Nem tudom honnan veszed ezt az arisztokrata dolgot de semmi ilyesmiről nincs szó, soha nem is volt.
Én mint volt panelproli jókat röhögök az ilyen téveszméken :D
Én és a családom is egyszerű emberekből áll, állt. Igaz nem szőlőt műveltek, hanem a Csepel autógyárban dolgoztak és Erzsébeten nem igazán álmodoztunk szőlőbirtokról. Bár anyám testvérei Zalában laktak és volt szerencsém a "finom" noha borhoz :)
Ízlésekről meg megint aztmondom ne vitázzunk mert nem vezet sehová ha nem ismerjük egymást!
Azt pedig végképp nem hiszem, hogy amiben szőlőt metszel, már ha magad teszed, abban a ruhában fogadod a vendégeid, mert az tényleg ciki lenne :)
Nem tudom hol élsz ha szerinted elég csak a jó bor meg a hiteles kommunikáció.
Elhiszem, hogy nem esett jól. De azért neked is fontos tudni, hogy külső szemlélő számára hogyan is jön le ez a borrendesdi dolog. Engem úgy általában minden külsőségtől és minden pátosszal teli szertartásosdi nagyon zavar. Én egyszerű ember vagyok, az én családom, szüleim, nagyszüleim átlagos, egyszerű emberek (voltak). Az én nagyapám, aki szőlőt művelt és jó brt készített a térdét csapkodta volna a röhögéstől az ilyen műbársonyos műlovagosdi láttán. Én be vagyok oltva a lovagosdi, papundekli arisztokrásdi külsőségektől.
Úgy látom, hogy ezzel a jó izlésű és jó érzésű átlagember is így van.
Én amúgy nem találok ki semmi jobbat... én egy dologban hiszek, a jó borban és a hiteles kommunikációban. Én abban a ruhában állok ki a fogyasztók elé amit a munkában vagy más hétköznapi teendőre használok. Én nem vagyok lovag sem nemes... én egy átlagos senki vagyok aki átlagos senkiként állok a borok mögé. Én részemről hazugságnak tartanám ha lovagosdit játszanék a fogyasztóknak.
Szó mi szó nem esett jól a cikizés de vigasztal a tudat, hogy a 35 éves lányom is borrendi tag :)
Múlt héten voltunk Marcelházán (Szlovákia, bár én csak magyar szót hallottam) és az ottani borrend több mint a fele fiatal korosztály. Óriási falunap volt és alig láttam sört inni.
Biztosan van jobb megoldás a bor népszerűsítésére, de én egyenlőre nem tudok. Talán majd ti kitaláltok valami jobbat :)
Sajnálom, hogy a lelkedbe tapostam a borrendekről alkotott véleményemmel. Én továbbra is azt tartom, hogy a magyar borok népszerűsítésének nem az a legjobb módja az amit a borrendek csinálnak. 2017-et írunk és a 18-48 éves korosztályt akarjuk megszólítani.
Igen proli ivadék vagyok és büszkén vállalom! Sőt a te értékrended szerint még rosszabb, panelproli is voltam :)
Kimásztam belőle de soha nem fogom a múltam megtagadni és vállalom velük a közösséget.
Te biztos milliomos csemete vagy, de az is lehet, hogy tisztes polgári család vadhajtása. Mert tudod az igazi, hangsúlyozom igazi, polgári értékrendbe nem fér bele a stílusod.
Tulajdonképpen hasonlóan gondolkodunk csak máshonnan közelítjük meg a témát!
Ezért vettem kicsit zokon amikor lekicsinylően írtál a függönyrojtos öreg bácsikák társaságának aposztrofált borrendekről.
Ez a pár ezer ember sokat tesz azért, hogy visszahódítsa az embereket a borivásnak, a bor szeretetének.
Szinte az összes borrend alapszabályában az egyik legfontosabb pont, hogy népszerűsítsük és terjesszük a magyar borok hírét!
Nyilván nem ezek a hobbi borászok, illetve borkedvelő emberek fogják megoldani a Magyar bortermelés gondjait de arra nagyon jók, hogy terjesszék a civilizált borivás kultúráját.
Nálunk Orbán napon a hegyünnepen sok borászat rakja ki portékáját és több ezer ember kóstolgatja a nedűt. Ennél jobb marketing kevés van.
A külsőségekről lehet vitatkozni de a cél azthiszem mindenképp becsülendő.
A nagyon kicsik biztos nincsenek könnyű helyzetben, nyilván sok a hitelből tolt vagy hobbivállalkozás is, de a közepes méretű, gasztróban jól beágyazott termelőknél is csak látvány lenne a látható fejlődés-terjeszkedés-építkezés?
Etyeki Kúria, Gere Attila, St. Andrea, PAP és hasonlók - ezek se élnek meg a magyar piacról?
A tömegborok piaca szerintem már bedőlt, ha egyáltalán volt honnan dőlni. A nép már most is inkább olcsó sört, igénytelen kommersz töményt és részben külföldi tömegbort iszik.
A hazai tömegbor piaca mindig is kihagyott lehetőség volt. Nem sikerült valódi fröccskultúrát kialakítani, nincsen nimbusza a haza olcsó boroknak. Az lenne a kívánatos, hogy minden magyar család hűtőjében ott legyen mindig 2-3 liter olcsó magyar bor amit apa-anyag és a vendégek óvatosan felszippantanak egy hét alatt. De erről szó sincs. Kommresz sör és pancsolt tömények, meg igénytelen szar, szomszédjózsi páleszek vannak.
A minőségi termelés pedig ugyancsak bajban van, pontosan a hátország hiánya nélkül. Ma, Magyarországon belföldi piacról kizárólag minőségi bortermelésből tisztesen megélni nem lehet.
Az idő eldönti, hogy igazad van e, de én még mindig azt mondom, hogyha bedőlnek a tömegtermelők akkor elfogy a hátország és bajban lesz a minőségi termelés is.
Köszönöm, hogy leszálltál a szintemre, igazán értékelem a hősies erőfeszítésedet.
Az a baj veled, hogy érvek helyett sértegetni tudsz, ömlik belőled a sötétség :)
Amiket meg böfögések között leírsz, megpróbálva igazolni a marhaságaidat, nem értelmezhető a borászat szegmensében.
A tömegboroknál meghatározó az előállítási költség a polci árban, pontosan erről vitatkoztunk Zoltánnal, fogod? Szerintem kevésbé, szerinte döntően, remélem jól értelmezem hangyányi agyammal.
A bizniszben pedig épp eléggé otthon vagyok ahoz, hogy tudjam, olasz mustsűrítmény nélkül is lehet diszkont áron árulni.
Mondjuk egy Balatonboglári 2015-ös elfekvő irsai tételnél bizony elképzelhető ez az ár must nélkül.
Igaz nincs rajta 3-400% haszon de a tisztes 20-30% biztosan.
Az ízlésről meg aztán igazán bunkó dolog véleményt mondani olyanról olyannak akinek semmi ismerete nincs a másikról!
Talán valami más szúrta a csőrödet de akkor tehetsz egy szívességet, ennyi :)
A lényeg szerintem az, hogy a jelenlegi tömegtermelésbe beállt magyar gazdaságok nem életképesek hosszú távon. De valószínűleg már rovidtávon is komoly problémáik lesznek.
A magyar bor jövője a grand-cru területeken nagy hozzáadott értéket képviselő termőhelyi tipicitást hordozó és elsősorban organikus szemléletel készült borokban van. Az alapokat pedig minél több rezisztens fajtának kell adnia.
Jó, akkor lemegyek a te szintedre, hogy értsd, bár nagyon mélyen vagy, nehéz lesz onnan visszakapaszkodni:
Durvaság on:
Buta proli vagy, nem tudsz szöveget értelmezni, de a buták végtelen önbizalmával bárkit képes vagy kiosztani.
Durvaság off.
A termelő/polci ár viszonyáról indultunk, hogy mennyi köze van a termelői árnak a végfelhasználóinak. Nyilván van, mint kiindulás, de hogy mi a vége, az már a teljes eladói-kereskedelmi lánc függvénye. Lehet egyenes arányos a növekedés, de lehet teljesen elszállt is. Éééérted?
Magyar borász magyar bora, diszkontboltban, diszkontáron? Te kis oktondi... Ha kicsit is tájékozott lennél ebben a bizniszben, ha csak újságot olvasnál, ami még mindig nem sok, már akkor sem írnál le ilyen magabiztosan ilyen állításokat. Pláne, ha elolvasnád, és értelmeznéd, amit itt mások is írnak... de nem... Mindegy..
Az ízlésedet meg olyanra saccolom, mint amilyenek a kommentjeid itt. Gyengének.
Válaszolhatsz, természetesen, bármit leírhatsz, részemről innen ignore on.
Azért a 700 forintos árkaliberű borok polca előtt én komolyabb összeggel nem mernék fogadni arra, hogy melyik borban mennyi olasz mustsürítmény van. Pont az aromás fajtáknál közismert tény, hogy akár 60-80% neutrális bor beházasítása esetén is megmarad a bukés fajtajelleg. Irsai, cserszegi, tramini, muskotályos fajták mind tudják ezt. Ezért veszik eszetlen mértékben ezeket a fajtákat. Ugyanis ezekkel a fajtákkal húzzák fel az értelem szerűen jellegtelen és olcsó olasz sűrítményeket.
Többször leírtam, hogy a 40 cent környéki és alatti újvilági borok bag-in-box, zacskós vagy tetrapak kiszerelésben kerülnek a fogyasztók elé. Ahogy azt is leírtam, hogy nem helybeli az ár. Ez az ár a millió literes tankerhajós kiszerelésben a világ bármelyik kikötőjébe behajózva értendő.
Értem én, hogy szépítenéd a magyar tömegborok helyzetét, de egyszerűen nem fog sehogy kijönni a matek. Leírtam, hogy az újvilági tömegbor termelés miért kerül harmadába, negyedébe mint a magyar. Az arányokon vitatkozhatsz, de a tényen, hogy döbbenetes mértékben olcsóbbak a dél-afrikai, dél-amerikai tömegborok mint a magyar az nem lehet kérdés.
A Vietnamban 2 dollárért előállított, nyugaton 150 dollárért polcra kirakott Nike cipő két száma között mi a kereskedelmi összefüggés?? Magyarázd már el, légy szíves, kereskedőkém.
A 750 Ft-os irsai neked ízlett, de attól az még lehetett egy silány tömegbor, pláne olyan, amit Olaszországból tartálykocsiban hoztak Izsákra, és ott egy kis vegyszerrel feljavítva lepalackozták. Te meg boldogan megvetted a legkommerszebb német bolt olcsó, ám minőségi magyar borát.... Gratulálok. Tényleg van fogalmad a (bor)világról.
"Honnan veszem a megérzéseimet? Például gyakorlati tapasztalatokból."
Sajnos aránylag kevés még a teljesen tiszta szőlészeti és borászati technológival készült bor. Mint már sokszor írtam minél szabadabb kezet kap a termőhely annál intenzívebb lesz a termőhelyi jelleg.
" személyiséged rétegeire is célzó vélemény nem személyeskedés"
Látom nem érted. Minden ami valakinek a személyére vonatkozik az személyeskedés. Kérlek, hogy ezt hanyagold. Semmi értelme és csak rontja a hangulatot.
Az újvilági boroknak pedig szerintem nem te vagy a célközönsége.
"lehet ma itthon 2 euró alatt is előállítani iható tömegbort és 2,5 euróért árulni! "
Hangsúlyoznám, hogy a lédig dél-afrikai az 0.40 cent átlagban és ebből a polcon 0.8 euró körüli literár jön ki. Bőven fele-harmada az újvilági tömegborok polci ára a magyarokénak.
Honnan veszem a megérzéseimet? Például gyakorlati tapasztalatokból.
Többször írtam már, hogy szoktunk tartani félkomoly tematikus borkóstolásokat. A kb. 10 főnyi, részben változó összetételű társaság legalább fele hardcore borbuzi. Általában egy fajtából kóstolunk 8-10 példányt, némi külföldi kitekintéssel, kettős vak szisztémában. Amennyire a költségvetés engedi, a kiválasztott borok zömmel a természetes/terroir kategória művelőitől, borkereskedésből származnak. Természetesen a saját pontozás/borleírás elkészítése mellett megpróbáljuk azonosítani a borokat, mivel a szereplő borok listáját mindenki előzetesen megkapja.
No most, vannak találatok, persze. Én pl. el szoktam találni a Bott-vörösöket, tehát a Garam-mente (esetleg Bott-) terroirt. :)
De azért az egyezések nem hatalmas arányúak, ami nem túl meglepő, és egybevág a megérzésemmel: mivel nemzetközileg se túl gyakoriak a master of wine-ok, feltehetőleg a kb. 10000 (?) hardcore magyar borbuzi zöme se az.
[Technikailag megint megemlítem, hogy a tiédtől jelentősen eltérő, időnként személyiséged rétegeire is célzó vélemény nem személyeskedés, az általad hangoztatott vélemény pedig nem tény.]
Az újvilági borok mindent elsöprő rohamában nem annyira hiszek. Minden normális ország polgárai hajlamosak a saját országuk termékeit favorizálni. Ebben itthon nagy elmaradás volt, de a mostani permanens (nagy)magyarkodás talán segített valamit. Ettől elvonatkoztatva, miközben legkevésbé se értek egyet a plakátokon látható tartalmakkal, de ugyanakkor eszemben sincs tömegesen venni az általam ismert legjobb olcsó bort, ami az Aldiban kapható African Rock Sauvignon Blanc (kb. 850 Ft). Ebből veszünk úgy 1 palackot évente, míg magyar technóból (500-1200 Ft) 30-40-et. Ez az arány egészen biztosan nem fog attól változni, hogy tetrapakos kiszerelésben lesz dél-afrikai sauvignon 450 forintért - tetrapakos bort a nyomik fognak venni. Akikből kétségtelenül sok van, de nem elég ahhoz, hogy a teljes hazai iható techno ágazat becsődöljön.
Szerinted nincs összefüggés a termelői ár és a polci ár között? Akkor valószínűleg nem voltál kereskedő.
Talán azt is elfogadod, hogy a kínált borok 95-97%-a palackos a kereskedelemben egyenlőre.
Ha végigolvastad akkor azt írtam, hogy nem baj ha sokan akarnak megélni belőle, ez a következő mondatom "ami nem is baj ha..."
Arra bizonyíték a 750 Ft-os irsai, hogy lehet ma itthon 2 euró alatt is előállítani iható tömegbort és 2,5 euróért árulni! Ami jóval alatta van a polci Délafrikai palacknak!
A bag-in-box-szal semmi probléma nincsen. Világszerte sok helyen láttam konszolidált polgári helyeken bag-in-box-ból kínálni bort. A környezeti terhelése konkértan alacsonyabb is a bag-in-box-nak mint az egyszerhasználatos palacknak vagy a fuvarozott, mosogatott visszaváltósnak. A fogyasztók pedig ugyanúgy hozzászoknak a zacsis borhoz mint a csavarzárhoz.
Abban tökéletsen egyetértek veled, hogy ha bebukjuk a tömegborok hazai piacát akkor onnantól sokkal nehezebb lesz a minőségi borok haza fogyasztóit is megtartani.
Mondjuk én ezzel együtt nem látom a receptjét a magyar tömegborok sikerének. Ott lesz a polcon a 600-800 forintos 0.75l kiszerelésű magyar bor és a 300 forintos tetrapak újvilági. Szerinted az a fogyasztó aki ma 10 forintért elfordul egy parizertől vagy kenyértől ki fog adni hazaszeretet miatt +300 forintot egy üveg borért? Szerintem nem. Én egyszerűen nem látom a kiutat a tömegborok területén.
A magasabb termelési költségű prémium árazású borok piacán látom a megoldást. Termőhelyi tipicitás, haza fajták és ezekre épülve hangsúlyos differenciálódás. Így is szűkülni fog a belföldi piac, de globálisan mindig is lesz a piacnak egy olyan szegmense ami az egyediségre vagy a fősodortól való különbözőségre harap. Én ezt már most is tapasztalom a saját forgalmamon.
A nagy kérdés a drágább borok belföldi piacán az, hogy sikerül-e a fogyasztók jelentős részének értékelni a haza egyediséget. Ez jelenleg semmi máson nem múlik mint az általános fizetőképességen. Az pedig gatya... szóval jelenleg döglődik a magyar borvilág... lassú visszaesés lesz szerintem és rendszeresen fogunk hallani bedőlő pincékről. Főleg olyanokról akik nemzetközi fajtákkal nyomulnak a középkategóriás techno borokkal.
Nem tudom, hogy nálunk mikor fog elterjedni a zacskós bor de én nem tudom elképzelni magam, ahogy zacskóból kínálom a vendégeim, brrr.
Mindenesetre amíg bemegyek egy áruházba és csak elvétve látok ilyet addig nyugodt vagyok, van még ízlésünk.
Amiben teljesen egyetértek veled, az óriásplakáthirdetéseknek csak a tizedét a Magyar borászat marketingjére fordítanánk, ökörségek helyett, az megdobná a dolgokat.
Ha tényleg helyzetbe akarnák hozni a hazai termelőket akkor azt simán megtehetnék egy konzultációból :(
Viszont még mindig azt állítom, hogyha nem tudunk megkapaszkodni itthon a tömegborok kategóriában, akkor nincs sok esélyünk a minőségi piacon se.
Hazai hátország nélkül pedig az export is elfog sorvadni.
Szerintem fejezd be a személyeskedést. Nem viszi előre a beszélgetést.
Egy liter tetrapakos bor ára 250Ft körül van Spanyolországban. A 3 literes olcsóbb délafrikai bag-in-box borok is ezen a literáron mozognak. De vannak másfél literes zacskós kiszerelésű újvilági borok.
Ezeket hatalmas tankerhajókon hozzák dél-afrikából és dél-amerikából úgy, hogy a komplett erjesztést és kezelést a tankerhajón végzik és a kikötőben helyben csomagolnak és terítik. Iszonyatosan olcsón dolgoznak magyar szemmel felfoghatatlan volumenben.
Nyugodtan fogadd el, hogy az újvilági szőlőtermelés költsége harmada-negyede a magyarnak. Szomorú, de tényleg ez van... hosszú távon pusztán árban és minőségben nem leszünk versenyképesek.
"Most őszintén: ez hülyeség szerinted?"
Nem, ez egyértelműen nem hülyeség. Annyit persze hozzátennék, hogy ma a XXI. században a polc fölé írás már édeskevés.
Konkrétan összehangolt média úthengerre lenne szükség. Tudatos termékelhelyezésre a magyar filmekben, tévéprogramokban. Tépem a hajamat, hogy ha tizenmilliárdokból meg lehet utáltatni a nem létező pirézeket akkor ugyanennyiből komoly belföldi marketinget lehetne tolni a magyar agrártermékeknek.
Nem felejtettem el semmit és nem tart semmi sehova. A dél-afrikai borok export ára egy _ÁTLAG_ ár. Vannak 4-6 eurós áron exportált dél-afrikai borok is milliós palackszámban. Lehet kapni 20 centes literáron dél-afrikai bort, sokat.
Amikor te azt írod, hogy a magyar alapnyag is tud lenni 300-400Ft, akkor mondom azt, hogy a dél afrikai átlag az a 120Ft. Ott a forrás... nem "tud lenni akár 300Ft is", hanem milliós literszámra van 120 forintért.
Tudom, hogy nehéz lenyelni ezt a tényt, de sajnos ez van. A magyar szőlőtermelés egyszerűen eséltelen. Csak idő kérdése az, hogy a magyar piacon a 300-400 forintois literárú bag-in-box elsöpörje az összes haza tömegbort. Ennek az előszele már érezhető. 800-1500Ft között jó olasz, spanyol, dél-amerikai, stb borokat lehet venni az Aldiban/Lidlben.
Mondom, szinte napok, hetek kérdése, hogy az újvilági olcsó kiszerelésű tömegborok elárasszák a magyar piacot.
Bocsáss meg de honnan veszed a teljes tájékozatlanságot?
B. Úr is elfelejtette már a 20 centet és éppen 40 centnél és 1,5 eurónál tart! De menj be egy boltba ahol árulnak ezekből a borokból és 1300 Ft alatt nem kapod meg palackját! Ne az átvételi árral számoljunk ami a tartályos helyi ár mert az nálunk is tud lenni 3-400 Ft! Bag in Box-ot meg egyenlőre nálunk ellehet felejteni, az alkoholista is elkerüli egyenlőre :)
Mindenki védi a saját mundérja becsületét és azt látom, hogy egyre többen csak megélni akarnak ebből az ágazatból.
Ami nem baj csak ezt nem úgy kéne elérnünk, hogy a vertikum egy szeletében akarjunk jók lenni, hanem fedjük le a hazai piacot.
Vannak erre próbálkozások amik egész érdekes eredményt hoznak. Vettem az aldiban egész jó, iható irsait 750 Ft-ért! Lehetséges? Igen!