Egyet nem vágok... mi ez a csekkezés???? Amit a jelentkezéssel küldtek csekket (8370ft) már feladtam. Azon kívül is lesz még vmi??? És az mekkora összeg?
Szakmai elbeszélgetés nem volt. Tehát pl milyen papírok kellenek, pót fel- és leakasztás, tartozékos. Alapból csakis amit leírtam.
A tesztben igen, van fővárosozás is, de a tavaly októberihez képest van upgrade, mégpedig beletettek olyan kérdést, hogy mikor van előzési tilalom autopályán Mo-n :) (kétsávoson van 06-22 óráig) :)
Vezetés volt és beszélgetés. Ennyi. Reggelre hárman mentünk oda és még két ember jött folyamatában. Amikor átmentünk orvosira, ott volt két srác, akik épp kiléptek.
Jah! Újdonság: a belső tanfolyam ára (4 napos) 40 ruppó, de csak akkor kell kifizetni, ha egy éven belül felmondasz. Ennyi. :)
Én a Wabihoz megyek, mivel nekem mondták a tanfolyamot. Ha külsőshöz tesznek, annak nem tanfolyamoznak. Egyébként van ott ismerősöm, ergo tudom melyik csoportba megyek és ki tanít majd be, HA...
Kíváncsi lennék azokra akiket ősszel felvettek a Wabihoz, mikor Én is jelentkeztem. Valahogy az az érzésem, nem szívesen dicsekednek, hogy a legjobbak közé kerültek.
A jeggyel amúgyis csak az ingyenes menüből választhatok...nameg a reggeli kontinentálisból...azt meg inkább meghagyom a germán kollégáknak :P
(múltkor is a német faszi kenegette mellettem a nutellás kenyeret/kalácsot, de látszott rajta, hogy közben a fasírtos szendvicsemről álmodozott...szinte már megesett rajta a szívem, épp ezért ettem előtte még1-et :D )
És volt valami változás a korábbiakhoz képest?Kellenek még a fővárosok,meg ilyesmi?Én jövő héten veszek 1-2 órát egy nyergessel,és ha lehet,még a jövő héten elmegyek én is. Végülis most akkor hogy volt,Te a Waberersnél felvételiztél,és oda is vesznek fel,vagy valami kiszervezett részéhez?Volt szó ilyesmiről?
hamarabb mentem, mert ugye még postára is kellett mennem csekkezni:D
Aztán vártam és vártam mig sorra kerültem. Olyan 20 percet
Elöször a gépes feladatok voltak.
A legfontosabb ne kapkodj ne akard utolérni magad inkább ha elvesztél akkor várj egy kicsit és folytasd:DD
A kormány bulinál meg probálj az uton maradni, arra vigyáz hogy nem olyan félkörös a kormány, azaz rendesen kell tekergetni
Ja és nem azt pontozza hogy mennyit mész max sebességgel. csak ugy érzéssel nyomjad:DD
A memoria feladatnál meg föleg az autora figyelj, van e gyalogos, merre megy meg az ilyenek.
Egyszerü az egész, csak ne kapkodj
Mondjuk én azt hittem buktam, mert nem igazán ugy sikerült ahogy terveztem. Volt pár hibám. Igy azon filoztam meg se várom a dokit
de fél ora mulva behivott a doki és azzal kezdte hogy jol tejesitettem és PAV1-es is meglehet , mert azt a szintet elértem:D
nagyon nem is kérdezgetetett inkább számba adta a feleletett és csak annyit csinált kitöltötte a papirokat
Én meg fontam magamat azért a pár hibáért:DD
ja a kockáknál van egy trükk érdemes csak azt figyelni:DD azaz akkor hamis ha hiányzik egy vonal valamelyik oldalrol vagy éppen egy vonallal több van. felesleges a fentiekkel hasonlitani, mivel azok egyeznek mindig:D
Ha végre síkabb terepre jutok (már Kassel környékének is örülnék) majd firkálok pár dolgot
Úgylátszik beragadtam F-Ch-I karikába:(
Letöltök jó pár oldalt olvasni és gyia a lerakóra...
Már csak 1,5 hét:)
Pár amit észrevettem:
Cilike: Utólagosan is bolgod szülinapot, remélem ajándék jól viselkedik:)))))
Huskynak: Csak olyan programot használj ami nem netfüggő, hiába ajánlanak itt mást, cseszheted net nélkül.
Gabesz: puhány vagy, hajón lehet a legjobban kajálni (cég fizeti jeggyel):D
Rostock-Gedser: Rostockban kikötőben van minden (bár fürdő csak hidegvizes), hajó kb 1-1,5h fürdő nincs, kaja kedvezménnyel hof áras, Gedser kikötőben lehet netezni
KENE: A tga az 24V-s blaupunktot használ, mint a Magnum!
Ja,lemaradt,hogy a helyszínen adnak csekket,amivel elballagsz a legközelebbi postához(10 perc oda-vissza).Szóval van benne egy egészséges pesti séta is még a vizsgálatok előtt.
Nem biztos,hogy beleférsz abba az időbe,szerencsétől függ,hogy mennyit kell várni.Én először a pszichonénivel beszéltem,volt-e öngyilkossági kísérlet,gyorshajtás,mér akarok kamionozni,van-e alkoholista a családba,volt-e baleset.szokásos pszichomóka.Nem tudom,érdemes-e hazudni,én mindent elmondtam,úgy tűnt,a van-e alkoholista a családban fontos kérdés,ott érdemes nemmel felelni. Utána jön a számítógépes vizsgálat,reflex teszt,ilyesmi,valahol neten meg lehet találni,de nem érdemes rákészülni,ott adnak felkészülési időt,hogy begyakorold a feladatokat.Ha valami nem menne olyan jól,megismételtetik veled,azt hiszem,ilyen régebben nem volt. Én a papírokra vártam elég sokat,ezért elhúzódott reggel 8-tól délután 1-ig,de Te délután mész,talán akkor sietnek,hogy mielőbb menjenek haza. A számítógépes tesztek miatt nem érdemes fáradtan menni,mert akkor nem megy úgy.Vagy van ott kávéautomata.Vagy vigyél kólát.
Ja és ha autóval mennél,a bejárat mellett van a Corvin mélygarázs lejárója,az első 5 óra ingyenes,még én is belefértem az időbe.
Szerintetek van olyan szabály, hogy a 9 órát meghaladó napi vezetési dőt 11 órás pihenőnek kell követnie?
Magyarul lehet-e azt csinálni, hogy vezetek egy nap 9 óra 59 percet (meghosszabbított vezetési idő), de utána csak 9 órás (csökkentett) napi pihenőt tartok? Természetesen az egész belefér a 24 órába, tehát a vezetés+egyéb+szünetek 15 órát tesznek ki.
Meséld már el nekik,hogy kint hogy megy 1 buszon egy ilyen jegyellenőrzés.
Nekem azt mesélték,hogy még rendőrök is kísérik az ellenőröket,ha kell,még néha kutyásrendőr is,és érdekes módon,nincsenek felháborodva az emberek,mert tudják,hogy ez vele jár a tömegközlekedéssel.
Túlbuzgók,ezt én is tudom,de hát ez a ellenőrösdi nem 1 ilyen finom meló,így magabiztosságot kell kelteni az utasokban.
Ebből is kell bevételforrást szerezni,hogy aki nem tartja be a játékszabályokat,az kap büntit.
Érdekes,csomó embernek ezzel nincs gondja,hallja,hogy jön az ellenőrzés,és már a kezében,nem kell külön megkérni őfelségét,hogy vegye már elő ugyan.
Higgyétek el,megfogják a C osztályosokat is,és még rendőrt is hívnak,mert nincs náluk semmi irat. Elmúlt napokban elég sokat voltak kint.
20 napból kb. 12-őt általában ugyanazzal megyek. Általában csak a rendszám más,de a típus ugyanaz,így nem érzel nagy különbséget. Meg azért fél napban elég jó kocsik vannak,így nincs 1 rossz szavam sem a munkakörülményeimről.
""portugálokra" ne térjünk ki...tisztában vagyok velük. (ők is egyel több ok amiért nem mennék szívesen buszozni)"
Ezzel sincs már nagy gond,mert a többségnek már szégyen,ha busszal kell járni,így inkább már 1 szakadt kocsival furikáznak a városban,minthogy buszra szálljanak.
Nézd... én tényleg nem akarom oltani a munkatársaidat, mert pár éve nem járok busszal. ( eléggé idegesítő a sok idióta ill. kisnyugdíjas... de minek is mondjam...úgyis tudod)
DE... sztem azért mindennek van valamennyi valóságalapja... és itt tényleg az ellenőrökre gondolok... nagyon múltkor olvastam a kisalföldben ,hogy vmi anyuka járt hasonló megalázó szituban... mi az igazság fene tudja... de mégis...mivan ha a te munkatrásaid voltak túl buzgók...
A "portugálokra" ne térjünk ki...tisztában vagyok velük. (ők is egyel több ok amiért nem mennék szívesen buszozni)
Na igen ez a száguldozás... ez meg amolyan tipikus nyugdíjas megközelítés... bár elárulom szentiváni vagyok... felénk kifelé/befelé azért lehet jönni/menni ahogy illik :)
Tényleg hamár lehet kérdezni. Mindig ugyanazzal a busszal vagy vagy mindig váltogatjátok?
Turismo
Páv 2-re jelentkeztem. Elolvastam a tájékoztatót és arra az elhatározásra jutottam, ha későbbiekben veszélyes árú szállítást akarok csinálni, az ezt követeli meg. Így páv2-re jelentkeztem.
Ismerek őket,mert akik tegnap dolgoztak,azok mind sofőrök is egyben,így minden nap járják a várost busszal.
Nálam is voltak tegnap a 14-esen,szal tudom,mi a szitu. 6-an voltak délelőtt nálam,és az a vicces,hogy a kommentelők nem tudják,de a cigányokkal nagyon sok gond van.
Azon meg már csak nevetek,hogy "nincs joga elvenni",meg az ilyen dumák. Mikor felszállsz,azzal együtt elfogadod az utazás szabályait,és abban benne van,hogy az igazolványod át kell adni az ellenőrnek.
Ezt a kedves "állampolgár" már nem tudja,hanem inkább csak riadalmat kelt.
Ezek a levelek túlbuzgók,a fele nem is úgy van,ahogy le van írva.
Írtak már olyan leveleket is,hogy a sofőrök 100-120-szal száguldoznak a városban,mikor mind 80-85 között szabályozva van,meg igazán megmondva némelyikkel még 70-nel sem szeret menni az ember,mert annyira ráz már az első futóműve,hogy inkább lassabban mész.
Inkább az tesz be nekik ilyenkor,hogy a kisebb kerekű kocsik másképp adják vissza a sebességét a kocsinak. Bármi kérdés van még,kérdezzetek,mostmár lassan mindenkit ismerek,és megmondom mi a valós igazság,mert a panaszlevel fele fel van tupírozva.
Anno sikerult szert tennem egy nemetorszagi kapcsolatra itt...most hasonlo miatt kereslek benneteket!
Angliabol szeretnek hazajuttatni par dolgot...persze terites elleneben!
Ha esetleg valaki jonne haza majus utolso heteben,es bevallalna egy par autoulest,novenyeket,konyhai munkalapot,garnitura alukereket irjon egy privit lecci!
Oxford es London kozt elviszem barhova ahol megfelel az atvetel-budapesten pedig meg konfiguralni kell ahol atveheto!
Bocs de angol billentyuzetrol irtam!
Esetleg sms-ben elkuldott szamot visszahivok:30/3333727...vagy angol 07964819669
Küldtem egy mms-t az éppen máshol xopó kollégának, hogy a koranyári 26 fokban milyen gondom akadt :)
A képen nem látszik, de az a tányér egy kisebb zuhanytálca-méret :))
Én békésen falatoztam -és kamilláztam a lányokat, mint az öregek a Muppet-showban-, miközben a kedves kolléga tologatta a békával a raklapokat a 10 fokban :)
Nem bírtam ki, hogy ne küldjek neki egy mms-t :)))
Ötszámjegyű ( nem egyessel kezdődő ), és szintén megy a sasolás :))
Tegnap a 26 fokban beültem ebédelni egy Hof-ba, és a teraszon elfogyasztott ebéd mellett igazán felüdítő látvány volt a nem gyenge létszámú, lengén öltözött Hölgyemény :)
Annak akkor mi értelme,hogy mikor leselejtezik a kocsit,és szép benne a kormány???
Kopik. Na és??? Azért találták ki,hogy kopjon a sok munka alatt.
Akinek meg zsíros a keze,annak meg 1 hónap után ugyanolyan szar a fogása,mintha rajta sem lenne. Sima műbőr kormányt legalább mosószeres szivaccsal letörlöm,oszt viszont látásra,míg ezt le fel huzogatni,és 1 idő után ez is kidörzsöli a kormányt adott pontokon.
Két szempontból is szokták használni a kormány védőt :)
1, Megvédi a kormányt a kopástól,tehát idővel nem lesz olyan csúnya!!
2, Vannak emberek akiknek az átlagosnál jobban izzad a tenyere, esetleg zsírosabb a bőre, ezért nem akarja összecseszni a kormányt vagy biztonságosabban tudja ez által tekerni.
Nem is a kamionokkal van ennek baja, hanem a Waberer's-esekkel! :/
Szerintem a blogoló valahol a Nagykőrösi út, és az Erzsébeti Tesco között ingázik, ezért legtöbbször csak napocskás autót lát, és így levonta a következtetést: kamion = napocska! :)))
Latni, hogy embereknek mennyi fogalma nincs a dolgokrol...csak azt latjak, hogy nagy a kamion es "fustol"...addig nem jut el, hogy mit zabalna, ha nincs kamion... agyatlan
Tőlem ilyet sose fogsz hallani,hogy szar hivatás.:-))) Én úgy vagyok vele,hogy mivel az én generációmnak a szó mai értelmében vett nyugdíjja már úgysem lesz,nekem az lesz a nyugdíj,hogy kiszállok a nemzetközi kamionozásból,és elmegyek buszozni+jöhet a család.:-)
Persze előbb még be kéne kerülni a kamionozásba.:-))))))
Én is csak azért írom le,hogyha netán valakinek nem jönne be az árúszállítás,akkor nem kell csüggedni,van még lehetőség a sofőrszakmában.
Emberek 90 %-a azt mondja,hogy milyen szar hivatás,de ahhoz képest már 20 éve ugyan annál a cégnél vezet már.
Aki ilyen családcentrikus,annak meg azért jó,mert minden nap otthon van,meg néhanapján ott lehet vele a gyerek egésznap a buszon,ha éppen nem tud rá senki sem vigyázni.
Nem,nem,vett jegyet,és még kaptam is 45 Ft. borravalót,amiből pont kijön 1 kávé. :)))
Igazad van,legközelebb hülyére vetetem magam,és magam mellett tartom,hogy nem tudok sajnos jegyet adni,ezért itt kell maradnia,mert ha jönnek az ellenőrök,akkor megbüntetik,amit nem szeretnék.
Erről van szó!Van,aki a nőket stíröli egész nap,és arra élvez.Közben meg megy 1500 km-t.És van,aki arra élvez,hogy a havi kilométerfutása 5 számjegyű legyen. :-)))))))))))
Csütörtök reggel léptem be a céghez , onnantól kezdve hétfő hajnal 02 ig van szabis papírom. A zűdmellényeseknek elég ha mutatom a munkaszerződést meg a szabis papírt? vagy kell vmi más papírféleség is?
A mai nőkön akkora bugyi van, hogyha összecifrázza magát, a bugyit cserélni sem kell, mer elmegy mellette az egész cucc.A lábait viszont egészen bokáig kell lemosni.Ha kicsit ivós volt , akkor még a cipőt is:-)Ha hosszúszárú csizma van rajta, akkor abba szahat hajnalig:-DD
Ilyet szerettem volna olvasni. :))) Jó lenne,ha láthatnám még,de nekem olyan autóval járó típusnak tűnt,így majd csak pár év múlva láthatom újra majd.
Nem bántam meg,szerintem nem rossz buszozni,aki 1 kicsit is szeret baromkodni,de kerülni akarja a kemény fizikai munkát,és szeret az ablakban könyökölni,és stírölni,hajtani a nőket,az nyugodtan válassza ezt a hivatást.
Akárhogy ugyanazt a vonalat kell járni,az emberek minden nap tudnak valami újat mutatni,és hamar eltelik az idő.
2000 km-nél nem kell többet menni 1 hónapban városon belül. Nekem is most csak 1500 km van 190 órára.
Urban legendáknak meg nem kell hinni,nem kötöszködnek az emberek minden nap,csak jónak kell lenned a fellépésednek.
Nem olvastam a konkrét szitut, így csak rávágtam valamit, mert kérdezte a férjem.
Semmit nem jelent az egész, vagyis semmi olyat, ami jelentőséggel bírna. Egyszerűen annyit: nézz utána elismerő pillantásokkal, ő meg majd begyűjti az elismerést.
Ja, és azt is jelenti, hogy marha jól megy buszoséknak, irigykedjen mindenki, mert minden sejtelmes cicamaca véletlenül, hogyhogy nem, az ő járgányukon szállítatja a csinos fenekét az egyéjszakás kaland után. Amely tény magában hordozza az utalást, hogy legközelebb majd tőled szalad egy másik busz után cserére váró harisnyában. :D
Én a héten tudod mennyit mentem?? :)) 504 km 57 munkaóra alatt.
Nem tudjátok,néha mit hagytok ki. :))) Ma fut a nő,olyan 30-35 közötti,1 részes ilyen leopárdcsíkos selyem ruhában a buszra,hát természetes,hogy megvárjuk,hisz nagyon jól nézett ki,olyan Sex és New York sorozatbemutatós-féle volt(mielőtt valaki mondaná,nem láttam még soha 1 részt sem belőle,csak az ajánlókból tájékozódok),gondolom buliban volt,valakinél ott aludt,vagy barátnőjénél,vagy 1 éjszakás kaland volt,nem tudom,de azt az 1-et igen,hogy leszálláskor szépen elköszönt,és elmondta,hogy sikerült harisnyát cserélnie útközben a fülke mögött. :)))
Mikor leszállt a Nő,meg 3 öreg,akkor az egyik vén kujon is nézte a bigét,aztán meg rámnézett,én meg bólogattam,hogy "Aham,nagyon finom husi".
Kamionosfeleségektől had kérdezzem meg,hogy amúgy ez női nyelven mit jelent,ha bejelenti,hogy sikerült harisnyát cserélni????
Áramátalakító 12 V-230 V 300 WCikkszám BL300 Műszaki információ Inverter-feszültségátalakító 12 V DC - 230 V AC, ideális hordozható TV készülékek, borotvák stb. tápellátására. Autóban és lakókocsiban, valamint hordozható számítógépek, laptopok, digitális kamerák, villamos szerszámok, mobiltelefonok stb. feltöltéséhez. Amikor a jármű szivargyújtójához csatlakoztatjuk, az akkumulátor 12 V-os feszültségét átalakítja 230 V váltakozó feszültséggé, max. 300 W feszültségre. Hordozható és kompakt, póluscsere és túlterhelés elleni védelemmel ellátva.
Műszaki adatok: - Tömeg: 1,55 kg Egység Egyesével Teljesítmény (W) 300W Méret 182x130x71 Output current (Volt) 230V Input current (Volt) 12V Frequency (Hz) 50Hz Dimensions (mm) 182x130x71 Gyártó Telwin
Kérdésem lenne amivel járok az egy iveco nincs benne 12v,honnan tudnák bele varázsolni 12v hogy tudjak az áram átalakitott használni ami szintén 12v ról működik. Viszont van benne cb rádió onnan vigyem le esetleg mert elvileg az 12-röl müködik.
Amit most vezettem abban a gyári 24v-os volt(2006-os, digitális, de még a régebbi kasznis).
Kérdés: A héten voltam kint olaszban 4 kézbe, és kollégával elb@sztuk a pihenő időt. A 30 órás műszakban 9 helyett csak 5,5 órát tartottunk. Ha elkapnának kint(vagy itthon), az mennyibe fájna nekem?
Köszönöm a meghívást, de ez most elmarad, ugyanis Érden parkol a kocsi. Unokatesómék ott laknak, este felmegyek, családi banzáj-vacsi-miegymás, aztán reggel emberi időben kigurulok felrakni. :-)
Amúgy szombat reggel akasztottam át egy új Krone pótot Móváron, ugye faszán bevan spaniferezve gyárilag. Herceghalomban raktam le a tesconál tegnap, felrakó hétfőn Kajászó. Telepre nem nagyon állhattam be, mert hogy plusz km... Agyaltam rajta, hogy valahogy csak beállok oda, de még arra sem tudtam volna hivatkozni, hogy spanifert kell felvenni, mert ugye a pót gyárilag tartalmazza.
Jah a héten gurultam 3450 km-et durván, egy szavam sincs. ;)
Este egy kávéscigi? :) Én 22-kor indulok Hamburgba. De nem hiszem, hogy utólérsz a parkolóban, mert nagyon jó formában vagyok. :))))) Wazze, hogy utálom már a vasárnapi kezdést... Nem mintha valaha is szerettem volna... Miért nincs hétfő délig tilalom? :)
Annyira nem vagyok eltűnve, csak az utóbbi időben eléggé elmaradtam a fórumról. 3-4 hetente azért hazakeveredek. Pörög a meló, kényelmes a doboz (igaz elég sokat akasztgatok össze-vissza itt-ott Európában), csak ugye nem lehet itthonra programot szervezni... De nem rinyálok, ez sajnos ezzel jár és én választottam.
Csak nyugodtan, ne idegeskedj és ne kapkodjál, abból csak a baj van!!
Jó tanács!
Még Győrnél az Arrabona-i kúton nézesd meg az osztrák Go-Boxot, hogy hogy van beállítva (euro norma és feltöltős/utólag fizetős). Ugyanis itt ugye egyrészt még magyarul beszélnek a srácok (igaz a határ osztrák oldalán lévő shell kútnál is magyarul beszélnek), eígy egy picit könnyebb ugye velük kommunikálni. Másrészt meg kutya kötelessége ellenőrizni a kütyüt, mert ki van táblázva, hogy foglalkoznak ezzel.
Régebbi / tákolt MAN-eknél volt olyan áramátalakító beépítve, hogy az idő múlásával zárlatos lett, és direktben átengedte a 24V-ot. Voltak meglepetések! :/
Vki aki jár vagy járt TGA val megtudja mondani nekem, hogy 12 vagy 24V-os a gyári rádió? Az enyémben nicns rádió és be akarnék kötni egyet, csak nem akarom leégetni a 12V ost.
/azért nemmérem meg, hogy milyen, mert a telepen van a kamion hajnal 1 kor indulok és nincs kedvem hajnalban méricskélni/
Angol hajón nekem se volt soha gondom. Svéd hajón viszont lettem már rosszul (szerintem) hullámzás miatt. Pedig direkt nem is ettem előtte. Inkább hasra feküdtem a kabinban és átaludtam az egész utat. Utána nem volt semmi gond, de amíg elaludtam addig liftezett a gyomrom.
Fel tudsz menni Rostockba, a kikötőben van parkoló. Közel a bolt /ahol matricát is tudsz venni/, van wc, zuhanyzó. Olyan amilyen, de ingyenes. Lesz jónéhány magyar, főleg Rudis, meg pár Wabis. Onnan csak felgurulsz a hajóra, nem kell 30 kilométert menni előtte. Nem vagy időhöz kötve, kényelmesen el tudsz intézni mindent. Én felmennék...
Egyenlőre még itt vagyok Drezdánál,Magyarországról jövet 24 es csökkentett pihit veszek ki,holnap ráközelitek Rostockra előtte 30 km láttam nagy Aral kútat,ott éjszakázok majd.Előfizettem erre a Telekomos netre németbe,meg még itt a környékeben pár orzságban müködik ,Ausztria ,Hollandia,Belguim nem olcsó de jól müködik.35 eur 1 hónap.Majd kipróbálom ezt az Aldi netet linkeltétek már,jobban kijönnék abból.
1.van,ha rossz hajóra szállsz.....,nincsenek menekültek ezen a vonalon.
2.hajó kb. 1ó 30' fürdés,kaja stb.
3.a jelet használni kell.
ha már most Rostock ban vagy akkor a 45 órád böven meglesz,ha megérkezel ne feledd a matricát elsö benzinkútnál megvenni,ha mész tovább (Svéd,stb.)több napra érdemes megvásárólni,de gondolom a főnököd már mondta..
Az észak-európai nagyvárosok - mint Koppenhága - műemlékei egyszerűségükben szépek, az utcaképek tisztaságról, jómódról, rokonszenves életfelfogásról tanúskodnak. Jóllehet az árszint magasabb, de ezt ellensúlyozza a korrekt minőség, a szolgáltatások kiegyensúlyozottsága, tisztességessége. Talán nem is a szokványos turistalátványosságok érdekesek, hanem a hétköznapi élet miliők látványai. Az év középső részében a látogató szemtanúja lehet annak, ahogy az északiak életmódban némiképpen "felolvadnak" és kimutatják énjük nyitottabb oldalát.
Országnév: Dán Királyság Főváros: Koppenhága Terület: 43. 100 km2 (területéhez a Jütland-félszigeten kívül mintegy 474 kisebb-nagyobb sziget tartozik) Népesség: 5. 4 millió fő Időeltolódás: nincs Nyelv: dán Pénznem: Dán korona (DKK) Vallás: lutheránus (97%) Időjárás, égjahlat: Az éghajlat mérsékelt övi, Magyarországhoz képest mindeképpen csapadékosabb, de a globális felmelegedés hatására a nyarak egyre melegebbek, a telek pedig enyhébbek. Elektromosság: 220V
Vízum: nem szükséges, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Étkezés Dániában leginkább a nemzetközi konyha specialitásaival találkozhatunk, a hagyományos dán ételek csak egy-egy étteremben fordulnak elő. Mindemellett rengeteg pékség van, ahol finomabbnál finomabb péksüteményeket vásárolhatunk és mindenképpen érdemes kipróbálni a dán sajtokat! Borravaló Dániában nem szokás borravalót adni. Közlekedés
A nagyobb szigeteket hidak kötik össze, ezenkívül Dánia Svédország felől is megközelíthető az Öresund hídon, amely Koppenhágát és Malmöt köti össze. Az egyéb szigeteket komppal közelíthetjük meg. A buszhálózat igen fejlett, bárhova eljuthatunk távolsági buszjárattal, vonat helyett érdemes inkább ezt választani.
Látnivalók
Koppenhága Koppenhágát a világ legélhetőbb városának nevezik, Dánia fővárosa és egyben Skandinávia legnépesebb városa. A legfontosabb látnivalók közé sorolhatók:
az Amalienborg palota, amely a dán királyi család téli rezidenciája, bizonyos épületrészének földszintje látogatható, a bútorok és személyes tárgyak pontosan úgy vannak kiállítva, ahogyan a királyok és a királynők hagyták őket. Minden nap délben megtekinthető az őrségváltás a palota udvarán.
Christiania, egy részleges önkormányzattal bíró városrész, az úgynevezett hippinegyed. A kis hableány, az Andersen meséje által ihletett szobor a koppenhágai kikötőben a város egyik szimbóluma. Nyhavn: Az Andersen lakhelyéül szolgáló népszerű hely, kedves,pasztellszínű házakkal a kikötőöbölben horgonyzó vitorláshajókkal, éttermekkel és bárokkal várja az utazót. Koppenhága és környéke három, összesen 8 km hosszú homokos tengerparttal rendelkezik, amelyek kerékpárral fél órán belül elérhetők a városközpontból. Északi-tenger Nyugat felé amíg csak a szemünk ellát, az Északi-tenger húzódik. A parton széles homokos strandokkal és homokdűnékkel találkozhatunk. Nyáron ezek a helyek felpezsdülnek, a strandok megtelnek, a tenger barátságos arcát mutatja. Ősszel és télen már egy egészen más oldalát ismerhetjük meg, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes egy-egy sétát megtenni, így egy vihar után még akár borostyánra is bukkanhatunk.
Kelet-jütland vidéke Ez a Dánia szívében lévő üdülőparadicsom méltán mondható elbűvölőnek, hiszen rengeteg történelmi és kultúrális nevezetességgel találkozhatunk, nem beszélve a fehér homokos tengerpartról. Ez a rész családoknak ideális, a strandok rendezettek, a tenger vize tiszta, az időjárás kellemes.
Feröer-szigetek Ez a középkor óta lakott vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között helyezkedik el. A Dán Királysághoz tartozik, Dániával ellentétben azonban nem tagja az Európai Uniónak. Fővárosa és legnagyobb városa Tórshavn. A feröeri konyha legfontosabb alapanyagai a a birkahús, a hal és a burgonya. A zöldségek és gyümölcsök szinte teljesen hiányoznak a hagyományos ételekből. A legnépszerűbb ételek egyike a szárított és hosszú ideig érlelt birkahús, a skerpikjot. A szárítópajta számos feröeri otthon részét képezi. További hagyományos ínyencségek a félig szárított és érlelt birkahús és a félig szárított és érlelt hal. Egyedülálló élményt nyújtanak az óceánból kiálló sziklák, amelyek Európában a legmagasabbak. A szigeteken erdővel, fával leginkább csak a településeken találkozunk. Völgyekben, védettebb területeken élnek különlegesebb növények, köztük orchideák is. A szigeteket autóval és szervezett kirándulások keretein belül is felfedezhetjük, a végtelen természet, a fűtetős házak, a felhőbe burkolózó sziklák látványa biztosan magával ragadja az utazót.
Scandlines honlapján fent vannak az idők, de a Svéd hajó (ugyanígy az esti), reggel 6 körül ért át (Trelleborg-Rostock). Elrontani maximum a gyomrodat tudod, tele hassal sose hajózz. Meg ne ess bele a vízbe ;)
Ezt ne kérd... Sokkal hosszabb írás lenne, mint amihez kedvem van. Viszont ha valaha kompozni-vonatozni fogsz, kizárt hogy egyedüli magyar légy a fedélzeten. Beállsz a parkolóba, keresel egy felvezető kollégát, kész. Én is így mentem át először. Lehet, hogy másodszor is.
Az biztos, hogy a jegyet meg kell rendelni. A főnöködnek tudnia kell hogyan. Mi csak vezetünk.
Nagyon köszönöm nagyuram. Majd élesben kiderül, úgyis úgy tanul a legjobban az ember. Max égni fog a telefon vonal a kolegákkal a határig, azt azok majd kiigazítanak.
Na ennek fele kinai volt nekem :O) Én leragadtam a nokia 5110 es szinten a modern teknikában :ß
De asszem frissitenem kell a tudásomat. Annyi változott, hogy már holnap reggel indulok Szlovákba. Péntek estére hazahoz, de nem tudom, hogy vissza üresen vagy keres vmi visszafuvart.
Ha nagyobb memória karid van én föltennék több szoftvert is. Igo, igo primo, sygic truck. Nem nagyon teszteltem őket, de az utóbbit dícsérik hogy valamivel jobb teherautós módban mint a többi, de 100 %-os progi sose lesz... Az se mindegy hogy milyen térkép van fenn: teleatlas, topmam, vagy navteq (ezzel megy az igo legjobban kamionos módban).
NemÍROKmár te jársz angolba ahogy olvastam az írásaidból ezért tőled kérdezném hogy leírnád hogy működik pl calaisbe vagy doverba a kompról/ra a le/fel állás? Jegyet hol tudom megvenni esetleg kellenek-e valamilyen papírok meg ilyenek. Meg amire érdemes odafigyelni. Bevándorlók tudom veszélyesek ezzel tisztába vagyok. Ja meg ezt a szívhang mérést minden kamionnál megcsinálják vagy kiválasztanak 1-2 autót és annál ellenőrzik?
Szlovák: Myto /előre feltöltős, vagy utólag fizetős. határokon lehet megvenni./ Néhány útszakaszra /ha csak átsuhansz/ lehet venni tranzitmatricát, szintén a határokon. 50 Euró a kütyü kauciója, csak készpénzt fogadnak el.
Cseh: Premid. A határokon és a benzinkutakon lehet megvenni, úgy működik, mint a szlovák, de ezt benzinkutakon is lehet tölteni.
Lengyel: készpénzért a határon.Litván-Lett szintén.
Észt-Finn-Angol ingyenes.
Dán-Svéd-Belga-Holland-Luxemburg napi matricás. Érdemes a határokon venni, mert a hollandoknál például sokat kell vadászni elárúsítóhelyre.
Szlovén-Francia-Spanyol-Portugál fizetőkapuk. Vagy kütyük, vagy tankolókártyával fizetsz.
Az Olasz ugyanaz, csak tankolókártyát nem fogad el. Kütyü, Viacard kártya, hitelkártya a jó. Ha nincs egyik se, akkor a kapunál kérni kell utólag befizethető számlát, ezt a cégednek kell rendeznie 30 napon belül. Sose a saját irataidat add oda, hanem a gép forgalmiját, mert ha mégsem fizetik be, a Te neved mellé írnak feketepontot... :))))
Egy óra állás nem számít a napi pihenőidőbe.Vagy 11 órát állsz,vagy csökkentve 9-et,megbontani 3+9 órára lehet,tehát az 1 órás álláshoz még 2-őt kell állni,hogy a napi pihenőidőbe számítson. A heti pihenőidő visszapótlása mindig annyival kell történjen,amennyivel kevesebbet álltál.Tehát ha 45 helyett 24-et állsz,19 órát kell visszapótolni,a Te példádnál 45 helyett 30-at álltál,tehát 15 órát kell visszapótolni,így a 60 óra a jó. Szerintem egyszer mindenki nézzen rá az 561-es rendeletre.Ahhoz képest,hogy jogszabály,tök érthető,és az itt feltett kérdések 90%-ára választ ad.
Köszönöm a felvilágosításodat, ezt nem jól tudtam.
A pihenőidővel kapcsolatban két kérdésem van:
- a napközbeni minimum 1 órás állás beleszámítódik a napi pihenőidőbe, vagy ez csak urban legend (szerintem az, mert sehol nem láttam ezt leírva, de többen alkalmazzák)
- ha egyik héten nem 24 órát állok, hanem mondjuk 30-at, következő héten kiveszem a 45-öt, harmadik héten 66 vagy 60?
Köszönöm a választ tisztába vagyok hol lehet vásárolni ezeket a termékeket csak azért tettem fel ezt a kérdést mert kiváncsi lettem volna ki milyet használ,és mire elég mondjuk egy 300-as,mert elég nagy a kínálat belőle. ;-)
Köszönöm, bár elnézve az itinert, jó nekem a bagett... :)
Más.
Ballagás volt, jött Apu is. Műszaki igazgató egy cégnél. Beszélgettünk, mondta : náluk 45 perc egy kamion le- vagy felrakása úgy, hogy közben nem kell arrébbmozdulni. /nem rampáról rakodnak/ Na mondom, ez miattam van. Cilike mondá : na persze, hát hogyne... És erre Apu válasza : "nemcsak ez van miattad, hanem bármikor jönnek, rakják-szedik őket. akár éjjel is, ha nincs más, bemegyek én. "
Mivel kiadta ezt utasításban, így ha nincs bent raktáros rögtön telefonálnak. A múltkor éjjel 1-kor ment be targoncázni. A tulajdonos kérdezte, mire ez a nagy sofőrpártiság, aztán mondta : a fiam is kamionozik. Jót nevetett a főnök, aztán megegyeztek, úgy csinálja ahogy akarja.
Az indítványom, minden családban legyen legalább egy kamionos. Mindjárt könnyebb volna az életünk. :)
Ha erre jársz/jártok legközelebb,akkor nem kanyartok le a Hiper felé,hanem jöttök tovább a 83-ason befelé,és van 1 kereszteződés,aminél van 1 Győrújbarát tábla,na ott még tovább egyenesen,és már ott átkéredzkedni a belső sávba,mert az OMW kút előtt balra be kell kanyarodni a Baumax felé,és ott a körforgalomban az első kijárón ki kell menni a "Mécs László utca" felirat felé,és ott jöttök végig egyenest és a kanyar után van 1 Spar a buszvégállomás előtt,itt is lehet parkolót keresni a 40 tonnásnak,de megreckírozhatjátok a buszparkolót is,de ha tovább mentek a végállomás mellett,akkor a 2 buszmegálló után egyből bekanyarodtok jobbra 1 földes placcra,amin 6-22 óráig nem büntetnek,és madártávlatban itt van 1 kis Tesco.
De,ha kell segítség,szóljatok 21 napból 19-et itt dolgozok a végállomáson. :)))
Még nem kellett kipróbálnom, de Te is áruszállítást végzel: kistételű kiszállítás, KRESZ nem tesz különbséget:DD
Kollégám állt meg ott mostanában, szerencséje volt:) Szerinte kissé eltüntek onnan.
Én kb heti 20-30Eur-t költök átlagban, de hetenkéntre 100Eur van nálan (ki tudja alapon) és otthonról kb 30eFt a "feltankolás" + a "házikoszt" sem ingyen van:J
De egyébként mondok mást, Nemírokmár sokat dolgozik, heteket szivarozik távol a családjától, megérdemli az 1,20-as bagettet na:) Az én férjem is megveszi, egészségére.
Erre majd rájönnél... Itthon is keserves a vásárlás 40 tonnával, pedig van helyismeretünk. Győrben vagy ismerős? Na, ott 3,5 tonna a korlát. 5 éve erre 6000 forintért hívták fel a figyelmem. Mondjuk anélkül is tudtam... :)
Nem lehet rengeteg nasit venni, mert most is feljött 2 kiló:-(.Viszont mindig van nálam földimogyoró.Van Neked fogalmad arról, hogy milyen pompásan össze lehet vele koszolni az autót este, tv nézés közben??:-)))
Persze, hogy nem csak a konzerv megy le az ember torkán.Mivel minden fuvar után hazajövök, így viszek is főtt kaját mindig magammal, néhány adagot.Ami itthon megmarad , azt elviszem.Muszály spórolni, mert a kormány is rajtunk spórol!!
Ha a cigit meg a kávét leveszed, az egy ezres naponta.Én a kocsiban csinálok nescafét.Meg szoktam állni egy helyen mindig Cseh-be , ott 3.5 euro a menü.Fél napig csendben vagyok tőle.Az a német minőségű, 200grammos felvágott, az itthon a Lidl-ben 390ft.Kint 0.90 a Netto-ban.Sokminden olcsóbb kint.
Az 50-70 reális. Igaz, én nem jövök hetente, kint veszek kenyeret-bagettet. Ha nincs bolt a közelben 1-1,20/db. Az becsúszik egy evésre. Akkor 600 ft körül van a kenyérfélém naponta. Egy hétvége 3 nap, 2000 ft csak a bagett. Viszont magában nem szeretem... Ilyen dőzsölős fajta vagyok. :))
De gondolom azért nem lehet csak konzerven élni, abba bele fásul az ember. / legalábbis én tuti/ Azért néha összedobni vmi lájtos sonkás rántottát, tükörtojást, és hasonló könnyen elkészíthető de "normális" kaját.
Nem számolgattam még, de szerintem 20e ft ból az itthoni kajám nem jönne ki, pedig nem sokat eszek és nem is a legdrágábbat.
Nem hiszem, hogy nagylábon éltem. Igaz én dohányzom, ami + 600ft/ nap, meg kávézok is ami attól függően, hogy hol iszom megint kb +200-500 ft/nap. Meg atán a konzerv meg a felvágott is unalmas néha egy kicsit, hetente egyszer megpróbáltam enni egy normálisat is. Így a napi 2000-2500 meg is van ami egy hónapra levetítve már mindjárt 50-60k, és ebben sztem semmi extra sincs.
Én kb minden útra úgy 5-6 ezer körül vásárolok be.Van mikor kevesebb , mert kint veszem meg a felvágottat.A kajám tuti 20.000ft-ből megvan.Ebben benne van a nass is.Inni nem iszok, meg nem is dohányzok.Az kamu, hogy 50-70.000 az egy havi rezsi!
Persze ha dőzsöl az arc, akkor sokkal több is elmegy.Sok dolog kint olcsóbb.Persze van pacal konzerv, 280ft-ért, meg van 400ft-ért is .Az olcsóbb az szegedi, és finom is.Csak egy példa volt.
Ne viccelj már, ennyi nekem belföldön is elment! Max a kinti költekezésedet fedezheti, de akkor még nem számoltad amit itthonról viszel magaddal + telefon + stb..
Lenne egy kérdésem a sok hetet kint élő nemzetközisekhez. /tudom hogy volt már/
Kb havi szinten mi az a pénz ami a fülkében élés elmegy? én olyan 50 körül számolgatok a kaja/ pia dolgokra. De a tisztálkodás/wc/ruha mosás dolgokban nincs tapasztalatom. A Havi 60-70e ft az reális lenne rá?
Nincsen semmi komoly alapja, csak unalmas perceimben felmerült ez a hülye kérdés bennem.
Amilyen világot élünk(főleg fizetés szempontból) politika mentesen, mert nem csak a jelenlegi kormány tehet erről. Egy hasonló blokád összejönne az lenne ám a móka! Akkora összetartás már nem igazán van, mint anno. Vagy nem így van?
Egy inverter beszerzésén már én is gondolkodtam. Ezek mennyi idő után szívják le az aksit, mondjuk ha kiveszem a 45 órámat és belemerülök a laptopomba?
Köszönöm a választ tisztába vagyok hol lehet vásárolni ezeket a termékeket csak azért tettem fel ezt a kérdést mert kiváncsi lettem volna ki milyet használ,és mire elég mondjuk egy 300-as,mert elég nagy a kínálat belőle. ;-)
No skacok ma 2 órányi vitatkozás utánn a Mozaik utcában végre megcsinálták faternak a Digit tacho kártyát:))
Visszont valamien papírt akartak kérni még valami rozsaszín papírt ami neki mint eu-n kivüli állampolgárnak kell ,hogy nemzetközizhessen amihez még 1 nagy valag papír kéne az adoigazolásátol kezdve a vércukorszintjéig:)
Így tehát aláírattak vele 1 papírt amin kijelenti ,hogy nemzetközibe nem fuvaroz. Ennek lesz valami nyoma a tacho kártyán is?
Nem. Március 1-el kilétem a greentől. Itthon teszek veszek, meg a kocsit csinálgatom, és motorozok. Szóval amire munka mellett nem volt időm azt bepótoltam most. Elvileg ahéten kész a kocsim, és akkor neki állok melót nézni, mert már a pénz is fogytán, meg hiányzik a vezetés.
Cégünk a WAGENBORG csoport tagja - több mint 112 éves tapasztalattal rendelkezik, biztos háttérrel. Folyamatosan bővülő gépjármű-flottánk miatt gépkocsivezetőket keresünk.
Elvárásaink:
E kategóriás jogosítvány
nemzetközi árufuvarozói igazolvány /GKI kártya
digitális sofőrkártya
alapszintű nyelvtudás (angol vagy német vagy holland )
megbízhatóság, precízitás
Amit biztosítunk:
Munkaruházatot, versenyképes fizetést, biztos hátteret, korrekt elszámolást.
A munkavégzést felkészült, és tapasztalt magyar vezénylők segítik.
4 hetes ciklusok kizárólag Nyugat-Európában
Gépjárműflottánk: DAF és Mercedes tandem-pótos gépkocsik.
Nemzetközibe mondjuk más a szünet, ott általában több 100 km-t mész/nap, könnyebben tudsz kalkulálni, mint ha itthon terítesz egy nap több boltot és keveset vezetsz.
Tökre egyetértek!Amikor írtad régen,hogy 3X3 órát vezettél,akkor gondoltam rá,hogy milyen remek ötlet.Mondjuk én hugyos vagyok,sose fogok 3 órát se vezetni szerintem megállás nélkül,vagy csak ritkán. A 6X10 perc,csak megoldandó példabeszéd.:-) Amúgy meg nekem is olyan fejem van,hogy eddig még soha senki nem kötekedett velem ellenőrzéskor személyautóval.Persze lehet,hogy egy BAG-ost meg irritálni fog a fejem,és még DNS mintát is vesz majd.:-)
nem kötekedésként, de ha 6x10percet próbálsz meg pihenéskét elszámoltatni/megetetni a sünökkel, lehet rosszúljársz!
olyan példát mondok, hogy lehet kiröhögsz, de rájössz másra is.....
midíg a ba**tatás tárgya/trágya vagyok, hogy összevissza írok és nincs benne átláthatóság :) szóval ha normálisan 46percet pihensz egyfolytában akkor senki sem fog veled kötekedni, aztán a rendőr sem fog visszanézni egy hónapot, valamint ha 15-30 vagy 30-30 percet pihengetsz, akkor feltűnik, hogy rámpán, vagy rakodáskor pihensz......
annyit tudok mondani, hogy velem seosem kötekedtek ;) nyomtattak velem egy 24órásat, plussz visszamenőleg mégegy24est, s aztán utamraengedtek..... látták, hogy én egy *asz vagyok, mert televagyok melóval :D aztán meg min 46perc.... miért nem 45???? azé, hogy szépen lehessen látni a min 45öt :)
én sosem csináltam ilyen pzarságokat, hogy itt 15, ott meg 30..... azé mert híg az agyam, kettő 15perc alatt normálisan a wc-t nem takarod le :D
Nekem minden 1es fel/le rakodásnál ágyikón volt a tacho. A Tesckonál az irodába ki van írva, hogy fuvarfeladatot csak pihenő után lehet megkezdeni, teljes ( 4,5h ) vezetési idővel. Állítólag régen elég sokan félreálltak fuvar közben kivenni a pihenőt.
Az ninsc megszabva sehol, hogy 1 nap hányszor pihenhetsz. Ha 1 óra vezetés után fáradt vagy és mindig megálsz félórát aludni az is pihenőnek számít. csak az első fél óra pihenő csak negyed órának számít.
A napi pihenőidőt feloszthatod 2 részre, ahol az első rész min. egybefüggő 3 óra, a 2. rész min 9 óra. Így csak 12 óra marad vezetésre, egyéb munkára, szünetre.
Értelemszerűen a 15 órás munkaidő csak úgy jön ki, ha 9 órát pihensz (heti 3x teheted meg).
95xf és többiek: Köszi a felvilágosítást. Azt tudom, hogy a szünetnek mikor mennyinek kell lenni, azt is hogy azért büntethet ha szünet alatt valamit dolgoztam, ha bebizonyosodik.
Arra vagyok kiváncsi, hogy ő többször tartott szünetet mint lehetett és ezért büntethet-e? Azt hagyjuk hogy közben egyéb munkát végzett (tudom hogy szabálytalan)....
2006/5-havi CAMION TRUCK&BUS magazinban Dr. Komáromi Endre rendőr ezredes ( ORFK Közrendvédelmi és Közlekedési Főosztályának vezetője) kijelentette, hogy "Ezt a szabálysértést csak a sebességmérő műszerek dokumentált adataival tudjuk akár bíróság előtt igazolni".
Ezt én fellebezésnél is leírtam és elfogadták!
Egy másik példa: Egy sráccal mentem, ő ha megállt, egyből pihenőre állította a tachográfot. Elvileg ez sem szabályos mert max. 2 részre lehet felosztani 2 vezetési időszak közti pihenőidőt és ő ezt legalább 20x megtette (áruterítés, belföld) . Jól veszem ki hogy ezért büntethetnek?
Itt a szabálytalanság az "ágyikó" alatti munkavégzés! Ilyenkor "kalapácson" kell a tachónak lennie (jó rég Deps-et ellenőrizték labanciában ezért rakodás után).
Amíg a pihenőd 5 percnél rövidebb addíg nem minősül pihenésnek és csak akkor számít "megfelelőnek" ha vagy 15+30 vagy 45 perc egyben megvan.
cs.... úgy lehet, hogy előtte megtanulod, mi módon kellene hivatalosan dolgoznod. Addig az egész munkád csalás és szerencse egyvelege. Vannak erre nagyszerű kiadványok, ha visszalapozol 1-2 oldalt még linkek is. Segítünk itt szívesen vitás kérdésekben, nehezen megtanulható dolgokban, de azért ne menjünk már le egy bizonyos szint alá. Tapasztaltabb séftől meg lehet kérdezni egy szakácsnak, milyen fűszerkeverékkel dörzsölje be a báránymájat a marhaszegybe töltés előtt, de a habarást azért tanulja már meg előtte...
nem vagoyk kamionos egyszerüen lenne egy kérdésem!:) elöszöris adok egy email cimet! bazsa5190@yahoo.com
olyan kamionossal szeretném felvenni a kapcsolatot aki szokott járni ukrániában és át szokott jönni vagy érinti vmien modon budapestet! kérem vegye fel velem a kapcsolatot ha van iylen mert lenne egy két kérdésem:)
Érdeklődnék, a tapasztalt kollégáktól hogy a ( korongos tachográf használatával kapcsolatba. Én kezdő sofőr vagyok ,és Mohács-Horvátország közt járok, amikor a határon állok min kell lenni a tachográfnak.
gyakran, van 2-3ora várakózás. Mindkét oldalon. Valaki azt mondta, hogy a határon töltök, 3orát akkor kilehet tolni a munkaidőt 13órárol-15órára.Ez minden nap működik vagy heti 1-2 nap?És ilyenkor mennyi pihenő időt kell tartani?Ha a határra érek és pont ott fogy el a vezetési idő akkor ott kell kivennem a pihenő időt vagy a telepre elmehetek mert csak 16km.
A másik kérdésem tudom nem ,szabályos de azért megkérdem sosem lehet tudni mikor kell használni,Hogy lehet cs . a korongos tachográfon . Köszönöm a válaszokat
Akkor meg végképp,ha van CD-s autórádió,mert annyira szól a fülembe a zene,hogy le se szarom,ha baja van,csak akkor figyelek,ha tud köszönni,és normális hangvételben kérdezni. A többit leszarom.
Amúgy van 1 rossz hírem,a lakosság sokkal normálisabb a fiatalabb sofőrökkel,mint az idősebbekkel. 2-3 generáció különbség van,meg a többségünket(fiatalok között),már nem szopattak annyit a Honvédségnél,így nincs "kiélni valónk" másokon,mint a sok sérelemmel felfűtött idősebb korosztályban.
Néha hullyognak,mint a hullámvasúton,de akkor legalább megnyugszik a lelkem,hogy vidámparkra se kell 1 darabig befizetnem. :))
Látjátok,ezért jó buszozni. :))) Nincsenek ilyen gondok. Kimásolsz a papírról mindent szóról szóra,km-ről km-re,és mész cigizni-kávézni a többiekkel,meg ökörködni.
Amúgy felétek is már több,mint 1 hónapja,nagy a rendőri jelenlét??? Nálunk folyamatosan kocsikáznak a fiuk,és ha nem tetszik nekik az autód,akkor utánad mennek.
Pénteken a gyereknek a buszmegállóban vették le a kocsijáról a rendszámot. Tuningverda volt,nem egy szemétkupac.
Régi korongod autónál, hogy számoltátok a vezetési időt? mert az tiszta sor, mikor elindulsz és csak éerakón állsz meg, de mikor mondjuk araszolsz,meg keresgéled a címet? Főlfelé kerekítesz, vagy saccra?
"Ahogy Tibi is írta őt "büntették" már ezért, az a probléma hogy még a hivatalos szervek sem egységesen tevékenykednek ezzel kapcsolatban. Valakit nem büntetnek meg - holott meg kellett volna - és benne úgy tudatosul hogy mindent jól csinált, ezt mondja el a kollégáknak és már szájra is kap a pletyka..."
Nem, egy szóval sem írta hogy megbüntették. Csak előre kimosakodott a cége, ahogy a többi is szokott. Ha megtehetnék, azt íratnák alá velünk, hogy a felszólítás ellenére beindítottuk az autót és elmozdultunk a parkolóból. Ez elég vicces lenne védekezésnek, ezért kénytelenek minden valós vagy vélt hibát összeírni. Azokat is, amelyeknél esetleg esélye van annak, hogy hiba. Ez attól még nem tény. A tény az, hogy néha látom a rendőr szemén "ejj, de megvennélek szépöcsém", aztán visszaadja a papírokat és jó utat kíván.
Amint megcsípnek ezért, rögtön közölni fogom, de addig csak túlzott beszariságnak tartom. :)
A korongos autóra gondoltam, azzal tisztában vagyok, hogy a kártyás az ugrik egyből. Nekem a prérinyulban a kártyás is át volt állítva, hogy amint levetted a gyújtást átugrott ágyikóra. Eleinte zavarat, de később megszoktam.
Te külön át szoktad nyomkodni? vagy folyamatosan ágyikón van neked is? Mert én bevallom még sose használtam a " tevékenység kapcsolót" és nem szóltak még érte soha.
Max ha ellenőrzés volt akkor mikor megálltam átnyomtam kalapácsra...
Autómentőm (3,5t) van cégtől vettem tachográffal + vonóhorog. Az volt az első, hogy kiszedettem a tachográfot, mivel a saját nevemen van és nem végzek vele fuvarozást. Persze kell hozzá a nyilatkozat a mentességről, de eddig senki se kérte.
Az AETR-t mindíg máshogy értelmezik. Itt, a gyakorló kollégák között sincsen mindenben egyetértés. A DAS, elvileg ezt a problémát akarja kiküszöbölni. Ez egy örök harc...
Akár hányszor átteheted pihenőre ha nem éri el a 15 vagy 30 percet semmti nem ér. Nagyon sokan nem kapcsolgatják a tachográfot ( korongos) folyamtosan ágyikón van. ha megállsz húzza a pihenőt, ha megvan a 15/30 perc akkor van pihenőidőd, ha nincs meg akkor meg egyéb munka... ez se szabályos, mégis 10 ből 8 sofőr így csinálja.
Én még csak elméleti síkon mozgok, gyakorlatról nem tudok nyilatkozni, azért is írom ide a véleményem, hogy aki már X éve nyomja kijavítson.
A konkrét jogszabályokat még nem olvastam betűről betűre, csak az összefoglalásokat nézegettem eddig, lehet ez volt a gond...
Ahogy Tibi is írta őt "büntették" már ezért, az a probléma hogy még a hivatalos szervek sem egységesen tevékenykednek ezzel kapcsolatban. Valakit nem büntetnek meg - holott meg kellett volna - és benne úgy tudatosul hogy mindent jól csinált, ezt mondja el a kollégáknak és már szájra is kap a pletyka...
Pl. egyik oktatóm azt mondja büntethetnek korong alapján (utólag, gyorshajtás) másik véleménye: csak hitelesített mérő berendezés alapján büntethetnek.
Egy másik példa: Egy sráccal mentem, ő ha megállt, egyből pihenőre állította a tachográfot. Elvileg ez sem szabályos mert max. 2 részre lehet felosztani 2 vezetési időszak közti pihenőidőt és ő ezt legalább 20x megtette (áruterítés, belföld) . Jól veszem ki hogy ezért büntethetnek?
A témát szívesen megvitatnám veletek személyesen is, most van egy kis káosz a fejemben...
c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg
Azért lehetett volna itt az együttes össztömeg 5000kg mert akkor most nem kéne küzdenem a C- vel. mert nekünk a boxer 2200k az utánnfutó össz meg 1500kg
Azt nemtudjátok ,hogy hogyan lehet 1 utánnfutót nagyobb össztömegre vizsgáztatni? jó lenne bővebbnek lenni párszáz kg vel:) mert a boxer max 3000kg-t vontathat tehát még lenne 1500 kg amit jólenne kihasználni:)
(Kikell használni a Husvétot a kérdésekkel most ittvan mindenki:P:P)
Ebbe már nem vagyok biztos. Ha a saját neveden és nem cégnéven van az autó akkor 3,5 tonnásra se kell tachográf, de nyilatkozat kell a tachográfmentességről. Ja és fuvarozni nem lehet vele. Milyen autód van?
a) 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van.
b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg.
c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg
Hát mint ahogy írtam eddig nem foglalkozott vele a kutya sem, nem mondott senki semmit. Most hogy így már énis "dolgozom" a cégben jönnek elő ezek a dolgok.
Amúgy kell mert a melóink 80% a utánnfutós. Majd mostmár szépen lassan megtudunk mindent....
Nekünk a komplett szett (leolvasó, szoftver - 50 járműig, telepítés) asszem 8 m körül volt, de kissebb flottával rendelkezőknek van kedvezményesebb csomagjuk is.
Az üzembentartói kártyát mindenképpen ki kell váltani, mert mikor átveszel egy autót, be kell jelentkezned a készülékbe, mint üzembentartó, és ezt csak ilyen kártyával lehet. Illetve a későbbiekben a letöltéseknél is ezt a kártyát kell használni.
Na ja, hát jegyzőkönyvet én is rendszeresen kapok. :)))))) Azt még valahogy kibírom. Pénzbe ne kerüljön nekem, tehát a rendőr ne szóljon. Onnantól jó az ügy. :)
Amúgy akkoriban amikor átvettük csak átadták h vigyed paraszt senki nem tdott a Peugeotnál semmit mondani ,hogy mi meg ,hogy a teendő. Ez a kiolvasás meg hitelesítést is onnan tudom ,hogy Road a multkori telefonálásunknál mondta ,hogy van ilyen is.
A letöltéshez, illetve a sofőrkártyák letöltéséhez/kiértékeléséhez mi a ComPass-tól vettünk szoftvert, és kütyüt. Illetve az NKH-nál igényelni kell egy üzembentartói kártyát is.
Az autót 3 havonta kell letölteni, a hitelesítés 2 évente kell, ugyanúgy, mint a korongosnál. Annyi az extra, hogy a digitális tachográfok bizonyos típusainál 4 évente elemcserét is előírnak, de ezt a hitelesítéskor, a hitelesítő személy végzi.
Kiolvasni havonta,hitelesítetni meg úgy tudomn kettő évente,de kéne egy papírnak lennie a tachoról amiben a pontos dátum benne van.Azt a yard kérheti is.
Majd mindjá gyün a világ legjobb gartneros sofőre, oszt majd vele. Ő úgyis jobban tudja, me ő volt a legjobb irányító, és tudjuk, hogy a legjobb irányítókból lesznek a legjobb sofőrök.
Én hibát linkeltem! Mert sem AETR sem 561 nem írja a max "Egy adott nap (0h-24h) csak 9 órát vezethet." A rendeletekben nincsenek napok csak MŰSZAKOK. Ezért (is) nemÍROKmárnak van igaza.
Én tacho oktatáson Bánkeszi Lajostól hallottam/tanultam a leírtat:
"0,00kor kezd 3-1-3-1-3 vezetés majd 11 pihi az 22,00h (4,5-1-4,5-nél 21h, 9h pihivel meg 19/20h). Elindulhatsz-e (19/20/21) 22,01-kor vagy várnod kell valamire 561 szerint?"
És erre a válasz az indulhatsz. Igaz, hogy nyomtatáskor a 24h-n belüli vezetés időd az akár 13h is lehet, de kielemzéskor látszik a szabályosság:)
Végülis a lényegi dolgokban azonos a véleményünk. Csak én a hivatalos verziót mondom, Te meg az elfogadottat. Mert elfogadni elfogadja, de ha éppen áll neki akkor megb. :))
És azt nem tudod, vesznek fel a wabihoz kezdőket? Vagy jobb a gartner?
Az AETR szerint a "nap" fogalma nem 0-24h-ig tart, hanem 24 órás ciklust jelent! Ergo, ha Te reggel 6-kor kezdesz, akkor másnap reggl 6-ig tart a napod!
A "hét" fogalma az, ami naptárilag hétfő 0:00-tól, vasárnap 24:00-ig tart.
Azt is írja, hogy 1 nap 0-24 ig tart, meg egy hét hétötől vasárnapig. De szerintem nem veszik ennyire komolyan a dolgot, legyen meg a pihenőd, meg ne legyen túlvezetésed, a többit leszarják.
Engem egyszer kiszedtek az Ócsai végén a kisparkolónál, és elkérték a kártyát, majd vissza adták, hogy minden rendben viszont látásra. Pedig előtte a stop táblánál álltam vagy 4 percig elakadás jelzőel, míg beraktam a kártyám, mert másik kártya volt akkor az autóban.
Vagy nem törődtek vele, hogy kb 2 percel előtte raktam be a kártyát, vagy le se töltöték, csak elkérték.
Ez tényleg érdekel és többet ér, mint a wabi vesz fel kezdőket vagy a gartner az istenkirály:D
Nem dolgozhatok ez tiszta sor, de pl kitöltött korongot cserélhettem (BAGtól kérdeztem) vége/kezdés környékén (kb 1/2h) az még belefér a "toleranciából elnézzükbe".
De ahogy jó pár "öreg" tudja, "csak az autónak kell pihennie, én csinálhatok szinte bármit:)"
Na itt a gondom
Igaz én 9,30nál kevesebbet nem pihenek, sőt inkább 12h a normám:J
Én korongcserére pl 6-20 között 8-9 körül cserére gondoltam. De tudok kollégát aki képes hajnali 2kor felkelni ezért!
Írtad Te is: "Vagy rögtön akkor teszel újat, vagy ha megvan a pihenőd."
Kezdés/végét is így csinálom ha elmaradt, eddig ezért nem csesztettek.
Igaz héten láttam Effendit a Keletinél Blaha felé és őt még ezért sem csesztette senki! Másnap meg Kerepesin vagy 4 polszkát városból kifelé, Kőbányain 3-4 kamiont Pongrácnak tartani. A nagykörúton koválygó cseszka 12tsról ne is beszéljek (nem mintha megérdemelnék, csak minket meg miért...)
Szerintem is. Bááár, ebből lesz még vita, mert két külön álláspont van a sofőrök között. Én azt a verziót képviselem : megvolt a pihenő, új nap kezdődik. Naptári naptól, 24 órás periódustól függetlenül. Aztán eddig még nem büntettek ezért. Még ismerősöm sincs akit büntettek. Csak ismerősöm ismerősének az ismerősét bírságolják rendszeresen hülyére. Viszont arra meg nem adok. :)))))))))))
Bocsi, hogy belekotyogok, de szerintem baj ha egy adott nap 2x áll neki vezetni. A példád alapján 22h-kor már meg volt a napi max. 9 óra vezetése (most ne vegyük bele a het 2x 10 órát).
Hűha! A kevesek közé tartozol, akikkel kerülöm a vitát, mert egyenrangúnak tartom a tudásod. De azért kezdjük. :)))
Pihenőidőben nem dolgozhatsz. Ez tuti. Nem végezhetsz rakományrögzítést, okmánykezelést, defektjavítást... Szerintem tachokezelést se. Vegyünk példának egy korongos autót. Felkelhetsz-e hajnal 2-kor /mondjuk a pihenőd 5. órájában/ korongot cserélni? Hát felnek fel, de akkor hol marad a 9 óra egybefüggő pihenő?
"Bírságolás leggyakrabban a korong helytelen kitöltése, tachográf helytelen használata, illetve a vezetési és pihenő idők nem megfelelősége miatt történik (pl. a név hiányos kitöltése vagy a korongot nem a munka kezdetén teszi be a gépkocsivezető, stb .)
Hol írja bármi is, hogy köteles vagy munkakezdéskor korongot cserélni??"
Így konkrétan nincs írva sehol. Ami írva vagyon : kötelező a korong /kártya/ korrekt használata-vezetése, és pihenőidőben semmiféle munka nem végezhető.
Tehát ha megállít az NKH és nem munkakezdéskor raktál korongot, akkor mit mondasz, mikor? Mondjuk kezdesz 6-kor, végzel 20-kor. Cserélsz másnap 6-kor? Akkor jó, a 10 órád megvan, csökkentettnek elmegy. Vagy ha indulsz vasárnap 22-kor, onnantól mindig 22-kor cserélsz? Nem. Letolsz egy műszakot, lustán számítva reggel 5-ig. Vagy rögtön akkor teszel újat, vagy ha megvan a pihenőd. Semmiképp nem délben, mégha nem is tudsz aludni. Pihenőt töltesz, nem korongot! Így van ez szerintem a műszak kiütésével is digitálisnál.
Persze ezek mind akkor érvényesek, ha baszakszik az igazoltató. Ekkora trógerbe ritkán fut az ember.
OK,köszi ,jól hangzik így már a nap kezdés-zárás,perssze csak rendkívűli elfelejtésről van szó! :)
viszont az 15 órás munkaidőmet túlléptem így ,hogy nem volt nap zárás sajnos.
Azt miért? A gép 24h-ban veszi időket 0-24h-ig adott napon. Munkaidőt nem vesz figyelembe: 4/1/4-ben elmehetsz egész héten, nem zavarja. A vezetést regisztrálja "hibának", de munkaidő annyira nem érdekli technikát.
igen,a gép nem regisztrálja ,de a rendőr szóvá teheti-e?
Ha ebből indulok ki ,hogy 24 óra a nap tehát 0.00-24.00 tart akkor a pihenőmet meg kell kezdenem mindennap 15.00 hoyg meg legyen a ciklusban 9órás csökkentett pihenőm.tehát mikor nyomtatok szalagot ,rögötn becsillagozza ,hoyg a pihenő idő nem ok,holott hozzá kell adni az előző napi pihenő időt úg ylesz meg a 9 vagy 11 óra.(24 órát nézz a tachográf rendőr is azt nézi?)
Szóval ha több a munkaidőm ,mint 15 óra (vezetéssel együtt)akkor 24 órás ciklusban nem fér bele 9 óra csökkentett pihenő----és ez gáz -e?
Elég szomorú ez, már sehol se lehet nyugodt az ember. Erre már csak az a megoldás ha minden lefekvés előtt összespanizod az ajtókat. Bár az istenbarma akkor meg lehet betörné az ablakot.
Elbambutltál és kezdés előtt zárod előző napot. (néha csinálom ezt vagy napközben ha kimaradt)
A zárás (célország) beadása mióta a pihenő kezdete?
Megállok, "ágyikó" kapcs, parabola ki, "estebéd"-nek nekikezdek, ekkor zárom napot, meg megírom a "naplót"
Kirill:
A napi kétszeri munkakezdés az baj-e?
Példa: 0,00kor kezd 3-1-3-1-3 vezetés majd 11 pihi az 22,00h (4,5-1-4,5-nél 21h, 9h pihivel meg 19/20h). Elindulhatsz-e (19/20/21) 22,01-kor vagy várnod kell valamire 561 szerint?
Elindulhatsz
viszont a 15 órás munkaidőmet túlléptem így ,hogy nem volt nap zárás sajnos.
Azt miért? A gép 24h-ban veszi időket 0-24h-ig adott napon. Munkaidőt nem vesz figyelembe: 4/1/4-ben elmehetsz egész héten, nem zavarja. A vezetést regisztrálja "hibának", de munkaidő annyira nem érdekli technikát.
Bírságolás leggyakrabban a korong helytelen kitöltése, tachográf helytelen használata, illetve a vezetési és pihenő idők nem megfelelősége miatt történik (pl. a név hiányos kitöltése vagy a korongot nem a munka kezdetén teszi be a gépkocsivezető, stb .)
Hol írja bármi is, hogy köteles vagy munkakezdéskor korongot cserélni?? Csak egy 24h-n belül kell lennie, más nem lényeg törvény szerint.
Nana! Papírod max arról lesz, hogy nem találtak különbséget a leírt és az átvett darab közt:)
Az se biztos, hogy megkaptad egyálltalán az árut: 2002-4-ben Panasonicot vittünk párszor, ott voltak a sarokban összehányva a legújabb cuccok. Megkérdeztem vihetnék-e hibásat, mire abból azt és annyit amennyit akarsz:) De azok csak dobozok: van a "kék szalvétások" ahol grammra pontos a kavics és nem is zörög (szalvétával bélelik), van a fakalodás tv ahol fakeret van, hogy karton tartson.
Az a szégyen, hogy a korrekt/tisztességesnek kell papír arról, hogy ember és nem tolvaj:(((((
Hm. Hát hogy lehet ezt elmagyarázni? Ha volna még munkakönyv, nem az lenne benne, hogy Waberers International Zrt, mivel nem az a foglalkoztatóm. Minden kiszervezett cég külön utakon jár. A fizetések, levonások, juttatások sem ugyanazok. Nálunk csinálnak kártyát, ennyit tudok. Nálunk nem adnak utazási hozzájárulást, ennyit is tudok. Aztán, hogy az anyánál mi van /mert azt hiszem oda akarsz menni/, azt én nem tudhatom. 8 hónapja nem ott vagyok, sok minden történhetett azóta.
Berúgod a gépet, aztán indulsz dolgozni... :) A legborotválatlanabb szívű lengyel is max. 35 Eurót mond az elfelejtett műszakzárásra. /igaz, azt perdarab mondja, tehát érdemes kezelni a tachót/
Nekem inkább az szokott lenni, várok munkára pár órát, aztán szólnak, hogy ma már pihi, majd reggelre álljak ki felrakóra. Ha akkor ütöm ki a műszakot, akkor kezdődne a pihenőm. Hát inkább elfelejtem lezárni. :)
Nagy bajban lesz a világ, ha még sokan kipróbálják. A versenykamion ugyanis olyan, mint egy utolsó, mocskos, perverz és obszcén pornófilm, amit öklendezve kapcsolunk ki, hogy aztán pár perc múlva letöltsük a netről az XXX mappába. Malackodás, hat keréken. Tovább »
Nem olyan leharcolt ez (fénykép alapján).Amiról beszéltünk arra szerintem jó lenne,kis befektetéssel használni kicsit és ha belendül a dolog akkor eladni és venni jobbat :) ha meg nem akkor eladod és nincs nagy veszteség.
Nagybátyám ingyen kapott egyet, igaz a küszöbök szarrá voltak rohadva, meg a hátsó futómű kuka volt mint minden Partnernél általában. Aztán meg vett németbe egy motorhibásat, itthon meg szerzett bele motort. A régit megkapta uokatesóm, a másikkal meg németeknél azzal közlekedik.
Ez ilyen nagyüzemi méretekben folyik kint?:O:O nem semmi . Mondjuk eltudom képzelni azt is ,hogy van belső besúgó...
De mondjuk ez a véletlenszerű dolog is adható valameik arab országba lepasszolja a trélert meg 2-3 kör utánn a traktort is :D
Van 1 ismim akik 1 tréleren még 2 vagy3 lecsupaszitott trélert visznek + 1 másik szerelvénybe a ponyvát meg stb de mondjuk legálisan viszik le szíriába visszafele pedig Repülő Sofiáig onnan vonat
Ez egy jó terv. Már töprengtem rajta, szerencse, hogy nincs saját traktorom. Ott állnak a pótok StPöltennél. Kit érdekel mi van rajta? Olyan, mint a mikuláscsomag, majd ha otthon kibontom kiderül. Alaphaszonnak az is megteszi, ha jó a gumi, meg alu oldalfalas. A többi a bónusz.
/és ilyen figuráknak csináltatnak DID kártyát... :D/
Fájin. Akkor mivel eddig csak Gányban láttam pontozó helyet, oda kell vinnem 80-100 fuvart. Egy csillagért. El fog tartani egy ideig, főleg, hogy nem oda, hanem onnan viszek árút. Hitelre meg nem hiszem, hogy adna pontot.
Másrészt viszont forduljon az anyjuk 100-at Gányból. Évi 5-6 is sok. 13 év egy csillag. Akkor 2 csillagom még lehet. Ha bírja a tüdőm a cigit, még akár 3 is. De jó lesz. Bejelentett minimálbérért... :)
Nem hülyeség az! Gondolj bele, papírom lesz róla, hogy nem lopok tévét! Nagy dolog ez kérem! Neked van ilyen írásod? Na ugye. Aztán majd csodálkozol, hogy csak sódert hordhatsz. Azt is plombálva.
Üdv! Érdekelnének olyan cégek akik belföldi áruterítéssel foglalkoznak. Ha tudtok ilyet írjátok meg légyszives. Szemereyn Mfcargon és Green transon kívül. köszi.
Sőt, már DID pontozó hely is van ott. Már csak kártya kéne /állítólag folyamatban/, meg kideríteni mi a szarra adnak pontot. Arra, hogy csákó, meggyüttem, aggy pontot? Vagy hogy?
Nekem jogsin kevesebb a "személyes" adat és tudtommal a másik 2 is megfelel igazolni, hogy én én vagyok. Anyám nevét meg kérdezhetné, ott a jogsi ha útlevél nem kellett (találja ki a barma)!
Velem Vácon ordibált a vadőrök ( akarom mondani bizt őrök) főnöke, mikor a raktár csomagoló felén föltettek 3db 1utas raklapot meg rajta 3 üres kartondobozt, és onnan plombálás nélkül átálltam a ratár másik felére ( kb 300m) ahol föltették a többi motyót. És ezek után hívni kellett vmi mégnagyobb fejest, hogy TÉTELESEN ellenőrizze le szállító alapján a 3db raklapot meg az üres kartondobozt.
Nokiánál anyja neve, születési ideje, kukásmellényben fotó(k) 1. bent a portán, 2. autó előtt, 3. autó mögött nyitott raktérrel ("legyen szíves ne takarja ki a rendszámot"). Majd fülke átnézés, belépőkártya, aztán mehetsz befelé. De franciáknál voltam olyan cégnél ahol kukásmellény, acélbetétes lábbeli nélkül még a portás se állt veled szóba (ja és mit raktam fel? maltodextrint-vagy ismertebb nevén "mű" cukrot).
Nagyzserű lesz. A külföldieken úgyse hajtják be mint más büntetéseket, viszont a magyar vállakozóknak megint oda basznak. Magyarország én így szeretlek.
A mostani hat-hétszerese is lehet a legnehezebb kamionok útdíja 2013-tól. Akkortól kilométerenként fizetnek az úthasználatért, a tervek szerint mai áron 16-36 forintot. A személyautósok választhatnak majd: matrica vagy e-útdíj. Tovább »
Itt nálunk lévőnél meg elverném aki a bejáratot oda tette ahol van :) arról már ne is beszéljünk,ohgy a kapu két irányba nyílik meg csukódik is.rohadjon meg a tökfőzelék :)
Ez "faludban" pályánál vizsgahely mögött van, ha jók az emlékeim:)
Én 99ben majdnem elvertem mindkét okostódit: mert befelé van eszük tükrözni RÁBA pótot (aminek dobfékét simán kerék-plató közt megnézed:D), de azért szólni (vagy felfesteni vonalat) nincs, hogy kapu kifelé nyílik! Alig 40000 volt nariban, gondolhatod mily nyugodt voltam (apámról ne is beszéljek)
Az de gyönyörű lehetett.Tudom nem az őr gyerek találta ki,hogy nézegesse a motor teret itt sem.Ebben az az érdekes,hogy ezért még fizetnek is valakinek.
Egy időben a Budaörsi ósönbe csak úgy mehettél be ha megmutattad, hogy fel van csatolva az ABS kábel. Kis időbe beletelt mire elmagyaráztam neki, hogy szoló autón nincs ABS kábel, nem hogy egy öreg 7,5 es ifacon....
USA tipusú cég portán tükörrel kocsit körbe alul felül,raktér,már majdnem a fülke is és erre mit kér a portás (jajj elnézést biztonsági szolgálat) ?????????
Nyissam ki a gépháztetőt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!És barátom megnézte a motor teret..............
"A GKI könyv szerint hosszú nadrág-sötét színű póló.Akkor nyáron 40 fokba hosszú nadrágba kell pakolni?"
Vannak cégek ahol előírás a hosszú ruhaviselet, be sem mehetsz rövid ruhában (meg strandpapucsban sem). Ilyen pl a BASF, ott bejelentkezéskor már kell a hosszú nadrág/felső (mindegy milyen szellős de hosszú legyen), a biztonsági cipő, a védősisak, védőszemüveg, láthatósági mellény (kabát télen), személyi/útlevél. Ja és letojja, hogy beledöglesz a melegben, mert Ő is beledöglik a saját cuccába, jó is majmolni usát:(
"Hogyan teremtesz jó kapcsolatot a raktárossal?"
"Stílusában" melyikkel:
-Reynart Budaörsbe odaléptél kutricához és legjobb esetben csak elfordult az ablaktól
-Nagy logisztikánál (pl BILK, Prologis) be se teheted raktárba lábad
-Jellemzően külföldön (osztrák pl, de nem Bécs-Suben vonal) vagy "vidéki" kissebb cég még be sem léptél már köszön, + magyar kezet nyújt
Hofi után szabadon: bemegy a nő a boltba, köszön...nem fogadják:) Ő a hüje, nem tudta hova megy...
A GKI-s könyvben van öltözködésre,viselkedésre irányuló rész,mit több,volt belőle tesztkérdés is.Hogyan teremtesz jó kapcsolatot a raktárossal? A.Leüvöltöd a fejét B.Panaszkodsz a munkára C.Jó fej vagy és megkérdezed tőle,hogy sok meló van-e.
Mostmár teljesen megkevertetek.Öltöny-nyakkendő,vagy sima farmer,vagy suhogós,vagy cicanadrág,melyik a jó?A GKI könyv szerint hosszú nadrág-sötét színű póló.Akkor nyáron 40 fokba hosszú nadrágba kell pakolni?
Nagycég mindenért levon! a Kiscég visszont ha normális akkor megbecsül ismer a főnök stb csak nagyobb a veszélye annak ,hogy a végén nem lesz pénz a fizura..:S:S:S
Ősszel egy alapfokú nyelvvizsgához elegendő szintet követeltek. Aki csak makogott, de láttak benne fantáziát. azt berakták egy 2 hetes tanfolyamra. Én csak makogtam, de már nem írtak be tanfolyamra. Akorra már tudtak válogatni az emberekből.
Alapszintű elég neki úgy tudom,de nem értem miért kell neki ezt minden nap beraknia.Ha annyira jó cég lenne már megtalálta volna őket az öltönyös sofőr :))))
Ehhez mit szóltok? Nálam egyre forróbb a helyzet,érik a Waberers-es felvételi.A GKI tanfolyamon megismertem egy hölgyet,aki a vizsga után két nappal volt felvételizni a Wabihoz,és rögtön fel is vették.Azt mondta,ne aggódjak,tele vannak autókkal,amikre nincs sofőr,a felvételim szinte tuti biztos. Viszont most ehhez a Reininghez sem kértek gyakorlatot.Nem semmi.
20t korlátozás van Móvár-Csorna közt,kivéve árúszállítás(mi meg ugye árút szállítunk)Csorna felől nincs korlátozva.Egyébként 3 helyen van lámpás terelés,de Móvártól-Szilsárkányig végig 40es tábla,előzni tilossal.
Időközben a Premium lecserélődött egy öreg ivecora, megaztán egy hete eljöttünk onnan. Hiába, kevés volt a fuvardíj, az iveco meg szomjas egy jószág.
Pénteken és szombaton volt szerencsém billencsezni, ami tele volt "kalanddal", vasárnap mondtam is a főnöknek, hogy vagy ad rendes melót, vagy lépek.
Történt ugyanis, hogy csütörtök este fél 9-kor felhívtak, hogy másnap reggel 5-kor várnak Szentesen, lenne meló. 5-re ott is voltam, fél tízig csak az "új" géppel ismerkedtem, egy öreg daffal. Szentesről hordtun salakot Hódmezőre, a súj nem is volt is vészes, csupán 35t-kal jártam. Ez betartott este 6-ig, majd 8-kor irány Bugyi sóderért, mert nagyon kell. Mondom ok, a rendőr majdcsak nem fog meg. Ott feldobtak 40t-át, majd hazafele az 52-en lerohadtam olyan reggel 6 körül(közben pihiztem egy kicsit, mert igencsak kezdtem kóvályogni az úton). Egy kocsi vágódott be elém villogva integetve, majd miután megálltam, közölte, hogy ég a kocsi hátúlja!!! Befogott a pót bal hátsó fékje. Telefon a szerelőnek, mondta is hogy indul. Oks, kerestem egy alkalmas helyet, majd ismét ledőltem. 10-kor felkeltem, szerelő még sehol. Ismét telefon, aszondja már Kecskeméten van, mindjárt ott lesz. Hmmm. Mellesleg a szintezéssel is lett valami, mert erősen rángatott a szekér, de azt be tudtam a nagy súlynak, ennyit még nem húztam előtte, meg előtte nem volt ilyen gondom. Végül is kiderült, hogy eltört a szintezőm karja, meg a kerékagycsapágyam. Ő is hazatelefonált, hogy kapják ki egy másik pótból és hozzák ide. Kb fél 4-re kész is lett, de a póton az egyik gumim már kezdett lefordulni a felniről, dehát pótkerék nincs, menjek óvatosan. Kb 60-nal mentem egészen Csongrádig ahova billentenem kellett, ott ismét szóltam, hogy szar a gumi, nem biztos hogy kibírja billentést, arról meg nem is beszélve, hogy nem tudom leengedni a pót légrugóit, mert az is szar. Kisfőnök leordított, hogy ezzel Őneki most nincs kedve foglalkozni, "óvatosan" billencsek. Hál' istennek nem lett baj, bár be voltam sz@arva rendesen, mi lesz ha eldől.
Szóval most sóderes meló van ahol 40-45t-kal járnak bújkálva; a defekt mindennapos, volt akinek egy héten 3 is. Ehhez nekem nincs idegrendszerm, úgyhogy jelenleg munkát keresek.
Amúgy nem csak mi hagytuk ott a Lidl-t, a Kőfuv is. Főnök úgy tudja május 1-ig vannak, utána a cég is megszünik.
Pont ma jutottál eszembe... elmentem egy öreg prémuim mellet az M6 on, régi hűtős pótot húzott. Eszembe jutottál, hogy már rég jelentkeztél, hogy mi a helyzet.
Ott vagytok még a LIDL be vagy visszakerült a billencs pót?
2004ben Mozdonyal este Móvár-Csorna között yard megállít a kihalt úton (falu után), hogy rávertem egy kavicsot a személyautós szélvédőjére és ezért adjak betétlapot. Kérdeztem merre haladt szgk (meg én), mire kinyögi szerv, hogy Csorna felől!! Röhögve küldtem el a francba, ls nyomban távoztam is:D
Jah: M1-en Móvár-Csorna 86os 7,5 tilos tábla! Erről valaki?
Akkor nem vagy tisztában a fogalmakkal. Van telephel,meg van székhely. A székhelyük lehet Dunaharaszti vonzáskörzetében van,de a telephelyük az Budapesthez tartozik.
Utoljára 3 éve lapoztam, akkor a hófehér 1200-1300 körül ment, a normál állapotú fehér 1000-1200 között, a cserére átlagban 5-700 at fizettek.. de hely és raklap függő a dolog.
Kicsit tárgy fogalom a Pest környéke, pontosíts kicsit rajta