Pénzügyileg nagyon tájékozatlan vag az biztos. Ezt írtad május 10.-én:
"Magas THM két hitelben még lényeges különbség az átfutásban adott a töke és a kamat. Ezek egymás mellét szépen kezdenek kifutni.
A magas THMnél elöbb a töke kezd el kifutni és a végére marad a kamat. Ez úgy néz ki hogy nagy% tököke és kis% kamatal indul majd a futam idö vége felé kicsi% töke és nagy% kamat lesz.
Alacsony THM A alacsonynál ott fordítva elöbb a kamatot kezded fizetni majd az autót.
Itt a banknak kicsi a kockázat mert ha nem tudsz fizetni akkor az autót visszaadod a kamatot már kifizetted. Az autót meg majd eladja."
Ez úgy ahogy van nem igaz!!! A kamatot mindig a töketartozásra fizeted, ezért magasabb az elején. Amig sokkal tartozol addíg az arra eső kamat is több. Az első hónapban az egész hitelösszegre az utólsó hónapban már csak egy havira fizetsz kamatot.
Nekem a már említett 4%-os THM nél 3 milla hitelre a havi törlesztés 30359Ft, ebből az elsö hónapban a kamat 9975 a többi a töke. A 12. hónapban a kamat 9217 és így megy le nulláig a 120. hónapra. Ugyanerre a hitelre egy másik kereskedés ajánlata szerint 7.7% THM nél a havi törlesztés 34644Ft ebből a kamat az első hónapban 16604Ft, a 12.hónapban 15758Ft..... Az általad említett 9% THM nél a kamat mé több.
Mindegyik BB-s hitel.
Vannak nem egyenletes hitelek ekkor az elején kevesebbet fizetsz, 12-24 hónapig. Ekkor is ugyanannyi a kamat csak a töke fogy lassabban mert a befizetett kisebb törlesztésből lejön az azonoa kamat így a maradék ami atőke az sokkal kisebb, néha akár nulla körül. Ebbe az esetben sem arról van szó hogy a bank az elején sokkal több kamatot számol, hanem a kicsi tke rész miatt lesz arányaiban nagyobb a tökéhez viszonyítva.
Bocs, hogy így belemelegedtem de a hitel témát rendesen körüljárta és idegesít ha ekkora sületlenségeket olvasok.
400 ezret fizetsz be, ez havi 33333Ft. Ha nem vágnak át a biztosítással akkor ott a normál díjat fizeted. Akkor hol éri meg nekik?
Azt irod, hogy keres a karbantartáson, de mi van ha te évi 15 ezret mész akkor egyszer sem mész szervizbe. Mennyit keres a semmin?
Azt irod, hogy egy év és 20 ezer alatt 10% ot veszit az árából. Ha kiviszel egy autót a szalonból és egy hetesen eladod akkor is többet vesztesz 10% nál. Egy egyéves 20 ezret futott autó etax ára az új ár 70-75%-a. Te aláírod a hitelt, de ki garantálja, hogy 90%-on visszaveszi egy év múlva? Mi van ha mégse? Tudod a szerzödés szerint az Ilferro is visszadja a regisztrációs díjat ha nem tud fizetni... csak mikor és miböl.
1.5 CRDi Cerato? Hmm..., az nem 1.6 véletlenül? :) Mind1.
Amúgy említette a K-N kereskedésben a kereskedő hogy ismerik az indexes fórumot, sőt ismerik pl. dílert is, aki náluk rendelte meg az autót. Szóval nyomon követik az eseményeket és ez jó! Éppen ott jártunkor jött egy ügyfelük, aki rendelt tőlük autót és miközben várt a leendő tulaj az újra, a kereskedésbe érkezett egy ugyanolyan, csak a kárpitban volt eltérés. Felhívták az ügyfelet, hogy nézze meg hogy jó e neki azzal a kárpittal, mert akkor hamarabb juthat az autóhoz. :) Szerintem ez szép gesztusok.
" reklám, de nagyon kedvesek, türelmesek az említett K-N kereskedésben. Csak ajánlani tudom Őket! "
Én a multkor kérdezgettem a Cerato és a Rio csomagtere felől és a Riós fórumon.
Pár nap múlva az egyik kereskedő megkeresett levélben (K-N kereskedésből),
melyben ajánlott egy használt 1.5 crdi ceratót :) Egyedül az ára volt magas nekem.
2 nap múlva el is kelt az autó... Szóval nyitott szemmel járnak a kereskedők :)
És tényleg kedves volt, mert emlitettem neki az általam irányzott életkort, és árat amiben keresgélek autókat és próbált segiteni. Úgyhogy meg is irtam neki, hogy itt mi nagyon szimpatizálunk azzal a kereskedéssel, és kapott tőlem is egy jó pontot.
Egy évvel ezelőttig egy 2003es évjáratú 1.6 100le Focussal jártam. Nekem nem volt vele gondom jól ment. Alacsony fordulaton kicsit gyengus de nem vészes 4000nél mint ha turbós lenne :) hirtelen indul meg 7000ig. 4 emberrel is egész jól lehetett vele előzni. Eredetileg focust akartam venni most is, de jött a Cee'd és a szív helyett az ész győzőtt.
Nem tudom neked hogy jött ki ez a 33.333Ft? Nekem ennél többe van havonta. Ez egy olyan vásárlási forma aminek azért komoly megkötései vannak. Most részletesen leírom mert sokan össze vannak zavarodva. 10% indulót kell befizetni ami 350ezer - 550ezerig mehet. Az autó 120hónapos futamidőre veszed meg, DE!! 12. hónapban konzultálsz a kereskedővel hogy leadod az autót, vagy fizeted még kilenc évig. Az első évben nem kell fizetned semmi. De 20.000km a limit ha többet mész eurotax szerinti értékvesztést ki kell fizetne. Az okosság nekik abban van hogy náluk kötsz kötelező, cascót, náluk szervizelteted, és a hitelt is ők intézik. Egy év alatt kb annyit veszit az árából az autó, amennyit te kifizettél 10%-nak, esetleg egy kicsit többet. Ők ezen felül megkapják a biztositó, a hitelintézet jutalékát, valamint a szervízben keresnek. Ha leadod az autót azt értékesítik teszt vagy bemutató autóként és azon is keresnek kicsit. Ezért van a 20.000km-es limit. Az Il-Ferro most szerintem ne keverjük ide az egyértelműen átbaxás volt. Már az se normális aki nem vesz semmit, hanem elad egy hirdetési felületet és még ő fizet be 180ezret. Bár sajnálom őket mert nem jó ha átvernek ennyi embert, de elgondolkodtató. Itt 400ért kapsz egy autót. Azért ez egész más.
Egy buktató van benne ha nem veszik vissza az autót egy év után. Szerződést kötsz és nálad van az eszköz. Ha megszegik a szerződést és te az adott időben lerakod náluk az autót, nem tudnak rajta egy forintot se követelni. Ez a vásárlási forma csak annak éri meg aki szeret évente új autót venni, vagy nem akar hitelt felvenni és a spórólt pénzét autóba fektetni. Ha úgy vesszük ez az autó bérlés kedvezőbb és olcsóbb formája, mert legolcsóbban 150.000Ft-ért lehet havonta béreli egy kulturált autót.
Ez a dolog közgazdaságilag annyira képtelen mint a reklámautó. Kizárt, hogy ez így működik. Miért érné meg egy zsír új 4 millás autót kvázi bérbeadni havi 33.333Ft azaz napi bruttó 3000Ft ért ért???? Ennyiért egy néhány éves alap kiautót sem nagyon adnak bérbe. Vagy a hitel nem igaz vagy a visszavásárlásnál van ott valami apróbetűs. Az IlFerro-nál ia azzal érveltek, hogy benne van a felmondás lehetősége de úgyse teszik meg.
Kicsit vitatkoznék... Tegnap voltam tesztvezetni a Ceed 1.4 CVVT-t az ismert tatabányai kereskedésben. Most vezettem ezzel a motorral 2. alkalommal, már 1x tesztvezettem egy másik kereskedésben. Mikor előszőr mentem vele nekem se volt túl meggyőző, de már tudom miért. Azért mert előtte vezettem közvetlen a dízelt, persze hogy azután lomhának tűnt. Most viszont egy újonnan beállított (16 km volt benne) sárga 1.4-est próbálhattam ki. Sokkal meggyőzőbb volt így. Tény hogy nem egy verseny gép, de nem is kell annak lennie. Akinek az kell vegyen 2.0-t. 3-an ültünk benne és így is dinamikus volt. Előzni is bátran lehetett vele kis emelkedőnek felfele. Kipróbáltam klímával is és nem éreztem hogy eltünt volna az ereje. Ami viszont igaz, hogy szereti ha pörgetik, bár én azért próbáltam finoman bánni vele. :) Fékek brutálisak, főleg mert finoman kell bánni velük, könnyen megfejelhetjük a műszerfalat ha nem vigyázunk. Az ülések kényelmesek, a futómű feszes, az útról jó visszajelzést ad. Összességében nagyon tetszett az 1.4-es. Kérdeztem a kereskedőtől hogy mennyire érezni az 1.6 és 1.4 közötti különbséget. Tapasztalatból mondta hogy semennyire. Elmondta hogy vezették Zsolnán az összeset és csak találgatták melyik lehet az 1.4 és melyik az 1.6. Szóval ki tudja... :) Hát ennyi lenne ami gondoltam megosztok Veletek. Jah és még valami. Nem reklám, de nagyon kedvesek, türelmesek az említett K-N kereskedésben. Csak ajánlani tudom Őket!
Ja, az indexkapcsolója is baromira nem tetszett. Azt az autót szerintem elcseszték és kész. A régi motorikusan nem tudom milyen volt, de erről a Focusról kívülbelül ordít, hogy német nyugdíjasoknak készült, annyira unalmas minden tekintetben.
Én már tesztvezettem az új focust, 1.6 100 lovast. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a 115 lovas, ami állítólag változó szelepvezérlés, jobb-e alsó tartományban. Ezek szerint nem. Én azt próbáltam vele megcsinálni, hogy egyesben elindulok, felváltok 2-be, és ott nyomok egy nagyobb (de nem padló) gázt. Volt valami dízeles kerregés (pedig benzines), de azon kívül semmi. Ezek szerint az 1.6 115 ló is felejtős. Azért mondjuk az új fiat linea 1.4-es benzines turbójára kíváncsi lennék.
Én is tölük veszem az autót és nincs benne semmi gixer
Visziont ha 20.000km túlléped akkor ki kell fizetned az értékvesztést amit a plusz kilóméterek okoznak (eurotax szerint). Ha 20ezer km alatt maradsz akkor garantáltan nem kell fizetned az autóért egy évig semmit. Csak a cascot és kötelezö biztositast és szervizt
Hát nemtom, egy barátomank volt 1.2 es 80 lovas stiloja, aztmondta hogy jól ment, mellesleg én is mentem a 60 lovas bravaval, nem mondanám rá hogy rosszul ment.
Tehát nem hiszem hogy annyira rossz lenne az 1.4 es új bravo.
AKi ma megvesz egy 1,6 EX-et 4 mill-ért, annak sem nagyon lesz az autó 400e Ft/év értékvesztésnél kevesebbe. Az első 4 évben bizonyosan nem. És akkor még nem is ül évente új kocsiba. Gondolj bele! Ha veszel egy 1,4 LX-et 3,5 millért, azt 3 évesen kb 2-2,4millért lehet majd eladni. Számoljál csak mennyi is az évente!
Ahogy mondod, látatlanban! :) Elég 300 méter a 90 lovas Bravoval, olyan, mint ha be lenne húzva a kézifék, már harmadikban sem húz, nem tudom minek a 6. :) Nem lehet összehasonlítani a cee'd 1,4-esével. A motort leszámítva is más dimenzio a bravi és a cee'd agilitása, könnyedsége.
NEkem bármi cuccom volt, bármi, az olaszban még sose csalódtam :)
És te vagy az első, akitől úgy haloom olasz autóról hogy nem jó akinek volt:) Másoktól mindenkitől akinek van volt azt halottam hogy jók :) Persze a Tied lehettett rossz, nem mondom eg szóval sem hogy nem:)
DE hozzám közel áll az olasz mentalitás, lehet hogy emiatt is jönnek be ennyira mindenben az olaszok...?? :)