Igen, olyanok. Csak a Westel-t a MÁV cserébe adta a 450-es telefonokért, az Axa/Uniqua (meg a majdnem megvalósult Soproni Ászok) pedig azért volt, mert a cég fizetett érte. Osztrákiában az utóbbi a helyzet...
Vivaldi meg ha jól tudom, van valamerre, csak nem tudom, hova...
Ami még érdekes: Germánföldön volt Seppl Herberger ICE is, ö nagy futballista volt - és még ma is él! (Habár egy ICE Klaus Meine és egy ICE Rudolf Schenker ellen nekem se lesz majd ellenvetésem... ;-)))))
Bocs, félreérthetöen fogalmaztam: nem az hangzik hülyén, hogy "Szeged a napfény városa", hanem hogy erröl vonatot neveznek el. Én azt támogatom, hogy a vonatokat híres emberekröl, tájakról, jellegzetes építményekröl, esetleg elvont dolgokról (az pl. nagyon tetszik, hogy a német NachtZug-ok bolygók, csillagok, csillagképek nevét viselik) nevezzenek el. Persze azt is ésszel...
A paprika meg semmiben sem jobb a kóbásznál, ugyanígy hülyét kapnék egy Bikavér vagy Fütykösbarack IC-töl is...
Kodályt meg pont azért mondtam, mert Kecskemétröl származik... hiszen Nyíregyháza felé is sok olyan vonat van (Hortobágy, Hajdú), mely Debrecenhez kötödö dolgokról van elnevezve...
Dankó munkásságával meg még önmagában nem lenne baj (hiszen az igazi jó cigányzene az nem gáz, csak sajnos ez is ritkaság már a dáridózás miatt), de azzal már igen, hogy az a zenei stílus is egy közhely, ami alapján beáltalánosítják Magyarországot... ezért tartom hibának...
nagyon érdekeseket írsz, erről még valószínűleg tudunk majd szót váltani. ha egyéb módon nem, hát manhattani révén előbb-utóbb össze kell fussunk... :-))
"A Csárdás nekem olyan közhelyes, innéttöl már csak egy lépés a Puszta meg hasonlók. De az is, hogy ilyenröl vonatot elnevezni...
Szöged meg lehet, hogy a napfény városa, de ez is ritka hülyén hangzik. Ez körülbelül olyan, mintha Békéscsaba-Gyula felé járna a Kolbász IC. Meg spec nekem Szegedröl elöbb jut eszembe a Tisza, a Maros, a paprika, a nagy árvíz... Móra Ferenc is rendben van, de mondom, Dankó Pista nagyon irritál, de nem rasszizmusból. Ehhez képest pl. Kodály Zoltán igazán megérdemelne egy vonatot magának... (pont Szeged felé) de olyan sincs..."
Sopron esetében a "hűség városa"? Debrecennél a "cívis" epitethon ornans? Ha eccő mán a szögediek leledzenek abban a kivételes helyzetben, hogy arratájt a legmagasabb a napsütéses órák száma?
És a potenciális paprika név mennyiben különbözik a herótolt "Kolbász" IC-től?
Tisza nevű vonat van, csak nem Szeged felé jár, hiszen a folyót számos viszonylat kisajátíthatja magának.
Kodály Kecskemét szülötte. Szegedhez nem sok köze volt, bár az IC-k egy percre megállnak a "hírös városban" is. Azonkívül Dankó Pista Szögedében született, a zenéről, amit művelt, ma felismerik Mo-t a világban, továbbá Jávor Pálnak 1940-ben nem volt snassz eljátszani a prímás-zeneszerzőről forgatott film címszerepét. :-))
Kodály "javára írandó", hogy zenekedvelő vasutas családban látta meg a napvilágot...
A Comenius elnevezés akár a nemzetközi személyszállításban érdekelt felek között létrejött kompromisszum is lehetett, bár Jan Amos Komensky (Johannes Amos Comenius) esetében aligha tudom elképzelni, hogy a Felvidén alkotó (de Sárospatakon is tanító) tót atyafiról ne lenne jelentős feladathalmaz a (cseh)szlovákiai tankönyvekben, s mely lapokon ugyanazzal a lendülettel meg is említhetik a neveléselméletben jártas tudós latin nevét is.
Bár meglehet, kompromisszumról beszélni abban az értelemben, mint a kolozsvári Mátyás szobor esetében (Mathias Rex), nem lehetséges, hiszen a Hunyadi-házból való magyar királynak román, latin és magyar neve ismert, míg Comeniusnak magyar aligha.
A Csárdás nekem olyan közhelyes, innéttöl már csak egy lépés a Puszta meg hasonlók. De az is, hogy ilyenröl vonatot elnevezni...
Szöged meg lehet, hogy a napfény városa, de ez is ritka hülyén hangzik. Ez körülbelül olyan, mintha Békéscsaba-Gyula felé járna a Kolbász IC. Meg spec nekem Szegedröl elöbb jut eszembe a Tisza, a Maros, a paprika, a nagy árvíz... Móra Ferenc is rendben van, de mondom, Dankó Pista nagyon irritál, de nem rasszizmusból. Ehhez képest pl. Kodály Zoltán igazán megérdemelne egy vonatot magának... (pont Szeged felé) de olyan sincs...
Misztifikalja a Dalai Lama.
Mondom, en csak orulok neki, ha itt nincs szo az utasitasokrol es ertelmezesukrol, meg szolgalati jellegu dolgokrol. Engem magasabb rendu dolgok foglalkoztatnak :-)
A Renault Megena Klub topicjában a 66054 sorszám alatt vannak képek az éjjeli balesetről, amiket a hozzászóló készített. Sajnos a mozdony nem látszik rajtuk, csak a pusztítás....Renault Thaliák mindenfél elrepülve, darabokban....:-(
Az lenne a kérdésem, hogy vidéken mikor fogják árulni az új menetrendet, illetve, hogy mennyi lesz az ára, valamint hogy forgalomba kerül-e nagyobb formátumban is.
Bezony, bezony. Boldogul szegedi egyetemista koromban kezdetben két expressz létezett BP és Szeged között: a Napfény és a Szeged. Menetidő, Nohabbal 2:12 óra volt. Ma az IC cirka 5-10 perccel gyengébbet tud. Viszont utóbbi feltétlenül kényelmesebb, privatice roppant kedvelem a szolgáltatásait.
Ami pedig a további névadást illeti, mondjuk a főváros-Debrecen viszonylatban, ahol már számos IC közlekedik, bizony nem könnyű kiváló keresztséget elkövetni, nem egyszerű feladat új nevet találni, amely találó, kifejező és közismert azok előtt is, akik nem csak Szolnok, Hajdú-Bihar és SZSZB-vármegye vaspályán mozognak rendszeresen.
A Csárdás miért rettenet? A cseheknek meg a szlovákoknak tényleg az volt... Egyébként őnekik a Comenius sem volt igazi, mert ott ezen a néven nem igazán ismerik. Ehhez képest a Jaroslav Hasek tényleg ezerszer jobb.
A "Szabadság a parasztházban" OEC az már tényleg szörnyű :)
Napfénnyel mi a bajod? Szeged a napfény városa! És miután van egy Szeged nevű vonatpár, logikus ötlet a másiknak a Napfény nevet adni. Ráadásul ez már évtizedek óta így van!
A Vác-Veresegyház-Bp vonalon a villamosítás előtt mely számú M41-esek jártak? És ezen a vonalon közlekedő mozdonyok most vajon hova lettek átirányítva?
Uraim, ez a kritikán aluli szemlélet vasútbarát tulajdonság?!
Ép ésszel fel nem foghatom, hogy lehet egy másik ember halálát kívánni...! Igazán remélem, hogy az elmúlt napokban ilyeneket leírók hozzátartozói egészségesek és hosszú életűek lesznek, mert beláthatatlan, hogy valamilyen balesetükre itt a topicon hogyan reagálnának (talán kitörne az örömujjongás?)
A kocsik pedig viselhetnék a fontosabb szereplők neveit. A címszereplő nevét az első osztályú kocsi viselné. A büfékocsi pedig a tábori lelkész nevét...
"...másrészt elkeserítő, hogy a híreket, információkat a köz már eleve kénytelen fenntartásokkal kezelni..."
OFF
Nem (feltétlenül) tartom elkeserítőnek. Mi van akkor, ha ebből egyszercsak bekövetkezik az "akkor sem hiszem el, amit írnak/mondanak stb." jelensége - úgy értve, tömegesen. Ebből következően megszűnik az "interpretált valóságélmény" létjogosultsága, vagyis mindenki csak azt hiszi el, amit "a saját szemével lát", amit pedig nem láthat, arról egyáltalán nem lesz véleménye.
Nagyon érdekes folyamatok indulhatnak el ezután, hiszen arra továbbra is szükség lesz, hogy az emberiség példányai üzemszerűen egymást nézzék - és kezeljék - hülyének (lásd vállalati hierarchia, politika, miegymás), de egészen más módszereket kell találni rá.
ON
Miért az Uniqua vagy a Dankó Pista jobb? Vagy a Csárdás (az speciel meg fog szünni), a Délibáb, a Civis, a Napfény, meg hasonló rettenetek? Hasek igazán megérdemli...
Rég nem írtam már ide, de most muszáj, mert nagyon boldog vagyok... olvasom, hogy mi fog a szlovákoknál változni, és ott áll az is, hogy lesz egy új vonatpár Budapest és Prága között... Jaroslav Hasek néven!!! :-DDDDDDDD Mint nagy Svejk-barát, csak azt tudom mondani: végre... :-))))))
Miert? Az ilyesmit csak titokban lehet megbeszelni?
Szo se rola, egy cseppet se banom, ha az ilyen temak nem a vasutbarat topic forgalmat terhelik, de ettol meg nem feltetlenul kellene zart topicban targyalni, lehetne kulon, nyilvanos topic neki.
A távirati iroda szerint a baleset a szombathelyi körgyűrű Ják felé vezető vasúti kereszteződésében történt.
Nézegetem a 303-ról a csattanás után, még sötétben készült képet, és hál'istennek, sérülései - úgy vélem - nem tűnnek nagyon súlyosnak. A vezérállás szélvédői (?) betörtek, de maga az állás sértetlen. A homloklemez (?) két helyen is folytonossági hiányt szenved. A mozdony bal, a képen látható oldalán több helyütt lemezsérülések szomorítanak el. Deformálódott az ütközők környéke is, ám a lámpák nem törtek össze látványosan. Sajnálom, ha nem a szakkifejezéseket használtam, ellenben bíztató, hogy a Szergej járóképesnek látszik, jóllehet, bizonyos források "elfolyt üzemanyagról" értekeznek...
- kitekintés
Az Objektív Hírügynökség magánvállalkozás, éhbérért foglalkoztatott, írástudó embereket alkalmaz, nem a hagyományos értelemben véve "képzett" újságírókat. A szakma maga sokszor nem tehet arról, hogy mivé silányul a zsurnalizmus: többek között nincs annyi, a világ történései iránt élénken és éberen érdeklődő, korrektől írni tudó szerzet, mint ahány kikerül a gyorstalpalókról, médiastúdiókból. Sokszor vagyok kénytelen kijelenteni különböző fórumokon: aki már végképp nem találja a helyét az életben, és nem lesz, mert nem lehet belőle Í(jó) mérnök, orvos, tanár, netán szociológus, de valami papírt akar szerezni, az elmegy a Havashoz, a Komlósihoz, meg a jó ég tudja, hová. És termelődik a selejt. Holott: az újságírásnak is vannak jól körülhatárolt, kvázi szakmai kritériumai, nem csupán a fogalmazáshoz kell konyítani. Mivel ezen a topikon visszatérő jelenség a sajtó ostorozása, fájdalom, de le kell szögeznem: az újságírás egyre többször ad majd alkalmat az élcelődésre, a kritikákra, miközben egyrészt nonszensz, hogy pénzen lehet "diplomát" szerezni, másrészt elkeserítő, hogy a híreket, információkat a köz már eleve kénytelen fenntartásokkal kezelni. És engem egy csöppet sem vígasztal, hogy a kritikusok szakmájában is bizton találni döbbenetet, kontárságot, hozzá nem értést.
- betekintés
Azért itt felmerül a kérdés: ha a PK rendeletet nem újítják meg, honnan várható el a fiatalabb mozdonyvezetőktől, hogy tudjanak róla, és betartsák?
Ez volt a hozzászólásom lényege.
Kérdés: Parancskönyv felülbírálhat-e érvényes utasítást? Megtiltható-e parancskönyvben az F1-ben előírt "Vonat indul" jelzés adását bj-nél megállás után induló személyszállító vonat esetén. Szerintem közlekedés-biztonsági szempontból ennek adása is fontos!
Óriási problémám vagyon: készitenék 2005-ös nagy-nagy notesznaptárat, ahol minden oldal alján lenne egy-egy képecske (természetesen HB).
Legjobb programnak ehhez (fogalmazzunk úgy, hogy a legkevésbé rossz) awinwödör igérkezett, ahol is a körlevél funkcióját használtam. Azaz adott egy alapdoksi, és ahhoz rendeltem hozzá változó mezőkként egy excel táblából (adatbázisból) az adatokat. Ez szép és jól működött, csak a kép hozzárendelése nem jó. Azaz szövegként beirja, hogy blablabla.jpg.
Hogy tudnék hasonló módszerrel képet hozzácsapni a körlevél által gerjesztett oldalacskákhoz?
"Carpy megerősít vagy megcáfol, de a gumikerekű barátainknál úgy készül a menetrend, hogy a fordákat is párhuzamosan készítik, és egy hajnalban kezdő sofőr kb. délután 4-ig hadrafogható egy szolgálatban."
Ha delelott van osztott idoszakja (azaz reggel 8 es delutan 1 kozott kiall, takarit, karbantart, vagy eppen hazamegy), akkor tovabb is dolgozhat, mint delutan 4, akar este 11-ig is. Felteve, hogy nincs 50 km-nel hosszabb jarata, mert ha van, akkor sokkal szigorubb szabalyok vonatkoznak ra.
"Három kiegészítő kérdésem lenne: Megválaszthatja-e (nagyjából) az időpontot, amikor a plusz eljutást kéri?"
Nagyjabol meg.
"Ez önálló járatot jelentene, vagy pedig egy, a bekötő útnál haladó járat térne be (2-3-4-5 km-re) a zsákfaluba?"
Zsakfalu eseten beterest, nem zsakfalu eseten jaratrmeghosszabbitast, de van pelda a teljesen onallo jaratra is.
"Ha ez plusz fordanapot jelentene, akkor elutasít(hat)ja a volán a kérést?"
Barmikor elutasithatja, es az Onkormanyzat kerhet mastol jaratot, de nem szokott. Uj fordat (tobbeltautobuszt) szinte sosem igenyelnek ezek a jaratok, mert csucsban "alapbol" van kozlekedes, az extra jaratokat altalaban csucson kivul rendelik meg.
Azt hangsulyozottan hozza kell tennem, hogy az ilyen buszjaratok merteke elenyeszo, 0,1% alatti, pusztan erdekesseg, kulonlegesseg szinten mukodnek jelenleg.
... A hangjalzések tilalma pedig már csak szájhagyomány (oral history). A fiatalabbak nem is láthatták ezt leírva.
Anno parancskönyvi rendeletben olvastam. Azért itt felmerül a kérdés: ha a PK rendeletet nem újítják meg, honnan várható el a fiatalabb mozdonyvezetőktől, hogy tudjanak róla, és betartsák?
Annó, volt a nagy angliai vonatrablás. Az ebből készült paródiában is azt mondta a felügyelő, hogy nem vonatrablásról van szó, hanem a vonat tartalmának az elrablásáról. :)))
Nagyon régi, - meg újabb téma is, hogy ha vasút-közút csatlakozási pontjában baleset történik, akkor a médiában azt halljuk/látjuk, hogy vasúti baleset történt, holott nem így van. Az esetek 99%-ban ez egy olyan közúti baleset, ami a vasút területén történik.
a Körmendet Szentgotthárddal összekötő vasútvonalon...
szombathelyi városházát elkerülő körgyűrű kereszteződésénél...
ÁÁÁÁÁ! Ha ez az objketív hírügynökség, akkor milyen lehet a szubjektív? :(((
1. Földrajzi ismereteim bővültek: Szombathely belvárosában körgyűrű és vasútvonal van.
2. Szombathely Körmend és Szentgotthárd között helyezkedik el.
:///
Ha az autókat vasúton vitték volna, ez a baleset be nem következett volna.
Tipikusan olyan áruról van szó, ami vasúton célszerű szálíltani, hosszabb távra.
HLP: Mi van azokkal a kocsikkal, amik este beérkeznek, de másnap már nem indulnak (pld:Kvarner expressz kocsijai) Visszamennek üresen, vagy egy másik vonat visszaviszi őket Zágrábba?
Az utóbbi eset (legalábbis igen nagy %-ban). Van úgy, hogy az első/utolsó napo(ko)n már nem a megszokott szerelvény közlekedik. De ugyanígy van a hazai menetrendváltáskor is, operatív úton cserélődnek a szerelvények a váltás hétvégéjén, ilyenkor igen érdekes szerelvényösszeállításokat lehet tapasztalni.
De pl. amikor a Bartók már nem ment tovább Ms-Ni-Db felé, az utolsó napon a Keletiben már át kellett szállni egy másik szerelvényre. Az újonnan induló Goldoni EC-nek (persze, ha olasz kocsijai lesznek), már szombaton meg kell érkezniük BP-re, hogy reggel már onnan indulhasson.
Hazai csereberére gyakran kerül sor szerelvénymenetekkel.
M44-419: Sztem soha az életben nem fogják megtanulni az emberek, hogy a vasút más dimenziókban dolgozik, mint a közút (fékút, jármű- és vonattömegek, ecetetrá, ecetetrá).
Szerintem pedig soha az életben nem fogják megtanulni egyes MÁV-osok, hogy a vasútnak más dimenziókban kell működnie most, mint 10-20-30-...-100-... évvel ezelőtt... (nem a vasút a világ közepe!)
A MÁV-nak is érdeke, hogy ne legyen ennyi baleset, célszerű lenne erre hatékonyabban felhívni a figyelmet! (nem kell fizikaórát tartani...)
M44-419: Elég soxor szokott olyan lenni, amikor az egyik BVh a Tüdőszűrővonatba (BVmot) segít be, mert nincs hozzá vezérlő. Ez általában hétvégén szokott előfordulni, mert akkor kell a Somogyra a nagy szerelvény.
És ki mondta, hogy örökre a Somogyban kell járatni a Selyemhernyót??
TEE: A Szergej elég viseletesen nézett ki, a tréler szintén.
A híradóban még annyi infó szerepelt: a Szergej üa-tartálya is sérült, de sikerült elállítani a szivárgást.
M40 120: Biztos van/volt oka annak, hogy a VOLÁN is, már ekkor befejezi a forgalmat (nem a vonat miatt). Nagy valószínűséggel a megcsappanó utaslétszám ürügyén.
Részben igen. Aztán majd Carpy megerősít vagy megcáfol, de a gumikerekű barátainknál úgy készül a menetrend, hogy a fordákat is párhuzamosan készítik, és egy hajnalban kezdő sofőr kb. délután 4-ig hadrafogható egy szolgálatban.
Arra nincs "pénz", hogy még 3-4-5 órát állogáljon, aztán csináljon még egy kanyart.
A MÁV-nál pedig –ÁLTALÁBAN– miután elkészül a menetrend, akkor csinálnak gép- és szerelvényfordulókat hozzá... Egy-egy ilyen esti kanyar miatt (ha tényleg Lakitelken "aludna" a személyzet), akkor este fel kell jelentkezni, kivinni az egy szem Bz-t, majd hajnalban visszajönni vele, és máris lehet leváltani a mv-t, mert több kanyar nem fér bele a 12 órába. Ezt az eddig nem számolt összeget is az önk-nak kellene állnia. (Vagy azt, hogy még este üresen visszajöjjön a vonat). Ja, és a pályahasználati díjról se feledkezzetek meg, azt is ki kell fizetni!
HANGÁR: Na, látod, ha a Déliben tiltják, pedig az nem csarnok, akkor miért nem lehet a csarnokon belül is ugyanúgy tiltani, és akkor nincs miről vitázni, nem?
Ez már megint a győri kopasz mv-vitához kezd hasonlítani...
Ugyan az a véleményem, mint abban az esetben (vagy mint a MÁV-panaszkönyv topikban az Utasellátós vitában), hogy nem (csak) azt kell nézni, hogy mi a szabályszerű, hanem érdemes megnézni, hogy jók-e azok a szabályok, vagy pedig feleslegesen riogatjuk az utasok Győrben a 100-zal átszáguldó tehervonatokkal, illetve a Keletiben/Déliben stb. helyeken a kürtöléssel.
Aztán, ha oda-vissza meg van rágva a dolog, lehet, hogy az jön ki belőle, hogy a jelenlegi rendszer a helyes és a legjobb, de ex cathedra nem célszerű kijelenteni ezt. (A győri vitával is ez volt a legnagyobb problémám a stíluson kívül.)
Persze azt sem, hogy itt a mv. volt a hibás, mert Zsivany nyilván nem láthatott sok mindent, nem tudhat sok mindent. Marslakó felvetésére (ha nem volt jól működő a síp, akkor a fűtőházból sem járhatna ki), azt mondhatják az mv-k, hogy akkor holnap kb. egy gép sem lesz szolgálatképes... (Meg akár szolgálatközben is elromolhatott... Vagy beragadhatott...)
Egyébként pedig egy-egy hirtelen kialakult szituációban –hiába van(?) a mv-knek előzetes pszichológiai vizsgálata– nem biztos, hogy mindenki mindig a legjobb megoldást választja. (Ld. még az ésszerűtlen viselkedést egy-egy gkv. részéről vasúti átjárókban ragadáskor.)
Carpy: Egyetlen apro kulonbseg, hogy nem naponta, hanem evente (!) fizetnek ennyit azert a napi 1 tobblet eljutasert.
Három kiegészítő kérdésem lenne: Megválaszthatja-e (nagyjából) az időpontot, amikor a plusz eljutást kéri? Ez önálló járatot jelentene, vagy pedig egy, a bekötő útnál haladó járat térne be (2-3-4-5 km-re) a zsákfaluba? Ha ez plusz fordanapot jelentene, akkor elutasít(hat)ja a volán a kérést?
radio100jozsi: A Nyugati poggyászmegörzőben a 2004/2005-ös menetrend megérkezett, de további intézkedésik még nem adhatóak ki.
Ma 12:30-kor lesz a menetrendi sajtótájékozató, gondolom utána már "hivatalos" úton is hozzáférhető lesz mindenkinek a menetrendkönyv.
Ki kapja az elsőt, vagy kinek lesz előszőr képpel bizonyítottan itt a topikon?
Arcképessel rendelkezőknek a versenyben való részvétel nem érvényes:-)))
Nekem se képem nincs róla, se arcképesem ;-)
OFF
Jokepu: Jó lenne a korábban külön topicba (gépészek, gőzmozdonyosok, M63-sok, MVP véleményesek, személykocsisok s ...mittudomén) kiűzötteket egyesíteni, hiszen ez volt a hozzászólások sava borsa.
Túl nagy lett az elmúlt egy évben a topikba írók száma (egyre nagyobb körben ülünk a tábortűz körül, így annak a tüze egyre kevésbé melegíti egyesek szívét...), így hatalamas mennyiségű hozzászóláshalmaz van itt. Most kb. 1,5 órája olvasok visszafelé, és kb. jó egy napnyi adagon tudtam átrágni magam. Mivel túl sok időm már nincs, ezért több száz hozzászólás biztosan kimarad, mert később pláne nem fogok visszatérni azokra. Persze, lehet, hogy nem történik nagy veszteség, ha nem reagálok azokra...
Szóval, aki esetleg direkt nekem akarna üzenni (vagy kérdezni), akkor azt inkább mailben/telefonon tegye, mert lehet, hogy nem fogom olvasni azt a hsz-t (sem).
Erre szoktam a tisztán motorvonati elővárosi közlekedést pártolókkal szemben mondani, hogy érdemesebb egy-egy járatot hagyományos mozdonyos vontatással továbbítani, mert nem éri meg 3-4 motorvonatot egybekapcsolni, aztán –mivel csak a csúcsidőben járnak– napközben/éjjel nem termelnek, míg a mozdony addig tehervonatozhatna. A 135-ösön pedig más gyakorlati haszna is volt a csörgős vonatoknak: V43-asokat tudtak vele Csaba és Szeged között mozgatni.
Félek attól, hogy mereven ragaszkodni fognak a tisztán motorvonati közlekedéshez, és közben csörgős/szergejes gépmenetek fogják tarkítani a vonal mentén lakó topiktagjaink életét...
v_peti: Mivel az expresszvonatra nem kell pótjegy, csak helyjegy, így akkor tényleg 500 Ft lehet a tarifa.
És ki mondta, hogy nem lehet módosítani az eddigi szabályokat? ;-)
teknyő: A vállalkozó vasút pont az, hogy igényt ébreszt, majd kielégíti, vagy sikerrel
jár, vagy bedől. Évekkel ezelőtt azon csócsáltunk, hogy mi a görcsnek ide a
Su - Ms IC?
Helyes meglátás. A fővonali 1-2 órás ütemes közlekedéssel lehet plusz utasokat szerezni. A 71-es vonalon aug. végétől napközben is (hétvégén is) óránkénti, ütemes közlekedés van. Egy-egy vonaton most is annyian vannak, mint az eddig 1,5-2-2,5 óránként "össze-vissza" indított vonatokon. Tehát nőtt az utasok száma.
abdhulbin: Nem vagy tisztában dolgokkal. A BDV-t is külsősök csutakolják
És a "TGV"-t mikor csutakolták utoljára??
Kb. 4 hete került fel rá egy felirat (a koszos felületet részben tisztították...), valami ilyesmi:
"Ezen a koszos vonaton utazzak, b+?"
A felirat most már alig olvasható, mert ezt a "letisztított" felületet is befedi a mocsok...
A feketebalogi területet néhány éve ért egy hasonlo balhé, és az ilyen katasztrofákat az gyarlo emberiség aligha képes megszüntetni - egyre inkább forditva van, a katasztrofák fogják megszüntetni az emberiséget....
Tegnap 22.20 óra körül a MÁV szolgálatvezetője jelezte a rendőrségre, hogy a Szombathelyi körgyűrű Ják felé vezető vasúti kereszteződésében kamion vonattal ütközött. A rendőrök megállapították, hogy a szlovén kamionos haladt az átjáróban és feltehetően az átjárót biztosító berendezés tilos jelzése ellenére belehajtott és ütközött a Szombathelyre tartó mozdonnyal. A balesetben személyi sérülés nem történt, a becsült kár több 10 millió forint.
Tegnap délelőtt a 8-as főúton Jánosháza térségében lévő vasúti átjáróban lengyel nyerges vontató az átjáróba érve a tilos jelzés ellenére belehajtott abba, majd megrongálta az egyik sorompóárbocot. A külföldi férfi ellen eljárás indult.
Egymillió forint kárt okozott az a több mint húsztagú csoport, aminek tagjai vasárnap négyszáz méter hosszan kiszerelték és feldarabolták a vasúti pályát a XXIII. kerületben. A banda a sínpárt Soroksár és a Szemeretelep között hat kilométer hosszan szedte volna fel, ha nem érik tetten őket a rendőrök.
Sínfelszedőket értek tetten vasárnap délben a XX. és XXIII. kerületi rendőrök, áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfői közleményében. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint N. Krisztián és társa B. István, valamint további húsz ember vasárnap a Vecsés út M5-ös autópálya alatti szakaszán, a biztonsági vasúti vonalszakaszon körülbelül négyszáz méter hosszan a vasúti sínpályát összetartó csavarokat kiszerelte, majd a síneket vágópisztollyal szétvágva, megkísérelték a fémdarabokat ellopni.
A társaságot a rendőrök a helyszínen tetten érték, azonban csak N. Krisztiánt sikerült előállítani, társai elmenekültek a helyszínről. A 24 éves tárnoki lakos elmondása szerint szerződést kötött arra, hogy a sínpárt hat kilométer hosszan Soroksár és a Szemeretelep között felszedik. A szerződést a helyszínen az őt tetten érő rendőröknek megmutatta, de később kiderült, hogy a szerződésen látható bélyegzőt már nem használják és az aláírás is hamis.
A bűncselekménnyel egymillió forint kárt okozott a népes csapat. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya nyomoz, a rendőrség N. Krisztián ellen őrizetbe vétele mellett eljárást indított.
Legutóbb októberben fogtak síntolvajokat a rendőrök Soroksár határában. Akkor bejelentésre vonultak ki a rendőrök az M5-ös autópálya egyik vasúti felüljárójához, két férfit érve tetten, amint éppen egy biztonsági vágányról vágtak le egy ötven méter hosszúságú síndarabot. Velük szemben közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával indult eljárás.
Tud valaki arról vaalmi infót, hogy a gyakorlatban hogyan zajlik a menetrendváltás? Például a nemzetközi vonatoknál. Szombat este elindul még, de mondjuk a vasárnaptól érvényes menetrendben már megszűnt a járat, akkor elmegy még a végállomásig? Mi van azokkal a kocsikkal, amik este beérkeznek, de másnap már nem indulnak (pld:Kvarner expressz kocsijai) Visszamennek üresen, vagy egy másik vonat visszaviszi őket Zágrábba? Ha van valakinek ilyen tapasztalata, ossza már meg a Fórum olvasóival. A segítségeteket előre is köszönöm.
Rendkívűl bosszantó, ha valakit elütnek, de azért még ha az utasoakt bosszúság éri, akkor is megsajnálja az elütöttet. Én kétszer ültem olyan vonaton, ami gázolt, bent semmit nem lehet érezni. Múltkor Nagykanizsa előtt egy hajléktalant kökött ki a voant,de nagyon komoly baja nem esett.
Kíváncsi leszek, majd ha valamelyik családtagod - kívánom ne következzen be - marad a vonat alatt, akkor is ilyen pökhendi nagypofájú stílusod lesz-e. Ne haragudj hogy ezt mondom, de felháborító hogy mekkora f.sz vagy.
Sztem soha az életben nem fogják megtanulni az emberek, hogy a vasút más dimenziókban dolgozik, mint a közút (fékút, jármű- és vonattömegek, ecetetrá, ecetetrá).
Ahogy itt olvasgattam, mások is láttak dízeleket Vác felé. Az jó, mert én tegnap láttam egy dupla uzsgyit, és kicsit meglepett, azt hittem, én láttam rosszul...
Összeütközött a Körmendet Szentgotthárddal összekötő vasútvonalon egy mozdony egy személygépkocsikat szállító teherkocsival kedden éjjel a szombathelyi városházát elkerülő körgyűrű kereszteződésénél – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A teherkocsiról a gépjárművek szétszóródtak, az anyagi kár jelentős. Személyi sérülés szerencsére nem történt, azonban a vasúti forgalom a helyreállítási munkálatok miatt több órán keresztül szünetelt.
Több fajta Asea közlekedik cseferén. Az EA-060.-as főleg hegyvidéki pályákon. Székely körvasút, Brassó-Predeál, Temesvár-Orsova, Piski-Craiova stb. A Maros völgyében a négymotoros változat honos. EA-040. Ültem már nem egyszer Csíkszered környékén a hatmotoros gépen és igen jelentős elegysúlyú tehervonatot továbbított a Gyimeseken át, tolómozdony nélkül.
Majdnem erre, csak nem PA63-mal vagy P9RC-vel, hanem a Danuvia "Vörös" modellel. Tárkapacitás: 45 db lőszer, nem kéne újabb sínlopástól tartani :-)))))
OFF
Akkor már inkább M61A1, a 20 mm-es 6csövű forgógépágyú, 6000 lövés/perccel. Igazi "nagy vas", de egyben tisztító tűz is... :-))
Ma reggel pedig utasszámlálás Kőbánya Alsón. Megkérdeztem a fickót, a GFK megbízásából csinálja, nemcsak a le- hanem a fölszálló utasokat is számolta. (nem csalnak, mint az előző BME-s brigád). És a pályaszámokat is írniuk kell :-))))
Ha problem van a vezérlőkkel, tegyék a végére a másik motorkocsit, hát a Hernyókkal is ezt csinálják.
Ezt csak akkor lehet megjátszani, ha mindkét BVh hadrafogható. Elég soxor szokott olyan lenni, amikor az egyik BVh a Tüdőszűrővonatba (BVmot) segít be, mert nincs hozzá vezérlő. Ez általában hétvégén szokott előfordulni, mert akkor kell a Somogyra a nagy szerelvény.
Sötét volt még a felvétel készítésekor. A Szergej elég viseletesen nézett ki, a tréler szintén. A német sofőr állítása szerint szabad volt az átjáró, nem volt leengedve a sorompó.
Sziasztok ! Sok éve olvasom ezt a topikot, és néha-néha beírogatni is szoktam, (először: 2000.08.30 21:05:05, akkor még mint gupeti.) Tegnap este egy jött-ment indexes kicenzúrázott innen egy hozzászólásomat. Ezen berágtam és örökre búcsút mondok ennek a topiknak. Mindenkinek további jó vonatozást kívánok: gupet, vasútmániás
Végre végeztem 9 országot érintő nyári utazásaim összesítésével! E szerint 2004 június 30-a és szeptember 12-e között 518 vonattal 56 220 km-t utaztam, ebből 33 463 km nappal.
Ez 14 ezer km-rel kevesebb, mint tavaly, ami a kevesebb igénybe vett éjszakai vonatra vezethető vissza, mivel a nappali utazások 1600 km-re múlják felül az egy évvel ezelőttit!
Remélem 2005 nyarán is sikerül közel másfélszer megkerülni a Földet az európai vasúthálózaton!
Na, látod, ha a Déliben tiltják, pedig az nem csarnok, akkor miért nem lehet a csarnokon belül is ugyanúgy tiltani, és akkor nincs miről vitázni, nem?
Azért, mert máshol nem lakik nagyember, aki el tudná intézni. Illetve mégis. Lásd Siófok Vmax 60 km/h csak páros vonatok részére.
A Déliben pedig szinte mindent tiltanak az Avar utcai lakók miatt. Volt úgy, hogy zord téli időjárás miatt járatni kellett a motorokat. Nagyember először kultúrálatlan hangon telefonált, de nem jutott eredményre, ezután egy vasúti középvezető következett. Mivel ő sem tudta elintézni a tavaszt, a motorok jártak tovább.
A hangjalzések tilalma pedig már csak szájhagyomány (oral history). A fiatalabbak nem is láthatták ezt leírva. A történet ugyanis több, mint 10 éves.
Most hallom az utinformban valami sulyos baleset volt a 86-os fouton Szombathelynel vasuti atjaroban, az atjaro lezarva a kozuti forgalom elol csak a vasuti megy. Mi tortent, kozuti baleset csak v. vasut is erintve volt?
>>Kürtösig decemberig V63-100 mozdonyfordulójában lakik a 375-2, vissza párja.
Az nem biztos, hogy elég lesz. Régebben az M62 - esek is jártak át Nagyváradra, aztán a balesetük miatt megtiltották.
>>Anno dupla ASEA is vadul küzdött a tereppel.
Akkor egész Békéscsaba GF állományát ki lehet vezényelni a Maros völgyébe. Talán elvisznek egy Rolát.
>>Minden bizonnyal ezerszer leírták már, hogy az IC előtt köll a delejfék a 14o-hez.
Eger felé nem mentek 140 - el. A 140 IC - vel inkább nagyon ritka kivétel. Győr felé talán van ilyen, de arra meg nem szoktam IC - zni. Pedig már érdelene, hogy milyen lehet az IC140.
>>Meg a négy-áramnemmel megvert Dispo.
Milyen Dispolok? Mert te írtad, hogy a Taurus-teknyő döglődik a nedves sinen.
>>Lenne egy kérdésem, tudja valaki, milyen Máv mozdonyok, mikor és hol fordulnak meg rendszeresen szlovákiában?
Pozsony, V43 Ligetújfalu felől
Komárom, nem tudom, szerintem semmi
Párkány, V43, V63, BDVmot
Fülek, M41
a többit nem tudom.
Nincs mozdonyhiány a MÁV - nál, csak jobb a Búvár egy Hatvan - Fülek tehervonatra az M41 - nél, a Gorillákat meg nincs sok értelme lecserélni 50 km - re a végállomás előtt.
Jó estét! Hálából a sok érdekességért, melyeket itt olvasok, meg egyébként is: az ontopik Járművek (4 old.), a Vasútbiztosító berendezések (2 old.) és az Erősáramú elektronika (2 old.) rész innen: Ganz Villamossági Művek, 100 év tapasztalata az erősáramú elektrotechnikában, é.n. (1978?)
Munkanap 12 pár busz. utolsó i TA. 16:28, KFH. 18:15
Hétvége 3 pár busz. utolsó i TA 15:35, KFH. 15:00
Biztos van/volt oka annak, hogy a VOLÁN is, már ekkor befejezi a forgalmat (nem a vonat miatt). Nagy valószínűséggel a megcsappanó utaslétszám ürügyén.
Lenne egy kérdésem, tudja valaki, milyen Máv mozdonyok, mikor és hol fordulnak meg rendszeresen szlovákiában? Az az érzésem az utóbbi idoben egyre kevesebb ezeknek a száma. Ennyire jelentos a mozdonyhiány magyarországon hogy mindent és mindenhol lebonyolíttanak a Gorillák meg Búvárok szlovákiából?
Tiszaalpár: Úgyis sokan olvassák a topicot. Valaki mondja meg, hogy szabályosan, különvonatként megrendelve mennyibe kerülne ez a fuvar?
Amúgy az árban van egy nagy csúsztatás. Ugyanis az állandó költésgek pálya, vonali dolgozók (fszt-k) azok gyakorléatilag nem változnak attól, hogy kevesebb vonat megy.
Járműkopás: Ugyan már mi a Bz-nek ez a néhány km?
Gázolaj: A könyv szerint* ugyanannyit fogyaszt a Bz, mint a busz, csak 3x annyi utast tud(na) elszállítani.
*Mezei István: Mozdonyok (Búvár Zsebkönyvek sorozat, nem a nagy könyv!)
Kalauz: Mellőzhető lenne. Nem maradna munka nélkül egyik sem, hanem erősítésként menne a hosszú vonatokra (Pl.: Bp-Szeged) Ha ilyen kevés utas van, akkor elég a szóló Bz, aztán esetleg lehetne "elsőajtóztatni", vagy egy szolgálatból hazamenbődolgozót (pénztáros, mv, jv, fszt stb..), hogy nézze meg azt a néhány jegyet.
Tőlünk nyugatra működik. van ahol 2elsőajtózás2 van, van ahol meg becsületbeli ügy, hogy vesz-e az utas jegyet. (Ha bliccel, és lebukik, akkor meg alaposan ráfizet!)
Mozdonyvezető bére: Erre a rövid időre nem olyan sok.
Tehát nem szerencsés átlagolni az összköltséget vonatokra lebontva!
Én 30 ezerért is elvinném naponta, úgy, hogy én tankolok bele. Adólevonás után is szép summa maradna. :) Ja a pályahasználat költségeit nem venném figyelembe a fent említett okok miatt.
Bocs, hogy beledum-dum, de teknyő a "dupla ASEA" alatt 2 db. EA-060-ast értett, nem? Mármint, hogy azzal is izzadós volt a menet. Bár 2 db. Elektropuceráj azért már mégiscsak kell hogy jelentsen némi vonóerőt...
Köszi, megnéztem. Az albumot még létre tudta hozni, de a föltöltésnek 32kB-nál vége. Tegnap még tudtam képet föltölteni. Jó éjt mindenkinek, holnap újra valahol az országban .......környéki vonatozgatások :-))))).
... Egyébként ma is ment egy csatolt Usgyi Vác felé...
Ment még más érdekes is: M61 019 (távolabbról egészen jól néz ki) 16 óra körül tett egy kis kiruccanást Vácra. Ki tudja mit csinálhatott? Egyébként feltűnően csendes!
Szép jó estét az uraknak!hamár enyhülni látszanak a kedélyek:A mv is ember és senki sem szeret- már a hajcihők miatt sem -gázolni.Ezért az utaitás nélkül is ha nem venének észre mindent megfognak tenni azért,hogy észre vegyék a jármüvet még tolatáskor is sőt ott mégjobban személyekkel elfoglalt peron az meg az egyik csúcs ahol topon kell lenni egy mv-nek..Valóbban a tolatási mozgáshoz találták ki a légsipot,de az nem mindig célra vezető.nem biztos,hogy abban az esetben a légsip elég lett volna.Volt viszont,hogy az mv az alagutba kényszerűlt a hangjelzés adásra,mert a csöveseknek felsem tünt,hogy világit valami mögötük a sötétben.Ja a csöveseknek semmi bajuk nem lett a mv 2 hónap táppénz dobhártya valamivel.De nem lett még akaratán kivülsem gyilkos,mert mindent megtett az életvédelemért. Velem meg ennek a fonákja történt meg:Egyik állomáson kitérőben ürszelvényben gyalogos.jelzések igy sorban:két rövid vill.kürt,egy hosszú légkürt ,két vagy három fénykürt erre akkorát ugrot a kedves utas,hogy azt oktatni kellet volna.(utólag mondta valaki ,hogy süket-néma volt)A lényeg te onan lentröl nem tudhatod,hogy ő ott fent minek a hatására döntöt a légkürt használatáról,mert lehet,hogy egy ajtó akkor készült fejbe vágni egy potenciális nagy értékű helyeggyel rendelkező kedves utast.stb.köszönöm a megértést.kfv.
A kiadási oldal sem 50 ezerrel, sem 75 ezerrel nem korrekt! Az általad megadott vesztesség hálózati szinten már a magyar költségvetés méretével vetekedne évente!!!
Ha az amortizációt is beszámolva 6000 HUF-ot veszünk, ahogy kkalmi írta, akkor napi 2000 forint a bukás, 730 ezer forint évente. Egy negyed vasutas bére... Ha a 2000 forint vesztességet beszorozzuk 2000 naponta közlekedő vonattal és 365 nappal, évi 1,5 milliárd lenne a mínusz! És mivel nem csak szóló Bz megy az országba, ezért hihető lehet a 6000 forintos napi költség!
DE a bolt így sem lesz nullszaldó nélküli… Látható, hogy a személyszállítás ígyis-úgyis anyagi rémálom minden szereplőnek: vasúttársaság, önkormányzat, állam…
A 6000 és a 72 000 forint között optimális esetben a „különvonati ár” és az önköltség közötti különbség, pesszimistább esetben szakmailag nihil, köz………………..ok húzódnak meg.
"Ha az utasokkal tömött zárt helyen történő orrba-szájba légkürtölés szabályszerű, akkor az remek szabály. Az esetlegesen megsüketülő utasokat nem biztos, hogy meghatja bármilyen szabály."
Urak ha egyszer kell akkor kell. Ha rossz a szabály akkor is kell. Mert ha elüti és senki nem hallotta a kürtöt a gyerekei esetleg napokig nem látják viszont csak az előzetesben. Ne ezzel foglalkozzatok, a kürt arra van, hogy a szívbajt hozza az emberre, he ezt teljesíti akkor betölti funkcióját, ha nem akkor nokedli.
Rendelkezés a Déliben tiltja a figyelj jelzés adását, a környék lakóinak védelme miatt, kivéve az említett életveszély esetét mert ebben az esetben még ott is lehet adni. Martonvásáron van a nyári koncertek idején tilalom, de ott is életvédelmében adni kell, még ha rosszul is sikerül a koncert, akkor is.
Majdnem erre, csak nem PA63-mal vagy P9RC-vel, hanem a Danuvia "Vörös" modellel. Tárkapacitás: 45 db lőszer, nem kéne újabb sínlopástól tartani :-)))))
ON
Hamarosan beszámoló a mai újabb hivatalos munkával egybekötött világvége-mellékvonal túráról, csak lusta vagyok írni, a fővonalon kisebb rumli volt. Képek a megszokott helyen, ha engedelmeskedik a tár.
Ha az utasokkal tömött zárt helyen történő orrba-szájba légkürtölés szabályszerű, akkor az remek szabály. Az esetlegesen megsüketülő utasokat nem biztos, hogy meghatja bármilyen szabály.
Egy hét alatt másodszor nem sikerült kontrollálnod az indulataidat. Lehet, hogy a sok nyafogós mv. felhigítja a topicot, de a Te hozzáállásod legalább annyinak a kedvét veszi el.
,,Ma reggel a 3417-es nagykátai vonat érkezése után a Keleti csarnok VI.-ra betoló V46 008 mozdonyvezetője síp helyett a kürt 10-15 másodperces megnyomásával figyelmeztette az utasokat a veszélyre. Persze azokat is, akik vétlenek voltak. A hang ereje elérte a fájdalomküszöböt. (Ezt onnan tudom, mert én a párom fülét fogtam be, akinek tele volt a keze szatyrokkal.)
El lehet-e érni valahogy, hogy a mozdonyvezetőt figyelmeztetésben, megrovásban részesítsék?
Az azért mégsem normális dolog, hogy a rendes utasnak is szétdudálják a dobhártyáját.
Ezzel nem vitát akarok nyitni, hanem kapcsolatot keresnék olyan emberrel, aki lépni is tud az ügyben. Van ötletetek, kihez forduljak?"
A témához csak enyit:
MÁV F1 sz. jelzési utasítás, 91. oldal, Mozdonyszemélyzet hangjelzései, 196. pont
Figyelj jelzést kell adni:
- e bekezdés: mindenkor, ha adását személy, vagy forgalombiztonsági ok szükségessé teszi.
Ez már általános rendelkezés a figyelj jelzés adására:
A jelzést legalább 3 másodpercig kell adni. Viharos időben, továbbá a távolba látás korlátozottsága és veszély esetén a jelzést mindenkor az átjáróig, illetve a munkahelyig, vagy a veszélyeztetett pontig folyamatosan kell adni!
Tehát ezek alapján nem hiszem, hogy a mozdonyvezető figyelmeztetésben, vagy megrovásban részesítsék.
A 6. csonka vágány fölé valamikór behúzták a drótot, eddig nem is figyeltem, valamint az ideiglenes kék forgalmi konténer előtt a 6. csonkán egy kitérőt építenek be, amivel ismét a volt Monori ÁG iparvágányával lesz kapcsolat.
Az Ady Endre útnál egy külön gyalogos (vagy kerékpáros) átjárót is építenek lámpával biztosítva. A zajvédő fal készűl a Bp.-felöl a bal vágány mellett.
De ami örömteli, hogy továbbra is firkamentes az aluljáró, amit anno fényképeztem, és ide is betettem, azt eltüntették, a többi megszaporod firkával egyben( ami az írásjelet figyelve egy személytől keletkezett), és azóta semmi, remélem így is marad.
"napi 72 ezerbe kerülne az önkormányzatnak, hogy eme esti vonatok majd ismét járjanak dec.12.-től."
Ez nagysagrendileg megegyezik azzal az osszeggel, amit az orszag kulonbozo reszein egyes (zsak)telepulesek onkormanyzatai azert fizetnek az illetekes Volan tarsasagnak, hogy eggyel tobb buszjarat eintse a falut.
Egyetlen apro kulonbseg, hogy nem naponta, hanem evente (!) fizetnek ennyit azert a napi 1 tobblet eljutasert.
....."........Tehát akkor 1 pár vonat üzemeltetése 72 ezer/nap.
Így a 145-ös vonal jelenlegi 5,5 pár vonata 396 ezer Ft/nap költségébe kerül a MÁV-nak.
Na már csak a bevételt kéne hozzá tudni... ......."
traficc :
Az ilyen számokat tedd el. Fontosak.
Nem pontosak, de fontosak.
Kezeld olyan körülbelül számoknak.
Az általap példaként hozott vonatpár - nagy valószinűség szerint - 50.000 - 100.000-ből kihozható.
Ennyire tényleg jó.
a másik :
Két esti vonaton a bevétel ?
Számoljunk a helyi polgármester úr optimistább becslésével, azaz legyen mindkét vonaton ( bár Félegyháza felé minek lenne este 20,20-or?) 15-20 utas.
Tehát oda vissza 40 utas.
......(.az már más kérdés, hogy ha tényleg lenne 40 utas a szegedi vasútigazgató nyilvánosan bukfencezne örömében, a helyi jv-ot meg kitüntetnék)..........
Tehát valahonnan lesz 40 utas.
20 utas Félegyházáról Alpárra este, és 20 utas meg késő este Alpárról Félegyházára..
Jó.
KKfháza-Alpár 18 km.
A teljes árú jegy 162.- Ft.
Az utasok 10%-a utazik a MÁV vonalin teljes árú jeggyel, tehát négyen itt este is azt vesznek, az 4x162 = 648 Ft.-
A polgármester úr azt mondta, hogy azért kell a járat, mert elsősorban ipari tanulók járnának vele haza.
A diákjegyeket teljes árúra kiegésziti az állam, s tételezzük fel, hogy valamiért, általunk ismeretlen okból, minden délután legalább 10 tiszaalpári ipari tanulónak van délutáni szakmai gyakorlata Kiskunflegyházán.
Mondom minden nap.
Akkor megint nyertünk 10x162 forintot.= 1620 Ft.-
.......( Az már más kérdés, hogy van e öszesen most 10 olyan Tiszaalpári fiatal, aki egyben ipari tanuló is, és délutánonként, pont Kiskunfélegyházára jár szakmai gyakorlatra ?.....)
a bevétel oldalon már 1620+648 = 2268 kemény magyar forintnál tartunk.
Még mindenki teljes árú.
Tételezzük fel, hogy a többi utasnak csak olyan kedvezménye van, aminél a menetjegy árának legalább a felét Ő , meg is fizeti.
Ez ugyan igen idealista álláspont, de legyünk - kollektive - jó indulatúak tiszaalpár polgármesteréhez.
Tehát edig volt 10+4 utasunk, és a (2x20=40) hez még szükséges utasszámunknál fizettessünk velük 50%-os jegyet, azaz 40-16=24, tehát 24x81.-Ft-ot = 1944 Ft.-
Mindösszesen kerestünk a két esti vonattal, 1944 + 2268 = 4212 Ft.-ot.
Ez a két vonat :
- "a" válozatban : 50.000 - 4212 = 45.788 Ft veszteséget,
Ezt is csak úgy, hogy jelentősen túlbecsültük a bevételt.
magány megjgyzésem :
Nem véletlen, hogy az általam sokszor citált, és mások által - jogosan - már vasúti szállóigévé nemesültnek minősitett, ominózus mondat, PONT a szegedi vasútigazgatótól származik.
Az a bizonyos vonatpár megtesz ~60 km-t. Ez Bz-vel kb. 6 ezer Ft üzemanyagköltség. ( A Bz mozdonyvezetővel rendelkezésre fog állni hajnalig Lakitelek állomáson!)
Nekem most az jutott eszembe egy talalmanyomhoz igenybe vettunk viselkedestani es pszihikai tanulmanyokat a folyamatos kurtoles lehet nem eri el a hatasat. Mert hosszu fultepu zajra mint a Zsivany es parja leblokkolt ahol volt. Namost ha a veszelyes helyen levo is igy tesz az nem jo! Jobb lenne szakaszosan jelezni.
A 2004-nyári utazásom archiválása igen lassan halad. Igen érdekes tényekre figyeltem fel a feldolgozás közben. Talán többen emlékeztek, hogy a TDK dolgozatom címlapján szereplő enschedei ütközőkön élcelődtem egyszer. A német és a holland vasút között hiányzott 60 cm sín és két ütközőbak volt hivatott megakadályozni az átjárhatóságot. Ezzel azt a látszatot kelthettem, hogy a nemzetközi vasúti szállítás leáldozóban van! A látszat azonban téves! A fent vázolt helyzet FEJLESZTÉS és nem pusztítás eredménye. Az 1990-es években NEM volt forgalom ezen a határátmeneten, személyvonati legalábbis biztos nem. Ma azonban 5 és 23 óra között félóránként közlekednek a (német) vonatok a hollandiai Enschede és a szomszédos német város (Gronau) között.
Ha már Észak-Rajna-–Vesztfália: három további esetben okozott nehézséget a vasúton megtett távolság megállapítása e térségben. A 483-as számú Rurtalbahnon Jülich és Linnich között indult újra a forgalom. Új, 482-es számmal Aachen és Stolberg Altstadt között van félóránként közvetlen vonat! Ez utóbbi egy 79 km hosszú vonal (Vennbahn) első négy km-re. Igaz, a pálya 45 km után Belgium területén folytatódik, ahova már 19 km-re Stolberg Hbf-től van egy kiágazás! Az előbbi vonalak nem szerepeltek a 90-es évek menetrendjeiben! Kölnből kiindulva a 459-es vonal Gummersbachba ért véget a 2002-es hálózati térképem szerint. Csodálkoztam is, hogy a vonat még ment 8 km-t Marienheidébe (ahonnan még kiváló állapotú pálya vezetett tovább!).
Azért Németországban sincs kolbászból a kerítés, ellenkező példa is van szép számmal főleg keleten…
Hollandiában az utolsó napomon sikerült a napi programot 25 átszállással teljesítenem! A szoros csatlakozások miatt sikerült így is 1043 km-t utazni 22 óra alatt!
De ahol egyszerre többszáz ember egészségét veszélyezteti, ott igenis használja a sípot!
Ez egy igen alapos, a járműveket, és az adott helyzetet egyaránt ismerő kijelentés.
Külöben törvényt sért.
Milyent?
Szerintem Zsivány egy teljesen jogos kérdést tett fel, és az itt vele civakodók hergelték fel annyira, hogy kikeljen magából. Nem csodálkoznék, ha ő sem írna többet ide.
Csak nem biztos, hogy teljesen megfelelő stílusban. Viszont tényleg nem érdemes ide többet írni.
nyunyuka kihelyezett vasútmániás tudósítónk jelenti a 903-as gyorsvonatról, hogy Veszprém-Székesfehérvár között írásbeliben előírva, hogy Vmax:60 km/h, és több útátjáró berendezés sötét.
"Ma reggel a 3417-es nagykátai vonat érkezése után a Keleti csarnok VI.-ra betoló V46 008 mozdonyvezetője síp helyett a kürt 10-15 másodperces megnyomásával figyelmeztette az utasokat a veszélyre. Persze azokat is, akik vétlenek voltak. A hang ereje elérte a fájdalomküszöböt. (Ezt onnan tudom, mert én a párom fülét fogtam be, akinek tele volt a keze szatyrokkal.)
El lehet-e érni valahogy, hogy a mozdonyvezetőt figyelmeztetésben, megrovásban részesítsék?
Az azért mégsem normális dolog, hogy a rendes utasnak is szétdudálják a dobhártyáját.
Ezzel nem vitát akarok nyitni, hanem kapcsolatot keresnék olyan emberrel, aki lépni is tud az ügyben. Van ötletetek, kihez forduljak?"
Nem akarok beleszólni a vitátokba,de szinte minden hétköznap járok azzal a vonattal,tegnap is hallottam ezt a kürtölést. Szerintem az a nagyobb gond,hogy ha ez a kátai személy rendes,akkor úgy ér be szinte mindig az 5.-re,hogy ugyanekkor indul az egri gyors mellette a 6.-ról. A kátain rengetegen vannak mindig,és amikor megérkezik az 5.-re,a peron teljes szélességében tele szokott lenni emberrel. Az egri (5500) a menesztése után viszont nem állhat meg,előtte rohangál a nép,a peronon még ígyis nagyon sokan vannak,akiket igencsak könnyen el tud sodorni a vonat. Ezt csak úgy leírtam az eset kapcsán,de azért kíváncsi vagyok,hogy megvárják-e az első gázolást azzal,hogy mondjuk az egrit 3-4 vágánnyal távolabbra tegyék a 3417-estől. Nem értek ehhez,de szerintem biztosan megoldható,akkora nagy forgalom azért nincsen.
Más,de még a vitátokhoz tartozik:
Valaki írta,hogy inkább sípot érdemes használni,amelyik gépen van,mert így ijedtében sem esik senki gép,vagy szerelvény elé. Tényleg van olyan,amikor csak mélykürt van... Egyszer Ecseren majdnem szemtanúja voltam egy véletlen gyalogos gázolásnak. Szakadt az eső,így az utasok nagy része a váróteremben volt,sokan voltak,mert reggeli bejárós vonatra (3629) vártak. Amikor bemondták a vonat érkezését,mindenki elindult a peronon,szorosan voltak egymás mellett,hátrább felszállni a vonatra. Közben jött a vezérlő (régi 300-as),és rákürtölt egy emberre,amikor kb: 20km/h-val haladt. Az ember a peron legszélén ment a váróterem felé,háttal a vonatnak,az utasok miatt nem tudott beljebb jönni.. Éppencsak nem történt meg a baleset.
Na pl: ilyenkor lett volna nehéz eldönteni,két választás közül melyik lett volna a helyes. Ha nem mélykürtől rá,valószínűleg elsodorja,ha ha pedig igen,akkor ösztönös ijedségében vagy eléesik,vagy nem...
Szia marslakó!
Részben igazad van de csak részeben...
Khamos és a többiek jogosan írták azt amit írtak.
Ha csak tényleg arról van szó hogy egy vasútbarát felírja hogy
"ez a hülye mv reggel megsüketített szerintetek miért kürtölt?"
akkor azzal nem is lenne semmi gond! de ő nem! ő már jelentgetni akart...
A legjobb mondat erre tényleg az hogy "verte a nyálát"!
Ennyi
ui: Gorillával is kürtöltünk már a csarnokban... :)
Én is láttam ma reggel Veresegyházon egy Desirot! Gondolom ez is egy BDV-pótló-Usgyi-pótló volt...
Szombaton Sopronban a zsírúj 1116 221-et sikerült elkapni.
Tuti info: ÖBB-nél a friss vizsgás mv-k 1300 Euro nettoért melóznak havonta, 17 éve szolgáló kolléga, -aki mondta- 2100-t visz haza! Általánosan elmondható, hogy nem sikerült még olyan vezérrel beszélnem a sógoréknál, aki használná külföldi utakra a szabadjegyét, mindenki repülőzik nyáron valahová messze! Amikor megtudják, hogy itthon 500 EUR körül visznek haza a 15 éve gályázó kollégáik, mindig eldobják az agyukat! Hát ez van.
Azt is hallani, hogy a DB 101-es borzalmasan megbízhatatlan, elsősorban motor és szoftveres problémákkal marad fekve ausztriai kirándulások alkalmával. Nem szeretik! TAURUS ist the BEST! -mondják Ők!
RwMan által írt szabályoknak engedve beszt helyett inkább azt írom hogy legjobb. Bár van egy olyan sanda gyanúm hogy nem pont ezt a pontot (a magyar nyelv használatát) szerette volna kiemelni :-)
Hát a saját cuccával. Mer nemmondom esztétikus egy Selyem-mocikocsi a végén, de mégsem a beszt. Vagy én lemaradtam valamiről? Behalt a Samu-vezérlő? És azért megy BVh-val? Na hiába, a láma (én) akkor is láma marad :-)
a viselkedés írott iratlan szabályai az Interneten
1.szabálySzeresd felebarátodat és nyugodtan tegeződj2.szabályViselkedj úgy az Interneten, mint a valós életben3.szabályTudd, hogy hol vagy, a nick mögött _BÁRKI_ lehet! Magyar fórumokon használd a MAGYAR nyelvet, más fórumokon az angol ajánlott4.szabályLégy figyelemmel mások idejére, ne "lógj" a neten, fogalmazz röviden5.szabályHidd el, többen olvasnak, mint írnak, Te azoknak is írsz, akiket nem ismersz6.szabályOszd meg tudásodat másokkal, segítsd a kezdőket, kérdezz bátran a tapasztaltabbaktól7.szabályKerüld a trágár szavakat, a fellángolásokat, ne hagyd, hogy indulataid befolyásoljanak8.szabályLégy figyelemmel mások magánügyeire, érzéseire, neked is lehet rossz napod9.szabályNe élj vissza a hatalommal, a hatáskörhöz felelősség is társul10.szabályLégy elnéző mások hibáival szemben, de figyelmeztetheted őket ezekre11.szabályA szabályokat TE IS alakítod, javaslatodról értesítsd a rendszergazdát (moderátort) levélben
Permeteztek a MÁVnál, hullanak a Hernyók :-) Vicces hogy itt lakok a Nyugatinál, nap mint nap benézek de szerencsétlen BVh-kat még nem láttam. Ha problem van a vezérlőkkel, tegyék a végére a másik motorkocsit, hát a Hernyókkal is ezt csinálják.
Nincs elég villamos motorvonat, ha valamelyik nap eggyel kevesebb tudnak kiadni, akkor jön helyette valami dízel. Nincs túl sok tartalék... A két BVhmot is áll, mert Szolnok még mindig nincs kész a vezérlőkocsikkal... Pedig reggel nagyon jó lenne a 71-es vonalon egy ötkocsis szerelvény...
Én meg kikérem vasútbarát társaim nevében azt, hogy aki nem mv azt egyből segghülyének titulálják, aki egy fikarcnyit sem ért a vasúthoz, és még a szót is megpróbálják belefojtani!
Ráadásul egyáltalán nem olyan dologról volt szó, aminek köze lenne a vasúthoz, hanem egy egészségügyi problémáról. Mert azt még véletlenül sem tudhattuk meg egyikőtöktől sem, hogy mi miatt adott hangjelzést a mv, pedig DGKUm állítólag látta is. Talán más megvilágításba helyezné a dolgot, de addig teljesen felesleges ágálni itt egymásra!
Amikor egy jóhangulatú utazást követően páran elkezdtek itt beszélgetni a vasútról, csak nagyon kevés outsider volt, aki nem ismerte a társaságot, hanem agitálni jött ide. A csapat egyre nőtt, de voltak közös rendezvények, ismertük egymást. Mára ez sajnos teljesen megszűnt. Odáig züllött a topic, hogy ha valakit valamilyen rossz élmény ér a vasutasok, ne adj isten a mozdonyvezetők hibájából, akkor már teljesen le kell ugatni, le kell harapni a fejét. Aki nem ért egyet a khamos félékkel, azok már takarodhatnak is hazafelé és szégyellhetik magukat.
Egyeseknek nem jut eszükbe, hogy itt bárki kifejtheti a saját véleményét, nincs bennük annyi empátia, hogy valakit akár közérzetileg vagy egészségileg bánthat egy zárt térben, közelről, hosszan megszólaltatott mozdonykürt, és nem tudják még elképzelni sem, hogy ha valaki esetleg dühbe jön a folyamatos leugatások miatt, holott ő egészen másról beszélt, mint ami miatt elkezdtek rá ugatni, akkor az újabb ugatások semmivel sem teszik az ugatókat különbbé, mint amit ők kifogásoltak.
Tudjátok, nekem elég sok mozdonyvezető barátom van és mindenkinek megvan a saját stílusa, hibája, mint ahogyan biztosan mindenki másnak is, úgyhogy még véletlenül sem általánosításképpen írom ezeket.
Ugyanakkor nem bírom megállni, hogy ne hívjam fel a figyelmet: az egészségügyi határértékek a MÁV-ra is vonatkoznak! Ha nyílt vasúti pályán szükséges a 100 dbA feletti hangerő, hogy egy gyorsan közeledő vonat még időben, amikor nagyon távol van a veszély helyszínétől, fel tudja hívni az emberek figyelmét a veszélyre - ám legyen! De ahol egyszerre többszáz ember egészségét veszélyezteti, ott igenis használja a sípot! Külöben törvényt sért. Ha nem működik a síp, ne engedjék ki a fűtőházból! Ez semmivel sem különb helyzet, mintha nem működne a "tompított fényszóró". Akkor sem lenne szabad a gépet dolgozni engedni. Egyszerűen azért, mert ez a szabály. Ha valaki ezt nem veszi tudomásul, az álljon csak nyugodtan oda a kürt elé, és majd megtudja, hogy miről beszélünk.
Ha a kenyérbe liszt helyett homokot raknak, ott semmilyen magyarázat nem fogadható el. A fogyasztót csak az érdekli, hogy a kenyér ehető legyen.
Szerintem Zsivány egy teljesen jogos kérdést tett fel, és az itt vele civakodók hergelték fel annyira, hogy kikeljen magából. Nem csodálkoznék, ha ő sem írna többet ide. Lassan átnevezhetitek a topicot MÁVOSOK IDE, VONATBUZI KILLERS topicnak.
"A hócipőm egyébként is tele van azzal, hogy a vasút is lassan olyan lesz, mint a labdarúgás: mindenféle outsiderek mindig jobban értenek hozzá."
Nem a vasút, hanem a MÁV. És nem lesz, hanem már olyan. És nem az outsiderek miatt. De az is lehet, hogy a vasúttársaságok világrankglistáján még az első 100-ba sem férne bele!
Hát képzeld el, amikor Rákospalotán csattant a két BDV, és egész nap Bobós személyvonatok jártak a Nyugatiból RP-Újpestig, akkor én sem hoztam a fényképezőgépet. Sőt, akkor sem volt nálam, amikor az isaszegi baleset idején minden Vác felé került, pedig akkor RP-Újpesten még GySEV Bobó is dolgozott! Utána olvastam egy fotós magazint: 100 legjobb tanács, hogy hogyan készítsünk jó felvételeket. A legfontosabb a következő (sokkal nagyobb titkot vártam): "Mindig legyen nálad a gép." Ezt én akkor tanultam meg.
Egyébként ma is ment egy csatolt Usgyi Vác felé. Ha nem valami próba volt, akkor a 12:48-as veresi lehetett...
Peti! Úgy ismersz engem, mint akinek a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" az életfilozófiája?:-))) Azzal jobban vígasztalódnék, ha tudtál volna fotót készíteni a Munténiáról, és most betetted volna.:-)
Kiegészítés: Nem vagyok az a típus, aki rendszeresen kijárogatok, és fotózgatok, de mivel akkoriban a táskámban volt a gép, csak kölcsönadtam pár napra, ezért bosszantott a dolog.
Más: V43+Bzmot+Bzx+Bzx v. BDzx
"Drót alatt dízel"-es fordáról volt szó. Aztán így lett a V43-as a segélygép.
A festés megmondása nem fog menni, lévén eléggé sötét volt már akkor.
Viszont az önműködő térköz hiánya és az előjelző kombinációja lehet a helyes megoldás. Köszönöm!
Az is szép csúsztatás, hogy nem a legrövidebb úton megyek Szegedre. Itt ennek gyakorlatilag nincs értelme. (Vannak az országban, szép számmal, olyan viszonylatok, ahol ez mindennapos, de ezen a viszonylaton SZVSZ inkább kivételes.)
Szerintem újfent meg lehetne tenni, és nem csak itt. A politikai hátterét is nyilván lehetett tudni, ezzel együtt kell nyilván értelmezni az infókat.
Most ahogy M44 is írta, mindenki a mávot szidhatja, az utas is, aki egy szar járművön utazik, ha éppen nem hibásodott meg a szerkezet, másrészt azért, mert nem érti, hogy ha úgymond kapott a máv egy rakás pénzt (ami nem is igaz!), miért ilyen szart vett belőle, a politikus is szidhatja, hogy lám, ő mindent megadott, mégis ez lett belőle.
Én optimista vagyok, és azt gondolom, ha minden ilyen cumiztatás után megjelenne némi tényújságírás is, előbb-utóbb a nép is kiokosodna annyira, hogy megértse a dolgokat és a hátterét. Hátha egyszer majd számonkérés lesz belőle, a politikusok között
"És miért nem lenne az jobb, ha a hajtányosok arra hajtányoznának néha? Jobb mint a TVG, és nem kell gazsulálni senkinek sem!
Vagy esetleg Hajdúéktól el kellene hozni a dög TVG-t, vkit beiskolázni TVG-vezetőire és kész.
Mondjuk ez az utóbbi jelentősen idő- és költségigényesebb."
Tökéletesen igazad van! nekem is megfordult a fejemben! Nálunk is el kellene terjeszteni a sínbiciklizés divatját! Ezzel is megóvhatnéánbk az úttörőktől* a síneket.
*Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a népet véded!
Ismereteim szerint a lajosi vonalon nincs önműködő térköz. Ha megmondod az oszlop festését, akkor egyértelmű lesz. :) A dolog lényege, hogy Te egy előjelzőt láthattál, amely Megállj! jelzésre jelzett elő. Amint a főjelző szabad állásba került (vélhetőleg vmax-szal), ezt az előjelzőn is megjelenítették. Apróbb poén, hogy ott van a Volán-Tefu raktára is, így az egy kellemesen összetett terület.
Némi kérdésem lenne: tegnap este kedvesemmel álltunk Budapesten a 154-es(?) busz Méta utcai megállójában, a lajosmizsei vonal mellett. Érkezett a KöKi felől egy M44-es vontatta tehervonat, asszem 5 vagy 6 kocsival. Elhaladt mellettünk, majd a buszmegállóból jól látható jelző mellett is, ami az elhaladáskor egy sárga fényt mutatott. Az elhaladás után a jelző zöld fényre váltott át. Mivel nem értek hozzá, tudna nekem magyarázatot adni a fenti esetre, miért nem vörösre váltott át a jelző?
a 145-146-os vonalról ÁRPÁDSZÁLLÁS megállóhelyet ahol a nyári idényben szinte mindig megtelnek a vonatok
Illetve legalábbis az esélye megvan annak, hogy legyen okos. Nyáron is van, hogy napokig semmi extra, aztán egy héten át, a délutáni vonatokra akár 15-25 felszálló, aztán néhány napig megint 2-3 fő.
De az biztos, hogy több köze van a tőserdői üdülőhelyhez, mint Tőserdő mh-nek.
Tőserdő nevű megálló milyen célt szolgál a puszta közepén???
Itt lehet az erdő közepébe eljutni :-)
Gyakorlatom szerint Félegyházáról jövet itt szoktam leszállni, mert szeretek keresztülsétálni az erdőn, hazafelé pedig Árpádszálláson szállok fel.
Más volna a helyzet ha kb 800 méterrel Lakitelek irányába feljebb lenne helyezve a megállóhely az útátjáró közelébe, mert itt az Tőserdei üdülőterület északi részének közlekedésén sokat lendítene ha ott állna meg a vasút...
Jól mondod.
Ha már itt tartunk.
Néhányan a topicon jót derültek azon, hogy a tiszaalpári polgármester tiltakozott a 37151, 37148 sz. vonatok megszüntetése miatt. Valóban kissé humoros, hogy azon folyik a "bizonyítás", hogy 5 vagy 10 utas van a Bz-n.
Azt azonban csenben hozzátenném, hogy hétvégén Kiskunfélegyházáról az utolsó Kunság Volán járat 15.00-kor indul Tiszaalpárra, vonat pedig 16.51-kor. Ez elég nagy csapás a két település között élő jónéhány tanyasinak (Tiszaalpár alsón a vonathoz is van utas), és az alpáriaknak is. Őket is egy kicsit meg lehet érteni.
Ebben a cikkben néhány érthetetlen mozzanatot vélek felfedezni.
A pesti gyors első osztályán keresek helyet magamnak. Amikor belépek a fülkébe, rántott hús, sült kolbász és pizza szaga csap meg.
Mattil, erősíts meg, kérlek, hogy a 717-es vonaton csak akkor tapasztalhat az úr ilyen állapotokat, amikor évente kétszer-háromszor nem a hernyókocsikból, hanem nyugatis maradékokból állítják ki a szerelvényt. A WC-kről szóló rész ugyanilyen.
A menetidő 2 óra 13 perctől 4 óra 46 percig terjedhet, de van vonat, amely 10 óra 4 perc alatt teszi meg az utat.
Ez hangulatkeltés. Nem kell az Elvirából kigyűjteni az este indulós, Félegyházán éjszakázós lehetőségeket pl. A 20.05-ös pesti indulás lehetősége ilyen (6008-7038-7050) ilyen.
A vonatot az utasok még el sem hagyják, amikor takarítók kapaszkodnak fel a vagonok ajtajain,
Ezt a jelenséget ismerem. Sok pénztárca, mobil, stb. "takarítódott" így el...
A cikkhez kapcsolódóan fórum is nyilt a DM honlapján. Elérhető itt: http://www.delmagyar.hu/forumkifejt.php?forumid=1260 Csak szerényen kérdezném, hogy az ott "Bakter" nickkel megszólaló egyén azonos-e az itteni Bakterünkkel? :-)
Két világ vasúton Szeged és Budapest között Gyorson, osztályon alul és intercityn, osztályon felül | 2004-11-20 | Oláh Zoltán
Egy átlagos napon Szeged–Budapest és Budapest–Szeged között 26 vonat közül lehet választani. Naponta több ezren ezzel a közlekedési eszközzel jutnak el az ország egyik legnagyobb városából a fővárosba, vagy fordítva, esetleg valamelyik vasút menti településre. Ha valami miatt rosszul választanak, akkor olyan kalandok várnak rájuk, melyekről utóbb sokan szívesen lemondanának. Szürke, hideg, esőmentes délelőtt. A „vonatom" 9.20-kor indul. Régen utaztam vonattal. A nagyállomáson három pénztár is nyitva, egyik előtt sincs hosszú sor. A Szeged–Budapest–Szeged menettérti jegy egy helyjeggyel 6012 forint. Az egykoron gyönyörű épület évek óta felújításra vár, az idő pusztítása minden négyzetcentiméteren jól látható. Az állomásokon elengedhetetlen resti zárva, a korábbi három helyett csak egy „vegyesbolt" üzemel, valamint két újság- és egy könyvárus.
Hideg és piaci hangulat
A pesti gyors első osztályán keresek helyet magamnak. Amikor belépek a fülkébe, rántott hús, sült kolbász és pizza szaga csap meg. Borzalmas szagok. Nincs „telt ház", akad néhány ülőhely. Még nem döntöttem, hova üljek, amikor egy szegedi egyetemi oktató lép mellém. Gyakori utas, tanít és vizsgáztat Kecskeméten és Budapesten. Most a fővárosba tart. Ma éppen vizsgázók várják.
Beszélgetésünk szinte azonnal, mint fogalmazott, a „lehetetlen utazási állapotokra" terelődik.
– Nézz ki az ablakon, a kalauz beszélget, ahelyett, hogy bekapcsolná a fűtést, hogy induláskor ne jéghideg fülkék várják az utasokat – jegyzi meg.
Hangján még akkor sem érzek indulatot, amikor szinte kérdezősködés nélkül sorolja, amiket már másoktól is „ezerszer" hallottam: a gyors általában koszos, a fülkék vagy nagyon hidegek vagy nagyon meleg van, az ablakok nem mozdulnak, a vécékről, mosdókról – „mire vár az ÁNTSZ?" – ne is beszéljünk – sorolja, és nem felejti el megjegyezni: 2766 forintért. Elmeséli, hogy egyszer az egyik kollégája, miközben megpróbálta megtisztítani az ülést a portól, megkérdezte a hozzájuk lépő kalauzt, miért nem takarítják a vonatot. „A takarítás nem a vasút dolga, szerződést kötött egy céggel" – idézi a választ, majd mosolyogva teszi hozzá: a jogászkolléga megpróbálta elmagyarázni a felelősség kérdését a kalauznak, de egy idő után feladta. Mielőtt visszaülne a helyére, még megjegyzi: „Az utasok és az utazási szokások jelentősen megváltoztak. Óriási a különbség az intercity és a gyors utasai között. Majd meglátod..."
Én, másokkal, gyakran utazókkal ellentétben, nem látom annyira tragikusnak a helyzetet, bár a kopott, szakadozott ülések, az összefirkált falak, az örökké párás ablakok valóban olyan érzést keltenek, mintha minden mocskos lenne.
Leülök, másokat követve én sem veszem le a kabátom. Hideg van. Mint az utcán. Egyperces késéssel indulunk. Mögöttem húsz év körüli lány és fiú beszélget, velem átellenben két középkorú férfi a rendszerváltásról elmélkedik, odébb egy fiatal nő bájos kislányát fegyelmezi. Körbenézek, szinte mindenki beszél és eszik. A kislányával utazó nő zacskóból csipeget, az említett két férfi közül az egyik káposztás bureket, társa szalámis szendvicset majszol, a mögöttem ülök beszélgetésén érződik, nekik is teli a szájuk. Mintha piacon lennénk, hatalmas a zsivaj.
Kecskemétnél lekerülnek a ruhák
Alig néhány perc múlva Dorozsmánál megállunk. Megindul a találgatás: mi történt, tán elütöttünk valakit? Pontosan négy percet várunk a szembe jövő IC-re. A mozdonyvezető „gázt ad". Meleget még nem. Elindulok a másodosztályú vagonok felé, azok is koszosak, kopottak. Közben be-benyitok az utamba eső vécékbe. Húgyszag bűze csap meg minden ajtónyitásnál. A vécéket nem lehet „lehúzni", a tartályokban nincs víz. Kezet sem lehet mosni.
Az utasok a másodosztályon sem „kaptak" meleget, mindenki kabátban ül, néhány emberen sapka és sál is van. Kiskunfélegyházánál már tudjuk, vagy inkább érezzük, hogy a kalauz az indulás utáni percekben nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, „nemsoká lesz meleg". Vele együtt térek vissza a fülkémbe, útközben arra a kérdésemre, panaszkodnak-e az utasok, megrántja a vállát és bólint. Mozdulata sok mindenről árulkodik. Kecskemétig mindenki megszabadul felesleges ruhájától, a hideget bágyasztó meleg váltja fel. Ez még rosszabb. Nem kérdezem meg, hogy miért nem lehet a hőmérsékletet szabályozni. Egymás után állunk meg a különböző állomásokon, már alig várom, hogy megérkezzünk. A Nyugatiba 11 perc késéssel begördülő vonat villámgyorsan kiürül. Másokkal együtt a Westend felé veszem az utam. Elvegyülök a forgatagban. Megkeresem a Libri könyvesboltot, és megveszem az egyik legsikeresebb, az elmúlt években számos elismerést besöprő, a Frei-dossziéban nyilatkozó amerikai író, Julian Rubinstein Amerikában és Magyarországon egy napon megjelenő könyvét, a szocialista országok rendszerváltozás utáni vadkapitalizmusát, korrupcióit bemutató A viszkis rabló balladáját.
Keresek egy félreeső kávézót és elkezdem olvasni. A három évig készült könyvet csak a vonat indulása előtt 12 perccel csukom be. Sietnem kell, ha nem akarok lemaradni a 15.20-kor induló Dankó Pista intercityről.
Ez már egy másik világ
Az intercityre a jegy csak a helyjegy árával, 480 forinttal kerül többe, mégis a gyors és az intercity közti különbséget... nem, még zongorázni sem lehetne. A különbség ugyanis ég és föld, menny és pokol. A fülkék melegek, tiszták, és a vécéajtót kinyitva sem hőköl hátra a bűztől az utas. Aki a dolga végeztével még arról is meggyőződhet, hogy folyik víz a tartályokból, van papírtörölköző a tartóban, és a szappan sem hiányzik.
Megkeresem a 31-es számú ülést, és beletemetkezem a könyvbe. Csend van. Még a telefonálók is halkan, szinte suttogva beszélnek, mintha nem akarnák zavarni utastársaikat. Idejövet erre utalhatott az egyetemi oktató ismerős.
Talán azért, hogy ne legyen minden tökéletes, érzem, hogy az ablak mellett húz be a hideg. Nem nagyon, de kellemetlen. A közeledő kalauzt az előttem ülő, középkor felé tartó, hullámos, vörös hajú, szemüveges nő megállítja.
– Az oldalamnál jön be a hideg, nem tud tenni valamit? – kérdi. A magas, kissé kopaszodó fiatalember, miközben visszateszi ceruzáját a fekete színű, Bayern München-matricás táskájába, hosszas előadásba kezd. Jól érthetően elmagyarázza, hogy a fűtés melegedéssel kezdődik, amikor eléri a tetőpontot, akkor lekapcsol, ezzel a rendszer elkezd hűlni, a mélyponton bekapcsol, akkor újra elkezdődik a melegedés, és ezt az automatikusan vezérelt rendszert ember nem tudja befolyásolni, a hideg sáv ezzel jár. A kérdező bólogat, a végén összegez: – Akkor marad a hideg sáv? A kalauz is bólint, vigasztalóan azt még elmondja, hogy bizony sokan szóvá teszik ezt a „kellemetlenséget", de odafent még nem találtak megoldást. A nő az udvarias „tájékoztató" után szemmel láthatóan megnyugodva mélyed bele az újságjába, engem meg csak a mozdonyvezető(?) üdvözlő hangja ébreszt a hangszóróból Kecskemét, majd egy órával később Szeged előtt.
A vonatot az utasok még el sem hagyják, amikor takarítók kapaszkodnak fel a vagonok ajtajain, kezükben szemeteszsákok, söprűk, tisztítószerek, és villámgyorsan elkezdenek takarítani. Odafordulok az egyikhez, de meggondolom magam, nem kérdezem meg, hogy a koszos, víztelen, bűzös gyorsokat is ők takarítják-e.
Menetrend és árak
A MÁV Rt. honlapja szerint Szeged és Budapest között egy átlagos napon 26 vonat közlekedik. Ebből nyolc intercity, négy csak másodosztályú kocsikkal jár, nyolccal pedig csak átszállással lehet eljutni az egyik végállomásról a másikra. A menetidő 2 óra 13 perctől 4 óra 46 percig terjedhet, de van vonat, amely 10 óra 4 perc alatt teszi meg az utat. Az árak 3246 és 1844 között mozognak, az előbbi az IC első osztály, az utóbbi a gyors másodosztály. A Szeged–Budapest – vagy fordítva – közötti távolság lehet 191, 237, sőt 245 kilométer is. Szegedről az első vonat 5.20-kor, az utolsó 19.05-kor, Budapestről 3.25-kor és 20.05-kor indul.
Sajnos az Usgyik esetében a politika kőkeményen közbeszólt. Adott volt egy határidő, amíg az orosz államadósságot le kellett rendezni. Viszont most nem lehetett haditechnikát vásárolni, mint a '90-es évek elején (MIG-29), mert már alá volt írva a bérleti szerződés a SAAB-al a Gripenekről.
Ebből kifolyólag toronyeszű politikusaink úgy döntöttek, hogy ha már a MÁV ennyire rágja a fülünket pénzért, akkor veszünk neki járművet, milyen jó lesz, így két legyet ütünk 1 csapásra:
1. emeljük az utazási színvonalat (?????????????????)
2. egy időre befogjuk ezzel a MÁV pofáját, ami állandóan pénzért ugat.
A szerződés megköttettet, természetesen jó MÁV-os szokás szerint úgy, hogy a MÁV szopja a legnagyobbat.
Nna, én azért nem azt írtam, hogy a pályamester kft-je ment ki sínt lopni!!! Mellényt és teherautót bárki tud szerezni, mint minden iparágba, itt is kell némi induló tőke...
Azt amit láttál úgy hívják, hogy 40791/40792, és Hodos gr-Biharkeresztes gr. között jár, cserefelépítményt, illetve félpótkocsikat szállító vonat. A MÁV-nak a vontatáson kívül nem sok köze van hozzá.Ez a "Galassini-expressz".
Lehet, hogy ez is olyan, mint ahogy a szünetelő BKV villamosvonalak felsővezetékeit ellopó ismeretlen tettesek: azok is olyan profik, hogy van náluk BKV-s felsővezetékes autó meg kulcsok a kapcsolószekrényekhez...
Eddig csak a tulajdonos által kívánt ilyen munkákat láttam, de ott mindig nagyobb csoport ember állt neki a sinek rakosgatásának. Egyébként a lopott sineket épületekben födémként hasznosítják, vagy fémhulladékként értékesítik?
Megadom magam, hazai pályán győztél le.:-))))) Mellesleg tegnap a Pécsújhegy-Széchenyi-akna exvonalon is volt némi ügyködés, hevedereket és csavarokat kommunizáltak.
>Ha arra gondolsz, amire én, akkor nem biztos. Csak akkor, ha az 1 fő rendőr P9RC tip. lőfegyverrel van ellátva, PA-63 esetében 2 fő kell (14 db 9mm Mak. lőszer/fő).:-)))
A PA-63 lőszerének nagyobb az átütőképessége nem? Akkor csak a kedvező pillanatot kell megvárni, amikor a célpontok egymás mögött helyezkednek el:-)
Látom nagy szócsata dúl itt a jegyek kiadásával és a pénztárak megszűnésével kapcsolatban... Hamár az utasszámot vesszük alapul akkor ajánlom figyelmetekbe a 145-146-os vonalról ÁRPÁDSZÁLLÁS megállóhelyet ahol a nyári idényben szinte mindig megtelnek a vonatok és jegykiadás mégsincs a megállóhelyen csak egy elhagyatott kis büfé... A jegyvizsgálló meg valamiokr jön valamikor nem...tehát itt is elég szép bevételtől esik el a vasút.
Másik észrevétel hogy ki tud bővebb infót azügyben hogy a Tőserdő nevű megálló milyen célt szolgál a puszta közepén??? Van ott egy ártéri erdő meg egy vadászház ahova mindenki kocsival jár, tehát felesleges ott megállni. Más volna a helyzet ha kb 800 méterrel Lakitelek irányába feljebb lenne helyezve a megállóhely az útátjáró közelébe, mert itt az Tőserdei üdülőterület északi részének közlekedésén sokat lendítene ha ott állna meg a vasút...( a központban) nem pedig a pusztában....
"Régen nem volt itt ennyi bunkó, önsajnáló mozdonyvezető."
Valóban bunkó dolog, hogy ha valaki leírja a kürtjelzés okát. Ezek szerint ez a topic összevonható a MÁV panaszkönyvvel? Úgy tudom, itt arról megy a társalgás, hogy mit miért és nem azt, hogy kit akasszunk, hova és kinek az anyja hova menjen. Ha tévedek, elnézést, de akkor az OFF-okat nem látom a hsz-k nagy részében. Ha tévednék, szóljatok...
Ha pedig hibázott a mv., akkor meg kell beszélni vele. Egy pofa sör mellett. Nem rögtön megpróbálni a szőnyeg szélére állíttatni. Néha hatékonyabb...
Viszont hála Neked és a hasonlóknak unokáink is látni fogják. Bár a Te sorozataid a nyugalom megzavarására erősen alkalmasak, mert ha belenéz az ember, nem bírja abbahagyni. Hely, időpont, magyarázat, érti is amit lát, nem csak bambán bámul ki a fejéből.
Végigkövettem a polémiát, és azt hittem végre lezárult.
Nem a fejleharapás a dolog lényege; a kedves panaszkodóval (stílusban) kissé elszaladt a paci. Korábban már majdnem billentyűt ragadtam, hát most leírom, ami marta a csőröm:
FLAME ON
145490:
Az a mozdonyvezető hibázott! Nem volt akkora veszélyhelyzet, ami indokolta volna a SÍP használata helyett a hosszú dudálást.
Mezei mókus ne akarjon a mozdonyvezető helyett gondolkodni! Ha az a véleménye, hogy indokolatlan volt a Figyelj! jelzés, rendelkezésére áll a Panaszkönyv nevű képződmény. Attól nem lesz felnőttebb, felelősségteljesebben gondolkodó, ha itt fikázza a topictársakat.
A hócipőm egyébként is tele van azzal, hogy a vasút is lassan olyan lesz, mint a labdarúgás: mindenféle outsiderek mindig jobban értenek hozzá.
Aki Ózdon rendszeresen jár a vasút környékén, az tudja, hogy melyik embercsapat milyen szándékkal jön-megy. A megszüntetett Ózd-külsőn végig hiányzik a kerítés az utca és a vasút között, a felüljáró korlátját (!) is ellopták, és itt-ott több méteres síndarabok is hiányoznak. A szintén megszűnt sajóvárkonyi állomáshoz vezető aszfaltutat kőtorlasszal kellett lezárni, hogy ne tudjanak arra menni autóval, csacsifogattal. Lassan tényleg olyan lesz ez a világ, mint a Mad Max-ben... :((
Azért ha elolvastad volna rendesen a kérdéses hozzászólást, rájöhettél volna, hogy a dolgok kulcsa a csarnok. Zárt térben sokszorosan ártalmasabb egy ilyen drasztikus hanghatás, mint nyílt terepen. Nem kéne azért leharapni a páciens fejét, mert nem akar megsüketülni. Vagy hülye utas fogja be, csak fizessen oszt jólvan?
HOl kell jelentkezni erre a TVG-vezetői tanfolyamra? Vagy legalább utasnak! Egyébként tegnap este volt az "Elveszett"-ben, hogy a Vizafogónál elkaptak 1 embernek látszó élőlényt, amint kézikocsin tolt 1 lopott sinszálat. Ezt éhes emberek mult vasárnap lángvágózták és GÉPPEL szedték fel, betonaljakkal 1ütt. Hiába aki éhes az nem birja az emelgetést.
Előttünk ment az Avala, az előtt meg a 138-as Higany, ami fekvemaradt. Vhogy behúzták Fradiba, utána ment az Avala, utána meg mi.
Ennek ellenére nem volt olyan sok időm fotózni, pláne működő jobb vágány mellett! A 2. kép azért lett homályos, mert -érthető okokból- gyorsan el akartam hagyni a jobb vg. űrszelvényét.
Ha arra gondolsz, amire én, akkor nem biztos. Csak akkor, ha az 1 fő rendőr P9RC tip. lőfegyverrel van ellátva, PA-63 esetében 2 fő kell (14 db 9mm Mak. lőszer/fő).:-)))
Ritkán indulok el fényképezőgép nélkül, ma reggel +történt. Így siekresen elmulasztottam azt a pillanatot Pécs-Külvároson, amikor 30812 bevárta egy szembejövő vonat miatt a 38012-es pécsváradit, így egymás mellett állt M41 2301 (+Bzmot, Bzx, Bzx) és M47 1208 (+Bzx).
Fej falbaver, utókor szegényebb egy kortörténeti dokumentummal.:-))
Hát, a Keletiben már mellettem is jelzett egyszer mozdony...mit mondjak, berugózott a lábam :D :D :D Gyorsan körülnéztem, mások is így jártak, annyira nemciki...továbbmegy, nempanaszkodik.
Mint egy ál PFT-s szakasz. 3-4 embernél elég rövidekre (max. pár méter) kell vágni a síneket, hogy kocsira is bírják pakolni. Szerintem azért szadtak szét, mert nem volt munkavállalási engedélyük.
Ez az. Két TVG közé néhány a kéttengelyes kocsijából, és máris megszületett a TVG TGV formula. Indulhat a sínmentő menet.
Na de. A TGV-TVG élvezetek kellős közepén, egyszercsak összetalálkozol húsz éhes emberrel, akiknek a másik kettő kijelenti, hogy fiúk, meló ugrott, mert ezek itt bekavartak. Szitu adott...
Lenne a megelőzésre egy jó módszer, és még pénzbe sem kerülne.
Kellene egy TGV, és minden hétvégén TGV-s meneteket szervezni arra vasútbarátok részére. A menetdíj fedezné a költségeket. :)
Ehhehe, most így komolyabban visszaolvasgattam itt a topicban, eszembejutott egy kis történetecske: réges régen, amikor még a 71-esen csöreszek húzták az i(n)gát, akkor történt hat éves koromban a következő.. Kiscsikó vasútmániás koromban mindig cajgára pattantam Veresegyházán, és a mamától gyorsan kibicóztam a legközelebbi vasútátjáróhoz, ( közúti forgalom naponta kb. egy autó, és csak egy andráskereszt van ott még ma is ) amikor meghallottam, hogy jön a vonat. Mindig ott álltam, hűségesen, és vártam az átmenő vonatokat. Ám egyszer az egyik csöresz közvetlenül az átjáróban ( nem pedig előtte, mint álltalában ) rámdudált a nagykürttel, úgy, hogy majd' beszakadt a tüdőm, és ilyedtemben hazáig szaladtam. Még néhány napig csengett a fülem, és nem mertem oda többet kimenni. Akkor nem jutott eszembe, hogy panaszkodjak, de most már megvilágították az agyamat, hogy ez bezony hatalmas, megbocsájthatatlan bűn volt a mozdonyvezető részéről. Szóval, most mit is kell ennem? Kihez fordulhatnék? :)))))
U.i.: irigylem azokat az embereket, akiknek van idejük azon problémázni, hogy rájuk dudált a vonat :)
eléggéOFF
Inkább az a tragikus ebben a sztoriban, hogy 2 ember simán talált huszat (!) egy időigényes, munkaigényes, eléggé látványos (tehát eléggé lebukásveszélyes) feladat végrehajtásához, amellyel ugyanakkor meggazdagodni sem lehet...
("Itt valami tényleg nem stimmel" - mondta Pelikán.)
eléggéON
Nem tudom, ehhez ismerni kellene a rendőrségi ügyeletre érkező bejelentés tartalmát. Az ügyeletes tiszt feltehetően a legközelebbi járőrpárt irányította a helyszínre, attól tartok, hogy azon a környéken elég messze lehetett a következő.
Mondjuk a közelmúltban felénk is volt több tettenérés sínlopásban, én álmomban sem gondolnék egy ilyen esetnél 22 elkövetőre.:-))) (Általában 3-4 fő.)
Csodálkozva figyelem az elmúlt napok történéseit a topic életével kapcsolatban és
csatlakoznék IST-hez. Csak ismételném szavait, úgyhogy nem copy-zom be ide.
Jó lenne a korábban külön topicba (gépészek, gőzmozdonyosok, M63-sok, MVP véleményesek, személykocsisok s ...mittudomén) kiűzötteket egyesíteni, hiszen ez volt a hozzászólások sava borsa. Ezek nélkül egyre szárazabb, üresebb, értéktelenebb a fórum.
"MÁV: rossz üzlet volt az orosz motorvonatok beszerzése"
Lassan megérik a helyzet arra, hogy szépen át legyen lapátolva a felelősség a mindenkori "előző menedzsment"-re. Az egy ideig összeborulva énekli, hogy "mások vittek rossz utakra engem", ám a következő team gúnyos hangnemű éneke ("olajos út, ha végigmegyek rajtad én...") egyre erősödik.
(Csak az a baj, hogy a jelenlegi után törvényszerűen jön a következő. A helyzet viszont nem javul, tehát nekik is találniuk kell majd egy bűnbakot. A közönség pedig - ahogy a PR ösznönös nagy szakértője mondta - "elolvassa és elhiszi majd".)
Burma ellopása témához: nem lett volna-e értelme ha a terelés végeztével fent tartanak valami látszatforgalmat a lopást megelözendő? pl hetenként egyszer végigküldeni egy gépmenetet vagy legalább egy TVG-t... mert ahogy nézem hosszabb forgalom szünet után neki látnak a tolvajbandák :-(((
"A mozd.rádióval egy gond van, hogy a GySEV-en nem használható, mert nem kompatibilis a KAPSCH-rendszerrel."
A mozdonyra szerelt mozdonyrádió 160MHz-es, a GYSEV-nél használt (Kapsch) 450MHz-es, valamint az egész átviteli rendszer eltérö.
"...GySEV PT (+ szolg. mobil), ami úgy néz ki, mint egy sima műa. kézibeszélő, amibe be vannak építve a nyomógombok. A csatlakozója pedig egy sima dzsekkdugó..."
A pályatelefon többfunkciós. Közvetlen csatalkozás az állomásközi távbeszélöre. 4-es gomb megnyomásával menetirányítói vonal, 6-os gomb lenyomása vllamos diszpécseri vonal, 8-as gomb megnyomásával vasúti telefonvonal (CB) vonal érhetö el, bárhová lehet telefonálni.
Egy rendőrjárőrtől ez teljesen elfogadható. 22 tettenért síntolvaj elfogásához még kellett volna néhány járőr. A tapasztalat szerint a bűnelkövetők többsége nem szereti egyedül elvinni a balhét, pláne ha az őrizet után egy előzetes is kinéz neki, ezért nagy valószínúséggel beszédes lesz a jóember egy idő után.
.........".........MÁV: rossz üzlet volt az orosz motorvonatok beszerzése2004. november 22., hétfő 20:03246 olvasásA MÁV elnöke szerint rossz és műszakilag előkészítetlen üzlet volt az orosz motorvonatok beszerzése. Udvari László elmondta, hogy a cég négy éve kötötte a szerződést a 40 motorkocsi szállítására, az orosz államadósságot csökkentő tételként.
Bár a határidő lassan egy éve lejárt, a sínbuszok egy része még nem érkezett meg, de a többiből is csak néhány közlekedik, azok is komoly hibákkal.
A MÁV 119 pontból álló listát adott a gyárnak, csütörtökön lesz a vizsgája a kijavított műszaki hibáknak.
.............."
Kedves MÁV !
Ugyanit, ugyanezen a topicon, ugyanezt, az orosz sinbusz program ELŐTT, 4-5 hónappal, megmondtuk. leirtuk.
Adatokkal alátámasztottuk.
Úgy korrekt ám a dolog, ha MÁV T. sajtóosztálya ez a fenti rövid komüniké mögé, odateszi azokat a kommünikéket is, amiket szintén ugyanaz a sajtóosztály adot ki ( ugyanazokkal az emberekkel) az orosz sinbuszok, hurráoptimista megközelitésű, beérkezéséről.
Megnéztem a két képet. Sok ilyen van hogy a homlok ajtó osztott üveges. Celdömölknek meg Pécsnek sok ilyen van (volt?) az Ap-n. Szolnok bh kocsi valúszinűleg a 000 vagy a 001-es kocsi lehetett.
Egyetlen ezzel kapcsolatos élményem, h a déliben láttam olyan Bhv-t aminek Bh-s ajtaja volt, nagyon teccett! Ja, és még egy, Szolnokon láttam egy selejt Bh-t, látni lehetett az utasperonról. Mindkét kép látható az oldalamon.
Sajna fogalmam sincs a fokozatkapcsoló típusáról. A géptérbe csak úgy bekukakktonttam, ezért csak az egyik egyenir. gyártóját olvastam le ez pedig a SOFTRONIC. Gondolom a fok.kapcs. is ilyen, de megesküdni nem mernék rá.
Mi lett eme kocsival, ezt még július 10.-én fotóztam, ez lett volna az állítólagos e-kocsi, de azóta mindenki hallgat, pedig a MÁV PR is hangoztatta, akkor mi is van ezzel az e-kocsival?
Sajna már nem dolgoznak!!! Én egyetlen egyszer ültem rajta . Csodálatos volt. Nem kellett fellálni hogy kinézhes az ablakon le lehetett huzni egészen majdnem az ablakok, tágas belső. 003-al utaztam Debrecen-P.ladány között. Sose felejtem el. Reménykedjünk hogy újra talpra állnak. Ja és ajtók, az idősek is elérték a kilincset.
Talán igen! A rádión olyasmiről beszéltek (hívták a szöcskét) csak engem már nem "annyira" érdekelt mert pont váltottunk és jöttem haza...
(Ha volt is nem volt nehéz mert az utolsó kocsival voltak a gondok!)
Sajnos nincsenek, mert scanneltek. Nem hiszem, hogy túl sok vektorgrafikus vasúti jellegrajz kering a neten. Passz, gőzösökben vagyok sajnos a legkevésbé otthon :(( Talán a gőzmozdonyok topicban próbáld meg!
Urak, szükségem lenne Győr állomásépületéről egy nagyobb méretű fotóra, ha valaki ki tud segíteni, az legyen szíves küldje el a mozdonyok@freemail.hu-ra!
Reggel tudja valaki, hogy mi volt a Nyugatiban a kihaladó 6202-vel, mert 8:20-kor még a Ferdinánd hid után várakozott, az utasok meg össze-vissza nézelődtek.
Viszont a 6109-is eltünt valahol, legalább is a 2627 előtt nem jött, és menet közben sem előzött.
Hazafelé a 2526-os piros csíkos BDt-ben a levegő keringtető berendezés a kinti levegő hőmérsékletét felvéve hideget fújt folyamatosan be, lábfagyás veszély!
Igen, erre, hogy ha ezeket esetleg a tudatlanok és fejlődni vágyók szellemi épülésére esetleg be lehetne-e tenni a fehérnégyzetre. Pl. a topic fölösleges terhelése elkerülése végett.
A mai napon volt szerencsém utazni Kl-Fc között a Softransos Dínóval. Nagyon pöpec a gép, a rugózása még jobb (még a Gigantét is kenterbe veri), a számítógépéhez képest a Taurus szgépe Commodore64-es. Így röviden ezek voltak az első benyomásaim.
Amit még megtudtam a gépről: fokozatkapcsolós, diódás egyenirányítói vannak, az egészre meg rátettek egy fed. számítógépet. Ma Kl-en váltottak az mv.-k, akik egyelőre 2sével járnak szolgálatba, így 24 órán keresztül lehet(ne) vele vontatni, ha nem kellene órákat várni a vonatra (ez elsősorban Fc-re igaz).
EVM 120 és Indusi is van rajta, a szélvédőfűtés "szériatartozék", az mv alatt légrugós, súlyra önbeálló szék van, ami 10000x-szer jobb a Grammer ülőkénél. A vez. állás a padló kivételével ki van kárpitozva, a mozd.rádió nagyon penge (Maxon típ.). A mozd.rádióval egy gond van, hogy a GySEV-en nem használható, mert nem kompatibilis a KAPSCH-rendszerrel.
Helyette van GySEV PT (+ szolg. mobil), ami úgy néz ki, mint egy sima műa. kézibeszélő, amibe be vannak építve a nyomógombok. A csatlakozója pedig egy sima dzsekkdugó, nem az a 16eres szar, ami nálunk van.
Ami még nagyon tetszett: mind a 6 TC selejtezőváltója a vez. álláson van, így nem kell bemászni a géptérbe, hanem egy 2állású kapcsoló elfordításával elvégezhető a selejtezés.
A gép átépített verzió, nagyon friss, ezért a gyermekbetegségek most jönnek ki rajta. Amikor fent voltam, akkor tört le az egyik TC segédérintkezője, amit gyengére méreteztek.
Azt hittem, mire hazaérek, beírod a hírt, olyan jólértesült vagy időnként :-)))).
Ma délután 15.16 perckor újabb síntolvaj bandát ért tetten maroknyi vasútbarátok lelkes csapata a XIII. kerületben. A sínszálat a vizafogói iparvágányból lopták. A vasútbarátok csapata azonnal jelentette az esetet, amint kerekes kocsival viszi egy ember a kb. 10 méter hosszú sínszálat. A bejelentésre azonnal a helyszínre érkező rendőrjárőrök tettenérték a tolvajt.
Október 20-án bukott meg az előző csapat, akik a Burma vasutat akarták magukévá tenni, erre ime, itt az újabb banda, tegnapi tette :
........".........
Sínfelszedőket értek tetten vasárnap délben a XX. és XXIII. kerületi rendőrök, áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfői közleményében. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint N. Krisztián és társa B. István, valamint további húsz ember vasárnap a Vecsés út M5-ös autópálya alatti szakaszán, a biztonsági vasúti vonalszakaszon körülbelül négyszáz méter hosszan a vasúti sínpályát összetartó csavarokat kiszerelte, majd a síneket vágópisztollyal szétvágva, megkísérelték a fémdarabokat ellopni.
A társaságot a rendőrök a helyszínen tetten érték, azonban csak N. Krisztiánt sikerült előállítani, társai elmenekültek a helyszínről. A 24 éves tárnoki lakos elmondása szerint szerződést kötött arra, hogy a sínpárt hat kilométer hosszan Soroksár és a Szemeretelep között felszedik. A szerződést a helyszínen az őt tetten érő rendőröknek megmutatta, de később kiderült, hogy a szerződésen látható bélyegzőt már nem használják és az aláírás is hamis.
A bűncselekménnyel egymillió forint kárt okozott a népes csapat. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya nyomoz, a rendőrség N. Krisztián ellen őrizetbe vétele mellett eljárást indított.
Legutóbb októberben fogtak síntolvajokat a rendőrök Soroksár határában. Akkor bejelentésre vonultak ki a rendőrök az M5-ös autópálya egyik vasúti felüljárójához, két férfit érve tetten, amint éppen egy biztonsági vágányról vágtak le egy ötven méter hosszúságú síndarabot. Velük szemben közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával indult eljárás.........."
A vám- és pénzügyőrség járőrszolgálata csempészett cigaretta helyett csőbombát talált múlt héten, csütörtök éjszaka az Avala nemzetközi intercityjáraton - erősítette meg a Magyar Nemzet információját Sipos Jenő, a szervezet szóvivője. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a szerkezet detonáció kiváltására nem volt alkalmas.
ahogy már jeleztem a pendolino a mult héten megtette az elsö nagysebességü teszt meneteit Brünn és Breclav között, ahol 237 km/h-t ért el.
A további sebességrekordok megdöntése hazai pályán nem várhato (elméletileg a pendolinonak 230 +10% km/h azaz kb. 253 km/h-t kellene mennie, hogy megkapja a papirokat - erre jelenleg nincs pálya a CD-nél. Valoszinü, hogy külföldön fog majd vizsgázni.)
A mostani 237 km/h a tervek szerint 2009-ig rohangálhat (ha majd valamikor erre is sor kerül), mert addig nem terveznek 200km/h-nál nagyobb vmax-ot
Stb stb stb. Ebbol minel tobb fele kell. Ezekbol is eleg a hozzavetoleges suly.
Ezenkivul az is erdekelne hol talalok a neten vagonokrol kepeket.
A legjobb rengeteg rajzolt kep lenne. De ha katalogus szeruen tudtok ajanlani fotogyujtemnyeket az is jo. Olyat ahol azonosak a kepek merete es a fotozas iranya.
Na ide figyelj! Ezt most fejezd be de nagyon gyorsan!!
4-szer ugrottam neki a válaszadásnak de inkább mindig töröltem és nem küldtem el mert nagyon durvát írtam volna neked..........
"Kösz szépen! :( Pont ilyen okok miatt hiúsult meg a Lepsény-mezőhídvég mellékvonalbeutazó akcióm."
Jó, hogy mondod. Én eggyel feljebb zötykölődtem tegnap a szóló Bz-ben, amelyben az utasok száma néha még a 15-öt is elérte (Lepsényen 5 leszállóval), közben egyfolytában az "alpári eseten" röhögtem magamban, némi párhuzamot találva a körülöttem zajló eseményekkel... Na jó, hétvége és hasonlók, ez is benne volt a pakliban nyilván. (Nem terveztem ebből képes riportot csinálni, mert túl kicsi az anyag, de Várpalotán "kényszerű" gépcserével (+50), Lepsényen körbefotózott M47 1222-vel (cukorrépa, persze) együtt talán-talán van értelme. Még meggondolom.)
Azt a 20-26 109-et én fotóztam Szolnok Magasfogadón. Nem ezt kéne eltenni mert elég rom, hanem valamelyik miskolcit. Azoknak nemrég járt le a fővizsgájuk. Isten Fia is hazatolna egyet az biztos :-)))).
De mit lehetne tenni??? Első lépésként ki kellene húzni őket a halállistáról!!! Vagy csak alaposan hátratolni, hogy időt nyerjünk. Csak az a kérdés, hogy kinél van a halállista??? Na ja korábban valaki fotózott egy romos állapotú kocsit (termeskocsi-középen három fülke) ennek is meg kellene maradnia.
Szerintem az üzemképes Usgyikat nyomni kellene Békéscsabának, hogy a menetrendváltásra meglegyen a kellő mennyiség, szükség esetére otthagyni egy MD-motorvonatot. Szentes pedig járassa az MD-ket a jelenlegi usgyis fordákban, ők könnyebben tudnának pótolni.
Tegnap már ott volt a törzsfönök, és füstjelek mellett azonnal kiszort 10 mill koronát (ami köztünk mondva nem igen sok) amivel legalább a dolgozo embereket megfizetik.
Szerintem nyugodtan írd a továbbit a MÁV panaszkönyv topikba, oda való az ilyen színvonalú és mennyiségű hozzászólás egy k... dudálásról. Ha atyád valóban mozdonyvezető, kérdezd meg, hogy szerinte milyen oka lehet egy mv-nek arra, hogy így megbántsa az édi kis fülikédet. Gondolom első helyen fogja azt említeni, hogy bal lábbal kelt fel az mv, és megpróbált mindenkivel auditív módon kicseszni, ezzel vezetve le a feszültséget. Írásban kérd a választ atyádtól, különben nem fogod érteni, erre túl hangosan fogja megismételni, és megint fájni fog a kis füled.
20-26-os: Már többször írtam róla, de eddig még nem kaptam megnyugtató választ.:(((((
Ez a kövekező lenne: A halállistáról lekerülnének, és elhelyeznék őket egy olyan állomás vagy fűtúház tárolóvágányán ahol nem férnének hozzá vasgyűjtők és vandálok. Aztán a későbbiekben közös összefogással helyre lennének állítva, majd később fővizsgáztava és újra forgalomba helyezve.
Viszont aszt nem egsézen értem, hogy mi lesz, azzal a csíkos vezérlőkocsival? Ugyanis ha ki akarják selejtezni, akkor miért újították fel???
Mentsük meg a 20-26-osokat!!!
Igaz, ehhez három dolog szükséges. DE legalább addig is, amíg ez összejön meg kellen óvni őket a teljes szétszedéstől vagy a "kivégzéstől"!
Miért tenné?Megveszi a matricáját és az összeset tudja pici pénzért használni.+városokból ki vannak tiltva+sokkal gyorsabb az autópályán+(többet lehet menetközben aludni,vicc)
Bocs, akkor tényleg neked van igazad! Úgy rémlik, hogy régen is így volt. Meg az IP-n is így van, legalábbis úgy rémlik, csak kissé belezavarodtam a leírásba.
Ami így szól, hogy: A megállapított menetdíj vagy pótjegy díján felül 500 FT pótdíjat fizet a vonaton az, aki
...
c) a helyjegyköteles vonatra érvényes helyjegy nélkül száll fel.
Mivel az expresszvonatra nem kell pótjegy, csak helyjegy, így akkor tényleg 500 Ft lehet a tarifa.
kaptam egy megdöbbentő .pps-t hogy is mondjam, hmmm ... majdnem illetékes helyről, szlovák és magyar kocsi wc-jének összehasonlításáról. Ide feltenni nem tudom, különben is lehet, hogy rég szóba került már itt: elküldjem valakinek?
Bocsánat, kérdeztem. Egyébként most megnéztem a képaláírást és teljesen igazad van az iránytábla az 1944 sz. Máramarossziget - Temesvár sebesvonté, a kocsik egy személyvonaté.
De az eredeti kérdésem marad. Józsga szerint Hadikfalván jártak ilyen régi kocsik (egészen pontosan ő Csuka kocsit írt) de már nem járnak.
"Megjegyzem - minden élc nélkül -, egy-két ilyen erejű vihar nem biztos, hogy rosszat tenne a magyarországi mellékvonalaknak. Szép tiszta helyzetet teremtene ugyebár, és nem olyanokon folyna a vita, hogy a Bézén nyolcan vagy huszan zötykölődnek-e (lásd a tiszaalpári aláírásgyűjtő akció."
Kösz szépen! :( Pont ilyen okok miatt hiúsult meg a Lepsény-mezőhídvég mellékvonalbeutazó akcióm.
kaptam egy megdöbbentő .pps-t hogy is mondjam, hmmm ... majdnem illetékes helyről, szlovák és magyar kocsi wc-jének összehasonlításáról. Ide feltenni nem tudom, különben is lehet, hogy rég szóba került már itt: elküldjem valakinek?
Tényleg csak azért, hogy ne csak dorongoljak, hanem tájékoztassalak is: a közismertebb vírusok néhány éve már csak felkapnak egy tetszőleges címet a fertőzött gépről és annak a nevében küldik ki magukat. Az így keletkezett látszólagos feladónak semmi köze a vírushoz.
Kieg: javasolnám esetleg, hogy a középszámcsoportok nem ismerőinek ideológiai képzésére egy linket elhelyezni szíveskedjetek a fehérnégyzetes oldalon. Ha véletlenül vki nem találná meg a leírásokat a neten. :)
> A távvezérlési lehetőség az idők során egy-egy kocsin kialakítható, vagy megszüntethető volt, tehát a betűjelnek a kocsi külső megjelenéséhez nincs (itt sem) köze.
Egy általános észrevétel/kérés ezzel kapcsolatban többekhez:
Tényleg nem volna nagy szakbarbárság, ha "Bh" és Bhv" helyett mindenki 20-26 vagy 20-27-ként hivatkozna a kocsikra. Sok elhangzó kérdés is egyszerűbben megválazolhatóvá válna. A "Bh" és "Bhv" az egy kocsi élete során változhatott, a középszámcsoport jellemzőbb hivatkozás.
A "Bh" például a GySEV-nél legalább kétféle (20-26 és 20-27) kocsitípust jelölt. És a GySEV 20-27 Bh bizony a MÁV 20-27 Bhv-hoz áll közelebb és nem a 20-26-okhoz.
Vagy ha valaki nem csípi a középszámcsoportokat, legalább "teliablakos" vagy "osztott ablakos" Bh(v) kocsiként említse. Vagy a "posta-Bhv" is jó, igaz abból is kétféle van, ha muszáj, lehet bordástetejűként hivatkozni az újabbra.
(Az Usgyiknál is borzasztó erőltetettnek tartom a "Bpmot" hivatkozást, de ott legalább egyértelmű)
Tényleg csak javaslatnak szánnám, a fölösleges visszakérdezések elkerülésére.
...én a "Nem tudott"-at arra értettem, hogy pl. olyan csontrészeg volt.
A "Nem akart"-at pedig arra, hogy olyan hülye volt :o)
"
Én is így gondoltam. Ezeknek teljesen mindegy, hogy dudál, vagy nem.
A harmadik kategóriának - a birkának - is mindegy.
"halálra gázolna valakit, csak azért mert nem akart röviden dudálni. "
Elkanyarodtatok a témától. Egy rövid dudálást ugyanúgy észrevesz az akinek szól (ha akarja), mint a hosszút.
Hosszút lehet dudálni kint a pusztán, ahol száll a hang ezer irányba.
De nagyon nem illik egy olyan zárt helyen, mint a Keleti csarnok VI.vágány, ahol a falakról vissza verődő hang amúgy is felerősödik. Bőven elég lett volna a síp is, vagy ha tényleg rossz volt - amit kétlek - akkor egy rövidebb dudálás. Egy rövidet mindenki kibír. De van egy időtartam, ami felett kellemetlen, sőt utána fájdalmas is tud lenni. És ez meghaladta a fájdalomküszöböt.
"
Na, mind1, a lényeg az, hogy engem inkább zavarna egy gázolás, mint egy dudaszó, akármilyen hosszú is legyen az.
"
Nem neked fájt a füled tőle. (Azóta is sajog.)
Kívánom neked, hogy okozzon halláskárosodást egy ilyen dudaszó.
Én sem kívánom, hogy üssenek el bárkit, de ez teljesen felesleges volt. Ezzel nem előzte meg JOBBAN a baleset kialakulását a mozdonyvezető. Csak több száz embernek okozott fülfájást.
"
Ja, és ha teszem azt, a sípja rossz volt, akkor mit csinált volna? Kikiabál, hogy "Hé, Te, menj már onnan!" ? :o)
"
Nevethetsz rajta, de a gelók ordibálni szoktak, mikor a csarnokból kitoló vonat végéről irányítják a tolatást. Nem írom le még egyszer mit kellett volna tennie.
Szerintem odaát most kevésbé a vasút izgatja őket, mint az, hogy -állítólag- 100 évre teljesen tönkre lett vágva a Tátra a pusztítás miatt, még a HELYI KLÍMA MEGVÁLTOZÁSÁTÓL IS TARTANAK. Gondolom hasonló a helyzet, mint Kovásznán a Tündér-völgyben, csak sokkal súlyosabb...
A kérdés nem az, hogy szereted-e Elvirát, hanem az, hogy ő szeret-e téged :-)))
Nos ez valóban jogos, de akkor:
1. -- ha levelet ír, akkor valszeg szeret, ha valszeg szeret, akkor nem küld vírust, akkor nem idegel ki, és akkor talán én is szeretem, aminek folyománya, hogy Ő is szeret, akkor ...
- Opszika DGKUm figyelj csak !
Ide kell a pont -mégpedig 3 db, LÁTOD !
Te pedig lécciiiiiiiiiiiiiiiiiiiii csak válaszolj úgy mint eleddig tetted, mert egyre sötétebbek leszünk, és a téli váltónap (leghosszabb éjszaka) még messze van. (Onnét folyamatosan csak világosodunk !! hivatalból)
2. -- Nem szeret, és bosszúból írta a levelet az újévi üzenetem miatt (Akkor én teszteltem a MÁVINFORMATIKÁT, de legfőképp a Keleti helyjegyelosztót !
"Felső-Háginál egy kőomlás állítólag az alépítményig elsodorta a pályát."
Szívás... (Vajon különféle katasztrófa-alapokból jut-e kellő mennyiségű fedezet a károk helyreállítására, vagy a ZSR (ill. része-utódja-bármije) vakarhatja a fejét?)
Megjegyzem - minden élc nélkül -, egy-két ilyen erejű vihar nem biztos, hogy rosszat tenne a magyarországi mellékvonalaknak. Szép tiszta helyzetet teremtene ugyebár, és nem olyanokon folyna a vita, hogy a Bézén nyolcan vagy huszan zötykölődnek-e (lásd a tiszaalpári aláírásgyűjtő akciót).
A tátrai nemzeti park területére, ami teljesen fedi eme mini oriáshegység egész területét. A képek, amit lehet látni mindenütt teljesen kidölt erdöket meg fákat mutatnak, állo fát alig látni - ez természetesen azt ott uralkodo monokultura következménye is (szinte valamennyi fa fenyö fajta). Hasonloan a felsövezeték tarto oszlopok is megadták magukat vagy a viharnak, vagy a rájuk dölö fának. (kb. 70-80% a veszteség).
A kötélpályákrol még nincs sok hir, mert egyelöre a közelükbe sem lehet igen jutni. 2 kötélpályárol már tudni, hogy baj érte, hány kabin is leszakadt.
...én a "Nem tudott"-at arra értettem, hogy pl. olyan csontrészeg volt.
A "Nem akart"-at pedig arra, hogy olyan hülye volt :o)
Más kérdés, hogy szerintem ha lassan megy valakire a vonat, ha gyorsan, nem valószínű, hogy túléli, a mozdonyvezetőt meg egy ilyen esetben mint a Te általad leírt valószínűleg ki is rúgnák a MÁV-tól, ha ilyen sebesség mellett halálra gázolna valakit, csak azért mert nem akart röviden dudálni.
Na, mind1, a lényeg az, hogy engem inkább zavarna egy gázolás, mint egy dudaszó, akármilyen hosszú is legyen az.
Ja, és ha teszem azt, a sípja rossz volt, akkor mit csinált volna? Kikiabál, hogy "Hé, Te, menj már onnan!" ? :o)
De vissza egy picit a villanyosokhoz: Felső-Háginál egy kőomlás állítólag az alépítményig elsodorta a pályát. Úgyhogy hosszútávú vágányzár és csupasz hegyoldal várható :-(
Könyörgöm ne zagyváljuk már a betűjeleket és középszámokat!
50 55 20-26 xxx-x = teleablakos, ajtókon függőlegesen osztott ablak, a nemdohányzó kocsifélben egy kisebb és egy nagyobb terem.
50 55 20-27 xxx-x = osztott ablakok, az ajtókon egy ablak, mindkét kocsifélben egy-egy nagy terem.
50 55 20-07 xxx-x = olyan mint az előző, csak nincs rajta gőzfűtés.
B(a)h = nincs távvezérlési kábel rajta
B(a)hv = van távvezérlési kábel rajta
A távvezérlési lehetőség az idők során egy-egy kocsin kialakítható, vagy megszüntethető volt, tehát a betűjelnek a kocsi külső megjelenéséhez nincs (itt sem) köze.
Az a = négytengelyű kocsi betűjel idővel megszűnt.
Vezérlőkocsiban eleinte olyanok voltak, amelyeken csak utastér volt (Bat), később pedig olyanok, amelyeken a vezetőállás mögött poggyásztér van ( BD(a)t ).
Nem gyenge... Az a 80-90% kidőlt fa milyen területre vonatkozik? Továbbá, mivel gondolom nem állnak neki visszaültetni a fát, ezért most kell a környéken nagy mennyiségben fát venni, dömpingáron.
"A kötélpályákrol még eddig nem is hallani semilyen joslatot"
Azokból mi maradt? (Nem OFF, mivel az is vasútnak számít...)
A mult pénteki vihar amellett, hogy kidöntötte a fák 80-90%-át, teljesen tönkre tette a tátrai villamos vasutak teljes vágányzatát, illetve a felsövezetéket.
Még ma is 4-5 falu van elvágva a külvilágtol, és a vágányzaton több ezer tonna fa várja a sorsát.
A felsövezetékböl nem maradt szinte semmi.
A vonatok elletve a kocsikjmég idöben biztonságba lettek helyezve, igy azok nem károsodtak.
A ZSR karácsonyig megprobálja legalább ideiglenesen üzembe helyezni a Poprad-Smokovec ill. a Strba-Strbske Pleso (fogaskerekü) szakaszt, valamennyi többi vonal legalább 5-6 honapig marad üzemképtelen. (A kötélpályákrol még eddig nem is hallani semilyen joslatot)
Az "egységsugarú" ember nem lép le a peronról, főleg nem körülnézés nélkül.
Tudom mit jelent, ha lelép az ember elé valaki, tudom, mit jelent dudálni, hiszen apám mozdonyvezető, nem vagyok lamer a témában.
dohonyviz!
"valaki ott kódorgott előtte a sínek közt"
Az vagy tudja, hogy jön a vonat, vagy ha olyan hülye volt, hogy lelépett a vonat elé, mert annyira rohan, akkor megérdemli, hogy orrbanyomja az ütköző. A mozdony nem gázolta volna halálra, mert lassan ment.
Egyébként nem láttam senkit a vágányok közt.
"vagy a peron szélén és nem akart/tudott arrébb menni."
Ez lehetett a történet, de jó lenne ha végiggondolnád, mit írtál:
- ha nem TUDOTT arrábbmenni az, akire dudált, akkor feleslegesen dudált
- ha nem AKART arrébbmenni az, akire dudált, akkor is feleslegesen dudált.
Nekem nem a dudálással van a bajom, hanem azzal, hogy miért a NAGY HANGEREJŰ KÜRTÖT nyomta HOSSSSSSSSZZZZZZZZZZAN, és miért nem AZ UTASRIASZTÓ SÍPOT használta! AZ VALÓ ARRA!
HMV-nek már úgyis lőttek, mert nem arra lesz kiépítve a Budapest-Cegléd-Kecskemét-Félegyháza-Csongrád-Szentes-Orosháza-Békéscsaba-Gyula-Szalonta gyorsvasút, hanem Fábián felé.
De a Kijev-Saújhely-Kenézlő-Nyír-Debrece-Várad-Vésztő-Békés-Békéscsaba-Szeged-Újvidék-Baja-Mohács-Pécs-Gyékényes-Zágráb-Koper-Trieszt korridor (leágazással Velence-Firenze-Róma-Nápoly, illetve Milánó-Torino-Ventimiglia-Marseille-Barcelona-Madrid-Sevilla-Faro-Lisszabon felé) hosszabb távon történő kiépítése még kelthet reményeket!
Ok,de az IC-n is 2350et fizetsz,mert a jv nem tud helyjegyet adni...350 a pótdij a vonatra,2000 a büntetés....vagy módosítják az üzletszabályzatot...?...
Még egyszer: Napi gyakoriságú dévai vonatindításhoz , hány szerelvényt kellene közlekedtetni?
Gépcserék: csefere nem uniós vasút, nincs liberalizálva. "Idegen" vasút mozdonya cseferén nem vontathat!
Laminátkát Lipótváron le kell cserélni kétáramneműre.
Milyen igényt tudsz ébreszteni, amikor a közúton jóval gyorsabb?
Meg nem tudom, Zsivany, Te szívesen keresztülmennél-e mozdonnyal valakin? Mert én nem....
Az hogy hosszan jelzett, jelezheti például azt is, hogy az a valaki ott kódorgott előtte a sínek közt, vagy a peron szélén és nem akart/tudott arrébb menni.
"...szimplán csak a helyszín miatt kapok/kapunk pontokat..."
Nem, nem. DGKUm még saját maga előtt is konspirál.
A pontokkal azt akarja jelezni, hogy hamarosan sok apró fehér pont fog hullani az égből, és jön az, ami ennek következtében jönni szokott: halomra késő vonatok, befagyott váltók, fagyoskodó (valamint izzadó!) utasok stb. - és a megfelelő topictémák.
Egyébként szerintem az aki nem néz körül, csak megy mint a bírka, az megérdemli, hogy elüssék
És ilyen hülyék miatt nem akarok megsüketülni
Mindaddig így vélekedik az egységsugarú ember, amíg az ő, vagy a hozzátartozója életét nem menti meg egy ilyen kürtszó. Olyankor bezzeg nem számítana, hogy kinek a fülének kellemetlen...
Figyelmeztetni lehet RÖVID dudálással is, ha már másképp nem megy.
Ez az ember direkt nyomta 10-15 MÁSODPERCIG. Ez pedig nem figyelmeztetés.
Azzal sem javít vészhelyzetben az esélyeken, ha síp helyett kürtöt használ.
Egyébként szerintem az aki nem néz körül, csak megy mint a bírka, az megérdemli, hogy elüssék. Tipikus pesti tulajdonság, hogy: Megyek, rohanok, nem érdekel, még ha az életem múlik is rajta."
És ilyen hülyék miatt nem akarok megsüketülni. És az a több száz ember sem, aki tisztességesen ment a peronon.
Nem tudom, de szerintem jobb ha figyelmeztet a mozdonyvezető egy dudálással, mintha elütne valakit. Lehet, hogy rossz volt a mozdonyon a síp, vagy valami olyan veszélyforrást látott (pl részeg emberke), akit Te nem.
Olyan dudát meg sajnos még nem találtak ki, amit csak az hall meg, akinek szól :o)
Térképet sajnos nem tudok csatolni, de valahogy így néz ki:
- fűtőház Ózd MÁV-állomás bal oldalán.
- rövid iparvágányok a törzsgyár területére
- kapu után az iparvasút észak-kelet felé halad a MÁV vonal mellett, a megszűnt Ózd-külső pu. területén kicsit eltávolodik tőle.
- a következő útátjárónál egyenesen kell menni Center felé, jobbra be lehet menni az acélműhöz
- az acélműnél több vágány van, az egyiken a salaküstszállítókat rakodják, a másikon a vashulladékot ki, a harmadikon a vashulladékot be a kemence felé, egy vágány átmegy a dróthengermű mellett a másik oldalra, ott pakolják a készárut, és visszacsatlakozik Center állomásra.
- közben a Center felé vezető vágány továbbmegy a MÁV-vonal mellett, majd Centernél a salakürítőhelynél véget ér.
Tehát nagyjából a MÁV-vonallal párhuzamos minden.
FélOFF, elfutásról szó sem volt, :) én nagyon lassan egy helyben állva fényképeztem...
Nem kéne majd a 010-es Nohab mellé valami személykocsi?
Dehogynem. De nem csak megvenni kellene, hanem vizsgáztatni, tárolni, karbantartani - egyelőre nincs rá sem pénz, sem idő. Én személy szerint imádom a 20-26-osokat, ha valaki netán meg akarja eggyel szponzorálni a céget :-) De a bolhásokért is kár lenne.
>>Gépcserék: "cseferén" '82-ben jártam, akkor döcögősen haladgatott a villamosítás, bizonyíthatóan (Softtrans) magyar rendszerrel, azóta, remélem, befejeződött
Ők mennek 27000 volttal is, ezt írták ki a mozdonyaikra. Gigant tudtommal nem járhat át, a Szili nem bírná a 22 kocsit a Maros völgyében, Taurust nem küldenének, mert akkor nem lehet vele a 4 kocsis IC elején virítani. Ha nincs gépcsere, akkor csak román mozdonyok járhatnak.
Ma reggel a 3417-es nagykátai vonat érkezése után a Keleti csarnok VI.-ra betoló V46 008 mozdonyvezetője síp helyett a kürt 10-15 másodperces megnyomásával figyelmeztette az utasokat a veszélyre. Persze azokat is, akik vétlenek voltak. A hang ereje elérte a fájdalomküszöböt. (Ezt onnan tudom, mert én a párom fülét fogtam be, akinek tele volt a keze szatyrokkal.)
Ezzel nem vitát akarok nyitni, hanem kapcsolatot keresnék olyan emberrel, aki lépni is tud az ügyben. Van ötletetek, kihez forduljak?
Konkrétan az 5-ös útról -elméletileg- táblával ki van tiltva a tranzit, hogy mindenki betartja-e ... Sokkal több kamion jár a M5-ön a korábbiakhoz képest mostanság.
Egyenlőre nincs annyi működő amennyi kellene, és cseppet sem biztos, hogy 20 nap múlva már lesz. Mivel a múlt héten sem volt annyi, amennyi most jár a 130, 145, 146, 147 vonalon, fordában. 2 OVH pótolt az MD 3030. A dolgozó gépek között is voltak elég betegek, csak nem volt más .
Ha meg is álmodják azt a szerelvényfordulót, amiben az utasáramlásnak mefelelően csatolgatják az Usgyikat a 135-ösön, az szvsz akkor se fog működni. A gyakorlatban az lesz, hogy ha véletlen sikerül csatolniuk két Pusztametrót, úgy fognak örülni neki, hogy amíg nem muszáj, nem is fogják őket szétszedni...
Ücsörögtem mostanában egy keveset berlinben néhány pályaudvaron. :-)
Szóval elöző nap gyermekeimmel kinéztünk a nyugatiba (tudjátok, megyün nézünk vonatot) és ott láttam egy szerelvényt, amire az volt kiírva, hogy Berlin hauptbanhof. Nem tudom mikor indult, de én másnap reggel ferihegyről mentem kicsit gyorsabban, 1óra 10 perc ugye az út. Másnap ahogy az S-bahnról sétáltunk át az U-bahnra ott döcögött el alattam ugyanaz a szerelvény :-) Még jó, hogy épp a kezemben volt a fényképezőmaschina, le is kaptam :-)
Aztán arrafelé divat, hogy ugyanazon a pályaudvaron megy a metró, a hév, és a vasút. és ez arrafelé nem okoz problémát. Szóval kb ötpercenként jött egy-egy piros emeletes vonat, egytöl egyig klimatizált, 160-ra vizsgáztatott kocsikkal. Aztán néha jött egy-egy gyorsvonat, 200-as kocsikkal, de a legdurvább amikor két icebahn volt összekötve, az oldalára meg ráírva hogy 280.....
Nézd, végülis az esély így megvan rá, hogy az utasterhelésnek megfelelő számban csatolják az Usgyikat, ami végülis nem rossz. Kérdés persze, hogy az össze-vissza csatolást bírják-e.
Na ja, egy bevétel azért van. Az autópályamatrica. (Már ahol van autópálya.)
Jó részük azt is megspórolja. Jön a 4/5 főúton/Budapest külső gyűrűn(létezik még ilyen hivatalosan?), felmegy az M5-re Gyálnál, körbemegy az M0-n, aztán le az 1/6/7 főútra, ugyanígy vissza. Egy matricával kevesebb, az árát inkább elkölti kellemesebb dolgokra a felsőpakonyi elágnál...
Csodálatos az ózdi albumod (is)! Egy kérdésem lenne: kb. hány km vasútja van az ÓKÜ-nek (utódjának)? Tudnál prezentálni valamiféle térképet az iparvasút hálózatáról?
FélOFF: 19-én a Keletiben elméletileg elfutottunk egymás mellett, mikor a 2264-es gépet fotóztad: én is megcsodáltam ugyanekkor (15:48), de rohantam a 946-ra:-)
Asszem 60 mp, amivel a sorompónak a vonat előtt le kell zárnia. Az engedélyezett sebességből (120), meg ebből az időből jön ki a távolság. Az általad említett példában ez kerek 2000 méter.
Ezt egy kicsit pontosítani kell.
Először is ki kell számolni az útátjáró kiűrítési idejét (tsz), ami függ a vágányok számától, illetve a két szélső vágány vágánytengelytávolságától (lt) (egyvágányú pálya esetén lt=0 m), függ a közút és a vasút metszészögétől (alfa) és esetleg a közút szélességétől (u). Elég bonyolult képlettel számolható ki ez az idő:
3 m közúti jármű (lovasszekér) figyelembe vett féktávolsága, 22 m ugyanennek a járműnek a figyelembe vett hossza és 1,2 m/s a figyelembe vett sebessége, 10 sec a plussz biztonsági idő, 6 m pedig a vasút előtti illetve utánni biztonsági távolság össesen a pálya keresztmetszetében nézve. A tsz-nek minimum 30 sec-nek kell lennie, akármi is jön ki a képletből. Ezután már csak azt kell kiszámolnod, hogy az érvényes maximális pályasebességgel (lassújel nélkül) mekkora távolságot tesz meg a vonat, és az útátjáró kezdete előtt ekkora távolságra helyezed el a behatási pontot. Amennyiben az útátjárót jelző fedezi, abban az esetben a behatási pontot úgy kell elhelyezni, hogy a mozdonyvezető még az előjelzőnél meg tudja figyelni, hogy a fedezőjelző szabadot mutat, vagy pedig visszaesett "Megállj!" állásba a sorompó valamilyen meghibásodása vagy zavara miatt. Ebben az esetben a behatási pontot legalább lb távolságra kell elhelyezni az előjelző előtt, ahol
lb=lm+2 sec*vpálya,
ahol lm=(10/3)*vpálya, de legalább 200 m, 2 sec pedig a sorompó fényáramkörének kapcsolási ideje és a biztonsági idő pontosan. Fedezőjelzős sorompóknál a behatási pont elhelyezésénél a két számítási mód közül azt kell figyelembe venni, amelyik a nagyobb távolságot adja az útátjárótól.
Nem tudom mit vétettem ellened, ha meg mégis tettem volna valamit, akkor elnézést. Elképzelhető, hogy valamit rosszul, pontatlanul tudok, ha kijavítasz, az nekem is csak előnyömre válik(válna), és egyáltalán nem sértődök meg miatta, elismerem (ha kell), hogy hibáztam.
Ha nem velem van probléma, hanem szimplán csak a helyszín miatt kapok/kapunk pontokat, akkor elfogadom, szived joga úgy tenni, ahogy jónak látod. Esetleg mailben megírhatod a véleményed, megköszönöm.
Ha, mivel az utóbbi topicviharokból kihagytam magam, lenne valami olyan dolog amiről nem tudok, és megmagyarázná a pontokat, akkor bocsánat a tudatlanságom miatt.
a"mig türkcse-basi a sínen halad, nem tankol, nem eszik-iszik-baszik-fürdik,
fizet ÁFÁ-t, vesz abroncsot, ad baksis ide - oda.Ezeknek a tevékenységeknek
az állami haszna nagy, társadalmi haszna csekély(ebb, jóval).
Na, ez jó grafomán lett, de nem is örülök neki!"
Amíg sínen halad nem környezetszennyez., nem okoz balesetet.
Ha meg közúton, akkor meg Romániában tankol, és nem Magyarországon.
A hozzájuk kapcsolódó egyéb tevékenység meg kifejezetten káros lehet.
Pl. Dohányboltnak hiszi magát. Vagy szexális szolgáltatást vesz igénybe.
Ezek egyike sem legális tevékenység.
Más részük meg nonstop átmegy az országon, és a túlvezetés vagy a gyorshajtás miatt balesetet okozhat. Jelenlétükkel alaposan hozzájárulnak a forgalm dugókhoz és a torlódásokhoz, kikényszertíve ezzel az autópályaépítések minél gyorsabb ütemét. Valamint növelik a balesetveszélyt.
Harmadik részük meg ezen tevékenyégek egyikét sem csinálja, de attól még Romániában tankol. Na ja, és vesz egy kávét a benzinkútnál. (Na bumm, van belőle 100 FTtbevételünk.)
Na ja, egy bevétel azért van. Az autópályamatrica. (Már ahol van autópálya.)
Majd már ideje lenne egy kis mini topiktalira, főleg, ha nem, is laksz tőllem messze:-)))
A vágányzári idején egy vonattal jártunk haza, csak én már Hüllőn leszálltam. Néhány nappal ezelőtti hsz-ed szerint mostanában meg mintha ugyanazzal(?) a vonattal járnánk be.
meghajlok előtted :) én tényleg nem rosszindulatból írtam a fővizsgát máshova, _szerintem_ áttekinthetőbb lenne (könnyebb egyben visszakeresni, hiszen ezt a topicot néhány hétre is jó idő visszaolvasni). akiknek a fővizsga érdekes/hasznos info, és egy külön topicban egyszerűbb visszakeresni, itt félek elveszik az információ a rengeteg hozzászólás között. amicus, ha megbántottalak ezúton szeretnék bocsánatot kérni, hogy mondjam, nem ellened, érted próbáltam írni (nem ment túl jól :)
a zárt fórumról - mivel nem vagyok érintett - csak annyit: ilyen fórumot úgy szabad csinálni, hogy aki nincs benne, az ne tudjon róla. :)
A Bh kocsikon -nevükből adódóan- nem volt távvezérlési kábel. Attól még közlekedhetett velük, csak akkor sok teteje nem volt a dolognak :). A B(a)hv kocsikkal közlekedett igazándiból, ezen sorozat első példányai elég Bh kinézetőek voltak (teleablak satöbbi, de volt rajtuk távvez kábel), a későbbiek pedig a mostani Bhv-k arculatát viselték már.
Asszem 60 mp, amivel a sorompónak a vonat előtt le kell zárnia. Az engedélyezett sebességből (120), meg ebből az időből jön ki a távolság. Az általad említett példában ez kerek 2000 méter.
Majdnem. Eredetileg B(a)t volt, azaz a mai BDt-k őse, csak poggyásztér nélkül, teliablakkal. Később valamennyit selejtezték, vagy BDt csináltak belőlük.
Sajnos ki kell ábrándítalak,de ez a gép már selejt.(Vagyis nem teljesen selejt, de már nem használják semmire.) Nem tudtam rá felszállni, mert be volt zárva. A MÁV Hajdú Vasútépítő és Mélyépítő Kft. magánvasúttársaság, de csak teherszállítást vállalt. Az egész terület tele volt konténerszállító kocsikal. Most vettek egy Bobót(4044 001-8, ex M44 145) egyébként. Az is be volt zárva. A 3 Szergej most mind bent volt.
Egyébként ez a sor a halálsor. Ezek a gépek selejtezve vannak.
Nagyon köszönöm, hogy ennyire pontosan leírtad, így már minden tisztázódott.
Már csak a korábbiak alapján is, a tudásodon csodálkozom, hogy honnan szerzed be. Majd már ideje lenne egy kis mini topiktalira, főleg, ha nem, is laksz tőllem messze:-)))
A szig.sínek pontos telepítési távolságára majd ráérdeklődök a bizt.beres kollegáknál.
Egyébként szép nagy távolság van hagyva rá, mert pl. az érd-alsói állomási sorompó is ugyanilyen kivitelű és akkor záródik, amikor a vonat csukja az AS 204-est. Ez úgy sacc/kurbli 1800-2000 m lehet.
Hamarosan lejár a "Belépési és Felvételkészítési" engedélyem. Mivel nekem ez az első, nem tudom, hogy hogyan kell meghosszabítani, vagy újat kell-e kérni. Tudom, a pár hónapja volt itt róla szó, hasonló kérdés merült fel, de a válaszról lemaradtam, vsz., mert a kérdező emilkében kapott választ. (szerintem)
Szóval mi a teendő, és ugyanoda kell-e küldeni ahonnan kaptam?
Már csak aza kérdés, hogy ezt milyen távolságból vezérlődik?
Ha jön Albertirsáról egy vonat, ami nem áll meg Pilisen, ennek más az ideje, és más annak, ami megáll.
Meg ha az állomásról indul egy vonat, akkor ennek honnan vezérli a sorompó zárását?
Az ilyen sorompó részben automata sorompóként működik, azaz az útátjárótól meghatározott távolságban elhelyezésre kerülnek behatási pontok. Hogy azokat milyen messzire kell rakni, az a vonal kiépítési sebessége alapján van megszabva.
Az ilyen állomási sorompók össze vannak kötve az állomási bizberrel. Ha nincs kijárat, a sorompó a behatási pont meglépése ellenére sem zár le. Ha pedig az állomásról indul a vonat, a kijárat állításával együtt zár le a sorompó. Viszont akkor is állhat a kijárat, ha a sorompó nincs lecsukva, ilyenkor ASként működik a sorompó (ilyen van pl önműködő jelzőüzem esetén Albertirsán). Az mellékes, hogy a vonat az állomáson halad vagy megáll.
Emellett a kezelőasztalon van még külön kezelőszerv a kézi lezárásra.
Bocs, nem érzetem, hogy reagálnom kéne a bocsánat kérésedre! Én eddig sem "vettem fel", amit te vagy más írt rólam, tehát nem is haragudtam, meg sem bántottál, nem is zavart...
A mozdonyon utazási engedélyt pedig nem droidozásra használtam!!! Utazási "élményeimből" egy esetben sem lett nihilezés, droidozás. NEM a mozdonyovezetők vitték anyagi és erkölcsi csődbe ezt a CÉGet! A személyszállítás "illetékes" dolgozóinak csak a "kéznyoma" látszik az utazások során, személyük nem!
PANTOGRÁFOSAT MINDENKINEK !
Biza jó régen olvastam utoljára a topicot, valamikor november 7-én.
Nem szeretnék OFF lenni, de a belekukkantás közben találtam néhány érdekes véleményt a zártkörű társaságra, és bizony nem tudom szó nélkül megállni.
2002.04.10 16:58:01 (48528) – Ez volt az első bejelentkezésem ide, és azóta rendszeres látogatója vagyok a cseppből már ÓRIÁSI CSALÁDDÁ bővült topicnak.
Bevallom őszintén a Dunaferr túra legnagyobb élményei közé tartozott, hogy a nickek mögött levő arcokat megpróbáltam azonosítani, igaz ebben rg7 kitűzője is segített, illetve a hangulat, ami a közel 50 embert összetartotta.
Nekem mint tanárnak, a szakmai ismereteken túl a legnagyobb fegyverem a pedagógia.
István Gyuri tábori levele, TELITALÁLAT !
(a képzeletbeli vasutas tanári karba bejegyezlek!!)
Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, de MINDENKI számára megszívlelendő az üzenet minden sora.
Döntse el mindenki, hogy mit írhat le a topicban, és ha olyan az infó, akkor priviben menjen a címzetthez. (postavonat helyett).
Kár lenne egymás marásával, kicikizésével szétoffolni a csapatot.
Van a hozzászólásoknak egy írott és iratlan etikai kódexe, legyen mindenkinek saját felelőssége, hogy mit ír, de szándékosan, és főképp hátulról mellbe ne okozzon senkinek se problémát.
Ha kell, ütközzenek az érvek, repüljenek a tények, és egy következő topictalin élőben folytathatjuk a meggyőzést.
Emlékeztek traficc topictalis levelére ?
Szóval ez kell nekünk ide, és ha a torta tetején van egy fővizsga szám a fehér négyzetbe írva, akkor azt is elnézzük, mert a gyertya elfújása után már úgy sem láthatjuk.
Remélem senkit sem bántottam meg, de ezt ma muszály volt leírnom, mert a röpke átolvasás kicsit felkavarta a belsőmet, és nem akarok – hovatartozás /zárt, nem zárt topictag/ miatt egyetlen topicbarátot sem elveszteni.
Valahogy erre nevelem a tanítványaimat is, valahogy így szoktam meg.
A jövő héten - nov. 22-26-ig- mivel Pesten vagyok egy továbbképzésen, ha van valami klassz vonatos program, dobjatok egy mailt, és ha időm engedi megyek !!
Üdv MINDENKINEK
geri
" Ilyenkor mindíg elgondolkodom, hogy annó Cellben ezekkel a gépekkel dolgoztak amik most Smen csak kerítenek: 113,145,146,182,200,216. Akkor ez hogy lehetett, most meg állnak. Ha nincs szükség rájuk akkor miért kerültek Smre ha nélkülük is megvanna. Ok, hogy most bejöttek a remot gépek de annó amikor még nem volt ennyi akkor is csak ott figyeltek a gépek. Ki érti ezt?... "
Na azért ez így sztem nem fedi teljesen a valóságot...
A 113 mikor Szhelyre került már dög volt, azóta is az, tehát nem lett rosszabb, igaz jobb sem. :-)
A 145 és 146 üzemképesen jöttek, dolgoztak is, most nem tudom, hogy miért állnak. (A sok remot miatt, vagy mert dögök, vagy mert a remotok szaporodása miatt nem javítják már őket?)
182 dögön érkezett, az is maradt. A 200-as viszont mikor érkezett már akkor véres volt a torka, így nem kerülhette el a sorsát, azóta látványosan fogy.
A 216 dolgozott, most az is a fal mellett áll.
A 244-est kihagytad, most már az egyik feléről az összes szoknyalemeze is hiányzik. (Lehet a 304-es javításához kellettek.)
gabeszka ha erre járna biztos tudna konkrétat mondani a gépekről.
A HAFAS-on (a német Elvirán) már kereshetők az új menetrendi adatok a MÁV-ra is.
Elérhetősége: www.bahn.de , de van link hozzá a magyar ELVIRA-ról is.
Nem tudom, hogy ez mennyire végleges, mindenestre az itt nagy vihart kavart Bp.-Cegléd 23.25 , 0.25 megszűntetési tervek miatt ezekre rákerestem és kiadta őket: 23.25 (2768) , 0.25 (2710), ugyanakkor Budapestről Hatvanba ő sem tud 22.35 utáni vonatot, vagy Budapestről Karcagra 10.00 előtti közvetlen vonatot dec. 12. után:(
Ismét egy kiváló album, és nagyon jó szöveg hozzá, főleg az EDDA.
De gondolom csak elírtad, hogy a 2. képen az ICR509 Miskolcról 7:07-kor suhant ki a képről?:-)))
Ami viszont megdöbbentett, hogy az 5003-as "gyorsvonatot" az évek alatt mennyire lezüllesztették, pedig ezzel anno volt szerencsém sokat utazni, és ez akkor még egy ízig vérig gyorsvonat volt, tiszta és fülkés kocsikal, sőt a Keletiig csak Füzesabonyban és Hatvanban állt meg, ez ma már egy IC lenne, igaz felár akkor is volt, csak azt gyorspótjegynek hívták, lehet ez most is jobb lenne, mint jövőre az expressz ennél a vonatnál is, ha már annyira a bevételt akarják növelni.
En egyszer terkoz es bejarati jelszo szerint jottem a 7-es uton a 30-as vonal mellett 1600-as terkozjelzotol B.fenyves bejaratiig. Majdnem ezek utan fenyvesi egyetlen villanyrendornel kivasaltam egy gyalogost...
Ezt hívják úgy, hogy "vonat által vezérelt állomási fénysorompó".
Ilyet sem hallottam még, de mindig tanulok itt valamit.
Már csak aza kérdés, hogy ezt milyen távolságból vezérlődik?
Ha jön Albertirsáról egy vonat, ami nem áll meg Pilisen, ennek más az ideje, és más annak, ami megáll.
Meg ha az állomásról indul egy vonat, akkor ennek honnan vezérli a sorompó zárását?
Csak ha valaki nem lenne erre ismerős, annak írom, hogy ez az útátjáró Pilisen a Nyáregyházára menő úton van, ami a Pest felöli oldal kijárati és bejárati jelzői között, az állomási kitérők és az átszelés között vezet át.
Köszi hogy fölhívtad a figyelmemet, nyomon követem mindkét topikot read-only üzemmódban. Az enyém kb. 1 év után még szétszedve pihen, mert nem jó a festés. Első próbálkozások egyike, ocsmány lett a festés, egy fékolajos fürdő után szebben, normális maszkolószalaggal újracsinálom. Mindenhol aláfolyt a sárga stb. A nyarat inkább nyaralással, vonatozással töltöttem, ilyen játékra jók lesznek a hosszú téli esték, bár az egyik éjszakára már be van tervezve egy-két utolsó vonat lefotózása.
Addig is itt egy kép, a témát inkább a modellezősben folytatnám. Többiektől bocsi!
Ez éjszaka járt mindig, gondolom te voltál rajta csak
3-an utaztunk. Még a néhanéha előforduló maczko topiktárs, meg a jegyvizsgáló :-))).
Az út leírásához eléggé vissza kéne mászni. :-)))Az út: Keleti-Szolnok-Békéscsaba-Hmvhelyi Népkert-Szentes-Kunszentmárton-Lakitelek-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Kiskunhalas-Baja-Bátaszék-Dombóvár alsó-Kaposvár-Fonyód-Fészkesfehérvár-Bp. Déli