Olyannyira lehet jó és követendő példa Csehország, hogy a ICOM transport as. a harmadik flotta fiatalítási programját fejezte be a napokban. Jelezném az elsőt 2008-ban indította...
Helyközinél 7, még a városinál zömében 5 éves buszokat cseréltek le harmadjára is.
2009-2011 között több mint 200 Mercedes Intouro érkezett a céghez, amelyeket 1x kompletten lecseréltek, most pedig részben márkát váltva cseréltek.
De hogy számokban is írjam.
ICOM-hoz 6 hónap alatt 60 db Setra 415 és 418 érkezett. Mercedes helyett Setra..azért tudnak élni.
További opciós 30 darab amit le is hív a cég még az idén.
A városi flottánál hű maradt a Mercihez, így ott 4 féle Citaro érkezett és fog érkezni.
A cég még azt is figyelembe vette hogy vannak olyan települések a menetrendjükben amelyek szűk,óvárosi utcáin csak bizonyos városi verziók férnek el.
Szlovéniában az Arriva is teljesen lecserélt mintegy 600 buszt az elmúlt években.
Távolságiban letették a voksot a MAN mellett,városiban pedig Citaro.
Az Alpok mentén, túl a szlovén bivalybaszknádon olyan turista lions coach buszokkal utazik a nép,amelyhez hasonlót még egy reklámfotó kedvéért sem tud a volán kiállítani még a vezérigazgató kedvéért sem.
És előbbi Csehország,utóbbi meg Szlovénia ,ugye 2004-ben velük együtt indultunk a rajt vonalról....
Ugyanakkor ami ritka tőlem...meg kell védenem az Ikarus fanokat. Fogadd el hogy sokan érzelmileg, elég erősen kapcsolódnak ehhez a márkához.
Idővel majd csak átszoknak valami másra, de addig is ... :)
A Volánbusz (+MÁV főleg ) két olyan cég ( most már egy ,) aki kifejezetten azon van, hogy ne kelljen új járműveket beszerezni.
Te most csak játszod a hülyét, vagy tényleg nem megy a szövegértés?
Ezt a baromságot, amit leírtál, tényekkel tudom cáfolni. Nem abból kell kiindulni, hogy 736372865227362827353827 évig mi volt, hanem hogy most mi van. Az van, hogy közeleg a piacnyitás és korszerűsíteni kell a járműparkot. A MÁV 2022 végéig 40 db új KISS motorvonatot vásárol. A Volánbusz idén 828 új busz vásárlását tervezi. Az megint más kérdés, hogy ebből mennyi valósul meg, de azért az elmúlt pár évben jelentős mennyiségű új vagy újszerű jármű állt forgalomba. Ott van erre példának a Budapest-Eger vonal: 5 évvel ezelőtt tele volt a vonal E95-össel, E98-assal leharcolt King Longokkal, régi Mercedes Intourokkal. Most ha végignézzük, nagyjából a Budapest-Eger viszonylaton kb. 40%-ban új Volvo 9700, 50%-ban új Neoplan Tourliner, a maradék 10% meg régebbi MAN Lions Coach, régi Intouro meg néha az ex. KMKK részéről előfordul E98-as.
Másik példa: Miskolc-Debrecen
5 éve tele volt a vonal E95-ösökkel, E98-assal, MAN SÜ363-asokkal, Marcopolokkal, időnként 256-os is felbukkant, de már borsodi részről járt MLG-s Scania, meg az egyetlen Lions Regio. Mára az Ikarusok teljesen kikoptak a vonalról (bár a berettyóiak meg a szoboszlóiak néha meglepnek egy Classic-kal vagy egy 256-ossal). Jelenleg 1 fordás MAN és egy Marcopolo jár a vonalon. A többi Mercedes Intouro, Irisbus Crossway, Irisbus Evadys, Scania Higher, sulipénteken fel-felbukkan a debreceni Neoplan, vagy egy Lions Coach, de a volt miskolci Lions Regio is néha feljár.
Te most a saját gondjaidat miért az én hozzaszolasomra írod le ?
Hát édes drága bánatos cimborám . Én csak a tényeket írtam le. A Volánbusz (+MÁV főleg ) két olyan cég ( most már egy ,) aki kifejezetten azon van, hogy ne kelljen új járműveket beszerezni.
Ha annyira nem tetszik ez a hozzáállás mód , írj petíciót ellenük , vagy költözz ki Csehorszagba.
Miért kell az Ikarusok leselejtezése ellen ennyire ágálni? Miért kellene még 2070-ben is Ikarusoknak közlekedniük? Te is elfelejted barátom, hogy ez egy SZOLGÁLTATÁS. Na, meg ugye piacnyitás. Nem lehet Ikarusokkal versenyezni a vadonatúj MAN meg Merci csuklósokkal szemben. Mert a magáncégek tuti, hogy nem 20-30 éves járművekkel fognak szolgáltatni. Ezért is korszerűsíti mind a MÁV, mind a Volán a járműparkját. Az Ikarusokat nem most, már legalább 10 éve le kellett volna selejtezni, és vadonatúj Croswayeknek, Intouroknak, Tourismoknak kellene rohangálni a (Neoplanok mellett) szerte az országban. A most javarészt fordás, 13 éves Intouroknak már rég tartalék autóknak kellene lennie. Csehország kitűnő példa erre. Ott ezeket a buszokat 5 éve leselejtezték. És hozzátenném, hogy amikor idejöttek ötöd annyi baja sem volt, mint egy vadonatúj kudARC-nak, LKT-s Volvonak, Credo EC12-nek. 2021-ben az Ikarusoknak Béke Tóninál, meg gyűjtőknél, múzeumokban van helyük.
Szerintem addig kár bárkinek is találgatni, amíg semmi nem biztos.
Ami nem biztos, hogy Egerben a 6 MAN nem helyi lesz, mivel már bent vannak a "fenntartott" országos helyközi flottában
Ami Egert illeti az a Zöld-busz progin belüli 6 busz ( ami 90% , hogy nem fog megvalósulni ).
A debreceni maradák ARC már esélyesebb, hogy oda kerül, Hajdú-Bihar fog kapni csuklóst, így a MOS Volvokat meg a helyis kiosztású ARC-ket egész nyugodtan el lehet vinni olyan helyekre, ahol még ezeket is be lehet adni újnak. Gondolok itt pont Egerre, vagy Salgótarján Dunaújváros esetleg.
Azért mert valami műszakit kap, nem biztos, hogy kitölti az egy évét. A szükség nagy úr.
Az egri dolgokról még nem tudom honnan van infód, de ez így hülyeség. Hamarosan jön 6db MAN, amik helyire kerülnek. A két DUD, meg az AVE-990 tuti selejt lesz, de ez itt OFF...
Egészen addig ameddig Debrecen át nem adja a következő buszokat Eger helyire: IVE-506, IVE-507, IXZ-701, IXZ-702, NUP-092, NUP-093, NUP-094, NUP-097, NUP-098, NUP-099
A PNG-049 megint a telepen dekkol, vagy az NTL-979 esetleg az NTL-982 van helyette. Az MLG-012 helyett NHX-865 jár Pestre, így Szolnokra pedig az NRL-908.
Konkrétan a borsodi csukikra gondoltam, de országos szinten valós helyközi állományban nincs már annyi 280/C80/Rába/435, mint amennyi MAN jön. Ha nem is MAN, de valami modernebb csurranni fog mindenhova az országban amivel lehet selejtezni. A műszaki is csak egy dolog, oké levizsgáztatják őket, mert valamivel szolgáltatni kell addig még minden busz helyre nem kerül.
A CCX-865 karosszériáját megcsinálták, de nem vizsgáztatták le Ózdon, útvonal engedéllyel elhozták Barcikára. Érthetetlen pedig nincs csuklós busz, valami értékmentési programba akarják berakni vagy értékesíteni kívánják (állítólag lennének rá jelentkezők). Májusban több Barcikai csuklós is műszakis lesz, ha tényleg leállítják a CCX-865-öt akkor lesznek problémák...
Szia.Igazad van az a pontos mivel oda rögtön tölthető Ide maceràsabb,mert àt kell méretezni az indafotóval,majd újra elmenteni és úgy osztani.Remélem ez a 3-4 nap tévedés nem okoz nagy gondot.Mert szerintem majdnem midegy
Ezzel én is tisztában vagyok, de a héten valamikor óta lehet olvasni a Facebookon egy buszos csoportban arról, hogy a HCC-475-öt is selejtezni kívánják. És hogy azért nem adnak neki újabb vizsgát, mert már túl öreg.
Amik gondolom mindenképp selejtezve lesznek Borsodban az új csuklósok érkezése miatt: AKD-266, BPR-635, BRY-357, CCX-865, CCX-875, FKB-456, HCC-475, JLZ-529.
A JLZ-528 bizonytalan számomra, mivel a közel múltban lett műszakiztatva és újra forgalomba állítva az első selejtezés után. A BPR-635-re sem vennék még komoly mérget, mivel még csak 0,5 éve kapott műszakit. A sokkilencesben, a HCA-759-ben és a HEM-871-ben pedig azért vagyok bizonytalan, mert nincsenek olyan öregek mint a többi 280-as a megyében.
A HNF-492 műszaki vizsgára készítik fel, de mivel össze van törve a hátulja kicsit tovább tart a dolog. A GVM nem tudom miért selejtezték, de tudtommal jelenleg, mindent vizsgáztatni akarnak ami mozog, hozzá téve azt hogy, LHT-927-et alkatrésznek használják az FLZ-183 feltámasztására, egyelőre...
A kaotikus helyzetre jellemzően a napokban előfordult, hogy a 3 telephelyet felölelő üzemegységben (Ózd, Encs, Kazincbarcika) egy darab tartalék busz nem volt (se szóló, se csuklós), azáltal a CCX-865 lefogják vizsgáztatni. Már csak azért is mert az új csuklós buszoknak szeptemberig kéne megérkezniük a megyébe, de az lehet július eleje, vagy szeptember vége is...
Ha jól tévedek a múlthéten láttam valamelyik nap jönni befele a József Attilán. Lehet még akkor a régi műszakival futott, de lehet pont akkor jött a telepről.
Az illetékeseknek inkább azzal kéne foglalkozni, hogy a Búza téri hangosbemondóval csináljanak valamit, mert kritikán aluli ez a rendszer. Az még hagyján, hogy 2-3 percet késik, de hülyeséget beszél. Még ma is bemondta, hogy március 29-től nem lehet a buszvezetőnél jegyet venni, pedig mától lehet (persze a Búza téren csak ha nincs pénztár), a lassan egy hónapja megszűnt 13:20-as debreceni járatot még mindig bemondja, és ki is van írva, a 8:30-as békéscsabai járatot 2-szer mondja be, mintha két járat menne, egy Debrecenig, egy másik meg Békéscsabáig. Jó volna kikapcsolni, mert inkább ne mondjon semmit, minthogy hülyeséget beszéljen.
Majd akkor hivatalos ha már itt vannak. Lehet a mrgyei nagyfőnök akár. Ő is egy levélből dolgozik amit már holnapra megváltoztatnak. Amennyi ilyen hivatalosnak vélt infót hallottam már, tele a polc roskadásig.
Nem tudom ki vagy..... De őszintén nem is érdekel. De ne okoskodj itt, hogy mekkora az Irisbus Crossway. Szerinted ha a Mercedes Intouro 3,45 m magas és abból van 2 Bükkszentkereszten és 2 Répáshután, akkor szerinted átfér? ;)
Egyébként két alagút van, az egyiken átfér, a másikon nem, azt meg ki lehet kerülni.
Egy eléggé amatőr kérdésem lenne. Az Irisbus Crossway átfér a Lillafüredi alagútban? Ha jól emlékszem, az alagút 3,8-as középen, de a sárga vonalnál 3,4-es tábla rémlik, ez aggaszt egy kicsit, mert a kocsi a légkondi tetejéig 3,46 m...
Erre azért ne vegyél mérget. Holnap este, fogom látni, hogy a Búza téren áll-e a 049, mert ha ott lesz, akkor pénteken az fog menni. Ha nem, akkor marad a 985.
A menetrendek.hu-n nem tudod megnézni, mert olyan csodálatosan van megcsinálva a rendszer, hogy mivel kétsofőrös, ezért nem 1375/211 járatként van benne a gépben, hanem két külön járatként, 1375/1211 és 1375/2211, tehát nem látja a rendszer. Viszont az utas.hu mutatja, bár én a PNG-049-et még sosem láttam rajta, de most mutatja az NTL-985-öt.
Egyáltalán nem vagyok a ráncajtón fennakadva. Csak így 2021-ben már tényleg a leghihetetlenebbnek tűnne, ha ráncajtóst ráncajtós váltana. Mégpedig abból ítélve, amilyen öregek már. De egyébként meg igazad van, mindegy ajtóst milyen ajtós vált.
Tegnap délután lerobbant a Ragály-Kazincbarcika autobusz sejtésem szerint (HEM-870) vagy (HNF-492).
Pontosan aajnos nem tudtam utána járni még...
Ma reggel pedig az ÓZD-MISKOLC járat busza adta fel.( Kazincbarcika szent Flórián téren azáltak fel az utasok egy másik buszra.(5:20 Kazincbarcika-Miskolc gyors SEF-373 ra)
Nem értem ezt a feltételezés honnan jött. A CCX-865-nek semmi köze ahoz, hogy miért nem jön a BRY-357. Ózdnak eddig is kocsira volt szüksége, de nem adtak neki, ha leselejtezik a CCX-865-öt, akkor sem valószínű hogy az jön inkább más megyéből vezényelnek át buszt, azon egyszerű oknál fogva, hogy Sátoraljaújhely igényt tart a BRY-357-re még akkor is ha nem használják. A CCX-865-öt meg azért nem selejtezik egyenlőre mert mint írtam csuklós hiány van Ózdon is Barcikán is... Fognak még lomokat áthelyezni más megyéből Borsodba, de az hogy én vagy te mit szeretnénk, az senkit nem érdekel (Főleg Budapesten)... Arról nem beszélve ,hogy a busz fanokon kívül, szinte minden utasnak és a gépkocsivezetők 90%-nak kinyílik a bicska a zsebében a ha Ikarus helyett Ikarust hoznak és nem újabbat és ezt gyakran írásba is adják a társaság részére...
Éppen ezért nem is értettem ezt a CCX-865 meg Ózd, hogy hogy jön képbe egymással a kettő, mert nekem úgy volt meg eddig, hogy a 865 az barcikai, meg néha Miskolcon láttam, szóval arrafele.
És éppen azért, mert Sátoraljaújhely nem tartozik bele abba, hogy Ózd, Kazincbarcika meg Encs igazából egy üzemegység, nem adhatják Ózdnak a BRY'-t?? Pedig ott gyakrabban ki lenne adva....
No meg hogy ezért kapjon új műszakit a CCX-865, mert a BRY' nem válthatja le....
Ha papíron az NRL-915 csinálná, akkor a gyakorlatban is az csinálná. Hidd el, a gazdája inkább megy Egerbe, mint Ózdra. Egy nagyon egyszerű ok miatt vették el az egri járatot: mivel vissza 16:00-kor indul a vasútállomástól, mert meg kell várni a pesti vonatot, így 18:28-ra érkezik Miskolcra, tehát nem ér be a 18 órási bükkszentkereszti járatához.
BPR-635-höz lehetne kérni szépen valamilyen útirányt (ha forda nincs is meg senkinek,vagy csak nem publikus megértem).
Nagyon köszönöm :) ,ritka az ilyen öreg 200-as,ami még fordán van. Cirka 200-250 km-ről nem volna rossz tudni,hogy egyáltalán Sárospatakon,vagy Sátoraljaújhelyen keresse az ember aki utazna még ilyen járművel.
Papíron NRL-915, viszont minden hétvégén megy a veszekedés a sofőr-forgalmista között, hogy nem akarnak Egerben 5 órát állni. Helyette Ózdra járnak az FLZ-188 helyett, de oda sem szeretnek. Így Egerbe az FLZ-s forda égisze alatt mindig egy szabadnapos Intouro jár. Volt már NTL-981,NTL-982,NRL-908,NTL-979 sőt egyszer még a JMN-949 is.
Gyakorlatilag ami jut.
Viszont nekem is lenne egy kérdésem azok felé akik tudják, papír szerint melyik busz vinné a nyári Miskolc-Bogács járatot?
A CCX-865 leakarják vizsgáztatni újra, le is fogják, de nem biztos hogy kitölti az újabb évet a vizsga után... Arról hogy hova adják vagy hova nem, csak annyit, Barcikai üzemhez tartozik csak kölcsön van adva Ózdra, ha ott nincs rá szükség akkor vissza kerül Barcikára. Miskolcra nem kerül mert az más üzemegység és Miskolc meg Barcika nem ad egymásnak buszt... (Ózd, Barcika, Encs egy üzemegység azért vándorolnak egymás között a buszok)
Ha tényleg annyira ritkán van kiadva a BRY-357 mint ahogy írtad, szerintem is remek ötlet lenne ha átkerülne Ózdra a lejáró műszakijú CCX-865-ös helyére. Ózdon legalább biztosan gyakran ki lenne adva.
BPR-635, HCA-759, HEM-871, HNF-493 fordás is, a többi tartalék.
Bár ott a BRY jó, ha havonta egyszer ki van adva, akkor is egy-két körre. Ezért szerintem az sem lehetetlen, hogy őt átviszik majd Ózdra, de ez csak az én tippem, ne vedd semmi többnek.
Hát azért a friss műszakis öreg gépeket ( főleg, ha nem csak épp, hogy áttolják, hanem még egy látványosabb rendbetételt is kap ), akkor én szerintem még nem fogják dobni 1-2 hónap után. Átraknának szerintem azok helyére, amiknek meg az elkövetkező hónapokban járna le a forgalmi. Ózdra pont ígértek buszt nem ? Ott a CCXnek nincs sok esélye akkor mondjuk. Miskolcon igen, mert elvileg több 280-ast dobtak így is, mint amennyi új MAN érkezik majd. ( Ezt a MAN-os infót csak sofőrtől hallottam, tehát körülbelül nagyon halovány a valószínűsége. Véglegesen, hogy majd melyik kocsi hová kerül, azt még szerintem a kiosztás előtti utolsó napokban is megváltoztathatják. )
---
Egyébként amiket felsoroltál, összesen már csak ennyi öreg csuklós van ?
Amíg nem érkezik új/turkálós csuklós, addig mindenképp szükség van tartalék járművekre, a 3 miskolci 280-as is sokat dolgozik, illetve Kazincbarcikán az FKB-456 is szinte minden nap kint van. Az ózdi HEM-867 egyedül kevés a tartalékos feladatokra, így ha le is jár a CCX műszakija, valami kényszermegoldás mindenképp kell.
Ha ez egy újabb műszaki vizsga, akkor a közlekedési hatóság nem a ráncajtó létét/nem létét fogja nézni, hanem ha a járgány alkalmas, akkor újabb egy évre megkapja az engedélyt. Ha meg beüt a Kánaán az új buszokkal, szépen selejtezik a friss műszakis öreg gépet.
Igen tanszünetben a 14:25 K.barcika - Rudolftelep járatot Egri kocsi végzi, általában Neoplan, 13:55-kor érkezik Pestről és 17:55-kor megy vissza Pestre (gondolom Egerben váltanak)
Akkor is csak egy link volt, amin volt egy kép eloltott állapotban, de már nem elérhető. De gyakorlatilag minden elégett rajta, ami éghető volt, csak a váz meg a felnik maradtak felismerhetőek belőle.
Ezek a füstölgések a jobban tartott, ergo "luxus" megyékben is tökéletesen megállják a helyüket. Lehet, hogy ott 13 hónappal hamarabb üzemeltek be valami app-ot, amivel lehet jegyet venni, viszont abban a megyében nem biztos, hogy 4 városból is el lehet jutni bárhová pl. 21 óra után.
Rendszerszinten nézve a dolgokat kevés különbséget látok az egyes volánok "felségterületei" között. Ezért továbbra is kíváncsi vagyok, hogy szerinted ha jön mondjuk 60 új busz országosan, akkor melyek lesznek azok a "luxus" megyék, ahová biztos leraknak belőlük összesen 50-et. Mert én ilyet nem tudok mondani.
Vannak igazságok abban amit írsz, és éni egyet értek azzal, hogy kötelező jegyet váltani de például a húsvéti 4 napos hétvégén csak egy napot volt nyitva jegy pénztár, jegyautomata nincs, internet meg nincs mindenkinek és ez elég nagy probléma. Viszont egyet értek azzal hogy utolsó járatot ellenőrzik, ugyonis a dolgozóknak van bérlete, más részt 22:50- kor akárki nem kolbászolhat az utcán jelenleg, az ittas meg drogos utasokat ki kell zárni az utazásból (meg olyanokat is, és ez engem is idegesít, aki egésznap buszocskázik , mert "ingyé van a busz", amúgy egy forintjuk sincs semmire csak úgy utazgatnak és jelenleg ők teszik ki az utazóközönség 50%-át).
Másrészről pedig a pont te általad említett 14:05 Miskolc - Alacska azért nem tud időben elindulni mert 13:25-re ér a Búzára elmegy tankolni, és akkor váltanak a kollégák is. Na most a telepen 13-14 ig csúcs, nagyon sok busz tankol sokáig tart a dolog... Ez forgalom szervezési probléma. De erre mondanék egy jobb példát RTR-839 vasárnapi forda osztott. Megérkezik a járat Szendrő aut. ford. megállóhoz 17:35-re váltás 17:38-kor indul Barcikára. Technológiai idő elvileg 10 perc. Fordában 1 gkv végez 17:45-kor, 2 gkv kezd 17:28-kor... A busz fasorban sincs mikor 2 gkv kezdett elvileg, így ők sem indulnak el, mert 5 perc késéssel (és azért nem tolnak az időn mert beér és megy Sajógalgócra..)
Tehát kicsit összetettebb a probléma annál mint ami látszik
Nyilván mindenki a saját régióját nézi, így én is ezt teszem.
Nem állítottam hogy máshol minden nagyon fasza, de pontosan elég ha érezhetően jobb.Azt sem állítottam hogy máshol teljesen új buszok vannak...bár kétségtelen ha ezeket a buszokat lelkiismeretesebben karbantartják akkor meghálálják a gondoskodást.
Azonban az egyértelműen kijelenthető hogy a borsodi utas a bérletéért és menetjegyérért szarabb színvonalat kap.
Amikor színvonalról beszélek én erre gondolok hogy pl.
Gondoljunk csak bele abba hogy a megye az app jegyvásárlást a koronavírusnak köszönheti. Nem annak hogy hát ideje lenne egy lépést tenni a jövő felé, nem dehogyis. Jött a vírus, és lám lám szépen hamar be is vezették azt amit máshol már jó ideje használtak.
Az eltelt 1 évben felpörgettek bizonyos fejlesztéseket, de sajnos ebből a megyébe szinte semmi nem jutott el.
Nekem az örök vesszőparipám a jegyautomata, amelyekből 1 év alatt nem sikerült egyet sem üzembe helyezni.
Miközben a késő esti járatokon egyre gyakrabban előfordul hogy sofőrök sheriffet játszva lezavarják azokat akiknek nincs mobil jegye vagy papír alapú jegye. Mely alapesetben mindössze 6 óra időtartamban érvényes.
Pénztárak 18 órakor bezárnak.
Jegyvásárlási lehetőség a megyében jelentősen nehezebb lett. Én pár napja 1 idős házaspárnak vettem jegyet, mert a délelőtti csúcs kellős közepén álltak neki ózonnal fertőtleníteni a várót ergo 45 percig pénztár sem volt.
És mindezt egy szemüveges fiatal srác, rohadt mosolyogva közölte az érdeklődőkkel a forgalmi iroda kis ablakán keresztül.
Hát én is közöltem vele egy két dolgot, vagy inkább útravalót. Tehát emberi hozzáállás, és empátia szintén hiányzik a bent dolgozókból. Pedig ezt aztán 1 kurva fillérbe sem kerül.
Idegennyelvű utastájékoztatás nincs. Pedig bármilyen meglepő jó néhány külföldi megfordul naponta a pályaudvaron.
Persze jók ezek az új kétnyelvű belső matricák..de sokra nem megy vele az ilyen utas.
A megyében kevés partner értékesít zömében bérletet. De ők is jellemzően csak hó elején. Fontos lenne állandó partnereket bevonni,akik folyamatosan akár egész hónapban értékesítenek bérletet de akár menetjegyet is. Mivel ez a megye valóban rendkívül sok istenháta mögötti területeket rejt ahol fontosak lennének az ilyen plusz szolgáltatások.
A mostani utastájékoztató rendszer sem működik rendesen jó ideje. A hangosítása és a bemondás egy másodkategóriás farsangon is gáz, nem hogy egy megyeszékhelyen. Meg úgy összességében véve a meglévő rendszer ékes példája túlárazott kifejezésre. Erős napsütésben semmit nem látni belőle. És egyre gyakrabban nem működik. Kocsiállásonként más időt mutatnak stb stb.
A pontosság olyan amilyen, mondjuk a 14:05-s Alacskainak valahogy sosem sikerül elindulni időben.
Tehát van hová fejlődni, és kellene is, de legalábbis felzárkózni.
A csuklós MAN-ok érkezése majd megmutatja h a népligeti fejeseknek közép és hosszútávon mi a terve a régióval.
De ha pest ilyen 70 darabot nomeg gyms 20 darabot kap (persze ezeket még nem venném biztosnak ) Akkor a megyébe nem fog sok érkezni, néhány darabbal meg maximum az Észak Magyarország hasábjain lehet villogni.
És folytatjuk ott ahol abbahagytuk évekkel ezelőtt. --- Gyűjtő ---
Örülök hogy vannak olyanok akikkel lehet értelmes diskurzust folytatni, óvodai személyeskedés stílusa helyett.
Ennek a hsz-nak a fényében ismételném meg az eredeti kérdésemet: mondjatok már "luxus" megyéket, amelyeket - Volán szempontból - kolbászból font kerítés véd a többitől. Mert én ilyet nem tudok. Ismerek én is jobban tartott egykori volánokat, de a KK-sítás és a központosítás szerintem is kb. mindenhol ugyanazt az egyenszart hozta el: ide-oda kilengő ingákat, fel-le hullámzásokat.
De itt nem is igen van sok Credo. ( arányosítva nézve a többi térséggel )
Erre mondtam, hogy a beszerzések nagy részéből viszonylag értelmes kocsikat kaptatok.
A Gyms megyei forgalom ( amit az ÉNYKK leművelt ) az azért rossz, mert oda konkrétan csak az ment. Ezért van rászorulva az összes üzem nagyon sok tartalékra. Nem beszélve arról, hogy sokszor nem is a 200-as széria a mumus, hanem a Rába, meg kezdeti cipősdoboz Credok. ( Ezért is selejtezték előbb a Rábákat, az ezredforduló előtti 200-asokkal szemben. )
Itt Rábákkal se kell/kellett nagyon küzdeni, mert nincs, meg az első generációs Credoból is jó, ha van 4-5 db.
Tehát csak azt akarom hangsúlyozni hogy amit írtál az így is van, de ez a probléma még így is ezt a térséget érinti kevésbbé. ( Azt már kétszer se mondom, hogy az ARC is kb egy hajszállal jobb a Credo-tól ), de legalább az újonnan beszerzett kocsik ( amik már 2015 után jöttek), legalább azok úgy ahogy jó/ jobb , mint a nyugati részre érkezők.
--
Az pedig, hogy a műszaki karbantartás itt nagyon rossz Borsodban, azzal nem is vitatkozott senki.
Én az ország nagy részének közlekedési helyzetének csak részben vagyok tisztában, de az alábbi mondatokra reflektálnék:
"úgy szépen eljutottunk oda 4 év alatt, hogy itt egy viszonylag tényleg erős flotta jött létre, nem 1 Ft-os járművek, amik szétesnek egy kátyú miatt, hanem egy használható géppark. Ennek is köszönhető az, hogy az a maradék Ikarus nagy része már nincs napi szinten bevetve , csak tartalékba."
Szóval Borsod megyében járműpark jelentős részét lecserélték, és Credo viszonylag kényelmes és klímás, de karbantartás szempontjából borzalmas. Drága nehezen beszerezhető alkatrészekből áll... A nehéz útviszonyokat egyáltalán nem bírja, és az hogy napi forgalomba vannak nem az összeszerelésnek köszönhető, hanem a sofőröknek akik lehordozgatják minden délelőtt őket a műhelybe. Pontosan ezért állandóan jármű hiány van minden telepen, csak ezt nem veszik észre a laikusok mert összevonják járatokat, vagy késve de elviszik őket.... Nem egyszer előfordul hogy a sofőrök órákat várnak a telepen mert nincsen tartalékbusz.. Akik azt hiszi hogy a megyében jó a helyzet az téved. Annyit még hozzá tennék hogy pont az a durva hogy az Econnel 60 millió forint (túlárazva), de az összeszerelés minősége alapján kb 40 millát ér, egy hasonló Setrát pedig 70 millióból lehet venni. A kettő között azért van némi minőségbeli különbség...
Még annyit tennék hozzá, hogy mielőtt KK-sítva lett a Borsod Volán, bár nem a legjobb jármű parkkal rendelkezett, de a 3 volán közül amivel összevonták a borsodinak volt a legtöbb tőkéje (megtakarított pénze), ha akkor nem vonják össze a tervek szerint következő évben egy nagyobb jármű beszerzésre készültek. Már nem tudjuk meg soga hogy mennyit fejlődött volna így a cég, de sok pénzt kivettek a KK-sítással belőle...
Nem mondom kétszer se, hogy nem lehetett volna szebben közölni neked a mondandóját, de ne haragudj, tényleg egy nagyon valótlan dolgot írtál.
A Kisalföld Volán ( a Borsodhoz hasonlóan ) elég nagy területet szolgált ki. A régebbi évekre visszamenőleg , bár pontos járműbeszerzési adatom nincs, de valóban az volt, hogy ott sokkal nagyobb számban érkezett új kocsi, mint ide Borsodba. Az, hogy milyenek az már megint más tészta ( 2000-es évjáratú 260-as váltja az 1982-es 260-ast stb ), de a lényeg, hogy új kocsi érkezett, mégha ez színvonalban nem is látszott meg annyira, mivel a kiváltott típus helyére ugyanaz a típus érkezett, csak zsír újan.
--
2015. KK-sítás.
Mikor az egyesítés történt és beledobtak különböző cégeket egy dobozba, mondván, hogy az a cél, hogy azokat egységesen fejlesszék, már ott mindenki tisztában volt vele, hogy mivel azok előtte nem azonos szinten fejlődtek, ezért értelemszerűen lesznek olyan helyek, akiknek ez jót fog tenni, meg lesznek olyanok, akiket meg pont le fog húzni.
Na és akkor itt jön az a dolog, amiért ott van a helyzet, ahol van.
Itt Borsodban 2015-ben még országosan a leglezüllöttebb, rozogább állomány volt, utastájékoztatás is nuku. Összességében külső benyomásra mindenki szerint ( Komárom-Esztergom és Nógráddal egyetemben ) a legrosszabb szinten volt ez a térség.
Aztán szépen az évek folyamán, ahogy jöttek a beszerzések ( KK-ként mindenhol máshogy, más típusok és más mennyiségben is ), úgy szépen eljutottunk oda 4 év alatt, hogy itt egy viszonylag tényleg erős flotta jött létre, nem 1 Ft-os járművek, amik szétesnek egy kátyú miatt, hanem egy használható géppark. Ennek is köszönhető az, hogy az a maradék Ikarus nagy része már nincs napi szinten bevetve , csak tartalékba.
Na ezt nem sikerült az ÉNYKK-nak megvalósítani ( már csak a vezérigazgató választás is tragikus döntés volt ), de ezen felül tehát, járműbeszerzés nagyon ritkán, az is kis mennyiségben, és ami lett is nagyon olcsó cucc ( Credo Inovell, Econell ). Beszerzéseiknél is leginkább a szóló járművek cseréjére mentek rá nyilván, mert az volt könnyebb ugye, de csuklósaiknál már az átlagéletkor 19 év volt 2019 nyarán..
Konkrétan GYMS megye meg ennek a legnagyobb vesztese volt, mivel amikkel összerakták őket, mind béka segge alatt volt. Zala: Kis terület, elkényelmesedett vezetőség. Balaton volán: Nem is kell részletezni, nógrádi, borsodi szinten volt. Vasi szintén. Tehát gyakorlatilag a győri volán ezeknek a 0 szintjére süllyedt le, és azért is volt az, hogy mikor az országos Volánbusz létrejött, kénytelenek voltak oda Győrbe ( meg Gyms megyébe ) mindenhonnan a még viszonylag "hadrafoható" járműveket összeszedni.. Kecskeméti Mercedesek pl. Valamivel váltani kellett az ottani 30 év feletti járműveket, amit az ÉNYKK nem tett meg.
Nem hiába fog most oda a MAN-okból is 20 db kerülni. Ott Győrnél 280-ason kívül nincs más csuklós típus. A mostani Volánbuszt is az a térség húzza le a legjobban, ahol az ÉNYKK volt.
Tipikus magyar agy.. Nyugat mindent visz kelet meg szar.
( Csak nem a Volánbusz szolgáltatás terén ). Ha olyan nagy ágyú vagy, költözz Győrbe, és járj napiszintent a falvakba, ne egy utad során állapíts meg dolgokat.
Na vegyél vissza kis pajtás Te itt mint pelenkás busz "buzi" ne oktassál.
Engem az abszolút nem érdekel hogy hova jártok fotózni.
Én itt, szemmel látható, szolgáltatásbeli különbségekről beszéltem. A borsodi rész kárára.
Engem a saját tapasztalat érdekel, amelyből egyértelműen megállapítottam pest és gyms megyei utaim során hogy mi hozzájuk képest béka segge alatt -5.
Pont.
Azok a régiók teljesen más univerzumban vannak minden téren, ehhez még csak nem is kell professzornak lenned hogy észrevedd.
És eljött az ideje hogy a lesajnált de mégis az egyik legnagyobb napi forgalmat bonyolító borsodi régió is elinduljon a fejlődés útján, de legalábbis az említett két megyében alapnak számító szint elérése és megtartása itt is valósuljon meg.
Én utas szemszögből nézem a dolgokat,és nem albumokat lapozó rajongó szemből. Azért van különbség öcsém!
Messze jobb itt a helyzet ... ( Ózd helyit leszámítva )
Aránylag jó minőségű kocsik. Viszonylag elég nagy számban is. Ikarusok nagyrészt tartalékok . GYMS megyében fél 200as flotta fordán.. Ami új az fapadosnak számító Inovell. Járatok közt rendszer nincs.
Elsősorban azokat a megyéket ahol az elmúlt 10-20 évben az előd volánok viszonylagosan rendbe tették a saját ellátási területüket. A központosítással pedig nem hogy csökkent hanem még nőtt is ezen területeken a színvonal.
Mind flottában,mind szolgáltatásban egyaránt.
Elindulunk Pest megyéből, ahol aztán a flotta azért rendben van. A szolgáltatás minősége sem az a nagyon szar kategória. Menetjegyet gyakorlatilag bárhol vehet az ember ( jegypénztár, applikáció, automata vagy több száz partner )
Három negyed úton megállunk GYMS megyében, ahol szintén azért nem olyan rossz a helyzet. Flotta adott, no meg egy érzékelhetően jó színvonal. Ebben a megyében még arra is van forrás hogy a szomszédos Ausztriába legyenek napi járatok az ingázó dolgozók és diákok számára, tehát azt gondolom nekik sem annyira rossz.
Aztán eljutunk szépen alulra, Borsodba. Flotta bár próbál egységes képet adni,az még sem jön össze. Gyűjtő telep, levedlett buszok bontás előtti utolsó állomása.Tisztelet a kivételnek, no meg a SEW Volvoknak de azt gondolom érhető mire gondoltam.
Szolgáltatás színvonalát nem is említem.Mert nincs. Nulla illetve azt nem kifejezhető érték.
Tehát van egy Volánbusz, van 3 megye és 3 eltérő színvonal.
Bár ebből kettő viszonylag közel van egymáshoz, tehát józan paraszti ésszel is azt mondanám hogy akkor nem a harmadikat kellene felhúzni egy elfogadható színvonalra?
Dehogynem.
Az említett két megye gazdaságilag jelentősen jobb helyzetben van,ebből kifolyólag valszeg az utazóközönséget is jobban kényeztetik a magasabb színvonallal, de ugyanakkor ezekben a megyékben nem okoz gondot egy családban 2. vagy 3. autó megléte.
Még mondjuk a zsákjáratokkal tarkított keleti végen minimum elvárásokat sem sikerül megteremteni. Olyan elvárások ezek, amelyeken a másik két megye legalább 1 évtizede túl van.
Nagyon komoly kettős mérce van. A szegényebb,fejletlen megyékben élő, az ebből következően kevésbé fizetőképesebb utazóközönséget egyértelmű hátrány éri a jobb "luxus" megyékben élő utazóközönséghez képest.
Mint rendszeres utas, sokszor az az érzés fog el hogy ez a régió valami ukrán enklávé lett. Senki földje.
Átmenetileg átkerült Barcikára kocsi hiány miatt és az NRL-950 helyére volt kiadva tegnap... Ugyanakkor az LVN-608, LVN-609 lekerült Ózdra valamelyik fordára ideiglenesen...
Borsod megyébe hánny db Új csuklós M.A.N-t várnak?mert Baranyába 8db, Heves 6db, Győr-Moson-Sopronba 20 db, Pest megye 70db edig ennyit tudni az elosztásról!
Betiltva biztosan nem lett, mivel a '90-es években is még gyártottak trilexes 200-asokat. Azt viszont nem tudom, hogy '86-ban gyártottak-e trilexes 200-asokat.
Tervek szerint, Barcika egy darab új MAN csuklóst kapna, valamint a megye összes csuklós Volvója ide kerülne Barcikára. A helyükre pedig, Ózdra, Miskolcra jönnének a többi MAN új csuklós buszok. Érdekes hogy a 3 tengelyes SEW-es Volvokkal már számolnak a megyében ha megjönnek a MAN-ok...
A CCX-875 az ongai fordára (JIW-413 helyett), a JLZ-529 a szirmabesenyői fordára (LOA-399 helyett) van jelenleg kiadva. Mindkét Conecto műszaki vizsgára készül.
Én anak örűlnék ha Ózd-Miskolc,Kazincbarcika-Miskolc viszonylaton csak Új M.A.N-ek közlekednének az 5 db SEW Volvo itt maradna a megyében! A Mos Volvokat meg Szikszó-Miskolc, Mezőcsát-Miskolc,
Mezőkövesd- Miskolc viszonylatra, Nwx-309- meg Edelény-Bódvaszilas-Miskolc viszonylatra, a 3db KNL meg Sátoraljaújheyre raknám,FLX-357 Ózd helyijáratra!
Hát biztos nem fogják telerakni Borsosdot vadiúj MAN-el! Lehet kaptok pár darab újat meg használtakat máshonnan. Lehet majd akkor örülnél a MOS-nak is.
Ózdon megszűnik nem sokára valami nagy gyár. Sok munkás bérletes utas el fog most veszni megint. A sulis járatokon kívül kell eggyeáltalán még csuklós kocsi oda?
Annyit tudok, hogy 2 hete bevitték a műhelybe műszaki vizsgára felkészíteni, de hogy levizsgázott-e már azt nem tudom. Forgalomban még nem láttam azóta...
Nagyon jó kérdés, hogy hogy derül ki, ha valaki Parasznyáról szeretne átmenni vele Varbóra. Elvileg lehetne igényvezérelt a járat (x perccel az indulás előtt jelezni az utazási igényt yyyy telefonszámon), de ehhez le kéne írni a pontos eljárást az utas számára. Az szerintem védhetetlen megoldás, hogy "addig megy, amíg van rajta utas", mert ha Sajószentpéter közepén leszáll az utolsó utas, az még nem garantálja azt, hogy két megállóval később, akár még Sajószentpéteren belül nem várja senki az adott járatot.
Ez megint az a káosz, amit a járművezetői jegyértékesítés felfüggesztésével is előidéztek. (Épp erről beszélgetünk a Volán-topicban.)
Kimaradt egy szó a közleményből. Menetrend szerint a kondói elágazás utáni megállókban már csak leszálló utasok részére áll meg. Ennek megfelelően ha ez után a megálló után kiürül, akkor visszafordul, hiszen a kondoi elágazás után már nem kell felszállóra számítania.
Ha megnyitod a menetrendi mezőt benne van, hogy a járat mindenképpen elindul Sajóbábony Ipari park megállóhelyről (ha nincs utas akkor is) 23:20-kor, de ha nincs utas akkor csak a Kondói elágazásig közlekedik. Az biztos, hogy rosszul fogalmazták meg ezeket a tájékoztatókat, mert a 20:30-kor K.barcika - Mályinka között közlekedő járathoz is az alábbi szöveg van írva, de ha megnézzük menetrendi mezőt, kiderül hogy ez csak a Dédestapolcsány mályinkai elágazás és Mályinka tűzoltószertár megállóhelyek között érvényes..(Már csak abból a szempontból is muszáj visszamennie Dédesbe, mert ott parkol a busz)
A munkanapokon és hétvégén 23:20-kor Sajóbábonyból Varbóra közlekedő járat viszonylatban csak utazási igény esetén közlekedik.
No ez pontosan mit is jelenthet??Lehet én vagyok buta, de nem egyértelmü.
Eddig is fű alatt addig ment a busz amig utas volt rajta.Nevezetesen ahol az utolsó ember leszállt ott fordul vissza Miskolcra rezsibe.Ez lett április 11-tól hívatalos,vagy el sem indul ha nincs utas??
Tessenek ránézni erre a viszonylattáblára. Szemüvegben, a képet közelről nézve sem látom, hogy mi az úti cél. Kinagyítva tudom csak elolvasni, miközben a tábla felét együttesen elfoglalja:
- a semmi
- ugyanannak a végcélnak a megduplázása
- az egyébként megfelelő nagyságú viszonylatszám besötétített mezője.
És megszűnik vasárnap az 5:50 Miskolc-Debrecen, 9:00 Debrecen-Miskolc járatpár. Helyette a Debrecen-Ózd járat indul 9:30 helyett 9 órakor. Továbbá a hétvégi Debrecenben 5 órás kamillázás is megszűnik, mivel a 9:50 Mc-Db, 17:00 Db-Mc járatpár ebben a formában megszűnik, helyette hétvégén is 14:30-kor fog visszajönni, mint hétköznap.
A busz tegnap délelőtt az LTG-533 helyén volt kint.
Ami zavaró,hogy az LTG-533 2 éve csinálja az adott fordát ,ennek ellenére A 4 es lap a viszonylat jelzés.
Más buszok dúskálnak a táblákban van amelyikbe Borsod Volános,ÉMKK-s és Volánbuszos verzió is van.Ennek a fordának papir fexnik.Ez a mai világban szégyen
A Gagyságban szolgáló GXD-416-ot a földrajzi távolság miatt nagyon nehéz a Bükkel együtt elkapni, így kihasználtam az alkalmat, hogy ma az LTG-533 helyett a Bükk lábainál forgolódott. :)
Emellett az sem mindegy, hogy mikor és hol vezetnek. Nem mindegy, hogy 100 km-t tekerek-e le a Miskolc-Ózd vonalon vagy ugyanazt a távolságot Miskolcon teljesítem. Az sem mindegy, hogy jellemzően hétvégén járom meg a Miskolc-Ózd szakaszokat, vagy mondjuk munkába járáskor teszem ugyanezt.
Így van. Emellett az sem mindegy, hogy mikor és hol vezetnek. Nem mindegy, hogy 100 km-t tekerek-e le a Miskolc-Ózd vonalon vagy ugyanazt a távolságot Miskolcon teljesítem. Az sem mindegy, hogy jellemzően hétvégén járom meg a Miskolc-Ózd szakaszokat, vagy mondjuk munkába járáskor teszem ugyanezt.
Szóval a baleseti kockázatszámítás egy csöppecskét bonyolultabb művelet annál, minthogy két számpárt behányok egy topikba és elküldöm hozzá a fenébe azt, akinek a véleménye amúgy, úgy általában nem tetszik nekem.
Ez nagyon komoly diagram. Kiveszünk egy 19 évet felölelő korcsoportot, összehasonlítjuk néhány 5, max. 10 évet felölelő korcsoporttal, és verjük a tamtamot, hogy na, látjátok, ők vezetnek a legrosszabbul :))))
Ehhez a táblázathoz érdemes mellé tenni azt is hogy az adott csoportba hány ember tartozik
65-85 év 1767000 fő
46-64 év 2628000 fő
36-45 év 1365000 fő
31-35 év 615000 fő
25-30 év 753000 fő
18-25 év 738000 fő
Ha ezekkel a számokat elosztjuk máris kiderül hogy a 1 millió lakosra vetítve a következő a helyzet:
65-85 év 6,3%
46-64 év 10,2%
36-45 év 16%
31-35 év 15%
25-30 év 15,8%
18-25 év 20,2%
Tehát nem a középkorúak okozzák lakosságarányosan a legtöbb balesetet hanem a fiatalok, viszont ha hozzászámoljuk hogy a 65 év feletti korosztályból jóval kevesebb személynek van jogosítványa mint a fiatalabb korcsoportból és hogy az idősebb korosztály heti 1-2 alkalommal vezet és rövidtávon, míg a középkorúak és a fiatalok hosszabb távon és gyakrabban vezetnek, akkor lehet hogy megtett kilométerre vetítve (bár erre nincs konkrét adat) lehet hogy az idősek a legveszélyesebbek.
Országszerte 5 ráncajtós van a mai napig forgalomban és belőlük a BRY-357 és a JSZ-379 igazából 4 ajtósak. A JUP-949, a CCX-865 és a CCX-875 amik kétajtósak.
Elég degradáló amit írsz, én nem a véleményemet írtam le ez egy hivatalos dolog lett volna. Ha egy 18 éves Merci Conectot át tudtak volna csoportosítani ide(vagy bármint ami fiatalabb), akkor a HEM-870 selejt lett volna, most nem lett az. Most az LWF-993 van a porond, mivel kuplungos, váltót fel kell újítani, és nem sokára lejár műszakija... De valószínűleg megújítják a műszakiját, mivel az új szóló buszok a pandémia miatt egyenlőre parkolópályára kerültek. 2045-ig biztos nem közlekednek C80-asok, mivel ha megérkeznek a MAN csuklósok, már kész terv van arra, hogyan csoportosítanának át buszokat...
A C80-ast illetően én is biztos voltam benne mindig és az is vagyok, hogy kap új műszakit. Én sem hittem soha a selejtezésében. Csak eléggé komolynak bizonyult ez, nekem pedig alaposan meg volt róla a véleményem.
Még mindig nem hiszem el, hogy egy kettő jómadár kitalál valamit. Vannak olyan személyek, akik már összes kocsit leselejtezték nálatok. Mikor fogjátok már fel, hogy minden nem megy a kukába ?
20 éves C80-asról van szó ..meg Borsod megyéről. Így is itt van a legtöbb "idős" 280-as forgalomba még ( Nem db számra van legtöbb a 280ból, hanem konkrétan idős korúakból - csak írom mielőtt még vita lenne ).
Én például egyáltalán nem aggódtam ezen, hogy a Hemnyóchetven nem kap új műszakit, mert biztos voltam benne, hogy fog, és abba is biztos vagyok, hogy még itt lesz 2045-ig.
Selejt lett a HEM-870?? Hát ilyen már tényleg nincs.......
Nagyon remélem, hogy végül ugyanúgy megkönyörülnek majd rajta is, mint a DUD-972-n. Hogy mégis kap még 1 év forgalmit.
A HZE-123-at sajnálom, remélem rövid időn belül újra közlekedni fog.
A HEM-870 selejtezése amúgy is teljesen abszurd dolog, mivel régebbi szériájú 280-asok is vannak még és előbb szerintem azok kopjanak már el teljesen a menetrend szerinti forgalomból. Majd aztán lehetne szó a fiatalabb korosztályú Ikarusok selejtezéséről. A hatalmas csuklóshiányról pedig már tényleg nem is beszélve........
Amúgy meg mindegy lenne ha már most érkeznének is az új helyközi csuklósok, mert ez a nagy hiány már lassan enyhíthetetlen lesz....
Milyen jó most hogy, a HEM-870-et leselejtezték, CCX-865 Ózdra került, a KNL-240 tartósan javít, HZE-123 betört a szélvédője, elég érdekes szituáció állt elő. A KNL-240 helyett közlekedő FKB-456 szemlés lett helyére kiadták a NHF-494-et. A HNF-494 (HEM-870 utódja) helyett JMN-893 került ki, JMN-893 helyett FKE-798. HZE-123 helyett NRL-950, NRL-950 helyett MLG-013. A hab a tortán az FLX-964 helyén HYG-656 lenne, ha nem robbant volna le, így KUU-213. Illetve LWF-993 kuplongos helyette KUU-211, tovább az RTR-838 tartósan javít helyette LDL-594. Így eljutottunk oda hogy tagnap délutántól ma estig egyáltalán nem volt tartalék busz barcikán... Természetesen a selejtezések folytatódnak...
LIP-227 jelen állás szerint selejt lesz, már lassan 1 éve nemtudják megjavítani, eddig ugy nézz ki az LDL-535 lesz a fordás busz amíg van rajta műszaki,utána pedig egy másik arc érkezne a helyére ha megjönnek az új credok
Nyugi Nyugi. Csak szép sorjában. Először az Ikarusok a bontóba, 3 évtized után nincs helye az utakon pláne nem utast szállítani. Utána meg mehet(ne) összes régebbi Credo és Arc. Busznak egyik sem nevezhető,olcsóak voltak,gurulnak A-ból B-be de egyébként nulla.
off
Én szándékosan nem kezdtem bele a " 70 évesen miért vezet " dologba. Először azt gondoltam h különjárat volt, ott bevett szokás nyugdíjas sofőröket alkalmazni.. De nagyon hamar kiderült hogy ez bizony menetrendszerű volán járat volt. Itt viszont azért már meglepő ha valaki 70 évesen tolja a kilométereket.
Hogy ki meddig óhajt vezetni azt az adott emberre kell bízni, illetve a megfelelő orvosi véleményre.
De egy biztos. Itt meghalt egy utas aki utazás céljából kívánta használni a járatot.És nem azért hogy meghalljon.
A körülmények pedig mind közre játszódtak az utas halálában. Rossz manőver, a sofőr,és sajnos mindez egy végtelenül elavult nem biztonságos buszban.
Egyébként a 70 évesek 3-4 x kevesebb balesetet okoznak mint a fiatalabb sofőrök,de szerintem van az a pont amikor a kulcsot a fiokba kell tenni.
Mi utasok meg remélhetjük hogy a sofőr,és legfőképp a kiadott busz megfelelő állapotban van,és biztonságos.
Persze ettől még lehet, hogy egy független, minősített szervizben elvégzett szemle csúfos eredményeket hozna bizonyos napi forgalomban résztvevő régebbi buszoknál.
De azért baleset esetén voltak és lesznek (is) felelősök. Tartsák ők a fejüket a kés elé.
Az 1970-es években a jogosítvány 3 évre volt érvényes.
60 év felett már csak két évre.
70 év felett pedig már csak 1 évre.
Ugyanakkor a fiatalokat is lehetett szigorított pályaalkalmassági vizsgáltra kötelezni, ha egy év alatt két-három saját hibás balesetet (akár kicsit) is okoztak.
Ne általánosítsunk már. Igen, vannak idősek, akiknek semmi keresnivalója a kormány mögött, de vannak, akik kiválóan vezetnek.
Az nem megoldás, hogy X év után elvesszük mindenki jogosítványát.
Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha X év után csak különböző vizsgálatok, tesztek után kaphatnának az idősek jogosítványt. Például reflex teszt, esetleg egy teljes forgalmi vizsga. Aki nem tudja megcsinálni, az ne vezessen, de a teljesen egészséges emberektől ne vegyük el a jogosítványt, csak azért, mert az életkoruk egy nagyobb számot mutat.
Lehet példálózni, hogy a fiatalabb sofőrök több balesetet okoznak, csak az a helyzet, hogy a fiatalabb sofőrök kicsit többen vannak (hálistennek), mint az idős vezetők. Arányaiban nézve, lehet kicsit több balesetet okoznak az idős sofőrök.
Nem azért a 20aser,de 70 évesen nem hogy buszt, de még kocsit se kéne vezetni.
Tény , hogy az országban Nógrád és Borsod megyében vannak a legidősebb illetve legszakadtabb járművek Volán téren , de egy telibe ütköző vasrúdtól egy ARC üveg is beszakad.
A HEM-870-ről mélyen hallgatnak, most a HNF-494 van kiadva helyette, de lehet hogyha csuklós hiány lesz azt is feltámasztják... A KLN-240 rendelkezésre állása 22 napból kb 10 nap. Most éppen injektorokat cserélnek rajta ha minden igaz. Az FKB-456 korához képest megbízható járgány ő 22 napból kb 18 napot rud teljesíteni de akkor is kisebb javításokra van szükség. Tavaly is csak egy nagyobb műszaki hibája volt mikor kirohadt alóla a C tengely, de 2 nap alatt megcsinálták. Az a baj a barcikai Volvokkal, hogy nem értenek hozzá és nagyon sokáig tart a javításuk, nehézkes a karbantartásuk...
Nyilván ez lesz, de azért így korrektebb a dolog, mint lejárt műszakival nézni a naptárat, hogy mikor jönnek végre a megígért járgányok. Remélem a HEM-870-nél is hasonló lesz az eljárás.
Arról esetleg van valami fejszámolós statisztikád, hogy a zubogyi Volvo és az FKB-456 hogyan állnak egymáshoz képest rendelkezésre állás tekintetében?
Valóban gyorsan levizsgáztatták, mivel járműhiány van megcsinálták azokat a dolgokat ami elengedhetetlen a műszakihoz és kiadták. De hiába érvényes a műszakija jövő márciusig ha meg jönnek a Credok addig, akkor selejt lesz...
Sosem volt Kazincbarcikai! Kezdetben Kazincbarcikán NWX-326 és NWX-327 volt, NWX-326 elvitték, NWX-327 Miskolchoz került a többi mellé (NWX-325, NWX-331)
Álljon itt egy másik kopjafa, a boldog békeidőkben Alacska és Varbó csatalova, Sajószentpéter szépsége a DUD-565. Hamarosan begurul a ravatalozóba és véget ér a 26 éves történelme. Még kicsit több mint 1 óráig van műszaki rajta aztán lehet kiskanál, de lehet kenőkés lesz belőle.
A képemen már miskolci tartalékként Abaújlakon fordul rá a délutáni 16:20-as Abaújlak-Szikszó járatára az LSV-292 helyett:
Érdekesség, hogy a DUD-972 hétfőn selejt lett mivel lejárt a műszakija, ma bevitték a műhelybe és úgy döntöttek hogy kap még egy esélyt, persze a költségeket még számolják hozzá, hogy megéri-e.. Viszont az hozzá tartozik a dologhoz, hogy azóta a fordán 2 nap alatt 4 busz dolgozott...
A MOS Volvokról alapból mindenki tudta, hogy Debrecennek jár 10 db, csak ugye a HÉV-pótló miatt Pest nem tudta még leadni a SEW-eket, így Miskolcnak adták a debreceni 5 db-ot, hogy enyhítsék a kocsihiányt.
Pont egy hete az LKT-297 állt meg hajnalban, annak pótlására hozták ki. Mivel osztott forda, délben letették a külső telephelyen (Bodroghalom), a délutános már C56-ost hozott ki a Volvo helyére, majd este, amikor végzett, a BRY-vel ment haza, Újhelybe.
Off: Na, megkövezem magam :D Soprpnban kivonták a 260ast, helyette lett egy 263as:D 2 csuklós még megy.
Hát igen, nem csak itt a nyomornegyedben, Borsodban van ez a viccparty. De az is szép, hogy itt elbúcsúzott a megye legidősebb közforgalmú busza, JOB-671 ( 1985 ) II. a JOB-660 volt ( 1986 ), erre 2 remek OT-s kocsi leváltása után sikerült találni egy 1983-asat ( HCC-475 :D )
Hát mondjuk ott csak 1 260( ha még megy ) meg 2 280 van, de oda is kéne . Mint ahogyan az ország összes olyan településére, ahol a Volánbusz szolgáltat, mivel, ha megnézzük, messze ezekben a városokban a legszarabb a járműparkok kora, meg a járművek állapota.
Amit a volánbusz új buszok elosztása terén is csinál vicc! Pl Gyulára minek kell 2db csuklós Conecto! Salgótarján, Ózd, Eger vagy Szeged sokal nagyobb szügség lett volna rájuk!
Sztem még a jó Isten se tudja nem még itt a fórumozók. VBnél 5 percenként változnak a dolgok elég csak Egerre nézni. Mi jön mi nem jön mi selejt mi nem selejt. A csuklós MANokból én 7et hallottam a megyére. Bár nem tartom kizártnak hogy azóta ez is változott már. Illetve azt sem tartom kizártnak hogy Miskolcra jön ennyi nem Borsodba. Állítólag Eger is kap helyire. WTF? Azért mondom majd ha már itt vannak. Addig felesleges agyalni ezen. Illetve még akkor se. Elég a MOSos Volvókra gondolni. Bele se lakták magukat már tovább is vitték.
204 db MAN csuklós lesz majd országosan, a szólóknál három részre van osztva a tender, a harmadik rész fog valószínűleg a Credókra vonatkozni, amelyekből 365 db lesz majd az opciós kocsikkal együtt.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Igen azt néztem régóta, csak hogy egy jó ideje meg újult és helyit is mutat gondoltam ezeket is mutatni fogja majd akkor, de idővel úgy is kiderül melyik busz Lessz látható és melyik nem 😉
Nálunk a helyköziekben eddig is volt követés,csak a helyiekben nem.Viszont az elmúlt időszakban a csak helyit járó buszokat is kezdték bekapcsolni ebbe,így pl. a komlói bn12-k már követve vannak(de biztos ki is lehet kapcsolni,mert nem 1x van,hogy 1-1 járatra nincs követés,miközben a busz fordájának megelőző és azt követő járatán már megint van követés).
Valószínű nincs aktiválva a megjelenés mert a héten kezdték el nagyüzemben beszerelni a HC Lineart az egri buszokba, első körben az EC és IC12be. Az első körben kijelölt 2x db buszt a jövőhéten fejezik be , gyanítom utána a következő nqgyobb példányszámban jelenlevő Eco és Inovellek lesznek.
Ez a jármű követés dolog, nem minden busz kapja meg, vagy csak nem kapcsolják be? Nem tudom hogy működik ez a dolog! Pl helyi járat vagy egyes helyközi járat hogy nem látszik rendszám? Vagy későbbiekben minden busz megkapja? Köszönöm előre is 😉
Hát én erősen elgondolkodnék az újabb vizsgán. Főleg, hogy valóban az alatt a két hónap alatt nem csak zárt szelvényt, hanem azzal együtt jó sok lóvét is beleöltek. A "megmentő" KUU-211-esnek pedig bő két hete van még a műszakijából (03.13.), szóval hamarabb beüthet a gond, mint tervezik.
Ami járgány ennyire jól működik, azt nem lenne szabad kivágni holmi Credo-ígéretek miatt.
És tényleg elképesztő, hogy kb napi 30 perc gondoskodás jut rá a telepen és mégis megy, mint az álom. Ezt meg kéne becsülni.
Nincs itt szó a járványról. Folyamatosan csúszik a szóló buszokra kiírt tender ajánlattételi határideje. Ha így haladunk, lehet hogy a MAN csuklósok vagy az azok által leváltott régebbi, de használható csuklósok is előbb megjönnek mint a Credok.
Valóban kár érte, rendelkezésre állásról annyit, hogy az előző műszaki vizsgája előtt 2 hónap kellett a felkészítésre, lemezelésre. Ebben az évben nagyobb műszaki hiba nélkül közlekedett, egy 22 munkanapos hónapban 20 napot simán letolt hiba nélkül, hozzá téve azt hogy 2009-től mai napig egy gazdája van, aki rendben tartotta a buszt. Mivel naponta valóban 300 km lecsavart a napi szervizelésére nem is nagyon jutott idő, mégis elketyegett, mint egy Doxa...
Ennél a cégnél rendes felújításról nemigen beszélhetünk. Amikor egy nyolc számjegyű felújítási kerettel bíró járműnél másfél éven belül megjelenik a rozsda...
Azért egy fórumos márványtáblát mindenképp megérdemel a járgány és személyzete is.
Kb 2009-óta hűségesen csörömpöl a szuhafői úton, aminek a Felsőnyárád-Zádorfalva szakaszát kb 3 éve tettek csak járhatóvá, a külső szakaszon továbbra is a tank a legjobb közlekedési eszköz. A váz ennek nyomán finoman görbül is, bár a néhai JLZ-515-öt soha nem érné utol.
Ha jól méregetek, az aktuális DUD-972 forda munkanapokon kb 280 km-t és kb 13 órát gurul és nyilván nem rendelkezek hiteles adatokkal, de külső szemlélőként nézve remek rendelkezésre állást produkált. Nyilván a gondos gazdának/gazdáknak köszönhetően.
A Szuha-völgy eleve egy szép hely, de pár éve a reggeli időszakban beforgatták Kánó, Égerszög, Rudabánya felé is, így nagyon nehéz volt ellenállni, ha igazán szép terepen akartam pár képet készíteni a sárga testéről. :)
Egy kép Felsőtelekesről 2020 őszén
Ez pedig a kráterekkel teli szuhafői út 2021 február 19-én, ekkor láttam utoljára.
Itt szó sincs kiváltásról. Itt rizikózásról van szó. Ózdon helyivel együtt 7 csuklós forda van jelenleg 4 csuklós tartalékra. Volt olyan eset Januárban hogy az egyik HXT helyett ment a HCC, műszakis volt a DUD és két NWX. Az egyik NWX helyett ment az AKD, a másik helyett a HEM. Na máris kopp. Mi történt volna ha lerobban egy másik HXT? Vagy megáll valahol a világban az FLX-357? Küldik majd a LOL-848-at vagy egy Citarot?
Ezért volt merész húzás kidobni a BHK-t. Szerintem igazán kihúzta volna 03.04-ig amikor is lejár a műszakija, addig sem lett volna megszivatva az ózdi üzem, hogy sakkozhat a csuklósokkal. Amikor egy higer kiesik máris sírnak az MLG-013-ért Barcikának, hogy adják oda betont védeni egész nap az inditóban. Kiváncsi lettem volna miért nem ragaszkodtak ennyire a BHK-hoz. Bár az is meglehet, hogy itt már semmit sem ért a ragaszkodás, hanem a felső szintről jött az ukász, hogy mégpedig kuka.
Most felteszek egy kérdést, légyszíves válaszold meg. Egyben vesszük most Barcikát és Ózdot, 14 csuklós forda összesen 6 db tartalékra. Mondjuk ha lerobban Zubogyon a KNL-240, megáll egy HXT a helyiben, lejár a műszakija Barcikán a HEM-870-nek, nekimegy egy autó a HNF-492-nek amikor kanyarodik ki a Flórián térről és összetörik az eleje, kiviszi valaki szemlére leadott HZE-122/123 helyett a HNF-494-et mint tartalékot de lerobban vele mert olyan csodálatos állapotban van? És mi marad? marad 1 tartalék úgy, hogy már sakkozni kell Ózd és Barcika között, hogy milyen busz menjen hova.
Szólhatnak Miskolcnak is, hogy adjon valamit de ő sem fog tudni, volt hogy hetekig az LVJ-233 járt a JIW-412 helyett, vagy mint most, hogy az RSW-307 megy az FLH-311 helyett mert nincs bent csuklós tartalék.
Oké ezek tényleg sarkalatos példák, de ameddig nem adnak cserébe valamit értelmetlen volt kidobni bármit is. Megértem, hogy öreg meg minden, de a mutatóujjaddal nem tudod pótolni a középsőt amikor mindkettőre szükség van.
Régen 3-an voltak, az FKF-436, BHK-485, DUD-999. Kiesett még 2020 januárjában ( vagy még 2019 végén ) az FKF. Azóta -1 csuklós volt, mindaddig még meg nem érkezett a HCC-475. Most, hogy kiesett a BHK így megint -1 busz van.
Vagyis az AKD-199 még kap egy utolsó esélyt, mivel egyelőre nincs ami kiváltsa. A CCX-865 pedig azért nem lehet végleges megoldás az AKD' leváltására, mert a CCX' Kazincbarcikához tartozik és oda kell tartalék csuklósnak. És az a tény, hogy Kazincbarcikán az FKB-456 az egyetlen tartalék csuklós, igazából nem lenne megengedett a buszhiány miatt.
Azért én ezt kétlem. Barcikai üzemben 7 csuklós forda van, ezt nem fogják 1 azaz 1 darab tartalékbuszra hagyni. Szerintem az AKD kap még egy esélyt, addig heggesztik ameddig át nem megy a műszakin, majd 2-3 hónap után kidobják amint érkeznek buszok. A BHK kidobása is merész dolog volt, annyi szerencséjük volt, hogy készlettek az NWX-ek a műszakival és nem robbantak le egyből az első járaton.
Tehát az FKB-485-öt nem 18 évével állítanának le, hanem 30+-osként.
Nyilván, de ettől még a jármű nem lesz 30+ éves. Mondjuk a TRA266-osok volt hazájában ez akár evidencia is lehetne.
Máskülönben ezek a vázcsé's gépeket miért selejtezik darabszámra mindenhol ?
Pont azért, amiért az eredeti kocsikat is kivágták tizenpár évesen. Ennyit bírnak. (Arról már nem is beszélve, hogy az utángyártott váz minősége esetleg még gyengébb is).
"Máskülönben ezek a vázcsé's gépeket miért selejtezik darabszámra mindenhol ? Ha új kocsi éledt ezzel, akkor még vqagy 20 évig forgalomba lehetnének. "
Hát több oka lehet, állapot, új buszok és lehet fokozni mindennel. Hát azt is észre vehetnéd pl, hogy győrben pl kidobták a rábákat és a 417eseket. Legtöbb 280-as maradt. Meg már legtöbb helyen már csak ezek maradtak, egy átlag ember rá néz, vajon mit lát...
Figyelj, nem összeveszésnek szánom, mindig lesz olyan, aki ezt mondja, meg lesz olyan, aki azt, de törzskönyvileg a vázcsé' nemváltoztat az évjáraton. Tehát az FKB-485-öt nem 18 évével állítanának le, hanem 30+-osként.
Máskülönben ezek a vázcsé's gépeket miért selejtezik darabszámra mindenhol ? Ha új kocsi éledt ezzel, akkor még vqagy 20 évig forgalomba lehetnének.
Pedig,de. Pl. ha új váz akkor gyakorlatilag új busznak lehet tekinteni...
Off MVK-ánál AKD-651 eredetileg 85-ös gépezet volt, 99-es évjáratúnak lehetett tekinteni. Többiek jobban kitudják vesézni neked. Csak igen elfogult vagy a témába, és nem akarod elhinni.
A vélemény különbségek, viták, nézeteltérések soxor abból adódnak, hogy egyes olvtársak keverik a:
- javítás,
- a fődarabcsere,
- a nagyjavítás és a
- felújítás
fogalmakat.
Hogy felkészületlenségből vagy csak figyelem hiányból azt nem tudom.
Ha egy busznál kicserélik a motort egy másik (már nem új) motorra és közben újra festik az autóbuszt az ablakőv vonaláig az NEM felújítás.
Felújítást az elmúlt 20 évben már nagyon kevés autóbusz kapott.
A vázcserés megoldások is gyakran párosultak (sajnos) "költségtakarékos" felújítással, amikor például az üléseket kicserélték de a váltó felújítása már nem fért bele a keretbe.
S ilyenre, hasonlóra majd minden olvtárs tud példát írni.
Értelek, de az öreg vasak már a 30. életévet is már rég betöltötték. Amiatt nem nyígek, hogy egy fajta Mercik elérték a 20-at.
Csak azok akkor olyan 2000-2001 körüli évjáratúak lehetnek, az öreg vasak viszont döntő többségben 1988-1989 körüliek amik még mindig mennek, úgyhogy az olyanok már max nosztalgia buszként ha közlekedhetnének, nem menetrend szerinti forgalomban.
Megértem a járművezetők kampányolását. Ez a C80-as selejtezés bárhogy nézzük, abszurd. A CCX' meg az FKB' viszont már őskövületek szó szerint, selejtezni max őket kéne.
A gépkocsivezetők is kampányolnak, hogy a C80-asokat ne dobják ki, de most a műszaki vizsga érvényessége számít nem az állapot... Az biztos hogy a szóló buszokról meg van a lista rendszám szerint mely használt Credo-k kerülnek ide, nyilván annak függvényében hogy az újak mikor érnek ide...
Elgondolkodtató, hogy amíg a szegediek ezzel el tudnak jönni Miskolcra, mert olyan állapotban van, addig nálunk az RSW-307-et vagy a GOT-995-öt szinte Sajóbábonyba sem merik szinte elküldeni, nem hogy Szegedre.
A HEM-870 és a HNF-492 még maradhatnának! Legyen mindkettőjüknek új műszakija még ha csak pár hónapra is! Szerintem így kellene lennie! De ha már mostanában selejtezni akarnak 'barcikán csuklós Ikarusokat, nemhogy inkább a CCX-865-öt és az FKB-456-ot selejteznék le mostanában, mert azok már ezer éves buszok és amennyire én tudom elsődlegesen selejtezni a régebbi 280-asokat kéne a csuklósok közül minden üzemegységnél. De hogy már selejtezni akarnak két C80-ast, mikor ugyancsak vannak még régebbi 280-asok is??? Ez teljesen érthetetlen......
Arról nem is beszélve, hogy az FKB' már többször is selejtre volt ítélve. Arról meg végképp nem, hogy a CCX' ráncajtós és azok lassan teljesen elfogynak az országban.
Itt valamiért mindig olyan nagyokat terveztek ezen a fórumon, zsír új kocsik tucatra, selejt minden,( aztán semmi ) utána meg mi lesz belőle: győri 280-as,
Szóló buszokat már márciusra várják, bár Barcikára nem fog új Credo kerülni, de átcsoportosítanak egy pár NZM, PIG rendszámú Credo-t. Nem tudom mi fog belőle megvalósulni, de azt akarják Barcikán, hogy a távolsági kocsikon kívül a szólók mind Credok legyenek, még a tartalékok is. Ha ez valóban bekövetkezne akkor LHT rendszámú Credok is kerülnének ide. A csuklósoknál Augusztus a várható időpont, de Barcikán a lejáró műszaki vizsgájú csuklósokat nem akarják addig levizsgáztatni már. Bár tartalék csuklós így nem lesz mert a CCX-865 jelenleg üzem képtelen... A HNF-492 is selejt lesz hamarosan. Amúgy az nem számít hogy mire van/lenne igény, odafent eldöntötték és akkor úgyis kell lennie, ha átmenetileg csuklós hiány lesz akkor is... Bár most a szólókból is hiány van, annyira hogy hétfőn az MLG-013 ki volt adva az LVJ-231 helyett, Rudabánya, Boldva, Abod felé... jól nézett ki a busz amikor vissza került a telepre...
Látom megfogtad a lényeget. Felteszem: forda szerint de. 9-kor tankolsz. Bemégy, tankolsz lemosatod. 10-kor elmész barcikára, mire odaérsz, ebben a dágványban retkes lesz. du. 3-kor jön egy utas, és mit lát? - retkes, aztán tesz egy pikírt kommentet, úgy, hogy láthatóan fogalma sincs a folyamatokról. Nam baj. Víg napot!
Van valami konkrét időpont ezekre az új/használt beszerzésekre? Már más volános dolgozóktól is hallottam, hogy percek/órák/napok/hetek kérdése és a szólók között is komoly nyírás lesz, mert érkeznek az új járgányok.
A barcikai csúcsgépnek, a DUD-972-esnek is holnap jár le a műszakija.
Tud arra építeni a garázsmester, hogy várják nagyon az új buszokat és akkor mindent kifuttat végleg, aminek van még műszakija és gurul? Vagy mi van akkor, ha a szokásos tökölődések miatt csúszik az új járgányok érkezése? Nem túl bátor ez a terv pl a HEM-mel kapcsolatban?
Én csak akkor mernék a jelenlegi állománnyal játszani, ha már utaznak a sofőrök az új kocsik átvételére.
A HEM-870 műszaki vizsgája március elején lejár, bár felújították és azóta legmegbízhatóbb C80-as barcikán nem akarják levizsgáztatni újra (mert már várják az új buszokat...). Ha valóban kivonják a forgalomból, akkor az FKB-456 lesz a fordás busz amíg le nem jár a műszakija.
Az FKB-456 tegnap újra Miskolcon volt. Legalább 3 hete nem hallottam már semmit sem az öregről, azt hittem kidobni készülik, de ahogy látható/tudható, még nem. De ha így eltűnik egyre többször, akkor ezek szerint már nagyon ritkán adják ki a telephelyről.
De legalább a végállomást nagyobb betűkkel írnák - már az is sokat segítene a tájolásban. Meg az is, ha az egyébként messziről tényleg aránylag esztétikus tábla nagy része nem maradna üresen, hanem betöltenék betűkkel.
Szóval lenne bőven lehetőség a megoldásra - mert ez a mostani amolyan MÁV-os tábla, csak épp az állomáson hatszor bemondják, hogy tényleg arra a vágányra gördült-e be az adott vonat, mint amire kiírták, a kisebb állomásokon pedig két irányba mehet vonat óránként egy-egy...
Pont tegnap mondta az egyik buszvezető,hogy nem használja.Azért mert apró betűs,az utasok nem látják.Nem győzi bemondani hova megy a járat.A régi kopott jobban látható.
Tényleg sokat nőtt a viszonylattáblázás igényessége, ami nagy öröm, mert súlyosan süllyedő folyamat fordult meg. Ezzel együtt jó lenne, ha "kevésbé informatív" táblákat alkalmaznának, mert egyszerűen képtelenség végigolvasni őket: sűrűn szedett, apró betűs táblákról van szó, s nem mindig áll benn a busz perceket egy megállóban vagy egy állomáson. Időnként éppen csak érkezik és már indul is tovább, több busz érkezik egyszerre ugyanoda stb. És még csak nem is vagyok gyengénlátó.
Vegyük észre a pozitívumokat is: például a fogyatkozó szélvédőre ragasztott A4-es lapokat, vagy az eredeti helyükre kerülő iránytáblákat. A késő délután Ragály felé igyekvő GXD-419 Ikarus 263 is megkapta a szép új tábláját, ami a gyárilag kialakított tartóba került.
Gondolom visszaforgatott tiszított víz. Nem a munka minősége a gond. Kecskeméten is becsületükre legyen mondva rendesen megcsinálják csak épp a gép forgatott vízzel dolgozik így ködös marad a szélvédő ami akkor csúnya ha nem takarítod le hanem hagyod lecsorogni és csíkosan szárad rá. Egerben az a különbség hogy a mosó ugyan szintén forgatott vízzel dolgozik az első slag a szélvédőre azonban tiszta víz így le lehet öblíteni azt.
Arról nem is beszélve, hogyha lemosatod, még retkesebb lesz, mint előtte, köszönhetően az újrahasznosított víznek. Nem győzöd mosni utána a szélvédőt, hogy kiláss.
Nagyszerű észrevétel. Miskolcon hétvégén, és ünnepnapokon nincs mosó. Más kérdés, hogy ha le is mosod, ebben a dágványban, mire a bábonyi elágazáshoz érsz, már jöhetnek is az ilyen remek posztok.
Valóban ott volt tegnap a Búza téren a sokkilences, mivel kép is került fel róla az egyik csoportba tegnapról. Viszont ami egy kicsit újnak tűnik rajta, hogy már nem citromsárga színe van hanem olyasmi mint a borsodos sárga.
Azért igazán kíváncsi lennék, hogy például a viszonylattábla kikockázását mi indokolja. Ettől is jobb, amikor a Volánbusz logó/felirat is le van takarva, mintha amúgy nem jönne rá az ember, hogy az egy volánbusz...
Még annyival egészíteném ki hogy a buszok egy 7-8 napja vannak forgalomba. Úgy jöttek át ezek is hogy patyolat tiszta. Na már az egyiken az ablakra valamelyik birka egy rágót felragasztott. Nem akarom elhinni hogy a Borsodi emberek ennyire ostobák legyenek! A Mos csuklós Volvók is olyan szép megkíméltek voltak. Átjöttek ide 2 hónap alatt le lettek lakva (Kis túlzással) Szörnyű ez a hozzáállás!
Tudni kell a sorosk között olvasni, nem véletlen ez a sok elterelő akció. De így is lehet tudni, hogy az egész selejtezés mögött milyen érdekek állnak, csak nyitott szemmel kell járni a világban. :)
Most már hogy egy jó pár napja közlekednek a SEW Volvók és minden nap utazok is vele tudok véleményt írni.
A busz kívül belül nagyon szép. Az ülés nagyon kényelmes és külön nagyon örülök neki hogy nem plüss a szövet rajta. A lábtér tökéletes. Jó hogy nincs nagy dobogó az üléseknél és a második ajtónál az emelkedőnél se nagy a lépcső. Csendes a motor. Jó a fűtése. Kamera, USB töltő nagyon jó ötlet! Viszont ami nagyon furcsa hogy az első és a középső ajtónál az ajtóra szerelt kapaszkodó teljesen más. Az ajtó feletti doboz is teljesen más formájú. Nagyon furcsa az hogy azt a hatást kelti mint ha két külön buszba utazna az aki az első részen foglalt helyet vagy a hátsó részen. Mivel elöl van kalaptartó hátul viszont olvasó lámpa és a klímához terelő befúvó.
Amivel nagyon nem értek egyet és ez nem csak egészségileg de baleset veszélyes is a hátsó részén a hatalmas kihúzható ablakok. Ha egy kisgyerek leül oda és a kedves szülő mondjuk nyomkodja a telefonját ha kihúzza az ablakot simán kieshet. Meg nem hiszem hogy olyan nagyon egészséges lesz ha a hideg huzat éri az ember mellkasát. Na ez számomra érthetetlen hogy ez hogy lehet.
Ezt leszámítva nagyon jók. Kár hogy ha tényleg úgy alakul nem maradnak itt...
A Citarok béreltek voltak, mivel a VB megszűntette a bérlést vissza kellett őket adni.
A MOS-ok alapból ideiglenesen érkeztek, a káosz enyhítése céljából. A SEW-ek lettek volna a végleges megoldás de észre vették, hogy kevés lesz az ide, új megoldás kell, ezért fogják újból elvenni ha elfogják. Valószínű az MAN-ek lesznek a végső megoldás.
Azért nem maradnának Miskolcon mivel hozzák az új buszokat majd ősszel és újabb átcsoportosításra kerül sor. Az biztos hogy, hiába szép új buszok (legtöbbet futottban is max 60 ezer km van), de Miskolc - Kazincbarcika útvonal csúcsidei utasszállítására, amire szánták őket, alkalmatlanok. Össze-vissza cserélgetik a járatokat emiatt, naponta változnak a csuklós fordák...
Azért Miskolcnál csak forgalomba maradtak az öreg vasak.
Egyébként arra mi garancia van, hogy Miskolc kap a szép új MAN-okból majd? Azt tudjátok, hogy Nyíregyházán, meg a salgótarjáni CKC-958-on kívül ( ami jövőhéten búcsúzik ) már csak itt van 25 évnél idősebb nem vázcserés helyközis Ikarus forgalomban ? :D Mi ebben is utolsók vagyunk . Viszont az is lehet, hogy a pesti C80-asaok jönnek majd ide. Tehát nem tudhatjuk.
És ezen csodálkozol? Ezt játszák a miskolciakkal meg a barcikaiakkal már 5 éve.
NWX-es Volvok: megjöttek, a sofőrök szépen beleköltöztek, belakták, rendbe tették, majd kivették a seggük alól (midez két év leforgása alatt)
PSD-s Citarok: megjöttek, a sofőrök szépen beleköltöztek, belakták, rendbe tették, majd kivették a seggük alól (ez történt kb. másfél év alatt)
Citarok mentek, szürke DAKK-os Volvok jöttek, a legtöbb Citaro helyére Conectok kerültek: a szürke Volvo nem lett túl népszerű, a Conectokkal viszont a legtöbb sofőr jobban szeretett dolgozni, mint a Citarokkal, a Conectokba is szépen beköltöztek, rendbetették, megszerették, majd jöttek a kék Volvok.
MOS Volvo: megjöttek, a sofőrök szépen beleköltöztek, belakták, rendbe tették, majd kivették a seggük alól (ez már csak fél évig tartott)
A forgatókönyv ezek szerint ugyan az, az új Volvokat is megszokják, megszeretik a sofőrök, majd fél év múlva ismét mást kapnak a seggük alá. Csak azt nem értem, hogy ennek mi értelme? Értem, hogy a borsodi parasztnak nem jár a jóból, de annak mi értelme van, hogy fél évente cserélik a sofőrök alatt a buszokat? Nem kell új busz, ha nem akarják, elvagyunk mi a Conectokkal is, de annak semmi értelme nincs, hogy fél évre idead pár újabb buszt, majd elviszi és ad helyette mást, utána azt is elviszi, és így tovább....
Egyébként elárulom, mi értelme van: azok a sofőrök, akik csuklóssal dolgoznak a Miskolc-Kazincbarcika vonalon magasról szarni fognak bele, hogy milyen a busz, nem fogják rendbe tartani, mert minek, úgyis elviszik alapon. És teljesen igazuk lesz.
Ja hogy még a SEW-ekkel is csak ideiglenesen terveznek a megyében? Akkor még nagyobb kavarodás lesz itt az év második felében a MAN csuklósok miatt mint gondoltam.
Valószínűleg igen, bár most azt mondták a sofőröknek akik a 3 tengelyes Volvokat kapták, hogy ne nagyon költözzenek bele, mert augusztus végén elviszik őket...
Ki beszélt Szabolcsról? Te lovagolsz ezen amiért oda írta zárójelben. Alap kérdéd a borsodi MAN-ekről szólt, ráadásul konkrét típus megjelelölés nélkül.
LIP-227 Miskolcon szerelgetik, elvileg elektronikai problémával küzd HYG-652 Az is elég beteges, állandóan van vele valami, most épp kábelköteg cserés,pénteken kigyulladt a sofőr alatt,de a sofőr ragaszkodik hozzá amíg nem lesz kész a LIP mert ebbe legalább van fűtés :D :D :D és jobb mint a 3 tartalák LOL egyike :D
Kár, hogy az SÜ363-as, meg van még egy, az FKE-793. (Oda kell írni zárójelben, hogy Mátészalka Szabolcsban van, mert mindenki analfabéta itt rajtad kívül)
Jelenleg másfél fordás MAN van nálunk a megyében, ezek is 283-asok. Ha jól tudom itt nincs 263-as.
Az egyik, ez fix kocsi: a JMN-899, jelenlegi új fordája Kács-Mezőkeresztes, vá között minden járat, illetve ehhez társul egy kanyar Kács-Mkövesd, Mkövesd-Eger, és egy esti levezető Mkövesd-Sály.
A másik pedig a HYG-652, ez hivatalosan nem fordás de a LIP-227 nem egy stabil munkagép így a MAN viszi inkább a fordát. Csak iskolás időben mozog, reggel Encs-Krasznokvajda-Encs járattal kezd, majd Encs-Miskolc, Miskolc-Baktakék-Encs járatok, hétfőn, szerdán és pénteken még van benne egy plusz kanyar Encs-Miskolc-Encs járat is.
Tartalékok között még akad ilyen autó: HYG-651, HYG-655, HYG-656, HYG-657. A többi régi Borsodos MAN már Hajdúságban, Debrecenben fellelhető.
Sziasztok. Érdeklődnék még kb. hány db MAN SL263/283-as van fórdán a megyébe? Van rövid illetve hosszú napos autó is? Mennyi ilyen busz van még összesen nálatok?
Értem én, de az üzemeltetői szemlélet épp az, amit le is írtál: lecserélem a nagyot egy kisebbre, van három-négy nap, esetleg két hét nyomorgás, meg morgás, utána meg leszoknak az utasok. Ergo na ugye hogy lehet nagyobbat kisebbel kiváltani?
(Mindezt arra írtam, hogy egy háromtengelyes E94 mennyiben váltható ki egy csuklóssal. Szerintem férőhelyszinten visszalépés, utasáramlás szintjén teljesen egyértelműen visszalépés, de végülis tényleg csuklós helyére állították be, tehát akár oda is számolhatóak.)
Az ARC-IKARUS E134 semmiképp nem alkalmas férőhely szempontjából csuklóst kiváltani.Ano jó példa volt erre a varbói vonalon a JLA-454 kiváltása az LVJ-235 re és a CCX-865 kiváltása az LWA-389 re.Bár hónapokig utasszámláltak elötte ,kihozták,hogy szűken elég,néha kevés.Eredménye az utasok leszoktak azon járatokról mert nem fértek fel,nyomorogtak.Csuklóst kiváltani érdekes mód férőhely adatok alapján IKARUS 263-al lehet.Az új VOLVO buszokról ilyen adatot nem találtam eddig.
Azt hányszor selejtezik le? Hétfőn körbement egy kép, hogy rá van írva, hogy január 31-től selejt. Tegnap írtátok, hogy kint van. Most megint selejt? :D
Kihasználva az egyre később nyugvó napot, sikerült elkapni a kora esti vonatozást a Múcsonyt Kazincbarcikával összekötő 2606 számú úton. Ilyenkor az edelényi HZE-122 és a ragályi HEM-870 szoros köteléket alkotva mennek az útvonaluk utolsó szakaszán. Nem sokkal később követi őket a rudabányai HZE-123. Korábban még a havas alberttelepi főutcán sikerült elkapni a Postánál éppen megálló HZE-122-t, az edelényi vasútállomást Kazincbarcika szívével összekötő járattal. Ezt látva nincs is ok a panaszra, hiszen ha vasúton nem is, de autóbusszal megoldott az eljutás a 94-es vasútvonalról a 92-es vasútvonal felső szakaszára.
Azért a 2 nem ugyanaz. Az ARC-oknak már megvan a helyük és fordájuk jó ideje, ide szánták őket új koruk óta. A 3 tengelyes Ikarus 300-asok pedig csak tűzoltásképpen jöttek mikor égett a ház, legyen mivel menni csuklós helyett amíg nincs végleges megoldás
Azt nem tudom, hogy az egész megyében pontosan hány darab 280/C80-as van forgalomban, csak a Barcikán lévőkkel vagyok tisztában, itt 2 db 280 és 6 db C80-as van.
Hány darab C/280-asa van az egykori BV szolgáltatási területének? Nem irracionális a hét darab, feltételezve, hogy Pest megye kiváltja az összes csuklóst a V7700A-ig bezárólag és a maradék kerül szétosztásra, csak azért kevésnek hangzik.
Fél információkat nem szoktam megosztani, mint mondtam 40 csuklós buszt várnak ha csak 7 új jön, akkor 33 átcsoportosított buszt kapunk. De 40 darab csuklós buszt le akarnak még idén selejtezni...
Én tudomásom szerint 7 darab várható. 9 volt tervben, de 7 lett és ezt egy távolabbi megyét vezető főnöktől hallottam. Azért 7 mert a másik megyében viszont 3 helyett így lesz 5.
Okos takilaci, ügyes takilaci, tessék mondani, hány csuklósra van szükség például Somogyban? Hány Budapestre (mármint, ugye "kékre") azon kívül, ami már itt van?
Nem is tudtam, hogy tudod hogy minden megyében 40 buszra van szükség. Szerintem egyes megyékben sokkal többre lenne szükség...(irónia). Ezt a számot nem fejből találtam ki, viszont azt hozzá teszem hogy úgy is mehet a dolog, hogy 20 db új buszt + 20 db át csoportosított buszt pl: Merci conectot. Ebben az esetben is kidobják az Ikarusokat.