Keresés

Részletes keresés

HA7PJ Creative Commons License 2013.02.23 0 0 30072

Még annyi kimaradt, hogy lehet össze-vissza kevert jelek alapján megtanulni a morse abc- és értelmes szövegeket adva is. Mindkét módszernek meg van az előnye és hátránya.

Az elsőnek az, hogy nyelvtől független és ezért ez a profi.

A második nyelvhez kötődik de ha pl. angol szavakból áll a tananyag akkor még nyelvleckének is jó mert az amatőr forgalom zömmel ezen a nyelven zajlik.

Előzmény: Törölt nick (30070)
HA7PJ Creative Commons License 2013.02.23 0 0 30071

Szia Pajtás!

Szerény de sokoldalú kérdéseidra több órás beszélgetés lenne a válasz.Még fejben sem tudom tartani a kérdéseket de csak úgy a közepébe vágva egy-két gyakorlati választ írnék.

Szigorúan a saját tapasztalat mert egyébként belém kötnek egyesek.

>1. nehogy valamilyen emlékeztető szó hangképét tanuld meg.pl. akác==  . -

2.>A betűk össz hangképét kell megtanulni és az agy külön választja a betűket akkor is ha majdnem egybe folynak.Már a tanulásnál is erős hangzavarral kell nehezíteni a helyzetet ahhoz, hogy kialakuljon a szelektív hallás és az adott jelre való koncentrációs képesség.

3.>A túl lassú ütemmel való tanulás látszólag könnyebb DE! nem jó.Sokan így tanulnak és később kiváló távirászok leszenek de a rövidebb út a 80 - 100-as ütem.A lassú ütemben számolod önkéntelenül a vonásokat és pontokat.Erre semmi szükség mert beszélünk a morsén.A normál beszédben nem ábc-zünk hanem a hangokat egy sorban kimondjuk.

Ezt kell a moseban is tenni.Tehát az    aaaaaaaaaaaa a morseban is  aaaaaaaaaa(vagyis nem .-/.-/.- hanem ennek megfelelő rövid-hosszú  sípoló hang)

csak egy más hangkép tartozik hozzá mint beszédünkben.

4>A lassú morse olyan mitha a egy szót betűnként mondanál ki.Próbálj meg így mondani valamit.Nem fog érteni senki mert kell egy minimális sebesség amikor a betűk szavakká állnak össze.

Ez nem azt jelenti, hogy a lassú morse nem használható.Használható de akkor írni kell és a leírtakat később megfelelő sebességgel el kell olvasni, hogy értsük.

5.>Az amatőr gyakorlatban a morseval szöveget veszünk azaz szavakat és ,hogy ez jól érthető lendülettel menjen 25- 45 WPM sebesség a számomra kellemes angol szöveg esetén.

Ilyenkor hallgatja az ember  W1AW  QTC-jét 14.047-en úgy mint ha híreket hallgatná.

Temészetesen az ilyen sebességek leírása nagy kihívás de ki akarná a híreket brahiból leírni?

6.>A hang magasság személyre szabott dolog de technikai indokai vannak a  800 - 1000Hz-nek.Ez nemtartozik jelenleg ide.

73!  Emil

Előzmény: Törölt nick (30070)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.23 0 0 30070

Olyan CW detektorokkal kísérleteztetek-e már, mely nem négyszögjel-hangot ad, nem sípol, hanem.. Akármi mást, amivel lehetne morzérzni? Mondjuk fehérzajhoz hasonlót, nem tudom milyen ötletek születtek az évek folyamán. Sok gyakorlás és hosszú hallgathatóság céljából kérdezem. PC-s vonal is érdekelne ezirányban. A felfutást, lefutást a jel elején, végén meddig érdemes/lehet laposítani a minél lágyabb, kopogásmentesebb megszólalás érdekében? Milyen módszerek vannak még?

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.23 0 0 30069

Nézzétek el nekem a kezdő kérdéseket, de nagyon érdekelne pár dolog. A tanulófázisban hány WPM-mel kezdtétek? Hánnyal folytattátok? Most, mint teljesen kezdő, 40-ben maximálnám az elküloníthetőség határát. Persze nem ennyin fogok tanulni, de ezt egy reális célkitűzésnek tartom. Hasixon írtak olyat is, hogy 100-on érdemes gyakorolni, sokat hallgatni, aztán onnan lefele, ami megy. Érteni vélem a módszert, de mégsem teljesen világos ebből hogy lenne értő hallás. Most pedig a 10.000 dolláros kérdés: hogy különíthetők el a betúk? Honnan tudja a hallgató, hogy hol ér véget az egyik és hol keződik a másik, melyi bip vagy beep, melyiknek a része? Hogy nem folyik össze az egész? Ez egy rejtély. LCWO.net, gyakorlásra jó-e ez az oldal? Van-e jobb? Itt ugye magam adom meg a hangmagasságot is, de élesben. rádiózáskor ezt saját vevőn lehet-e állítani? Csak mert a 600 Hz eléggé fülgyilkos tud lenni az 5. perc után nekem már. Nem tudom, ti hogy vagytok vele. Meg aztán egyszer 300 Hz-re vágyom, máskor, egy gyorsabb ütemű kontextusban meg jobban veszi ki magát az 550. Ezért lenne fontos. A sebességet nyilván az adóóoldal határozza meg. Gondolom legszívesebben mindenki a saját sebességével közel azonos morzetárssal elegyedik szóba. Ami biztos, hogy 20 WPM alatt elég idegtépő az egész. Mint valami óvodai kornyikaverseny.

Tehát: tanulási fázis, haladó fázis, professzionál fázis. Mekkora WPM-eket adtok és vesztek/értetek meg? Versenyeken milyen sebességgel brillíroznak a profik? Egyszer mintha 120-ról olvastam volna. Azt hogy lehet abszolválni? El-keyt lehet olyan gyorsan nyomizni?

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.22 0 0 30068

Azért egy próbát megért. Legalább nyugodt vagyok, megtettem amit lehetett...

Előzmény: radio08 (30067)
radio08 Creative Commons License 2013.02.22 0 0 30067

Nyugodtan lehet  véleményezni,  semmit  nem  változtat  a  tervezeten.

Előzmény: gg630504 (30066)
gg630504 Creative Commons License 2013.02.22 0 0 30066

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Amateur_Radio_Union#IARU_Region_1

A WIKI szerkesztők és a MRASZ tagok halmazai metszetének számossága csekély.

Még másfél óra van a rendelet-tervezet véleményezésének beküldésére.

Üdvözlettel: Gábor, a HG9IEG állomás kezelője.

Előzmény: schlumbergerr (30064)
_nyunyuka Creative Commons License 2013.02.22 0 0 30065

Sajnos van néhány UPS, ami csak hálózatról tud átváltani akkura, majd onnan vissza.

A fekete házas APC-k a bekapcs gomb kb. 3 másodperces megnyomására elindulnak hálózati táp nélkül is - ha van rajtuk indításkor terhelés! Elég egy 40W-os izzó. Remekül használhatók kitelepülős tápnak.

Előzmény: X ANTI (30062)
schlumbergerr Creative Commons License 2013.02.22 0 0 30064
Kawabiker Creative Commons License 2013.02.21 0 0 30063

Ördög és pakol :)

Előzmény: radio08 (30044)
X ANTI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30062

Hasznosak a tapasztalatok egy rádiósnak is, mert kitelepülésnél nem baj, ha van hálózat néha.

Pl. egy pisztolypáka nagy áldás tud lenni terepen ha leszakad egy csatlakozó.

Sajnos van néhány UPC, ami csak hálózatról tud átváltani akkura, majd onnan vissza.

Ha legalább 1 pillanatra nincs 230 V, nem indul el. Másik az ellenőrző gombra elindul, a harmadiknak ez se kell.

Mivel rengeteget dobnak ki, lehet válogatni szerencsére.

Ma egy ilyen árának 75%-a az aksi. Ha 3-4 év után lekornyad, simán kidobják.

Előzmény: HA5COI (30059)
X ANTI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30061

Az nem.

Hanem egy másik, megbízható kereskedő.

Most megkeresem azt a kis csájna mandarint, akitől az MB8719 PLL-eket szoktam venni.

Ő idáig nem árult tranyót, FET-et. Talán van ott a messzi vidéken rendes áru is.

Előzmény: radio08 (30058)
HA5COI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30060

Előzmény: HA5COI (30059)
HA5COI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30059

Mindenkinek köszönöm az infókat, és bocs hogy kicsit eltereltem a szót a rádiókról, majd ezt pótolom. de nem csalódtam mert az jött le rólatok hogy valódi kétkezi tapasztalatotok van.

Holnap nekilátok néhány tesztet végezni, időközben megtudtam, egyáltalán milyen típus ez, ugyanis ház nélküli volt, ezért nem egyből láttam a típust. Most már tudom hogy APC-CS-650, elég kommersz, de bevált.

Manuálja szerint "stepped sine wave", tehát próbál szinusz lenni, de csak közelítéssel. Vagyis a 3 lehetőség közül a közepes szintű megoldás. Ami érdekesebb, az a terhelési karakterisztika, ami számomra biztató, mert azt állítja, illetve nem tiltja, hogy kicsi, pl 40W terheléssel az on-battery üzemidő majdnem másfél óra, ami arra enged következtetni, hogy kis terhelésnél nem hevül túl. Ha így lesz, az nekem jó hír.

Mégegyszer kösz mindent, ha lesz eredményem, beírom majd.

radio08 Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30058

Itt  már csak a  bojkott  segit.

Előzmény: X ANTI (30055)
X ANTI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30057

A mai trapéz invertereknél nincs ilyen gond. Ott csinál kb.300 V DC-t egy nagy elkóba. Azt kapcsolgatja, szaggatja 4, 8, v 12 FET-el. Itt nincs túllövés, mert a csúcsérték max.300 V. Egyéb számottevő RC elem nincs is a kimenet felé, ami túllövést okozna. Hála a spórolásnak.

Előzmény: Desert Rat (30054)
_nyunyuka Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30056
Jajjj...
Előzmény: X ANTI (30055)
X ANTI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30055

Szomorú hírt kell megosztani veletek.

Elesett a tisztesség utolsó bástyája is.

Sok éve vásárolok az rfparts.com oldalról félvezetőket, adóvégtranyókat. Drága, lassú, de megbízható forrás VOLT.

Nem szűnt meg, csak ők is adnak már KAMU alkatrészt.

Ma jött meg pár db 2SC1947 és 2SC3553.

Mind hamisítvány. Szomorú ez, nagyon szomorú.

Nem a 20-30 dollár a legbosszantóbb, hanem az, hogy ezek után nincs hova fordulni ha megbízható forrás kell.

Desert Rat Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30054

Régebben (-10év) volt nekem bazi méretű magyar szünetmentesem, 400W-os meg 1000W-os, ez utóbbi külön akku dobozzal. Ezek valóban színuszos jelet adtak, rettenetes méretű toroid trafóval.  A meghajtója 2 db AEG gyártmányú darlington tranzisztor volt, ami most egy tápegységemben áteresztő tranyó ... nemrég tudtam meg róla, hogy 200A-es. Meg lehet fordítani is a technikát - nekem 230-ról leteszi a trafó 2x12V-ra, két dióda, majd a 200A-es tranyó ... nyilván teljesen új kapcsolással, átépítve az egészet.

A nem színuszos inverteremet egy 10K HUF értékű kéziműszerem bánta, amivel üresjárásban megmértem a kimenet (230V?) feszültségét 1000V-os állásban, de akkora túllövéseket csinál a négyszög elején, hogy a műszer méréshatár váltó kapcsolója áthúzzott és szétégett. Ha mérsz ilyesmit majd terhelve mérd, vagy valami békebeli  voltmérővel.

Előzmény: HA5COI (30045)
Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30053

UPS-e válogatja...

Van amelyik csak akkor ad ki 220V-on feszültséget, ha előzőleg a bemeneti 220V-os hálózati kábelen volt feszültség.

A 12V-os autóakku és a UPS táplálása közé soros nagyáramú diódákat tegyél (vagy több nagyáramút párhuzamosan kapcsolva, és ezt sorosan a + szálba) .

Általában a UPS-eket túl lehet terhelni szakaszos üzemmódben.(ez próba csereszne, a túláramvédelemnek be kell kapcsolnia) Én raktam kamionba is olyat amiben 2db sorbakapcsolt 12V-os akku volt és ennek a helyére ment a kamion 24 V-ja.A 700W-os flexköszörű is ment róla!A túlfeszültségtől kell megvédeni a UPS-t, pl ha járó motorú autóban szeretnéd használni, mert ott a generátor töltésétől felszaladhat a feszültség, azt nem szereti.

X ANTI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30052

Nekem ez működött. Jó 15 éve még nem volt ilyen filléres az autó inverter.

Egy lehalt aksi miatt kidobott UPS volt az autómban helyette. Jó régi klasszikus trafós. Talán 300 W-os volt. Külső méréseknél sokat járattam, volt átjátszó etetés majd 24 órán át. A Storno CQF600-at vitte.

Egy kis baja volt, kb. 20-30 W minimum terhelésre indult csak. Ezért egy 40-es asztali lámpa égett a Xantia csomitartóban, mikor csak 1 db műholdvevőt látott el. Amikor a 27 centis kisTV is ment róla, már ez nem kellett.

Semmi számottevő melegési jelenség nem volt, trapéz jelet csinált. De rendes FET-es primer és nagyfesz oldala volt, nagyon jó hatásfokkal. Bár 300 W-ra sohasem volt kiterhelve.

Ez a trapéz jel csak egy metafora, mert a valóságban egy lépcsős szögletes jel.

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30051

Hm.

Amit Egonka írt, az fontos, mert az időbeni korlátozás még a kisfeszültségű résznél kell legyen. Ezt valahogy meg kell találnod, ki kell venned.

Hülye kérdés: ha trafós, akkor a 12V 50Hz szinusz-t transzformáljuk fel megfelelő áttétellel 220V 50Hz szinusszá? Mert akkor nyert ügyed van, nem nagyon van mit "simítani".

Amit írsz, hogy 230V egyen, és azt "basztatja" szinuszossá, - hát abból minden lehet.

Ami megállt a cimboránál, az a hűtés miatt állt meg.

Rádióra nem volt jó, mert 15-16V-al "böködte" az aksit, igaz csak rövid ideig. Ez volt neki a csepptöltés. :-S

Előzmény: HA5COI (30049)
HA7PJ Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30050

Hát ez az Pista!

Mindenki bele van zúgva a gyáriba és a turkálás menetsbe. De legyen az az ő dolguk.

Én inkább továbbra is turkálok,építek..... ebben a becsületes világban.

Előzmény: radio08 (30044)
HA5COI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30049

Igen, ez is egy inverter, csak ugye a "rendes" inverter valóban és tartósan modellezi a hálózatot, plusz még a hálózatra visszatáplálás, biztonsági szempontok, stb.

Valóban, ha minden mást lehámozunk a problémáról, akkor a lényeg a hűtés. Hát az bizony itt nem komoly. Van 4 db, nyilván hídkapcsolású tranzisztor, ezeknek a hűtése mindössze 1-1 db alu tuskó, 40x15x15 mm, passzív, semmi ventillátor.

Ez a híd egy szemre hagyományos, lemezelt vasas trafóra dolgozik, a vasmag 97x35mm, magméret nem látszik, de tipikusan a pakettvastagság szokott lenni, tehát kb 35x35=1225 mm2 azaz 12cm2 vas. az is kérdés még, vajon négyszögjeles, vagy "modified sine" azaz valódi szinusz, utóbbi ennél az occsónál  kizárt, de az előbbi lehetséges.

Amennyire tippelem, mivel PC.hez való, ami rögtön egyenirányítja a 230V-ot, szinte (???) mindegy milyen a jelalak, de elképzelhető hogy kicsivel bonyolultabban egy, a szinuszt közelítő megoldás is előfordulhat.

Előzmény: Törölt nick (30046)
HA5COI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30048

Kösz, én is gyanítom, hogy mindenképpen lekapcsol x idő múlva.

Előzmény: 00Egonka00 (30047)
00Egonka00 Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30047

Tipus függő.

Pl. MGE 350-es, akkor sem megy tovább, ha az akku birná, firmware korlátozza, hogy ne melegedjen túl, próbáltam...

Keress egy régebbi igazi trafós APC-t, az tudja amire te szeretnéd használni.

Törölt nick Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30046

Ha elszakadsz az UPS-től, akkor elérkezel a 12V  / 230V inverterekig. Mert tulajdonképpen 220 betáp nélkül ez egy inverter.

Arra készült, hogy 3-5 perc alatt ments mindent, és kapcsolj ki gyorsan.

Ha 300W-os, akkor egy PC, 5 perc.

Ha 30000W-os, akkor 4 PC, 5 perc.

Tehát ugyan úgy rövid ideig, de több konnektort "véd".

Hogy több ideig védjen egyet, a számodra fontos "azt az egyet" azt kell megnézni, hogy milyen hűtés van azokon az alkatrészeken, amelyek a 12V-ból 230-at csinálnak, mert a limit itt van. (de ekkor már szét kell berhelni azt a jó kis dobozt... :-(

Nagyobb borda, mesterséges hűtés,hálózat feszültség hiányát jelző zümmögés kiiktatása, és lehet hogy készen vagy.

Üdv!

HA5COI Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30045

Üdv

Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy egy PC-k számára szokásos UPS, tehát szünetmentes táp alkalmas-e és miért nem :) állandó, vagy közel állandó üzemre.

Igen, tudom, hogy eredetileg csakis 10-15 perc szolgálatra van kitalálva. De mégis érdekelne, ki mélyedt bele jobban abba, hogy ha mondjuk adott egy 400W teljesítményű UPS, ami szokásos, és azt nem az ő eredeti kicsike 7Ah aksijára kötöm, hanem egy nagyobb 12V autóakkura és közel sem 400W-al hanem csak mondjuk 50W esetleg 100W-ra terhelem a 230V-os oldalon. Tekintsünk el attól is, hogy egy autóaksi tartósan ennyit sem bír.

Maradjunk csakis az UPS lehetőségénél.

Az állandó üzemet is csak úgy értem, hogy szakaszosan, esetenként fél-egy óráig terhelem 50-100W-al.

Alkérdés: és ha csak 20 W? :)

radio08 Creative Commons License 2013.02.19 0 0 30044

Kézi  VHF-es  készülék  antennája  az  adott  helyen  ezt  produkálja ,  igy  valószinű  sosincs  használva.

Csak  ugye  egy  mérőkészülék  és  egy  diszkont   antenna   ritkán  találkozik.

Előzmény: HA7PJ (30042)
radio08 Creative Commons License 2013.02.18 0 0 30043

Igen , félreértettem ,  azt  hittem  szimuláciora  gondolsz  ,  igy  más,  viszont  sokkal  érdekesebbnek  tartanám  egy  gyárit   megmérni,  az egy  viszonyitási  pont ,  mérőműszerrel  viszont

olyant  lehet  előállitani  ami  paraméterben  azt  tud  amire  szükség  van  , vagy  amilyet a  felhasználó  szeretne,  ez   viszont  egyedi. Késziteni  egyet   és  rámérni  és  ugyhagyni   nem  sok

értelme  van.

Előzmény: HA7PJ (30042)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!