1. A fénysorompó rúdja mindig később ereszkedik le, mint amikor a jelzés tilosra vált.
2. vasúti átjáróknál közúti járműveknek vmax=40 km/h lakott területen kívűl. Ha ezt betartják, akkor könnyebben észlelnék a vonatot, és meg tudnának állni.
Ha lelassít 40 km/h-ra, akkor mire odérne, addigra szépen leereszkedne a csapórúd.
Nem szabad megpróbálkozni azzal, hogy úgyis átérek!
Akkor halkan megkerdem, hogy a Puspokladanytol szarratmott 6200-as helyett mi fogja hasonlo fekvesben (~9-re) behordani a nepet Debrecenbe?
Egyebkent meg ki****ul orulok, hogy naponta jar a 6:05-os, ahhoz kb. 20 perccel korabban kell felkelnem, hogy aztan kb. ugyanannyi ideig utazhassak vele, mint az ex-Partiummal, de cserebe 5 kiloval tobbe is kerul.
Bécset nem sikerült megszereznünk. Bár megpróbáltuk... ("Nyögte Mátyás bús hadát, Bécsnek büszke vára.")
Zágráb felé nem olyan túl sok az a 3 vonat.
Nándorfehérvár felé viszont ennél is kevesebb, 2 megy. :(
A '90-es évek elején voltak olyan tervek, hogy a szomszédos fővárosok felé növelik a vonatok számát. (3 óránkénti közlekedést terveztek, ami ca. 5-5 vonatot jelentett volna.)
Ekkoriban volt egy próbamenet a selyemhernyóval (?), amit IC-ként akartak közlekedtetni a jelenlegi gyorsvonatokénál kedvezőbb menetidővel. (Állítólag jobban veszi az íveket, így némi menetidő lefaragható, ezenkívűl meg a határon való várakozást csökkentették volna. (ca. 4,5 órás menetidőt tervezetek)
Ez egy régebbi cikkben szerepelt valamelyik vasutas újságban.
Én pedig teljesen véletlenül csíptem meg őket. Kelenföldön szálltam ki kollégám offtopic járművéből, villámgyorsan bélyegeztettem egy 10km-es jegyet, majd az érdi "berohanóssal" be a Délibe (4255). Metróval haza, közben radio100jozsi telefonált, hogy megjelent a mesekönyv, gondoltam, a Keletiben tudok egyet venni. Nem sikerült, de éppen indult a szolnoki személy, újabb metrózás helyett S-Bahn-oztam egyet. Jv. hölgy nagyot nézett de kezelte a jegyemet, Kőfelsőn leszálláskor láttam meg a jószágokat. Futás haza a fotógépért, addigra besötétedett így ez is a by night kategóriába megy :-))))). Persze beállt egy szép hosszú tehervonat, de a forgalmász mutatott egy tartálykocsit, aminek a lépcsőjén biztonságosan átmehetek a túloldalra :-))))). (a gépeket külön-külön is lefotóztam)
Akkor ezért az útátjáró kiépítői is felelősek! De a buszsofőrnek sem szabadott volna addig bemennie, amíg nincs egy busznyi szabad hely!
Egyébként van erre valamilyen szabvány, hogy mi a minimum távolság két átjáró között, ahhoz, hogy ne kelljen közös fénysorompó?
A kérdés az, hogy az adott átjáróban konkrétan hány méter volt a távolság a két fénysorompó között?
Persze van pótlása a 6200-nak, Nyugatiból 5:25-kor a zinga Szolnokig, onnan meg 7:42-kor a Szeged-Nyíregy gyorsvonat. Az már más kérdés, hogy a Szeged -nyíregyi gyors, ha 3 kocsival megy az már jó lesz, mert ez elindul Szegedről 5:20-kor, majd Kecskeméten osztódik Pest és Szolnok felé, majd Szolnokon tovább osztódik Miskolc és Nyíregy felé, tehát mennyi kocsi is megy Nyíregy felé:-)))
De azért van egy pozitív is, a Keletiből a 6:05-ös nyíregyi IC naponta megy, tehát szombaton is:-)))
De délután is érdekes, a 17:00-ás szentesi gyorssal mehet a nép Szolnokig, onnan a nyíregyi személy tovább, és ezzel bezárt a bazár Budapestről Nyíregyre, van még a 18:20-as Tisza a Keletiből, ezek után csak még a 20:00-ás debreceni sebes a nyugatiból és a már írt szolnoki átszállással lehet P.ladányig lemenni este.
De a 100-as koncepció lényege, a vonatok Szolnok-Deberecen/Nyíregy között továbbra is mennek, mint az eddigi gyorsok, csak a Bp-Szolnok részt törölték, itt az ingák pótólnak, bár azok meg az IC-hez csatlakoznak Szolnokon Nyíregy felől Pest felé.
Mindenféle fórumon panaszkodtak az emberek, hogy nyomor van a vonatokon. A MÁV pedig komolyan vette.
A zsúfoltság megszüntetésére alapvetően kétféle megoldás létezik:
- Keríteni valahonnan kocsikat, szerelvényeket
- Kiiktatni a zsúfoltság legfőbb okát, az utasokat.
Aki Debrecentől keletre lakik, az menjen Budapestre autóval, biciklivel, hajóval, vagy ahogy akar. Vonat nincs, utas nincs, panasz nincs, probléma megoldva.
Az 5-45-ös és 11-es vonal kivéknyúlt a megszünt Pécs-Győr miatt, valamint régmúltat idézően csak Szentesig vastag a 130-as, mint amikor a gyors Bp-Szentes között járt, onnan meg személyként Makóra.
Viszont érdekes, hogy a 94-es és a 116-os megvastagodott, a magyarázat továbbra is a Távolsági közlekedés, már csak azt nem tudom, hogy a vonal két végpontja között közlekedő IP milyen távolsági közlekedést szimbolizál:-))) Akkor viszont a 11-es vastagnak kéne lennie, mert jár nyáron a Győr-Csajág vonatpár rajta. Nyári menetrend nincs benne, bár a tervezetét már én is láttam, így nem tudom miért nem fért már bele.
Marslakó megnyuktatására, 2 pár IC van, és a déli pár gyors megmarad.
Pécs viszont a már felvázoltak szerint korán bezár, ami a budapesti kapcsolatot illeti, mert 17:00 után azaz a 8003-assal péntek és vasárnap kivételével nincs több vonat, de Pestről is ezen napok kivételével 19:10-kor fog eljönni az Ex808, mert a 19:45-ös IC eme napokon megy csak, bár szerintem az Ex-el az IC alá vágtak, és nem is értem, hogy minek van még meg, mert legfeljebb az IC kocsikkal megerősítik ezen pénteki és vasárnapi napokon az Ex808-at és kész, ezért kár külön vonat.
A 70-esen a páratlan zónázó kapott 1 percet, így már 26 perc a menetidő.
A 2-esen meg kivették a "gyorsított" vonatokat, azok megállnak mindenhol.
A 80-ason meg a Dobó IC füzesabonyi csatlását bene felejtették, hát ez szörnyű, nem tudom az Urpin Exel, miért nem lehet a Dobót megcsinálni, a villanygép az egri résszel tovább jön, igaz akkor lenne IC helyett Ex, és akkor mi van, még mindig jobb, mint elverni a 80-ason egy pár IC-t, de majd csak ez is meghallgatattik, és az 1-es pótlékban javítódik.
De semmi "új" dolgo nincs benne, amiről sokan itt nem tudnátok.
A 6200-as törölték az lehetetlen felfogni az a csopi vonat. Tavaly meg a partium kocsiajit szabaditották meg tőle most meg az egész vonatot? Ez az egyetlen vonatom amelyik az első 2 kocsija mindig by-on volt. Akkor mi van helyette?
A címlapon rögtön feltűnik, hogy ismét HIVATALOS a megjelölés, ez már csak jót jelent:-)))
Mintha ez én reklamáltam volna itt a topikon:-)))
Az első kép gondolom a 70/71-es zónázós menetrend ihlette, de nekem tetszik ez a kép összeállítás.
A hátsó kép a Stadin szállóról van fotózva, és nagyon jó minőségben. Innentől kezdve senki nem háríthat el attól, hogy magaslati pontról összefüggő vágányhálózatot fotózzak, az engedély itt van a könyv hátulján, hogy ezt nyílvánosan lehet:-)))
A beltartalmában viszont semmi extra, azaz már eddig is sokat tudtam, mi lesz benne:-)))
A 100-ason tehát a 0:25-ös ceglédi visszakerült, és lesz egy vonat 22:50-kor Szolnokról P.ladányba, ami reggel 3:30-ként jön fel a Nyugatiba. Ez már a nyomás közbeniben van benne, amiben sok extra dolgo nincs, csak egy lap az egész.
De ami új, és úgy néz ki, ismét együtt gondolkoztunk, azaz amit leírtam a 150-as vonalon a Bp-K.halas-Bátaszék 7908/7909 expresszesítése kapcsán, hogy ezzel baj lesz, mert így a közbenső állomások ( Csengőd, Tabdi,Pirtó...stb) ellátattlan lesz, mert elmegy Pestről 15:10-kor egy kelebiai személy, majd utána már csak 20:35-kor van egy kiskunhalasi vonat, és ugyan ez reggel, hogy 4:45-kor jön személy Kuskunhalasról Pestre, majd utána csak 9:00-kor, így az expreszesítéssel egy nagy luk keletkezne. De akkor ennyi rizsa után annyi, hogy 17:30-kor a kunszetmiklósi személy lemegy kiskunhalasig, míg Kiskunhalasról 5:55-kor is lesz egy személy Pestre. Persze most kérdezhetném, hogy volt eddig egy vonatpárom, amiből majd lesz egy pár expressz, meg lesz egy pár személy 74 km-el hosszabb úton Kiskunhalas-Kunszentmiklós között, és ezen mi a csökkentés, vagy értelem.
De a 100-ason a 6200, 6202-nek kampec, a heringes járatok ezennel törölve.