Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Fémvázas intex medence süllyesztése nem oldható meg úgy hogy a kör kerülete mentén zsalukőből csinálok támfalat, hagyva azért helyet a medence fala és a zsalukő között. Az aljára nem tennék betont hogy az esőviz le tudjon szivárogni a talajba. Igy csak 60 cm-t lógna ki a medence a talajszinthez képest.
Találkoztatok már ilyen megoldással?a 120 cm magas medence nem túl látványos talajszintre telepitve
Mindkettö jo nekem 4,5 medencéhez az elsö került beepitesre. Amire figyelni kell hogy beszerelés utan ha eddig elbontottad a medencét akkor ezután ne tedd a rögzitöcsavarokat nem fogod tudni szétszerelés után ugyanoda tenni. Szurökosarra tegyél nylon harisnyat igy még tisztabb viz megy a szuröház felé.
Kösz, akkor nem is keresem. Sátornak gondoltam, fent egy 4-es elosztó, lent T-k, aztán fólia majd lett volna valahogy. :)
Más:
Aki fekete fóliával takarja a medencét, hogy teszi? Ha elemelem a vízről, akkor van légréteg, ami szigetel. Viszont így tud párologni a víz, ami meg a legnagyobb hőveszteség. (Igen, 10 cm után a fólián lecsapódik, de ettől még a párolgás megtörténik.)
Egy éve használom - az azóta már nem kapható - 305-ös, csővázas medencét úgy, hogy nem volt hozzá falátvezető, a medence falán vagy egy-egy kifelé keskenyedő gumicsonk a be- és a kivezetésnél.
Sok bajom nem volt eddig, d az látszik, hogyha lenne ebben a gumicsonkban egy műanyag cső, szebb tartása lenne, nem deformálódna oválissá, aminek kereknek kellene lennie.
Mivel nem láttam, más medencéhez mi volt mellékelve, kérek tőletek egy kis iránymutatást.
Ennyire laza a talaj arrafelé? Igazából a soványbetont sem értem. Nálam is elég komoly a talajvíz, a vízóra minden ősszel megtelik vízzel, de a zsalukő csak oda van rakva, nincs betonozva. Utána az XPS, majd levegő, és a fémpalást. Huszonvalahány évesre saccolom a telepítést.
Úgy is lesz. Egyenes oldal falazva zsalukővel, ives részen xps + soványbeton visszatöltés. Az aljára szeretnék valami vízzáró lemezt, csak ennek nem tudom a típusát. Egyébként a Steinbach oldalán nagyon részletesen le van irva a telepités
Köszi a hasznos tippeket. 120 cm mély medencét 60cm-re süllyeszteném le, a kiásott földdel körülötte tölteném fel. Ives részen palást mellett soványbetonnal.
Változó mélységben de azért van talajviz, ezért nem merek lejjebb ásni. Az egyik medencés cég azt mondta, hogy aljzat rétegrendbe az alábbiakat tegyem :5cm kavicságy vagy 0-4 sóder, vízzáró lemez é,fölé pedig 15 cm vasalt beton. Vízzáró lemezből milyet kell letenni, tud valaki segiteni? Köszönöm
Aljazatbeton csak merev alaplemezű (PP, vagy egyéb anyagból készült) medence alá kell.
Az viszont fontos, hagy az eredeti talaj legyen alatta, feltölteni nem szabad. Ha húsz év fölötti élettartamot tervezel, akkor süllyeszted a fémpalástos medencét, és ha a betétfólia elvásik, vastagabb fóliával kibélelteted.
Az én örökölt medencémet a kilencvenes években telepítették, tudtommal csak a betétfóliát kellett cserélni. Teljesen nem szabad süllyeszteni, mert akkor a szél könnyebben belehordja a szemetet. A földet csak kikaparni szabad, majd homok, XPS, felé megint homok. A palástot oldalról XPS-el érdemes körülvenni, amellé nem árt a zsalukő, és jöhet a föld.
Tud abban valaki segíteni, hogy a képen látható PP6000-es szivattyút hogyan lehetne szétszedni. Szivárog a víz a motortérben és úgy sejtem, ki kéne cserélni vmelyik tőmítést.
De, félkör, hiszen a földön is kört ad ki. A pálcák meg ugyanazok, csak a "süni" amibe beszúrod variál picit, de nem sokat (középső tüske picit magasabb).
Lemértem, 8.5 méteres a pálca. Számítás szerint meg 8.48, szóval a matek még mindig kijön ;)
Lehet mégis elmegyünk a fémfalas medence irányába. Van annak külön fóruma? Vagy esetleg van itt valakinek tapasztalata vele? Olyan tipust keresnénk aminek nem kell aljzatbetont csinálni lehetöleg (pl az aqualingnél láttam ilyet). Az, hogy az oldalfalat zsalukővel fel kell épiteni, az ok.
A szezon közepén vagyok és mostantól érezhető hogy nem kúszik fel a ph olyan gyorsan mint eddig, cca 1,5 hete tettem bele savat és még mindig 7,6 körül mocorog.....igaz eddig benyelt 44 L-t.......
Valaki le tudná mérni az L-es Sunny Tent rúdjainak a hosszát? Nyilván nem várom, hogy szétszedd :), elég lenne a földön lévőt megmérni és persze nem mm pontossággal.
Pénteken rendeltem az sunnytent.com oldalról, hétfő délben(!) hozta a DPD. Ma összeraktuk, öröm, boldogság, 32 fokos medence május - szeptember között :D
Nincs kérdés, honnan kell venni ha ilyen a hozzáállás... Kb. harminc kiló, szóval pluszba elmenni érte valamennyit, pláne nem éri meg!
Pár napja nem megy a levegőztetés... Kimondottan a TA-t akarom levinni... Sósavval (nekem, mert nem tudok iparit olcsón szerezni) háztartásival drágább mint a ph-
Ha csak a ph csökken, akkor inkább ph- ozok.. Direkt a TA-t szeretném már egyszer belőni, de igy se megy lejjebb, ha nem megy a levegőztető... Bezzeg magától a felére csökkent 2-3 hét alatt... de itt most megált... Egyszer kíváncsi lettem volna hogy mit csinál a PH ha be van állítva a TA, ahogy a nagykönyvben van írva... de nem értem miért nem akar változni 9 L sósav után se...
Éppen Te vetetted fel, és nalam igazolódni látszik: a levegőztetős keringetés lehet az oka. Amióta kivettem, atomstabil a ph, nagyságrenddel kevesebb klór kell.
Hogy ez ne kavarhasson be, mikor megint felmegy a ph önts bele sósavat (a 2 eddigi sósavazásból tudod, mennyi menjen bele, 7.2-ig nyugodtan leviheted, úgyis felmegy - hozzáteszem, én 7-ig is simán levittem), jól keverd el és rögtön mérj ph-t és TA-t. Ha mindkettő lemegy (és le kellene), akkor szinte biztos hogy a levegő szivat - 1-2 nap múlva újramérve ellenőrizheted majd.
Most rendeltem a sunnytent.com-tól. 118 ezerre jött ki mindenestől az L-es. Itthon 160+ szállítás.
Hívtam őket hogy felezzük meg a különbséget és akkor tőlük rendelem, de elhajtottak. Kicsit kapzsik voltak. Így jártak.
nekem a 4 állású van, az is folyik, de az a karima alatt.
Neked mennyi idős a szűrő?
Nekem az első fej az múlt ősszel vett szűrőn volt (idén helyeztem csak üzembe). 2 hete rendeltem egy újat, az is kuka. Nekem a szűréssel is gond van, simán átengedi a szemetet... :(
üdv a klubban! - de ennek a tagságnak sztem nem fogsz örülni...
Olvasd vissza a hozzászólásaimat, én a 4 állású basic fejjel szívok (Eco Top / Sandy szűrő). Sztem kizárt az otthoni barkács, úgy nézem ez össze van ragasztva.
Szia, én a vagyok az a bizonyos emlegetett "másik":-), aki Sunny tentet használ. Ez a 2. évünk, L-es van (4.6-as medencéhez). A leírás is írja, hogy részben kinyitni egy ember is tudja, de a teljes nyitáshoz, csukáshoz két fő kell.
Sokkal kezelhetőbb az egész, nincs ponyva, csak ez, nagyon meleg a víz (most pl. 29 fok). Befér alá a homokszűrő csövekkel együtt és a létra is. Félig kinyitva is majdnem körbe lehet járni kívülről pl. takarításhoz. Félig nyitva, pl. szélben is jól lehet fürdeni. Részben betonba vannak csavarozva a "izék", amibe beakasztod a ponyvát, részben földbe szúrva. Van külön extra betonos kis csomag is.
Nemrég jött hírlevélben, hogy lehet kapni egy extra keresztrudat, ami plusz stabilitást ad, ha nagy szél van (vagy kinn hagyod télire: mi szétszedjük).
Szerintem csak Hollandiából lehet rendelni, meglepő módon Magyarországra ingyen szállítják (sok országba nem).
Ha kérdésed van, kérdezz! :-)
Bogarak szeretnek alá gyűlni...
Múltkor vergődött alatta, a vízben egy kismadár: a hálóval sikerült véletlenül beküldeni a skimmerbe... mindketten kissé megijedtünk, de aztán megoldottuk:-)
Sziasztok! TA és sósavazás! 17,5m3 medence, TA 13 csepp (neptunnal)... 3L sósav után csak a PH ment lejjebb 1-2 tizedet, utánna 6 L sósav a PH-t levitte 7,2-ig, de már 2-3 nap után visszakúszik, a TA szinte semmit nem változott..... Mégis milyen mennyiség kell hogy legalább 2-4 cseppet lejebb menyjen? Már kezdem nem érteni ezt az egészet, pláne azt h miért nem akar változni... (1 cseppeket lehet változik vagy ingadozik, de az lehet mérési hiba is, viszont első 2-3 hétben magától vegyszer nélkül a felére ment, mert 26 cseppről indult.... Szerintetek mit csináljak?
ilyen váltószelepem van. Most elkezdte azt csinálni, hogy visszamosásnál a tetején a karnál folyik ki a víz. Nem szivárog, hanem folyik. Utómosás esetén is ugyan így, ha átváltok sima szűrésre, akkor viszont egy idő után abbahagyja. Esetleg ötlete van valakinek, hogy mitől lehet ez?
A belógatósról csak annyit tudok, hogy sérülékenyebb, hajlamosabb a bedugulásra, és bonyolult vele a porszívózás.
A medence alá tett hőszigetelés sosem árt. Lehet spórolni vele, legfeljebb könnyebben hűl a talaj felé a víz. Ha süllyeszteni akarod a medencét, botorság elhagyni.
Ha a szolár panel = szolár szőnyeg, akkor nekem bevált, igaz csak 5 m3-t kell melegítenie (2 tábla nekem elég volt). Káráló asszonyok miatt kell, mert nekik még a 26 C-s víz is hideg.
Ez az intex tartósabbnak tűnik a régi solar carpet magicnél.
A homokszűrőm 6 állású váltószelepe engedi a vizet a váltókar csatlakozásánál. Eddig csak visszamosás állásban engedte kicsit, most már szűrés állásban is. Van esélyem az otthoni javításra? Nem tudom mennyire bonyolult szerkezetet rejt.
A hőcserélő /gázkazán megoldáson már gondoltam én is. A fűtési osztó gyüjtőn talán van is még szabad csonk. A hőszivattyú már majdnem medence árban lenne, annyit azért nem akarnék rákölteni. A szolár panelek nem jo megoldások vagy miért nem ajánljátok? Kicsi a medencéhez képest a leadott teljesitmény?
Fémvázas medencét egyébként nem lehet félig földbe süllyesztve telepiteni? Hőveszteség miatt kérdezem
Annak idején én is egy hasonlóval kezdtem. Tele engedtem vízzel, tettem bele egy úszó adagolót kombi tablettával, és csodálkoztam, hogy két hét múlva zöld volt a víz.
Aztán rá találtam erre a fórumra, és a hozzá tartozó weboldalra. Akkor megvilágosodtam. :-)
Egyébként minél kisebb a medence, annál több a gond vele. Hamarabb megborul az egyensúly.
Tavaly ősszel költöztünk életünk első kertes házába,ami ikerház egyik fele. Kicsi telekkel,így nem tudtunk nagy medencét venni a gyerekek miatt, pár napja vettünk egy 175x265x50 cm gumi medencét. Szóval nem nagy,de nem is kicsi. Víz is van benne azért...
Érdeklődni szeretnék,hogy mit lehet tenni azért, hogy ne algásodjon, ne nyálkásodjon a víz?
Gondoltam,hogy vizet cserélgessük hetente,de azért az talán "drága" megoldás. Esetleg van-e egyszerűbb megoldás a víz fenntarthatóságára egész nyárra?
Ha már a fűtőpatron pakliban van, akkor inkább egy hőszivattyú. Pár százerzres tétel, de a villamos teljesítmény kb 4x szeresét daja le fűtésben (hacsak nics ipari 3F-ed, akkor ez szempont).
Szerintem ekkora méretre a szoláros megoldások már nem játszanak.
Vagy gázkazán hőcserélővel ...
SunnyTent-re nézz/keress rá, hátha opció neked. Kevesebb szemetelődés és tisztítás, kisebb fűtési és hőntartási igény. Nekem pl. fóliás takarás nem jött be, mert nem tudtam tisztán tartani ...
A gyerekek miatt elképzelhető, hogy szükség lesz sokkoló klórozásra. Ehhez jó, ha kéznél van sokkoló klórgranulátum.
A medence körülbelül 32m3, a nagykönyv szerint naponta ennek háromszorosát kell átmozgatni a szűrőn. A tervezett szűrő átfolyás 8m3/h. Ez szűrt, vagy a szűrés nélküli adat?
Ha kútvízzel töltöd fel, a klór vízbekerülése után elképzelhető egy körülbelül három napos küzdelem a barna kicsapódással, amiben nagy segítség lehet az 5 mikronos szűrőanyag, de később is sokat segíthet.
Fölözőháló (nem a teleszkópos nyelű), illetve kézi porszívó nagyon hasznos. A tablettás vegyszereket egy úszó adagolóba kell tenni.
A "biztonsági" háló (szerintem) veszélyesebb, mint ha nem lenne semmi. Ha a hálószemek közé becsúszik egy apróság karja, esélye nincs az evickélésre. Szerintem egy megoldás van, a körbe rögzített, téli takaró fólia.
A szolár fólia éjszaka csökkenti a víz hűlését, érdemes a drágább, 400 mikronosat megvenni.
Naptej, fényvédő krémek alkalmazásakor a medencézés előtt a zuhanyozás kötelező, ahogy lábmosó is, hogy ne kerüljön homok a vízbe.
A külön életvédelmi (fi) relé nem elhagyható az elektromos berendezések miatt. A ház közös védelme egészségtelen, gondolj a mélyhűtőre.
A legegyszerűbb, mechanikus kapcsolóóra a keringető/szűrő szivattyúhoz jobb, mint az esetleges egybeépített. Ne hagyd magad rábeszélni a keringetővel sorbakötött szolárszőnyegre, és a homokot helyettesítő vattapamacsokra.
Először is tanulmányozd át a fenti linken lévő oldalt.
Nagy vonalakban szükséged lesz. Ph mérőre, klór mérőre, és Egy TA mérőre.
A vegyszerek: PH mínus (vagy sósav), pelyhesítő, kombi klór tabletta.
Valószínűleg olyan létrát fogsz kapni aminek felhajtható a külső létra része, így a gyerekek nem tudnak bemászni a medencébe.
A kút víznél előbb csinálj egy próbát, hogy vasas-e a víz. Egy vödörbe tegyél kút vizet, és áztasd benne a klór tablettát pár óráig. Ha bebarnul, vasas a víz. Gondold végig, megéri-e a sok tisztítást mire kitisztul. Ha nem barnul be, akkor jobb a helyzet.
Uj medence vásárlása előtt állunk. Amit kinéztünk, az egy intex 610x122 cm- es xtr medence, 7,9m3/h-s homokszűrős vizforgatóval. Kútvizből szeretnénk feltölteni. Milyen alap tisztítási eszközöket és vegyszereket javasoltok? 3 kicsi gyerek van, ezért jo lenne valamilyen biztonsági medencefedés (mint amilyen a süllyesztett medencékhez is kapható). Tudtok ajánlani termékeket, megoldásokat ehhez? Vizfűtésre mit javasoltok? Elég nagy a térfogat, biztos jo pár nap, mire felfűti a Nap, gyerekek miatt szeretnénk 25c felett tartani.
De rossz, hogy nem lehet szerkeszteni a hozzászólást.
Hozzá teszem, hogy én a Lovibond tablettáját használom. 250 db-ot vettem pár éve. Nagyon sok van még, így ha valakinek kell tudok eladni belőle 2023-ig jó a szavatossága. Én 25 Ft környékén vettem, 20 Ft/db áron adom, tehát 200 Ft egy levél.
Igen, működik. Amikor még volt porom, akkor össze hasonlítottam, mennyit mér a porral, és mennyit a tablettával, és elenyésző volt a különbség. Talán 1 tized sem volt.
A TA mérés egyszerű, hiába csepegtetős, mert a liláról át vált sárgára. Mondom én a színtévesztő. Lehet, hogy kékről vált zöldre. Mindegy, a lényeg, hogy azt biztosan észre veszed.
A PH mérésre a csavarhúzós Kínai tökéletes. Ahogy írták Kínából olcsóbb ha megrendeled, de akkor vársz 3-4 hetet mire meg jön, és ha rossz, vagy össze törik mire meg jön, akkor ott állsz műszer nélkül.
Én drágábban adom (2800+posta), de az le van tesztelve, és számlát, valamint kipróbálási garanciát adok. Tehát ha pár napon belül baj lenne vele, kicserélem.
Pontosítok. A bekevert oldatból ki kell venni egy kicsit, és abban kalibrálni, hogy a többi ne szennyeződjön be.
Nekem a csavarhúzós kb 5 éves, és még mindig jó. Persze elemet cserélni kell néha. Én úgy vettem, hogy ha 1 max 2 szezont kibír már jó, és veszek másikat. :-)
Én tavaly használtam csavarhúzósat, és automatát is. Nem vettem észre, hogy elállítódna. Azt viszont észre vettem, hogy érdemes új elemeket bele rakni. Akár a szezon elején lecserélni.
Fél pillanat alatt megkötöm a vízben. Nem akartam túlvariálni. Működik.
A vége nekem hajtott . Hosszú csík behajtva, kétoldalt varrva. Ahogy előttem írták, a vége kap nagyobb nyomást, ezért hajtottam. Képen látszik is. Felesleges tépőzár és egyéb. Simán kifordítod.
A tépőzár legjobb helye oldalt van, ahol a víznyomás nem éri közvetlenül. Sima, vékony nem elég, szerintem még a több centi széleset is duplán kell használni.
Agyaltam még egy ráhúzható hálós megoldáson is, ami átveszi a terhelés nagyját a tépőzártól. Minél nagyobb méretet érdemes használni, amikor kezd eltömődni a zsák, a terhelés megnő, ezért jobb a minél nagyobb felület - eloszlik a nyomás.
Értem. Itt olyanok voltak régebben, hogy felül beleragasztva a műanyag cső és alul nyitható. (a műanyag csövön nyilván nem áthúzható) Alul meg volt (dupla) tépőzár, meg irattartó sín (vagy mi) oldalról ráhúzva.
Arra nem gondoltál, hogy egy kis csődarabra kötöd, ami pont megszorulna az átmenő csőben? Így nem kellene a vízben kikötni, óvatosan kezelni, csak a csődarabnál fogva kihúzni, egyszerűbb lenne.
Ja, a varrógép teljesen halott :), de jó tudni, hogy elég mezeit keresni. (eddig azt olvastam, mivel kemény az anyag, erősebb gép/tű kell)
Ne gondold túl az egészet. Sima kis varrógéppel varrtam egy szálon, igaz sűrű öltéssel, így tart is nem szivárog. Szépen vitte, és megfelelő is. Kivételkor figyelni kell, minél gyorsabban kapd ki a vízből, mert ha nyomod, akkor azért ereszt vissza, de addig nem. Szépen eloldod a kötözést és gyors kikap.
Nem nyitható alul, egyszerűen körbevarrtam, csak a szája nyitott. Tök könnyen kifordítható az egész! A bolyhos fele van belül. Kipróbáltam mindkettőt, így tart jobban.
Sima zsinórral rákötöm a befúvóra és kész. ( levettem a tekerős bizbaszt, pont jó a csöve kötözni )
Én szerencsére már túl vagyok rajta, de lehet, megvarratom egyszer a zsákot. Az anyag megvan már vagy 5 éve, csak a varrógép nem jó. :) Biztos találnék valakit, akinek a gépe elbírna az anyaggal, de továbbra sem tudom, hogy kellene "oldhatóra" megoldani az alját, hogy könnyen ki lehessen fordítani a mosáshoz, de szűréskor jól is zárjon.
Sziasztok! Nem tudom kinél olvastam, hogy az algás vízzel a homokszűrő sem boldogult. Én is elcsesztem, nem figyeltem, nem takartam, nem jól adagoltam stb. Ph, klorsokk, pelyhesítő után hagytam a szűrőt, de nem győztem visszamosni, és nem is volt a héten türelmem hozzá. Pénteken megvarrtam a szűrőzsákot, mára már csak a utolsó simítások vannak. A víz szép. Folyamatosan használni fogom, kevesebb víz megy el és gond egy vödrös kimosás.
Az igazi megerősítés / kizárás az lenne, ha esetleg a fejet kicserélném egy másikra. Itt még megvárom a webshop válaszát, bízok bennük hogy segítenek.
Én már őszintén az okkeresést feladtam. A fej sajnos nem szerelhető (pedig a régit szívesen szétszedném), úgy nézem ragasztott.
Bár mondom az minimum gyanúra ad okot, hogy a visszamosás állásban ereszt a fejszelep. (tehát a karimája alatt folyik ki a víz) Ez arra utal, hogy bent a tömítéssel valami nagyon nem oké.
Szűrés közben 0,5 bart mutat a szivattyú (kikapcsolva 0 bart, tehát a nyomásmérő működik (már ilyenek is eszembe jutnak) ), visszamosás állásban még nem ellenőriztem a nyomást.
Fú, a régi fej az most itt van pluszban. Hallod, néztem, próbáltam kitalálni milyen lehet a belső járata, de nem egyértelmű.
Lehet hogy csinálok róla 1-2 fotót, úgy egyszerűbb lesz beszélnünk róla.
Amúgy most ahogyan nézem a szűrőket, a nagy részükön (Sandy, Eco Top, Hecht, Neo, ...) kb ugyanez a Basic fej lehet(van). Made in China, valószínűleg végtelen mennyiségben gyártják...
Viszont nem lehet ez a gond nála, mert így a függőleges csőbe nyomná a vizet és a homokon át jönne vissza a cső körül. (Persze annyiból gond lenne, hogy eltömödnének a kis szűrők.) Illetve esetleg a fejben a tömítő gyűrű csak egyik irányban zár jól, másik irányra nincs felkészítve, így talán lehet ez a gond.
Nekem is van levegőztető! Azt tudom h a PH ettől megy fel, de most TA-szeretném idálisra hozni! Elvileg 5-6 csepp lenne az ideális (mert ugy van a leírásokban h 17,8al kell szorozni a csppek számát! Ha megy a levegőztető és magas a TA akor egy nap alatt visszakúszik a ph, ha nem megy a levegőztető tovább bírja (4-5 nap is lehet magas TA melett), most azt szertném kipróbálni hogy ha leviszem a TA-t akkor hogy bírja a levegőztetővel a PH, és a TA... Csak fura h semmi nem történt 3l SÓSAVRA...
Ha lenne kütyü ami mind 3at méri MEGBÍZHATÓAN akkor kb 30e körülig szánnák rá... Herótom van a cspegtetős, vagy csíkos mérőktől... színárnyalat összehasonlítás...
Klórra nem tudok, legalábbis olcsót. Ha kütyüt nem akarsz közel 20 e-ért (+mérésenként ~30 ft a tabletta), akkor lehet keresni csepegtetős vagy tablettás "színnézős" cuccot, 2-3 e ft lehet és a csepegtetés (lötty) helyett lehet használni a tablettát.
Ha csak ennyire ment le, akkor ugyanennyi mehet bele. Én nem vagyok mérvadó, mert a levegőztető ugye mindent borított, de 5 m3-es medencébe 2 l 20 %-os az indítás felénk. Úgyhogy ha még belemegy 3 l, pont' ott leszel Te is. Utána már óvatosavban addig kell önteni (mondjuk 1 l-eket), míg nem mászkál fel a ph.
De, ha jó a megfejtésem a saját medencémnél, a levegőztetés viszi fel rendesen, szerintem a levegővel sok por is beketül. (én TA-t nem nézek)
A 13-14 csepp az már egész jó, 10 vagy 12 csepp rémlik, mint ideális.
Szia! Van valami eredmény? Segítenél a sósavazásban? 17,5m3 a medence, tegnap beleraktam 3 liter sósavat! Ma mérve TA-t, semmi változást nem mutatott (talán még feljebb is ment (neptunnal tegnap 13 csepp, ma 14-többször mérve, nem mérési hiba-). A PH is csak 8,2-ről 7,8-ra ment le... Egyszerre mégis milyen adagokban próbálkozak, hogy legyen is valami látszatja is? Segítenél hogy nálad milyen mennyiséggel (sósav), mekkora medencében mennyi volt a váltosás (TA vagy Ph)? Én 20%os háztartásit öntöttem bele..
Sikerült megtalálnod az egyetlen rosszat. :) Nem vagy vele egyedül, a kereső ezt dobálja...
Ha jól emlékszem, a kínai 2500 ft körül van, kicsiati nyilván valamivel drágábban adja (plusz postaköltség), de az nálad van 2-3 nap alatt, a kínai kb. szezon végére.
DIY "sunny tent": ha csak pár centivel bővebb, mint a medence, akkor is működik az üvegház-hatás, vagy nagyobb levegőréteg kellene, hogy pl. a szél lassabban tudja hűteni?
Van 2x2.5 dl folyadékod a porból, egyik 4, másik 6.86 ph, beledugod valamelyikbre hetente-2 hetente és ha mást mér, akkor kalibrálsz 5 perc alatt. A csepegtetős színe sok embert szívat, és néha buborékos fél csepp jött ki nekem, szóval pontosnak az sem mondható. No meg a kis sárgához nem kell reagens, csak néha elem. (meg venni másikat, ha betojik)
Na igen nekem automata kellene mert persze így látatlanban nem is értem miért kell kalibrálni állandóan. Akkor már inkább a csepegtetős. Mert honnan tudom,hogy már kalibrálni kell. Kiírja nekem?
Árra figyelni, mert sokszor több cucc van egyben feltöltve és a legolcsóbb nyilván a por, a kütyü lehet másik eladónál olcsóbb. Plusz ugye a szállítás, legtöbb helyen ingyenes, de van, ahol nem.
Olyat kell venni, ami mellett ott a 2 zacskó kalibráló por (vagy azt is rendelni külön). Ami 2 tizedes pontos, az automata kalibrálós, ami 1 tizedes, az csavarhúzóval állítható be. Előbbi kényelmesebb, pontosabb, de van hátránya is.
Nekem a 17,5 m3 medencéhez 6m3 es homokszűrő van! Kissebb medencéhez vettük ezt, de jó ehhez is, bár gondolkodok nagyobban is! napi 12-18 órát megy! fél óra megy fél óra nem megy időkapcsolóval, vagy 3/4-1/4 óra az arány ha szükséges!
Ezen nincs forgatás igy egyszerübb a dolog! Szűrés közben mutat valamit a nyomásmérő? Visszamosásnál jóval kevesebbet szinte 0-át kell mutatnia, de szűrés közben nekünk olyan 0,5 bart mutat! Ha szűrés közben nem mutat nagyobb nyomást mint visszamosáskor, akkor tuti nem a homokon megy át a víz...
Én eljátszanám azt az egyszerű dolgot, hogy fej leszerel, és belefójkálnák hogy mikor hol jön ki a levegő! Ha nagyjából érted a működését, akkor tudod hogy jó helyen jön e a levegő..
tuti hogy nem kapcsolom forgatásra szűrés helyett - mert ez egy basic fej, 4 állással, nincs forgatás állás rajta.
Viszont egyre biztosabb kezdek lenni, hogy ez a második Sandy ("Basic") fej is rossz!!! Ma gondoltam hogy kipróbálom a fej visszamosás / visszarendezés funkcióit. (ki tudja alapon)
Képzeld, a visszamosás / visszarendezés funkcióban a fej karimája alól folyik ki a víz (ahol a felső karima és a fej teste találkozik)! Tehát ott valami biztosan rossz, hibás a 3 napos fej, valami gáz van belül. (kikapcsolt szivattyú esetén váltok csak)
Megírom ezt is a webshopnak, hátha segítenek ebben a kérdésben.
Ez azért eléggé ultra pech szitu, kifogtam volna valóban két rossz fejet egymás után?! Vagy mi a fene van???!!!
Nekem az automata kalibrálós nem jött be, mint írtam, állandóan (1-2 hetente) kalibrálni kell, ráadásul most nem is engedi magát (Err villog). Használni tudom, kb. 6 tizedet le kell vonom, de erősen gondolkodom, jövőre a buta csavarhúzósat rendelem.
Vagy volt itt nemrég egy kicsit drágább, mintha az TA-t is mért volna. Ha igen és még viszonylag pontos is (anno a TDS mérő nem volt túldícsérve), talán azt.
Max én is 366-ost tervezek ha ez esetleg tönkremegy, mert nagyobb nem fér be a Sunnytent alá amit most vettünk használatba,és amúgy is max ketten használjuk.
305-ös medencéhez a 4 köbméteres bőven jó. Ha nem tervezed nagyobbra cserélni, akkor 4-est vegyél. Nekem 366-osnál napi 5 órát megy, és hibátlan a víz.(7-9, 13-14, 21-23 órakor megy)
A szabályokat tudom, a tapasztalatokat kérdezem, hogy milyen elég valójában. Mondjuk ugye ehhez elvileg elég lenne bőven a legkisebb 2000 l/h de nyilván nem elég, viszont nem tudom, hogy a 4000 l/h már bőven jó-e, vagy még az is kevés és vegyek 6000-t, vagy pl h melyik márka ami ajánlott.
Akváriumba pl 100 literesbe 300 l/h írnak, ehhez képest mondjuk kényelmesen elfér benne egy 3x4x akkora külső, és még mellé egy belső is.
Mi a különbség a pontaqua ph minusés a pontaqua aquasav között? Magas aTA ez tény, de a ph- az levitte ez az aquasav most mintha semit nem csinálna! Aquasav után mennyi idővel sósavazhatom?
Nem normális, mert a viznek a cső köré kellene érkeznie és a homokon át a "búvárcső" résein át bejutnia a "búvárcsőbe" és vissza a medencébe. Ha bármilyen baj lenne odalent, pár mp alatt semmiképpen nem járhatná végig ezt az utat. Olyan, mintha szűrés helyett forgatáson lenne - 1000 %, hogy nem arra kapcsolod? Vagy a tömítés körül lesz a hiba, de még úgy is gyors az ütem és nem mindig kellene (azonnal) visszakapni a teszt szemetet.
Mert én úgy szoktam kiszívni, hogy megszívom a slagot, és a közlekedőedény elvén szépen kifolyik. Ha nem tudsz a medence szintjére lerakni a slag végét, akkor nem fog kifolyni.
igen, ez a gumi, ez az egy gumi van a fejszelepben.
Ma szétszedtem, összeraktam vagy 5x. Kicsit raktam pár mm homokot a búvárcső (vagy mi lehet a neve) alá hogy esetleg nem a cső rövid és nem ér bele a fejbe úgy mint kellene. Nem. Forgattam, nem.
Kb ott tartok hogy vége, végem, feladom. A Sandy kifogott rajtam :(
Veszek egy csodazsákot, rárakom a befúvóra, és az majd szűr a Sandy helyett. Nem tudok mást.
Egyet próbálok még meg, írok a webáruháznak ahol vettem a dolgokat (medencét, szűrőt, létrát, minden hóbelevancot) hátha nekik van ötlet, tapasztalatuk, bármi ilyen hibával.
Mert az, hogy a lebegő szárnyashangyákat, kis levéldarabkákat pár mp alatt visszanyomja egy homokszűrő a medencébe - hát az nem hiszem hogy normális lenne.
Úgy a legkönnyebb az ilyet eltávolítani, hogy jól körbe forgatod a vizet a medencében, pl úgy hogy körbejársz benne. Persze ehhez azt kell, hogy ne lepjen el a víz :-)
Szóval, ekkor a közepére terelődik a kosz. Onnan egy slaggal ki lehet szívni. Viszont feltételezem, hogy süllyesztett a medence, így a slagozás nem játszik. Marad a homokszűrőre való rácsatlakozás a slaggal.
én MüIII (vékonyabb falú) vagy MüII (vastagabb falú) villanyszereléshez használt csővel próbálkoznék. nem vészes az ára sem, 2,5 m-es szálakban, különböző átmérőkben lehet kapni és lehet toldani is.
Nem a pántra gondolsz, ami kívül fogja össze a tartályt és a szelepet? A méret alapján úgy tűnik.
Amire én gondolok, az egy gumi a fejszelepben, még nem néztem/láttam, csak összerakásnál éreztem. Mikor rárakod a fejszelepet a csőre, akkor a fejszelep nem fekszik fel a tartályra, van 1-2 cm rés. Erővel kell lenyomni a szelepet és érezni, mikor a cső belecsúszik a gumiba, ekkor ér össze a 2 rész, ekkor lehet felrakni a pántot.
igen, köszi a tanácsot, áttettem. Nekem egy tömítés volt / van hozzá, egy 145 mm-es belső átmérőjű, ezt a fejszelep nyakára kell húzni. Ez tömít a fejszelep, és a kék színű szűrőház között.
Neked van amúgy másik tömítés is a homokszűrőben?
Egyébként én is már csak arra tudok gondolni, hogy valami miatt a belső cső (ami a homokban áll) és a fejszelep csatlakozásánál lehet valami. Nincs ott elég mélyen beledugva?
Hihetetlen, pattintott kő egyszerű technológia, és mégis most ilyen rejtvény elé állít...
A hivatkozásnál az szerepel, a tömítés nem tartozék. Áttetted a régiből?
Nem tudom, milyen a tartály, de a kép alapján a szűk nyakú. (mint nekem az új) Ha pár másodperc alatt átér rajta a szemét, akkor biztos, hogy a fej körül van gond, valamiért keveredik a bejövő és a kimenő víz. Ha jól emlékszem, a fej közepén van egy tömítőgyűrű; mikor a fejet rányomod a tartályban lévő függőleges csőre, akkor érezned kell, hogy ellenáll, aztán belecsúszik a cső az emlegetett gumiba. Szerintem ott nem stimmel valami (esetleg ha tavaly év végén szétszedted a szűrőt, valahogy kiesett, elveszett), így a víz a könnyebb ellenállást választva a homokon keresztül préselődés helyett a tartály tetején rögtön megy a beömlö ágra.
Ma megjött az új fejszelep (igen, pont a linkeltet rendeltem)
Ugyanúgy, ugyanaz a helyzet. Kb 6-8 sec alatt a beszívott hangyát, pici falevelet visszafújja a medencébe :((((
NEM ÉRTEM :(
Elég valószínűtlen hogy mind a 2 fejszelep ugyanúgy hibás legyen - itt valami másnak kell lennie. De mi lehet????
Kevés homok? (kimértem a 19 kg-ot, átmostam berakás előtt, azóta visszamostam többször, stb. Lehet hogy 19 helyett 18 kg van benne) Ennyi nem lehet oka.
Bárkinek bármilyen egyéb tippje? Minden tanácsot megköszönök, én a türelmem határán vagyok már...
Én egyedül, egy-két perc alatt takarom be/ki a medencét. 400 mikronos szolárfóliát használok, megfejelve 4 darab műanyag ringlivel, és 4 darab műanyagkötéllel.
Elvileg igen. Én nem járattam addig, túl sok víz megy kárba. Amúgy nem kell hetente, a nyomásmérő mutatja, ha már ideje. Persze ha betartod a heti 10 % vízcserét (én nem), akkor az kb. meg is van a heti visszanosatással, honokrendezéssel.
Sziasztok!Kérdeznék még új nekem a medencézés.Amikor hetente mosatom vissza a homokszűrőt nálam az van ráírva,hogy ellenáramoltatás akkor barnás sárgás víz folyik ki a kifolyón azt meddig kell csinálni?Addig amíg tiszta víz nem folyik rajta?
Talán az e havi Ezermesterben van egy cikk egy ürgéről, aki házilag csinálta. A sok utánajáráson kívül vagy 50-60k bekerülésről beszélt, akkor már inkább egy gyári szerintem.
Közben megnéztem, 7.75 m-es sátorrúd (ami még rövid is egy 4.57x1.22-es medencéhez) ~9 e ft, abból 6 db és már majdnem egy komplett cucc felénél járunk. :(
Szerintem már volt ilyen régebben, talán tömítés ment ki a fejben. Vagy össze van szakadva 2 járat benne. Gondolom, rossz összerakás technikailag nem lehetséges.
Az benne a nehéz, hogy a fóliát hegeszteni (esetleg ragasztani) kell, mert több darabból kell összerakni. A többi szerintem megoldható. (persze kérdés, mennyiből)
Kezdő koromban ezt én is eljátszottam. Féltem, hogy nyaralás alatt bealgásodik, ezért jól be klóroztam. Utána napokig csobogtattam a vizet, mire bele lehetett menni.
Ma már ugyan úgy hagyom az adagolót, mint ahogy most is van, sőt, talán még kisebbre is veszem, mert több mint egy hétig folyamatosan bent van a vízben.
Az idén annyival rosszabb a helyzet, hogy kútvízzel töltöttem, és magas a TA. A nyaralás kezdetéig nem fog beállni. Félő, hogy az egy hét alatt nagyon fel fog menni a PH. De majd indulás előtt leviszem 7.0-re, így talán kibírja.
Ha már szóba jött a sunnytent, megkérdezem: készített már valaki hasonlót diy otthon?
A fenti sátor 100k fölött van. A hozzávaló fólia tizede. Van ötlet, hogy milyen anyagból lehetne a merevítést megoldani? Korábban padlófűtéscsőre gondoltam, de még nem jutottam el a próbáig. Félek is tőle, hogy majd nyeklik-nyaklik. Valamilyen uv-álló cső esetleg használható-e erre?
Valóban nehéz a fóliával egyedül takargatni, de 100k-t sem szeretnék erre fordítani.
Volt-e már bárkinek hasonló próbálkozása-ötlete? 4,5m- es medencében gondolkozom.
Új medencés vagyok (kb. 1 hónapja) egy fém merevítős Bestway tulajdonosa. Sokat olvastam, tanultam itt, ezúton is köszi mindenkinek, nagyon jó ez a hely.
Első dolgom egy homokszűrős szivattyú beszerzése volt, minden szép és jó.
Csapvízzel töltöttem, a PH 7,4-en áll, mint a cövek. Mielőtt elmentünk nyaralni egy hétre, kicsit feljebb vettem a klórtabletta adagolóját, felment 2-3 mg/l közé, majd visszavettem. (Utána mentünk nyaralni, tehát kb. 2 napig növeltem, ott meg akartam állítani, hogy mire hazajövünk, visszacsökkenjen)
1 hete jöttünk haza.
A lényeg: Nem akar csökkenni a klór. Mérem mindennap, hogy hátha megindul lefelé, de nem.
Úgy 3mg/l az érték, mint a Csernobil sorozatban volt 3,6 a sugárzás.. :)))
Már felfelé fordítottam a vízbefúvót, hogy levegőztesse is. (Azóta az összes szomszéd állandóan pisilni járkál a csobogó hang miatt)
Akárhol keresem, sehol nem találtam olyan tanácsot, hogy mivel lehetne erőltetni/gyorsítani a klór szint csökkenését.
Meg tudná mondani valaki, hogy hol lehet 1vagy 5 mikronos szűrő zsákot vagy anyagot rendelni, amit a beömlő nyílásra tudok tenni? Nem találok sehol. Köszönöm előre is.
Azt akartam kihozni az egészből, hogy nem elég csak a TA-t mérni, és addig savazni amíg az le nem megy 100-ra, mert akkor közben a PH (ha nem mérjük) le fog menni iszonyatosan.
Szóval, ha a TA 400 körül van, akkor nem is kell mérni állandóan, elég egy hónap múlva, vagy még később, mert úgy is csak addigra fog lemenni. Ez esetben a PH-t kell mérni, és azt szinten tartani 7,2-7,4 között.
https://szivattyu.arukereso.hu/tip/spf-180-p331841275/#termek-leiras adott egy ilyen homokszűrő, simán teszi a dolgát, de a leírása szerint 0,5-0,8-as vagy 0,7-1,2-es homok kell neki, nekem meg 0,4-0,8-as van (gondolom ez a szabvány), ez okozhat gondot? (pl. benyomja a homokot a vízbe?). No meg én bepakoltam 20 kg-ot, az ajánlott mennyiséget keveselltem (simán befér).
Auchanos szűrőhomokot vettem jövőre, jó árban volt, viszont otthon látom, hogy akváriumok és halak is vannak rajta, remélem nem vágtak át:)
Pont így vagyok én is. De már tavaly (és szerintem előtte is) küzdöttem ezzel a problémával. A TA rendben van, a klór is, de a Ph megy lefelé. A medence csapvízzel van feltöltve. A víz kemény, ezt már bemértem. A ph-t az egyik laborban dolgozó ismerősömtől kapott teszt csíkkal ellenőrzöm (szóval nem valami gagyi cucc). Amint a Ph-t beállítom a víz átmegy fehér lepedékesbe, ami persze leülepedik az aljára. Eddig papírszűrős vízforgatóm volt, de egy pár hete vettem és beüzemeltem a homokszűrőset. Az óra számok alapján (üzemelési idő + szivattyú teljesítménye) 2-3-szor van átforgatva a víz. Most már a fűre engedem ki majd a zaccot, és fullra kitakarítom az alját. Aztán remélem már rendben lesz minden. Ha nem, akkor majd azt mondom, hogy tejben fürdünk, mint Kleopátra. :)
A legkisebb szemcseméret van a szűrőben, amit csak bele lehet tenni. Mivel már mindent végig próbáltam (homokszűrő + csodazsák, papírszűrő + csodazsák), így marad a fűre engedés. Legalább lesz friss víz a medencében. :))) Szerintem a slaggal nem mehet olyan sok víz pocsékba. Legfeljebb meg lesz öntözve a fű.
Meg lehetne próbálni kisebb szemű homokkal, csak ne legyen túl aprószemű.
Aldi/Lidl saját márkás olcsó "viledája"? Elvileg egyszer kellene megszabadulnod ettől az izétől. (hacsak nem mondjuk betont csiszolnak a szomszédban állandóan)
Van benne pelyhesítő. Reggelente szép tiszta, mert minden az alján van. Látszik is, hogy a medence alja olyan tompa színű a vékony lerakódás miatt. De ha belemegyünk és felkavarodik....... átláthatatlan fehér lesz a víz. :( Próbáltam 1 és 5 mikronos anyagból készült zsákot is, de iszonyat hamar eltömődik. Nagyon nagy macera. Én is a slagos módszerrel akarom kitakarítani az alját, mert a homokszűrő tényleg hamar leszívná. :)
Homokszűrővel ne nyomd a fűre (kifele), mert pillanatok alatt leapasztja a medencét. Ha fűre megy, akkor pelyhesíteni, keringetni, éjszakára leállítani, reggel vizet megpörgetni, slaggal a középre gyűlt szmötyit kiszívni.
De csodazsák híján, ha még megvan a papírszűrő, berakhatod a homokszűrő után, a szűrő betétet viledával (vagy ilyesmivel) körbetekerve.
Szintúgy! :) Tompa utca. :))) Én jelenleg egy kicsit szívok a medencével. Azt hiszem most jött el az a pont, amikor már nem a homokszűrőn keresztül fogom engedni a porszívót és vissza a medencébe a vizet hanem egyenesen ki a fűre. Másként nem tudok szabadulni attól a vacak fehér "zacctól", ami az alján van. :( Nekem meg állandóan lefelé megy a pH, nem győzöm a pH pluszt adagolni. :(
Nem a fedőt.Ez egy merevfalú medence és a bebbe levő fóliát szívta kékről zöldre azt hittem a víz zöld ,de sajnos a kék vízmintás fóliát szívta zöldre.
Ez a "jobb a víz" szerintem nem egzakt, de nekem mindegy.
Én, hogy kiszedtem a levegőztetőt, egy új medencét kaptam. Ph stabil, klór stabil, víz 2-3 nap alatt többet tisztult, mint előtte 2 hét alatt. Gyakorlatilag foglalkozásmentes (lesz, ahogy végre rendbe rakom), addig meg csak szopatott.
De kinek mi a fontos. Akinek állandóan kúszik fel a ph a sok sósav ellenére, meg klórt sem győz önteni bele, próbálja ki levegőztetés nélkül.
Merre fele? Én költők utcáiban... Amugy ez kellemes "probléma" inkább csak érdekesség! Első medink Bestway puhafalú 2 szezon.. most intex csővázas 2. szezon... A bestway-el csak a szívás volt! Lufi fujogatás, takaróponyva, gyári keringető (amit 2 hét után cseréltünk is homokszűrőre), most mélyebb, átmérő maradt... Légbefúvós keringető, szolár takaró... a víz stabilan kristálytiszta-fényévekkeljobb, csak az értékek nem jók.. (PH állandóan felmegy, magas a TA...)!
Mondjuk én idény után kiszedem és külön tárolom, mert az aknában nem hagyom lenn a szűrőt a télre, ha benne van, nehéz mozgatni, ezért kiszedem, de még mindig az eredeti homok van benne. Persze töltés közben valamennyi mindig mellémegy, de az eredeti töltés 90%-a még mindig használatban van.
Azt mondjuk javaslom mindenkinek, hogy a medence leengedésekor jól klórozza be a vizet és a visszamosatás funkcióval engedje le a medencéből, így tutira fertőtleníti a homokot.
most csináltam egy kis terasz bővítést egy fémpalástos medencével, de még hátra van némi medence fűtés kiépítés... vettem 20as kpe csövet, 200m-t, van egy remek kis grundfos keringető szivattyúm és a tetőre szánnék valami spirált....
Kérdés: a spitálban folyamatosan érdemes keringetni a vizet, kizárva a direkt összeköttetést a medence és a homokszűrő között - bypass szelep - vagy időszakosan - mondjuk egy időkapcsoló segítségével?
most csináltam egy kis terasz bővítést egy fémpalástos medencével, de még hátra van némi medence fűtés kiépítés... vettem 20as kpe csövet, 200m-t, van egy remek kis grundfos keringető szivattyúm és a tetőre szánnék valami spirált....
Kérdés: a spitálban folyamatosan érdemes keringetni a vizet, kizárva a direkt összeköttetést a medence és a homokszűrő között - bypass szelep - vagy időszakosan - mondjuk egy időkapcsoló segítségével?
De, azért savazzuk, hogy levigyük a TA-t, mert ettől függ a ph stabilitása. Ha a ph levitele lenne a cél, akkor elég lenne a ph- (amitől kevesebb ember fél). Az a mellékhatás, hogy a ph-t is csökkenti a TA mellett, így nem kell még mást is használni.
Nekem most megy a harmadik szezont a homokszűrő, és nem cseréltem homokot. Ha rendszeresen vissza mosatod, és jól kimosod a szezon végén, akkor mi baja lenne a homoknak? Szerintem semmi.
Nálam még sohasem fordult elő a 8 év alatt, hogy magától megmozdult volna a TA. Valamit elmértél.
Én pl jártam, úgy, hogy a tavalyi szerrel mértem a TA-t, és teljesen más eredményt mutatott, mint amit az idén vettem. A tavalyi valahogy nagyobb cseppekben jött ki az üvegből. Mint ha hígult volna, de ez nem biztos.
Amíg a TA nem lesz 100 körüli érték 5-6 csepp, addig mindenképpen érdemes lejjebb vinni. Ami viszont a legfontosabb:
Nem azért savazunk, hogy levigyük a TA-t! Az csak az egyik vele járója! A PH-t kell csökkenteni, mert 8,4-es PH szintnél már nem fogja kifejteni a hatását a klór, és vagy be fog opálosodni a víz, vagy bealgásodik!
A homokot mennyi időnként cserélitek? A szakkönyvben 2-3 év van. Nekem másfél éves, összesen talán ha két hónapot használt, de mintha a nagy homokszemek között már lennének nagyon apró homokszemek. Minap a homokszűrő alján lévő csapot is kiengedtem, először finom homok jött. Nem sok, de bosszant, a víz kristálytiszta, de alul a térkő között megül itt-ott a homok (nem alga, mert dörzsis, ha az ujjammal megérintem).
Az auchanban most 1700 a zsákos homok, és 5500 a solar carpet magic, ezek megérik az árukat?
De meglepő hogy a TA megy lefele (kútvízzel lett töltve)... 2,5 hét alatt kb 1/3-al... Homokszűrő viszont megy 0-24ben 3/4 óra megy 1/4 óra pihen... (légbefúvással) Pár éve olvasgatom a fórumot, de soxor nem találok magyarázatot az eseteimre.... Soxor engem néznek hülyének itt mert olyat írok ami nem is lehetne (Tavaly állandóan hűtenünk kellett-megoldottuk)... Tavaly téma volt a medencefűtés... idén elő se kellett vennünk, mert 1 hét alatt fűtés nélkül túlmelegedett... 13 fokos vízzel lett töltve, 1 nap után 18-24-28...stb.. 17,5m3... Tárnok Pest melett... kinti 25 foknál tartotta 28-30 fokot a medi mult héten... (Tudom hogy pesttől Keletre durvább az UV.... voltam ott 1 meleg nyári napot... felforrtam, míg itt kelemes volt)... a víz kristlytiszta, csak faleveles, de a szomszéd "kölkök" is érzik h itt jobb a víz mint otthon... Mit csinálok rosszúl, h ennyire jónak tűnik???? (kémiából megbuktam, de ami jó az jó..)
Összkeménység induláskor (neptun) 69 csepp, most 56 csepp (ezt is 17,8-al kell szorozni?) Tehát magától megy lejjebb a TA... Érdemes akkor sósavhoz nyúlni? Össz vegyszerezés induláskor (mérés után) algaölő, pelyhesító, klór, azóta kombitabi, 1x 1,9kg PH mínusz... PH induláskor 7,6 azóta folyamatosan magas, 8,2 felett (de sok nap után ph csökkentő és visszaszámolva az adagolást 8,4 fele stagnál a PH, de csökkentés után 2 nap mulva visszamászik)
Ha nem mérsz TA-t és a ph mondjuk 8, egy 10 m3-es medence biztos benyel 1 l sósavat. Ha túl alacsonyra vinné, szódabikarbónával (ha jól emlékszem) tudsz emelni, de nem hiszem, hogy így járnál.
A biztos persze a TA-mérés és a fejléc linkjén megtalálható kalkulátor lenne.
Szia! Sósav adagoláshoz tudnál némi támpontot adni? Tudom hogy ki kell tapasztalni, de mégis kb mennyivel kezdjem, decikkel, fél liter vagy literrel? Nekünk autómata tablettaadagoló is van, sósavazáskor azt kikössem, mert abból relative elég tömény klóros-pelyhesítős-algaölős víz jön, vagy nem okoz gondot?
köszi a tippet! Szétkaptam, de ránézésre kb minden rendben volt. Tiszta volt a homok, pár bogár, pici levél volt a tetején, minimális mennyiségben. Kiszedtem a homokot, visszaraktam, vaditiszta (mondjuk még csak 3-4 hete ment)
Nemrég írta valaki, hogy a makacs algásodás miatt már nem volt jobb ötlete, és szétszedte a homokszűrőt, s a homokban egy lyukat talált, amelyen átfolyta víz.
Szűrés és visszamosás állapotában, ha leállítjuk a szivattyút, szokott folydogálni, a szkimmerből jövő víz nyomása miatt. Nem is szabad így hagyni, mert leereszti a vizet a szkimmer aljáig a kifolyón.
Teljesen ki lehet nyitni, általában úgy is szoktuk. a szűrő kívül van a csövek beférnek a ponyva alatt. Sunnytentről rendeltem, nekem M-es van, téli előrendelési akcióban 330 euro volt "csak".
...most viszont van egy új "meglepetése" a medencémnek.
2016-os évtől még múlt év ősze óta átolvastam a fórumot, de nem emlékszem már hogy volt-e valakinek hasonló problémája.
Az tűnt fel nekem, hogy hiába porszívózom ki a medence alját, kb ugyanolyan sok a döglött szárnyashangya meg szmötyi az alján. Illetve amikor porszívózom, akkor mintha folyamatosan keveregnének ezek a 2-3 mm-es szemetek, dögök stb a vízben.
(a víz maga gyönyörű tiszta, tökéletesen átlátszó)
Ma ahogyan porszívóztam, nem volt a befújón semmilyen szűkítő, az 50mm-es menetes befúvó közvetlen tolta be a vizet (külső szkimmer van, Sandy 6m3-es homokszűrő, fémpalástos medence) Egyszer csak azt látom, hogy hopp - egy döglött hangyát befúj a homokszűrő. Áááá gondoltam hülye vagyok, ilyen nem lehetséges...de utána ahogyan porszívóztam az alját néztem a befúvót. ÉS igen, amit felszívtam azt simán fújta vissza a medencébe ez az átok! És tényleg ott keringett benne vízközt a sok döglött szárnyas hangya, pici levélke...
Felraktam egy könyököt a befúvóra, arra pedig a csodazsákot - és láss csodát, sikerült úgy kiporszívózni hogy nincs benne bogár!
Tehát a kérdésem: van-e valakinek olyan tapasztalata, hogy szűrés módban a homokszűrő nem szűr, hanem (ez szerint) simán visszakeringet a medencébe???
Sandy, 4 állású fej, egyértelműen a szűrés módba állított karral.
Mondjuk a fej eleve gyanús, mert visszamosás állásban csöpög, szivárog. Ott már van baja az biztos.
Mi a véleményetek, ismertek-e ilyen esetet... hogyan képzelhető el, mi lehet ennek a jelenségnek az oka???
A videókon mindig csak "félig" nyitják fel, nyílik jobban is vagy csak direkt félig? A két csukló rögzül a földbe, és akkor még azon kívűl is van rögzítése, ha jól értem? Honnan vetted/rendelted? Én még csak a gyári oldalt nézegettem (nem akarok gagyit venni, ha már egyszer beruházunk rá) A szűrő neked alatta van, vagy kívűl? Ha utóbbi, akkor hogy oldottad meg a csövek átvezetését? Remélem nem baj hogy sokat kérdezek, de alaposan szeretném körüljárni a dolgot...
először is köszi azt a rengeteg infót és tudást ami itt összegyűlt az évek alatt! Nagyon nagy hasznát vettem, amikor idén tavasszal összeraktam a fémpalástos medencét, homokszűrővel és hőszivattyúval. Ph, klór rendben, más vízkémiai paraméterrel szerencsére még nem kellett megismerkednem :)
Viszont néha úgy érzem, hogy ez a szenya medence készakarva szívat, foglalkoztat engem...
Eddig vagy az összerakással, vagy a csövezéssel...pl mire rájöttem hogy a merevített spiráltömlőt NEM SZABAD forró vízbe mártani és úgy felhúzni a helyére (a spirál törékeny lesz tőle, meg a széles bilincs alatt elválhat a puha csőanyag a spiráltól)...meg hogy inkább sima csatlakozót kell használni és arra vagy ragasztani, vagy szilikonzsírral felhúzni és széles bilincset használni...hát nem egyszer kellett újracsöveznem az biztos. Úgy hogy aki szintén ilyen cipőben jár annak ezt tudom ajánlani. Mondjuk letesztelve csak egy napja van, nem tudom még hosszabb távon mennyire tartós az UNI-100 ragasztó és ezen tömlő kapcsolata.
Szia, nekünk idéntől van sunnytent, nagyon meg vagyunk vele elégedve egyenlőre, nagyon kellemes meleg alatta a víz, még most is 24 fokos, de a melegekben sem ment 33 fölé, mondjuk nekünk délelőtt és késő délután árnyékos helyen van.
Az időjárás állóságot így értelemszerűen nem tudom. A két alapcöveken kívül, amin a tengely is van, mindkét oldalon 3-3 helyen van rögzítve, szerintem azzal nincs gond viharban, nálunk eddig meg se rezdült.
Én 100%-i elégedett vagyok vele, nyitni/csukni is sokkal egyszerűbb mint a ponyvát rakosgatni, tisztább is marad, mert a ponyvára mindig ráhullott a szemét, és még ketten se mindig sikerült úgy levenni, hogy ne menjen a vízbe, + esőben maga a ponyva is víz alá ment, és ami rajta volt, beleázott a medencébe.
Most fél kézzel nyitja csukja bárki, sztem szuper.
Köszönöm! Én nem vita miatt irtam! Én örülök h nem vagyunk egyformák, ugy uncsi lenne... Jó a több vélemény... aztán mindenki megy a saját feje és ismereti után.... Én sose szerettem ha ha vki megharagszik mert más a véleményünk... emberek vagyunk... ez velünk jár... LIKE
Úgysem győzlek meg (mondjuk nem is akarlak), de a placebo jut eszembe. Nekem nem ér meg folyamatos pepecselést meg rengeteg vegyszert, de nem vagyunk egyformák, ami nem is baj.
Itt baloldalt a keresőbe írd be, hogy "tent", maradjon a "Gyorskeresés", ráböksz a "Keresés" re és már jönnek is a találatok. Ahogy nézem, talán 4-en is vettek, calakinél csak van publikus email. Telefonon vagyok, nem tudom bemásolni a nick-eket.
Köszi a választ! Kik rendeltek/kiknél érdeklődjek?
Buborékolás! Nekem elsőnek a nélkül volt, most azzal van.. tavaly 1 hétig ment bubiztatás nélkül... én éreztem a különbséget! Majd többektől kérj véleményt, hogy milyennek érzik, igy-ugy... hozzánk állandóan át akarnak járni a szomszéd gyerekek tavaly óta... ők is érzik a különbséget.... (pedig nekik is van medencéjük...)
Nos nagyon szépen köszönöm a tippet, tökéletesen bevált. Elugrottam a közeli elektromos boltba és 155 kemény magyar forintért vettem egy 25-ös könyököt. Teljesen jó, megszorul, de simán kivehető, ha fürdeni akarunk.
Ketten is rendeltek itt, de több éves tapasztalat nincs szerintem.
Igen, sima sósav. Falusi vegyesbolt, kajabolt, nagybolt, bárhol lehet. 200 ft/20%, 300 ft/30% a jó ár, de nem mindig ennyi sajnos.
Megnéztem, buborékolás nélkül a ph stabil és a klór sem tűnik el. Részemről ez, mintsem az állandó ellenőrzés és vegyszerezés - mint írtam, napi 3-4 dkg klór kellett az úszó nagy tabletta mellé, most meg elég a tabletta és még tán zárni is kell az úszón. De jövő héten mondok végső véleményt.
Gondolkozom rajta, de felmerült pár kérdés bennem? A legfontosabb hogy vihar esetére hogyan rögzíthető biztonságosan? (esetleg fók is jöhetnek ki hogy ldotta meg) Mennyire UV álló/időálló? Hogy melegszik alatta a víz? Egy személy is tudja kezelni? Ki honnan rendelte/vette? A sunnytent.com-ról lehet rendelni MO-ra?
Ha 6 l helyett 30 l sósavat öntök bele és 5x annyi klórt, akkor én tisztábbnak nem mondanám. Igaz, hogy a levegő miatt távozik a klór és emiatt kell a sok sósav, de akkor is.
Feltéve persze, hogy tényleg ez az oka. Pár napon belül kiderül, egyelőre bevált a levegőztető eltávolítása.
Magadnak kell valahogy össze eszkábálni. Én sem kaptam pont olyat ami megszorulna a befúvóban. Én úgy oldottam meg, hogy megmelegítettem a pvc könyököt, és kitágítottam egy nagyobb átmérőjű valamivel. Így most már pont passzos.
Ezek szerint villanyszerelési boltban kell keresni, nem vizesben. Ez egyébként 90°-os? Holnap meg is nézem itt a közelben Ø25mm-es csatlakoztatható cső ezek szerint a megfelelő méret. Ha meg nem, maximum kidobtam 300 Ft-ot, de azért remélem beválik!
Első 2 évben, bestway puhafalúnk volt légbefúvás nélkül! Stabil ph val.. Most intex légbefúvós második éve! A a PH felkúszik, magas a TA (előtte nem mértem), de mégis tisztább a víz a légbefúvással mint nélküle... Azóta érzésre mint a kristály tiszta hegyi patak... még ha rosszak az értékek is, én nem fogom a légbefúvást leállítani... azóta fényévekel jobb érzete van a víznek... természetesebb... Régebben a légbefúvás nélküli Bestway-nél tiszta volt a víz, jók voltak az értékek, de valahogy "medence szaga" volt... (amit érzel egy nem természetes, hanem medencés srandon/uszodában) most nincs... még ha rosszabbak a mérhető értékek is, érzésre jobb a víz..
Valamennyire biztos mocorog a ph, de ha a TA rendben van, akkor nem vészes takarás nélkül sem. Szomszéd az 5 m3-esébe alig önt sósavat és beáll a ph, pedig sosincs takarva. Nálam is így volt, azóta mászik fel a rengeteg sav ellenére, mióta ez a levegős befúvó üzemel. Most kivettem, igaz már a víz is volt kezelve, de úgy tűnik, a ph is lenyugodott és a klór sem tűnik el 1 nap aklatt. Valószínűleg a levegőből túl sok szennyező anyagot szív be, jóval többet, mint ami a víz felületén keresztül éri.
Bármilyen értelmes és nem túl sok barkácsolással járó megoldás érdekelne. Akár ehhez, vagy másik falátvezetőre cserélni és ahhoz applikálni valahogy egy könyököt (oldható módon). Ha valaki tud, akkor jó lenne egy méretet tudni, hogy mekkora könyököt lehet ebbe belerakni. (Sajnos tolómérőm nincs, kiszedni sem tudom, hogy belepróbáljam)
Attól nem félek hogy alacsony a TA....szép óvatosan kúszik fel a PH, 7,2-7,4 re viszem le olyan 7,8-8,0 ról, heti 1 vagy 2 kezeléssel. Kétnaponta ellenőrzöm az értékeket. Így kézben tartom az eseményeket. Egyébként szó szerint nekem is főleg reggel nézve kristálytiszta a víz. Csak most lehűlt.....
Nekem is olyan befúvóm van! A víz minőségével nincs gondom, kristálytiszta (mint a hegyi patak), de a Ph mindig visszamegy 8,2 vagy kicsit fölé! Tavaly 25kg PH mínuszt használtunk el! Lecsökkentem, de 1-2 nap alatt visszamegy a PH! Mértem TA-t 420-450 ppm között van! Most azért akarnák sósavazni, hogy levigyem a TA-t megfelelő szintre, és kiváncsi lennék utánna mennyi alatt, hogy kúszik fel a ph, a szellőztetésre... Akkor te csak ph csökkentésre használod a sósavat?
Az nem biztos h jó, mert ha túl levitted a TA-t az is meghülyíti a ph szintet! (Ezt csak olvastam ez az elmélet).
Mindig sok kellett, régebben is, csak most nagy a medi, de: csobogtatom a 2. papírszűrős vízforgatónál a vizet mert ezt ugye nem tudtam a medence oldalán levő nyílásokba bekötni hiszen azt már foglalja a homokszűrő. A csobogtatással valószínű emelem a ph szintet. Meg amúgy is magas a TA.....kis település alig használják az emberek a vezetékes vízet.....ez is emeli a TA szintet....meg a homokszűrős intex szivattyú ez a Hyro Aeration Technology™ lehet ez is emeli a ph-t!
Én most akarok először sósavazni, TA csökkentés céljából, de ahhogy ezt olvasom most akkor a folyamatos szellőztetésnél hiába van sósavval lecsökkentve a TA akkor is visszakúszik? http://www.mobilmedencek.atw.hu Gyik táblázat szerint nem kéne.. Ha visszakúszik akkor felesleges, akkor nem nyúlnák sósavhoz.... TA csökkentéshez milyen sósavat kellene használni? Háztartásit, vagy valami speciálisat? Csak azért kérdezem mert a http://www.mobilmedencek.atw.hu/ GYIK-ban van egy ilyen, ami nem hagy nyugodni: "Kizárólag medencékhez használatos engedéllyel rendelkező sósav használható fel (szennyező anyag mentes legyen)."
Neked nincs ez a levegőztető befújód? Lehet, hogy nálam emiatt kellett a sok sósav. Volt erről szó már 1-2 éve is, rémlett is, csak nem olvastam vissza.
Nekem idén már harmadszor kell, pedig tavalyi elem. Éppen ma néztem a vizet, hogy 7.7 a ph, mielőtt az utolsó sósavam beleöntöttem volna, gondoltam, ellenőrzöm. Mindkét kalibráló folyadékot 4-5 tizeddel többre mérte. Ha jól emlékszem, nyaralás, június 23 után volt beállítva, esetleges 10 nappal előtte.
Ritkán állítódik el. Nekem 5 éve van meg a műszer. Általában egyszer, vagy kétszer kell kalibrálni. Én mindig csap vízzel mosom le a mérés után. Meg szoktam néha nézni, hogy mennyi a csapvíz PH-ja. Nálam mindig 7,5. Ha ennél 2 tizeddel többet, vagy kevesebbet mutat, akkor kalibrálom.
Sósav csak magas TA esetén használatos. Kapni általában festékboltokban, vagy vegyszerboltokban lehet. A legtöményebb ami lehetséges a 38-40%-os, de kapni max 30%-osat tudunk (10-15%-tól kezdve). A gyomorsav is sósav, csak híg. Aki olcsón akar pH-t csökkenteni, az ezt használja (ált. 10L vízbe 1-5 dL-t és úgy a medencébe, majd sokáig keringetni, hogy eloszoljon).
A PH- helyett pedig ugyanott kapható akkumulátorsav (kénsav) is jó. Ezzel vigyázni, mert ahova fröccsen, ott betöményedik, és kimarja (általában a ruhát).
Mindig csak annyi sósavat kell bele önteni amennyivel a PH-t leviszed 7,2-7,4 közé. Amikor megint felmászik, újból öntesz bele. Ha a TA 100 körül van, akkor meg mint ahogy előttem írták, kénsavat, vagy PH mínuszt használhatsz. A sósav adagolását magadnak kell kitapasztalni. Nekem a 7 m3-es medencénél kb 1 tizedet visz le 1 dl 20 %-os sósav. Bármelyik 20%-os háztartási sósav jó.
Használata csak saját felelősségre! Óvatosan öntsd a vízbe, és jól keveredjen el.
Állatos boltban kapsz víz keménység mérőt. Abban 3 fiola van a zöld kupakosat kell használnod. 1 csepp 17,8 ppm
Digitális PH mérőt Kínából tudsz rendelni (3-4 hét), vagy tőlem azonnal. Ez volt a reklám helye. :-)
Ma mértem végre egy majdnem ideálisat, de akkor mi a teendő? használjak ph- helyett sósavat? mi volt a mondás, hogy hol lehet tiszta sósavat venni és mennyire publikus az adagolása? uv lámpa mellett mi az ideális klórszint? a maxi klór tabletta ugye nem számít stabil klórnak? Ta-t még nem mértem, de ha kell akkor azt is megteszem ( állatos áruházban van ilyen mérő vajon?) köszi szépen
A pH- általában Nátrium-HidrogénSzulfát (NaHSO4) amit hatásában - durván - úgy kell elképzelni mint a sima Nátrium-Szulfát és Kénsav keverékét (vegyészek most ne üvöltsenek föl).
A sima NátriumSzulfát (Galubersó, keserűsó) egy jó kis hashajtó anyag (a Mira víz tartalmazza), és a pH-ra - illetve ilyen kis mennyiségben ránk - semmi hatása nincs.
A kénsavról meg tudjuk, hogy a pH-t csökkenti, de a TA-t nem. A TA-t a sósav csökkenti, de abban a klór ionok hatása érvényesül. Szintén durván: a keménységet okozó KálciumKarbonát (mészkő) vízben alig oldható (de évezredek alatt cseppkőbarlangokat épít), és a szulfáttá alakítása (=gipsz) szintén oldhatatlant képez, addig a KálciumKlorid a vízben jól oldható, ezáltal a karbonát széndioxidként eltávozik. (a valóság persze sokkal bonyolultabb).
Tehát, amíg a TA túl magas, addig sósav, később pedig az akkumulátorsav (kénsav) jön a pH csökkentésére. A TA ne legyen túl alacsony se, mert a pH-t bizonytalanná teszi.
Ha nem vasas, megér egy próbát. Ahogy itt látom, sokszor a csapvíz sem jobb TA es vas szempontjából. De vasasság sem kizáró, megoldható ugye.
Tegnap írta a kolléga, hogy a felmászó ph-t okozhatja a levegőztető befúvó. Rémlett ilyen régről nekem is, de nem kerestem vissza. Lehet, hogy nálam is ez a baj, nem a kútvíz "romlott" el 2 éve? :)
Igen, vagy mérsz TA-t és (miután megállapítod, hogy magas) öntesz bele sósavat, vagy csak simán öntesz bele sósavat. A ph- a ph-t csökkenti, de a felmászkálás okát nem kezeli. Így folyamatosan öntheted bele, sosem lesz vége.
Ezt én is így tudom, de valaki próbálta már, hogy tényleg nem csökkenti a TA-t a PH mínusz por? Én gondolkodom, hogy egyszer kipróbálom, mert van itthon egy egész flakon PH-.
Most hogy kút vízzel töltöttem a medencét, úgy is egész szezonban kell majd a ph-t csökkenteni, mert magas a TA szintje a kútvíznek.
A csap víznél (200 TA) a szezon vége előtt 2 héttel be állt a ph, szerintem most esélytelen a 400-as TA szintnél.
Apropó kút víz!
Általában nem ajánlott használni, mert sokszor vasas a víz, és nagyobb bajt okoz, mint hasznot. Azért érdemes egy próbát tenni egy vödörben, hogy mennyire vasas.
Nekem semennyire szerencsére, ezért én az idén kút vízzel töltöttem fel a medencét. Az egy hátránya nekem, hogy magasabb a TA szint, és ezért több sósav kell majd bele, de még így is olcsóbb lesz mint a csapvíz.
Ezt nem tudom, hova ajánlod, de a csonk egy puha csöcs, kb mint egy slag, kicsit kúpos. Semmi menet! Valamennyi merevítést a belülről beledugandó kis szűrő csöve ad neki. Egy szar megoldás, de ez van. Erre viszont nem lehet merevített csövet csatlakoztatni.
Egy ilyen szűrő ára általában 10.000 alatt van, újonnan is. Erősen összevethető a rezsióradíjjal. Te fizetnél a javításért 5.000 Ft-t? Ha nem, a szerviz szívhat, nem csoda, ha el akarják kerülni.
Aki már látott homokszűrőt, a medencéjéhez olyat akar, így olcsón lehet találni hirdetésben.
Milyen bilincsel próbáltad? Tapasztalatom szerint a medencés "gagyi" műanyag bilincsek alkalmasabbak a medence csövekre mint a boltban kapható fém "AWA" bilincsek... Más a felfekvésük..
Rossz megoldás a szkimmerben tartani. Amikor nem keringeted a vizet, a szivattyúig terjedő csőszakaszon túl magas lesz a klórszint, még akár meg is támadhatja. Erről van tapasztalatom.
Ilyesmi megfelel? Lehet találni kanyaridomot is, hollanderes, bilincses kivitelben is.
(Nekem fémpalástos medencém van, nem láttam még közelről puhafalú medencét. De a bordás csővel már találkoztam. Akkor, amikor kilyukadta a szivattyú és a szűrő közötti darab. vettem másikat, az is kilyukadt egy hét alatt. Gond nélkül kicserélték, másodszorra is. Alig buktam az ügyleten egy fél tankra való üzemanyagot. Amikor elrepedt, és a 13m3/h szivattyú telepakolta a sufnit medencevízzel, elkezdtem keresni más megoldást.)
Mit jelent, hogy sok a klór? Ha méred és sok, akkor nyilván kevesebb ideig kell a tablettának benne lennie.
A szkimmerben, szerintem, sokkal gyorsabban oldódik, mint egy úszó adagolóban. Tehát már egy adagoló is segíthet.
Igen, vagy mérsz TA-t és (miután megállapítod, hogy magas) öntesz bele sósavat, vagy csak simán öntesz bele sósavat. A ph- a ph-t csökkenti, de a felmászkálás okát nem kezeli. Így folyamatosan öntheted bele, sosem lesz vége.
Van valakinek ilyenje? Persze nem ennyiért venném. :) Tapasztalat? Használható vagy macerás? Mekkora homokszűrős szivattyú jó hozzá? Előre is köszönöm a választ!
sziasztok, bocs ha volt ilyen kérdés már. Friss feltöltésű ( másfél hetes) 30 km leásott medene, ph állandóan mászik felfele, kétnaponta nyomogatom vissza, ez még sztem ok. Van egy 40 W-os medencés Uv szűrő, de nagyon magas a klór. Elvileg egy maxi klórral kéne elmocorognia, de lehet hogy az UV szűrő mellett kevesebb klór kellene. Úszó adagolót nem szeretnék, sokkal kényelmesebb a skimmerben tartani. Mit csináljak? legyenek klór nélküli napok, vagy folyamatosan kell jelen lenni a tablettának a vízben? és nem nagyon találtam adagolást a ph minuszon sem, hiába írja elő a "tankönyv". TA-t mérjek vajon? (mobilmedencek.atw.hu) köszi
Ha már ennyit ajánlgatod ezt a spirálbetétes tömlőt, elárulhatnád, hogyan lehet a medence puha csonkjára ezt a kemény csövet rögzíteni?! Nekem nagyjából sehogy sem sikerült.Vagy esetleg a linkelt listából nem az első AZURO típusra gondolsz és másik az puhább?
Egy rövidke szűkület nem okoz észrevető teljesítmény csökkenést, de pár méteres vékonyabb csődarab már igen.
A medenceboltokban kapható bordás, tagolt csövet felejtsd el. Spirálbetétes szivattyútömlőt vegyél, hozzá 20mm széles csőbilincset. A 9mm körüli AWAB és hasonló nem elég hozzá.
Sziasztok! A Bestway medencénk csonkjai 32-esek. Vettem egy homokszűrőt aminek a szivattyújára (550w) rámegy mind a 32-es, mind a 38-as cső is. A papírszűrő 32-es csövét nem tudtam a szivattyúnál két bilinccsel se légmentesen rögzíteni (valószínűleg a cső gagyi és ekkora terhelést nem bír).
1.,Vegyek 38-as csövet amit átalakítóval tudok a medence csonkjaira rakni (+ 2db átalakító + egy pici toldó 32-es csődarab kell hozzá)
2., Vegyek jobb minőségű 32-es csövet (nem csökkenti le a szivattyú teljesítményét?)
3., ,Vegyek 38-as csövet és a saját 38-as méretükkel használjam (ez esetben elég furcsa a medencébe belógatott szivó és nyomócsőcső)
Létezik egy vákumtárcsa nevű korong, a közepén van egy csőcsonk, arra lehet applikálni a porszívó csövét. Külső szkimmerrel egyszerűbb használni, de szerintem megfelelő átmérővel belógatóshoz is jó lehet. Persze ilyenkor a csövet valahogyan fixálni kell, ne törje el a belógató részt.
Szkimmerrel porszívózni? Hogy? Nekem legalábbis a ráakasztós van, porszívóhoz le kell húzom az átvezető idomról a szkimmert és a helyére megy a porszívó.
Igen van hozza két “dugó” a tartozékot között . Valószínűleg 32-es. És annak a helyére lehetne rakni két csatlakozót ami benne is van a leírásban csak. Em ehhez a verzióhoz.
Igen a papirszuro nem az igazi varhatoan. De van hozza egy homokszűrőm is amit be akarok kötni .
Persze azt nem tudom ,hogy mellette a papírszűrők is üzemeltessem e a scimmer miatt. Vagyis jobban müködik a scimmer ha megy a szűrő ?
Igen. Ott vanak a fényképeden a medence csatlakoztatási pontjai. Mérd meg az átmérőjét és olyan (32-es, vagy 38-as) gégecsöveket vegyél hozzá. Ha lehet ne az átlátszót, mert az jó ha 1 szezont bír.
Nehezen hiszem, hogy ne kaptál volna. Kell a csomagban 2 gégecsőnek lennie, azt egyszerűen a hozzá adott papírszűrő helyett a homokszűrőre kell csatlakoztatni.
Vásároltam egy bestway lipari rattan medencét. Hétvégén tervezem felállítani (ha sikerül a talajt elegyengetni😊 )
Nézegettem a tartpzékokat és nem talaáltam olyan csatlakozót amivel külső homokszűrőt tudnék csatlakoztatni. Mert ehhez belső scimmerrel egybeépített típus van. Tudok vásárolni hozzá? Mert a leírásban benne van mi is kellene ,de ebbe a típusba nem teszik bele mint tartozék.
Linkelhetnél (más is) ilyen gyorsan távozó gyorsklórt, mert én csak stabilizáltat találtam, hiába gyorsaklór a neve.
Más: tegnap feldobott a fb egy raklapból készült medencét. (Nagyjából kör alakú, bele egy fempalástosba való fólia.) Tök egyszerű és nagyszerű, de... A raklap is, meg a belülre kerülő osb (annak tippeltem) is nem hiszem, hogy szeretné a vizet, párát. Van ennek bármi értelme?
Sziasztok!Kérdésem lenne 1 hete vettünk egy merev falú medencét 4,6 átmérő 120mély a vízkezeléssel minden oké szép tiszta a vize sóbontót használok algaölővel kombinálva,de tele van a medence apró 1mm-es bogarakkal amik csípnek mit lehetne tenni ellenük,Nagyon köszönném ha valaki mondana valami okosat.köszi
Egy fémvázas medence. 4.3x1.1 méter. Igen ezekre gondoltam,de talán nem akkora a "dőlése".
Dolgozom még rajta,de azért nem ez a szakterületem😊 Valami keményet mindenképpen szerkesztek alá mert igen a víz mennyisége miatt ugye elég nagy lesz a súly. Macerás egy dolog ez:)
Fontos a vízszint, mert több tonna víz lesz benne, és ferdén a medence egyik oldalát sokkal nagyobb nyomás terhelné, mint a másikat, szélsőséges esetben annyira (ha ez lábakon álló csővázas medence) hogy az egyik oldali lábaknak nekifeszül az oldalfal, a másik oldalon meg húzza a lábakat. Ehhez hozzá jön még a pancsolás hullámai, (ami az egyik oldalra nagyobb terhelést ad) és szépen lassan elkezd vándorolni a medence a lejtőn... A lábaknak (és a csövek illesztéseinek) ez meg nem fog jót tenni.
Alá mehet EPS, de ragaszd össze a lapokat hézagmentesen. A maradék hungarocellből meg némi esztrich-ből lehet egy kis könnyűbetonos habarcsot csinálni, amivel az EPS széleit lefeded, hogy kevésbé tudjon a homok kijönni alóla. A lábak alá valami fix (pl tégla, egy szintben a lábbal- az EPS felső síkjával) kell, a homokon önállóan nem jó, mozogni fog lefelé a folyamatos nyomás és a pancsolás hullámai miatt.
Egy 4.5méteres medencét szeretnék feláálítani. De elég puha a homok azon a helyen. Érdemes esetleg valamit alátenni ami masszívabb? Esetleg valami nikecel vagy egyéb hasonló dolog?
Ez így igaz. Annó kémia óráról is emlékszem a mondásra, miszerint "Tengerbe öntsd a sósavat!" - vagyis nagyobb mennyiségű vízbe kell önteni a sósavat. Egy medence esetén is ez történik. Ha a fordítva csinálnád és a sósavba kezdenéd önteni vizet, az szétfröcsögne.
Szerintem tegyél bele valamennyit, jól keverd össze, és mérjél. Meg látod, mennyit megy le. Én a sósavat egyből a medencébe öntöm, körbejárva, és jól elkeverem.
Pontaqua Aquasav 0,5 dl vagy 0,5 liter kell 10m3 vízhez? Olvastam már mindent. Vagy ahol 50ml írnak van ahol 200ml, és olyat is láttam ahol 500ml... mind 10m3 vízhez.. mi az igazság? Valamint a Pontaqua Aquasav és a Pontaqua Suacid az ugyanaz töménységileg is, csak a kiszerelés más méretű, vagy töménységben is van eltérés (van ahol úgy írja "nagy töménységű PH csökkentő)? Meglepő hogy ilyen komoly vegyszerekhez ennyire nem egyértelmű az adagolása... Valamint ezt hogy kéne értelmezni, a Pontaqua Aquasav/Suacid leírásában valahol olvastam hogy: "Soha nem szabad vizet önteni a kénsavba!" Hát eleve a medencevízhez önteném hozzá...????
Segítséget kérnék !!! Tavaly valaki megosztotta,hogy a csővázas medence peremére valamilyen gégecsövet szerkesztett . Nem találom a posztot . Ha esetleg fotót is mellékelne, nagyon megköszönném !
Én úszó adagolót használok már 8 éve. Ha le van takarva a medence, akkor a befolyó közelébe teszem, a fólia alá, ha meg nincs takarva, akkor kering az egész medencében.
Nagyon jól eloszlik az egész medencében a klór. Igaz, nekem egy könyökkel meg van oldva, Hogy forogjon a víz.
2-3 naponta mérem, és az alapján állítom a nyílást. Ha meg túl sok lenne, pl 1,5 fölé megy, akkor kiveszem.
Én is hypózom a vizet mindörökké, nekem mindig működött. Vagyis pontosítok, ott az úszó, és rossz idő, esetleg amikor tudom, hogy valamelyik következő nap nem lesz használva a medi, akkor "sokkolom" a vizet hypóval.
Utána a megfelelő pH beállítás persze.
De amit visszaolvasva pár napot és nem látok, az a só. Sima konyhasó. Lehetőleg semmi extra adalék.
Ha elérné a víz a tenger sósságát, nem lenne gond az édesvízi alga soha többé, de így is meg lehet keseríteni az életét.
??? Én is társasházban (is) lakom (a medencém nem ott van..) és mindenkinek egyedi vízmérője van... Nem is értem. Eddig a nálatok a medence nélkül nem volt a közös használatú víz miatt konfliktus? Ugyan annyit fizet agy egyedül élő, mint a 3 gyerekes családos a vízért? Vagy hogyan van becsületesen szétosztva? (mindenki mondhatja, hogy én egyedül élek, csak kétnaponta vannak vendégeim négyen-öten, tehát a bejelentett lakó szám biztos nem használható...) Másrészt egyedi mérésnél a valós fogyasztásod fizeted, nem pedig a más által elpacsált víznek a rád eső részét is... (ha "átalány" van, akkor tapasztalataim szerint mindenki szarik takarékoskodni, inkább napjában két teli kád vízben fürdik, mert Ő kifizette a díjat..) Bár ezt is jó helyen mondom, a 20-30 m3-es medencések közt... :-))
Ez igaz, de így nem húzza fel a szmötyit az aljáról... nagyjából mindegy hogy esetenként 30 vagy 80 liter vizet szívok le. úgy is a párolgás miatt (meg a kipancsolás miatt) 4-7 naponta után kell töltenem.
Alapvetően igazad van, cserélném én is, de ha tovább olvasol akkor látod, hogy mivel társasházban lakunk így a pénzben nem sok, de pár száz liter ellocsálása a közös óra miatt jó kis konfliktusokat szül.
Működik, de nem ajánlatos. A szkimmerben mozgó víz miatt gyorsabban oldódik. Másrészt ha nem jár a keringető, akkor tömény oldatot kapsz egy helyen, amit nem szeretnek a csövek.
sziasztok, lehet hogy már volt, de nem találtam. Olyat csinál valaki, hogy a szkimmerbe vmiféle adagolóban teszi be a kombi tablettát? vagy ez totál hülyeség? egyrészt hogy ne legyen gond, ha kiesik, másrészt lassabban kellene adagolnom, mert megy az uv szűrő is
Ha egy visszacsapó gondot okoz(hat), akkor ott más baj is van. Mekkora az emelési magasság (a medence vízszintje, és az LPE csövek legmagasabb pontja közötti magasságkülönbség)?
Milyen víztömeget mozgat az a szivattyú azon a magasságon? Mennyi cső van feltekerve, milyen eloszlásban, mekkora az oda és visszavezető cső átmérője, hossza, milyen elemek vannak még (könyök, T-idom, csap)? A bónusz kérdés: Milyen típusú a szivattyú?
A visszacsapó szelepet a szivattyú elé, minél messzebb kell bekötni. Hat-hét év körüli élettartamot számolj, akkor kezdhet korrodálódni (tapasztalat).
Sziasztok. Visszacsapó szelepet keresek. Van egy radiátor a tetőn medence melegítésre. Klasszúl működik. A gondom csak az ,hogy ha leállítom a fűtési keringtető szivattyút akkor reggelre leürűl a rendszer. Elég sokat kell bajlódni, hohy megint működjön. Gondolom egy visszacsapó szeleppel ez megoldható lenne. Egy csappantyús szelep kellene mert a rugóst a szivattyú nem biztos ,hogy át tudná nyomni. Rézből lenne de gondolom a CL és társai nem díjaznák. No műanyagra gondoltam ebből vannak a csövek könyökök golyóscsap 32mm ragasztható.
No tud valaki ilyet hol lehetne beszerezni??? Köszönöm.
A takaras eddig elmaradt, ma takartuk eloszor. De nem hiszem hoyg csak ez lenne a porblema, tegnap vegyszeres rohamomnak megvan az eredmenye latom a medence aljat. Ma vettem olyan tesztet ami meri a TA-t es a legtobb amit merni tud 240 neptunnal merve 15csepp a ph 7.2
Most akkor a szuronek szurni kell az algat vagy nem alapallapotban zsak nelkul?
Vegyél még egyet, azon rajta lesz az a darab. Úgysem örökéletű, a kefe szálai pár év után elkezdenek töredezni.
Szerintem nem lehet külön kapni. Hasonló fejet használok porszívózáshoz, amit mostanában fogok kidobni, az újat már megvettem olcsóbban :), arról le tudom szedni a darabot. Agárdon, vagy Újpesten (július 15-18 között) oda tudom adni.
Van egy ilyenem. Viszont hiányzik az a darab, ami rámegy magára a kefére, ami tud le-fel forogni és amibe menne a nyél. (mobilon nem tudom bejelölni a képen) Azt vajon lehet külön kapni?
Én elhiszem a hozzáértőknek, hogy a klór 7.2-7.6 közt a leghatásosabb. Nyilván 7.61-nél nem lesz hatástalan, de nálam 8.5 fölött biztos lenne a ph kezelés nélkül. Mivel magas a TA, így kezelés nélkül a ph biztos nem csökkenne.
Így sima klórozás biztos nem lenne elég.
A másik, hogy bár algám nincs (némi döglött a medence alján), a klór eltűnik. Tegnap dél körül szűk 50 g klórt raktam a 15 m3 vízbe, ma délelőtt szinte színtelen maradt a mérésnél.
Szóval én nem mondom, hogy szerencsés esetben ("jó víz") ne lehetne elég a tabletta, de erre nincs garancia. Ha én csak ennyit teszek, garantált az alga, egyrészt a magas ph, másrészt az eltűnő klór miatt. Ráadásul a ph-mérés szinte ingyen van, a klór már sajna nem.
Szerintem az "úszkáló" klór vagy multi tabletta lófüttyöt nem ér. Abszolult nem kezeli a viztömeget, csak kicsi részét, és a felszínről hamar távozik a szabad klór is.
Nekem átszívja az összes vizet a tablettán, ami a szivattyú szűrőházában van. Lehet hogy ez a titok, amitől nálam csak úgy működnek a dolgok? Mult héten nyaralni voltunk egy hetet, hagytam mindent automatán. Amikor hazajöttünk, 5 perc csak porszivózni kellett az ajját, és lehetett fürdeni. Nagy fenyőnk és feketeszederfánk van a medence mellett. Ezkből van némi nagyobb darab szemét, amit nem szed össze a skimmer.
Kösz! Most arra jutottam, hogy drótháló nem lesz, 3 vezérdrót (feszítő), ahhoz fogom valahogy. Aztán, ha tényleg jön a kerítés, akkor vagy eladom a cuccot, vagy áttelepítem és akkor megy rá drót.
Medence terasz két oldalára ment szélfogónak 2m magas, a medence körüli korlátra 1m-es.
Szomszéd a drótkerítést újította fel ilyennel.
Viszont ha jól ki akarod feszíteni, akkor érdemes a háztartási boltokban kapható ruhaszárító kötelet venni, aminek sodrony belseje van műanyag bevonattal, az filléres a bolti bevonatos drótkötelekhez (drótkötél ez, de csak pár mm vastag) képest! Szomszédnak a bálázózsineget 1 hét után eltépte a szél.
A medencekezelés fő szabálya: a ph és a szabad klór mérése. Ez minden esetben alap feladat. Ez a záloga a tiszta víznek. Időben ez kétnaponta 2 percet jelent.
Pedig szerencse (minimum is). Legalábbis ha ilyen alap dolgokat elfogadunk, hogy a klórnak kell a "jó" ph. Az meg függ a víz forrásától és a TA-tól. És még csapvíz-kútvíz alapon sem lehet különbséget tenni, lásd a kolléga 31 l sósavát, ami még mindig nem volt elég - csapvíznél. Az én 15-ös medencémbe is - átszámolva - már bő 20 l 20 %-os sósav ment, és még mindig megy fel a ph. 2 éve van ez, korábban nem volt - a tőlem 3 házra, azaz 50 m-re lévő szomszédnál most is elég a régi mennyiség. Ja, nálunk kútvíz.
És ugyan algás volt a víz, de rengeteg klór ment bele és úszik Folyamatosan a 200 g-os tabletta, klór meg alig van a vízben. Ha csak a tabletta lenne, egy alga tenyészet lenne az egész.
No de amiért jöttem:
Tud valaki jó beszerzési helyet belátásgátló hálóra?
Ez szimpatikus, mert úgy tűnik, a 2 oldala "szegett", de hátha van ilyen olcsóbban. Egyelőre kerítésre menne, de ha a szomszéd tényleg megcsinálja a rendes kerítést, jó lenne a medence fölé. Nem költenék rá vagyont, mert a szomszéd 5 év hitegetése után ("idén biztos megcsináljuk a kerítést") megvettem az anyagot, előre mondtam nekik, erre most közölték, hogy megegyeztek egy céggel, nemsoká csinálják... Így tök feleslegesen költöttem a nem létező pénzemet, de amíg nem jönnek, csak el kellene takarni az udvart.
Én nem takarom, nem mérem vagy vegyszerezem a heti egy 200g kombitablettán kívül, és tökéletes. 13m3, 6 köbös szivattyúval (reggel 7, este 10 között), 31 fokon (fűt és hűt is a hőszipka) ...
Nem hiszem hogy csak "szerencsém lenne", nem az első szezon.
A medence alja nem számít, a felette levő vízoszlop, és a kifolyási pont közötti szintkülönbség viszont igen. Azért arra is kell figyelni, hogy a medence vízszint fölé ne nagyon emelkedjen a cső, legfeljebb 20-30 centi még belefér.
Nálam is ugyanez a helyzet, folyamatosan mérem a ph-t és a klórt, és egész szezonban kristálytiszta a víz. Már 31 L sósavnál tartok, de megfigyeltem hogy a kezdeti 5L /heti mennyiség már csak 3 L/hét. Tehát hamarosan beáll a ph, csökken a TA szintem. Pedig vezetékes víz!
Nálam is idéntől megy egy 36w-os uv, és jelentős előrelépés. Tavaly 30c víz fölött már folyamatosan küzdöttem az algával, most meg 5 naponta egy 200g-os kombi tabletta, heti egyszeri klórozás, és szép tiszta a víz (24m3)
Nekem 41 m3 vízre 8m3/h badu magic szivattyú és 70kg-os üvegtöltet van, viszont kb. 2hete megy egy 72W-os UVC is. Így már csak egy kis kosz vn az alján ami elkeveredik vagy porszívóval kijön. Első héten töröltem az alját-oldalát, de már nem indul be újra az alga. 28-30 fokos a víz, tavaly zöldült.
Nem igazán értem... Érzékeny a bőre, de mégis full vegyszeres vízben gondolkodsz? Maga a vízforgatás vegszer nélkül nem sokat ér. Bár ilyen mennyiségű vizet (ami nincs 1000 forint sem, még drága helyen sem) három-négynaponta le lehet cserélni. Sőt, ha nagyon érzékeny a bőre, akkor kimondottan jó az állott csapviz minden vegyszer nélkül, mert az a kis klór is kimegy belőle, ami egyébként a vezetékes vízben van.. Másrészt 14 hónapos gyereknek felesleges az 50 cm víz. elég a fele.
Igen olvastam az osszefoglaloban de most azt elkezdem rendelgetni varrogatni...nem lehet azt valamivel helyettesiteni? Meg nem tudom hogy mit er ha az alga vigan viganlodik 5x sokkolt vizben vizben ket liternyi algaolovel meg minden xarral
Egy hete a szkimmerbe raktam tablettat de egy nap alatt feloldodott.
Mar en is valami mutans algara gondolok.
Uveggel kezdtem, tavaly semmi gond nem volt vele kristalytiszta viz egesz nyaron hetente egy kombi tabletta semmi algaolo pelyhesito total semmit nem raktam bele es kutvizzel toltottem utana mondjuk egesz evben talan 3x mostam vissza.
Homokszűrö előszűrőjébe (kupak alá) tegyél be 2db 200g-os kombitablettát. Ott legalább átmegy az egész vízmennyiség rajta... Evvel mehet 12+ órában. Ha így sincs változás akkor vízcsere.
Elvileg nem marad más, mint hogy a szűrőn átmegy. Mivel Te a pelyhesítőt sem felejtetted (mint én...), marad a kérdés, idén változtál üvegre, vagy eddig is az volt benne?
Ennyi szenvedés után én már szétkapnám a szűrőt, mi a helyzet odabenn.
Illetve még egy, ha még nem volt, ellenőrizném a ph-mérőt, bár ennyi klór már nem ideális ph-nál is elég kellene legyen.
Ma esti kor. Mindenbol 300ml/gr algaolo, pelyhesito, ph minusz, klor. Kiprobaltam a porszivozast filter allasban. Aljarol felszivott koszos vizbol zold viz jott vissza. Van benne vagy 50kg uveg es atmegy rajta az alga??? Hat kezdem feladni...asszony mar a kozelebe se megy azt mondja olyan mint a tiszai vegyi kombinat...hat ez igy nem nagy fun
A bőr szempontjából biztosan az a legjobb ha cseréljük, teljesen igazatok van. De ha csak egy ilyen kis pancsolót vennénk és mondjuk heti 3x4-szer fürödne a Manó, akkor az heti 1m3 víz amit kilocsálunk. Ha pedig ilyet vennénk, hogy mi is beülhessünk mellé akkor az heti 4m3 víz lenne.
Persze nem gond, de a 6-lakásos társasháznak egy órája van, így az összfogyasztás az összes bérlő között oszlik meg. Még ha összegben ez elhanyagolható is, tuti jönnének a megjegyzések. :)
Vízcsere hetente lehet megoldás vagy egy hét már hosszú idő?
Vagy esetleg ehhez mit szóltok? (bár feleslegesen magas és gondolom teljesen fel kell tölteni, hogy használható legyen)
Tudom a tuti megoldás egy ház, ahol nem szolnak bele ilyenbe :)
Én olykor a falon szoktam a penészfoltokat hypóval befújkálni. A fekete penészfolt 5 perc múlva hófehér lesz. Teljesen eltünteti. Ha nem látnám, nem hinném el.
Nehéz eldönteni, hogy mi történik ilyenkor a fekete penésszel. Eltűnik, vagy csak nem látszik? De ha a hypó "megöli", és nem is látszik, akkor kb. mindegy is.
Nekem mostanra erős javulás lépett fel, a pelyhesítő hiányzott. És nem 0-24 -ben kell járatni, nappal menjen, éjjel álljon és akkor lehet porszívózni az aljáról.
Sajnálattal tapasztaltam hogy a 24 órája történő sokkoló klórozás semmi eredményre nem jutott.
Pedig tettem bele bőven 8 köbméterhez 30 dekát 55% os aktív klór.
Ugyanolyan zöld maradt pedig erősen érződik a klór szag a vízen.
Mi a francot csináljak már vele az idén már egyszer leengedtem.
Az elmúlt öt évben nem kellett leengedni, tudtam kezelni ,igaz háztartási hipóval történt köbméterenként 1 liter.
Valószínűleg visszatérek a jól bevált hipohoz, azzal reggelre a nagyon agresszív algásodás is eltűnt, igaz opálos maradt a víz de pelyhesítővel megoldható.
A magas ammóniaszint is ludas lehet, amelyet a bomló szerves anyagok okoznak. De beleszólhat még a túl alacsony széndioxid (CO2) szint is. Egyes esetekben (Zöld víz - lebegő zöldalga, amely állítólag makacs) a 4 napos "sötétkúrát" javasolják. Ha meg kékalga, amely valójában baktérium (cyanobaktérium), a sötétkúra csak időleges megoldás, és antibiotikum (!!!) kellene eltávolításához.
Csak érdekességként jegyzem meg:
A cyanobaktériumok a föld legősibb élőlényei, amelyeknek a sztromatolitok a fennmaradt nyomai. Az élet megjelenésével sok-sok 100 millió évig ezek uralták egyedül a földet, majd jött a "hógolyóföld" kb. 1 milliárd évig tartó totális fagy korszaka, s csak ezután jelent meg robbanásszerűen az igen változatos földi élet.
360-as acélpalástú medencéhez tud valaki - kedvező árú - pót fólia beszerzési helyet javasolni? Vagy esetleg céget aki méretre készít, de nem horror áron?
Valóban, a csere jobban megéri. S az újratöltés után felforralt vízzel lehet előmelegíteni (persze abból kell majd 10-20L). Egyébként meg volna klór helyett bróm, vagy oxigénes, de nagyon drágák, és az érzékenység rá kérdéses.
Az, hogy inkább szürkés lett mint zöld, engem igazol!
Az 1 kg klór után - számomra is meglepően - másnapra (nekem inkább fehéres) szintén olyan opálossá vált, hogy nem lehetett látni az alját. Innentől aztán napokig tartott, míg kitisztult, többszöri pelyhesítés után, és persze sok öblítéssel, ami ugye meg vízpótlást kíván, tehát az ember már nem tudja melyik kezébe harapjon: vízcsere/vízpótlások okán.
De a vízcserén én azért nem gondolkodtam, mert már egyszer megjártam. Hamarosan jött a vízóra leolvasó, és olyan nagy vízfogyasztást mért, hogy utána egy fél évig abból becsülték meg a fogyasztásomat. Kényszerűen fizettem ki ezeket a magas összegű "előlegeket".
Egyébként pedig van egy gyanúm, ahogy egyre többen kínlódnak a zöld vízzel. Ez lehet, hogy nem igaz, és valami paranoia inkább de leírom: Elképzelhető, hogy valamiféle más (mutációs?) algafaj jelent meg, amely nehezebben pusztul, és sokkal több klórt igényel? Sőt, manapság egyre több idegen országból származó rovart (sőt csigát is) veszünk észre, és ez is egy importált, strapabíró alga, amely inkább színként jelenik meg a vízben, nem pedig lerakódásként? Mindenesetre ez csak akkor derül ki majd, amikor a strandok is panaszkodni kezdenek e miatt.
Igencsak hülye kérdés, de skimmer mindenképp kell a homokszűrő elé?! Vagy ugyanúgy lehet a durva szűrő előtéttel is használni a homokszűrőt mint a papírszűrőt is?! Nálunk levelek meg egyéb nagyobb szennyeződések nincsenek amik a medibe juthatnának..
Nem vas. Lehet a feher feluleten barnanak latszik de a viz zold tole es csuszos az ujjam kozott. 15m3ben van vagy 200liter kutviz. Azota mar annyi klor ment bele hogy az mar regen kisapodott. Ami lehet hogy hujeseg, nincs takarva soha mert a skimmer jol leszed mindent.
Nálam is sz.r van a palacsintában, sehogy sem szabadulok a zöld színtől. Nálam a víz "tiszta" volt, csak a medence alján volt letapadt alga. Felsúroltuk, közben 3x visszamosattam a homokszűrőt, ezért utána kellett tölteni (jobb híján megint kútból) és azóta nem szabadulok a színtől, ilyen még nem volt. Jobb híján a homokszűrőt "gyanúsítom", bár pelyhesítőt csak tegnap raktam bele.
Erdekes amit irsz az 1kg klorrol de kb most mar en is ott tartok hogy az jon.
Hetvegere se tisztult ki a 15m3 szep zold vizben lelattunk az aljara. Elotte ket nappal mar duhbol ment bele a 200gr klor 200-300ml pelyhesito 250-350ml algaolo (ami lehet hogy gatlo) 24oraban megy a 12m3 homokszuro uveggel.
Namarmost a fenti a anyagtol ami vasarnap este ment bele hetfonreggelre olyan opalos lett a viz hogy ket lepcsofokot sem lattam a vizben mondjuk inkabb szurkes lett mint zold. Ma estere ez fogadott a vasarnap este feherre pucolt letran. Az alganak mondta mar valaki hogy dogleni kene ennyi klortol? Vagy most jon amivel kezdeni kellett volna , a vizcsere.
Homokszűrős kérdés: Adott egy 10m3-es medence eddig papírszűrős volt és a takarója se volt (egyszerűen szétfoszlott a tavaly(!) vett). Szóval eddig nem volt túl jó helyzetben. Egy homokszűrő tartályt meg váltószelepet "örököltem" tegnap rákerült egy erős medenceszivattyú. Alga nincs ezt eddig klórral kordában tartottam. Próbáltam porszívózni a slagos porszívó + zsák módszerrel, de az aprószövésű zsákon is átment a szmötyi egy része. Próbálom ma majd a homokszűrővel is kiporszívózni.
A homokszűrő ellenére a kristálytiszta víztől messze vagyok, olyan opálosnak mondanám. A kérdés hogy legyek türelemmel a homokszűrő rendet fog rakni vagy vegyek pelyhesítőt?
Ha "erősen zöld", akkor vagy elég, vagy akár még kevés is lehet. Mindenesetre próbálni kell egyre többel, ha nem változik a zöld szín barnássá. Nekem egyszer majdnem 1 kg-ot kellett beletennem a 17m3-esbe, mire eltűnt, de akkor már az egész víz nagyon zöld volt.
Jegyezzük meg! Az alga valóban "eszi" a klórt, csak attól pusztul el, az algaölő az más. Annak csak a neve az, és a szaporodást gátolja (tehát helyesen: algagátló). Mindenképpen el kell teljesen pusztítani, hogy jó legyen a víz. S a gátlót is rendszeresen adagolni.
Ja, és az oldaláról, aljáról is le kell kefélni a rátapadt algát, legjobb ferde nyélre szerelt kefével (a szögletesnél pedig a sarkok gyűrődésénél rövidebb szálúra vágott cirokseprűvel lehet kipucolni).
Kisebb területeken megjelenő makacs algatenyészet esetén elég a sima sokkolás is, de a kefélést akkor is ajánlom.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szűrőhomokot hol és milyet érdemes venni szerintetek?! Az én szűrőmbe amit megrendeltem elvileg kb. 10kg kellene, de látom van többféle szemcseméretű?! Az lenne a célszerű ha többféle méretűvel lenne feltöltve?!
Még sok is, 90 g elég 5 mg/l l-es sokkoláshoz. A több persze nem árt, csak +pénz és lassabban ürül ki. Mondjuk az alga zabálja a klórt, éppen mehet is a több.
A pelyhesítőt ne feledd! Én így tettem :), alig tisztult, reggel öntöttem bele és szemmel látható a hatása.
Sziasztok! Feltöltöttem az 5m3 medencét csapvízzel. Rögtön tegyek az úszóadagolóba egy 200gm -os maXI kombi tablettát (ekkora van csak) ? Vagy mérjek előtte ph-t Klórt?
Ha SOS a dolog, akkor aluszalag darabbal simáb foltozható fóliás medence. Mivel tükrös a felülete, alig látszik, a nyomás és a ragasztója meg ott tartja a víz alatt, természetesen belülről.
10 apró lyukat foltoztam be 3 hete. Ezen a linken én is feszegettem a kérdést, az ott látható alsó ragasztót használtam, azóta is jól tart. Volt lyuk alul is és oldalt is. (Csővázas medencéről van szó.) Illetve egy alkalommal egy teljesen új helyen a medence oldalán "pisilt", ott ugyanezzel a ragasztóval belülről (tehát víz alatt) tudtam beragasztani, még csak nem is gyöngyözik azóta.
Én is betáraztam a cipőragasztót, de egyelőre nem próbáltam ki, fa fentivel kapcsolatban 3 héttől régebbi tapasztalatom nincs. :)
A foltot mindenképpen belülre ragaszd, így víz nyomása a helyén tartja. Nem értek hozzá, nem tudom milyen foltjaid vannak, de én azt ragasztanám oda, melyik színben a legjobban passzol.
Nekem körülbelül ekkora van, elég nagy nagyobb társaságokhoz is. Ha a palást nem rohad el, örök darab. 5-8 év múlva ki lehet béleltetni akármilyen mintájú, méretre gyártatott fóliával. A homokszűrő körülbelül napi 22-23 óra alatt végez ennyi vízzel - nagyobb illene hozzá. A nagykönyv szerint a medencében levő víz háromszorosát kell megszűrni egy nap alatt.
Jó lenne süllyeszteni, de akkor még a hőszigetelésre is oda kell figyelni. Teljesen ne süllyeszd, mert a szél könnyen belehordhat mindent.
Ha a gépészetet távolabb helyezed el, érdemes föld alatti védőcsőben vinni a csöveket, de ne legyen benne 90o idom. A medencés boltokban kapható bordás, tagolt csövet kerüld, a spirálos olcsóbb, tartósabb.
Miután teljesen leengedett a medence az alján meglett a lyuk. Egy nagyjából két centis ív alakú vágás. Próbáltam visszaolvasni milyen módszerrel ragasszam meg. Találtam itthon valamilyen gyári foltot ( egy fehér,egy kék és egy kék de vastag és érdes). Vajon mindegy melyiket ragasztom a lyukra?? A szín csak az esztétika miatt van? A pattex cipőragasztót használjam vagy van valami más ajánlott? Száraz állapotban ragasztom,kívülről vagy belülről tegyem rá a foltot. Vagy kívül-belül is, hiszen az alján jobban igénybevett??
Fölözőhálóból azt ajánlom, aminek nem teleszkópos, összeszerelhető nyele van. Ilyen
A porszívót kérdését szerintem alaposan meg kell rágni.
A legegyszerűbb kivitel a slag, amivel (egy seprűnyélre, vagy valami alurúdra szerelve. Létezik önjáró, automata, kézi porszívó. A szkimmer kialakítása is befolyásolja a döntést. Én a kézi mellé teszem a voksomat, ha kellően összegyűlt középre a szmötyi, előkészülettel együtt öt perc alatt meg lehet csinálni. Automata esetén meg kell várni, amíg mindenhova eljut, vagy a legdrágább, távvezérlős, önjárót vedd meg. Nem kerül sokkal többe, mint a medencetest. Porszívó
Tablettaadagoló létezik 40gr és 200gr tablettához. A nagyobba belefér a kisebb, de fordítva nem. Időjárás és szabadidő kérdése, mekkora tabletta kell, de ha előfordul, hogy egy hétre otthagyjátok a medencét, a nagyobbat javaslom.
A szolártakarónak csak a neve az. Fő funkciója az éjszakai lehűlés csökkentése. A vékonyabb pár szezon után tönkremegy, a 400 mikronos 6-7 évig bírja. További előnye, hogy a némi kötélzettel kiegészítve egy ember két perc alatt kitakar/betakar vele egy medencét. Fontos, hogy ne eressze át a fényt, így meg tudjuk keseríteni a zöldalga életét. Nekem ilyen vált be. Egyeztetni kell, a medencéhez illő méretben.
Az normális, ha kicsit opálosodik a víz a fürdés közben.
Az sem jó, ha sok a klór, mert az meg a bőrnek, szemnek nem tesz jót. Próbáld meg minél pontosabban mérni a klórt. Én egy Hanna HI 701-et használok, amivel pontosan meg lehet mérni a klór szintet, (ez elég drága) de a csepegtetőssel is jól be lehet lőni. A teszt csíkot nem szeretem, nem látszik rendesen az eredmény.
Ami még kellene neked az a pelyhesítő. Ez össze állítja a mikroszkopikus szennyeződéseket nagyokká, és ki tudja szűrni a homokszűrő, vagy ki tudod porszívózni az aljáról.
Nagy mókolás kell vajon, hogy egy Intex medencéhez csatlakoztassak egy BESTWAY szkimmert? Auchanben Bestway van 5eFt.-ért. De ezen az oldalon azt írják, hogy nem ugyanaz a csatlakozása.
Ahogy nézem, ezek az olcsóbbak max. 4.6 m3/h-ig ajánlottak. Az én keringetőm ha a ráírt 8 m3/h-t nem is, de 6.5-7 m3/h-t tud, ilyenkor vélhetőleg nem annyira hatékony a lámpa, túl gyorsan halad át rajta a víz.
Így már igazán nem tudom, hogy mitől opálosodik be a vizem.
Klór elég,UVC megy, multitabletta benne van, porszívózás megy minden nap.
A kimenő ágon egy 45 fokos csatlakozó van és megkering a víz a medencében.
Még egyre tudok gondolni, hogy amikor le van takarva szolárfóliával akkor az úszóadagoló a szkimmernél van, így takaró miatt nem tud kőrbe járni a medencében.
Ártani biztos nem ártasz a sokkolással, csak én a hypo-n kívül (az meg emeli a ph-t, ha jól emlékszem) nem találtam olyan klórt, ami másnapra kiürülne. Még a gyorsaklórra is az van írva, hogy stabilizált.
Az UVC lámpát azt kaptam egy ismerősömtől, két hetet használta, de neki nagyobbat kellett venni (24 m3 medence).
A márkája SunSun CUV-224 öntisztítós.
Naptejet nem visznek be magukkal.
Ráadásul még a szkimmerre is húztam egy harisnyát, hogy összeszedje a medencéből a koszt és nem vigye be a homok szűrőbe mindet.
A heti sokkolással gondolom nem ártok semmit. Este sokkolom, nem rakom rá a szolár fóliát és másnapra elméletileg lehet is fürödni benne, ha lemegy a klór és eleget keringetem.
Kezdő medencés lenne egy pár vegyszeres kérdésem a szakikhoz.
8 m3 medencém kútvízzel (a vas kiszedése után tökéletes) feltöltve, vastag szolár takaróval borítva éjszaka és délelőtt, 24w UVC lámpával, ami együtt megy a vízforgatóval, napi 3-szor megkeringetve a medence vizét.
Úszó vegyszeradagolóba 2 db 20mgos multi tabletta, az első állásig van nyitva.
Minden délután munkaidő után fólia le és kiporszívózom a fürdés előtt a medencét.
Délutánra mostanában mindig 30 fok feletti víz van a medencében.
A PH-m (kis sárga kínai mérő) általában mindig 7,4-7,6 között van, ha kicsit több öntök be egy kis PH minuszt és helyre áll, de eddig nem igazán kellett sokszor.
A klór (tesztcsík BestWay) szintem általában 1 és néha alatta.
Észrevettem, hogy ha lányok sokat fürödnek (tegnap 2x1,5 óra) benne akkor másnapra beopálosodik a víz.
Nem tejfehér csak opálos.
Lehet, hogy több klór kéne a vízbe, esetleg az úszó vegyszeradagolót kettes nyílásba kéne tenni.
Minél jobban melegszik a víz, gondolom annál több klór kell bele az egyensúly megtartásához?
Most, hogy jobban olvasom, a fórumot az javasolják, hogy ilyen melegben és igénybevételben érdemes lehetne minden héten sokkolni egyszer a vizet?
Nem tudom, én nem értek hozzá, csak medencés boltokban sok 10e egy ilyen.
Amit én raktam be, ott a lámpára írnak 24 W-ot és max. 4 m3/h-t. A Te első linkeden a fogyasztásra 11 W-ot - és max. 7 m3/h-t... A másik linkeden a lampa 11 W, a cogyasztás 14 W - ez alapján az első linkeden maga a lámpa lehet akár csak 9 W-os is.
Szóval mindenképpen várjunk egy hozzáértőt. 15 m3-es medencéhez is jöhet ajánlat. :)
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert keresés után nem találtam megoldást. Egy hete üzemeltem be egy Bestway homokszűrőt. Ment is szépen, de néha nehezen indult el a kapcsolódó dugaljjal. Ma is ment több órát délelőtt, kikapcsoltam, de utána már nem tudtam bekapcsolni. Elektronikai vagy érintkezési hiba lehet? Egy szkimmer és egy szolármelegítő szőnyeg van még a rendszerben. Köszönöm előre is a segítséget, ha van ötlet.
Tudsz esetleg mondani, linkelni konkrét kerti tavi lámpát ami neked van, vagy hasonlót ami ajánlott lehet?! Ha nem olyan nagyon drága egy ilyen, akkor lehet beruháznék rá, mintsem hogy mindig a vegyszerekre költsek.
Tavaly én a klórmentes dewan-18 fertőtlenítőszert használtam ami nagyon bevált, a gyerekek is zuhi után mentek vízbe, próbáltam figyelni, nem is kellett utántölteni, az indító 2l kb elég volt. Idén viszont már sok uncsitesós közös fürdés, mikor nem vagyok itthon nem is figyelnek, a papírszűrőm sokkal hamarabb elkoszolódik, ha folyton megy akkor sem bírja a terhelést, nem szép a víz, ezért úgy döntöttem h elkezdek továbblépni, egy kényelmesebb és jobb rendszer építése felé. Nekem a tiédhesz képest egy kicsi, 6m3 medencém van, ahhoz gondolom egy kisebb lámpa is elegendő lehet. Most egy ilyen kb 4.5m3/h-s homokszűrőt rendeltem, mert ingyenes szálíltással nem volt sokkal több mint egy nagyobb papíros lett volna, remélem jól fog működni.
Ha többször elutazol hosszabb időre, akkor nagy tablettát érdemes használni.
A homokszűrőnél arra ügyelj, hogy ha elektronikus időzítő van rajta, az hátrány lehet. A legjobb a külső, mechanikus kapcsoló óra, nem merül le az eleme, legfeljebb az áramszünet idejével elcsúszik.
Na tegnap a feleségem meg a fiam pancsolt, a tetején lebeg is a naptej maradéka.
Tervezek venni egy szkimmert, sajna webshop lesz, helyben nem találok. A darabos szennyeződésen kívül nem "fölözi" le a vizet? Vagyis ha a vízfelületéről szív, akkor az ott lebegő naptej maradékokat nem gyűjti be?
Tudom valszeg a "csodazsák" jó lenne, de valami azonnalos megoldás lenne jó.,
Vagy mivel lehetne begyűjteni? Ezt a homokszűrő megfogja vajon? Mert akkor megpróbálom a maszek porszívóval "begyűjteni.
Nekem is így folyt, amíg víz volt benne nem igazán sikerült megállítani .Az idén viszont felállítás előtt beragasztottam fbs-el, száradt egy napot és utána feltöltöttem. Azóta nem ereszt.
10 éve csak csapvíz, de a május végén elkezdett vízkezelés során csak júl közepe fele szokott beállni a ph.......minden évben ez a helyzet, de nem baj, uralom a dolgot....
Teáskanálnyi granulátum a vödörben, 2 óra a napon, és meglátod. Közepes, vagy erősebb, csodazsákkal megfejelt homokszűrővel 2-3 nap alatt komolyabb barnulás is feldolgozható.
8 éve medencézek, és mindig csap vízzel töltöttem meg a medencét. Az idén lehet, hogy meg próbálkozok a kút vízzel. Ki kellene próbálni, hogy mennyire vasas, kicsapja-e a klór.
Kérdésem, mennyi idő után jelentkezik a kicsapódás? Gondoltam egy 10 literes edénybe teszek kút vizet, és rakok bele egy kicsi klrór granulátumot.
A kezdetekben mindig kút vizet használtam, és nem emlékszem, hogy kicsapódott volna. Algásodás az volt 2 hét múlva, meg opálosodás, de akkoriban még nem tudtam mi az a ph mérés. :-)
Tudna valaki esetleg segítséget adni. 3,5 széles 5 m hosszú medence szűrését kellene megoldanom.1.2 m mély.Kb.14 köbös.Ami szűröm van elromlott és nem is tudom a paramétereit.Tehát a kérdésem az lenne,milyet kellene vennem.
Én szinte teljesen leürítettem nyár elején, mert a lábakat rendbe akartam tenni.
Sajnos a szomszédot nem akartam ph- és klórszint méréssel terhelni, csak a keringető ki-be kapcsolgatására kértem meg, így nagyon gáz lett a helyzet. De le nem engedem megint a vizet (meg kezdem elölről a savazást), inkább rendberakom.
Jól értem, arra célzol, hogy a kútvíz miatt megy fel a ph? Két hét alatt mostanra már 2,5kg-ot tettem bele, mert mára ismét 8 fölött volt, pedig én csapvízzel töltöttem fel a medencét. Szóval nem biztos, hogy a csapvíz miatt megszűnik ez a kezdetben-felmászik-a-ph probléma.
Én is úgy vagyok a medencézéssel, ahogy néhányan már leírták: kis felfújható pereművel kezdtem már nem is tudom mikor, de lehet annak 20 éve is, most pár éve egy 671 x 366 x 132 Bestway van. Volt bezöldült vizem, szépen lassan kitanultam a kezelést, sokat segített ez a topic is, de össze vissza nickekkel voltam, meg volt, hogy évekig ide sem néztem. A lényeg, hogy úgy alakult, az első szempont az lett, hogy minél kevesebb tököléssel, minél kényelmesebben minél tisztább vizem legyen. Ez azzal járt, hogy viszonylag sokat költöttem erre a hobbira, de természetesen nem annyit, mint egy süllyesztve telepített mozaikos medencére polikarbonát fedéssel. Ezt a mostani medencét egy decemberben vettem, 180 ezerért de a hozzáadott papírszűrőt meg csöveket szezon kezdetén eladtam, így végül olyan 140 körül volt asszem 4 éve az egész. Azért mondom ezt, mert nézd meg most az árát. Homokszűrőm már régebb óta volt, ezért ajánlom másoknak is, egy szett több medencét is kiszolgál majd az évek során.
A legfontosabb tapasztalás, hogy mennyire fantasztikus az UVC bekötése a rendszerbe. Mivel jó az alapvizem, gyakorlatilag a vegyszerezés nálam annyiból áll, hogy úsztatok egy 20 dekás multi tablettát és a többit elintézi a germicid lámpa meg a homokszűrő. Mindenki megjegyzi, hogy milyen gyönyörű kristálytiszta és jószagú a vizem, nincs uszodaszaga. Már arról is leszoktam, hogy méricskéljek, igazából vegyszerrel alig kell hozzányúlnom, de persze rendszeresen porszívózok és hálóval leszedem a bogarakat, de ezt élvezem, nem tekintem munkának.
Amiért szólnék most, hogy bátorítsam a kezdőket is az UVC beszerzésére, mert rendkívül megkönnyíti az ember életét és a kevesebb vegyszer miatt spórol is az ember.
Tehát, kerti tavi UVC-k és a profi uszodai változatok közötti különbség: az utóbbiak olyan fémházba vannak szerelve, amiről azt állítják, hogy akár 30%-al is növeli a hatékonyságot. Az átfolyó víz útját úgy hosszabbítják meg, hogy spirál alakban vezetik és a masszív test miatt nyomó ágba is szerelhetők. Tehát fémtest, spirális átfolyás, nagyobb nyomástűrés, nagyobb hatékonyság.
Talán 10 éve vettem az első 35W-os kerti tavi Osagámat, akkor még Ebayről, mert itthon nem találtam forgalmazót, azóta egy 55W-osra tértem át ahogy nőtt a medence méret és már nem nagyon éri meg külföldről venni, naggyából ugyanannyi. Természetesen nem beszélnék le senkit a profi cucc megvételéről, de a szokásos méretű mobil medencékhez otthonra ágyúval verébre esete. Nem kell félni attól, hogy kerti tavi változat, egy olyan műanyag lavórban ami nekünk otthon van tökéletesen elegendő. Annyi, hogy szívó ágba kötöd. Való igaz, a kábel csatlakozás nem túl masszív, ha nem vigyázol sérülékeny, tehát vigyázol és nem lóbálod a fejed fölött a kábelnél fogva. Én nem szoktam az izzót szezononként cserélni, bár ezt ajánlják a gyártók és a forgalmazók. A kvarcüveget megtisztítom és száraz helyen fagypont fölött tárolom. A csereizzó olyan 8-9 ezer körül van, nem kell az egész készüléket évente megvenni. Két dolog miatt áldom a jó sorsom: az egyik az, hogy nem kínoztam magam tovább papírszűrős vackokkal, a másik, hogy Blue_Sky_007-nek elhittem, hogy nekünk jó a kerti tavi germicid lámpa is.
Tegnap 1 l 30 %-os dosav után 7.5 körül volt. Ma megint 8 fölött. 2 éve van ez.
Jövőre megoldom a csapvizet, mert így még csak nem is olcsóbb, de sokkal több szopás, még homokszűrővel is.
Ráadásul egész télen, tavasz elején jó volt a víz, csak a fólia tetején megálló viz algásodott be. Aztán úgy 1 hónapja, mikor viharok voltak, felszedte a fóliát a szél és belekerült a vízbe a trutyi (alga). Nagyjából rendbe raktam, de múlt héten nyaralni voltunk és hiába klóroztam be alaposan, megint elszaporodott. Azt elfelejtettem, hogy a klór megöli az algát, de az meg "zabálja" a klórt. Úgyhogy most küzdök megint. De már látszik a fény, remélem, nem a vonat jön. :)
Ha nekem lesz Lpe csővem biztos ,hogy járatmi fogom . Elvileg nincs annyira hideg,hogy ne fűtené. Nyugodt inditsad el.
Más . Az a kis szívattyú azt lehetne vezérlelni fordulatszám szabályzoval és már meg is oldodna a probléma . Olyan sebességgel járatnád ami neked jó. Na ?
Sajnos nekem nem jött be a fűtés keringető szivattyús PLE csöves szolár fűtés.
Leírom, hátha másnak is segít a hozzászólásom.
Mint utóbb kiderült, hogy elmértem az emelő magasságot. A régi Grundfos UPS 20-60-180 szivattyúnak az elméleti emelőmagassága max. 6m, de azt mondták, hogy inkább gyakorlatban 5-5,5 méter.
Az én csőkígyóm teteje pedig 6,5-7m. Így nem tudta felnyomni a 2*70m 20-s LPE csőkígyómba a vizet.
Kipróbáltam utána egy kisebb teljesítményű búvár szivattyút, hogy tudjam tesztelni a rendszert.
Ezen jól jött a víz, csak minden induláskor nagyon levegős volt a rendszer, de ezt minden alkalommal ki tudta magából dolgozni, meg persze nem kis hangja volt a membrános szivattyúnak.
Így keresnem kellett egy másik szivattyút, de sajnos, aminek nagyobb az emelőmagassága azok már arany árban lettek volna még használtban is és ennyit már nem tudtam bele invesztálni.
Így ekkor szembe jött velem egy nem használt baráti áron árult Leo XQm 60 szivattyú 370w teljesítménnyel.
Kipróbáltam és nagyon jó volt csak egy kicsit nagyobb volt a vízhozam.
De ezt is sikerült megoldanom, hogy raktam fel még egy 70m LPE csőkígyót, így egy kicsit lassabb lett a csőkígyóban víz keringetése. A medence belógó szívó ágba raktam egy visszacsapó szelepet. A csőkígyóban levő levegő minden induláskor ki tudja dolgozni magából.
A kedd reggeli 24 fokos vízhőmérsékletet csütörtök délutánra sikerült 33 fokra felvinnem, napi háromszor 1,5 óra keringetéssel, egy 400 micronos szolár takaróval, amit minden nap délután levettem, és este visszaraktam.
Az első évben én kipróbáltam. :) [Pirulós szmájli] Ez terhelésfüggő, ki kell próbálni, hogy akkor csinálunk visszamosást, amikor megemelkedik a nyomás.
Szívtam jó néhány szezont papírossal, napi szinten kellett (volna) tisztítani. Pár éve azt mondtam, hogy ha nem veszünk homokszűrőt, nem állítom fel a medencét. De ahogy előzőben írtam, lehet, hogy nálunk nagyobb a terhelés, mint másnál (4 gyerek, nem zuhanyoznak előtte, stb.) és nem igényli mindenhol a napi karbantartást.
"Egy-két naponta általában takarítani kell, míg a homokszűrővel szezononként kell egyszer-kétszer visszamosást csinálni."
Hetente szoktam visszamosatni és minden héten azt látom, hogy nem hiába. Erősen barnás-zöldes vizet szedek ki a szűrőből. Lehet, hogy ez a terhelés miatt van, de én kevesellem az egy-két visszamosás/szezont.
Ez így túlzás, szomszéd az 5 m3-es medencéjét egy kis papírossal tartja rendben, ráadásul a nagyon vasas kútvízzel. 2 napig pár óránként kell mosni a szűrőt, de ennyi elég is kitakarítani. Utána már nagyon ritkán mossa, a víz mégis tiszta.
A homokszűrőnek egy nagy hibája van, főleg vasas kútvíznél: a kényelemből fakadóan visszamosásnál rengeteg víz megy pocsékba. Amit pótolunk Kútvízzel, így megint bebarnul. (Bár nyilván sokkal kevésbé.) Csapvíznél ez a gond nincs vagy sokkal kevésbé (bár olvasni rettenetesen vasas csapvízről is...), ott csak az újratöltés ára és a viz hűtése a hátrány.
Ezzel együtt vissza nem térnék a papíroshoz!
Homokszűrőhöz egy tanács: ha lehet, ne a szűkszájú tartályost vegyétek. (Pl. alza-nál fekete, a "jó" az kék. Márkát nem keresek, mert kb. évente új nevük van.) A nagyszájút, ha nagyon eldugul, könnyű tisztítani, teteje le és ott a homok tetején a dzsuva. A szűkszájúnál viszont még ott van nehezítésnek a cső középen. Azt gyakorlatilag úgy lehet tisztítani, ha teljesen szét van szedve: homok teljesen kilapátolva, a tartályban "vakon" szétszedni a szívócsövet és a kis szűrőket (nagy férfikéz extra hátrány), kimosni az egészet és vissza az egész.
Ha mégis ilyen, egy fontos jó tanács, ha valaki télire nem szedi szét a szűrőt: a tartály alján, mikor kitekerjük a leeresztőt, egy villáskulccsal fogjunk rá a leeresztő kupak alatti részre, különben széttekeredik az átmenő "szerelvény" és tavasszal folyni fog a víz. Újra negszorítani csak belülről lehet, nekem tavaly újra beüzemeléskor ezért kellett a fentebb leírt mókát végigcsinálni.
Nekem 8m3 medencéhez van 5,3m3/h bestway. Idén vettem 35eFt volt az alzaban, eddig tökéletes hozzá, olyan ereje van a beömlőnél, kb. mint egy jacuzzi fúvóka. A homok az pár száz forintos tétel, a súly miatt van külön értékesítve.
Én mivel csak egy kis 6m3-es medink van ezért vacilálok egy 15e Ft körüli,nagyobb papír vs. olcsóbb 35-40e Ft-os homokszűrő közt, de nagyon hajlok a homokszűrő felé. A kényelem, h kevesebb törödést igényel nekem megérné azt a kb. +20-.25e Ft-ot, ha tényleg működik évekig és nem szarik be. Ez a TIP 180 volt itt korábban felhozva mint legolcsóbb megoldás, nem találtam semmit róla, nem tudom mennyire megbízható, de asszem megpróbálkozok egy ilyennel.. Auchanban láttam most valami Forex márkájút 40-ért, ahhoz még a homok is kell, remélem egy kisebb medencéhez ez az árkategóriájú gép is megbízható lesz hosszutávon.
Ez pontosan így van, én is 2009 ben kezdtem egy 5000 L sel, semmit nem tudtam, be is zöldült 3 hét alatt a víz, hiszen azt hittem hogy a klór tablettát elég úsztatni egy margarinos dobozban..... aztán szépen kitanultam a szakmát, jött egy 9000 L, majd 2013 ban egy 19500 L.....de ekkor még mindig a papírszűrős időszakot nyomtam, igaz mér az 5000L/h -s változattal. Aztán idén jött a golem, az 55.000L, de már egy 12eL/h homokszűrős rendszerrel és 2. vízkörként az 5500L es papírszűrős, mint kiegészítő, a pangóvíz ellen a sarkokban. Ég és Föld a 2 vízforgatási technológia, nagyon super, jóval kevesebb munkát ad, mint a 19,5e L es kör....
Vasas/mangános (kút)víz esetén a papírszűrő esélytelen. Amúgy is csak beetetésre szolgál, hogy olcsó indulókészletet lehessen gyártani, árulni. Ha már megvan, eldobni nem kell, tartaléknak, esetleg medencefűtésre megteszi. Egy-két naponta általában takarítani kell, míg a homokszűrővel szezononként kell egyszer-kétszer visszamosást csinálni.
Mivel naponta a medence térfogatának háromszorosát illik megszűrni, nem mindegy a szűrő teljesítménye sem.
A térkő nem számít, ha később süllyeszteni akarsz, inkább hátrány. A fémpalástos "örök" darab, ha sérül a medence fóliája, egyszerűen cserélhető. Süllyeszthető, külső szkimmer lehet hozzá, ami egyszerűsíti a takarítást, porszívózást.
A felfújható pereme egy újabb sérülésforrás, a víz a teljes medencetestet terheli. A keretes teher egy részét átveszi, valamivel stabilabb.
Négyen vagyunk. 10, 16 évesek a gyerekek. Nagyobbik már szinte nem is gyerek. :) Sőt megkockáztatom, nem sokat fog már velünk lubickolni benne...
Nagyon medencét semmiképp nem akarok, illetve a rendelkezésre álló 4,5 x 6m térkövezett hely sem enged nagyobbat. Kicsit tartósabb megoldást keresek, ezért is nem felfújható peremű medencét gondoltam. fémvázas medencét láttam, de nem tűnt túl stabilnak, nagyon vékony anyagból voltak a csövek. (Igaz ez a legolcsóbb ilyen típus volt) A fém palástú medencét pedig nem volt szerencsém még élőben megtekinteni.
Én tíz évvel ezelőtt egyből a közepébe csöppentem. örököltem egy süllyesztett, fémpalástos medencét, 13m3/h homokszűrővel. Hála ennek a topiknak, rengeteget tanultam, és azt tudom javasolni, kezdd el egy olcsóbb, kisebb medencével. Egy-két szezon alatt kellő tapasztalatot tudsz gyűjteni, a család is megtanulja, megszokja, elfogadja azokat az alapszabályokat, melyek betartásával gondtalanná válik a nyár. A betanulási időszak alatt van idő összegyűjteni, félretenni a "végleges" megoldásra valót.
? Miért lenne macerásabb? Lengedem ki-befolyók alá a vizet és kész a "téliesítés". Tavasszal kihálóztam belőle egy vödör fenyőtüskét (tíz perc), porszivóztam egy alaposat forgtás nélkül (tizenöt perc), visszatöltöttem majd ment a forgatás dupla adag kombi tablettával... fütés révén két nap mulva lehetet fürdeni a 28 fokos vízben(május közepe).
Szerintem kezdetnek azért is jobb a fémpalástos kör, mert könnyebb tisztìtani is.
A fémvázast ősszel szét kell szedni, télire száraz helyen tárolni. A merev falút nem lehet szétszedni, téliesíteni kell. Nekem 4,50X120-s fémvázas van. Nem olyan nagy feladat szétszedni és össze rakni , a téliesítés sokkal macerásabb szerintem !!!
Attól függ. Nálam a 15 m3-es medence tavaly bőven 10 l fölött kért a 20 %-os sósavból, idén is már van benne vagy 8 l 20 %-os és 4 l 30 %-os és már megint kéri. 2 evvel ezelőttig sokkal kevesebb elég volt. (Kútvíz volt akkor is, most is.) Már rászántam magam a csapvízre, de nem sikerült kijuttatnom a házból. Jövőre valahogy megoldom.
2 m3 / órás szivattyúhoz keresek szkimmert, de egyenlőre nem találok. A mindenhol kapható intex/bestway szkimmerek túl nagyok a keringetőmhöz. Tudtok valamit? Vagy esetleg házilag csinált már valaki?