Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Ige, ez a többféle megoldás az excelben mindig lehetőség. Erről már én is többször tettem említést. Én mindig úgy próbálom megválasztani az alkalmazott megoldást, hogy az a legegyszerűbb, s a legáttekinthetőbb legyen. Térben és időben később abból van szívás, ha már nem is tudom miért is csináltam (csináltak) valamit olyanra amilyen. Persze figyelembe kell venni azt is, mennyire célfeladat a feladat. Mert ha később bonyolítani kell, egyéb adatokkal, s leginkább a kimutatások, s egyéb eredmények vonatkozásában, akkor már lehet, hogy alapból más metódust kell választani. Na most nagyon elméleti voltam, de tényleg ez tetszik az excelben, hogy nem csak egy tui megoldás van. Ez a "tőletek tanulás" nálam is fennáll. Valójában most nincs is igazi feladatom, így innen próbálok a okoskodni, okosodni. :)))
Tulajdonképpen ez az említett összegzés is már az elfeledett kategória nálam, pedig -s ez most jutott a probléma felvetésekor eszembe- egyszer ezzel oldottam meg egy igen nagy adathalmazból a következő feladatot: (sajna anno egy vincsi elszállásával az adatok s a m"megoldások" s a sok okos grafikon is elveszett) Szóval arról volt szó, hogy meg kellett határozni több év árbevételét a hét napjaira összesítve abból a célbó, hogy melyik napon legyen az adott településen a nyitvatartás a hét két legforgalmasabb napján. Ehhez egy pénztárgép adatait kellett bekopogni adatbázisnak. Na nem volt semmi feladat! Tehát nyugtánként a dátum, s időpont percre pontosan. A bevétel vagy 7 kategória szerint. Ezekből aztán lehetett mazsolázni. Mikor milyen igény volt az adott szolgáltatásra, mennyien vették s miért pont akkor igénybe, mennyire nyereséges, stb. De mint írtam, a legforgalmasabb napok meghatározása volt a szempont. De nem csak az árbevétel tekintetében, hanem az ügyfelek száma tekintetében is! Szép és érdekes(fárasztó) feladat volt. De a végén egy grafikon megmutatta, hogy melyik napon mennyien és mekkora árbevételt hoztak. Ki lehetett választani a megfelelő helyi nyitvatartást. Kár, hogy eltünt az adatbázis. annyi és olyan szerteágazó adattal lehetett "játszani" gyakorolni az időpontokkal, a számokkal való hókuszpókuszt.
Ok. Mint írtam, több féle megoldás is szóba kerülhet. Párszor már jártam úgy, hogy más időben, másképp oldottam meg ugyanazt a feladatot. (Mert közben Tőletek is tanultam ezt, azt.)
A napok adatainak összesítésére ezt az eljárást is ajánlanám. (a képen lévő hivatkozási tartományok pl. 2 nap bevételezett anyagok mennyiségét összegzik. de csak a szemléltetés miatt hagytam ott ezeket)
Így van. Ez a legegyszerűbb megoldás. Én lehet, hogy úgy csinálnám meg, hogy létrehoznék 8 munkalapot a hét minden napjának egyet (feltételezve, hogy egy nonstop üzletről van szó), és az összesített készletnek. Úgy vélem, hogy azonos cikkekről van szó minden esetben. Így a késztel nevű munkalapon csak össze kell adni a hét napjainak azonos celláit. Gyakorlatilag ezáltal visszakreshető (ha szükséges), hogy mikor, miből, mennyi lett bevételezve. Elég lenne hetente új mentést készíteni.
De lehetne azt is, mivel kevés cikkről van szó, hogy megosztani a munkalapot, amelynek a felső részében állandóan látható lenne az aktuális készlet. AZ alsó részen, pedig a hét napjainak megfelelően cikkenként a bevételezett mennyiség.
Egy hét, egymunkalap. Új hét, új munkalap beszúrása, leltár (kiadás) alapján módosított készlet átmásolása és kész is.
A legegyszerűbb megoldás az amit csinálsz, csak nem egyenként kell átírni az értékeket a kezdőkészletbe, hanem kijelölni az összes tényt, majd irányított beillesztésse csak értéket átmásolni a kezdőkészletbe. Még egy lépés: törölni a bevétel oszlop tartalmát. Ezt makrózni lehet, s induláskor gombnyomásra elvégzi. A dátumváltozás figyelésével induló makró lehetőségét bizzuk okosabbakra. :) Befényképezhetem ide a táblát?
Kiadási oldal nincs. Hetente egyszer van leltár amikoris beírom a fogyást és az levonja a bevétből a készletet. Ha priviben dobsz egy mailt elküldöm a mintát.
Nem, a sorok csak sorszámozva vannak. Tehát nem egy tétel van rajta, hanem kb. 20. Eddig úgy csináltam, hogy mentés másként ->új dátum, majd másnap a tény alapján felülírtam a kezdőlészletet egyenként. De ez elég macerás.
Gondoloma sorok meg vannak datumozva.Csak kombinald a HA() es a MA() fuggvenyeket a kezdokeszletnel es a beveteli keszletnel es igy meg lehet csinalni, makro sem kell.
Nem futnál neki mégegyszer? Csak a mindennapi növekményeket akarod hozzáadni a tényhez, ami a következő napon már halmozott kezdőkészletként jelenne meg? Kiadás nincs?
Házi használatra szeretném a következőket. Adva van három oszlop:Kezdőkészlet, bevét, tény. Minden nap bevételezem a vásárolt árukat amit a kezdőkészlethez ad a táblázat. Idáig nekem is OK! De azt szeretném, hogy a következő nap is ezt a munkafüzetet nyissa meg úgy, hogy a előzőnapi tény legyen a kezdőkészlet és a bevételi oszlopot nullázza le. Előre is köszönöm!
Két kérdésem lenne, hálás lennék ha tudnátok segíteni. 1.) Hogyan tudok ún. rádiógombokat beilleszteni az excelbe? 2.) Hogyan tudom egy munkafüzet összes lapján egyszerre a műveleteket átkonvertálni a végeredményre? (azt szeretném, hogy ne azt lássák benne, hogy =100*1,15 hanem 115. Egyenként, vagy egész munkafüzet esetében meg tudom csinálni a copy, paste special (values), de szeretném megspórolni, hogy 20 munkafüzetlapon ezt végig kelljen csinálni. Makró?
Excel 2003-ban eltűnt a tizedesvessző és számolni is elfelejtett a program. Vessző helyett nullát ír, a num billentyűkről a alfanumerikusról beírja a vesszőt, de karakterenek tekinti és nem számnak. Hol lehet a hiba??
Nálam angolul van az Excel (Office 2003). A beállítások agyanazok, mint ahogy írtad Te is. Direkt megnéztem egy másik fájlban is, hogy ott miért működik rendesen. Csak ezt a különbséget tapasztaltam. Ha a másik munkalapon hagyom a forrás listát, a tartalmát áthivatkoztatom arra a munkalapra, ahol az érvényesített cellák vannak, akkor rendben működik.
Most egy pár napig nem leszek, de a hétvégén még kísérletezek vele.
van a tartomány, mint az érvényesíteni kívánt cella. Előbbi esetben ugyanis beírhatunk bármilyen értéket, míg az utóbbiban, csak a listából választottat fogadja el. Így gyakorlatilag az első eset beli lehetőség nem sokat ér. :( Nálam, Excel XP magyar verzió, mindkét esetben jól működik. Már, ha ugyanarra gondolunk... (Beállítások: Megengedve: Lista, Forrás:=Megengedett_ertekek_Tartomány_neve)
Nem lehet, hogy az Érvényesítés ablakban a Hibajelzés fülön más beállítás van az egyik és másik esetben.
Érdekesség. Nem rég botlottam bele. Amikor az Excelben érvényesítésnél másik munkalapon található elnevezett tartományból választunk értéket, nem teljesen egyenértékű azzal, mint amikor ugyanazon a munkalapon van a tartomány, mint az érvényesíteni kívánt cella. Előbbi esetben ugyanis beírhatunk bármilyen értéket, míg az utóbbiban, csak a listából választottat fogadja el. Így gyakorlatilag az első eset beli lehetőség nem sokat ér. :(