Kifejezetten egy Puxing 888-as készülék használatának csínját-bínját szeretném megtanulni Budapesten 1-2 alkalommal 4-6 órában. Természetesen djazásért, de ne Mekk mester jelentkezzen, ki-be kapcsolás, csatornaváltás, scan, alap dolgok nekem is világosak :)
Kösz. Na ebben már van csirip hajlítóeffekt, ami persze hosszú távon hülyén veszi ki magát, de valami ilyen fül számára könnyítésre gondoltam. Miért csak 2 betű van felvéve a tárba?
Meghívó! Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt 2013. március 24-én (Vasárnap) 7 órakor XIX. alkalommal megnyíló RÁDIÓS BARÁTI TALÁLKOZÓRA! Helyszín: Művelődési Ház Csorvás Petőfi S. utca 12sz. Érdeklődni: 06-20-3271856 telefonon. A helyiséget a Művelődési Ház, térítésmentesen bocsátja rendelkezésünkre! Minden érdeklődőt szeretettel várunk! HG8JG Karcsi
Pedig a megoldás egyszerű. Nagyobb tempónál már hallod a jel "zenéjét" és pl. a "V" betűt nem "három pont után egy vonás"-ként értelmezed, hanem "ti-ti-ti-tá"-ként. Az agyadat arra kell megtanítani, hogy ezt értelmezze. Erre való az először nagyon hosszú betűköz, majd amikor már szépen lassan érti az agy a jeleket, jöhet a tréning, a megértés gyorsítása. A fokozatos szünet-csökkentés arra kényszeríti az agyat, hogy egyre gyorsabban fogja fel, mit is hall.
Tehát ennél a módszernél is előbb lassú, majd egyre gyorsabb a tempó, csak nem az elemi jelek, hanem az agy számára biztosított idő tekintetében.
Ha belegondolsz, a nagyon lassú jelek adásánál is ugyanez a logika, folyamatosan tréningezik az agyat az egyre gyorsabb felismerésre, csak a tanuló automatikusan el kezdi számolni a pontokat és vonásokat így azonnal zsákutcába fut.
A rögtön gyors módszernél viszont nincs lehetőség "csalásra" az agy részéről, itt muszáj a zenét megtanulni. Később már egész szavakat, komplett jeleket tudsz egyben hallani, én pl. akár 300-as ütemmel is tökéletesen veszem a "TEST" kombinációt, aminek hatására azonnal vagy átmegyek a warc sávokra, vagy kikapcsolok... :)
Azért ne essél ábrándokba az elején mert az 50WPM az már kemény!Ez távoli kitűzött cél lehet.Bár ezt Te tudod.Csak olyan lehet ez mintha valaki a hétkönapi jogosítványával a pesti forgalomba behajtana egy Lombardinivel.(Nem biztos, hogy nyerő ötlet)
A technikai háttere az 1000Hz-ek a szelektivitást biztosító szűrők oldal meredeksége de ebbe ne nagyon menjünk bele.
Nekem '62-ben senki sem segített és a vizsgán is úgy rugdostak át.Évekbe tellett mire kezdtem érezni, hogy megyeget a morse.Viszonylag korán tanultam meg adni elkey-vel
a lustaságomnak köszönhetően.Persze az sem ment csont nélkül.
Zsinórban építettük a W9TO keyert az akkori Handbookból.
Első nekifutásom bakelitlemez, sercegő lassú ütem, semmi segítség - teljes kudarc.
Második nekifutás automata adó (a jelenlegi Urbán-művek helyén elhalálozott rádióklub pincéjében...) 100-as ütem először 10X-es betűközzel, majd 8X-os, 6X-os és így lefelé.
Az oktatónk figyelte, kinek mi megy nehezen és azt a foglalkozás végén külön gyakoroltatta.
Két hónap múlva csont nélkül leraktam az akkori RH-C vizsgát.
Azóta is nagyon szeretek távírózni. "Fénykoromban" számokat 200-ig, vegyes karaktereket 160-ig vettem. Sok éves kihagyások után még most is megy a 100-as ütem mindenféle gyakorlás nélkül.
Hm, értem. Alapvetően céljaim vannak ezzel, magam felé elsősorban, tehát a nyelvfüggetlen verziót mindenképpen megcéloznám. Aztán majd kiderül hogy megy, meg hogy mennyi idő alatt. Mennyi idő szokott ez lenni? Nem instant-mód állok hozzá és nem gyorstalpalóként tekintek erre (sem), nem. Csak kíváncsi vagyok mennyi idő után kezdhetem bénának érezni magam?:) Mondjuk egy stabil, angolszavas 50 WPM legyen 1.5 hónap? Több? Időm van gyakorolni.
Nagyön köszönöm az infókat, jelenleg ülepítem őket fejben. Természetesen újabb kérdések merültek fel..) Ezekről később. Technikai okok alatt a zavaró háttérzajból való jó kitűnést kell érteni? Amit megfigyeltem egyébként, hogy 50 WPM felett olyan 550 Hz alá nem érdemes menni, mert a bipek összefolynak egyszerűen. Persze lehet, hogy csak azon, amin én hallgattam. Sok tapasztalatszerzés áll még előttem és ezt nagyon élvezem - van mit tanulni. Tehát akkor gondolom most egyelőre nincs más hátra, mint hallgassam ezerrel a.. betűhangképeket először vagy a szavak hangképeit? De izgalmas az is, hogy kipróbálhatja magát az ember - én egyelőre csak érteni akarásban - és nem is biztos, hogy olyan egyszerű az, mint gondolta. :) Amit látok még, hogy képküldözgetés mindenféle oldalsarja a rádiózásnak elhalni látszik - nézzünk csak rá a rádióamatőrök digimódban topikjára -, míg a klasszikus vonal, a morze az él. Legalábbis szeretném ezt hinni.