Te sokkal jobb helyzetben vagy, fel a fejjel! Látom, lelkiismeretes orvosotok van! Így valóban élhetnek a cicók még sokáig. Nekünk sajna nem volt szerencsénk:(
A szteroidkezelés előtt kb egy hónapig folytatódtak a vizsgálatok, akkor minden tesztet elvégeztek. Ez most pont másfél évvel ezelőtt kezdődött. Azóta mem automatikusan kapja a szurikat, hanem csak akkor, amikor elkezdődnek a köhögőrohamok. Igaz, hogy akkor nem várok, hanem 2-3 napon belül viszem.
Ezek a rohamok naponta egy-két alkalommal jönnek elő/ általában hajnal felé/, olyankor a földre lapulva egy-két percig köhög.
Éppen most néztük vissza a rendelő számítógépében, hogy két, max 3 havonta kapta eddig a kezelést. Eddig még nem indítványozák az ujabb vérvételt, de legközelebb rákérdezek.
Én állatorvosként jópár macskát kezelek szteroidokkal. Ezek közül a rekorder már több, mint 10 éve kapja a kúrát, de jópár van 5 év felett is. Általában a cicák ehhez jó partnerek (legalábbis sokkal jobbak, mint a kutyák), de a kezelés megkezdése előtt nem árt egy teljes állapotfelmérés (FIV,FeLV teszt is)! Fontos, hogy ne állandóan, rendszeres időközben kapjon injekciót, inkább csak a tünetek megjelenésekor. Így egyes kezelések között akár fél év is eltelhet, ami tovább javítja az esélyeket. A káros mellékhatások megelőzése érdekében rendszeres vérvizsgálattal lehet ellenőrizni a belső szervek állapotát. A vese vizsgálatához pedig érdemes a karbamid-kreatinin-foszfor hármason túl is menni, mert pl. a mikroalbuminuria mérése érzékenyebben jelzi annak állapotát.
Nekünk volt egy sziámi cicánk, ugyanez volt a betegsége. 2 évig szteroidnjekciókat kapott. Nem akarlak elkeseríteni, de ő 4 évesen meghalt. A szteroid tönkretette a veséjét, az immunrendszerét, a végén kifekélyesedett a szája, nem tudott enni, inni....:( El kellett altatni. Sokszor úgy köhögött, h lehasalt a földre. Az elején használt az injekció, a vége felé már az sem. De erre felkészített bennünket az orvos:(
Nézd, hogy egyidőben lehet-e alkalmazni, azt a homeopátiás vagy akupunkturás doki tudja megmondani, de szerintem egymás után biztosan.
Az évi 5-6 szteroid injekció meg szerintem nem befolyásolja érdemben a cicád életkilátásait, élhet mellette hosszú, boldog macsek-életet, azt gondolom. De gondolom, Zsoltnak van közvetlen tapasztalata ezzel a betegséggel, a macsekok szteroid kezelésével tutin, és ha erre jár, el fogja mondani.
Köszönöm a válaszodat. Titokban reméltem, hogy Te vagy Zsolt reagáltok.
Lényegében a dokik is ezzel nyugtatnak, hogy, amig igy durván két havonta adott szurival karban lehet tartani a cicust, addig ne idegeskedjek. De Tudod én hosszú távra rendezkedtem a cicák terén. Volt egy cicusom, aki 16 évig volt velünk, és van egy másik, aki már túl van a 16 éves korán, velük igazán nagy problémám nem volt még és Zsazsikám után is szeretném még legalább 10 évig pucolni az almostálat.
A homeopátiás módszerek alkalmazhatók a hagyományos szerek mellett is?
Mert többször hallottam már itt a neten "Patadokiról", esetleg utánakeresnék hol találom meg.
Nézd, szerintem a kéthavonta kapott szteroid mellett akár évtizedig, vagy azután is elélhet az a macsek. Az asztma spray használatára nem valószinű, hogy be tudnád tanítani:) - a naponta adott szimpatikomimentikumok mint a terbutalin valszeg megterhelőbb lenne neked is meg a macseknak is (bár asszem létezik szirupban is), az aminofillin detto, (bár elvben mindkettő adható cicáknak is megfelelő adagban), állítólag a Peritol is használhat, csak az meg ráadásul hizlal is - hizlalószernek is adják - az elhízás meg biztosan nem javít az asztmán.
Gondolom, ha a macsek ki lett vizsgálva, az allergiás eredetet, meg a krónikus orrgyulladásokat már kizártátok.
Mivel ez egy krónikus betegség, lehet, hogy érdemes megpróbálkozni alternatív gyógymódokkal is, mint a homeopátia vagy az akupunktura - ha találsz ebben jártas elérhető állatorvost. Elképzelhető, hogy csökkentik a rosszullétek számát...
Tanácsotokat, esetleges tapasztalataitokat szeretném kérni.
Most 3 éves Zsazsikám. Állatvédők mentették, tőlük hoztam el. 2007. karácsonya körül elkezdett köhögni. Először csak naponta egy-két alkalommal jött rá rohamszerűen, majd a két ünnep között erősödött, és időnként zihálva, szaggatottan vette a levegőt. Szerencsére a megszokott doktorok még szilveszter napján is rendeltek, igy minden nap tudtuk kezelésre, vizsgálatokra vinni.
Több betegség gyanúja is felmerült, de ezeket a röntgenekkel, szívultrahanggal kizárták.
Eközben két köhögés közben a cica látszólag nem volt beteg, evett-ivott, vidám bolondos kedélye nem változott
Kb egy havi vizsgálatok kezelések, szurik után végül maradtunk az asztmánál.
A tünetek megszüntek. A doktorok elmondták, hogy a köhögés újra elő fog jönni.
S ez azóta két havonta ismétlődik, akkor azonnal elviszem, kap egy szteroid injekciót és mintha elvágták volna, többet még csak nem is köhint.
Én azonban nem vagyok nyugodt, meddig lehet ezt az állapotot így fenntartani?
Részben az előző hozzászóláshoz, részben csak úgy általában a lenyelt szőr mennyiségének csökkentése érdekében.
Nálam az lett már egy jó ideje a gyakorlat, hogy a cicáim fekvőhelyei közt vannak olyanok is, amik bársonyos felületükkel jól leszedik és megtartják a levedlett szőrt.
Hetente szoktam átporszívózni ezeket a fekvőhelyeket és bizony a kefe így is 5-6 szor telitődik.
Nagy segítség lehet ez számujra, hiszen ezt a szőrmennyiséget nem kell lenyelniük.
Ha csak alkalmanként kapott eddig szőroldót, akkor mindenképp egy min. 3-4 hetes kúrát javasolnék ebből, hiszen csak így képes igazán kifejteni a hatását. Elképzelhető, hogy azért nem vettél észre nála vedlést (elvileg tavasz elején kellett volna), mert a rendszeres mosakodással a szőr a gyomrába került. A száraz táppal az az általános baj, hogy a gyomorba jutva a nedvesség hatására megduzzad. Ha ott nincs elegendő hely (fiatal állat kis gyomorral, esetleg benne sok szőrrel), akkor kihányja a gyomor tartalmát.
A szöroldó paszta mellé valamilyen hányáscsillapító is szóba jöhet, amíg az előbbi hatni nem kezd. Ha 3-4 héten belül nincs javulás, akkor vérvétel, röntgen, esetleg gyomortükrözés következhet, a háttér tisztázására.
Köszönöm válaszod. Megpróbálok minden kérdésedre válaszolni.
Hányás előtt Acana Kitten tápot kapott, egész nap előtte volt.
Hányás kezdetekor vettem neki Hill's I/D szárazat de kihányta.
Azután a dokink ajánlására kapott Hill's W/D konzervet. Akkor már többszört hányt egy nap.
Az evőkanálnyi mennyiséget kihányta. Akkor kezdtük az óránkénti 1 teáskanálnyi etetést. Hétfő hajnalban emeltem az adagot 2 1/2 teáskanálnyira és kevertem hozzá pár szem W/D szárazat. Viszont ezt a keveréket 1 órán belül kihányta egy nagy vastag szőrkígyóval. (Szombat déltől hétfő hajnalig nem hányt amíg csak a W/D konzervet kapta.) Azóta kapja W/D konzervet és előtte hagyok egy kis adag W/D szárazat. Naponta 1 hányás van. Hétfő óta nem volt szőrkígyó. A száraz kissé megduzzadva de emésztetlenűl távozik.
Benti cica. Két másik cicával él de a többieknél nincs semmi probléma.
Féreghajtás januárban volt.
Dolgozom így egész nap előtte van a száraz táp. Jelenleg Hill's W/D konzerv és W/D száraz.
A dokink adott neki de nem tapasztaltam, hogy használt volna. Az egyedüli hányás mentes napok a 1 és két órás etetésnél volt amikor csak a konzervet kapta.
A szőr mennyiségét én is nagyon soknak tartom de vedlést nem tapasztaltam nála eddig.
Ha a cicád kondíciója megfelelő, akkor a súlygyarapodás lassulásával igazán nem törődnék, mivel egy 1/2 éves (dec) cica nyilván nagyobb ütemben fejlődik, mint egy 11 hónapos (május).
A hányogatás már érdekesebb kérdés. Bármilyen száraz táp esetén hány? Diétásnál is? Esetleg próbáltad már a száraz tápot nedvesítve is adni? A száraz tápnál csak a teljes adag elfogyasztása vált ki hányingert vagy már 1-2 falat is?
Csodálom a fiatal korához képest a gyomrában felhalmozódott szőr mennyiségét is. Ez mindenképp arra utal, hogy a szőroldóra folyamatosan (egész életén át!) szüksége lesz, sőt az őszi-tavaszi vedlési időszakban akár emelt mennyiségben is.
Végül a szokásos kérdések: Szobacica vagy kijár? Féreghajtás mikor volt? Naponta hányszor és pontosan mit kap enni? Hányáscsillapítóval próbálkoztatok már?
Van egy közel egy éves szibériai jellegű 11 hónapos cicám. 2 hete elkezdett hányogatni csak kaját. Elvittem az orvoshoz, nincs láza, nincs kiszáradva, általános állapota jó, doki tanácsára szőroldó pasztát kapott amitől másnap jött a szőrkígyó. Azóta többször is hányt szőrkígyót de a napi 2szeri hányás megmaradt. Hétfőn hányt utoljára szőrt viszont a hányás folytatódik. Etetésileg ott tartok, hogy 3 óránként kap spéci konzervet (attól nem hány) de ha keverek bele szárazat akkor igen. Továbbra is tökéletes a hangulata, nincs láz és kiszáradás, széklete rendben.
Még egy furcsaság talán segít talán semmi jelentősége. A cicus decemberben került hozzám akkor egy hónap alatt hízott egy kilót. Most mértük újra és öt hónap alatt viszont mindössze 20 dekát szedett magára.
Macskákra veszélyt jelentő növényeim nincsenek. Benti cicáról van szó.
Sajnos nem volt 100 százalékos hatása a bio-bolhairtónak, így vettünk Frontline spot-on-t a macsekoknak.
Kérdésem:
Az előző szer miatt ki kellett várnunk 2 hónapot, viszont az egyik cica nyaka elég sebes már, annyit vakarózott szegény, szerencsére a lapockái között nem; használhatjuk a sebek ellenére is a szert?
Szerintem vidd el, ha módod van rá, de túlstresszelni nem kell magad. Viszont odafigyelni mindenképpen érdemes, mert attól, hogy te most a kullancsokkal találkoztál, összeszedhetett a cica másféle parazitát is a nagy világlátása közepette... atkát, bélférget, bolhát, bármit.
2 hét után hazajött az elveszettnek hitt macskám. Hogy hol volt eddig rejtély, de ma 8 kullancsot szedtem ki belőle. Gyanús volt, mert amióta megjött folyton aludt. Gondoltam fáradt, és kipiheni a csavargást. De most hogy kullancsos volt, és jópár darab szép nagy is, kezdek aggódni. Olvastam, hogy macskákra nem olyan veszélyes mint a kutyákra a kullanccsípés, azért elvigyem orvoshoz vagy nem szükséges?
Meglepődtem, hogy ilyen korán indul a kullancsszezon :(
köszi. azért megpróbáljuk kiváltani, kül. okok miatt nehéz lenne a malát elrángatni a dokihoz. (csak azon csodálkozom, h eddig is ugyanazon a helyen feküdt, kb. 5 éve, és még sose volt ilyen baja...)
A könyökbúbon jelentkező bőrelváltozás általában a kemény fekvőhely következménye. Én általában gyulladáscsökkentős-szalicilsavas kenőcsöt (Lorinden A) írok fel rá, nekem eddig bevált. A szer receptköteles, így nem biztos, hogy a patikában simán kiadják.
a malamutomnak az egyik mellső lábán feltört a bőr azon a helyen, ahol támaszkodik fekvés közben (a "könyökén"). eddig csak szőrtelen volt, most már mintha begyulladt volna, vakargatja. milyen krémet ajánlotok rá? pimafucorttal kentem be tegnap, maradhat az?