Keresés

Részletes keresés

extekergo Creative Commons License 2006.10.29 0 0 4315
Ige, ez a többféle megoldás az excelben mindig lehetőség. Erről már én is többször tettem említést. Én mindig úgy próbálom megválasztani az alkalmazott megoldást, hogy az a legegyszerűbb, s a legáttekinthetőbb legyen. Térben és időben később abból van szívás, ha már nem is tudom miért is csináltam (csináltak) valamit olyanra amilyen. Persze figyelembe kell venni azt is, mennyire célfeladat a feladat. Mert ha később bonyolítani kell, egyéb adatokkal, s leginkább a kimutatások, s egyéb eredmények vonatkozásában, akkor már lehet, hogy alapból más metódust kell választani.
Na most nagyon elméleti voltam, de tényleg ez tetszik az excelben, hogy nem csak egy tui megoldás van.
Ez a "tőletek tanulás" nálam is fennáll. Valójában most nincs is igazi feladatom, így innen próbálok a okoskodni, okosodni. :)))

Tulajdonképpen ez az említett összegzés is már az elfeledett kategória nálam, pedig -s ez most jutott a probléma felvetésekor eszembe- egyszer ezzel oldottam meg egy igen nagy adathalmazból a következő feladatot: (sajna anno egy vincsi elszállásával az adatok s a m"megoldások" s a sok okos grafikon is elveszett)
Szóval arról volt szó, hogy meg kellett határozni több év árbevételét a hét napjaira összesítve abból a célbó, hogy melyik napon legyen az adott településen a nyitvatartás a hét két legforgalmasabb napján. Ehhez egy pénztárgép adatait kellett bekopogni adatbázisnak. Na nem volt semmi feladat! Tehát nyugtánként a dátum, s időpont percre pontosan. A bevétel vagy 7 kategória szerint. Ezekből aztán lehetett mazsolázni.
Mikor milyen igény volt az adott szolgáltatásra, mennyien vették s miért pont akkor igénybe, mennyire nyereséges, stb. De mint írtam, a legforgalmasabb napok meghatározása volt a szempont. De nem csak az árbevétel tekintetében, hanem az ügyfelek száma tekintetében is!
Szép és érdekes(fárasztó) feladat volt. De a végén egy grafikon megmutatta, hogy melyik napon mennyien és mekkora árbevételt hoztak. Ki lehetett választani a megfelelő helyi nyitvatartást.
Kár, hogy eltünt az adatbázis. annyi és olyan szerteágazó adattal lehetett "játszani" gyakorolni az időpontokkal, a számokkal való hókuszpókuszt.

Na bocsi, hogy így belemerültem. :))))
Előzmény: toccata (4314)
toccata Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4314
Ok.
Mint írtam, több féle megoldás is szóba kerülhet. Párszor már jártam úgy, hogy más időben, másképp oldottam meg ugyanazt a feladatot. (Mert közben Tőletek is tanultam ezt, azt.)

:)
Előzmény: extekergo (4313)
extekergo Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4313
A napok adatainak összesítésére ezt az eljárást is ajánlanám. (a képen lévő hivatkozási tartományok pl. 2 nap bevételezett anyagok mennyiségét összegzik. de csak a szemléltetés miatt hagytam ott ezeket)
Előzmény: toccata (4311)
toccata Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4312
Valami ilyesmire gondoltam:
Előzmény: toccata (4311)
toccata Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4311
Így van. Ez a legegyszerűbb megoldás.
Én lehet, hogy úgy csinálnám meg, hogy létrehoznék 8 munkalapot a hét minden napjának egyet (feltételezve, hogy egy nonstop üzletről van szó), és az összesített készletnek.
Úgy vélem, hogy azonos cikkekről van szó minden esetben.
Így a késztel nevű munkalapon csak össze kell adni a hét napjainak azonos celláit.
Gyakorlatilag ezáltal visszakreshető (ha szükséges), hogy mikor, miből, mennyi lett bevételezve.
Elég lenne hetente új mentést készíteni.

De lehetne azt is, mivel kevés cikkről van szó, hogy megosztani a munkalapot, amelynek a felső részében állandóan látható lenne az aktuális készlet. AZ alsó részen, pedig a hét napjainak megfelelően cikkenként a bevételezett mennyiség.

Egy hét, egymunkalap. Új hét, új munkalap beszúrása, leltár (kiadás) alapján módosított készlet átmásolása és kész is.

De lehet még több, jopbb megoldás is.
Előzmény: extekergo (4309)
aulac Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4310
Az enyémet, vagy csináltál vele valamit?
Előzmény: extekergo (4309)
extekergo Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4309
A legegyszerűbb megoldás az amit csinálsz, csak nem egyenként kell átírni az értékeket a kezdőkészletbe, hanem kijelölni az összes tényt, majd irányított beillesztésse csak értéket átmásolni a kezdőkészletbe. Még egy lépés: törölni a bevétel oszlop tartalmát. Ezt makrózni lehet, s induláskor gombnyomásra elvégzi. A dátumváltozás figyelésével induló makró lehetőségét bizzuk okosabbakra. :)
Befényképezhetem ide a táblát?
Előzmény: aulac (4308)
aulac Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4308
Válasz ment!
Előzmény: extekergo (4307)
extekergo Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4307
Jöhet a tábla... email elment.
Előzmény: aulac (4306)
aulac Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4306

Sejtettem, hogy érthetetlen :-)

Kiadási oldal nincs. Hetente egyszer van leltár amikoris beírom a fogyást és az levonja a bevétből a készletet. Ha priviben dobsz egy mailt elküldöm a mintát.

Előzmény: extekergo (4303)
aulac Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4305

Nem, a sorok csak sorszámozva vannak. Tehát nem egy tétel van rajta, hanem kb. 20. Eddig úgy csináltam, hogy mentés másként ->új dátum, majd másnap a tény alapján felülírtam a kezdőlészletet egyenként. De ez elég macerás.

Valami ötlet?

Előzmény: Törölt nick (4304)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4304
Gondoloma  sorok meg vannak datumozva.Csak kombinald a HA() es a MA() fuggvenyeket a kezdokeszletnel es a beveteli keszletnel es igy meg lehet csinalni, makro sem kell.
Előzmény: aulac (4302)
extekergo Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4303
Nem futnál neki mégegyszer? Csak a mindennapi növekményeket akarod hozzáadni a tényhez, ami a következő napon már halmozott kezdőkészletként jelenne meg? Kiadás nincs?
Előzmény: aulac (4302)
aulac Creative Commons License 2006.10.28 0 0 4302

Szia Robbantómester!

Ha tudsz légyszíves segíts.

Házi használatra szeretném a következőket. Adva van három oszlop:Kezdőkészlet, bevét, tény. Minden nap bevételezem a vásárolt árukat amit a kezdőkészlethez ad a táblázat. Idáig nekem is OK! De azt szeretném, hogy a  következő nap is ezt a munkafüzetet nyissa meg úgy, hogy a előzőnapi tény legyen a kezdőkészlet és a bevételi oszlopot nullázza le. Előre is köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (4301)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.27 0 0 4301
ne izelj mar... ne fizess ezert tanarnak... ha te akarod megtanulni, akkor vannak erre nagyon jo konyvek....
Előzmény: sommarnatt (4300)
sommarnatt Creative Commons License 2006.10.26 0 0 4300

sziasztok.

Sürgősen szükségem lenne EXCEL-tanítóra, Számlaképesre!

Mit javasoltok, magántanárt válasszak, vagy a tanfolyam a legbiztosabb?

vagy ott csak "felesleges" dolgokkal tömik az ember fejét?

a windows-t is magamtól tanultam, munkám során, és azután láttam meg a "tankönyv" (?) eket és elszörnyedtem (több tíz kg)

BGabor73 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 4299

Sziasztok!

Két kérdésem lenne, hálás lennék ha tudnátok segíteni.
1.) Hogyan tudok ún. rádiógombokat beilleszteni az excelbe?
2.) Hogyan tudom egy munkafüzet összes lapján egyszerre a műveleteket átkonvertálni a végeredményre? (azt szeretném, hogy ne azt lássák benne, hogy =100*1,15 hanem 115. Egyenként, vagy egész munkafüzet esetében meg tudom csinálni a copy, paste special (values), de szeretném megspórolni, hogy 20 munkafüzetlapon ezt végig kelljen csinálni. Makró?

Gábor

Creative Commons License 2006.10.24 0 0 4298

egy mindig futó add-in-be vedd fel:

Function siit()

siit = ActiveSheet.Name

End Function

ezután ha egy cellába beírod =siit() akkor visszaadja a munkalap nevét a cellába

Előzmény: bimbambusz (3453)
scorpio-grass Creative Commons License 2006.10.24 0 0 4297
Kerekitesi fuggveny round( 3250 , - 2 )
Előzmény: juhaszpeter (4295)
tompa6422 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 4296

Eltűnt a tizedes vessző

Excel 2003-ban eltűnt a tizedesvessző és számolni is elfelejtett a program. Vessző helyett nullát ír, a num billentyűkről a alfanumerikusról beírja a vesszőt, de karakterenek tekinti és nem számnak. Hol lehet a hiba??

juhaszpeter Creative Commons License 2006.10.23 0 0 4295
Sziasztok!

Hogyan tudok százasokra kerekíteni? Pl 3250-et kellene 3300-ra.
toccata Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4294
Szia József!

Nálam angolul van az Excel (Office 2003). A beállítások agyanazok, mint ahogy írtad Te is.
Direkt megnéztem egy másik fájlban is, hogy ott miért működik rendesen. Csak ezt a különbséget tapasztaltam.
Ha a másik munkalapon hagyom a forrás listát, a tartalmát áthivatkoztatom arra a munkalapra, ahol az érvényesített cellák vannak, akkor rendben működik.

Most egy pár napig nem leszek, de a hétvégén még kísérletezek vele.
Előzmény: Jozsef (4290)
extekergo Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4293
Itt írják alattad 2-vel lejjebb.
Előzmény: Topi7 (4292)
Topi7 Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4292

Tudna valaki segíteni?

Hogyan oldható meg, hogy egy munkalap celláiba csak egy (lista) által meghatározott elemek kerülhessenek be?

Hasonló a helyzet az automatikus kibővítéshez, de nekem a kitöltést egy másik munkalapon kell elvégezni a "forrás" munkalap adatai alapján!

Jozsef Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4291

Szia!

Mi a helyzet az XML filekkal? Küldenem kellene egy ilyet, de az excel2000-rem nem ajánlja fel alapból. És a sugóban sincs róla semmi használható info.

Ha Excel XML formátumra gondolsz, a Microsoft Knowledge Base-en találsz van róla leírást (angolul).

Üdv

József

Előzmény: tbando (4288)
Jozsef Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4290

Szia!

van a tartomány, mint az érvényesíteni kívánt cella. Előbbi esetben ugyanis beírhatunk bármilyen értéket, míg az utóbbiban, csak a listából választottat fogadja el.
Így gyakorlatilag az első eset beli lehetőség nem sokat ér. :(

Nálam, Excel XP magyar verzió, mindkét esetben jól működik. Már, ha ugyanarra gondolunk... (Beállítások: Megengedve: Lista, Forrás:=Megengedett_ertekek_Tartomány_neve) 

Nem lehet, hogy az Érvényesítés ablakban a Hibajelzés fülön más beállítás van az egyik és másik esetben.

Üdv

József 

Előzmény: toccata (4289)
toccata Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4289
Érdekesség. Nem rég botlottam bele.
Amikor az Excelben érvényesítésnél másik munkalapon található elnevezett tartományból választunk értéket, nem teljesen egyenértékű azzal, mint amikor ugyanazon a munkalapon van a tartomány, mint az érvényesíteni kívánt cella. Előbbi esetben ugyanis beírhatunk bármilyen értéket, míg az utóbbiban, csak a listából választottat fogadja el.
Így gyakorlatilag az első eset beli lehetőség nem sokat ér. :(
tbando Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4288

Mi a helyzet az XML filekkal? Küldenem kellene egy ilyet, de az excel2000-rem nem ajánlja fel alapból. És a sugóban sincs róla semmi használható info.

tbando Creative Commons License 2006.10.17 0 0 4287
Szerintem is: pivottábla, frissités
Előzmény: SzG (4284)
toccata Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4286
Az eszköztáron rákattintasz a sorbarendezés gombra.
Előzmény: SzG (4284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!