Keresés

Részletes keresés

pint Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36848
és neked van? ha adok feladatot, megoldod?
Előzmény: kyronity (36844)
cíprian Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36847

Csak annyit teszek hozzá, hogy a specrelben számomra kedves női logikát is felfedezni vélek, talán Miléva Maricét.

Az a lényeg hogyan éljük át a világot, és ez az érzetünk megfellebezhetetlenül igaz, ha mérésekkel alá is tudjuk támasztani. :-)

Előzmény: cíprian (36846)
cíprian Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36846

Azt hiszem értem mire gondolsz a látszattal kapcsolatban, és igazat is adok neked.

Valóban kívülről nézve minden látszatnak tűnik. Azonban ha felülünk a testre, akkor a kívülről látszatnak tűnő dolog mérésekben testet ölt és valósággá válik.

Kívülről pl. csak azt állapíthatjuk, meg, hogy az anyag belső szerkezete lelassul. Ha viszont felülünk a mozgó anyagra, akkor ebből a lelassulásból semmit nem érzékelünk.

A visszatérő iker pl. fiatalabb lesz, azonban ennek megfelelően az őt ért élmények száma is kevesebb lesz, mert nemcsak az ő sejtjei lassultak le, hanem körülötte a világ is lelassult. Ennek következtében a saját lelassulásából nem érez meg semmit.

A mérései elátámasztják ezt az érzetét.

Ezért jogos a specrel filozófiája, miszerint mégis egyenértékűek az inerciarendszerek. 

Előzmény: kyronity (36837)
ivivan Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36845
Már nem azért, de szerintem a téridő egy modell, egy matematikai fogalom. Az, hogy az "látszat"... Elég érdekes... Olyan dejavu érzésem van, mintha már lettünk volna itt, csak akkor valaki (lehet, hogy te?) "hazug"-nak nevezte a téridőt...
Előzmény: kyronity (36843)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36844
Tudod van racionálisabb magyarázat is: közötök nincs a specrelhez.
Előzmény: pint (36839)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36843
Neked komoly szövegértelmezési problémáid vannak.

A téridő a látszat.
Ezt írtam. Nem kell kiforgatni a szavaimat.
Kezd újra az olvasást.
Előzmény: ivivan (36841)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36842
Akiknek egy egyszerű téridő diagram gondot okoz, azok mirefel osztják itt az észt?
ivivan Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36841
Nem hinném, hogy magáról beszél: te mondtad, hogy csak te érted egyedül...

És annál is komoly gondok vannak, aki látszatnak tart valamit és kijelenti, hogy a "látszat" valóságos... Ugye mondanom se kell, hogy valami vagy látszólagos vagy valóságos. A kettő együtt nem megy...
Előzmény: kyronity (36840)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36840
Magadról beszélsz. xD
Előzmény: pint (36839)
pint Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36839
"Ha csak én értem, az elég nagy baj."

bizony, hogy baj! ha csak egyvalaki ért valamit, akkor az az egyvalaki skizofrén. és az baj.
Előzmény: kyronity (36837)
cíprian Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36838

Itt olvashatsz bővebben a relatív sebesség és a sebességkülönbség kapcsolatáról:

http://www.hrasko.com/peter/szabo.pdf

A 6. oldalon a 3. pont "A relatív sebesség" alatt érdemes elolvasni.

Általában is elmondható, hogy sok zavart okoz a fejekben amikor nem tudják megkülönböztetni a relatív sebességet a sebességkülönbségtől. Itt a topikban is a megnemértések túlnyomó része ebből ered.

Hraskó egy bonyolult levezetést ad meg a közleményében. Én megpróbáltam egyszerűbb levezetést adni azok számára, akik ismerik a specrel sebesség-összadó képletét, azonban látom, nekem sem sikerül könnyen érthető levezetést találni.

Előzmény: kyronity (36831)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36837
Annak ellenére tartom látszatnak ezt az egészet, hogy tudom, a mozgó testek emiatt mennek össze.
De nem lehet rá mást mondani, mint hogy látszat, mert az.

Tudom hogy a mozgó órák lasabban járnak, és nem csak látszólag.
De ami miatt lasabban járnak, a mögött az van, amit leírtam.

Ha csak én értem, az elég nagy baj.
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36836
Ugyanazt kapjuk, csak torzítva.
Megint tévedtél.

Ha a lila világvonalon halad a gép, és a ccd a ságra vonal, akkor a (B) és (C)
események helyéről készült képen a lift falai egyforma nagyságúak annak ellenére,
hogy a (B) távolabb van (A)tól.
Ugyan ezt műveli a Lorentz-trafó. Mivel a kettő ugyan az.
Ha felgyorsulsz egy sebességre, a haladási irányodban a tárgyak messzebbre kerülnek.

Szerinted monduk a Hold arrébb megy, ha megindulok felé?
Miez, ha nem látszat?

Igen ám, de az atomok és minden ugyan ennek a látszatnak az áldozatai.
Most akkor mennyiben látszat? Mert tény, hogy látszat.
De ha a valóság is ez, akkor mi van?
Előzmény: ivivan (36834)
cíprian Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36835

"Ha viszont arra gondolsz, hogy egy megfigyelő úgy látja, hogy egy hozzá képest mozgó tárgyhoz képest a fény c+-v sebességgel halad, akkor ez így van a specrel-ben is..."

Így is van, azzal a kitétellel, hogy a specrelben mindig a mozgó tárgyakhoz kötjük a koordinátákat, és emiatt mindig c sebességgel számolunk.

Van olyan modell, amelyben mindig külső ponthoz kötjük a koordinátákat. Ilyen az éterelmélet is, ahol emiatt értelemszerűen nem lehet relatív sebesség.

Előzmény: ivivan (36830)
ivivan Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36834
Próbálom rostálni az információt: jól értem, hogy oda akarsz kilyukadni, hogy ha a fényképezőgéppel egy adott pozíción fényképezünk, akkor a fényképezőgép sebességétől függetlenül ugyanazt a képet kapjuk? Mert ha ezt akarod mondani, akkor ez nem igaz.
Előzmény: kyronity (36833)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36833
"ábrád annyira bonyolult"

Erre hagy ne írjak semmit, jó.
xD
Előzmény: ivivan (36832)
ivivan Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36832
OFF

Megsúgom: én is röhögni járok ide. Ez a 120 feletti IQ-val rendelkezők vicclapja... És azokon röhögünk, akik meg akarják dönteni a specrelt óvodás szintű matematikával...

ON

Megsúgom, hogy az ábrád annyira bonyolult, hogy szerintem senki nem értette meg. Még azt sem értem, hogy mit akartál mondani... Azt értem, hogy van egy mozgó lifted és egy fényképezőgép. Ha jól vettem ki, akkor a liftünk 2D-s, azaz a z dimenzióval nem kell számolni.

x irányban mozog a lift és mintha előtte és mögötte fényképeznél, de ezt már nem teljesen értettem... Ha előtte vagy és úgy fényképezed, akkor csak a szélességét látod, ami a mozgástól független... Szerintem valamit nem értettem meg...
Előzmény: kyronity (36828)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36831
Leírhatod ezerszer, ilyet sem olvastam.
Nem értem neked ezt mit magyaráz meg, nekem nem mond semmit.
Előzmény: cíprian (36829)
ivivan Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36830
Ha olyan elméleted van, amiben a megfigyelő (önmagához képest) nem c-nek méri a fény sebességét, akkor az nem megfelelő modellje a világunknak.

Ha viszont arra gondolsz, hogy egy megfigyelő úgy látja, hogy egy hozzá képest mozgó tárgyhoz képest a fény c+-v sebességgel halad, akkor ez így van a specrel-ben is...
Előzmény: cíprian (36829)
cíprian Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36829

A fény sebessége csak akkor állandó, ha relatív sebességekkel számolunk.

Ha viszont relatív sebességek helyett sebességkülönbségekkel számolunk, akkor a fény sebessége a tárgyhoz képest c+-v értékű.

Tudni kell miben tér el egymástól a két sebességfogalom, és mi az alapja az eltérésnek.

Az éterelv nem használ seholsem relatív sebességet.

Előzmény: ivivan (36819)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36828
Ó ez a duma, hogy tudományos topik.
Olvass már vissza. Inkább valami viccgyűjtemény.

Többen írták már, hogy csak röhögni járnak ide.

Mond meg, hol hibás az ábra, ha tudományt akarsz.
Előzmény: ivivan (36825)
cíprian Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36827

Ha fenn akarjuk tartani az inerciarendszerek egyenértékűségének az elvét, akkor szükségszerűen meg kell változtatni a téridőt a sebességtől függően. Ez az Einsteini modell lényege. Szerintem ez helyes út, bár számomra elképzelhető más helytálló modell is.

Egyébként nem érdemes szembeállítani egymással a newtoni fizikát a specrellel, mert newtoni fizikára épülő Lorentz-elv ugyanúgy megtartja az inerciarendszerek egyenértékűségét, mint ahogy a specrel is megtartja.

Előzmény: kyronity (36824)
pint Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36826
"A newtoni fizika nem állít nyílvánvaló baromságot."

ellentétben veled. nem ütöd meg a szintet. viszlát.
Előzmény: kyronity (36807)
ivivan Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36825
A téridő látszat? Minek a látszata? Mi látszatja velünk?

Mivel a téridőre épülő modelljeink idáig beváltak, ezért azt mondhatjuk, hogy a téridő jó modellje a valóságnak.

Egyébként azt mondani, hogy "ez csak duma" nagyon könnyű, de ez egy tudományos topic. Itt illik mindent indokolni: mivel fogalmad sincs mi az "idő" (te magad írtad), ezért szerintem nincs jogalapod az én idődefiníciómat kritizálni. Hacsak nem adsz egy jobb definíciót...
Előzmény: kyronity (36824)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36824
A változás nem látszat. Olvasd el mégegyszer.

A téridő a látszat. Nem vehetek valónak egy torzult észlelésre épülő dolgot.

Előzmény: ivivan (36818)
Mungo Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36823

Akkor foglalkozz valami olyasmivel mit értessz.

Már alig tudtuk kivárni, hogy jöjj és megvilágosíts bennünket hatalmas tudásod által...

Előzmény: kyronity (36820)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36822
Ez csak szöveg.
Úgy van ahogy lerajzoltam? Igen.

Nincs több kérdésem.
Előzmény: ivivan (36816)
Mungo Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36821

Nincs idődefinicióm, nemtom mi az idő.
Csak azt tudom, hogy az órák nem magát az időt mutatják.

Ha nem tudod mi az idő, akkor miből gondolod, hogy az órák nem az időt mérik? :o)))

Kissé komolytalan ez nem gondolod?

Előzmény: kyronity (36811)
kyronity Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36820
Akkor foglalkozz valami olyasmivel mit értessz.
Előzmény: ivivan (36818)
ivivan Creative Commons License 2007.05.18 0 0 36819
"2.) A specrelben a fény útja a karokkal együtt megváltozik. De nemcsak a fényút változik meg, hanem az időszámítás is. Ezért mondjuk azt, hogy a specrelben más a téridő tulajdonsága mozgásirányban."

Minek is kellene változnia? A spec relnek pont az az alapja, hogy a fény sebessége mindenkihez képest állandó, így a berendezéshez képest is, ezért a szükséges idők szükségszerűen egyenlőek...
Előzmény: cíprian (36817)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!