Nekem nincs vetemenyem... fuszr novenyek vannak - ladaban, es nem sok hely marad mulchnak vagy barminek, benovik a ladajukat... altalaban a kert is igy nez ki - kiveve ahol eppen atultetes vagy mas dolog van.
Most osszel szeretem a leveleket felhasznalni - daralva vagy nem daralva az agyasokon hagyni. Amit a furol szedek ossze, az a daralt, es azokra az agyasokra szorom ahova maskepp nem hullik level. Ahova hullik, ott marad ott ahova esett.
A fold nagyon agyagos volt mikor megvettuk a hazat - azota finom kerti/erdei fold, nem kell tragyazni, mutragyazni.
Az a legnagyobb baj, hogy lassan mindenki általánosít, és bár sokan közűlük nem igazán tudják mit csinálnak, de mivel valami miatt nála jól működik (vagy csak azt hiszi), ezért meg van győződve róla, hogy mekkora ász, és tudja a tutit!
Ezeket az agyon reklámozott komposztáló lavórokat, vödröket, dobozokat, nagyobb komposzttárolókat sokan nem is tudják, hogy kellene eredményesen használni.
Igazából a komposztálás megfelelő természetes anyagok használatával, megfelelő körülmények között működő aerob lebomlási folyamatok eredménye.
Egy hétvégi mákostészta maradéknál nem lesz aerob lebomlási folyamat.
A mulcsozásnak, vagy hasonló tevékenységnek igazából nem sok köze van a komposztáláshoz, ezért is más a neve. A kertből kitermelt mulcsanyag (tépett, vágot fű, gyom, stb) nem komposztálódik, hanem környezeti hatásoknak kitéve szép lassan szinte "szétporlad"' egy idő után, így kerül a talajba (ha nincsen előbb beforgatva).
A konyhai hulladékok, és egyéb "természetes" anyagok esetében nem igazán alakul ki aerob lebomlási folyamat. Ezeket az adott anyagokat vagy giliszták, és egyébb bogarak, rovarok hasznosítják, alakítják át, vagy egyszerűen csak kellő nedvesség esetén szét-össze rothad.
Egy trágyadombnak semmi köze a komposztáláshoz, bár a végeredmény a talaj minősdég-javítása érdekében szintén igen hasznos lehet.
... es milyen igazad van, de van olyan is, aki "helyben" komposztal.
Baratnom - akinek a kertje csodalatos - idonkent leas egy-egy adag zoldseg hulladekot...
En mostanaban nem gyujtom a konyhai hulladekot - viszont a fu nyesedeket sem, mulcholom, ott marad ahova esik... a leveleket szinten az agyason hagyom... nyuzsognek a gilisztak - igy aztan nem kell giliszta farmerkodnom sem :)).
Vannak agak, amiket le kellett vagnom, vagy maguktol jottek le - ezeket nem aprozom el, hanem a telekhatarra fektetem oket...
Volt egy ures ulteto ladam - eleg mely, sok fold kellett volna bele.
Az aljara fa tuskokat tettem... arra a foldet, kb arasznyit magassagban. Erre ultettem egy Euonymust... kivancsian varom, mi lesz belole - sokat olvastam rola, hogy milyen jo.
En mar regota nem irok ilyenekre semmit, mert nagyon kulonbozo esetek es emberek vannak.
Van, ahol odavannak a nagy komposztladaert, rendszeresen beleontik nemcsak a konyhai hulladekot, hanem a reggeli tea es kave maradekat es a filteres zacskokat is, uritve, es elvezik, hogy vorosbegy es kekcinke rendszeresen a kornyezo fakon kolt, mert bosegesen talan nemcsak gilisztat, hanem rovarokat is.
Mashol kikerik maguknak, hogy mindenfele fertozesveszelynek legyenek kiteve, a komposztalas a teljesen szaraz avarbol all (csak nyar kozepen szabad osszeszedni, amikor hetek ota nem esett az eso), esetleg napok ota szaraz fuvet lehet ratenni.
Aztan vannak a olyanok, akik muanyag komposztladat vesznek, aminek a tetejet gondosan le lehet zarni, es buszkek, hogy mindent beledobalnak, mert ok tokeletesen kornyezettudatosak meg zoldek es hasonlok, es verig vannak sertve, amikor megkerdezem toluk, hogy monjuk harom ev utan kiszednem a komposztot es hova tegyem, mert szembesulnek vele, hogy mennyi giliszta van benne, sot nem egyszer hangyaboly is letesult, hala a tartos zavartalansagnak. ;)
Ha jól működik a komposztáló, a belsejében 50°C - 70°C hőmérséklet van.
Ha viszont túl sok vizet kap, az aerob komposztálódási folyamatok átváltanak rothadásba, és nagyon bűzös lesz.
Ilyenkor érdemes átrakni, és 20-30 cm vastag komposztréteget egy-két újnyi normál, nem frissen locsolt kerti földdel lehetőleg egyenletesen, lazán lefedni.
A kerti föld átveszi a felesleges nedvességet, és visszaáll az aerob folyamat.
A komposzt belül rohadt forró és ahogy megpiszkáltam elég jól gőzöl, aminek szúrós, talán ammóniás szaga van. Ilyenkor mi a teendő, próbáljam minél jobban átkeverni?
Igy van, csak arra akartam ramutatni, hogy nem a fu a problema, hanem a rohadas.
Pont par hete raktam rengeteg fuvet egy elhanyagolt kertben egy erosen kiszaradt vetemenyesre, lathatoan eleg vastagon es semmi szaga nem volt, mert nem kapott vizet:
Ha buzos szaga van, akkor tul sok nedvesseget, vizet kapott es nem tud parologni es rohadas indul el. Vagy gyumolcs rohad valahol.
Mindenhol maskeppen kell komposztalni. Jo evtizede Pilisvorosvar kornyeken kellett komposztot csinalni, homokos talaj, minden kiszarad, majustol szeptemberig alig volt eso, buvarszivattyus kutbol kellett vizet hasznalni jo melyrol. Ott par nm-es komposztladat lehetett csinalni, par centinkent homokok foldreteggel boritva, semmi szaga nem volt, pedig vizeletes locsolas is volt neha.;) Idonkent be lehetett gyujteni a kihajtott hagymat es mas zoldsegeket es atultetni.
Masik helyen hasonlo meretu, fa keretes komposzt idonkent budos, mert a konyhai hulladekot hetente rendszeresen beleuritik, amit nylon zsakban tarolnak, igy mar rohadasnak indul, mire a komposztba kerul, es nem tesznek ra foldet, csak a hetente lenyirt, meg nedves fuvet, igy az egesz allandoan nedves es igy budos. Ott viszont ez a cel, mert a kornyeken gyumolcsfak vannak, vorosbegyek es cinkek a kozeli fakon feszkelnek, igy allandon talalnak ropkodo vagy maszkalo eleseget.;)
Igazad van ebben, viszont a fűnek is jót tesz a helyben keletkező komposzt. Mindig ad tápanyag utánpótlást. Akik gyűjtő kosárral fűnyíróznak, azoknak időnként műtrágyázni kell hogy valahogy kinézzen a pázsit. Szerintem a fű nyesedéknek jó helye van itt is, ott is. :))
Én elsőnek a kertet szórom meg a levágott fűvel talaj takarásnak (vékonyan, épp hogy takarjon, mert akkor nem rohad, hanem csak megszárad) A többi meg a komposztra. Csak akkor büdös, ha rohad, ha komposztálódik akkor nem, csak erdei avar illata lesz.
Lehet, hogy igy van - de akkor sem fogom maskepp vagni a fuvet, tul sok munka az nekem... no meg latom az ellenkezojere a peldat. A kornyeken sokan vagatjak a fuvuket - es bizony ott marad a nyesedek ahol nott. Es a fu... csodalatos.
Ha nalam nem csodalatos... nem fogok sirni. :)) mert ki akar allandoan?!
Most hetszamra esik az eso - es bizony nedves fuvet vagok...
Minden, ami elkezd komposztálódni, olyan illatot terjeszt.
És az biztos, hogy nem a LUX szappanra emlékeztet.
Mellesleg, bár a fűre aztán vannak dögivel leíások, néha igen csak egymástól eltérő vélemények, de én a legtöbb helyen azt olvastam róla, hogy fűnyírás közben-után ki kell tisztítani, akkor sokkal szebb lesz, dúsabb, és jobban növöget.
Állítólag a fű nem szereti a "saját anyagából" ott komposztálódó dolgokat (meg más ilyesmit sem), adott esetben a fű is kirothad gyökérig a komposztálódó anyaggal együtt.
Azt írják, hogy a fű ültetése előtt kell jól betrágyázni a földet, ha meg már kinőtt a fű, szórva, vagy locsolva kell megfelelő mennyiségű adalékanyagokat biztosítani az adott területre, azt is csak akkor, ha szükséges.
Jo ar evvel ezelott, mikor meg nem ismertem a fuvet annyira - a fak ala tettem, sajnos vastagon...
Kikisertem a vendegeimet - megalltunk beszelgetni, es mindenki erzett valami szornyu szagot, de senki nem mert rakerdezni :)), hogy ki volt.
Masnap egy szomszed mondta, hogy a fu volt az... azota nagyon ovatos vagyok vele, mert lehet ezzel latogatasokat ritkitani :)) (ami neha nem igazan rossz...).
Hat a gorbules attol fugg, milyen rudat hasznalsz... azt hiszem gazcso lesz.
A kozep eltalalasa meg precizitas kerdese - nem hiszem, hogy nagy jelentosege lenne, hacsak... nagyon nem merek felre... :))
Allvany nagyon sok fele-fajta van, meg nem tudom milyent valasztok - ha lesz ilyen komposztalom csak jovore lesz... szoval van idom valasztani.
Itt van par lehetoseg - tetszik az ahol a taligat ala tudom tolni, valoszinu ilyen lesz. Emeletes nem lesz, csak a rud miatt tettem be. Az ajtot nagyra szeretnem... es eredetileg alacsonyat kepzeltem, de akkor nem fer el a taliga... az meg jo lenne...