Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Köszönöm! Egyébként a 2. típus (http://www.kerexobuda.hu/products.php/UIS-SZETOL) jobban tetszik, mert van egy plusz takaró elem a csavaros keret előtt. Milyen magasságban kell egyébként ezeket beépíteni? Felső perem alatt mennyivel?
Az ára ötöde, ezért nem lehet egyszerűen süllyeszteni. Probléma, hogy túl nagy alapterületű lyukat kellene kaparni neki, ha süllyeszted. Az élettartama korlátozott, utána mi lesz?
Ha a megtakarításhoz hozzászámolod a várható élettartam alatti üzemeltetési költségeket, a macerásabb kezelést beárazod, már más lesz az arány. Belógatós szkimmer összevetve a külsővel, például porszívózáskor...
Ennek végigolvastam a magyar nyelvű szakaszát. Nem éppen Kosztolányi nyelvezete, de azért értelemzavaró hibák nem nagyon vannak benne. Egyszerűbb lenne, ha kérdeznél, mi nem világos?
Igen de aztán osztottunk szoroztunk, és a fémvázas intex (az újabb xtr vázzal) kb ötöd áron van meg mint a palástos. Ráadásul egy átmérő 610es fémvázas nem biztos hogy használhatóságában sokkal rosszabb mint egy 7,3x3,6 os fémpalástos.
Fémvázas intex medence süllyesztése nem oldható meg úgy hogy a kör kerülete mentén zsalukőből csinálok támfalat, hagyva azért helyet a medence fala és a zsalukő között. Az aljára nem tennék betont hogy az esőviz le tudjon szivárogni a talajba. Igy csak 60 cm-t lógna ki a medence a talajszinthez képest.
Találkoztatok már ilyen megoldással?a 120 cm magas medence nem túl látványos talajszintre telepitve
Mindkettö jo nekem 4,5 medencéhez az elsö került beepitesre. Amire figyelni kell hogy beszerelés utan ha eddig elbontottad a medencét akkor ezután ne tedd a rögzitöcsavarokat nem fogod tudni szétszerelés után ugyanoda tenni. Szurökosarra tegyél nylon harisnyat igy még tisztabb viz megy a szuröház felé.
Kösz, akkor nem is keresem. Sátornak gondoltam, fent egy 4-es elosztó, lent T-k, aztán fólia majd lett volna valahogy. :)
Más:
Aki fekete fóliával takarja a medencét, hogy teszi? Ha elemelem a vízről, akkor van légréteg, ami szigetel. Viszont így tud párologni a víz, ami meg a legnagyobb hőveszteség. (Igen, 10 cm után a fólián lecsapódik, de ettől még a párolgás megtörténik.)
Egy éve használom - az azóta már nem kapható - 305-ös, csővázas medencét úgy, hogy nem volt hozzá falátvezető, a medence falán vagy egy-egy kifelé keskenyedő gumicsonk a be- és a kivezetésnél.
Sok bajom nem volt eddig, d az látszik, hogyha lenne ebben a gumicsonkban egy műanyag cső, szebb tartása lenne, nem deformálódna oválissá, aminek kereknek kellene lennie.
Mivel nem láttam, más medencéhez mi volt mellékelve, kérek tőletek egy kis iránymutatást.
Ennyire laza a talaj arrafelé? Igazából a soványbetont sem értem. Nálam is elég komoly a talajvíz, a vízóra minden ősszel megtelik vízzel, de a zsalukő csak oda van rakva, nincs betonozva. Utána az XPS, majd levegő, és a fémpalást. Huszonvalahány évesre saccolom a telepítést.
Úgy is lesz. Egyenes oldal falazva zsalukővel, ives részen xps + soványbeton visszatöltés. Az aljára szeretnék valami vízzáró lemezt, csak ennek nem tudom a típusát. Egyébként a Steinbach oldalán nagyon részletesen le van irva a telepités
Köszi a hasznos tippeket. 120 cm mély medencét 60cm-re süllyeszteném le, a kiásott földdel körülötte tölteném fel. Ives részen palást mellett soványbetonnal.
Változó mélységben de azért van talajviz, ezért nem merek lejjebb ásni. Az egyik medencés cég azt mondta, hogy aljzat rétegrendbe az alábbiakat tegyem :5cm kavicságy vagy 0-4 sóder, vízzáró lemez é,fölé pedig 15 cm vasalt beton. Vízzáró lemezből milyet kell letenni, tud valaki segiteni? Köszönöm
Aljazatbeton csak merev alaplemezű (PP, vagy egyéb anyagból készült) medence alá kell.
Az viszont fontos, hagy az eredeti talaj legyen alatta, feltölteni nem szabad. Ha húsz év fölötti élettartamot tervezel, akkor süllyeszted a fémpalástos medencét, és ha a betétfólia elvásik, vastagabb fóliával kibélelteted.
Az én örökölt medencémet a kilencvenes években telepítették, tudtommal csak a betétfóliát kellett cserélni. Teljesen nem szabad süllyeszteni, mert akkor a szél könnyebben belehordja a szemetet. A földet csak kikaparni szabad, majd homok, XPS, felé megint homok. A palástot oldalról XPS-el érdemes körülvenni, amellé nem árt a zsalukő, és jöhet a föld.
Tud abban valaki segíteni, hogy a képen látható PP6000-es szivattyút hogyan lehetne szétszedni. Szivárog a víz a motortérben és úgy sejtem, ki kéne cserélni vmelyik tőmítést.