használatakor, de ezt Te nyílván tudod.

 

Véleményed szerint egy gyerekszobának, amit nem csak alvásra használnak mi az "ideális" tájolása?

 

A többi topikozó véleményére lennék kiváncsi a Wc, konyha stb. helyiségek ablakkapcsolatának a szükségességéről, vagy annak ellenkezőjéről.

Előzmény: cseik (3773)
Axióma Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3774
Az elso napsugar az az ablak szelso centimeteret jelenti? Ott be se jut, a falvastagsag miatt. Vagy azt is beleszamoltad?
Hideg es sotet lesz. Ismerosnel van ilyesmi haz, hogy kozepen nappali, ket szelen szobak-furdo stb., majdnem H alaku a haz. A kozepso resz eleg sotet, me'g nyaron is, hiaba sok az ablaka.
Masreszt ilyen esetben teraszra szerintem minimum lenne hogy mozgathato arnyekolot teszel, amit telen leszedsz (betekersz stb.).
Szolj, ha nincs igazam, de neked a haz kulso megjelenese tetszik, ezert nem vagy hajlando olyan kompromisszumra, ami azon valtoztatna. Es kepes vagy bent egy csomo mindent felaldozni ezert. Alaprajzilag meg van kotve a kezed, es nem is akarsz kilepni ebbol. A bal oldali traktus roviditeni kene es lentebb huzni (ezt nem is ertem, miert jo igy ennyire eltolva, mikor problemas a benapozas, te is latod ha szamolgatni kellett), lepcsovel a felso szinten kozepre szokas erkezni (kozl. ter. kisebb), tetosikablakok, uveg mint epuletdisz, csak a lakhatosag veszik el kozben egy kicsit.
En ha neked lennek inkabb atvarialnam ugy, hogy bal oldalon a szobak, bejarat helyen a furdoje, felette a lepcso-hth, konyha helyen a bejarat, es a garazstol fentebb a konyha, meg fentebb az etkezo kozepre a nappali. Most meretileg egyeztetes nelkul, valahol a kazanhaz is befer, de ahhoz tenyleg legozni kene. Igaz, elveszted a harmas hajo kinezetet vagy mi akart ez lenni, vagy legalabbis nem esik egybe trivialisan a fofalakkal. Viszont egy kicsit a helyere kerulne minden.
Mondom me'g egyszer: abszolut laikus vagyok, es mint kiderult mar, abszolute praktikum-parti, szoval pont a masik veglet...
Előzmény: Pocér (3772)
cseik Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3773

Hogy ki miről mond le, az egyéni felfogás kérdése. Neked is igazad van, ha a te szempontjaid szerint nézzük. És praktikusabb is. De ez a ház tele van kompromisszuimmal, mint ahogy irtad is és látszik is. Ha nekem kellene választani szakmai szempontból, akkor én inkább a garázs előszoba kapcsolatot választanám, mint a konyha ablakot, nyernék egy jó ht. helyiséget és zümmögne a ventillátor a wc-ben. Az általad felsorolt helyiségek azok, amelyikeknek az ablak szellőző funkciójú, ennél a háznál ez meg felfelé (akár kényszer, akár gravissal) gyönyörűen megoldható. Illetve én inkább átszervezném a teret, hogy ablak is legyen. Jelen koncepcióban erre kicsi esélyt látok, és mint írtam nem célom áttervezni.

 

Az ELVI benapozási diagramm biztos helyes, bár kétlem, hogy a nappali és az étkező között ennyire kicsi a különbség, de mivel nem modellezem le, fogadjuk el. De ez csak elvi benapozás. Nem számol a környező beépítéssel, növényzettel, illetve az ablakot érő nap, még nem benapozás. Ezek miatt az a téli elvi 3 óra lehet, hogy nulla.

Hidd el, az ELVI diagramm csalóka. De majd meglátjátok Végül is mindenkinek más a napigénye.

 

Viszont gyerekszobába direkt déli napot tervezni az megkérdőjelezhető. Amikor besütne a nap, akkor redőny kell majd, vagy mehet a klíma. Ha meg be van sötétítve, akkor meg "felesleges" a benapozása. Klíma gyereknek (egyébként felnőttnek sem) tesz jót. Hasznos, de nem tesz jót. Vagyis adtok napot a gyerekszobának és lehet felkészülni rá, hogy küszöbölöd ki. Szerintem ez a nem optimális megoldás.

 

Előzmény: Pocér (3772)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3772

Én konyha, kamra, WC fürdőszoba, hth tekintetében egy ház esetében a közvetlen ablakkapcsolatot - még ha nem is nagy - de alapszabálynak gondolom ( felhasználóként ). Lakásokban ez ugyan sokszor nem teljesül, de családi háznál erről nem mondanék le.

 

A benapozás tekintetében vitatkoznék. Egy egyszerű nappálydiagramm alapján is látható hogy a nappali az év minden napján 12.00-kor kapja ez első közvetlen napfényt ( nyáron nyilván csak kapná, mert a terasz árnyékoló leárnyékolja). Az étkező dec 21-én kb. 13.00-kor kapja az első közvetlen napsugarat, az év többi napján ez 12.30 felé tolódik. És kapják napnyugtáig ( dec 21. 16.00 óra). És minél hosszabbak a nappalok ez annál tovább tart ( február 21-én már és október 21-én még kb. 17.00 óra). Ezen az étkező tetősíkablaka még valamit javít is talán. Továbbra is egyetértek, hogy kedvezőbb lenne ha ezek körbe lennének napozva, de úgy látom, hogy ezt csak a gyerekszobák benapozottságának komoly romlásával lehetne megoldani ( adott telekméretek és telektájolás mellett).

 

Nem kötözködni akarok, de mérnökemberként ( bár nem építész ) a leveled szerinti nagyfokú leegyszerűsítés a benapozással kapcsolatosan kicsit böki a mérnöki szemléletemet, mert a megállapításod szerintem nem igaz.

 

Mindesetre köszönöm az észrevételeidet.

Előzmény: cseik (3770)
mouser Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3771
.
cseik Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3770

A jobbik akkor ha berakjátok az ajtókat.

 

Nem lesz a konyhának ablaka, de így sem túl nagy jelentőségű, max, hogy kilátsz a kapura, fény nem fog bejönni rajta sok, szellőzéshez meg inkább elszívó.

 

Nem lenne a wc-nek ablaka. Ennek sincs túl sok jelentősége ha van egy jó ventillátoros szellőzés. De még egy gravitásiós is megteszi, ha nagyon muszály.

 

Hidd el, hogy nagyon kedvezőtlen. Lemodellezés nélkül is látszik, hogy kb novembertől márciusig nem kap közvetlen napfényt a nappali, az étkező meg sokkal kevesebbet. A szobák meg nyáron "orba-szájba" fogják kapni a napot. A teraszod és a nappali ajtaja pont szélirányban van.

 

Szerintem koncepcionálisan kedvezőtlen, de nem akarom áttervezni, csak meglátásaimat írtam le.

Előzmény: Pocér (3768)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3769

előzőben kis elírás:

 

"garázs konyha között" helyett "garázs előszoba között"

Előzmény: Pocér (3768)
Pocér Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3768

Köszi az észrevételeket.

 

A konyha, nappali  és étkező hármas azért alakult így mert kérésünk volt ugyan a tágas kapcsolat, de azért ne a teljes egyléterűség. Lehet, hogy az étkező és a nappali közé beépítésre kerül egyébként nyílászáró ami nincs berajzolva. Részben ez az oka annak a falnak amit említettél, hogy nem kellene. Kandalló egyébként a kémény mellé van képzelve, vagyis kb középen. 

 

Az Álatalad javasolt eltolást pontosan nem értem, főleg azt, hogy ebből milyen módon lesz a garázs és a konyha között közvetlen kapcsolat, úgy hogy a konyha ablak is megmaradjon.

 

A lépcsőjavaslatodat, ha jól értem, akkor annál az elrendezésnél nem lenne a WC-nek közvetlen ablakos kapcsolata kifelé?? 

 

Nem értem, hogy többek között Te is miért írjátok, hogy a "tájolás igen kedvezőtlen" ( volt aki csúnyábban fogalmazott ). Biztos lehetne jobb is - bár szerintem mindennek a földszintre helyezésével mindenképpen szükség van kompromisszumra - de szerintem az nem olyan szörnyű, ha a nappali és az étkező déltől fokozatosan benapozásra kerül egészen napnyugtáig. Jelenlegi életvitelünkre nem jellemező, hogy ezekben a helyiségekben délelőtt hosszabb ideig időznénk, inkább délután-este használjuk, hétvégén ebédtől vagyis 13.00-14.00 órától. Valószínűleg a jövőben sem lesz teljesen más az életvitelünk,  és egyébként úgy gondolom ezzel nem vagyunk kivételek, sokan élnek így.

 

Pocér

Előzmény: cseik (3767)
cseik Creative Commons License 2010.08.09 0 0 3767

Alapvetően nem rossz.

A tájolása igen kedvezőtlen. Gondolom adottságok befolyásolják, de kb. az lenne a jó, ha 90 fokkal balra lenne elfordítva. Csak elméletileg, mert akkor meg utcafront nem stimmel. Gondolom ...

A háló jó ötlet, de tényleg hiányzik a hely az éjjeliszekrénynek. Az ággyal szemben meg nem nagyon fér el semmi, egyrészt az ablakok másrészt a közlekedőterület miatt. Én rádobbnék erre a hálóra ~2-3 m2-t és levenném a keskeny ablakokat.

A két traktust összéb tolnám (nappali tér felfele az intim szférához képest) kb annyival, mint a folyosón a teraszajtó.  Ezzel megsporolható a hálóba a 2-3 m2. Gyakorlatban szerintem nem sok jelentősége lesz annak az ajtónak.

A nappali étkező közötti falat elhagynám, úgy szép tér lenne. A falat, ha szükségét érziktek az elválasztásnak, inkább egy gipszkarton fallal helyettesíteném, úgy meglenne a lehetősége a tér összenyitásának. Esetleg egy közpönri épített kanadlló kialakításának.

A konyha nappali felé eső falán az a rövid befordulás felesleges. Mint mondtad kisgyrekesek vagytok (nem tudom mennyire kicsik), így vagy az étkezőben fognak játszani a gyerekek, vagy ti nem fogjátok tudni szemmel tartani őket. A fal pont annyira lóg be, hogy a ház asszonya ne legyen részese a családi életnek főzés közben, de annyira nem, hogy elzárja a konyhát a nappali felöl. A kétszemélyes reggelizőpult meg szinglilakásba való, ide min. 3 hely szükséges. Pont annyi, mint az a falszakasz.

Feleslegsnek tartoma a konyhában a két pengefalat.

Ha el lenne tolva a két traktus, akkor a garázsból az előszobába lehetne folyosót nyitni. Innen nyílhatna a kazánház is. Ezzel több hely lenne a konyhában (most sok a holt tér és nem túl nagy), vagy a területek átrendezésével itt jobb helykihasználás lehetne. Szerintem nem ideális konyhán keresztül a garázs megközelítése sem.

A lépcsőt meg átvariálnám. Indítanám onnan, ahol most a wc ajtó van, jobbfordulós két húzottkarral (270 fok). A wc-t a lépcső alá tenném, ajtaja ott lenne, ahol most a ht. helyiség ajtaja van. Ezzel a képcsőtér kb fele teljes magasságú helyiségként és egy kis része még a lépcső alatt összekapcsolható lenne, a fürdővel, akár külön ht. helyiségként. Még ha egy napi használatú, ényelmes lépcsőt terveznek ide, akkor is rengeteg hely szabadul fel. És mosógép elképzelhető lépcsőházban, de a szárító és szennyes már kevésbé:(, illetve a ht. helyiség tároló is, ami itt nem nagyon jön össze.

A közösségi tér nekem se nem szekcionált, se nem egybe nyitott, olyan félállapot. Ez izlés kérdése, mert funkcionalitásba nem zavar be, csak nekem furcsa így...

Mindezektől függetlenül, a cél megvalósúlt.

Előzmény: Pocér (3757)
Pocér Creative Commons License 2010.08.08 0 0 3766
köszi a javaslatot
Előzmény: mouser (3762)
mouser Creative Commons License 2010.08.08 0 0 3765
.
Pocér Creative Commons License 2010.08.08 0 0 3764
Igyekszünk. Az általam leírt tájolásokat figyelembe véve, miért is lenne olyan jó a tükrözés? A függőleges tengelyre való tükrözésnek talán lenne értelme, de akkor a gyerekszobák ÉNY-i tájolásuak lennének, ami szerintem nem jó. Az hogy a nappali és az étkező déltől kapnak napot, figyelembe véve egy szokásos életritmust szerintem nem olyan nagy kompromisszum ( ha egyáltalán az). Persze jó lenne, ha minde körbe lenne napozva, de ezt nehéz megoldani, ha a teljes életteret egy szinten akarjuk megvalósítani. Egyébként a tükrözésnek van még egy praktikus akadálya, a garázs kijárat útjába esne sajnos egy utcai acél kandelláber.
Előzmény: olvas0 (3761)
Pocér Creative Commons License 2010.08.08 0 0 3763

Kedves Axióma!

 

Jól átnézted!

 

A parapetek még el vannak írva sok helyen.  A lényeg, hogy mindegyik ablak teteje 2,4-en van, a méretből a pm adódik.

 

A fürdőszobaelrendezési javaslatod jó ötlet, megfontoljuk. Egyébként valószínűleg egy mosdó lesz benne, és az ajtói lehet, hogy csak 75-ös lesz így a későbbi észrevételeid is talán megoldódnak ( lesz hely bútornak).

 

Tolóajtót szintén megfontoljuk  a szülői hálóban.

 

A sok kertkapcsolat az igényünk.

 

Déltől a nap a nappalit kezdi el érinteni, majd folyamatosan jut el az étkezőhöz és napnyugtáig kapnak fényt.

 

A konyhában az átjáró szélessége 0,85m, a reggelizőpult szélessége 1,4m. Szagelszívás felfelé. Pengefalak valóban megfontolandók.

 

Kis WC : 1,6x1

 

Nappali sarokablakot megfontoljuk, köszi.

 

Az emeleten a helyiségek elnvezése jelenleg ötletszerű akár fel is cserélhetőek, de később önálló szobák lehetnek belölük, ezért folyosó kell. A most berajzolt falak és ablakok ezt tükrözik. A függőleges határolófal ÉNY-i tájolású, így innét az ablakok sok fényt nem szolgáltatnának, kis ablakok a folyosó megvilágítására viszont talán elegek lesznek. Remélem, hogy megfelelő árnyékolással ellátott tetőablakokkal el fogunk boldogulni. A szauna, infra lesz -ha lesz -  ezért különösen nagy gőz nem lesz.

 

Az előszoba és a közlekedő közötti fal volt olyan helyen ahogy javasoltad, a tágabb előszoba érdekében lett lehúzva.  De még megfontoljuk.

 

Köszi a sok elgondolkodtató felvetést. Talán mindegyikre nem is reagáltam mert annyira sok volt, de mindegyiket végig gondoljuk.

 

Pocér

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Axióma (3759)
mouser Creative Commons License 2010.08.08 0 0 3762
én a hálóblokkot tükrözném el vhogy így:






egyrészt mindjárt védettebb a háló (2 ajtó már jó hangszigetelést nyújt), másrészt az éjjeliszekrényeknek is jut hely. a méretekkel persze lehet játszani, csak az elhelyezést mutatja a rajz. (igen, ezt is paintben rajzoltam, azért van néhol tükrözve a felirat)
Előzmény: Pocér (3760)
olvas0 Creative Commons License 2010.08.08 0 0 3761
ha építkezel akkor a kompromisszumokat próbáld a minimumra szorítani, főleg az ilyen dolgokban hogy éjjeliszekrény.... vízszintes tükrözésre gondoltam...
Előzmény: Pocér (3760)
Pocér Creative Commons License 2010.08.08 0 0 3760

Kedves Olvas0!

 

Köszi a pozitív bevezetőt. A tájolással kapcsolatosan valamit nagyon elnéztél szerintem. Kb. a garázs jobb alsó sarka van É-ra tájolva, a nappali és az étkező DNY-ra.  Az általad felsorolt heliységeket határoló oldalf DK-i tájolású. Tehát a tükrözéstől eltekintünk. Jelenleg lakásban lakunk, ahol a szobák egymás közvetlen szomszédjai tudnak csak lenni. Van egyébként hanggátló falazat is. Az éjeliszekrény alternatívája lehet az ágy végében kialakított polc stb. A garázs-konyha közvetlen kapcsolat valóban kompromisszum, de az alternatíva az lenne, hogy a garázsnak nincs közvetlen lakáskapcsolata.

 

Pocér

Előzmény: olvas0 (3758)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!