Keresés

Részletes keresés

tamased Creative Commons License 2005.06.23 0 0 24

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mai FÉG (novum-feg) néven forgalmazott készülékeknek gyakorlatilag semmi közük a "cocalista" Fégekhez. A legtöbb alkatrészük (vezérlés, szivattyú, szelepek...) azonos más (pl. Junkers) márkákéval. A hőcserélő már ezekben is könnyűfém lamellás, ami drágább, meg kicsit rövidebb életű is, de hatásfoka jobb.

Szóval mindegyikben kb. ugyanazt veszed meg, a tisztességesebb -vagy csupán nem annyira szemellenzős- szerelők is bevallják, hogy ma gyakorlatilag semmilyen minőségi  különbség nincs az átlagos méretű lakások, vagy  családi házak kiszolgálására hivatott kazánok közöt márkák szerint, azonos kategóriában.

A 100-130e ft-os kategóriában tanyázó olasz és Saunier Renova kazánokban a melegvíz és a fűtés egy hőcserélőn osztozik, míg a 140-től indulók már általában külön melegvíz hőcserélőt tartalmaznak, ami elvileg stabilabb vízhőfokot és nagyobb várható élettartamot ígér. Nagy előnyük még az utóbbiaknak, hogy kis melegvízvízigényél (kicsire nyitott csap, vagy langyosabb víz engedésekor) a lángmodulációs leszabályozással (ami egyébként szinte mindegyik fali kombiban alap ma már) sem áll le a kazán olyan könnyen, ami a régi átfolyósoknál elég idegesítő volt... :))

A legkomfortosabb a tárolós megoldás. Egy fapados átfolyós rendszerű vaillant, vagy buderus áráért (210e) pl. kapsz egy Westen 240i kazánt beépített 60l-es tárolóval, amivel egy tökéletes rendszert lehet csinálni cirkulációs vezetékkel. Ez utóbbi esetén kis beruházással (+1 cső és összekötő készlet) a csapból azonnal jön a melegvíz, nem kell az akár csak pár méterre lévő kazán esetében is 10-20 másodpercet várni és kifolyatni rengeteg vizet amíg végre melegvíz jön. És nem utolsósorban a kazán élettartama is jelentősen nő, hiszen nem kapcsolgat folyamatosan ki-be mondjuk egy mosogatásnál, vagy zuhanyozásnál. Mi legutóbb az eredeti elképzelés ellenére kispóroltuk (nem mellékesen azért, mert a szakik megszokásból fogadkoztak, hogy felesleges ez egy lakásban...), amit nagyon megbántunk. A kazántól 3-5 méterre levő csapoknál is 10-15 másodpercet várni kell a melegvízre, mosogatáskor meg rossz figyelni a minden csapnyitásnál ki-be kapcsoló kazánt...

tweety83 Creative Commons License 2005.06.23 0 0 22
Az a baj hogy FÉG-et alig forgalmaznak. Legtöbb helyre bemegyek Vaillant - Junkers közül választhatok....Pedig szerintem a FÉG alakatrészei olcsóbbak, talán ahhoz még házilag is hozzá merek nyúlni mint mondjuk egy ilyen hipercsoda Vailnathoz
Előzmény: Törölt nick (21)
tweety83 Creative Commons License 2005.06.23 0 0 20
Szia!

Kombi rendszerben használnám...Nekem 25 évig egy FÉG-HÉVÍZ márkájú átfolyós vízmelegítő üzemelt a laksban, lényegében 5-8 évente kellett apróbb hibák (tisztítás, vagy gyújtóláng emelés miatt) karbantartani, de kazáncsere sosem volt rajta. TEhát a FÉG-el meg vagyok elégedve, nem tudom a církóik milyenek lehetnek, amint elnéztem az oldalukon talán ezekben van a legkevesebb elektronika, így ez hibásodhat meg legkevésbé..
Előzmény: tamased (19)
tamased Creative Commons License 2005.06.22 0 1 19

Tweety,

A "német minőséget" hangoztató gyártókról csak lebeszélnélek, mert csak az áruk magas (meg előszeretettel sajnálnak le minden mást, mint a VW, pedighát a hibastatisztikák mást mutatnak...), az értékük meg azonos bármely korszerű olasz (pl.BAXI), vagy francia (SaunierDuval), vagy akár magyar "márkázású" termékkel. A vaillantos szervizek szemrebbenés nélkül sorozatban cserélik csillagászati árakon (50-60e HUF) az 5-10 éves kazánok hőcserélőit. Meg a szerelők is húsos jutalékokkal dolgoznak a Buderus/Wolf kazánoknál....

Kérdés, hogy csak fűtésre, vagy kombi rendszerben használod?

tweety83 Creative Commons License 2005.06.22 0 0 18
Szeretnék církót csináltatni de nem tudom melyiket válasszam.
Ajánlottak már Vaillant-ot, aztán Junkert (bár állítólag amióta azt a Lengyelek gyártják nagyon leromlott a minősége)..Aztán én találtam olcsó FÉG církókat is (www.fegkazan.hu) és valami WOLF-ot meg Bunderus-t is ajánlottak.
Szerintetek melyik a jobb? Mit érdemes venni? Van-e valamilyen ötletetek?
Haver Lamur Creative Commons License 2004.12.07 0 0 17
Szia Gábor !

Fújd ki magad, nem olyan sürgős a dolog, csak hirtelen rádrontottam a kérdéseimmel, mert ritkán találkozom értelmes hozzáértővel. A szakik egykedvű hümmögése meg legyintgetése után üdítő dolog normális válaszokat kapni. Szeretném ismerni a dolgokat, műszaki lennék magam is, ha nem is gépész.

Köszi eddig is mindent !

Üdv: Haver
Előzmény: gábor_l (15)
gábor_l Creative Commons License 2004.12.06 0 0 15
Szia Haver!

Már nagyon punnyadt vagyok és elteszem magam, de holnap reggel válaszolok a kérdéseidre...

Üdv
Gábor
Előzmény: Haver Lamur (14)
Haver Lamur Creative Commons License 2004.12.06 0 0 14
Szia Gábor !

Kösz a gyors választ !

Az időjárásfüggő az nincs benne, de azt gondolom, hogy nekem a nappaliban legyen meg a beállított hőfok, és akkor nem érdekel az időjárás :-) Ez most meg is van, szerintem a 3 pontos szabályozás elég kellemes, a radiátoros megoldás miatt gyorsan reagál is, azt hiszem nekem nem fog hiányozni. Mikor lehet az jó nekem? A padlófűtés tehetetlenségének kompenzálására alkalmas ?
A hidegburkolat miatt tervezek padlófűtést IS beépíteni kiegészítésképpen, csak a padozat langyosítására. Alkalmas lesz ez erre is ugye ?
Bocs, ha alap dolgokat kérdezek, de a gépészethez nincs sok közöm, inkább az infohoz.

Összegezve a Plus ezeket tudja a Prohoz képest:
- warmstartot tud
- DIA diagnosztikai és információs rendszer van
- időjárásfüggő vezérlésre alkalmas
- nem bitermikus hanem dupla hőcserélő
-...?

Ez utóbbi működésbeli különbségére, ha rávilágítanál...Ha kérhetném.... Az előnyeit a vízkövesedéssel kapcsolatban már írtad, odáig világos.

Az időjárásfüggő szabályzó az a szobathermosztát helyett, vagy azzal együttműködve szabályoz ?

Kösz a türelmet !

Üdv: Haver
Előzmény: gábor_l (13)
gábor_l Creative Commons License 2004.12.06 0 0 13
Lényegében az általad írt szabályozóval a vezérlés ugyanúgy megoldható lett volna a pro modellel is , mint a Plus modellel.

A Plus sorozat másik előnye, hogy akár időjárásfüggő szabályozására is alkalmas, amit te ezek szerint nem használsz.


Üdv
Gábor
gábor_l Creative Commons License 2004.12.06 0 0 12
Szia Haver!

Szerintem felesleges az aggodalmad, mert nem véletlenül kerül ennyivel többe a Plus sorozat. A készülék sokkal komolyabb műszaki tartalommal rendelkezik, mint a Pro sorozat, gondolok itt az azonnali melegvíz kiszolgálásra(warmstart), vagy a DIA információs rendszerre. Ezek mind a kiváló és gazdaságos működést teszik lehetővé.

Üdv
Gábor
Haver Lamur Creative Commons License 2004.12.05 0 0 11
Szia Gábor !

A nyáron üzemeltettünk be egy Vaillant VUW 240-5 XE Plus 24Kw kombi kéményes falikazánt, de a beépítő szaki lenéző mosollyal közölte, hogy kár volt ilyet venni, a Pro is tudja mindezt, csak az elektronikában van különbség köztük, ez meg olyanokat tud amiket sohasem fogok használni, ezért kár volt a plusz 100 ezret kiadni. Ez persze tüske bennem azóta is, ezért kérlek tudnál írni a két típus (Plus és Pro) közötti különbségekről ? Mi ez a dupla meg bitermikus hőcserélő ? Elektronika ?
Én a hozzá való Vaillant VRT 320 thermosztáttal használom 3 vezetékes üzemben.
Kösz előre is !

Üdv: Haver
Előzmény: gábor_l (10)
gábor_l Creative Commons License 2004.11.29 0 0 10
Szia Bigedy,

Nem tudom, hogy mi az elfogadható ár Neked, de én három márkájú és több típusú készüléket ajánlanék:

Az alábbi készülékek mind műszaki tartalomban és tudásban nagyon megállják a helyüket a piacon.

WOLF GU-2EK-S 24Kw kombi kéményes falikazán 285.000.-

Buderus Standard U104-24K 24Kw kombi kéményes falikazán. 199.000.-

Buderus Basic U014-24K 24Kw kombi kéményes falikazán 159.000.-

Vaillant VUW 240-5 XE Plus 24Kw kombi kéményes falikazán 262.700.-

Vaillant WUW 240-3 XE Pro 24kw kombi kéményes falikazán 161.200.-

Az árak nettó listaárak! Ezek minden kereskedésben eltérőek lehetnek.


A fenti készülékek mind jó minőségű készülékek melyeknek kiterjedt szervízhátterük van.

Ha nem is az alábbi készülékek közül választod ki a neked legmegfelelőbbet, akkor arra mindenképpen figyelj, hogy dupla hőcserélővel (nem bitermikus) legyen ellátva.

A fenti készülékek közül a Buderus Basic és Vaillant Pro típusú készülékek csak egy bitermikus hőcserélővel vannak ellátva. Az ilyen típusú készülékeknél vígyázni kell , mert könnyen elvízkövesedik a hőcserélő és előfordulhat, hogy egy idő után nem lesz képes azt a melegvízkomfortot adni, mint az elején és a hőcseréló is tönkremehet, ez nem olcsó mulatság.

Remélem tudtam segíteni!

Üdv
Gábor

Előzmény: bigedy (9)
bigedy Creative Commons License 2004.11.29 0 0 9
Kombicirkot vásárolok.Holnap jön a kéménybélelő és meg kell neki mondani a szakvéleményhez hogy milyen tipusút fogok használni!! 24kw-os kell.Melyik gyártmány a jó elfogadható áron????
Z1z0u Creative Commons License 2004.11.24 0 0 8

Én nem vagyok nő de én sem értek hozzá, de lehet hogy pl. a termosztát van olyan helyen, ahol kapja folyamatosan a hideget és így megbolondul, vagy éppen a belagyi által tárgyalt dolgok vannak a háttérben.

Mindenéppen ajánlott egy szakember kihívása és általa történő véleményezés valamint beállíttatás.

 

-Zizou

 

Előzmény: Honey74 (7)
Honey74 Creative Commons License 2004.11.24 0 0 7

Ez egy régi paraszthát,a cirkó se új.A konyhában van a cirkó.Engem zavar,hogy mindegyik radiátor meleg,és még is ki-bekapcsol.

Nő vagyok és nem nagyon értek hozzá.

 

Előzmény: belagyi (2)
Z1z0u Creative Commons License 2004.11.24 0 0 6

belagyi:

 

Köszönöm, életem első nullázása volt és most boldog vagyok! :)

Egyébként nekünk is cirkónk van (Vaillant) és nagyon meg vagyok vele elégedve! Nem fűtési időszakban havonta 1000-1500 pénz a gáz (csak vízmelegítés), télen tavaly 4000-4500 pénz volt fűtéssel (60m2, jó hőszigetelés,3 éve épült ház).

Nálunk nincs gond, jól be van lőve, nagyon ritkán kapcsol be ha nem piszkálunk bele a termoszba.

 

-Zizou

Előzmény: belagyi (1)
Wolfhauser Ottokár Creative Commons License 2004.11.24 0 0 5
Mert kurva nagy zajjal verik szét a lakásukat.
Előzmény: petike23 (4)
petike23 Creative Commons License 2004.11.24 0 0 4
Miért?
Előzmény: Wolfhauser Ottokár (3)
Wolfhauser Ottokár Creative Commons License 2004.11.24 0 0 3
Nullázni művészet!
Nálunk ha még egy lakó még átáll a cirkófűtésre, akkor elköltözöm, de gyorsan innen.
Előzmény: belagyi (1)
belagyi Creative Commons License 2004.11.24 0 0 2

a gáz vagy a keringető motorrol van szó?

 

 

a hiszterézis beállítása egy cirkonál szakembert kiván.. lehet, hogy az van nagyon kicsire beállítva.

 

egyébként a gáz bekapcsolási gyakorisága függ attól, hogy mekkora VÍZ hőfokot állitasz be, és elég sok függ attól, hogy az a helység ahol a termosztát van mennyire "kihülős tipus" :)

ha nem sikerült úgy megépíteni a lakást, hogy az összes helyiség megközelítően egyszerre hüljön (a hőmérséklet emelkedés meg már a radiátoroktól függ), akkor célszerü a legjobban "mozgó" helyiségbe elhelyezni a termosztátot és a többi helyiségbe pedig egyedi termosztátokat a radiátorokra.

Előzmény: Honey74 (-)
belagyi Creative Commons License 2004.11.24 0 0 1
gratulálok az elmés hozzászólásodhoz!
Előzmény: Z1z0u (0)
Z1z0u Creative Commons License 2004.11.24 0 0 0
A mienk 0 percenként kapcsol be...:)
Előzmény: Honey74 (-)
Honey74 Creative Commons License 2004.11.24 0 0 topiknyitó

Sziasztok,

 

Segítséget,tanácsot szeretnék kérni.

A cirkónk kb.2-3 percenként bekapcsol.Normális ez?

 

H.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!