Keresés

Részletes keresés

Gézoo Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38002

Szia!

Köszönöm a meghívást.  Megyek.  Csak azt sajnálom, hogy azok akik itt maradnak,

továbbra sem érhetik meg a specrel alapjait.

Előzmény: cíprian (37930)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38001

Szia!

Ha már, "ezekkel operáltok", akkor hogy is van ez? 

pl. 0,8c sebességű rendszerben mekkora a mi rendszerünkben 1 m/s sebesség?

Előzmény: Caledoni (37926)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.01 0 0 38000

Szia!

Hogyne, ime pl. egy a sokból: http://www.bartleby.com/173/a1.html

Albert Einstein (1879–1955).  Relativity: The Special and General Theory.  1920.

Appendix I

Simple Derivation of the Lorentz Transformation

[SUPPLEMENTARY TO SECTION
XI]

FOR the relative orientation of the co-ordinate systems indicated in Fig. 2, the x-axes of both systems permanently coincide. In the present case we can divide the problem into parts by considering first only events which are localised on the x-axis. Any such event is represented with respect to the co-ordinate system K by the abscissa x and the time t, and with respect to the system k' by the abscissa x' and the time t'. when x and t are given.    1   A light-signal, which is proceeding along the positive axis of x, is transmitted according to the equation x = ctor

Since the same light-signal has to be transmitted relative to k' with the velocity c, the propagation relative to the system k' will be represented by the analogous formula

Those space-time points (events) which satisfy (1) must also satisfy (2). Obviously this will be the case when the relation

is fulfilled in general, where indicates a constant; for, according to (3), the disappearance of (x – ct) involves the disappearance of (x' – ct').    2   If we apply quite similar considerations to light rays which are being transmitted along the negative x-axis, we obtain the condition

3   By adding (or subtracting) equations (3) and (4), and introducing for convenience the constants a and b in place of the constants and where

and

Előzmény: Caledoni (37918)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37999

Szia!

Évekkel ezelőtt megbeszéltük, én Veszprémben végeztem, vegyészként, aztán programozóként, aztán radiológusként..aztán még van egy féltucat képzettségem.

Előzmény: pint (37917)
Simply Red Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37998

Nem az egyenes vonal halad gömbalakban, hanem a sok gömbalakban terjedő "elemi hullám" interferenciája eredményez olyan interferenciaképet, ami nagyjából egyenes vonalú terjedésnek felel meg.

Valahogy így:

Huygens-Fresnel principle

Pontosabban,így:

sinslit

Ld. Huygens-Fresnel elv.

Előzmény: Astrojan (37995)
NevemTeve Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37997
Az a baj, hogy mindenki másképp érti (félre) a 'fényhez kötött koordinátarendszer' jelentését...
Előzmény: TEODOR (37993)
mmormota Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37996

A specrel nem a HKR-re alapoz. A két testre kötözgeti ide-oda a koordinátarendszert, nem foglalkozik külsővel.

Ez tévedés, a specrel meg nem értéséből származó tévhit.

A specrel tetszóleges inerciarendszert használ, akármilyet. Szelmléltető példákban a testekhez szokták kötni, de nem azért, mert ez követelmény. Csak szemléltetni próbálták a dolgot. De leírható a dolog harmadik (HKR), negyedik, stb. akármilyen inerciarendszerben is. Bármely inerciarendszerből bármely másikba a Lorentz trafó segítségével kell áttérni.

Mégis át lehet számolni a specrelt HKR-re, és ekkor egy érdekes más szempont tárul fel.

Ha a specrel szabályai szerint jársz el, akkor nem a "specrelt" számolod át harmadik rendszerbe, hanem egész egyszerűen leírod a dolgokat egy másik inerciarendszerben, a specrel szabályai szerint.

Attól tartok, az alapvető meg nem értés újabb példáját hoztad fel.

Valami saját szabályok szerinti hibás számítással (Gézoo pl. Galilei trafóval) próbálsz áttérni egy másik rendszerbe, aminek természetesen semmi köze a specrelhez, és persze nem is jó, iszent fel kellett adni a newtoni világképet a kísérleti eredmények kényszerítő ereje miatt.

Előzmény: cíprian (37959)
Astrojan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37995

Az érdekel milyen formában terjed a lézerfény amikor megvilágítod vele a Holdat. Légüres térben. Láttál már lézerfényt? Az az egyenes fényes vonal, ami átszeli az eget.

Hogyan terjed ez az egyenes fényes vonal gömbalakban ?

Előzmény: TEODOR (37994)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37994

Mutassál nekem olyant a természetben.

A lézer belsejében igen az atomok ott is ugy adják le illetve át az energiát a szomsszédos atomnak , de a lézerből csak a kitüntetett irányban léphetnek ki fotonok.

Előzmény: Astrojan (37992)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37993

Olvasgattam a topikot .

Egy-két válasz arra hogy létezhet-e kordináta rendszer ami a fényhez van rögzitve .

Valamikor tavaj mmormotának irtam azt ,hogy legyen PL:300Mhz -es jeladó .

Ha utána számoltok rögtön kiderül ,hogy kaptál egy 1m osztású gömbkordináta rendszert ahol a kordináta pontokat a hullámok jelölik.

Az is kiderül belőle, hogy ez a kordinátarendszer torzult méghozzá a forrás saját sebessége torzitja el a mozgás irányába besúrúsödik a mozgásával ellentétesen pedig ritkul (Doppler).

Most kérdem én mi a különbség egy radar és egy látható fényt sugárzó forrás között működésileg .

Szerintem semmi különbség nincsen csak a hullámhossz.

Akkor most lehet a fényhez kötni kordináta rendszert vagy nem?

Astrojan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37992

Tehát a lézerfény gömb alakban terjed ????

Előzmény: TEODOR (37991)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37991

A műanyagot hol bányászák???

A fény minden irányban gömb alakban terjed , a forrásától legyen az akár az anyag belsejében akkor is ugy terjed legfeljebb a megtett távja a következő atomig terjed.

Előzmény: Astrojan (37990)
Astrojan Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37990

Kedves Bignum, rájöttem, hogy mi a legokosabb a világon sajnos nem én.

A fény foton nagyon okos. Sok esze van, mindig tudja, hogy milyen sebességgel kell mennie attól függően, hogy ki figyeli. Ha gyorsan mész akkor gyorsít egy kicsit, mi az neki, azért, hogy c legyen a sebessége. Ha szembe mész vele akkor meg lassít, hogy a sebessége hozzád képest meglegyen c.

A Silvertooth kisérlet hazugság, éljen Michelson, egyszerűen okos a fény !!!

Van benne sebességmérő is, máskülönben honnan tudná Te mennyivel mész ?

mindenkinek:

És a lézerfény hogyan terjed gömb alakban ?

Ezt is tudja. Nagyon nagyon okos.

Előzmény: Bign (37778)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37989
Nem kell harmadik test, és nem definiálsz akárhanyadikat egy új rendszer felvételével. Ezt én nem is értem. Ha másik inerciarendszerből írod le, annyit tettél, hogy másik inerciarendszerből írtad le, és nincs semmilyen új test.

Van két inerciálisan mozgó tested. Fogod, felírod mindkettő saját inerciarendszerében, hogy mi van. Aztán, ha kedved tartja, felírod egy harmadik rendszerben, ami legyen mondjuk az, amiben az A test 0,2-vel halad. Ez egyikhez sincs kötve, de hol itt az újabb test?

Természetesen a relativitáselmélet általánosítja a newtonit. Nem ez volt a problémám, hanem az, hogy még mindig fogalmam sincs, mi az a HKR. Ha egy egyszerű tetszőleges inerciarendszer, akkor nincs semmi rendkívüli. De állítólag, és ezt maga a mester írta, nem inerciarendszer.

Eleve értelmetlen a definíciója, hogy egy fényhez kötött rendszerből indul, legalábbis számomra. Csak akkor lenne ebben a definícióban valami, ha a fény egy és csak egy rendszerben terjedne c-vel, mely esetben természetesen éternek is nevezhetnénk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez így nem megy.
Előzmény: cíprian (37979)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.01 0 0 37988
Én sem értem.

Inerciálisan mozog, és villog. Ez hogy ne lenne elég feltétel ahhoz, hogy a saját rendszerében végig az összes felvillanás keltette fénygömb középpontjában legyen? Nem tud érdekelni, hogy egy harmadik rendszerben nem, mert a saját rendszeréről beszélünk.
Előzmény: cíprian (37982)
ivivan Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37987
Ismét egy érdekes hozzászólás. Épp most idézte be Mungó a HKR Gézoo szerinti definícióját, eszerint HKR-ben mindenképpen a fénygömb középpontján van a HKR-ben álló kibocsátó.

Ha szerinted az IR nem elegendő feltétel, akkor adnál nekünk egy elégséges feltételt?
Előzmény: cíprian (37982)
Mungo Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37986

Szóval kell a butaság és szorgalom mellé még önbizalom is.

Bocs az önbizalmat kihagytam, pedig az is az egyik legfontosabb kellék...

Bár én inkább a butaság magabiztosságának szoktam nevezni.

Előzmény: nagyon_laikus (37985)
nagyon_laikus Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37985
Izé. Szóval kell a butaság és szorgalom mellé még önbizalom is.
Előzmény: nagyon_laikus (37984)
nagyon_laikus Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37984
Kell még szorgalom is. Lásd (37861) és (37805).

Persze ha valaki nagyon részt akar a Kilroy által a (37870)-ben a UTC kapcsán jósolt Nobel-dijból az nem tudja megállni nemcsak azt hogy ne alkalmazza az xKKRxKR koncepciót de egyenesen ki is terjeszti.
Előzmény: Mungo (37983)
Mungo Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37983

Jó mélyen utánna bányásztam, de azt hiszem Gézoo, meg ciprián részére rossz hírem van.

Az EKR, ami a "fotonhoz van rögzítve" önmagában is értelmetlenség, ezért semmire sem használható. (Innen nézve a világ menetirányban egy síkba transzformálódik, az idő sem értelmezhető, stb, stb...)

A HKR meg egy értelmesebbnek látszó, de ugyan akkora marhaság.

A HKR origóját-t Gézoo az egmástól 2c-vel távolodó foton közé félútra teszi és ehhez a ponthoz rögzíti. Minderről azt állítja, hogy specrel.

Csakhogy ez a HKR valami univerzális dolog kell legyen, mert minden inerciarendszerrel együtt mozog, az origója pedig az összes létező IR-ben az a hely, ahol a fényforrás tartózkodott, amikor felvillant. Vagyis az összes IR-ben áll az origója is. Ehhez képest szép tiszteletköröket futtok a HKR körül.

Ha a hülyeség szorgalommal párosul, még olyan dolgokra is képes, hogy magával ránthatja az egyébként épelméjű közönséget is.

cíprian Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37982

"De a feladatkiírás szerint az autó inerciálisan mozog, következésképp a saját rendszerében a fénygömbök középpontjában marad."

Ezt nem te írtad, de jellemző a Gézoonak adott riposztokra.

Ugyanis az IR nem elegendő feltétel, de úgy látom, legtöbben ennek tartják.

HKR-ben felírva a mozgó fénykibocsátó aszimmetrikusan helyezkedik el.

Ha a fénykibocsátóhoz kötjük a koordinátákat, akkor persze szimmetrikus.

Előzmény: ivivan (37980)
Mungo Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37981

Kicsit pörgős lett a topik. Megmondaná valaki mit takar a HKR, meg a EKR kódolás?

Jó lenne definíció szerűen...

ivivan Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37980
Hát az lehet, hogy HKR-ben is lehet számolni, de ha azon vitatkozunk, hogy mit lát az autón ülő megfigyelő, ha robog a házak mellett és közben villog, akkor kénytelen vagyok az autó rendszerében számolni, úgyhogy ez nem túl jó ellenérv...
Előzmény: cíprian (37977)
cíprian Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37979

A HKR is IR, csak olyan állat, amelyik a két test közül egyikhez sincs kötve. Mondjuk egy Harmadik testhez van kötve, amelyik egyenes vonalú mozgást végez, és egyenletes sebességgel halad.

Észrevetted, hogy ezzel egy negyedik testet is definiáltam, amely egy ötödik testhez egyenes vonalban egyenletes sebességgel halad, és ezáltal egy hatodik testet definiáltam, amely.........  és igy tovább a végtelen számú testig?

Ebből a logikai végtelen körből úgy lehet kilépni, hogy minden IR, amelyben Newton-törvények uralkodnak. Ezért mondom azt, hogy a relativitáselmélet fő koncepciója a Newton-törvények általánosítása.

Előzmény: Caledoni (37976)
Caledoni Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37978

De a feladatkiírás szerint az autó inerciálisan mozog, következésképp a saját rendszerében a fénygömbök középpontjában marad. Ha egy tetszőleges más rendszerből megmutatjuk, hogy ott már nem marad a középpontban, az éppen a mi érvelésünk, csak az egyszerűség végett az utcák rendszerét emeltük ki, melyben szintén kimozog. Lehet az a rendszer is, amelyikben az autó sebessége feleakkora, vagy negyed, vagy mittudomén, a sajátjában akkor is a középpontban marad. Ez ilyen egyszerű, és Gézoo ezt vitatja, mert szerinte ha egy rendszerben koncentrikusak a gömbök, akkor mindben annak kell lenniük.

És mi is IR-nek hittük sokáig a HKR-t, hogy pontos legyek, tetszőleges IR-nek, de Gézoo azt mondta, nem így van. Ki vagyok én, hogy kétségbevonjam a szavát? :)

Na, most mennem kell.

Előzmény: cíprian (37977)
cíprian Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37977

Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, mert többszáz (vagy ezer?) hozzászólást kellene visszafelé elovasnom.

Azt látom viszont, hogy aki IR-n lovagol, az nem akar HKR-ben gondolkodni.

Egyébként az én olvasatomban HKR is IR. De azért helyeslem a HKR-t, mert így nyilvánvaló, hogy egyik testhez sincs kötve a koordinátarendszer. A hervasztók mindenképp valamelyik testhez akarják kötni félrevezető érvelésükben a koordinátarendszert, ezért zseniális Gézootól a HKR.

Előzmény: Caledoni (37973)
Caledoni Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37976

Olybá tűnik, a HKR egy igen furcsa állat, mert mindeközben sosem inerciarendszer.

Előzmény: ivivan (37975)
ivivan Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37975
Már nem azért, de a HKR definíciója, ha jól emlékszem az, hogy az a rendszer, ami a 2c-vel távolodó fotonok felezőpontjához van rögzítve. Namost a definíció szerint ebben a rendszerben tuti fénygömb van :-)
Előzmény: cíprian (37971)
Caledoni Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37974

De hol ott a harmadik test? Van az utca rendszer, meg van az autó rendszere, az autó pedig villog. Ráadásul nyugszik egy inerciarendszerben, így aztán a fénygömbök koncentrikusak abban a rendszerben.

Előzmény: cíprian (37972)
Caledoni Creative Commons License 2007.05.31 0 0 37973

A 37869 szerint "Egyik IR sem HKR". Én ez alapján most ott tartok, hogy vannak inerciarendszerek, meg valami HKR nevű leíró rendszerek, amik nem inerciarendszerek. Na azokban aztán bármi lehet, de szerencsére az autó a példában inerciarendszer, tehát nem HKR, így a fénygömbök koncentrikusak. Gézoo érvelése leterítve, ideje tort ülni.

Előzmény: ivivan (37969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!