És ha kiszedtem az eddigieknél, akkor azok már felejtősek is? Ha kiszedem, akkor jobban illeszkedne az alany kör profilához...gondolnám laikusként. :)
Köszönöm.
Kicsit elbizonytalanodtam. Ugye szemeztem eperfát. Ismerősöm úgy mondta nekem, hogy miután kivágtam a szemet, a belőle lévő fehér részt, ugye a majd fásodó részt szedjem ki, hogy szinte csak a héj maradjon,a külső részén marad a rügy meg a levélnyél. Ezt a dolgot youtube-on nem látom sehol.
A szemzés sikere elsősorban azon múlik, hogy a rügyek elég érettek-e már. Ez inkább augusztusra igaz, annak is inkább a másik felére. Szeptember közepére végére már megtörténik a forradás. Tavasszal meg lehet reménykedni, hogy túlélte-e a telet.
Nekem volt olyan vakszemzésem, hogy a szem elhalt, mert túl korai volt még, de a forradás megtörtént. Lett egy kis átültetett kéreg.
Amúgy lehet március végén is szemezni, erről talán épp én írtam itt a fórumon először. Működik, hajt.
Szemezni március környékén szokás, amikor az alany keringése már rendesen beindult (a lemetszett ág viszonylag rövid idő alatt sok fehér nedvet ereszt) a nemes keringése viszont még nem.
Mivel ezt rendkívül nehéz egyes esetekben így összehozni, ezért cserépben szoktam 2-3 éves korig előnevelni az alanyt majd februárban szobában szemezem min. 3cm hosszan levágott szemekkel. Az alanyt 2-3 héttel szemzés előtt behozom a szobába, levágom, azaz hagyok belőle egy 15-20cm-es csonkot, majd miután vannak 2-3cm hajtásai azokat levágom és szemezem. A biztonság kedvéért min. 3db-ot rakok egy csemetére. Ezután növénylámpa alatt nőnek.
Eddig ezek a szemzések közel 100%-ban sikerültek két ok miatt.
1. Az időjárás így ki lett kapcsolva.
2. Gondosan ellenőrzöm, hogy ne száradjanak ki. Először alaposan tömítem a szem melletti kis háromszöget (szem-nemes-oltószalag) fagéllel (a szemre ne menjen!), majd másnap a már összehúzódott fagélt még 1x-er nagyító alatt megnézem van-e még a szem mellett olyan kis lyuk, ahol kiszáradhat.
Az oltószalag fölé szigszalagot rakok, azt jobban meg lehet húzni, de ez utóbbi nem feltétlen szükséges. Ennyi röviden. Szabadban is lehet persze, de több sikertelen próbálkozás után maradok a sikeres járt útnál.
Tiszteletem az Uraknak!
A napokban szemeztem ha minden igaz eldorado szemeket(5 centis nagy édeset terem) fekete eperfába. 1 centis ágakról szedtem a szemeket, s 1 centisekre szemeztem 5-6 éves fekete eperfára. A szemzés felett 5-10 centivel az ágakat levágtam. Kb mikor es mire számíthatok? Meddig szabad szemezni? Apám álmát váltanám valóra, ha a nálam lévőt ő hozzá is "átvinném".
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.: István
Amitől tartottam: a fehér eper hajtott 3 centit, majd eltűnt. Ugyanakkor a két rózsaszínű hajt mint a bolondgomba.
A rózsa Ennyi maradt a fehérből
Olyan, mintha madár csípte volna ki
Van 20-nál több stiglincem, több fészek van a kertenben, a lányom eteti, vizet rak ki nekik. Ugyanakkor minden friss zöldet megcsipkednek. Tavasszal ha virágzanak a fák, végigeszik a menűt. Jó pár kiló barackkal kevesebb terem, de olyan szépek...
Erre a kérdésre így nehéz válaszolni, mivel tudni kéne
- mikor csináltad
- az 1 centis vesszőket nehéz értelmezni - nem tudom mire gondolsz.
Ha ilyen kérdésed van, rakjál fel mindig fényképet, közelebbit / távolabbit hidd el szívesen segítünk, de ha csak ennyi infót közölsz ez így nagyon nehéz.
Amikor írsz az eldorádóról, mindig eszembe jut az Óvirághegy úti százéves eperfa hüvelykújjnyi termése, a kemencéből épp kisült friss kenyérrel,cipóval...
Tudod, most én is azt látom, hogy a szépen megindult oltások nem mindegyike növekszik elvárás szerint. Van ami régen leállt, de még él. A fát öntözöm annak dacára hogy nagyon nehezemre esik. Ha marad rajta 2-3 az oltásból már akkor is örülök, lényeg hogy legyen ide átmentve az Eldorádóm. Az nem potyogós, nem kell öntözni, csak akkor hullik ha túlérett, de én a kertben a fűből is feleszem. :)) Most érnek le az utolsó szemek, kijelenthető, hogy július végéig érik. Úgy időzít, hogy kitart amíg be nem indul rendesen a fügeszezon. :)