Gezoo abszolút terével egy gond van. Ugyan megállíthatunk minden mozgást, és ekkor kapunk egy időtlen térdimenziót. De marad egy kérdés, hogy kihez képest álljon meg minden?
Miért titulálsz hazugságnak egy olyan modellt, ami tökéletesen leírja az észlelhető világot? Hogy lehet egy működő modell hazugság? Sőt, hogy lehet egy modell hazugság? Egy modell vagy egyezik az észleléseinkkel, vagy nem.
Hát igen. Itt így szokás... Ha valaki nem tud válaszolni a neki feltett kérdésekre, akkor általában ezt írja be... Meg akkor is, amikor már n-szer válaszolt és egyszer sem értették meg...
Mivel te még csak ma írtál ide először, ezért a második nem lehetséges. Marad az első...
Őőőőő, tehát szerinted Einstein szerint az órák lassultak csak és az idő nem? Akkor mit keres a képletekben a t (gyk: az idő jele)? Akkor nem az óramutatók szögeivel számolt volna?
Valamilyen szinten egyet kell hogy értsek veled. A műszer az valóságos valami. De a mért értékek azok már nem, azok csak számok.
Ami alatt én 'valóságot' értek, az jelenleg nem kimutatható.
Ha én csak jósolni akarok a világban, akkor elég ez a torzított világkép és a képletei amik leírják. De ha meg akarom érteni a világot, akkor már ez a torzított 'valóság' fére fog vezetni. És nem kicsit.
Miért ne mozoghatna c-vel? Azért mert te az állandó idő dimenzióban gondolkodsz. Ha elfogadod, hogy nem mindenkinek azonos mértékben telik az idő, akkor egyből kijön a mindenkihez képest c fénysebesség.
A Lorentz trafó pont azért kell, hogy a tapasztalataink szerinti állandó c sebességet valahogy modellezze...
"Ez nem igaz. Nem kimutatható ilyen, de attól még lehet. "
Ami nem kimutatható, az nincs mindaddig, amíg nem szükséges valamiért feltételeznünk. Mivel jól megvagyunk az AÁR nélkül is, ezért nincs.
> Hogy mozoghatna már mindenkihez c-vel? Gondolkozzál már egy kicsit. Totál értelmetlenséget ne terjessz.
Bocsánat, értelmetlen az lenne, ha például azt mondanánk, hogy a fény sebessége 12kg. Az, hogy a fény minden megfigyelő szerint x(t)=x(0)+ct pályán mozog, csak 'felfoghatatlan' (mármint számodra felfoghatatlan), de nem 'értelmetlen'.
Nem a valóságot magát méred, hanem például egy szerkezet periódikus mozgását amikor időt mérsz. Távolságot is sokféleképpen lehet mérni. De ha sebességet úgy mérsz, hogy fénnyel szinkronizált órákkal méred a futásidőt, akkor ott természetesen mindig egy állandó értéket kapsz a fény sebességére.
De ez csak egy mérési eredmény, egy szám a műszeren és nem a valóság.
A Gézoo elmélet nem éterelmélet, mert a teret, amiben a fény c-vel megy, nem tölti ki az éter. És ezt a teret nem is kell (és ezért nem is szabad) abszolútnak nevezni, mert más tér nincs, amitől meg kéne különböztetni.
Még mindig azt mondom, hogy a Gezoo elmélet alapja megegyezik az éterelmélet alapjával, csak a Gezoo elméletbe valamiért kell a Lorentz, csak nem értem miért?
Amúgy emlékszel arra a szenzációra, amely szerint sikerült fénysebességnél gyorsabban üzenetet küldeni? (persze kicsit torzítottak a bulvár lapok, mert ez a dolguk; ebben a topikban volt róla pár hozzászólás kb 1 hónapja) Akkor ugye egy adott anyagon áthaladó fénysugár belépési és kilépési időpontja közötti időkülönbséget mértek és abból számolták a sebességet (valójában a hullám csúcspontját mérték és a hullámforma torzulása miatt jöhetett ki a fénysebességnél nagyobb eredmény) Namost ha neked van igazad, akkor az lenne a csoda, ha ennél a mérésnél pont c eredmény jönne ki, nem? És mégis micsoda szenzáció volt belőle. Szerinted miért, ha ez teljesen normális? Ha igazad van, akkor csak el kell fordítani a berendezést és máris legalább 30km/s-al térünk el...
Ilyen fénysebességmérőt pedig pl. úgy lehet csinálni, hogy veszel két órát, elhelyezed őket egy rúd két végére, és méred azt az időt, ami alatt a fény megteszi a két óra közötti távot. Pesze beálítod a rudat a fénysugár irányába.
Aztán osztod a rúdad hosszát a mért idővel. Aztán ezzel a szerkezettel jársz inerciarendszerről inerciarendszere, és méred a fénysugarakat színre, fajra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül. Mindig ugyanaz fog adódni.
Gézoo, azt kellene megértened, hogy félreérted a fénysebesség állandóságát megfogalmazó mondatot.
Bármely inerciarendszerben mérve az azt jelenti, hogy
bármely inerciálisan mozgó testre ráülsz, és ott előveszed a fénysebesség-mérődet, és bármely (álló, mozgó, vitustáncot járó) forrásból kibocsátott fénysugár sebességét megméred vele, mindig pont 300 000 km/s-ot fogsz kapni mérési eredményül (kb.).
Rajtad kívül mindenki más ugyanúgy érti ezt a kérést: bármely inerciális megfigyelő szerint bármelyik fénysugár x(t)=x(0)±ct pályan halad (többdimenziós esetben r(t)=r(0)+cet, ahol e valamilyen egyégvektor)
középiskolában egy év géprajz, egyetemen egy félév géprajz, aztán még egy vagy kettő ilyenolyan géptan, amihez persze kellett rajz is.
de kurva sokat változhatott a szabvány, ha valaha olyan volt, vagy éppen most ilyen, mint amiket te rajzolsz.
ráadásul nem is arról beszéltem én, hogy maga a rajz vonalai nem érthetők, hanem, hogy nem értem, amit mondani akarsz vele. mi hova mozog, mi miért akkora, mit jelent a nyíl, a szín, stb.
Ne legyél demagóg! Éppen nem cáfolja. Ezért ne is állítsd alaptalanul.
MM kisérlet negatív eredménye a berendezés elrendezése miatt olyan amilyen.
Az más kérdés, hogy a teret kitöltheti-e valamilyen "éterszerű" valami..
Szerintem nem. Teljesen kizártnak tartom, de lehet, hogy tévedek.
"Einsteint a spec rel-hez vezető úton. Ha neked lenne igazad, akkor az MM pozitív lenne... (meg lehet próbálni a cáfolatát, de láthatjuk, hogy Einstein nem az MM megcáfolása felé indult el, hanem elfogadta a negatív eredményt)"
Nem.. Nekem sem lehetne igazam, ha létezne az éter és annak hullámzásával terjedne a fény, pl. úgy mint a wikipédiás relativisztikus doppler bejegyzésben.
Nem. A fotonok egyetlen utazási-haladási sebessége a térben c.
Ezért bármely sebességű rendszerből mérjük a haladó fotonok sebességét
( függetlenül attól hogy a forrásuk milyen sebességgel mozgott!!, )
minden rendszerből c sebességet mérünk.
A Te éteres szemléletedből következően:
csak a felső ábra lenne érvényes, ahol a K rendszer az abszolút álló éteri rendszer.
A specrel pedig ezt a szemléletet csak és kizárólag a könnyebb számítás miatt engedi meg.
A specrel minden IR-e mozog mint ahogy az alsó ábrán látod! Így is kell értelmezni minden folyamatot is.