Tegnap este fehérboros alkalom volt , a legihatóbb a 2003as Mandolás furmint volt , de barátságos volt még édes bor létére a Demeter hárslevelű és a 2002es Szepsy cuvée is .....
Elnézést ...lehet itt félre érthető volt,amit írtam.
Az utolsó mondatomat nem a Béres Furmintra véleményeztem,mert hát az egy száraz bor természetesen. Független a Furminttól gondoltam,amit leírtam,a kései szüretelésű Cuveéjükre és a Hárslevelűjükre értettem az édest.
A magyaroknak még nincs igazából borkultúrájuk,szinte nem is ismerik a fajtákat,és szinte a bort sem. Éppen ezért van,hogy egy (édes vörösre sajnos) azt mondja,hogy milyen jó bort ivott. (Ami nem is bor) Ezek a "borok" nem drágák,ha azt vesszük,hogy bemennek a Tescoba vagy a Corába,és leemelik a polcról a 400-500 vagy max.1000 ft-os borokat,amit már sokall. Viszont annál inkább fejfájósan ébred másnap....és akkor sorolhatnám a többi tényezőt is...
Az a baj,hogy a magyarok sosem fognak elérni egy olyan szintet,mint a franciák..vagy éppen az olaszok. :(
Érjük be annyival,aki Magyarországon ismeri a borokat,és tud is véleményezni róla,az ilyen embereket meg kell becsülni,mert ezek azok az emberek,akik tisztelik,szeretik a bort és ezt próbálja tovább adni másnak,hogy megszerettesse vele,megismertesse vele a még nem nagyon létező borkultúrát.
Hát ez az, édes bor meg eleve "nincs is"csak a tokaji aszú,dehát az más technológia..
Kifejezetten a száraz ,félszáraz borokat szeretem,öntök is a feneketlen bendőmbe rendesen.Na persze csak annyit amennyit a boroskönyv megenged, sőt ajánl.Napi 6-7 deci , decinként, nem egyszerre ,mint az állat.
Miért van az,hogy a közízlésnek az istenadtának az édes-horribile dictu-vörösbor kell?
Na mindegy ,én mindenesetre már két szőlősgazdát versenyeztetek Tokajhegyalján mintegy 15 mázsa furmint szőlő felvásárlásának ígéretével./Kapitalizmus-farkastörvények :- ))))/Meg vagy 5 mázsa kékfrankost veszek .Végre szereztem bogyozógépet is így nem kell kézzel bogyózni.Mondjuk a végére általában midig bekávéztunk..
Béres Furmint 2003' már kifutott a piacról...de szerintem jellegzetes..nálunk van még pár palack... Vak teszten egyből felismertem....de próbáld ki a hárslevelűjét,vagy a cuveét.. Mondjuk szép.....de szerintem nem a mi világunk..mert nem az édes borokat szertjük....
Fehér borban én nem a testet keresem , az nekem már sok.
Pl. a Béres-Furmint pazar , ha jól tudom 30 fölötti extrakttal , csodálatos olajos ital , de én nem ezt várom a fehérbortól , ha nagy ritkán iszom .....
Vannak akik csak tartályban érlelik,és utána palackozzák. Mi tartályban erjesztünk bizonyos fajtákat,amit a késöbbiekben áttöltünk tölgybe,és ott érleljük tovább. Így a boroknak megmarad a friss,gyümölcsös jellege,és ugyanakkor lesz egy teste is.
Gyűjtői szempontból (tartósság) preferálom az oxidatív technológiát. Volt évekkel ezelőtt egy kisebb gyűjteményem, mely tragikus módon semmivé lett. Megittam. :-)
Azt is kóstoltam , de én a Merlot-t jobban kedvelem , mint a Franc-t ..... valahogy kerekebb , még ha a Cabernetben több is van ...
A baj az , hogy én a Solus óta mindent ahoz mérek és nincs könnyű helyzetben a konkurencia .....
(ne próbálj meggyőzni , ez olyan mintha egy olasznak azt magyaráznád , hogy az Aston Martin jobb , mint a Ferrari , vagy hogy a pápa szombat esténként sztriptízbárba jár!)
:-))))))
.... mondjuk a Konyári Sessio még hiányzik az életemből ....
a 2003 ast kóstoltam ...... szerintem sokkal kerekebb , sokkal harmónikusabb bor , mint a Magnifico ..... pedig az sem egy gyenge lőre!
Hirtelenjében ezek jutottak eszembe , kimaradt az általad említett csúcs - Bock Merlot , de nem írtam az Obsessioról sem , pedig abból is lapul még 2 paéack a hűtőben.....
Hát....ezek tényleg nagyon szép és nagy borok,de azért van jobb a Solusnál... pl.Kaló Merlot 2000-es,vagy a Bock Merlot 2003,Bock Magnifico 2003,vagy a Vesztergombi Merlot 2003. A Takler Primarius 2002' sem semmi.
A Bock Syrahja nekem csalódás volt,egy nagyon szép syrah-t tudnék ajánlani,igaz nem magyar,hanem olasz a Castello Banfi Syrah 2001',messzemenőleg üti a Bockot,és ár-érték arányban jóval kevesebb a Bockénál. Amíg kifizetsz 13-15 ezret a Bockért (ami mondjuk már kifutott tétel a piacon),addig a Banfiéra csak 4500 ft-ot.
Több nagynak mondott tételhez is volt szerencsém : 2000es Takler Regnum Reserve , lila cimkés Gróf Buttler Merlot , ugyanilyen Franc , ittam a G-500 ból még hordómintaként , kivégeztem több Kopárt , van még a 2003as híres Bock Syrah-ból a hűtőmben , Vesztergombi Csaba Cuvée -jét is forgattam a poharamban - mégis az egyetlen , a nagy , a tökéletes , a hibátlan bor , aminek minden kortyánál érzed , hogy jó élni , az Gere Attila Solusa ......
Bár mondjuk én a Vylyannek a vörösborait jobban szeretem,mondjuk a Duennium '97-est,nagyon szép,nagy potenciál....hatalmas test,kerek tanninok...hmmm...nincs is ennél jobb,amikor ilyen nagy bort iszol!